Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Het einde van de dollar

Sassen ziet het somber in

Er zijn de afgelopen weken wat nieuwsfeiten geweest die het bestaansrecht van de dollar als wereldreservemunt in twijfel trekken. Dat er al twijfel was, is niks nieuws. De Fransen converteerden al hun dollars in goud met dezelfde twijfel begin 70’er jaren. Maar daarna sloot Nixon het goudloket en kon niemand meer zijn dollars voor een vaste hoeveelheid goud omwisselen. Desondanks bleef de dollar de wereldreservemunt. Wat gaat de dollar van zijn voetstuk brengen en hoe zal het proces daar naar toe er uitzien? En zijn de huidige nieuwsfeiten het begin van het einde voor de King dollar?

Aan nieuwsfeiten over de ondergang van de dollar geen gebrek. Zo was er een LNG deal tussen Qatar en China die niet in dollars is gedaan maar in yuan. Verder heeft China weer stappen gemaakt in haar relatie met Saoedi-Arabië. Ook de verrassende aankondiging van OPEC+ om de productie terug te schroeven deed een duit in het zakje, omdat het zeer duidelijk tegen de Amerikaanse belangen in gaat. Verder hebben de BRICS plannen aangekondigd om een gezamenlijke munt op te tuigen die de concurrentie aankan met de dollar. En ook de Franse President Macron stelde onlangs dat Europa (lees EU) zicht niet moest laten gijzelen door de Amerikanen en hun dollar.  

Social

De twijfel over de dollar kwam in een stroomversnelling onder Trump. Toen hij president van Amerika was, gebruikte hij de dollar steeds nadrukkelijker om de Amerikaanse wil aan de wereld op te leggen. Terwijl de pers dus kleinigheden of onzinnigheden (Russiagate) breed uitmat, bleef het slechtste punt van zijn beleid, de weaponizing van de dollar, onbelicht. Biden heeft Trumps beleid voortgezet en heeft zelfs een tandje bijgeschakeld toen Rusland Oekraïne binnenviel door de Russische tegoeden te bevriezen en door de meeste Russische banken uit het internationale betalingssysteem te donderen.

Dus dat de rest van de wereld zich eens extra achter de oren krabde met betrekking tot de dollar en haar positie als wereldreservemunt en machtig wapen, mag geen verrassing heten. Sommige marktvorsers laten dan ook grafieken zien dat de Chinezen hun positie in Amerikaanse staatsobligaties aan het afbouwen zijn. Echter, men vergeet hier het prijseffect (prijzen van Amerikaanse staatsobligaties zijn flink afgekomen) en het feit dat de Chinezen nu meer in Amerikaanse MBS (mortgage backed securities) zijn gaan zitten. Feit is wel dat de Chinezen flink goud inslaan…

Social
Social

De grootste focus in deze discussie ligt op China, gezien haar economische positie (nr2) ten opzichte van de VS (nr. 1). Ook de bovenstaande deals, draaien allemaal om China. Maar ondanks deze nieuwsberichten en de velen daarvoor, geeft de goederenhandel in Yuan nog geen reden tot alarm.

Verder kan men vraagtekens zetten bij de Chinese yuan als de vervanger van de dollar aangezien de meeste buitenlandse investeerders uit Chinese staatsobligaties zijn gestapt; als men overtuigd was dat de Chinese yuan de nieuwe wereldreservemunt gaat worden binnen afzienbare tijd, dan had men vol in de Chinese staatsobligaties belegd omdat deze dan flink in prijs ouden gaan stijgen.

Social

Ook het oplopende conflict tussen China en Amerika, maakt de yuan er niet aantrekkelijker op als vervanger van de dollar. Immers, handel tussen het Westen en China zou verder onder druk komen te liggen, met kans op allerlei limieten aan kapitaalsstromen, wat de yuan voor velen ongeschikt maakt door te beperkte gebruiksmogelijkheden. Verder kunnen er ook vraagtekens gezet worden bij de toekomstige economische macht van China. Immers, door zeer sterke vergrijzing en andere onevenwichtigheden, is het nog maar de vraag of China echt zoveel sterker dan de VS zal zijn de komende 20 jaar.

Social

En ook al denk je dat China desondanks de nummer 1 positie zal innemen, dan nog kan het langer duren dan velen denken. Zoals Ray Dalio al beschreef (en ook op het Geldblog te lezen was), verliest een wereldreservemunt niet plots zijn status; het is meer een geleidelijk proces (zie Britse pond, Nederlandse gulden, etc.). Nu kan de komst van CBDC’s wellicht de boel versnellen, maar mensen houden er vaak een iets te simplistisch beeld van ons financieel stelsel op na, waardoor ze de tijdslijn van een dergelijke verandering wat te kort inschatten. De dagelijkse valutahandel van 7 biljoen dollar, bijvoorbeeld, heeft in 90% van de gevallen, de dollar als de andere kant van de transactie (EUR/USD, SFR/USD, YEN/USD etc.). Zoiets laat zich niet snel veranderen.   

Nu valt er veel af te dingen op de VS; verouderde infra, sociale problemen en spanningen, miljarden zo niet biljoenen aan verborgen staatsschulden (unfunded contingent liabilities) die dus niet op de balans staan, en zo verder, maar feit blijft dat de VS the least dirty shirt is vergeleken met de andere wereldreservemunt kanshebbers. Er moet aardig wat worden witgewassen (pun intended) bij de concurrentie van de dollar, voordat er echt gevaar dreigt op korte termijn.

Dat de dollar haar nr 1 positie ooit eens zal kwijtraken staat vast (Triffin’s dilemma, part deux). Het begin van het einde was 1971 (eigenlijk 60er jaren, maar dichtgooien goudloket was de demarcatie). De vraag is dus alleen wanneer. Maar als men denkt dat dit alleen gepaard kan gaan met een dalende dollarkoers, think again. Zoals verteld wordt in dit filmpje, kan er eerst een melt-up zijn in de dollar. Het klinkt tegenstrijdig maar de milkshake theorie brengt valide punten te berde. Intussen zullen allerlei plannen worden bedacht om aan de invloed van de dollar te ontsnappen. Velen zullen falen of blijven hangen in het theoretische stadium. Wellicht daarom zijn ideeën voor een nieuw monetair stelsel waarin de dollar nog steeds een grootse rol speelt, wellicht het bekijken waard.

Reaguursels

Inloggen

De Yuan is niet vrij verhandelbaar, krijg je China niet uit. Zolang ze dat niet fixen zal de Yuan nooit zo sterk worden als mogelijk is

Alexander | 15-04-23 | 06:34

China stort de komende 30 jaar in. Van Rusland zijn we ook af. India is niet slim genoeg. Het wordt Europa, USA en het midden oosten. Over 50 jaar speelt Afrika een flinke rol. Indonesie enzv. gaan ook langzaam maar gestaag.
Aldus mijn Bijbel

Ray Skak | 14-04-23 | 22:52 | 1

Knap dat jij ideologische wensen verwart met feiten.
Voorts geen commentaar op jou mini propaganda.

Unsinkable-Sam | 14-04-23 | 23:26

China heeft net als wij in het westen een demografisch probleem. In Afrika nog niet.

Beste_Landgenoten | 14-04-23 | 22:22 | 3

Dat klopt, relatief gezien. Maar in absolute getallen hebben ze daar nog genoeg man/vrouw kracht.

kroel | 14-04-23 | 23:10

Dit lijkt mij deels onwaar B_L. Er sterven relatief veel mensen om niets in Africa, dus dan heb je als continent een medisch en hygiënisch probleem, waar ze overigens helemaal niet mee zitten. Wat CN betreft, automatisering zal minder arbeidskrachten vergen, dus netto – netto.

Voorts, bestel eens een Africaanse computer, telefoon of vliegtuig onderdeel. Niet? Hoe kan dat nu? Zelfde met groei-economie India, alle, maar dan ook alle technische en medische producten zitten ramvol fouten, dit doden tot gevolg hebbende. Oorzaak: titels van opleidingen en diploma’s zijn overgewaardeerd, knoeierije bij bedrijven en bedrijfjes. Geen Amerikaans of Europees bedrijf wil hier zijn vingers aan branden. Dit upgrade your diploma for free fenomeen begint ook hier al fnuikende vormen aan te nemen, dat heet ondermijning. Wat CN betreft, ook knoeierij met treksterktes, certificaten en normeringen = het grootste probleem voor hen: trust..

Een bout plus moer uit Europa of de USA zal exact breken op de aangegeven waardes. Dit is technisch inzicht en vertrouwen in-, en daar draait een economie op. Niet op ideologisch wensdenken. Opvallend dat wij het altijd oneens zijn, maar goed… vat het niet al te persoonlijk op a.u.b.

Unsinkable-Sam | 14-04-23 | 23:51

Wij hebben geen demografisch probleem. Wij hebben een economisch probleem, namelijk een economie die gebaseerd is op lenen en schulden. En omdat steeds minder mensen die schulden met rente moeten terugbetalen is de oplossing dus mensjes binnenharken want of ze verdienen zelf hun poen of ze zijn verdienmodellen voor de rest. Een hele ongezonde situatie en eentje die alleen maar tot gevolg hebben dat er nog meer groei nodig is want ook de huidige schulden moeten worden afgelost door volgende generaties.
Maar goed...

Graaisnaaiert | 14-04-23 | 23:58

Hmm. Einde aan de euro, einde aan de dollar.. Maar weet je wie heel erg zijn best doet om de dollar te crashen? Tucker Carlson! Je gaat bijna denken dat hij een Russische asset is..

Beste_Landgenoten | 14-04-23 | 22:21

Hmm.. ik ben niet overtuigd.. de dollar is en blijft de munt van de vrije wereld, daar zal alles aan gedaan worden om dat zo te houden.. gelukkig maar.

Whisky | 14-04-23 | 22:04

Kun je nagaan hoe zot het is dat veel mensen het nu nog altijd niet onderkennen.
Enfin, hyperinflatie ontstaat niet van de ene dag op de andere.

funda | 14-04-23 | 21:52

Over 100 jaar nog steeds (niet) actueel

RandyBiel | 15-04-23 | 00:05

In het verlengde hiervan, de verregaande war on cash, ik was vanmiddag in een kringloop en daar accepteren ze per 1 mei geen cash geld meer, alleen maar pinnen. En het is een keten, dus ben heel benieuwd hoe dat gaat aflopen. De euro is een wettig betaalmiddel, een kringloop is geen parkeerautomaat dus er zullen wel wat proefprocesjes over komen. Overigens heeft de manager bezwaar bij het hoofdkantoor aangetekend, omdat er mensen in de problemen door kunnen komen, mensen die van een paar euro per week moeten rondkopen, er beslag op hun rekening ligt etc. Ik denk dat het ze wel behoorlijk war goodwill en klantjes gaan kosten

Graaisnaaiert | 14-04-23 | 21:27 | 2

Stoort mij ook enorm, het uitsluiten van contant. Iedereen mag van mij pinnen zoveel ze willen, betalen met je horloge of telefoon, maar ontneem mij niet de kans om met briefjes en munten af te rekenen.

Het brein erachter | 14-04-23 | 22:39

@Het brein erachter | 14-04-23 | 22:39:
Yep, het moet een keuze blijven en als je als overheid of belastingdienst het niet vertrouwt doe je maar ouderwets recherchewerk.

Graaisnaaiert | 15-04-23 | 00:00

China is nog relatief arm, en het heeft ook veel problemen. Over Brazilië, Rusland en India nog maar niet te spreken. En Saoediërs kunnen echt niks zelf.

Après toi | 14-04-23 | 21:22

Met de handel in geld wordt veel geld verdient , goud is te voorspelbaar cyclisch en is het de inflatie elke 10/12 jaar een maand of twee speculate en dan opnieuw.

Pensionista | 14-04-23 | 21:04 | 3

Kijk de grafiek vanaf 2000 nog eens terug, wat goud betreft

willem n | 14-04-23 | 21:45

@willem n | 14-04-23 | 21:45: Heel gaapverwekkende grafiek - op langere termijn altijd stijgend tegenover alle fiat valuta, en alweer tegen een nieuw historisch record aan.
Wegkijken is een keuze.

funda | 14-04-23 | 21:50

Houwen zo die mening! Inflatiebescherming kan je het wel op zn minst noemen

willem n | 14-04-23 | 21:53

Deze draad is min of meer verdeeld in mensen die inderdaad geloven dat de dollar hoogstwaarschijnlijk aan het eind van haar dominante rol is, en mensen die geloven dat dat absoluut niet geval is want democratie en zo....
Geld is geld, geld stink niet, ongeacht het leed wat er aan kleeft.
Gelijk de natuur kent geld geen moraal.

Abject | 14-04-23 | 21:02 | 2

Er is een goede reden waarom de dollar niet gaat vallen. Vindt die reden en je hebt je antwoord.

Schout-bij-Nacht-J | 14-04-23 | 21:04

Dat schip is alle soorten van indrukwekkend. Verder klinkt een alliantie tussen China en Saudi-Arabië zorgwekkend, temeer daar de Russen er ook nog ergens tussendoor hupsen. Mijn gevoel zegt dat het er de komende jaren niet makkelijker op gaat worden voor het Vrije Westen. Gelukkig hebben wij Rutte, Kaag en onze vrienden in Brussel. O_o

MickeyGouda | 14-04-23 | 20:59 | 6

Rutte kwam alweer een probleem met immigratie melden - je vraagt je toch af waarom mensen vinden dat deze schertsfiguur in enige positie van bestuur zit.

funda | 14-04-23 | 21:57

Terechte zorg, hopen maar dat het Westen haar vrijheid weet te koesteren en daarvoor durft op te komen. Soms het gevoel dat we onszelf te kort doen om wille van idealen die ver van de realiteit af staan.

kroel | 14-04-23 | 23:19

@kroel | 14-04-23 | 23:19:
De idealen van een selecte groep, ook nog eens. Ik hoop van harte met je mee, kroel. Gevoelsmatig staan we in ieder geval voor het beslissende moment.

MickeyGouda | 14-04-23 | 23:36
▼ 3 antwoorden verborgen

China loopt op een goed moment tegen problemen aan die het Westerse kapitalisme al vaker heeft gehad.
Vastgoedreus Evergrande was een voorbeeld.
De overheid moest bijspringen voor 300 miljard, geen kattepis.
Niet alles wat de Chinees aanraakt verandert in goud.
Yuan is leuk voor de Chinees, de wereld barst nog van de Dollars, die laten ze niet zomaar wegbranden.
En ik zie de pleuris nog ‘s uitbreken in China.
Een giga ontevreden middenklasse.
Het volk wordt nu nog zwaar onderdrukt, maar als ze los gaan, gaan ze goed.
Ik heb geen glazen bol, maar ik vermoed dat ook China een keer tegen “Westerse” problemen aanloopt.
Dus, gevoelsmatig nog altijd liever een Dollar in m’n knip dan een Yuan.
En natuurlijk crypto, al is het maar voor m’n kinderen.

Ruimedenker | 14-04-23 | 20:56

De BRIC landen met een alternatieve munt gaat ze die de corrupto, noemen?

EmilioEsteves | 14-04-23 | 20:37 | 2

Van Sassen Elsoo lult altijd maar wat uit zijn nek. Dit soort gelul hoor ik al jaren van complotwappies. Ze leven in een alternatieve realiteit.

Schout-bij-Nacht-J | 14-04-23 | 21:10

Sassen ziet het somber in.
What's new?

wapster | 14-04-23 | 20:36 | 2

Slecht nieuws is nieuws.

Acidstain | 14-04-23 | 21:54

Misschien wijzen eeuwenoude patronen en ervaringen nu plotseling een andere kant op, wie weet.

funda | 14-04-23 | 21:58

Sommige landen kregen een portie democratie alleen al door te dreigen om van de petrodollars af te stappen.

Plaque-doctor | 14-04-23 | 20:34 | 1

Dat waren dan toch niet Lybie of Egypte in de Lente.

funda | 14-04-23 | 22:01

America first, over bijna alles verschillen de Republikeinen en Democraten loodrecht tegen over elkaar abortus , guns , woke gedoe, buitenlandpolitiek. Behalve over China grootste bedreiging op economisch gebied en geopolitiek midden-oosten en afrika , militair minder. Bereikt ook Nederland met ASML , Tiktok , 5g van Huawei

HetOorAakel | 14-04-23 | 20:32

Maar wij hebben Kaag als minister van Financiën dus gaat U maar rustig slapen.

Hommel | 14-04-23 | 20:32 | 1

Waarmee betalen ze eigenlijk in Gaza? Met Euro's, van Kaag?

dathoujetoch | 14-04-23 | 20:38

Asielzoeker landen die ageren tegen de dollar, ze krijgen hun suukerbieten niet eens de eu in.
Nog even en olie is niets meer waard, dst weten ze maar al te goed en een mooie recessie zou de kers op de taart zijn.
India gaat geen yen voeren en laat afrika maar 200 jaar bijkomen.

28 | 14-04-23 | 20:29 | 4

De Euro gaat het redden en de Dollar ook, wel is de vraag wat CN gaat doen, immers ze opteren voor de YUAN als wereldmunt, echter die is zo instabiel als het maar zijn kan. Betalingen gaan hierdoor altijd in USD, de rest is bijzaak. EUR enkel op Europese betaalplatforms, dus de ECB zou daar nog iets harder aan kunnen trekken qua internationale standaard. Kernwoord = trust.

Unsinkable-Sam | 15-04-23 | 00:34
▼ 1 antwoord verborgen

Webspin-pelsluis-kuilschelder, Binnen de lijnen van de hokjes acryleren,
Reeds en herhaald subtiel op subiete retournering heeft gestaan.
Ook alle blokken doorzagen. Als er iets anders dan Au 79 inzit is de kachel aan.

Geen stroom of internet noch voer te kopen,
na vergeefse lege winkels maar naar paleizen gekropen.
hongervisiezombielegioen, quadrimeldas klompen in de soep zien lopen.
Geen burger in de staat con tante leren.

hallevvezool | 14-04-23 | 20:28

De val van de $ werd ook voorspeld in 1933 en 1971, bij majeure ingrepen door Roosevelt en Nixon. Oud nieuws dus en er zal weinig van komen. Panique zaaien om de kwakkelende euro te steunen.

dathoujetoch | 14-04-23 | 20:27

Rotterdam heeft een LNG terminal. Dat geeft perspectief.

Zo'n schip met LNG explodeert met de kracht van een kleine atoombom, wanneer de primaire en secundaire explosieven slim geplaatst zijn. Een soort MOAB, maar dan een factor tig groter.

Fijn weekend!

Frau_Ferkel | 14-04-23 | 20:19 | 6

@ZomaarEen | 14-04-23 | 20:59: "Het probleem met zoveel gas is dat het niet echt kan exploderen."
Jawel, dat kan. Dat is het principe van een MOAB. De eerste explosie laat het gas vrij komen zonder dat het ontbrand. Na korte tijd laat het tweede explosief het mengsel van gas en lucht ploffen. Kind kan de was doen.

Probeert U Google eens.

Frau_Ferkel | 14-04-23 | 21:10

Het is vloeibaar, 600x gekrompen.
1 liter vloeibaar is 600x de gasvorm.

willem n | 14-04-23 | 21:51

@Frau_Ferkel | 14-04-23 | 21:10: nah omdat jij het bent, rondje van de zaak:

Wat zijn de eigenschappen van LNG?
LNG is geurloos, kleurloos, reukloos, niet corrosief, niet ontvlambaar en niet giftig. Als vloeistof drijft het op water en als gas is het lichter dan lucht. Mocht het dus ontsnappen dan mengt het zich onmiddellijk met de omgevingslucht en stijgt het op, waardoor het niet meer ontsteek baar is.

Waar en hoe wordt LNG geproduceerd?
LNG wordt geproduceerd in onder andere Qatar, Maleisië, Australië, Oman en Nigeria. Daar wordt LNG als aardgas gewonnen, vloeibaar gemaakt en per vrachtschip getransporteerd naar Europa, Amerika en Azië.

ZomaarEen | 14-04-23 | 22:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Daarom de Euro

thanseeuwen | 14-04-23 | 20:19 | 2

Daarom goud.

Stonecity | 14-04-23 | 20:27

Geef maar, jullie, ik neem het allebei.

anja | 14-04-23 | 22:25

Ik las het eerste gedeelte, de clickbait, en had mijn antwoord al klaar. Uiteraard het artikel geopend en verder gelezen en dan zie ik dat jij ook de nuanceringen aandraagt waarom het wellicht nog wel even kan duren voordat de dollar haar positie verspeelt. Wat de BRICS-landen (+ die oliestaatjes) vergeten is dat het niet alleen een sterke grote onderliggende economie is die een munt draagt, maar vooral ook een goed en onafhankelijk monetair beleid, iets dat de FED en (in mindere mate) de ECB hebben, maar India en China een stuk minder (laat staan Rusland of Zuid-Afrika), vooral omdat het volstrekt onduidelijk is hoe sterk die centrale bankiers zijn als Peking of New Delhi hun wereldpolitieke ambities willen uitoefenen of juist hun binnenlandse positie willen verstevigen. In beide gevallen zullen ze hun munt willen gebruiken om het doel te halen. Mooiste voorbeeld daarvoor is onze vriend Erdogan die eigenhandig de Turkse Lira de nek heeft omgedraaid.
Daarmee meteen ook gezegd dat misschien het grootste gevaar voor de dollar eerder binnenlands is; Trump heeft aangetoond weinig op te hebben met onafhankelijke staatsinstellingen, dus als hij opnieuw verkozen wordt zou dat zomaar de kracht van de FED kunnen ondergraven.

rederijker | 14-04-23 | 20:18 | 1

De Fed is geen staatsinstelling

salonsocialist | 14-04-23 | 21:08

Heerlijk. De euro op 1.11 tegen de dollar. Ga zo door. De 1,20 zou haalbaar moeten zijn. Graag uiterlijk september ivm.vakantie in de VS.

BoerKoekoek | 14-04-23 | 20:16 | 3

U zou er toch permanent heengaan? Weer zo'n gebroken belofte, is u soms kabinetslid?

dathoujetoch | 14-04-23 | 20:29

Mooi niet. Pariteit gok ik op. En anders een stijging van de dollar t.o.v. de euro als Duitsland (sterkste economie van euroland) in elkaar zakt.

ChalinaRosa | 14-04-23 | 21:14

@dathoujetoch | 14-04-23 | 20:29: dat is nog steeds de planning hoor. Tot die tijd moet ik het helaas met 3 vakanties per jaar doen. Een door u gestarte crowdfunding om mij eerder te laten vertrekken waardeer ik uiteraard zeer!

BoerKoekoek | 14-04-23 | 22:09

Het grote verschil tussen de Yuan en de Dollar is het democratische gehalte.

Rdock | 14-04-23 | 20:11 | 1

Pecunia non olet.

Abject | 14-04-23 | 20:23

Als we het dan toch over geld hebben, iemand nog gratis met het OV?
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...
nos.nl/artikel/2471431-betalen-in-het...

"Door het nieuwe betaalsysteem OVpay te gebruiken, kunnen reizigers makkelijk vermijden te betalen in het openbaar vervoer. Met het systeem kunnen reizigers inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiel, maar door via een gratis app een tijdelijke betaalpas aan te maken kan afrekenen worden vermeden.

Het huidige OV-chipkaartsysteem wordt vanwege veroudering vervangen. Voor reizen met het nieuwe OVpay-systeem is geen saldo nodig, want het bedrag voor de reis wordt pas 's nachts afgeschreven. Dat geeft de reiziger de tijd om de betaalpas op te heffen, nadat de pas is gebruikt om weer uit te checken."

Ik ga even in een hoekje staan om de bedenkers, ontwikkelaars, programmeurs én testers uit te lachen.

Met_baard | 14-04-23 | 20:06 | 4

Wel een manier om het OV heel snel heel populair te maken;))

Smoelensmid | 14-04-23 | 20:23

Muntjesbox invoeren waar ook de piloot niet bijkan.
Als die bus niet rijdt op wettige betaalmunt,
Dan een soupapke demonteren.
tssssss, kuddebusch.

hallevvezool | 14-04-23 | 20:44
▼ 1 antwoord verborgen

Laat ze maar komen die Chinezen, liever een Chinees en/of Rus, dan een soepjurk die hier de dienst gaan uitmaken.

Bunk-T | 14-04-23 | 20:06 | 2

De Chinezen laten zich alvast niets vertellen door soepjurken. Desnoods stoppen ze een hele generatie fanatieke soepjurkers in heropvoedingskampen - en dat zouden meer landen moeten doen.

bisbisbis | 14-04-23 | 20:37

De waarde van een munt moet gekoppeld worden aan de delta tussen de armste en rijkste mensen uit een land (altijd land van herkomst). Hoe groter die delta tussen arm en rijk hoe lager de waarde van de munt. Daarnaast zouden particulieren/ bedrijven ook alleen aar met hun eigen munt (land van herkomst) moeten mogen betalen bij internationale handel.
De mens is de asset achter de munt, overheden worden gedwongen om goede balans tussen arm en rijk te waarborgen.

Andersdenkend | 14-04-23 | 20:04 | 2

De waarde van een munt laat zich lastig koppelen aan iets. Zelfs koppelen aan goud is lastig; de goudstandaard is destijds met goede reden losgelaten. De waarde van een munt is ook niet wat de gek ervoor geeft. Ze wordt voor een groot deel bepaald door de onderliggende economie, vooral handel, maar waarde-opslag telt ook mee. Het is vervolgens in ons belang om die waarde stabiel te houden, bijvoorbeeld door de geldvoorraad met de economie mee te laten groeien.

Dat kan de VS nog wel eens opbreken, die hebben behoorlijk geld kunnen bijdrukken omdat de economie ook groeide... inclusief zo'n beetje alle verhandelde olie. Als dat laatste deel van de dollar-economie wegvalt, kan de waarde van de munt wel eens een enorme dreun krijgen.

Muxje | 14-04-23 | 20:19

@Muxje | 14-04-23 | 20:19:
Wat ik heb begrepen van de USA is dat ze altijd alleen maar olie hebben gekocht en hun eigen voorraad hebben opgespaard. Of dat impact heeft of dit hele verhaal weet ik niet.
De koppeling is over gegaan van goud naar het zwarte goud.
Ik blijf er bij dat de menselijke koppeling op termijn de beste is.

Andersdenkend | 14-04-23 | 20:34

Geld kan je niet eten, op de chocolademunten van Sinterklaas na.

Mr_Natural | 14-04-23 | 20:03 | 2

Misschien heeft de US Army een oplossing in petto voor dit probleem?

Teluitjewinst | 14-04-23 | 20:02

Na dit te hebben gelezen weet ik het, ik koop gewoon Roebels…

Ommezwaai | 14-04-23 | 20:00 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Zolang de Yuan/Renminbi een fixed value heeft gaat het volgens mij niks worden. De Chinezen hebben zich de afgelopen jaren al wat flexibeler opgesteld, maar laten ze die munt eens op de vrije valutamarkt gooien in plaats van deze kunstmatig laag te houden. Een pegged value wordt geen wereldmunt, daar helpt alle goud en zijn moeder in de wereld opkopen ook niet aan. Just my € 0,02.

goedverstaander | 14-04-23 | 19:59 | 2

Just your $ 0,02;).

Ichneumonidae | 14-04-23 | 20:01

En onze leiders maar wegkijken terwijl de Chinezen ons een virus opsturen, Afrika leegroven en Rusland bewapenen.
Door weg te kijken en China niet te boycotten geven ze ook vrije baan voor de invasie van Taiwan. Er kleeft heel veel bloed aan hun handen.

Nonkel Frituur | 14-04-23 | 19:50 | 10

@Nonkel Frituur | 14-04-23 | 20:30: Ja, en met 1 ding leggen de VS, Israël of de EU Cairo plat.
When push comes to shove.

Ichneumonidae | 14-04-23 | 20:43

@Abject | 14-04-23 | 20:35: Wij hebben onze provincie méér gegeven dan we eruit gehaald hebben. Vandaag roven de Chinezen daar voor 80 miljard Euro grondstoffen en ze betalen er 4 miljard voor. Dat is 95% diefstal.
Het is een mythe dat Europeanen Afrika zouden uitgebuit hebben. We hebben daar wegen en spoorwegen aangelegd, ziekenhuizen en scholen gebouwd, gratis onderwijs gegeven, gratis geneeskunde, allemaal zaken die niet in verval zouden geraakt zijn als wij daar nog waren.
En wij zijn echt niet rijk geworden van een beetje chocolade en wat rubber.

Nonkel Frituur | 14-04-23 | 20:46

Dag meneer Friteer, doet u mij maar een petatje met weer.
Niet altijd eens, maar hier zet u het zonneklaar neer zoals het er voor staat.

hallevvezool | 14-04-23 | 22:07
▼ 7 antwoorden verborgen

Alweer het einde van de dollar? Lijkt het einde van de aarde wel, dat wordt ook iedere week opnieuw voorspeld.

RandyBiel | 14-04-23 | 19:37 | 2

Macaroni is niet de grote baas

Nederlandop1 | 14-04-23 | 19:47

Net zo iets als ophouden met roken, mijn buurman doet dat iedere dag.

jan huppeldepup | 14-04-23 | 20:01

Rusland had de laatste jaren toch ook een enorme hoeveelheid goud gekocht,? Hoor je niemand meer over.

Hadena | 14-04-23 | 19:34 | 2

Waarom zou Rusland goud kopen als ze een van de grootste producenten ter wereld zijn? Ik heb dat nooit begrepen, maar wellicht weet ik ook niet hoe die goudhandel precies werkt.

rederijker | 14-04-23 | 20:27

Wellicht om de goudstandaard terug te brengen. Geeft vertrouwen in de roebel, ook buiten Rusland.
Banken kochten of kopen ook massaal goud in.

the_w | 15-04-23 | 06:59

China is geen democratie zolang dat niet veranderd zullen ze nooit de wereld reservemunt “leveren”.

MargauxGrandCru | 14-04-23 | 19:31 | 3

Welke democratie? Die van Brussel? Die in de VS? Of in Turkije?
Wat is vandaag de dag eigenlijk nog "democratie"?

Abject | 14-04-23 | 20:03

@Abject | 14-04-23 | 20:03:
Dat je in ieder geval niet naar een heropvoedingskamp gestuurd wordt als je het niet met Rutte eens bent, of compleet gewist wordt uit de samenleving omdat je een andere mening hebt.

MargauxGrandCru | 14-04-23 | 20:35

Ik dacht dat die Chinezen al meer dan een decennia hun dollars voor goud aan het inwisselen waren, zijn ze daar nou nog niet mee klaar?

zwellevertje | 14-04-23 | 19:28 | 8

@Ichneumonidae | 14-04-23 | 19:50: Ook in de hongerwinter was je meer waard met goud dan grond. Al is het maar omdat eigendomsaktes zonder overheid maar weinig waard zijn.

Abject | 14-04-23 | 20:06

dat kan helemaal niet, er is niet genoeg goud. Als de USD zou vallen is china ineens 90% van zijn bezit kwijt.

AntiZanicz | 14-04-23 | 23:42
▼ 5 antwoorden verborgen

De welvaart van de Amerikanen word kunstmatig in stand gehouden door de Dollar hoog te houden. O.A. door de Dollar te kopelen aan de olie.
Als dat zou worden losgelaten zou de Amerikaanse economie instorten.

Osdorpertje | 14-04-23 | 19:28 | 2

Denk ik ook. Feitelijk hebben ze hun olie import gratis omdat die in dollars moet worden afgerekend. Als je nu energie(olie) x kunde X grondstoffen= welvaart neemt heb je een aardige voorsprong op de concurrent die de olie wel zelf moet betalen.

Cunucu | 14-04-23 | 20:06

@Cunucu | 14-04-23 | 20:06: De VS?
"The United States now leads the world in oil production, surpassing Russia and Saudi Arabia.'

Ichneumonidae | 14-04-23 | 20:18

Er wordt geschreven en gedacht alsof de val van de dollar als wereldreservemunt morgen zou plaats kunnen vinden. Die kans is zeer klein, vooral omdat er geen echt alternatief is. BRICS is lachwekkend, de Yuan is... nou ja, chinees en de euro moet het eerst zelf maar eens overleven. Voorlopig blijft die dollar nog wel even.

PolarWolf | 14-04-23 | 19:27

Maak me geen enkele zorgen over de dollar. De beste financiële toppers (en zeer vermogenden, waaronder corporate) zitten in de VS.
De komende dertig jaar? Geen enkel probleem.
Nou ja, de VS zijn weliswaar 's werelds grootste debiteur, maar wie kan dat geld ophalen?
Zoals het gezegde gaat: Heb je € 1.000 schuld, heb je een probleem. Heb je 1 mld schuld heeft de bank een probleem.
Hup Westen!

Ichneumonidae | 14-04-23 | 19:26

*Koopt meer bitcoin

Demuzieksmaak | 14-04-23 | 19:25 | 1

bij onbenul niet handelen .

AntiZanicz | 14-04-23 | 23:41

Tegen China zal de VS niks durven doen, maar voor andere landen geldt dat het inruilen van de dollar voor de Yuan (of Euro) een Casus Belli is. Sadam Hussain en Khadaffi weten daar alles van. Want voor mij was dat de reden dat de VS Irak en Libië aanviel. Onderschat het belang van de dollar voor de Amerikaanse hegemonie niet. Het is van levensbelang voor de VS en als deze trend zich doorzet zal de VS niet terugdeinzen voor een derde Wereldoorlog. Ben daar van overtuigd. Bedank verder het vrije marktdenken maar voor de groei die China doorgemaakt heeft. Ik loop niet voor niets te hoop tegen dag neo-liberale waandenken.

Bigi Bana Boy | 14-04-23 | 19:25 | 2

Idd casus belli. Gaan de Amerikanen niet verliezen, ook niet winnen.
Niemand gaat dit winnen.
Snif. Leuk je gekend te hebben, BBB.

Ichneumonidae | 14-04-23 | 19:29

Assad mag weer toetreden tot de Arabische Liga. Saoedi-Arabië werken aan een serieuze poging tot vrede met Iran, China rijgt dat alles aan elkaar middels Belt&Road.
De VS is haar grootste bontgenoot kwijt. Egypte heult ook al met de Russen.
Wat denk je nu zelf. De VS heeft amper nog mogelijkheden om Taiwan te versterken want Oekraïne. Ze kunnen er geen enkel front meer bij hebben.
De VS heeft zichzelf overspeeld.

Abject | 14-04-23 | 20:12

Wie het nu weet... is over 1 seconde of minder spekkoper... rien ne va plus... geld is niet meer van u...

BL!ZZ | 14-04-23 | 19:24

China wilde altijd concurreren met goedkope arbeid. Dat hebben ze inmiddels niet meer. Wanneer er meer vraag komt om te betalen met de Renminbi zal haar koers verder stijgen. Dag concurrentievoordeel.

BrutusBosch | 14-04-23 | 19:23

Nou hier op vakantie in nicaragua hebben ze toch maar wat graag de yankee dollar. Liever dan de lokale hutseklutsies.

Zatkniss | 14-04-23 | 19:16

Voorlopig heb ik liever een stevige dollarpositie dan een yuanpositie.

Maar ik houd mijn ogen open..

Wijze uit het Oosten | 14-04-23 | 19:11

Een gelegenheids-coalitie van post-koloniaal rancune. Dat gaat eventjes goed, tot ze er achter komen dat ze onderling eigenlijk net zo'n hekel aan elkaar hebben.

Een Chinees, een Arabier, een Indiër en een armoedige Rus liepen een bar binnen zonder dollars, ze kwamen naar buiten zonder geld.

Linkse Zakkenvuller | 14-04-23 | 19:11 | 4

@Wattman | 14-04-23 | 19:18: Veel ingewikkelder is het idd niet. De VS vernietigen zo nodig de halve wereld.
Kost een paar dollars, heb je ook wat.

Ichneumonidae | 14-04-23 | 19:54

Postkoloniale rancune? Het Europese westen had (en heeft) koloniën; de VS gaat er prat op dat zij een kolonie waren en een onafhankelijkheidsoorlog van Engeland wonnen.
Europa is een wingewest voor de VS; de meeste Europeanen vinden dat terecht, want ze hebben ons bevrijd. En inmiddels bezet.

De VS heeft een wereldrijk. Het is een dwingeland die zich steeds meer macht, bezit en macht over anderen toe-eigent.

De verspreiding van democratie, liberale waarden en mensenrechten is propaganda.

Arachne | 14-04-23 | 22:51

@Arachne | 14-04-23 | 22:51: USa koloniseert Midden/Zuid-Amerika, Filipijnen, veel eilanden over de hele wereld. Zoals Okinawa enz. Ook veel impliciet kolonialisme.
Overigens zijn ze zelf als USA kolonisator van land der Indigenen volken. Dat dat eerder doro Spanje en Engeland gebeurde en dat ze dat overgenomen hebben maakt het niet plots een vrij nieuw land.

AntiZanicz | 14-04-23 | 23:40
▼ 1 antwoord verborgen

De laatste paar jaar hebben de Amerikanen echt als een waanzinnige Dolkars lopen printen zonder dat de Dollar wat van waarde inleverde. Het zou zo maar kunnen dat de Dollar momenteel overgewaardeerd is in de internationale handel.

Osdorpertje | 14-04-23 | 19:06 | 3

Het zou ook zo maar kunnen dat het niet zo is.

Zoiets | 14-04-23 | 20:03

De status van reservemunt geeft die waarde. Ieder land is verplicht dollars te kopen en een reserve aan te leggen. Daarnaast worden in landen waar die de VS "bevrijdt", zoals Irak, de nationale munt gedestabiliseerd en wordt de dollar het defacto betaalmiddel.
De positie van de dollar wordt overeind gehouden door a) het machtsmiddel van sancties (die het westen (allies and partners) moeten volgen), de 800 militaire bases BUITEN de VS en de marine (inclusief marine gevechtsvliegtuigen).

In het kort: de macht komt uit de loop van een geweer.

Arachne | 14-04-23 | 22:45

er is helemaal niet bij gedrukt. M3 is gewoon gelijk gebleven.
U heeft geen idee.

AntiZanicz | 14-04-23 | 23:37

De VS kan landen sanctioneren als ze niet meewerken.
Maar hoelang nog...

AdvocatusDiaboli | 14-04-23 | 19:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl