achtergrond

Geenstijl

Nog even lachen om de regenmakers in Dubai

Wat een succes!

Kijk Gerrit Hiemstra, zo kan het ook. Niet langer die natte vinger in de lucht steken in de hoop een enigszins accuraat weerbericht te produceren, maar gewoon zelf de touwtjes chemicaliën in handen nemen. Aan het begin van de week zes of zeven vluchten met uw kunstmatige wolkenmakers en rond dinsdagavond staat uw complete woestijnstaatje onder water. Was dat oorzaak en gevolg? Waarschijnlijk niet, maar het resultaat is hetzelfde. Chaos op het vliegveld, overstromingen in de straten en rivieren door de winkelcentra, of zoals de Emiraten het zelf omschrijven: een goede aanvulling van de grondwaterreserves. Daar in de woestijn hebben ze dus mooi geen drinkwatertekorten deze zomer. En ja, dat leverde wat overlast op in een stad met een afwatering die is gebouwd op drie druppels per jaar, maar op de begane grond wonen toch enkel arme paupers en de verzekering vergoedt de Rolls-Royce, dus dat loopt wel los. Misschien voor de volgende keer even aan onze Wim-Lex vragen hoe hij het weer altijd zo netjes regelt met Koningsdag, want in Dubai hebben ze de balans nog niet helemaal gevonden en we willen niet het risico lopen dat al die geëmigreerde influencers, drugscriminelen en Gordons terug naar Nederland komen. Die zijn gevlucht naar de zon en dat willen we graag zo houden.

Rutte: "Ik heb Poetin vaak gesproken, dat is geen sterke vent"

ja kijk weet je

Dit wordt geen Poetin-apologie hoor. Maar je kunt talloze dingen over Vlad zeggen, en dit nou precies niet. Als je de puinhopen van acht jaar paars Jeltsin erft, het land vervolgens wel degelijk over de hele linie uit het riool trekt en vervolgens al 25 jaar aaneengesloten aan het hoofd staat van Slavische maffiafamilie genaamd de Russische Federatie. 

Dan ben je ongetwijfeld een hoop niet, maar je bent wel: een sterke vent.

Vlad, je bent een zwakke man

Daar is de zwakkemannenuitgang

Helemaal terug dit jaar: de Bulgarenfraude

Terug bij af

Mark Rutte zit al zo lang in het Torentje dat sommige van zijn eerdere problemen alweer retro zijn. Zoals de Bulgarenfraude, die nu helemaal terug lijkt, maar nooit helemaal weg was. Dit Oost-Europese gesjoemel met Nederlandse toeslagen resulteerde in 2014 in een berg ophef, een gesneuvelde staatssecretaris en de veroordeling van enkele daders, maar de bron van het probleem verdween niet. Het intensieve toezicht op fraude (dat overigens al ver voor de Bulgarenfraude begon) haalde weliswaar duizenden onschuldige gezinnen door de mangel in de diepzwarte politieke bladzijde die we nu kennen als het toeslagenschandaal, maar voorkwam de echte fraude van de echte criminelen niet. Die blijven pogingen doen om geld uit ons sociale vangnet te harken, zo signaleert ook de Dienst Toeslagen, die zag dat vanaf enkele Bulgaarse IP-adressen werd ingelogd voor bijna 2.000 verschillende BSN’s. En hoewel die toeslagen inmiddels zijn gestopt, zijn de direct uitbetaalde voorschotten foetsie. Na jaren van leed, ellende, gedoe, enquêtecommissies, rapporten en falende hersteltrajecten zijn we weer exact op het punt waar we begonnen. De toeslagenouders waren collateral damage in een verloren strijd. We zijn tien jaar verder en geen meter opgeschoten.

TERUGKIJK. Heel Holland boos om luchtballet Sywert van Lienden bij OP1

Om wel

Waar hebben we nou naar zitten KIJKEN man, die paringsdans tussen Sywert van Lienden in de ene hoek en Tijs van den Brink en Margje Fikse van OP1 in de andere hoek. Die Sywert lult alleen maar uit z'n nek maar lult ook uit z'n nek omdat het nu echt alles of niets is voor hem: hij heeft toch niets meer te verliezen. Samenvattend: volgens Sywert ligt 'het' allemaal aan anderen en niet aan Sywert, want Sywert was transparant alleen kon niet transparant zijn omdat anderen niet transparant waren over de deal die voor de buitenwereld niet transparant was, maar achter de schermen wel transparant was, en er wordt met fragmentjes 'gepield' want achter de schermen was Sywert écht transparant. Zoiets. En daar zit dan tegenover Tijs van den Brink die zich om de minuut verslikt in een zoetzure Kesbeke-augurk en Margje Fikse, ze heeft vier AA-batterijen in haar rug om maar 'ja' te kunnen knikken als Tijs weer iets zegt, en verder is dat een dwaallicht bij wie de koplampen al na de eerste minuut waren gedoofd. Margje Fikse gun je een talkshow om pak 'm beet 17.30 uur. Want ALS je Sywert dan voor de camera krijgt voor z'n eerste grote televisie-interview sinds De Deal, en ook al moet je afspraken maken dat hij solo aan tafel mag zitten, zorg dan in ieder geval dat er iemand zit met dossierkennis, in plaats van deze twee zombies die ingestudeerde tekstjes vanaf een briefje tegen een levende spiegel zitten te papegaaien. Want nu hebben we er 'als Nederland' precies niks aan gehad: een waardeloos interview, waardeloze antwoorden en waardeloos geëmmer over wat er nu wel of niet is gezegd. Is het trouwens WEL of NIET over Hugo de Jonge gegaan? Enfin, Heel Holland wel boos. De ene helft op Sywert. En de andere helft op OP1.

LIVE. Eerste zitting tegen Richard Kosse, de moordenaar van Weiteveen

Dan zijn jullie even op de hoogte. Hoe of wat

Daar gaan we dan, voor een van de rechtszaken van het jaar in Nederland. Voor het hekje staat Richard Kosse, die enkele maanden geleden Przemyslaw 'Sam' Czerniawski (38) en diens vrouw Ineke Mussche (44) uit het leven haalde bij een conflict in Weiteveen. Richard gooide na afloop meteen een hallucinante live schuldbekentenis online waarin hij verkondigde: "Jongens, er is iets heel ergs gebeurd. (...) Nu zal ik wel de rest van mijn leven wel de bak in gaan." Die kans is wel aanwezig ja. U kent de achtergronden: Richard ontving steunbetuigingen op Facebook, bleek toch niet zo'n held, schoot met vuurwapens die hij niet had mogen hebben en heeft ervoor gezorgd dat twee kinderen moeten opgroeien zónder ouders, maar mét een trauma. Vandaag is de eerste inleidende zitting (pro forma) en hoewel de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld, is Richard wél aanwezig én wil hij graag het woord. "Onduidelijk of hij daarvoor ook de ruimte krijgt." Later meerrrr.
UPDATE - Belleman: "Volgens zijn advocaat Justus Reisinger wil Richard K. vandaag een verklaring afleggen. Hij zal in mei ook nog naar het Pieter Baan Centrum gaan voor een onderzoek naar zijn geestvermogens."
UPDATE - Richard leest een brief voor. "Nooit had het zover mogen komen. Toch is het gebeurd. Mijn kinderen hebben hun vader verloren. Hun leven ligt in puin. Woorden kunnen niet omschrijven hoeveel spijt ik heb. Ik was mezelf niet. Dit had anders gemoeten." En tegen de nabestaanden: "Kinderen mogen nooit hun ouders verliezen op deze leeftijd, en zeker niet op deze manier. Ik hoop dat de nabestaanden mij op enig moment kunnen vergeven. Ik hoop dat ze ooit met mij in gesprek willen."
UPDATE - Zitting weer klaar, Richard terug naar z'n cel. Inhoudelijke zitting vermoedelijk in het najaar

Wakker. Nog steeds geen WERELDOORLOG

U mag (moet) weer naar kantoor

Iedere nacht / ochtend spoken we onszelf wakker over die 'vergeldingsaanval' van Israël op Iran: is het al begonnen? Want hoewel het sturen van 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten volgens ónze legertop toch vooral symbolisch en niet meer dan 'een luchtballet' is, denken ze daar in Israël, aan de ontvangende kant van het net, toch echt even wat anders over. De terugtik kwam er vannacht: NIET. Er is veel ruis op de lijn en vooral veel conflicterende berichtgeving: Amerika zou Israël een window hebben gegeven om terug te slaan, Amerika bemoeit zich nergens mee, Israël geeft Amerika een heads-up, Israël geeft Amerika geen heads-up, de vergelding wordt 'limited in scope' en vooral gericht op proxies, de vergelding richt zich op militaire structuren in Iran, het war cabinet van Israël heeft wél een beslissing genomen, het war cabinet van Israël heeft géén beslissing genomen, enzovoorts. Welnu, hoewel iedereen en z'n moeder wordt aangeraden nu echt echt écht te vertrekken uit Iran, was de IDF gisterenavond en vannacht vooral bezig met het uitschakelen van figuren van Hezbollah. We zijn er nog, u bent er nog, nog steeds geen Wereldoorlog! U mag de Kia pakken voor de dagelijkse file van de A7, op naar uw enige vriend op kantoor: de sanseveria. Later meer!
Update 13:10 - Aanval met drone van Hezbollah op Israël, zes gewonden. Video hieronder
Update 13:18 - Zeven gewonden

De Asha ten Broeke Brigade

GSTV. Formatie nog altijd VAST op ASIEL

Tevens: Stamcafé

De VVD heeft in de peilingen minder zetels dan in de Kamer. NSC heeft in de peilingen minder zetels dan in de Kamer. En BBB heeft in de peilingen minder zetels dan in de Kamer. Maar de PVV niet. Die heeft juist in de peilingen meer zetels dan in de Kamer. En nadat hij driekwart van zijn verkiezingsprogramma in de ijskast heeft gezet, vond Greet het gisteren tijd voor de vuist op tafel, oftewel een keertje weglopen. Maar vandaag was hij weer terug, dus hebben we Tom Staal ook maar eens naar die gekke draaideur bij het 'formatiegebied' voor een paar lekker informatieve formatiequotes.

Zelensky: "Niet eerlijk! VS helpt Israël wel maar Oekraïne niet met verdediging"

Niet onwaar, maar de ene is de ander niet

Zegt het ene joodse staatshoofd van een land met Russische populatie van 17% tegen het andere joodse staatshoofd van een land met een Russische populatie van 17%: dit is niet eerlijk! Maar het leven is niet eerlijk, en Oekraïne is geen Israël.

Zelensky bovenstaand over de Israëlisch / Amerikaans / Brits / Franse (/Jordaans / Saoedische) verdediging van het Israëlische luchtruim, na een vertelling over hoe Oekraïne door zijn verdedigingsmunitie heen raakte tijdens die 88 kruisraketten en 63 drones van Rusland: 

"Is Israel part of NATO or not? Here is the answer. Israel is not a NATO country. The NATO allies, including NATO countries, have been defending Israel. They showed the Iranian forces that Israel is not alone. And this is a lesson. This is a response to anyone on any continent who says 'You need to assist Ukraine very carefully, so you don't draw NATO countries into a war."

Elders zei hij ongeveer hetzelfde: ""By defending Israel, the free world demonstrated that unity (among allies) is not only possible but 100% effective. The allies' decisive actions prevented the success of terrorism and loss of infrastructure and forced the aggressor to cool down. The same can be done to defend Ukraine from terrorism, and Ukraine, just like Israel, is not a NATO member." Zelensky added that no action triggering NATO's Article 5 was required for protecting Israel."

Bidens NatSec Kirby was er weinig van onder dit sentiment en beantwoordde een soortgelijke vraag van een journaliste als volgt: "Different conflicts, different airspace, different threat picture."

D66-vakantiereizen - Gunay Uslu blijft vliegen op Rusland én weet leuk Kremlin hotel

De laagste prijs, de mooiste reis

NRC Reisblad houdt de branche nauwlettend in de gaten. Wat blijkt vandaag: Cor en Don vliegen via Istanbul nog steeds op Rusland en sinds deze maand zelfs op Moskou. Corendons Turkse luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines (Turistik Hava) valt niet onder allerlei beperkingen waardoor er tussen Turkije en een kleine tien Russische steden (sinds begin deze maand ook de Russische hoofdstad) gependeld kan worden. En dat mag allemaal maar ja, maar ja, maar ja... 't Is wel een beetje raar omdat CEO Gunay Uslu nog niet zolang geleden D66-staatssecretaris Media was. En juist dát D66 moet niets van Poetin hebben en vliegvakanties liggen doorgaans (dus niet altijd) ook niet lekker. Maar volgens Corendon-woordvoerder Jules van de Ven (vroeger woordvoerder van de D66-fractie en later woordvoerder van de D66-stas in kwestie) is er niets aan de hand al legt hij in de courant niet uit waarom. Nu ja, het zal wel in orde zijn want Uslu heeft niet voor niks een directeur corporate responsibility aangesteld: Floor van der Zee die sinds haar afstuderen louter voor D66, D66-fractievoorzitters en de D66-stas in kwestie heeft gewerkt. Maar voor D66'ers die toch niet naar Moskou willen, weet Uslu nog een leuk hotelletje in Turkije: "Waan je je op het Rode Plein in Moskou. Geniet van al het moois dat deze kopie van het echte Kremlin je te bieden heeft!"

Goed nieuws! Er is helemaal geen asielcrisis

Maar we zitten er wel tegenaan

We hebben duidelijk niet goed opgelet, want we zouden zweren dat we midden in een asielcrisis zaten. We zouden denken dat als er al jaren een te hoge instroom is voor te weinig bedden, we wel konden spreken van een crisis. Nu hotels, vakantieparken, cruiseschepen en sporthallen worden geconfisqueerd, voelt het wel als een crisis. Met de extra miljarden die keer op keer in de asielketen worden gedumpt, komen de kosten overeen met een crisis. En met de constante stroom aan brandbrieven, noodkreten en alarmbellen, heeft het zeker de urgentie van een crisis. Om nog maar te zwijgen over het onvermogen van het COA om te voldoen aan de eis om Ter Apel onder de tweeduizend slaapgasten te houden, waarmee ook de overmacht van een crisis aanwezig is. Maar als RTL aan demissionair asielstas Eric van der Burg vraagt of we kunnen spreken over een asielcrisis, durft hij dergelijke worden niet in de mond te nemen. "Het zit er wel heel dicht tegenaan." Nee joh, vooral niet toegeven Eric. Alles gaat prima, stuur gerust nog een paar bussen extra asielzoekers. Niets aan het handje mensen, gewoon doorlopen. Eric en Hugo lossen het wel op. Dat ging de afgelopen jaren tenslotte ook zo goed...
UPDATE: Gemeenten: beleid zorgwekkend.

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.