achtergrond

Geenstijl

ECHTE inflatie was in juni 8,2% (en niet 5,7%)

Ja u wordt weer genept maar ook een soort van niet echt

In de verbeterde (en beleidsrelevante) inflatie-reeks: was de piek lager (11,6% i.p.v. 14,5%), was de piek later (januari 2023 i.p.v. september 2022); was de inflatie in oktober 2022 lager (9,1% i.p.v. 14,3%) en is de inflatie in juni hoger (8,2% i.p.v. 5,7%) #inflatie

Image
14
Reply

Mooi nieuws voor iedereen die heel graag wil roepen dat alles duurder wordt, maar niet goedkoper, en dat we dat helemaal niet mogen weten van de overheid. Als je de nieuwe manier van energieprijzen bijhouden die het CBS sinds vandaag gebruikt namelijk consequent invoert, was de inflatie in juni namelijk maar liefst 8,2%. Het CBS meldt vandaag echter een inflatie van 5,7% omdat het nieuwe cijfer (met realistischere energieprijzen) wordt vergeleken met het cijfer van een jaar geleden, toen het CBS de energieprijzen nog volgens de oude methode meetelde. Er worden dus dure appels met dure peren vergeleken, in plaats van met iets goedkopere appels. 

Maar er is ook een maar voor iedereen die nu met zijn trekker naar Leidschenveen wil rijden omdat HET. NIET. KLOPT. Er valt namelijk best wel iets te zeggen voor de keuze om het nieuwe cijfer nu zo te presenteren, omdat je anders alle oude inflatiecijfers moet gaan rectificeren en de inflatierecords van september en oktober juist een stuk lager uit zouden vallen dan nu (mooi te zien in het prachtige grafiekje van Wim uit Voorhout hierboven). En er is nog meer mooi nieuws. Volgens de nieuwe methode was de inflatie in mei namelijk 9,9%, dus we hebben wel een echte daling te pakken. Maar goed. Alles is wel nog steeds duurder en flink ook.

Boodschappen: duur

Dit lijkt wel een soort van goed nieuws ook

UPDATE - helder draajde over methode CBS

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.