Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hoogleraar Piet Emmer over slavernij, racismegestapo en hypocriete Turkenpartij

Was een Nederlander door het drinken van koffie betrokken bij slavernij? Of: is een Nederlander door het rijden over de Autobahn betrokken bij het nazisme? 

Social

Wat is dat toch, dat de complete Nederlandse geschiedenis door citroensapdrinkers als Sylvana Simons of bovenstaand figuur continu en dwangmatig overgoten moet worden met bruine verf? In plaats van het verleden te erkennen en erover te praten en doceren, moet alles wat ook maar iets met een zee of een boot te maken heeft gehad kapot en dood. Zeehelden zijn nazi's voordat de echte nazi's er waren en alle herinneringen, standbeelden, boten en cultuurmomenten zijn anti-zwart. De naam van Witte de With is te wit, de Gouden Koets is een apert racistisch object en een VOC-evenement is de Nederlandse versie van een NSDAP-dag. Wie zijn of haar bewustzijn van de vaderlandse geschiedenis niet in de cultuurhistorische versnipperaar wil pleuren is een gore racist. Dus wat een heerlijk verfrissend interview met hoogleraar Piet Emmer in De Telecongo. Dat de rol van Nederland in de slavernij enorm wordt overdreven. Dat je het verleden niet kan zuiveren door standbeelden van JP Coen en Witte de With weg te halen. Dat racismeroepers niet snappen dat racisme geen voortvloeisel is van een koloniaal verleden, omdat er in Noorwegen ook racisme is. Dat de slavenhandelaars van TURK DENK hun hypocriete smoel moeten houden. Wie na het lezen nog steeds de neiging heeft om mensen, namen, gebouwen, standbeelden en historische figuren aan te geven bij de racismegestapo, kan hieronder een interview bekijken. Team Piet Emmer!

Social

Reaguursels

Inloggen

Lees allemaal eerst even de verslagen van de Nederlandse afgezanten die Ghana bezochten. Dan weet je wat de beginsituatie was. Verder Verder hield de inheemse bevolking van Zuid-Celebes (tegenwoordig Sulawesi) er tot ongeveer 1915 nog slaven op na. (Meestal waren de buitgemaakte leden van een naburige (vijandige) stam. Die buren klaagden bij de Nederlandse autoriteiten om een eind aan die slavernij te maken. Aan dit verzoek heeft het toenmalige gezag middels een legerexpeditie geprobeerd te voldoen. Zo zie je maar interne inheemse slavernij net honderd jaar geleden. Lijkt me een zaak voor de Indonesiërs zelf om zich daar eens het hoofd over te breken. Ik heb niet het idee dat ik er iets mee te maken heb.

ijskogel | 11-09-17 | 00:22

DENK verkondigt enkel hen met de päplepöl ingegoten gejank over Nederlanders die alle Turken in Turkije elkaar wijsmaken over Hollanders, met hun dictator voorop. Ze wonen dan wel in Nederland maar ze leven in een Turkse enclave buiten Turkije.

De waard zijn gast | 10-09-17 | 23:52
-weggejorist-
puntjeopdei | 10-09-17 | 20:02

Weg met dat opgedrongen schuldgevoel en weg met die gasten die zich wentelen in hun slachtoffer rol.
Sylvana en consorten zijn beroeps klagers.

puntjeopdei | 10-09-17 | 20:02

Dat stuk van Ed West is ècht een eyeopener. We worden hier blijkbaar gegijzeld door patriciale inteelt mongolen!

Yeohan | 10-09-17 | 16:56
-weggejorist-
maaktgeendonderuit | 10-09-17 | 15:51

Mensen die vinden dat ik me schuldig moet voelen over iets dat eeuwen geleden heeft plaatsgevonden lijden aan waanideeën. Daarvoor is een (helaas tegenwoordig vrijwillige) behandeling mogelijk met antipsychotica en cognitieve therapie. Potverdomme wat wordt de geestelijke gezondheidszorg duur de komende tijd.

Peerkeoud | 10-09-17 | 13:27

Goed om deze "slavernij" zaak weer eens in perspectief te zetten. Dan loopt de overbodige lucht eruit. De hr. Emmer is een hoogleraar met karakter. Compliment.

Goedzo | 10-09-17 | 13:24

Wanneer gaan wij de huidige slaven van deze wereld gedenken. Mensen die apple producten in elkaar zetten voor een hongerloon. Mensen die dure kleding in elkaar naaien voor weinig. De slaven die in Afrika die onze rozen plukken en waar wij zorgen dat al het grondwater naar de kwekerijen gaan ipv de mensen. Mensen die voor weinig onze boten op stranden ergens in Azie in stukken lassen. Mensen die op ongezonde wijze en zeer natuur onvriendelijk onze polyester sloepen produceren. In nederland is het bij kans onmogelijk omdat nog te doen. Of worden die mensen pas over 100 jaar herdacht.
En zoals de directeur van het cbs ooit zei en die is van surinaamse afkomst

Jongens stop met dat gezeur dan wordt je in nederland ook directeur. Niet blijven hangen maar gewoon doorgaan bedoelt hij daarmee te zettn

dolffie | 10-09-17 | 12:02

"Wij", Nederlanders, herdenken het leed, "ons" aangedaan door nazi-Duitsland in 40-45, één dag per jaar, nl op 4 mei - nou ja, misschien 2 dagen, als je Bevrijdingsdag op 5 mei erbij wilt rekenen. Voor de rest nemen wij de generaties Duitsers geboren vanaf ca 1940, niets kwalijk, we houden ze niet verantwoordelijk voor de opvattingen en eventuele misdragingen van hun ouders, grootouders, en inmiddels overgrootouders. Zelfs de meeste, heel oude Nederlanders die de oorlog nog aan den lijve hebben meegemaakt, vinden dat. We eisen geen "herstelbetalingen" van ze, maar werken zo goed mogelijk met ze samen in een "nieuw" Europa, waar je op het grote project genaamd Europese Unie veel aan te merken kunt hebben, maar waarvan de voorloper - de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951), daarna de EEG, en nu dus de EU - bedoeld was ter voorkoming van toekomstige oorlog in Europa.

De herdenking van het afschaffen van de slavernij, Keti Koti, vindt tegenwoordig elk jaar plaats op 1 juli, waar steevast een vertegenwoordiger van de Ned. regering aanwezig is die door het stof gaat en maar weer eens, voor de tigste keer, spijt betuigt voor de daden van onze voorouders. Die slavernij werd in 1863 afgeschaft, toch wel eventjes langer geleden dan WW2. Er leeft allang niemand meer die ooit "tot slaaf gemaakt" was; er leeft allang niemand meer die ooit "tot slaaf gemaakten" heeft bezeten of erin heeft gehandeld.

Je zou verwachten dat die herdenking op 1 juli anno 2017 genoeg zou moeten zijn. Maar niks, hoor, het godganse jaar door gaat het godverdomme over de slavernij, hoe slecht dat wel niet van "ons" was, en hoe erg de - verre - afstammelingen van de tot slaaf gemaakten ook nu nog eronder lijden en er hun "achtergestelde" maatschappelijke positie aan te danken hebben. Allemaal de schuld van die witte supremacisten. Het is al zover gekomen dat we een tamelijk onschuldige traditie als Zwarte Piet moeten afschaffen, en namen van historische figuren voor je kunstcentrum, je straten, pleinen en tunnels, laat staan standbeelden van die lui, nee, dat kan écht niet meer.

Ik stel voor dat al die allochtone huilebalken eindelijk een keer ophouden met dat zelfbeklag en slachtoffer-wentelen, en gaan "aanpakken": maak je school af, volg een opleiding en maak die af, dan zijn er echt wel banen te vinden in Nederland. Er zijn grote tekorten in de gezondheidszorg (verzorg- en verpleeghuizen), in het onderwijs, in de bouw, haast overal is vraag naar goed opgeleide vakmensen. Ga eens aanpakken en aan het werk ipv blijven hangen in een uitkering en zeggen dat dat komt omdat je betovergrootvader een tot slaaf gemaakte was.

Mensen moeten het verleden kennen, ja, ook de minder fraaie kanten ervan, maar ze moeten er niet in blijven hangen. Wij doen dat niet mbt het Duitse verleden, laten we dat ook niet doen mbt het slavernijverleden.

Dr_Johnson | 10-09-17 | 11:34

Zou ik over 100 jaar posthuum de kans lopen ritueel geteleporteerd te worden naar een strafkolonie omdat ik als handelaar of kapitein in ruwe olie verantwoordelijk wordt gesteld voor milieuschade?
Hmm, dan mag ik daar mijn kinders wel over inlichten.
Dan kunnen zij zich nu alvast losmaken van de familienaam.

D-Fens_1963 | 10-09-17 | 11:21

Zodra het gedram van Sylvana Simons niet meer direct gekoppeld is aan subsidies en/of uitkeringen is het snel over. Get a life !

Wekkertje | 10-09-17 | 10:45

Mooie bank trouwens weer bij Rick. Verrassende gasten.

beau van rtl | 10-09-17 | 10:15

Slaaf zijn van je eigen gedachten. Dat kan zijn omdat je op eigen houtje dwanggedachten hebt ontwikkeld, maar vaker nog zijn die gedachten jou aangereikt, op een presenteerblaadje, aantrekkelijk gemaakt en daarom zo verlokkelijk.
"Hier, neem over en prent in wat ik u verkondig" zegt de prediker, en een samenhangend bouwwerk van waarheden, bijeengehouden door een dwingende moraal, nestelt zich in je hoofd en in je hart, en je wordt overdonderd, raakt overtuigd, en even later weet je alles zeker. "Zo is het, en niet anders."
En dan ben je slaaf van je gedachten, gedachten die nooit van jou waren, maar nu vanuit je ziel komen.
"Uw voorvaderen waren slaven, en alles wat u nu tegen zit is daar het gevolg van. Niets is uw schuld, alles is hun schuld" klinkt om je heen. "Zo is het, en niet anders" prevel je,.
Even later zeg je het hardop, schreeuw je het uit, ben je gelovige en verkondig je de blijde boodschap.

Schoorsteenveger | 10-09-17 | 09:36

Kan dat boek "De Nederlandse slavernij van 1500-1850" een nieuwe druk krijgen? Ik zit al hele dagen achter een scherm, er gaat niets boven een echt boek in de avond.

Claudia M. | 10-09-17 | 09:34

Kan er ook wat aandacht besteed worden aan de goede kanten van het kolonialisme. Gezag, onderwijs, werkgelegenheid en jawel, religie, waarvoor hetzelfde geldt, getuige de vele scholen, ziekenhuizen, armen-, en ouderenzorg. Eenzijdige indoctrinatie dus, en wat brengt er meer geld in het laatje dan bangmakerij en randverschijnselen benadrukken. Goed bezig, deugmensen, met het vergiftigen van onze jeugd.

SlimmeBelg | 10-09-17 | 09:17

Goedemorgen!
Bakje koffie iemand?

nonloso | 10-09-17 | 09:14

Weglachen die pogingen on de blanke man en vrouw op te zadelen met een schuldgevoel.
Allemaal bedoeld om de positie van de blanke man en vrouw in eigen land te ondermijnen. Allemaal het gevolg van massa immigratie van vreemdelingen die jaloers en verzuurd zijn en niets bijdragen, mede aangejaagd door de haat van links die op eigen kracht ook niet mee kan komen. Vrijwel louter veroorzaakt door een chronisch capaciteitsgebrek bij henzelf. Het verzwakt ons land. Doodzonde.

kempenaer | 10-09-17 | 08:09

Zouden we niet gewoon onwijs trots op onszelf moeten zijn, omdat wij in het vrije westen, eindelijk gedaan hebben wat de Ottomanen, Chinezen, Perzen, Egyptenaren, Mongolen, Hunnen, Inca's, Azteken, Khmer, Malinezen, alle grote rijken voor ons hebben nagelaten: het afschaffen van de slavernij.

Japannert | 10-09-17 | 08:03

Weer slavernij ?
Laten we bij het begin beginnen dan en niet alleen het laatste staartje, wij regelen hier eerst met vooral de Italianen, Spanjolen en Arabieren herstelbetalingen voor de meer dan duizend jaar die wij hebben geleden , kunnen de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse nazaten van de toenmalige stammen aldaar eerst hun enorm lange periode van slavernij onder elkaar regelen en als alles geregeld is doen we dat laatste puntje .Turkije en Marokko ook meedoen want die zijn het langst doorgegaan en vooral de Turken zijn het allerbruutst geweest .

Castor12 | 10-09-17 | 07:55

Dat gezeur over kleur. Just stop talking about it. Zo kleinerend en mensonterend. Gewoon erkennen dat er 1 mensch is die de kiem voor al het goede en al het kwade in zich draagt en dan in het Nu samen werken aan een fijne gelijkwaardige samenleving.

Bat-Adam | 10-09-17 | 07:40

in de vermeende gouden eeuw is het nazisme ontstaan, de verbastering van volkeren begon ook met kolonisatie, de slavenhandel heeft ook racisme
naar Europa transporteert, de vermeende onschuld spelen zit de Nederlanders in de genen,

adjudant | 10-09-17 | 05:20 | 2

Je kunt het riedeltje goed opzeggen! De geloofsbelijdenis van de linkse kerk heeft helaas weinig met de werkelijkheid te maken.

Vreetkonijn | 10-09-17 | 08:28

Als hij het goed kon opzeggen, stond er GEtransporteerD...
En beginnen met een hoofdletter natuurlijk!

Rico Tampeloerus | 10-09-17 | 09:41

Ik heb vandaag aangifte gedaan tegen mezelf. Ik ben wit geboren. Dus schuldig aan racisme.

MeneerGuggenheimer | 10-09-17 | 05:03

Tja, vraag mij toch af of mijn verre voorvaderen hier ook maar iets af wisten dat er steden in het voormalige rijk strooptochten hielden en aan kolonisatie deden, Men had toen geen wiki en google en liep door het natte veen.....

kereltie_ut_drenthe | 10-09-17 | 02:24

Dus chocolade is ook besmet vanwege kinderslaven op de plantages. Er staat VOC, volgens mij moet dat WIC (West Indische Compagnie) zijn. VOC was van de specerijen

\"P. Breidel | 10-09-17 | 01:54

Detail: er stierven, procentueel, meer opvarenden dan slaven. Slaven waren een handelsgoed; blanke scheepslui waren een dubbeltje per dozijn, ruime voorraad in iedere Europese havenstad.

Voordat Afrikanen hun overwonnen of onderworpen "buren" in slavernij verhandelden, werden de weerbare mannen en onbruikbaren afgemaakt. De vrouwen waren oorlogsbuit.

De Arabieren namen, in verhouding, veel vrouwen (jong) en jonge jongens. Deze jongens werden onderweg gecastreerd; bijna de helft bezweek aan de ingreep.
Daarom kent de Arabische wereld geen "black issues" zoals de USA.

Arachne | 10-09-17 | 01:48

negers hier stammen net als wij van slavenhandelaren/drijver af. Surinaamse slaven waren slaaf gemaakt door negerstammen in afrika door dat ze bijv. een stammenoorlog verloren, Daarvoor waren ze een vrije stam met weer hun eigen slaven, want slavernij was gewoon cultuur in Afrika. dus zo was je slavenhouder en een oorlog verder was je ineens slaaf of bijv door niet betaalde schuld. Ofwel een transatlantische negerslaaf heeft met grot kans ook slavenhouders en handelaren onder zijn voorouders.

louis6227 | 10-09-17 | 00:40 | 2

Suriname, Afrika? Ik ben niet zo op de hoogte van de geschiedenis, maar Suriname ligt niet in Afrika. Zijn die Surinamers dan vanuit Zuid-Amerika overgebracht naar Afrika? En zijn er dan ook landen in Afrika waar groepen Surinamers leven?

BLR | 10-09-17 | 07:29

Ik ben niet zo op de hoogte van de geschiedenis, maar Suriname ligt niet in Afrika.
@BLR | 10-09-17 | 07:29
En ook niet kunnen lezen, want zeg ik nergens. Tis heel simpel, Als vrij man (redelijkerwijs met eigen slaven) slaaf gemaakt in Afrika, verkocht door afrikanen aan blanken en vervolgens slaaf in Suriname.

louis6227 | 10-09-17 | 13:55

Verstandig om het boek van Hoogleraar Historicus Piet Emmer over de slavernij eens te lezen. Om voor eens en altijd een eind te maken aan alle leugens en geschiedvervalsing door linkse fantasten.

De Laureaat | 10-09-17 | 00:09

De communisten (mensen die door hun atheïstisch geloof het Christendom verboden en door het verbieden van het Geloof een paradijs op aarde bereikten, want religie was verboden) wil(ld)en het verleden uitroeien, islamieten willen het verleden uitroeien, het nationaal socialisme wilde het verleden uitroeien (want liever Odin of Allah, had je als strijder meer profijt van).Wat is de overeenkomst: het uitroeien van de Christelijke geschiedenis. Al deze geloven zijn allemaal hetzelfde. Ze dienen 1 heer: de heer van deze wereld.

Jesaja | 09-09-17 | 23:53 | 2

'Atheistisch geloof'.... hahahahaha....

demagoog.en.atheist | 10-09-17 | 02:13

ggz ....

natuurlijkanoniem | 10-09-17 | 07:44

De katholieke kerk heeft oorspronkelijke zonde, de linkse kerk heeft exact hetzelfde maar dan heet het het slavernij verleden...

Snap niet dat niet iedereen inziet hoe belachelijk het is om je druk te maken over iets dat zo ver in het verleden ligt, met dezelfde logica krijgen de joden nog geld uit Egypte, maar daar hoor je niemand over. Daarnaast de moderne slavernij in bijvoorbeeld het midden oosten, daar hoor je ook niemand over.

Het komt er gewoon op neer dat links zich schuldig voelt voor het succes van de westerse samenleving en dat ergens probeert te plaatsen. Uiteindelijk moeten wij ons gewoon realiseren dat we allemaal van het slavernij verleden profiteren, en in tegenstelling tot heel veel andere landen in de wereld maakt het hier niet uit of je een kleurtje hebt, je profiteert gewoon mee.

Terra | 09-09-17 | 23:49 | 2

Je hebt het over Egypte. Wist je dat de de zwarte man verantwoordelijk is voor de piramides. Dit is me in het verleden meerdere keren verteld door Afro-Amerikanen. En ja, omdat het negers waren was mijn reactie elke keer... zo zo , da's interessant zeg. Yeps, negers blacksplainen de geschiedenis naar hun ideologische handjes. Omdat ze een kleurtje hebben. Ik probeer wel altijd duidelijk te maken(alleen aan Amerikaanse negers dan) dat ze best trots mogen zijn op het feit dat ze de westerse muziek soulvoller hebben gemaakt en dat al dat blacksplaining nogal overbodig is.(is het niet, want levert ze in de praktijk nogal wat erkenning,geld,macht en seks op) Geen idee verder waarom ik je dit vertel.

RickTheDick | 10-09-17 | 01:19

Toch wel grappig dat negers vrijwel een monopolie hebben terwijl het woord slaaf afstamt van de Slaven / het Slavische volk (ja die blanke mensen). Hoe heet dat ook alweer, cultural appropriation?

Terra | 10-09-17 | 22:23

We mogen ook niet van Rembrandt houden, want waar kwam zijn verf vandaan?

Rest In Privacy | 09-09-17 | 23:37

Alles in perspectief en Nederland was geen uitzondering op de regel, slavernij was voor duizenden jaren eerder regel dan uitzondering.

Google maar eens op
Thomas Sowell

stormtijd | 09-09-17 | 23:36 | 1

Ach in de Arabische wereld kennen ze nog steeds alvernij( ongeveer 23 miljoen mensen is NU nog steeds slaaf.
Maar daar hoor de de jongens-die-van-moslims-houden niet over.

mallekater | 10-09-17 | 07:12

Ik ken Emmer uit een andere oudere uitzending van het programma de Tafel van Babel: www.youtube.com/watch?v=W23BG_9EwS8, hele interessante uitzending waar het hele debat een goede stem krijgt.

Kannonier | 09-09-17 | 23:07

De afstammelingen van de slaven laten zich op hun zwarts zien op St. Maarten.
Sylvana zal deze plunderingen wel duiden als herstelbetalingen.

Jan Dribbel | 09-09-17 | 23:05 | 1
-weggejorist-
Air van Boven Dorens | 09-09-17 | 23:38
-weggejorist-
issieookweer | 09-09-17 | 22:43

wotsmyname | 09-09-17 | 22:14
Dan zou je een betere bron kunnen kiezen, want 'wiki' geeft je niet de juiste info.
Omdat Geenstijl het niet toestaat een link te plaatsen kan ik je verwijzen naar een uitstekende chronologische lijst, te vinden als je zoekt op ' A Chronology of Slavery, Abolition, and Emancipation in the Fifteenth Century'

Tohuwabohu | 09-09-17 | 22:40 | 1

als wiki niet klopt mag iedereen met een account het verbeteren/actualiseren,het feit dat jouw info niet van wiki komt betekent niet dat het waar is net als dat het niet noodzakelijk onwaar is als het wel op wiki staat,wiki mag/kan verbeterd worden en jouw bron zgaz niet!

wotsmyname | 09-09-17 | 23:22

Links populisten (tenminste de volgelingen hiervan) zijn niet intelligent genoeg de ratio van wetenschappers zoals Emmer, te volgen. Daar maken de linkse opiniemakers handig gebruik van. De echte denkers zitten tegenwoordig bij rechts. Het is niet anders.

Rest In Privacy | 09-09-17 | 22:39


Toen de slavernij werd afgeschaft was 50% van de slaven eigendom van de zwarte SlavenDrijvers.

Ella | 09-09-17 | 22:25

de turken hadden op elk moment in het 2e millenium vele tienduizenden slaven,de meesten werden letterlijk geroofd uit ukraine,moldavie,roemenie,de balkan en zelfs polen,en de groenlinksige mensen die denken dat b.v al die haremdames
Girlpower uitzendkrachten waren zijn erg ERG naief.

wotsmyname | 09-09-17 | 22:20

raar toch dat wij nooit iets horen over de arabische slavenhandel die vele malen groter was,geweldadiger was,racistischer was ,en tot op de dag van vandaag doorgaat,en als mijn oren mij niet bedriegen heeft La simons weer een hele rits nieuwe TELraam telecom radiospotjes ingesproken.

wotsmyname | 09-09-17 | 22:08

Drefbon | 09-09-17 | 20:56
het boekwerk 'Documents Illustrative of the History of the Slave Trade to America'.
De joodse link met de slavenhandel heeft ook te maken met het feit dat joodse europeanen vervolgd werden in sommige delen van europa, behalve in Nederland waardoor Portugese en Zuid-Europese joden naar Amsterdam trokken . Nederland bood hen de mogelijkheid zich te vestigen in zuid-amerika (jodensavanne). Door die joodse invloed was er bijvoorbeeld een imposta (belasting aan de joodse gemeenschap voor elke verhandelde slaaf door WIC), en handel in slaven was niet toegestaan op sabbath.

De WIC nam pas deel aan de slavenhandel na 1630, terwijl de Engelsen al lange tijd slaven hadden in noord-amerika. Overigens kwam 20% daarvan kwam niet uit afrika, maar bijvoorbeeld uit Ierland. Deze Ieren waren officieel 'prisoners of war' (geen slaven) en waren na 7 jaar dwangarbeid weer vrij. Echter, omdat ze vrijwel gratis waren (Afrikanen kostten 3x zo veel) en hun gezondheid slecht, waren ze binnen 5 jaar meestal dood.

Tohuwabohu | 09-09-17 | 21:58 | 2

de eerste (zwarte) slaven in noord amerika werden daar gebracht door de nederlanders,in nieuw amsterdam,de engelsen begonnen daar jaren later pas mee (te lezen in de wiki bijv.)

wotsmyname | 09-09-17 | 22:14

@wotsmyname je moet je eens wat beter inlezen ipv alleen wiki als bron te nemen zwitsal voor 1630 deed de wic en voc daar niet aan ! sterker nog het werd als onethisch beschouwd.

bowlfabriek | 09-09-17 | 22:44

De links-gekkies die vinden dat het verleden beoordeeld moet worden naar de normen en waarden van nu 2017, zouden hun eigen normen en waarden snel moeten aanpassen aan die van 2200 of 2300. Zij zullen tegen die tijd volgens het dan geldende (linkse?) gedachtegoed beoordeeld en veroordeeld worden naar de normen van 2200/2300.

lulleficatie | 09-09-17 | 21:30

Heb nu geen tijd gehad om het hele interview te bekijken, maar in de eerste 5 min heeft Piet Emmer precies gezegd wat ik ook al een hele tijd in de comments hier zeg.

Heey Piet, beetje hier mee lezen en dan intellectueel daarmee gaan lopen doen... Nee natuurlijk denk ik niet dat hij het van mij heeft, iedereen die een beetje logisch na denkt komt tot die zelfde constatering.

DerUnterMensch | 09-09-17 | 21:24

Drefbon | 09-09-17 | 20:56
ja, er is een lijst met alle nederlandse slavenhandelaren.

Tohuwabohu | 09-09-17 | 21:20
-weggejorist-
spaanse_hoer | 09-09-17 | 21:19

Wat zit die prof nou te Emmeren, om doodmoe van te worden.
Ga wat doen, ga weg, boeiuh die slavernij.

fabeltjesland | 09-09-17 | 21:17

Iedere historicus weet dat de economische rol van de slavenhandel marginaal was. Niet iedereen durft dat te zeggen omdat het een carriere niet ten goede komt. Grappig dat in het zogenaamde onderzoek van Mark Ponte (wie ken hem niet?) vooral 18e-eeuwse voorbeelden worden aangehaald. Toen was de Gouden Eeuw al ruimschoots voorbij. Ook grappig dat onderzoek van Jaap Bruijn wordt aangehaald, een van de voornaamste leermeesters van Piet Emmer. Verder is het typerend dat zo'n Mark Ponte kennelijk zijn onderzoek mag doen bij het archief van de gemeente Amsterdam. Hij zou toch niet om ideologische redenen aangesteld zijn?

Erlembaldo | 09-09-17 | 21:16

Zonder de westerlingen hadden de zeurders nog in een lemen hutje gezeten in het vredelievende Afrika.

010ert | 09-09-17 | 21:11

Trouwens, iemand de uitvoering Het Pauperparadijs gezien? In die voorstelling wordt onze behandeling van hedendaagse immigranten en Marokkanen (expliciet genoemd) gelijkgesteld met de behandeling van de paupers destijds (die inderdaad ronduit schandelijk was). De propagandamachine blijft maar doorgaan. De schrijver van de theatervoorstelling is dan ook een 'bevlogen' PvdA'er. Verder best mooie voorstelling.

Law of the Land | 09-09-17 | 20:51

Het is natuurlijk sowieso te triest voor woorden, dat Witte de With posthuum verwijten krijgt over zijn te witte naam. Maar misschien zijn deze onnozelaars te troosten met het feit, dat de Zeeuwse naam Witte kan komen van het Oudgermaanse widh (bos) zoals bijvoorbeeld Widukind, of van Wich (strijd), zoals in Guido (Gwijde) en Lodewijk, maar in elk geval, 100% zeker, niets met de kleur wit te maken kan hebben. Wel misschien een leuke suggestie voor naamgeving.

johannijhof | 09-09-17 | 20:51 | 1

Misschien kunnen we ze zo gek krijgen dat ze Paul Witteman tot ontslag dwingen :)

Tohuwabohu | 09-09-17 | 21:08

Er wordt steeds meer stemming gemaakt tegen blanke Nederlanders. Dat is een bijzonder gevaarlijke ontwikkeling. Het wordt tijd dat de overheid de randvoorwaarden gaat scheppen om deze bedreiging te beantwoorden.

kempenaer | 09-09-17 | 20:49 | 2

Randvoorwaarde scheppen? Kan veul sneller. Gewoon de middelvinger opsteken.

Dirty-Harry44 | 09-09-17 | 21:58

@ dirty
De middelvinger opsteken gaat deze bedreiging niet wegnemen. Daar moeten andere initiatieven voor worden ontplooid.

kempenaer | 09-09-17 | 22:35

Ik snap het niet. Klagen over negers op de Gouden Koets, klagen over Zwarte Piet omdat het een herinnering is aan het slavernijverleden voor sommige overgevoeligen. Klagen de Joden ook over films over de Holocaust? Over het Anne Frankhuis als herinnering aan de Jodenvervolging?

Willen dezelfde klagende mensen "van kleur" niet ook een slavernijmonument en constant gedenken wat "hun" voorouders overkomen is? Terwijl ze al ruim anderhalve eeuw gelijke rechten hebben op papier en al vele decennia mogen rekenen op "positieve" discriminatie? Willen ze niet continu beweren dat Nederland's welvaart is gebouwd op slavernij, terwijl "wij" gemiddeld genomen eigenlijk bijna net zo arm waren als de rest van de wereld tot ná de Tweede Wereldoorlog\de koloniale tijd waarin ineens de welvaart in het Westen door industrialisatie en innovatie omhoog schoot? En ruimschoots nadat de slavernij ook in Suriname was afgeschaft in 1860. Wel als één van de laatste koloniale plekken, maar toch.

Ook zo'n mooie: op school leer je dat rond 1900 (pin me niet vast op de exacte getallen) ongeveer een derde deel van de Staatsbegroting uit het Cultuurstelsel oftewel de exploitatie van Nederlandsch Indië\Indonesië kwam. Daarbij vergeet men steevast twee dingen te vermelden:
1. Rond die tijd was de Nederlandse bevolking iets van 5 miljoen mensen, terwijl Indië\de Gordel van Smaragd volgens Multatuli in zijn Max Havelaar ongeveer 30 miljoen mensen herbergde.
2. Het door velen verafschuwde liberalisme vierde in die tijd hoogtij, waardoor de overheid een "Nachtwakersstaat" was met slechts beperkte pret voor lobbygroepjes en die hooguit rond de 10% van het nationaal inkomen aan belastingen hief.

Dus met andere woorden: twee derde (2/3) van de begroting van een Rijk van 35 miljoen zielen werd opgebracht door slechts 1/7 (de 5 miljoen Nederlanders) terwijl de andere 6/7 (de 30 miljoen Indonesiërs) de rest mochten opbrengen. Wie was nu de slaaf van wie?

Wol | 09-09-17 | 20:48 | 3

Over die afschaffing en wat er al veel eerder voor progressiefs was ondernomen is het een en ander te vinden als je zoekt op
tegenlichters wordpress com ons-slavernij-verleden

sockpuppet | 09-09-17 | 23:34

sockpuppet | 09-09-17 | 23:48
Interessant artikel. Dat de slavernij pas werd afgeschaft toen het onrendabel werd had ik al van gehoord. Dat de Nederlandse gewone burger belasting moest betalen aan slavenhouders voor het vrijkopen van Surinaamse slaven niet.

Wol | 10-09-17 | 17:32

Dat nakomelingen van slaven klagen is de omgekeerde wereld.
De grootste slavenhandelaren waren de donkere mensen zelf. Geen enkele Europeaan dacht er ook maar aan om de binnenlanden van Afrika in te gaan.
Eigenlijk mogen de nakomelingen van slaven de Europeanen wel op de blote knieën danken, dat Europa het transport wou verzorgen, anders waren de verliezers van de stammenoorlogen in Afrika een kopje kleiner gemaakt of waren ze de snelkookplan ingegaan!

Paulaner München | 09-09-17 | 20:45

Toch gek dat het mij amper lukt om tijdens vakanties in Duitsland, Frankrijk en Spanje de mensen in die landen mij te laten betalen voor mijn aanwezigheid. Hitler, Napoleon, Hertog Alfa! Kom op, geef geld, we zijn toch allemaal mensen, één en gelijk. Geef me tenminste een fiets, Karl Heinz.

RickTheDick | 09-09-17 | 20:36

Shit. Piet Emmer. Je m' accuse. Hopeloze bijgoochem die ik ben. Inderdaad dus tijd om uit te loggen. ISBN 978 90 351 33457 Jezus, ik word echt oud.

Rest In Privacy | 09-09-17 | 20:34

Draai het eens om. Wij blanke mannen zijn de moderne slaven. Wij mogen niets meer zeggen, mogen geen eigen mening meer hebben en onze tradities en waarden worden van ons afgepakt.
Daarbij moeten wij keihard werken om veelal de donkere medemens en geluksmigrant een luilekker leven te verschaffen zodat zij gratis huisvesting, zorg, toeslagen en uitkeringen krijgen.
Wie is er hier de slaaf?

Olleke | 09-09-17 | 20:33

Het infantiele lispelende bastaardzoontje van Piet Emmer heet Waldemar Teiltje, dat men het maar weet.

Hensmunter69 | 09-09-17 | 20:30

En Rutte zegt:" De militairen gaan hard optreden tegen plunderingen op st maarten. " De eerste de beste militair die een antiliaan een draai om zijn oren geeft krijgt een proces aan zijn broek en wordt ontslagen. En dat gezeik over die slavernij word ik zooo zat. In de vorige eeuw werd er hard gewerkt voor niets in de veenkolonien.

beau van rtl | 09-09-17 | 20:28 | 1

En niet alleen in de veenkoloniën. Mijn ene opa was schoenmaker en die zat tot in de nacht in de bijkeuken schoenen te repareren voor een habbekrats. En mijn andere opa was pianostemmer. Als hij van zijn laatste centjes vanuit Den Haag de tram nam naar Leiden om daar een piano te gaan stemmen - want dat was afgesproken ! - zei zo'n kakmadam gewoon 'o het kan vandaag niet hoor, kom volgende week maar'. Breek me de bek niet open...

Lupuslupus | 09-09-17 | 20:36

Is Cafe Weltschmerz nog steeds niet verboden?!

Wasbakplasser | 09-09-17 | 20:27

Hi,
.
Ik ben een Nederlander en ik leef in 2017. Dat doe ik een aantal decennia.
.
Inzake mijn veronderstelde schuld aan "slavernij":
.
Fuck off and die!
.
Alvast bedankt.
.
Groet.

Parel van het Zuiden | 09-09-17 | 20:26 | 2

Gasten als die silvana en die geestelijk beperkte jurgen raaiman, die houden dat slavernijgezeik in stand. Gek van dat volk.

beau van rtl | 09-09-17 | 20:30

ik las even slavinia...

fabeltjesland | 09-09-17 | 21:15

Je bent bij geboorte al gebonden aan het leven.
Noem dat maar eens geen slavernij

Ernst Oosters8389 | 09-09-17 | 20:23 | 1

Dies diep

Graaf van Egmont | 09-09-17 | 20:26

Als ik in de Bijlmer en Amsterdam-West kom voor mijn werk weet ik wel wie de hedendaagse slaaf is.

2voor12 | 09-09-17 | 20:21

Ik ben van mening dat een ieder die nog loopt te janken over ons slavernij verleden en hoe dat zielig dat nog is voor henzelf of, zoals SJW strijders, de medemensen, zij direct hun smartphones, gouden voortanden en siraden, nike sneakers en primark en designer kleding weggooien.
Ten slotte zijn dit soort produkten gefabriceerd door moderne slavernij praktijken die door multinationals worden gebezigd om maximale winsten te behalen. Zij beargumenteren weliswaar dat zij aan goede werkomstandigheden doen, maar kinderarbeid komt nog immer voor, net als lange werkdagen tegen karig loon. En als je klaagt in china of maleisie lig je er uit

Olleke | 09-09-17 | 20:21

Natuurlijk had bijna iedereen in Nederland te maken met de slavernij. De bouwers van de schepen, de aanleggers van de kades, de schouten en schepenen die het allemaal maar toelieten.
Verder waren de Nederlanders zelf ook allemaal lijfeigenen, die zich voor een hongerloontje te pletter werkten. En die hadden geen geld voor tabak, cacao en suiker. Of waar denk je dat de uitdrukking "peperduur" vandaan komt. Over die slavernij is zelfs een boek geschreven dat verfilmd werd: Hoe duur was de suiker.
Dus laat me niet lachen, afstammelingen van slaven.

Graaf van Egmont | 09-09-17 | 20:17 | 2

Juist

botbot | 09-09-17 | 20:19

Dat. Eigenlijk niks aan toe te voegen.
De fabrieken bol van de Nederlandse slaven,
de horigen op het land.
1x opa chicago river in mijnwerkersland, ging het ook vaak goed fout qua werkomstandigheden.
Andere helft van de familie leefde op de Oost- schepen en ze zouden er gvd jaloers op mogen zijn, al die anderen die er nu er over lopen te miepen van hoe en wat en als en zus en zo en en en.

chicago river | 09-09-17 | 20:33

Zolang Sylvana en kornuiten zich NIET druk maken om de huidige slavernij in oa het midden oosten gun ik ze nog geen micro-seconde aandacht.

Reden | 09-09-17 | 20:16 | 2

Raar is dat, er is heden ten dage slavernij in de wereld maar de opperwezens spreken zich niet uit

tata1981 | 09-09-17 | 20:18

Net zoals de zelfverklaarde 'feministen' die een broertje dood hebben aan de onderdrukking/mishandeling/mutilatie van Moslima's elders (en hier)
want niet in hun straatje passend

Tobi | 09-09-17 | 20:30

Ach ik hoor al vanaf de middelbare school niets anders dan dat wij zondig zijn en heel erg fout. Kracht van herhaling. Wat zal het effect daarvan zijn geweest op de integratie van niet-westerse minderheden tot nu toe?

Law of the Land | 09-09-17 | 20:14

In de islamitische wereld (van IS) is slavernij net zo normaal als de rituele wassing.

tata1981 | 09-09-17 | 20:14

Was ik maar een slaaf dan had ik tenminste werk!

tata1981 | 09-09-17 | 20:13

Mijn vader heeft gevochten tijdens WO2 en heeft met verwoede pogingen ons land met gevaar van eigen leven proberen te beschermen.
Wellicht heeft hij enige onschuldige Duitse soldaten gedood omdat zij gedwongen waren om te vechten van Hitler.
Ik overweeg om zijn grafsteen omver te trekken zulke mensen verdienen toch niets.
Man man man vandaag of morgen wordt ik aangeklaagd door de achterkleinkinderen van die Duitse weduwen of ik ff schokken wil.
Niet dat het geld er iets toe doet maar het is meer een blijk van schuld erkenning en toon mijn berouw over de daden van mijn plicht beseffende vader.

botbot | 09-09-17 | 20:12

Het leed van de slavernij valt in het niet bij het leed van de kinderarbeid en de algemene uitbuiting van de arbeider tijdens de industriële revolutie.

smdyasc | 09-09-17 | 20:08

Wij zijn en waren door de kunst- en cultuursubsidies, de kinderbijslag, het zwemdiploma, de verplichte ziekenfondsverzekering (afgeschaft), de vennootschapsbelasting (afgeschaft) en het van mening zijn dat Terschelling en Vlieland beter af zijn bij de Provincie Friesland (nog) meer betrokken bij het nazisme dan bij het rijden over de Autobahn (laat stáán de slavernij)

bisbisbis | 09-09-17 | 20:08

Iedereen die dit leest op een smartphone is schuldig aan hedendaagse slavernij #flikkertocheenendop.

Montgomery Burns | 09-09-17 | 20:04

De ware schuldige? De toevloed van proteïnen (via Denemarken) ISBN 978 90 290 8728 5 / NUR 320 . Al dan niet met uitjes. En in plaats van slagroom(scher dan den Pausch) deze chocolademaker nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Calvij... . De trut. Niet te verwarren met the glorious revolution. Maar mijn datasets worden dan weer niet gehinderd door aannames inzake het Roomsche Rijk. de Honderdjarige oorlog laat staan de Hoeksche en Kabeljauwsche twisten. Laat staan dat die rijkdom een thansch Belgische aangelegenheid was.

En inderdaad, van de bovenstaande tijdlijn klopt dus inderdaad gans en gaar niets. Het artikel vergeet te vermelden dat de toenmalige "Nederlandse" Hanzesteden dat Noordzeeverbond hebben opgeblazen. Het duurde tot 1962 tot we definitief uit Indië zijn geflikkerd. Thansch doen we alleen nog lief in de stormverscheurde West. Ergens hebben al die identitynitwits stiekem wel gelijk.

Rest In Privacy | 09-09-17 | 20:03 | 1

@mezelf, maar ik ben dan ook zo'n cultuuroptimist, de voorloper van het cultuurmarxisme nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood zou ik bijna vergeten. Gelukkig had de Knakworstschool in Berkeley voldoende pokkendekens in voorraad om al die Hiawatha's voor minstens 90% uit te roeien anders had Ome Karl nooit zijn negerhut gehad. Maar ik dwaal dusdanig af dat het tijd wordt om wat anders te streamen. Laterz!

Rest In Privacy | 09-09-17 | 20:18

Aaaand .. gesloten!

Heinzz | 09-09-17 | 20:03

Dit soort types hebben het onderscheid op huidskleur en afkomst met rammelende kettingen weer op de agenda gezet.
Dan zijn er ook nog die racisme niet ver genoeg vinden gaan, die hebben ook nog tientallen genders bedacht om onderscheid in slachtofferschap te rangschikken.

Multiculturele Schedelmeters.

Jan Passant mk2 | 09-09-17 | 20:00

Het niet meer kunnen importeren van koffie die een beetje drinkbaar was, was achteraf het begin van het einde van de DDR - dus ik zou dat voorlopig 'gelijk spel' willen noemen "East German coffee crisis" en.wikipedia.org/wiki/East_German_cof... (en in theorie kan zich dat gaan herhalen in Noord-Korea - dus het kan nog eindigen in winst voor koffie als het gaat om een positieve bijdrage aan onze wereldgeschiedenis).
"The Scream on cream: Korean barista wows fans with latte art" www.reuters.com/article/us-southkorea... (het zijn de Chinezen die in vrij grote getale Noord-Koreaanse barista's opleiden en het land van 'gourmet' koffie voorzien.. #I can see what they are trying to do here ;) ). Geen land of regime dat het overleeft om zijn bevolking slechte koffie voor te schotelen ;) (en het is echt iets dat een rol gespeeld heeft in het vallen van de DDR dus).

nickolaas | 09-09-17 | 19:59 | 1

In het artikel over de DDR (eerste kopje bij neergang.. ) staat het iets beter uitgelegd "Decline and fall of the GDR, 1975–89" en.wikipedia.org/wiki/History_of_East...

nickolaas | 09-09-17 | 20:16

Nou zal Piet z'n voordeur ook een ander kleurtje gaan krijgen. Voor je brievenbus adviseer ik iets scherps of zo.

Dirty-Harry44 | 09-09-17 | 19:57

De stad Berlijn moet ook maar de naam veranderen, het doet te veel aan Adolf denken.

Earl_of_Doncaster | 09-09-17 | 19:57 | 1

Weet je wie ook de naam van Berlijn wilde veranderen?

PresidenteDeConjovia | 09-09-17 | 20:51

Onvoorstelbaar, dat zo'n Marc Ponte een platform krijgt met z'n slechts op een paar journaalartikelen onderbouwde 'stelling' dat 'veel meer dan 1 procent vande Nederlanders te maken had met slavernij' door de consumptie van koffie, suiker, cacao en tabak. Een historicus zou tenbminste instaat moeten zijnom A: te beseffen, rond welke tijd de burgerij zich dit soort van 'koloniale waren' algemeen kon veroorloven (pas rond de opkomst van Appie Heijn, en toen was de slavernij alláng afgeschaft) en B: bepaald niet alle arbeid -zeker die in Nedrerlands-Indië niet - aan die gewassen werd gedaan door slaven. Welnu: als Chinese of Javaanse contract/ plantagearbeider had je weliswaar geen heel geweldig bestaan, maar: je was géén slaaf. Of moeten wij nu aannemen, dat iedereen die niet onder de 21e eeuwse FNV invulling van het Nederlands arbeidsrecht valt, automatisch een 'slaaf' is??? Ga je huiswerk over doen, Ponte!

bisbisbis | 09-09-17 | 19:56 | 1

En P.S.: een zeer groot deel van de tabak die in Nederland verpaft werd kwam uit... Nederland (jawel!)

bisbisbis | 09-09-17 | 19:59

De immer ongestelde Sylvana kan beter boos worden op de Belgische koninklijke familie en de Arabieren.. Rol van Nederland is inderdaad marginaal.

Bokito ergo sum | 09-09-17 | 19:52 | 1

Alleen valt daar geen geld voor dr te halen.

Dirty-Harry44 | 09-09-17 | 19:59

Jeetje, allemaal feiten en ratio in dat interview met Emmer.
Middeldorp zal hem dus wel een nazi noemen in zijn volgende column.

Harry Turtle | 09-09-17 | 19:52

En we kunnen er zéker van zijn dat het paneel met die negertjes, op die ordinaire koets, ná de renovatie is verdwenen als sneeuw voor de zon !

demaup | 09-09-17 | 19:51

En we kunnen er zéker van zijn dat het paneel met die negertjes, op die ordinaire koets, ná de renovatie is verdwenen als sneeuw voor de zon !

demaup | 09-09-17 | 19:51

Sinds ik xir Philipse volg op twitter voel ik me wel heel slecht, als blanke heteroseksuele man. En nu mag ik ook nog geen koffie drinken zonder dat ik een racist ben. Ik krijg weinig mee van mijn aangeboren "privilige" in elk geval.

GoCanucksGo | 09-09-17 | 19:49

Neem eens een kijkje in je kledingkast - zeker de helft van die kleding / schoenen zijn gemaakt door kinderen in sweatshops in het verre Oosten .
Daar hoor je die citroensapdrinkers nooit over.

pontius | 09-09-17 | 19:48 | 1

En het huidige misbruik van kinderen in de cacaopluk in West Afrika.

Paljas | 09-09-17 | 21:39

Je zult maar Volkswagen rijden....

Rollins | 09-09-17 | 19:48 | 1

Of Saab.
Heb het 69 sec. volgehouden dit tragend trekkendesemi-intellect jankgesprek.

chicago river | 09-09-17 | 20:19

Misschien hoog tijd voor een collectieve aangifte van smaad. We laten ons veel te veel van die lamme shit aanleunen door die fantasten. Strontziek word je ervan.

Conan de Rabarber | 09-09-17 | 19:44

Iedereen die chocolade eet is medeplichtig aan moderne slavernij. Ben benieuwd wat de Slavina en haar medestanders snoepen....

Rest In Privacy | 09-09-17 | 19:42 | 3

Nietus! Ik eet Tony's Chocolonely. Dat is zoiets als CO2 compensatie, maar dan op slavernijgebied.

PresidenteDeConjovia | 09-09-17 | 20:09

Tony lift mee op de eerder opgebouwde populariteit. Schuldig dus.

sockpuppet | 09-09-17 | 23:01

Toevallig had ze gisteren een hele pot nutella leeg zitten vreten!

jacques racekak | 10-09-17 | 08:48

Nederland heeft slechts 50 slavenhandelaren gehad.
Vrijwel allemaal woonden ze in regio amsterdam of antwerpen.
49 van hen waren Joods.
De christelijke Nederlanders vonden het namelijk onethisch. Om die reden was NL ook vrij laat betrokken bij de handel, pas 2 generaties na de Engelsen en Portugezen.

Tohuwabohu | 09-09-17 | 19:41 | 4

En de slaven werden aangeleverd door de afrikanen die ze eerst gevangen hadden en hun eigen mensen voor weinig verkochten in de havens.

beau van rtl | 09-09-17 | 20:33

Is hier ergens een bron van te vinden?

Drefbon | 09-09-17 | 20:56

@ Drefbon
In Emmer's 'De Nederlandse Slavenhandel 1500-1850' staat vast een & ander
buitenlandse lectuur kan ik zo snel niet opzoeken,
maar slavenhandel was al lang vóó'rdat de Europeanen (of Noord-Afrikanen) zich er op stortten gemeengoed;
In West Afrika verviel een persoon (en indien een stamhoofd, de hele stam) bij schuld aan anderen in slavernij, wanneer hij de schuld niet kon aflossen
Daarbij werden krijgsgevangenen tot slaaf gemaakt door de overwinnaars
Later werden deze slaven allereerst aan Noord-Afrikaanse slavenhandelaars verkocht, nóg veel later (vanaf eind 15e eeuw) aan Europese slavenhandelaars
Dat is het zo'n beetje in een notendop
en je snapt al; Sylvana c.s kunnen eens een claim bij Noord-Afrikaanse regeringen indienen, en je kan wel raden hoe veel kans ze daar maken

Tobi | 09-09-17 | 21:20
▼ 1 antwoord verborgen

Zowel daders als slachtoffers zijn al eeuwen dood. Waarom wordt dit weer opgerakeld?Jawel, voor geld en aandacht.

teevee | 09-09-17 | 19:38 | 1

en zodat de blanke patriot zich geneert voor zijn eigen bestaan.

Acidbrain | 10-09-17 | 10:48

Door middel van het ontvangen kinderbijslag heeft wel meer dan 1% van de Nederlanders te maken met de restanten van het nationaal-socialisme.

Seventh | 09-09-17 | 19:37 | 1

Yup, want nazi-fokpremie

Tobi | 09-09-17 | 20:22

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland