Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof — Urgendatuig, tanks en Tjeerd66


Draagvlak is belangrijk, 3 voorbeelden

SGP’er Chris Stoffer diende woensdag tijdens een debat over de Europese klimaatwet een motie in waarin hij het kabinet oproept te onderzoeken of het ook wat minder kan met allerlei belangenclubs zoals Urgenda die naar de rechter stappen en daarmee enorme invloed op het landsbeleid uitoefenen. Dat kan volgens de SGP’er door bijvoorbeeld eisen te stellen aan wie zij precies vertegenwoordigen, hoe groot hun achterban is.  

Interessant punt van de mannenbroeder. Want hoe staat het met de representativiteit van bijvoorbeeld Urgenda? De originele Urgenda-zaak werd in 2013 met een kleine 900 mede-eisers aangespannen (Ter vergelijking: in 2021 stemden 215.249 kiezers op de SGP). Grootste geldschieter is de dubieuze Postcodeloterij die de afgelopen jaren 8,8 miljoen euro naar Urgenda heeft overgeboekt.

Stak Stoffer een emmer kittens in brand?

Of zoals Stoffer het zegt: “Wij controleren het kabinet en niet clubs als Urgenda, gesponsord en gesubsidieerd door de Postcodeloterij.” Met name Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) reageerden alsof Stoffer zojuist voor hun ogen een emmer kittens in brand had gestoken. Hun volstrekt hysterische reactie moet u maar even terugkijken.

En daar komt het onderwerp van deze kolom om de hoek kijken: draagvlak. Niks mis mee dat het kabinet wordt gedwongen aan de door zichzelf gestelde klimaatdoelen te voldoen maar dat is aan de Tweede Kamer. En niet aan Marjan Minnesma van Urgenda (met haar opruiende Willem Engel-gedrag).

Patriots, tanks en F16’s voor Kiev

Een GroenLinkser en een PvdA’er die wel het belang van draagvlak inzien zijn Kati Piri en Tom van der Lee, bleek donderdag tijdens een overleg met minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) over de Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne. Het roodgroene duo wees de minister er op ‘dat mensen thuis geen idee meer hebben van wat Nederland nastreeft met de steun in deze oorlog’.

Piri en Van der Lee hekelden het feit dat de coalitie nogal op de troepen vooruitloopt. Zo zei premier Mark Rutte bij een persconferentie in Washington dat Nederland Patriot-raketten zou gaan leveren. Ollongren vertelde op tv bij Nieuwsuur (en Rutte in een Duitse krant) over de mogelijke levering van tanks. En D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat voortdurend in de media weten dat Nederland zo snel mogelijk F-16’s moet leveren. Maar die eenzijdige benadering werkt dus niet in het publieke- en politieke debat. Resultaat: PvdA en GroenLinks die tot nu toe het Oekraïnebeleid steunden trappen op de rem.

Dat was niet gebeurd als de coalitie wat meer oog had gehad voor draagvlak. Wat bovendien niet meehelpt qua draagvlak is dat het er op lijkt dat Ollongren donderdag diezelfde Tweede Kamer heeft voorgelogen (of de Duitsers liegen, dat kan ook. Qua draagvlak maakt dat niet uit).

Buffet D66-congres

De (bereidwillige) boer en de grote bek van Tjeerd66

Nu we het toch over D66’ers en draagvlak hebben. Tjeerd de Groot, een soort Sjoerd Sjoerdsma qua drammen maar dan kaal en brilloos. Hij scheidde vrijdag voorafgaand aan een optreden bij Op1 wat tweets af. Zo valt hij hier coalitiegenoot(!) Derk Boswijk (CDA) aan en hier gooit hij een dreigend “Dan wordt het onteigenen” op de boeren in het geval het doel van de vrijwillige uitkoop van 3000 boerenbedrijven niet wordt gehaald.

Dat gaat over de kwestie van de piekbelasters. Het kabinet krijgt de lijst maar niet rond. Ondanks deze vertraging houdt het kabinet vast aan de deadline van november waardoor een boel boeren voorlopig in de piepzak zitten.

Pijnlijk, in november vorig jaar waren er al 700 boeren die aangaven uitgekocht te willen worden. Maar omdat De Groot en de zijnen er een potje van maken stokt dat proces. Ook hier komt het weer neer op draagvlak. Zelfs de boer die uitgekocht wíl worden krijgt een grote bek van Tjeerd66.

Tijd voor een draagvlakmeting

Het zoeken en vinden van draagvlak maakt het leven van politici, bestuurders en burgers prettig. In een democratie beslist idealiter de meerderheid met een serieus oog over minderheden. Maar in het geval van Urgenda leggen Minnesma en haar nog geen 900 mede-eisers met hulp van de rechter de rest van Nederland hun wil op. De coalitie die voortdurend naar bondgenoten moet zoeken heeft afgelopen week medestanders PvdA en GroenLinks in het Oekraïne-dossier van zich weten te vervreemden. En Tjeerd de Groot weet zich met zijn dogmatische gedram bij werkelijk iedereen onpopulair te maken.

Tijd voor een draagvlakmeting. Gelukkig is het bijna 15 maart.

Reaguursels

Inloggen

OK. Voor alle 'Trias Politica'-roepers die menen ultiem te deugen:

1. Een wet willen aanpassen is gewoon netjes binnen de lijntjes van de Trias Politica.
2. Verdragen hebben soms geen zogenaamde verticale werking en dan kunnen we als burger de Staat niet houden aan toepassing ervan.

Het was bij Pim Fortuyn ook al zo een oerdom argument: die wilde de grondwet aanpassen en dan ben je en gevaar voor de rechtsstaat volgens de linkse deugers.

Nee, dan ben je politicus. Als die iets willen, nemen ze daartoe wetten aan.

En als verdragen te veel verzieken in Nederland, dan zeg je die op.

Allemaal, stuk voor stuk, netjes binnen de lijntjes van de Trias Politica.

Word je bij de linkse meuk geselecteerd op domheid en incontinente emotionaliteit?

Ik vind van mening verschillen prima, maar tegen aperte stupiditeit is het verloren moeite aan te praten.

Dat is een gevaar voor de democratische rechtsstaat.

Zomaarwat | 12-02-23 | 16:49 | 2

Dat zijn zomaar wat goed opgemerkte waarnemingen.

ratelaar | 12-02-23 | 17:45

We hebben hier geen Trias Politica, nooit echt gehad trouwens. We zijn een Monarchie met een grondwet, geen republiek.

Sans Comique | 12-02-23 | 19:27

Suzanne Kröger en Joris Thijssen en Mw Theunissen van de Partij van de Dieren hebben gewoon gelijk, mijns inziens.

cugel | 12-02-23 | 16:44 | 5

@cugel | 12-02-23 | 17:02: Ok de natuur beschermen, pleur 50% van de nederlanders er uit, voornamelijk de werklozen en de mensen met een bullshitbaan en u bent een heel eind richting het urgenda doel. Hoe wilt u dat gaan doen? Er wonen gewoon teveel mensen in nederland, er zijn te veel bullshit banen, en als de natuur niet in kan grijpen met een ziekte of pandemie moet de staat dat maar doen. En niet door de ouderen er uit te gooien want die hebben in asbestwolken gestaan, 50kg per keer de steiger op gesjouwd etc en zo nederland opgebouwd op voorwaarden van dezelfde staat waar wij nu onder gebukt gaan. De molukkers kregen ook zo'n bullshitverhaal te horen over een autonome staat en ga zo maar door. Links is wat dat betreft niet reeel en belooft vanalles wat niet waar gemaakt kan worden, wie gaat er anders nog een bedrijf beginnen als alles maar afgeroomd zou worden ten behoeve van de niksnut?

brie-de-penis | 12-02-23 | 19:48

@brie-de-penis | 12-02-23 | 19:48:
Als we eerst eens gewoon de realistische plannen van bijvoorbeeld de partij van de Dieren gaan uitvoeren voor we aan rechtse fantasieën als het verwijderen van de halve bevolking gaan beginnen?
In dat kader las ik net een goede grap:
Wat is er waar aan de veel gehoorde kreet dat we onszelf scheel gaan betalen als groen links ooit aan de macht komt?
Er is een bekende Joodse mop. Komt een Joodse man bij een rabbijn met een brandende vraag:

"Wat zal ik met mijn geld doen, aandelen kopen of op een spaarrekening zetten? Als ik aandelen ga kopen, kan de waarde dalen, en als ik mijn geld op een spaarrekening zet, wordt het steeds minder waard door de inflatie…"

De rabbijn doet al zijn mond open om antwoord te geven, opeens rent een jonge vrouw in een bruidsjurk naar binnen:

"Sorry dat ik u zomaar stoor maar ik ga vandaag trouwen en ik ben even vergeten hoe ik straks moet gaan liggen: op mijn rug of op mijn buik?

"Ik ga je een ding zeggen, mijn kind, maakt niet uit hoe je gaat liggen, wordt je toch genaaid. Trouwens, meneer, dit is ook het antwoord op uw vraag!"

Bij dezen dus. Maakt niet uit wie aan de macht blijft of komt, ga je je scheel betalen. Deal with it.
@omanders | 12-02-23 | 17:43:
Lijken mij prima argumenten.

cugel | 12-02-23 | 22:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Urgenda, de PC Loterij, het kabinet en de pers collaboreren. Niemand in deze configuratie houdt de ander scherp, een enkele roepende in de woestijn daargelaten maar dat heeft slechts een symbolische betekenis. De kiezer staat voortdurend buitenspel en mag slechts belastinggeld afdragen.

tectonicos | 12-02-23 | 16:04 | 1

Een verdere uitholling van de democratie een gevaarlijke ontwikkeling die steeds verder doorgaat. Het was grappig om te zien dat die PvdA gast toegaf dat de Tweede Kamer tekort komt in het controleren van de regering met de uitvoering van aangenomen wetten. Dat was voor hem het argument dat individuen en kleine belanggroepjes naar de rechter moeten gaan. Simpelweg zij kunnen dat dus niet. Wat een armoede is dit! Het wordt hoog tijd dat de PvdA zichzelf opheft.

Xbitt | 12-02-23 | 18:38

In NL heeft ieder individu/groep het recht om naar de rechter te stappen. Een Rechtstaat heet dat. Moeilijker is het niet.

Glas-Plas-Was | 12-02-23 | 15:47 | 6

@de IJsman | 12-02-23 | 16:17: Terecht, maar dat wil niet zeggen dat de gevolgen voor de gehele bevolking dienen te gelden. De rechter kan besluiten tot een beperkte aanpassing die alleen gevolgen heeft voor de klagers.

Jan_Pietersen | 12-02-23 | 16:56

Het probleem met Urgenda is dat zij juridisch spreken namens het algemene belang, en dat is natuurlijk niet zo. Het is absurd dat dit zo in Nederland is geregeld.

therealbraindump | 12-02-23 | 18:05

@therealbraindump | 12-02-23 | 18:05: de rechter volgt de rechtsregels en toetst de wet niet,een wet laten vervallen of veranderen beslist de wetgever en de rechter volgt ,als de wet er niet meer is kan de rechter hem ook niet volgen, hoe meer regels des te slechter het in het algemeen gaat.snel afschaffen die rechtsregel dan hebben we minder last van een kleine fanatieke populistische activisten minderheidsgroep die pleegt te stellen te handelen voor het algemeen belang wat een utopie is.

Coolcalmcollected | 12-02-23 | 20:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Begrijpend lezen is toch wel heel moeilijk. Iedereen hier over de kling dat SGP zich niet met rechtsgang moet bemoeien terwijl het alleen maar over de ruimhartige financiering van anti overheidsclubjes ging waarvan het maatschappelijk draagvlak onduidelijk is.

HD50 | 12-02-23 | 15:40 | 4

.@Schoorsteenveger | 12-02-23 | 15:45: Het noemen van de ANWB als een club die veel mensen representeert in tegenstelling tot Urgenda was niet zo slim. Hij gaf de protesteerteers een stok om mee te slaan. Dat het controleren van de regering aan de 2de Kamer is daar heeft hij groot gelijk in. Het idee dat elk rechtsgeldig persoon de gang naar de rechter moet kunnen maken om de regering ter verantwoording te roepen loopt ook nog een keer mank met het tegenwerken van het referendum, ook door de SGP. Ben je voor het één dan ook voor het ander. Of te wel, het was een zwak betoog.

forecastle | 12-02-23 | 16:59

Ze bemoeien zich inderdaad niet met een rechtszaak.

Het dommige gepraat van die eerste twee Kamerleden, de derde laat ik even voor wat het is, is triest. Ze leren echter te framen en niet inhoudelijk correct of logisch na te denken. Het is één groot gedeug en emotionele communicatie.

Alsof ze een commercial voor 10-jarigen maken.

Zomaarwat | 12-02-23 | 17:04

@forecastle | 12-02-23 | 16:59: Die ANWB wél laten procederen is inderdaad niet handig. Het is in ieder geval beter dan dat zo een clubje als Urgenda dat mag. Maar de kern raakt het niet: de Regering streeft zaken na en alleen de Tweede Kamer controleert dat. Op die basis zijn die bziarre verpl;ichtingen ook aangegaan. Nu rechters zich vrij voelen blijkt maar weer dat je nooit dat soort verdragen moet tekenen.

De tweetrapsraket was dus: eerste trap was 'Parijs' tekenen terwijl je niet van plan bent het echt uit te voeren en de tweede trap een rechter die op basis van zijn interpretatie van de wet meent dat de Regeling/Staat zich aan 'Parijs' moet houden.

Als dat laatste duidelijk was geweest, had 'Parijs' veel moeilijker gelegen en waarschijnlijk niet doorgegaan.

Om dit soort situaties helder te krijgen en te houden, en werkbaar, wil o.a. de SGP dus de wet aanpassen. Dat die wet nog wel verder kan worden aangescherpt behoeft voor mij geen betoog: ook geen ANWB die een rechtszaak aanspant.

Dus, ja, die SGP had nog rechtlijniger mogen zijn maar ik ben al blij dat er een partij is die inziet dat hier verandering nodig is om zaken behapbaar en uitvoerbaar te maken. En om niet in de toekomst wederom verrast te worden.

Zomaarwat | 12-02-23 | 17:09
▼ 1 antwoord verborgen

Weergaloos die foto van de koe. Zo denk ik al jaren over Brussel en wat er op het binnenhof zit.

ben01 | 12-02-23 | 15:39

RTL laat volledige producties door de Postcode Loterij betalen. Feitelijk zou dat prijzengeld moeten zijn. En zo worden de onnozelen afgezet en opgelicht.

Bolhoed | 12-02-23 | 15:33

Urgenda = GroenLinks logisch dat Suzanne Kroger loopt te schuimbekken op Chris Stoffer. Chris (en BBB ) gaat GroenLinks de mogelijkheid ontnemen om via een witwas Ubocht omweg de politiek te beinvloeden ten gunste van GroenLinks

HetOorAakel | 12-02-23 | 15:30

Het valt ook op dat elke twee en persbericht van wakker dier als “nieuws” en feit gebracht worden door alle radiostations, tv en kranten Ik denk dat het probleem is dat alle media gewoon lui zijn en allen maar Reuters en persberichten van ngo’s kunnen over typen.

Snap_het_ook_niet | 12-02-23 | 15:28

Het zijn de gesubsidieerde NPO-media die alles van Urgenda en andere schilderij/wegenplakkers/RaRa paard Volkert-activisten een constant pseudo-deugend podium geven. De foute elite van dit land dirigeert alles subliem snel naar chaos en dan trekken ze naar het platteland om te eten. Nog welkom??

hagelkruis | 12-02-23 | 15:14

Dit land wordt geregeerd door minderheden en schreeuwers. Van Groenlinksers en klimaatterrorristen, tot BLMers en LHBTQ-letterbak wokies. Het is ongekend wat een hoop inclusieve troep wij door ons strot geduwd krijgen. Laat ons met rust. Zorg voor politie, brandweer, goede zorg en degelijke huisvesting. Voor de rest? Gewoon leven en laten leven. Dit land is stuk gemaakt met regelbrijerij

Treff | 12-02-23 | 15:13 | 2

Tsja, dat lijkt wel zo, maar de rechter toetst aan de wet die door de tweede kamer en de eerste kamer zijn goedgekeurd.

Dat linkse clubjes daar gebruik/misbruik van maken is soms heel erg KUDT, maar dan is de wet natuurlijk KUDT, niet die clubjes.

Peerkeoud | 12-02-23 | 15:16

@Peerkeoud | 12-02-23 | 15:16: Eensch!
De overheid is zo regelgeil dat ze keer op keer lijkt te vergeten dat het bedenken van regels ook nadelen kan hebben, bijvoorbeeld dat je er als overheid aan de haren bijgetrokken wordt om die regels na te leven.
Er is een chronish gebrek aan lange termijn visie, dat zorgt voor kortzichtigheid, scoren voor de buhne en daarna hard wegrennen voor de gevolgen.

Ik roep het al een tijdje.. het is tijd voor een hele grondige verandering in onze democratie: Zorg voor verantwoordelijkheid! Als een minister (hallo Robbie Jetten) de zin doordrijft, maak hem dan tenminste deels verantwoordelijk voor schadelijke gevolgen!

DatInternetDingetje | 12-02-23 | 15:29

Het staat elke (groep van) Nederlander vrij om naar de rechter te stappen en hem/haar/hen te vragen om regeringsbeleid te toetsen aan het algemeen belang. Je kunt geen eisen stellen aan die Nederlander(s) als het gaat om de vraag of er werkelijk sprake is van representativiteit.
Maar je mag wel vragen om helderheid, duidelijkheid en transparantie als het gaat om representativiteit. Bij Urgenda bijvoorbeeld, zeker als die club zich onder die vlag richting de rechter begeeft, lijkt het me niet meer dan redelijk om te eisen dat er volledige transparantie is inzake de vraag hoe de club gefinancierd wordt, door wie, en wie de club nou eigenlijk representeert. Al is het alleen maar om klasse-justitie te voorkomen. Iedereen kan in beginsel naar de rechter gaan, maar enkel diegenen die het systeem snappen en voldoende middelen hebben kunnen uiteindelijk alle hindernissen nemen.
Ik begrijp die Stoffels wel, maar hij zit ergens tussenin te klooien. Hij moet zich óf richten op het probleem van de ongelijke bereikbaarheid van het rechtssysteem, óf op de vraag wat de verhouding tussen de rechterlijke macht en de uitvoerende macht is als het gaat om het algemeen belang. Als het zo is dat de rechter meeregeert, dan betekent dit dat enkel diegenen die de rechter weten te bereiken macht via de rechter af kunnen dwingen.

Schoorsteenveger | 12-02-23 | 15:02

Zwak van Stoffers. Een rechtzaak is een rechtzaak, ongeacht wie hem aanspant. Het zou pas kwalijk worden als de postcodeloterij de rechter zou betalen.

lekgoot | 12-02-23 | 14:58 | 1

Twee essen omhoog gooien doet.

lekgoot | 12-02-23 | 15:00

De staat/de regering heeft zich laten ringeloren door milieuclubs.
De clubs die haast onhaalbare, onbetaalbare eisen op tafel heeft gelegd.
De overheid heeft zich (terecht) laten overtuigen dat er iets moest veranderen.
De snelheid waarmee en de manier waarop is een vergissing gebleken.
Een wurgcontract dat ze n.b. zelf deels hebben opgesteld.
En ja, dan zijn er nu clubs die de overheid willen houden aan hun eigen kromme afspraken.
Je kunt het Johan Vollebroek niet eens kwalijk nemen de overheid een spiegel voor te houden.
Zo zijn er nog een paar onhaalbare verplichtingen die de overheid zichzelf heeft opgelegd, die ze niet of nauwelijks kunnen waarmaken.
Aantal vrouwen in de top bijvoorbeeld of het aantal mensen met een kleurtje bijvoorbeeld.
Het pogen is schoon, maar de lat ligt te hoog.
Bovendien gaat het ten koste van kwaliteit.
Ik vind Urgenda ronduit kudt, maar begrijp hun standpunt wel.
Het zijn de nadelen van teveel inspraak.
Democratie is het mooiste systeem, maar niet altijd zaligmakend.
Althans, niet voor iedereen.
Overheid moet haar huiswerk beter doen.
Verder heeft meneer vd SGP een punt, maar toch ook weer niet.

Ruimedenker | 12-02-23 | 14:43

Ik weet niet of Stoffer's methode de juiste is. Als de wet niet gehandhaafd wordt, maakt het niet uit of één persoon het zegt of honderd. Ik zie meer heil in subsidie intrekken van clubs die de staat voor de rechter slepen. Doe dat maar met je eigen geld en niet met geld gegeven door de hand die jou voedt.

Battery!!! | 12-02-23 | 14:43

Dat is de tirannie van de hard gillende minderheid. Urgenda denkt, net als die mafklappers van ER, dat de wereld vergaat “tenzij”. Feitelijkheid, democratie, draagvlak en openbare orde zijn allemaal ondergeschikt want deze hysterische marginalen menen het licht te zien waar de stilzwijgende en hardwerkende meerderheid nog in het duister tast. Het is niet anders dan die paar opruiers van KOZP, BIJ1 en nog zo meer die overal een racistisch complot in zien. Ook zijn feiten ondergeschikt aan anekdotes, zijn persoonlijk ingekleurde ervaringen belangrijker dan empirisch onderzoek en is democratie hooguit nuttig als middel om het heilige doel te bereiken.
Geef deze mensen geen groter podium dan ze op eigen kracht kunnen behalen door ze publiek geld te geven. Een drempel zou nuttig zijn: Je hebt bijvoorbeeld 60.000 stemmen nodig om het parlement in te komen, en dan nog sta je tussen 149 andere parlementariërs om je geluid te laten horen. Waarom zouden een paar roeptoeteraars méér invloed mogen hebben als ze een aanhang hebben van slechts een paar droeftoeters? Alleen omdat ze publiek geld krijgen en een zak poen van een loterijkoning?

Zeddegeizot | 12-02-23 | 14:35 | 6

@Zeddegeizot | 12-02-23 | 14:55: En die delen allemaal uw mening? Gelooft u hetzelf? Er is zeker een grote groep die organisaties als Urgenda ondersteunen.

Red shirt | 12-02-23 | 15:04

Los van het feit of je het eens bent met de wetten die Urgenda laat toetsen door een rechter (en daarin mogelijk jammerlijk gelijk in heeft gekregen), je kan Urgenda niet verwijten dat men opkomt voor het beleid dat ze zelf geweldig vinden. Dat er mogelijk een meerderheid van onze landgenoten het hinderlijke clubjes vinden, wil nog niet zeggen dat iemand of een organisatie een rechter niet zou mogen vragen om de wet te toetsen.

Peerkeoud | 12-02-23 | 15:21

@Red shirt | 12-02-23 | 15:04: Laat die mensen dan maar bijdragen aan deze rechtszaken. Mensen die mijn mening vertegenwoordigen krijgen geen zakken geld om rechtszaken te voeren. Is dat democratisch?

Bamako | 12-02-23 | 16:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Als het kabinet beter gecontroleerd werd was er ook geen rechtszaak geweest. SGP slaat hier volkomen de plank mis.

ScepticalMillenial | 12-02-23 | 14:34 | 1

Oh nee hoor, een debat over het gelobby van Kroes voor uber werd ook door de coalitiepartijen getorpedeerd. De nederlandse politiek is doodziek.

therealbraindump | 12-02-23 | 18:13

Typisch D66-gedrag van die Ollengrim. "Draegvlak? Nargens veur nodig. Wij van Deezasenzastig zijn de betere mansen, wij weten wat goed is veur dit land. En dat voeren wij uit; wat het plabs ervan vindt interasseert ons niet."

MAD1950 | 12-02-23 | 14:31

www.nrc.nl/nieuws/2023/02/10/nieuwe-a...
Kaag heeft laten uitrekenen of het verantwoord is om 24 miljard uit te geven aan het stikstofbeleid. Ze hoopte natuurlijk op een document waarmee ze op tafel kon dansen, de boeren de mond kon snoeren, en de oppositie kon vermorzelen. Maar dat pakte iets ander uit, wanneer die 24 miljard wordt uitgegeven en alle stikstofdoelen worden gehaald en zelfs wanneer de volledige veehouderij verdwijnt is er met het huidige stikstofbeleid geen enkel scenario denkbaar waarbij er weer (bouw) vergunningen kunnen worden verleend. Nu niet en in de toekomst niet.
Kaag kan niks maar soms gaat er per ongeluk iets goed.

magirus | 12-02-23 | 14:23 | 1

Met dat geld kun je beter uit de euro stappen.

Schilder58 | 12-02-23 | 14:32

Dit land, ons land, wordt geregeerd door minderheden die veel aandacht opeisen en krijgen.

rman | 12-02-23 | 14:21

De politiek durft zich niet expliciet uit te spreken maar maakt een wet waarin allerlei doelen staan. Om geen populariteit te verliezen nemen ze niet de maatregelen om deze doelen te halen. Daarna rekenen zij erop dat organisaties vanuit "de samenleving" een rechtszaak aanspannen. En roepen ze moord en brand omdat ze door de rechter gedwongen worden. Vooropgezet plan.

Het brein erachter | 12-02-23 | 14:18 | 1

Precies, want de politiek betaald deze organisaties om het te doen met gemeenschapsgeld.

Bamako | 12-02-23 | 16:14

Wat die hysterische reacties betreft, ik kan me daar deels wel in vinden. Het zou de regering wel héél goed uitkomen als straks burgers of kleine clubjes niet meer naar de bestuursrechter mogen stappen omdat ze "geen draagvlak hebben", en dat die rechtsgang alleen nog weggelegd is voor grote organisaties. Organisaties waar het makkelijk zaken mee doen is. Dat was ook de reden van de vrij hoge drempel om destijds een referendum te mogen aanvragen: het idee was dat alleen grote clubs dat zouden kunnen. GeenStijl vond hoogstpersoonlijk een digitaal geitenpaadje... en dat referendum is vervolgens afgeschaft.

Het probleem van die rechtszaken is niet dat een klein en/of gesubsidieerd groepje actievoerders ze aandraagt; het probleem is dat die rechtszaken te winnen zijn door die clubs. De regering is allerlei verplichtingen aangegaan zonder de consequenties in acht te nemen, en krijgt nu het lid op de neus. De oplossing is dan ook om die regels, wetten en verplichtingen ongedaan te maken.

Maar gaat niet gebeuren natuurlijk. De regering staat op het punt dezelfde fout te maken met het aannemen van de wet IMVO (internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen). Een wet met vage kaders plus de mogelijkheid om daarover bedrijven aan te klagen, dus clubs als Urgenda staan straks elke week in de rechtszaal om DSM en Boskalis dwars te zitten. Iets waar de RvS al voor waarschuwde, maar dat advies werd in de wind geslagen. Geen wonder dat bedrijven al overwegen om zich elders te vestigen.

Muxje | 12-02-23 | 14:14 | 5

Heb een pest hekel aan partijen als GroenLinks, PvdA en pvdd. Maar ben het in deze eens met hun betoog. Echter zou wel veel meer focus willen hebben op 1. de financiering van organisaties als urgenda of die engerd uit Nijmegen. Daarnaast ook een beter beeld willen hebben van alle lobby clubs wat die in de achterkamertjes proberen te regelen en waar hun financiering vandaan komt. Als laatste als je algemeen belang predikt dan dient een rechter ook echt algemeen belang de toetsen. Krijg de indruk dag de rechter hierin alleen langs de lineaal van stikstof of milieu wetgeving toetst en niet langs de gehele lat van woningen, voedsel verkeersveiligheid etc. Dat kan ook niet want dat is te veelomvattend en zal de rechter terugverwijzen naar de politiek. In deze zou een aanpassing van de wet niet beter zijn waarin aan wordt gegeven dat een rechter breder dient te toetsen. daarnaast vraag ik mij af wanneer er een tegenbeweging komt die naar de rechter stapt voor het recht om te wonen of normale voedselprijzen.

Briver | 12-02-23 | 14:35

@Briver | 12-02-23 | 14:35: De rechter kan helaas geen belangen afwegen in dit soort zaken. Deels omdat we in Nederland onze eigen wetten ondergeschikt hebben gemaakt aan internationale verdragen, en alles wat onder zo'n verdrag wordt afgesproken. De rechter kan niet anders dan de staat aan de gemaakte afspraken houden.

Muxje | 12-02-23 | 14:40

@Briver | 12-02-23 | 14:35: Precies. Het zou interessant zijn om naar de rechter te stappen omdat het gevolg van de Urgenda rechtzaak andere Rechten van de Mens, zoals huisvesting, zorg verlening en betaalbaar voedsel door deze uitspraak worden aangetast. Het hele land gaat failliet

yawni | 12-02-23 | 15:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zie de link naar de video iet (terugkijken SGP'er in 2e Kamer)

Otto Normal | 12-02-23 | 14:13

Ik roep het al jaren: het reilen & zeilen van dit land wordt steeds meer en buitenproportioneel bepaald door fanatieke, zwaar gesubsidieerde en procedure-geile milieu- en klimaat-actiegroepjes die met z'n allen hooguit enkele tienduizenden aanhangers vertegenwoordigen.

De macht die door deze arrogante, zwaar moralistische mag-niet-clubjes over de Nederlandse burgers wordt uitgeoefend, is ronduit absurd en dient eindelijk eens te worden beëindigd.

Peter Emile | 12-02-23 | 14:12 | 4

Baal als een stekker nu dat die Postcodeloterij blijkbaar die Urgenda subsidieert met miljoenen. Kan dat zelf niet bepaald een algemeen goed doel vinden wanneer het onze boeren bestrijdt.

Jan, Leiden | 12-02-23 | 14:20

Neen. Het beleid wordt gemaakt door slappe politici, die vage wetgeving maken, waardoor clubjes als Urgenda de kans krijgen om zich overal tegen aan te bemoeien.

Ze worden in staat gesteld door de kabinetten Rutte, die een meester is in het ontlopen van verantwoordelijkheden. Het wegduiken achter (onder o.a. zijn verantwoording) internationale verdragen.

Het geeft hem en de zijnen de nodige ruimte om vertwijfeld zijn schouders op te halen en zeggen, tsja, we willen wel anders, maar de rechter heeft bepaald. Dat dat ligt aan "zijn" slechte wetgeving en door "hem" getekende verdragen wil hij en de zijnen graag vergeten.

Peerkeoud | 12-02-23 | 15:29

@Peerkeoud | 12-02-23 | 15:29:
Het is inderdaad raar dat al die Europese en internationale verdragen zonder slag of stoot aan de lopende band destijds zijn getekend zonder ook maar enigszins te denken aan de ernstige economische gevolgen die het voor ons land heeft. En dat ligt nu wel aan de basis van al die rechtszaken inderdaad die die Urgenda en soortgelijke clubs nu winnen. Het achterhoede gevecht heeft het kabinet (afgelopen kabinetten) volledig aan henzelf te wijten.

Jan, Leiden | 12-02-23 | 16:04
▼ 1 antwoord verborgen

Hè, het ging net zo lekker, de democratie links inhalen via de rechter. Helaas veroorzaken die wappies vooral problemen, omdat de wereld voorlopig voor ~80% op fossiel draait, en de energievraag mondiaal harder groeit dan het alternatieve aanbod.

Harry.Langezwaal | 12-02-23 | 14:06

Heeft Tjeerd zich al gemeld bij de fourier? Dan kan hij in de voorste gelederen mee het slagveld op. Oorlog is tenslotte leuk. Niet waar, omhoog gevallen vakkenvuller De Groot?

F. Jacobse | 12-02-23 | 13:57

Urgenda is slechts de boodschapper die de politiek via de rechter eraan herinnert dat het zich aan de eigen wetten moet houden. Daarom is het voorstel van SGP vrij kansloos. Het moet niet uitmaken wie de achterban is van een belangenclub of de financier. Wetten moeten voor iedereen gelden.

druif | 12-02-23 | 13:48 | 7

SGP zegt niet dat Urgenda niet naar de rechter mag maar stelt vragen of de overheid zulke clubjes wel moet financieren. Dat is heel wat anders.

HD50 | 12-02-23 | 14:25

@Red shirt | 12-02-23 | 14:23:
Lees de urgenda uitspraak nog even terug. Ook met toetsen aan de wet is er ruimte voor eigen interpretatie van de rechter.

amateurrr | 12-02-23 | 14:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Ollongren liegt? Van die waarheidsgetrouwe d666, die van de valse roddels over Remkes, penthouses in Scheveningen of bijbaantjes bij WHO en een ietwat verzwegen huwelijk? Je meent het

dathoujetoch | 12-02-23 | 13:42 | 1

Hoe is het trouwens met Jippe Pechtold? Bijna twee jaar oud meen ik.

F. Jacobse | 12-02-23 | 13:53

"SGP’er Chris Stoffer diende woensdag tijdens een debat over de Europese klimaatwet een motie in waarin hij het kabinet oproept te onderzoeken of het ook wat minder kan met allerlei belangenclubs zoals Urgenda die naar de rechter stappen en daarmee enorme invloed op het landsbeleid uitoefenen."

Is dit niet exact wat de SGP zelf ook probeert te doen, invloed op het landsbeleid uitoefenen? Daar is een motie voor bedoelt, lijkt mij. En de SGP is zelf toch ook een belangenclub, voor kergangers in hun geval? Dus zegt de SGP hier niet ook dat het wel wat minder mag, met die SGP?

Red shirt | 12-02-23 | 13:41 | 4

@Nichtsneues | 12-02-23 | 14:26: Wat is er mis mee om in vereniging het naleven van de wet af te dwingen? Dat gebeurt dagelijks overal.

Red shirt | 12-02-23 | 14:32

Als gekozen clubje in het nationale parlement is de poging van de SGP om te beïnvloeden ook de bedoeling dacht ik zo. Zo werkt dat in de politiek. Urgenda is niet gekozen, maar mogen natuurlijk wel vragen of de rechter vindt dat de regering zich aan haar eigen vage wetten houdt.

Peerkeoud | 12-02-23 | 15:34

@Red shirt | 12-02-23 | 14:32: Wat er mis mee is is sommigen hiervoor een flinke zak geld krijgen en anderen moeten de kosten zelf betalen.

Bamako | 12-02-23 | 17:19
▼ 1 antwoord verborgen

Maar wat is draagvlak.

Kom je toch weer uit bij het pijnpuntje en hete hangtaboe:
Snappen de burgers wel genoeg van wat er gaande is om draagvlak te geven, of voor een referendum.

Nee, want je kunt nu eenmaal niet overal specialist in zijn, dus onvoldoende informeren voor een goed draagvlak of keuze.
Of
Niet meer, want ook goedwillende mensen laten zich makkelijk opnaaien of op wappie-dwaalsporen brengen door demagogen die daar garen bij spinnen en daarmee ook nog even de democratie verstoren,
Of
Ja tot op zekere hoogte, maar in elk geval voldoende, want mensen kunnen zich voldoende informeren.

AdvocatusDiaboli | 12-02-23 | 13:40 | 6

Het idee van de democratie is beslissingen te ontrekken aan gespecificeerde belangen, zoveel als mogelijk nochtans. Het vertrouwen in de politiek is juist hierin gelegen, dat beslissingen steeds meer geïsoleerd genomen worden door specialisten en daarmee voorbijgaan aan het algemeen belang.
Het is arrogantie van "weldenkenden" die menen dat de volkswil uitgedrukt in een referendum tot foute oplossingen zou leiden die de Radbruchsche' Formel zou schenden. Maar dan zou je evengoed geen verkiezingen moeten houden.

Heurtebise | 12-02-23 | 13:58

@HoniSoit | 12-02-23 | 13:51: De pensioenwet en het betoog van Omtzigt doen mij sidderen van angst voor mijn toekomstig spaarpotje dat ik de afgelopen 34 jaar heb moeten opbouwen.

Peerkeoud | 12-02-23 | 15:38

@ peerkeoud
En terecht. Pensioenfondsen krijgen steeds meer inbesteringsopdrachten van de politiek. Beleggen in groene fondsen of in huizenbouw bijvoorbeeld. Maar pensioenfondsen moeten gewoon beleggen in zaken waar het rendement voorop staat en dat mag niet van de politiek. Die willen juist leuke dingetjes doen met die pensioenpot.

HoniSoit | 12-02-23 | 16:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarbij bewezen wordt dat je niet alles in wetten moet gieten een wet is wat dat aangaat een veel te strak keurslijf wat geen speelruimte geeft.
Eigenlijk een beetje raar als je een zwart/wit uitspraak uit een politicus probeert te krijgen gaat je dat niet lukken net als een duidelijk ja of nee maar ze leggen het zonder problemen in een wet en dat is dan weer einde discussie.

Toedels | 12-02-23 | 13:37

"Het roodgroene duo wees de minister er op ‘dat mensen thuis geen idee meer hebben van wat Nederland nastreeft met de steun in deze oorlog’."

Vertaling: burgers zijn te dom om de doelen en het beleid van de overheid te begrijpen en snappen niet waarom NL de Oekraïners steunt.

Wauw! Denkt die me even een partij minderwaardig over burgers! Nou, als je als burger dat niet snapt, dan heb je de afgelopen 1,5 jaar onder een steen geleefd. Hoe minderwaardig onze politici over burgers denken, vind ik soms best schokkend.

Ik denk eerder dat Piri en Lee over zichzelf praten. Het kan ook een teken zijn dat ze nú pas (eindelijk) zijn gaan luisteren naar alle kritiek (op die steun) die er van begin af aan er altijd al was.

gaffelbaard | 12-02-23 | 13:35 | 1

Neuh, wat is wat Nederland wil bereiken en is onze al bijna lege militaire magazijnen leegschudden de beste manier?
Training f16 kost jaren !

Nichtsneues | 12-02-23 | 14:28

Prima motie. De Tweede Kamer heeft het referendum dat de bevolking het recht gaf om de politieke beslissingen te verwerpen de nek omgedraaid. Diezelfde Tweede Kamer staat wel toe dat specifieke clubjes met een zeer kleine achterban het functioneren van de overheid, in het kader van het uitvoeren van eerder genomen politieke beslissingen, volledig plat leggen. Het zijn krokodillentranen van de genoemde politieke partijen die deze belangenclubjes optuigen en gebruiken voor hun eigenbelang. Pluim voor de SGP.

Jan_Pietersen | 12-02-23 | 13:32 | 6

@Red shirt | 12-02-23 | 14:04:
SGP stelt dan ook niet dat u de gang naar de rechter niet mag maken.

amateurrr | 12-02-23 | 14:09

Algemeen belang is ook voldoende huisvesting, voedselvoorziening en energie. Als we het over algemeen belang hebben. Kunnen we het dan ook even hebben over biomassa centrales (hallo groenlinks) en over de enorme milieuvervuiling van accu's, zonnepanelen en windmolens. we hadden volledig self sufficient van energie kunnen zij waren we 10 jaar gelden begonnen met de bouw van thorium reactoren. etc etc etc.

Briver | 12-02-23 | 14:26
▼ 3 antwoorden verborgen

De kwaliteit van de argumenten vind ik toch belangrijker dan de aantallen. Draagvlak is zeker verstandig, maar sommige draagvlakken vlakken de draagvlakken van de minder draagvlakkiggen wat uit. Als die Urgenda lui peoep zouden praten i.p.v. het willen bestrijden, hadden er toch wel meer mensen dit tegengehouden. Jammer dat de rechter steeds meer een politieke scheidsrechtertje moet gaan spelen.

TanteJuut | 12-02-23 | 13:22

Dit land kan wel wat meer SGP gebruiken

Arjan9401 | 12-02-23 | 13:17 | 11
▼ 8 antwoorden verborgen

Vandaag op WNL,
David Smeulders,
Full Professor in the section Energy Technology at Eindhoven University of Technology (TU/e) and Chair of Engineering Thermodynamics ,
ook Groen Linkser.

Hij zegt dat maar 5% van de energie nu komt uit zon en wind,
praat over een mix,
over een transitie via kolen,
vind het bijbouwen van kerncentrales bij Borsele een goed idee,
alle ballen op groen-populistisch op elektra zetten geen goed idee want we hebben een camping-netwerkje dat dat helemaal niet aankan,
en
op de vraag of hij wel eens door Jesse wordt gebeld...nee.
Ze hebben hun eigen mensen daarvoor in Den Haag...

Dus zo homogeen is Groen Links niet.

David Smeulders is natuurlijk wel een keiharde bèta.
Dus die kijken naar de samenhang der dingen, niet alleen idealisties tegen de klippen op.
Van die mensen die in de 2e kamer ontbreken zeg maar.

AdvocatusDiaboli | 12-02-23 | 13:16 | 5

@FrankOngerust | 12-02-23 | 13:48: 3% komt van Borssele, en in jaren waarin er relatief veel technische problemen waren met de centrale lag het soms onder de 2%.

W_F | 12-02-23 | 14:00

Heb het ook gehoord.

gato | 12-02-23 | 14:26

@FrankOngerust | 12-02-23 | 13:48: Dan doe je jezelf misschien wel tekort, ben zelfs al blij met de warmtepomp in mijn auto sinds 2013. Niks links woke hier, maar gewoon heel efficient en gezondheids bewust. Er gaat amper meer geld naar gas en benzine met al die afschuwelijke BPM accijnzen BTW uitstoot en ecoheffingen hier en dat is erg aangenaam die centen doe ik liever zelf leuke dingen mee dan jaar in jaar uit klakkeloos overmaken naar de staat met zijn belastingen en de energie maffia met haar woekerprijzen .. keck.usc.edu/study-links-adoption-of-...

Smoelensmid | 12-02-23 | 16:50
▼ 2 antwoorden verborgen

De Partij van de Activisten en de Groene Khmer willen dat er zo veel mogelijk geld gaat naar groepen die het Nederlandse belang actief ondermijnen.
Wat zij zelf niet voor elkaar krijgen in de Tweede Kamer om Nederland kapot te maken mogen die groepen buiten de democratie om alsnog zien te bereiken.

Osdorpertje | 12-02-23 | 13:16 | 1

Precies

Corretje | 12-02-23 | 13:57

Ik zie die spotjes van de Postcodeloterij steeds voorbij komen: 'Help ons om Urgenda te steunen om dit land te verkloten!' en 'Speel mee en help Artsen zonder Grenzen zoveel mogelijk Afrikanen voor de kust van Libië op te pikken!'
Oh, wacht....

goedverstaander | 12-02-23 | 13:15 | 6

Zeg die postcodeloterij dan ook gewoon op!

Er zitten wel meer dubieuze clubjes in de lijst met doelen die geld van de NPL krijgen.

gaffelbaard | 12-02-23 | 13:37

@AdvocatusDiaboli | 12-02-23 | 13:31:
"Met de opbrengst van een loterij moet het algemeen belang worden gediend" ze dienen in ieder geval niet mijn belang

Corretje | 12-02-23 | 13:59
▼ 3 antwoorden verborgen

De dingen benoemen zoals ze zijn..
Strakke opgave, strakke uitvoering..
Netjes hoor

@Bas Paternotte

AldNuut | 12-02-23 | 13:12 | 2

Sommigen noemen het een "hitpiece". Gewoon dat je kijkt naar je publiek hun "pet peeves" en dan iets in elkaar draait wat alle erogene puntjes raakt en vervolgens is niemand iets wijzer.

Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 13:17

In navolging van je reactie denk ik erover om je stukjes te herhalen.

donkieshot | 12-02-23 | 13:30

Gekke motie hoor. Draagvlak maakt niks uit, ik zou ook in mijn eentje een rechtszaak kunnen starten. Als ik hem win, en dat zou ten onrechte zijn, dan ligt dat aan de wet en eventueel de rechters.

John McClane | 12-02-23 | 13:12 | 3

Johan Vollenbroek wint aan de lopende band rechtszaken in zijn eentje en zonder draagvlak.

Osdorpertje | 12-02-23 | 13:19

@Komjehiervaker | 12-02-23 | 13:43: Dat is een beetje het probleem. De regering maakt er een zooitje van. Van ondeugdelijke wetten (tja, als je de tweede kamer vol volk zet dat maar één ding verlangt: een mooie carriére ná het tweede kamerlidmaatschap dan krijg je dat, denk ik) tot het domweg niet uitvoeren van die wetten. En dat alles: naar keuze. Want de verlammende wet op de stikstof (u weet wel, die verstikkende deken waardoor, volgens genie Jetten de plantjes doodgaan) is van de EU kan gerust genegeerd worden, net zoals andere landen dat doen.

Otto Normal | 12-02-23 | 17:57

Met al die linkse clubjes die zaken afdwingen via de rechter, begrijp ik wel dat sommige kamerleden gefrustreerd raken. Maar hoe sympathiek dit ook klinkt, ik denk niet dat het de bedoeling is. Rechters toetsen aan de hand van de wet (en niet al naar gelang iets wel of niet in het algemeen belang is, trouwens, zoals die vrouw aan de microfoon suggereerde) dus als de rechters jou telkens dwarsliggen, dan heb je als kabinet je werk niet goed gegaan. Omzicht heeft dit al meerdere keren aangegeven. Wetgeving is vaak onduidelijk of niet specifiek genoeg. Resultaat, rechters gaan de wetgeving zelf interpreteren in plaats van dat de wetgeving uit zichzelf al duidelijk is. Inderdaad zou het dan zelfs zo kunnen zijn dat ze de wet uitleggen op een manier die overeenkomt met hun eigen politieke voorkeur. Dan kun je gaan roepen dat clubjes de macht overnemen, of zoals Baudet, dat rechters de macht overnemen maar de basisoorzaak is dat rechters die ruimte überhaupt kunnen vinden in de wetgeving. Dus doe je werk beter dan is er geen reden om basisrechten van burgers versus be overheid in te perken.

Vtimmermans | 12-02-23 | 13:12 | 3

Het punt is nu juist dat rechters WEL toetsen aan het algemeen belang en daarin ook steeds meer ruimte nemen. Dat doen ze door de bepalingen van het EVRM (Europees Verdrag van de Rechten van de Mens) extreem ruim te interpreteren.

staat het bier koud? | 12-02-23 | 13:26

@staat het bier koud? | 12-02-23 | 13:26:
En daar bovenop ook hun eigen politieke voorkeur laten meewegen

Corretje | 12-02-23 | 14:02

Aan den linkerzijde zitten de poppetjes van PvdA en GL gewoon aan de tiet van Boudewijn Poelmann - voor een plekje elders na hun politieke ‘roeping’

Wensbaar Denken | 12-02-23 | 13:07

Wat betreft die 900 Urgenda-eisers, er spelen gemiddeld 2,97 miljoen deelnemers mee per trekking van de postcode loterij (www.postcodeloterij.nl/over-ons/winka...) Die 2,97 miljoen mensen staan allemaal achter de doelen van de postcode loterij. Toch?

koeberg | 12-02-23 | 13:07 | 3

Die staan alleen achter het doel een prijs te winnen. Liefst meer dan de buurman.

Risingson | 12-02-23 | 13:08

@Risingson | 12-02-23 | 13:08: en weten niet dat de postcodeloterij hoofdsponsor is van Urgenda. Van allen die ik dat heb gevraagd wist niemand dat.

Dwaalgast | 12-02-23 | 13:21

En ook sponsor van die hekkenplaatsers van natuurmonumenten met hun scheurende 4 wheel drives.

swassannuf | 12-02-23 | 13:28

In achterkamertjes in Brussel onhaalbare verdragen opstellen en hier zonder enig oog voor de consequenties je handtekening onder zetten heeft weinig met democratie te maken. En een rechtstaat die selectief de ene vage regel wel handhaaft (stikstof), en andere regels negeert (verdrag van Maastricht, Schengen, verbod op discriminatie bij toewijzing van huurhuizen) kan ik ook niet meer serieus nemen.

Wim_Kut | 12-02-23 | 13:04 | 1

> In achterkamertjes in Brussel onhaalbare verdragen opstellen en hier zonder enig oog voor de consequenties je handtekening onder zetten

Maar dan is dat aan de kamer om te controleren, niet de wettelijke consequentie.

koeberg | 12-02-23 | 13:14

Weer een mooi stukje van de beste stukjesschrijver van de stukjesschrijvers van GeenStijl.

R. Skickr | 12-02-23 | 13:01 | 1

Ik vind de term 'Urgendatuig' wel een zwaktebod. Haalt zijn hele betoog nogal onderuit.

Zenzeo | 12-02-23 | 13:13

D66 = democratie vervangen door regels, wetten, verdragen en d66 rechters.

zokanhetookja | 12-02-23 | 13:00 | 2

Er is altijd een uitweg. Dit heb je niet van mij. Maar ... let op he, maar ... er is nog een kans om aan de reptiel Kaag te ontsnappen. Je moet de boot naar Finland nemen vanuit Denemarken en dan je stil houden aan de grens, als je dan de grens oversteekt kom je bij Moermansk, en daar moet je jezelf aanmelden als vluchteling. Je moet gewoon de woorden zeggen:

"Ya ishchu ubezhishcha ot tiranii Yevropy, korolevstva Niderlandov i ugrozy NATO, mozhet byt', oni khotyat menya ubit'.."

Vertaling; "Ik zoek toevlucht voor de tirannie van de EU, het koninkrijk der Nederlanden en de dreiging van de NAVO, misschien willen ze me vermoorden."

Je kan het! Succes!

Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 13:09

Als redevoering roepen dat het het algemeen belang dient is toch zo intens lachwekkend van die Kroger. Het is haar belang en wellicht dat van haar achterban, maar ze moet zich stil houden over het algemeen belang. Dat is niet aan haar en derhalve een achterlijke drogreden waar een Kamervoorzitter eens korte metten mee moet maken.

amateurrr | 12-02-23 | 12:57

Wij leven allang niet meer in een democratie maar in een administratief totalitaire staat waar modellen en adminstratie het leven van mensen verwoest. Ik geloof alleen nog maar in revolutie van weldenkendheid waarbij wij afscheid nemen van modellen en problemen gaan oplossen. Sinds de industriële revolutie is de biodiversiteit verminderd, is het milieu vervuild en zijn lokale gemeenschappen opgeofferd aan de vooruitgang. En nu gaan wij ineens actief maar wel selectief aan het milieu en biodiversiteit doen! Laten wij de dijken doorsteken, de Deltawerken slopen, de afsluitdijk afgraven, alle ruilverkaveling terug draaien, rivieren weer aten meanderen en geen vervuilende producten meer accepteren. Dus weg met de smartphone, de windturbine, de zonnepanelen, alle auto's, alle medicatie. Welkom in 1700.

Zemko | 12-02-23 | 12:56 | 2
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 12:58
-weggejorist-
Kompromat | 12-02-23 | 12:55 | 1

De rechterlijke macht als politieke besluitvorming.

Kan niet de bedoeling zijn.

Wijze uit het Oosten | 12-02-23 | 12:52 | 1

En gelukkig is dat ook niet zo.

Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 12:57

> het kabinet oproept te onderzoeken of het ook wat minder kan met allerlei belangenclubs zoals Urgenda die naar de rechter stappen

Het kabinet hoort geen strobreed in de weg te leggen aan de gang van wie ook naar de rechter. Ook al span ik in m'n eentje een rechtzaak aan. Het oordeel is aan de rechter en niet aan het kabinet. Wanneer de regering wetgeving maakt die in tegenspraak zijn met verdragen, dan kan het teruggefloten worden: Trias Politica. Ik verwacht juist van de SGP dat ze daar streng op zijn.

koeberg | 12-02-23 | 12:50 | 10

We hebben het hier over het algemeen belang, niet een omgevingsvergunning voor je dakkapelletje. Voor een gang naar de bestuursrechter moet je belanghebbende zijn. Daar zijn al allemaal voorwaarden aan verbonden. Voor stichtingen is dat weer apart omschreven. Dat laatste is al eens aangescherpt (het compleet lamleggen van overheidsplannen is ook niet in het algemeen belang). Is toch wel een strobreed drempeltje.

Probleem hier is "draagvlak". Het is niet zo dat voldoende draagvlak altijd gelijk heeft of dat een meerderheid automatisch het algemeen belang dient. Draagvlak is een zuiver politiek argument, vraag me af of een rechter daar wat mee kan.

Duwbak_Linda | 12-02-23 | 13:13

@Zenzeo | 12-02-23 | 13:12:
‘Een goed milieubeleid dat de gezondheid van burgers waarborgt’ is nogal een stelling die je inneemt. Benieuwd hoe je dat denkt te onderbouwen, en aan te tonen dat ‘iedereen’ daar belang bij heeft en dat een goed milieubeleid de gezondheid waarborgt (is ook geen feit). Zolang je dat niet kunt, neem je een voorschot door met iedereen te schermen.

amateurrr | 12-02-23 | 13:19

"Het kabinet hoort geen strobreed in de weg te leggen aan de gang van wie ook naar de rechter. Ook al span ik in m'n eentje een rechtzaak aan.''

Precies. Ik snap het punt van Paternotte niet zo goed. Ik ken dat Urgenda niet zo goed - soort milieubeweging oid? - maar indien die via legitieme, democratische middelen hun zin proberen te krijgen, ook al ben je het niet met ze eens, wat is daar dan op tegen?

Wil je niet dat rechters bepaalde beslissingen kunnen nemen, dan moet je in 'Den Haag' de wetten maar aanpassen.

Dr_Johnson | 12-02-23 | 14:10
▼ 7 antwoorden verborgen

Gans het raderwerk staat stil als Johan Vollenbroek het wil.

thanseeuwen | 12-02-23 | 12:44

Hier gaan we weer. Alweer verdraai je de alles. Het is aan de Kamer om de regering te controleren. Het is aan de rechter om te kijken al dan wel toetsen over de overheid en ook jij Bassie, zich aan de regels houdt en als dit niet zo is hiervoor een sanctie op te leggen. Dat is namelijk hoe Nederland werkt. Niet tot jouw tevredenheid maar Bas, laten we eerlijk zijn, jij kan naar de rechter stappen, zo kunnen burgers zoals jij zich beschermen tegen een overheid die zeg maar een Poetin met je wil doen. Maar onze overheid heeft zich aan de regels te houden die gelden. Ik wordt best onpasselijk van het gejank over hoe slecht het hier is. Kritiek op iets waar je best kritiek op mag leveren is prima. Maar enig idee hoeveel halfbakken semi-schizofrene idioten er zijn die echt denken dat we in een dictatuur leven Bas? Nee? Nou je helpt ze niet met gelul over Urgenda en tanks. Je pleurt olie op het vuur van mensen die toch al niet al te bijster zijn. Met welk doel Bas? Wil je hier dat er een eenzame "wolf" doorslaat?

Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 12:43 | 12

Iedereen lult zodat het in hun straatje past. De overheid is incompetent en het democratisch gehalte is laag. Geen enkele partij houdt zich aan hun verkiezingsleuzen, geen enkele partij zit er voor het algemeen belang maar voor hun eigen gewin. De rechterlijke macht wordt misbruikt door politici, zie de zaak Wilders waarin politici OM en rechters instructies geven. Zie de toeslagen affaire, zie het stikstof gebeuren. Politici die zaken vergeten, liegen etc. In het hele stikstof verhaal is de manier van meten slecht en het enige middel wat men heeft is uitkopen. Stel een betrouwbare meet methode op, en zoek met boeren naar alternatieven om de stikstof uitstoot te beperken en niet alleen boeren want ook verkeer en zelfs mensen stoten stikstof uit. Door een gezamenlijke oplossing te vinden met alle betrokkenen dan heb je draagvlak.

EmilioEsteves | 12-02-23 | 13:30

Gek toch, dat hier zo wordt neergekeken op mensen/organisaties die strijden tegen een overheid die de regels aan zijn laars lapt. Je zou het bijna opportunistisch kunnen noemen, maar ik zou niet durven in dit roze bastion der anti-populisten. En ook wonderlijk hoe gebrekkig de kennis bij de stukjestikkers is over de werking van de trias, maar dat past dan wel weer goed bij de achterban die zo intellectueel uitgedaagd is dat hij nooit veel verder zal komen dan fulmineren over ‘D66-rechters’.

Komjehiervaker | 12-02-23 | 14:54
▼ 9 antwoorden verborgen

Katy Perry bij Groenlinks. Oops vuiltje op beeldscherm.

grapo | 12-02-23 | 12:39

GroenLinks en Volt zijn de meest oorlogszuchtige partijen in de Tweede Kamer, dus GroenLinkser Tom van der Lee moet maar even een beetje inbinden. Als het aan 19% de GL-achterban ligt sturen ze uw kinderen als kanonnenvlees naar het Russische front:
peilingen.maurice.nl/2023/02/wapenlev...
Voor wat wapens, tanks en F16's betreft is dit meer dan de helft van het GL-electoraat.

goedverstaander | 12-02-23 | 12:36 | 7

@Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 12:45: Al hadden we geluisterd naar hun kreten zoals, 'geen man, geen vrouw, geen cent voor het leger' dan hadden u en uw mede linksdenkers helemaal niets om Oekraïne te steunen.

BrutusBosch | 12-02-23 | 12:49
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 13:00

@Schout-bij-Nacht-J | 12-02-23 | 12:45:
Rusland is sinds 1991 niet meer de Sovjet Unie.
De jaren 1990 waren zeer gewelddadig, met de opkomst van oligarchen.
Het land is al lang geen communistisch of socialistisch land meer.

AdvocatusDiaboli | 12-02-23 | 13:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Zo lang de poscodeloterij het beleid blijft bepalen via handpop urgenda maakt het geen klap uit wat we stemmen op 15 maart. Ik weet derhalve niet wat u bedoelt met de laagste zin.

Mean Dean | 12-02-23 | 12:36 | 3

Laatste*

Mean Dean | 12-02-23 | 12:36

Als je ziet hoeveel mongolen meedoen met die loterij... En ze hebben geen idee dat ze drammers als urgenda ermee financieren. Sukkels.

Bakkeleures | 12-02-23 | 16:24

@Bakkeleures | 12-02-23 | 16:24: Buurman met een gedegen opleiding en goeie baan: "ik zou er niet aan moeten denken dat die grote rooie auto de straat inrijdt en ik heb geen loten". Tja

nednied | 12-02-23 | 18:36

"Niks mis mee dat het kabinet wordt gedwongen aan de door zichzelf gestelde klimaatdoelen te voldoen maar dat is aan de Tweede Kamer." Hier verdraai je de boel, Bas. Het is aan de Tweede Kamer om de regering te controleren. Het is aan de rechter om te toetsen over de overheid (of wie dan ook) zich aan de regels houdt en als dit niet zo is hiervoor een sanctie op te leggen. En het is eenieders grondrecht om naar die rechter te stappen, zo kunnen burgers zich beschermen tegen een overheid die schijt heeft aan de regels die gelden. Een wezenlijk verschil.

Komjehiervaker | 12-02-23 | 12:34 | 2

Het recht is ook best lastig. Het gaat in deze over belang hebben. Zou toch van den zotte zijn dat ik een rechtszaak kan aanspannen namens iemand anders, zonder medeweten en/of zonder belang te hebben.

amateurrr | 12-02-23 | 13:15

Ja, dat ging ook zo goed met die toeslagenaffaire. Heb niet zo'n hoge pet meer op van die onaantastbare kaste.

robbie103 | 12-02-23 | 19:58

Oekraïne moet gewoon goed geholpen worden, veel vergaderen en tijdrekken is niet slim als je in oorlog bent met Putin.

Après toi | 12-02-23 | 12:33 | 16

@Graaisnaaiert | 12-02-23 | 15:46: poetin gaat nooit onze bevrijder worden
Kijk hoe hij met zijn eigen bevolking omgaat
Gaan we zowie zo terug naar af
Amerika is fout maar laten we hopen dat Poetin zich stuk loopt en die ellende gauw afgelopen is

Therrie | 12-02-23 | 16:06

@Therrie | 12-02-23 | 16:06: Amerika is in deze helemaal niet fout. Onder de paraplu van de VS is het prettig leven, binnen de invloedssfeer van de Russen lijkt een land al gauw op een concentratiekamp.

Après toi | 12-02-23 | 17:12
▼ 13 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl