achtergrond

Geenstijl

Live. Verkendag II: Wilders valt Omtzigt aan

Geen tijd voor spelletjes

Dag twee van de verkenning. De volgorde van vandaag: Rob Jetten, Caroline van der Plas, Henri Bontenbal, Lilian Marijnissen, Thierry Baudet en als laatste Esther Ouwehand op bezoek bij Ronald Plasterk in de Schrijfkamer. Tussenstand tot nu toe: Wilders wil het liefst praten over een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB, Yesilgöz wil centrumrechts gedogen, Timmerfrans gelooft het wel en Omtzigt doet moeilijk. En daar wringt de schoen want dat wekt Wilders' woede. Vandaag vooral even letten op Lientje die al eerder heeft gezegd te willen bemiddelen. Spannend hoor.

Update 09:47 - Staatssecretaris Mediazaken en ON-beschermvrouwe Gunay Uslu (D66) wacht de ontwikkelingen niet af en wordt topvrouw van haar familiebedrijf Corendon. D66 zoekt naar een vervanger en tot die tijd neemt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf waar, meldt het paleis zojuist. AFSCHEIDSBRIEF.
Update 10:24 - Jetten vindt dat PVV, VVD, BBB en NSC - 'conservatief rechts en extreemrechts die een overduidelijke meerderheid hebben in de Kamer' - verder moeten praten. Het idee van Omtzigt om een informateur met alle partijen te laten praten ziet de D66'er niet zitten. In zijn aanvullende  brief aan Plasterk wijst Jetten er fijntjes op dat het de schuld van de VVD is dat de PVV de grootste is geworden.
Update 10:28 - Het paleis deelt mede: Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (van het monarchie-kritische D66) heeft een afscheidsbezoek aan de moedige vorst gebracht.
Update 11:01 - Nog een wisseling in het kabinet: zwangere vrouw (40) wordt vervangen door een topadviseur van Mark Rutte.
Update 11:14 - Wilders blaast zijn reis naar Italië af zodat hij zijn handen kan vrijhouden voor de verkenning. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini had hem uitgenodigd voor een rechtse top in het land. De PVV in een perscommuniqué: "Geert Wilders zou dit weekend een conferentie van de ID-party bijwonen in Florence, Italië. Deze activiteit is gecanceld. Geert Wilders wil zijn handen vrijhouden voor de verkenningsfase van de formatie."
Update 11:39 - Caroline van der Plas heeft geen zin in politieke spelletjes, die zijn volgens haar voor aan de keukentafel. Ze wil een combinatie van PVV, VVD, NSC en BBB. Wel begrijpt de BBB-voorvrouw de zorgen over rechtstaat en grondwet. Daar wil ze afspraken over maken in een 'fractievoorzitters-manifest'. BRIEF.
Update 14:35 - De dwergenparade is begonnen met Henri Bontenbal voorop. Het is een pijnlijke dag voor de CDA'er, vandaag werd bekend dat de christendemocraten voor het eerst in hun bestaan hun prominente plek vooraan in de Nationale Vergaderzaal verliezen en de dagen zullen moeten slijten in de achterste regionen.
Update 16:18 - Marijnissen ziet in de nieuwe Tweede Kamer meerderheden voor onder meer een hoger minimumloon, meer zorg in het basispakket en zorgbuurthuizen en wil graag met haar SP daar een bijdage aan leveren, schrijft ze. "Zonder een dichtgetimmerd regeerakkoord wordt hiervoor ook ruimte aan de Tweede Kamer gelaten." Plus: als de partij dat wil, stapt Marijnissen op.
Update 17:47 - Thierry Baudet die dankzij de voor FvD tegenvallende verkiezingsuitslag straks toch wat oud-Kamerleden op wachtgeld heeft, denkt even mee met Plasterk: "Mocht er behoefte zijn aan onze ruimschootser dan zetels aanwezige expertise om bijvoorbeeld een of meerdere ministersposten te vervullen, dan zullen we daar evenmin voor terugdeinzen."
Update 18:30 - Afgaande op haar brief heeft een leidende rol voor PvdAGroenLinks en NSC de voorkeur van Esther Ouwehand (PvdD). En dat is dan gelijk einde werkdag voor Plasterk. Morgen de laatste fractievoorzitters zijnde Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (VOLT), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP).

Moederkloek Caroline spreekt

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.