achtergrond

Geenstijl

Kijken en kaartjes winnen! De klimaatdocu die je van Greenpeace en de MSM niet mag zien

\

Het klimaat. Warmt het wel op, warmt het niet op, in welke mate is de mens verantwoordelijk, wie betaalt & bepaalt de agenda, in welke mate bepaalt klimaatpolitiek de uitkomsten van klimaatwetenschap, hoe lucratief is het om op de bandwagon van de duurzaamheidsstrijd te springen en vooral: als de aarde opwarmt, kan de mens daar dan eigenlijk wel wat tegen doen? Allemaal vragen waarop de antwoorden bijna altijd in een dikke mist van maakbaarheid gehuld zijn of onder een smeltende gletsjer aan MSM klimaathysterie bedolven worden. De opwarming is een feit. Kritische vragen maken je verdacht. En ontkennen is crimineel.

Bij dat startpunt begon documentairemaker Marijn Poels - in zijn eigen tijd en op eigen kosten - aan een zoektocht naar antwoorden. Met een open blik, bereid om te luisteren naar enerzijds en anderzijds. Het resultaat heet "The Uncertainty Has Settled", krijgt een 7.8 op IMDb en is on demand te kijken op Vimeo. De docu won enkele prijzen (o.a. beste docu op het filmfestival van Berlijn), maar uiteraard krijgt de linkse Limburger Poels ook de strontkar over zich uit gereden. Want hoewel de docu opwarming nergens ontkent, schrijft de maker ook niet klakkeloos de door groene mannetjes gedicteerde duurzaamheidsagenda over. TPO had onlangs een interview met Poels: *"Organisaties die bellen met nummeronderdrukking dat soort dingen. Mails van Greenpeace, die ‘onverantwoord’ schrijven en roepen door de telefoon: ‘houd er maar mee op, voordat je in de problemen komt’. Ze zeggen niet wie ze zijn, het is heel griezelig.” *

Wij keken zijn docu ook en zagen een interessante enerzijds/anderzijds. Man made climate change lijkt plausibel (en wordt vrij goed wetenschappelijk onderbouwd), maar de politisering van 'duurzaamheid', de grote geldstromen rond klimaatmaatregelen en het fundamentalistische maakbaarheidsidealisme van groene partijen en organisaties zorgen er tegelijk voor dat hype en hysterie opgeklopt worden terwijl kritische vragen verdacht worden gemaakt. In klimaatpolitiek zit zowel electoraal gewin als een gigantisch verdienmodel, en de politieke praktijk leert ons dagelijks dat de waarheid nog wel eens ondergeschikt wordt gemaakt aan beiden. Het slot van The Uncertainty Has Settled haakt daar perfect op aan, want dan weet de kijker nog steeds niet: wat is waarheid, wat is wijsheid, en wat te doen? Maar je bent er wel over aan het denken gezet, terwijl je via de reguliere mediakanalen die vragen niet eens eens voorgelegd krijgt: "Distributeurs willen het thema niet aangrijpen en veel bioscopen weigeren de film. Uiteindelijk 100 voorstellingen in programma-bioscopen in UK, Nederland, België en Duitsland. De MSM wil er met geen woord over schrijven", schrijft Poels ons. Open debat is moeilijk, zelfs bijna onmogelijk. Maar ondertussen krijgen we in het nieuwe kabinet Rutte III wel een klimaatminister. Wat het klimaat doet, deed of zal doen, weet niemand. Maar de hysterie viert alvast hoogtij.

Popcorn, praatjes en gratis bioscoopkaartjes!

De docu is dus on demand verkrijgbaar voor een paar dollar, maar wie er een uitje met debat van wil maken: Op zondag 17 september draait de film in Utrecht (met discussie) en op maandag 18 september in Den Haag (ook met discussie). Een paar dagen eerder, op vrijdag 15 september, is er een 'Klimaatmarathon' in de Balie in Amsterdam, waar Poels ook aan deelneemt. We mogen per bioscoopvoorstelling 5 kaarten weggeven, en voor de avond in de Balie ook twee stuks. Interesse? We maken d'r geen wedstrijd van, mail gewoon ff op redactie@geenstijl.nl met als onderwerp 'De Verhitte Opwarmingsstrijd', vermeld je eigen volledige naam (= nodig voor de gastenlijst) en laat ff weten of je in Utrecht of Den Haag naar de film wil, of naar de debatavond in de Balie. Het kan ons verder geen reedt schelen of je wel of niet in (man-made) opwarming van de aarde gelooft.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.