achtergrond

Geenstijl

Zucht. Volkskrant en NOS snappen niks van CBS-onderzoek over segregatie

Kom eens uit je achterlijke bubbel Volkskrant

Bij de Volkskrant telt alleen je herkomst, en verder niks (zie ook: Donkere Volkskrant-medewerkers allemaal verhinderd bij Volkskrant Kantoortuin Concerten). Anders kunnen we deze eerste alinea van het stuk over het CBS-onderzoek naar segreratie op basis van herkomst niet verklaren. Daarin wordt namelijk beweerd dat Nederlanders met een hoog inkomen en van wie beide ouders hier zijn geboren, het meest in 'hun eigen bubbel' leven.

Terwijl: dat heeft het CBS helemaal niet onderzocht.

Het CBS heeft gewoon geturfd of mensen met een bepaalde herkomst veel mensen met dezelfde herkomst in hun huis, familie, buurt, op school en op het werk hebben. Daaruit blijkt dat mensen met een Nederlandse herkomst vaak andere mensen van Nederlandse herkomst in hun netwerk hebben, ook als je corrigeert voor dat er nu eenmaal nogal veel Nederlanders in Nederland zijn. 

Maar er is wel wat aan te merken op de vrij eenvoudige correctie van het CBS, om vervolgens door de persafdeling (bekend van internet) te laten concluderen dat mensen met Nederlandse herkomst het meest gesegregeerde netwerk hebben. Je kunt met deze cijfers net zo goed zeggen dat allochtonen dus te weinig bij autochtonen in hun netwerk komen. Het CBS heeft alleen formele banden geteld, maar kijkt niet wie het initiatief heeft genomen om die wel of niet te smeden. 

Wat de cijfers eigenlijk laten zien, zeker als je alleen focust op het verschil tussen de score (0,35) voor autochtonen en die voor allochtonen (0,22 en lager) is dat allochtonen relatief iets vaker banden hebben met andere allochtonen dan met andere autochtonen. Oftewel: een Marokkaan woont relatief iets vaker naast een Turk dan naast een Nederlander.

Bovendien zegt het CBS-onderzoek helemaal niets over andere aspecten van de 'bubbel' waar mensen in leven: wat voor meningen, overtuigingen, handicaps, haarkleuren, leeftijden etc etc etc mensen hebben waar mensen van Nederlandse herkomst allemaal mee omgaan. Het gaat bovendien dus alleen om mensen met een formele relatie met elkaar: vriendschappen, sportclubs of weten wij wat allemaal worden niet meegenomen.

Ja kom nou

Het bizarre van de 'bubbelbenadering' zie je door het kopje 'Rijkere expats komen wel uit hun bubbel' dat de Volkskrant gebruikt om de segregatiescore voor allochtonen te bespreken. Een expat uit het VK die samenwoont met een expat uit Denemarken, familie heeft uit Frankrijk, in een buurt woont met alleen maar expats uit de VS, Duitsland en Frankrijk en samenwerkt met expats uit België, Spanje en Italië leeft volgens deze score totaal niet gesegreerd (0). Toch kun je zeggen dat hij behoorlijk in een bubbel zit (als je dat woord dan toch moet gebruiken). Maar de Volkskrant zet doodleuk in de tussenkop: 'Rijkere expats komen wel uit hun bubbel'. Ja doei. Ze 'komen' nergens uit, ze zitten gewoon in een netwerk dat niet gesegregeerd lijkt als je op één enkel aspect focust. 

Maar ja. Gebrekkige integratie moet en zal nu eenmaal aan de Nederlanders liggen, dat hebben een paar sociologen besloten, dus ook als er cijfers zijn die dat helemaal niet aantonen. Je zou bijna zeggen: komen die lui nooit uit hun bubbel ofzo?
UPDATE: En daar zijn NU.nl en Hart van Nederland ook

Ennnn daar is de NOS

Ook helemaal klaar met de main stream media bubbel?

Bedrag:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.