Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Lentegeesten! Michiel Lieuwma en Timon Dias over klimaathysterie en genderwaanzin

Nieuwe traditie! Even terug in Nederland, dus even tafelen met Lieuwma 

Ditmaal in tegenstelling tot zitting 1 en 2 even geen improv, maar twee vooraf bepaalde thema's: klimaat en gender. Onderstaand een samenvatting van wat aantekeningen bij de klimaatkwestie door ook maar een simpele boerenjongen [m'n opa had een ananasgrondje in centraal-zuid Sri Lanka] die nooit zal beweren de datawetenschap te begrijpen:

- Het klimaat is het resultaat van elke denkbare variabele op een planeet met een diameter van bijna 13.000 kilometer, van een vloeibare aardkern die we maar zeer beperkt begrijpen tot aan een aardkorst waar nooit dieper in geboord is dan 12 kilometer of een oceaanbodem bezocht is voorbij de 11 kilometer. Die toestand draait met al z'n flora, fauna en industrie in een mild fluctuerende baan rond een zon die we nog minder goed begrijpen dan onze eigen aardkern. Maar de klimaatwetenschap weet alle denkbare variabelen van de aardkern tot aan de zon vervolgens wel te reduceren tot een enkelvoudige CO2-draaiknop, terwijl er niet 1 computermodel bestaat dat de koers van 1 aandeel op 1 beurs correct kan voorspellen. Hoe doen ze dat toch!

- Nog even los van of de klimaatwetenschappelijke consensus klopt of niet, die wetenschappers vervullen wel dezelfde rol als de schriftgeleerden en priesters tijdens de middeleeuwen: zij interpreteren, vertalen en verkondigen een taal die de bevolking zelf niet kan lezen - destijds latijn, nu de data. Het is niet dezelfde materie, maar wel eenzelfde mechaniek.

- Bijna elke cultuur ter wereld heeft of had een eigen zondvloedmythe, het is een van de oudste en meeste universele motieven ter wereld. Mensen zijn dus bijna hard wired om extreem ontvankelijk te zijn voor het zondvloedmotief dat neerkomt op: de eigen zonden leiden tot een vloed. Dat betekent dat zelfs als alle alarmisten 100% gelijk blijken te hebben, dit alsnog ook de archetypische zondvloedmythe is die door hen spreekt. En je schaamt je bijna door het te zeggen, maar wetenschappers zijn uiteindelijk ook maar mensen hè.

- De mens is een causale aap en de reden dat we bovenaan de voedselketen elke week zoom-vergaderingen hebben is dat we constant zoeken naar causale verbanden of op z'n minst correlatie. Heel leuk allemaal, maar dat betekent dus ook dat we in principe heel slecht om kunnen gaan met een gebrek aan causaliteit of correlatie en het accepteren van emergentie en willekeur.

- Elk mens draagt een onbestemde Wil tot Ontroering in zich. We willen - zeker als generatie van na de grote verhalen - nu eenmaal geraakt, vervoerd en betrokken zijn. En het klimaatthema biedt, supergeleid door de ontvankelijkheid voor het zondvloedmotief, een maatschappelijk beloonde taal en thematiek voor het bevredigen van die Wil tot Ontroering.

- De klimaatpsychologen van Stichting Klimaatpsychologie zijn patiënten cliënten die het gesticht overgenomen hebben, sluiten cliënten op in hun pathologie, praten je een schuldgevoel aan als je er niet aan lijdt en bieden activisme als enige uitweg.

Transgender & Co

- Een probleem met de transgenderkwestie is dat zowel de persoon in kwestie als hun omgeving niet weet waar een soeverein verlangen naar transitie ophoudt en waar ideologie en mode het overnemen. Dat betekent dat je dus eigenlijk nooit weet wie je tegemoet komt of accommodeert: een soeverein individu, of een ideologie?

- Het is een klinisch taboe het volgende te suggereren: is genderdysforie voor sommigen niet juist een symptoom van, of een maatschappelijk beloond copingmechanisme voor een onderliggende, primaire vorm van psychologisch leed? En daarmee dus helemaal niet de 'aandoening' die verholpen of zo gretig geaccommodeerd moet worden? 

Anekdotisch voorbeeldjes hoor, maar in die NOS-repo over twee (2) trans-tieners bleek heel terloops dat er een (1) direct uit de jeugdzorg kwam. Hetzelfde geldt voor Amsterdammer van het Jaar Jason Bhugwandass (24), en laten we ook niet doen alsof de vader van Frédérique Paul Brink niet drie vonnissen en een lopende zaak aan z'n broek had.

