Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Klimaatreligie

Remkes vergat in zijn verhaal wel twee heilige huisjes. We kregen er in 2018 ruim honderdduizend vervuilers bij.

Het grootste probleem van het klimaatdebat is dat er geen argumenten meer worden uitgewisseld. Oprechte kritiek wordt verward met volledige ontkenning. De emotie van een puber is leidend, zoals wederom succesvol was voorspeld in The Simpsons.

De meest effectieve en betaalbare maatregel is wereldwijd bomen planten. Die methode is helaas niet sexy genoeg, niet draconisch genoeg om op een protestbordje te landen. Brazilië weigerde een fooitje om haar bosbranden te bestrijden, ze zien liever dat we hier ook een bos aanleggen. De longen van de aarde staan in brand, worden illegaal gekapt en nooit vervangen of hersteld.

De discussie gaat soms om zinloze punten. Of deze klimaatverandering door ons veroorzaakt wordt, is irrelevant. Don't play the blame game, be the solution. De vraag is wanneer die plaats kan & zal vinden. Zijn we voorbereid? Zijn onze dijken hoog genoeg? Weten we welke groente goed groeit bij meer of minder neerslag? Weten we welk fruit gaat gedijen bij hogere of latere temperaturen?

Stevig lobbywerk bepaalt dat geïmporteerde windmolens & windenergie stevig wordt gesubsidieerd, terwijl onze eigen betere & innovatievere duurzame technologie wordt verstikt. Toen zonnepanelen te rendabel werden, ging de subsidiekraan dicht en de salderingsregeling de deur uit. Het fiscale klimaat is te onzeker om een investeringsbeslissing te nemen.

De milieuwinst moest niet te groot worden, slechtere alternatieven werden kunstmatig goedkoop gehouden. Daarmee wordt de vrije markt verziekt, en is de meest milieuvriendelijke oplossing niet de meest prijsbewuste. Waarom mag het milieu niet echt winstgevend zijn?

Nee, de aandacht gaat uit naar koeien die een vergunning nodig hebben om in de wei te lopen. Hier gaan we gasloos bouwen, terwijl in Duitsland aardgas met subsidie wordt ingevoerd. Of we gaan helemaal niet meer bouwen voor mensen die hier wel zijn en mogen zijn, omdat een gasloos huis met een tuintje wellicht via de auto of potgrond toch een effect heeft op een natuurgebied.

Toen in 1979 zwavelhoudende diesel nog uit de pomp kwam had de neerslag een zuurgraad van ruim 4 (PDF). Vergelijkbaar met yoghurt, tomaten(sap), bier en de menselijke huid. Dat was goed meetbaar, gaf ernstige effecten zoals vissterfte en dode bomen. Zweden moest toen kalk uit helikopters over natuurgebieden gooien, om het Duitse Ruhrgebied te compenseren.

Zoals de premier gisteren al aangaf op Radio1, hij zag andere planten in de duinen, niet de juiste biotoop, maar wel een biotoop. Hij deed alsof de natuur was verslechterd in een periode waarin de uitstoot van stikstofoxiden in Nederland meer dan gehalveerd is, terwijl de bevolking groeide van 15 naar 17 miljoen mensen.

Rutte accepteert de stikstofallergie van Remkes & de Raad van State en de klimaatprotesten op straat en is klaar om van het dichtstbevolkte land ook het schoonste land te maken. Remkes vergat in zijn verhaal wel twee heilige huisjes. Immigratie en bevolkingsgroei. We kregen er in 2018 ruim honderdduizend vervuilers bij.

Social

We moeten de uitstoot niet alleen per (heilige) koe bekijken en praten over elektrische auto's, geïmporteerd vlees en nieuwe woningbouw zonder uitstoot. Laten we eerlijk zijn, al die milieuschade is te koppelen aan het aantal mensen. Het klopt dat de veestapel moet worden gehalveerd, we vergeten voor het gemak dat we zelf het vee zijn. Myself included.

Dit probleem wordt versterkt als de Westerse levensstijl de norm wordt. (Extreme mobiliteit per luxe auto, voedselverspilling, vetzucht, grote huizen, elektronica, enzovoorts.) Waar de gemiddelde Amerikaan 12071 kWh nodig heeft om het jaar door te komen, zitten wij op de helft. Het wereldwijde gemiddelde is 2674 kWh en een Nigeriaan zit nog op 128 kWh.

De meest pijnlijke en onoverkomelijke stap om de natuur te ontlasten is geboortebeperking. China was daar met de 1-kind politiek voorloper. De Westerse wereld zag na de wereldoorlogen een stevige bevolkingsgroei, maar zit inmiddels onder de twee kinderen per moeder. Brazilië en China krimpen op dezelfde rustige manier.

Zo lang Indonesië, India en het Midden-Oosten boven de twee zitten, groeit hun bevolking nog iets door. Toch verwachten de VN dat hun groei zal stagneren. De meeste Afrikaanse landen kennen nog 4 tot 7 kinderen per moeder. Rond 2050 wordt de bevolking van Nigeria groter dan de Verenigde Staten. Afrika zal vanuit anderhalf miljard mensen doorgroeien naar drie tot zes miljard in 2100.

Angst voor kindersterfte en oorlogen motiveert grote gezinnen, zoals dat vroeger in Nederland ook normaal was. Geboortecijfers dalen pas lang na gedaalde sterftecijfers, tijdens deze demografische transitie vindt een bevolkingsexplosie plaats. Allemaal mensen die via lokale industrialisatie en immigratie naar het Westen hun impact op het milieu proberen te maximaliseren.

Nu hebben moeders in de EU gemiddeld 1,6 kinderen. Dat is niet genoeg de bevolking te vervangen, daarmee zet de EU in op bevolkingsreductie. Slechtere economische verwachtingen samen met late financiële onafhankelijkheid van aanstaande ouders leidt tot het uitstellen van trouwen, een eigen huis en kinderen. Alleen is die reductie verwaarloosbaar bij de groei elders.

De focus moet van de meest populistische pijnlijke maatregelen, naar de meest effectieve, en dat zijn emigratie en bosbouw.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
gebrokenvleugel | 29-09-19 | 18:37

Feynman left de vinger exact op de pijnlijke plek. Een Amerikaan gebruikt 12000 kwh per jaar, een Nigeriaan 800. Dus beweren dat de Afrikaan maar niet stoppen met kinderen maken is dan niet de beste oplossing. Je kunt beter één Amerikaan wegdoen dan 10 Nigerianen.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:13 | 1

Als ze maar niet naar nl komen dan.

IkwilJinekwel | 29-09-19 | 17:36

De vraag is volgens mij niet of we weten welke groenten en fruit goed groeien bij meer of minder neerslag of bij hogere of latere temperaturen, maar hoe hele eco-systemen gaan veranderen bij klimaatverandering of misschien wel helemaal gaan instorten... Want dan worden wij namelijk meegesleurd.

Zenzeo | 29-09-19 | 15:06 | 2

In dat geval lost het probleem zichzelf op. Ga nou niet denken dat we in 1 klap uitsterven, in het ergste geval gaat de populatie flink achteruit.

elco485 | 29-09-19 | 15:52

U is familie van Greta?

IkwilJinekwel | 29-09-19 | 17:37

Na veel gezeik en de burger op onnodige kosten jagen (want een linkse aflaat, daar wordt het klimaat blij van) komen we vanzelf wel uit bij kernenergie. Tijd dat dat taboe ook eens verdwijnt.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:41 | 1

Kernenergie en veel bomen planten, dat lost het probleem heel pragmatisch in een paar decennia geheel op. Kwestie van tijd voordat men dat beseft. Er zal echter nog heel veel ruzie worden gemaakt voor het zover is.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:15

"De discussie gaat soms om zinloze punten. Of deze klimaatverandering door ons veroorzaakt wordt, is irrelevant."

Dit is natuurlijk onzin. Als het niet man-made is, i.e. als het (vermeende) probleem niet aan de verhoogde Co2 uitstoot van de (geïndustrialiseerde) mens te wijten is dan heeft het verminderen van deze Co2 uitstoot door de mens ook geen positieve gevolgen op het probleem.

Zijl5824 | 29-09-19 | 14:39 | 1

Lijkt me inderdaad nogal relevant voor de oplossing.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:16

Hoe langer we wachten met klimaatmaatregelen, hoe duurder het wordt. Dat is al decennia bekend. Maar dankzij de tot nu toe succesvolle lobby van oa. de olie- en kolenindustrie kan de burger nu weer opdraaien voor de kosten

Michael03 | 29-09-19 | 12:30 | 2

Ik krijg meer de indruk dat dr succesvolle lobby van klimafaat clubjes via linkse politieke partijen tot hoge kosten gaat leiden.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:45

O ja, en wat betreft die olie- en kolenindustrie: snel afschaffen die industrie, en over op kernenergie. Dan zijn we meteen in politieke zin verlost van die islamofascistische midden oosten landen als Iran en Saudi-Arabie.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:48

Echte problemen worden vergeten ten gunste van een gecreëerd probleem: klaaimut tsjeensj. Al sinds de club van Rome in 1973 worden ons hele doemverhalen voorgehouden over het einde van de wereld, en de oplossing is altijd dat de burger grote financiële offers moet brengen.
De CO2 hoax was voor dit kabinet aanleiding om met een scam te beginnen om de Nederlandse burger van het gas te dwingen. Geen land ter wereld die dat van plan is, enkel Nederland. Wel doet Nederland gewoon mee aan die Russische gaspijpleiding (hypocriet). Het plan dat is opgezet, heeft veel weg van hoe men in de jaren '60 de burger van zijn kolenkachel afhielp. Men sloot ineens de mijnen onder het motto 'het was zo gevaarlijk werk', want iedereen gelooft dat politici heel erg begaan zijn met ons welzijn. Althans, toen deed men dat wel.
En dus werd heel het land door Den Uyl aan het gas gedwongen, waar de Nederlandse staat een meerderheidsaandeel in had. Lekker vangen, niks aan de hand.
Het is dus logisch te veronderstellen dat degenen die nu hartstochtelijk pleiten voor warmtepompen en zonnepanelen eveneens hier zelf financiëel beter van denken te worden. Al Gore is tenslotte ook schatrijk geworden met slangenolie verkoop.
Ook staat Nederland alleen in zijn kruistocht tegen stikstof. Het begint wel op te vallen, dat eenzaam en alleen activistisch bezig zijn, wars van wat er om zich heen gebeurt. Nederland begint trekjes van een Amish gemeenschap te krijgen, teruggetrokken achter de dijken een religie optuigen waar niemand zich in kan vinden maar die straks met het geweer afgedwongen gaat worden.
En menig Nederlander zit al te denken in oplossingen, in hoe hij of zij minder CO2 of stikstof kan produceren. Zelfs al zijn er bedenkingen, men gaat er toch maar weer in mee. En daarom vind ik de Nederlander slap.

Datsun_Cherry | 29-09-19 | 11:55 | 1

Vroeger werd het volk wijs gemaakt dat de aarde plat was, en je op de rand er af kon pleuren.
Er is dus nog niets veranderd.

joppo0 | 29-09-19 | 12:13

Het stuk van Feynman wekt ten onrechte de suggestie dat de 'demografische transitie' van Afrika vergelijkbaaar is met die van Europa een eeuw geleden. Dat klopt echter niet. De 'transitie' in Afrika duurt al veel langer dan die van Europa ooit heeft geduurd en blijft maar aanhouden. Alle VN- voorspellingen voor wat betreft Afrika en de transitie naar lagere geboortecijfers moeten dan ook telkens weer omhoog worden bijgesteld.

Antiquerulant | 29-09-19 | 11:53 | 2

Het is het trucje om naar Afrika te wijzen en de 'overbevolking' en je op deze wijze toch te overtuigen van het stikstof/CO2/ozon/zure regen/opwarming/afkoeling/overstroming/droogte probleem (doorhalen wat op dit moment niet modieus is).

Datsun_Cherry | 29-09-19 | 11:58

Afrika is niet het probleem maar onze energie consumptie. Die is tien maal zo hoog. Maar de PVV ziet als oplossing dat Afrikanen maar wat minder moeten neuzen

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:17

De meeste problemen ontstaan in Amsterdam, problemen met de Nederlandse Cultuur, Tradities en Wetten, problemen met drugs en het bijbehorende zwart geld, problemen met de immer groter wordende paralelle islamitische samenleving die tot een burgeroorlog gaat leiden. Alle hedendaagse problemen in Nederland worden in Amsterdam bedacht en over de rest van Nederland uitgestort. Een Nederland zonder Amsterdam is een probleemloos Nederland.
Middels een petitie moet dit te regelen zijn, lagen we afscheid nemen van Amsterdam, dan nemen we afscheid deze Nationale Stoorzender, en we houden Ons Geld op zak. De tyfus voor die klalopers!

De Briemusketier | 29-09-19 | 11:48 | 2

Helemaal gelijk. Laat ze daar maar die Republiek stichten. Voor mij als RotterdammerT is afzinken uiteraard óók een optie.

RickVogelschrick | 29-09-19 | 12:57

Geef Amsterdam terug aan de natuur.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:50

Blijkbaar is “Kill the boer” (het lijflied van ANC voorman Jacob Zuma) tegenwoordig ook van toepassing in Nederland. Ik weer niet in wat voor gekkenhuis we terecht zijn gekomen, maar dit gaat helemaal fout. Angst is een slechte raadgever, laat staan massahysterie. Als ze dan toch wat aan dat “””stikstof””” willen doen, hou dan maar op met het promoten van Schiphol als een van de grootste transfervliegvelden van Europa. Want daar hoor ik dan weer niemand over. Of mogen al die vliegtuigen straks ook maar met 100km de runway af?

medusa324 | 29-09-19 | 11:14 | 5

De vraag is waarom wij jaarlijks 500 miljoen staldieren moeten produceren.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:18
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Schulzie | 29-09-19 | 11:13 | 2

Klimaatdictatuur lijkt me een betere omschrijving. Bij een religie (dan bedoel ik ook een echte religie) heeft men nog de mogelijkheid uit te stappen als het te gek wordt!

Harrie7949 | 29-09-19 | 10:16 | 1

Klimafaat zou zijn keuze zijn. Een semi-religieuze dictatuur is wat de volgelingen willen.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:57

" Laten we eerlijk zijn, al die milieuschade is te koppelen aan het aantal mensen. "

Zó simpel is het dus. Maar ja, policor omerta, dus 'waar niet over gesproken mag worden"... je vraagt je af hoe lang dit nog voortduurt, tot we inderdaad met z'n allen nog een postzegel grond ter beschikking hebben? De vervuiling en het klimaat lijken me in dat geval wel het minste probleem.

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 10:15 | 5

@Uw Verzekeringsadvis | 29-09-19 | 10:58:
Dat niet alleen, ook voor Pia Dijkstra inspiratie op te toen, als je gevangenen toch ter dood veroordeelt, roof dan in ieder geval ook eventjes hun organen.

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 13:18

Gewoon de volgende PVV truc om de schuld van iets maar weer eens bij de migranten te leggen. Altijd dezelfde boodschap van die monomane jongetjes daar.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Het wordt al ingewikkeld als zelfs columnisten allemaal dingen door elkaar gaan halen. Remkes z’n laatste rapport had namelijk betrekking op de stikstof problemen en dat heeft in principe helemaal niks met het klimaatdebat te maken. Het klimaatdebat heeft vooral te maken met de uitstoot van CO2 en de invloed die dit heeft op ons klimaat. Wat Remkes heeft onderzocht gaat over stikstof, wat in Nederland door economische activiteit 2x de norm is en het milieu en de biodiversiteit aantast. Zijn 2 compleet verschillende dingen die hier als 1 worden gepresteerd door de columnist, dat is echt heel slecht.

Capt. Iglo | 29-09-19 | 10:13 | 5

Overeenkomst is dat beide zaken gebaseerd zijn op dubieuse gemanipuleerde cijfers waarvan de waarde nog nauwlijks serieus genomen kan worden.

watazooi | 29-09-19 | 10:40

@watazooi | 29-09-19 | 10:40: als je een beetje om je heen kijkt en een klein beetje (basis)verstand hebt van biologie, wat zou moeten als je naar school bent geweest, kunt je gewoon zien dat er iets aan de hand is. Heb je geen nieuws of andere mensen voor nodig. Wat precies de wetenschappelijke achtergrond en consequenties er van zijn hoef je dan weer niet te weten en kun je over van mening verschillen maar totale ontkenning is gewoon dom.

Capt. Iglo | 29-09-19 | 10:50

het gaat niet over stikstof maar over stikstofverbindingen zoals ammoniak en stikstofoxiden. Zure regen, eutrofiëring van de grond en het water etc. Overigens worden N0x goed gereduceerd door AdBlu en een katalysator. Iets wat ik op een vliegtuigmotor niet zie gemonteerd. Vliegen is de grote boosdoener maar ja, autorijders pakken is makkelijker. Verder is de veestapel verantwoordelijk (of liever gezegd hun poep) en dat mag ook wel een onsje minder. Elke dag vlees eten en massa´s dierlijke eiwitten eten is evolutionair gezien echt uitzonderlijk.
Dus; bomen planten (rot die hele Flevopolder vol of liever nog Brabant (ivm die stinkvarkens), eet wat meer groente, laat die 737 eens staan en pak eens de trein of de fiets, rij 100 en het komt wel goed. Heb je geen Greta´s of Remkes voor nodig.

Jan Lange3373 | 29-09-19 | 11:07
▼ 2 antwoorden verborgen

De Stikstofuitstoot en CO2-uitstoot heeft helemaal niks te maken met het aantal mensen in Nederland. Het heeft er enkel mee te maken welke techniek je inzet om zaken te produceren en transporteren. De NOx en ammoniak-uitstoot is flink verminderd sinds 1990, terwijl en 2,5 miljoen meer mensen in NL wonen. Enkel dankzij verbeterde techniek.

tipo | 29-09-19 | 10:12 | 2

Nou, die CO2-uitstoot is toch per mens ongeveer hetzelfde? Zouden 18 miljoen mensen dan niet wat meer uitstoten dan 12 miljoen?

JvanDeventer | 29-09-19 | 10:28

Nee, 25% minder dan in 1990

arlen | 29-09-19 | 11:02

Het is uiterst vreemd dat de wereldpers en de klimaat "wetenschappers" totaal geen aandacht besteden aan de uitspraak van de Hoge Raad in Canada die vaststelde in augustus jl. dat de " Hockeystick " van Michael Mann - waar de hele Parijs akkoorden op zijn gebaseerd..- fraude is. Hij heeft de wereld in de maling genomen. zoek maar eens op Google: michael mann climate fraud.

070 | 29-09-19 | 09:58 | 8

Doe je huiswerk goed voordat je bullshit verkondigd.
Michael Mann is vrijgesproken van wetenschappelijke fraude. Het enige waarop Mann is aangesproken is het feit dat hij ongepubliceerd materiaal via e-mails met derden deelde.
Staat gewoon op wikipedia dude.

eetvis | 29-09-19 | 14:33
▼ 5 antwoorden verborgen

De vrijgevochten westerse feministische vrouw met drang naar carrière een grote bek en die vooral geen of weinig kinderen wenst .
Denk dat daar het probleem begint .

kktbel | 29-09-19 | 09:57 | 8

vertel, vrouw weer terug achter het aanrecht en broeden voor nog meer volk.. er is een volk en religie die het geheel met je eens is.

zoek daar je vrouw, die achter een sluier zichzelf bedekt en haar mond niet opent enkel om dankjewel te zeggen als haar 3e,4e, 5e kind zich aandient.. wel zelf onderhouden dan he.. en niet de oetkering en toeslagen accepteren die mede door werkende vrouwen is opgebracht en verplicht wordt afgedragen..

fikkieblijf! | 29-09-19 | 11:14

Hahahaha ouwe lul. Ga snel een bruidje zoeken in Oekraïne. Ze wast braaf je sokjes wel als jij haar wat euro's toeschuift.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Het gaat altijd om geld en macht! En hoe krijg je geld en macht, door het creëren van angst. Kerken zijn zijn er altijd heer en meester in geweest, door het creëren van de duivel en de hel, stroomde het geld binnen. Hamas leiders zijn miljardair en leven in weelde door hun achterban bang te maken voor de Israël. Greenpeace heeft angst als verdienmodel en nu heeft de politiek het milieu ook ontdekt als pinautomaat.

Dutch_Holland | 29-09-19 | 09:46 | 4

Hoe verkoop je mondwater? Door mensen bang te maken voor een slechte adem.

arlen | 29-09-19 | 11:04

Exact; geld en macht!

Hierbij de onderbouwing van deze stelling door Dr Shiva Ayyadurai: 'Exposing the bogus Paris Accords'.

Terzijde: een indrukwekkende presentatie.

Deelnemen aan de klimaatdiscussie zonder op de hoogte te zijn van deze insteek is nutteloos.

Voight-Kampff | 29-09-19 | 11:08

@Plat-forum | 29-09-19 | 10:00:
Mijn idee. Tussen de uitspraak van de rechter (medio Juni) en het uitbrengen van het kant en klare gedrukte rapport, zitten 3 maanden. Hier zitten ook vakanties van alle betrokkenen in, het lijkt mij sterk dat je in amper twee (2) maanden tijd een gedegen onderzoek kan uitvoeren inclusief het raadplegen van experts (?). In mijn ogen is dit gewoon weer een neprapport, een overheids rookgordijntje, zo van : kijk eens hoe adequaat hebben gereageert. Laat tevens zien dat Remkes ook maar gewoon een schoothondje is....

the namster | 29-09-19 | 11:38
▼ 1 antwoord verborgen

De link/bron: mesdag-fonds.nl/nieuws/131/mes

Eendragtmaaktmagt | 29-09-19 | 09:43 | 2

Goede link, dank je. Ik heb al eens eerder iets dergelijks gehoord. Inclusief van een bioloog zelf die in een gesprek toegaf dat er overdreven werd.

omanders | 29-09-19 | 09:54

Eendragtmaaktmagt | 29-09-19 | 09:43
Inderdaad, door mensen gebouwde computermodellen worden wereldwijd misbruikt om voor een relatief kleine groep uitbuiters (incl. regeringen) de verdienmodellen veilig te stellen. Bijv. de luchtverontreiniging en het oorverdovende lawaai van vliegtuigen rond Schiphol, zitten al lang en breed aan/over de opgelegde (?) normen, doch vinden aan de hand van hun modellen dat ze best nog kunnen groeien. Een flink aantal real-time meetpalen is buiten gebruik gesteld, niet meer nodig want we berekenen het het nu zelf....

the namster | 29-09-19 | 11:56

"slik mijn zaad......". Die is gisteravond al genoemd en laat mij niet meer los. Dit is een acceptabele manier om de overbevolking aan te pakken. Echter, mijn vriendin doet bijv niet mee en een penetratie-ongeluk zit in een klein hoekje. Maw, ik ga nu een App maken waarin je via GPS kunt zien of er zich in de directe omgeving GL-meisjes, die zich als ongetwijfeld als vrijwilliger bij dit netwerk aanmelden, bevinden. Een soort zuigUber zeg maar.

skoftig | 29-09-19 | 09:42 | 1

Tja die hebben daar geen moeite mee aan de rest van de "protest"borden te zien, er zitten trouwens gemiddeld zo'n 2,5 miljoen kinderen/jongeren op school dus die 35000 waarvan de helft volwassenen is natuurlijk maar een wassen neus. Het leeft helemaal niet zo erg eb de meeste kinderen hebben ouders en leraren die wel goed bij hun hoofd zijn. Gelukkig maar.

Plat-forum | 29-09-19 | 09:54

"Het grootste probleem van het klimaatdebat is dat er geen argumenten meer worden uitgewisseld."
Dat is altijd het geval bij een debat met links, niet alleen als het gaat om het klimaat. Linksmensen staan niet open voor argumenten want zij gaan uit van een ideologie, hoe iets volgens hun "zou moeten zijn". En daar moet alles voor wijken, inclusief argumenten voor of tegen. Daarom zijn linksmensen ook altijd zo drammerig en niet voor rede vatbaar. Rechtsmensen daarentegen gaan uit van de realiteit, van gezond verstand. Zij denken rationalistisch, en zijn geneigd hun denkbeelden aan te passen, mits daar een gegronde reden voor is. Zij zijn veel flexibeler dan linkse deugdrammers. Met links kun je gewoon niks, de linkse ideologie is net als een godsdienst, je kunt mensen ook nooit van hun geloof afpraten. Daarom noemde Pim het ook altijd de linkse kerk.

Motleycrew | 29-09-19 | 09:38 | 2

Dit linkse 'denken 'heb ik ooit aan den lijve ondervonden toen ik op vakantie in een B&B een discussie kreeg met een duitse dame . Er ontstond een vreemde patstelling......... Mijn stelling was dat het merendeel van moslims in europa niet willen integreren en haar stelling was dat deze mensen wel MOETEN integreren , ze hebben daar geen keus in. Als ik dan weer zei dat daar weinig kans op was vanwege religie en cultuur bleef ze maar met dezelfde zin komen "ze MOETEN integreren" We konden zo nog uren doorgaan.......

Koning BongoBongo | 29-09-19 | 09:49

Maar het ergste is dat de VVD (nog altijd de grootste rechtse partij) nu schaamteloos is begonnen om die idiote linkse denkbeelden te prediken. Zonder mandaat van de achterban. Lekkere democratisch.

medusa324 | 29-09-19 | 11:21

De lucht kwaliteit wordt dagelijks gecontroleerd in Nederland en in statistieken bijgehouden.
Hieruit blijkt dat het STIKSTOFPERCENTAGE de laatste 40 jaar drastisch is GEDAALD.
U wordt dus BEWUST verkeerd geïnformeerd door onze (r)overheid.
Het RIVM gebruikt zelf vervaardigde rekenmodellen.

De "verschrikkelijke" NOx & Ammoniak emissies worden NIET gemeten maar modelmatig berekend door het RIVM. Dat model is nooit gevalideerd noch ooit gepubliceerd (streng geheim)
En wanneer er wél NOx/Ammoniak uitstoot gemeten wordt sluiten deze uitkomsten niet aan bij deze RIVM rekenmodellen....

Het doel van onze Gristelijke/Liberaal-rode Rutte 3 regering en haar ambtenaren is kennelijk om de (vee)boerenstand incl. tuinders(CO2),toch altijd nog goed voor een export van € 96 miljard per jaar,de nek om te draaien.

Eendragtmaaktmagt | 29-09-19 | 09:38 | 1

Heb je het nou over stikstof of over stikstofdioxide? Dat maakt nogal uit.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 09:57

We is maar 1 oplossing voor de overbevolking: wereldwijd het socialisme invoeren.

skoftig | 29-09-19 | 09:31 | 3

Kijk nu komen we ergens. En dit had iedereen eigenlijk ook al lang kunnen - nee, moeten weten aangezien Marx hierover ook al het nodige heeft geschreven.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 09:37

Als we niet in staat zijn om individueel rekening te houden met iedereen, dan gaat dat vanzelf gebeuren. Maar dan met een harde landing.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 09:43

Of het fascisme.
Maar serieus, moeder natuur regelt als we zo doorgaan met fokken en onnatuurlijk leven wel een virusje, vleesetende bacterie of zo. Eentje die niet vatbaar is voor antibiotica.

Pierke Pierlala | 29-09-19 | 14:37

3.000.000 katten in Nederland kost bergen met rundvlees en honderden miljoenen vogels gaan er jaarlijks aan. Daarnaast ook kikkers, vlinders etc etc een complete ecologische ramp. Over heilige huisjes gesproken.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 09:31 | 4

Daar wat aan doen is effectiver dan de stikstofvoorstellen.

Frau Merkel | 29-09-19 | 10:53

@Frau Merkel | 29-09-19 | 10:53: juist!

Rest In Privacy | 29-09-19 | 17:56
▼ 1 antwoord verborgen

He he. Eindelijk. Ik roep het al jaren. Er zijn twee
Miljard
Mensen teveel
Op aarde

de SENSEI | 29-09-19 | 09:23 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Dus ook Feynman gooit inmiddels NOx en NH3 (het “stikstofprobleem”) en CO2 op een hoop.

Dan grijp je met je Alias toch behoorlijk te hoog.

redanx | 29-09-19 | 09:09 | 1

Ik voorspelde zoiets al eind jaren 80 en waarom? Nou omdat toen de Club van Rome ons hierop attent maakte. Zo simpel is het. Maar het zal Greta net zo vergaan als het mij en honderdduizenden zoals ik: onze generatiegenoten gingen ondertussen gewoon lekker door. Verander de wereld begin bij jezelf. Maar goed, ik kom wel in de hemel later? en die anderen die niets deden gaan naar de hel? Vluchten kan niet meer of toch wel als je veel geld hebt? Enfin de economie draait goed dus wat wil je nog meer? Je kunt niet én én hebben want teveel peoples op de aarde (1000% meer dan begin 1800). Dus eerst maar eens stoppen met die kinderbijslag. Als we met veel minder zijn kunnen we het veel langer uithouden en kan de technologie wellicht toch nog uiteindelijk leiden tot een volledig duurzame SAMEN-leving inclusief de complete inheemse natuur.

ecologiste | 29-09-19 | 09:09 | 11

@Dirk III | 29-09-19 | 09:26: Niet voortgeplant, jarenlang geen vlees gegeten tot ik allergisch werd voor zuivel... Wel vakantie, wel veel fiets, scheiding afval reeds eind jaren 70 maar de faciliteiten van de gemeente waren niet toereikend. Maar praktisch gezien hebben we altijd wel impact. Beter: populatie terugbrengen tot klein aantal en verder veel meer bewust leven en genieten van de schoonheid om ons heen en deze in onze medemens zien en voelen en delen. Dus dat het pijn doet als je ziet hoe de natuur verminkt, hoe je medemens onderdrukt wordt door de klok en het haastige leven in files en belasting door managers en staat.

ecologiste | 29-09-19 | 10:17

@Weetje71 | 29-09-19 | 09:32:
Wat dacht je van allebei?
Kinderbijslag beperken tot het 2e kind. Is niks mis mee. Ik betaal mijn hobby's ook zelf, laat de eindeloos fokkende medemens dat ook maar eens doen.
Ontwikkelingshulp: alleen met stevige eindcontrole. Waar is dat geld terecht gekomen, wat heeft het opgeleverd. Is het antwoord 'bij de dictator z'n wagenpark' respectievelijk 'nihil', onmiddellijk beëindigen.
Ik heb zo het idee dat het rap zal gaan.

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 11:37
▼ 8 antwoorden verborgen

De EU-clash begint in Duitsland (weer....) Ze zijn daar veel strenger met cijfertjes dan wij en door de massale import zijn de huizen op, ze geven de investeerders de schuld maar vergeten dat vraag en (bestaande) aanbod nou juist de basis is van het kapitalisme/groei-economie. Nederland bouwt dramatisch weinig voor de vraag en in ieder 2e sociale huurwoning mag een "urgentie" plaatsnemen, van verwarde mensen t/m (asiel-)huichelaars.Het is kompleet vastgelopen en gewone jonge Nederlanders moeten noodgedwongen bij pa en ma blijven, laat staan dat die nog ooit een gezin kunnen stichten. Stop de immigratie in Europa nu het nog net kan, in Nederland is het al te laat.

grindbak | 29-09-19 | 09:07 | 7

@Andrew Deen | 29-09-19 | 09:27: Dat wil de VVD en D'66 toch dat de ouderen zolang mogelijk thuis blijven wonen, dus doe ik dat ook.

Jan70 | 29-09-19 | 10:07

@joppo0 | 29-09-19 | 09:34: Klopt, de auto industrie is al ingestort, de zware industrie ook, wil nog wel eens zien of de mensen straks ook zo in Greta geloven als ze ontslagen zijn.

Jan70 | 29-09-19 | 10:12

en daarmee een nieuw groeiend probleem creërend.. ( en men nu zegt het niet te zien en over 5 jaar zegt het te willen aanpakken maar geen middelen voor zijn) je krijgt hele wijken met probleemgevallen bij elkaar, de goedkoopste en slechtste huizen gaan naar de lagere sociale rendabelen.. die de laagste huur moeten accepteren.. daar wil je straks niet wonen in die ghetto's .. met krijsende kinderen in grote gezinnen, verwarde burgers die bij de GGZ niet kunnen worden geholpen omdat ze noshow gedrag vertonen, criminelen, drugs en alcohol verslaafde, ex TBSers en voormalige zedendeliquenten, loverboys en vrouwen handelaren die via een katvanger een kamertje uitrenderen... nog verder door gaan..

fikkieblijf! | 29-09-19 | 11:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Allemaal razend interessant.

En inderdaad het kan geen kwaad om in sommige gebieden in de wereld het reproductiecijfer terug te brengen naar onder de 2.

Zo kan het ook geen kwaad om ouderen een waardig einde te gunnen.

Het kan ook geen kwaad om onze (in)directe leefomgeving schoon en gezond te houden.

Het kan ook geen kwaad om te stoppen met troep in onze atmosfeer te pompen (vanwege luxe of geldelijke winst).

Het kan allemaal geen kwaad om energie-onafhankelijk te zijn. Het kan geen kwaad om minder vlees te eten.

Het kan geen kwaad om Nederlandse landbouw methodes wereldwijd te gaan gebruiken.

Het kan allemaal geen kwaad.

Tenzij je een financiële belanghebber bent. Dan zie je jouw inkomstenmodel verdwijnen. En beste lezertjes. Daar draait het om. Centjes. Je bent overtuigt klimaatontkenner of sceptici. 99,99% kans dat je beïnvloed bent door propaganda uit de hoek van big-oil, steenkolenmagnaten enzovoort. Zie de Koch broertjes (nou ja, eentje is inmiddels eindelijk dood). Je ziet ze nooit in reclame's. Je kent hun producten niet. Maar je gebruikt ze wel.

Het klimaatdebat (waarom is het nog een debat? het was 40 jaar geleden al duidelijk dat er een groot probleem zal komen) gaat om drie dingen.

Hebzucht (geld dus) voor mensen die korte termijn kijken.
Angst dat de wereld verandert - je vindt dit vooral in 'conservatieve' mensen - "waarom moet ik van het gas af. er is genoeg gas voor nog 50 jaar!"
Woede. Dit vooral bij mensen die weten dat hoewel jij en ik van ouderdom zullen sterven (al dan niet met een nare ziekte) zij straks met een onleefbare planeet zitten opgescheept.

Wij (mensen die af en toe wat wetenschappelijks lezen) weten al decennia dat klimaat beïnvloed word door de mens en heftig, en dat het rapper gaat elk jaar. Wij weten al jaren dat, hoewel we niet kunnen voorspellen wanneer precies, er een moment komt dat het absoluut te laat is. Is het nu al te laat? Dat weet ik niet. Dat weet niemand. Wat we wel weten is dat als we nu niets doen onze kinderen en kleinkinderen het wellicht nog meemaken dat de ecosystemen uiteenvallen en zij de massa-uitsterving van dieren (inclusief de mens) nog met lede ogen mogen aanzien.

Maak geen fout. Die massa-uitsterving is al begonnen. Al decennia geleden. Elk jaar verdwijnen er diersoorten in rappe successie en het gaat sneller jaar na jaar.

Dus. Maak je druk over een paar duizend euro. Doe dat. De rest van de wereld wil graag dat onze kleinkinderen ook een leven hebben op een planeet die nog werkt.

Andrew Deen | 29-09-19 | 08:51 | 19

Hoe arrogant kun je zijn te denken dat we iets aan het klimaat kunnen doen?
Het milieu, dat kunnen we, klimaat niet.. belachelijk.

vmk | 29-09-19 | 10:19

@Andrew Deen | 29-09-19 | 09:38: Luister gast, ik heb in mijn hele leven vier keer gevlogen (Mallorca, Londen, Wenen, Valencia). Ik rij geen auto, maar heb wel een rijbewijs. Ik fiets al ruim 25 jaar elke dag op en neer naar mijn werk. Het zou zomaar kunnen dat mijn 'ecologische footprint' daarmee nu al vele malen kleiner is dan de jouwe, of die van je ouders 'for that matter'. Ik woon in een tussenwoning waar nog gas op zit, dus ik krijg straks een warmtepomp in mijn maag gesplitst of ik moet me in de schulden steken voor een hypotheek voor een peperduur appartement waar alles al helemaal 'klimaatneutraal' is, zoals dat zo hip heet. Ik 'doe' dus waarschijnlijk minimaal net zoveel 'aan het klimaat' als jij, of ik nou wil of niet, alleen put ik me niet uit in hysterische hyperbolen. Dus de gewetensvraag is eerder deze. Wat is beter voor het klimaat: iemand met een netto lage ecologische footprint die verder niet zoveel heeft met het milieu, of iemand met een toch nog redelijk hoge ecologische footprint, maar die zich ongans werkt aan 'virtue signaling'

Schulzie | 29-09-19 | 10:53

@Schulzie | 29-09-19 | 10:53:

Valse vergelijking. Wij moeten allemaal iets doen en een steentje bijdragen, of beter gezegd opofferen. Dit onder leiding van onze leiders. Die moeten in goede banen op het wereldtoneel ervoor zorgen dat wij allemaal als bewoners van onze planeet ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat het menselijke ras kan overleven. En het liefst met de ecosystemen die nog bestaan. Want zonder die ecosystemen word het lastig.

Andrew Deen | 29-09-19 | 12:23
▼ 16 antwoorden verborgen

We moeten wel de economische groei bij elkaar neuken natuurlijk. Dus bevolkingskrimp kan niet. Bovendien ontspant dat de woningmarkt en dat kan nooit de bedoeling zijn van de mensen die ons economisch bezitten.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:32 | 4

@Andrew Deen | 29-09-19 | 08:56:
*Hysterisch rondrennen doet*

Rest In Privacy | 29-09-19 | 09:00

@Andrew Deen | 29-09-19 | 08:56: Sinds je de nucleaire dreiging noemt, ook al zo'n succesverhaal toen afschaffen de enige optie was ten opzichte van totale vernietiging die niet over jaren maar NU zou kunnen plaatsvinden. Misschien zelfs door slechts vergissing of misverstand.

Die bommen zijn er nog steeds trouwens. De dreiging neemt toe, wij en onze bondgenoten zoeken zelfs meer ruzie met China en Rusland tot het existentiële toe. Maar de protestmarsen zijn er niet meer. Links zwijgt. Het is alsof het nooit om de "planeet" of het "leven" ging. En daar gaat het bij 99% van de campagnes ook niet meer on. Feitjes worden gerangschikt rond een gevoel. Zo doen we het in postmoderne tijd.

GeenAccount | 29-09-19 | 09:33

@Andrew Deen | 29-09-19 | 08:56:
Dus... over een periode van eeuwen is er geen economische groei geweest? Eeuwige economische groei bestaat niet? Dat lijkt me nogal een boude en onbewijsbare stelling. Ik durf toch wel te beweren en kan dat waarschijnlijk ook nog wel bewijzen (zal een paar jaar studie zijn, maar lijkt me theoretisch mogelijk), dat er sinds er geschreven geschiedenis is, er economische groei is geweest. Gedurende minimaal 40 eeuwen.

Dus hoe kom je erbij dat er geen eeuwige economische groei kan bestaan? Het lijkt me net zo’n onzinnige uitspraak, of althans een onbewijsbare en niet falsifieerbare en dus zinloze uitspraak als “het heelal kan niet oneindig uitdijen”.

Dus ofwel je definitie van “eeuwig” deugt niet, ofwel je definitie en idee van “economische groei” deugt niet, noch je conceptuele idee van economie en groei. (Of een combinatie van allemaal, wat mij het meest waarschijnlijk lijkt).

Stormageddon | 29-09-19 | 13:06
▼ 1 antwoord verborgen

we weten het allemaal, politiek kiest voor de dram en ram methode.. reacties op niet uit te leggen en bedreigend (voor de eigen bevolking) beleid dient hard ingedamd te worden.. dat is wat gaande is in dit land. Niet te begrijpen en uit te leggen dat boerend die voor de voedselproduktie in dit land zorgen dienen te verdwijnen en het rambeleid naar eigen volk is.. je eet teveel vlees, we gaan dat extra belasten ( BTW verhoging voor al het voedsel om te beginnen)en voor een gros van de bevolking is dan de keuze van goedkope ongecontroleerde leed en waren keur plofkippen geïmporteerd uit een land dat een verdrag heeft gekregen ondanks het protest van de Nl bevolking.. benzine auto's vervangen door elektrische die maar voor een deel van de bevolking bereikbaar zijn.. en gesubsidieerd van jan modaal naar de boven modaal rijders. Migranten import om het schaarste wat er al is en nog meer zal toekomen voorrang te geven op.. een volk dat in opstand komt bestrijd je met een Europees leger..

Laat ik het idee hebben dat of een revolutie dit land nog kan helpen of we zijn over het punt van onomkeerbaarheid.. choice your battles

fikkieblijf! | 29-09-19 | 08:32

Interessant stukje wel. Het klimaatdebat is inderdaad emotioneel verhit.

De genoemde oplossingen, bomen en minder afrikanen, werken wel, maar zijn niet door ons beïnvloedbaar. Er is in Nederland niet genoeg plaats om al die bomen neer te zetten, en ik kan die afrikanen niet van de sex afhouden. Zeker niet als ik met mijn westerse levensstijl het milieu 10x keer zoveel belast als de gemiddelde afrikaan. Ik kan me voorstellen dat ze dat hypocriet noemen.

Dan moeten we toch gaan zoeken naar dure manieren om onze CO2 uitstoot te beperken (goedkope manieren zijn nog dat wel alle auto's weggooien, geen vlees meer eten en in hele kleine flatjes gaan wonen). Dan kom je toch bij de zonnepanelen, windmolens en elektrische auto's.... En sta je wat sterker in je discussie met de voortplantende afrikaan die wel ruimte heeft om bomen neer te zetten.

develmoene | 29-09-19 | 08:27 | 4

Ik vermoed dat jij jezelf hier als referentiekader neemt voor de bevolking (ik heb geen auto nodig, ik zou prima vegetariër kunnen zijn of ben dat al, ik heb weinig woonruimte nodig). Vervolgens neem je dit als uitgangspunt voor een nieuwe "groene' economie en verwacht dat de gemiddelde Afrikaan dan zegt: 'oh nee, nu zie ik dat je een goed punt hebt. Ik blijf hier, ga bomen planten en neem minder kinderen.'

Rest In Privacy | 29-09-19 | 08:47

De bereikte welvaart hier is geen misdaad en wortelt diep in Calvijnse spaarzaamheid, al is de decadentie om ons heen dagelijks zichtbaar. Maar hoeveel elektrische auto's, zonnepanelen, windmolens en warmtepompen (waarvan nu al bekend is dat het effect tekortschiet) moeten er dan nog komen in Nederland, voor exponentiële bevolkingstoename in Afrika en perverse prikkels door remittance geldstromen, en door corrupte regimes gestuurde migratie wél in de vergelijking mogen worden opgenomen, zodat u zich niet meer hypocriet hoeft te voelen? Ik voor mij leg dat mogelijke verwijt an hypocrisie naast me neer.

Schulzie | 29-09-19 | 08:52

Jawel wij kunnen nog de hele wereld opnemen,alleen wordt het een Toren van Babel.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:00
▼ 1 antwoord verborgen

Het Jaar 2037 .. Vrij Nederland is volop bezig zich te ontwikkelen.De Eemshaven is inmiddels een wereldhaven en Groningen is de hoofdstad.Gelderland is verdeeld in Nederland en Vrij Nederland.De wetten en regels zijn anders dan in het onderdrukte Nederland hoewel de straffen van misdadigers strenger zijn.Ook het asielbeleid en belastingen is in het vrije Nederland verdraagbaar.Mede door het ingevoerde referendum (model)Zwitserland is de bevolking van het vrije Nederland erg gelukkig.De breuk met Nederland en de E.U heeft het vrije Nederland veel voorspoed gebracht betreft de wereldhandel.De werkloosheid is gedaald tot 2%.Mede door heldere normale regels leefomstandigheden en wetten is Vrij Nederland een welvarend land geworden.

R Hoekstra3943 | 29-09-19 | 08:26 | 1

Ik droom met u mee.

IkwilJinekwel | 29-09-19 | 18:03

Als ze al jaren de instroom zien van asielzoekers, waarom zijn er dan niet veel meer huizen bijgezet, al vanaf 20 jaar geleden.. Je weet toch dat je geen 500 huizen per maand erbij kan toveren. Is niet gedaan. Waarom niet? Dat pompt de prijzen lekker op?

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:24 | 4

@fikkieblijf! | 29-09-19 | 08:38:
En wie wonen er in die hemel? De mensen die hun huur niet meer kunnen betalen en dan maar gaan bezuinigen op zorg?

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:48

@kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:48: precies, omdat de economie te langzaam draait door deze laaginkomens krijgen ze toeslagen en allerlei kortingen zodat ze net economisch mee kunnen draaien.. kopen ze goedkoop plofkip, bouwen schulden op, verlaten hun huis omdat de huur oid niet meer betaald kan worden, omdat die auto voor de deur en die kekke smartphone net iets meer prioriteit heeft ( ja ik generaliseer maar even). Ondanks de zorgtoeslag zij de zorgpremie niet betalen en de ER niet incalculeren of voorzien. Uiteindelijk in de schuldsanering ben je overgeleverd aan de straat.. vandaar dat er meer consumenten dit land in moeten om unilever en shell te doen en blijven groeien.. en vandaar dat die flow aan migranten ook toeslagen nodig hebben om net mee te kunnen draaien in deze mallemolen.. en ja schaarste drijft de prijs op en is enkel dan nog beschikbaar voor hen die wel die prijs kunnen betalen... zoals de jan modaal die gedwongen wordt om 50% minimaal aan huur op te hoesten in de particulier markt die aanbod heeft vanuit Prinsen die woningen opkopen als dagelijks brood en zo door schaarste rijker en rijker en machtiger en machtiger worden.. dat is economische groei! zoals politiek Den haag door Rutte I II en III als beste kabinet van na de WO II ziet..

fikkieblijf! | 29-09-19 | 09:05

Sowieso wat we nodig hebben zijn veel meer woningen die startende alleenstaanden kunnen betalen, zodat je niet hoeft te wachten in je huurwoning tot je tweeverdiener bent. Dat weten we al 30 jaar, maar ze doen er niets aan. Blijkbaar kun je daar niet zoveel aan verdienen,dus die huizen zijn er niet.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 09:05
▼ 1 antwoord verborgen

Haleluja, om maar in religieuze sferen te blijven. Hier worden een paar open deuren ingetrapt en heilige huisjes benoemd.
Toch vrees ik dat de infantiele emotionele incontinentie al te veel rot heeft aangericht waardoor die kumbaya, klimaatbijeenkomsten en wensdromen van 1 menselijk ras de agenda blijven bepalen. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen.
Alles moet kapot. Revolutie! Doe mij maar evolutie...

ratelaar | 29-09-19 | 08:08 | 2


"infantiele emotionele incontinentie"

Het internet heeft de mens veel moois gebracht, maar tegelijkertijd zou het wel eens zijn ondergang kunnen worden. Het is net als met een roddel in een klein dorpje: tegen de tijd dat het de bakkersvrouw bereikt is een huis-tuin-en-keukenincident verworden tot een halsmisdrijf. Zo is het ook met het internet. Iedereen gaat de hele tijd met alles op de loop, informatie wordt gedeeld, verdraaid of verfraaid met de snelheid van het licht. Wie weet nog welke bronnen betrouwbaar zijn? Uiteindelijk zal alles vervallen in totale chaos. Alleen al kijkende naar het tempo waarin de massamigratie (ook een neveneffect van meer "wereldkennis") en klimaathysterie zich ontwikkelen, lijken de scenario's waar de preppers voor waarschuwen steeds dichterbij te komen. Ik pak maar snel een kop koffie, voor de koffieplant uitsterft.

MickeyGouda | 29-09-19 | 08:43

@MickeyGouda | 29-09-19 | 08:43:
‘Het internet heeft ons veel moois gebracht.’
Zoals forums waarop preppers, homesteaders, financiele onafhankelijkheid, DIY-ers kennis delen.
Ik ga mijn eigen koffieplanten verbouwen in de kas in mijn tuin: youtu.be/6KCOY-LVXmk als ik mijn huis begin volgend jaar af heb.
En jij bent van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken als het zover is. *wink*
Mijn punt is dat het tijd wordt onafhankelijker te worden van het groot kapitaal en de grote bedrijven. Alles wat we écht nodig hebben om te leven en overleven kun je zelf bouwen of kweken, al het andere is luxe en ook daarin kun je deels zelf voorzien.
Wordt wakker en onafhankelijk. Terug naar de menselijke maat terug naar kleine(re) schaal.

ratelaar | 29-09-19 | 11:28

Even een hypothetische vingeroefening: stel dat je met, zeg .. 10 mln mensen afspreekt dat je vanaf nu geen belasting meer betaalt omdat je overtuigd zegt te zijn door het klimaatalarmisme en de door de regering bewierookte #unitebehindthescience beweging. Het is te laat, ecosystemen storten in, soorten sterven uit, gletsjers smelten, zeespiegel stijgen. We zijn helemaal óm. Alles lijkt zinloos. Zo'n warmtepomp is dan absurd natuurlijk, dus kunnen we beter gaan hamsteren en preppen voor TOTWAWKI met het geld dat we uitsparen. Of zou het klimaat alleen met belastinggeld gered kunnen worden?

Schulzie | 29-09-19 | 07:46 | 3

Anders gezegd: u mag pas serieus in paniek raken (of niet, want het interesseert ze geen zier) als u minstens 18 ruggen heeft neergeteld voor zo'n pomp, want anders raken er nú ongenaakbare investeerders, lobbyclubs, projectontwikkelaars, beleggers, banken, diverse multinationals en politici in paniek en dat schijnt voor niemand goed te zijn.

Schulzie | 29-09-19 | 08:00

Het kan ook subtieler. In de 1980ies waren er mensen die een paar % minder belasting betaalden, namelijk precies dat deel dat verantwoordelijk was voor iets, kruisraketten of zo. De rest betaalden ze wel netjes.
Daar kwamen ze wel mee in de problemen natuurlijk, want dat is niet de bedoeling.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:20

Goed verhaal maar beetje wrang als je zjn betoog hebt gelezen omtrent bevolkingsafname, dan een reisadvertentie ziet voor een stedentrip naar Krakau en Auschwitz

loser | 29-09-19 | 07:38 | 2

Welkom bij Google's Analytische Advertenties.

steekmug | 29-09-19 | 08:13

Krimpgebieden gaan over 10 jaren ook nog sneller krimpen: Zuid Italie,Spanje,Frankrijk,Balkanlanoen, enz Maar men moet alles nog draaiende houden.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:03

je mag je ook best wel eens achter de oren krabben en nadenken over het fenomeen of al die fijne lieve nieuwe Nederlanders wel zo ontzettend miljeubewust zijn .... zag onlang bij een AZC midden op het fietspad lanterfantend .. een groep tenten rondscharrelen met heul veul koters die lege zakken chips en blikjens goedkope Aldi drinkzooi in het mooie groene weiland ernaast flikkerden..... gingen ook echt niet een klein beetje opzij voor mijn ega &ikke (op gewone trapfietsen) en scholden o ns in een vreemde tongval de tyfustering (dat begrepen wij wel..!) rinkelend met onze stuurbelletjes, die wel enige verbazing bij dit volkje veroorzaakten (iets met schapen/geiten/herders ofzo)spoedden we ons snel naar een veilige pleiterplaats bij een dorpje om ontzet op het vroege uur een glaasje chablis weg te slokken..... nou jij weerrrr...!

grapjasz | 29-09-19 | 06:32 | 5

@Hollende_Kleurling | 29-09-19 | 08:03: Op zich mee eens, maar omdat wij het geluk hebben in Nederland te wonen, zijn we volgens menige klimaatalarmist nu ook klimaatracisten.

Schulzie | 29-09-19 | 08:23

@Schulzie | 29-09-19 | 08:23:
Degenen die het hardst op de klimaattrommel slaan zijn vaak dezelfden die om het hardst racisme roepen. Ik vind dat ook die mensen een keer mogen nadenken over hun keuzes. Mij fascist en ontkenner noemen is lekker makkelijk, maar het probleem meneer, dat blijft.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 08:29

@Hollende_Kleurling | 29-09-19 | 08:29:
"Mij fascist en ontkenner noemen is lekker makkelijk, maar het probleem meneer, dat blijft."

Fraai uitgedrukt. Ik hou 'm erin, voor als ik weer eens met deze termen wordt gelardeerd als ik de vinger op de zere plek leg bij de diverse milieuclubs waar ik actief in ben.

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 11:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Klimaat is gewoon een ouderwets verdienmodel voor de elite.
Verkoop van warmtepompen windmolens isolatie electr. auto's compleet vernieuwen van de infrastructuur en noem maar op gaat ze bakken met geld opleveren.
Klimaat is het nieuwe kapitalisme.
Dat jij dan bij 10 graden vorst zit te kleumen omdat dat warmtepompje het niet meer trekt zal ze worst wezen.
En dat jij 's ochtends voor je naar je werk gaat het dak op moet om de sneeuw van je zonnepanelen te vegen interesseerd ze evenmin.
Immers de schoorstenen moeten blijven roken en het geld moet blijven rollen.
Rollen in hun richting.

copywriter | 29-09-19 | 05:51 | 8

Ook Janmetdepet kan elite worden als hij een miljoen of meer van Postcodeloterij wint. Dat moeten wij meer laten gebeuren,niet alleen maar een straatje laten winnen.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:07

Elektrische auto s, zal een hele grote miskleun blijken....

joppo0 | 29-09-19 | 09:38
▼ 5 antwoorden verborgen

en dan gelijk zo een mooie heule hoge muur (zoals in Israel) er omheen plempen... dat scheelt van alle kanten een hoop verdriet.............!

grapjasz | 29-09-19 | 06:22

Ja,dat is pas gezellig.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:08

Bosbouw is alleen effectief als het een divers bos is. Laat de natuur zijn gang gaan en over 50 jaar staat daar een bos. Plant nu alles aan en over tien jaar breekt er een ziekte uit en alles is weg.
De toegenomen mobiliteit hangt sterk samen met het gebrek aan woningen. Ga eerst maar bouwen, stop de import en het uitdeelcircus en daarna kunnen we kijken.
Hou alsjeblieft op met het opwarmingsgedram. Het is onzin. CO2 is uit, stikstof is het nieuwe CO2. De electrificatie zorgt voor grotere problemen dan het oplost: www.bbc.com/news/science-environment-...
Oftewel, negeer politici, lach het autistje uit en hou het gezellig.

Frau Merkel | 29-09-19 | 03:17 | 4

@Galvez | 29-09-19 | 06:23:
Ga naar het platteland van Ierland... Geen hoofddoek of haardbaard in soepjurk te zien. Stoken op hout en stookolie omdat aardgasaansluitingen nog steeds onderweg zijn.

Ommezwaai | 29-09-19 | 07:17

Hoe onleefbaar een land,hoe minder mensen er willen wonen,zoals Zuid Italië. Alle jongeren vluchten naar de steden in Noord Italië, waar dr het ladleegloot,mar dat heb je ook in ons land:Zeeland,Groningen,enz.Alleen rond de steden is het"vol".

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:12

Miljeutip.
Stop een paar eikels in je broekzak en stop die ergens in de grond. De natuur levert die eikels bij de miljoenen

ritter vn hüpfburg | 29-09-19 | 20:06
▼ 1 antwoord verborgen

Klagen over de veranderde natuur van Nederland. Honderd jaar geleden was het land er nog niet, steek de dijken dus maar door! Terug naar de natuur! Er wordt gespeeld met het grondwaterpeil en elke vierkante centimeter is gecultiveerd. En dan gaan zeuren over een zelfopgelegde stikstofnorm, terwijl het om nitraat gaat. Ik ben niet gek, ik ben een politicus.

Frau Merkel | 29-09-19 | 03:08 | 1

Nitraatje erbij?!?!?! Mutti?

Blubberbazooka | 29-09-19 | 07:52

Een koe weegt wel 10 keer zo zwaar als een mens, maar ik denk dat een koe net zo veel impact heeft op de ecologie als ±6 gemiddelde wereldburgers of ±3 gemiddelde "Nederlanders". Als er dus 100.000 mensen per jaar Nederland binnenlopen, moet, om dat te compenseren, de veestapel met 33.000 per jaar worden afgebouwd. Als het met koeien niet meer kan, kan dat doorgaan met schapen, paarden, geiten, huisdieren, etc. En daarna??

Datum en tijd | 29-09-19 | 02:21 | 3

lol ja een koe zit ook de halve dag achter de tv en in de stal met een airo, en gaat in de ochtend met de auto naar zijn wei...

Rene046 | 29-09-19 | 03:03

Ieder land in Europa klaagt dat de hele wereld ,de 3e,naar Europa wilt komen,omdat wij het zo mooi en goed hebben.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:14

Ja, sorry hoor mensen, maar nou nog eens wat. Waarom word ik raar aangekeken als ik zeg dat ik een Kernauto wil? Nou?

Er zijn tegenwoordig per slot van rekening ook raketten met kernaandrijving, drijvende kerncentrales (slechte, want Russisch), kernschepen en al een halve eeuw kernonderzeeërs (ja, heb ik nog op gejaagd in Koude Oorlog). Dus waarom geen leuke Kern-SUV, toch?

Goed dan, tot die tijd graag een waterstof-vehikel. Maar een elektrische wil ik gewoon niet, want waanzinnig. En E10 oftewel sla-olie-peut tanken is hemelaal krankzinnig en verdom ik dus ook.

Dank, ik ben het weer even kwijt. Gute Nacht, Freunde. Es wird Zeit für mich zu gehen.

Kinkfactor | 29-09-19 | 02:14 | 3

Dat glas wijn doe ik mee!

Frau Merkel | 29-09-19 | 03:09

@Frau Merkel | 29-09-19 | 03:09: Leuk, kon nog net, Im stehen.

Kinkfactor | 29-09-19 | 03:16

@Frau Merkel | 29-09-19 | 03:09: Sorry, ik sliep al bijna. Bedoelde natuurlijk Danke Schön, Mutti!

Kinkfactor | 29-09-19 | 03:26

Voor de zekerheid nog maar weer eens wat feiten en getallen:
- De bevolking neemt het snelst toe in Afrika ten zuiden van de Sahara en India.
- Op continent Africa neemt de bevolking de laatste jaren met 30+ miljoen *per jaar* toe.
- In India groeit de bevolking met 15 miljoen per jaar.

Datum en tijd | 29-09-19 | 02:13 | 1

De groei in India neemt wel. In verschillende regio's is het cijfer onder de 2. De groei zit vooral in toenemende levensverwachting.

arlen | 29-09-19 | 11:18

Wil je een betere toekomst voor je kinderen? Neem dan geen kinderen!

Datum en tijd | 29-09-19 | 02:06

Feynman, het hele stuk getuigt van wereldvisie, behalve de allerlaatste zin:
"De focus moet van de meest populistische pijnlijke maatregelen, naar de meest effectieve, en dat zijn emigratie en bosbouw."
Wat is de eindconclusie op mondiaal niveau?

Datum en tijd | 29-09-19 | 02:03 | 2

@Feynman | 29-09-19 | 07:07: Ja, goed, ok. Blijkbaar viel ik hier over het woord "emigratie", wat alleen het verplaatsen van mensen is, waarbij het dan meestal gaat om van land naar land of continent naar continent. Met "bevolkingsreductie" had ik dat niet gehad.
.
Het artikel waaraan je refereert stelt dat exponentiële groei niet permanent beleid kan zijn, wat waar is. Echter is er voor bevolkingsgroei meestal helemaal geen beleid (behalve toen in China). Het (bespreekbaar maken) van het introduceren daarvan zou een eerste horde kunnen zijn.

Datum en tijd | 29-09-19 | 16:54

Wat ik inmiddels het meest storend begin te vinden aan die klimaathysterie, is dat het de aandacht afleidt van het probleem van de overbevolking, wat feitelijk een 10 keer groter en acuter probleem is dan die hele klimaatverandering. Een hele graat opwarming in 10 jaar? Meters zeespiegelverhoging tot 2300? Poeh poeh. Met deze mate van bevolkingsgroei lijkt mij die temperatuur en zeespiegel niet je grootste probleem.

Datum en tijd | 29-09-19 | 02:00 | 1

Gefeliciteerd, u kunt nog nuchter nadenken...

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 11:51

De grootste hypocrieten en milieufanaten zitten in Greenpeace.
Mede oprichter van Greenpeace Patrick Moore verteld wat er van het clubje geworden is en waarom hij er is uitgestapt. De voornaamste reden van zijn vertrek is het totale gebrek aan wetenschappelijke basis voor de klimaat paniek.
Ondertussen debunkt hij alle leugens van het IPCC en alle andere klimaat clubjes
www.youtube.com/watch?time_continue=8...
Fijne vent, wetenschapper en trotse Canadees.
youtu.be/JYQ6eZDXXRE

Flappie2006 | 29-09-19 | 00:57 | 1

Groene politici vliegen het meest, rijden de dikste autos verhogen hun salaris met 60% etc etc (Berlijn)
Gewoon harde cijfers.
Het enige wat ze kunnen is zakkenvullen , met geld van anderen smijten, belastingverhogen en voor jan met de pet alles verbieden.

joppo0 | 29-09-19 | 09:43

Dear Greta. The Saad Truth. You’re Childhood was not stolen.
youtu.be/cDaRYro2Xcw

Stormageddon | 29-09-19 | 00:56 | 3

*Your*
De Engelse spellingscontrole maakt er automatisch “you’re” van... pfff.

Stormageddon | 29-09-19 | 00:59

Het Amazonewoud is niet de "longen" van de aarde, dat is de zee met Fytoplankton.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 00:45 | 5

Yep hoorde laatst een NLse Professor dit bevestigen. Het bekt natuurlijk lekker en doet het goed bij klimaatdeugers, maar het zijn helaas niet de feiten.

Nibdib Niddib | 29-09-19 | 02:04

Vandaar dat ze overal dat radioactieve afval de oceaan in flikkeren. We moeten dood.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 08:30

Als het in Europa meer dan 40c.is,an is het in Zuid Amerika,Zuid Afrika en NieuwZeeland net zo warm.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:17
▼ 2 antwoorden verborgen

"hij [premier] zag andere planten in de duinen"

Dat heeft in bijna alle gevallen die ik ken te maken met de veranderde waterhuishouding in verband met de waterleidingsbedrijven die er zijn gaan filtreren. Die hooglanders die er lopen zijn er ook met die reden, alles zou dicht groeien anders en dus het "klassieke" landschap vernaggelen.

Maar misschien praatte de premier over iets anders, kan best.

GeenAccount | 29-09-19 | 00:45

Een linkje droppen, mag dat nog joris?

Ongeblustekalk | 29-09-19 | 00:45 | 1

Toch niet naar nu punt nl?

Papa Jones | 29-09-19 | 00:52

Als ik de klimaat kleuters daar zie staan of lopen, dan komt bij mij de wijsheid te boven door mij simpelweg de vraag te stellen: Hoe komen die klimaat kleuters op dit idee? Juist! Ziek dram volkje is het.

Mr_Pikibelly | 29-09-19 | 00:44

jensen.nl/leugens-leugens-leugens-de-...
vanaf 11:38 heeft Jensen de voorspellingen die in het verleden zijn gedaan op een rijtje gezet en raad eens. Er is geen reet vanuit gekomen.
Het luisteren waard.

ProAsfalt | 29-09-19 | 00:36 | 2

Die Jensen zou zijn programma's eens wat beter moeten voorbereiden.
Dit komt nogal gekunsteld over.

Zoloft | 29-09-19 | 00:47

Even snel naar gekeken, maar niet om aan te horen en zeker niet het luisteren waard.

Wat krantenknipsels en een brief van Brown University, allemaal heel erg tendentieus. Dus er zijn voorspellingen niet uitgekomen, dus dan zal men het nu ook wel mis hebben. Dat kan maar dat is nog geen wetenschappelijk bewijs, dus hij/het zegt niets.

thephysicist | 29-09-19 | 00:49

"Nu hebben moeders in de EU gemiddeld 1,6 kinderen. Dat is niet genoeg de bevolking te vervangen, daarmee zet de EU in op bevolkingsreductie. Slechtere economische verwachtingen samen met late financiële onafhankelijkheid van aanstaande ouders leidt tot het uitstellen van trouwen, een eigen huis en kinderen. Alleen is die reductie verwaarloosbaar bij de groei elders."
En dit is wel erg generaliserend. Splits het maar uit.

Cobalt bomb | 29-09-19 | 00:23 | 1

Wij hebben soms moeders die kinderen willen hebben omdat ze inde "3e wereld" er teveel van maken en de toekomst van de wereld slecht maken.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 09:19

Zeg Feynman, dat bekalken uit helicopter gebeurt nog steeds.

Cobalt bomb | 29-09-19 | 00:20

Zou als Nederlandse regering me maar meer zorgen gaan maken over de parallelle drugseconomie die voor Mexicaanse toestanden zorgt en een bepaald geloof wat voortwoekert in onze met bloed, zweet en tranen verworven democratie. Wat dat betreft verwoord fotograaf en antropoloog Teun Voeten dat vandaag goed in de televaag en eerdere interviews,
www.telegraaf.nl/nieuws/621090964/par...

Jan Leul | 29-09-19 | 00:12

Oke, we moeten massaal bomen planten om het warmer wordende klimaat te beteugelen volgens wetenschappers..... Welke wetenschappers?
Zonder mensen en met een enorme biodiversiteit waar geen boom door mensen gekapt is was het vele malen warmer dan nu bepaalde periodes. Des te meer tropisch regenwoud des te meer bomen en aanverwante plantaardige groei....
Het zijn dus niet de bomen die de klimaat warmte beteugelen, maar de warmte volgen en daardoor extra groei genereren... Zoals meer organismen. De hoogste biomassa en diversiteit vind je in de tropen, in het tropisch regenwoud....
Ik hoorde ook weer een klimaatkind beweren dat 2 graden verhoging 99% van het koraal dood zou laten gaan..... Onzin natuurlijk, net als met de rest van alles wat leeft gaat het noordelijker dan wel zuidelijker met de optimale temperatuur/ leefomstandigheden mee. Ook daarmee is het de normaalste zaak van de wereld dat in bepaalde gebieden organismen verdwijnen en weer terugkomen. Warmer water, en vissen plus andere organismen die zuidelijker leven trekken naar het Noorden waar het eerder te koud was om goed te functioneren.....
Zo gaat het al miljoenen jaren......

dijkbewaker | 29-09-19 | 00:12 | 3

Percies!

WitteGrunneger | 29-09-19 | 00:26

Het geloof is opium voor het volk. Laat ons daarom in de waan dat wij de oplossing in handen hebben. De mens heeft die doping voor de moraal nodig. Geen realisme graag.

arlen | 29-09-19 | 00:31

@WitteGrunneger | 29-09-19 | 00:26: Niet precies, de concentratie H2O, O2 en CO2 wordt niet mee genomen in de vergelijking. Misschien wel belangrijker maar er wordt alleen gesproken over de temperatuur wat op zich ook belangrijk is (meer eigenlijk de invloed van de zon, maar oke)

Valt me heel erg op, men focust op 1 aspect bijv de temperatuur, of niveau zeespiegel, CO2 (wel/niet) of bevolkingsgroei en vergeet daarbij dat men praat over allerlei complexe processen die elkaar ook nog eens beinvloeden via terugkoppelingen.

thephysicist | 29-09-19 | 00:40

Zomaar een paar dingetjes. De het amazonewoud zijn niet de longen van de aarde, dat is de taiga (noordelijke poolbossen). In al dat klinaatgeleuter hoor ik weinig tot niks over de uitstoot van de scheepvaart. Ik werk voornamelijk in de petrochemie in het Rotterdamse havengebied en neem van mij aan dat de uitstoot van de scheepvaart echt bizar is. Pikzwarte rookwolken waarvan je bijna letterlijk van een 30 meter hoog tankdak af lazert, ondanks dat het schip ik kwestie honderden meters tot een kilometer ver weg ligt. Dan laat ik het mengen van giftig/chemisch afval met stookolie nog maar even buiten beschouwing. Daarnaast mag de industrie zelf ook wel eens aangepakt worden, dat nu de pijlen op de veehouderij worden gericht is mijns inziens het plukken van laaghangend fruit. Als ik even kijken wat er allemaal wordt uitgestoten/weglekt in de petrochemie valt daar ook nog wel een slag te slaan. Maar we weten allemaal dat lulletje Rutte dikke maatjes is met de baas van Shell dus dat zal niet snel gebeuren. Als er één bedrijf niet deugt wat mij betreft dan is het wel Shell, ik heb een lange tijd op de naftakraker bij Moerdijk gelopen en wat daar allemaal "per ongeluk" weglekte daar lusten de honden geen brood van. Nog niet te spreken over de geëxplodeerde reactor enkele jaren geleden, wat eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Alfred E. Neuman | 29-09-19 | 00:11 | 6

@Veluwse-Eikel | 29-09-19 | 00:42: Een reactor is gewoon het vat waar een chemische omzetting plaatsvindt. Mijn boerenverstand zegt daarom dat in een reactor het kraken plaatsvindt. Zo'n reactor heet trouwens gewoon een ketel. Hier een filmpje van Museon die het proces in Klokhuisformaat uitlegt, waardoor iedere leek in de chemie kan vatten: youtu.be/MQGFI-HIugk

Alexander des Burgus | 29-09-19 | 01:28

@Veluwse-Eikel | 29-09-19 | 00:42: Aardolie wordt trouwens niet gekraakt maar geraffineerd dmv verhitting waardoor er meerdere producten uit ontstaan, oa stookolie, smeerolie, diesel, kerosine, de basis voor benzine, LPG en nafta. De nafta kan vervolgens "gekraakt" worden (lees ontleed) tot andere verbindingen welke kunnen worden gebruikt bij de productie van grondstoffen voor polymeren... dit doet men oa in Moerdijk.

Alfred E. Neuman | 29-09-19 | 01:30

Als een klein jacht per ongeluk een beetje olie laat weglekken in de haven, volgt een megaprent van de milieupolitie. Het illegaal spoelen van chemicaliën en/of olietanks maken ze geen werk van. Dat terwijl het tegenwoordig met AES toch niet zo moeilijk meer is om te zien welk (buitenlands) schip hier voor verantwoordelijk is. Gebeurt al zoo lang! Ik probeer zoiets te vergeten als ik mn afval scheid...

Rest In Privacy | 29-09-19 | 09:08
▼ 3 antwoorden verborgen

76 per uur is een goede luchtverkeersleiding.

Zoloft | 29-09-19 | 00:09 | 1

@ Breakdance | 29-09-19 | 00:02

Zoloft | 29-09-19 | 00:09

Schiphol, ik mis Schiphol. 500000 vliegbewegingen per dag (6:00 tot 24:00) is 76 per uur. Dat zijn vele liters kerosine. Enorme vervuiling. Waarom heeft niemand het hier over.

Breakdance | 29-09-19 | 00:02 | 7

Vergeet Rotterdam niet met al die containerschepen en uitstoot en het westland met al die kassen.

thephysicist | 29-09-19 | 00:27

@kotelet | 29-09-19 | 00:21:
Waar bemoei jij je mee als niet westers allochtoon? Het leven is te kort voor deze onzin.

Ongeblustekalk | 29-09-19 | 00:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is te hopen dat met al die overdreven maatregelen straks ook alle import uit de wereld in Nederland volgens dezelfde strenge regels eerst wordt gekeurd. Zijn die allemaal volgens onze normen geproduceerd? Anders zijn we Gekke Henkie.
Voorbeeldje: is de aluminium carrosserie en de lithium accu's van elektrische voertuigen wel milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd??

070 | 28-09-19 | 23:58 | 1

Laatste is simpel, nee. Productie aluminium vreet een hoop energie (elektrolyse proces) en lithium is zeer reactief. Hoe dacht je dat milieuvriendelijk en duurzaam op grote schaal te produceren ? Dat gaat je echt niet lukken met een paar windmolens die af en toe wat energie leveren.

thephysicist | 29-09-19 | 00:23

NPO, radio 1. Het is en blijft één grote propagandamachine voor het klimafaat.
Ik had nog een sprankje hoop dat in dr Kelder en Co (radiotherapie tegen hypes) alle kanten werden belicht in een 2 uur! durende uitzending maar helaas. Het was zoals gewoonlijk eenzijdige berichtgeving over hoe de energietransitie naar windmolens en noem maar op voor elkaar te krijgen, althans de samples die ik beluisterd heb want ik ga geen 2 uur luisteren voor eventueel één zin waarin het woord kernenergie voorkomt en dan is het nog maar afwachten in welke vorm.
Uitermate teleurstellend.
Voor de waarheid (of een andere visie) kan men alleen terecht op het vrije internet zoals groenerekenkamer.nl , climategate.nl of tegenwoordig de dagelijkse online talkshow / podcast / show op jensen.nl .

En dat terwijl een eenvoudige rekensom aantoont dat windmolens en of zonne-energie totaal onhaalbaar is. Diep en diep triest.
Qua propaganda zou Poetin, Kim Yung Un of Hitler zijn vingers erbij aflikken.
Het klimafaat der Nederlanden. Saoedi-Arabië het kalifaat. Dat belooft een gouden toekomst.

ProAsfalt | 28-09-19 | 23:56 | 3

Wanneer iets niet kan bestaan, heeft het een kort leven.
Maak je dan niet druk om een idee dat niet levensvatbaar is.
Dat lost vanzelf op.

Ongeblustekalk | 29-09-19 | 00:02

Onderstaande brief is, bij monde van 500 vooraanstaande wetenschappers, opgesteld om de hoogste VN-baas wakker te schudden aangaande de vermeende 'klimaatcrisis'.

Zij stellen, in hun schrijven, dat feiten niet ondergeschikt moeten raken aan hysterie en stellen dat “Klimaatwetenschap minder politiek moet zijn, en klimaatbeleid meer wetenschappelijk”.

In de verklaring staat voorts dat er is geen statistisch bewijs is dat 'global warming' tot meer en zwaardere orkanen, overstromingen en droogtes leidt.

De wetenschappers voegen toe dat maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken, schadelijk en duur zijn.

“Windturbines doden bijvoorbeeld vogels en vleermuizen en palmolieplantages vernietigen de biodiversiteit van het regenwoud,” aldus de groep wetenschappers.

Er is geen klimaatcrisis, benadrukt de groep.

“Om die reden is er geen reden tot paniek,” zeggen ze. “Wij zijn fel tegen schadelijke en onrealistische CO2-neutrale beleidsmaatregelen die men voor 2050 wil realiseren.”

De verklaring van de 500 wetenschappers zal op 18 oktober worden gepresenteerd in Oslo, gevolgd door persconferenties in Brussel en Rome.

clintel.nl/brief-clintel-aan-vn-baas-...

Dr. Oplul | 28-09-19 | 23:56 | 4

Ik zou erbij vermelden dat een van die ondertekenaars dhr Berkhout redelijk weat banden heeft met Shell en nu ook niet bepaald een klimaatwetenschapper is. De man weet mogelijk veel van het boren naar olie d.m.v sonar en is sinds 2007 niet meer actief.

Zo zijn er wel meer lijstjes van "wetenschappers" geproduceerd die feitelijk niets weten van klimaat wetenschap en het aantal van 500 zegt ook niet veel. Er hoeft maar 1 persoon met overtuigend bewijs te komen dat de mens wel verantwoordelijk voor de temperatuursstijging (eventueel) via CO2, staan je dan met je brief en je verklaring. Trouwens even kort die verklaring gelezen, maar ik zie niet direct enige referenties naar wetenschappelijke rapporten.

thephysicist | 29-09-19 | 00:11

excuus voor de spel- en/of taalfouten

thephysicist | 29-09-19 | 00:13
▼ 1 antwoord verborgen

Jaa, stopzetten van immigratie scheelt veel stikstof. Het mes (grappig) snijd aan twee kanten in dit geval.

Fi-Bu-Bla | 28-09-19 | 23:55

Robert Musil's beroemde roman 'Der Mann ohne Eigenschaften' (1931/1943) begint zo:
"Boven de Atlantische Oceaan bevond zich een barometrisch minimum; het trok oostwaarts, in de richting van een boven Rusland gelegen maximum, en vertoonde nog niet de neiging hiervoor naar het noorden uit te wijken. De isothermen en isotheren vervulden hun plicht. De luchttemperatuur stond in de voorgeschreven verhouding tot de gemiddelde jaartemperatuur, tot de temperatuur van zowel de koudste als de warmste maand en tot de aperiodische
maandelijkse tempera­tuurschommeling. De opkomst en ondergang van de zon, van de maan, de lichtvariaties van de maan, van Venus, van de ring van Saturnus en vele andere gewichtige verschijnselen stemden overeen met de voorspellingen daaromtrent in de astronomische jaarboeken."
Klimaatfanatici >> mensen zonder eigenschappen

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-09-19 | 23:51

Op nu punt NL vandaag een rectificatie van hun nieuwsbericht over een alarmistisch rapport over de opwarming van de oceanen, er zat een namelijk een flinke statistische fout in. Verder hoeven we ons nergens zorgen over te maken, want de overige rapporten staan natuurlijk als een huis want het is wel heel moeilijk terug te rekenen hoe warm het eigenlijk was eeuwen terug. Laat dat nou precies het pijnpunt zijn waar het hele kaartenhuis van het IPCC op gebouwd is.
We weten helemaal niet waarom Groenland ontdooit waardoor boerderijen uit de middeleeuwen weer bloot komen te liggen.

Analia von Solmsch | 28-09-19 | 23:36 | 5

@Sessine | 29-09-19 | 00:07:

Nee hoor ik geef alleen maar aan dat je bij de feiten moet blijven anders ben je net als jij een idioot.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 00:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Off-topic; alhoewel, krijg het er warm van, mochten de genoemde bedragen kloppen:
'Chinese police discovered 13 tons of gold in the mansion of local official Zhang Qi. According to Chinese law on corruption, the official will be executed.'

En even verderop:

'According to unofficial reports, in addition to the gold, cash worth 268 billion yuan was discovered.'

Linksbuitengewoon | 28-09-19 | 23:33 | 2

Malk Lutte heet hij.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 00:02

Nigeria Wikipedia ; groei van de bevolking tussen 2011 en 2017 van 140.000.000 naar 190.000.000! In 6 jaar tijd 50.000.000 erbij. Dat is van bijbelse plagen proporties. Daar boks je met je groene energie niet tegen op hoor.

canis lupus | 28-09-19 | 23:19 | 6

@canis lupus
"Feest" in Nigeria (moslim noorden): "Honderden jongeren gered uit ‘school’ in noorden van Nigeria" www.nrc.nl/nieuws/2019/09/27/honderde...
Hell on earth met dank aan de religie van de vrede.

Basil Fawlty | 29-09-19 | 00:02

@Analia von Solmsch | 28-09-19 | 23:27:

Probleem is juist dat daar teveel negers met een warmtepomp rondlopen.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 00:05

@Basil Fawlty | 29-09-19 | 00:02: Maar je mag niks over die achterlijke ideologie zeggen want dan ben je een bijzonder minderwaardig mens.

WitteGrunneger | 29-09-19 | 00:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Het is stikken of slikken, aldus de klimaatjunta.

Rest In Privacy | 28-09-19 | 23:10

Wat is dat voor raar kaartje? Geeft wel aardig weer hoe mensen allerlei zaken door elkaar halen. CO2 hoort bij het klimaatprobleem; roet en fijnstof zijn gezondheidskwesties. En horen dus niet op 1 hoop of in 1 statistiek. Net als de stikstofverbindingen... dat is een natuur- & mileukwestie, ook weer iets heel anders.

Muxje | 28-09-19 | 23:10

CO2 kun je in een fabriek omzetten in methanol. Kun je gebruiken in de industrie.
Elektriciteit die in bepaalde periodes te veel wordt opgewekt door windmolens kun je omzetten in waterstof, power to gas heet de reeds bestaande technologie. Die waterstof kun je vervoeren via het bestaande aardgasnetwerk. Warmtepomp dus niet nodig.
Methaanuitstoot van runderen kun je opvangen en via vergisting omzetten in energie. De meeste boerenbedrijven hebben ong. 80 runderen en dan is een vergister niet rendabel. Met 200 koeien is het wel rendabel. Dus ipv de veestapel halveren zoals D66 wil kun je ook door samenvoeging van bedrijven zorgen dat er meer mestvergisters rendabel werken waardoor er minder uitstoot is. dat is beter en goedkoper.
Maar ja als je geen visie hebt dan is de eerste gedachte - zwaarder belasten.
En de VVD doet daar nog een schepje bovenop. Eerst van 100 naar 120 op de snelweg. Daarna van `120 naar 130 en nu weer naar 100.
Wat een inzicht, wat een visie wat een kneuzen!

minik | 28-09-19 | 23:04 | 2

Zo simpel is het allemaal helaas niet, ja: windenergie daar kun je waterstof van maken, maar het is inefficiënt, er gaat veel energie verloren. Nu maken we al waterstof uit aardgas voor de industrie. Vergistinginstallaties werken slecht, het natte gas dat wordt geproduceerd is funest voor installaties. En hoe wil je methaan wegvangen bij koeien?
Wij willen toch koeien in de wei?
En een Nederlander krijg je toch niet uit de auto.

Analia von Solmsch | 28-09-19 | 23:49

CO2 valt ook wel om te zetten naar CH4(g) maar ja, daar is wel energie voor nodig en waar haal je dat in grote hoeveelheden vandaan?
Dat lukt alleen met kernenergie.

ProAsfalt | 29-09-19 | 00:00

over 200 jaar zullen ze met totale verbazing terugkijken naar deze tijd: die gekkies in de 21 e eeuw dachten echt dat ze de temperatuur op aarde konden beïnvloeden haha.

yeps | 28-09-19 | 23:04 | 1

Ik denk al veel sneller, in 2050 staan we bij de dijk, en dan staat het water een paar centimeter hoger.
Waar is toch al dat water gebleven?
Er was ons drie meter beloofd!
En de CO2 in de lucht is hoger dan ooit!

Analia von Solmsch | 28-09-19 | 23:53

Men probeert gewoon de boeren dood te maken zodat we nog afhankelijker worden van Europa. Medicijnen halen we uit China/India, productie processen worden verplaatst naar lage lonen landen etc etc. Energie/water uit het buitenland.

David000000007 | 28-09-19 | 22:55 | 1

Juist. In heel grote lijnen is de tweedeling:
1) privé kapitaal met persoonlijke aansprakelijkheid (familiebedrijven, éénpitters, uniek gebonden aan natuurlijke persoon) versus
2) geleend rentedragend industriekapitaal (multinationale globalistische corporates met beperkte aansprakelijkheid, gebonden aan een rechtspersoon).
Waarom is dat belangrijk?
Het verschil wordt het beste zichtbaar bij faillesementen, verschillen van inzicht over belastingheffing en verschillen in regelgeving (éen set van regels voor de één, een andere set voor de ander bij vergelijkbare produktieprocessen en eindprodukten).

kindapaas | 29-09-19 | 03:47

CO2, SO2, NOx, NO2, PM10 en PM2,5-moe. Niet van de waarden maar van de discussies. Wereldbevolking in 2 eeuwen x7, groeiende naar 12? miljard in 3 eeuwen.

We worden steeds ouder maar zouden zo'n 9 maanden ouder worden bij schonere lucht. Ik kan me er niet druk over maken.

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:54 | 1

Tja... al die verhalen dat fijnstof jaren van onze levensverwachting afhaalt en dat er zoveel mensen voortijdig aan sterven. Maar we worden inderdaad steeds ouder, en er lijkt absoluut geen gezondheidscrisis rond slechte lucht te zijn ontstaan. Ra ra, hoe kan dat? Simpel: de lucht is in de afgelopen 40 jaar fors schoner geworden, en wordt nog steeds schoner. Wat er veranderd is, is dat de normen zeer ver naar beneden zijn bijgesteld. Niet onterecht overigens... maar er zijn absoluut geen grote ingrepen op korte termijn nodig. Rond fijnstof is het paniekzaaien zo mogelijk nog groter dan rond het klimaat.

Muxje | 28-09-19 | 23:13

@Feynman: Vanuit het diepst van mijn hart dank ik je voor het lef om de belachelijke dogma’s rond klimaat aan te vallen. Het enige: Je gaat ervan uit dat we een klimaatcrisis hebben. Die hebben we niet. De crisis was alleen te onderbouwen met leugens (ijsbeersterfte), manipulatie (herijking meetgegevens), en gepruts (hockeystickcurve). De werkelijk gotspe is dat de aarde er zelden beter voor stond dan nu terwijl een hele generatie “Klima-Jügend” gelooft dat de aarde vergaat. Kan je dáár eens over schrijven?

Zeddegeizot | 28-09-19 | 22:47 | 5

@Langshetrandje | 28-09-19 | 23:08: Onderzoeken van Wageningen University heeft het longen der aarde sprookje dertig jaar geleden al onderuitgehaald en het Davis Instituut van de Califofnie Universitiy vorig jaar het hele CO2 en stikstof verhaal.

Ploeger | 28-09-19 | 23:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Angst voor oorlogen motiveert grote gezinnen. Eerder andersom. In Iran ligt het geboortecijfer per vrouw onder de 2. Iran is daarom haastig bezig om haar positie in haar regio te versterken. Rusland ligt steeds overhoop met haar voormalige deelrepublieken en ook daar ligt het onder 2. Een overschot aan jonge mannen zorgt eerder voor oorlog of de bereidheid daartoe.

arlen | 28-09-19 | 22:30 | 9
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:29
▼ 6 antwoorden verborgen

Neger, pardon, negen van de tien keer is het debat over belangrijke dingen verpest door 020 bewoners met subsidiewensen. Deze lieden verpesten de sfeer, eenheid en samenhorigheid in Nederland!
Nederland is met hollanders, friezen, Geldernaren, brabeaus, limbeaus en wat reserveduitsers al 400 jaar divers en multicultureel. En dan ook nog multicultureel waar je wat aan heb!
We hebben als Nederlanders een nieuwe Acte van Verlating nodig, waarin we afscheid en afstand nemen van de Ruis uit 020, die logisch denken en pragmatische oplossingen in de weg staat, en daarom: jaag het 020 janhagel over de kling, laat het geteisem de moord steken, stuur het schorriemorrie het bos in, kortom weg met de Grachtengordelelite en aanverwante artikelen!

De Briemusketier | 28-09-19 | 22:25 | 26
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:39

@Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:39:
Amsterdamse sucksessen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst,
en een nerveuze, hedonistische maagzweerbevorderende en levensbekortende levenstijl is niet zaligmakend dan wel maatgevend voor een zinvol en gelukkig leven, ook al heb je een burgemeester die daarin de Gemeente met veel enthousiasme voorgaat.

De Briemusketier | 28-09-19 | 23:47

@De Briemusketier | 28-09-19 | 23:47:
Je hebt er zelf niet voor gekozen begrijp ik.
Kusjes!

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:51
▼ 23 antwoorden verborgen

Ik zag nog een leuk linkje over klimaatverandering in ons zonnestelsel.
Het heeft er mee te maken dat het galactische midden naderen.
Helaas kan ik het linkje niet plaatsen want ik ben tot zwitsal gedegradeerd.

watergeus | 28-09-19 | 22:25 | 1

De verhalen worden steeds mooier. Maar soms regent het, soms niet. Soms is het koud, soms niet. Soms waait het, soms niet. Dat is alles. Meer is het niet...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:29

Ik snap wel dat ze in die grote steden steeds over roetveegpieten praten. In het donkerblauwe gedeelte heb je dat toch minder...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:25 | 3

Die lichtpunten in het zuiden.. da's gewoon zwartepietgebied hoor.

Shareholder II | 28-09-19 | 22:34

@Shareholder II | 28-09-19 | 22:34: Ah..., hebben jullie al preventief DNA afgestaan? Wij in het noordelijke blauwe al wel...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:38

Ze komme de riviere nie over jonguh. Thuis houwe die idioterie.
En DNA hebbe wij hier nie. Wel MDMA.

Shareholder II | 28-09-19 | 22:53

Het idee dat wij hier in Nederland met 14 miljoen mensen en drie miljoen import het verschil gaan maken is kolder. Inmiddels is het bosbrandseizoen in Indonesië begonnen. Er zijn een miljard armen op aarde die geen afvalverwerking kunnen betalen, dus die is er ook niet.
Ik kan nog even doorgaan ...

Analia von Solmsch | 28-09-19 | 22:21 | 5

Smog-season heet dat daar. En dat is niet alleen in Indonesië.

Shareholder II | 28-09-19 | 22:49

Blijft alleen raar dat Indonesië in de ecologische voetafdruk-index zeer laag staat. Wat de aarde kan leveren in een jaar verbruiken zij in 11 mnd. Nederlands ecologische voetafdruk toegepast op wereldbevolking, dan hebben we maar 4 mnd nodig om het te verbruiken. Het nut van deze apocalyptische lijstjes maar weer bewezen.

arlen | 29-09-19 | 00:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Zit nu even Syp Wynia bij Café Weltschmerz te kijken, over hetzelfde onderwerp. Met min of meer dezelfde analyse.
youtu.be/Uws4t5mjQ4c

Stormageddon | 28-09-19 | 22:21 | 2

Beter dan jouw review van de Oscars, hahaha. jurk

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 22:23

@Storma
Ah! Mooi!

Basil Fawlty | 28-09-19 | 23:34

Behave 800 vluchtelingen per week; dat kan dan weer wel.

zokanhetookja | 28-09-19 | 22:16

Ook de longen van de aarde (lees Amazone oerwoud) is een in mijn jeugd ingeprent school verzinsel. Het meeste zuurstof wordt geproduceerd door de oceanen.

Guust Kadaver | 28-09-19 | 22:13 | 2

Bekt lekker dat 'longen' gebeuren. Maakt dramatischer en persoonlijker.

HaatbaardKnipper | 28-09-19 | 22:22

Je bedoelt plankton.

arlen | 28-09-19 | 22:35

Deze video over het klimaat legt het een en ander uit.
Climate Change - www.youtube.com/watch?v=52KLGqDSAjo&a...
aan de orde komt o.a. de absorptie en reflectie van zonne-energie door H2O, CO2 en CH4

thephysicist | 28-09-19 | 22:10

Dat Trouw de Franse demografe Michèle Tribalat aan het woord laat (in verwijzing naar Jan Latten). Ik kom in de msm alleen maar kolder tegen van de totaal van de pot gerukte leugenaar Leo Lucassen.

gestoptmetroken | 28-09-19 | 22:07

Als je het milieu niet te zwaar wil belasten moet je een plofkip eten, die groeit het hardst en heeft door zijn korte levensduur de minste vervuiling. Dit verzin ik niet zelf maar werd gezegd door Teun van der Keuken bij Jinek aan tafel

Beroep = Boerenlul | 28-09-19 | 22:06 | 2

Alles is relatief inderdaad...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:26

Tja de Oekraïne moet kip kwijt!

David000000007 | 28-09-19 | 22:43

Las vandaag dat het trilveen in de Nieuwkoopse plassen is uitgestorven !
Dit overstijgt het scheurgras van Koot en Bie.

Jimmy Mc Clure | 28-09-19 | 22:02

Toch heb ik liever een greta dan een moslim die de kerstmarkt op rijdt... vreemd trouwens dat het zo stil is bij deze sprookjes gelovers...

Bill Cosby | 28-09-19 | 22:02

Buiten religie om zijn in de islam mannen de baas en het is universeel dat mannen weten hoe vrouwen in elkaar steken.

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 22:05

En wanneer hoor je nou eens de moslims over het klimaat?

Hadena | 28-09-19 | 21:59 | 3

Klimaat van dood en verderf !

Jimmy Mc Clure | 28-09-19 | 22:03

Dat hoeven ze niet want alles is de wil van Alla. Dus als de wereld naar de ratsmodee gaat is het ook zijn/haar/het wil.

matatwork | 28-09-19 | 22:19

Ja want specifiek de moslims als groep moeten overal een mening over hebben. U bent echt heel slim.

Bolle Hein | 29-09-19 | 03:57

Veel Afrikanen die naar Europa zijn getrokken, sturen geld (van werk of uitkering) naar de herkomstlanden. Voor veel Afrikaanse regeringen zijn deze remittance geldstromen (waar ze uiteraard greep op krijgen) inmiddels een verdienmodel.

Schulzie | 28-09-19 | 21:56 | 5

Eritreëers worden hier in ons land afgeperst om een deel van hun oetkiering richting thuisland te sturen en dan niet naar familie.

Trumme | 28-09-19 | 22:07

@Trumme | 28-09-19 | 22:07: Kinderen hier levert kinderbijslag op -> meer remittance naar Eritrea -> meer welvaart en een grotere impact op het milieu daar -> aanzuigende werking Europa blijft want gratis geld en we hebben een cyclus

Schulzie | 28-09-19 | 22:30

@Trumme | 28-09-19 | 22:07:
Eritreers belazeren de boel. Ken een geval waar een eritrees gezin met vijf kinderen de halve wijk terroriseert, waar Pa gerust twee maanden naar zijn ”gevaarlijke” thuisland op familiebezoek gaat,waar met regelmaat in de huiskamer gebarbecued wordt, waar de buren dan weer bang zijn dat er brand uitbreekt enz enz

swassannuf | 29-09-19 | 08:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Sorry allemaal, maar wat jullie ook doen, 't is mijn schuld! Hachee gemaakt, heeft minstens 6 uur staan sudderen op gas (!), 4 kilo echt rundvlees erin, terwijl mijn kind onder de douche stond, warm, wel te verstaan, en tot overmaat van ramp, zit ik in de kamer met de houtkachel aan en Led Zeppelin erop.

GKJP | 28-09-19 | 21:56 | 9

@Pierre Tombal | 28-09-19 | 23:29:

Tsja, ik heb het op cd, dat wordt hem ook niet.

On topic, CFR van Lockheed, kan GS daar niet eens naar kijken?

Toedeloe trouwens, mijn kinderen wachten op me. Welterusten, ik wens u allen hetzelfde als mijzelf.

GKJP | 28-09-19 | 23:35
▼ 6 antwoorden verborgen

Best wel feyteloos deze keer. Het gemiddelde gebruik bedraagt hier om te beginnen in de orde van 3.650kWh - de laatste cijfers reppen iets over 3.300 maar dat heeft deels te maken met het feit dat dankzij zonnepanelen een deel van het elektriciteitsverbruik niet meer gemeten kan worden omdat het nooit langs de meter komt. Er bestaan bovendien in ons land ook geen woningen zonder uitstaat, er bestaan uitsluitend woningen die evenveel energie genereren als dat ze gebruiken en dat levert uitsluitend nul op wanneer je de meest belangrijke factor buiten beschouwing laat: tijd. De salderingsregeling is in dit opzicht ook een draak omdat de back-up faciliteiten waar deze mensen gebruik van maken betaald moeten worden door degenen die wél meer stroom afnemen dan ze genereren (inclusief dus degenen die niks leveren), via de opslag duurzame energie. De stijgende kosten daarvan kunnen de linkse partijen simpelweg niet meer aan hun achterban verkopen en dus zal ook deze "rijkensubsidie" er aan moeten geloven. Wat mij betreft volledig terecht.

Pierre Tombal | 28-09-19 | 21:55 | 6

@Feynman | 29-09-19 | 07:35: Oké, maar ik denk dat jij ook iets mist. Je negeert namelijk de interactie tussen landen. Zo zijn in Nigeria meer iPhones te vinden dan hier in Nederland en dat zou in deze benadering niet mogelijk zijn geweest indien de Amerikaan (en/of Chinees) minder stroom zou gebruiken.

Dit is feitelijk niet anders dan stellen dat dat jouw CO2 footprint nul zou zijn omdat jij de emissies die verband houden met jouw nacht- en winterstroom afschrijft op degenen die de zonnestroom hebben afgenomen die jij eerder op het net hebt gedumpt. De realiteit is dat je afhankelijk bent van die vieze stroom én die ander die niet zelf ook zonnestroom op het net aan het dumpen is. Delft heeft ook zo'n leuk grapje: die hebben een gasgestookte warmtecentrale gebouwd op grondgebied van de naastgelegen gemeente Midden-Delfland. Staan ze vervolgens hoog van de toren te brullen dat Delft emissievrije woningen bouwt...

Overigens is het elektriciteitsgebruik slechts ongeveer een vijfde van het totale huishoudelijke energiegebruik en als je alle auto's elektrificeert komt er nog eens ~2.500kWh per jaar per persoon bij. Zo even snel opgeteld zitten wij hier met dit Kabinet dus al op anderhalf keer het gebruik van een Amerikaan. Vooropgesteld dat het überhaupt realiseerbaar is uiteraard.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 09:25

@Pierre Tombal | 29-09-19 | 09:25: Nee, wat je nu aan het doen bent, is doen alsof problemen die ik op andere momenten besproken heb, nooit naar voren heb gebracht. Ik wil best mijn complete klimaatvisie in 1 keer publiceren, maar dat past niet in dit medium. Tel voor de gein eens hoe vaak ik de duck-graph heb gedeeld hier. www.vox.com/2018/5/9/17336330/duck-cu... Vervolgens gaan mensen beweren dat je zonne-energie niet hoeft op te slaan, je kan ook gewoon nog meer panelen plaatsen om de winter door te komen. Ze missen het grote plaatje, door opslag of extra capaciteit wordt het geintje een paar keer zo duur.

Je kan ruzie maken of een auto op benzine of elektriciteit rijdt, maar dan sla je een belangrijke vraag over. Waarom rijdt die auto? Waarom moet een accountant, ingenieur of advocaat fysiek op een kantoor zitten? Waarom staat de ene metselaar in de file om van Amsterdam in Rotterdam te komen, en de andere metselaar in de file om van Rotterdam in Amsterdam te komen? Omdat filetijd geen werktijd is, is er geen incentive bij werkgevers om te optimaliseren. Voor werknemers is een optimalisatie heel ingrijpend, die zal zijn inkomen volledig moeten riskeren bij het solliciteren voor een baan dichterbij huis, zonder garantie dat die dichterbij huis zal blijven mogen werken. Ook onderdeel van mijn klimaatvisie, en ook al eerder genoemd.

Nogmaals, drie bewegingen geven een enorm probleem. Bevolkingsgroei, en dat die nieuwe bevolking de meerderheid wordt en dat die nieuwe meerderheid in een transitie zit van enorm energiezuinig naar ons model. Dan kunnen we met een minderheid roomser dan de paus gaan doen, terwijl de rest van de aarde wordt overbelast. Misschien vind jij het prettiger te kijken naar totale energieconsumptie per capita, die laat keurig hetzelfde zien. en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri... Dat geeft hetzelfde beeld, 290 GigaJoule per jaar voor de VS, 193 GJ/jaar voor NL en 32 GJ/jaar voor Nigeria. Landen die zich ontwikkelen gaan meer verbruiken. Jemen zit op 13,6 GJ/jaar op hetzelfde schiereiland ligt Qatar met 803 GJ/jaar.

Als ik een rijtje autodealers zie die alleen maar grote SUV`s verkopen, en die in een steeds hoger tempo zie verkopen en ik zie steeds meer klanten die zo`n auto willen kopen, dan zou ik in dezelfde drietrapsraket ook voorspellen dat er een hogere vraag naar energie zou komen. Alleen als je hetzelfde model projecteert op bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden die een minder zuinige levensstijl oplevert, dan raken sommige lezers het spoor bijster.

Feynman | 29-09-19 | 10:08

@Feynman | 29-09-19 | 10:08: Spoor bijster? Niet echt. Het punt blijft dat het een foute voorstelling van zaken geeft wanneer je consumptie of andere vorm van gebruik op het conto schrijft van degenen die in het land wonen waar het product is vervaardigd. Het klopt verder wel wat je zegt, maar het onderliggende cijferwerk is fishy en wordt mijns inziens te absoluut voorgesteld.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 13:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat vindt Greta van Kernenergie?

ProAsfalt | 28-09-19 | 21:51 | 1

Ze heeft al een kernkop. Die staat op exploderen.

isitsoornot | 28-09-19 | 21:55

Staatsbosbeheer zou bomen moeten planten, en veel ... maar voor die corrupte club is bomen verbranden een verdienmodel, en het dumpen van vervuilde bagger en slib ook. Aan angstzaaierij en idioot klimaatgelul is geen gebrek, aan klojo's en zakkenvullers ook niet; wel aan verstandige politici die de juiste milieumaatregelen nemen, controleren en handhaven.

Fijnstoffer | 28-09-19 | 21:50

Ach, Remkes... heeft mooie adviezen voor verbetering van de democratie. Doet de regering niks mee..

Quichegerechtigde | 28-09-19 | 21:50 | 1

Remkes is prominent lid van Het Genevergenootschap. Dat advies heeft wel een paar neuten gekost maar dan heb je ook niks.

isitsoornot | 28-09-19 | 21:59

De totale ondergang van de geloofwaardigheid, als die er nog was, van de VN werd niet beter getypeerd dan dat die klimaathummel vol met haar bakkes, geregisseerd en hysterische blik in de camera's mocht kijken toen Trump langsliep. Waarom zij? Waarom daar? Waarom niet een, ach laten we iets raars noemen, een Jezide meisje of een Iraanse of Saudische activiste die geen hoofddoek willen dragen? Nee het moest dat meisje met asperger zijn die als kind met een emotie van een 7-jarige ongegeneerd wordt uitgewoond door haar ouders, entourage, VN en de klimaatlobby. In en in triest en ranzig.

Basil Fawlty | 28-09-19 | 21:49 | 8

@Ongeblustekalk | 28-09-19 | 22:21:
Helamaal niet moeilijk te beantwoorden omdat wat dat klimaatkipje daar brabbelt van ongeschikt belang is voor de fundamentele rechten van vrouwen. "Iranian woman dies after setting herself on fire in protest at possible jail sentence for watching football" www.independent.co.uk/news/world/midd... Het feit dat jij dat niet ziet met je bekrompen "socialistische" (lol) visie zegt genoeg. Feit! (zoals jij altijd zegt).

Basil Fawlty | 28-09-19 | 22:50

@Basil Fawlty | 28-09-19 | 22:50:
Die fundamentele rechten, waar zijn die op gebaseerd?

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:46

@Ongeblustekalk | 28-09-19 | 23:46:
Is niet moeilijk om dat te beantwoorden en dat weet jij ook. Dat mannen en vrouwen qua rechten gelijk zijn maar blijkbaar is dat voor jou te moeilijk om te begrijpen in je kamer bekleed met witte kussens maar toch blijf je dommig zuigen.

Basil Fawlty | 28-09-19 | 23:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Volgens Remkes groeien nu brandnetels op de plek van heide door de stikstof. Ik zie daar het probleem niet van in. Komen de rotstuintjes van de ingenieurs van staats bosbeheer in de problemen. Zijn brandnetels geen natuur. Komt de habitat van de extreme deugkikker in gevaar?

metdedag | 28-09-19 | 21:49 | 3

Als je dat een probleem vindt, af maaien en composteren. Is prima stikstofrijke grondverbeteraar.

In feite doe je dan gewoon hetzelfde als waardoor heide ontstaan is: eeuwenlang afplaggen (en mineralen concentreren op de rijke esgronden aan huis) zodat de bodem steeds verder verarmt en er uiteindelijk alleen nog maar heide wilde groeien. Heide is geen natuur, heide is cultuurgrond.

5611 | 28-09-19 | 23:11

Remkes liegt, dit jaar was een topjaar voor bloeiende heide.
Haalde zelfs het NOS journaal.

de honden blaffen... | 28-09-19 | 23:35

Je zou toch eigenlijk verwachten dat de olieproducerende landen inmiddels moord en brand schreeuwen door de klimaatambitie van kenniseconomieën als bijvoorbeeld Nederland en Zweden, maar die lijken zich weinig zorgen te maken.

Schulzie | 28-09-19 | 21:48 | 1

Zand in den kogellager stopt de productie.
In computers zitten ook van die dingen.
Wij zijn dom. Hun zijn slim.

Ga dat maar eens uitleggen aan die klimaat tokkies..

Gokmaar | 28-09-19 | 22:04

Nederland is net de 2019 versie van 'Aladdin' die wij op dit moment zitten te kijken: de geest is uit de lamp. Zie hem er maar weer eens in te krijgen.

MickeyGouda | 28-09-19 | 21:47

Het is allemaal niet zo moeilijk denk ik. Het echte probleem is dat Nederland wordt geregeerd door mensen die niet niet zo slim zijn en niet pragmatisch zijn.
Het mag ondertussen bij het weldenkende deel van de bevolking toch wel duidelijk zijn dat Nederland al lang te vol is. Ondertussen zijn er de laatste jaren tienduizenden mensen ons land binnengekomen die allemaal ruimte nodig hebben die er gewoonweg niet is, zeker niet daar waar je hem nodig hebt: in de steden. Dat er een tekort is aan woonruimte, is ook al jaren duidelijk. Hoe slim ben je dan om de deur open te zetten voor nieuwkomers die meestal hun eigen broek niet kunnen ophouden en in lengte der dagen zullen moeten verzorgd door een steeds kleinere groep werkenden ( het aandeel bijstandgerechtigden met een niet westerse achtergrond was in 2017 239.000). Wanneer nieuwkomers dan werken zijn het vaak laag betaalde banen die in economische zin weinig toevoegen, alleen een paar Westlandse tomatenboeren zijn er blij mee.

Maar goed, ik zal wel heel rechts en dus slecht zijn.
Mand.
Leestip: www.overpopulationawareness.org/nl/

Rest In Privacy | 28-09-19 | 21:47

Eén van die nieuwe vervuilers liep vandaag een wereldtitel atletiek voor ons binnen maar dat terzijde.

Shareholder II | 28-09-19 | 21:46 | 3

Voor 'hen' dan toch? Of geldt dat niet bij winst?

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:18

Voor nederland.

Shareholder II | 28-09-19 | 23:03

p.s. Sifan is een wereldwijf :-)

Shareholder II | 28-09-19 | 23:06

Kan iemand mij vertellen hoe het kan dat dit rapport nog niet koud is, maar dat de 120km/u borden op de A1 al geplaatst zijn? Hoe kan het dat Rijkswaterstaat, dat nergens tijd of geld voor heeft, NU AL die borden geplaatst heeft? Er is nog geen wetgeving. Er is nog geen besluit gevallen. En dramtenaren hebben op eigen houtje al besloten om die borden er nu al neer te zetten. HOE DAN??

marcoplarco | 28-09-19 | 21:46 | 1

Ze hadden ze nog liggen na de vorige waan van de dag...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 22:12

"De meest effectieve en betaalbare maatregel is wereldwijd bomen planten."
Hier begrijp ik niets van.
Ik zie niet in hoe fotosynthese in Nederland genoeg energie zou kunnen opwekken voor de Nederlanders.
Tijdje geleden uitgerekend dat het halve landoppervlakte van Nederland volgestouwd moet worden met zonneparken om Nederland van energie te voorzien.
Een zonnecel heeft een rendement van rond de 20% (of meer). Rendement van fotosynthese is slechts 0,7%.
Dit zou inhouden voor Nederland dat ( 20 / 0,7 ) * halve landoppervlakte van NL = 14,28 maal de landoppervlakte van Nederland nodig is om Nederland van energie te voorzien door middel van fotosynthese.

Hierbij de berekeningen van een tijdje geleden:
Gehele berekening www.geenstijl.nl/5146731/live-verkiez...
Samenvatting www.geenstijl.nl/5146760/feynman-en-o...
Plus de zeer belangrijke bijdrage van Feynman www.geenstijl.nl/5148402/kerkdienst-k...
Deze berekening is dus nog maar het gunstigste geval.

Alleen kernenergie is de oplossing om Nederland en de wereld te voorzien van toekomst bestendig energie. De rest is leuk als hobby. Niets meer, niets minder.

ProAsfalt | 28-09-19 | 21:45 | 4

En als pensioenfonds hebbie dat geld... en een rendement wat je kan verwachten van zo'n ding... in elk geval meer als wat ze nu hebben haha. (alleen de wil) welwillendheid is ver te zoeken.

pieterS | 28-09-19 | 22:28

Feynman bedoelt gewoon doorgaan met fossiel en gewoon wt meer bomen aanplanten. of kroos laten groeien

miko | 28-09-19 | 23:01

"Nederland van energie voorzien door middel van fotosynthese." Gefeliciteerd, u wint de prijs voor de domste opmerking van het jaar.

Bolle Hein | 29-09-19 | 03:50
▼ 1 antwoord verborgen

Vroeger groeide planten, en dus ook voedsel juist door CO2 en warmte. Dus zou juist goed moeten zijn voor een groeiende wereld bevolking.

Winston1 | 28-09-19 | 21:45

In 2018 kregen we er toch wel méér dan 100.000 vervuilers bij?
Die 100.000 lijkt mij het migratie SALDO waar het CBS altijd over spreekt. Want inderdaad, er vertrekken ook mensen: met een behoorlijk aantal jaren opgebouwde AOW rechten, kun je elders immers prima 'boven modaal' leven.

Maar als ik hier kijk: opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
dan krijg ik toch de indruk dat er in 2018 bijna 200.000 mensen -alleen al uit Afrika, Amerika en Azië bij zijn gekomen.
Namelijk 191.139 met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar (in 2018).
Of lees ik dat verkeerd?

Je kunt bij Statline nog verder differentiëren naar leeftijd bij aankomst in NL.
Als ik die cijfers goed lees, dan schrik je van het aantal nieuwe inwoners van 45 jaar en ouder (die eerst nog moeten inburgeren, taal leren, etc, en dan zo rond hun 50e jaar de arbeidsmarkt op moeten?)
Kijk voor de grap ook eens naar de aantallen 65+ en zelfs 80+ nieuwkomers...

Milieu, klimaat, cultuur, etc. Het wordt er allemaal niet beter op.

Wering | 28-09-19 | 21:39 | 1

Via de stemhokjes gaan die mensen de macht overnemen, de verzadiging begint nu al.
Bedank de berbaartjes en andrew deentjes later maar voor hun promotie van deze hel in wording.

Ik ga dat zeker doen.

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 21:48

De klimaatindustrie zorgt ervoor dat er een economische bubbel wordt opgebouwd die zijn weerga niet kent. Als die klapt (bubbels neigen daar sterk naar, zo bewijst de historie), worden gesubsidieerde alternatieven op slag onbetaalbaar en wordt er op grote schaal en wereldwijd teruggegrepen op de vertrouwde, vervuilender maar goedkopere vormen van productie, energievoorziening en transport. Zo beschouwd draagt juffrouw Thunberg indirect bij aan een ecologische ramp, maar dat hoort ze niet op school want daar gaat ze niet meer heen.

Schulzie | 28-09-19 | 21:37

Het zal mij benieuwen hoeveel deuggekkies de auto laten staan en een uur eerder met de trein naar hun werk gaan... in de regen. Niet meer reaguren want je laptop is allemaal ernstige chemicaliën. Ik stop met vlees en tofu/soja want heel slecht voor het milieu enzo. Geen verwarming meer aanzetten want CO2 en dat is allemaal ellende enzo.

Gewoon bullshit die wordt aangewakkerd door een geschift kind die een religie van haar obsessie wil maken en haar als jezus zien, of tenminste haar nare uitzuigende ouders die hun kind voor hun perverse ideeën inzetten ongeacht wat ze onder de leden heeft. Beetje de onheilsprofeet uithangen... schandalig.

RenHoek | 28-09-19 | 21:37 | 2

Ik zag een interview met Greta plus ouders en nog wat wazige lieden. Greta kon geen enkele vraag beantwoorden en stotterde wat onsamenhangende beschuldigingen dat de interviewers de vragen "ook bij anderen zouden kunnen neerleggen". Persoonlijk mag ik Greta Thunberg wel, vooral nadat me duidelijk werd dat ze niets meer is dan een willoze stropop die door haar ouders, door Soros en door wat strijkstokken wordt aangestuurd. Ik begin gewoon medelijden met haar te krijgen.

Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:55

En ondertussen wordt er binnenkort 96 hectare Schoorls bos gekapt en vult Staatsbosbeheer zijn zakken met de verkoop van hout zonder herplant verplichting. Onder het mom van teruggeven aan de natuur en Natura2000 wordt de beste oplossing voor CO2 in rap tempo omgetoverd tot stuifzandgebieden. Zoek op youtube eens naar het filmpje Biomasale kaalslag en trek uw oordeel!

justtheblues | 28-09-19 | 21:35 | 4

Ook N-Kennemerlandse duinen: het moet open landschap zijn met zandverstuivingen en Naaldbomen kappen: horen hier niet.

ger1306 | 28-09-19 | 23:23

Was van de week in Twente daar was een heel bos versnipperd van zo'n 500.000 m2.

steekmug | 29-09-19 | 06:53
▼ 1 antwoord verborgen

"Remkes vergat in zijn verhaal wel twee heilige huisjes. Immigratie en bevolkingsgroei. We kregen er in 2018 ruim honderdduizend vervuilers bij."

Ik denk niet dat Remkes dat vergat. De immigratie en de resulterende bevolkingsgroei zijn gewoon een taboe-onderwerp. In het discours van de dominante politiek-culturele elite mag je het alleen over immigratie hebben in de policor goedgekeurde termen van "vluchtelingen, asielzoekers, oorlogsvluchtelingen, mensen die de armoede ontvluchten'' etc. (de nieuwste is: klimaatvluchtelingen; is een hele goede, want wie is er verantwoordelijk voor dat het klimaat verpest wordt? U raadt het al; en ook daarom weer hebben wij als schuldige weg-met-onsers ook hier weer de dure morele plicht om klaplopers met dat excuus hier in de watten te leggen).

Je leest ook altijd en eeuwig heel politiek-correct dat die mensen hun eigen land "moesten" ontvluchten, alsof ze geen enkele keus in de kwestie hadden. Maar je mag je nooit, echt nooit afvragen wat het economische nut van die lui is; of het niet weer eens tijd wordt om terug te keren als de oorlog voorbij is (die 70.000 apothekers uit Aleppo, bv), en dus ook niet wat de voortdurende instroom van derdewereldlanders betekent voor onze CO2 uitstoot.

Minder, minder mensen op deze wereld zou een zegen zijn. Ipv de 17,3 miljoen inwoners die we nu hebben (waarvan 23% met een "migratie-achtergrond") terug naar 10 miljoen; wat een rust zal dat opleveren, files zullen niet meer voorkomen, er zullen genoeg betaalbare woningen voor iedereen zijn, etc. En projecteer dat eens wereldbreed: de bodemschatten zullen veel langer meegaan, de wereldwijde vervuiling zal drastisch afnemen, etc.

Ik zie alleen maar voordelen van een krimpende bevolking.

Dr_Johnson | 28-09-19 | 21:29 | 2

Onze overheid kan niet omgaan met krimp omdat ze zelf niet wil afslanken, dan maar immigratie om tekorten aan belastingslaven aan te vullen.
Onze overheid is niet eerlijk, belast Nederlandse gezinnen kapot zodat ze minder kinderen nemen en haalt onaangepasten vreemde niet-Westerse nieuwe landgenoten binnen met een laag iq en buitengewoon laag participatie getal.
Dit zuigt apenballen want de belastingen schieten verder omhoog en er ontstaan tekorten op de huizen markt waardoor Nederlandse gezinnen nog langer op zoek zijn naar een huis om gezinuitbreiding te starten. Eigen volk eerst en de rest aan niet-westerse instroom remigreren.

Flappie2006 | 29-09-19 | 06:23

Helemaal eens, maar helaas is onze economie gebaseerd op een Ponzi-schema, aan de onderkant van de piramide moeten er immers steeds meer consumenten bijkomen om de elite (Shell, Unilever, enz.) te laten floreren. Dit, en niets anders, is volgens mij de oorzaak van de aanhoudende kanslozen-import. Voorzie die kanslozen immers van outkering, toeslagen en kwijtscheldingen, en ze kunnen zelfs als kansloze vollop meedoen aan het voeden van de piramide.

Helaas dus: DE oplossing, bevolkingskrimp, lijkt in ieder geval voorlopig een utopie.

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 12:08

Het grootste probleem met de klimaathysterie is dat de hele meute achter wat halve feitjes aanhobbelt en voor maatregelen is onder het mom van hoe meer, hoe beter.

Alleen het effect van de maatregelen is onduidelijk. Onduidelijk of het helpt - eigenlijk niet want CO2 is nooit de thermostaatknop van de aarde geweest - maar ook niet als het opeens zeer effectief blijkt te zijn en de temperatuur met bijvoorbeeld 4 graden Celsius daalt. Hoe gaan we het dan weer opwaarderen? Geen idee.

Men schreeuwt maar wat, en doet maar wat en huilt wat met de massa mee.

Wat wel duidelijk is, is dat de VVD heeft het klimaatdingetje van links heeft gekaapt en er een verdienmodel van gemaakt. Dat heeft Rutte - hands down - fantastisch gedaan.

RenHoek | 28-09-19 | 21:28 | 3

Men schreeuwt maar wat, en doet maar wat en huilt wat met de massa mee
Inderdaad u bent het bewijs.

botbot | 28-09-19 | 21:32

CO2 is juist wel ooit *de* thermostaatknop geweest. Maar toen zat er 4000 ppm in de atmosfeer i.p.v. 400 ppm.
This is peanuts...

Epistulae_Morales | 28-09-19 | 21:34

Het ergste is dat er een overheid is die beleid vermengt met politiek. Oostvaardersplassen, volstouwen met dieren en die laten verhongeren... want dat is natuur. Een geschifte malloot als Lenie het hart zeehonden laten houden en vervolgens terug de zee in douwen waar door de overbevolking ze kapot gaan van de honger en aanspoelen. De processierups, want dat is een plaag. Nee, dat is natuur. Ganzen agv natura 2000, ook meteen een 'plaag' dus ook doodmaken.

Spoelde er ergens een walvis aan. Nobody cares. Lenie de geschifte halve gare debiele malloot gaat er naast varen, geeft het een naam en er komen binnen een dag Kamervragen over. Kon Johanna worden gered? Dit omdat die debiel niet geremd door enige kennis claimt dat 'Johanna' gered kon worden. Mensen met kennis worden vervolgens belachelijk gemaakt, gedemoniseerd en bedreigd. En nu krijgt een freakshow als Greta Thunberg alle ruimte. Belachelijk.

RenHoek | 28-09-19 | 21:42

Angst voor honger en oorlog motiveert grote gezinnen.... Is Een oud mantraatje. Zou zo zijn wanneer vader en moeder proberen dit gezin tot iets te maken. In werkelijkheid hebben vrouwen meerdere kinderen van meerdere mannen die nergens zijn te bekennen. Misschien zitten ze met een zielige kop in Europa. Wie weet. Kern van de zaak is. Ze doen in Afrika maar wat. Eén grote bende. Leiders zijn op een uitzondering na vreselijk dom en corrupt. Ze zijn in staat om binnen no time de meest florissante economie om zeep te helpen. Mede geholpen door hun haast de succesvolle blanken buitenspel te zetten.

metdedag | 28-09-19 | 21:28

Is het dan nu ook een 'inconvenient truth' dat ontwikkelingshulp slecht is voor het klimaat, omdat die de impact op het milieu in Afrika maximaliseert? Goh!

Schulzie | 28-09-19 | 21:28 | 2

Je denkt toch niet dat Nigeria echt 250+ miljoen inwoners haalt he?..
even in het achterhoofd houdende dat alle gezeik in Libië, Algerije en Syrië begon met protesten over de prijs van brood.

Epistulae_Morales | 28-09-19 | 21:37

De regen valt op de verkeerde plek. Los dat op, en het is klaar. Dus alles wat teveel op een plek valt (bijv in de oceaan) in de Sahara laten vallen. De oplossing is simpel, de uitwerking eeeh niet.

skoftig | 28-09-19 | 21:27 | 3

Olie via eindeloze leidingen transporteren is nooit een probleem geweest. Water wel, omdat het te weinig oplevert.

Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:32

Beter gebruik je dan zonne-energie om water te distilleren uit zee en droge kustgebieden te irrigeren.

miko | 28-09-19 | 22:00

@Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:32: zolang zijn die olieleidingen niet, gasleidingen weer wel. Olie kun je makkelijk en goedkoop per schip vervoeren.
Watertekort kun je wel met een leiding oplossen, maar dan heb je een leiding van het formaat van een flinke tunnel nodig. Heel duur.

Analia von Solmsch | 28-09-19 | 22:08

Samenvatting bijdragen vorige (overlappende) topics;
1. All about the money: Hoog boven het klimaat/milieu angstzaaien onder en door het gepeupel heerst er een miljardenhandel in zgn Carbon Credits van het IPCC (betaald door hetzelfde gepeupel)
twitter.com/SBergsma/status/117747543...
2. Amerikaanse oorlogsmachine grotere vervuiler dan 140+ landen, hoor je niemand in de klimaatlobby over (want toplevel zelfde belanghebbenden)
theconversation.com/us-military-is-a-...
watson.brown.edu/costsofwar/papers/Cl...
twitter.com/Partisangirl/status/11762...
3. Greta link George Soros (en in zelfde tweetdraad diverse grafieken met historische klimaatdata die de huidig gecreerde crisis debunken) twitter.com/Ian56789/status/117611739....
4. Uitvoerig onderzoek van The Corbett Report over IPCC, MSM klimaat propaganga, valsificatie historische temperatuur data etc
www.corbettreport.com/pay-up-or-the-e...

HdJ | 28-09-19 | 21:27 | 1

Ook in dit geval is de stikstof een melkkoe.

Loeit u even mee ?

U wordt vanzelf aan uw uiers getrokken...

Wijze uit het Oosten | 28-09-19 | 21:22 | 1

Stikstof de melkkoe? Volgens mij is de burger de melkkoe, de NOx het excuus en Brussel de melkmachine.

Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:30

Ehm, maar mijn huis heeft een A-label. Hoeveel deugpunten krijg ik nu?

pibasso | 28-09-19 | 21:22 | 4

Dat kost je nu nog 14 euro, maar in de toekomst bij verkoop van je huis tegen de 200 euro.

Klimaathysterie is gewoon geld verdienen.

RenHoek | 28-09-19 | 21:30

Je mag vanaf nu met een rode pen schrijven

metdedag | 28-09-19 | 21:31

Een A-label is niet genoeg meer. U moet nu minstens A+ of nog liever A++ hebben. Elke + staat voor een gelukseiser u liefdevol in huis neemt om hem (hier is geen sprake van m/v/x) de rest van zijn (m) leven op uw kosten te verzorgen.

Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:41
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is eigenlijk dan nu werkelijk het probleem van een eventuele stijgende zeespiegel? Moeten we nu wereldwijd met zn allen miljoenenmiljarden gaan ophoesten om het onroerend goed langs de kusten van de rijksten te gaan beschermen? Voor 99% van de wereldbevolking maakt het geen donder uit.

Leptob | 28-09-19 | 21:11 | 3

Ik zie ook het nut van dijken en duinen niet in.
Amersfoort aan zee en van dat vuile Amsterdam zijn we ook mooi af.

botbot | 28-09-19 | 21:29

Denk je dat de rijksten aan zee zouden wonen als er ook maar 1 procent kans was op een stijging van de zeespiegel met meer dan een meter binnen 50 jaar?

witwas | 28-09-19 | 21:31

Dat zou je die rijke lui moeten vragen die al het land kopen land het water.. zoals Albama uhh obama.

Rene046 | 28-09-19 | 21:49

Dat kaartje met fijnstof, stikstofdioxide en roet zegt eigenlijk alles:

Een schaal van "minder" (blauw, rustgevend) naar "meer" (rood, alarm, onrust, stoppen). Wat is precies dat minder of meer? Want als meer staat voor dodelijk en blauw voor volkomen onschadelijk, is dat relevanter dan wanneer blauw staat voor vrijwel onmeetbaar en rood voor "ook heel weinig, maar tien keer meer dan niks".

En kijk daar ook waar de rode en gele gebieden zitten: de meest dichtbevolkte grootsteden van de Randstad en andere plekken van intensieve menshouderij. Kijk je naar de kop van Noord Holland, de Wadden, Groningen, Zeeland, Oost-Nederland, waar ook best wel wat mensen wonen, maar niet dicht opeengepakt in mensenvarkensflats bij elkaar, niet langs wegen als stromende rivieren van auto's, vrachtwagens, bussen en ander (fossiel) vervoer, dan is het vermeende "probleem" eigenlijk weg.

Dus tja, wat is dan een logische oplossing? Naast de al gesuggereerde geboortebeperking (wel vrijwillig en niet onder dwang graag) en beperking van immigratie zolang we overbevolkt zijn en er sprake is van teveel uitstoot volgens de milieulobby's? Die Natura2000 gebieden weghalen uit de gele en rode gebieden en verplaatsen naar de blauwe wellicht? Of stimuleren dat mensen niet langer op elkaar gepakt moeten wonen als batterijkippen en kistkalveren, maar meer gespreid over het land in lagere dichtheid, met meer rust, grote groene tuin en ruimte om hen heen. Afgezien van filters, katalysatoren en minder uitstoot gevende brandstoffen en energiedragers.

Gewoon de oplossing(en) overlaten aan vraag en aanbod zou ik zeggen, zonder lastenverzwaring of centrale planning. Laat de burger en bedrijfsleven maar uitzoeken wat ze de beste en prettigste oplossing vinden. Je hoeft slechts de uitstoot gelijk te belasten en compensatie gelijk te belonen, ongeacht de oorzaak. Dan hoef je geen symbolische zondebok uit te zoeken in de vorm van boeren of maximumsnelheid, vliegvakanties of teveel kinderkens en vinden we vanzelf de meest leefbare manier.

Wol | 28-09-19 | 21:07 | 8

Ik had graag hetzelfde kaartje gezien voor de jaren 70 met dezelfde kleurenschaal. Mijn theewater zegt dat het hele kaartje bloedrood zou kleuren.

Zonder schaalverklaring (en weging, want er wordt nu van alles op een hoop geveegd) en een inschatting van de ernst is dit vooral een bedriegkaartje. Zelfs het kleurgebruik is een frame: denk eens hetzelfde kaartje maar dan groen in plaats van rood.

Tenslotte het allerleukste is dat de meest zogenaamd vervuilde gebieden het hardste groeien in inwonertal. De blauwe gebieden krimpen, de rode groeien de pan uit. Kennelijk vindt men dat geen bezwaar.

5611 | 29-09-19 | 00:00
-weggejorist-
swassannuf | 29-09-19 | 07:43

@Meesteres Belgie | 28-09-19 | 21:21:
@Harrie7949 | 28-09-19 | 21:25:
Daarom lijkt het me ook een strak plan om kinderbijslag slechts te geven voor het eerste kind, of de reeds bestaande kinderen, in ruil voor een spiraaltje of prikpil. En vooral belastingaftrek te geven voor mensen die zichzelf en eigen kinderen kunnen bedruipen.

Denk dat een leuk bescheiden maandelijks bedragje voor mensen in de laagste socio-economische regionen waar veel Moslimvrouwen en andere kansarmen of bovenmatig problematische gezinnen zich helaas bevinden ietsje zwaarder kan wegen dan het woord van Allah of Erdogan.

Voor zover ik weet kent Islam niet een dogmatische plicht van "gaat heen en vermenigvuldigt u", althans niet in de Koran, dus hoewel de strategie vast bestaat, is het niet tegen de geschriften om de kaffir jou te laten betalen om langzaam maar zeker uit te sterven of jezelf te verheffen en op eigen benen te staan en je eigen kinderen te bekostigen.

Oh kijk, kennelijk is Mo wel voorstander van fokken, maar geboortebeperking is geheel halal:
en.wikipedia.org/wiki/Religion_and_bi...

Wol | 29-09-19 | 12:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Stop de kinderbijslag maar helemaal...
Als we personeel nodig hebben van buiten de EU dan kunnen ze een tijdelijk arbeidscontract krijgen. Geen werk meer, dan moet je terug naar je eigen land. Geen bijstand. Stuur alle veilige landers terug naar hun thuisland. Als ze nu betaald werk hebben, dan kunnen ze een werkvergunning aanvragen. Geen bijstand, huursubsidie etc meer... Teveel uitvreters....

FrankOngerust | 28-09-19 | 21:06 | 1

Precies, wie stuurt de hand ophoudende Somaliërs en Syriërs nu eindelijk eens terug? Wordt tijd dat deze bevolkingsgroepen hun thuisland gaan opbouwen in plaats van hier uit de staatsruif te blijven knagen.

Ommezwaai | 29-09-19 | 07:14

Kernenergie. Heeft Remkes het daar over?

HaatbaardKnipper | 28-09-19 | 21:02 | 1

Taboe, net als immigratie. Met zijn "er zijn geen taboes". Kennelijk geldt dat alleen als de halve boerenstand uitgeroeid moet worden.

5611 | 29-09-19 | 00:03

Totale krankzinnigheid heeft onze regering bevangen.
Wie gaat ons van de ondergang redden ?
Wanneer zijn er ook al weer verkiezingen ?

Bolder | 28-09-19 | 21:00 | 5

Make Greet Great Again. That's all.

isitsoornot | 28-09-19 | 21:36

Ja en dan? Dan gaat het in de campagne wekenlang over genderneutraal speelgoed. De week erna wordt in de formatie beslist dat we het complete land gaan verbouwen. De echte onderwerpen (euro, immigrate en nu dit weer) worden zorgvuldig buiten de verkiezingen gehouden. Voor de zekerheid is ook het referendum maar snel afgeschaft. Hoezo democratie?

5611 | 29-09-19 | 00:06
▼ 2 antwoorden verborgen

De linkse elite heeft doorgekregen dat je met rechtszaken en de jeugd te mobiliseren meer bereikt dan in het parlement. Daar hebben de Regeringen in deze wereld geen antwoord op.
Rutte buigt voor scholieren en Trudeau loopt mee op climatefriday

Trumme | 28-09-19 | 20:58 | 2

Was Truddau weer geschminckt als Soewarete Piet?

HaatbaardKnipper | 28-09-19 | 21:03

En vergeet niet de mensen die bergen met geld verdienen aan deze milieu/klimaat propaganda, die wetenschappers omkopen en zo nep bewijs genereren , zelfs door data te vernietigen uit het verleden of deze niet mee te nemen met hun nep bewijs, en ook straks de CO2 belastingen gaan innen van mensen en bedrijven... "zie Al Gore"
skepticalscience.com/global-warming-s.....

CO2 percentage is rond de 0.04% onder de 0.02 % kan schadelijk zijn voor plant en dier en mens. CO2 houd geen infrarood of warmte tegen.
het is de straling die de aarde verwarmt ( ze je auto maar tijd in de broeiende zon" die word snikheet van binnen , Zonder CO2)...
satellietbeelden tonen aan dat er momenteel juist meer groen ontstaat door de hogere CO2 waarden.
Oceanen nemen ook CO2 op en stoten dit ook weer af licht aan de temperatuur..
Net als bij frisdrank die warm word...

Wil men werkelijk iets veranderen... want al zouden we vandaan totaal geen CO2 produceren dan zou het nog meer dan 1000 jaar duren voor een effect.
gaan we te ver is er zelfs kans op een CO2 te kort.
Wat wel helpt is beperking bevolking en meer bomen...
Wanneer waren we bijna klimaat neutraal... 1830 voor de industriele revolutie
geen auto's geen elektriciteit, wil men daar weer naartoe ?

Rene046 | 28-09-19 | 21:37

Duizenden bomen zijn gekapt in vele EU gemeenten de laatste 20 jaar en dan nu pro klimaat.

ger1306 | 28-09-19 | 20:57 | 4

@Nivelleermarionet | 28-09-19 | 21:20:
Je hebt gelijk, die wandelende bergen doek zijn altijd op de voorgrond als het koningspaar samen met de NOS een volkswijk bezoekt.
Ik werd er in ieder geval ook niet goed van.

swassannuf | 29-09-19 | 07:21
▼ 1 antwoord verborgen

Het wrange aan geboortebeperking is dat bevolkingsgroepen die hier wel in slagen straks volledig worden overlopen door de veelwippers. Een soort Darwinistisch survival of de wippers. In feite is dat op dit moment al gaande, zeker dankzij het idiote immigratie beleid.

Wekkertje | 28-09-19 | 20:53 | 1

Het Geloof hè.

Trumme | 28-09-19 | 21:00

Wanneer je in de randstad en vooral amsterdam woont, roken je kinderen het equivalent van 8 sigaretten per dag als alle rommel in de atmosfeer wordt mee geteld.
Vanaf de geboorte.

Als je als (bakfiets) ouder in amsterdam woont, stel je willens en wetens je kinderen bloot aan gif in hun longen en dus longkanker.
Met sinterklaas maar een pak sigaretten kopen voor je kinderen, stelletje onverantwoordelijke viespeuken!
En maar afgeven op mensen in de provincie, alsof je in Parijs woont. De andrew deentjes van deze wereld, om te kotsen.

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 20:52 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

"Afrika zal vanuit anderhalf miljard mensen doorgroeien naar drie tot zes miljard in 2100."

Uhm nee, tegen die tijd is Afrika allang leeggelopen en zitten alle negertjes hier in Europa. Met z'n 6 miljarden, dat dan weer wel..

Rest In Privacy | 28-09-19 | 20:48 | 7

Zuster! Ongeblustekalk heeft weer een toetsenbord te pakken!!

Rest In Privacy | 28-09-19 | 21:22

@Joey Finkleberry | 28-09-19 | 21:22:
Zorggraaier.

Ongeblustekalk | 28-09-19 | 21:37

We hebben hier namelijk een schrijnend tekort aan Zwarte Pieten.

Flappie2006 | 29-09-19 | 01:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Als je door de staten Oregon en Washington in de USA rijdt over de interstate I5, dan weet je niet wat je daar ziet aan bosbouw. Daar planten ze vele honderden hectares pine en dat wordt dan na 30 jaar geoogst voor de bouw en ze planten weer opnieuw aan. Daarom hebben ze goedkoop bouwmateriaal en ze doen dit op een zeer goede manier. Je kapt bomen, maar onmiddellijk weer nieuwe zetten.

Gele Beer | 28-09-19 | 20:48 | 1

In Zweden is dat verplicht, al decennia.

Ommezwaai | 28-09-19 | 21:06
-weggejorist-
ditotje | 28-09-19 | 20:47 | 2

Het ergste is: CO2 is wat planken en bomen nodig hebben om te groeien. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat planten sneller groeien als er meer Cos in de lucht zit.

Alle bomen die gekapt worden, groeien des te langzamer aan als we CO2 in de lucht minimaliseren. En zo dragen de klimaatplannen bij aan het kapotmaken van de longen van de aarde.

einz | 28-09-19 | 20:44 | 6

@Epistulae_Morales | 28-09-19 | 21:25:
Gemiddeld vóór 1950? Van 4,5 miljard jaar voor nu 1950? Dat gemiddelde?
Nou... dan zit je verkeerd. Behoorlijk verkeerd.
450 miljoen jaar geleden: 4000 ppm... en snowball earth. IJstijd van miljoenen jaren, van de polen tot de evenaar: IJS en Sneeuw.
www.geocraft.com/WVFossils/PageMill_Im...

Begin van de mens? En wat is dan het begin van de mens? 200.000 jaar? Een miljoen? Ik ben benieuwd waar je mee komt.

Stormageddon | 28-09-19 | 21:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Kijk je in het hart van de linkse kerk dan zie je de samensmelting van een hardloper, een Pim Fortuynhater en iemand die het liefst zelfvoorzienend in een retro-hutje op de hei wil zitten. Irreële romantiek. Dat speelt er in het hart. In het hoofd speelt enkel de realiteit van het boeken van de ene vliegvakantie op de andere vliegvakantie. Eenmaal aan de haal en op reis kan het klimaat de linkse kerkers niets bommen. Ze lezen de Telegraaf op hun smartphone in Kenia op het strand en zeggen tegen elkaar: "Ja, we komen hier echt tot rust; de laptop hebben we thuis gelaten". In de Telegraaf staat hoe een puber zich uit de dwangbuis van de linkse kerk probeert te bevrijden. Pang pang. Die arme jongen wordt gek van die vrome ophouding van schijn. Nog zo'n schizo: hij vliegt en stoot stikstof uit als een bezetene, maar geeft de schuld aan de koeienboeren. En ondertussen zelf als een extremist tekeer gaan en tekeer blijven gaan zonder voor rede vatbaar te zijn.

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-09-19 | 20:43

De meest effectieve en betaalbare maatregel lijkt mij eindelijk eens wat aan geboortebeperking te gaan doen. Waren we niet met zoveel dan hadden we nu in de meest smerige diesels kunnen rijden. Maar juist die geboortebeperking durft de VN maar niet op de kaart te zetten.

Wekkertje | 28-09-19 | 20:41 | 3

Tsja, dan trapt de VN tegen de fundamentalisten binnen drie wereld-religies.
Binnen de Joodse gemeenschap worden de fundamentalisten meer en meer met de nek aangekeken: NIET willen dienen in het leger, maar wel als kolonist de boel provoceren en bescherming eisen.
Binnen het christendom neemt de invloed van fundamentalisten gelukkig af; veel kinderen is voor steeds meer katholieken en protestanten niet meer vanzelfsprekend.

En dan wereldreligie drie....... daar hebben we op GS al terabytes over vol getikt.
Wereldheerschappij door de baarmoeder.
Voor Links is het zielig stemvee dat gered moet worden. Door Leuke dingen tot stemmen op links te motiveren.
Voor Rechts goedkope, vervangbare handjes die eigenlijk na gebruik weer richting Islamitië zouden moeten gaan.

Enfin, ik zeg: geef die islamieten in Afrika wat om voor te LEVEN. Geef ze een toekomst IN AFRIKA. Kost nu wat, maar op den duur levert het meer op.

klimgek | 28-09-19 | 21:06

@klimgek | 28-09-19 | 21:06: dat hebben ze decennia lang geprobeerd. Maar ze willen niet. Ze komen liever hier hun hand ophouden.

JanBrel | 28-09-19 | 21:50

Eén ebola-uitbraak even op z'n beloop laten en je bent waar je wezen moet. Heel vervelend natuurlijk voor de getroffenen maar zo'n uitbraak zorgt heel snel voor een halvering van een volk.

Bakkeleures | 29-09-19 | 08:18

Zodra zaken een religieus karakter krijgen is elke rationele discussie niet meer mogelijk. En we zijn nu in stadium van fundamentalisme beland waarbij ongelovigen te vuur en te zwaar afgemaakt moeten worden.

Lafayette | 28-09-19 | 20:41

Begin eens te stoppen met liegen. Praat eens met 60-plus inwoners van Katwijk, Noordwijk, Ijmuiden etc.. Ze kunnen je allemaal aanwijzen waar de zeespiegel 50 jaar geleden stond en waar die nu staat. Dat is 15 tot 20 meter lager. Ja, inderdaad: LAGER!!!. Als je dat aankaart krijg je als antwoord dat men niet met klimaatontkenners discussieert. Een inhoudelijk antwoord krijg je van niemand. En dus leeft iedereen aan de kust er rustig op los. Ze zien met eigen ogen hoe je belazerd wordt.

jan-lul-de-behanger | 28-09-19 | 20:32 | 7

De Noordzee is gemiddeld 30 meter diep. Dus dat was 60 jaar geleden 10 meter? Is het nu beter voor de bultruggen.

Trumme | 28-09-19 | 21:03

Die mensen in Katwijk, Noordwijk, IJmuiden etc. moeten dan toch eens van de drank af he. Roep geen poep man.

Bakkeleures | 29-09-19 | 08:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Die wereldwijde bevolkingskrimp komt er wel, maar niet op een gereguleerde manier. Het wordt vechten om de welvaart, door hen die het willen verkrijgen en door hen die het willen behouden. En in die chaos zal op een bepaald moment met kernwapens worden geknoeid. De dreiging van dat scenario zou leidend moeten zijn in ons beleid, maar geen enkele Nederlandse politieke partij beschikt over de benodigde visie. Allemaal zijn ze verblind door de welvaart, want geboren en opgegroeid in vrede en veiligheid die inmiddels als compleet vanzelfsprekend wordt gezien.

Enfin. Een miljard doden in de kernoorlog zelf, daarna alle infrastructuur aan gort, en hordes mensen die na de complete verdomming in het tijdperk van Google, Facebook en Instagram niet eens meer weten hoe je vuur moet maken, wonden verzorgen, of water moet zuiveren. Dus tel er nog maar een of twee miljard dode slachtoffers bij op in het daaropvolgende decennium. Daarna kan de resterende kliek homo sapiens sapiens weer opnieuw beginnen, vanuit de postnucleaire retro-middeleeuwse duisternis. En misschien dat sommige van onze achter-achterkleinkinderen ooit weer online gaan.

Professor Superhirn | 28-09-19 | 20:29 | 11

@Stormageddon | 28-09-19 | 20:36:
Ah. Interessant. Maar mijn fringe-o-meter slaat flink uit.

Aan de andere kant, als de mens al driehonderdduizend jaar bestaat, en het tienduizend jaar kost om van jager-verzamelaars tot kernwapens te komen, dan is er in principe ruimte voor andere, oudere beschavingen.

Professor Superhirn | 29-09-19 | 00:03

@Stormageddon | 28-09-19 | 20:36:
Graham Hancock is inderdaad heel erg interessant. Ik hoop dat ik in mijn leven nog mee mag maken dat we er daadwerkelijk achter komen hoe oud bepaalde bouwwerken zijn, door wie ze gemaakt zijn, welke kennis zij hadden en vooral hoe deze beschaving precies aan zijn einde is gekomen. Tot nu toe lijkt het er op dat een komeet of meteoriet inslag de ijskappen heeft laten smelten zo'n 12.800 jaar geleden. Wie weet tot wat de mensen in staat waren die Gobekli Tepe hebben gebouwd, of de megalitische bouwwerken in Peru en Bolivia.

Ik ben best wel een aanhanger van de theorie van Graham Hancock dat wij mensen aan een collectief geheugenverlies lijden en dat het zeer aannemelijk is dat er tijdens de ijstijd al een "hoge" beschaving was die kennis had van astronomie en redelijk geavanceerde bouwkunde.

Stuff just keeps ketting older.

Alfred E. Neuman | 29-09-19 | 01:05

@Professor Superhirn | 29-09-19 | 00:03:
Zal ik jouw Fringe-o-meter nog wat verder laten uitslaan?
www.youtube.com/watch?v=m-TKhEYe03M
(Niet dat ik dit geloof, maar... het is wel interessant. The rabbit hole is wel erg diep. Uiteindelijk weten we helemaal niks van de mensheid vóór 5000 vC.)

Stormageddon | 29-09-19 | 01:06
▼ 8 antwoorden verborgen

Niemand die begrijpt waarom het dichtstbevolkste land moet doorgaan met immigratie.Eigen jeugd eerst.Die moeten de zaak laten draaien.Niet de busladingen immigranten met totaal onbekende achtergronden of haaks op onze samenleving staande gebruiken.

van stampij | 28-09-19 | 20:26 | 4

@Epistulae_Morales | 28-09-19 | 21:30:
De meeste mensen die hier vanuit Afrika binnenkomen werken na tien jaar nog niet. Ondanks een groot tekort aan ongeschoolde mensen. Daar gaat het met jouw bewering mis

metdedag | 28-09-19 | 21:42

@metdedag | 28-09-19 | 21:42: even een vraag, "ondanks een groot tekort aan ongeschoolde mensen", wat voor ongeschoold werk gaan ze dan doen ? Die mensen uit Afrika en misschien iets minder uit het MO zijn toch bijna allemaal ongeschoold ?

thephysicist | 28-09-19 | 21:48
▼ 1 antwoord verborgen

In de grote gyres een beetje ijzer toevoegen zal voor een enorme algengroei zorgen en een enorme opname van zowel co2 als stikstof ox. Door de algengroei zal er een explosie van algeneters komen die samen met de algen de microplastics eten. Deze vissen worden dan weer massaal gegeten door de grotere vissen die wij dan weer eten zodat de mensen impotent raken door de weekmakers in het plastic.
Dus je lost het CO en NO probleem op,visstand en overbevolking.
*nominatie voor de nobel prijs graag in ontvangst neemt en vol voor de competitie met Greta gaat*

miko | 28-09-19 | 20:25 | 2

Even toch het volgende voordat je jouw Nobelprijs in ontvangst denkt te nemen

IJzer oxideert, dus dat ijzer wordt ten dele geabsorbeerd als je het aan zeewater wilt toevoegen. In welke chemische vorm wordt dat ijzer opgenomen en hoeveel ga je dan toevoegen opdat deze algen dat opnemen ? Zeer mogelijk schadelijk voor het overige maritieme leven, van vissen tot koraal, maar dat wordt er niet bij vermeld.

Het ijzer is inderdaad belangrijk voor de fotosynthese, je zult wel refereren aan dit nrc artikel www.nrc.nl/nieuws/2007/04/28/ijzer-he... maar ook daar geen enkel wetenschappelijk bewijs, meer aannames en "baat het niet, dan schaadt het niet".

Het artikel sluit zelfs af met
"Toch mag volgens Veldhuis uit de studie niet worden geconcludeerd dat de grootschalige bemesting van de oceanen met ijzer een oplossing is voor het klimaatprobleem. De hoeveelheid ijzer die je daarvoor in de oceaan zou moeten oplossen is enorm."

Voor de rest van je post, algen volgen de fotosynthese, en absorberen geen N0x, en als dat al gebeurd in minimale hoeveelheden, voor de meeste organismen is NOx schadelijk tot dodelijk is. Gaat het denk ik ook niet worden.

Je maakt nu wel hele grote sprongen, van microplastics tot aan vruchtbaarheid van de mensen, probleem in 1 zin opgelost, ik dacht het niet. Ook hier hoeveel moeten mensen dan niet aan vissen gaan eten, geen enkele cijfers, niet erg wetenschappelijk.

Ik denk dat je die Nobelprijs wel kan vergeten, en ook die Greta kan het schudden, eerst maar eens een zinnige beta studie volgen en afronden met een PhD. Maar waar een wil is, is een weg, heel misschien en dat is nog maar net de vraag, na jaren wetenschappelijk onderzoek en publicaties (peer reviewed) en erkenning door je mede wetenschappers, wordt je gebeld door het Nobel comite maar niet naar aanleiding van deze post.

thephysicist | 28-09-19 | 21:43

ben absoluut niet bang voor die weekmakers en plastic troep in een vis, wel van die Japanse troep van die kerncentrales die dagelijks de oceaan in stroomt om daar de boel koel te houden... wie weet komt daar de warmte vandaan die onze zeeën laat stijgen... en ijsbergen ontdooit.

Rene046 | 28-09-19 | 22:52

Als je echt wat aan het klimaat wilt doen, moet je inderdaad bij jezelf beginnen. Maar ook landen als China en India includen in afspraken. En nog belangrijker; ze eraan houden. Het kan toch niet waar zijn dat wij hier van het schone aardgas afgaan, terwijl China 1200 kolencentrales op de rol heeft staan. Dat India per dag duizenden overdekte 2takt-suzukis en rikshas blijft uitspuwen. En dat men de oceaan als stortkoker gebruikt voor wat men maar wil?

kotelet | 28-09-19 | 20:24 | 4

@Trumme | 28-09-19 | 21:06: Nee, kijk naar de productiemethodes. Die liggen nog op het niveau van de jaren 60. Ik kom voor mijn werk weleens in India: ik kan u zeggen, je gaat terug naar de industriële revolutie. Een magisch land, dat ook. De wereld is een weegschaal: omdat zij voor bijna niks produceren, hebben wij een hoge levensstandaard. Dat weet stiekem iedereen, en dat gaat ook niet veranderen.

kotelet | 28-09-19 | 21:22

@metdedag | 28-09-19 | 21:43: Ik ben een kind van de jaren 80, dus kan daar niet echt over meepraten. Maar het principe is vrij simpel; wordt een Productieland te groot (zoals China nu) dan worden ze uiteindelijk van het geldinfuus afgehaald door het Westen, zodat ze weer 'hun plek kennen'. Dat is geen waardeoordeel, dat is hoe de harde wereld in elkaar steekt. China en India zouden precies hetzelfde doen.

kotelet | 28-09-19 | 22:07
▼ 1 antwoord verborgen

"slik mijn zaad......"! Op zich wel een doordachte leus om de overbevolking terug te dringen. Hopelijk geven de moslima's er ook massaal gehoor geven maar ik ben bang dat bij die sekte de productie volop door gaat!

Harrie7949 | 28-09-19 | 20:23 | 1

Ja die jongeman heeft talent. Of hij is als klimaatontkenner daar gewoon op kippenjacht. Dan is ie gewoon briljant.

schoon-schip-maken | 28-09-19 | 20:47

De natuur reageert op gebeurtenissen door bijvoorbeeld andere planten te laten groeien om zo dingen te compenseren. Maar de natuurbeherende mens zegt dan met: die planten hebben daar nooit eerder gestaan, dus halen we die weg. Sja...

Rest In Privacy | 28-09-19 | 20:21 | 4

Doel je op de migratie?

Harrie7949 | 28-09-19 | 20:25

De natuur past zich aan , aan de veranderende omstandigheden .

elevator | 28-09-19 | 20:29

Ja, complete waanzin. Een boswachter was deze week aan het zeuren dat zandgrond werd overwoekerd door groen mos. Nou en? Laat dat mos lekker, heeft je toch niks misdaan? En het is groen dus daar vindt fotosynthese plaats, ergo wordt CO2 omgezet in O2. Dat willen we toch, of nie?

Bakkeleures | 29-09-19 | 08:10
▼ 1 antwoord verborgen

Vroeger had je vaak erg dikke mist , kwam doordat er veel fijnstof in de atmosfeer zat . Heb je tegenwoordig niet meer .

elevator | 28-09-19 | 20:21 | 2

Die mist is verdwenen achter de opgetrokken rookgordijnen.

Rest In Privacy | 28-09-19 | 20:22

Vroeger kon je nog lekker buiten spelen, tegenwoordig word je levend verbrand. Door de afgenomen fijnstof en dus schonere buitenlucht dringt UV verder door en stijgt de zonnekracht. Je gaat mij niet vertellen dat zulks alleen effect heeft op het verbranden van mijn vel. Zou dit niet ook effect hebben op het opwarmen van de bodem en daarmee met de gansche aarde?

Bakkeleures | 29-09-19 | 08:08

Voor iedere boom een condoom, dan is ieder probleem twee keer zo snel opgelost, of red de planeet: een condoom ipv een boom.

smdyasc | 28-09-19 | 20:21 | 2

Bril-fucking-jant!! Tip: vertaal deze slogan ook even in het Arabisch

Rest In Privacy | 28-09-19 | 20:34

Als elke zorgekindje en milieufreak nou gewoon zichzelf doet? Zo typisch.. hoe die lui in hun oplossingen altijd direct naar het/de andere wijst. En daarom : practise what you preach. Commit yourself.

Shareholder II | 28-09-19 | 22:29

Eh, als we de bevolking laten krimpen met 10 % en de economie zwakt af met 5 %, dan gaan we er nog steeds op vooruit?

K.A. Leneet | 28-09-19 | 20:20 | 1

Vertel dat het kapitaal maar. Ook Rutte wil er niets van weten.

Harrie7949 | 28-09-19 | 20:26

In India en China worden meer bomen geplant, dan in de rest van de wereld verbrand.
Zolang het vliegverkeer niet aan banden wordt gelegd, is het allemaal voor de Bühne.

watergeus | 28-09-19 | 20:16

Het wordt voornamelijk gebruikt om het nergens anders meer over te hebben.

Geen01 | 28-09-19 | 20:14

Overbevolking. Ik roep het al jaren. Maar wie doet er iets aan en hoe? En wanneer wereldwijd.

aartvantiemenvanjand | 28-09-19 | 20:13 | 2

Onze regering doet er wel wat aan.. Bevolking uit de krochten van deze wereld welkom heten...

Ommezwaai | 28-09-19 | 21:05

Stop de immigratie van niet-Westerse landen per direct want, zo gauw deze onaangepasten hier arriveren begint het grote consumeren.
Dat wij bevolkingskrimp hebben kunnen we veel beter oplossen met het centraal zetten van gezinsvorming en onze kinderen een toekomst gunnen die niet verdrukt wordt door import. Stop de omvolking en stop de islamisering van Nederland. Beiden zijn misdaden tegen de Nederlandse burger. Zorg voor voldoende nageslacht in Nederland. Geen ontwikkelingshulp meer sturen, enkel nog condooms en andere anti-conceptie middelen.

Flappie2006 | 29-09-19 | 02:02

“De longen van de wereld” klopt niet. Gaat om bestaande bos. Het opnemen van CO2 gebeurt met name door groeiende bomen.

azijnseikerT | 28-09-19 | 20:09 | 5

@Kinkfactor | 28-09-19 | 20:14: Precies! De longen van de wereld zijn de oceanen. De Wereld is een waterplaneet. Zoals de maan een 'dark side' heeft, heeft De Aarde een bright (blue) side: Grote Oceaan oftewel de Stille Oceaan oftewel de Stille Zuidzee, oftewel de Pacifische Oceaan oftewel The Pacific.
Doe's lachen voor de (NASA) camera Grote Oceaan:
qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-671b9a5...
Wij kunnen onze landkaarten wel vullen met land maar we zijn slechts een hulpeloos volkje gestrand op wat eilandjes.

keestelpro | 28-09-19 | 21:34

Bomen en oceanen nemen het meeste CO2 op.
Dus water stijgt nog meer CO2 dat word opgenomen...
Natuur probeert te compenseren.
Alleen de enorme boom kap kan roet in het eten gooien.
En die gasten in Saudi Arabia en Japan... lol Die creeren steeds meer landmassa daar om hotels te bouwen en vliegvelden.
kan ook voor stijging van het water zorgen ... lol

Rene046 | 28-09-19 | 23:00

@Rene046 | 28-09-19 | 23:00:
“.... Dus water stijgt nog meer CO2 dat word opgenomen....”, Nee, het oppervlak blijft nagenoeg hetzelfde....

the namster | 29-09-19 | 13:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik denk niet dat er een echt probleem is, het land is schoner dan ooit tevoren maar, ok : Stop de Netto Immigratie en we zijn al een stuk verder. Simpel

Zwizalletju | 28-09-19 | 20:08 | 1

Oh, echt joh? ROFLOLMAO.

Ignatius J Reilly | 29-09-19 | 09:11

Ik word Negeriaan, dat scheelt een hoop op de energierekening.

Croxifoxio | 28-09-19 | 20:08

Helemaal mee eens!

Franker | 28-09-19 | 20:06

Ach,laat de negertjes Feyman, Plaats zat daar voor een paar miljard extra.

miko | 28-09-19 | 20:06

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland