achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

De gedachte dat een landelijk vuurwerkverbod een wondermiddel is, mist elke realiteitszin. Europa kent vrij verkeer van goederen en personen. Zelfs als die goederen bestaan uit harddrugs, vuurwapens of illegaal vuurwerk blijken onze grenzen wagenwijd open te staan. Alles is handel. Zwaar vuurwerk is legaal & vrij verkrijgbaar in Duitsland en België, het is dus dweilen met de kraan open.

Maar dan mis je nog iets veel idioter: alsof het legaal zou zijn om legaal vuurwerk naar mensen te gooien. Op het moment dat je iets naar een mens gooit, ben je illegaal bezig. Dat wordt het voorwerp illegaal, gezien het gebruik, al was het een stoeptegel, bierflesje of telefoon. Al het vuurwerk dat naar mensen wordt gegooid, is illegaal. Al is het een zielig kinderpakketje.

De huidige ambtsinstructie voor agenten is ook heel duidelijk. Bij het beteugelen van ernstige wanordelijkheden mag het vuurwapen ingezet worden. Denk aan het wapen tonen, een waarschuwingsschot of aanhoudingsvuur. Rellen plus gewonde politieagenten voldoen daaraan. Je kan niet met tientallen agenten urenlang een uitgebrande dienstauto verdedigen, er is meer te doen.

Ik heb het hier niet over noodweer of noodweerexces. Het is aan de politie om op tijd te schieten, lang voordat ze de controle over de situatie verliezen, ze zelf bedreigd raken en zichzelf moeten verdedigen. De politie moet de geweldsmonopolie terugveroveren. De politieagent is niet een soort vogelvrij verklaard doelwit die het vuurwapen alleen mag trekken vlak voordat-ie doodgaat.

Er zit in mijn ogen een onderschat risico in te veel de-escalerend of te laat optreden. De incidenten zullen zich dan snel (escalatie) of langzaam (cultuurverandering) verergeren, waardoor je op korte of lange termijn alsnog mag schieten, maar dan onder nog moeilijkere omstandigheden. Het is de kunst te schieten als je nog rustig kunt nadenken en richten om risico's voor omstanders te beperken.

De huidige regelgeving verbiedt al elke vorm van geweld tegen politie. De kortste route naar een politiestaat is het eerst helemaal uit de hand te laten lopen, door een gebrek aan handhaving, vervolgingscapaciteit, opgeheven politiebureaus en overvolle gevangenissen. Daarna wordt het parlement verleidt tot draconische wetgeving inclusief vrijheidsbeperking en bezuinigingen op de rechtsbijstand.

Ik ben lichtelijk allergisch voor hotemetoten die beweren dat eerst de regelgeving gewijzigd moet worden, voordat een probleem kan worden opgelost. Die gaan dan een heel gewichtig en langdradig proces starten, ver weg bij de werkvloer of straat waar het probleem überhaupt speelt. Ze zijn dan jarenlang met andere schattige academici aan het werk met de woordkeuze in ongelezen wetboeken.

Het lijkt me dat een politieagent niet de wet kan doornemen op het moment dat er brandbommen door de lucht vliegen. Hetzelfde geldt voor de straatbendes die oud en nieuw aangrijpen voor een veldslag met de politie. Dat zijn pas echt primitieve analfabeten op dit vlak. Aangezien beide partijen niet door langdradige teksten gestuurd worden, ligt daar niet het probleem of een oplossing.

Die politieagent moet binnen een seconde een beslissing nemen, waar onze recherche, OM en rechtbank dan maandenlang hele boeken gaan schrijven hoe die situatie gewogen moet worden ten opzichte van de regelgeving inclusief wetsgeschiedenis. Dat is een niet werkend systeem, en een systeem dat eigenlijk in zijn eigen parallelle universum leeft, los van machtsspelletjes op straat.

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces, territoriumdrift zorgt ervoor dat ze met intimidatie en geweld aftasten hoe ver ze kunnen gaan. Letterlijk het recht van de sterkste, en dat is blijkbaar niet meer onze politie. Die zijn vleugellam gemaakt met sussend korte termijn denken. Deze dhimmi's worden gebruikt als deurmat.

Zulk wangedrag veranderen kan niet met een lage pakkans en fopstraffen die pas maanden later komen. Dat maakt geen indruk, bij niemand. Denk eerder aan Midas Dekkers die puppy’s opvoedde door ze met een kort rukje aan de halsband door de kamer te laten vliegen. Het wordt tijd dat onze bestuurders een weekje meelopen met Guardia Civil, Gendarmerie of Carabinieri hoe zoiets werkt.

Altijd paraat, nooit naar achteren, nooit opzij.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.