- De beweging heeft een geloofsgetuigenis: "Trans Women Are Women". Daarmee bedoelen ze letterlijk dat er *geen verschil* is tussen biologische vrouwen en biologische mannen die zich identificeren als vrouw. Dat heeft als linguistisch gevolg dat het woord 'vrouwen' niet meer volstaat als je specifiek biologische vrouwen bedoelt, die vervolgens dus aangeduid moeten worden als "mensen een baarmoederhals", "mensen met clitorissen", "mensen die menstrueren" enz.

Het is een beetje een stretch, maar toch voelt het zo: De geloofsgetuigenis "Trans Women Are Women" is een gecorrumpeerd stukje code dat wordt ingebracht om het blanke, heteroseksuele patriarchaat hun linguïstische en daarmee feitelijke oriëntatievermogen te ontnemen. Want de uiteindelijke consequentie van dit sofisme is dat taal an sich nutteloos wordt, en ja, dat oorlog vrede, en slavernij vrijheid is.

Nou, dat was 'em wel weer. Tot de herfst!

Naschrift: een verdere uitdieping van de conceptuele trans-onhoudbaarheden

Social

Reaguursels

Inloggen

Ik ga maar weer doneren aan het roze hok.

Zeddegeizot | 24-04-23 | 06:32

Helemaal mee eens, we staan weer even met beide benen op de grond. Een goed begin van de week, wat mij betreft.

quigg | 24-04-23 | 05:45

Kijk, en dit is nu waarom ik de jongens van GeenStijl een warm hart toedraag. Even een stukje realitijdszin in tijden van complete gekte. Die ontkerking heeft een hele reeks aan andere mentale ziektes voorgebracht. De mens is niks anders dan een haarloze aap. En vooral in de randstad zie je precies dat: monkey see, monkey do. Allemaal elkaar kopiëren. Kleding, fietsen, manier van praten, etz, ezt. Gelukkig hier op GeenStijl zitten de haarloze apen die als eerste uit de boom klommen en de Savanna op gingen. Terwijl de rest nog in de boom naar de konten van de aap boven hun zit te staren.

Yoda von Siam | 24-04-23 | 03:22

Soms komt er een observatie voorbij die blijft hangen, en onderstaande tekst is er een van.
Want ben nu eerlijk, waarom is al die onzin ineens zo belangrijk dat overheden, NGO's én de grote corporaties het als ware één staan te propageren aan het plebs?
Is het niet gewoon omdat de euro, de dollar, onze economie onze wereldwijde invloed, zo'n beetje op haar einde is? En men liever heeft dat we ons druk maken over gender en ras dan de verdeling van het alsmaar schaars wordende geld?
Hoe anders was het vroeger?
Afew days before the fall of Constantinople to the armies of Ottoman jihad, some six centuries ago, a strange debate was taking place inside the imperial city. Constantinople then had a very loud senate, stubborn theologians, and merciless philosophers. It was the heir to Greco-Roman civilization, but also host to hot debates — so hot that they effectively isolated the city’s elites from the realities of then-world politics. The political establishment of the Eastern Rome was consumed in complex rhetoric — what historians would later call “Byzantine debate.” Just days before the city fell to the Islamic armies that were surrounding its walls, a rabid debate was splitting the lawmakers and their respective intellectuals. Was it about how to defend the state, or how to protect the people? Neither. The sultan and his men were perplexed as to what was on their enemies’ agenda. He had to send spies for intelligence. Upon their return from the mission, they delivered the secret. The political establishment of the Byzantines was sharply split over a major question which superseded everything else, including the marching jihad. And that summa matter was: What is the sex of the angels? Are they males or females? www.nationalreview.com/2003/06/weapon...

Abject | 24-04-23 | 02:32

Ja dag hier ben ik te simpel voor
Moeilijke woorden
Sjongejonge

RickTheDick | 24-04-23 | 00:45

Wat me vooral beklijft als ik die mannen hoor praten is hoezeer Anglo-Amerikaanse cultuur ons beïnvloed. In taal, onderwerpen, referentiekader.

Diotima | 24-04-23 | 00:36

Dat was een goed gesprek heren. Dank.

BL!ZZ | 24-04-23 | 00:31

Dat was topstuk numero 2 op de geenstijl.

Dank en lators.

Zomaarwat | 23-04-23 | 23:05

Wat een prachtige Lentegasten, gaat voorbij aan de mooiste Zomergasten en daar zaten ook echt wel pareltjes bij! Bedankt GeenStijl!

Cunucu | 23-04-23 | 22:31

En over recht gesproken. Wat je niet leest in NL-se MSM:
"Namarig Shnan uit Amsterdam was samen met haar twee kinderen op bezoek bij haar zieke vader in de hoofdstad Khartoem toen het geweld tussen het leger en paramilitairen uitbrak. Ze vindt het risico te groot om naar het vliegveld te gaan om vanuit daar geëvacueerd te worden naar Nederland. Daarom kiest ze ervoor om met de bus naar buurland Egypte te gaan, om vanuit daar terug naar Nederland te vliegen."
www.hln.be/buitenland/route-is-niet-z...
Zoveelste voorbeeld van iemand die zegt gevlucht te zijn en daarna gewoon weer op familiebezoek naar thuisland teruggaat ?

LucaBrasi | 23-04-23 | 21:47 | 2

Dat snap ik ook nooit.

Après toi | 23-04-23 | 23:06

Deze had de relatieve ‘mazzel’ dat het land van herkomst inderdaad en daadwerkelijk voor even een ‘ onveilig’ land bleek te zijn.

bisbisbis | 23-04-23 | 23:21

Een diepgravende discussie over klimaat tussen iemand die wel eens een column leest en er achter komt dat zijn “goeroe” ook wel eens wordt tegen gesproken en iemand die zelfs daar voor de donder te lui voor is.
Ik sla effe over.

fokkewoelf | 23-04-23 | 21:27

Ik ben op 2/3. Spartacus (Timon Dias) is een sympathieke vent. Waarom heeft de man geen talkshow?

ED-209 | 23-04-23 | 21:20

Zo, klaar (hint: op 1,75 keer de snelheid met een koptelefoon is het goed te doen en duurt het een stuk minder lang). Wat een zit.

Interessante aflevering die laat zien dat nuance bij deze onderwerpen broodnodig is en dat dingen niet in een tweetje te vangen zijn.

Enne, Spartacus, minder Engels aub?

ZOMG | 23-04-23 | 21:08

Zingeving. Mijn leven ging van start toen ik die hoop op gaf. Het is niet dat zo iets niet bestaat. Het is de zoektocht waar je op enig moment klaar mee bent. Elke ontmoeting is er een. Wat ik ook niet geloof is de futiliteit van deze vraag: www.youtube.com/watch?v=HG7I4oniOyA Je moet er gewoon niet al te veel achter zoeken.

Hetkanverkeren | 23-04-23 | 21:01

Ik ken talloze fanatiekelingen die de hele maatschappij willen "decarboniseren" maar zelf heel graag op reis gaan (uiteraard niet te voet), in overvloed leven en wat dies meer zij. Ik vraag me altijd af hoe ze over zichzelf denken. Ik vind het hypocriet en zielig.

tectonicos | 23-04-23 | 20:59 | 1

Het is vaak geen hypocrisie, maar meer blindheid, naïviteit, gebrek aan historisch besef enzovoorts.

Schoorsteenveger | 23-04-23 | 21:32

Jeetje twee uur, eerst maar eens een krat bier uit de schuur pakken dan.

En alvast een linkje voor alle Woke personen:
www.youtube.com/watch?v=inasQEsFWTE

keistad | 23-04-23 | 20:49

Mij krijg je nooit op de huifkar mee. Dat je het mannetje wilt wezen, sine qua non. Als je er toch voor klaar bent, dan sta je gebukt. Het is die Rite of Passage. Wij vernederen jou, want dan ben jij een van ons.

Dat hele postdoctoraal via de achterdeur: www.youtube.com/watch?v=xat1GVnl8-k Gewoon dat zelfgebrek aan reflectie. Weg er mee!

Hetkanverkeren | 23-04-23 | 20:39

"Maar de klimaatwetenschap weet alle denkbare variabelen van de aardkern tot aan de zon vervolgens wel te reduceren tot een enkelvoudige CO2-draaiknop"

Nee hoor dat doen klimaatwetenschappers helemaal niet en is slechts de debiele oversimplificering die mensen zoals jij er blijkbaar van maken. Er is geen wetenschapper te vinden die niet zal erkennen dat klimaat of ecologie een extreem complex samenspel is van ontelbaar veel factoren.

Je vergelijking daarna met religie slaat evenmin ergens op. Ik vind de quote van Ricky Gervais hier wel toepasselijk. Als je nu alle religieuze boeken en geschriften zou laten verdwijnen of zelfs nagenoeg alle mensen zouden uitsterven en daarna weer opbloeien, dan heb je over 1000 jaar weer compleet andere verhalen en sprookjesfiguren. Doe je datzelfde met wetenschap en we zouden weer opnieuw beginnen dan heb je na 1000 jaar gewoon weer dezelfde feiten en kennis over de natuurwetten. Niet dat die op elk moment even ver is en misschien ook nooit helemaal af zal zijn, maar het is wel degelijk anders dan religie.

Ik snap best dat er kritisch gekeken wordt naar de ideeën over de invloed van de mens op het klimaat en ook naar de voorgestelde oplossingen (dat hoort juist bij wetenschap!), maar de ontkenners zitten inmiddels echt steeds meer in hetzelfde hoekje als mensen die beweren dat medische wetenschappers in een farmaceutische industrie complot zitten en bv allang zouden weten hoe ze alle vormen van kanker kunnen genezen, maar het geheim houden.

Quantum Suicide | 23-04-23 | 20:37 | 4

"de ontkenners zitten inmiddels echt steeds meer in hetzelfde hoekje als mensen die beweren dat medische wetenschappers in een farmaceutische industrie complot zitten".... "DE ontkenners"... "in hetzelfde hoekje".... tsja... mensen denken tegenwoordig graag in arbitraire groepjes. Identiteitsdenken is helemaal bon ton. Stel je één kritische vraag, wordt je meteen als paria in het verdomhoekje gezet. Dat gedoe moet maar eens ophouden. Het is leuk geweest, die heksenjacht op andersdenkenden. Natuurlijk zijn er idioten die menen dat de aarde plat is en een paar boze mannetjes in achterkamertjes bekokstoven hoe ze over de wereld kunnen heersen. Ik zou zeggen: laat ze toch lekker. Stemmen die 5% lekker Baudet en het is gedaan. Maar ga niet iedere kritische denker in het verdomhoekje plaatsen omdat tegenspraak niet wenselijk is. Dat deden een aantal bruinhempie's in de 30er jaren ook en dat liep niet goed af. Ook zij dachten dat het allemaal omwille van het goede doel was. De geschiedenis heeft ze op hun plaats gezet. Zouden de klimaatfanatici ooit instaat zijn een beetje reflectie toe te passen? Vast niet, voor hen is het als een religie waarin ze heilig geloven. Best wel eng eigenlijk.

Gladiator Fap | 23-04-23 | 21:02

Dus volgens uw tegel is de hele CO2 vermindering flauwekul, mooi zijn we het eens.

bijna_raak | 23-04-23 | 21:55

Het grote probleem is dat politici met de bevindingen van wetenschappers aan de haal gaan en het stukje eruit pakken dat in hun straatje past. Zo is het IPCC een politieke organisatie en geen wetenschappelijke. De meeste mensen lezen niet verder dan de samenvatting van de IPCC rapporten en die wordt bij handopsteken door vertegenwoordigers van deelnemende landen bepaald. Hoe subjectief wil je het hebben?
Maar ook de klimaatwetenschappers maken het bont. Het reduceren van de toestand van de dertig soorten klimaat die we op aarde hebben tot het gemiddelde van een temperatuur afwijking is een oversimplificatie die kant noch wal raakt. Als je extremen hebt en die middelen uit tot een klein getal dan is iedereen gerustgesteld, maar heb je ondertussen nog steeds een probleem.
Veel van het klimaatbeleid is gestoeld op modellen. Ook daar wordt er gemiddeld. Waarom? Omdat er niet een model te vinden is, niet één, die het bij het rechte eind heeft. Anders zouden ze die wel kiezen. En het gemiddelde van vele foute uitkomsten levert geen goede uitkomst op. Zelfs in het zesde rapport van het IPCC wordt gezegd dat de modellen te hoge temperaturen voorspellen. Het alarmisme komt me mijn neus uit.
En zo is er nog veel meer mis met het klimaatbeleid. Daar zijn hele boeken over geschreven (o.a. Koonin, Lomborg). Voor iedere euro die je uitgeeft, krijg je 3 cent tot anderhalve euro aan resultaat terug. Rendementen van meer dan een euro treden alleen in zeer specifieke gevallen op. De spreiding alleen al zou je aan het denken moeten zetten. Als je investeert in onderwijs in de derde wereld levert iedere euro zeshonderd euro op voor de mensheid (zoek maar eens het recente interview van Chris Williamson met Bjorn Lomborg op). Ik weet waar ik mijn geld op zou zetten.

ElliptischeFunctie | 23-04-23 | 23:36
▼ 1 antwoord verborgen

"... maar dat betekent dus ook dat we in principe heel slecht om kunnen gaan met een gebrek aan causaliteit of correlatie en het accepteren van emergentie en willekeur..."
Wat een rare zin. Wat is dat, een gebrek aan causaliteit? Volgens mij nite meer en niet minder dan een gebrek aan inzicht in de causaliteiten van datgene wat bestudeerd wordt. En of de aanwezigheid van emergentie een afwezigheid van causaliteit zou zijn, het wordt hier sterk gesuggereerd, maar ook hier is sprake van een gebrek aan inzicht. Hetzelfde wat betreft willekeur. De suggestie wordt gedaan dat de werkelijkheid zich deels zou onttrekken aan causale wetten, terwijl je eerder kunt stellen dat we geneigd zijn om dat wat we niet snappen of nog niet snappen te ervaren als willekeurig.
Of het geloof in causaliteit al dan niet gerechtvaardigd is, dat is een ander verhaal, maar hier wordt een positie ingenomen waarin causaliteit en niet-causaliteit náást elkaar werkzaam zijn, het één volledig losgezongen van het ander. Een beetje zoals gelovigen menen dat in een wereld waarin alles volgens vaste natuurwetten verloopt best wel eens hier en daar, nu en dan een wondertje kan gebeuren.

Schoorsteenveger | 23-04-23 | 20:34 | 5

@Joris Beltsin | 23-04-23 | 21:02:
Ik zou eerder zeggen dat die boven elkaar staan dan náást elkaar. Het is niet zo dat, terwijl doorgans alles naar beneden valt, het soms gebeurt dat iets op onverklaarbare wijze naar boven valt vanaf het moment dat je de quantum-theorieën gaat aanhangen. De quantummechanica werkt met onzekerheden, maar ik geloof niet dat die randomness hetzelfde is als wat Timon hier als willekeur of emanentie aandraagt. Op diepen niveau werken de theorieën met onzekerheden, maar dat tast op hoger niveau de causaliteit niet aan.
pubs.aip.org/physicstoday/Online/4584...
Maar zoals ik al zei, of we werkelijk in een causale wereld leven is nog maar de vraag. Toch, de wetenschappen hebben met succes de causaliteitsprincipes weten toe te passen. Zoals Dawkins eens in een vraaggesprek zei yoen hem gevraagd werd waarom hij toch zo geloofde in de wetenschap: "It works!".

Schoorsteenveger | 23-04-23 | 21:30

@Schoorsteenveger | 23-04-23 | 21:30:
Dat laatste (it works) is ook daadwerkelijk het succes van quantumtheorie. De interpretaties ervan hebben ons niks opgeleverd.

Joris Beltsin | 23-04-23 | 21:57

@Joris Beltsin | 23-04-23 | 21:57:
Da's een beetje het probleem, niet? De theorieën (neem bijvoorbeeld de snarentheorie) nemen steeds bizarder vormen aan om de complexiteit waarmee we geconfronteerd worden te kunnen bevatten. De hoop is op een "theory of everything", maar de vraag is of dat ooit gaat lukken. Een diepere vraag is of dat het doel zou moeten zijn.

Schoorsteenveger | 23-04-23 | 23:06
▼ 2 antwoorden verborgen

De mens is niet bang voor het klimaat, de aarde of het milieu. De mens is bang om zichzelf te elimineren.
De aarde hobbeld gewoon door.

Het Licht | 23-04-23 | 20:22

Sorry Timon, maar we moeten nu toch echt naar de reclame...

"Even if this horse really feels like a Chinchilla inside, who are you to judge".
youtu.be/mpFZiwn-Ltg

Zwezerik | 23-04-23 | 20:22

Dat woke gedoe is leuk voor de VS maar gaat in Europa uiteindelijk finaal tegen de klippen lopen van de moslimzuil die we hier inmiddels hebben.

ZonderNaam | 23-04-23 | 20:21 | 4

@The-loopy-cowboy | 23-04-23 | 20:25: samen optrekken en als de rest is geëlimineerd, kun je je medestander transformeren tot tegenstander.

Een plot die niet onbekend is in het thriller-genre. ;-)

Roos | 23-04-23 | 20:28

Dan zou dat het enige positieve zijn aan die invasie.

Flightless bird | 23-04-23 | 20:30

@The-loopy-cowboy | 23-04-23 | 20:25:
Tot nu toe liften moslims gretig mee op de woketrein, maar als we met d'r huidige snelheid op het letterbakspoor blijven doorrijden kan daar wel eens snel verandering in komen.

ZonderNaam | 23-04-23 | 20:35
▼ 1 antwoord verborgen

Een mens dient op zijn hoede te zijn. Zeker bij onzichtbare zaken.

Pekketrikker | 23-04-23 | 20:19

En ik maar denken dat Monty Python absurdisisch was…

Wijze uit het Oosten | 23-04-23 | 20:16

Even voorop gesteld dat het regime niet dom is en ook wel weten dat alles gespeeld is ,wat is dan hun agenda .

rein9576 | 23-04-23 | 20:14 | 1

Politiek is gewoon dol op grote mondiale problemen, want die vereisen een grote mondiale aanpak met grote internationale organisaties met belangrijke posten en grote budgetten.
Een beetje alsof je een lap rood vlees voor de neus van een hongerige hond hangt.

ZonderNaam | 23-04-23 | 20:54

Als ik niet zo'n hekel aan graven had gehad was dit weer een kans om zelf onderzoek te doen.

Veepert | 23-04-23 | 20:11

Wat ik zelf van het leven vind: gewoon iemand om lekker mee van bil te gaan. Omdat het zou moeten kunnen. Kun je nog zo intellectueel doen: www.youtube.com/watch?v=LvB2MnIIdMw Overigens niet helemaal mijn punt, maar ik doe mijn eigen psychotherapie.

Hetkanverkeren | 23-04-23 | 19:48

Wat een gezeur allemaal. Nederland gaat de hele wereld redden....

Is dit nog nieuws? | 23-04-23 | 19:43

Vroeger leerde ik dat de aardkern slechts gedeeltelijk vloeibaar is. De binnenkern is vast, nikkel/ijzer, de buitenkern is vloeibaar.

wijsvinger | 23-04-23 | 19:42 | 1

Dat is nog steeds conform de huidige theorie die met talrijke observaties van aardbevingsgolven is bevestigd.

Joris Beltsin | 23-04-23 | 19:51

Er zijn wat fanaten die het echt wel beter weten zonder wetenschappelijke argumenten en vinden dat we er miljarden euro's tegen aan moeten gooien zonder het grote plaatje te zien. Ze weten het beter omdat ze anders gaan schelden.
Daarom zijn we als mensheid verloren. Niet omdat het klimaat verandert of energie en grondstoffen moeilijker verkrijgbaar worden.

Deflatiemonster | 23-04-23 | 19:41 | 1

Die fanaten kunnen inderdaad veel schade aanrichten voor iedereen.

ChalinaRosa | 23-04-23 | 19:48

Op het moment dat woorden hun betekenis verliezen, verlieten mensen hun vrijheid. Vrij naar Confucius, ongeveer 2500 jaar geleden. Voor alle links-ideologen: let that sink in.

Gladiator Fap | 23-04-23 | 19:39

Michiel Lieuwma en Timon Dias? Twee uur lang zachte sector? Mijn god, wat zal ik slapen vanavond. *kijken gaat*

Zwezerik | 23-04-23 | 19:37 | 1

Ik heb een klein stukje gekeken maar kon die Michiel niet aanhoren.

ChalinaRosa | 23-04-23 | 19:42

Het stukje over klimaat verwoordt mijn gedachten over het onderwerp. CO2 en stikstof is één van de vele vertrekpunten die je kunt kiezen.

Je sluit je ogen voor andere opties (ontdooien permafrost/ wiebelende aarde met schuivende continenten enz) en gaat redeneren vanuit een eendimensionale overtuiging, de monotheïstische klimaatovertuiging.

Mijn geruststelling is dat de aarde zich altijd heeft weten te redden. Als het haar te gek wordt, dondert ze ons van haar rug af. Dar zal niet de eerste keer zijn.

Roos | 23-04-23 | 19:36 | 10

@Roos | 23-04-23 | 20:14:
De mens waant zich almachtig en onaantastbaar, Roos, terwijl hij feitelijk heel nietig is. Deze planeet draait zonder ons inderdaad door zoals in die 4,5 miljard jaar hiervoor. Laten we desondanks vooral ons beste beentje blijven voorzetten, maar wel met gevoel voor proportionaliteit.

MickeyGouda | 23-04-23 | 20:36

@Après toi | 23-04-23 | 19:42: Maar mensen zijn slechts een seconde aanwezig op deze planeet als je het afzet tegen de miljoenen zelfs miljarden jaren dat deze planeet inclusief het klimaat zijn rondjes draait langs de zon. Waarbij het zonnestelsel zijn rondjes draait in een arm van de melkwegstelsel die in het geheel ook weer rondjes draait in een cluster van sterrenstelsels. De invloed van de mens is praktisch 0 met een theoretische fractie meer dan 0. de meest grootschalige gebeurtenissen zoals plaattektoniek veranderen constant het klimaat. Het Himalaya gebergte is relatief jong want India lag eerder naast Afrika toen het relatief snel tegen Azië op knalde waardoor de hoogste bergen van deze planeet ontstonden. Het klimaat op deze landmassa's zijn fundamenteel verandert door plaattektoniek. Met of zonder leven. Bacteriën of mensen maakt niet uit. Dit zijn slechts enkele radertjes in het grote geheel waar je gewoon niets tegen kan doen. En er zijn veel van dat soort radertjes. Te denken dat het miertje mens een thermostaat ter beschikking heeft om het klimaat te regelen is bizar aanmatigend.
Met CO2 reductie of juist meer produceren omdat het klimaat wat kouder wordt wegens een naderende ijstijd. (gaat 100% gebeuren) Of anders zoals een paar vulkanen die toevallig op hetzelfde moment uitbarsten waardoor het klimaat 5 graden in temperatuur zakt wereldwijd. Brengen de geleerde klimaatspecialisten dan nog meer CO2 in de lucht om het warmer te maken of moeten we dan toch CO2 aan de atmosfeer onttrekken? Het is uiteindelijk water naar de zee dragen of onttrekken met emmertjes om eb en vloed te beïnvloeden. Met een honderd miljard als kostenpost.

dijkbewaker | 24-04-23 | 01:14
▼ 7 antwoorden verborgen

Spreekt men in de moslimkerk wel eens over zaken als ' klimaatcrisis'?

Lepo | 23-04-23 | 19:35 | 2

Vraag het uw lokale imam.

Is dit nog nieuws? | 23-04-23 | 19:53

Allah is voor fossiele brandstoffen, daarom heeft ie zoveel olie in het Midden Oosten in de grond verstopt.

ZonderNaam | 23-04-23 | 20:50

"... Want de uiteindelijke consequentie van dit sofisme is dat taal an sich nutteloos wordt, en ja, dat oorlog vrede, en slavernij vrijheid is. ..."
Stephen Hicks beschreef dat al mooi in een boekje in 2011: Explaining Postmodernism: het 'narratief' is belangrijker dan de feiten.
Maar dan kun je werkelijks alles beweren in je 'narratief'.
Hier in een mooi schemaatje onder 'social subjectivism'.
www.stephenhicks.org/2009/12/26/defin...

Aristotalloss | 23-04-23 | 19:33

De groep die spijt heeft van een ingezette geslachtsverandering wordt steeds groter. Luister anders even naar een ervaringsdeskundige: nypost.com/2022/10/27/detransitioned-...

Helaas zijn ze soms zo ver in het proces dat ze nooit meer kinderen kunnen krijgen. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC... en www.economist.com/the-economist-expla...

Dit zijn hele heftige, onomkeerbare keuzes, wellicht een beetje te heftig voor minderjarigen. Helaas zitten ze gevangen midden in een zwaar gepolariseerde wereld, waar uw mening wordt bijgesteld, op straffe van gecanceld te worden. Binnen al dat tumult krijgt een puber geen kans een eigen identiteit te ontwikkelen of zelfstandig een keuze te maken.

Dan maar het mes erin, is een teken van zwakte.

Feynman | 23-04-23 | 19:31 | 1

Toen er aan geslachtsverandering nog een lang en strict diagnosetraject vooraf ging, was de groep met spijt bijzonder klein, minder dan 0.1% Het valt inderdaad te verwachten dat dit snel gaat toenemen, nu wilsonbekwame kinderen hier ook voor mogen "kiezen". Ik hoop dat dit ruim publiciteit krijgt met misschien nog een rechtszaak, en dat het tij een beetje gaat keren.

Muxje | 23-04-23 | 20:25

Bijna elke cultuur ter wereld heeft of had een eigen zondvloedmythe, het is een van de oudste en meeste universele motieven ter wereld. Mensen zijn dus bijna hard wired om extreem ontvankelijk te zijn voor het zondvloedmotief dat neerkomt op: de eigen zonden leiden tot een vloed.

Dit soort retoriek past op veel vraagstukken. Immigratie. Kun je ook veel vergelijkingen maken met het verleden. Over de angst voor andere culturen etc. Voegt niet zoveel toe, dat soort argumenten.

BobDobalina | 23-04-23 | 19:28 | 2

U wilt het vandaag over immigratie hebben. Gezellig.

JJMS | 23-04-23 | 19:36

Die argumenten voegen juist wel iets toe. Ze geven een verklaring waarom er geen rationele stappen worden gezet maar vanuit gevoel dingen worden aangevlogen. Met als resultaat suboptimale oplossingen die vooral voor de bühne zijn genomen. Dit geldt zowel voor klimaatbeleid als immigratiebeleid.

3bibu | 23-04-23 | 21:24

Wederom zin in! Wat ik ook hoop te horen is hoe je uiteindelijk de Litouwse winter hebt overleefd. Ik hoorde van mijn schoonfamilie een land verderop dat er 4 dagen geleden nog een berg met sneeuw was gevallen; kan niet makkelijk zijn geweest. Hoe heb je het uiteindelijk ervaren, en: ga je het nog eens doen? De lange Letse winter staat wel tussen mij en eventuele verhuisplannen in. Als ik hoor dat de krokussen daar net zijn uitgekomen… ik begrijp dat een sauna wonderen doet, maar daglicht doet dat ook, en dan nog eens gratis en zonder moeite.

The-loopy-cowboy | 23-04-23 | 19:24

Ah, Timon Dias. Die 5 jaar geleden of zo dat uitmuntende interview met Jordan Peterson deed. Alom geprezen door de commenters onder dat interview. Kijken of hij het niveau heeft weten vast te houden.

Muxje | 23-04-23 | 19:23

Gaan we het dan volgende keer ook hebben over immigratiehysterie? Of gewoon mensen die zich druk maken om iets? Weg ermee. Nihilisme rules.

BobDobalina | 23-04-23 | 19:23 | 2

Wilt u het daar graag over hebben? Wie zien het resultaat wel tegemoet!

JJMS | 23-04-23 | 19:25

Het leven met oogkleppen op is veel aantrekkelijker, naar het schijnt. Als je het niet ziet, is het er niet, nietwaar?

Gladiator Fap | 23-04-23 | 21:04

“Het is een klinisch taboe het volgende te suggereren: is genderdysforie voor sommigen niet juist een symptoom van, of een maatschappelijk beloond copingmechanisme voor een onderliggende, primaire vorm van psychologisch leed?“

Het is ridicuul te denken dat psychopathologie verdwijnt zodra iemand fysiek in transitie is geweest en er actief ingegrepen is in de hormoonhuishouding. Iemand wijsmaken dat hij/zij psychisch lijdt omdat diegene ‘niet zichzelf kan zijn’. Het is kwaadaardig, bijna. Daarbij wordt de schuld van het uitblijven van een oplossing voor die pathologie bij een ‘intolerante samenleving’ gelegd. Het is wensdenken op academisch niveau. Iedereen die anders beweert liegt. Zo!

JJMS | 23-04-23 | 19:22 | 2

Mee eens. Ik denk dat een groot deel van de problemen word veroorzaakt door een onverwerkt (sexueel) jeugdtrauma. het traditionele beeld van normaal en anders is behoorlijk verstoord. De correctie bestaat uit een aanpassing naar hun verwrongen beeld van hoe het had moeten zijn.

Andersdenkend | 23-04-23 | 20:13

Genderdysforie kan redelijk accuraat in een diagnose vastgesteld worden. Tot nu toe gebeurde dat ook voorafgaand aan een transitietraject, en het aantal mensen met spijt naderhand was dan ook bijzonder klein. Ik ken verschillende mensen die dat traject doorlopen hebben, en er werd inderdaad ook bekeken in hoeverre het geen uiting is van andere psychologische issues.

Na de transitie is er helaas maar weinig begeleiding, en veel transen worstelen dan ook met zichzelf. En ja, een flink deel daarvan is te wijten aan de manier waarop de maatschappij hier tegenaan kijkt, hoewel daar de laatste tijd wel veel verbetering in is gekomen. En uiteindelijk blijken de meesten geen diepgaande psychologische problemen te hebben, die zijn vaak tijdelijk van aard.

Muxje | 23-04-23 | 20:35

Zo even kijken, ik ben benieuwd of het ook gaat over de verbanden tussen gender en klimaat.

ZOMG | 23-04-23 | 19:22 | 2

Dit al gezien?
https://twitter.com/jordanbpeterson/status/1648458025919971329?cxt=HHwWgoDQ4eb1v-AtAAAA

RickyLaRue | 23-04-23 | 20:16

@RickyLaRue | 23-04-23 | 20:16: De VN tapt al een tijdje uit dat vaatje, maar ik vroeg me af of Spartacus het er over gaat hebben. Nu halverwege, maar er is gehint dat het er inderdaad over zal gaan. Ik ben benieuwd!

ZOMG | 23-04-23 | 20:19

Beetje klaar met NL, het hele woke gedoe, de politiek en klimaat onzin.

Hebbiehemookweer | 23-04-23 | 19:17 | 7

@keestelpro | 23-04-23 | 19:24: Gestolde energie die er miljoenen tot drie miljard jaar over heeft gedaan om olie te worden zetten wij in relatief korte periode om in energie, warmte en reststoffen. Het is niet moeilijk te begrijpen dat dit van invloed is op het klimaat. Daar kunnen we vervolgens de oren voor sluiten en zaken op hun beloop laten, de nul-optie, of verantwoordelijkheid nemen. Omdat velen liever hun gedrag niet veranderen kiezen ze voor de eerste optie, de ogenschijnlijk makkelijkste.

Red shirt | 23-04-23 | 19:41

@keestelpro | 23-04-23 | 19:31: er zit een verdienmodel achter. Wil je subsidie?
Dan dien je aanvraag in waarin je de juiste woorden gebruikt.. . diversiteit,inclusie enz.
Vervolgens vind je stukjes tekst van organisaties die deze taal bezigen. Zo wordt de sneeuwbal steeds groter.

Ga je er niet in mee, dan lig je eruit.

Roos | 23-04-23 | 19:41

Het problematische is denk ik dat het de hele westerse wereld betreft.
Knetterdeknetter gek zijn ´we´ aan het worden of worden we gemaakt door politiek en media.

ChalinaRosa | 23-04-23 | 19:41
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl