achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Noodtoestand als campagnestunt

Trump riep een noodtoestand om zijn muurtje te bouwen.

Hij is hopelijk de eerste en laatste president die bijna een uur oreert over een humanitaire en nationale veiligheidscrisis en vele, vele andere zaken om direct daarna op vakantie te gaan naar Mar-a-Lago om te gaan golfen. 

Democraten staan al klaar om dat besluit aan te vechten, op deze wijze zou iedere president iedere situatie tot noodtoestand kunnen verheffen. Donald verwacht al dat dit decreet door alle rechtbanken zal worden vernietigd, en dat alleen het federale hooggerechtshof zijn kant zal kiezen. Niet op basis van juridische merites, maar omdat er meer conservatieve dan liberale raadsheren zijn.

Even vreemd zijn de buitenlandreportages die RTL en NOS uitzenden. Of de foto's die kranten gebruiken. Zes meter hoge hekken op de achtergrond, die onafgebroken tot de horizon doorlopen. Zelfs door de natuur en zee in. Het lijkt daardoor alsof ruzie gemaakt wordt, over iets dat er al is. Alleen is dat niet representatief.

Van de ruim drieduizend kilometer grens met Mexico kent ruim tweeduizend kilometer helemaal geen hekwerk. Daar wordt de grens gevormd door bijvoorbeeld de Rio Grande, waar gewoon overheen gezwommen wordt. Een ander deel bestaat uit woestijn, waar vele migranten en smokkelaars door de hitte overlijden.

Treinrails

De ruim duizend kilometer met hekwerk bestaat voor bijna de helft uit treinrails die alleen voertuigen weren, daar stapt een normaal mens zo tussendoor. Honderden kilometers bestaan uit een heuphoog draadwerk, dat hooguit een makke koe zal keren. Onbruikbaar om een bedrijf of tuintje af te bakenen. Toch telt dit als voetgangershek op een landsgrens.

Alleen het imposante hekwerk is fotogeniek genoeg, de gaten erin niet. Die leveren kunstzinnige foto's op, met weinig verdere functie. Het onteigenen van grondeigenaren is een langdurig en kostbaar. Sommige eigendomsbewijzen gaan terug naar het Spaanse tijdperk en daardoor is onbekend wie er uitkocht moet worden. Daardoor lijkt het hek regelmatig zonder reden te stoppen.

Dat proces staat op een laag pitje sinds het geld op is. In het nieuwe budgetakkoord tussen democraten en republikeinen was ruimte voor 55 mijl aan nieuw hekwerk. De rest is afgewezen. Het gebrek om tot een betere compromis te komen heeft geen inhoudelijke basis. Het Amerikaanse congres is op dit punt altijd eensgezind geweest.

Bill Clinton

De eerste grensmuren werden neergezet door de democratische president Bill Clinton. Operation Safeguard in Arizona, Operation Hold the Line in Texas en Operation Gatekeeper in Californië waren zijn stappen tegen illegale immigratie en drugssmokkel. Zijn oude toespraak verschilt weinig van wat politici nu zeggen. 

Zijn republikeinse opvolger George Bush junior ging nog een stuk verder in 2006 via de Secure Fence act. Honderden kilometers hekwerk. Deze werd gesteund door 64 democratische afgevaardigden en 26 democratische senatoren, waaronder Joe Biden & Barack Obama, die tijdens hun ambtstermijn vrolijk doorbouwden. 

Die politieke eensgezindheid is niet vreemd. In Mexico is sinds 2006 een drugsoorlog gaande die zo`n 80.000 mensen het leven heeft gekost. Heroïne en cocaïne overdosissen zijn in de VS een nieuwe hype. Alleen geven zelfs drugssmokkelaars aan dat een muur zinloos is, de meeste smokkel gaat via de officiële grensposten.

Vijf miljard

Trump vroeg vijf miljard voor een symbolisch stukje muur. Kleingeld ten opzichte van een begroting van ruim 1200 miljard over FY 2019. Dat verheft dit niet tot een principieel punt. Hier dreigt het precedent te ontstaan dat een president geen stempel kan drukken op het beleid, omdat het presidentschap blut is. Immigratie daalt langzaam, dus dat is ook de echte reden niet. 

Sinds bouwen van hekwerk een campagnebelofte is, wordt er niet meer gebouwd. Toen werd het politiek. Daarna werd niet het debat interessant, maar wie de langste adem had. Wie als schuldige van een overheidssluiting gezien wordt. Of het nu een grensmuur of een grenshek wordt genoemd. De politici die vechten voor de winst, zijn blind voor de schade onder hun kiezers.

Dit gaat niet om smokkel, geld of immigratie, maar om de beeldvorming.

Welkom bij de presidentscampagne voor 2020.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.