Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

INZENDING. Het Probleem met Greta

“Het leven is kut bij verstek”, aldus een nuchtere inzender. Is wel zo.

Greta’s voorvader warmt de planeert op

Het probleem met Greta

'How dare you', de vraag die Greta ons stelde. 'People are dying'. De kwaaie blik, de trillende emotie. Het is moeilijk er de vinger achter te krijgen waarom Greta zoveel weerzin oproept. Voor velen is het duidelijk: het is gewoon een vreselijk kind. Maar waaróm... Het is makkelijker de mensen te begrijpen die deze puber op handen dragen. Zij hebben in elk geval de boodschap van een beter klimaat en het redden van het universum als argument. Nouja, de planeet in elk geval.

Wat in de hele discussie mist, wereldwijd, is een nuchtere analyse van de positie van Thunberg. Die is er namelijk één van de omstander die de hulpdiensten lastig valt omdat die niet snel genoeg handelen naar haar zin. Kijk, 15 duizend jaar geleden zat je rond een vuur en dan kwam er een troep wolven en die vraten je op. Of je kreeg een of andere infectie en dan kreeg je allerlei zweren en dan rotte je arm er af en dan ging je alsnog dood op je vijftiende. Of je vroor gewoon dood. Of je hongerde uit omdat het klimaat dat jaar niet mee zat.

Dan 15 duizend jaar later. Onze gezondheidszorg. De huizen waarin wij leven. Onze wetenschap. Onze kleding. Onze kunst. Dat is allemaal het gevolg van een ontwikkeling. Die ontwikkeling heet beschaving. Beschaving is niet ideaal maar het heeft ons gebracht tot waar we zijn. Beschaving gaat met kosten gepaard. Veel in laboratoria en fabrieken gesleten levens. Veel bloed, ook. Eindeloos veel mensen in kantoren die elke dag maar weer de boel aan de gang houden en vooruit duwen. En die naar die kantoren heen gaan in hun Opel Astra, ja.

'People are dying' omdat het leven een behoorlijk rauwe aangelegenheid is. En het mag gezegd dat we toch maar mooi een wereld hebben waar minder mensen zinloos dood gaan dan ooit, en op minder vreselijke manieren. Het probleem van Greta is dat ze doet voorkomen alsof we in een paradijs leven dat enkel en alleen verstoord wordt door de vreselijke hebzucht en ijdelheid van mensen. En dat is gewoon niet waar. Het leven is kut bij verstek.

Is er dan geen kritiek mogelijk op het huidige klimaatbeleid? Misschien wel. Maar dat staat niet gelijk aan het schuldig verklaren van alle actoren in het spel. Aan Greta en alle anderen van jullie generatie: probeer eens te beseffen dat de wereld geen videospelletje is. Geen film met goeierikken en slechterikken die overwonnen moeten worden om een level te halen. Naar het schijnt hebben we met z'n allen een probleem. Nou, vooruit. Maar naar blijkt wordt daar wereldwijd al over gesproken, op topniveau. 

Niet iedereen is overtuigd van de grootte van het probleem en al helemaal niet van hoe we dat dan aan moeten pakken. Zo gaat dat. Wen daar maar aan. Maar het heeft geen enkele zin om als dreinende puber te gaan zitten eisen dat je een perfecte wereld wil. Ben blij dat je niet doodvriest of opgevreten wordt. Toon eens wat dankbaarheid. Ben blij dat je geen draai om je oren krijgt. Naar je kamer!

NAW bij redactie bekend

Reaguursels

Inloggen

Ze moeten haar vragen of haar perspectief nu werkelijk slechter is dan dat van de vader en moeder van haar opa en oma. Kijken wat ze zegt...

Misterspok | 01-10-19 | 08:54

Goedemorgen iedereen! Zoals ik wel vaker placht te doen heb ik de comments doorgenomen, de meeste bijdrages en inzichten waren absoluut weer fantastisch. Wat mij opviel is dat er blijkbaar een paar figuren uit de trollen stal zijn, welke compleet los gaan zodra het gaat over:

- Islam sekte
- Klimaat hype
- Feminisering

Het woordje ‘verplicht of door de strot gedrukt’ mag u er zelf nog voorplaatsen. Welnu, de leugens en retoriek zijn in die mate dat ik vind dat het einde van de discussie wel bereikt is. Het is gekte of kwade opzet, een van de twee; ik gok op een mix van beiden (dit zie je vaker bij geloofsgenoten van sektes). De vraag is wat men hier verder nog mee kan… indien er bij mij aan tafel zulke idioten zouden zitten, dan trapte ik ze direct van het erf af, simpelweg om mijn gasten te beschermen tegen volidioten. Toch zitten ze hier nog dagelijks de boel te vervuilen, weldenkende mensen te stangen en moedwillig nazi elementen toe te voegen. Reden..?

Het is de ruimdenkendheid en gastvrijheid van dit blog dat dit soort figuren aan de discussie mee mogen doen. Het kan bijna niet anders dat bepaalde marginale politieke groepjes bijna uit het zadel liggen, dit gezien de blinde paniek en het wild om zich heen slaan van sommigen alhier.

De redelijkheid lijkt ver voorbij, in een land met blinden en dwazen volgers.

Veluwse-Eikel | 30-09-19 | 09:45 | 1

eens met zowel artikel als deze reactie!

Welmer1972 | 30-09-19 | 10:32

Wie weet is die kantoorman in z'n Astra wel een bad guy die gedreven wordt door egoïsme vermengd met stommiteit.

Slogra | 30-09-19 | 09:23 | 1

Een Astra is een ondergewaardeerde auto…

Veluwse-Eikel | 30-09-19 | 09:37
-weggejorist en opgerot-
Ach-zo | 30-09-19 | 08:50 | 1

Opmerkelijke uitspraak voor ’n trol met ui...

Veluwse-Eikel | 30-09-19 | 08:55

Ergens gejat: bron onbekend

"Greta is boos!

Greta Thunberg is heel erg boos!
Niet op zichzelf of haar eigen generatie… Nee, Greta is boos op óns, de oudere generatie. De generatie die nog geen 5% van de stroom gebruikte, die haar eigen generatie nu gebruikt. Ze is boos op de generatie die bijvoorbeeld glazen flessen melk kochten, om als ze leeg waren, gespoeld en wel weer terug te brengen naar de winkel, waar ze opnieuw werden gevuld. Ze is niet boos op haar generatiegenoten, die je dagelijks ziet met talloze plastic flesjes in hun handen. Ze is ook niet boos op de generatie, die jaarlijks 30 miljoen lege lachgaspatronen en een evenredige hoeveelheid plastic ballonnen op straat weggooit.

Nee, boos is ze op al die mensen die met de fiets naar hun werk gingen. En bedoel ik zo’n fiets waarop je nog zélf moest trappen en waarop het enige elektrische deel een dynamo was en geen accu! Ze is boos op de generatie die, totdat de straatlantaarns aangingen, buiten speelde. Op de generatie die gemiddeld 14 uur per dag op een elektrisch scherm tuurt, is ze gelukkig niet boos! Ook niet op de talloze malloten die hun drugsafval in de natuur dumpen… nee, ze is boos op de generatie die het tuinafval verzamelde om er compost van te maken… op degene die in een tijd leefde waarin luiers werden schoongewassen, in plaats van gebruik te maken van talloze wegwerpluiers. Toen de mens nog trappen liep en een roltrap en lift nog een rariteit was. Gelukkig is ze niet boos op haar leeftijdgenoten, die dag-in-dag-uit met het laatste modelletje SUV door pappie of mammie van- en naar school worden gebracht… Ik kan nog wel 10 A4-tjes volschrijven, maar ik denk dat ’t wel duidelijk is…

Gelukkig zal onze generatie langzaamaan verdwijnen. Goed nieuws voor Greta! Dan heeft ze niemand meer om boos op te zijn."

LostSandWich | 29-09-19 | 23:57

De jeugd verwijt nu ons oudere generatie dat we alles kapot hebben gemaakt. Ze vergeten alleen dat we alles, wat zij nu hebben, met onze handen hebben opgebouwd.
Wij hadden in zestiger jaren geen auto, cv ketel en gingen niet naar de supermarkt. We hadden een moestuin met een paar fruitbomen voor de dagelijkse boodschappen, we bakten ons eigen brood we dronken water uit pomp naast de keuken en gingen naar de boer voor eieren, melk en aardappelen. De enige electronica in huis was een radio met platenspeler. Welnu, de jeugd wil blijkbaar terug naar deze periode. Denk dat ze het geen twee maanden volhouden. De verwende pubertjes.

LimbabweWillem | 29-09-19 | 23:50

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jongedame achter de kassa aan een oudere vrouw voor dat zij voortaan haar eigen tas meebrengt in plaats van een plastic tas te kopen. ‘Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu,’ zegt ze. De oudere vrouw verontschuldigt zich. ‘Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!’ De juffrouw achter de kassa antwoordt: ‘Ja dat is ons probleem: jullie generatie, oude mensen, maakt zich niet zo druk om het milieu te sparen voor toekomstige generaties.’
.
De kassajuffrouw heeft gelijk. De oude generatie had dat groene gedoe niet in hun dagen. Toen hadden we melk in flessen, frisdrank en bier in flessen, jam in glazen potjes die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. De winkel stuurde deze terug naar de fabriek en daar werden deze flessen en potjes opnieuw gevuld.
.
Wij deden echt aan recycling. Vis en groenten werden nog verpakt in oude kranten en niet alles was geseald. Maar we deden niet aan dat groene gedoe. Wij liepen trappen omdat we niet over roltrappen en liften beschikten. Wij liepen naar de supermarkt of buurtwinkel en hesen ons niet in de auto als we twee straten verder moesten zijn.
.
Maar u heeft gelijk, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. Wij droogden kleren aan de waslijn en niet in een energieverslindende wasdroger.

Kijkeensaan | 29-09-19 | 22:54 | 2

Wind- en zonne-energie droog - de ons wasgoed. Kinderen droegen de afdankertjes van broers en zussen en kregen niet meteen gloednieuwe kleren.
.
Maar u heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. In die tijd hadden we misschien één tv of radio in huis en niet één op elke kamer. In de keuken werden gerechten met de hand geroerd en gestampt omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. We hadden ook geen magnetrons. In die tijd gebruikten we geen elektrische grasmaaier maar liepen er zelf achter. We sportten door te werken, zodat we niet naar de fitnessclub hoefden om op elektrische loopbanden te rennen.
.
Maar u heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe toen niet. Wij dronken water uit de kraan als we dorst hadden in plaats van uit een plastic fles. Wij vulden onze pennen met inkt in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Mannen schoren zich nog met een scheermes dat ze zelf op de riem aanzetten, in plaats van complete weggooimesjes.
.
Maar ja, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. Wij liepen of fietsten naar school in plaats van onze ouders als 24-uursservice te gebruiken. Mensen pakten de fiets of namen de bus of trein in plaats van voor elke rit de auto te pakken.

Kijkeensaan | 29-09-19 | 22:55

Toen hadden we melk in flessen.. en niet te vergeten vla, maar liefst twee soorten, vanille en chocolade vla.. heerlijk uit de fles, dat smaakte veel beter dan uit een pak. De onze kachels vroeger stookte we op Limburgse kolen, aangestoken met wat aanmaak houtjes en vwoem.. ook nog wat brandspiritus erbij. Prachtig zoals dat gezellig ging fikken, eerst met die blauwe vlammen die snel daarna gelig werden. We zongen met sinterklaas tijd voor de kachel wat liedjes terwijl Zwarte Piet, toen nog niet ongewenst in het land want rassen discriminatie bestond toen hier nog niet, op het dak bij de schoorsteen stond te luisteren, zich vasthoudend aan de antenne om te voorkomen dat hij van ons besneeuwde dak naar beneden zou roetsjen. Want een goede kans op een echt dik pak sneeuw hadden we toen al vroeg in de winter. Heerlijk die boerenkool, toen boerenkool nog echte boerenkool was, dus pas van het land werd gehaald nadat daar eerst flink de vorst over was gegaan wat in de regel al in november gebeurde. Het leven was vroeger echt veel beter, met nog een echte brandende kachel (de enige die er in het hele huis was) in de kamer zorgde dat voor veel gezelligheid tijdens een potje mens erger je nieten. En 's morgens bij het opstaan werd je meteen weer vrolijk door de bloemen die op je slaapkamer raam stonden. Dat was in de tijd toen geluk nog heel gewoon was en we ons echt niet konden voorstellen dat we ooit zouden meemaken dat het ook in Nederland boven de 40 graden zou gaan worden. Sinds mijn kinderjaren is er al heel veel veranderd en dat zal vast nog wel een tijdje blijven doorgaan :)

Vuurspuger | 29-09-19 | 23:57

Het het artikel straat rust en kalmte uit, geen onbezonnen aannames, misschien nu wat begrip dat autisme zo haar eigen extra dosis persoonlijke problemen met zich mee brengt waar de omgeving vaak ook alle zeilen bij moet zetten om de grootste brokkenmakerij te voorkomen. Daarover kan ik zelf meepraten, ik weet uit eigen ervaring hoe autistisch fieppen, die heel veel druk op je emoties legt me je aan de haal kan gaan. Autsime is een perfomale (aales doordringende) ontwikkelingsstoornis waarbij juist het tegelijk hebben van een hele hoge intelligentie (wat Greta zeker heeft) eerder een nadeel dan een voordeel voor je heeft. Je ziet in feite veel te veel, je hoort veel te veel, je neemt veel te veel details in je op, waar je je geen raad mee weet, die je eigenlijk niet kan verwerken. Het kost jaren extra om dat met heel veel vallen en opstaan emotioneel in balans te krijgen, en dat lukt nooit helemaal voor altijd. De krach en tegelijkertijd zwakte bij mensen als Greta zijn hetzelfde.

Voor (bijna) alle opgroeiende pubers, die vaak zwabberend van hun ene onzekerheid naar de volgende koersen, voordat ze uiteindelijk emotioneel volwassen zijn, is het al moeilijk. Voor hoog intelligente autisten als Greta, is dat nog vele male meer moeilijker. De aandrang zich helemaal vastbijten in bijvoorbeeld één onderwerp, daarin zogezegd te gaan fiepen, gebeurd niet omdat anderen haar daartoe aanzetten of opruien. Het gebeurd vanuit haarzelf, onder druk gezet door haar autisme. Er is nog iets dat helpt om het gedrag van Greta te begrijpen, het is door het gebrek aan een gevoel van emotionele onveiligheid in een wereld die ze vaak slecht of helemaal niet begrijpen, dat bij haar inflexibiliteit, starheid van handelen en denken, veroorzaakt. Bij Greta gaat het allemaal subtieler maar een zeer uitvergroot door autisme veroorzaakte starheid die tot regelrechte paniekaanvallen kan leiden is te zien in de film Rainman waarin een scene voorkomt waarbij hij midden op de weg helemaal in paniek raakte toen tijdens het oversteken van een weg het voetgangerslicht van groen op rood sprong en hij dus meteen midden op de weg stil ging staan omdat je bij rood moet stoppen. Autisten berijpen veel minder en soms in heel geheel niet de in hun ogen heel inconsequente houding van de wereld om hun heen. Zoals in de ogen van Greta het niets of veel te weinig doen terwijl ze (verzonken in hun fiep) steeds weer horen en lezen dat onze wereld, het klimaat, naar de knoppen wordt geholpen.

Vuurspuger | 29-09-19 | 22:04

Prima stukje. Een paar kleine aanmerkingen.
- U hebt zich tóch laten verleiden tot een echte reactie op dat gekrijs, terwijl een draai om de oren en "naar je kamer" heus het enige passende antwoord is.
- Ze zit niet ALS een dreinende puber te eisen; ze IS een dreinende puber
- "wat mist" (anglicisme) moet zijn "wat ontbreekt"
- "Ben blij" (brabantisme?) moet zijn "Wees blij"

JvanDeventer | 29-09-19 | 21:52 | 3

Als je Greta met een draai om de oren naar haar kamer slaat, dan zal het juist van kwaad naar erger gaan. Wil je mensen met autisme helemaal onhandelbaar maken dan moet je dat juist gaan doen.

Vuurspuger | 29-09-19 | 22:15

@Vuurspuger | 29-09-19 | 22:15:
Dat kan best zijn. De wereld is echter niet één grote behandelkliniek voor autisten, maar een plaats waar grote mensen o.a. geconfronteerd worden met moeilijke vraagstukken, zoals dat van "het klimaat". Ik ben geïnteresseerd in verstandige opmerkingen over het klimaat. De genezing van kwalen van allerlei pubermeisjes is niet mijn eerste zorg. Eigenlijk is het helemaal niet mijn zorg.

JvanDeventer | 29-09-19 | 22:52

@JvanDeventer | 29-09-19 | 22:52: Wat kan mij dat klimaat in eerste schelen, ik ben toch al in de zestiger jaren van mijn leven aangekomen, heb ik een week geleden gevierd in de eeuwige stad (Rome) waar ik zonder vlieg schaamte heen ben gevlogen nadat ik bijna dertig jaar geen enkel vliegtuig meer van binnen heb gezien. Maar dat is vooral omdat ik mij niet comfortabel in een vol gestopte benauwde luchtbus voel, daarom pak ik als het even kan (wat bijna altijd zo is) liever de trein. Als de klimaat problemen echt onoplosbaar gaan worden heb ik mijn tijd hier in het ondermaanse er waarschijnlijk al op zitten. Greta boeit mij vooral als een bijzondere puber door haar autisme. Tot zij wereldbekend werd heeft de wereld nog nooit zo'n grote kans gekregen om het de gevolgen van hoogbegaafd autisme geconfronteerd te worden. Wat ik vooral interessant vind en ook beangstigend vind hoe heel veel mensen daarop reageren. Greta is een Prima, een moi pleidooi om geen rekening met elkaar te houden. De genezing van kwalen van allerlei pubermeisjes is niet mijn eerste zorg, stel je. Laat ik je uit de droom helpen, autisme is niet te genezen, net zoals homo's niet van hun homoseksualiteit kunnen genezen. Maar homo's zijn wel veel verder op hun weg nar emancipatie dan mensen met autisme.. daar moet de emancipatie nog gaan beginnen, en gezien de reacties van heel veel mensen op Greta zou dat wel eens een veel groter probleem kunnen gaan worden dan ons mondiale klimaat probleem op te lossen.

Vuurspuger | 29-09-19 | 23:24

Zij eist een zuiver klimaat en dat begint met jezelf van binnenuit. Als je ziet hoeveel gif zij in haar jonge lichaam heeft dat ze daar eerder aan ten onder gaat dan aan de vuile aarde.

foxhunter | 29-09-19 | 21:07

Een uitstekend stukje ingezonden tekst, precies wat men, en met name de linkse kerk tegenwoordig met node mist, gezond verstand! Mensen vinden zichzelf veel te belangrijk, onze planeet draait toch wel door, met of zonder mensheid. Natuurlijk wordt de natuur momenteel zwaar aangetast door de menselijke "beschaving", maar dat is een gevolg van overbevolking, maar daar hoor je de linkse kerk nooit over spreken, laat staan over een oplossing hiervoor.

Batavi Magistralis | 29-09-19 | 21:01

Since the beginning of time people are dying. For the better cause of all of us.

suscrofa | 29-09-19 | 20:16

Een autistisch geluid dat het klimaatfetisjisme vertegenwoordigt is toch alleszeggend.

PIS-Alchimis | 29-09-19 | 20:04

Sinds haar laatste 'optreden' beseft iedereen waarschijnlijk dat Greta niet nog meer kan opschalen in haar (gespeelde) boosheid. Denk dat de publiciteit vanaf dit moment dan ook bergafwaarts gaat.

Wekkertje | 29-09-19 | 19:16

In feite zal al dat gekrijs van die kinderen niets uithalen, ondanks al het halleluja-geroep in bepaalde kringen. Je kunt wel gaan gillen tegen politici dat ze gefaald hebben, en ongetwijfeld zitten daar ook een hoop eikels en sukkels bij, maar een feit blijft dat we niet eventjes het klimaat kunnen "redden" met politieke maatregelen, zelfs niet als deze zo draconisch zijn dat ze economie en welvaart te gronde zouden richten.

In Duitsland heeft men uitgerekend hoe die klimaatdoelstellingen van Merkel (die aantoonbaar vrijwel geen effect op het klimaat zullen hebben) in de praktijk verwezenlijkt moeten worden. Zelfs onder de gunstigste aannamen blijken deze volstrekt onhaalbaar. Het enige wat nog enige zoden aan de dijk zou kunnen zetten is het bouwen van nieuwe kerncentrales, maar in plaats daarvan worden de bestaande door Merkel stilgelegd, wat natuurlijk helemaal de doodsklap is voor de CO2 uitstootbeperking. Uiteraard het nodige gegil door de groenen, maar die zullen zelf helemaal niets kunnen uitrichten. Let maar op, mochten die in een nieuwe regering komen, dat wordt nog lachen. Natuurlijk hebben ze gelijk dat die maatregelen van Merkel niets zullen uithalen voor het milieu. Alleen zullen hun eigen ideeën nog veel minder uitvoerbaar zijn.

De wereld zal heus niet op korte termijn vergaan, en mocht dat onverhoopt wél zo zou zijn, dan is het een dwaze illusie dat we dat zouden kunnen verhinderen. Ik heb niks met gebeden, maar het gebed van de AA geeft hierbij toch wel goede raad:

Geef ons KALMTE 
om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen
MOED 
om te veranderen wat we kunnen veranderen
WIJSHEID 
om tussen deze twee een onderscheid te maken
 

Argyronauta | 29-09-19 | 19:10
-weggejorist-
MoslimMolen | 29-09-19 | 19:02

"Eindeloos veel mensen in kantoren die elke dag maar weer de boel aan de gang houden en vooruit duwen"
Ik moest even lachen.

DeBelastingbetaler | 29-09-19 | 18:25 | 1

Sommigen doen dat, de meesten maken het werk niet te doen, en die heten managers

brie-de-penis | 29-09-19 | 18:34

Om de nuchtere middengroep te redpillen, werkt niets zo goed dan voor domrechts te worden versleten door klimaatzeloten die zich - al cherrypickend uit de wetenschap - kritiekloos en zonder het te beseffen achter een supranationale economische agenda scharen en daarbij, volgens cultuurmarxistisch recept, kans zien het debat te reduceren tot conflicten, waarbij zij uiteraard aan de goede kant van de geschiedenis staan. Prima dat steeds meer mensen het doorzien.

Schulzie | 29-09-19 | 18:08 | 8

Sommige mensen roepen dat toch echt over zichzelf af. En ja ik weet het. Ik zou het niet moeten doen. Laat maar lullen, die jongens. Met hun red pills. Als ze zich erdoor beter voelen en ze zijn tenslotte van de straat hè.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 19:52
-weggejorist-
reservebelgië | 29-09-19 | 20:43
▼ 5 antwoorden verborgen

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 20:38: Zoals gezegd: je hebt echt geen clou hè? Zonnepanelen produceren op jaarbasis amper 10% van wat je op basis van hun piekvermogen (welke ze op gezette tijden dus wel degelijk exporteren) mag verwachten. Windmolens doen het iets beter met ongeveer 25%. Minderen heeft hier geen enkel effect op. Wat je zult moeten doen is je energiebehoefte aanpassen op de beschikbaarheid, hetgeen onder andere betekent dat je in de zomer zult moeten stoken en in de winter maar lekker een flink dikke trui aandoen.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 21:13

@Pierre Tombal | 29-09-19 | 21:13:
En daar is niks mis mee. En zonnepanelen worden nog lang niet voldoende gebruikt. In 2 minuten valt meer energie uit zonlicht op de arde dan wij als mensen opmaken in een jaar. Dat zou je aan het denken moeten zetten.

Beste_Landgenoten | 30-09-19 | 00:24

@Beste_Landgenoten | 30-09-19 | 00:24: Hopeloos. Nul verstand. Ik zou zeggen, probeer het eens. Ga leven zoals dit Kabinet dat graag ziet. Draai je gaskraan dicht (of die van het warmtenet als je daarop zit) en zet de hoofdschakelaar om. Ik hoop voor je dat je van rauwkost houdt, want koken zal een beetje lastig worden de komende vijf à zes maanden.

Pierre Tombal | 30-09-19 | 08:10
▼ 12 antwoorden verborgen

Typisch product van de DemocRATS... kindermisbruikers bij uitstek... die ouders moeten ze terechtstellen

Geno | 29-09-19 | 17:41

Opvallend hoe lang dom rechts zich blijft opwinden over een kind van zestien. Blijkbaar raakt ze een wezenlijke kern bij hen. Uiteraard heeft ze gewoon keihard gelijk. De wereldleiders verschuilen zich achter mooie praatjes, elkaar de schuld geven of wijzen naar andere problemen. Men kan echt wel serieus werk maken van een betere wereld, een betere verdeling en een beter klimaat maar men heeft er gewoon geen zin in. Net als de dom-rechtse drukmakers. Dezelfde groep domme sukkels die zich zo druk maakt over de islam, een achterlijke religie die aan haar eigen ondergang bezig is met laatste stuiptrekkingen. Maar men herkent dit niet. Ik heb soms met ze te doen, zoals met wespen die zichzelf verdrinken in de zoete limonade.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:02 | 22

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 20:17: Totale egotripperij. Je spiegelt de complete wereld aan jouw eigen beperkte beleveniswereld en daaraan gekoppeld volledig gebrek aan historisch besef hoe die roze wolk van jou tot stand kon komen. Islam is een verbeterde extreem orthodoxe versie van het christendom dat dit continent vele eeuwen in haar greep hield. Het abrahamgeloof en in het bijzonder islam gaat over onderwerping en dat beperkt zich niet tot de eigen communie maar richt zich juist tegen andersdenkenden die zich binnen de leefomgeving bevinden. Islam is een kanker en overal waar het de overhand krijgt doodt het zijn gastheer om terug te kunnen keren naar de vroege middeleeuwen waar volgens het boek hun macht zou liggen.

Vergis je niet: de meeste moslims zijn daadwerkelijk nog gestoorder dan jij.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 21:00

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 20:17:
En toch schijnt de islam, in termen van het aantal aanhangers, nog te groeien.
Het betekent al 1400 jaar stilstand, dogmatiek en ondergang. Hoe veel ellende moet er nog gebeuren tijdens het wachten op de teloorgang van deze 'religie'?

Ben je dan een voorstander van niks doen? De parallel van een kikker in een steeds heter wordende bak met water is dan snel getrokken.

TeeJee | 29-09-19 | 21:19

@TeeJee | 29-09-19 | 21:19:
De islam groeit hooguit omdat er meer moslims kindertjes bij komen. Maar dat zegt niets. Het aantal doet er niet toe. Islam is uiteindelijk niet bestand tegen de rede en de wetenschap. Het gevecht dat die godsdienst voert is over 100 jaar irrelevant. Dan bestaat die hele religie niet meer. Alhoewel. Einstein zei ooit: "Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker."

Beste_Landgenoten | 30-09-19 | 00:27
▼ 19 antwoorden verborgen

@brie-de-penis | 29-09-19 | 18:39:
Ach, het is deel van de devotie. Zij is door de gelovigen heilig verklaard, en als heilige heeft zij, zo geloven zij, gaven die andere stervelingen niet hebben. Daar kan geen wetenschappelijk feit tegenop, en dat moet je ook niet willen ontkrachten. Haar volgelingen geloven enkel in het wetenschappelijke feit als dat feit hun waarheid lijkt te ondersteunen.

Schoorsteenveger | 29-09-19 | 18:51

@Castor12 | 29-09-19 | 19:13:
Tenenkrommend. Nog erger dan zo'n Miss World-kandidaat die staat te vertellen dat ze niks te vertellen heeft.
Je ziet die lui om haar heen ook lichtelijk in paniek raken, alsof ze haar tegen Het Kwaad willen beschermen.

Schoorsteenveger | 29-09-19 | 19:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik maak me veel drukker om vervuiling. In dit geval van drinkwater.
Zoals door de nieuwe vergunningsaanvraag van Chemelot.
Chemelot wil de komende zeven jaar 650 verschillende chemicaliën op de Maas lozen. Het gaat onder meer om uiterst giftige stoffen zoals cyanide, chloorbleekloog en ammoniak.
Hier mis ik wat ophef over:
www.1limburg.nl/chemelot-wil-honderde...

Ben-Bataaf | 29-09-19 | 16:57 | 2

www.ed.nl/brabant/verzet-tegen-gasbor... En in Brabant wil een Canadees bedrijf met chemische stoffen gas gaan winnen door middel van fracken, midden in belangrijke in drinkwater wingebieden.

Batavi Magistralis | 29-09-19 | 21:27

Maar die debiele corrupte VVD'er van een Wiebes gaat dat wel even beslissen voor 2,5 miljoen inwoners van Brabant.

Batavi Magistralis | 29-09-19 | 21:31

Ach

Greetje Grafsteen is gewoon een zielig ziek kind

Product van verdwaasde op geld beluste verwekkers die hun mislukking zien als een schuld van ons allemaal.

Alt | 29-09-19 | 16:41

Het lijkt in eerste instantie bizar. Maar deze discussie doet me denken aan dit incident.
en.wikipedia.org/wiki/Sivas_massacre

Het punt, het moment dat reactionair rechts zich keert tegen de intellectuelen, de artiesten, de mensen die progressief zijn en wel in staat om vooruitgang boeken.

Want mijn waarde "reactionair (dom)rechts" mens. U bent of heeft geen plan voor de toekomst. Geen toevoeging aan het debat. U wil namelijk niet dat er oplossingen komen omdat u bang bent dat er een probleem is.

Iets waar u met regelmaat anderen de maat mee neemt. U bent fanatieker. U radicaliseert. U begint steeds meer te lijken op een moslimextremist.

Dat bent u geworden.

Andrew Deen | 29-09-19 | 16:30 | 22

@ Beste_Landgenoten Dat is niet mijn punt. Integendeel. Zoals gezegd kan er over de precieze optimale hoeveelheid CO2 worden gediscussieerd. En dat is dus niet hetzelfde als achter een onwetend kind aanrennen. We hebben het hier over een ingewikkeld iets.

knutsel_ | 29-09-19 | 19:40

Ah ja daar heb je gelijk in! Het is geen simpel iets.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 19:47

There you go.
Dus met een simpel "how dare you!" kom je er niet.

knutsel_ | 29-09-19 | 20:21
▼ 19 antwoorden verborgen

Ziehier hoe iemand van simpel, gebrekkig mens tot heilige wordt. Greta Thunberg heeft nooit gepland om heilige te worden, en ik denk dat haar ouders haar ook niet tot heilige wilden maken, maar het gebeurde toch, ze viel op, ze sprak aan, ze ontroerde, ze ergerde, en de machine begon te draaien. Haar ouders zagen plots méér in hun kind dan ze ooit gezien hadden, belangengroeperingen zagen in haar een woordvoerder, de pers kreeg lucht van haar, ze reageerde op dat alles op een specifieke, unieke wijze, waardoor haar ouders, met name haar moeder, haar nóg meer op een voetstuk plaatsten, zodat... enzovoorts.
En nu, na korte tijd, knielen de klimaatdrammers massaal voor haar, aanbidden haar en zien haar als profetes, hogepriesteres, desnoods als martelares, en keren zij zich en masse tegen eenieder die maar de minste kritiek heeft op haar verschijning, haar woord, haar daad.
Argument speelt al lang geen rol meer, discussie is niet meer mogelijk, want een heilige spreekt de waarheid. Greta Thunberg is de Weg, de Waarheid en het Leven, en de criticaster is de afvallige of ongelovige, wordt verleid door de Duivel en spreekt onwaarheid.
"How dare you" schreeuwt Greta de ongelovigen, de tollenaars toe en jaagt hen de tempel der deugdzaamheid uit. Ondertussen bouwen de gelovigen vol overgave aan die tempel, een gebouw dat met de dag groter en groter wordt.

Schoorsteenveger | 29-09-19 | 16:26

Mede dankzij Greta infantielen: denk aan ontwikkelingshulp etc... is de bevolkingsaanwas giga uit de klauw gelopen. Laat de natuur gewoon zijn werk doen. Tegen enorme kosten worden kanslozen in leven gehouden.... die zich ook weer willen voortplanten nog meer kanslozen. Afijn de sprinkhanenplaag, invasie komt naar ons toe. Net zolang tot wij ook kansloos zijn.
Kortom laat de natuur lekker zijn werk doen.

LostSandWich | 29-09-19 | 16:11 | 5

Ach Andrew, je noemt zaken die wij hier goed geregeld hebben. Zelf, met bloed zweet en tranen. Ze zijn in ieder geval niet tot stand gekomen door ze in een ander land gratis te halen.

knutsel_ | 29-09-19 | 16:28

Het was ook beter voor de planeet toen wij er nog niet waren.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:29

Greta is op tournee met down specialist J de Mol

Ruchhouwer | 29-09-19 | 19:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Het probleem van Greta is dat zij wordt gebruikt door de klimaatlobby incl haar ouders om als spreekpop te fungeren. Want als ze zelf iets moet inbrengen zonder voorgedrukte tekst krijg je dit... m.youtube.com/watch?feature=share&...

BonSens | 29-09-19 | 16:10 | 7

@Bestelandgenoten. Dus u weet hoe en wat ik over Gretha Thunberg denk en verbindt daar ook maar meteen een conclusie aan. Het is niet de eerste keer dat ik dat in uw reacties herken. Ik hoop voor u dat u in de toekomst iets meer inhoudelijk reageert en niet de reaguurder aanvalt met een veronderstelde (of vóóronderstelde) denktrant.

BonSens | 29-09-19 | 17:47

@BonSens | 29-09-19 | 17:47:
Klopt. Ik gooi je voor het gemak maar even op de grote hoop. Daar doe ik je vast wat tekort mee maar dat doe jij ook met je klimaatlobby en zo. Staan we quitte.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 18:12

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 16:56:
Als je dat filmpje in de reaguursel van BonSens daadwerkelijk had bekeken dan had je gezien dat zij inderdaad geen eigen mening heeft, maar daar had jij geen zin in uiteraard.

