achtergrond

Geenstijl

BANKBLOG - Is geld printen de oplossing?

De kogel is door de kerk in the Good Ol’ US of A. De centrale bank aldaar (Fed) heeft namelijk besloten om onbeperkt leningen op te kopen. Dit komt dus bovenop het fiscale steunpakket van USD 2,5 biljoen (en groeiende). De Amerikaanse economie zal worden overspoeld met liquiditeiten. Hoe gaat zo iets in zijn werk? Is het een goede beslissing gegeven de corona situatie? En is het een goede beslissing op lange termijn? 

Voor de mensen die niet bekend zijn met de financiële sector zal het wellicht een stukje betekenisloos nieuws zijn geweest, maar voor de financiële intimi, is de Fed nu echt een grens over gegaan (iets met Weimar). Simpel gezegd gaat zij nu geld printen waarmee zij allerlei schulden (obligaties) gaat opkopen. Deze schulden zijn nu in het bezit van banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere beleggers. Deze krijgen dus geld van de Fed in ruil voor de leningen die zij in bezit hebben. En gezien het geld er eerst niet was, neemt het aantal liquiditeiten in de markt toe. 

Gezien deze beleggers niet per se in geld (cash) willen blijven zitten (pensioenfondsen mogen dat regeltechnisch niet eens), zullen zij de opbrengsten weer aanwenden om financiële instrumenten te kopen (aandelen, obligaties, futures, ETF’s en zo verder). Temeer, omdat ze weten dat de Fed elke dag van alles zal opkopen. Immers, als een belegger weet dat er een grote koper zal zijn, dan weet hij dat de prijs omhoog zal gaan ceteris paribus. Hij gaat er dus “voor liggen”. Dit heeft front running en is normaal illegaal (je benadeelt je klant, de kopende partij). Maar in dit geval, wil de Fed dat je haar gaat benadelen! Daarom maken ze het ook wereldkundig. Iedereen hoort/leest/ziet dit, dus iedereen gaat bijkopen (of houdt op met verkopen), waardoor de financiële markten ophouden met crashen.

Daarmee is missie 1, een verdere beurskrach voorkomen, volbracht. Missie 2 is in dit geval het voorkomen dat bedrijven omvallen door de genomen corona maatregelen. Veel bedrijven ervaren enorme omzetdalingen, terwijl veel kosten wel doorlopen. Deze bedrijven moeten dan aankloppen bij banken om extra leningen aan te vragen ter overbrugging van deze slechte periode. Nu is een bank daar nooit zo happig op en gegeven de corona situatie al helemaal niet. 

Normaal in een economische crisis gaat niet alles tegelijkertijd door het putje, maar door de corona maatregelen wel. Dus banken worden nu overspoeld met kredietaanvragen en met klanten die het financieel niet kunnen bolwerken. Als de Fed en de Amerikaanse overheid niks zouden doen, dan zou de bank niet alleen veel van deze kredietaanvragen weigeren, maar ook veel kredieten intrekken (veel werkkapitaalfinancieringen kunnen per direct eenzijdig door de bank worden ingetrokken). Het gevolg is dan dat er veel bedrijven failliet gaan, wat weer problemen oplevert voor de toeleveranciers en de afnemers van deze bedrijven. Die komen dan in de problemen en moeten dan ook aankloppen bij de banken, die wederom niet willen of kunnen voeldoen in deze kredietbehoefte. Geldschieters (wholesale, see Northern Rock casus) en beleggers in banken en spaarders gaan dan twijfelen aan het voortbestaan van de banken, waardoor de bank omvalt en alles plat komt te liggen. 

Systeemcrisis heet dat. Zoals eerder in dit blog is aangehaald, lag (ligt) er een systeemcrisis op de loer door de corona maatregelen (lockdown). Met de Fed die nu onbeperkt schulden gaat opkopen, betekent dit dat de banken en beleggers zich geen zorgen hoeven maken (missie 3), want als Bank A een lening verschaft aan bedrijf XYZ, dan kan deze bank deze lening in wezen gelijk doorverkopen aan de Fed, met een kleine marge! 

Hiermee wordt er ook iets duidelijk, want stel nou dat Bank A weet dat klant XYZ een zeer slecht bedrijf is (en was) en dat het zelfs met dit geld niet gaat redden, dan zou bedrijf XYZ nooit een lening krijgen. Hierdoor zou bedrijf XYZ failliet gaan, het slechte management komt dan op straat te staan en de goede werknemers en bruikbare kapitaalgoederen (als daar sprake van is) komen dan in handen van ondernemers/investeerders die er wel wat van kunnen maken. Productiviteit stijgt (er worden nu wel dingen geleverd waar de markt op staat te wachten en tegen een redelijke prijs), en zo gaan we naar boven, aldus Ome Willem. Maar nu de Fed zegt zowat elke lening te gaan opkopen, weet Bank A nu dat ze elke lening gewoon kan doorzetten naar de Fed tegen een kleine winst. Dus Bank A gaat wel een lening geven aan bedrijf XYZ. Hierdoor gaat dit bedrijf niet failliet, het slechte management blijft voortbestaan en het blijft beslag leggen op goede werknemers en kapitaalgoederen, waardoor betere/meer kansvolle bedrijven worden benadeeld. De gehele economie laat dan een stagnatie zien in productiviteitsgroei (volgende week ga ik hier dieper op in). 

Het ingrijpen van de Fed zorgt er dus voor dat de corona fall out wordt gemitigeerd. Missie 2, check! Maar op lange termijn zal dit voor veel problemen zorgen. Nu kan men denken dat dit allemaal begonnen is door de corona uitbraak, maar dat is niet waar. Corona was niet meer als een trigger / catalyst (bij gebrek aan een goede Nederlandse term). De opbouw van schulden, heeft het levenslicht geschonken aan bedrijven zoals XYZ. Nu kwamen dit soort bedrijven in de problemen in 2000, in 2008 en nu weer (deze zombiebedrijven trekken dus al 20 jaar een wissel op de economie).  

Iedere keer was het antwoord op een dergelijke schuldencrisis (want dat is het) het stimuleren van meer schuldcreatie. De Fed en ander centrale banken kwamen met allerlei onorthodoxe monetaire maatregelen zoals Quantitative Easing (QE). Deze barrage aan QE programma’s is nu (potentieel) klein bier vergeleken met de nu aangekondigde QE Unlimited. 

De VS weet dus wellicht een systeemcrisis door corona af te wenden, maar de ware onderliggende problemen worden nu verder vergroot. Het effect op productiviteit heb ik al even aangehaald, maar ik zal volgende week het geheel aan nefaste effecten van dit type monetaire beleid aan bod laten komen. Voor nu wens ik u een prettig Jezus wederopstandingsfeest hardgekookteifeest.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.