achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Clingendael: 'Sneuvelbereidheid Nederlanders groeit, bijna helft wil land gewapend verdedigen'

Uiteraard wel tegen de verkeerde, non-existente vijand

Ja astroturf ze maar naar het front Rob de Wijk! Daar zijn denktanks immers voor. Na een representatief onderzoek onder 4351 kiesgerechtigde Nederlanders schrijft Clingendael: "49% van de respondenten is bereid te vechten voor de verdediging van Nederland (33% is dat niet). Heel veel belang wordt gehecht aan de afloop van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Twee op de drie Nederlanders (67%) vreest dat als Rusland de oorlog wint de veiligheid van de Europese lidstaten in gevaar is."

De Telegraaf kopt hem als "Sneuvelbereidheid’ onder Nederlanders groeit: bijna de helft wil vaderland verdedigen in oorlog". En het is hoe dan ook wel opmerkelijk, ineens die 49%. Want Nederland staat er juist om bekend de laagste vechtbereidheid van heel Europa te hebben; voor de Russische invasie van Oekraïne slechts zo'n 15%. Finland van oudsher koploper met zo'n 74%.

Ergens is deze toename in gevechtsbereidheid natuurlijk volledig in lijn met de algehele ontkramping en het optimisme dat een eerder onderzoek (n = 2) uitwees. Maar dan moet het alleen nog even de goede richting in gekanaliseerd worden.

Nederlanders van oudsher juist minst vechtbereid, Finland meest (meting voor Russische invasie Oekraïne)

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

'Aanslag op synagoge en kerk in Russische deelrepubliek Dagestan'

'Priester onthoofd, meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder tien agenten'

@Schots, scheef | 23-06-24 | 19:26 | 376 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.