De waard zijn gast | 29-09-19 | 19:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Onder een sausje van groen-rode superioriteitspolitiek met een hoog 'reddertjesgehalte' dient Agenda 21 en Agenda 30 - kort door de bocht - maar 1 ding: dwingende macht in elk aspect van de burger.
De U.N. wordt de Sovjetunie van Wereldstaten die bijeengehouden wordt door technologische onderdrukking a la het social creditsysteem van China.
www.youtube.com/watch?v=lneoqhgcvuU
Dit credit systeem zal worden gebaseerd op persoonlijke CO2 consumptie die een elite gemakkelijk kan betalen maar het gros der burgers langzaam steeds armer zal maken. Dan hebben we in ieder geval allemaal hetzelfde: iedereen arm en slaaf.
www.duurzaamnieuws.nl/co2-budget-help...
En wij tuinen daar zoals gewoonlijk weer goedgelovig in. We hebben niets geleerd van de massale manipulaties en 't nakakelgedrag zoals destijds bij Pim Fortuijn en later met Wilders, Baudet en Trump. Dan krijgen we gewoon wat we verdienen omdat we onze politieke partijen allemaal vertrouwden, maar ons ondertussen verkochten aan de globalisten.
Dit syteem is al herkenbaar in hoe wordt omgegaan met groepen als: de ouderen (de nuttelozen die niets meer bijdragen), de landbouw en veeteelt (onteigenen van grond door de staat), de immigranten (die hebben immers gelijke 'rechten'). Het is ook herkenbaar in een plotseling mogelijke samenwerking (op dit vlak) met politieke opponenten als VVD en Groen Links.
www.postsustainabilityinstitute.org/w...
www.thenewamerican.com/tech/environme...

matrixbluepill | 29-09-19 | 16:07

Greta doet mij vooral, en nog méér na de 'how dare you' speech, denken aan Damian uit The omen. Doe daar een beetje 'I see CO2 people' bij en een nieuwe horrorfilm is gemaakt. Daarnaast het bankwezen dat haar naar de voorgrond duwt en dit vast niet met altruïstische motieven doet: brrrr nachtmerries

Sandronique | 29-09-19 | 16:04

Nobel price coming up. En dat is maar goed ook, dan is iedereen tevreden en hoeven we niks meer te doen. Links is dan tevreden en ik kan weer met het vliegtuig.

skoftig | 29-09-19 | 15:52

Het lijkt mij de hoogste tijd dat de kinderbescherming ingrijpt! Doen ze tocht normaal ook en worden ouders uit hun ouderlijke macht gezet!
Wanneer de klimaatgangsters zo wanhopig zijn om kinderen naar het front te sturen dan begrijp je dat ze het in hun broek doen van angst de klimaatoorlog te verliezen.
Om dit hulpbehoevend kind mee te sleuren de wereld rond in simpel kindermishandeling.
Wie zijn het die kinderen met een bomgordel om naar de hemel sturen?

En dan die toeschouwers die daar schaapachtig naar de kindermishandeling zitten kijken, onbegrijpelijk.

biebop | 29-09-19 | 15:48

Bij haar pathetische "You have stolen my childhood" had ze definitief afgedaan voor mij. Misschien moet ze eens met Yezidi-meisjes in IS-gebied gaan praten, of met kindsoldaten in Afrika, of minderjarige prostituees in Azië. Check your white privilege, bitch. Om ook maar eens SJW-jargon te gebruiken.

Tapu | 29-09-19 | 15:42

Bij de verwijzing naar 15.000 jaar geleden moet niet over het hoofd gezien worden dat het gedram, gezanik, gezeik en gezeur van vrouwen en puberdochtertjes een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de vooruitgang van de menselijke beschaving. Je zou, als man zijnde, nog liever worden platgestampt door een mammoet dan de hele dat in je grot te blijven en deze terreur moeten ondergaan.
Dan liever de frisse buitenlucht, mannen onder elkaar, de irritatie omzetten in daadkracht en zo werden uitvindingen gedaan als de kruisboog en het wiel .

Zeurende vrouwen en drenzende kinderen zijn essentieel voor de vooruitgang. Mits zij lekker thuis blijven, dat dan weer wel.

Arnold Layne | 29-09-19 | 15:28 | 1

Bavaria reclame?

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:28

Het meiske zal haar vorige generatie wel dankbaar zijn voor het mogelijk maken (internet!) van het verspreiden van haar boodschap.

Carmelita | 29-09-19 | 15:20 | 1

Ja,anders duurde het dagen of weken voordat wij haar boodschap kregen,maar zij wil er zo graag naar terug.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 15:51

Meisje is te soft (Zweeds) opgevoed en dan krijg je vanzelf de rekening gepresenteerd.

Dutch_Holland | 29-09-19 | 15:17

Het probleem met Greta en met alle linksmensen is dat ze voor een camera gaan staan te virtue signallen, de hele bevolking verwijten maken en dat terwijl ze zelf niets bijdragen danwel de (veronderstelde) problemen juist groter maken.

Het zijn mensen die niets kunnen (danwel willen) doen en daarom eisen dat anderen de problemen voor ze oplossen (danwel daarvoor betalen). Hun 'tricks of the trade' zijn manipuleren, liegen en dwang. In plaats van nadenken, hard werken en voorlichten.

Het is die dwang die weerstand oproept. Dwang in plaats van een objectief publiek debat en een vrijwillige maatschappelijke verandering die uiteindelijk veel effectiever zal zijn dat datgene wat met staatsdwang kan worden bereikt.

Het feit dat men niet rationeel kiest voor deze veel betere route laat zien dat het klimaat niet het werkelijke doel is. Het draait om macht. Alle maatschappelijke discussies worden aangeslingerd door belangengroepen die een klein imperium willen bouwen. Dat is al zo sinds de Romeinen. Het vreemde is dat mensen na duizenden jaren nog steeds zo manipuleerbaar zijn, op dit gebied heeft de mensheid niet veel bereikt.

Max Headroom | 29-09-19 | 14:57 | 10

@Andrew Deen | 29-09-19 | 15:03: Ja hoor, daar is die zweetlul weer. Hij moet en zal spinnen, verdraaien en framen, alleen omdat het kan lijkt het wel.

Kinkfactor | 29-09-19 | 15:58

@Max Headroom | 29-09-19 | 15:22:

Och arme. Hebben we dat domme gelul weer. Mensen die zeggen dat er een probleem is zijn "links". Nope links en rechts zegt en erkend dat er een probleem is. Alleen "ver" rechts kiest ervoor om niet naar de feiten te kijken.

Als ik tegen jou zeg dat je jouw huis hebt staan in een gebied waar wervelstormen steeds vaker, groter en sterker zullen voorkomen steek jij jouw middelvinger naar me op. Dat ben jij.

Je moet je dus niet verbazen dat als jij met tranen in je ogen op televisie verschijnt dat jouw huis is vernietigd en jouw kinderen dood zijn dat ik mijn schouders ophaal.

Ja. Ik heb je gewaarschuwd. Jouw keuze was om niet te luisteren. Want jij had iets op Facebook gelezen van een "journalist" die iets dacht te weten over het klimaat.

Sterkte pik. Je bent het type dat bloed spuugt en nog ontkent dat je een probleem hebt.

Andrew Deen | 29-09-19 | 16:13

@Urotsokudoji | 29-09-19 | 15:20:

Nee, het niet inhoudelijk kunnen reageren (zoals jij altijd doet) is sneu. Het is onmacht. Het is angst. Het is alles wat niet getuigt van een mens die zijn of haar mond zou moeten openen.

Waarom doe je niet wat beter je best? Kan je echt niet aan een "nee, want..." discussie? Gewoon i.p.v. dommig schelden een alternatieve mening geven op basis van de feiten? Is dat echt te moeilijk.

P.S.

Het is overigens "Urotsukidoji" dus zelfs dat lukte je niet toen je een "toffe" nick wilde. Wat is het verschil? Nou... Behoorlijk.

Andrew Deen | 29-09-19 | 16:19
▼ 7 antwoorden verborgen

Het is waanzin. Wereldleiders die luisteren naar de ingefluisterde onzin van een 12-jarig meisje.

Zeddegeizot | 29-09-19 | 14:57 | 1

Dat zegt meer over de wereldleiders dan over dar rare meisje.

Uw Verzekeringsadvis | 29-09-19 | 16:27

Een boos, autistisch kind? Lekker negeren en laten stampvoeten.

LiniaalRectaal | 29-09-19 | 14:54

mooie analyse. Heb het vermoeden dat scribent Jordan Peterson leest.

Metaalenzo | 29-09-19 | 14:53 | 1

Jordan die toch verslaafd bleek? Die niet eens zijn eigen twaalf leefregels kon toepassen? Over hypocriet gesproken. De man blijkt toch niet zo'n heilige.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:30

Haar kleren zouden wel eens in sweatshops door kinderarbeid vervaardigd kunnen zijn. Heeft zij dan de toekomst van die kinderen gestolen? How dare you Greta! How dare you! *bevend wegstrompelt*

SDI | 29-09-19 | 14:51

"Kijk, 15 duizend jaar geleden zat je rond een vuur en dan kwam er een troep wolven en die vraten je op."

Dat gebeurde niet enkel 15.000 jaar geleden Van Rossem.

Zelfs Drs. P zong er een gevat liedje over:
www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

Rest In Privacy | 29-09-19 | 14:49

Zij zorgt er alleen maar voor dat mensen nog harder hun hakken in het zand zetten.

BlaffendeTekkel | 29-09-19 | 14:38

Waarom Greta Thunberg zoveel weerzin oproept?
Ze grossiert in drie dingen: emo-politiek, (gespeelde) woede en moralisme, of eigenlijk: morele superioriteit.
Precies de dingen die 'links' zo zuur & onverteerbaar maken.
Je wordt er bijna agressief van.

Komt nog bij dat de campagne van Thunberg, en vooral de lobby die haar als sokpop misbruikt, uitmondt in politieke maatregelen die je alleen maar kan omschrijven als dwingelandij en geldklopperij.

Peter Emile | 29-09-19 | 14:34 | 6

Oh Tuurlijk. We hebben geen klimaatcrisis. Alles berust op toeval. Prachtig inzicht dat je met ons deelt

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 19:49

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 19:49: Sommige mensen geloven niet in Greta’s, gesjeesde VP’s met PPT’jes en sjoemelgrafiekjes, maar in nuchter wetenschappelijk bewijs.

Zeddegeizot | 29-09-19 | 20:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Tja, een denkend zoogdier zijn zuigt soms... Mensen als Greta leven in een illusie en laten zich leiden door angst, die niets oplost. Angst voor onvermijdelijke zaken als verandering, aftakeling en dood. Ze hebben de obsessie van een stabiele wereld, de waan van een mooie lieve, zorgzame Natuur die in harmonie leeft. Maar dat bestaat gewoon niet.

De wereld is niet stabiel, gebalanceerd en onveranderlijk en nooit geweest ook. Hooguit is er tijdelijk een bepaalde rusttoestand tussen verschillende dier- en plantensoorten. Het klimaat verandert al sinds het ontstaan van de Aarde, soorten sterven uit en ontstaan, soms in dramatische relatief korte overgangen zoals met de dino's en de meteoor (of vulkanen of beide) en ook daarbuiten altijd geleidelijk. Het is al vele malen veel kouder en warmer geweest dan nu, zonder dat de mens daar ook maar iets aan kon doen, noch uitstierf.

Het is net als die onzin met Natura2000 gebieden. Het is geen natuur, want het is mensenwerk, cultuurlandschap, en wordt slechts door mensenwerk in stand gehouden in stagnatie. Een kunstmatige biotoop creëren en beïnvloeden om vervolgens te gaan klagen dat andere invloed door de mens zoals stikstof ongewenst is... Zo creëer je problemen die er niet zijn.

De mens is al duizenden jaren bezig weg te vluchten voor onze natuurlijke toestand zoals omschreven in het artikel. Precies de soort toestand die dierenknuffelaars en milieumonomanen verheerlijken als zaligmakend voor mens en dier. Ze vergeten in hun romantische dagdroom de nadelen van die toestand. Leven in hitte, kou, droogte, slagregens, omgeven door roofdieren, parasieten en ziektes waar je niets aan kunt doen, geen dak boven je hoofd, geen verwarming, geen airco, geen ziekenhuis, geen verpleeghuis, altijd misoogsten en honger op de loer.

Waarom denken Gretoïden eigenlijk dat mensen fossiele brandstof zijn gaan gebruiken? Omdat we de planeet, rest van de natuur en onze kinderen haten? Omdat we een sadistisch genoegen scheppen in het kappen van oerbossen, ontginnen van grondstoffen en daarmee de "natuurlijke" soorten verdrijven? De mens is ook natuur, en verandering en uitsterven van diersoorten omdat een andere diersoort ze succesvol opvreet of beconcurreert is ook natuur en evolutie. De mens wil gewoon zichzelf en zijn\haar kinderen een beter, aangenamer, makkelijker leven bezorgen dan wat de natuur spontaan biedt.

En we zijn ook de enige diersoort die maar een biet geeft om het concept natuur. Andere dieren zien elkaar en jou als lunch, gevaar, concurrent, neukbaar of niet interessant. Een olifant gaat niet op safari om andere diersoorten te bekijken en zich te verwonderen over een leeuw die een gazelle de strot afbijt. Een dolfijn wil vis, seks en af en toe een hijs van een kogelvis om high te worden. Verder hebben die intelligente dieren niets met natuurbehoud en soorten om hen heen, maar puur met lijfsbehoud.

Pas je gewoon aan aan de onvermijdelijke verandering. Zelfs al zouden we zonder ook maar enige prijs in welvaart of mensenlevens stante pede over kunnen schakelen op geheel klimaatneutrale energie, of iedere invloed op onze omgeving (i.t.t. elke andere diersoort) geheel kunnen neutraliseren, de planeet en het klimaat blijven niet hetzelfde. De zee stijgt rustig door tot de volgende (kleine) Ijstijd zich weer inzet en orkanen, droogtes en overstromingen blijven ook bestaan. En daar sta je dan met je rekening van duizenden miljarden oftewel biljoenen euro's en dollars, je warmtepomp en je elektrische/waterstofauto. Had je toch beter het geld in (drijvend) bouwen boven zeeniveau, waterreservoirs en orkaanbestendige huizen kunnen steken, met airco om het zowel in hitte als kou aangenaam te houden.

Maar ja, sommige mensen moeten kennelijk per se de wereld redden. En daarbij de kinderen als chantagemiddel gebruiken. Totaal blind voor het feit dat die "redding" wellicht helemaal niet nodig of zinvol is en je juist de kinderen van de toekomst opscheept met een torenhoge rekening voor een nutteloze "oplossing", met minder welvaart en welbevinden dan de generaties ervoor.

Want de mens kan zogenaamd niet overleven in hitte of kou? Ook niet met een verwarming of airco, een broeikas met kunstlicht voor gewassen of irrigatie en kunstmatige schaduw tegen hitte en kou? Zelfs de Inuit en Toeareg overleven primitief zonder noemenswaardige technologie in vrieskou of bloedhete woestijn, maar nee, als het een paar graden warmer of kouder wordt gaan we zogenaamd allemaal dood en er is niks aan te doen. In het magisch milieudenken was niet de Middeleeuwse Warme Periode, niet de Kleine Ijstijd die erop volgde, maar precies nu of 50 tot 150 jaar geleden het absolute optimum dat de mens in haar tienduizenden jaren aan klimaat heeft beleefd. Elke graad verschil en de Apocalyps naakt...

Als er andere soorten uitsterven door (menselijke) klimaatverandering, tja, dat is triest. Maar ze hebben sowieso van Moeder Natuur geen garantie op eeuwig voortbestaan of een stabiel klimaat, integendeel. We kunnen ook gewoon wat ruimte aan de natuur laten en de soorten die daar gedijen zullen ermee moeten leven dat wij als mens ook invloed uitoefenen, net als zij.

Ook zonder de bijtjes of de ijsberen blijft de mens wel voortbestaan. Onze hoofdgewassen hebben die bijtjes niet nodig en ijsberen zijn vooral esthetisch en schattig van een afstandje. Zielige zeehondjes zouden helemaal voor hun uitsterven zijn. Zou ook niet de hele welvaart van volgende generaties in de waagschaal stellen om die moordlustige witte vleeseters koste wat het kost in stand te houden, als een flinke dierentuin de soort op zich ook wel behoudt.

Wol | 29-09-19 | 14:31 | 12

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 17:31
U vat Uw reactie zelf perfect samen. Onzin(nig)
De tussen haakjes is een eigen vrijblijvende toevoeging . Excusé moi.

reservebelgië | 29-09-19 | 21:40

Wol Citaat: En we zijn ook de enige diersoort die maar een biet geeft om het concept natuur. Andere dieren zien elkaar en jou als lunch, gevaar, concurrent, neukbaar of niet interessant. ----
Je vergeet gemakshalve de term symbiose. Ontelbare organismen kunnen alleen bestaan omdat er een samenhangend belang is.... Ook de mens is een lopend natuurgebied waar je de bacteriën in je darmen die nodig zijn voor de spijsvertering onmisbaar zijn. Al die miljarden cellen van je lijf zijn voortgekomen uit eencelligen die toen al vingertjeslijm uitgevonden hadden maar elke levende cel heeft nog steeds een oeroud systeem in zich en draait op energie.
Zon energie- die alleen planten kunnen maken..... Bomen die met schimmels samenwerken waardoor ze energie terugkrijgen wanneer het even tegenzit. Haal je bepaalde bouwstenen uit de keten dondert de heel keten in elkaar.... De mens kan overigens makkelijk gemist worden in tegenstelling tot de simpelste organismen zoals bacterien of plankton omdat het fundamentele bouwstenen zijn..... Er is geen enkele techniek die planten kan vervangen. Geen enkele chemische fabriek kan wat een simpel plantje kan..... De mens is een tamelijk onhandig oorlogszuchtig zoogdier die door wat technische vaardigheden ( de meeste vaardigheden kunnen dieren veel beter) boven zichzelf is uitgestegen.
En nou meent een buitenthermostaat uitgevonden te hebben waarmee naar wens de temperatuur van deze planeet te regelen is.... Je kan net zo goed wat sleepboten naar een tektonische plaat sturen om die de aardbevingen veroorzakende voortgang tegen te gaan......
Ach, laat ook maar....

dijkbewaker | 29-09-19 | 23:58

@dijkbewaker | 29-09-19 | 23:58:
Bij die symbiose is ook sprake van (wederzijds) opportunisme. Zoals mieren die bladluizen "melken" in ruil voor bescherming. Soorten die elkaar niet nodig hebben geven daar niet om. En de meeste planten die we nodig hebben voor ons voortbestaan kunnen prima gedijen bij warmere temperaturen. Bij koudere sommige minder, maar daarvoor hebben we kassen uitgevonden. En maakt het ook zo maf dat men zich vooral drukmaakt om grotere warmte, alsof de meeste biomassa in de poolregio's i.p.v. de tropen zou zitten.

Verder eens dat het uitermate twijfelachtig lijkt dat we het klimaat kunnen bedienen als een thermostaat. Dat lijkt me (nog) even iets te hoog gegrepen voor de mensheid. Ik vind een zekere mate van macromaatregelen zonder lastenverzwaring en overregulering best, maar hoe hysterischer en financieel en anderszins opportunistischer de klimaatlobby wordt, hoe ongeloofwaardiger ze overkomen. Meer parasitair dan symbiotisch qua intenties.

Wol | 30-09-19 | 10:34
▼ 9 antwoorden verborgen

Ben blij? Really.

Von Knarrenstein | 29-09-19 | 14:30

Life sucks, then you die.

Groenstrook | 29-09-19 | 14:29

Zeespiegel en de Noordzee. Gaswinning, Fracking, De Noordzee is geen Groningen.
Bij een frackje teveel daalt de bodem zoals aan wal. Niemand, geen vis die daarover klaagt. Engeland Whitby. Cook de ontdekkingsreiziger gooide daar los. En ging vervolgens ontdekken. Zou hij vandaag terug komen dan is de waterstand, hoog of laag tij, precies hetzelfde als bij zijn vertrek. Die zeespiegel is zover niet gerezen aan de overkant.

biltong | 29-09-19 | 14:29

Best wel verontrustend hoe mensen dit soort ideëen onmiddellijk voor waar aannemen. Hoe ze te beïnvloeden zijn.
Geeft te denken.
Als ze op gelijke wijze de islam propageren wordt iedereen moslim.

Carmelita | 29-09-19 | 14:22 | 1

Ach men heeft ff over wat anders te discuteren, dan alle fraude waar men in Den Haag het normaal over moet hebben de EU overname van Europa, de mocro mafia, de wets weigerende burgemeesters... de vele steekpartijen, en salafistische gebouwen..
Nu even tijd voor het klimaat...

Rene046 | 29-09-19 | 14:36

Vreemde tijden. Openbaringen voorspeld. Industrie revolutie noemden voorouders dat. De auto en vliegtuig. Twee voor werkklas mensen grote stappen voorwaarts. Wat andere klassen mateloos irriteert. File op de grond en in de lucht is niet hun idee van prettig leven. Greta is hun Maria die u hun blijde boodschap verkondigd.

biltong | 29-09-19 | 14:17

Minderjarigen gebruiken voor eigen activisme kan niet door de beugel!
Maar….. wij zijn ook helemaal klaar met die "griezelige Greta".
Beste mensen kijk ook ff op "Jensen het alternatieve geluid", betr. Greta; er staan nog een stelletje minderjarigen te lammenteren, en er is ook een meisje bij die zich aanbiedt als professioneel actrice voor toespraken bij bruiloft en begrafenis gebeurtenissen. Dat we belazerd worden/ werden wisten de normaal denkenden wel.

mevr.Kribo | 29-09-19 | 14:14

Ook leuk.

schijtzat | 29-09-19 | 15:16

Hoe lang roepen al die "hulporganisaties" wel niet dat er mensen verhongeren en dood gaan en overspoeld worden of door de zon worden geroosterd.. al tig jaren.
En nu ineens, komt het door U. De mens is het beu om altijd maar de portemonnee te moeten trekken omdat andere het beter weten of het juist vertikken zelf de verantwoordelijkheid te nemen (Afrika, midden oosten, China, etc).
Wij, west Europa, moeten redden: Afrika, oostblok landen, zuid Europese landen, Antarctica, de plastic soep, alle verwaarloosde ezeltjes, poesjes en hondjes, co2, stikstof, oerbossen, zeespiegel, visjes, vosjes, etc.
Wat doet onze overheid of landen als Afrika, china, wat doet shell of dsm, unilever...

boerk | 29-09-19 | 14:08

Ooit zat er in hartje Parijs een kneiterlinkse filosoof te kettingroken. Deze Jean-Paul Sartre zei: "L'Enfer, c'est les autres" (De hel, dat is: de anderen). Inmiddels blijkt die hel geen geurloos en onzichtbaar denkbeeld, zoals de Katholieke Kerk die in het vooruitzicht stelde voor zeer stoute & ongehoorzame niet-Katholieken. Kijk naar Greta's neus. Daar smeult een hel goor stinkend onder.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 14:06

Maar even voor de duidelijkheid, vanwaar dat plaatje van een Brit na de Brexit?

Bigi Bana Boy | 29-09-19 | 14:05 | 2

Deze opmerking zegt mij dat jij ver bovengemiddeld verdient want blij met EU en geld genoeg . De gewone werkmens gaat er al jaren op achteruit en zijn belastingcenten gaan naar de 'armere 'landen zodat de gewone werkmens daar wat meer te besteden heeft . Er wordt meer geld uitgegeven; multinationals blij ,banken blij en der rijken zijn altijd al blij . Over een paar jaartjes gaan we zien dat de Britten een goede keus hebben gemaakt ; mark my words triple B.

Koning BongoBongo | 29-09-19 | 14:19

Oh ik dacht Nederlander nadat het warmtenet eruit gedonderd was

Rest In Privacy | 29-09-19 | 14:19

Dit in de notendop is hetgeen wat ik al jaren verkonding, maar ik heb intussen ook wel een mandversie. Successen worden niet gevierd, omdat het voldoet aan verwachtingen voldoet. Er worden eisen gesteld door lui die geen idee hebben wat er allemaal gaande is, maar ondertussen wordt de grootste bek op het podium gehesen met onmogelijke wetenschappelijke/technische eisen. Wat belangrijk is, is dat er dingen worden gecreëerd, dat gebeurt. Ik gebruikte voorheen het woord transitie, maar dat is niet goed, doorontwikkelen is beter. Er is namelijk geen echt doel/eindstreep. Alles constant beter maken. Al met al, lekker optyfen stelletje jankerts... Post maar lekker al je bullshit met je smartphone op de sociale media om de wereld beter te maken, breek je onbewust een stukje aarde mee af, dan doen wij wijsheden ondertussen hun werk om het wel echt beter te maken. Waarvan akte en de groeten, nu ff een biertje tappen!

Latrinalia | 29-09-19 | 14:02

Een belangrijke oorzaak is de keuze 20 jaar geleden om kinderen als prinsjes en prinsesjes op te voeden door alleen te leren uitdelen en niet te incasseren. Daardoor zijn kinderen gemakkelijker dan ooit te manipuleren.

De Pilsvogel | 29-09-19 | 14:02 | 1

+ de Mammoetwet, met opzet opgezet om de boel helemaal in het honderd te laten lopen! De kinderen van tegenwoordig hebben een algemene ontwikkeling om te janken. De grootste sufferds van de laatste 60 jaar !

A333aan | 29-09-19 | 14:14

Het zit jullie wel hoog hé? Een 15 jarig klein meisje.

Bigi Bana Boy | 29-09-19 | 14:02 | 7

Ehm.... jij vindt dat plaatje wel kloppen ? Een minderjarige gehersenspoelde actrice inzetten om de hysterie nog wat groter te maken ?

Koning BongoBongo | 29-09-19 | 14:13

Een 15 jarig klein meisje... precies de emoporno die dus werkt bij jou. Een 16 jarige actrice gepushed door haar ouder en klimaatlobby dekt beter de lading. Met haar toneelstukje waar we allemaal dus voor moeten zwichten. Want het is zo'n arm klein meisje. Met een grote muil wat ook maar geregisseerd is. We zitten hier naar een nepklucht te kijken en dan mag daar geen kritiek op zijn? Als je mee wilt doen met de grote mensen, moet je ook grote klappen kunnen incasseren, kom niet aan met die emoporno van het is maar een meisje van 15/16. Meisjes van 16 hebben niet dit soort rabiate agenda's, hooguit eentje van de Fancy of van een anime serie.

Acar_ketimun | 29-09-19 | 14:16

@Acar_ketimun | 29-09-19 | 14:16:
"Meisjes van 16 hebben niet dit soort rabiate agenda's"

Oh nee? Denk je echt dat alle meisjes van die leeftijd uitsluitend bezig zijn met instagram, make-up en jongens? Misschien had jij dat soort vriendinnetjes uit geestelijke armoe en is dat je standaard beeld geworden. Het zou zomaar kunnen. Ik heb je nooit betrapt op een inzicht dat andere meisjes zou kunnen aantrekken.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 18:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Nu zijn we dus op het niveau aangekomen dat normale mensen (ja, die bestaan) serieus moeten luisteren naar wat een autitsch kind ergens van vind. Ongeloveloos.

streknek | 29-09-19 | 13:59

Waarom doet het F1 topic het niet meer?

R. Skickr | 29-09-19 | 13:56 | 2

Fuck die F1.

Bigi Bana Boy | 29-09-19 | 14:02

Gehackt door de Russen!

eerstneukendanpraten | 29-09-19 | 14:03

De weerzin wordt ook opgeroepen door het element van 'de campagne'. Daar is dat onhebbelijke autistenmeisje maar een radertje in. En die campagne is ook bijzonder verdacht. en onzuiver.

Nee dus! | 29-09-19 | 13:55

Ik heb geen hekel aan Greta. Wel aan de mensen die haar als een dansende beer een kunstje laten doen. En nog meer aan de mensen die dat mooi vinden.
Is het waar dat er al een kind zelfmoord heeft gepleegd vanwege de massale hysterie of was dat nepnieuws?

Poesmobiel | 29-09-19 | 13:53 | 2

Beste poesmobiel. Meisjes van die leeftijs worden continu ingezet als dansende beertjes. In de mode-industrie, als zangeresjes, als mooie domme grietjes. Maar dat is allemaal prima. Meisjes boezemen pas echt angst in als ze Een Boodschap blijken te hebben en daar (nogal monomaan) werk van maken.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 18:18

@Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 18:18: Afgezien van de vraag of meisjes van die leeftijd in de muziek of de mode allemaal zo dom zijn, is het verschil dat precies dit meisje zodanig gehandicapt is, dat ze zelf echt niet kan overzien wat ze doet en zegt.

Poesmobiel | 29-09-19 | 18:31

Ik vind het bezwaarlijk dat het vrijblijvend verspreiden van goede intenties m.b.t. het klimaat kennelijk belangrijker wordt gevonden door klimaatkruisridders dan wat je netto ecologische footprint is. Wat moet de inzender van dit stuk nog meer doen dan belasting betalen en zich braaf houden aan beleid en wet- en regelgeving van overheid en regering? Hij doet het toch? Hij brengt toch (financiële) offers? Hij doet het in dat opzicht waarschijnlijk beter dan de meeste millennials. Dus draagt hij toch zijn steentje bij aan het verbeteren van de vooruitzichten van de generaties na ons? Maar je deugt blijkbaar pas écht als je een heilig geloof in niet-werkzame maatregelen tentoonspreidt en anderen blijft oproepen dat gedrag te imiteren, waarbij het ook nog geloofwaardig moet zijn voor klimaatzeloten, anders krijg je de 'angry look' van Greta c.s. over je heen. Ik doe hier niet aan mee, deal with it!

Schulzie | 29-09-19 | 13:49

Ik zie gewoon een klein meisje dat de wereld wil redden. Het leven is helegaar niet kut bij verstek. Dat lijkt mij eerder een persoonlijke visie. #huilebalk

Shareholder II | 29-09-19 | 13:47 | 3

Ik zit met stijgende verbazing te kijken naar al die FB vrienden die los gaan op Greta. Kennelijk raakt ze een open zenuw. Jankerds. Het type mannetjes dat overal bang voor is.

Bigi Bana Boy | 29-09-19 | 14:04

@Bigi Bana Boy | 29-09-19 | 14:04:
Het raken van die open zenuw is nu precies de bedoeling.
Love her, hate her, het maakt niet uit de aandacht voor het probleem wordt gegenereerd.
Ik begrijp ook niet waar sommigen zo bang voor zijn, uiteindelijk maakt het ook niet uit want het probleem staat als een paal boven water en maatregelen zullen worden genomen.

Berbaar | 29-09-19 | 14:29

In dier voege werkt het dus ook wel, ^B. De bewustwording is er net zo goed bij iedereen die het zonodig wil ontkennen. Dat is wat GS laat zien, denk ik. Deden ze altijd al goed. Alleen dat snappen de eigen inleggers niet allemaal. Maar, laten we hier nou niet Bart's probleem van maken ;) Er is ook nog vroem-vroem en voetbah. Op de zondagkoningen, cheers.

Shareholder II | 29-09-19 | 14:39

Het probleen ís Greta!

R. Skickr | 29-09-19 | 13:45

Persona non Greta.

polderslootje | 29-09-19 | 13:42

Die Greta. De naam is net zo erg als haar bijgebit.

Misschien tijd om ook eens kinderen in te zetten voor ons eigen politiek gewin. Oh..

Koekkeloere | 29-09-19 | 13:40

Mensen, dat kind heeft Asperger, en zo eentje heb ik er thuis ook zitten.
Mensen met asperger bekijken de wereld door "2 wc-rolletjes" zeer beperkt en met tunnelvisie dus.
Zijn vaak intelligent, zoals een Kees, in die documentaire, maar dus ook maar op een paar vlakken.
Ze zijn verre van normaal en reageren vaak totaal onverwacht en anders dan jij denkt.
Bij ons komt informatie binnen op één centraal punt in de hersenen. Van daaruit gaat het naar het gebied waar het zijn moet. Daardoor kun je de zaken coördineren. Dus denken en doen tegelijkertijd.
Bij Asperger echter komt info niet op één plaats binnen maar op wel 6 verschillenden plaatsen. Dat moet dan eerst gecoördineerd worden en dan kan er pas gehandeld worden.
Een voorbeeld; bij ons is geschakeld autorijden een automatisme. Bij Asperger gaat dat; gas los laten, koppeling indrukken, schakelen, koppeling langzaam los laten, gas geven. Daar wordt dus bij elke handeling nagedacht.
Ze kunnen dit dan ook bijna niet.
Ze zijn vaak zeer moeilijk in de omgang doordat ze totaal anders denken dan jij.
Alles moet overdacht en in volgorde. Hetzelfde als bij de echte autisme.
Spontaniteit kennen ze niet, zeer rationeel, afstandelijk, weinig tot geen empathie....
Zeker bij denken en moeten handelen tegelijkertijd gaan ze totaal in paniek en gaan alles verkeerd/andersom doen !

A333aan | 29-09-19 | 13:39 | 10

@A333aan
Dank voor uiteenzetting! Heb een neef (45) die Asperger heeft en hij is exact zoals jij beschrijft. Briljante automonteur trouwens (ghehehe), echter alles in zijn leven is via de "2 wc-rolletjes" maw tunnelvisie. Ik ben ermee opgegroeid (ben 5 jaar ouder) en kan ermee omgaan. Maar wat me altijd opviel is dat zijn empathie achter is gebleven. Hij is wat dat betreft nog steeds een 7 tot 10 jarig kind. Gelukkig wordt hij door zijn moeder niet misbruikt voor klimaatgezeik.

Basil Fawlty | 29-09-19 | 18:53

Weet je wat ook ironisch is? Dokter Asperger was een fanatieke nazi die actief heeft meegewerkt aan euthanasie van gehandicapte kinderen.

knutsel_ | 29-09-19 | 19:10

Dat kind heeft zo’n goed gevoel voor timing, ritme en mimiek dat haar hele aspberger zich uit in toneelspel. Niet toevallig het beroep van beide ouders. Dusceen totale focus op aandacht krijgen en houden.

Epistulae_Morales | 29-09-19 | 19:25
▼ 7 antwoorden verborgen

Wanneer je over Greta gaat lezen op internet, enkele tijdschriften, dan komt er een beeld van een meisje dat denk ik wel vanuit oprechte zorg activist werd, maar vervolgens beïnvloed wordt door de machtige milieulobby. Ze is een gemaakte held, maar iedereen weet: geen wetenschapper. Het is emotie, geen kennis.

Dat er mensen zijn die hufterige opmerkingen over haar maken, is kwalijk. Eigenlijk moeten we medelijden hebben met Greta. Blijkt fors asperger te hebben. Dat is zelfs duidelijk vanuit haar ouders en een boek (!) dat door hen met goedkeuring en medewerking is geschreven. Haar presentatie bij toespraken moet zelfs bij fans van dit meisje enig ongemak veroorzaken. Het is zo ongepast in de zin van feelings hebben met je omgeving. Niet verwijtbaar want dat is juist haar probleem vanuit autistische persoonlijkheid. Ga er maar vanuit dat haar angst en woede oprecht ervaren wordt door Greta. Zij zit in doodsangst en waar je haar verantwoordelijke ouders en andere volwassenen toewenst, krijgt zij geen grenzen. Sterker nog; zij wordt gevoed met een apocalyps die haar doodsbang maakt.

Al die populistische deugers maken zich collectief schuldig aan politieke pedofilie. Hopelijk is Greta niet gevoelig voor suïcidale ideaties, want anders moet je vrezen dat ze binnen enige jaren uit het leven stapt en dan mogen die net genoemde deugers zich dat ook aanrekenen.

Nuuk | 29-09-19 | 13:34

Er was pas ergens een klimaatcongres geweest met allemaal klimaat wetenschappers en die hadden geconcludeerd dat de opwarming niks met overbevolking te maken had maar met leefstijl. Stelletje linkseleugenaars,Bah.

streknek | 29-09-19 | 13:31 | 3

Ja, want al die mensjes in Afrika, India en Azië willen later helemáál geen oto, huisje, miele en centrale verwarming, pardon, warmtepomp, hoor, want ze zijn dolgelukkig in hun lemen hutjes zonder toilet en afvoer.

# geloofjehetzelf

EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 13:35

Ja,als je nu nog zou leven zoals in de Gouden Eeuw,dan hoefden ze ook geen Miele te hebben.Als je er nu op vakantie gaat,dan wordt jouw was in het hotel ook in een Miele gestopt. Je hoeft jouw was niet in een rivier te wassen,en je wordt er gebracht met het vliegtuig,bus en auto,niet meer te paard of lopend..

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:19

Voorlopig gebruiken die Afrikanen per Afrikaan minder dan 10% van wat wij hier verbruiken aan energie, grondstoffen en omgeving.Dus pleeg zelfmoord, dat is de beste remedie.

Beste_Landgenoten | 29-09-19 | 18:20

Terwijl iedereen Greta zit aan te gapen overtreedt de VS het internationale recht door aan 10 leden van de Russische VN-delegatie visa's te weigeren, en hetzelfde te doen met de Iraanse en Venezuelaanse diplomatieke VN-delegaties: www.unz.com/tsaker/iran-prevails-over-... Dit Empire-gedrag staat gelijk aan het spijkeren van nagels in de doodskist van de Verenigde Naties (en dit is geopolitiek belangwekkender dan hysterie uit Zweden). In ditzelfde artikel wordt fijntjes gewezen op wat er gebeurd is met de Iraanse olietanker, die bij Gibraltar werd vastgehouden. Na de vrijlating werd de naam veranderd, de bemanning Iraans en voer de tanker rechtstreeks naar Syrië om daar haar lading te lossen. Pas toen die tanker veilig langs Gibraltar terug kon varen naar Iran, werd de Zweeds/Britse tanker vrijgelaten die de Iraniërs vasthielden als represaille. Een slag in het gezicht van The Empire.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 13:30 | 3

Sinds wanneer is de VN belangrijk? Hulpprojecten verlengen het lijden, politiemissies vertragen conflicten, VN tribunalen pakken alleen kleurlingen die pech hebben.

De VN kunnen we missen als kiespijn. Rusland, Iran en vergelijkbare boevenstaten gebruikten het toch enkel om hun politieke ziekte te verspreiden. De VS doen er goed aan om hen dwars te zitten. Iran krijgt nog een economische oorlog in hun bakkes, die paar tankers zullen dan snel vergeten worden. Ik wens ze veel succes.

Nederland80 | 29-09-19 | 13:36

@Nederland80 | 29-09-19 | 13:36: Uw ondiplomatieke taal geeft aardig aan, hoe guur de wind waait bij de Neocons (waaronder ik u reken). Vóór de VN was er de Volkenbond in Genève (en Den Haag). Ook die organisatie was niet in staat om een tweede wereldbrand te voorkomen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 13:42

Dit is IMO geen wijze maatregel www.strategic-culture.org/news/2019/0... Hier wordt gepleit om de VN vanuit New York over te plaatsen naar een meer neutrale locatie: naar Genève. Daarmee verliest de VN nog meer gezag.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 14:14

Ik bedoel, geef mij maar eens één reden waarvoor we nog meer en nog meer en nog meer mensen op aarde nodig hebben?

LifeCatcher | 29-09-19 | 13:30 | 5
-weggejorist-
Zeebonkus | 29-09-19 | 14:11

@ bolder,

Als ik de garantie zou hebben dat anderen mij zullen volgen dan bied ik mezelf aan ja.

Zeebonkus | 29-09-19 | 14:11

Iedereen een 1 kind regeling zoals vroeger in China,dan zijn wij van dat gezeur af.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:22
▼ 2 antwoorden verborgen

We zijn met veel te velen, al dat goud dat in bankkluizen ligt te nietsen is verwaarloosde mensenenergie. Laat staan de triljarden aan geld dat op rekeningen staat waar miljarden mensen hun hele leven belastingen voor hebben betaald en waarmee het alleen nog maar erger word gemaakt door de "mens"een nog succesvollere werelduitzuiger te maken.

LifeCatcher | 29-09-19 | 13:28 | 1

Welk goud?

Acar_ketimun | 29-09-19 | 14:07

Eindeloos veel mensen in kantoren die elke dag maar weer de boel aan de gang houden en vooruit duwen ??.. Ja zo wordt er gedacht. Zo wordt het vuilnis opgehaald, worden er mensen genezen, worden auto's gebouwd. Ik zou zeggen :
Eindeloos veel mensen in kantoren die elke dag maar weer de boel maar weer controleren, verifiëren, registreren. Ballastexistenz.

Dzjengis-Somebody | 29-09-19 | 13:28 | 1

Er zijn zoveel mensen,maar toch wordt er vaak nog niets gedaan.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:24
-weggejorist-
Jan Bennink9906 | 29-09-19 | 13:24 | 1

Genuanceerd stuk, ben het er volkomen mee eens. Tuurlijk is dit georchestreerd door een collectief milieuactivisten. Een meisje van 16 speelt zichzelf niet in de kijker maar wordt op die positie naar voor geschoven door een machtige groep met een eisen agenda. Ze hebben tot op zekere hoogte zeker een punt, maar dit is niet de manier je punt te maken. Het wordt door de grootste vervuilers in de geopolitiek met hoongelach weggewuifd.

JCercone | 29-09-19 | 13:23 | 1

Pu-Yi, de laatste keizer van China, was 3 jaar oud toen hij de troon besteeg, het kan dus nog gekker.

Mr_Natural | 29-09-19 | 13:26

Las een vinger er in krijgen. De rest van het verhaal klopt ook niet. Voor jaartal nul waren christenen nog niet ontdekt. Rome was aan het bewind. Een schoon tijdperk. Daarvoor vermoedelijk ook. Daarna kwam de rot zwarte tijd die donker werd genoemd. Dankzij christenen en hun Maria. Groen en Greta mensen azen op herhaling.

biltong | 29-09-19 | 13:19 | 8

@Zeebonkus | 29-09-19 | 14:16: De islam leert dat de drieeenheid van het Christendom bestaat uit Vader-Zoon-Moeder Maria. De Maria verering is best wel een dingetje, iets wat de islam absoluut niet kent en niet wil kennen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 14:28
-weggejorist-
Andrew Deen | 29-09-19 | 14:49

@Acar_ketimun | 29-09-19 | 14:04:
Dat klopt niet. De dingen die jij noemt zijn er eeuwen later aan toegevoegd. Breng het eens terug naar de èchte kern: hoe de eerste christenen leefden, dat is hoe je het christendom zou moeten zien. Bovendien moet je ook het instituut Kerk los zien van het christendom an sich; dat zijn echt 2 totaal verschillende dingen. Het instituut Kerk is een organisatie geleid door mensen met andersoortige motieven, en vanuit daar kwamen de zaken die jij noemt. Bij al dit soort zaken moet je je, voordat je zegt dat het inherent is aan de religie, afvragen: wat zou Jezus hiervan gevonden hebben? En dan heb je je antwoord al vrij snel: Jezus zou niet akkoord zijn gegaan met heksenverbrandingen, moord, verkrachting en plundering. Je hoeft alleen maar de levenswandel van de centrale religieuze figuur in je religie te raadplegen om te weten wat die van dit soort dingen gevonden zou hebben.

Braboblanke | 29-09-19 | 23:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb me even ingelezen, en de ouders van deze Gretha schijnen bekende Zweden te zijn; Haar moeder is internationaal operazangeres, en haar vader acteur/schrijver. Dit is de elite. En dit is zorgvuldig georkestreerd. Geeft niet, maar het is niet een willekeurig kind. Verder: tegen het gebruiken van kinderen voor je doelstellingen.

kotelet | 29-09-19 | 13:11

Is Greta trouwens alweer naar huis aan het zeilen?

Eens | 29-09-19 | 13:05 | 1

Of het vliegtuig in voor haar wereldtournee?

schijtzat | 29-09-19 | 15:20

Moedertje Natuur is mijn God en Darwin is de profeet. Alles zal goedkomen,links om of rechtsom, of Greta dat nou leuk vind of niet.

streknek | 29-09-19 | 13:04 | 6

@Andrew Deen | 29-09-19 | 13:30:
Lijkt op D66 idee. Hadden ze in het buurland voorheen ook niet zoiets? De geestelijk beperkten, lichamelijk beperkten en uiteindelijk zigeuners en joden, euthanaseren als oplossing.

Eppo | 29-09-19 | 14:26

@Eppo | 29-09-19 | 14:26:

Dat zeg ik niet rare kwibus.

Ik zeg:

Wat is er mis met zorgen voor jouw vader of moeder? Of als je dat echt niet wil. Ervoor betalen?

Leg uit...

Ik wacht wel netjes.

Andrew Deen | 29-09-19 | 14:47

@Andrew Deen | 29-09-19 | 13:30: iedereen heeft het druk rond te komen. Er moet namelijk belasting betaald worden. De Europese berenkuil moet gevuld blijven. En nu ga ik je blocken, irritante trol.

schijtzat | 29-09-19 | 15:22
▼ 3 antwoorden verborgen

We zien het steeds meer bij grote zaken zoals oorlogen, Islam, terugkerende Siriërs, uitgeprocedeerde asielzoekers en nu dus ook milieubeleid. Kinderen moeten breed in beeld en aan het woord want kind is extra zielig. Ik ben daar het minst gevoelig voor, zeker voor die die strijden voor iets waar meer geld dan mogelijk waarheid achter zit. Want ja Greta, terwijl de politici zegt dat er poolkappen smelten, dat de aarde opwarmt door onze CO2 dat de natuur veranderd en vele andere zaken zijn er ook geleerden en instanties die het tegendeel beweren. Zo las ik onlangs nog iets van de NASA die beweerde dat er zelfs ijs aangroeide en ook dat door de schommeling van de aarde er koudere en warme periodes zijn zonder de invloed van de mens.
Greta is een kind en laat zich makkelijk beïnvloeden, net als jihad kinderen die Moslimboy en Christiaantje spelen met een magazijn vol echte kogels. Het is gewoon fout als het tot extreme gaat, dat een kind geen vrijheid meer heeft om zelf te denken en speels te zijn.
Dus ja Greta heeft wat gemist in haar opvoeding. Met een druk bezette opera zangeres als moeder (en tevens songfestival deelneemster) kan ik mij voorstellen dat ze wat in haar opvoeding gemist heeft.

Sinclair | 29-09-19 | 13:02

@GS: wanneer krijgt GS een NSFW-knop om alle klimaat onzin er uit te filteren?

W_F | 29-09-19 | 13:00 | 2

Of GS Fact Check ?

vmk | 29-09-19 | 13:02

Onzin zijn hier juist de topics die wél lopen :o) Me dunkt, die blijven dus.

Shareholder II | 29-09-19 | 13:51

Marten Toonder zag het lang geleden al scherp, over groepen, groepsdwang en massahypnose, lees deze wiki maar eens; Tom Poes en het monster Trotteldrom nl.wikipedia.org/wiki/Het_monster_Tro...

Genodigde | 29-09-19 | 12:58 | 2

+1 Voor Toonderreferentie. Marten Toonder zag dingen heel scherp (en kon het ongeëvenaard verbeelden en verwoorden).

Ramsesz | 29-09-19 | 13:22

Maar toch.. Verkeerde publiciteit is ook publiciteit. Als je ziet wat een tiefeszooi de mensen alleen al op straat tieften is het aan de ene kant wel goed dat dit nu even een dingetje is. Wellicht zet het wat mensen aan het denken, al is het maar een handvol, dan is het winst. De manier waarop het nu is gebeurd levert zéker geen schoonheidsprijs op en het risico op aversieve reacties tegen gelijk alles wat pro millieu en klimaat is is eigenlijk te groot hiermee. Maar neemt niet weg dat er een behoorlijk stuk bewustwording heeft plaatsgevonden.

NiCeY | 29-09-19 | 12:56 | 9

@NiCeY | 29-09-19 | 14:31:

Allemaal leuk en aardig wat je er nu weer bij sleept. Maar je punt was, en dat heb je toch echt zelf zo gesteld: "Het huidige beleid is goed, want we gooien teveel zooi uit ons auto raampje".

Kijk als je argumenten hebt waarom we het nu verkeerd doen, dan moet je dat vooral zeggen. Maar je komt nu met gestrekt been op een volledig foutieve conclusie binnen en probeert het nu aan de hand van allerlei andere veronderstellingen zo te brengen dat je dat niet zo hebt gesteld.

Dat is het hele probleem met het huidige debat. Vanwege paniekzaaierij het beleid goedpraten. Sorry, maar het huidige beleid is fout.

peterdh | 29-09-19 | 14:57

@peterdh | 29-09-19 | 14:57:
Weet je, ik hoef hier helemaal niet ergens gelijk in te krijgen. Daar kom ik hier niet voor. Met die Greta is er (vind ik) op een hele foute manier aandacht gegeven aan de problematiek. Dat er daarnaast meer bewustwording optreed richting andere vormen van vervuiling, wel of niet aangericht uit laksheid, vind ik goed. En dat is niet omdat ik het zo leuk vind klinken. Dat er vanwege paniekzaaierij het huidige beleid wordt goedgepraat lijkt mij wat voorbarig aangezien de grove buitenlijnen er net pas staan voor het toekomstige beleid. Een beleid waarvan ik bang ben dat het een flink verdienmodel gaat worden.

NiCeY | 29-09-19 | 15:14

Wij zijn met zoveel,en toch verwaarloosd.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:26
▼ 6 antwoorden verborgen

De planeet hoeft niet gered te worden. De mens kan deze namelijk niet vernietigen ook al zou deze het willen. Het is de mensheid die gered moet worden. Maar ook dat gaat niet lukken en dat is helemaal niet erg.

De aarde probeert gewoon weer wat nieuws.

RenHoek | 29-09-19 | 12:55 | 6

@peterdh | 29-09-19 | 13:21:

Ja. We zullen morgen en overmorgen en volgend jaar normaal gezien wakker worden.

Maar zoals het leven is alles met een begin en een einde.

En als je de bossen verbrand en de zeeën leegvist dan ben je erg korte termijn bezig. Neem mij woord niet aan. Vraag het een wetenschapper hoe bossen vernietigen ons allemaal treft.

Of als je simpel bent... Vraag een visser hoe ver hij tegenwoordig moet varen om een goede vangst te halen.

Hij zal je ook vertellen dat het allemaal moeilijker wordt. Vis wordt duurder omdat er minder is. Dat is een probleem.

Andrew Deen | 29-09-19 | 13:36
-weggejorist-
Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:58

@Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:58:

Leuke ad hominem op niets gebaseerd. Maar je kan niet beter. Dat is voor iedereen duidelijk. Kan je niet wat anders gaan doen? Schreeuwen op een zeepkist terwijl volwassen mensen (je weet wel die wel het "nee, want.." debat aankunnen) verder praten.

Kleuter.

Andrew Deen | 29-09-19 | 14:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Minder, minder, minder mensen, of ben ik dan een humancist?

Mr_Natural | 29-09-19 | 12:54 | 4

Nee. Een humanist.

Gewone_mevrouw | 29-09-19 | 12:56

@Glasgow Argus | 29-09-19 | 12:55:
Mij maakt het niet zoveel uit, geboren aan het water naast een scheepswerf waar de afgewerkte olie gewoon in het water geloosd werd, ratten zo groot als katten rondliepen, waar de drollen in het water dreven omdat het rioolwater gewoon uit buizen in het water liep. Wij zwommen in dat water, daar kregen we weerstand van. Later verhuisd naar een woning onder de rook van Chemie Dupont, als de wind verkeerd stond, rook het naar rotte eieren en andere heerlijke aroma's. Nooit van m'n leven ziek geweest.

Mr_Natural | 29-09-19 | 13:04
▼ 1 antwoord verborgen

Check Blue collar logic op YouTube met “go home Greta”

YoMoms | 29-09-19 | 12:54 | 1

Raak gesproken.
Goed kanaal ook, dank.

o)+ | 29-09-19 | 14:50

De mensheid heeft zo'n enorm potentieel, maar we gebruiken het niet en we kunnen niet in grote gehelen denken en blijven klein denken. Dus onze soort gaat ten onder door iets dat we grote schaal verpesten, zoals een technisch foutje met kernwapens (is al een aantal keer bijna misgegaan) of een genetische modificatie van een bacterie of iets destructief van een geloof.
"Toen de hogepriesters en de handelaren het overnamen, waren we als soort verloren." "Ik denk dat het menselijk ras zijn gaven heeft verkwanseld, zijn belofte heeft verkwanseld. Ik denk dat mensen heel goedkoop zijn omgekocht, voor sneakers en cheeseburgers. En ik denk niet dat het kan worden opgelost ”
(G.C.)

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 12:51
-weggejorist-
Klijndijk1940 | 29-09-19 | 12:51 | 3

UN Task Force 11 Climate Division, Green Regiment, Tree Battalion.

Militair innemen en bezetten van Indonesie en Brazilie. Om Wereldburger te bechermen tegen de lokale belangen.

Polarisator | 29-09-19 | 12:50

Zie het als kermis. In dat VN gebouw was Chroetsjov bezig met zijn schoen op tafel (voor Russen is de tafel een heilig voorwerp) te timmeren. Nu komt een bekkentrekster die fascineert omdat links opeens kinderarbeid en verplicht schoolonderwijs aan hun laarzen lappen. Ze willen sensatie, ze zijn hysterische self-kickers en straks eindigt deze Greta in een psychiatrische kliniek met een Napoleon-syndroom (ze wordt misleid om te denken dat zij de wereld bestuurt).

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 12:50

Nee, genoeg van Greta. Heiligschennis, kindermishandeling & vrouwenhaat zijn al snel je deel wanneer je daar over nadenkt.
Laten de linkse griezels en klimaat-hobbits haar maar op vele podia sjouwen, tot ze oud genoeg is om af te danken.

Jan Passant mk2 | 29-09-19 | 12:47

Zeker in Nederland hoeven we ons niet aangesproken te voelen door dat labiele hysterische propagandapoppetje, gecreëerd door de milieulobby.
We hebben in dit land de strengste wet-en regelgeving voor bedrijfsleven en industrie, en het water, de lucht en de bodem zijn schoner dan ooit tevoren.
Het optreden van arme Greta is voor mij meer een vorm van triest entertainment .

laurentius | 29-09-19 | 12:47 | 1

Het water,lucht en bodem is schoner dan vroeger. Anno 2019 gooien wij plastic,chemicaliën en andere troep in zee en illegaal in en op de bodem. En in de lucht bijna hetzelfde. Die containers voor de kust waren ook een millieuramp. Het is nog steeds niet schoon.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:41

"Toon eens wat dankbaarheid". Precies dat. Historisch gezien is het Westen zelden zo veilig en welvarend geweest als nu maar als je het mensen vraagt, zeggen ze je dat we nu leven in de hel op aarde.

Derkaderr | 29-09-19 | 12:43

"Kwartiertje over de knie doet wonderen", argumenteerde vader zaliger. Hij had gelijk.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:42
-weggejorist-
DasNouJammer | 29-09-19 | 12:41 | 1
-weggejorist-
RickVogelschrick | 29-09-19 | 12:41 | 1

Altijd lastig om te zien dat de volgende generatie klaarstaat om je incompetentie en lethargie genadeloos aan de kaak te stellen. En dan altijd op die verjaardag waar al je oude kameraden aan de sjips en nootjes zitten. En dan kijkt iedereen naar jou en vraagt met een blik van "ja lul, wat heb je daar op te zeggen...?". Zit je dan met je bek vol tanden. Er is maar een oplossing, schelden en tieren, en dan weglopen. De briefpersoon is een jankert. "Schiet niet op de boodschapper". Kent u die uitdrukking?

Ignatius J Reilly | 29-09-19 | 12:40 | 4

Heb je nog meer flauwekul te schrijven? Zoek werk, dan kom je misschien op een dag, niet zo kinderlijk over.

H.E. van Putten/Koor | 29-09-19 | 12:53

@Super Vaagstra | 29-09-19 | 12:53: Hear, hear!

H.E. van Putten/Koor | 29-09-19 | 12:54

Mensen die met beide benen op de grond staan gedragen zich niet zo.

Ben5570 | 29-09-19 | 12:59
▼ 1 antwoord verborgen

Citaat:15 duizend jaar geleden zat je rond een vuur en dan kwam er een troep wolven en die vraten je op.
------
vooruitgang in een notendop: Bij de troep wolven zat een nieuwsgierige wolf die geen agressie toonde. Regelmatig werd er een stuk vlees naar de wolf gegooid die daarop reageerde door bij de mensen te blijven. Hij bleek een goede oppasser die s'nachts waakte over de groep mensen die hem voedde.... De wolf kreeg nakomelingen die steeds meer aan mensen gewend raakten. De wolven transformeerden in de loop der tijd naar gezelschapsdieren met verschillende eigenschappen. Groot, klein, lang haar, kort haar, en verschillend karakter. De mensen maakten van de ex wolf een mode dier die mooi bij het interieur paste met het karakter van een eigenwijs schaapje, andere werden meer wolf gelaten om de politie bij te staan....... Ook op ander gebied manipuleerde mensen hun omgeving zodat de natuur bedwongen werd tot op zekere hoogte........!
Het probleem door dit soort vernieuwingen is de gedachte van de maakbare wereld dat we alles naar onze hand kunnen zetten. Desnoods de zon een paar graden lager laten branden..... Maar de wolf kan je nooit helemaal uit de hond laten verdwijnen. En de zon doet wat hij wil binnen de grenzen die bij een zon van onze klasse horen... Ontembaar, net als plaattektoniek of een supernova...
De maakbare wereld is een illusie op velerlei gebied inclusief het klimaat.....
Greta moet daar nog achter komen als jong meisje zonder ervaring of kennis van zaken....

dijkbewaker | 29-09-19 | 12:39 | 2

Net als de maakbare samenleving waar nog velen achter moeten komen..
Het domesticeren van de natuur en van de mensen zelf heeft ertoe geleid dat de bovenonsgestelden denken dat ze steeds gemakkelijker de wereld kunnen leiden. Ik noem dat altijd de intensieve menshouderij. Dat levert veel geld en macht op. Nu wordt aan de maakbare wereld de warmtepompen, windmolens, zonnepanelen etc toegevoegd als verdienmodel. Op zich prima die technologische ontwikkelingen, maar hoe ga je vervolgens ermee om? Als je dan nog meer mensen wilt domesticeren zodat we over 100 jaar 500% meer mensen op aarde hebben of zelfs wanneer er netto niet meer gedomesticeerden bij komen dan nog heeft het geen zin. Inderdaad, de zon trekt zich van dit alles niets aan (wel veel planten dieren helaas en soms ook mensen).

ecologiste | 29-09-19 | 12:51

Maar de schuldigen van de(fake) klimaatveranderingen wijst zij alvast wel aan...

Ben5570 | 29-09-19 | 13:01

Ik ken wel meer van die wijven die allerlei streken uithalen omdat het niet naar hun zinnetje gaat. Lekker depressief worden, borderline etc. Het zal mij jeuken in ieder geval

brawler | 29-09-19 | 12:38

Goed stukje!
Alleen: "Ben blij dat je niet doodvriest of.." moet zijn: "Wees blij dat.."

6638-12345 | 29-09-19 | 12:36 | 3

Waarom moet dat ? Ben blij dat die kleuter je niet komt halen!

vmk | 29-09-19 | 12:39

Je wordt angstig om het woord ‘wees’ te gebruiken, als je moet schrijven over zo’n vervelend stuk vreten. Daarom.

Normpje | 29-09-19 | 12:59

Tja de aarde hoeft helemaal niet gered te worden, de natuur regelt het zelf wel. Over 1 miljoen jaar bestaat de aarde nog steeds maar de mensen zijn misschien weg, hetzij door een atoom oorlog, een grotere meteoor of een griepvirus met ebola gecombineerd. We moeten dus alleen maar onszelf redden door onze planeet voor ons een beetje bewoonbaar te houden, de planeet zelf zal het een zorg zijn, met of zonder een greta.

jan huppeldepup | 29-09-19 | 12:35
-weggejorist-
Eppo | 29-09-19 | 12:35 | 1

Het probleem is dat hele nieuwe generaties Greta'tjes leren dat onoprecht hysterisch emotioneel manipulatief gedrag een effectief machtsmiddel kan zijn en zelfs wordt beloond met een sterrenstatus als nobele wereldverbeteraar. Ben benieuwd waar dat in deze hypernarcistische door ijdelheid gedreven tijdsgeest nog meer toe gaat leiden.

o.denbesten | 29-09-19 | 12:34 | 2

Tja misschien staat er nu een jongetje op van 15 die met tranen in de ogen voor de UN jengelt dat zwarte piet racisme is.

jan huppeldepup | 29-09-19 | 12:40

Dat werd vanuit die organisatie door iemand gezegd dat Nederland nog steeds een Zwarte Piet heeft,niet door Ned.zelf.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:43

Toonzetting in de Greta-topics-panelen wordt steeds serieuzer, EN chagrijniger.
Vol mee in de lijn-Greta pijn.
Nee, dan de Dumpert lolbroeken over Greta. Kunnen wij nog wat van leren.

chicago river | 29-09-19 | 12:34 | 2
-weggejorist-
vmk | 29-09-19 | 12:41

Greta is zowat over de over de datum heen, nu moet er een nieuwe Greta komen volgens onbestemde berichten zijn prutte en ollo samen bezig de nieuwe Greta te maken.

Hoorneslaan | 29-09-19 | 14:35

Is het milieu en of klimaat nu wel of niet verstoord? Weet ik gewoon niet zeker. Zeer veel wetenschappers aan beide zijden die lijnrecht tegenover elkaar staan maakt het niet gemakkelijk.

Wel maak ik me ernstig zorgen. Over die enorme vernietiging van bossen in Zuid Amerika voor en door boeren, platbranden bossen in Indonesië voor winstgevende palmolie wordt gedoogd. De enorme longen vernietigen die voor verdamping zorgen blijft niet ongestraft, wat wasemt dan straks nog het ecosysteem? Want: geen oerbossen meer. Er moet wel degelijk iets gebeuren vermoed ik willen we de planeet leefbaar houden.

Maar de tegenstrijdigheid dat economie wel moet groeien voor ons welzijn waarbij steeds meer menskracht nodig is met als uitbuiting van de aarde staat lijnrecht tegenover de aarde sparen. Dat wisten we 25 jaar geleden ook al wel. Maar weet iemand een oplossing?

Andrew Dean heeft daarom wel een punt. Ergens moeten we toch ook verantwoordelijkheid afleggen tegenover komende generaties. We moeten deze aarde leefbaar achterlaten, maar heb er een hard hoofd in.

Jan, Leiden | 29-09-19 | 12:33 | 5

owww ja, eerst hier de natuur naar de bliksem helpen en nu zuidamerikaanse landen de les lezen?Denk na, ook die lui zijn geld enlandbouw nodig.Het erge is dat die landen vol geplempt worden met gemodificeerde gewassen die wij hier dan oon nog eens op ons bord krijgen.Hier verjagen wij dus alle boeren na afbraak van de natuur en krijgen daar gemodificeerde troep voor terug?Plus dat het natuurlijk ook niet normaal is dat een klotelandje als vernederland bij de grootste landbouw(producten)-en vleesexporteurs hoort.

Ben5570 | 29-09-19 | 13:10

@Polarisator | 29-09-19 | 12:42:
Denk meer aan overtuigen. Werkte vroeger wél in Indonesië. Brazilië staat economisch al onder druk. Militairen zijn al naar gebied gestuurd door president zelf van Brazilië.

Jan, Leiden | 29-09-19 | 13:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Zullen we even wachten totdat het kind een jaar of 25 is voor we er naar gaan luisteren.
Studie gehad, aan het werk en zo, beetje levenservaring.
En verhoog de leeftijd om te stemmen naar 25.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 12:33 | 2

Nou we het er over hebben. Misschien zou een onderzoekje van Maurice wel aardig zijn. Hoeveel mensen vinden dat de stemgerechtigde leeftijd naar 16 kan en hoeveel 20 of 25.

kloopindeslootjijook | 29-09-19 | 12:39

Misschien haalt ze die leeftijd niet wegens algehele desolatie.

kaasfondue | 29-09-19 | 13:00

Klimaat is groot en Greta haar profeet.

Eppo | 29-09-19 | 12:33

Een naar over het paard getild kind

Zij die voor onze vrijheid de beaches bestormden en stierven op de stranden van Normandy ........ en dan zien hoe deze bevochten vrijheden door de Greta's van deze wereld worden misbruikt & verkwanst.

en.wikipedia.org/wiki/Omaha_Beach#/me...

Ervaringsdeskundige | 29-09-19 | 12:32

Klimaatverandering is een uitdaging waar de mensheid voorlopig gewoon mee zal moeten dealen. De ijstijd zijn we te boven gekomen en dit overleven we ook wel weer.

Milieuvervuiling is een acuut probleem van nu dat we hard moeten aanpakken, willen we de boel nog een beetje leefbaar houden voor komende generaties.

Door die twee zaken op een hoop te gooien creëren we een politiek-economische patstelling waar we niet uit gaan komen. Klimaatactivisme is contra-productief. Over 15 jaar kunnen de Thunbergs van nu op zijn Gretiaans toegesproken worden.

Binnenbaan | 29-09-19 | 12:32 | 1

We zitten nog in een ijstijd.. midden er in.
In een ijstijd zitten pieken en dalen, we gaan nu de piek op, en binnenkort weer een dal in.. ik meen dat de ijstijd van nu al twee miljoen jaar aan de gang is.

vmk | 29-09-19 | 12:43
-weggejorist-
EefjeWentelteefje | 29-09-19 | 12:30 | 2

De hele mensheid met hun geweldige hersens die van alles kunnen is het gif voor de aarde. Wij denken monopolie te hebben op alles wat leeft op aarde en beslissen over alles wat leeft en dat net zo veel recht heeft als het soort mens om op deze aarde te leven. Misschien moeten we toch meer 'back to base' om het leefbaar te houden op deze planeet. Als we hier blind voor blijven dan sterft het soort mens en ook dier simpelweg uit. Het kan allemaal wel wat minder dus terug naar de rolodex tijd, bevolkingsbeperking (hooguit 1 kind per gezin mits meerling) en dan komt het vanzelf wel weer goed.

pino2 | 29-09-19 | 12:30 | 1

O ja, en voer gewoon de doodstraf weer in; mensen die kinderen verkrachten, moorden met voorbedachte rade gewoon wegruimen want die zijn het leven niet waard. Eén voorwaarde; bewijs moet onomstotelijk bewezen zijn om geen onschuldigen naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

pino2 | 29-09-19 | 12:32

Helemaal eens. Greta, het tot vlees verworden, marketingstool van de klimaatactivisten en hun mondiale lobby. De beschaving en daar rekening ik alleen die landen toe waar geen dominantie is van de Islam. Zij lopen eeuwen achter en blijven hangen in barbarisme. Daar telt in elk geval het klimaat niet, alleen het woord van Mohammed en Allah. Maar de westerse beschaving ontwikkelt zich door en er zullen in tijd technologieen komen die zullen bijdragen aan een schonere wereld ten aanzien waar de mens invloed op heeft. Hier hebben we het gedram an Greta, en haar activistische volgelingen niet voor nodig. Als ik dat zie, moet ik aan Monty Python denken, the live of Brian, iedereen liep achter hem aan, waarom ............ omdat iedereen het deed.

De Evangelist | 29-09-19 | 12:28

Het is gewoon een kind wat geleefd wordt, weliswaar een mega verwend kind dat gewend is in het middelpunt van de aandacht te staan, zie Trump filmpje, waar ze bijna ontploft omdat de president van de VS binnenkomt en alle aandacht krijgt. Maar het blijft een kind.
Prachtig ook die persconferentie waar ze mamma aankijkt met een smekende blik om haar te helpen.

marrretje | 29-09-19 | 12:27

Ik denk dat we best wel wat aardiger kunnen zijn tegen greta, ze heeft geen idee. Haar ouders daarentegen en alle mensen die haar op deze plek neerzetten die zouden best bestraft mogen worden.
De ouders uit de ouderlijke macht ontzetten en greta naar een pleeggezin lijkt me een goed begin.

IkWilOokWatZeggen | 29-09-19 | 12:25 | 4

U heeft helemaal gelijk. Het gaat niet om dit kind, die kan er eigenlijk niets aan doen. Ze wordt geleefd en geïndoctrineerd door mensen die over lijken gaan.

zwartzondersuiker | 29-09-19 | 12:30

Sorry hoor maar met 16 jaar kon ik écht wel zelf nadenken. Je kan mogelijk gemanipuleerd worden op die leeftijd (maar ook wanneer je 40 bent) maar toch denk ik dat je zelf ook een mening kan vormen met 16 jaar wanneer je redelijk goed op de hoogte bent van wat er speelt, kwestie van je erin te verdiepen.

pino2 | 29-09-19 | 12:34

@pino2 | 29-09-19 | 12:34: als autist wordt het wat ingewikkelder, en niet iedereen is zo snel als u.

zwartzondersuiker | 29-09-19 | 12:48
▼ 1 antwoord verborgen

Misschien kan Greta eens op een zeepkist gaan staan in een achterbuurt van Karachi, of Lagos... En dan roepen: "How dare you to want electric power 24 hours per day!! Can't you be just satisfied with the, on average, four hours per day that you have right now?" En dat nemen we dan op met een verborgen camera, en zenden het vervolgens uit als "BananaSplitHorror"...

Rhenium | 29-09-19 | 12:20

Ok Van Rossum. Wat er m.i. moet (...) gebeuren dat is dat we even teruggaan naar die tijd met die wolven waar je het over hebt en dan overschakelen naar een beter klimaat waar je minder hoeft te werken om te overleven: daar waar de beschaving althans de westerse is geboren, namelijk Midden-Oosten en het gebied rondom Middellandse Zee (inclusief N-Afrika hahaha). De Grieken zoals Plato, Aristoteles, Theophrastus, want waar kweam later die Renaissance vandaan toen we eeuwenlang hebben lopen ploeteren? We moeten vervolgens onszelf opnieuw uitvinden. De technologie wordt steeds beter maar is veel gebaseerd op Descartes en dat betekent dat gevoel niet meetelt... we moeten (...) onze primitiviteit terug uitvinden zodat we dichter bij de natuur komen te staan met ogen, oren, gevoel, spiritualiteit, erotiek. Die moeten we weten te verbinden met de technologie. En dan zullen domme praatjes van politici meteen begrepen worden en krijgen die geen stemmen meer. Dat is het zo ongeveer in een notendop.

ecologiste | 29-09-19 | 12:17 | 9

@ecologiste | 29-09-19 | 12:31:
De codex Hammurabi duidt al op een hoge graad van beschaving. In die tijd speelden ze in Europa nog met vuurstenen. Die Europese staat van leven was dus allerminst de norm voor 'de staat van de mens' in die periode.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:46
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Spie | 29-09-19 | 12:16 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Greta gaat met de zeilboot naar New York om een statement te maken.
Mee op die boot 6 man personeel en ze werden gemonitord door twee helicopters die mee vlogen.
Dat maakt haar de meest vervuilende, verkwisten en milieuonvriendelijk schepsel dat op de hele Klimaattop te vinden was. Maar daar hoor je die meehuilers niet over.

Jos Tiebent | 29-09-19 | 12:15 | 6

@fikkieblijf! | 29-09-19 | 12:29:
Nee er vliegen geen helikopters mee lol bij een Atlantische oversteek??
De motor is verplicht voor de Imoca klasse en wordt slechts gebruikt voor het in/uitvaren van havens, tijdens de oversteek is de motor verzegeld.
Qua stroom is de boot zelfvoorzienend dmv zonnepanelen.

Berbaar | 29-09-19 | 12:52

@Berbaar | 29-09-19 | 12:52: allemaal leuk en aardig, maar hoe milieuvriendelijk is het om per uur 60 ladingen x 300 passagiers per lading op deze manier over de oceaan te brengen? Even los van het tijdsasoect.. sommige mensen hebben niet de luxe.om een week over die reis te doen.
Het is leuk.. niets anders

Epistulae_Morales | 29-09-19 | 19:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Vergeef dit kind, ze weet niet wat ze doet.
Het is de schuld van al die media, die ons dat paradijs voorschotelen, van celebrities die maar hoeven te roepen of iemand komt hun problemen oplossen.
Dat levert voor zo'n kind natuurlijk de verwachting op dat Supergirl ook in de echte wereld alle problemen voor het einde van de aflevering oplost.

frank87 | 29-09-19 | 12:14

Ik kan het een dreinende puber onmogelijk kwalijk nemen dat ze zich als een dreinende puber gedraagt en al helemaal niet omdat ze ook nog eens niet spoort. Dat organisaties als de VN een podium bieden aan kinderen is veel verwerpelijker.

Hetze Haatstra | 29-09-19 | 12:14

Greta is het probleem niet, het is het linkse tuig wat er achter zit en de meerderheid van de bevolking wil vooral maar deugen en nog eens deugen.
Het zijn bange poepbroekers die bang zijn om uit de roedel te worden verstoten.
Je ziet het steeds meer om je heen die verwijfde mannen met knotjes en geen sokken in de schoenen, lees je mee Hugo Borst.
Al die evenementen die vandaag worden afgelast zoals vandaag weer de 1/2 marathon van Texel is afgelast omdat het een beetje regent.
Zie die watjes van een Klaver en Jetten met hun Oger pakjes en hun gemanicuurde nageltjes, klei en stront onder de nagels hebben ze nog nooit gehad.
Ze willen maar een ding, het leven moet een feest zijn, dat is het soms maar vergeten dat het ook af en toe gewoon kut is en dat het er bij hoort.
Zonder bergen geen dalen en zonder verdriet geen vreugde.

oakmont | 29-09-19 | 12:14 | 11

@Andrew Deen | 29-09-19 | 12:41:

Mooi dat je eens in de spiegel gekeken hebt.
Want je hebt helemaal gelijk; hoe jij het misbruiken van dat kind Greta goedpraat is bijna net zo walgelijk als jouw ontkenning van de wetenschap.

Trouwens, wat doe je zelf eigenlijk, voor een beter milieu?
Helemaal niks, zeg je?
Behalve zondebokken aanwijzen?
Snap ik, de Groene Khmer zijn net als jullie voorgangers van de Rode Khmer niet tot meer in staat. Jullie zijn dan ook maar kinderen; speeltjes slechts in de handen van de echte machthebbers.

Dandruff | 29-09-19 | 12:57
-weggejorist-
Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:37
-weggejorist-
Andrew Deen | 29-09-19 | 13:43
▼ 8 antwoorden verborgen

Oh ja, dat is de baas van Mabel van Oranje.

Bolder | 29-09-19 | 12:16

Maar kun je ook rekenen? 25 miljoen vanaf 2000. Greta moest nog geboren worden. 25 miljoen/17jaar/22 milieuclubs is ca. 65000 per jaar.

Ter vergelijking: de Amercentrale alleen heeft ca 1,75 miljard subsidie gekregen. Stel de afschrijvingstermijn op 40 jaar, dan heb je het over 43750000 per jaar. Dat ding stookt euro in plaats van kopen.

Guusneus | 29-09-19 | 12:51

Haar marxistische ouders en de lobby van Soros moeten afgestraft worden, niet dit domme gemanipuleerde wicht.

xpto | 29-09-19 | 12:12

Linkse groepen die kinderen indoctrineren en voor hun socialistische/communistische karretje spannen onder de noemer van ‘klimaat’. Walgelijk.
Dat kind is daar het gezicht van: dus dit kind wekt walging op.

Goed-hardt | 29-09-19 | 12:12 | 2

Ja inderdaad, waar kennen wat dat toch van ?
Socialistische Jeugd brigades, Hitlerjugend, Rode Jeugd, etc.

Bolder | 29-09-19 | 12:15

@Bolder | 29-09-19 | 12:15: van de vervelio AD hier, maar dat is ook maar een ongewassen meeloper.

Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:30

Men schrijft overigens 'goederiken' en 'slechteriken'.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:11

Israëlische soldaten kregen te maken met 15-jarigen die stenen gooiden en ander geweld gebruikten. Dan is het moeilijk hoe te reageren als volwassene tegen zo'n kind, want de beeldvorming is gemakkelijk tegen die volwassene.
Zoiets zien we ook bij Greta. Je vindt het grote onzin wat er gebeurt, maar je wilt zo'n kind ook een beetje sparen.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:08 | 2

Ja, dat zal dan wel een zwaar gebrek aan empathie zijn, maar die neiging heb ik helemaal niet.

Pierre Lebon | 29-09-19 | 12:12

@Pierre Lebon | 29-09-19 | 12:12:
Waarom denk je dat Trump zo vriendelijk sprak over Greta. Die gaat zich niet verlagen tot het aanvallen van een kind. Feit.

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:41

Vooral de persconferentie even kijken. Er blijft weinig van haar boodschap over als er geen voorgekauwd blaadje voor haar neus ligt (vanaf 21:30)
youtu.be/RGf-SBar_r4

Dommelsch | 29-09-19 | 12:08

Het leven is welbeschouwd zinloos. In die, naar heelal geziene, korte tijd dat je aanwezig bent op aard kan je het beste maar doen waar je blij van wordt en das in mijn geval duurzame en klimaatneutrale porno kijken.

Jan Leul | 29-09-19 | 12:07 | 4

Comment du jour!

De Briemusketier | 29-09-19 | 12:18

Dat zullen dan beduimelde boekjes zijn, want online, daar is niks klimaatneutraals aan. Die servers vreten grijze stroom.

Guusneus | 29-09-19 | 12:32
▼ 1 antwoord verborgen

Kop column:
"INZENDING. Het Probleem met Greta"
Had ook kunnen zijn;
"INZENDING. Het Probleem Greta" (Als in: "Het Geval Greta")
Meer dan prima column trouwens.

chicago river | 29-09-19 | 12:06

Stupide pogingen om er een generatieprobleem van te maken, de decadentie gekroond.

Schulzie | 29-09-19 | 12:04

De wedervraag is eenvoudig: Hoeveel mensen zouden niet gestorven zijn als het CO2 gehalte vanaf - pak 'm beet - 1975 stabiel was gebleven?

Het antwoord is waarschijnlijk: nul.

omanders | 29-09-19 | 12:04

Greta beseft zelf niet hoe geprivilegieerd ze is. Zowel in tijd als in plaats.

du Roi Soleil | 29-09-19 | 12:03

Dreinende puber heel aardig.

bijna_raak | 29-09-19 | 12:03

Greta Goebbels Thunberg is de Fuhrer von der Klimajugend die niks anders wil dan een 1000 Jahriges Dritte Reich zonder Abgasse. Und jeder die het daarmee niet eens ist, soll sofort ausradiert worden. In het Reich van Greta Goebbels Thunberg leben nur Hundertprozentiger Klimaglaubiger und Angehauchter die vollig én onvoorwaardelijk steun beloven an ein Umwelt ohne Verschmutzigung und jeder lebt wie in ein Marchen zus Denmark lang und glucklich!

Heppie-even-voor-mij | 29-09-19 | 12:01

Vergelijk de missie van Greta met kunst.
Het maakt niet uit of je het mooi, lelijk, angstaanjagend, prachtig of debiel vindt.
Zaak is dat het een emotie oproept en ja dat doet ze, ook hier.
Ze wil aandacht voor "haar" zaak en die aandacht is er in overvloed.
Nu is het aan die mensen op "topniveau" om met dat gegroeide mondiale bewustzijn wat verstandigs te doen.

Berbaar | 29-09-19 | 11:59 | 8

@Berbaar | 29-09-19 | 12:10:
Jij gaat dat niet betalen. Jouw uitkering wordt minder. Da's een heel verschil. Je denkt wel dat "jij" het betaald. Maar in realiteit krijg jij minder geld van demense die er wel voor werken.

peterdh | 29-09-19 | 12:13

@Berbaar
Als je propaganda als een kunstvorm beschouwt, en dat mag, dan is hier inderdaad sprake van een vorm van kunst.

VanBukkem | 29-09-19 | 12:23
▼ 5 antwoorden verborgen

Het leven is niet kut, het leven is een lul: Hard, en veel te kort.

VanBukkem | 29-09-19 | 11:59 | 3

LOL..

Wasbakplasser | 29-09-19 | 12:13

Die gaat op een tegeltje.

Mr_Natural | 29-09-19 | 12:48

Hij is goed.

streknek | 29-09-19 | 15:34

Beschavingen komen en gaan. Al miljoenen jaren.

Polarisator | 29-09-19 | 11:59 | 5

@Andrew Deen | 29-09-19 | 12:36: want de enige beschaving is de mensheid natuurlijk. Ik begin je zwakzinnige reacties steeds beter te begrijpen, je mag je eigen advies zelf maar eens uitvoeren. Maar het zal wel comfy zijn in je uitgekozen gewatteerde hokje, vingerwijzend naar een ander want jij weet wèl alles en je bent een orakel. Net als dat gestoorde kind dat je hier denkt te moeten verdedigen, het voelt als one of your own hmmmm? Toe, ga nog eens wat redenen voor een ander invullen, want zo bouw jij je wereldbeeld op. Profeet van de zwakke grond.

Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:26

@Acar_ketimun | 29-09-19 | 13:26:

De tering. Je hebt nooit de basisschool af kunnen maken. Je weet en snapt de definitie van beschaving niet?

Och arme.

Doe jezelf een plezier en hou op met jezelf onsterfelijke voor schut te zetten.

Dit is de definitie van "intellectuele armoede"

Andrew Deen | 29-09-19 | 13:40

@Andrew Deen | 29-09-19 | 13:40: Intellectuele armoede is om een tegel met een ziekte te beginnen.

onfray | 29-09-19 | 18:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Het probleem met Greta is het Soros luchtje dat rond de Greta show hangt. Nog niet zolang geleden was de MSM globaal in touw om de White Helmets te bejubelen in Syrië, die chloorgascanisters in bed legden om daarmee een wereldwijd-globale hysterie te laten ontvlammen. Nu lijkt het alsof Greta's gezicht min of meer permanent met chloorlucht wordt bedweld. Verwrongen trekt ze bekken die iets gifgasserigs doen vermoeden. Maar los van het slachtoffer: dit allemaal is zorgvuldig geënsceneerd alsof er een opera-libretto gevolgd wordt. Aha, haar moeder is operazangeres.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 11:58 | 7

@Guusneus | 29-09-19 | 12:25: In de achttiende eeuw werden jongetjes gecastreerd om van ze merg en been doordringende castraatzangers te maken. Een soort ontmande Greta-tjes avant la lettre. Ook toen ging het vooral om de ontzetting van het eunuch-gebeuren, minder om de muziek & opera. Kortom, net als The Elephant Man, kom naar de kermis en kijk hoe ZIJ kan kijken!

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 12:34

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 29-09-19 | 12:34: Dat is geen antwoord op de vraag wie dan de spullenbaas is, pensionado ;-)

Guusneus | 29-09-19 | 12:47

@Guusneus | 29-09-19 | 12:47: Pensionado? U reageert kennelijk op mijn nick, die goed z'n werk doet. Wie leest er tegenwoordig nog klassieke literatuur? ////// Het is wel een antwoord op de vraag: Greta is een verdienmodel. Ze is te asperger om dat zelf door te hebben, dat ze vreselijk misbruikt wordt.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 12:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Als Asperger beredeneert Gretha veel uit ego-perspectief. Dat maakt haar eigenlijk bij uitstek ongeschikt als spreker, temeer daar het voor haar lastig zal zijn om zich te verplaatsen in haar toehoorders en hun reacties te peilen. In plaats van haar op deze manier naar de voorgrond te duwen, hadden haar ouders er beter aan gedaan om haar richting de wetenschap te stimuleren. Daar zou ze wellicht haar steentje kunnen bijdragen op een manier die veel beter bij haar past. Dit voelt verkeerd en unheimisch, op heel veel manieren.

MickeyGouda | 29-09-19 | 11:57 | 4

@Berbaar | 29-09-19 | 12:06:

Er is een dunne lijn tussen bewustwording en paniekzaaien, zo heeft een wijs man mij ooit verteld.

MickeyGouda | 29-09-19 | 12:20

@Berbaar | 29-09-19 | 12:06: Herinnert u zich de White Helmets nog? Hoe die bezig waren om bij VVD-ers 'awareness' te creëren? Aha, VVD-ers zijn keien en onderste stenen in het vergeten...

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-09-19 | 12:20

@Berbaar | 29-09-19 | 12:06:

Awareness of polarisatie. Ik zet op het laatste in. Precies wat 'we' niet nodig hebben.

Montu | 29-09-19 | 14:54
▼ 1 antwoord verborgen

Het toppunt van het socialistische maakbaarheidsdenken is wel dat je denkt dat wij het klimaat kunnen beïnvloeden. Als er ooit weer eens een ijstijd komt, zal dat ook “klimaatdoden” opleveren. En daar kunnen we niets aan veranderen, behalve aanpassen aan de omstandigheden. En dat kunnen wij vrij goed, daarom staan we als diersoort bovenaan de piramide. Maar ook wij kunnen het weer cq klimaat niet naar onze hand zetten. Wen er maar aan!

medusa324 | 29-09-19 | 11:57 | 2

Dat dus. En dan de schuld geven aan de economie en op hetzelfde moment de grootste lobbyhoer van de klimaatmaffia zijn. En reken maar dat daar een hele grote groep "foute types" volgens het dictaat van GL hun zakken mee lopen te vullen.

Kukooo1 | 29-09-19 | 12:50

De straalstroom komt al jaren boven ons meest van links,niet van rechts. Daar kunnen wij met een paar simpele maatregelen niet tegen op.Ook de wind kunnen wij niet verdraaien,als hij met 40c.uit de Sahara naar ons Europa toestroomt. Andere landen hebben geen Sahara in de buurt,daar kan het nog geen 40c.worden.

Jan Onbewoond | 29-09-19 | 16:59

Wat het hele Greta-verhaal bewijst, is hoe ver de groenlinkse kerk wil gaan om haar gelijk te halen. Kinderen kapotindoctrineren tot op het punt dat ze er van overtuigt zijn dat er een 'extinction event' aan zit te komen, en ze ten overstaan van miljoenen mensen staan te grienen hierom.

Het is gewoon kindermishandeling. Dit kind is voor de rest van d'r leven getekend hierdoor.

Ze gaan over lijken. Ik weet zeker dat als er een knopje was 'toon mijn groenlinkse gelijk door morgen de planeet letterlijk naar de kloten te laten gaan' was, dan zou elke groenlinkser op dat knopje rammen als een bezetene.

DuperSildo | 29-09-19 | 11:55 | 3

Dat meisje krijgt het nog heel moeilijk!

vluchtelingallergie | 29-09-19 | 11:56

Ze misbruiken dat arme kind.
De linkse kerk is hier mee: A sociaal.

nr123456789 | 29-09-19 | 12:08

Het kan mij niets schelen wat haar probleem is .

iopeth | 29-09-19 | 11:55 | 1

Er staat "met", niet "van" in de kop.

chicago river | 29-09-19 | 12:12

Mooi verhaal, wat ik echter mis is de verbazing over hoe dit wicht in allerlei vergaderingen met wereldleiders geschoven word. Je zou bijna denken dat het allemaal een geregisseerd en vooropgezette vertoning is om jean kloot en de zijnen op een bepaald spoor te zetten.

DatInternetDingetje | 29-09-19 | 11:55 | 4

Zou denken? Tuurlijk is het allemaal geregisseerd!

vluchtelingallergie | 29-09-19 | 11:58

Dat spoor is inderdaad al ingezet. Verarming van de middenklasse en daaronder, want eeuwige groei is een utopie gebleken. Dus gaan we herverdelen en interen. Enig idee waarom u niets merkt van de ‘hoogconjunctuur’?

Nou daarom.

medusa324 | 29-09-19 | 12:01

Het is een grote freakshow. Sinds wanneer laten leiders hun oren hangen naar een boze puber? Wanneer dat de nieuwe norm wordt, hebben we een veel groter probleem dan dat er wordt aangekaart.

Kukooo1 | 29-09-19 | 12:46
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi geschreven. Inderdaad was het leven keihard en hebben we veel bereikt. Met onze kennis ook de plicht om de aarde heel te houden. Helaas wordt dat gevoel van rentmeesterschap voor misbruikt om verdere belastingmaatregelen door te voeren en wordt, zoals gisteren al door Feynman beschreven aan de belangrijkste oorzaak, overbevolking, voorbij gegaan.

Franker | 29-09-19 | 11:54 | 1

Daar mag je ook niet over praten. Toen die oude Le Pen over ebola begon en suggereerde dat we misschien iets minder ons best moesten doen om iedereen op dat continent een overlevingskans te bieden werd hij zowat gelyncht. Toegegeven: echt subtiel is de oude baas nooit geweest, maar aangezien we ze daar in Afrika niet kunnen dwingen om de explosieve bevolkingsgroei in hun broekje te stoppen kan een zeker gelijk hem niet ontzegd worden.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 16:11

Wat een belachelijk epistel.

Greta staat voor de regerings- en wereldleiders van de hele wereld en zegt dat ze niet genoeg doen om het tij te keren.

Meneertje in bovenstaande brief voelt zich in het kruis getast en vooral aangesproken.

Hoe kleinzielig kan je zijn. Het is een valse vergelijking en vooral jouw aandeel als simpele consument witwassen. Veel laffer kan je het niet maken.

Meneer de briefschrijver. De reden waarom jij Greta haat is omdat zij wel opstaat en jij niet. De reden waarom jij niet op wil/durft opstaan is omdat jij geen "opofferingen" wil brengen om de planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties. De reden waarom jij zo boos en verontwaardigd bent is omdat ze indirect ook jou noemt. Naast alle politieke leiders die het probleem blijven ontkennen doe jij ook aan struisvogelpolitiek. Je steekt je kop in het zand en denkt laat de toekomstige generaties de troep maar opruimen. En dat, meneer de briefschrijver, dat is waarom millennials zo boos zijn. Jij meneer de briefschrijver spendeert liever 5 minuutjes om een neer te pennen waarom jij vind dat een kind een monster is dan 5 minuutjes om te lezen en begrijpen wat het probleem is en waarom het een probleem is. Jij meneer de briefschrijver bent onderdeel van het probleem. Ongewild waarschijnlijk. Je bent ongetwijfeld geen kwaadaardig mens. Maar je laat je wel leiden door kwaadaardige mensen. Dat is het probleem. Er is niets mis met jouw afval op te ruimen. Er is niets mis met een betere en schonere wereld achterlaten. Er is niets mis met wat lusten verruilen voor wat lasten zodat onze kinderen en kleinkinderen een betere wereld hebben. Perfect zal het nooit worden. Maar als we niets doen dan is het er straks niet meer.

Andrew Deen | 29-09-19 | 11:54 | 20

Bijna net zo stompzinnig als de beschuldigingen van dat gehersenspoelde kind. Opstaan is de kunst niet, je boodschap verkopen aan degenen die het podium beheren opdat je deze mag gebruiken is de kunst. Of beter: onmogelijkheid wanneer jouw boodschap hen niet aanstaat. Die act van Greta was mogelijk omdat de organisatie achter het haar toegediende verhaal stond, als ik daar had willen vertellen dat het allemaal totale nonsens is en dat alle zogenaamde maatregelen meer schade veroorzaken dan ze ooit kunnen oplossen zou ik niet eens de zaal ingekomen zijn.

Pierre Tombal | 29-09-19 | 15:57

Gaat het over "een betere en schonere wereld achterlaten" ? Dat zou mooi zijn, daar kan iedereen een steentje aan bijdragen.

Maar neen. Het gaat over het klimaat. Met ingewikkelde modellen, grote hoeveelheden parameters en factoren, complexe data.
In ieder geval niet iets dat je op je zestiende al weet of hebt geleerd.
En al helemaal niet als je spijbelt.

knutsel_ | 29-09-19 | 16:13

Met een moeder die beweert dat zij een soort van superkrachten heeft en CO2 met het blote oog kan zien. Volslagen krankzinnig.

knutsel_ | 29-09-19 | 16:16
▼ 17 antwoorden verborgen

Ze mag van mij opgevreten worden door de wolven.

aamert | 29-09-19 | 11:54

Ik zat in een hotel in setubal toen ik het 'live' op TV zag. Ik dacht fuck dit, wegwezen hier. Ik draaide me om. Hysterisch gejank. Ja de oorzaak van een vervuilde planeet is gewoon de mens. Daar ontkom je niet aan.

En dat onze samenleving gebaseerd is op geld weten we ook inmiddels. De tijden van een mooi adam en eva leventje is er allang niet meer bij. Ieder kind tot 18 jaar heeft een vrijspel op alles, daarna begint de subscription op het leven. Werk hard, bereik je doel, en doe goed.

Voor je het weet ben je tegen je einde aan en blik je terug op je leven. Geniet ervan!

ArnoudvanDoorn69 | 29-09-19 | 11:54 | 8

@ArnoudvanDoorn69 | 29-09-19 | 12:18:
Mooi man, op het vaste land kan het inderdaad bloedheet worden daarom kozen wij een Portugees eiland als toekomstige residentie.

Berbaar | 29-09-19 | 12:32

@Berbaar | 29-09-19 | 12:32: Ik ga op korte termijn samen met mijn portugese vriendin een leuk huisje zoeken in de regio van Costa da caparica! Setubal enzo is te local. Portugees ansich is al een extreem lastige taal. Ik ben beter in talen zoals Duits, Pools.

ArnoudvanDoorn69 | 29-09-19 | 12:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Volgend jaar hoor je niets meer over dat kind.
Wie herinnert zich nog Malala? Mocht overal speechen, handjes schudden met 'de groten der aarde' en toen werd het stil. Ze mocht nog even komen opdraven bij RTL's Late Night maar het werd Humberto's slechtst bekeken uitzending.
Staat de mentaal verknipte Greta ook te wachten.

leo de pejo | 29-09-19 | 11:53

Is dat stuk geschreven door een Nederlandse politicus, wiens hoofd nog niet op hol is geslagen? Er blijven er weliswaar niet veel over maar toch...

Nico_the_Sparrow | 29-09-19 | 11:53

Toen ik dat irritante kind voor het eerst zag dacht ik, wie heeft haar door de security laten glippen? Maar het blijkt dat the powers that be weer een manier hadden gevonden om deugpunten te scoren.

gekwetst | 29-09-19 | 11:53

Kinderen worden opgezet tegen de oudere generaties om die moreel te chanteren hun pensioengelden af te staan aan globalisten, zodat die dat geld kunnen "investeren" om het klimaat en de wereld te redden.

Oeleflaffel | 29-09-19 | 11:52 | 1

Ik denk dat hier alles wel mee gezegd is. Dit kan zo op de voordeur.

vmk | 29-09-19 | 11:55

Als de overbevolking dan zo’n groot probleem zou zijn, omdat er niet genoeg voedsel is. Hoe kan het dan dat wij als klein landje een van grootste exporteurs ter wereld zijn van landbouwproducten.
Dan kunnen andere landen dat toch ook?
“Syp Wynia
Er is in Nederland van alles teveel. Nederland is er trots op de (bijna) grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. “

Bolder | 29-09-19 | 11:52 | 5

De wereldbevolking is nog nooit zo goedgevoed of zo welvarend geweest als nu, dit wil niet zeggen dat het doorgaat, het streven naar een heilstaat is funest zie Venezuela (USSR, Mao's China, Noord- Korea, Pol Potś Cambodja, Cuba en nog zo wat in bv Afrika)

bijna_raak | 29-09-19 | 12:14

"Er is in Nederland van alles teveel."
Sloeg dat ook op het aantal mensen? Zo niet, vergeef me dan, want dan ben ik abuis.

kweethetooknietbeter | 29-09-19 | 12:29

Klopt maar met een kanttekening. We importeren ook veel dat weer omgezet wordt in export producten. En wat belangrijk is en wel eens gezegd mag worden, op landbouwgebied is de samenwerking tussen wetenschap (met name uni Wageningen), boeren en voedsel producenten uniek.

youtu.be/vUmP8Tli-Mc

Ter info

Montu | 29-09-19 | 14:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Prima geschreven. Wat mij vooral bij Greta stoorde is een totaal gebrek aan relativering. Jullie hebben mijn dromen en toekomst kapot gemaakt. Als zij nu al suicidaal is, dan zal ze i het leven niet ver komen.

wolfjemidas | 29-09-19 | 11:52 | 1

Als er een kind is dat haar stoutste dromen heeft zien uitkomen en alle kansen heeft gehad haar mening te geven dan is zij het wel!

du Roi Soleil | 29-09-19 | 12:11

Mooi verhaal, wat vergaderingen met

DatInternetDingetje | 29-09-19 | 11:50 | 1

Zo.. mag de edit functie in de app aan.. deze tegel viel kapot

DatInternetDingetje | 29-09-19 | 11:51

Sowieso, de mentale gymnastiek om haar de ene keer te zien als hyperintelligente profetes, en daarna als kwetsbaar meisje dat je niet mag bekritiseren ‘want het is nog maar een kind’.

raskol | 29-09-19 | 11:49

Laten we hopen dat Greta niet ten prooi valt aan een of andere bacterie.. uiteraard door de generaties voor haar tot groei gebracht.. misschien dat ze dan haar levensenergie in iets constructiefs steekt.. maar goed, kind kan het niet helpen dat haar ouders verwoed milieuactivisten zijn. Was ze de dochter van Elon Musk had de wereld geen last van haar boosheid gehad.. ze heeft geen idee hoe weinig ze te vertellen heeft.. ze is slecht de mascotte voor hen die ze verfoeit.. de multinationals en zichzelfhooggeplaatste machtshebbers..

fikkieblijf! | 29-09-19 | 11:49

We hebben het over een generatie wat spijbelt voor het klimaat. Dezelfde generatie die Lil' Kleine en Famke Louise als top artiesten beschouwt. Dan zal dat gejengel van Greta ook als muziek in de oren klinken

Olleke | 29-09-19 | 11:48 | 3

die hele jeugd gaat het vooral om die dag vrij en naar de grote stad met zijn allen. Om daar spontaan de goedkope meuk van Mc Donalds naar binnen te werken. Uiteraard lopen ze er niet heen maar gaan met bussen, auto's of de trein.. thuisblijven beter voor het milieu net als gewoon die dag de lessen volgen..

fikkieblijf! | 29-09-19 | 11:51

@Olleke | 29-09-19 | 12:00:
Geen tijd dan, want centjes verdienen met vakken vullen in de supermarkt.

Monkey Cabbage | 29-09-19 | 15:25

Als ze geloofwaardig wil zijn moet ze minstens 1 persoon noemen die verantwoordelijk is.
Dat kan ze niet, dus geeft ze de schuld van alles aan mensen die ouder zijn dan haarzelf.
En volgens de laatste gegevens is India de grootste vervuiler.
Nou Gretta ,begin maar.

pejoar | 29-09-19 | 11:48 | 3

ho ho .. Trump is de schuldige, van alles eigenlijk toch ?

vmk | 29-09-19 | 11:54

Dat wordt dan Trump, gezien haar Linda Blair-achtige blik recentelijk.

Ik roep maar wat | 29-09-19 | 11:54

Ja, dat moet haast wel Trump zijn, want is het niet hij die niet mee wil doen met dat Parijse klimaatakkoord? Corrigeer me gerust als ik er naast zit, hoor.

kweethetooknietbeter | 29-09-19 | 12:26

Er zijn ook wel veel zogenaamde “hulpdiensten” die hun eigen namijneigenbankrekening de waterspiegelstijging toch iets belangrijker vinden.

van stampij | 29-09-19 | 11:48

Zo is het wel aan te horen.

Roadblock | 29-09-19 | 11:51

Greta loopt voor de muziek uit. Nou ja, muziek.

Ernst Oosters8389 | 29-09-19 | 13:44

Een lach op de zondagmiddag!

LiniaalRectaal | 29-09-19 | 14:23
▼ 1 antwoord verborgen

Als oudere generatie moeten we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en met maatregelen komen. Iedereen geboren op of na het jaar 2000, geen telefoon, videospelletjes of tv meer. Het is zwaar om dat soort maatregelen te moeten nemen. Maar het is voor de planeet. Geen dank jongere generatie! ;)

je therapeut | 29-09-19 | 11:47

Ah. Boerenverstand. Blij u weer eens tegen te komen...

Rest In Privacy | 29-09-19 | 11:46

Arme Greta is de buikspreekpop van een schaamteloze milieumaffia die kindjes manipuleert om door te drammen. Kindjes bang maken met de ondergang van de aarde terwijl de toekomst er beter uit ziet dan ooit? Foei. Af. Koest.

Zeddegeizot | 29-09-19 | 11:46 | 4

@Olleke | En dat terwijl ze zelf gemeen zijn, omdat ze kinderen inzetten, gebruiken en zelfs psychisch misbruiken voor hun eigen gewin. Schofterig laag volk. Ik neem ze al decennia lang niet meer serieus en dat zal ik ook nooit meer doen. Idem hun huilpoppen..

Rest In Privacy | 29-09-19 | 12:51

@Joey Finkleberry | 29-09-19 | 12:51: doen de pallies toch ook en dat wordt ook geaccepteerd

lovekila | 29-09-19 | 14:42

@Olleke | 29-09-19 | 11:57: De term pederastie omvat een breed scala aan erotische relaties tussen een volwassen man en een opgroeiende jongen. Pederastische relaties komen in zeer uiteenlopende vormen voor; ze kunnen spiritueel zijn of materialistisch, legaal of illegaal, seksueel of niet-seksueel, en ze kunnen op liefde gebaseerd zijn of op commerciële overwegingen. Documentatie over pederastische relaties bestrijkt alle tijdperken van de prehistorie tot het heden.

Arachne | 29-09-19 | 15:09
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een prachtig nuchter geschreven stuk. Inderdaad totaal zonder waarde dit huilebalk gedrag.

Baron-barry | 29-09-19 | 11:44

Welk probleem?

Datsun_Cherry | 29-09-19 | 11:42
-weggejorist-
keestelpro | 29-09-19 | 11:41 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

How dare you, Greta!
Nuff said.

Kaas de Vies | 29-09-19 | 11:40

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com