achtergrond

Geenstijl

LIVE. Mark Rutte over belastingaanslag voor de Koning, waar is Ernst Kuipers en het appjesarchief

Dokken, bolle

Begrotingsbehandeling Algemene Zaken + Koning dus Mark Rutte weer eens in Vak K. Sinds 22-11 is er een Kamermeerderheid voor het heffen van inkomstenbelasting op de vorstelijk salarissen dus dat wordt interessant (Wilders waarschuwde Willy al eerder). Ook komt het mysterieuze vertrek van Ernst Kuipers aan de orde; weet Rutte inmiddels waar de D66'er naartoe gaat? Daarnaast heeft NSC nog wat vragen over de appjes (weet u nog?) van de MinPres en de rest. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed stuurde op verkiezingsdag (!) een brief dat de archivering nog steeds niet op orde is en dat Ruttes AZ daarom onder verlengd toezicht is geplaatst.
Update 17:29 - Debat met vertraging begonnen. Bizarre uitspraak van Rutte voorafgaand: "Het zou kunnen dat Ernst Kuipers mij aan de telefoon verteld heeft wat zijn volgende baan is, maar ik was gelijk bezig met ‘goh er gaat er weer één weg’. Dus ik weet het niet zeker."
Update 18:40 - Mona Keijzer (BBB) vindt het opvallend dat Rutte gisteren bij het WEF in Davos in een panel sprak over 'vertrouwen in de overheid' terwijl hij zojuist verwarring zaaide over zijn kennis van de nieuwe baan van Kuipers. Nu stemmingen en dinerpauze, daarna mag Rutte.
Update 21:23 - Debat wordt vervolgd. Rutte zegt het nog even gecheckt te hebben en ook zijn SMS-verkeer te hebben nageslagen: Ernst Kuipers heeft NIET tegen hem gezegd wat zijn nieuwe functie wordt. Het enige wat Rutte weet is dat het een buitenlandse baan is.
Update 22:52 - Rutte rondt af: Appjesarchiefkwestie is ook Binnenlandse Zaken (Hugo de Jonge!) mee bezig, dat ministerie komt er later op terug. Dan de belastingkwestie. De Koning werkt 24/7, het is volgens Rutte dan heel ingewikkeld om belastingtechnisch werk en privé te scheiden. Daar moet eigenlijk een hele discussie aan voorafgaan – ‘prealabel’ noemt hij dat – die dan vervolgens moet ‘uittrillen’. En daar wil hij best aan meewerken. Maar hij zou het ook heel goed kunnen begrijpen als de Kamer dat aan zijn opvolger zou overlaten. Einde debat.

Mark Rutte heel erg Mark Rutte over zijn herinneringen

Sprekerslijst

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.