Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Eurobonds via ESM en ECB

Fiat-geld is gebaseerd op vertrouwen, en blijven mensen nog in deze munten geloven?!

Triomfantelijk werd aangegeven dat er geen eurobonds kwamen, maar wat er wel gebeurde, is erger. Via het ESM wordt 500 miljard uitgeleend in deze eerste tranche van de coronacrisis, de voorwaarden uit de twitter-berichten van onze minister, zitten niet in de schriftelijke overeenkomst. Sowieso was het allemaal theater voor de bühne, want de ECB koopt onbeperkt Italiaanse staatsschuld op.

Centrale Banken gaan steeds verder. Ooit was er een directe koppeling tussen hoeveel goud er in de kluis lag, en hoeveel bankbiljetten er in omloop waren. Dat werd losgelaten, en nog meer geld kwam in omloop. De waarde tussen bankbiljet en goud lag nog vast. Die waarde werd ook losgelaten. Steeds meer geld werd door primaire banken verzonnen en de markt opgeduwd.

Nu, een halve eeuw later, werkt dat niet meer. Centrale Banken moesten na de kredietcrisis staatsschulden van economisch sterke landen en obligaties van gezonde bedrijven opkopen, om op die manier nog meer geld de markt op te duwen. Maar ook dat werkt niet goed genoeg. Zelfs als primaire banken negatieve rente moeten betalen voor opgepot geld, weigeren ze uit te lenen.

In deze corona-crisis moeten bedrijven woekerrentes en afsluitprovisies van duizenden euro's betalen, terwijl primaire banken het geld gratis krijgen. De ECB gaat veel verder, en koopt obligaties van bijna failliete bedrijven en staatsschulden van failliete knoflooklanden. Triple Down Economics werkt onvoldoende, dus kiezen staten ook voor nooduitkeringen aan inwoners.

Het zijn nieuwe historische stappen om nog meer liquiditeit de markt op te duwen, waarbij de vraag ontstaat wat de euro of de dollar nog waard is. Nederland kende al helikoptergeld direct na de oorlog, het Tientje van Lieftinck, als reactie op fout zwart nazigeld. Nu zien we dat weer, ondernemers krijgen een paar duizend euro, te weinig om te overleven, te veel om honger te lijden.

De VS heeft een vergelijkbaar systeem met een soort basisinkomen van 1200 dollar per persoon, met uitschieters tot 10.000 dollar voor de eerste miljoen bedrijfjes met een beetje personeel. De rest van een noodpakket van 2000 miljard komt vooral bij extreem grote bedrijven terecht. KLM krijgt een vergelijke behandeling, een lening van zes miljard is bespreekbaar.

Al deze leningen aan personen, kleine bedrijfjes, multinationals of failliete landen zijn een poging de economie draaiende te houden door genoeg liquiditeit in het systeem te houden. Alleen verslechtert de omzet en de solvabiliteit zo enorm, dat eigenlijk iedereen wel weet dat de meeste partijen dit nooit netjes gaan terug betalen. We houden elkaar voor de gek.

Wanneer een land bankbiljetten uit de printer laat rollen, noem je dat monetaire financiering. Veel bananenrepublieken zagen hun munt kelderen als ze te veel bijdrukken. Is het nou een euro of een dollar, of is het monopolygeld, of nog erger, is het toiletpapier met mooie bloemetjes met parfum?! Fiat-geld is gebaseerd op vertrouwen, en blijven mensen nog in deze munten geloven?!

De huidige situatie in de VS en de EU is nog net geen monetaire financiering. Landen en bedrijven lenen geld op de kapitaalmarkt wat ze willen. De ECB en FED hebben aangekondigd geld maximaal te verzinnen en daarmee die schulden op te kopen. Dit is ongekende indirecte monetaire financiering. Er zit nog een tussenstap in, maar eigenlijk wordt alles betaald met verzonnen geld.

Na de reeks Europese maatregelen in Griekenland sinds 2008 kunnen we na twaalf jaar austerity de balans opmaken. Hun economie is gekrompen van 354 miljard in 2008, naar 197 miljard in 2015 en steeg naar 222 miljard in 2019. Het herstel is nog steeds fragiel. Explodeerde van 100% BBP staatsschuld voor de kredietcrisis naar rond de 180%, drie keer de EU-norm.

De laatste paar jaar is er een langzaam herstel, acht jaar na de crisis pas de eerste aflossingen. Vlak voor implosie dankzij corona had Griekenland de eerste procenten afgelost. De ECB heeft haar regels overboord gegooid en koopt Griekse staatsschuld op. Een kwart van de Griekse jeugd is uit Griekenland gevlucht, op zoek naar werk, die betalen geen rooie cent belasting aan Athene.

Het is gelijk de vraag wat een staatsschuld nog is, wat is het onderpand? Knoflooklanden, maar zelfs Japan laten zien in een permanente toestand van betalingsonmacht te kunnen blijven. Fiscale maatregelen leiden tot arbeidsmigratie, uitkeringstoerisme en fiscale vluchtelingen. Dankzij vrij verkeer van goederen, diensten en personen mist een staat een setje slaven om te betalen.

Dan kunnen we wel gaan juichen dat er geen eurobonds kwamen, maar deze noodleningen via het ESM zijn zonder voorwaarden. Niet dat zulke regels überhaupt betekenis hebben, de zuidelijke lidstaten hebben nog nooit aan de regeltjes van de euro voldaan, kregen de euro toch en hebben daarna nooit aan de kleine lettertjes voldaan. Hun staatsschuld is nooit onder de 60% BBP geweest.

Alle EU-leden zijn aansprakelijk voor het geld dat het ESM geleend heeft op de kapitaalmarkt om uit te lenen aan lidstaten in nood. Nederland is aansprakelijk voor minimaal 40 miljard. Op dezelfde manier zijn lidstaten aansprakelijk voor verliezen bij de ECB. Een centrale bank die grossiert in staatsschulden en obligaties van landen en bedrijven in diepe problemen, de stroppenpot wordt enorm.

Dit financiële geweld blijft onzichtbaar in de Nederlandse begroting, totdat al deze garanties tijdens een depressie worden opgeëist, uiteraard alleen bij rijkere lidstaten.

Reaguursels

Inloggen

Het probleem in de EU en met de Euro ligt niet in de houding van welk land dan ook. Het probleem is de onvereenigbare financieringsmethodieken van de overheden van de Noordelijke- en Zuiderlijke landen.
In “Het Noorden” spaart men voor investeringen, wat neerkomt op geld uit het verleden gebruiken. In “Het Zuiden” leent men voor investeringen, wat neerkomt op geld uit de toekomst gebruiken.
Beide stategieen zijn in principe even valide maar hebben ook hun eigen nadelen, respectievelijk deflatie en inflatie. Nota bene : Italie was, ondanks de sterke inflatie altijd een G7 land !
Echter, door de Euro MOETEN “Zuid en Noord” een gemeenschappelijke investeringsstrategie gaan volgen die niet gevoerd wordt door lokale behoeften maar door “Brussel”, alwaar men NIETS begrijpt van diezelfde lokale behoeften. Eerder werden de nationale kapitaalbehoeften vervuld door de handel in staatsobligaties, een efficient systeem van vraag en aanbod. Nu loopt dit via de ECB, ESM, Eurobonds, etc., alles onder centrale, burocratische controle die zich helaas, door de onverenigbaarheid, meer en meer moet gaan gedragen als een autoritair politburo dan als een democratisch orgaan dat lokale keuzevrijheid voorstaat.
Het resultaat is dat er zowel in “Noord” als “Zuid” niet voldoende investeringen meer gedaan worden, men kan namelijk niet de eigen strategie volgen. Daardoor blijft Europa achter bij de rest van de wereld in groei van welvaart en welbevinden.

Dr van | 12-04-20 | 19:58

De Verenigde Staten verzinnen ook geld, al decennialang. Over de staten daarbinnen die failliet zijn hoor je niks. Het is een economisch spel dat we willen laten voortduren. De biljetten veranderen niet (geen miljoenen dollarbiljetten), maar het sprookje in stand houden van de US-dollar.
Europa kan dit ook. Wereldwijd zijn de belangen te groot om het spel te stoppen.
Net als dat je het gezellig hebt met de familie tijdens een spel Monopoly. Op het moment dat de spelers failliet gaan verzin je geld erbij. Want de avond duurt nog lang en we vinden het allemaal veels te leuk.

flinkescheet | 12-04-20 | 13:20

“ Triple Down Economics werkt onvoldoende, dus kiezen staten ook voor nooduitkeringen aan inwoners.”
Dit heet trickle down
Ook: Trickle Down Theory.
Nederlands: doorsijpeleconomie. Belastingmaatregelen die vooral bedrijven en hoge inkomens begunstigen die vervolgens meer geld overhouden om te investeren en/of uit te geven.
De theorie zegt dan dat die bedragen vanzelf doorsijpelen zodat iedereen profiteert;. Reaganomics en de economische plannen en belastingmaatregelen die president Trump wil doorvoeren - de Tax Cuts and Jobs Act - zijn daarvan een voorbeeld.
In brede kring wordt getwijfeld aan deze theorie.

UncleAlbert | 12-04-20 | 12:43

Overigens krijg ik juist van mijn bank medewerking! Ongelooflijk. En de overheid geeft alleen maar 3 maanden uitstel, maar dan loopt de crisis nog. Dus rond juni gaat de overheid duizenden deurwaarders langs bedrijven sturen die allemaal failliet moeten. En de banken moeten de bedrijven dan redden. Het is de omgekeerde wereld geworden. De overheid zuigt ons leeg en via ons trekken ze geld uit de banken.

Patatter | 12-04-20 | 11:31 | 2

Klinkt aardig, maar doet de bank enkel uit eigenbelang.
De rekening krijgt u later.

Harry Turtle | 12-04-20 | 13:49

Banken moeten helemáál niets. Zie de rentes die ze vragen 10-12% voor mensen die in de shit zitten. Vorig jaar heb ik zelf een krediet afgesloten, van 6,4%. En de bank leent geld met 0% rente. Fuck die schoften. Ze mogen best geld verdienen, maar het dubbele vragen is aan mensen die al klem (dreigen) zitten is echt misdadig.

upbeat | 12-04-20 | 17:39

En wast de NOS ons vertelde? Was dat dan gelogen? Of werkt de EU gewoon om wat wij willen heen?

Duidelijk is dat er tegen ons gelogen wordt. Maar door wie allemaal?

Patatter | 12-04-20 | 11:29 | 1

NPO is de propagandamachine van Rutte. Verders nog vragen?

Mart6037 | 12-04-20 | 12:08

Nexit gaat niet gebeuren tenzij half Nederland opeens het licht ziet en zichzelf gaat informeren wat het werkelijke Europese verhaal is achter de façade van nooit meer oorlog, klimaat en gendergelijkheid.
.
Ik zeg pensioenpotten vrijmaken, hypotheekberg aflossen, zakken vol helikoptergeld strooien, en pallets vol goud kopen.
Boeien die staatsschuld, het ESM/ECB lost dat uiteindelijk wel op met een berg inflatie. Of de Euro ploft.

Harry Turtle | 12-04-20 | 11:06 | 1

We gaan met z'n allen onder. Als we dan toch ondergaan, hadden we dan ook niet alle voordelen die de Italianen (en Grieken, maar die zeuren nu tenminste niet om dat geld) mogen krijgen? 3 jaren geen belasting betalen!

Patatter | 12-04-20 | 11:32

Ik schreef het gisteren al, dit financiële geweld zou uitlopen op oorlog. Tenzij de uitzuigende lidstaten ontwapend worden...

F. von Zeikhoven | 12-04-20 | 10:49

Goud als onderpand is vervangen door staatsleningen. Dus ook failliete staten. Bitcoin gaat nog eens heel groot worden.

van heinde en verre | 12-04-20 | 09:19 | 1

Bitcoin bestaat bij de gratie van een werkend electriciteitsnet. Zie hier een reden van de staat om het fysieke stroomnet nooit te privatiseren.

F. von Zeikhoven | 12-04-20 | 10:43

Of nexit of inzetten op compensatie.

Dat eerste gaat niet gebeuren, het tweede kan je onderhandelen. Als er eurobonds er zijn betekent dat je

pffffft | 12-04-20 | 09:04 | 7

@snars | 12-04-20 | 09:55:
Over de hele wereld wordt de geldpers aan gezet.
Misschien commodities als tarwe, soja, koper of platinum

theo-is-dood | 12-04-20 | 11:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Wobke was de stoere vent met rechte rug. Wobke is opeens de schlemiel. Maar dit wisten we toch al van te voren? Hoe harder een politicus NEE brult hoe groter de kans dat het JA wordt met of zonder inlegvelletje.
... Is er nog iemand in dit land die de roverheid vertrouwt? ...

de Jager59 | 12-04-20 | 08:29 | 3

So Brave!

Wees_eens_creatief | 12-04-20 | 08:39

Nee, de EU heeft hem gewoon overruled en doe maar wat het zelf wil.

Patatter | 12-04-20 | 11:33

@Patatter | 12-04-20 | 11:33: Toen Thierry Baudet aan het einde van zijn betoog aan het laatste Corona debat Rutte bedankte voor de rechte rug van Wobke Hoekstra, zaten beide heren te lachen.
Het was niet nee zeggen tegen de EU, nee het was stemmen verzamelen voor VVD.

Moestuinier | 12-04-20 | 15:12

En is iedereen al aan het sparen voor een warmtepomp? Want die MOET u weldra aanschaffen, want anders zit je pas echt in de kou. Kost een paar duiten, maar dat zal geen probleem zijn, u leent gewoon wat bij of verhoogt de hypotheek. Schulden zijn in de mode.
En wanneer kunnen we inschrijven op de Timmerfrans klimaatbonds, met een hoofdsom van 1000 miljard? Dat is slechts 2 x de waarde het hulppakket.
Er komen weldra verkiezingen, de keus is aan u...................

Broadsquire | 12-04-20 | 08:14 | 8

@Harris Pilton | 12-04-20 | 08:42: o wow, goed onderbouwd ook.. top hoor

boerk | 12-04-20 | 09:47

ik kan niet sparen, want ik heb een (5 ploegen-dienst) baan. ik kan mijn hypotheek niet verhogen want ik heb al het maximale geleend (ook nog voordat de regels strenger werden) wat nu

onesizefitsall | 12-04-20 | 09:54

@onesizeswitzal: Waarom zou je niet kunnen sparen in de 5 ploegen dienst?

Boris Badass | 12-04-20 | 11:51
▼ 5 antwoorden verborgen

Hoekstra, wanneer geef je de koopsompolissen en lijfrente eens vrij ? Dus op te nemen zonder aflossingsrente en inkomstenbelasting ? Daar zit geld zat. Zit alleen vast.

Der Schnitzeljäger | 12-04-20 | 07:18 | 1

Juist dat geld gaat naar de knoflooklanden

Fuckinghell | 12-04-20 | 09:15

De ECB zou van alle landen staatsschulden op moeten kopen, niet alleen van Italie. Als je monetair gaat financieren dan heeft iedereen die Euro's gebruikt last van de inflatie, maar alleen de Italianen en de Grieken krijgen ook de voordelen.

petersteenkamp | 12-04-20 | 04:18 | 3

En wie betaald de rente en wat is de hoogte van de rente. Aflossen moet dat dan ook?

allesofniks | 12-04-20 | 04:58

De ECB koopt ook staatsschuld van alle landen op. Maar dat is normaal 30% van de schuld per land. Dat is nu ook losgelaten, alle remmen los!

Het brein erachter | 12-04-20 | 05:58

NEe want wij hebben geen schulden. Die kunnen we wel maken en zo op gelijke voet met Italië komen: 3 jaren geen belasting betalen. Dan staan we gelijk. Kun je je indenken hoeveel geld je dan hebt? De Italianen hebben dat wel!

Patatter | 12-04-20 | 11:35

Ponzi. Ponzi.
Spanje heeft toch tot een universeel basisinkomen besloten?

MistaRazista | 12-04-20 | 01:18 | 2

Universeel?
Hoe dan?

Datgingniegoed | 12-04-20 | 01:55

@GSHQ: Hoe meten jullie eigenlijk hoe succesvol een topic/auteur is? Ik hou de roze corona boven m'n nick met liefde vanwege topics zoals deze, maar @Feynman nodigt in de regel bij mij niet echt uit om te reageren. De topics waaronder ik wel geneigd ben te reageren, zijn niet persé de topics waar ik graag méér van wil. Is het niet een idee om de roze corona'tjes een like/dislike, of 5-punts-schaal of iets dergelijks, te geven om elk topic te kunnen raten?

dexter79 | 12-04-20 | 01:06 | 5

Busverhuur - kom, deel je kennis. Alleen dan kun je overtuigen.

donkieshot | 12-04-20 | 11:09

Busverhuur gooit zichzelf ff voor de bus.

Boris Badass | 12-04-20 | 11:55

Goede tegel Dexter. Zeker mee eens:)

OuweOuweLekkerMauwe | 12-04-20 | 13:35
▼ 2 antwoorden verborgen

De grootste economische ramp die Nederland ooit heeft getroffen, is niet een lullig coronapandemietje maar de Euro. Bij de introductie ging er al TIEN procent van de totale waarde van dit land verloren - en die klap zijn wij nooit meer te boven gekomen - letterlijk. En nu wij eenmaal aan die Euro zijn, worden wij op alle denkbare manieren beroofd en leeg gezogen. En wij gaan maar door met veel langer werken en veel meer belasting betalen dan de rest van Europa, omdat wij zo nodig aan de goede kant van de geschiedenis moesten blijven staan - en omdat dat K** Duitsland ons de kolen uit het vuur liet halen - en op het laatste moment dook. En dat noemen ze in Europa dan 'solidariteit'.

bisbisbis | 12-04-20 | 00:30 | 2

@bisbisbis,
Nou daar zeg je iets.
Dit is ook een , allang achterhaald, plan geweest vanuit de jaren vijftig.
Tegenwoordig betaal je overal met een stukje plastic of trek je de plaatselijke valuta gewoon uit een ATM.
Mhmja ok , Voor dit laatste moet je tegenwoordig niet meer in Nederland zijn vanwege de plof kraken waar bij de ATM een uitgestorven ras wordt.

Datgingniegoed | 12-04-20 | 00:40

Dat is overdreven. Alleen liquide geld, en bezittingen in de vorm van schuldbekentenissen, verloren inderdaad 10% bij de omwisseling (voor zover de aanname dat de gulden te goedkoop ingewisseld is, klopt). Wie schulden had (waaronder de overheid, en de staatsschuld is van ons allemaal) zag die ook verminderen. Fysieke bezittingen zoals huizen, land en fabrieken, bleven natuurlijk hetzelfde, en de prijs van aandelen in bedrijven past zich na verloop van tijd aan aan de nieuwe situatie op basis van de onderliggende waarde van die bedrijven.

petersteenkamp | 12-04-20 | 03:54


Wij moeten doen wat deze zuidelijke landen al vele jaren doen....
laat de staatsschuld maar exploderen, dan kunnen ze in Olland ook niet meer aankloppen om ons gespaarde geld weg te kapen.

meneer Q | 12-04-20 | 00:26 | 3

De Italiaanse goudvoorraad is zo'n 100 miljard Euro waard. Maar die gaan ze niet opmaken.

petersteenkamp | 12-04-20 | 04:00


In het huidige systeem moet er overal van alles steeds meer zijn.
En een economie groeit alleen als er meer mensen zijn.
Als er maar 4 miljard mensen zouden zijn was het probleem ook kleiner.

pejoar | 12-04-20 | 00:15 | 5

De economie kan ook groeien bij een gelijkblijvend aantal mensen als de centrale bank de geldhoeveelheid ieder jaar iets laat groeien. Vroeger was dat ook het doel van de centrale bank om een beetje inflatie te hebben ieder jaar.
Dat zorgt er namelijk voor dat mensen nu kopen en niet later als het weer duurder is. Zodra mensen deflatie zien of verwachten stoppen ze met consumeren om te wachten tot de prijs dealt. Dan ligt de economie op zijn gat.
Laat niet onverlet dat zoveel mensen een milieuramp van jewelste is...

Pje911 | 12-04-20 | 10:00

Moet je eens kijken wat de bevolking in Afrika doet. En de helft daarvan moet wel hier komen omdat daar dan geen eten is.

Patatter | 12-04-20 | 11:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Nu mag Nederland ook zijn strakje beleid wel loslaten, belastingverlaging nu!!

marrretje | 12-04-20 | 00:07

Ja je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat je hier wederom grandioos genaaid wordt.
Maar we hebben de ware aard van van het globalistische EU beestje wederom gezien.
Totaal geen empathie jegens het volk of de naties tijdens de uitbraak waardoor uiteidelijk het nood leidende Italie hulp van buiten de EU kreeg.
En de EP varkentjes die thuis werkte declareerde ondertussen rustig hun reis kosten door.

Dat de EU voor de covid-18 uitbraak zogoed als failiet was zullen weinig mensen raar van op kijken .
Ook van deze ” never waist a good crisis “ reactie van onze zonne koninkjes in Brussel sta ik dus niet verbaast te kijken.
Dat geld stroomt natuurlijk weer regelrecht die banken in en denk maar niet dat dit geld ooit bij de burger of MKB terrecht komt. ( zie Griekenland crisis 2008)
Uw welvaart is niet / nooit van belang geweest voor dit clubje.

Nederland is het braafste schaap geweest en mag op ,gepaste afstand ,kortstondig zijn hok uit om te grazen. Maar de Poedel “ schapen herder” heeft ons al gewaarschuwd, het zal nooit meer hetzelfde worden.
Als straks de schapenhokken weer open gaan mag er niet zoveel meer gegraasd worden en een of twee keer per jaar naar de zonnige weide met het hoge sappige gras is er ook niet bij. Ook moet er langzaam gelopen worden en worden de hokken niet meer verwarmd.
Alleen de schapen die heel hard blaten en meelopen met de varkens van boer Brussel mogen ook een keer mee naar de zonnige weide met het hoge sappige gras.

Datgingniegoed | 12-04-20 | 00:04 | 1

Politici in Italië gebruiken de duizenden doden om politieke en financiële winst te halen. Zo is dat. Liefst zie ik alle zuidelijke landen uit de EU vertrekken en het noorden blijven. Waarbij een hoop oost-blok landen het tegenwoordig best goed beginnen te doen en ook bij ons horen. Dus een noord-EU en zuid-EU. Waarbij de zuid-EU natuurlijk failliet gaat maar dan hebben ze dat zichzelf aangedaan en niet ons.

Patatter | 12-04-20 | 11:38

Punt is dat we vrolijk mee moeten blijven doen en hopen dat het niet al te erg explodeert. Overigens voert de VS hetzelfde beleid, dus echt een andere optie hebben we niet.

Voordeel van dit hele verhaal is wel dat we gewoon een land met een zwakke munt zijn geworden. Da's in tijden van crisis geen ramp, omdat je weliswaar minder geld verdient, maar tegelijkertijd niet dusdanig duur wordt dat je banen verhuizen naar een goedkopere muntzone. Kijk maar eens wat er met Fokker is gebeurd, vraag maar eens aan de Zwitsers hoe vervelend een harde munt is. We zijn tenslotte toch het 2e valuta in de wereld na de dollar, dus relevant blijven we toch wel. En de Chinezen hebben nog veel meer problemen dan wij. Die hebben pas echt een gekochte nep-economie. Door het een-kind beleid komt met een paar jaar daar ook de locomotief der vergrijzing er hard aan en zal de stagflatie daar ook gaan toeslaan. De VS staat er wat dat betreft stukken beter voor dan veel van de rest van de wereld.

Nice_Wheels | 12-04-20 | 00:02 | 1

Die vergrijzing is in China NU al een gigantisch probleem.

bisbisbis | 12-04-20 | 00:33

Ik wil die rekensom van "De EU levert ons meer geld op dan het kost" nu wel eens zien. Inclusief waardevermindering van onze reserves en pensioenen vanwege het bijdruk beleid van de ECB. Want in essentie worden we dubbel genaaid. We betalen gigantisch veel geld jaarlijks aan de EU, en daar komen dan nog ESM potjes bij waarvan wij 40 miljard mogen betalen bij. En ons opgepot geld in euro's worden minder waard omdat er maar roekeloos bijgedrukt wordt.
Dat de EU goed is voor handel oké, maar zonder Schengen kunnen we ook prima handelen. Kost misschien wat heffingen extra, maar het lijkt mij dat dit nooit meer kan kosten dan de EU ons nu kost. En daarbij, zonder EU kunnen we met economische zones buiten de EU veel makkelijker handelen, de EU is namelijk nogal protectionistisch naar buiten toe. Je kan mij echt niet vertellen dat als wij deze rekensom maken, dat het voordeliger is voor NL om in de EU te blijven. Ik geloof daar echt niks van. En los van het geld is er natuurlijk ook zwaar verlies van soevereiniteit. De EU kan netto onder de streep niet voordelig voor NL zijn.

Old_Spice | 11-04-20 | 23:48 | 1

Je hoeft alleen maar naar de jaarlijkse BNP te kijken die sinds invoering van de Euro dik onder de 2% ligt. In de gulden tijd dik boven de 2%. Zie dat als in de corona virus crisis. We kijken niet naar dagelijkse sterfte, maar naar oversterte in dit jaar vergeleken andere jaren.

Kluukluuk | 12-04-20 | 00:07

Kunnen we niet een rechtszaak aangespannen wegens contractbreuk ? Er was afgesproken onder de 60% schuld van BNP te blijven.

Dr van | 11-04-20 | 23:46 | 2

Met regels, afspraken, contracten, verdragen en wetten vegen ze in zuid europa hun reet af. En rechters doen daar vrolijk aan mee. Daarom werkt, wat voor soort unie dan ook, niet met zulke landen. En een munt al überhaupt niet!.

Het brein erachter | 12-04-20 | 05:49

Ja, Urgenda-drammers kunnen toch ook met rechtszaken hun zin doordrammen bij de overheid? Waarom gebeurt dit nooit op andere (niet-linkse) onderwerpen?

snakedogman | 12-04-20 | 10:52

Iets of iemand drukt een keer op die ECB puist. Smeuïger kunnen ze het niet maken.

HebjeHemweer | 11-04-20 | 23:21 | 1

Hahahaha,

Slough | 12-04-20 | 11:27

Op de middelbare school had ik al een tyfushekel aan cijfertjes-vakken: algebra, meetkunde, handelsrekenen, boekhouden en economie.
Ik heb er nog steeds nix mee, weet er daarom ook niet al teveel vanaf. Maar ik ben intussen van één ding overtuigd geraakt, en die overtuiging wordt gestaafd door alle comments die ik hier altijd lees bij topics die over geld & economie gaan: er zijn maar weinig onderwerpen die méér 'welles-nietes' geroep genereren dan economie & financiën.
Zóveel verschillende theorieën.
Zóveel verschillende modellen.
Zóveel verschillende meningen.
Zóveel onenigheid.

Nog afgezien van het verschrikkelijke jargon.

Het begint steeds meer op de klimaat-discussie te lijken. Of op de discussies rond de interpretatie van de bijbel.

Voorlopig heb ik een deel van mijn spaargeld maar omgezet in goud & zilver. En hoop er maar het beste van.
En vind ik tenslotte dat je nooit geld moet lenen aan landen die hun financiën niet (en nooit) op orde hebben. Zoals je ook nooit geld moet lenen aan lieden die al zwaar in de schulden zitten, aan gokverslaafden en aan junks.

Peter Emile | 11-04-20 | 23:21 | 4

@Peter Emile,
Vooral de laatste zin vind ik een hele mooie en tekenend voor de huidige situatie.
Een verslaving zal nooit een financieel probleem worden zolang je jezelf kan onderhouden en dit stadium van “ self sufficient” zijn we met dit “ clubje” allang voorbij.

Datgingniegoed | 12-04-20 | 00:24

Vooral dat laatste Peter, vooral dat laatste.

NorthStar | 12-04-20 | 09:14

@loopsbrother | 12-04-20 | 00:03: Maar dat gaat over het meten en beschrijven van fysieke fenomenen. Dan is het goed of fout, en is er geen tussenweg. De economie is abstract en moeilijk tot niet te vatten in één goed of fout model.

snakedogman | 12-04-20 | 10:54
▼ 1 antwoord verborgen

EU = de natte droom van Hitler

piet7003 | 11-04-20 | 23:12 | 1

Pas maar op , want Robbie begint spontaan met zijn hakjes te klikken en zijn stijve armpje te tonen. Bril off ,snorretje on.

Datgingniegoed | 12-04-20 | 00:28

Nog steeds geen kritische vragen als waarom heeft Nederland het laagste aantal IC plaatsen per 100.000 inwoners zijn niet gesteld. Hoeveel geld van gezondheidszorg gaat verloren bij kunstmatige banen als zorgverzekeraars. Ook vrees ik voor het geheugen van de Nederlanders bij de volgende verkiezingen.

Winston1 | 11-04-20 | 23:11

De volgende stap van de EU is een app waarmee je zelf geld kan drukken.
Probleem opgelost zou ik zo zeggen.... leve de EU, leve de euro! Hieperdepiep....

(Sarcasme modus mag weer uit).

Hiram | 11-04-20 | 23:01

Filosofisch gesproken kan een 'staatsschuld' niet bestaan. Aan het einde van het jaar is er een begrotingstekort. Maar de staat gaat over het geld.

De enige zinnige manier om staatsschuld op nul te laten lopen is aan het einde van het jaar het benodigde geld gewoon bij te drukken en het dus te financieren uit inflatie.

Dit is dermate ongehoord dat het wel nooit zal gebeuren maar het is eigenlijk de enige 'juiste' weg om met staatsschuld om te gaan. Staatschuld moet gewoon niet bestaan.

Knufter | 11-04-20 | 22:55 | 2

Staatsschuld is uitgestelde belastingheffing. En wordt gefinancierd door geld van prive-mensen en niet-overheidsinstellingen te lenen. En degenen die dat geld uitlenen verwachten dat geld weer terug. Met de vooraf afgesproken rente.

petersteenkamp | 12-04-20 | 04:07

@petersteenkamp | 12-04-20 | 04:07: De ECB koopt staatsschuld via (dat zouden de regels zijn) de secundaire markt op. ECB is weer ontstaan op basis van geld via staatsleningen of garantstellingen van lidstaten. ECB creëert geld op de balans en koopt obligaties. Ik zie geen staatsschuld gefinancierd uit de gewone economie. Eerder een (over)stimulering vanuit de overheid van de economie.

arlen | 12-04-20 | 12:03
-weggejorist-
Schottelboot | 11-04-20 | 22:49 | 2

Ik heb het over zo'n 700 miljard in schulden te vergroten en 1500 miljard aan pensioenen die snel in onze zakken moeten verdwijnen.

Kluukluuk | 11-04-20 | 22:42

Beste Feynman, of andere Wijzen. Als we nu gewoon hetzlefde doen als Italie. Die Euro ontploft wel, al moet het nog 5 crisissen duren. Wij gaan lekker boven onze stand leven. Nederlandse staatschuld wordt 130% gemeten naar die waardeloze munt. Onderwijl stoppen verstandige particulieren hun extra geld in een goudfonds. Pensionado's geven we een mljoen uitkering aan pensioen. Schenkingen aan nageslacht ongelimiteerd vrij. ZIj kunnen dat omzetten in hun nieuwe pensioen. Het goudfonds. Onderwijl geniet iedereen van een belastingvrije voet, en kan de centjes inzetten voor goud. Of BTC. Op het moment dat die Euro omvalt, hebben we dan geen 'beginkapitaal' gecreerd om de doorstart te financieren? Wij gaan geen Nexit krijgen, we moeten de Euro 'leegvreten' zo hard als we kunnen. Leg mij uit als ik het bij het verkeerde eind heb. Op dee manier doorgaan, betekend in armoe naar de afschaffing van de Euro. Dus komop met een manier om er zo 'luxe' mogelijk uit te gaan. Terugkijken heeft geen zin meer.

Kluukluuk | 11-04-20 | 22:37 | 3

Zodra de hele sakkerse boel implodeert dan heeft Nederland voor ’n doorstart enkel nog een deel van de ooit historisch hoge goudreserves bij DNB. Een deel is inmiddels verkocht onder het bewind van de toenmalige minister van financiën, pVDa dacht ik. Een ander deel ligt sinds WWII nog in Fort Knox. Hiervan is onlangs een deel weer richting Nederland gekomen, dit moest in het geheim maar is wel zo. Kortom: onze goudreserves zijn NIET op peil.

Sw.Dwaallicht | 11-04-20 | 22:47

@Sw.Dwaallicht | 11-04-20 | 22:47: Ik weet dat. Maar als wij nu stiekum gaan sparen voor goud? Onder de mantel van Euro's? Kunnen we er dan niet echt een geitenpaadje van maken? Een echte?

Kluukluuk | 12-04-20 | 00:00

Perfect idee. Dit betekent dat we nog iets van 400-500 miljard kunnen besteden aan de binnenlandse economie. Die hele Euro is een loterij zonder nieten, een van tevoren opgezet plan voor gedwongen politiek integratie. Elke econoom en idioot, hadden toentertijd aangegeven dat het onzinnig is om landen met verschillende sterktes, zwakheden en cultuur een dezelfde munt te laten voeren met (min of meer) dezelfde monetair beleid. Waanzin !

Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:27

Ach, het belangrijkste is dat ik op vrijdag mijn pilsje kan drinken. Desnoods betaal ik het in natura.

Hadena | 11-04-20 | 22:35 | 1

Dat wordt een Bucklertje, dus.

a9b2b1 | 11-04-20 | 23:28

De Nederlandse pensioenen zijn al sinds de kredietcrisis en eurocrisis opgeofferd voor de Euro vanwege de lage noodzakelijke rente.

De belastingdruk zal in europa extreem hoog worden de komende jaren, de eurozone is mislukt door te grote verschillen in productie- en financiële cultuur tussen noord, oost en zuid europa.

Het wordt tijd dat Brussel dit toe gaat geven en de Euro wordt stopgezet.

De noordelijke landen moeten dan wel bereid zijn gigantische (Indirecte) vorderingen op zuidelijke landen af te schrijven.

Leer aub van Griekenland. Italie en spanje zijn technisch failliet. Graag door starten met die landen en de euro stopzetten.

Dat is een van de betere manieren om de Eu te laten overleven. De € zelf overleeft op termijn zo ie zo niet.

Doen ze dit niet, dan staan over 5 jaar ook de eurozone bewoners in Calais om naar Uk te vluchten vanwege weggevaagde besteedbare inkomens.

Tee Of Cup | 11-04-20 | 22:33 | 2

De euro wordt niet stop gezet. Is een zekerheid dat landen niet kunnen uittreden. Bovendien weer een afgang voor de moffen na twee oorlogjes, en een Merkel die doet alsof ze namens de hele EUSSR spreekt.

Winston1 | 11-04-20 | 22:47

Spanje technisch failliet? Met een staatsschuld die nu vergelijkbaar is met het VK en lager dan België? Heb je gezien wat de Bank of England van plan is? Ik weet nog niet waar ik ga staan.. in Calais of Folkestone?

Enrique C | 12-04-20 | 09:47

De ECB kan niet failliet. Die kan dus eindeloos waardeloze leningen opkopen. Dat is gewoon geld bijdrukken met vertraging: het geld ontstaat uit het niets op het moment dat die leningen oninbaar worden.
Bij een normale bank, kost dit kredietwaardigheid van de bank tot ze de bank failliet is (dat werkt bij banken anders dan bij andere bedrijven).
De centrale bank doet het niks. Dus die kan alles opkopen (de rammelende leningen aan Italië omzetten in cash).

frank87 | 11-04-20 | 22:30 | 2

Gevolg: extreme inflatie !

Tee Of Cup | 11-04-20 | 22:34

@Tee Of Cup | 11-04-20 | 22:34:
Nee helaas niet, het geld komt niet bij de burger terecht, dus geen prijsinflatie. Dat is de truc die al jaren en jaren werkt. De USA doet hetzelfde en raad eens, de rest van de munten doen er niet toe.

GerMonster | 12-04-20 | 05:19

er moet door 'iemand' minimaal 1511 miljard keiharde euro's (1400 natteklimaatdroom Frans + 11 brexit + 500 coronageld ) worden opgehoest voor het Europese rijk, maar het kan ook meer zijn

HetOorAakel | 11-04-20 | 22:21 | 3

1911 miljard

HetOorAakel | 11-04-20 | 22:21

Hoho, dat is voor het eerste jaar he, vanaf de daaropvolgende jaren loopt het bedrag exponentieel op, en dat is nog los van de nieuwe doelstellingen die de EU tegen die tijd weer verzonnen heeft.

jemagookniksmeer | 11-04-20 | 22:26

Er is niets mis met geld bijdrukken, zo lang daar (de belofte van) productie tegenover staat. Dat is juist het positieve aspect aan fiatgeld: als het economisch goed gaat wordt de groei niet gelimiteerd door de beperkte groei van de voorraad edelmetaal.

Waar geld wordt weggegeven is het nog steeds niet per definitie 'gratis geld', er kan immers besloten worden de staatsschuld te verhogen en/of het middels belasting te innen. Door monetair beleid kan de inflatie dus nog steeds binnen de perken gehouden worden, zo lang de betalingen aan het zuiden overkomelijk zijn.

Ik heb in principe geen problemen met het steunen van de zuidelijke landen zo lang daar maar keiharde(!) eisen om te hervormen bij zitten. Daar moet de discussie over gaan.

Staatsschulden hebben overigens nog een functie, dat lijken velen zich niet te realiseren, en die hangt samen met de oudedagvoorziening van de boomers. We moeten voorkomen dat Nederland de kant van Italie op gaat door de financiele balans tussen jong en oud te herstellen. Belastingverlagingen en stimuleren van innovatieve ondernemers, dat is de uitweg uit deze situatie.

Max Headroom | 11-04-20 | 22:20 | 5

@Sw.Dwaallicht | 11-04-20 | 22:28: De schuldenaar. Je moet altijd zorgen dat jij een groter probleem bent voor de eiser dan de eiser voor jou. Kijk naar Roger Lips en SNS.

arlen | 11-04-20 | 23:08

He Max, Niet iedereen kan een universitaire bul bezitten in economie of econometrie.
Het creëren van staatsschuld kan goed zijn (Keynes) als het investeringen betreft. De vraag is of dit soort uitgaven daar onder valt. Als productiemiddelen niet meer lonend zijn ga je als bedrijf hier ook niet in investeren. Ik zie landen als Italie als een dergelijk iets. Anyway, uiteindelijk moeten staatsschulden terugbetaald worden, hetzij door belastingen (groei economie/verhogen belastingen), hetzij door inflatie. Indien een economie en dito belastingen niet minimaal even hard groeit als de groei van de staatsschuld dan weet iedereen dat op een gegeven moment de boel ontploft. Leg de jaarlijkse groei van de economie van Italie maar eens naast de jaarlijkse groei van haar staatsschuld.

Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:34

@Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:34:

Natuurljk valt het daar niet onder. Ik zie het zo: wij hebben altijd aan Italie geleend en geexporteerd. En wat er gebeurde is dat een deel van het geld dat in ruil onze kant op kwam simpelweg werd betaald met bijgedrukt geld. Dat is een regelrechte onzichtbare verliespost die we altijd al hadden. Deze onzichtbare verliespost is nu heel zichtbaar geworden en wordt op het volk afgewenteld.

Max Headroom | 12-04-20 | 10:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Die maffiosi krijgen verdomme al bijna 60 jaar lang ieder jaar 10 miljard m³ aardgas van NL tegen een fractie van de marktconforme prijs. Die gasdeal werd trouwens onder druk van de NAVO aan NL opgelegd.

Nu dit gelul weer dat o.a. NL garant staat (onder druk van de EU) voor de wanpraktijken en onbehoorlijk bestuur van dat soort kutlanden.

Wanneer mogen we stemmen?

Roege | 11-04-20 | 22:19 | 1

Ik zie de overige gasvoorraad ook als kapitaal, het moet nog wel gedolven worden, maar het is latent kapitaal. En indien het gas voor een structureel te lage prijs geëxporteerd wordt, is het tijd de levering op te schorten en de contracten te herzien. Gewoon omdat het kan.

Sw.Dwaallicht | 11-04-20 | 22:58

Ik ben een erg gelukkig mens in een land dat een baken van rust is. Geen Euro wel in de EU en niet in Schengen. Een heerlijk land met mooie vrouwen, mooie zandstranden, mooie huizen en een heerlijk fiscaal klimaat. Je betaalt er 10% vlaktaks en verder geen gezeur aan je hoofd. De naam: Bulgarije.
Een land met een begrotingsoverschot, exportoverschot en een te verwaarlozen staatsschuld.

Why stay slave in Holland? Jump out the fiscal Alcatraz and run to freedom.

Haberdoebas | 11-04-20 | 22:18 | 4

Als u zo'n droevig persoon bent die zijn keuzes volledig laat afhangen van financieel gewin: gaat vooral uw gang, maar laat de rest in hun waarde.
Er is meer in het leven dan een lage belastingdruk.

krank-zinnig | 12-04-20 | 03:19
▼ 1 antwoord verborgen

Sowieso is elke euro die erheen gaat een vorm van capitulatie. Net zoals wanneer je een miljard Euro aan een Derdewerelddictatuur geeft om scholen of ziekenhuizen te bouwen of voedsel voor het volk: dat scheelt de dictator weer een miljard die hij kan uitgeven aan luxe, wapens om het volk te onderdrukken of de Zwitserse bankrekening mee te vullen. Net zoals elke Euro lening of gift voor Corona weer een Euro besparing voor een andere onzinnige uitgave betekent.

Die Corona heeft natuurlijk geen moer te maken met de financiële crisis in Zuid-Europa, die was er al. Door decennia wanbeleid en populistische politiek van weigeren om de uitgaven te snoeien en\of de belasting te verhogen en in plaats daarvan een steeds grotere schuldenberg op de schouders van volgende generaties kiezers te kwakken die daar nooit voor gestemd hebben, is er nu weinig reserve om te lenen wanneer men het wél een keer sporadisch nodig heeft bij een nationale ramp.

Liefdevol geholpen door ons aller "enabler" de ECB, die i.p.v. een soeverein faillissement of door pure financiële nood geboren sanering van de overheidsfinanciën te accepteren, gewoon telkens lenen wat goedkoper maakt met lagere rentes. Ik zie ze nog in staat om negatieve leningen tegen -2% aan banken aan te bieden in ruil voor het vinden van gewillige afnemers die -1% mogen ontvangen. Een beetje zoiets als cold turkey ontwenning vermijden door de patiënt steeds hogere doses medicijnen of drugs te geven, die daar steeds resistenter tegen wordt en dus nóg meer "nodig heeft".

Schaf de EU in haar huidige vorm gewoon af, het heeft geen meerwaarde, slechts meer risico's op het ontsporen van macht en de zekerheid van nog grotere overbodige lagen ambtenaren en bestuurders. Hou de vrijhandel, maar dan o.b.v. lokale regels, die je kunt (dis)harmoniseren wanneer dat uitkomt en zolang er democratisch draagvlak voor is. En ook af en toe eens als lidstaat wat anders kunnen proberen en aantonen of dat (niet) werkt. Vrij verkeer van personen\migratie alleen voor zover en zolang er in een lidstaat draagvlak voor is, en bij het ontbreken daarvan de grens kunnen sluiten. Scheelt ook een hoop etnische spanningen en opkomend "populisme", en maakt die nieuwe "EU" een stuk minder impopulair.

Maak, als je de Euro per se wilt houden, er gewoon (weer) een mandje van nationale munten van, naar rato aantal burgers bijvoorbeeld. Converteer de Euroschulden in nationale munten en verbiedt lidstaten om nieuwe schulden te maken behoudens bij echte rampen. Wie zich niet aan de regels houdt krijgt heffingen i.p.v. vrijhandel of wordt (tijdelijk) uit de Euromand geflikkerd. Als men in normale tijden desondanks een begrotingstekort heeft print men de extra benodigde gelden in eigen munt bij en betaalt de huidige kiezer hier en nu de prijs voor zijn kortzichtige keuzes voor én geen hogere belasting én geen snoeien in overheidsuitgaven in de vorm van geldontwaarding.

Kunnen de noordelijke en ietsje prudenter landen vluchten in de eigen nationale munt, de bevolking van de zuidelijke landen waar mogelijk hun vermogen ietsje veiliger stellen in de Euro of munt van een sterke lidstaat, terwijl de zuidelijke overheden zich ouderwets uit hun eigen onvermogen printen met snel waardelozer wordend monopoliegeld. De Eurokoers als geheel valt of staat dan simpelweg door de optelsom van hoeveel staten en aantal "Europeanen" dat daar woont gemiddeld kiezen voor welk (wan)beleid. Wel zo democratisch ook vergeleken met de-helft-plus-één die bij de ECB besluit om de Euro voor iedereen maar de diepte in te laten storten of juist onaangenaam hard maakt voor landen die politiek\cultureel niet bereid of in staat zijn tot openlijke bezuinigingen.

Wol | 11-04-20 | 22:12 | 1

Klinkt redelijk rationeel BINNEN een EU. Maar de Euro moet en wereldmunt worden, en dan werkt zoiets natuurlijk nauwelijks. Das een Europese stabilisatie van de valuta's maar een mondiaal wantrouwen. Een soort Neuro/Zeuro.
Lijkt meer op een soort Weimar 2.0. Weimar 1.0 heeft een land gered, de burger in crisis gestort en de wereld uiteindelijk in een oorlog gestort. Misschien proberen de verdorven geesten nu een Weimar 2.0. Europa redden zonder dat de burger al te veel van de crisis merkt. Interne EU oorlogen nutteloos maken (de mondiale heeft Europa toch al niks meer over te zeggen) zodat het centrale gezag uiteindelijk toch in -Brussel- kan komen te liggen. Volledige controle over het Rijk. Van Noord tot Zuid, van Oost tot West. Ein Volk, Ein Reich. De Romeinse keizers, Mussolini, Napoleon, en de favo Godwin. Een eeuwenlange droom.
Alleen jammer dat The Great Brittish Empire nou weer loopt te zieken.

En P.S. De EEG is een gouden uitvinding. Terug daar naartoe is de redding van Europa zoals we nu kennen. Eens.

reservebelgië | 11-04-20 | 22:54

Alles is bullshit!

sarcastro | 11-04-20 | 22:06 | 2

Verklaar u nader?

halfvolle glas | 11-04-20 | 22:09

@halfvolle glas | 11-04-20 | 22:09: Het maakt niet uit wat, niks blijft overeind na kritische analyse. We worden doorlopend voorgelogen en in de zeik genomen. Alles is bullshit.

sarcastro | 12-04-20 | 00:43

Voor 40 miljard euro kan je je eigen
burgerbevolking ook goed bewapenen en afscheiden van de EUSSR, geen land die dan denkt dat een invasie in NL een makkie word wegens guerilla oorlog om zo onze economie/land te plunderen.

steekmug | 11-04-20 | 22:05 | 2

wat dacht je van een paar extra ic bedden

arzal3138 | 11-04-20 | 22:11

17.400.000 mensen worden een poot uitgetrokken (belasting), om de rotzooi van een ander opteruimen, we hebben hier 10 tallen soorten belasting die in het buitenland niet bestaan v.b hondenbelasting onze boetes behoren tot de hoogste in de eu, de benziene, auto prijzen, boodschappen,dan zijn er nog al die quota's voor de boeren, visser enz, En dan wil de regering ons doen geloven dat ze het beste met ons voorhebben WTF WTF

arzal3138 | 11-04-20 | 22:02 | 3

Precariobelasting, kosten voor je verplichte ID, woz, ozb, steeds stijgende rioolheffingen, energiebelasting, belasting over energiebelasting, opslagen en accijnzen,.etc, etc, etc.
De betaling druk is ongekend hoog

boerk | 11-04-20 | 22:23

@boerk | 11-04-20 | 22:23:
exact 17.400.000 mensen worden overdreven financieel leeggetrokken t.o.v andere landen, om de shit van een ander land op teruimen, stropdassen/colbert maffia is het letterlijk!

arzal3138 | 11-04-20 | 23:34

@arzal3138 | 11-04-20 | 23:34:
Doe aub niet alsof 90% van uw belastinggeld naar potjes van de EU gaat.
Het moge duidelijk zijn dat in Nederland maar ook in Europa een klein deel profiteert van de hardwerkende meerderheid. Je kan dat vervelend vinden, je kan er ook de voordelen van inzien.

krank-zinnig | 12-04-20 | 03:14

Fiat geld is gebaseerd op vertrouwen.
In ons systeem is dat al een tijdje geleden sluipenderwijs veranderd in een mengeling van wanhoop, hebzucht en wederzijdse (verstikkende) afhankelijkheid.
Tot de bom barst.
Ik heb lange tijd gedacht dat de beste strategie om naar dat moment toe te leven, is om zo weinig mogelijk schulden te hebben (en een exit strategie).
Wat dat betreft ben ik ondertussen 180 graden om: degenen met de hoogste schulden zullen aan het langste eind trekken als de bende straks implodeert.

jemagookniksmeer | 11-04-20 | 21:59

Iedereen accepteert alles hier in Nederland. Zolang mensen niet de straat op gaan verandert er niets. Rutte en consorten zien dit ook. In Frankrijk was men de straat al opgegaan. We zien er nu nog weinig van maar onze pensioenen zijn straks weg. We mogen tot 70 jaar doorwerken hier en in Italië ? 60 ? zeg het maar.

MarkyS | 11-04-20 | 21:59 | 2

Dienstjaren + leeftijd = 100
BBL Stratenmaker in Italië 58 jaar.

mmx | 11-04-20 | 22:16

64, Frankrijk ligt rond de 60

amateurrr | 11-04-20 | 22:17

Wanneer gaat het Nederlandse parlement hierover in conclaaf?

TonieKolonie | 11-04-20 | 21:55 | 4

Was dat niet net na verkiezingen?

TonieKolonie | 11-04-20 | 22:13

we hebben geen echt parlement,maar een Kartel-applausmachine annex carrièrebureel voor de pluche toegelatenen. Om eerlijk te zijn moeten we er wel bij zeggen dat NL kiezers dat keer op keer in meerderheid prima vinden.

hertogvanzottegem | 11-04-20 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

Alles en alles, moet in het werk gezet worden voor de EU dreamstate. En dat betekent, wij betalen voor Italie.
Maar goed, Rutte en zijn VVD crew wordt weer de grootste hoor. Domheid is niet te bevechten.

Masturwasbeert | 11-04-20 | 21:50

Waarde, daar gaat het om. Waarde wordt bepaald door bezit en de mogelijkheid om dit bezit door middel van geweld te behouden of uit te breiden.

Baron Clappique | 11-04-20 | 21:48

Och, pRutte piste zonder veel weerstand 12 miljard weg om met windmolentjes op de Noordzee te dobberen, wat vriendjes te paaien en daarbij, als kleine homeopathische bijwerking, de visserij de nek om te draaien. Die 40 miljard is zo weer verdiend. We krijgen tenslotte ook ruim uit de pot van de Coronagelden. /sarc

Frau Merkel | 11-04-20 | 21:47

Leerzaam maar je wordt er niet blij van

frisenfruitig | 11-04-20 | 21:43

Ik snap geen reedt van economie. Maar wat is dan de oplossing?

beldewouten | 11-04-20 | 21:42 | 9

u snapt regelmatig wel meer reedten niet.

hertogvanzottegem | 11-04-20 | 23:29

Mooie van economie is dat er geen 'de' oplossing bestaat. Hangt allemaal af van scenario's die wel/niet uitkomen. Wat wel helpt is gezond-boeren-verstand. En daar hoef je geen drs. voor te zijn, sterker nog, beter van niet. Wat een stap in de goede richting zou zijn is als we het hele idee van een politieke integratie van Europese landen overboord zetten, en ons alleen focussen op handel. Maar dit betekent een dermate grote stap terug voor de machthebbers in Brussel dat dit niet zonder slag of staat zal plaatsvinden. De UK is er al uit. Dat scheelt ze jaarlijks miljarden aan 'uit-de-ruif-vreet' EU-lidmaatschap, miljarden aan dichtgooien van waanzinnige klimaatplannen, tientallen miljarden aan knoflook-garanties en inflatie. Tel daarbij op de mogelijkheid om je grenzen te bewaken en je soevereiniteit te bewaren en je hebt denk ik wel een idee waar 'de' oplossing ongeveer ligt.

Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:40
▼ 6 antwoorden verborgen

In het ESM staan wij inderdaad garant voor de schulden van andere landen. De boodschap is helder (heil de EU). Maar boude teksten als de volgende zou ik toch graag wat beter onderbouwd zien: "In deze corona-crisis moeten bedrijven woekerrentes en afsluitprovisies van duizenden euro's betalen, terwijl primaire banken het geld gratis krijgen. De ECB gaat veel verder, en koopt obligaties van bijna failliete bedrijven en staatsschulden van failliete knoflooklanden. Triple Down Economics werkt onvoldoende, dus kiezen staten ook voor nooduitkeringen aan inwoners."
Welke bijna failliete bedrijven? En het is "trickle down economics", (het doordruppelen van economische ontwikkeling) waarvan het effect inderdaad dubieus is

de visser | 11-04-20 | 21:42 | 7

@de visser | 11-04-20 | 22:45: Altice dan.

arlen | 11-04-20 | 23:12

@arlen | 11-04-20 | 22:22: Mooi voorbeeld. Zo zou een goed werkend kapitaalmarkt moeten werken. Meer risico = meer (verwacht) rendement. Als we Italie nu eens als HEMA zien, dan zouden ze in plaats van de 1,7% die ze nu ongeveer moeten betalen het veelvoud hiervan moeten neerleggen. Meer nee, failliet gaan ze toch niet want Duitsland, Finland, Oostenrijk en uiteraard Nederland staan garant. Waanzin !

Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:43
▼ 4 antwoorden verborgen

Het Corona-Wolf jaagt Knir en Knar uit hun gammele huisjes in het zuiden naar ons toe. Ik ben bang dat dit sprookje voor ons deze keer niet goed gaat aflopen.

Schemerlamp | 11-04-20 | 21:37 | 2

Vergeet knor niet.

Twisted_Faith | 11-04-20 | 21:53

Wat ik niet begrijp, beste Feynman, is dat je de link nog steeds niet legt. Je draait nog steeds volop mee in de onzinnige coronapaniek.

Het probleem is dat we geen geld hebben, maar valuta. Geld heeft een onderliggende waarde, valuta niet. Die onderliggende waarde is er onderuit gehaald, geld is niets meer dan een getalletje in een computer.

Ons financiele systeem klopt niet, het is een pyramidespel. Ja, ook het onze. In de USA is het nóg duidelijker, maar laat je niet foppen, het is met de euro niets anders.

De hele fianciele sector moet hervormd worden. Dat was na de crisis van 2008 wel al duidelijk, maar het volk is dom, vergeet snel, dus eigenlijk was men al weer een beetje weggezakt in het pre-2008 tijdperk. Nul hervormingen, niemand de bak in, rente lekker laag zodat Griekenland en Italie hun aflossingen konden maken, etc.

De volgende crisis zat er dan onherroepelijk aan te komen, en dan kon men de USA niet de schuld meer geven, zoals met die fake geimporteerde huizencrisis in 2008, dus moest er een andere zondebok komen. Enter Corona. Waarom denk je dat Rutte zo wisselde van 'niets aan de hand' naar 'heel het land op slot'. Het duurde even tot het kwartje viel bij de wereldleiders, dat Corona het ideale fear poltics item was. En zie daar.

OmNietPresent | 11-04-20 | 21:33 | 8

@reservebelgië | 12-04-20 | 00:03: die voortekenen worden bijna allemaal weer weggejorist, Laat God maar ingrijpen, hij is de eigenaar niet de mens, die is maar de "huurder",
2 Kronieken 7:13 en 7:14.

steekmug | 12-04-20 | 08:14

Als geld zouden we kunnen overstappen naar goud en zilver als valuta. Alleen het probleem is dat er zoveel lucht (leningen) in de economieën zit in vergelijking tot het aanwezig goud/zilver, dat het hele kaartenhuis zou instorten. Eerste stap moet zijn dat Italie een deel van haar goudreserves verdeelt onder de landen die garant staan voor haar staatsschuld.

Bernard Couperus | 12-04-20 | 08:47

@steekmug | 12-04-20 | 08:14:
Met 13 kan ik nog redelijk leven. Vers 14 is ongeveer de reden dat ik niet zo bijbelvast ben. De oproep tot totale onderwerping.
Zo zie je maar, is niet van de tijd van de Bill Gates of Zuckerbergs, Timmerfransen of Samsons. Het is een eeuwenoud verschijnsel.
Of, zoals diezelfde Salomo al zei, eeuwen geleden, Daar is niets nieuws onder de zon. Niets wat niet reeds is geschiedt, en niets wat niet weer zal geschieden.
Was een wijs man.

reservebelgië | 12-04-20 | 09:17
▼ 5 antwoorden verborgen

Geen best nieuws Feynman... maar ik ben bang dat je helemaal gelijk hebt. Die 40 miljard zijn we "kwijt". En nou maar hopen dat het niet nog heel veel meer wordt... gelukkig kunnen we zelf heel goedkoop lenen... en met eebeetje inflatie eroverheen... wie weet..

Odin | 11-04-20 | 21:32 | 3

NAif. Nee we zijn geen 40 miljard kwijt. We zijn 1200 miljard kwijt. Die pensioenen van ons, gaan nu definitief europa in.

Na 2008 kwamen er marginaal strengere regels voor banken. Gevolg daarvan was dat ze moeite hadden met het uitlenen van geld, door die regels. Dat losten banken al snel op door bv. Hypotheken (Datgene waar het in 2008 op misging) door te schuiven naar de pensioenstak welke onder dezelfde holding viel.

Gevolg daarvan was dat de dekkingsgraden daalden, en pensioensfondsen NU al voor een groot deel uit gebakken lucht bestaan. Maar de EU wilde nog meer geld uit die fondsen trekken, het moet gewoon het europese spaarpotje worden.

Dus corona crisis -> meer lenen -> rente stijgt -> pensioensfondsen krijgen op papier een betere dekkingsgraad -> kunnen meer geld de markt in pompen.

Mission accomplished. NL heeft jaren goed geteerd op de gasbel, alles opgemaakt en nog wat bijgeleend, gas werd ook goedkoop aan italie geleverd. Helaas is die bel nu 'leeg' - zo beweer men. Dus nu is het nog louter geld wat hier te halen valt. Dat doen ze dus ook. Totdat dat ook op is, iedereen even arm is, en dan klapt de handel. Dat duurt niet lang meer nu.

OmNietPresent | 11-04-20 | 21:45

We gaan de inflatie hier nooit te hoog op laten lopen. Dan verdampen plotsklaps alle inkomsten uit langlopende hypotheken, waarvan er hier veel zijn.

Max Headroom | 11-04-20 | 22:03

@OmNietPresent | 11-04-20 | 21:45:
Iedereen roept altijd maar dat onze pensioenen naar Europa zouden gaan (ikzelf zit gelukkig bij een premievrij gegarandeerd pensioen), maar is er ook iemand die goed kan uitleggen hoe dit mechanisme werkt?
Ik wil dit graag begrijpen.

krank-zinnig | 12-04-20 | 03:06
-weggejorist-
hesi | 11-04-20 | 21:31 | 1

Ik heb ooit economie gestudeerd. En ik vond dat bezig zijn met getallen geweldig. Als dit, dan dat, formules enz. Het blijkt allemaal gebaseerd op lucht. Een poppenkastspel met Jan Klaassen en Katrijn ligt dichter bij de werkelijkheid dan de theoretische kennis over banken die ik opdeed. Het enige wat tegenwoordig telt, is dat je scherp moet zijn op geldstromen. Vanaf de bron. En welke personen erbij horen. Zij bepalen op elk moment op eigen houtje hun eigen formules.

Leptob | 11-04-20 | 21:29 | 2

Klopt ja, aan die modellen heb je niks. Eén griepje en de halve wereld ligt op z'n rug. Dat griepje zit niet in de modellen, zoals er heel veel niet in die modellen zit. 't Is daarom ook een 'wetenschap' die nauwelijks serieus genomen wordt, omdat de voorspellende waarde ervan minimaal is.

Zelfde geldt voor die klimaatmodellen. Te veel variabelen en dus lult iedereen maar wat. 't Is ook vervelend om te zeggen dat je het niet weet, nou ja, niet voor iedereen.

Ichneumonidae | 11-04-20 | 21:37

Ceteris Paribus

Schemerlamp | 11-04-20 | 22:17

Reddeloos, redeloos, radeloos, EU

Rest In Privacy | 11-04-20 | 21:27

Europa volgt gewoon de VS, China en Japan. Vooral die laatsten hebben de sluizen al wijd open gegooid. Maar liquiditeit is nog geen solvabiliteit. Het is pokeren. Hopen dat de ander eerder bust gaat. Ik zou alles op communistisch China zetten. Die gaan er het eerst aan. De Jappen zijn al bezig. Desinvesteren. The new kid on the block speelde namelijk het valst. Nu is het drie tegen één.

squadra | 11-04-20 | 21:23 | 2

Het is heel simpel. Als je de markt overspoeld met valuta, komt er hyperinflatie. Zoals ik aan het begin van de coronacrisis al voorspelde, is dat het resultaat wat we nu gaan krijgen.

Het positieve is dat dan hopenlijk eindelijk de ogen geopend worden bij al die domkoppen die pro-EU zijn. Voor de euro, hadden landen als Italie en griekenland een vaste cyclus waar hyperinflatie deel van uitmaakten. De ene vakantie kreeg je voor je 100 euro meer dan een miljoen lira, de andere keer fors minder. Die munt was volatiel.

Groepjesvorming, waar men tegenwoordig zo gek op is, komt neer op dat je het niveau van de hele groep omlaag haalt naar het laagste niveau. Het idee dat het gemiddelde niveau hoger wordt, is een farce. Men dacht met de invoering van de euro, dat die er wel voor zou zorgen dat die landen zouden stoppen met hun cyclus van inflatie. Nu heeft een veel grotere gezamelijke geldpot het voordeel dat het langer duurt, maar zolang men de werkwijze niet wijzigt, is het gewoon onvoorkombaar. En daar heeft Corona helemaal niets mee te doen.

Zet je maar schrap mensen. Dit gaat klappen.

OmNietPresent | 11-04-20 | 21:38

Dat gebeurde vroeger met chartaal geld, tegenwoordig is alles giraal. Geld creëer je nu door er een extra nul in te typen. Dit heeft geen consument in de gaten, dus raakt het vertrouwen niet.

Schemerlamp | 11-04-20 | 22:21

Zoals met elke schuld gaat het erom of je betaling kan (laten) afdwingen met (uiteindelijk) geweld.
Amerika kan dat bij iedereen. Rusland kan dat bij sommigen landen. China kan dat ook bij sommige landen.

Nederland kan dat niet. En moet de grote baas, Amerika, dus incassokosten betalen om een schuldenaar aan te pakken. In het geval Italië gaan de Yanks dat niet innen voor ons.

Polarisator | 11-04-20 | 21:19 | 4

@Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:26:
Ja, want wij zijn bereid een oorlog te beginnen binnen Europa om terugbetaling af te dwingen. Of hoe zie je dat voor je wanneer de italianen gewoon niet betalen. Net zoals ze zich niet aan enige andere afspraak omtrent begrotingstekort/hervorming houden.

mmx | 11-04-20 | 21:39

Je mist één belangrijk punt. Er is meer schuld op deze planeet, dan geld. Schulden KUNNEN dus helemaal niet terugbetaald worden. De enige manier om een schuld terug te betalen, is door meer schuld te maken.

OmNietPresent | 11-04-20 | 21:40
▼ 1 antwoord verborgen

Als alle EU-landen zouden draaien zoals Italië, dan was het dus een grote bende. Nu kunnen de zuinige landen gaan opdraaien voor het wanbeleid in Italië.
Was met de bankencrisis ook zo. Mensen die zuinig hadden geleefd, geen schulden hadden gemaakt, konden meebetalen aan de rommel van mensen die teveel risico hadden genomen maar dat risico niet willen lopen. En ze komen er weer mee weg. Hoe kan dit toch steeds.

kloopindeslootjijook | 11-04-20 | 21:11 | 5

Linksom of rechtsom betalen die Italianen dat toch wel.
Het is juist nu zo enorm duidelijk. Noord Italië dat nog steeds een naam had van een rijke regio met zeer goede en professionele gezondheidszorg is de afgelopen jaren gewoon afgegleden naar een land met een gezondheidsstelsels dat is uitgehold en in deze Corona tijd niet kon opboksen. Italianen hebben een bar slechte pensioenvoorziening en 3 generaties in 1 huis is niet ongewoon. Dat is geen welvaart.. dat is armoede.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:32

@Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:32: Nee, dan 3 generaties een eigen huis. Waarvan er twee met hun nek toe in de hypotheekschulden zit. Dat is pas welvaart.

azijnseikerT | 11-04-20 | 21:53
▼ 2 antwoorden verborgen

heb je niks beters te doen fijnman dan paniek te zaaien.

newray | 11-04-20 | 21:10 | 7

Ach, dat is de aard van het beestje.
Mij maakt ie niet bang.

HoerieHarry | 11-04-20 | 21:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat is waarom ik in een knoflookland woon. Een knoflookland die een permanente uitkering krijgt van het hardwerkende rijke noordwesten. Hier is alles goedkoop eten is vers, bier en wijn smaakt hier beter en niet vergeten want nog belangrijker is de koffie smaakt zoveel beter. Wie niet rijk is moet slim handelen. Goed stuk feynman.

jitro | 11-04-20 | 21:09 | 4

Houd je kop nou, breng ze nou niet op een idee, werken moeten ze daar in NL, liefst tot hun 70ste!

zwellevertje | 11-04-20 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

Spanje hoort bij de zuidelijke lidstaten?
In 2007 bedroeg de staatsschuld van Spanje 38,8% van het BNP, zo'n beetje het laagste van de hele eurozone.
Lijkt me toch wel beduidend onder de genoemde 60%.
Geen onzin verkopen dus Feijnman.

Caras | 11-04-20 | 21:09 | 6

@FrankVeer | 11-04-20 | 21:30:
Klopt, maar daar ging mijn opmerking niet over. Het stoort me dat er in het artikel op een bedroevende wijze met de waarheid wordt omgegaan.

Caras | 11-04-20 | 21:37

@Caras | 11-04-20 | 21:37: Je hebt gelijk dat de staatsschuld tussen 2000 en 2010 continu onder de maximale 60% lag. Wat dat betreft doen ze het nog het beste van de zuidelijke landen, nog beter dan Frankrijk dat al sinds 1996 bijna niet meer onder 60% kwam: www.google.com/publicdata/explore?ds=...

FrankVeer | 11-04-20 | 21:45

Precies... was ook mijn eerste reactie. Spanje zat toch echt veel lager dan 60%. Feynman als jij pretendeert altijd alle cijfertjes netjes op een rijtje te hebben kan je dergelijke onzin niet veroorloven. Beetje MSM dit van je...

Enrique C | 12-04-20 | 09:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Het hele monetaire systeem is gebaseerd op vertrouwen en er is geen munt waar je in kunt vluchten en die komt er ook niet.
Luchtbellen genoeg gehad in het verleden en toch kwam het steeds weer goed, is gewoon een normale correctie.

Maar een beetje aan wennen, alternatieven zijn er niet. We gaan nu economisch een redelijke kutperiode tegemoet, maar ook die gaat weer voorbij. Zullen er mensen sterven? Zeker, maar ook dat is nooit anders geweest.

Welbeschouwd weinig nieuws onder de zon. Alle paniek is dus even zinloos als dom.

Ichneumonidae | 11-04-20 | 21:08 | 3

Goud is ook gebaseerd op vertrouwen. En je kunt er niet eens mee betalen.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:34

@Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:34: Daarom pleit ik ook niet voor een terugkeer naar de gouden standaard - die sloeg idd ook al nergens op en was ook op niks anders dan vertrouwen gebaseerd. Waarom zou iemand geloven in een stuk edelmetaal?

Ichneumonidae | 11-04-20 | 21:41

Epistulae_Morales, als u te dom bent om te poepen, doe het dan simpelweg niet. Alles is gebaseerd op vertrouwen, zelfs de werking van de stuurinrichting van uw auto (of fiets) is gebaseerd op vertrouwen in de capaciteiten en inzichten van anderen. Met geld is het niet anders, u vertrouwd er op dat uw maandelijkse reeks fluctuerende cijfertjes ook daadwerkelijk een fysieke tegenwaarde betreft. Dat de goudstandaard is losgelaten was om hiermee het landskapitaal hoger te stuwen dan dat het land aan goudreserves in DNB kluis had liggen, een ‘administratieve rode truc’ aldus om meer te hebben dan dat er aan werkelijk stabiele tegenwaarde voorradig was. Welnu, wat kunnen we leren van de geschiedenis is dat geld (waardepapieren) geen drol waard is, elke grote beurscrash heeft mensen van miljonair in een etmaal tot bedelaars gedegradeerd. U weet dit maar houdt zich expres dom daar u een vazal van het heersende systeem bent, daarom zit u hier. Wat u en anderen werkelijk hebben is datgene wat zij fysiek bezitten, claimvrij aldus, mits zij het kunt behouden. De rest is theoretisch geneuzel van sluwe administratieve pennenlikkers.

En dit een na laatste is de grondslag voor een leger, om de hele fysieke handel te kunnen verdedigen als dat nodig mocht zijn. Zo, ga nu maar weer gauw de morele wappervingers in uw oren stoppen. Of zeg nog iets doms of zo, dan hebben wij nog iets te lachen in deze roerige tijden.

Sw.Dwaallicht | 11-04-20 | 22:15

Geld uit het niets scheppen, door een druk op de knop, loopt uiteindelijk altijd spaak. Het eindigt met hyperinflatie en ineenstorting van de munt en de economie.
Zo gaat het straks ook met de Euro en de Dollar. Niemand weet precies waar het kantelpunt zit, maar op het moment dat we dat wél weten, is het al te laat.
Dit proces is al in werking gezet tijdens de crisis in 2008 door Bernanke, daarna door Draghi in Europa, en ze gaan nu in de hoogste versnelling. Dit gaat niet goed aflopen.

KeesBruin | 11-04-20 | 21:08 | 1

Ja, en de Aziatische munten vallen mee, andere valuta zijn van geen betekenis en dus is er wereldwijd een recessie.
Worst case is dan een full blown war met kernwapens etc. Als dan het 'kruit' weer is opgetrokken gaan we weer vrolijk op de oude voet verder, want iets anders dan wat we hebben is er, gegeven de onveranderlijke aard van de mens, niet.

Is mss wennen, maar zoals wel vaker gezegd, een mens verandert veel meer door een halve liter jenever dan door 20.000 jaar evolutie.
Ja, en dood ga je toch, heb je die ellende ook weer achter de rug. Ik noem dat: Positief Denken.

Ichneumonidae | 11-04-20 | 21:31

Als de banken zoveel geld hebben wat ze niet kwijt kunnen, waarom dan bijvoorbeeld niet alle schulden van particulierenvan, zeg, onder de 20.000 euro kwijtschelden? Geeft mensen meer vrij besteedbaar inkomen, maakt ze gelukkiger, en de banken zijn van al dat lastige geld af.

captainobvious | 11-04-20 | 21:06

Dankzij de Corona komt de Nexit steeds dichterbij.
archive.fo/x7gpq

RenedieLange | 11-04-20 | 21:05 | 2

We hebben een virtuele Nexit inderdaad.. grenzen dicht. Vraag maar eens aan de Zeeuwen hoe fijn dat is als de Belgen en Duitsers niet meer komen spenderen.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:35

Welnee, een nexit gaat pas gebeuren als alle kalveren verdronken zijn en de EU de euro waardeloos gemaakt heeft door hyperinflatie. Op dat moment valt alle macht van de EU weg, want de basis van de macht, het geld is dan waardeloos. En dan, en pas dan, zal Nederland een nexit doen. De burgers zal het niet interesseren, want die zijn bezig met het dagelijkse brood te scharrelen en ruilen.

helodia | 11-04-20 | 21:40

Paar jaar oud en gewoonweg profetisch. Ook mooi geanimeerd. Kijken vanaf 20:34:
youtu.be/P4_1pwsm5LY?t=1234

Ze gaan alles doen om het geld rond te laten pompen, elke schuld en bond gaat opgekocht worden. Maar dat geld gaat uiteindelijk zijn weg weer terug vinden in de markt en hieruit zal inflate volgen... Misschien wel van Weimar proporties.

Als je nu eens na gaat dat er bijvoorbeeld al 1100 werklozen zijn per elke dode in Amerika alleen. Dan zijn alle maatregelen toch gewoon totaal buiten proporties? Weg met cash, Eurobonds, Verplichte vaccinatie, Biometrische identificatie, Vergaande inbreuken op vrijheden, Iedereen wekenlang thuis in angst, Broodlijnen etc. Dit klopt toch gewoon allemaal niet? Zeker als je ook nog eens na gaat dat veel van de overledenen al om andere redenen zeer broos waren.

Ik vermoed dat dingen snel slechter kunnen worden, en mocht het wel stabiliseren dan ga ik ervan uit dat dit een soort massale test was voor the real deal die nog komende is. Het is sinds de dood van Epstein en pizzagate dat er zo'n scheur in de spreekwoordelijke matrix van de wereldpolitiek is ontstaan. Ik geloof gewoon oprecht dat die spirit cooking crazy people in staat zouden zijn om zoiets voor sinistere doelen te orkestreren.

Kortom ik denk dat meeste nu wel aan hun water voelen dat er iets niet helemaal klopt. Er zijn veel tegenstrijdige berichtgevingen, en al mocht het ergste van wat wij voorgeschoteld krijgen waar zijn. Dan alsnog is het een totale crash van de wereldeconomie waard? Is het universeel basisinkomen(lees invoering van communisme) waard? Eurobonds die iedereens welvaart wegveegt?

Het voelt alsof we meesterlijk worden bespeeld. door, bij gebrek aan een beter woord de machten die zijn.

KutFilosoof | 11-04-20 | 21:05

Je kunt ook niks doen en de economie in andere landen kapot laten gaan.
De vraag is of je daar in de toekomst iets mee opschiet als Nederland.

HoerieHarry | 11-04-20 | 21:03 | 4

Nee spullen blijven leveren aan klanten die niet betalen, dat heeft zin....

libertat | 11-04-20 | 21:22

@je_zusje | 11-04-20 | 21:08:
Hierom: www.volkskrant.nl/economie/nederlande...
Wij steken ons fors in de schulden, betalen meer belasting, gaan later met pensioen, werken in verhouding nauwelijks zwart. Daarnaast hebben ze een basisloon ingevoerd en is er nog steeds een ziekenfonds.
Bewust kapot laten gaan is overdreven, maar deze crisis was een afweging die ze hebben gemaakt waarvan ze ons de rekening toeschuiven.

mmx | 11-04-20 | 21:34

wel als die klanten ook deels jouw leveranciers zijn....

Dan kan het zin hebben. Hoeveel hangt uiteraard af van voorwaarden.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:40
▼ 1 antwoord verborgen

Laten we het anders doen.
Italië heeft schulden.
Als ze nou het lijstje schuldeisers bekend maken, kijken we verder.
Wie zouden dat zijn, en waarom hebben ze geld uitgeleend aan een land dat al heel diep in de schulden zit.

kloopindeslootjijook | 11-04-20 | 21:00 | 3

Franrijk is een van de grootste zo niet de grootste schuldeiser

Damoos | 11-04-20 | 21:09

Nou.... het grappige is dat Italië ( zoals Griekenland eerder) natuurlijk van geld wordt voorzien door ons dat Nederland zelf ook leent. Wijnlenen dat tegen 1% en Italië van ons tegen 5%. Dat is 4% winst.
Als Italië die lening niet terugbetaald, dan doen wij dat ook niet. Als Italië dat herfinanciert gaat dat tegen 10% en doen wij dat tegen 5%, 5% winst.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:43

Als Italië die lening niet terugbetaald, dan doen wij dat ook niet.
@Epistulae_Morales | 11-04-20 |
Dat zou leuk zijn, ik ben vóór! Jammer genoeg is het onzin.

jemagookniksmeer | 11-04-20 | 22:11

Vraag me af hoe hoogleraren economie dit gaan uitleggen aan hun studenten.

litebyte | 11-04-20 | 20:59 | 4

Een heleboel economen zijn voor eurobonds, ook Nederlandse. Die lui krijgen financiering vanuit de EU. Wiens brood men eet...

Rest In Privacy | 11-04-20 | 21:03

Beter in ieder geval.

captainobvious | 11-04-20 | 21:04

Die zijn nog druk bezig met de vorige crisis te duiden.

Schemerlamp | 11-04-20 | 21:22
▼ 1 antwoord verborgen

MaarFeitelijk | 11-04-20 | 20:48
For these purposes, the ESM shall be entitled to raise funds by issuing financial instruments or by entering into financial or other agreements or arrangements with ESM Members, financial institutions or other third parties.

ESM Members hereby irrevocably and unconditionally undertake to pay on demand any capital call made on them by the Managing Director pursuant to this paragraph, such demand to be paid within seven days of receipt. www.consilium.europa.eu/media/39772/r...

ESM leent geld op de kapitaalmarkt, in naam van alle eurolanden, en geeft dat door aan landen in problemen. Als dat systeem fout gaat, heb je zeven dagen als lidstaat om het ontstane tekort aan te vullen, door af te tikken. Dat is dus een gezamenlijke lening, die alleen door de kapitaalkrachtige leden betaald wordt, op het moment dat een land default op een ESM lening.

Feynman | 11-04-20 | 20:58 | 7

Toppie

David000000007 | 11-04-20 | 21:13

Alleen gaat Italië nooit defaulten omdat ze steeds tegen minder dan 2% kunnen lenen om oude leningen af te lossen.

hustler01 | 11-04-20 | 22:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Is er al een reactie van oud minister De Jager, die zo stellig en zeker was over de controle op en het gebruik van dit fonds ?

Damoos | 11-04-20 | 20:58

Feyn stuk weer!

JohnLocke | 11-04-20 | 20:56

Uhm Feynman je moet eens gaan kijken naar Arno Wellens die legt nog wat meer uit over het ESM.. en daar wordt je niet vrolijk van. Zal effe kijken of ik een linkje kan vinden..

David000000007 | 11-04-20 | 20:55

Jaap van Dissel gaat ook onderzoeken of er een verband is tussen corona en luchtvervuiling.
Even allemaal de portemonnee trekken aub.Tis tenslotte voor het goede doel(1500 miljard)

RIVM: mogelijk onderzoek in ruim 40 landen naar verband tussen luchtvervuiling en corona.
www.ed.nl/brabant/rivm-mogelijk-onder...

komtdatschot | 11-04-20 | 20:54 | 5

@litebyte | 11-04-20 | 20:58:
Gewoon betalen litebyte. We gaan overal voor betalen. Schuiven met dat geld. Rutte lult er wel weer een kont aan. Is ie goed in.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 21:00

@je_zusje | 11-04-20 | 20:56:
Ik verwees eigenlijk naar de verzonnen stikstof crisis van de nep regering om de boeren het land uit te jagen.

komtdatschot | 11-04-20 | 21:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarom zou je werken, tijd en energie geven voor een getal op een scherm, als er een hele tak van sport is die dezelfde getallen op elk moment bij kan toveren en dan met miljarden tegelijk.
Je speelt toch ook geen monopolie mee als er 1 iemand oneindig veel biljetten in kan zetten?

haddem | 11-04-20 | 20:53

Gevalletje; Barking up the wrong tree?
Moeten wij maar vooral de Italianen niet de rekening bij de veroorzaker indienen?
Waarom zouden zij andere Eurolanden verantwoordelijk maken voor een (financiele en economische) ramp die ongeveer alle lidstaten getroffen heeft?
Waarom heeft Italie een financieel probleem terwijl het de op 3 na grootste gouevoorraad ter wereld heeft?
Waarom gaat men niet een lening of een financieel hulpverzoek aan met het Vaticaan, het is tenslotte een van de meest rijke instituten (mini-Staat) ter wereld? Het zou de PAUS tenslotte ook sieren om zich tegenover zijn beste buurland eens als een echte liefdadigheidsinstelling (volgens degelijke Christelijke traditie) te kunnen profileren en het katolieke Italië eens geweldig uit de penarie te helpen..?

afdankert | 11-04-20 | 20:53

Compounding interest valt NOOIT vol te houden.

Wanneer Jezus 5 cent op de bank had kunnen zetten tegen 5% rente, op rente. Had hij na tweeduizend jaar een bal goud kunnen kopen met een diameter van hier naar de maan.
Jezus begreep dat soort dingen en was dan ook voor een schuld jubilee. Goed, dat heeft m de kop gekost. Maar ook eeuwige roem...

Exponentiele rente valt nooit vol te houden.

Wanneer je weet dat de geld hoeveelheid toeneemt

Polarisator | 11-04-20 | 20:53 | 1

Die laatste 2 zinnen moeten gedelete. Zag ik niet op mijn tabletje...

Polarisator | 11-04-20 | 20:54

Hou toch eens op over die zinloze goudstandaard. Niks mis met fiatgeld, zolang de centrale bank als doel heeft om de geldvoorraad in lijn te houden met de omvang van de economie, dat wil zeggen de inflatie in toom houden. En als ze daar in slagen natuurlijk. Ook weer een nadeeltje van de EU: de verantwoordelijkheid voor de waarde van de munt is uit handen gegeven.

Verder legt Feynman wel de vinger op een gevoelige plek: de problemen om het geld de markt in te krijgen. Van mijn bankier weet ik dat het geld bij hen tegen de plinten klotst, maar ze mogen of willen het niet uitlenen op de gebruikelijke manieren. Bedrijven krijgen geen kredieten, en kom je om een hypotheek (zakelijk of prive), dan verzinnen ze van alles om je vooral geen geld uit te lenen. Die bankier keek al verlekkerd naar nieuwe regels waarin DGA's hun recening-courant met de BV moeten vereffenen, want heel veel van hen zullen daar voor moeten lenen, en die leningen mag hij om de een of andere reden wel uitschrijven.

Wat dat betreft is helicoptergeld nog te prefereren boven het verder vergroten van de liquiditeit van banken. Zorg in elk geval eerst maar eens voor regels waardoor dat geld ook echt uitgeleend gaat worden. En dan - met name in Nederland Kartelland - tegen een beetje marktconforme rentes en voorwaarden. Maar nee: o.a. de ABN Amro wil eigenlijk de hypotheekrentes gaan verhogen, en zoekt naar allerlei excuses om dat te gaan doen: met de juiste smoes komen de andere banken echt wel mee.

Verder niet zo blij met wat er in Europa gebeurt, maar heeft er iemand een betere oplossing, gegeven het feit dat we voorlopig aan de euro en de EU vast zitten?

Muxje | 11-04-20 | 20:52 | 2

Grotendeels mee eens, maar eh... marktconform? Welke markt?

BenBinnen | 11-04-20 | 20:54

Er is sowieso geen enkele reden om dit op Europees nivo te gaan regelen. Elk land kan zelf veel beter beoordelen welke sectoren hoeveel geld nodig hebben, en zelf de kapitaalmarkt op gaan om het te lenen.

De enige reden waarom vvd/cda en dat soort pipo's dit kost wat kost via de EU willen regelen is, is om de felbegeerde Transfer Unie te realiseren.

Reaguurdeskundige | 11-04-20 | 21:06

Okay, dus we hebben drie pijlers die Italie niet ondertekent. Viva Italia, roept Conte. En we hebben geen Eurobonds. Je Maintiendrai! roept Fopke. Het thuispubliek smult er van. Maar dat Italie-Nederland een proxy tussen Frankrijk-Duitsland was, is duidelijk.
23 april is de finale tussen M&M, wat wordt het? Even zonder je eigen voorkeur.
-A- Versaille 2.0 van Macron?
-B- Marshallplan van Merkel?
Kies maar.

tipo | 11-04-20 | 20:52

Een heel verhaal over geld en schulden, misschien even deze video bekijken, geld als schuld, snap je sneller hoe het systeem werkt, www.youtube.com/watch?v=HXsyFbgQi1g

thephysicist | 11-04-20 | 20:51 | 1

Een bijzonder hoog WordArt gehalte, maar verder wel doeltreffend. Dank.

krank-zinnig | 12-04-20 | 02:23

Grazie? Grazie? Dat heb ik nog niet gehoord in deze crisis. Geloof het of niet, de Italianen zijn ons niet dankbaar, maar nog steeds boos op ons. Al dat geld dat we naar ze overmaken, ze vinden dat ze daar gewoon recht op hebben. Sterker nog, ze vinden dat ze recht hebben op meer geld. Wat een arrogante eikels zijn het.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 20:50

GB is godverdomme net op tijd ontsnapt uit die EU-hel.

Pedante-aap | 11-04-20 | 20:50 | 4

@Sitting_targets | 11-04-20 | 20:54: De Deense kroon is gekoppeld aan de euro, dus ik begrijp niet wat u bedoelt? Al sinds 2003 is 100 euro ongeveer 745 deense kronen waard.

nieuwe_Deen | 11-04-20 | 21:33

Hoe dan? Ze zitten er nog steeds in hoor. Nog helemaal niets is doorgeknipt. Ze zitten met hun volledige geld nog in de EU steunfondsen. Uiteraard. Dat levert immers geld op.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:48

@Sitting_targets | 11-04-20. Hoe dan? Ik denkmdat ondanks de koppeling Kroon-Euro de Denen nog steeds schreeuwend duur zijn als het om export gaat.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:49
▼ 1 antwoord verborgen

Wat weer een briljante analyse. Mist alleen de conclusie, die ik graag wil herhalen. Ga leven als Italianen! Geen geouwehoer met sluitende begroting, maar uitgeven dat geld! Als we op gelijke voet staan met Italië hebben we niets meer te klagen en de ECB koopt onze staatsobligaties wel, geen probleem,

mok | 11-04-20 | 20:49 | 2

Het probleem is dat je een koek alleen kunt eten als je hem bakt. Als alle productieve landen daar ook mee stoppen, dan crasht het hele systeem en worden we derde wereld landen met z'n allen.

Joostmochtnietsweten | 11-04-20 | 21:14

Precies dat! We moeten voortaan op z'n Italiaans zaken doen.

Dus bij de aanschaf van uw nieuwe tuinset vraagt u of het ook zonder bon kan; en dan zegt de leverancier: alleen als u contant betaalt. En dan krijgt u opeens 21% korting, en de leverancier hoeft er geen winstbelasting over te betalen. De staat is de grote verliezer... en niet langer u!

libertat | 11-04-20 | 21:17

Quantative Ease via opkopen staatsschulden is geen vorm van Eurobond. Ook is het geen gratis geld bijdrukken. Het tegendeel beweren is gewoon putin-praat.

MaarFeitelijk | 11-04-20 | 20:48 | 7

MaarFeitelijk | 11-04-20 | 20:48
For these purposes, the ESM shall be entitled to raise funds by issuing financial instruments or by entering into financial or other agreements or arrangements with ESM Members, financial institutions or other third parties.

ESM Members hereby irrevocably and unconditionally undertake to pay on demand any capital call made on them by the Managing Director pursuant to this paragraph, such demand to be paid within seven days of receipt. www.consilium.europa.eu/media/39772/r...

ESM leent geld op de kapitaalmarkt, in naam van alle eurolanden, en geeft dat door aan landen in problemen. Als dat systeem fout gaat, heb je zeven dagen als lidstaat om het ontstane tekort aan te vullen, door af te tikken. Dat is dus een gezamenlijke lening, die alleen door de kapitaalkrachtige leden betaald wordt, op het moment dat een land default op een ESM lening.

Feynman | 11-04-20 | 20:58

@Feynman | 11-04-20 | 20:58:
En we hebben allemaal Wopke en zijn kliek zien juichen toen hij dit er door gedrukt kreeg.

Reaguurdeskundige | 11-04-20 | 21:10

Italie zit zelf ook in het ESM en draagt 17% van de poet bij.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 22:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zou zeggen, stuur Italië en Griekenland vanaf 2032 scheepsladingen guldens toe.

lulleficatie | 11-04-20 | 20:48

Het wordt nogal simpel voorgesteld, die politici doen alles k.t. Maar ga er maar eens aanstaan. Als land sta je min of meer alleen tegenover 26 anderen. Dat hou je niet vol. We hebben gewoon niet veel opties. Je ziet hoe die dingen werken. Achteraf had “Ik Duro” natuurlijk gelijk toen ie tegen toetreding van Italië was. Maar je ziet nu ook weer, als je alleen staat ga je door de pomp. Het grote probleem is dat politici geen “alleingang” aandurven zoals bijvoorbeeld de Denen en Britten bij “Maastricht” wel afdwongen. Er is gewoon geen draagvlak voor. Dus moet je mee. Het enige geruststellende is dat als het fout gaat we in ieder geval met 440 Miljoen samen zijn.

Cherokee | 11-04-20 | 20:47 | 6

Hoezo, dat hou je niet vol? Dat lukt prima. Als men de derde keer wederom hetzelfde punt op de agenda zet, stuur je alleen een ambtenaar in plaats van een minister, die mag meepraten en discussiëren maar nergens mee akkoord mag gaan. Dat blijft je net zolang doen tot het onderwerp niet meer op de agenda komt. Mocht de ambtenaar het zat worden, dan hij vast wel vervangen worden door een collega.

Reaguurdeskundige | 11-04-20 | 20:55

IJsland hield het wel vol. Maar dat is ook een enorm land met giga defensie enzo.

Winston1 | 11-04-20 | 21:24

Hoeft helemaal niet alleen. Duitsland, Finland, Denemarken, ... het helpt om alvast in de wandelgangen wat te regelen voordat je de vergadering ingaat.

nieuwe_Deen | 11-04-20 | 21:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat zijn de gevolgen voor GB eigenlijk? Hoe gunstig is het voor ze dat ze uit de unie zijn gestapt?

smurfige_smurf | 11-04-20 | 20:46 | 4

@MaarFeitelijk | 11-04-20 | 20:49:

Dat hangt af van de verplichtingen die ze hebben omtrent ESM, EFSF en Target2. Vertel het maar; ik weet het niet.

Voorgenoemde zijn de verborgen gevaren waar de rijkere lidstaten zeer mogelijk mee te maken krijgt. In zo'n situatie van garantieclaims schiet de Britse Pond omhoog. Dat heeft voor- en nadelen.

BenBinnen | 11-04-20 | 20:52

De EUSSR heeft een giga handelsoverschot met het UK. Nu moet het UK veel zelf gaan maken, want invoerrechten, of ergens anders kopen. Over het handelsoverschot hoor je niets in de staatsmedia -)) Misschien iets voor Geen Stijl om naar te kijken.

Winston1 | 11-04-20 | 21:11

Heel simpel: ‘bijdrukken’ van de Euro verlaagt de waarde tov andere munten. De Pond wordt dus duurder tov de Euro. Dus worden Engelse producten die EU landen daar kopen ook duurder. En dus is dat slecht voor de export van GB naar de EU.
Tegelijkertijd worden EU producten goedkoper in GB. Dus het is ook negatief voor de binnenlandse productie.

Maar uiteraard verlagen de Britten hierom de waarde van de pond, of drukken ze net zoveel ponden bij als nodig om gelijke tred te houden.

Het is wel goed voor de waarde van investeringen in GB. Maar dat merken natuurlijk alleen buitenlandse investeerders, indien zij winsten op die investeringen afromen

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 21:55
▼ 1 antwoord verborgen

Staatsschulden bestaan niet: Het zijn alleen maar getalletjes die aangeven hoeveel geld er is gedrukt/verzonnen. Verder niets, gewoon getalletjes.

lulleficatie | 11-04-20 | 20:45 | 5

Vroeger gaven staatsobligaties een leuke rente, en kon daar een pensioen mee opgebouwd worden. Hoefde je niets voor te doen: het spaargeld werd elk jaar vanzelf meer waard. Kon je lekker met je 65e al met pensioen, of nog eerder.
Vroeger.

Reaguurdeskundige | 11-04-20 | 20:58

@MaarFeitelijk | 11-04-20 | 20:50:
Verrassing! Dat gaat ook niet gebeuren.
Het wordt dezelfde constructie als het GKB, betaal wat je kan en de rest Gaan we afboeken als verlies of via belasting/staatsschuld verrekenen.
Uiteindelijk betalen we dan als nog met zijn allen.
Denk dat de makkelijkste vergelijk schuld hulp verlening via de gemeentelijke krediet bank is.

mmx | 11-04-20 | 21:03

Gek, waarom moeten we dan werken en voor alles betalen. Wij, gewone mensen dan he.

kloopindeslootjijook | 11-04-20 | 21:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat goud hè waarom heeft Italië zoveel goud.
Elke EU euro werd zeker direct in goud geïnvesteerd wetende dat goud zijn waarde behoud en de euro contant verder wegzakt.
Trouwens het Vaticaan kan twee keer de schuld van Italië afkopen als ze willen zo mega hemeltje schatje rijk dat ze zijn.

Miezerig | 11-04-20 | 20:44 | 3

Gij zult in den hel branden, gij ketter.
Maar wel handig al die gelovigen die hun bezit aan de kerk nalaten als ze overlijden.

Osdorpertje | 11-04-20 | 20:48

Hoe zouden ze aan dat goud gekomen zijn?

kloopindeslootjijook | 11-04-20 | 21:05

In Italië speelt ook dat 1 op de 3 Italianen zwart werkt en dus nooit belasting betaald. Nergens in Europa hebben zo veel mensen geen bankrekening. Puur om uit het zicht van de belastingdienst te blijven.
Toen Italië de Lira nog had konden ze onbeperkt geld bij drukken, de inflatie compenseerde de belastingontduiking. Al het geld onder het matras en in de oude sok werd ieder jaar minder waard, maar dat waardeverlies was altijd nog minder dan wat je kwijt zou zijn aan de belasting.
Geen politicus gaat het zwartwerken aanpakken.
Aan de andere kant heeft Italië bizar veel goud in z'n kluizen. Genoeg om de Italiaanse staatsschuld te laten zakken naar een beheersbaar niveau.
Maar Italië heeft al aangegeven dat ze geen gram goud gaan verkopen.
En dan gaan wij ze onvoorwaardelijk geld geven.
Eigenlijk zou je ze in hun sop moeten laten gaar koken tot ze eindelijk eens belasting gaan heffen en hun goudvoorraad aanspreken.

Osdorpertje | 11-04-20 | 20:44 | 5

@snars | 11-04-20 | 23:36: lijkt me meer een stukje frustratie over het feit dat slecht gedrag wordt beloond en goed gedrag lijkt te worden bestraft. Deze onvrede veroorzaakt op de lange termijn dat er steeds meer mensen voor de makkelijkste route gaan kiezen en dan gaat het vanzelf een keer helemaal mis.

Kukooo1 | 12-04-20 | 01:06

@Kukooo1 | 12-04-20 | 01:06:
het lijkt niet alleen: al decennia wordt slecht gedrag beloond en goed gedrag bestraft,
alleen was er in het verleden geen onvrede over,

nu met internet de laatste 15 jaar wordt dat steeds meer duidelijk voor de gehele bevolking,

de kranten proberen het nog steeds verborgen te houden,
ook op NPO hoe geweldig de regering is en hoe tevreden iedereen is,
allemaal keiharde leugens,

tijd voor een 'landelijk referendum'

ach nee, dat hebben ze ook al verboden,

klimaat-chantage | 12-04-20 | 02:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Kunnen we ergens de koers van WC-papier vs de Euro volgen?

BenBinnen | 11-04-20 | 20:42 | 1

Nu snap ik eindelijk waarom men wc-papier is gaan hamsteren.
Wacht maar lang genoeg en het is meer waard dan het gewicht in vijfhonderd-Euro-biljetten.

Abject | 12-04-20 | 00:00

De lire weer invoeren.
Dan is iedereen miloenairtje

Het leven is zwaar | 11-04-20 | 20:40

1 voordeel ten opzichte van 10 jaar geleden, Bitcoins zijn nu goed verkrijgbaar.

klaas24 | 11-04-20 | 20:40 | 4

En er zit nauwelijks een reële economie onder.
Er zit ook helemaal geen idealisme onder. Het is gewoon een winstmodel.

kloopindeslootjijook | 11-04-20 | 21:08

Onzin, als monetair geld klapt gaat de bitcoin ook ten onder, dat kreng keldert al sinds de corona-crisis.

Abject | 12-04-20 | 00:02

Op dit moment is bitcoin niet veel anders dan beleggen: speculeren. Koop op het goede moment en je kan snel winsten maken.
Ikzelf heb aardig wat kunnen verdienen door short te gaan net voor de beursval, ook dat is speculeren waarbij je een hoop geld kan verdienen/verliezen.

krank-zinnig | 12-04-20 | 02:10
▼ 1 antwoord verborgen

Belastinggeld. rondgepompt, en bij de banken blijft het plakken. Even van alle franje ontdoen gaat het dus zo:
ECB leent bankX 1000K euro tenen -0.5%. BankX koopt Italiaans staatspapier tegen 3%. BankX krijgt dus 1030K terug, lost 995K af bij ECB. BankX wint dus 30K5 en nog risicoloos ook, want ECB staat garant voor Italie. Ongelofelijk. Wie is hier nou gek. De belastingbetaler. Als die het spel doorkrijgt is het klaar.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 20:39 | 2
-weggejorist-
Zeikerd | 11-04-20 | 20:45

Waarom is de media hier zo stil over?

Kukooo1 | 12-04-20 | 00:58

De lire weer invoeren.
Dan is iedereen miloenairtje

Het leven is zwaar | 11-04-20 | 20:39

Het katholieke Italie weet heel goed welke landen vol met schuldgevoel en zondebesef zitten.

skoftig | 11-04-20 | 20:39

Probeer nu als ondernemer eens geld te lenen bij de bank? Banken moeten het inderdaad stallen bij de ECB en ervoor betalen maar denk je dat je daar als ondernemer iets van merkt bij de rente van een lening? Als je al wat geld loskrijgt?

klaas24 | 11-04-20 | 20:38 | 4

Maar wat is het belang van dat soort gedrag van de banken? Ergens moet het voor iets of iemand nuttig zijn. Wie zijn deze baelanghebbenden?

Kukooo1 | 12-04-20 | 00:56
▼ 1 antwoord verborgen

Fiat komt van fiduciair en dat betekent iets van vertrouwen. Fiat geld is dus gekoppeld aan materie. Dat maakt fiat geld zo enorm risicovol. Maar ook zo lekker voor slappe politici die van hun korte termijn problemen af willen komen. Die kopen ze af met het laten maken van extra gratis geld. Dat wat nu gebeurt. Ooit komt de rekening bij de kudtburgers van de toekomst te liggen.

Graaier | 11-04-20 | 20:37 | 2

Afgezien van mijn definitiegeleuter: mooi onderwerp weer mooi voor het voetlicht gebracht Feynman.

Graaier | 11-04-20 | 20:38

Hij bedoelt “Trickle Down Economics”.

Cherokee | 11-04-20 | 20:37 | 2

Triple Down Economics is misschien een economie met 2 extra chromosoompjes?

Rest In Privacy | 11-04-20 | 20:46

Hahaha, ik zag hem ook. Doe eens corrigeren.

5611 | 11-04-20 | 20:50

Weer een geweldige column!

BeatsandRock | 11-04-20 | 20:36 | 1

Alleen jammer dat Wupke en Mark zich er geen hol van aantrekken. Het Nederlandse volk wil het niet en toch doorzetten. Iedereen weet waar dit gaat eindigen. Pensioenen in Italië naar 55 en Nederland naar 70 jaar en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over een paar jaar hoor je dan uit de monden van deze losers: "Met de wetenschap van nu, blabla."

Ommezwaai | 11-04-20 | 21:24

Er had nooit een schip ff richting Italië mogen vertrekken. Die klote pastavreters passen zich maar is aan naar Noord Europese maatstaven. Wij mogen weer (met nadruk op wéér) lappen voor dat klote volk.

bosmaloot | 11-04-20 | 20:32

Heeft Fiat geen geld?

gebruikesrnaam | 11-04-20 | 20:31

Gelukkig zijn we in NL wel Samen Sterker Uit de Crisis gekomen. Mag wat koopkracht kosten, maar hier is dan eindelijk onze beloning.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 20:27 | 1

Inderdaad, jaren van lastenverzwaring, om uiteindelijk de uitgeperste centen binnen een x aantal weken verbrand te zien worden in een ander EU fonds. Als beloning kunnen wij nu genieten van extra lastenverzwaring.

O, je mag best applaudisseren hoor. Tegenwoordig een dingetje blijkbaar.

Diepstrotje | 11-04-20 | 23:19

Triple Down Economics?

Oscar Mopperkont | 11-04-20 | 20:23 | 3

Waarde van echt geld leerde ik al;s kind al.M,n moeder zei altijd: "je kan niet met plakjes wortel betalen"!

ritter vn hüpfburg | 11-04-20 | 20:47

Trickle Down Economics
Het (bewust) foute idee dat als je de rijksten maar bevoordeelt, de rest daar ook van meeprofiteert.

Ay_Caramba | 11-04-20 | 20:47

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen