achtergrond

Geenstijl

Wutwut. NOS belooft 'scherpe opinie, hardnekkige geruchten en meeslepende reportages' uit Brussel

\

Vier woorden. Vier woorden die behalve een aanduiding van wat komen gaat helemaal niets zeggen, maar die desalniettemin zo'n bombastische ondertoon hebben waardoor menig mondholte zich al vult met kots. 'Nieuw in dit theater'. Laten we het er maar op houden dat 'dit theater' de webriedel van de NOS is, want de laatste keer dat de Europese politiek een theater werd genoemd wapperde er na afloop een vlag van de Sovjet-Unie op de Reichstag. Enfin, wat is er dan zo nieuw in het theater, de online meuk van de NOS? Brussel Inside. "In de kersverse nieuwsbrief Brussel Inside verzamelen de Europa-correspondenten van de NOS wekelijks scherpe opinies, hardnekkige geruchten en meeslepende reportages." Nu wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar **SCHERPE OPINIES, HARDNEKKIGE GERUCHTEN EN MEESLEPENDE REPORTAGES. Erg grappig en heel toevallig, want laat dat nou precies de drie dingen zijn waarvoor niemand naar de NOS gaat!

Ten eerste de scherpe opinies. Officieel en op papier doet de NOS helemaal niet aan scherpe opinies, want de NOS is een staatsomroep voor iedereen en brengt objectief en kritisch nieuws, dus daarom kan het al helemaal niet. Maar ja. Trump is een klootzak, Wilders een racist en Baudet een fascist. Zoals iedereen kan zien is dat geen opinie maar feit en verder brengt de nationale policorpoortwachter her en der nog wat nuance aan in het debat. De NOS nuanceert het probleem islam, de NOS nuanceert de aanslagen van extremistische moslims, de NOS nuanceert het vluchtelingenprobleem en de NOS nuanceert de miljoenduizend problemen die we hebben door en dankzij de EU. Het nieuws belicht van alle kanten; voor scherpe opinie hebben we de het dappere roodkapje van de NOS, dat helemáál niet is verdwaald in het eurofiele sprookjesbos.

Cynischmode uit en ten tweede moet de NOS helemaal niet doen aan hardnekkige geruchten. Er is maar één medium heel goed in hardnekkige geruchten en andersoortige showbizztroep als 'Romy Monteiro showt beachbody' en 'Irrelevante kudtvoetballer uit Premier League doet lekker wijf'. En dat is het Algemeen Dagblad. Nieuws over Brussel is geen hardnekkige geruchten, nieuws over Brussel is feiten droppen. Over hoe een associatieverdrag dat Nederland niet wilde erdoor werd gedrukt, over hoe de EU 38.000 migranten wil verdelen over Europa, over de financieel-economische ramp die zich voltrekt, over Frans Goebbelsmans die iedereen zand in de ogen strooit met badinerend geleuter over Europese identiteit en patriottisme. In een omgeving die lijkt op een hallucinante aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden met JC Juncker als bezopen Jef Alberts in de hoofdrol heb je geen hardnekkige geruchten nodig. Het script schrijft zichzelf en is te krankzinnig om waar te zijn. 

Ten derde. Meeslepende reportages. O yes de meeslepende reportages van de NOS, in Nederland krijgt iedereen nog steeds een nat onderbroekje bij de gedachte aan Gerri Eickhof en zijn lichtgevende vissen. Hoe gekke Gerri vertelt dat hij twaalf keer per jaar met zijn zoon naar Artis gaat en dat vooral het aquarium fascinerend is. Als de Italiaanse vissenverzorger voer in het aquarium flikkert geven de vissen misschien wel licht! Nou jongens, mee-sle-pend. Van een omroep die de wereld jarenlang heeft gekieteld met werkelijk epische zomercolumns kunnen we inderdaad meeslepende shit verwachten.

Voor wie ook wat wil weten over de Europese rioolmores in Brussel (en Straatsburg) kan hier door een dossier scrollen of gewoon hier en hier wat filmpjes terugkijken. Effe redactie@geenstijl.nl inschrijven voor de 'nieuws'brief van Gelauff.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.