Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Lezon. Rechtbank Toespraak BlokkeerFries Jan

In het Nederlands, dus voor ons allemaal!

Inleiding
Geachte mevrouw de voorzitter, geachte leden van de rechtbank, geachte aanwezigen, wat hebben de kinderen in Dokkum op 18 november 2017 toch een mooie dag gehad, wat hebben de mensen in het land toch een mooie Sinterklaasintocht gezien. Geen schreeuwers, geen zeurpieten, maar stralende gezichten, Sinterklaas en veel zwarte pieten.

Bijna 1300 jaar geleden, op 5 juni 754, probeerde Bonifatius Dokkum te bereiken, zijn doel was om Friezen te bekeren. Zoals de meesten van jullie weten, kwam hij echter nooit in Dokkum aan. Minder lang geleden, op 26 september 1345, probeerden Hollanders, via de Zuiderzee, Staveren te bereiken, ook dit keer lieten de Friezen niet met zich sollen. Onder het motto "Leaver dea as slaef" (vrij vertaald: liever dood dan slaaf), werd het Hollandse leger bij de Slag van Warns verslagen. Ook Grutte Pier, een vrijheidsstrijder en volksheld, zette zich af tegen de regenten uit de 16de eeuw.     

Je zou dan ook denken dat een select groepje klagende zeurpieten en beroepsdemonstranten zich ingelezen had en beter zou moeten weten. Niets bleek minder waar. Op 18 november 2017 vertrokken enkele bussen met zogenaamde anti-zwarte piet demonstranten uit Amsterdam en Rotterdam. We weten allemaal hoe het afliep, de drie bussen kwamen niet in Dokkum aan. 

De demonstranten in deze drie bussen proberen ons sinds enkele jaren de les te laten lezen, ze proberen ons een mening door de strot te duwen en een kinderfeest te verpesten. De gevestigde orde en de meeste media gaan hier gretig in mee, zoals we de afgelopen dagen ook weer hebben kunnen zien. Het Nederlandse volk, wenst hier echter niet aan mee te werken. 


Demonstratie KOZP 

Terug naar 2017, op 2 november kopt de Leeuwarder Courant “Dokkum ‘te ver’ voor Piet-Protest”. Ook bijvoorbeeld het AD of de Gelderlander komen met een vergelijkbare kop. In deze artikelen stelt een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onderdeel van uitmaakt, dat er tot nu toe geen demonstraties tegen Zwarte Piet zijn binnen gekomen. Hier is echter sprake van een grote leugen. De gemeente, in het bijzonder de burgemeester zonder draagvlak, mevrouw Waanders, wist donders goed dat er een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet op de dag van de intocht zou plaatsvinden. Het eerste gesprek over de aanstaande demonstratie tussen de ongekozen burgemeester en de Stichting Nederland Wordt Beter vond al plaats op 22 september. Dat kennisgeving voor de betoging pas op 10 november werd gedaan doet hierbij niet ter zake. De gemeente Dongeradeel heeft willens en weten de mensen op het verkeerde been gezet en de inwoners van Dokkum willens en wetens om de tuin geleid. 

Daarnaast blijkt uit mailwisselingen tussen de Stichting Nederland Wordt Beter en burgemeester Waanders dat mevrouw Waanders de anti-pieten aan alle kanten in de watten wilde leggen. Zo deed ze in september een smeekbede of de demonstranten alstublieft naar Dokkum wilden komen. Hoe is het mogelijk! Ook wilde ze onder voorwaarden aan alle eisen van de actievoerders meewerken. Om een voorbeeld te noemen, zo was ze bereid om lespakketten van KOZP te verspreiden op scholen in de regio Dokkum. Daarnaast spreekt mevrouw Waanders over een Pietenprobleem, we hebben echter geen Pietenprobleem, maar juist een anti-pieten probleem. Dit is niet Waanders, maar waanzin.

De burgemeester had nooit een vergunning mogen geven aan Nederland Wordt Beter/Kick Out Zwarte Piet. Op 20 november (enkele dagen na de Sinterklaasintocht) komt  NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) met een ‘terreurrapport’ waarin Kick Out Zwarte Piet met naam en toenaam wordt genoemd. Volgens de NCTV is Kick Out Zwarte Piet een beweging die naar extremisme en geweld neigt. Het kan niet anders dan dat de gemeente Dongeradeel en/of de lokale driehoek nog voor de publicatie van dit rapport hier weet van moet hebben gehad c.q. over is geïnformeerd.

Nog schokkender wordt het als op 7 februari 2018 blijkt dat iemand Sinterklaas wilde vermoorden. Door een ruzie zat de persoon in kwestie die dag niet in de bus van Kick Out Zwarte Piet. Stel je eens voor wat er had kunnen gebeuren als hij, of iemand anders met dezelfde opvattingen, wel in Dokkum bij de demonstratie was aangekomen en woorden in daden had omgezet? Dan was het land te klein geweest. Het is dus maar goed dat die bussen nooit aankwamen.  

Demonstreren doe je niet tussen ouders met kinderen, we hebben het tenslotte nog altijd over een kinderfeest. Waarom zou je demonstreren tussen kinderen überhaupt toestaan? Dat deze mensen willen demonstreren is prima, echter zijn er nog 364 dagen in het jaar dat ze dit kunnen doen. Overigens goed nieuws voor deze demonstranten, door een schrikkeljaar kan het in 2020 zelfs 365 dagen! Het is te bizar voor woorden dat die demonstratie precies op dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en plaats moest plaatsvinden en de gemeente Dongeradeel hier aan alle kanten aan mee wilde werken. Om even een ander voorbeeld te noemen, uitsupporters van Feyenoord en Ajax zijn al jaren niet meer welkom tijdens de Klassieker in de Johan Cruijff Arena en de Kuip. Zou Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, desondanks toestemming geven aan Ajaxsupporters om een demonstratie bij de Maas te houden een uur voor aanvang van de wedstrijd in de Kuip? Het antwoord laat zich al raden, NEE!

Dat er niet altijd toestemming voor een demonstratie wordt gegeven blijkt wel als Pegida op 4 juni van dit jaar bij een moskee in Utrecht een demonstratieve BBQ wil organiseren. De aanvraag wordt al op voorhand door de Utrechtse burgemeester afgewezen en een week later gaat ook de rechter hierin mee. Volgens de burgemeester is de demonstratie onverantwoord vanwege gevaar voor de openbare orde. Kennelijk is het wel verantwoord om tijdens de intocht van Sinterklaas extremistische groepen tussen kinderen te laten demonsteren. Voorzitter ik neem aan dat u het met mij eens bent dat kinderen te allen tijde tegen deze doorgeslagen idioten beschermd moeten worden!

Aangezien de burgemeester niet heeft gedaan wat ze op 18 november had moeten doen, hebben wij  gedaan wat ze nagelaten heeft, namelijk het beschermen van een kinderfeest. Hiermee is veel rottigheid in Dokkum en omgeving voorkomen. De burgemeester mag en moet ons dan ook erg dankbaar zijn. Of zoals een Leeuwarder Courant lezer op 20 juni 2018 schreef: “Het groepje jongeren van de A7-blokkade had de instemming en de morele steun van een grote schare angstige, maar overigens echt gezagsgetrouwe burgers. Ze pakten in kalm overleg en op een voorbeeldige wijze met succes op wat de treuzelende overheid liet liggen. Wat de politie eigenlijk moest doen, deden zij. Een goed voorbeeld van het uit het privaatrecht stammende begrip ‘zaakwaarneming’. Die jongeren verdienen daarvoor een compliment van de overheid, maar dat ziet een groot aantal van onze bestuurders blijkbaar heel anders. Jammer en erg slecht voor het imago van het wettige gezag en de rechtsstaat”, einde citaat.


Artikel 162

In plaats van een bosje bloemen, een lintje of zelfs een standbeeld staan we voor de vijfde keer dit jaar voor het hekje. Okey, het moet gezegd worden, we hebben wel een mooie VIP plaats op de eerste rij. Dit alles bij het meest humoristische nepproces van de eeuw. Het is beschamend dat wij hier staan. Deze officier heeft ons samen met andere hoge pieten van het Openbaar Ministerie weggezet als een stel criminelen. Zoals bekend worden we verdacht van drie strafbare feiten. Namelijk het versperren van een openbare weg (artikel 162), het verhinderen van een betoging (artikel 143) en dwang (artikel 284) van het Wetboek van Strafrecht.

Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van versperren: de doortocht belemmeren. Van versperren is dus in het geval van een snelweg sprake als je niet onder normale omstandigheden een voertuig kunt passeren. Op woensdag 22 april 2015 protesteerde de politie in heel Nederland tegen het uitblijven van een goede CAO. Op beelden van GPTV is te zien dat politievoertuigen knooppunt Joure kortstondig platleggen, door alle op- en afritten af te sluiten. Ook in andere provincies/steden werden knooppunten en kruispunten geblokkeerd. Tevens reden politievoertuigen de hele dag in estafettevorm met een slakkengang door Nederland. Hierdoor ontstond op de A28 bij Beilen een file van zes kilometer. Ook op de A16 in Rotterdam werd het verkeer stilgezet. Bij deze protestacties was dus ook sprake van het versperren van de openbare weg. Voor zover bekend is er tot op de dag van vandaag geen enkele politieagent vervolgd. 

Meer recent, op 1 april 2018, waren er protestacties van dierenactivisten op de A6 bij de Oostvaardersplassen voor het bijvoeren van de dieren in dat gebied. Op beelden, die op social media circuleren, is duidelijk te zien dat het verkeer min of meer stil staat. Er ontstond vervolgens een file van drie kilometer. Hoewel die dag vijf arrestaties werden verricht, was dit voor hele andere vergrijpen zoals huisvredebreuk en het niet willen luisteren naar de politie. Voor zover bekend werd niemand opgepakt of vervolgd voor artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht.

Een ander voorbeeld, op 15 april 2018 verloor Ajax van PSV in Eindhoven. Boze Ajaxsupporters wachten vervolgens op een druk kruispunt bij de Johan Cruijff Arena de spelersbus op. Wat volgde is een blokkade op de openbare weg, van liefst twee uren lang. We hebben tot dusverre nooit wat gehoord van verhoren, boetes of vervolging van deze supporters.

Ook de Erasmusbrug is kennelijk een populaire trekpleister voor een blokkade. Een dag na een mislukte coup in Turkije, op 16 juli 2016, bezetten vele boze Turken de Erasmusbrug. Jullie raden het al, ook hier werd voor zover bekend niemand voor vervolgd. 

Hoe hilarisch en hypocriet kan het zijn als op zaterdagmiddag 18 november 2017 schreeuwende anti-piet demonstranten de Erasmusbrug blokkeren. Dezelfde demonstranten die in de ochtend nog huilie huilie liepen te doen omdat de reis naar Dokkum was gestrand. Ook bij deze blokkade op de Erasmusbrug werd niemand opgepakt, verhoord of vervolgd. Dan viel onze blokkade in de middle of nowhere wel mee.

Nog een voorbeeld, op zaterdag 3 maart 2018 zorgde een Turkse trouwstoet voor flinke overlast op de A58 in Zeeland. Er kwamen die dag bij de meldkamer ‘vele meldingen over hun rijgedrag’ binnen aldus de politie. Eén van de auto’s werd in beslag genomen wegens openstaande boetes, de rest werd de provinciegrens uitgeleid naar België. Op filmbeelden is te zien dat auto’s stil staan, toeteren en de bruidegom wordt zelfs gejonast op de snelweg. Tot nu toe is er geen persbericht verschenen dat de bruiloftsgasten worden of zijn vervolgd op basis van artikel 162.  We kunnen nog een tijdje doorgaan. Wat te denken van de dag tegen het regeringsbeleid. Op vrijdag 7 maart 2014 werd op tientallen plekken, onder toeziend oog van de politie, het verkeer op slot gezet. Een identieke situatie als onze blokkade, ook hier werd niemand voor vervolgd.

Ook vrachtwagenchauffeurs hebben de afgelopen decennia meerdere keren snelwegen geblokkeerd. Op 12 september 2000 werden onder andere de A79, A28, A6, A50 en A27 voor lange tijd geblokkeerd als protest tegen de hoge dieselprijzen.

Nog geen jaar later, op 27 april 2001, zijn het boze boeren die diverse snelwegen blokkeren als protest tegen de magere compensatieregeling voor de mond- en klauwzeercrisis. Logischerwijs werd ook nu niemand beboet of vervolgd.  FC Twente werd op zondag 11 april 2010 voor het eerst in de clubhistorie kampioen na een overwinning bij NAC Breda. Een grote feestende mensenmassa stond de spelersbus op de A1 op te wachten. Vanaf Holten tot Enschede was er voor automobilisten geen doorkomen meer aan. Duizenden supporters stonden, onder toeziend oog van de politie, op de snelweg. Ook hier werd niemand voor vervolgd.

Werden er dan überhaupt wel mensen vervolgd op basis van artikel 162, jazeker, wel 35 personen in Noord-Nederland, in een, nu komt het, tijdsbestek van liefst 28 jaar aldus de Leeuwarder Courant. Dat is gemiddeld iets meer dan 1 persoon per jaar. Waarbij moet worden aangemerkt dat dit veelal was voor het vernielen of weghalen van een putdeksel of het spannen van een draad over een weg, dit valt namelijk ook allemaal onder dit wetsartikel. Na het afstrepen van deze zaken blijven er nauwelijks vergelijkbare zaken over. 

Een zaak waarbij wel mensen werden vervolgd was de blokkade van de A2 bij Maastricht door bewoners van woonwagenkamp de Vinkenslag (parketnummer 03/008179-04). Hiervoor moeten we bijna 15 jaar terug naar woensdagochtend 14 april 2004. Negentig personen barricadeerden en blokkeerden de A2 ter hoogte van de Geusseltkruising. De omstandigheden waren echter compleet anders, zoals gezegd werd de weg gebarricadeerd en in korte tijd omgetoverd tot een vuilnisbult. Verder werd de blokkade in de vroege ochtend opgeworpen om het verkeer tijdens de drukke ochtendspits zoveel mogelijk dwars te zitten. De actie was bovendien niet aangekondigd en tevens was er die ochtend sprake van dichte mist. Waarbij volgens de rechter sprake was van een levensgevaarlijke situatie. De blokkade duurde daarbij drie tot vier uur en tot slot werden er geen orders van de politie opgevolgd tot het moment dat de ME arriveerde. Negen verdachten werden veroordeeld tot taakstraffen, 81 andere personen werden daarentegen niet vervolgd. 

Gelet op alle voorgaande vergelijkbare zaken is het bijzonder dat wij ons wel voor de rechter moeten verantwoorden voor artikel 162. Dit is dus meten met twee maten. Gelijke monniken, gelijke kappen! Er is sprake van ‘symboolpolitiek’ zoals een politieagent mij anoniem liet weten. Zoals al eerder gezegd is het nooit de bedoeling geweest om het verkeer op slot te zetten. Het is echter vreemd dat wij ons moeten verantwoorden, terwijl politieagenten, die tevens een voorbeeldfunctie hebben, niet zijn vervolgd.

18 november 2017

Terug naar de zaterdagochtend van 18 november 2017, het is drie minuten voor tien als drie bussen met anti-zwarte piet demonstranten vanuit Joure richting Heerenveen rijden. Wij staan te wachten bij het inmiddels meest beroemde BP tankstation van Nederland. Ook wel logisch dat we daar staan, want jullie snappen natuurlijk allemaal dat BP voor Blokkeer Piet staat. We krijgen door dat de bussen eraan komen en spreken af de auto’s in te gaan om vervolgens op het juiste moment vanaf de invoegstrook (die parallel aan de A7 loopt) de A7 op te gaan. Verder spreken we af om voor de bussen te gaan rijden met ongeveer dertig kilometer per uur zodat de drie bussen nooit voor twaalf uur in Dokkum aan zullen komen. 

De bussen komen, we rijden vanaf de invoegstrook de snelweg op, we rijden honderd tot tweehonderd meter waarna alles door nog onbekende oorzaak tot stilstand komt. Een nu al historische foto vanaf een viaduct laat het moment zien dat het verkeer tot stilstand is gekomen. Niet zo geregisseerd, maar zoals wel vaker in het leven lopen dingen vaak anders dan gepland. Het was dus van te voren nooit de bedoeling om het verkeer stil te zetten. Was het wel de bedoeling geweest dan hadden we immers wel Fryske Dumkes, Sukerlatte of Sonnema Berenburg voor demonstranten in de bussen mee genomen zodat ze van de Friese cultuur konden proeven.  Daarnaast dient de officier aan te tonen dat er gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is geweest. Is het verkeer plots stil komen te staan? Nee, zoals op foto’s te zien is staan de voorste auto’s van de blokkade vlak voor het einde van de invoegstrook. De invoegstrook is bijna 400 meter lang. Bij een snelheid van 90 km per uur, heeft een bus ongeveer 64 meter nodig om te remmen. Reken dus maar uit, de bussen en het overige verkeer hadden voldoende tijd om tot stilstand te komen. 

Dat het verkeer niet plots stil is komen te staan, zoals het OM beweerd, wordt bevestigd door nep-journalist Kevin P. Roberson. Hij rijdt vlak achter de bussen en legt vast hoe de bussen geleidelijk tot stilstand komen. Beelden uit de bussen laten hetzelfde beeld zien. De bussen hoefden niet krachtig te remmen zoals de officier van justitie doet voorkomen.

In totaal staat het verkeer ongeveer 35 minuten stil, hoewel het OM en de politie Fryslân meerdere keren hebben geroepen dat er in de file ongelukken zijn gebeurd, hebben wij hier geen enkel bewijs voor gevonden. Ook in het dossier is hier niks over terug te vinden. Mocht bewezen kunnen worden dat er in de file aanrijdingen zijn gebeurd, dan is het vervolgens maar de vraag of er sprake is van een causaal verband. In mijn ogen niet. Onoplettendheid of onvoldoende afstand tot de voorganger kan ons niet worden verweten. Iedere bestuurder is hier zelf verantwoordelijk voor.

Wij hebben op geen enkele manier de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. Op de A6, tussen Sint Nicolaasga en Joure, zit een brug in het wegdek. De A6 is op zichzelf al een drukke weg, maar in de zomermaanden helemaal met de vele toeristen. Diezelfde toeristen zorgen ervoor dat de betreffende brug in het waterrijke Friesland om de haverklap open staat met lange files tot gevolg. Ook hier staat het verkeer dus regelmatig langere tijd stil. In die redenatie zou ook een brugwachter vervolgd kunnen worden, want we hebben het hier over een vergelijkbare situatie. Uiteraard staan er waarschuwingsborden, maar het verste waarschuwingsbord staat op slechts 900 meter van de brug. In de zomermaanden staat het verkeer echter vaak stil over een fors langere afstand dan de 900 meter. Wat te denken van andere bruggen, zoals de Ketelbrug of de bruggen op de Afsluitdijk. Ook hier vaak kilometers wachtenden auto’s. Dat wij het verkeer op de A7 in gevaar hebben gebracht, kan niet worden bewezen.

Hoewel de officier niet kan aantonen dat er gevaar is ontstaan, is er nog iets belangrijks wat ik de rechter wil voorleggen, de officier liet dinsdagmiddag gefrustreerd weten dat hij niet heeft kunnen achterhalen welk voertuig of welke voertuigen op de rem is of zijn getrapt. Zoals ik dinsdagochtend al aangaf ben ik gestopt omdat achter mij het verkeer tot stilstand kwam. In hoeverre vormt mijn auto een gevaar als die niet vooraan in de file maar voor de file stond? Andersom geldt dat auto’s in de file van medeverdachten er ook weinig aan konden doen, ze konden immers niet wegrijden omdat ze in de file stonden.

De meeste mensen in de file vonden het overigens ook niet erg om stil te staan. Zo twitterde iemand die in de file stond: “wij staan in de file en wat mij betreft blijven we nog even staan, top actie”. Daarnaast hebben we diverse voertuigen doorgelaten, onder andere een man en vrouw die met hun vader met spoed naar het ziekenhuis moesten, zie ook bladzijde 288 van het dossier. Mochten ze dit lezen dan wil ik overigens bij deze van de gelegenheid gebruik maken om mijn excuses aan hen aan te bieden. Ook andere voertuigen werden doorgelaten,  waar was bijvoorbeeld de melkauto gebleven die op de eerste foto’s in de file stond?        

Wat ik verder willen benadrukken is dat we de orders van de politie direct opgevolgd hebben. Toen de zogenaamde OVD Politie (Officier van Dienst Politie) ter plaatse kwam en ons opdracht gaf om te vertrekken, zijn wij gelijk in de auto gestapt en huiswaarts gegaan. Toen ik op de A7 in de auto stapte en ik in de achteruitkijkspiegel keek wist ik dat onze dag geslaagd was. Draai je BP namelijk om dan staat er PB, de afkorting van Piet Blijft! Geweldig toch dat zelfs door de achteruitkijkspiegel werd bevestigd dat het kinderfeest gered was. Tot slot wil ik bij dit punt nog benadrukken dat de opstopping nooit zo lang had hoeven duren. Het leek wel alsof van hogere hand de opdracht was gegeven om vooral nog even te wachten met het op gang brengen van het verkeer. Niet door ons aan te tonen, al gaf de officier maandag in zijn betoog wel aan dat bewust op de OVD Politie is gewacht om het verkeer weer op gang te brengen. Het voelt in ieder geval wel zo dat het bewust zolang heeft moeten duren.

Artikel 143

Een ander artikel waar wij vandaag voor terecht staan is artikel 143, eveneens uit het Wetboek van Strafrecht. In dit artikel staat het volgende: “Hij die door geweld of bedreiging met geweld een geoorloofde openbare vergadering of betoging verhindert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of geldboete van de derde categorie.”

Wij hebben echter op geen enkele wijze dit artikel overtreden. In dit artikel staat immers dat er sprake moet zijn van geweld of bedreiging met geweld. Daar is totaal geen sprake van geweest. Er zijn geen stenen of molotovcocktails naar de bussen en/of demonstranten gegooid, er is geen vuurwerk afgestoken, er is niemand in elkaar geslagen, er is niets vernield, er is niets maar dan ook helemaal niets gebeurd. Dit wordt ook door verschillende camerabeelden bevestigd. Okey er was aan het begin één klein opstootje na vele intimiderende opmerkingen van nep-journalist Kevin Roberson. Vier verbalisanten zeggen hier in hun proces verbaal (bladzijde 55 van het dossier) het volgende over: “Wij, verbalisanten Gonkel, Buma, Haanstra en Graafstra, hoorden dat deze man zei dat hij journalist was en dat hij het recht had om alles te filmen. Wij, verbalisanten Gonkel, Buma, Haanstra en Graafstra zagen dat deze man nogal opdringerig gedrag liet zien en continue zich mengde tussen de personen die de blokkade hadden veroorzaakt. Wij, verbalisanten Gonkel, Buma, Haanstra en Graafstra hebben vervolgens de-escalerend opgetreden en de betreffende man vriendelijk verzocht om wat op afstand te blijven”, einde citaat. Dat hij zo te keer ging konden wij dus verder ook niet zoveel aan doen. Bovendien was hij daar zoals hij zelf aangeeft als journalist en dus niet als demonstrant en maakte hij dus geen onderdeel uit van de drie bussen met demonstranten. Verder was de sfeer gemoedelijk. Sterker nog na ongeveer een kwartier werd er door voor- en tegenstanders onder een goede verstandhouding met elkaar gepraat zoals ook op videobeelden is te zien. Wij kwamen in vrede en hebben op geen enkele manier de intentie gehad om geweld te gebruiken.

Daarnaast moeten we constateren dat de bussen volgens de afgegeven demonstratievergunning nooit tijdig in Dokkum waren aangekomen. Om drie minuten voor tien waren de drie bussen op de A7 ter hoogte van Oudehaske. Volgens Routenet.nl hadden de bussen onder normale omstandigheden nog 62 minuten nodig gehad om in Dokkum aan te komen. Door de Sinterklaasintocht waren de omstandigheden die dag echter niet normaal. Het verkeer in en om Dokkum stond compleet vast. We zullen het nooit weten, maar het is  aannemelijk dat de bussen nooit voor 11:15 in Dokkum zouden zijn aangenomen. Wat wel vaststaat is dat de bussen in ieder geval nooit voor 11:00 in het centrum van Dokkum zouden zijn geweest. Dit was veel later dan afgesproken. In de verleende demonstratievergunning stond duidelijk aangegeven dat de demonstranten uiterlijk om 10:30 in Dokkum op de afgesproken plaats moesten staan. Indien de demonstranten later zouden komen, zou de verleende vergunning onder druk komen te staan in verband met de verdere programmering.

Uit het logboek van de gezagsdriehoek Dongeradeel blijkt dat de SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) bij het eerste telefonisch overleg om kwart voor tien die dag het volgende meldt: “De bussen zijn te laat vertrokken” en “Het is mogelijk dat de bussen te laat in Dokkum aankomen, waardoor er rekening gehouden moet worden met het scenario dat het dynamische gedeelte van de betoging geen doorgang kan vinden of moet worden aangepast”, einde citaat.

Tien minuten later, om vijf minuten voor tien, wordt het besluit genomen dat het dynamische gedeelte van de betoging niet meer door kan gaan aangezien de bussen niet op tijd in Dokkum zullen arriveren. Dit is dus nog enkele minuten voor het moment dat het verkeer op de A7 stil zou komen te staan. Dat ze dus te laat op hun eigen feestje zouden komen kan ons dus niet worden verweten want ze zijn die dag zelf simpelweg te laat vertrokken.  

Uit het logboek blijkt verder dat wij totaal niet verantwoordelijk zijn voor het niet doorgaan van de demonstratie. Allereerst komt om drie minuten over tien het bericht bij de driehoek binnen dat de bussen op de A7 met stenen bekogeld zijn, dit is zelfs door iemand in de bussen gefilmd aldus de melder. Totale waanzin want er zijn geen stenen gegooid. Het is aannemelijk dat de melder in de bus dit verhaal bewust bij de meldkamer heeft opgehangen, met als doel om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk politie bij Oudehaske op de been te krijgen. Wie echter het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op zijn neus, want deze melding doen de wenkbrauwen van de driehoek fronsen. Dat de melder zelf de feiten heeft verdraaid kan ons niet worden aanrekend.  

Veertig minuten laten, als de bussen alweer rijden, is er wederom overleg tussen de driehoek. Er wordt nog met geen enkel woord gerept over het afgelasten van de gehele demonstratie. Stel dat door toedoen van onze blokkade de totale demonstratie was verboden, dan was het toch in die drie kwartier al aan de orde gekomen? Pas om vijf voor elf wordt voor het eerst over het verbieden van de complete demonstratie gesproken. De redenen hebben echter niks te maken met de blokkade op de A7. In het logboek worden de volgende redenen aangedragen: - de kans op escalatie neemt toe; - er is sprake van een negatief sentiment; - de kans op confrontaties bij Dokkum tussen voor- en tegenstanders is aanzienlijk; - er zouden bij Dokkum voorstanders van Zwarte Piet met zwaar vuurwerk klaar staan; - er worden nieuwe blokkades gemeld op de N31 en de Centrale As.

Uit een uitgebreide reconstructie van het NRC blijkt verder dat de driehoek signalen heeft dat er in de omgeving van Dokkum tientallen hooligans zijn. Verder wordt er opgemerkt dat ‘veel kale koppen’ voorbij het checkpoint zijn en zich dus inmiddels in het centrum van Dokkum bevinden.      Al met al zijn deze redenen de oorzaak van het noodbevel en het verbieden van de demonstratie. Dit kan ons niet worden verweten. Het OM kan dan ook niet hard maken dat het noodbevel en dus het afgelasten van de totale demonstratie er door toedoen van ons is gekomen. Tot slot is de afgelasting van de totale demonstratie ook niet relevant, wij zijn immers uitsluitend gedagvaard voor het niet doorgaan van het dynamische gedeelte van demonstratie. Zoals gezegd was het besluit van het niet doorgaan al genomen nog voordat er één voertuig op de A7 bij Oudehaske stilstond. Kortom ook al waren de bussen niet stilgezet, ook dan was het dynamische gedeelte niet doorgegaan.  

Vrijdag 5 oktober 2018, dus een week geleden, werd in Utrecht een demonstratie van Pegida verhinderd. Persofficier Sierd Eijzenga gaf amper twee dagen daarvoor bij Omrop Fryslan aan dat demonstreren een groot goed is. Volgens hem gaat het OM tot vervolging over als het recht op demonstratie wordt ontnomen. Kunnen wij ervan uitgaan dat de lieden die hier voor verantwoordelijk waren ook binnen een jaar voor de rechter moeten verschijnen? Of is het OM selectief en worden alleen de beschermers van een kinderfeest vervolgd?

Artikel 284 Dwang 

Ook voor een wetsartikel van meer dan 100 jaar oud staan we vandaag terecht, namelijk het wetsartikel dwang. Ook bij dit artikel moet er sprake zijn van geweld of er moet sprake zijn van zogenaamde ‘andere feitelijkheden’. Dit zijn handelingen waardoor een persoon onder druk wordt gezet. Volgens de dagvaarding gaat het hierbij om één of meerdere van de volgende zaken: - het inhalen op de vluchtstrook van één of meer autobussen; - het afsnijden van autobussen; - het abrupt remmen zodat de bussen ook abrupt moesten remmen; - het blokkeren van de A7; - het dragen van gezicht bedekkende kleding; - het zwaaien met gebalde vuisten c.q. het maken van provocerende bewegingen; - het slaan tegen één of meer bussen.    Nu heeft het verkeer op de A7 stilgestaan, echter herken ik mezelf in geen enkel ander punt. Bovendien valt het ook niet te bewijzen. Ik heb me in ieder geval aan geen enkel ander punt schuldig gemaakt en dan praat ik zo ongeveer voor iedereen. Daarnaast is het zo dat dit wetsartikel betrekking heeft op een persoon. Voor zover ik kan beoordelen is een bus geen persoon maar een ding. Hoe vervelend ook voor de officieren, dit artikel is in mijn ogen niet bruikbaar en wij hebben ons daar dus niet schuldig aan gemaakt.  

Ik wil overigens nog één ding kwijt over die gezicht bedekkende kleding, ik heb me bij het politieverhoor aan die vraag gestoord en ook afgelopen week kwam het enkele keren naar voren. De officier doet net of het dragen van een helm of het dragen van een muts of hoodie crimineel is. Volgens mij hebben deze attributen ook gewoon een functie. Op een motor rijden zonder helm is gevaarlijk en ook verboden, voor wat betreft de muts of hoodie geldt dat het die ochtend niet echt warm was, er stond redelijk wat wind en we hadden te maken met een miezerregen.  

Draagvlak 

Hoewel het ons te doen was om het beschermen van het kinderfeest blijkt uit diverse onderzoeken dat het draagvlak voor Zwarte Piet zeer groot is. Uit een recent onderzoek van Hart van Nederland geeft liefst 92% van de bevolking aan een voorkeur te hebben voor de traditionele Zwarte Piet. Mensen willen alleen de traditionele piet. Wat mensen juist niet willen is demonstranten tussen ouders met kinderen. Het draagvlak voor de A7-blokkade is dan ook zeer groot. Op Facebook is de bevolking het volkomen met onze actie eens. Mensen vinden ons helden, vinden het een super actie waar ze in andere delen van het land nog wat van kunnen leren. Zijn blij dat wij als Friezen eindelijk tegen het systeem hebben aangeschopt om maar enkele van de tienduizenden reacties te noemen. Uit een analyse van een achttal nieuwsberichten op de dag van de blokkade blijkt verder dat liefst 96% van de Facebook gebruikers onze actie geweldig vond. Bij een Telegraafbericht was dit zelfs 99%.  

Ook op straat word ik nog wekelijks aangesproken door mensen die even kwijt willen dat ze achter ons staan, dat ze het belachelijk vinden dat we worden vervolgd, dat het OM zich met andere dingen bezig zou moeten houden. Ook de steunbetuigingen op internet zijn enorm. Naar aanleiding van mijn interview met RTL Nieuws in januari van dit jaar heb ik honderden reacties mogen ontvangen van mensen die het met mij eens zijn. Het feit dat er een doneeractie voor ons werd opgestart, waar in enkele dagen meer dan 40.000 euro voor werd opgehaald, zegt ook genoeg.  Ook in de politiek is de blokkade niet onopgemerkt gebleven. Diverse volksvertegenwoordigers van links tot rechts waren gecharmeerd van onze actie. Zo zei staatssecretaris Knops bij WNL dat je normaal gesproken geen snelweg blokkeert maar dat hij in dit geval de emotie begrijpt en dat een kinderfeest toch ook vooral een kinderfeest moet blijven. Ook bij hem in het dorp wordt Sinterklaas gevierd met uitsluitend zwarte pieten. 

Toen een verslaggever van RTV Noord aan Rutte de vraag stelde wat hij van de blokkade vond antwoorde hij ‘wat je vooral niet wilt is dat kinderen worden geconfronteerd met boze demonstranten, het is een mooie traditie Sinterklaas, een kinderfeest en dat moet het ook vooral blijven’. Ook in een campagnespot voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam het standpunt van de VVD duidelijk naar voren. In deze reclamespot werd de vraag gesteld, je schamen voor tradities? Laat je niks aanpraten, je bent geen racist als je gezellig Sinterklaas viert. 

Ook andere politici schoven hun mening over een kinderfeest en de blokkade niet onder stoelen en banken. Op de vraag van een journalist wat belangrijker is, namelijk het recht om te demonstreren of het recht om te voorkomen dat een kinderfeest wordt verpest antwoorde Elbert Dijkgraaf van de SGP dat kinderfeestjes nooit verknald moeten worden. Henk Krol, voorman van 50 Plus, was van mening dat die kinderen belangrijker waren. Ook Erik Ziengs van de VVD was van mening dat je kinderfeestjes niet moet verzieken. Martin Bosma van de PVV zei met een knipoog dat het recht op Zwarte Piet artikel anderhalf zou moeten zijn van de grondwet, daar sluit ik me logischerwijs helemaal bij aan. Theo Hiddema van Forum voor Democratie kon de actie ook waarderen. Met Fries bloed door de aderen, doet de blokkade mij zeer deugd, aldus Theo Hiddema. 

Afrondend

Voorzitter, ik ga afronden, een dagvaarding van liefst zestien kantjes flut papier en een dossier opbouw waar je u tegen zegt. Het valt het Openbaar Ministerie, met deze officier van justitie voorop, bijzonder kwalijk te nemen dat er zo snel en ijverig aan deze zaak is gewerkt met als resultaat 34 dagvaardingen en als klapper op de vuurpijl een tekenfilmpje. Waar vele andere zaken op de plank blijven liggen, stonden wij na een half jaar al in de rechtbank. In dit land mag je vandaag de dag als Nederlander van geluk spreken als je aangifte wordt opgenomen, echter voor het verhoren van 34 mensen is kennelijk alle tijd. Als een politicus een meer of minder vraag stelt gaan politiebureaus extra open om maar zoveel mogelijk voorgedrukte aangiftes op te kunnen nemen. Sloop je het Mercatorplein, na een overwinning van het Marokkaanse voetbalelftal, dan wordt er geen actie ondernomen, dit kost namelijk teveel tijd aldus het OM. Als een moslim drie mensen in Den Haag neersteekt dan noemen ze die persoon bij het OM verward. Kraak je een woning in Amsterdam, dan mag je gewoon blijven zitten. Dat wij hier staan voelt als onrecht, als discriminatie van Nederlanders, als onderdrukking. Het is een gotspe. De hetze van de bestuurders tegen het Nederlandse volk gaat maar door. Ook het OM is totaal de weg kwijt.  

Mensen van Kick Out Zwarte Piet hebben de afgelopen jaren steeds geroepen dat ze willen verbinden, de afgelopen tijd hebben ze echter laten zien dat ze juist willen verdelen. Ze vinden dat ze op 18 november in hun vrijheid zijn beperkt, dat is echter precies wat ze ons voorgoed willen afnemen. Op 5 mei vieren we onze vrijheid maar voor hoe lang nog? Het gaat immers maar door met de betutteling en de afbraak van de Nederlandse identiteit. Het begon met de negerzoen, maar dertien jaar later gaat het om veel meer dan dat. De Efteling die beticht wordt van racistische attracties, de Gouden Koets die maar aangepast moet worden. De Coentunnel, straten, scholen, als het een select groepje zeurpieten niet aan staat dan moet de naam maar gewijzigd worden. Genderneutraal, Lentefeest in plaats van Pasen, ze slaan helemaal door in de grachtengordel. Ook cowboytje en indiaantje spelen is er niet meer bij. Om maar te zwijgen over de Dodenherdenking, al willen ze dan juist dat zwijgen weer niet. Of wat te denken van een voetballer die een verslaggeefster van Fox Sports de hand weigert te schudden. Kom je niet opdagen voor de schoolfoto omdat je zo nodig het Suikerfeest moet vieren dan krijg je een schadevergoeding. Verkracht je als Afghaan iemand dan krijg je minder straf omdat je anders uitgezet zou worden. Het is beschamend, maar het kan allemaal in dit land, we slaan dan ook helemaal door, met de meeste media voorop. Blank wordt door de NOS vervangen door wit en wat te denken van de televisieprogramma’s als Jinek, Pauw, RTL Late Night en Nederland Draait Door. Wat zijn deze programma’s weer blij als de tafel vol zit met linkse, zelfbenoemde intellectuelen. Met Sylvana Simons types, zodat ze de uitzending weer kunnen volpraten om vanuit de slachtofferrol over discriminatie en racisme te kunnen praten. Dag in dag uit, elke dag hetzelfde. Logisch dat andersdenkenden daar niet tussen willen zitten. Deze zenders en/of programma’s denken de spreekbuis van de Nederlandse bevolking te zijn, maar ze zouden zich kapot moeten schamen. Ook de NTR zou eens in de spiegel moeten kijken. Het lijkt erop dat Johan Derksen zo ongeveer de enige in medialand is die het wel begrijpt! Het wordt tijd dat we zeggen tot hier en niet verder, de druppel ligt bij het verpesten van een kinderfeest. De politiek, in dit geval de gemeente Dongeradeel, had nooit toestemming voor een demonstratie moeten geven. Rechter het is niet aan u, maar de politiek zou er goed aan doen om dit per wet te verbieden.  

Ik had aanvullend op het voorgaande nog een lang betoog kunnen houden over kosten van dit proces, over de kosten die deze demonstraties van dit clubje met zich mee hebben gebracht, over het tekort aan capaciteit bij de politie, maar dat zal ik iedereen besparen.  Ik zal altijd blijven zeggen wat ik denk, ik zal nooit een blad voor de mond nemen, nu niet, nooit niet. De bewuste zaterdagochtend heb ik daar met volle overtuiging gestaan. Na 35 minuten ben ik in de auto gestapt en weggereden, ik zal echter niet weglopen om dit prachtige kinderfeest te beschermen. Ik zal vechten als de Hollandse leeuw. Ik sta voor mijn zaak, ik ben altijd open, eerlijk en recht door zee. Ik ben blij dat ik er bij was, blij dat dit is gebeurd en blij dat iedereen in Dokkum e.o. een mooie dag heeft gehad. Mocht u mij overigens vragen of ik het morgen weer zou doen, dan zou het antwoord nee zijn. Niet zozeer omdat ik spijt heb, integendeel, echter heb ik net als agenten en rechercheurs wel wat beters te doen dan de hele rompslomp van het afgelopen jaar.   

Afsluitend voorzitter vraag ik u om ons op alle gedagvaarde punten vrij te spreken. Dat het verkeer stil heeft gestaan staat vast. Dat dit op een ludieke manier is gegaan ook. We staan op een T-splitsing en het is aan u om te bepalen welke kant we opgaan. U staat hier tegenover hardwerkende mensen, tegenover mensen zonder strafblad, tegenover papa’s, tegenover mama’s. Toen de politie in januari op de stoep stond heb ik mijn oudste zoontje verteld dat er een tijdje geleden boze mensen waren die niet wilden dat Zwarte Piet in Nederland zou komen. Dat papa vervolgens samen met een paar andere dappere mensen deze boze mensen heeft weten tegen te houden, zodat Zwarte Piet toch kon komen en dat papa daarvoor nu naar het politiebureau moet om hier met de politiemeneer over te praten. Een wijkagent schreef afgelopen voorjaar op Twitter dat het niet handig is om tegen kinderen of kleinkinderen te zeggen dat de politie ze komt arresteren als ze stout zijn geweest omdat ze dan bang worden. Zou mijn zoontje, die elke dag met politieauto’s speelt, ook bang worden als zijn lieve papa door de politie in de politieauto naar de gevangenis wordt gebracht? 

Voorzitter en leden van de rechtbank, ik wens u allen veel wijsheid toe en hoop van harte dat u naar de wil van het volk zult luisteren en ons vrij zult spreken, u kunt daar immers niet omheen, dank u wel!

Bijlage 1 t/m 16 (pdf)

Reaguursels

Inloggen

Dat hele gedoe over 'dwang' en de veel genoemde 'gebalde vuisten'. Dat tuig in die drie bussen is van het type dat alles filmt (zoals een goed tuigvlogger betaamt). Als dit waar zou zijn, dan zouden hier ALLANG beelden van opgedoken zijn.

Captain Pervert | 15-10-18 | 15:53

Haha, dat die bussen sowieso al te laat waren (en dat daarom de demonstratie misschien wel niet eens door zou kunnen gaan) wist ik niet. Maar verbaast me ook niets. Het waren overwegend donkere mensen, die hebben een broertje dood aan wekkers.

Captain Pervert | 15-10-18 | 15:40

Niks aan toe te voegen

ceriel82 | 14-10-18 | 20:34

Dit is goed werk. Zet hem op!

grom | 14-10-18 | 18:57

Fantastisch! Het betoog is niet alleen juridisch goed doortimmert, het is ook goed geschreven, met humor en het leest beter weg dan de columns in de dooie-bomen.
Ik vind het overigens wel een goed idee om deze Friezen te vervolgen. Zeker na dit stuk waaruit blijkt dat volledige vrijspraak de enige juiste uitkomst is. Zo'n vrijspraak is de ultime overwinning!

ParadiseLost | 14-10-18 | 17:44

Eigenlijk is het probleem in dit geval het OM? Het gaat er steeds meer op lijken dat wanneer "deugers" verontwaardigd zijn, bijvoorbeeld over blokkeerfriezen", dat er een rechtszaak komt en wanneer er door "rascisten/fascisten" gefamede groep iets aangeeft het niet ontvankelijk wordt verklaard? Of zelfs al vooraf: gezien de "veiligheidssituatie" grijpt de politie al niet meer in? Handhaaft het OM of politie dan op deze manier indirect een rechtsongelijkheid?

En hoe objectief is het OM feitelijk? Wie of wat controleert hen en zijn die wel objectief?

Jan, Leiden | 14-10-18 | 14:10

helemaal gelezen. Geweldig verhaal, spijker op z'n kop. Ik hoop dat er geluisterd wordt. Zou toch van de ratten besnuffeld zijn als je voor zoiets een strafblad oploopt.

zeiksmurf | 14-10-18 | 13:45

Hulde, sterkte toegewenst.

ademende aarde | 14-10-18 | 13:21

Om ook maar eens een daad te stellen, heb ik het hele verhaal van voor tot achter uitgelezen. Ik denk dat we als nuchtere Nederlanders ons toch maar eens af moeten vragen of we dat gezeik van die Zeurpieten ons elk jaar moeten laten welgevallen. Hoe zouden ze reageren als wij met een paar duizend man, in plaats van 35 de straat op zouden gaan?

ParanoidAndroid | 14-10-18 | 12:22

Je suis Jan.

Montesquieue | 14-10-18 | 09:58

leuk artikel met de nodige humor erin.
En verder wat Jan zegt.

komtdatschot | 14-10-18 | 09:54

Chapeau!

PijlVader | 14-10-18 | 09:46

Hopseflops! Ik betwijfel of die voorgeprogrammeerde roeptoeters aan de andere kant hun zaakjes ook zo goed op een rijtje hebben.

MickeyGouda | 14-10-18 | 09:33

Ze hebben een onderzoek gedaan... kinderen vinden veegpieten LEUKER dan zwarte pieten.
En voor de zwarte piet scheelt dit een uur werk... een paar roetvegen in je gezicht en klaar is kees (piet).

sociaal_econoom | 14-10-18 | 09:20 | 5

Aan wie hebben ze het gevraagd aan Stere Pieter-Jan-Henk en collega's uit de steinerschool van de grachtengordel ?

Lt-Kol Kilgore | 14-10-18 | 10:14

Zal best. Maar je bent ook zoveel HERKENBAARDER he. Dus als de kinderen opeens zien dat het Buurman Willemse is ipv een leuke roetveeg piet gaat de lol ook snel van zo'n feestje af.

Mensen blijven maar voorbij gaan aan het feit dat dat schminken ook gewoon functioneel is.

Proditor | 14-10-18 | 10:28

Zit niet te zeiken met je LEAN praatjes. Hup terug in kantoor.

grom | 14-10-18 | 18:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Een van de punten in het betoog wat ik wel opmerkelijk vond is het feit dat er logs / verslagen zijn waaruit blijkt dat de demo van KOZP al verboden was voordat men de snelweg opging omdat de bussen al te laat vertrokken waren (tja, werkschuw tuigh en vroeg opstaan is nu eenmaal een dingetje).

Mastermattie | 14-10-18 | 09:19

Jan, bedankt!

Wim_Kut | 14-10-18 | 09:15

De politie heeft dit niet slim opgelost.... even een takelwagen laten komen en de voorste paar auto's wegslepen - dan kunnen de bussen met actievoerders gewoon verder.
De kosten van het wegtakelen direct laten afrekenen - anders krijgen ze hun auto niet mee.

Dus op zaterdag 17 november, zorg ervoor dat een paar takelwagens staande bij zijn.

sociaal_econoom | 14-10-18 | 08:48 | 2

#kickoutsociaal_econoom

debeterweter | 14-10-18 | 12:13

Maar hoeveel takelwagens kan je bijeensprokkelen? Zijn er überhaupt wel takelwagenchauffeurs te vinden op deze belangrijke dag. Gun die mensen nu ook eens een feestje met hun kinderen.

OT: Jan heeft helemaal gelijk. We glijden af naar een door de minderheid opgelegde waarheid. Idioterie. Ook ik ben het zat en ben tot nu toe eigenlijk best wel rustig geweest.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:15

Zeer sterk betoog. Dat Waanders nog zo buiten schot blijft verbaasd me. Het is natuurlijk wel een typische PvdA-er, bevoogdend, regentesk en opdringerig. Precies de redn waarom iedereen, inclusief de geïmporteerde achterban weglopen bij de partij. Faciliteren van extremistische groeperingen, lijkt inderdaad ook typisch progressief of in ieder geval PvdA te zijn.
Eerder las ik het betoog van Afrriye en begon te twijfelen aan de legitimiteit van de blokkeer Friezen. Echter Affriye en zijn beweging hebben vaker laten zien geweld niet te schuwen, verzoeken het gezag niet op te volgen en zo de openbare orde te verstoren. Wat mij betreft is deze club kozp definitief af, uitgespeeld. Een groepje drammers dat ter meerdere eer en glorie van henzelf roetoetert en in hun overtuiging vastzit. De dialoog willen ze niet aan. Ze willen middels zieke propaganda zelfs kinderen indoctrineren en het openbaar bestuur in hoedanigheid van Marga Waanders gaat daarin mee. Wat zegt dat over de PvdA?
Zoals het rechtbank betoog wordt beeindigd, we staan op een T-splitsing. Wordt het zwichten voor de tirannie en onderdrukking of stoppen we de waanzin. Ik vrees dat de ware onverzoenlijkheid van kozp nog zichtbaar moet worden. Ik hoop niet dat er straks inderdaad bloedspetters en stukjes hersenen van kinderen moeten worden afgewassen omdat deze radicalen dogmatisch geloven in hun eigen gelijk.

ratelaar | 14-10-18 | 08:38 | 1

goed gedaan van die blokkeerfriezen.
één ding moet je me van het hart: friesland is van oudsher een rood bolwerk dus niet zo piepen en verbaasd staan dat die pvda burgemeester van jullie niet spoort

Cousin Eddie | 14-10-18 | 12:42

Afgezien van de 99 procent sentimentele tekst niveau havo 4 denk ik dat ze een punt hebben met het probleem van de bewijslast. Bijna alle bestuurders kunnen zeggen dat ze stil stonden omdat de auto voor hen stilstond. En de voorste auto stond stil omdat ze achter hem toch al stil stonden waardoor hij niemand gehinderd heeft. Ik verwacht vrijspraak voor alle verdachten.
Overigens, dat de tekst van een tenenkrommend niveau is heeft niet kunnen verhinderen dat ik het er inhoudelijk bijna volledig mee eens ben.

hustler01 | 14-10-18 | 08:33 | 3

Aan jouw eigen zinsopbouw en spatie gebruik te zien ben jij dan ook een expert op het gebied van HAVO 4.

Slovis | 14-10-18 | 09:26

Die denigrerende opmerking van je over het eenvoudige taalgebruik slaat natuurlijk nergens op. Had je liever dat juridisch gebrabbel van een OvJ gelezen dan? Het gaat om de boodschap en die is luid, maar vooral, mede door het gebruik van niet al te ingewikkelde constructies, heel erg duidelijk.

Hulde Jan en kompanen.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:23

De opmerking over het niveau is natuurlijk onder de gordel en voegt niets toe aan uw heldere constatering.

grom | 14-10-18 | 19:07

GS, een nieuwe wekelijkse columnist is geboren?

BlokkeerFries Jan, dank voor het uiteenzetten en delen van dit gedetailleerde pleidooi waarin met diverse voorbeelden van niet vervolgde blokkades, selectief handelen van het OM aanhangig wordt gemaakt.
Rechtsongelijkheid/ongelijke behandeling staat haaks op democratische rechtsstaat.
Uitziend naar het oordeel van de rechter.

drs.Nee | 14-10-18 | 06:24 | 1

Hij zegt nog veel meer. Hij zegt namelijk dat het OM haar uiterste best aan het doen is om het aandeel veroordeelden met een autochtone achtergrond flink te vergroten. Zijn ze eindelijk een keer af van het feit dat de criminaliteitscijfers een ongewenst beeld laten zien.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:30

Van begin tot eind: briljant betoog! Hear, hear!! Helemaal mee eens!

VP732 | 14-10-18 | 05:42

Steun uit Brabant, bedankt Friezen! Hold the line! Als het verder nodig mocht zijn, komen de pecunia jullie kant op.

wilderst | 14-10-18 | 04:18

Uitprinten en overal neer hangen, leggen, etc, flikker alle Metros uit de bakken en leg dit er in. Puur Fries Goud dit.

Klompz | 14-10-18 | 00:31

Mooi betoog, het is niet onopgemerkt gebleven! Maar wel in de rest van de Nederlandse pers, waar inhoud zoveel mogelijk vermeden wordt en waarin dit gebeuren zoveel mogelijk geprojecteerd wordt op personen, zoals Jenny.

duh! | 14-10-18 | 00:07

Probleem is dat Bonifatius een D66er was.......

Tjemig | 14-10-18 | 00:03 | 1

Bedoel je niet L66 of F66 of N66

Musashi | 14-10-18 | 16:55

Waterdicht prachtstuk! Maar ja, rechters die D666- of groenlinks-biased zijn, dan is de uitkomst... uhm... vrij voorspelbaar.
En je verwacht het niet, de burgemeester van Weesp vindt nu ook dat het maar eens afgelopen moet zijn met de èchte Zwarte Piet, onder het mom van 'meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen'. 'Ontwikkeling' is postmodernisistisch voor 'afbraak'.
www.weespernieuws.nl/extra/111663/wee... (paywall-alert)

Camo | 13-10-18 | 23:47 | 3

Het kan beter afgelopen zijn met ongekozen burgemeesters.

Mart6037 | 13-10-18 | 23:52

Weesp? Dat ligt toch in de buurt van dramsterdam?

Welke maatschappelijke ontwikkelingen? Ik woon in Zeeland en hier willen we maatschappelijk gezien ook gewoon dat Zwarte Piet zwart blijft. En verder leeft de hele discussie hier niet. Houd dat gezeik in de Randstad.

Bijtendehond | 14-10-18 | 00:10

Bijtendehond | 14-10-18 | 00:10

Even op de kaart gekeken. Ik zie dat Weesp een banlieue van Amsterdam is.

Bijtendehond | 14-10-18 | 00:12

Uitzending NTR programma Nieuwe Maan terug gezien waarin Sylvana Simons de Molukse treinkaping en kinderkaping uit de jaren zeventig gelijk stelt met de verkeersblokkade van de Friezen: terreuraanslag! Echt, kijk maar terug.

pissebed | 13-10-18 | 23:31 | 3

Huh? Verders alles goed met haar? Die kletst aardig uit haar nek.

Mart6037 | 13-10-18 | 23:51

dat mens is gek. Maar dat wisten we al.

zeiksmurf | 14-10-18 | 13:49

Maar, waar waren de mariniers dan om PANG PANG te roepen? #nietsporen

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:34

De bussen waarmee de relschoppers naar Dokkum wilden reizen waren van 'zekere' leeftijd.
De Rode, een DAF uit 1973 en de groene, een Bova uit 1995.
Ik stel voor dat we de zeurpieten dit spul gratis laten meenemen naar Ghana of zo, zolang ze daar zelf dan ook maar blijven.
Scheelt ons hier uitkeringen en overige maatschappelijke kosten en..... onze wegen en wagenpark worden er wat schoner door.
Handen af van zwarte Piet.

loze stijl | 13-10-18 | 22:46 | 3

Volgens mij zijn het antifa bussen.
Betaald door van der laan, ook zo’n pleitbezorger van antifa.

Graftak2.0 | 13-10-18 | 23:15

Twee museumstukken, zwaar vervuilend. Alleen daarom al hadden ze van de weg gehaald moeten worden voor een grondige inspectie, remmentest, roetmeting etc. Maar dat hoort kennelijk bij de alternatieven, zoals je vroeger ook als je links was in een lelijke eend moest rijden, al was dat ding levensgevaarlijk.

piloot47 | 13-10-18 | 23:17

Ik kon helaas de kentekens van de kozp bussen niet goed lezen ,maar volgens mij mogen die qua mileu-eisen helemaal niet in Amsterdam rijden ,als ze daar vandaan komen natuurlijk.

luctor.et.emergo | 14-10-18 | 12:24

BlokkeerFries Jan, trouwen?

Robin Hood | 13-10-18 | 22:34

Van boven tot onder gelezen, respect voor deze man. Hij vat mooi samen wat er mis is in dit land. Driekwart van de bevolking is het met hem eens, maar dat mogen we niet meer zeggen van de deugmedia, politiek en van het OM, dat ook helemaal losgezongen van de werkelijkheid lijkt. We zijn allemaal witte racisten die zich dood moeten schamen voor een kinderfeest en voor ons slavernijverleden. Allemaal op gang gekomen door een hysterische permanent gekwetste huppeldoos van de VN, die destijds over dat schandalige Nederland en black face begon. Waar blijft de grote, landelijk representatieve enquete waaruit blijkt wat Nederland echt wil/vind met zwarte Piet en nog een aantal andere in dit betoog genoemde zaken die samenhangen met de multiculti samenleving? Of zijn de deugers in politiek en media te bang voor een ongemakkelijke uitslag?

Spiderman1 | 13-10-18 | 22:29 | 4

Lees het hele (urenlange) pleidooi van Knoops in de minder-zaak-Wilders eens helemaal door: geen speld tussen te krijgen. Compleet met filmpjes, interviews, historische precedenten, rechtsfilosofie etc.- ik heb er uren geboeid en met bewondering naar zitten kijken en luisteren. Dit kon niet anders dan op vrijspraak uitlopen.
Niet dus. Het OM veegde alles van tafel in ongeveer 5 minuten repliek en de rechter ging erin mee. Mij totaal verbijsterd achterlatend.
Prachtige pleitnota hierboven, iedere leek kan niet anders dan tot vrijspraak komen. Maar wacht even af. De rechter wil geen gezichtsverlies en zal tot een veroordeling komen, weliswaar alle straffen gehalveerd - maar ons recht zal zegevieren! Nou ja, ons recht.....

piloot47 | 13-10-18 | 23:05

Rechters en om zitten in de bedrijfskantine lekker samen te kwebbelen. Wat denkt u?

Mart6037 | 13-10-18 | 23:09

Waarom kan ik hier geen link plaatsen zonder een servererror 500 te genereren??

Graftak2.0 | 13-10-18 | 23:10
▼ 1 antwoord verborgen

Goed verhaal van Jan! Die blokkeer Friezen hebben samen meer ballen dan de rest van NL bij elkaar. Top!

Gravin v Kippenbouth | 13-10-18 | 22:26 | 5

Heel wat anders dan Amsterdammers. Woehaha.

Mart6037 | 13-10-18 | 23:55

@Graftak, het was CPN.

Tjemig | 14-10-18 | 00:08

Graftak2.0 met ‘ui’
Ik vind graftakken meer iets voor op ’n graf.

Veluwse-Eikel | 14-10-18 | 02:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Gos, Ik heb het helemaal gelezen, wow. Wat een gast zeg.. Nou Jan, hier is geen speld tussen te krijgen. Die rechter moet echt een schlemiel zijn om dit te negeren ( lol ).
PS.
Moet er meer geld nodig zijn ? Laat het even weten.

Gokmaar | 13-10-18 | 22:18 | 1

Same here. Ook helemaal gelezen, met een steeds groter wordend brok in de keel. HELD! Laat het hier weten als het "roze legioen" iets voor jullie kan doen.

prakkie | 13-10-18 | 23:06

Rant warning!

Dat hele sinterklaas feest en die discussie over zwarte Piet...

Het gáát niet om zwarte Piet!
Ja! Zwarte Piet is een slaaf! Tegenwoordig een loonslaaf maar nog steeds een slaaf!!

En dan worden er petities gestart om het wel of niet tegen te houden maar net zoals waarheid vinding in jeugdzorg dat is, is zwarte Piet een StroPop!

Allemaal slaan op het wel of niet aanwezig zijn van pigment discriminatie of derde generatie afkomst (nou, in de regio Rotterdam/Amsterdam toch zeker!) terwijl dat hele feest draait om een niet bestaande (mannelijke.. ik wou dat toch even stipuleren...) figuur die je cadeautjes geeft enkel omdat je een kind bent.

Alsof de wereld jou ziet en zegt: "Die moeten we eens verwennen!"

Newsflash: Tenzij je geboren bent uit normale én rijke ouders, krijg jij niet per definitie cadeaus met het Sinterklaas feest. Hoe zit dat met die bijstands-kinderen? Die zijn zogenaamd slecht omdat hun ouders géén cadeautjes kunnen betalen? Want de Sint beloont enkel goede kinderen...

Wát doet dat met een kind als het géén schoentje gevuld ziet omdat de ouder(s) het niet kunnen betalen?!

Maar al die scholen etc maar liegen om dat sprookje in stand te houden en oh wee als je als ouder weigert te liegen, dan krijg je heel Nederland over je heen. Want? Dat is goed voor commercie.

Ja dat ook ja maar meer nog denk ik dat die volwassenen dat idee nog met zich meedragen dat als ze maar goed zijn, ze beloond worden.

Meh, life doesn't give a fuck about you or me, life just is and either you grow up and learn to deal with the punches, or you perish. Such is nature's way.

Maar vertel kinderen dan ajb niet een bs verhaal en ga dan naderhand niet janken over wat wel of niet geoorloofd is. Het is en blijft namelijk een BS verhaal!

end rant

LostSandWich | 13-10-18 | 22:11 | 6

Zwarte piet is een knecht, geen slaaf. Er is een verschil, boeren hadden vroeger ook knechten, geen slaven. Waar de boer tegenwoordig de loonwerker belt als het hooi van het land moet roept Sinterklaas naar zijn medewerker ('want we zitten allemaal voor de versterker' voor wie zich dat nog herinnert...) die, traditiegetrouw, zwart als roet is.

Voorgeenchanterikpeu | 14-10-18 | 01:05

LostSandWich | de Sint beloont enkel goede kinderen...
Mijn Oma kreeg – om maar eens wat te noemen – met Sinterklaasavond steevast ’n zakdoek. Daar moest ze het hele jaar mee doen. Zelf mochten wij een lijstje met 5 wensen inleveren ter waarde van 5 GLD, daar kreeg je er dan een van. Het spijt mij te horen dat je PlayStation wens niet door is gegaan. Ik zou als ik jou was een afspraak maken met de psych. om dit jeugdtrauma een plekje te geven.

Veluwse-Eikel | 14-10-18 | 02:16

Ga Toon Hermans kijken. Siniklaas is een oneerlijke man en pietermanknecht is tante Jo.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Burgemeester Waanders, ik heb d'r op TV gezien. Dat is gewoon 1 bak hersenverweking. Te dom om te poepen. OM, zie toch gewoon het wanbestuur en vergeet de blokkeerzaak.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 22:07 | 1

Ze is niet voor niets al opgerot.

prakkie | 13-10-18 | 23:00

Peter R. de Vries kan jaloers zijn op zo'n reconstructie. Speciaal het tijdspad laat goed ziet dat de Zeurpieten inderdaad te lang in hun gesubsidieerde bedjes zijn blijven liggen. Het zou me niet verbazen dat ze gedacht hebben dat de Sint in Dokkum zijn aankomst wel af zou stemmen met de aankomst van KOZP. Een uurtje later, so what. In Friesland komt men liever iets te vroeg op een afspraak want je weet immers nooit wat er tegen kan zitten. Helemaal als je de A7 over moet.

namensmijnhond | 13-10-18 | 22:05
-weggejorist-
Kim-Jung-Un | 13-10-18 | 21:57

Wat een lang verhaal en wat veel voorbeelden om te illustreren dat het oneerlijk is zeg.

Verder totaal irrelevant wettelijk gezien als je het mij vraagt.

Had allemaal vervangen kunnen worden voor "is it because I is black?"

Respect.

Lionfromzion | 13-10-18 | 21:53

Ik neem aan dat het al eens gesuggereerd is hier of daar, maar wordt het niet eens tijd dat KOZP een bepaalde piet er uit kickt? (anders kan zo'n club wel opgeheven worden)

Rest In Privacy | 13-10-18 | 21:44

Fantastisch goeie reconstructie. Het zou zo in elke Nederlandse courant kunnen worden geplaatst. Als de betrokken officieren van justitie dit lezen dan zouden ze zich dood moeten schamen. Hoop en verwacht dat de drie edelachtbare rechters ook Premiumlid van GeenStijl zijn. In dat geval zou het weleens op voltallige vrijspraak kunnen uitlopen.

Zonder erg | 13-10-18 | 21:40

Jan weet pijnlijk goed mijn onderbuikgevoelens te verwoorden.

DrCreep | 13-10-18 | 21:28 | 1

Inderdaad. Wat een held.

prakkie | 13-10-18 | 23:01

Vandaag met m’n Lieverdooddanslaaft-shirt ‘t dorp ingeweest.
Iedereen keek ernaar maar nul opmerkingen hoor.
Nederlanders houden toch allemaal hun mond joh want stél je voor...

Rest In Privacy | 13-10-18 | 21:20 | 1

Straks doet er iemand glimlachen dat moeten we niet willen met zijn allen.

Mooi hoe die biometrische foto's in onze paspoorten eerst zo onnatuurlijk over kwamen terwijl "iedereen" zijn gezicht inmiddels heeft aangepast.

Lionfromzion | 13-10-18 | 21:57

Goed verhaal, helemaal geweldig, als Gelderlander kan ik hier voor 300% achter staan.
Fryslan Boppe!!

tsjajaja | 13-10-18 | 21:19

Friesland werd gewoon gekerstend. Friesland werd gewoon onderdeel van Nederland. Nu staat Jan voor een Hollandse rechter en spreekt hij Nederlands (terwijl het Fries als officiële landstaal in de rechtszaal gebruikt mag worden).
Friesland buigt altijd wat later dan de rest.

Bebopalula | 13-10-18 | 21:13 | 3

Ware Frisii zijn wakker redactie.

BenjaminFranklin | 13-10-18 | 21:20

Maar rechter Sikkema is dan toch minstens wel een Fries?

Rest In Privacy | 13-10-18 | 21:20

Krampus komt de stotterde halen dit jaar.

BenjaminFranklin | 13-10-18 | 21:21
-weggejorist-
Datgingniegoed | 13-10-18 | 21:08 | 1

Overtuigend verhaal, mooit opgeschreven.

Onvoorstelbaar en veelzeggend dat deze zaak überhaupt voor de rechter is gekomen; het gezonde verstand is tegenwoordig ver te zoeken.

En passant worden flink wat Hollandse misstanden aan de kaak gesteld. Waar gaat het heen met dit land? Krijgen we het ooit weer op de rails met z'n allen? Hoe?

BoosMens | 13-10-18 | 21:00 | 3

Eerst KOZP eruit plus die foute Burgemeester.

De-Glijdende-Rechter | 13-10-18 | 21:04

Hoe ? 1. Friesland wordt onafhankelijk 2. Hollanders pikken dit niet en vallen Friesland binnen. 3. Friezen slaan terug en heroveren de oude Friese gebieden. 4. Brabant en de rest sluit zich hierbij aan . 5 Nieuw Friese regering stopt de waanzin.

Kim-Jung-Un | 13-10-18 | 21:10

@Kim-Jung-Un
5. De Groningers stoppen de kalief van Münster en verslaan de Eurocommissaris van Utrecht. En dan hebben we heel Europa in de tang.

atheïstisch stemvee | 13-10-18 | 21:16

Wat het moge zijn elke straf die deze helden krijgen moeten we belonen, zijn het werkstraffen laten we storten zodat de blokkeerfriezen bijvoorbeeld €50 of meer per gewerkt werkstrafuur krijgen.

gebrokenvleugel | 13-10-18 | 21:00 | 1

50 vind ik wat veel maar voor de rest sta ik volledig achter je idee. De overheid bestraft, wij belonen.

Avondlander | 13-10-18 | 22:44

We zijn ook een keer richting Dokkum geweest om daar eens een trio te beleven.
Dokkum hebben ook wij niet gehaald, maar tegen gehouden werden we weer niet.

De-Glijdende-Rechter | 13-10-18 | 20:58 | 1

Beste Friezen, bij deze nogmaals hartelijk dank om erger te voorkomen.
Dan nu nog enkel die bewust foute Burgemeester eruit.
KOZP zal maar naast je kleine kids staan, dat stelletje Zielepieten.

De-Glijdende-Rechter | 13-10-18 | 21:02

In 2004 kwam ik te laat op een belangrijker sollicitatieafspraak omdat er op de A4 bij Delft en den Haag ineens politie voor me ging rijden en ging stoppen om het verkeer tegen te houden. Mochten pas weer rijden nadat de begrafenisstoet van Juliana over het viaduct was gepasseerd. Was eerst nog lang wachten tot ze überhaupt kwam.

BluRay | 13-10-18 | 20:57

Wie voor de rechtbank zou moeten staan is de burgemeester en het OM. De burgemeester nam het risico om haar eigen politieke voorkeur via haar ambt op te leggen aan de friezen zonder de risico's die bij AIVD bekent zijn in overweging te nemen.
Het OM laat opnieuw zien hoe ze de knoet hanteert om de Nederlanders te dwingen in het gareel te blijven en hun soevereiniteit op te geven. De manier waarbij zij het Opportuniteitsbeginsel hanteert is tegen de grond wet met als doel de Nederlandse en Friese soevereiniteit af te staan. Het op deze manier hanteren van het Opportuniteitsbeginsel is bij wet strafbaar.
En dan een advies aan de Groningers. Als ik Groninger zou zijn zou ik maar eens een voorbeeld nemen aan de Friezen. Tot nu toe hebben ze niets bereikt met hun #metoo gas gejank. De Friezen hebben tenminste een fout van de burgemeester met ernstige gevolgen weten te voorkomen.

Piet_de_pad | 13-10-18 | 20:53 | 1

Hahaha Toen het gemeentehuis van Loppersum - met excellentie Henk Kamp op bezoek - omsingeld werd door boze boeren met tractoren, waren het helden. Nu ineens MeToo. Als je wint heb je vrienden. Sommige vriendschappen heb je eigenlijk helemaal nooit iets aan.

atheïstisch stemvee | 13-10-18 | 21:00

Dank je wel Friezen voor het beschermen van onze history en identiteit , we kunnen nog al hiervan leren maar meestal kijken wij liever de andere kant op en klagen meestal digitaal.

ewout56593235 | 13-10-18 | 20:50

Ik bin Jan! (Red. Vertaling: Je suis Jan!)

benjeallanggek | 13-10-18 | 20:38

korte samenvatting:
You don't frighten us randstad pigdogs
go and boil your bottom sons of a silly person
I blow my nose at you so called public prosecutor
you and al of your silly d66 judges
I don't want to talk to you no more you empty headed animal food trough wiper
I fart in your general direction
your mother was a hamster and your father smelled of elderberrys
now go away or I shall taunt you a second time

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:38 | 2

Free after Monty Python

Genodigde | 13-10-18 | 20:58

De heilige graal er nog bijhalen ook nog.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:48

Held!

Kippenlip | 13-10-18 | 20:36

Ik ga de plakkaat van verlatinghe nog eens goed lezen. Die Geuzen hadden zo hun redenen om de Philips gewillige kudde schapen tot inzicht te brengen dat het vechten voor je eigen waarden beter is dan ze door een ander op gelegd te krijgen.

Piet_de_pad | 13-10-18 | 20:28 | 1

Dat is geschiedenis. Toen waren we fout, dus niet doen en meebewegen met de minderheid van nu. Doorlopen, er is niets aan de hand in dit land, helemaal niets.

Peerkeoud | 14-10-18 | 18:50

Prima betoog. Lang stuk, maar vat alles samen wat er door reaguurders al over het onderwerp hebben getegeld. Geen valse sentimenten kunnen ontdekken en alleen maar feiten.

Ruikbaard | 13-10-18 | 20:19

Spijker, kop, raak! Wat een fantastisch betoog!

macdushi | 13-10-18 | 20:10
-weggejorist-
BenjaminFranklin | 13-10-18 | 20:09 | 3

Het zwarte pieten is weer begonnen! Het gaat niet eens om het kinderfeest! Het gaat erom dat de gemiddelde Nederlander om drogredenen zwarte piet alleen maar zwart wil zien! Vraag maar niet waarom, want dan begint het gezever over traditie weer. Gek genoeg alleen maar als het in hun straatje past. Vast ook een tradite...

Stijlloze bezoeker | 13-10-18 | 20:05 | 3

Nee, dit ging over het verhaal van Jan.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:08

Het gaat erom dat een klein groepje beroepsgekwetsten graag heel Nederland, veranderingen wil opleggen. En het bijzondere is dat dat groepje ook nog (buiten de sneue KOZP actie) bovengemiddeld weinig bijdraagt aan de Nederlandse samenleving.

benjeallanggek | 13-10-18 | 20:44

Stijlloze bezoeker | 13-10-18 | 20:05 |
Ik kan hieruit concluderen dat jij geen kinderen hebt, indien wel , heb ik echt medelijden met ze.

Kim-Jung-Un | 13-10-18 | 21:42

Aan wie is dit gericht? Als het voor de rechter bestemd is, zal die een hoop kunnen overslaan.
Alles in de trant van "ja, maar hunnie hebben ook geblokkeerd, waarom worden wij wel gepakt en hunnie niet" is niet terzake in dit proces. Voor ons toeschouwers is het wel relevant, maar de rechter moet oordelen over één zaak, namelijk die van de blokkade van de A7.
Dat het zo'n leuke dag voor de kinderen is geweest zal de rechter ook niet meewegen, of hij zal denken "Ja,ja, dat weten we wel".
De klachten dat de blanke autochtoon altijd de haas is zijn helemaal terecht, maar niet in deze rechtszaak. Ook dat zal de rechter niet meenemen.
Het verhaal dat 90% van de bevolking achter ze staat en dat het draagvlak voor ZP heel groot is? Misschien dat het enige indruk maakt, maar eigenlijk doet het ook niet terzake. Een rechtszaak is niet een kwestie van meeste stemmen gelden, maar van toepassen van de wet.
Ter voorkoming van misverstanden: ik sta ook helemaal achter Jan (heeft hij geen achternaam, trouwens?) maar al die voor de zaak niet relevante dingen had hij best weg mogen laten.

JvanDeventer | 13-10-18 | 20:04 | 12

@Liefhebbers van het gelijkheidsbeginsel
Als ik jullie redenering volg kan er nooit meer een dief berecht worden, omdat justitie er niet in slaagt om ALLLE dieven voor het gerecht te brengen. Immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Handige Pietje niet vervolgd, dan onhandige Henkie ook niet, ook al is Henkie een bewezen dief. Dat komt dus neer op de afschaffing van justitie. De meeste mensen vinden dat geen goed plan. De wereld is nu eenmaal niet eerlijk, maar je kunt wel proberen om misdaad te bestraffen.

JvanDeventer | 14-10-18 | 00:11

JVanDeventer; het gaat om aantallen en verhoudingen. Dat snap jij zelf ook prima.

MozesKriebelaar | 14-10-18 | 08:53

Eigenlijk is het probleem in dat geval het OM: het gaat er steeds meer op lijken dat wanneer "deugers" verontwaardigd zijn, bijvoorbeeld over blokkeerfriezen", dat er een rechtszaak komt en wanneer er door "rascisten/fascisten" gefamede groep iets aangeeft het niet ontvankelijk wordt verklaard? Of zelfs al vooraf: gezien de "veiligheidssituatie" grijpt de politie al niet meer in? Handhaaft het OM dan op deze manier rechtsongelijkheid? En hoe objectief is het OM dan nog?

Jan, Leiden | 14-10-18 | 14:03
▼ 9 antwoorden verborgen

Prachtig. Jammer alleen dat de wet een groot zwart bord voor zijn kop heeft en alleen naroeptoetert wat de rest van de sociale deugkring wil horen.

Rietpieper | 13-10-18 | 20:04

Ik ben blij dat we Friezen hebben in Nederland.

sneehoofd | 13-10-18 | 19:55 | 3

Ik ben een Fries( je suis fries, maar dat klinkt dan weer France Fries, patat)

echtpaul | 13-10-18 | 21:40

Iedereen is blij met de Friezen, de Groningen, de Brabanders, en Enz, maar het zijn altijd de Hollanders die de zaak verkloten. Kunnen Noord- en Zuid Holland niet gewoon onafhankelijk worden? Dan kan de rest gewoon verder met hun leven.

LimbabweWillem | 13-10-18 | 22:01

@LimbabweWillem | 13-10-18 | 22:01:
Goed idee! Hollander hier trouwens, maar al ruim 20 jaar met een Friezin getrouwd, waardoor ik nu beter weet . ;-)

prakkie | 13-10-18 | 23:14

mooi

swapper | 13-10-18 | 19:53

Buitengewoon goed verhaal van Jan. Met veel aandacht in een ruk uitgelezen, zeer goed gedocumenteerd. GeenStijl, stel deze man op zondag op in plaats van Tamara of zeau.
Alle reacties op de artikelen van de afgelopen dagen over dit showproces moeten een zeer duidelijk signaal zijn dat Nederland het helemaal gehad heeft met de discriminatie van ons. Als de overheid zo doorgaat dan komt escalatie steeds dichter bij.

Gele Beer | 13-10-18 | 19:52 | 1

Zolang iedereen nog op tijd zijn pilsje kan pakken, met het bord op schoot naar studio sport kan kijken en eens per jaar met de sleurhut er op uit kan komt er geen revolutie. Zijn we gewoon te lui voor.

Franciscus Borchwerf | 13-10-18 | 22:29

Fenomenaal betoog! Geen speld tussen te krijgen!

Tilburger | 13-10-18 | 19:50

Prachtig. Helemaal gelezen. Geen speld tussen te krijgen. Gezond boerenverstand. Fries en Nederlands erfgoed.
Ik neem nog wat Friese droge worst en bier. Groeten uit Easterzee

ristretto | 13-10-18 | 19:49 | 1

Jij zat toch in Portugal?

ZZP-er | 13-10-18 | 19:57

En zo is het. Woord voor woord. Ze hebben gedaan wat de politiek had moeten doen.

Laat de woorden ' Sinterklaas vermoorden' even op je inwerken..
Wat een maffe wereld.

Bat-Adam | 13-10-18 | 19:40

Landelijke aandacht! Burgemeester had landelijke aandacht! Deugen,vooral deugen!
Bühne, here I am!!!! OM doet de rest, want regels.

Carryon | 13-10-18 | 19:38 | 4

Ze is van de PvdA... zij zijn verplicht om zo te handelen.
De linkse gasten spannen samen met de NPO - hierdoor voelen zij zich sterk.

sociaal_econoom | 13-10-18 | 20:40
-weggejorist-
Musashi | 14-10-18 | 18:28

Klopt. Alleen de NVU had het fatsoen hier niet aan mee te werken.

Musashi | 14-10-18 | 18:28
▼ 1 antwoord verborgen

Helemaal gelezen, zeer indrukwekkend !

Jan, Leiden | 13-10-18 | 19:38

Amen!

Killerwoody | 13-10-18 | 19:36

Hulde.

Niamh | 13-10-18 | 19:36

Fantastisch mooi betoog. Hulde en ik kan alleen maar zeggen dat ik het 100 procent met de schrijver eens ben! Nogmaals, fantastisch mooi stuk!

LaatmaarLu? | 13-10-18 | 19:32
-weggejorist-
ademende aarde | 13-10-18 | 19:24

oei. Dit moet zeer doen bij politiek correct Nederland. Kan deze man geen advocaat worden?

jan-lul-de-behanger | 13-10-18 | 19:24

Luctor et Emergo. Helden zijn het.

Amolapa | 13-10-18 | 19:18 | 3

En toch zullen ze wel een stevige douw krijgen. De EU wil de Nederlanders stevig in het gareel en de nieuwkomers, crimineel of niet, alle ruimte geven.
De D66-rechters zullen daar gretig aan meewerken.

Eric Newby | 13-10-18 | 19:31

Daar gaat het nu ook om: krijgen ze een eerlijk proces. Niet echt had ik het idee. Dat is slecht nieuws voor iedereen.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:33

@Eric Newby | 13-10-18 | 19:31:
Helaas gaat u gelijk krijgen. De D666-rechters is inmiddels een enorme zak met extra geld beloofd in ruil voor een stevige veroordeling, want "er moeten voorbeelden gesteld worden". En dan zijn deze "easy targets" het makkelijkst. Zo rolt ons land tegenwoordig.

prakkie | 13-10-18 | 23:19

Ik krijg hier een warm gevoel van, ben benieuwd naar het betoog van de tegenpartij, misschien dat GS dat er ook bij kan zetten?

Kamikazepiloot | 13-10-18 | 19:18 | 2

Nee lutser. Daarvoor ga je maar naar de Joop of Twan Huys.

ristretto | 13-10-18 | 19:50

De vklootzakjes van kozp riepen onlangs ineens dat ze niet konden slapen, trauma's hadden en meer dan dat soort bullshit. Dit alles met het doel om de friezen nog harder de kunnen pakken uiteraard. Laffe, lage types uit de onderlagen der maatschappij. Parasiterend schuim van het volk. Meer is kozp niet.

prakkie | 13-10-18 | 23:22

Voor de rechter zal dit wel van een andere planeet komen, voor mij is dit geschrevene volkomen duidelijk, geen woord Frans.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:17

Hulde. En ik stel hierbij voor "blokkeerfries" als woord van het jaar.

Deksmaat | 13-10-18 | 19:17

Toch merkwaardig dat het originele plan van het langzaam voor de bussen blijven rijden al meteen verstoord werd door een malloot die op de rem gaat staan, en daarmee de hele actie gevaarlijker maakt dan hij had hoeven zijn, omdat iedereen dan plotseling op de rem moet. Was het een mol?
Want ik geloof dit verhaal, dat het eigenlijk niet de bedoeling was zoals het gegaan is. Zo had het allicht alleen maar kunnen aflopen, maar niet zo snel al, en dan had iedereen zich beter kunnen voorbereiden op wat ging komen. Het lijkt wel weer verdacht veel op het akkefietje van RTL bij Twan Huys gisteren, waar het ook weer helemaal niet liep zoals van tevoren gedacht, waardoor je moet gaan improviseren en bij voorbaat al op achterstand wordt gezet.
Waarom ik het verhaal geloof en niet denk dat het poging is verzachtende omstandigheden aan te brengen, is door de oprechtheid v/d rest van de brief en omdat dit ook het meest logische idee is om te bedenken, wanneer je een niet gewelddadige actie wil uitvoeren. De meest agressieve persoon daar op dat moment schijnt een cameraman te zijn geweest, die er blijkbaar alles aan deed om agressie te ontlokken aan de actievoerders, maar die was dan ook op de hoogte waarschijnlijk van wat er stond te gebeuren, en als taak om compromitterende bewijzen te verzamelen ten gunste van het busgezelschap en voor een eventueel proces.
Zó doorzichtig allemaal!

Zum_Fotzen | 13-10-18 | 19:17 | 6

De remmende auto had problemen met het remmen.
Uit voorzichtigheid is deze persoon blijven rijden tot de remmen vastgelopen waren.
Eerder kon hij/zij toch niet vd snelweg af.

De-Glijdende-Rechter | 13-10-18 | 21:07

Ter info: veel mensen hadden al van de actie gehoord en automobilisten die daar toen reden besloten massaal om de friezen te helpen door te stoppen. Zo ging het!

prakkie | 13-10-18 | 23:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Prima stuk! Zo ga je als burgemeester niet met een kinderfeest om. Voor de rechter met Waanders!

miss error | 13-10-18 | 19:15

Ik neem mijn hoed af voor de schrijver van dit pleidooi. Zelden zo eens geweest!

atheïstisch stemvee | 13-10-18 | 19:12

Goed dat die klaag kleurlingen zijn tegengehouden maar ik kan me niet voorstellen dat de Rechter geen straf oplegt, dat zou immers betekenen dat het recht niet meer wordt gehandhaafd.
Hou het maar bij voorwaardelijke straffen aub.

Ongeblustekalk | 13-10-18 | 19:11 | 1

Als verdachten in de cel in voorarrest hebben gezeten, dan is vrijspraak niet mogelijk; verdachten krijgen dan celstraffen die gelijk is aan de tijd die ze in de cel hebben doorgebracht.

Als men niet in de cel heeft gezeten, dan denk ik dat het voor allen een voorwaardelijke celstraffen wordt van 3 tot 6 maanden met een proeftijd van 2 of 3 jaar. En verder geen taakstraffen. Wel allen een maandelijks gesprek, individueel, met de reclassering.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:22

"Verder wordt er opgemerkt dat ‘veel kale koppen’ voorbij het checkpoint zijn en zich dus inmiddels in het centrum van Dokkum bevinden"

Dan weten we wat er dit jaar te doen staat. Allemaal effe naar de kapper !

Wekkertje | 13-10-18 | 19:10 | 1

En een Lonsdale shirt bestellen en de bretels en dr. Martins niet vergeten. Moet je verder niets achter zoeken, je mag altijd bretels, shirt en schoenen van een bepaald merk dragen zonder verdere bijbedoelingen, en geweld is voor eenieder simpelweg uit den boze, zeker op een kinderfeestje.
Dit sticht echter wel grote verwarring bij de "driehoek" die dan alle demonstraties blijkbaar preventief verbieden. Doel bereikt zonder enig geweld.
Al heb ik het onderbuikgevoel dat de beroepskwetsies van kozp dit jaar enkele dagen van te voren van de radar verdwijnen om in een willekeurige plaats of dorp op te duiken om een kinderfeestje te verzieken.

miff | 13-10-18 | 19:54

Als ze allemaal zo' n lang betoog hebben gehouden kan ik wel begrijpen dat de rechter ze net zo zwaar straft als kinderverkrachters of dronken automobilisten die iemand dood rijden.

Osdorpertje | 13-10-18 | 19:09 | 1

Nou ja, die rechters kiezen er zelf voor. Ze hadden het OM ook meteen niet-ontvankelijk kunnen verklaren. Hadden al die Friezen ook niet op hoeven komen dagen.

obominotie | 13-10-18 | 20:49

Is dit voorgelezen in de rechtzaal?
Is hier een video van?

poiuytrewq | 13-10-18 | 19:08 | 1

Is voorgelezen, zie twitter LC live. Je moet de andere tweets erbij zoeken, want de twitteraar heeft ze niet aan elkaar geregen in een thread .

twitter.com/LC_Live/status/1050798728...

Zwizalletju | 13-10-18 | 19:23

Als Hans Brinker die zijn vinger in de dijk houd om te voorkomen dat de vloed van politiek (socialistisch) correct denken de Hollandse polder overspoelt. Hulde voor dit betoog. Goed verwoord, scherp waar het hoort te zijn, genuanceerd waar het moet zijn en sterk onderbouwd met feitelijkheden. Ik zou zeggen tegen het OM: prettige wedstrijd de komende jaren. Jullie zullen het nog heel druk gaan krijgen als deze jurisprudentie (mits veroordelingen zoals geëist volgen en men niet alsnog een laf geitenpaadje gaat zoeken) werkelijkheid gaat worden. Gelijke monniken, gelijke kappen nietwaar? De bek vol hebben over inmiddels nogal absurde containerbegrippen als "inclusiviteit" en "gelijkheid" kan alleen, als je ook de daad bij het woord voegt.

Dutchbeaurouge | 13-10-18 | 19:07 | 1

Nog nooit gehoord dat het OM over inclusiviteit een mening had.

Ongeblustekalk | 13-10-18 | 19:25

Goed verhaal, en dit verwoordt wat de meeste mensen denken en voelen hoewel ze dit nooit zo goed onder woorden zouden kunnen brengen.
Dit zou vanavond bij Huys moeten worden voorgelezen om wat evenwicht te scheppen.

Zwizalletju | 13-10-18 | 19:07

Koop van het ledengeld nou eens een advertentiepagina in de Volkskrant en plaats deze tekst daar. En ook bij alle andere kranten die door plebs gelezen wordt.

Jos Tiebent | 13-10-18 | 19:07

Ik begin millenialtrekjes te krijgen, vrees ik. Die lap tekst is te lang. Daardoor raakt mijn brein op hol en moet ik in de WW. Het eerste stuk heb ik wel goed gelezen, en daar is helemaal niks mis mee.

lokoolokie | 13-10-18 | 19:06 | 1

Zelfde hier. Het is echt veel te lang, ook voor in een rechtszaal. Inhoudelijk prima maar had echt compacter gekund en gemogen.

Eric Newby | 13-10-18 | 19:33

Ja maar boer.. TL;DR.
Weet niet eens of jullie in kaas of garnalen zitten. Friesland zal er vast met een reden liggen. Koetje sjielen? Maar je moet niet overdrijven. Die snelweg is overheid is eigendom van wij allemaal demense. Geen rijkswegen blokkeren. Dom idee. Die douw is terecht. Rest is onzin. Jenny is een vrij vrouw.
Nondetju. Slinkse elite die dit land omver probeert te duwen. Ik lach me de lul uit de broek. Maak je niet zo druk Friesjes. Zwarte Piet is zwarter dan ooit. Kom es een weekend in het vrije Brabant drinken. Houdoe war.

Shareholder II | 13-10-18 | 19:06 | 3

Warhoofd.

Zwizalletju | 13-10-18 | 19:08

U leeft in een ander Brabant dan wij hier. Hier is het groot Ankara en klein Mogadishu. De rest komt uit donker Afrika en de autochtoon, dus ook de Surinamer of Indo, is een soort bedreigde diersoort. Op koninginnedag hebben we hier een soort shariapolitie en een alcoholverbod. Sterker nog, in mijn wijk heb je een permanent alcoholdrinkverbod op de straat. Van die rode verkeersborden met een glas bier waar een streep doorstaat. (Vroeger zat vrijwel elke wijkbewoner lekker op een bankje voor het huis met een kratje bier.) Hele straten zijn gekoloniseerd door buitenlanders, met hun vreetschuurtjes ef ander schimmig spul. Dat is mijn Brabant en van vele andere arme drommels die dachten in Brabant veilig te zijn. Valt dat effe tegen.

lokoolokie | 13-10-18 | 19:21

Nog eentje, en dan zou ik stoppen. Hoewel Brabanders kunnen zuipen als ratten, dat dan weer wel.
Alaaf.

ZZP-er | 13-10-18 | 20:04

Hut OM, proest.

Mark_D_NL | 13-10-18 | 19:05

Exact dat! Wow

This Far No Further | 13-10-18 | 19:04

Goed, echt goed.

Mather | 13-10-18 | 19:04

Hulde voor dit stuk. Niets tegenin te brengen. Hopelijk zet dit aan tot nog veel meer acties om de links-policorre drammerige waanzin aan te pakken.

Fijnstoffer | 13-10-18 | 19:03

Uit onbetrouwbare bron heb ik vernomen dat BNNVARA over deze blokkeerfriezen een driedelige dramaserie gaat maken.
Deel 1: Het op de klompen aanvoelen
Deel 2: De klompen tussen de wielen
Deel 3: Nou breekt mijn klomp

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:58

Is er al aangifte gedaan tegen deze burgemeester? Lokale politiek zou hun vertrouwen in deze burgemeester moeten opzeggen.

franck7020 | 13-10-18 | 18:56

De rol van die sociopathische burgemeester is een perfect voorbeeld voor de stand van zaken in dit land. Bijna alle macht in dit land is inmiddels gecorrumpeerd en pervers.. helaas.

Ton8695 | 13-10-18 | 18:54

Als er morgen blokkeerlimburgers zouden zijn, gaan we daar dan ook ineens mee dwepen?

uisge baugh | 13-10-18 | 18:54 | 3

Nee, bij Limburgers weiger ik dat.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:59

Valt over te praten. Wie gaan de blokkeerlimburgers blokkeren?
"Burgerlijke ongehoorzaamheid" is al tientallen jaren de schaamlap van schaamteloos links gespuis, dat daarmee ook altijd vrijuit ging.

Sinds gewone burgers ook gedwongen werden dit onsympathieke middel te hanteren om (verbaal alleen?)-geweld tegen kinderen te voorkomen..

Jan Passant mk2 | 13-10-18 | 19:07

Limburgers doen toch al jaren zaken anders dan in de rest van het land. Gewoon even regelen en dan komt alles goed.

Peerkeoud | 14-10-18 | 19:15

Twan Huychelaar gaat zo bij RTL Boulevard zeggen dat Mevrouw Jenny liegt dat ze barst. Keihard uithalen.

van Oeffelen | 13-10-18 | 18:54 | 3

Een Limburger is het tegenovergestelde van iemand uit Friesland.
Iemand uit Friesland zegt: wat je belooft moet je doen - anders moet je dit niet beloven.
Iemand uit Limburg zoals Twan Huys zegt: wat je belooft hoeft je niet te doen.
Dit heeft te maken met het katholieke geloof - wat je niet nakomt dat kun je gaan biechten en dan zijn je zonden vergeven.

sociaal_econoom | 13-10-18 | 19:03

@sociaal_econoom

Jaloers?

Zo Ontzettend Moe | 13-10-18 | 19:30

Ben niet jaloers - heb dit vroeger als kind zelf meegemaakt.
Zie dit nog dagelijks in Brabant en Limburg.... iets beloven en niet doen.
Waar woont u ... @Zo Ontzettend Moe... in Gennep of Vaals?

sociaal_econoom | 13-10-18 | 20:35

Ik ben een Rotturhdammur met Friese roots ( de houtzaagmolen gebouwd door over-over -over - grootvader Jelle staat nog steeds in Woudsende ) Daarom zeg ik "blokkade mot kenne en Fryslan boppe) . Laat die import negerts lekker de tiefus krijgen. Ow en Swarte Piet is liev. Jennie is een mooie slimme meid die zich de kaas niet van het roggebrood laat nemen. En Twan is gewoon een LUL.

hero_of_heaven | 13-10-18 | 18:49 | 2

Jep, kan ik me wel in vinden.
Tis trouwens "Woudsend". Heb daar vaak gelegen, was een prachtig dorpie.

Eric Newby | 13-10-18 | 19:06

Twan is een vaginale wrat

Kim-Jung-Un | 13-10-18 | 21:48

Prachtverhaal. Spijker, kop.

Cor Netto | 13-10-18 | 18:49

Gezien de reacties van de in grote getale aanwezige jeoptrollen raakt Jan de spijker op zijn kop !

Acidbrain | 13-10-18 | 18:48

wat ik zeg, politiek Nederland stuurt aan op een burgeroorlog. Ze verbinden niet, ze verdelen tot op het bot...

Genodigde | 13-10-18 | 18:48 | 1

Verdeel en heerspolitiek. Stel je toch eens voor dat de burger het voor het zeggen krijgt!

JohnWalker | 13-10-18 | 18:55

Als ik hier de verontwaardiging over het vervolgen van deze 35 Friezen en de teloorgang van de Nederlandse identiteit zo eens lees zou ik zeggen: wacht nog twee jaar, dan zijn er weer tweede kamerverkiezingen en kan er afgerekend worden met de' wij haten onszelf' politiek en de zittende magistratuur. Maar ja.... dan moeten we natuurlijk niet wéér op de vertrouwde ' mooie beloften, mes in je rug na de verkiezingen' partijen gaan stemmen zoals de vvd, pvda, d666, cda, groene kmehr of de sp, want dan veranderd er niets.
Dan moeten Wilders en/of Baudet de kans eens krijgen.

miff | 13-10-18 | 18:46 | 5

@miff
Dat klopt (ook een deel van de linkse burgers is pro Piet), maar dat weerhoudt ze niet (om andere redenen, die ze blijkbaar belangrijker vinden) om te stemmen op anti-Nederlandse verraderspartijen.

JvanDeventer | 13-10-18 | 20:10

Nou Jan, dat de gemiddelde stemmer in Nederland veel dingen belangrijker vinden dan Swarte Piet, daar kan ik wel inkomen. Tenzij je deze zaak wat groter gaat bekijken en het laat zien dat je met Nederlandse voorouders mooi pech hebt de komende decennia. Maar ja, 4 jaar vooruitkijken is al moeilijk, zelfs voor de meest bekwaamste onder ons die het land mogen besturen.

Peerkeoud | 14-10-18 | 19:20

Maakt geen moer uit. De burgemeester is benoemd. Activistenclub is niet relevant. De burgemeester moet (spreekwoordelijk) gehangen worden aan de hoogste boom.

Onno Barendsen9337 | 15-10-18 | 13:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Een prima verhaal... hier kan ik niets aan toevoegen.

sociaal_econoom | 13-10-18 | 18:45 | 2

Ja toch... zit er over te denken om naar Friesland te verhuizen of naar Luxemburg? Daar is het ook mooi, rustig en dunbevolkt.
Wat wordt het?
Heerenveen, Leeuwarden, Dokkum of Clervaux, Vianden, Echternach?
Voor mij is Luxemburg dichterbij als Friesland.
Zij hebben geen last van Den Haag en de NPO.... dus toch Luxemburg.

sociaal_econoom | 13-10-18 | 18:56

In Luxemburg is er geen zwarte Piet discussie. Daar is hij gewoon zwart. Toevallig afgelopen woensdag nog gevraagd aan een Luxemburgse of zwarte Piet zwart was en het antwoord was: "natuurlijk".

hustler01 | 14-10-18 | 08:08

Ademloos.. wat een goed stuk..

Degebruiker | 13-10-18 | 18:45

Voor het kopje Afrondend was het een prima stuk. Jammer van de tirade erna.

thefonz | 13-10-18 | 18:44

Hulde. Hulde. Hulde. Het is ff wat leeswerk maar samengevat bevat het de jarenlange frustratie van veel Nederlanders. GS zou een platform moeten oprichten "discriminatie autochtonen" en een klikplatform voor politiemensen, OM mederwerkers en ambtenaren. Ik denk dat velen hun mond houden uit angst maar t in hun hart niet eens zijn met veel gebeurtenissen. Dat het allemaal maar aan het licht komt!

matrixbluepill | 13-10-18 | 18:39 | 1

Helemaal mee eens. Vooral oprichten het oprichten van een platvorm voor "discriminatie autochtonen". (autochtonen zijn inwoners van minstens de 10de generatie wonende in Nederland en de Hollandsche provinciën en -republiek of laatkomers die zich volledig hebben aangepast en het volmondig eens zijn met de Nederlandse waarden, zoals, slootjes springen, koekhappen en ezeltje prikje.)

witZebrazwart | 13-10-18 | 19:17

Goed stuk van deze top gozer, volgens mij hadden ze de Ankertjes niet nodig.
Laat ze dit maar op de schooltjes rondgaan en behandelen ipv het gebruikelijke geleuter, steken die kiddo's nog wat op.

bwanabanjo | 13-10-18 | 18:37

Grappig, ik zie net twee donkere mensen de tram instappen zonder te betalen. Maar dat is natuurlijk geheel toevallig en niet stigmatiserend. Het zegt ook niets over de vrienden van de anti Pieten. Toch?

Rheia | 13-10-18 | 18:35 | 3

Ben gister bijna en express door bezorgbus aangereden(vermeerderde snelheid om mij te raken,maar ben met fiets stoep op gevlucht…). Duidelijk terroristische actie. Aantal Jaren geleden iets dergelijks in Diamantbuurt A'dam…... en zo gaan hopelijk steeds meer op minder,minder stemmen. Eigen schuld, ze zijn dit land niet waard.

ger1306 | 13-10-18 | 18:51

@ger1306 | 13-10-18 | 18:51: U bent niet de enige. Hier wordt je ook geregeld bewust van de weg gereden. Het enige dat je kan doen is het kenteken onthouden, op onderzoek gaan, en een aardappel in de uitlaat proppen. Misschien moet ik met een borstcamera gaan fietsen in de wijk.

lokoolokie | 13-10-18 | 20:23

Toevallig gisteren ook gedacht aan een borst camera. Werden onder luid getoeter en met toenemende snelheid van de weg gedrukt. Waren wel twee blonde Brabantse snollen dus heeft niks met de importterreur te maken.

hustler01 | 14-10-18 | 08:12

Ik doe niet meer aan twitter Bart... dus dan hier maar even:
twitter.com/BartNijman/status/1051127...

“Iedereen liegt. Geen Stijl ook, maar daar zijn ze dan tenminste eerlijk over.”

Wat heb ik gewonnen?

Stormageddon | 13-10-18 | 18:33 | 1

Een avondje uit met La Paay.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:43

De burgemeester had dit idd moeten verbieden. Nu was het legaal en hebben ze geen poot om op te staan. Dit is namelijk verder allemaal rete subjectief. Maar goed, de wet breken mag dus wel als je fries bent. Weten we dat ook weer.

menage | 13-10-18 | 18:33 | 3

Demonstreren is beginsel altijd legaal. Melden is etiquette maar niet verplicht.

Eierbal-is-fijn | 13-10-18 | 18:46

Ik heb eea gelezen en het was wat raar dat de burgemeester meeging in het verspreiden van ‘lesmateriaal’ van mensen die wilden komen demonstreren. Dat was geen goedkeuring maar een uitnodiging.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:31

@Eierbal-is-fijn | 13-10-18 | 18:46
Het verstoren van een religieuze bijeenkomst of viering is een misdrijf (art.146). Een demonstratie is dus niet altijd legaal. Welnu, de intocht van een heilige en zijn helpers, waar miljoenen kinderen in geloven, zou je een religieuze bijeenkomst kunnen noemen waar demonstranten van KOZP niks te zoeken hebben, zelfs met terechte kritiek of onterechte grieven. Ook Pegida’s barbecue van een speenvarken bij een moskee is in beginsel een legale demonstratie (hoewel sowieso een sneue actie), maar als verstoring van een religieuze bijeenkomst een misdrijf. En dan kun je van volwassen moslims nog zeggen dat ze zich niet zo moeten aanstellen bij terechte kritiek op hun sprookje; kinderen verdienen extra bescherming door de rechtstaat. Dat is geen vrijbrief voor blokkeerfriezen, en ook geen rechtvaardiging om het recht dan maar in eigen hand te houden, als de burgemeester haar taak verzaakt, maar wel een juridisch argument om te betogen dat KOZP idioten daar sowieso niks te zoeken hebben en een misdrijf begaan bij het verstoren van intochten, door het specifieke artikel 146.

Stormageddon | 13-10-18 | 19:45
-weggejorist-
Mr.Major | 13-10-18 | 18:30 | 1

Ik heb het niet gelezen en toch heb ik tranen in mijn ogen.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:30 | 6

Als je ogen weer normaal doen gewoon weer proberen te lezen.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:32

Ook al zo verkouden?

Guido | 13-10-18 | 19:49

U huilt vaker onverklaarbaar?

Aap Noot Miesje | 13-10-18 | 21:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik voel me inmiddels meer Fries dan Hollander. Hier gaat mijn Nederlands bloed weer van stromen, het wordt tijd dat ons kikkerland weer trots mag zijn.

Mr.Major | 13-10-18 | 18:29

Ik heb het begin van dit stukje gelezen, maar man,man wat een melodrama.
Het helemaal lezen, dat breng ik niet op, hoezeer de schrijver(s) misschien ook een punt heeft (hebben).
Ik hou me maar vast aan het aloude motto van Jan Schaeffer: Als het niet op een A4tje past, heb je geen probleem...

DeDenkerT | 13-10-18 | 18:27 | 1

Als je dit iet kunt lezen hoef je niet eens te beginnen aan het stuk van het OM. Dat hing pas van hyperbolen aan elkaar

Bensel | 13-10-18 | 18:35

Ik zal bij de intocht in Zaandam zijn. U ook? @OM, dit is géén, ik herhaal, géén oproep.

Ruud Hazes56616330 | 13-10-18 | 18:27 | 2

Dat zei je ook toen je dat feestje in Haren had aangekondigd.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:31
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:47

Uitstekend stuk, raak op alle punten.

Masturwasbeert | 13-10-18 | 18:27

Top betoog! Alleen dat ophemelen van Derksen had niet echt gehoeven.

LangeNeus51 | 13-10-18 | 18:25 | 2

Ere wie ere toekomt.

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:59

hij sprak toch de waarheid!

rollemanneke | 13-10-18 | 21:19

Ik wacht wel op de film.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:25

*Luid applaudisserend op de computerstoel staat en onderwijl een traantje wegpinken doet*

Wat een ge-wèl-dige lap tekst! Ik maak een diepe buiging voor deze oprjochte Fries. U heeft namelijk tot in de puntjes verwoord hoe een heel groot gedeelte van Nederland zich voelt, en zich al jaren voelt. We stellen ons land open voor de gehele wereld, ze krijgen alles waar ze in hun eigen land niet van zouden durven dromen, ze krijgen alle kansen om er iets van te maken. Ze worden zelfs actief voorgetrokken op de 'natives'. Vrijheden waarvan ze niet eens wisten dat die er waren zijn ineens de hunne. En wat doen ze? De inheemse bevolking op iedere mogelijke manier in de bek zeiken, belachelijk maken, misbruiken, bedreigen, verkrachten en vermoorden. Onze tradities worden belachelijk gemaakt, worden dingen aangewreven die er niet zijn en moeten als klap op de vuurpijl koste wat kost kapot. Je kunt een bevolking maar zolang in de hoek trappen, vroeg of laat komt zelfs de meest geduldige serviele bevolking in opstand als de grens bereikt is. En wat mij betreft zijn we die grens al heel lang geleden overgegaan.

Dit is een boemerang die ongenadig hard terug komt in het gezicht van het OM en eigenlijk de gehele faalstaat - van rechtstaat is met deze schertsvertoning niet langer sprake - en dat was vast niet hoe ze het bedoeld hadden. Deze lap tekst schoffelt ongenadig elk ' argument' dat het OM had hup, zo het riool in waar het thuis hoort. Ik vind mooi!

Notitie aan de GS-redactie: kunnen we, indien ze daadwerkelijk veroordeeld worden, niet iets van een crowdfund doen en dat aanbieden (bv door Tom Staal of zo?) aan hen als bedankje, als ondersteuning? Om ze te laten zien dat er wel degelijk een hele grote groep mensen pal achter hun staat?

Sjefke7807 | 13-10-18 | 18:21 | 5

Ga je hun taakstraf doen of zo?

miko | 13-10-18 | 19:12

Sjefke helemaal mee eens

franck7020 | 13-10-18 | 19:31

Als het mag Sjefke buig ik met je mee. Het zou inderdaad geweldig zijn als GS uit solidariteit met de Friezen iets zou organiseren. Bv een crownfund om de kosten voor hun vervangers te dekken in de tijd dat zij hun taakstraf uitvoeren. In tegenstelling tot die irritante dramnegers hebben de Friezen namelijk wel een baan of een niet gesubsidieerd bedrijf.

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Winter is coming, het kan friezen, het kan dooien. Graag beide in Amsterdam, tijd voor een mars naar de zuid helden.

Tuborg øl | 13-10-18 | 18:20 | 1

uborg øl | 13-10-18 | 18:20
Het kan friezen, het kan dooien. Als ik op mijn bek ga zijn ze te laat met strooien.

F. Jacobse | 13-10-18 | 19:10
-weggejorist-
uisge baugh | 13-10-18 | 18:20 | 1

Hulde. Geef deze man een lintje.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:19

Laten we de zaak even op zijn meritus beschouwen. We zijn nu wat 5 jaar verder sinds het gezeur en gedram begon met Quinsy Gario en als anti-zwarte piet aanhanger ben je feitelijk nog geen meter opgeschoten. Goed je hebt het voor elkaar gekregen dat de NTR voor je is gebogen maar dat kan niet echt een overwinning zijn.

Het hele volk, op een twee, drie procent na, kotst je letterlijk gezien uit en is je gezeur en gedram beu. Intochten buiten de randstad zijn nog steeds zwarter dan zwart en als je het weer eens voor elkaar hebt dat je op TV mag klagen dan schakelt het merendeel het andere net op of je wordt belachelijk gemaakt op dumpert. Een club Friezen gaf laatst het goede voorbeeld en voegde de daad echt bij het woord. Je komt er niet meer in, ongeacht wat de gevolgen voor ons zijn. En heel Nederland staat achter de club Friezen en vind de afgang schitterend.

Je vergelijkt je als KOZP met Rosa Parks, Black Panthers en andere discriminatiestrijders, maar in feite is je protest typisch Nederlands... een clubje fantasten, nitwits en meelopers die heel dapper meebleren want de goede zaak. Bijzondere was gisteren dat die Afriere of hoe die knuppel ook heet, een beetje geduwd werd door een blanke dame achter hem om aan tafel te gaan bij Twan. 'Sad' zou Trump zeggen en gelijk heeft 'ie. Je bent letterlijk geen meter opgeschoten en nogmaals de publieke opinie staat totaal niet achter je. Dit kun je niet winnen en dit ga je niet winnen.Men moet je niet en men vreet je niet.

Zou je misschien niet eens je excuses aanbieden voor je misplaatste gedrag en ophouden. Dan zou je van mij ook nog de subsidie mogen houden.

RenHoek | 13-10-18 | 18:18

Briljant en klopt voor 100 procent. Een rechter of rechters die anders beslissen, zitten in het complot van OM, burgemeester en maakt onderdeel uit van de hele deugcultuur die Nederland parten speelt. Lange leve, FRYSLAN en de menden die het kinderfeest een kinderfeest lieten zijn. BRAVO.

De Evangelist | 13-10-18 | 18:18

Ik heb het hele artikel van boven naar onderen gelezen.

Wat een helderheid, wat een klasse! Wat een beschaving en nuchterheid.

Hulde, hulde, hulde.

Knufter | 13-10-18 | 18:18 | 2

Zelfde hier. Nog nooit eerder zo'n lap tekst van boven tot onder doorgelezen. Hulde aan de schrijver!

Desphex | 13-10-18 | 18:29

Desphex | 13-10-18 | 18:29
Nou nou.het was me ook een lap, ongelooflijk.

miko | 13-10-18 | 19:06

Afrondend paragraaf had echt wel wat korter gekund (wat interesseert het wat iemand van een TV programma vindt?) verder een TOP betoog!

Simon_GS | 13-10-18 | 18:18

Die Kevin P. Roberson is een kandidaat om het land uitgezet te worden.

omanders | 13-10-18 | 18:16 | 1

En KOZP verbieden omdat het een criminele organisatie is.

Bijtendehond | 13-10-18 | 20:07

Fantastisch verhaal, en elk woord raak. Dit is nog steeds ons land, ook al willen zo veel landverraders het ons ontnemen.

Snorkle | 13-10-18 | 18:16

Op radio 1 hoor ik P.R de Vries net afgebrand worden. Heerlijk.
DE Vries twitter-zeikte tegen Jennies "Twan" incident, maar hij blijkt dat zelf OOK ooit ondervonden te hebben en toen ook geklaagd. Dat was blijkbaar niet zielig.
Wat een oneindige sneumans is die de Vries toch. BAH!

Gerf | 13-10-18 | 18:15 | 3

Die is de sneuigheid al gepasseerd. Weet niet hoe je zijn ziekte het beste kunt betitelen maar ik ben een snijboon als er geen snedige GeenStijler een leuke twist aan zou kunnen geven!

Accident_Prone | 13-10-18 | 18:27

De Vries die afgebrand wordt bij de NPO? Dat we dat nog mogen meemaken...

Bijtendehond | 13-10-18 | 20:07

Berbaar | 13-10-18 | 17:11
Kereltje Berbaar, wat ben je stil....? Haha, echt ik heb het met je te doen, hihi...

JI-HAAT | 13-10-18 | 18:15

Wat een fantastisch betoog van mensen die niks anders dan het goed willen en dat helaas nodig is. Ik had vanwege eerdere zeer slechte ervaringen met het OM in Leeuwarden, de officier van Justitie en de politie van Leeuwarden geen hoge pet op van de eis, maar deze raakt gewoon kant nog wal.

Hein7261 | 13-10-18 | 18:14

Dit stuk geeft precies aan wat er mis is met Nederland en hoe de overheid met zijn inwoners omgaat.

Umberto die trotzoni | 13-10-18 | 18:14

Prachtig verhaal. Volkomen TO THE POINT....!

gratias | 13-10-18 | 18:14

Heule dikke whatabout-ism. Een snelweg afsluiten omdat mensen het niet eens zijn hoe een kinderfeest gevierd zou moeten worden is te debiel voor woorden.
Je gaat anderen niet hinderen die er geen kut mee te maken hebben. Rechter doet uitspraak legt al die mensen een dikke boete op vanwege het met opzet afzetten van een snelweg en klaar.
Volgende keer kun je beter een bus blokeren op de afslag of zo. Dat is te overzien en leidt tot een lagere boete. Maar nu te roepen dat we die gasten dankbaar moeten zijn sorry hoor. Het interesseert met geen ene reet wat je ideologisch van iets denkt maar dit doe je niet.

Mocro070 | 13-10-18 | 18:14 | 9

Zelfde vraag als aan MocroGS: vier jij Sinterklaas?

A.U.EnLeven | 13-10-18 | 18:45

Nu mogen we een wens doen!;-)
Accident_Prone | 13-10-18 | 18:23
Floep, en weg is Mocro070, haha

JI-HAAT | 13-10-18 | 18:52

Lul toch niet man. De snelweg is elke ochtend geblokkeerd.

poiuytrewq | 13-10-18 | 19:15
▼ 6 antwoorden verborgen

Uispraak 6 december.

koningboco | 13-10-18 | 18:13

Na afrondend vond ik het vooral tenenkrommend.

miko | 13-10-18 | 18:12

Ik heb het geheel uitgelezen. Hulde! Niet voor het geheel uitlezen, maar voor het geschreven stuk.
Normalerwijze is dit natuurlijk vrijspraak voor alle. Maar wilders werd ook veroordeeld. En dat voor minder.

Blotus | 13-10-18 | 18:11 | 3

Geen vrijspraak maar ontslag van rechtsvervolging. Dacht ik.

Eric Newby | 13-10-18 | 18:46

Ik dacht meer aan het vervolgen van de burgemeester, en het OM die deze mensen onterecht in een politiek process getrokken hebben.

poiuytrewq | 13-10-18 | 19:16

poiuytrewq | 13-10-18 | 19:16
Zou erg leuk wezen als deze zaak zo'n staartje zou krijgen. Gaat natuurlijk niet gebeuren...

Eric Newby | 13-10-18 | 19:38

Blokkeerfries for President!

Martexx | 13-10-18 | 18:11

Wat een geweldig stuk. Hulde hulde hulde. KoZP eat your heart out. Vrijspraak en een beloning is wel op zijn plek.

Inspector gajes | 13-10-18 | 18:10

Bij mijn afstudeerproject geologie, de aanleg van de wijkermeertunnel in 1994 werd aan bijde zijden van het kanaal eerst diepe gleuven gegraven. De wanden lieten pakweg 20 duizend jaar geschiedenis zien. Bij het graven botste de graafmachine tegen iets van steen. Bleek waterput gegraven door de Romeinen. Dit was hun verste punt noord. Met een schepje e.d. zover het kon uitgepeuterd, zat vol goed bewaarde romeinse soldaten. Met ingeslagen schedel De friezen gingen in de nacht het Al Mere over ramden wat romeinen in elkaar en wierpen ze in de put. Goed bewaard overigens. Friezen altijd al bikkels geweest. Het "Het Gallische dorp",waar Caesar.niet omheen kon ligt in Friesland.

larie | 13-10-18 | 18:08 | 8

miko | 13-10-18 | 19:02
Ik weet het niet zo, is wat verstoft. Weet wel dat het Fries als taal minstens 1000 jaar ouder is dan het Nederlands - en liep Friesland niet door tot in Noord-Frankrijk?

Eric Newby | 13-10-18 | 19:13

Eric Newby | 13-10-18 | 19:13

Nou, dan weet je helemaal niks. Aangezien zowel het Fries als het Nederlands Germaanse talen zijn … en dus exact even oud.

Op precies dezelfde manier als dat de genetische geschiedenis van mensen en grondeekhoorns even oud is.

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 19:40

Kom eens even een weekje in Friesland op vakantie , even op de fiets door Friesland , en veel in contact komen met de bevolking. En zeg dan vooral dat je denkt dat de Friezen van nu weinig op hebben met de Friezen van toen.

Kim-Jung-Un | 13-10-18 | 21:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Ynlieding
Ferneamde presidint fan 'e frou, eare leden fan' e rjochtbank, earlike gasten, wat hawwe de bern yn Dokkum op 18 novimber 2017 in moaie dei, wat hawwe de minsken yn it lân noch in moaie Sint Nicolaaswei te sjen. Gjin skriemen, gjin skuon, mar ljochte gesichten, Sinterklaas en in soad swarte pieten.

Naast 1300 jier lyn, op 5 juny 754, besocht Bonifatius Dokkum te berikken, syn doel wie om Friezen te feroverjen. As heul fan jo witte, kaam hy nea yn Dokkum. Fewer jier lyn, op 26 septimber 1345, besochten Nederlanners om Staveren fia de Sudersee te berikken. Dizze kearen hienen de Friezen net sels feroare. Under it motto "Leaver dea as slaef" (frij oersetten: leaver dea as slave) waard it Nederlânske leger ferslein by de Slach by Warns. Grutte Pier, in frijheidskifter en folksheld, wisten ek tsjin de reginten fan 'e 16de ieu.

Jan Marijnissen | 13-10-18 | 18:08 | 1

Gezondheid!

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 18:23

Volkomen logisch en duidelijk verhaal. En klopt ook nog eens totaal.
Maar toch zal de rechtbank zware straffen opleggen, het gewone volk móet nu eenmaal onderworpen worden, de nederlandse cultuur móet vernietigd worden. Want een volk met een eigen cultuur waar ze trots op is is alleen maar lastig voor de machthebbers in Den Haag en vooral de Timmermansen cs in Brussel.

2voor12 | 13-10-18 | 18:04 | 2

En daarmee maak je een goed punt, vanwege de selectieve vervolgingen en eisen door het OM en de willekeurige veroordelingen door de D66-rechters weet niemand weer waar ze aan toe zijn. Het OM heeft zich bovendien als uitvoerder van een door de AIVD gesignaleerde terroristichsche organisatie, zichzelf openbaard als terroristische organisatie.

smdyasc | 13-10-18 | 18:11

U snapt het helemaal @2voor12! Anders kan dit namelijk niet worden uitgelegd.

Sjefke7807 | 13-10-18 | 18:27

Lezen mensen uit amsterdam! De provincie is het beu dat gedram. Doe lekker in jullie reservaat wat jullie willen de rest van Nederland zal het gedogen in tegenstelling tot jullie.

pajans | 13-10-18 | 18:03 | 2

Echte amsterdammers zijn ook gewoon voor een echte zwarte piet. Helaas word hun stem overschreeuwd door een kleine minderheid.

2voor12 | 13-10-18 | 18:09

Kleine minderheid 2voor12 ?? als ik beelden op tv zie uit 020 dan zie ik weinig echte Amsterdammers, 90% wat ik zie is getint of zwart.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 13-10-18 | 18:14

De vraag die bij mij blijft hangen: wat gaat kozp doen in Zaanstad?

Bon-sens | 13-10-18 | 18:03 | 2

Het is wel lekker dichtbij dus ze hoeven niet zo vroeg hun nest uit die uitvreters.

Yperiet | 13-10-18 | 18:07

Komen ze niet, verlofdagen zijn op en hun werkgever wil niet dat ze al verlofdagen van volgend jaar gaan opnemen.

oh wacht

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 13-10-18 | 18:15

@redactie: dank voor het plaatsen van deze toespraak!!!
Kusje

Marie Curieux | 13-10-18 | 18:02

Met dit soort BlokkeerFriezen hebben BlokkeerFriezen geen advocaat meer nodig. Goed verhaal, top geschreven, prima inhoud.

algoritmos | 13-10-18 | 18:01 | 7

Sorry @mocro, ik kon het niet laten ;)

Eric Newby | 13-10-18 | 19:24

Eric Newby | 13-10-18 | 19:21

Nou nmee, dan moet MocroGS opdraaien voor de schade aan alle twee de auto's die door zijn toedoen schade hebben opgelopen.
En aangezien dat gewoon een verkeersovertreding (er even vanuitgaande dat een MocroGS ook normaal kan rijden) is, dekt zijn WA-verzekering dat en komt niet eens in de buurt van strafrecht.

Bijtendehond | 13-10-18 | 20:03

Maar indien het strafbare feit niet gepleegd is, zoals de verdediging betoogt, ligt vrijspraak natuurlijk wel in de rede. Niemand zal ontkennen dat ze op de snelweg stil hebben gestaan, maar het belemmeren van de anti-ZP demo staat wel degelijk ter discussie en het is aan de rechtbank om te beoordelen of de Friezen dit hebben gedaan.

algoritmos | 13-10-18 | 22:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik heb het grootste gedeelte gelezen. Prima voor de reaguurders op Geenstijl, maar ik zou in de versie voor de rechtbank iets minder sarcasme toepassen en iets minder denigrerend de rechtbank toespreken. Hoewel de resultaten uit het verleden natuurlijk laten zien dat de Nederlandse rechtspraak vaak niet aan 'onze' kant staat, doen de rechters uiteindelijk gewoon hun werk, Het is het OM dat hier een show proces van maakt.

Ik hoop dat de rechters dat ook inzien. Boetes zullen betaald worden uit crowdfunding, daar ben ik zeker van. Dat zou dus geen straf zijn. Mocht de rechter inderdaad taakstraffen opleggen, dan zullen wij daar op een mooie manier gebruik van moeten maken. Ik stel voor dat iedereen die er de tijd voor heeft en die jullie steunt, zichzelf ook een taakstraf oplegt en het komende jaar eens een uurtje of twee per week vrijwilligers werk gaat doen. We kunnen allemaal wel zeiken dat er onvoldoende geld gaat naar de (ouderen) zorg, de brandweer, de politie, etc., maar ook jij kunt je aanmelden bij de vrijwillige brandweer. Ook jij kunt je aanmelden als vrijwilliger bij de volgende Sinterklaas intocht. Ook jij kunt wel wat kleine klusjes opknappen in het verzorgingstehuis van je grootmoeder. Vroeger gingen wij iedere zondag op bezoek bij opa en oma. Hoeveel families doen dat nog?

Zo. Dat gezegd hebbende, trek ik me weer terug op mijn zolderkamer aan de andere kant van de wereld en juich ik jullie toe vanaf een afstandje.

BLR | 13-10-18 | 18:01 | 3

Jij bent het type makkelijke slaaf.

A.U.EnLeven | 13-10-18 | 18:07

Je kan ook de boetepot verdelen over de aantal uren taakstraf.. Houden de blokkerfriezen nog iets over van hun werk.

cheops | 13-10-18 | 18:34

@ A.U.EnLeven | 13-10-18 | 18:07
Makkelijke slaaf? Ik probeer een influencer te zijn en jullie al het hard werk te laten doen, zie mijn laatste regel. Verder ben ik wel van mening dat een straf op z'n plaats is, maar we kunnen best iets ludieks verzinnen waardoor de straf zinloos wordt. Maar laten we eerst even wachten tot de straf is uitgesproken. Daarna kan de denktank aan de slag.

Overigens zou de rol van de burgemeester ook onderzocht moeten worden. Heer Bosma, zijn de kamervragen al geschreven?

BLR | 14-10-18 | 00:09

Demonstreren is inderdaad een recht.
Maar geef daar dan geen toestemming voor op de betreffende feestdag bij de optocht. Dom volk.

Oepsie1234 | 13-10-18 | 18:00 | 1

Dom volk.
Oepsie1234 | 13-10-18 | 18:00 |

Domme burgemeester.

Is dit nog nieuws? | 14-10-18 | 01:12

Verander je naam in Jankfries. Je hebt een strafbaar feit gepleegd en daar word je nu voor gestraft. Of geldt de Nederlandse wet niet in Friesland?

Erno-NL | 13-10-18 | 18:00 | 18

Het opleggen van taakstraffen heeft wel als gevolg dat bij de eerstvolgende keer dat een Pegida demonstratie wordt verhinderd er ook tot arrestatie en vervolging overgegaan zal moeten worden. Dan kan het OM met goed fatsoen de ogen niet meer sluiten.

witwas | 13-10-18 | 18:41

Erno laat dat NL maar weg. nederland bestaat niet meer!

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:43

Die mensen verdienen een standbeeld, geen straf. De enige die m.i. gestraft moet worden is de burgemeester. En die activistenclub onder een vergrootglas bij de AIVD.

Onno Barendsen9337 | 15-10-18 | 13:30
▼ 15 antwoorden verborgen

Geweldige toespraak!!!
Staande ovatie hiero voor @BlokkeerFries Jan en overige BlokkeerFriezen!!!
Jullie zijn echte helden!!!

Niks aantrekken van negatieve reacties in de panelen. Dat zijn laffe linkse beroepszeikers, gespeend van ook maar enig gevoel van humor, die hun utopische wereldbeeld in duigen zien vallen ;-)

Nogmaals hulde ende Applaus!!

Marie Curieux | 13-10-18 | 18:00

Mag in 'de Canon van de Nederlandse Geschiedenis'.

Eeuwig..Op..Vakantie | 13-10-18 | 18:00

Helemaal gelezen. Helemaal mee eens!

AdPatat1960 | 13-10-18 | 17:59

Er wordt echt van alles bijgehaald om deze Friezen als helden te framen.
Echt ongelooflijk dat personen die strafbare feiten plegen gezien worden als helden.
Er is niks heldhaftigs aan het blokkeren van een snelweg en mensen te duperen omdat je graag alleen in eigenbelang denkt.
Verder wil ik Geenstijl nooit meer horen over het verdedigen van het vrije woord waar ze heel selectief in zijn.
De anti Pieten demonstranten hebben net zo goed recht op het vrije woord als ieder ander burger, althans als je claimt voorvechter te zijn van dit grondrecht.

mocroGS | 13-10-18 | 17:57 | 23

mocroGS - dit land is gestoord dus waarschijnlijk krijgen deze dappere Friezen een taakstraf voor de kiezen. Die zullen ze blijmoedig ondergaan en er samen een groot feest van maken. Genoeg vrijwilligers tenslotte die hen willen vervangen op hun werk, in de zaak of thuis. Het zijn namelijk geen beroepsslachtoffers zoals bepaalde immigrantengroepen maar trotse mensen met een gezond zelfrespect die anders dan bv Palestijnen hun kinderen niet in de vuurlinie zetten.

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:19

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:19

Terwijl een MocroGS alles uit de kast trekt als hij aan de kant gezet wordt omdat hij een paar kilometer te hard reed? Voorbeelden? Kijk eens naar Wegmisbruikers of Blik Op De Weg.

Bijtendehond | 13-10-18 | 23:41

Bijtendehond - naar volk met weinig zelfreflectie. Marokkanen in Marokko, net als Turken in hun eigen land, schijnen volgens bezoekers wel erg aardig te zijn.

Maris v.d Hof5393 | 14-10-18 | 03:12
▼ 20 antwoorden verborgen

Daar word ik wel even stil van! Wat een geweldig betoog. Chapeau! Nu maar zien wat die D666 rechters ermee gaan doen.

kommabijmebinnen | 13-10-18 | 17:57

Prima betoog! Ik zou alleen deze alinea achterwege laten:
"Ik wil overigens nog één ding kwijt over die gezicht bedekkende kleding, ik heb me bij het politieverhoor aan die vraag gestoord en ook afgelopen week kwam het enkele keren naar voren. De officier doet net of het dragen van een helm of het dragen van een muts of hoodie crimineel is. Volgens mij hebben deze attributen ook gewoon een functie. Op een motor rijden zonder helm is gevaarlijk en ook verboden, voor wat betreft de muts of hoodie geldt dat het die ochtend niet echt warm was, er stond redelijk wat wind en we hadden te maken met een miezerregen." Dit is namelijk bijna een sofisme.

Nomenklatura2 | 13-10-18 | 17:56 | 1

Dat heeft niet zoveel zin, aangezien dat gisteren gezegd is. Warschijnlijk die man met die dikke stapel papier waarvan de helft al doorgestreept was. Voor meer info, lees de tweets van Saskia Belleman terug met #blokkeerfriezen

Bijtendehond | 13-10-18 | 18:00

1 ding vraag ik me nog steeds af. Waar was de burgemeester aangezien de loco-burgemeester de statische demonstratie verbood. www.telegraaf.nl/nieuws/1265705/actie...

Snap_het_ook_niet | 13-10-18 | 17:55 | 1

Die moest de Sint ontvangen slimmerd.

073Cab | 13-10-18 | 18:10

WAUW!
Om stil van te worden..... respect voor deze fantastische Friese Helden.

Baardvansinterklaas | 13-10-18 | 17:55

Geen speld tussen te krijgen, echter gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen.
Ik ben bang dat de betreffende rechters wel degelijk ingefluisterd hebben gekregen dat vrijspraak of een symbolische boete wel eens heel erg slecht voor hun verdere carriere kan zijn.

miff | 13-10-18 | 17:55

Hulde voor deze helden van het gezonde verstand. Dat de OM narren, de anti Pieten extremisten en de rechter die straf uitdeelt, mogen worden verbannen naar de donkerste krochten van dit universum en nooit meer het licht zullen zien. Nooit meer geluk zullen kennen. Ze ontnemen anderen hun geluk, en ze straffen de mensen die voor het geluk kiezen. Ze verdienen een plek waar geen licht is, geen geluk, geen liefde tot ze snappen hoezeer ze verdwaald zijn.

Rheia | 13-10-18 | 17:54

Ik ben een Fries.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 17:53 | 1

Wij zijn allemaal Fries.

Rheia | 13-10-18 | 17:55

Wat een gelul. Die laffe Friezen hadden op een normale manier bij de burgemeester moeten protesteren. Zíj heeft voor- en nadelen afgewogen en bepaalt dat tegenstanders op de dag van intocht mochten demonstreren. De tegenstanders deden niets verkeerd.

Terecht dus dat het OM voor het blokkeren van de demonstratiemogelijkheid en de snelweg een straf oplegt. En dit staat inderdaad los van 'voor' of 'tegen' Zwarte Piet.

De straf is overigens mijns inziens te hoog. Het kan haast niet anders dan dat de rechter de straffen uiteindelijk verlaagd of geen straf oplegd.

Wees blij dat we in een democratie wonen waar ook tegenstanders hun zegje mogen doen (of je het leuk vindt of niet). Anders gaan we de kant van Turkije op (het gebied waar Sinterklaas oorspronkelijk vandaan kwam).

Rest In Privacy | 13-10-18 | 17:53 | 6

Wat een onzin, ze hebben genoeg gelegenheid om zich uit te spreken. Alleen niet tussen onze kinderen. Tegen het blokkeren van een snelweg kun je natuurlijk heel veel inbrengen, maar in vind persoonlijk dat er geen andere manier was om deze opruiers te stoppen, aangezien de overheid dit heeft nagelaten.

Sytsevandekameleon | 13-10-18 | 18:36

@AntonPantoffel | 13-10-18 | 17:53 |
U heeft het niet gesnapt. En ook niet gelezen vermoed ik. Want ze mogen gerust demonstreren, maar niet dáár, op dát moment tussen de kinderen! In o.a. Rotterdam en Gouda hebben ze namelijk al laten zien hoe dat 'demonstreren' eruit ziet. Met veel bedreigingen en geschreeuw kinderen van amper 4 - 5 jaar de stuipen op het lijf jagen. Ze de meest abjecte ranzigheid toeschreeuwen. Ouders moesten met van angst huilende kinderen het vege lijf redden. Ik kan u één ding zeggen; die kwamen, indien ik kinderen had, ook niet bij mijn kleintjes in de buurt! En dat is al het trollenvoer dat u van mij krijgt vanavond.

Sjefke7807 | 13-10-18 | 18:39

Sjefke7807 - wat heeft u dit mooi gezegd, KOZP was duidelijk uit op rottigheid en het smerigste is dat ze dit wilden doen tussen kleine kinderen in. KOZP is een terreurgroep van het troebelste water waar we nog een boel 'plezier' aan zullen beleven.

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een rare gedachtegang heeft Jan. Grootheidswaanzin misschien? Hij houdt er nogal erg van om verkeerde conclusies te trekken en is nogal erg selectief in zijn bewijsaandacht.

Schimmelkaasjes | 13-10-18 | 17:53 | 4

Rheia | 13-10-18 | 17:58
Twee uiteinden van hetzelfde hoefijzer. Beiden redeneren vanuit hun eigen emotionele "gelijk".

Schimmelkaasjes | 13-10-18 | 18:18

Vertel, wat is er mis aan Jan's uitstekende betoog?

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:02

Als het OM alles inzet tegen schimmelkaasje zoals tegen deze Friezen ligt schimmelkaasje in een hoek te brullen ‘ze willen me kapot maken!’. Gok ik dan. Ik denk dat er ook Friezen tussen zitten die met angst de dikke aanklachten hebben doorgelezen. Knap dat ze zich staande houden, gelukkig zijn ze met een hele groep. Douwes is heel anders, die blijft rechtop staan en slaat terug als het kan. Knap, net als deze brief van ene Jan.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:06
▼ 1 antwoord verborgen

Kijk, met dit soort mensen wil ik wel schouder aan schouder staan. Uitstekend betoog dat mij als vader, als familieman, als buurman, als eens trotse Nederlander aanspreekt.
.
Jan. Het Zuiden staat met u.

Parel van het Zuiden | 13-10-18 | 17:51 | 5

Precies, en zo hoort het. Eensgezind de schouders eronder.

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 19:00

Eric Newby | 13-10-18 | 18:56

Ah, iemand met de beperking van een letterlijke geest! Wel eens van figuurlijk taalgebruik gehoord fluitketel?

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 19:42

@Zeemeerminneke | 13-10-18 | 19:42

Over “letterlijk” gesproken. Kijk eens heel goed naar mijn nick.
.
Gaarne van dat hoge paard afklimmen en vlug wat, achterlijk viskudtje!

Parel van het Zuiden | 13-10-18 | 19:48
▼ 2 antwoorden verborgen

.. maar goed. Wat een heerlijk weer vandaag! Als dat werkelijk komt door een beetje CO2 teveel, dan mag er wat mij betreft wel een grote CO2 fabriek gebouwd worden.

Jan Passant mk2 | 13-10-18 | 17:51 | 1

Sterker nog: het komt juist door minder CO2min de lucht: schonere lucht, meer warmte van zonnestralen op aarde, minder CO2-plantenvoeding, minder bomen, dus door de klimaathoax gaat het nog rapper. Óp naar een tropisch klimaat voor Nederland ea.

kleurdoosje | 13-10-18 | 23:43

Dieptebom dit betoog

027 | 13-10-18 | 17:50

Ik heb altijd al een hekel gehad aan Friezen. Los van het feit dat wij als familie toen nog verplicht uit Groningen door Friesland moesten naar de Afsluitdijk om in ons geboortelijke Noord-Holland te komen, gewoon het godvergeten principe hiervan. Want wat zijn wij als Nederlanders?

Wij Nederlanders zijn wie we zijn om slechts 1 reden: onze overwinning op de zee. Polders, dijken, Deltawerken en duinen en wat heeft Friesland? Een zeehondenopvangcentrum in Pieterburen. Right. Alles wat nu Friesland is bestaat uit haar onderwerping door ons, de echte Nederlanders. In plaats van spiegeltjes en kraaltjes komen we er heel goedkoop van af door Fries als aparte taal te erkennen. Nogmaals: right. De hand van een imbeciel is gauw gevuld.

Maar goed, na jaren van onderwerping besluiten we dat de tijd rijp is om 1300 jaar na Bonifatius maar weer eens een bisschop naar Friesland te sturen. Dat het vervolgens allerlei importnederlanders moeten zijn die vervolgens roepen "ho eens, maar dat is toch niet de bedoeling van onze tradities?" daargelaten: serieus Friesland, snappen jullie nou echt niet hoe lucratief toerisme is?

De geëiste taakstraffen zijn een affront: steriliseren die hap en levenslang in klederdracht naar het buitenland deporteren ter beschikking van de BV Nederland. Die boodschap lijkt me pas echt duidelijk: dit is wat er met je gebeurt als je aan onze Hollandse tradities komt.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 17:49 | 5

Neem nog een biertje zou ik zeggen.
Wat bedoel je?

Bon-sens | 13-10-18 | 18:00

Jeff Hawke | 13-10-18 | 17:56 Verdorie. En ik maar zo mijn best doen om nog wat positiefs over Friesland te melden. Jammer.

Heel jammer.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:07

Pieterburen ligt in Groningen, eh sukkel.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:29
▼ 2 antwoorden verborgen

De Friese vlag moet vanaf dit jaar altijd wapperen en gedragen worden op de dag dat de sint zijn intocht heeft! En..... misschien is het inderdaad tijd dat we de “nepneger” die zwarte piet is inderdaad de deur uit trappen en vervangen voor “Friese Jan” met z’n Redbad-achtige look, en een plompeblad-motief baret op z’n ruige hoofd. Friese Jan, de beschermer van Sinterklaas zal een karikatuur van de Fries worden en de Friezen zullen hem omarmen, precies zoals de donkere man met zwarte piet niet heeft willen doen. Ik ben voor!

RembrandtvanGogh | 13-10-18 | 17:49 | 2

Nogal naïef. Moslims zullen aanstoot nemen aan de Friese klederdracht. Veel te bloot, je ziet enkels enzo. Het zal nooit goed zijn voor domme intolerante import. Zelfs al geven we ze alles gratis en likken we hun voeten. Want sommige mensen kennen maar 1 taal: die van de domheid.

Rheia | 13-10-18 | 18:02

Als we dingen moeten laten omdat de moslims dan gekwetest worden, dan kunnen we niets meer doen.

RembrandtvanGogh | 14-10-18 | 10:30

Het OM gaat straf uitdelen om de doodsimpele reden dat de blokkeer Friezen Nederlanders zijn. Als ze van de anti Pieten brigade waren geweest was er niet eens een aanklacht gekomen. Dat het OM zeer eenzijdig vervolgd en zeer partijdig anti Nederland en pro allochtoon handelt, is iedereen inmiddels wel duidelijk.

Rheia | 13-10-18 | 17:49 | 1

Die Friezen kunnen altijd nog aangifte doen tegen KOZP.
Reken er dan wel op dat het via een artikel 12-procedure moet.

Bijtendehond | 13-10-18 | 23:29

Geweldig, tot in de details, zeer doorwrocht verhaal, Jan !
Jullie zijn allemaal helden.
Vergeet de luie, laffe trollen alhier.
9 November, de dag van de uitspraak in Leeuwarden, houden we voor jullie vrij.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 17:49 | 1

Ik zou er niet op rekenen dat dan de uitspraak komt. Dat gaan ze vast met een of andere smoes over 17 november tillen.

osolemio | 13-10-18 | 17:52

Was volgens mij niet quote-waardig voor Belleman.

B0bBer | 13-10-18 | 17:47 | 1

Past niet in 280 tekens

Bijtendehond | 13-10-18 | 17:57

Bij de volgende blokkeeractie eisen we gewoon dat alle blokkeerders van andere blokkeeracties worden vervolgd. Zoals ook die allochtonen die de rondweg in Eindhoven blokkeerden. Wanneer dan geheel toevallig ook de anti pieten ellende strandt, is dat mooi meegenomen.

Rheia | 13-10-18 | 17:47

mooi stuk hoor

alexserienummer | 13-10-18 | 17:47

Long read indeed.... maar dit is wat de burger moet lezen, moet horen, moet weten. Dit is de echte troonrede, dit is wat de MSM en de deugers de burger never nooit vertellen. Dit is wat er echt aan de hand is in Nederland.... en dit omschrijft van de eerste tot de laatste letter wat Nederlanders uit mekaar drijft! Hulde voor dit, hulde voor de duiding.....*snif*

de directeur | 13-10-18 | 17:47

Jan zijn verhaal is een teken aan de wand: dit propagandaproces gaat de geschiedenisboeken sowieso in.
De alinea's onder "Afrondend" tonen de werkelijke strijd: de steeds erger wordende onderdrukking van autochtoon volk door de (EU-fascistisch-gestuurde) overheid ten faveure van EU-fascisme, kapitalisme en menselijke pressiemiddelen in de derde wereldoorlog.
De rest van het verhaal is begrijpelijk, duidelijk, doch geschreven door iemand die door dit vreselijke onrecht getraumatiseerd is. Veel details, weinig overkoepelende argumenten. Jan doet er goed aan na dit achterlijke OM-gezeik weer verder te leven en dit hele freakcircus achter zich te laten. Om zo sterk mogelijk te zijn wanneer hij de Nederlandse leeuw in hem weer nodig zal hebben.
Geen van ons -ook niet de Friezen- zal in staat zijn de derde wereldoorlog te voorkomen. Getuige dit (zoveelste) propagandaproces: het is reeds te laat.

A.U.EnLeven | 13-10-18 | 17:47 | 1

De Nederlandse leeuw was in dit geval dus niet nodig.
Verspilde moeite.
Aan de ene kant zwarte pieten de toegang weigeren, om ze aan de andere kant welkom te heten?
Pak het leven, vecht voor waardevollere zaken als het terug veroveren van je grens, munt, veiligheid.
Symbolen zijn als spelen voor het peupel.

geen koning | 13-10-18 | 19:34

Lange lap tekst, maar zeker het lezen waard. Een bron van waarheden.
Is de inbreng van de Anker & Anker advocaat ook ergens terug te lezen?

GroetenVanUrk | 13-10-18 | 17:47
-weggejorist-
Rinaldoo75 | 13-10-18 | 17:46

Wat een fantastisch verhaal. Wat een held.

derkccs | 13-10-18 | 17:46

Schot in de roos Jan, goed stuk.

Yperiet | 13-10-18 | 17:46

Met het vertrek van arrogander P. kan Nederland weer leuk worden. Ik hoop dat dit een keerpunt gaat worden voor Nederland, en de rechterlijke macht, en ook de politieke, weer voor het belang van alle inwoners van Nederland gaan.
En een onderzoekje naar het machtsgebruik van de ongekozen burgermeester mag ook wel. Tot slot de vraag die de elite, en bruine armpjes in de media stellen bij elk referendum: wat zijn kosten van deze elitaire show ?

Winston1 | 13-10-18 | 17:45

Mooi verhaal. Geen speld tussen te krijgen.
Iets in me zegt dat ze een uitspraak eruit willen poepen voordat de volgende intocht is, zodat men minder geneigd is om een vergelijkbare actie uit te voeren. Toch hoop ik dat we van deze blokkeeractie een traditie kunnen maken.

Highwoodman | 13-10-18 | 17:45 | 1

Mee eens de aanhouder wint.

Rene046 | 13-10-18 | 18:58

Goed verhaal alleen tegen het einde zegt ie "zou ik het weer doen... nee"
En daarmee haalt hij zijn hele verhaal onderuit.
Het had net zo goed niet geschreven kunnen zijn.

copywriter | 13-10-18 | 17:44 | 1

"Niet zozeer omdat ik spijt heb, integendeel, echter heb ik net als agenten en rechercheurs wel wat beters te doen dan de hele rompslomp van het afgelopen jaar. "

En misschien het feit wat hij eerder aanstipt dat de bussen sowieso te laat waren omdat de activisten niet uit bed konden komen.

GroetenVanUrk | 13-10-18 | 17:50

Recht voor zijn raap.
Het incasseren zal nog niet meevallen vrees ik.

Eppo | 13-10-18 | 17:41 | 1

De tegenstanders van Jan (en ons allemaal, als ik zo vrij mag zijn) zijn niet zo van incasseren van ongewenste argumenten. Dat wordt beantwoord met straat- of desnoods met staatsgeweld.

Jan Passant mk2 | 13-10-18 | 17:45

Kan GeenStijl deze knakkerT niet in dienst nemen als stukkiesschrijver?

J. Jarig | 13-10-18 | 17:41 | 2

Ruilen voor Tamara.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:15

Liever niet, het barst van de stijlfouten.

artie | 13-10-18 | 19:33

*klap klap klap*

Rest In Privacy | 13-10-18 | 17:41

Jan, je bent een topper. Ik hoop echt dat alle blokkeerfriezen straks weer zonder al deze heisa hun leven kunnen oppakken. Bedankt namens een groot deel van Nederland.

osolemio | 13-10-18 | 17:40

Feitenkennis, 'huilie huilie' en de welbekende taalfouten. Dankje Feynman! Voor de rest natuurlijk kop en spijker.

Jos Tiebent | 13-10-18 | 17:40 | 2

Het zou zo maar kunnen inderdaad.
Mij viel het gebruik van de Geenstijl term "huilie huilie doen" ook op.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:17

@Jos Tiebent,
Is echt niet van Feynman.
Ik vond het wel verhelderend over de tijdstippen waarop de demonstratie door de driehoek eigenlijk al was afgelast, omdat de demonstranten niet meer op tijd zouden aankomen in Dokkum, dat dat besluit al was genomen net voordat de bus werd tegengehouden.
Goed gedetailleerd helder verslag en betoog, dankjewel Friese Jan.
@Gulliver,
De term 'Huilie huilie doen' is toch allanger een wijdverbreide term geworden. Ik zag hem laatst terug op de site van Mocro.nl, waar Marokkanen onderling ruzieden. Kennelijk schelden ze elkaar uit voor oa Arabier. Eentje plaatste een zogenaamde foto van de ander, met de nick erop:
een röntgenfoto van een onderlichaam met duidelijk een ingebrachte fles in de darm: 'Huilie huiliie doen, huilie huilie, huilie huilie!'
De ander reageerde direct door eerst de tekst en foto te kopiëren en een verontwaardige tekst eronder te schrijven. Ik heb zelden zoiets hilarisch gezien, twee keer die foto onder elkaar om elkaar belachelijk te maken.
Ik wist ook nog niet dat zij ook 'Huilie huilie doen' gebruiken. Zouden ze weten dat Wilders het ook gezegd heeft?

kleurdoosje | 13-10-18 | 23:06

Zwarte Piet wordt wit. Niks meer aan te doen. Ze krijgen nog meer van die akelige, racistische, verfoeide, witte Pieten. Als ze dat blijkbaar zo graag willen.

Normpje | 13-10-18 | 17:39 | 1

totdat straks er actie groepen komen stop de witte Piet..

Rene046 | 13-10-18 | 18:56

Morgen alemaal een t-shirt aan .
Ik ben een Fries.

Haat-links | 13-10-18 | 17:39 | 1

Had ik vorig jaar al besteld: Fries t-shirt met de tekst 'Leaver Dea As Slaef'

kleurdoosje | 13-10-18 | 22:42

Helemaal mee eens. Goed verhaal, te zot voor woorden inderdaad. Pibasso hartje Friesland!

pibasso | 13-10-18 | 17:39

Wat een spreker is die man... Niet te kort, maar er is ook zoveel materiaal om tegen die dagvaarding in te gooien, dat het niet korter kan. Nu eens zien of de edelachtbaren willen luisteren naar rede.

Guido | 13-10-18 | 17:38 | 1

Gezien een stel trollen en naïevelingen hier, blijken er te zijn die denkt dat je je verdediging in twee woorden kunt doen.
Overigens zoekt het OM spijkers op laag water, dus mogen de verdachten dat ook in hun verdediging.

Bijtendehond | 13-10-18 | 17:55

ben d'r ff stil van.... topstuk !

oplooprem | 13-10-18 | 17:38

Gelezen, mee eens.
Bedankt Jan.

Memek | 13-10-18 | 17:38

Inderdaad tijd om een streep in het zand te trekken..... ik hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen.

Compos mentis | 13-10-18 | 17:37

Leest lekker weg, geen moeite met dat Fries

Mark van Leeuwen | 13-10-18 | 17:37 | 1

Hahahahaha Mark

pibasso | 13-10-18 | 17:39

De Nederlandse rechtspraak wordt in toenemende mate gedomineerd door een stelletje geborneerde slappe wereldvreemde parttime doorzontrutten.Meer kerels gewenst:streng maar rechtvaardig.

P.Faust | 13-10-18 | 17:35

2 provincies down , 10 to go we komen langzaam dichterbij die revolutie, aardbevingen in Grün en Cultuurafbraak in Fryslan, who's next?

Kami sama | 13-10-18 | 17:35 | 1

Klabamz ....
Daar is geen TL;DR voor nodig !

Zou dit verfilmd worden ... ik ga 3x achter elkaar

Mosselzaad | 13-10-18 | 17:34

Zo, daar is geen woord Fries bij.
En is spijker-kop over waar we staan in NL.
Stop de weg met ons mentaliteit!

Bon-sens | 13-10-18 | 17:34

"Je zou dan ook denken dat een select groepje klagende zeurpieten en beroepsdemonstranten zich ingelezen had en beter zou moeten weten."
Die idioten lezen alleen wat hun interesseert, dus ze zullen het misschien wel tegengekomen zijn, maar voor het gemak even overheen gelezen..
Verder een topstuk en de spijker op z'n kop. Hulde voor Jan!

Friepeltje | 13-10-18 | 17:33 | 1

En zo is het!

Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 18:48

Goed stuk! Zeker wat inzet politie betreft.
Geen tijd om 5 inbraken op m,n bedrijf te ondezoeken,
Maar wel een paar helden vervolgen.

Dijkshoorny | 13-10-18 | 17:32 | 1

I hear you!

benjeallanggek | 13-10-18 | 20:33

Dat stambeeld naast de snelweg komt er nog wel. Of nog beter drie, zodat ze ter herrienering elk jaar een weekendje er op geschoven kunnen worden.

W_F | 13-10-18 | 17:31

Zeer lang verhaal kort: Het is de burgemeester die aanstichter is geweest van deze escalatie en moet daarom per direct uit haar functie gezet worden en opstappen.

XaleX_2 | 13-10-18 | 17:30 | 3

I agree. Ik zie een vervelende herhaling van zetten. Zoals Verhoffstad en van Baalen olie op het vuur gooiden, zo is dat burgemeester mens is de kwade genius. Dit mens is mesjogge. Gemeentebestuur stuur dit gevaarlijk dom wijf naar huis.

zimmerschwanz | 13-10-18 | 18:04
-weggejorist-
Maris v.d Hof5393 | 13-10-18 | 18:46

Amen!

benjeallanggek | 13-10-18 | 20:32

Het kan Dooden ... Maar het kan ook Friesen.

Oepsie1234 | 13-10-18 | 17:30 | 1

dooien

halfvolle glas | 13-10-18 | 17:37

Raar nationalistisch epistel over "ons" volk enzo. Donder toch op man. Je bent Grutte Pier niet. En dan dat megalomane idee dat ze de moord op Sinterklaas hebben voorkomen. Nee, helaas. Ik heb de pest aan die anti ZP beweging maar dit soort figuren heb ik ook niet echt veel mee.

Chow | 13-10-18 | 17:30 | 10

Gras en Meerminneke Jullie zouden een leuk echtpaar zijn. Harmonieus en verbindend schoppen we mensen voor de schenen.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 19:28

Christus te paard, de Dunning-Kruger druipt van u af. Krijg toch snel een milde Bandira.

HeusWelSnottebel | 13-10-18 | 19:29

@Jane
Dat zou je inderdaad denken. Maar blijkbaar hebben Jeffry Afriyie en Quinsy Gario toch ook onderling wat onmin gekregen.

benjeallanggek | 13-10-18 | 20:29
▼ 7 antwoorden verborgen

Hear Hear!!

Diepe buiging van een kwart Fries.

echt_links | 13-10-18 | 17:29

Lekker kort en bondig.
.
Die burgemeester is wel echt episch door het ijs gezakt. Zit die droeftoeter nog op haar post? Waanzin.

de Voorzittert | 13-10-18 | 17:28 | 2

De rechtbank bepaalt dat de burgemeester in haar taak als beschermer van de veiligheid en orde ernstig te kort is geschoten. Zij adviseert de burgemeester een opfris cursus waarden en normen te volgen. Gedaagden veroordeel ik in het geven van de cursus waarden en normen aan de burgemeester.
Kick out zwarte piet moet worden aangemerkt als ongewenste organisatie, en hierbij bepaald de rechtbank dat zij voor onbepaalde tijd geen gebruik meer mag maken van het demonstratierecht.

Dit is mijn uitspraak.

Foolonthehill | 13-10-18 | 17:35

En ook belangrijk, geen enkele cent meer naar die organisatie(s).
En handhaven en controleren, hun geld stroom is ook niet koosjer.

Rene046 | 13-10-18 | 18:50

Hosternokke,daar is geen woord spaans bij.
Dat wil gaan demonstreren maar kan nog niet eens op tijd uit zijn nest whaha.
Wederom sterkte Friezen !

luctor.et.emergo | 13-10-18 | 17:28 | 2

Tja met een uitkering kan je uitslapen

aderkalkballenbroek | 13-10-18 | 17:31

Geen woord Catalaans zelfs.

W_F | 13-10-18 | 17:34

Ik denk dat de normen die de friesen hanteren te verkiezen zijn boven de normen die de randstad ons op probeert te leggen, een failed state in a state.

aderkalkballenbroek | 13-10-18 | 17:27 | 4

Wat Muxje zegt!

GeinPonempie | 13-10-18 | 17:31

Ja, maar waar waren de Amsterdammers die hun verwarde stadsgenoten al op de A10 tegenhielden?

W_F | 13-10-18 | 17:36

Ik was aan het sporten W-F. Als ik me niet vergis deadlift dag.
Opdat ik klaar ben mocht het eens echt nodig zijn.
Infantielen tackelen rondom een BP gaat het niet worden.
Die gestoorden zijn zo een grote dienst gedaan door mijn minder slimme medelanders... aandacht en aandacht en aandacht.
Slimmer is snaveltje toe!

geen koning | 13-10-18 | 19:01
▼ 1 antwoord verborgen

Ik vrees dat dit parels voor de zwijnen werpen is. Een groot deel van het OM en de rechterlijke macht is daar gaan werken om anderen een loer te kunnen draaien. Van dat soort sadisten kun je vrijwel niet winnen.

obominotie | 13-10-18 | 17:26 | 1

+1 lol

Rene046 | 13-10-18 | 18:47

Kan dit ook even in het Fries vertaald worden?

ZZP-er | 13-10-18 | 17:26 | 1

Gewoon het puntje van je tong vastpakken en dan hardop voorlezen.

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 17:31

Hulde blokkeerfries JAN

TheNox | 13-10-18 | 17:25

Mooi betoog!
Het enige rechtvaardige oordeel dat de rechter kan vellen in dit politieke show proces is vrijspraak! Het OM moet zich kapot schamen.

GeinPonempie | 13-10-18 | 17:24 | 1

Het enige wat ik gerechtvaardigd zou kunnen vinden is misschien een aanklacht op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet.
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. "
Maar dat is dan ook wel de top die er uit gehaald kan worden.
Overigens ben ik het eens met Jan en niet met het OM, wat is belangrijker, de publieke veiligheid (kans op rellen en geweld bij aankomst kozp) of verkeershinder?

Dezenaamhier | 13-10-18 | 17:59

"Het Nederlandse volk wil...", dat is nou sneu en jammer.

van Oeffelen | 13-10-18 | 17:24 | 5

Oh, nu het niet uitkomt mogen we niet afgaan op peilingen? 95%

Parel van het Zuiden | 13-10-18 | 19:43

En die 5% ???
Slikken of vertrekken zegt mijn vage kennis.

J-van-de-Bontekoe | 13-10-18 | 20:04

J-van-de-Bontekoe | 13-10-18 | 20:04

Verrekken mogen ze van mij ook.

Bijtendehond | 13-10-18 | 23:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben geen Fries maar ik ben trots op onze dappere vrijheidsstrijders. Moge de Friesche heldenmoed als lichtend voorbeeld dienen in deze donkere dagen waarin snode anti-Soewarte Pietiërs en middeleeuws doekgeboefte ons onze Hollandse identiteit probeert te ontnemen. (Snik van ontroering slaakt en een fles Weduwe Joustra opendraait). Proost, Friese helden en heldinnen.

Nivelleermarionet | 13-10-18 | 17:23 | 10

@mqdv Lezen is moeilijk hè?

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 18:34

Meerminneke
Is niet erg sympathiek!
En mss zelf ook eens teruglezen. U zit er naast n.l.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 18:56

Waar zou ik naast zitten?

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 19:36
▼ 7 antwoorden verborgen

Korte samenvatting: Fuck deze randstad-klassejustitie (maar dan nederig; met pet in de hand).

kaasfondue | 13-10-18 | 17:23

LS,
Hierbij wil ik u in ieder geval laten weten dat RTL en Twan wat mij betreft een onbetrouwbare organisatie en persoon blijken te zijn. Als iemand onder het mom van journalistiek? ja van wat eigenlijk, zijn gasten zo beliegt, bedriegt en voor het blok zet, verdien je het als programma om geen enkele zinvolle gast meer te scoren.
Tot de totale ineenstorting van de kijkcijfers,
Met vriendelijke groet,
Etc.

Bij deze dus, bedankt voor de tip.

J-van-de-Bontekoe | 13-10-18 | 20:02

"In dit artikel staat immers dat er sprake moet zijn van geweld of bedreiging met geweld". Ah... Vandaar dus dat het OM zo de nadruk legde op de "dreigende sfeer". Wat dat betreft hadden de Friezen er verstandig aan gedaan om alles zorgvuldig op video vast te leggen, van dashcams tot en met mobieltjes.

Muxje | 13-10-18 | 17:22 | 1

Dat doet het OM altijd als er geen geweld of bedrijgingen zijn. "Dreigende sfeer" is zelfs een beproefde taktiek voor agenten om overal mee weg te komen. Ja heb daarmee te maken gehad.

hier openen | 13-10-18 | 17:43

En dan Jan heten, de kerstening van jouw voorouders is prima gelukt Johannes.

Ongeblustekalk | 13-10-18 | 17:22 | 1

Ghehe, of hij is vernoemd naar Janus. Ook buutenlands, dat wel. Jan z’n toespraak was gelukkig wel op de dag van Freia.

E-Burke | 13-10-18 | 17:31

Weet u, van mij betreft mag iedereen die het afgelopen jaar naar "Kick out Zwarte Piet" en "bijeenkomst bijwonen" heeft gegoogeld per direct op een vliegtuig naar Paaseiland worden gezet, [maar] ik hou aan dit verhaal toch een nare bijsmaak over ...

Als Brabander heb ik nooit dezelfde, bijna gênante, Friesland-fetish gehad als zoveel randstedelingen, met van die "Friezen zijn tenminste nog dit/dat/zus/zo ..."-uitspraken. Alsof heel de provincie Friesland een soort Archeon is voor 'het Nederland dat ooit was'. Friezen als een soort Superhollanders ... nog nuchterder dan nuchter.

Maar nu lijkt het erop dat die oh zo nuchtere Friezen ook nog zelf in dat 19e eeuwse gewauwel gaan geloven ... "wisten ze niet van bla bla bla Bonifatius bla bla Grote Pier bla bla bla en een of andere arrogante Hollander (hoe de tijden kunnen veranderen!) die ergens in een moeras in de mosselpan gehakt werd... het maakt het allemaal een beetje kleuterachtig en gênant.

Je staat voor de rechtbank om een verklaring af te leggen, niet in groep 6 een spreekbeurt te houden.

Hou het toch gewoon zakelijk en tot de kern: een bus vol narcisten, racisten en GGD-gerechtigden hadden door een onvoorstelbare flater van de burgemeester toestemming gekregen om tussen kinderen te demonstreren. Dat vond je niet kunnen en dus heb je ze geweldloos tegengehouden.

Simpel, klaar en je hebt er geen maffe baardhipsters met opapetjes en SC Heerenveenvlaggen voor nodig.

Zeemeerminneke | 13-10-18 | 17:22 | 3

Dit dus, eens. Ik vind Friezen dan wel weer liefff (1/4 Fries), maar ben het wel helemaal met je eens, het probleem is dat we een burgemeester hebben die hopeloos zit te falen.

deus u vult | 13-10-18 | 17:43

zoiets noem ik echt geen flater. doelbewust gedaan, om niet als racistisch bestempeld te worden en zo in de media terecht te komen.

Rene046 | 13-10-18 | 18:43

Lees het hele stuk, alle aanklachten worden inhoudelijk onderuit gehaald.

Mastermattie | 14-10-18 | 09:26

Klasse Jan. Perfect verwoord wat de zwijgende meerderheid ervan vindt.

hanohano | 13-10-18 | 17:21 | 6

Dal_Riata | 13-10-18 | 17:25

Je kunt ook gewoon eens buiten komen of de eerste de beste stamkroeg binnenlopen en je oor eens te luisteren leggen.
Je hoeft heel Nederland niet te interviewen om een algemene indruk te krijgen over het sentiment.
Dat jij (en nog wat andere naïevelingen/trollen) een ander sentiment heb kunnen wij "normale mensen" niks aan doen.

Bijtendehond | 13-10-18 | 17:48

@Bijtendehond
Jij bent er dus echt overtuigd dat jij weet hoe anderen denken, hoe en wat ik denk en wat ik moet doen of wat ik niet doe.

Net zo gek en van het padje als die Sylvana & co. jij.

Dal_Riata | 13-10-18 | 18:20

@Dal_Riata | 13-10-18 | 18:20
Aangezien uit peilingen blijkt dat meer dan 90% van Nederland het feest wil houden zoals het is, kan Bijtendehond inderdaad stellen dat hij weet hoe anderen denken.

Ik snap dat dergelijke cijfers moeilijk te accepteren zijn voor sommige mensen, maar de realiteit schikt zich niet naar wensdenkers.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Een volgende keer doen die friezen het weer als die kick out zwarte piet idioten naar friesland komen. Straf of geen straf. Niet fucken met friezen.

zeeman73 | 13-10-18 | 17:20 | 1

Dit jaar Zaanstad, dacht ik.
Die idioten komen alleen maar op camera's af.

watergeus | 13-10-18 | 17:23

Fan-tas-tisch stuk!

sallandstrots | 13-10-18 | 17:19

Deze "rechtsstaat" is de mijne niet meer. Jammer het was zo'n mooi land

aderkalkballenbroek | 13-10-18 | 17:19

Helden epos.
Die 'burgemeester' hoort op staande voet ontslagen te worden. Totaal ongeschikt voor het beschermen van 'haar' burgers.
Sterker ze zaait tweedracht.
De haters van het OM dito.

watergeus | 13-10-18 | 17:19 | 1

100% gelijk , wisten de burgers dit al ? schande..

Rene046 | 13-10-18 | 18:40

Het OM en de OvJ moeten we maar op laten gaan in een politieke partij.

Kunnen we weer een nieuw rechtsysteem opzetten met mensen die wel enige logica bezitten.

Tee Of Cup | 13-10-18 | 17:19 | 1

Hoeft niet, ze zijn vrijwel allemaal al lid van D66.... wel zou het erg verfrissend zijn als we wat meer PVV en FVD rechters en OvJ's krijgen.

Keyboardspeler | 13-10-18 | 19:58

Niets meer aan toe te voegen!
Klaar, next.

Algehele-Apekool | 13-10-18 | 17:15

Goed verhaal, lekker kort ;-)

Sander Dieman | 13-10-18 | 17:15 | 2

Ik had ook op den duur zoiets van... mand!

keestelpro | 13-10-18 | 19:06

Het trieste is dat er weinig tot niets in staat wat niet relevant is.

J-van-de-Bontekoe | 13-10-18 | 19:49

Goed verhaal. Zoveel belastende feiten tegen de gevestigde macht dat de linkse rechter erop vertrouwt dat niemand ze zal lezen, zodat hij ongestoord zijn rechterlijke macht kan misbruiken om een paar uitstekende burgers te schofferen. En daarmee heel Nederland.

Het kwaad zal overwinnen, tenzij ook wij een Trump mogen (die dan niet direct geëxecuteerd wordt op het mediapark).

Jan Passant mk2 | 13-10-18 | 17:14 | 1

juist na het lezen stinkt dit hele proces.

Rene046 | 13-10-18 | 18:39
-weggejorist-
frickY | 13-10-18 | 17:14

Kan geenstijl geen nieuwe actiegroep oprichten? KOKOZP! (Kick Out, Kick Out Zwarte Piet) Heb ik wel een kroontje voor over.

benjeallanggek | 13-10-18 | 17:14

De grootheidswaanzin druipt van de eerste alinea’s af. “Het Nederlandse volk wenst hier niet aan mee te werken.” Sinds wanneer praat deze druif voor iedereen? Tief op, je praat niet voor mij. Verder: tldr;

Ggroengras | 13-10-18 | 17:14 | 27

Als je doorleest zie je dat het met statistieken is onderbouwd.

Mastermattie | 14-10-18 | 09:12

@Ggroengras | 14-10-18 | 01:47
Als je denkt dat dat het argument is, dan moet je gewoon terug naar school. Het gaat namelijk niet om "hullie doen het ook", het gaat er om dat het OM aan willekeur doet door hier wel vervolging toe te passen waar het voorheen dat niet deed. Dat is juridisch van belang, dus dat moet aangehaald worden.

Moet ik het je nog verder uit leggen? Of blijf je liever in je hypocriete oogklep modus?

Rest In Privacy | 14-10-18 | 10:38

@teejee: dat is allemaal hartstikke relevant mbt de werkwijze van het OM, maar mogelijke willekeur heeft geen reedt te maken met de vraag of gedrag goed of fout is. Het is vooral hypocriet om te doen alsof veronderstelde willekeur betekent dat die Friezen dit mogen doen. Niemand mag andermans vrijheid om te demonstreren inperken, op de politie/burgemeester na - getoetst door de rechter als dat nodig is. Moet ik het verder uitleggen?

Ggroengras | 14-10-18 | 17:09
▼ 24 antwoorden verborgen

Jan heeft gewoon gelijk, vooral dat stukje over vrijheid.

de uitbater | 13-10-18 | 17:12

Man, man, man, alleen al het hele verhaal van dat stuk blokkeertuigh lezen is zowat een taakstraf.
Toedeledokie Jan, ik opteer voor een Schevenings terrasje in de zon.

Berbaar | 13-10-18 | 17:11 | 10

@Berbaar | 13-10-18 | 17:11
Ach gossie, is het inhoudelijk weer eens te moeilijk voor het Berbaartje? Typisch.

Rest In Privacy | 13-10-18 | 20:00

Berbaar | 13-10-18 | 17:11 |
Struisvogel/links reactie:
Vingers in de oren: lalalala lalala ik hoor jullie niet, lalala lalala discriminatie...

Prutser.

Is dit nog nieuws? | 14-10-18 | 01:15

De bajes in Scheveningen heeft ook vast wel een mooie binnenplaats met wat zonlicht.

Mastermattie | 14-10-18 | 09:11
▼ 7 antwoorden verborgen

Knip en plakwerk en wat fotootjes erbij, je zou het bijna nog minder journalistiek noemen dan de praktijken van Twan Huys. Bijna.

Kapitein Stijlvol | 13-10-18 | 17:08 | 1

Ga kraken !

Acidbrain | 13-10-18 | 17:44

Amerika heeft de onafhankelijkheidsverklaring en wij hebben de brief van Jan.

yeps | 13-10-18 | 17:08 | 5

Plakkaat van Jan

Parel van het Zuiden | 13-10-18 | 18:17

Briefje van Jan.
Lees ik vaker.
Niet te gewichtig over doen.
Wat zijn Cosplaying patriots DalRiola?

RickyLaRue | 13-10-18 | 18:17

We hebben ook "Briefje van Jan" in de TPO.
Ook erg lezenswaardig.

ZZP-er | 13-10-18 | 19:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een verhaal. Spanning, sensatie, humor, romantiek, drama... alles heeft het. Benieuwd wanneer de film uitkomt. Triestigheid.

Dal_Riata | 13-10-18 | 17:07 | 4

Nee dat zijn die cosplayende jankende emo warriors zoals KOZT en BlokFriezen.

Dal_Riata | 13-10-18 | 18:33

Rioolrat valt in herhaling.

RickyLaRue | 13-10-18 | 19:29

Gezien de gebeurtenissen zou het een prima film opleveren, maar het zal wel uit de kant van KOZP worden verteld, anders gaat iedereen en z'n hond op de racismetoer. En uiteraard is er geen producent die Theo van Gogh achterna wilt gaan...

Ridocar | 13-10-18 | 19:56
▼ 1 antwoord verborgen

Goed verhaal. Lekker kort.

Doctor Honoris Causa | 13-10-18 | 17:05 | 2

Sorry, over het hoofd gezien toen ik reageerde: 2 zielen, 1 gedachte

Sander Dieman | 13-10-18 | 17:17

Blokkeerfries Jan moest even wat kwijt
het resultaat mag er wezen
Ondersteunende groeten uit de (sorry) hoofdstad
broedplaats van zeurend dus gesoepsidieerd 0031

Tobi | 13-10-18 | 19:40

BAM !
In your face..

Wijze uit het Oosten | 13-10-18 | 17:02 | 4

@ Leo :
Noot speedreaden geleerd tijdens je studie ?

Wijze uit het Oosten | 13-10-18 | 18:00

Kei en kei harde feiten van soortgelijke situaties waar NIKS gedaan is.
En bewijzen dat men hier totaal ernaast zit en met leugens of het stiekem verzwijgen van feiten mensen wil laten opdraaien.

perfect stukje uitleg.

Rene046 | 13-10-18 | 18:32

Wijze uit het Oosten | 13-10-18 | 18:00
Dan lukt het nog niet. verder is dat snellezen een truukje wat lukt bij rapportjes en andere geneuzel waar je inleidingen en tussen stukjes over kunt slaan en kunt focussen op elementaire stukken met informatie, dat lukt je bij een betoog niet.

miko | 13-10-18 | 19:00
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl