Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - Europese Patriotten: de proloog

Spiksplinternieuwe reportageserie op de GeenStijls!

Volgens de linkse moederkerk, de millennials, de sneeuwvlokjes, Bij1, Rutte IV plus de gecontroleerde oppositie (Kuiken en Klaver) & bevriende media - NPO en de Belgische monopolisten Mediahuis en DPG Media - vormt extreem-rechts/fascisme een veel grotere bedreiging voor het Avondland dan de islam. ‘Links’ suggereert dan ook dolgraag dat ‘rechtse extremisten’ zich door heel Europa organiseren en zich gereed maken voor een fysieke clash met de multi-culturele samenleving. Zie het mediaspektakel rond die Pruisische prins Heinrich XIII in Duitsland, dat volgens mij een hoog Broodje Aap-gehalte had. Het betrof hier zelfs een fopprins!

In het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van 2021 waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor jonge rechts-extremisten die uit zijn op een rassenoorlog, hetgeen door Trouw (fout na de oorlog) vorig jaar werd opgeblazen tot de portee van het verslag. Dat de NCTV ook waarschuwt voor islamterreur, past niet bij de maatschappijvisie van de moguls van Mediahuis en DPG Media en wordt dus vrijwel achteloos in een paar bijzinnetjes weggemoffeld in hun kranten.

In een gedegen opiniestuk in de Volkskrant viel de historicus Robin te Slaa collega-historicus Dirk-Jan van Baar aan, die beweerde dat het fascisme wereldwijd een comeback had gemaakt in de gedaante van rechts-populisme. In ‘het knusse Nederland’ weigerde men alleen hardnekkig om dit te erkennen, aldus Van Baar.

Historicus Robin te Slaa schreef in 2017 Wat is fascisme? Oorsprong en ideologie en samen met Edwin Klijn het indrukwekkende De NSB: ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging 1931-1935. Te Slaa is een autoriteit op het gebied van fascisme.

Te Slaa in zijn repliek: Het merendeel van de huidige rechts-populisten kan niet als erfgenamen van het historische fascisme of als vertegenwoordiger van een hedendaagse light variant worden beschouwd. De onderlinge verschillen zijn daarvoor te groot. Dit laat onverlet dat het zinvol kan zijn om beide politieke stromingen met elkaar te vergelijken, mits de onderlinge verschillen in acht worden genomen. Van Baar doet dat niet. Het gemakzuchtig plakken van het sleets geworden etiket ‘fascisme’ op allerhande rechts-populistische partijen en politici, zoals hij doet, vertroebelt uiteindelijk dan ook meer dan het verduidelijkt.

De beste Van Baar - moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn - noemde mij en Rob Hoogland, maar ook @leondewinter @wierdduk @RHoogland @Esther_Voet @RoelofBouwman @JanZandbergen @JanDijkgraaf @jangajentaan, Bas van Putten, @SamvanRooy1 @OpiniezMagazine te pas en te onpas extreemrechtse fronttroopers en fascistisch. Neem deze tweet, waarin hij ook de Volkskrant en HP/De Tijd indirect oproept mij te ontslaan. Dat riekt naar een Berufsverbot.

Van Baar - die nooit gehinderd werd door een sprankje humor - noemde mij ook fascistisch toen ik een grapje maakte over tijdelijke slagbomen die vanwege een concert van André Rieu op het Vrijthof waren geplaatst. Uiteraard moesten die islamitische terreuraanslagen voorkomen, dus ik bedank Merkel en haar Lego.

Vanaf het moment dat Rob Hoogland en ik begonnen met onze column Foute Jongens, was er gedonder met Van Baar, maar ook met fascismebrullers als Bert Vuijsje, Sybren Kooistra, Joshua Livestro (leeft die nog?) en aanverwante artikelen. Hoogland en ik kregen en krijgen regelmatig te horen dat we fascistisch, racistisch, xenofoob, misogyn, homofoob en islamofoob zijn, maar nooit kwamen de reeds genoemde querulanten met voorbeelden. De hoofdredacteuren van de Telegraaf, HP/De Tijd en de Volkskrant werden suf gebeld: waarom ontslaat u die fascisten niet, ze zijn een gevaar voor de democratie.

Hoogland reageerde keurig op deze beschuldigingen: Weet u wat mij opvalt, mijnheer Van Amerongen? Dat steeds meer maatschappelijk zogenaamd zo intens bevlogen types een voorwaarde verbinden aan de vrijheid van meningsuiting die zij als ‘een groot goed’ beschouwen: de mening mag niet botsen met de hunne. Is dat wel het geval, dan schreeuwen zij van de daken – hoe minder argumenten, des te luider het gekrijs – dat de persoon die haar uitte een extreem-rechtse agitpropper dan wel een fascist is, die de mond zou moeten worden gesnoerd. Soms, wanneer de betrokkene zijn brood in de journalistiek verdient, dringen zij ook daadwerkelijk op zijn ontslag aan.

Dat is heel eng, mijnheer Van Amerongen. Ongetwijfeld kent u deze woorden van de grote Noam Chomsky: “Goebbels was een voorstander van de vrijheid van meningsuiting zolang die mening hem aanstond. Voor Stalin gold hetzelfde. Als je echt een voorstander van de vrijheid van meningsuiting bent, dan juich je ook de vrijheid van meningsuiting toe van degenen wier standpunten je verafschuwt.”

Het doet mij niets wanneer ik voor fascist wordt uitgescholden maar ik vind het irritant als keurige vaderlandslievende politici in Europa worden afgeserveerd als fascisten. Dus in mijn nieuwe serie laat ik ze aan het woord, de patriotten in Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Duitsland, Polen, Hongarije, Italië, de Baltische Staten, Servië, Griekenland en nog meer landen.

De rode draad in mijn boek is een citaat van Jacques de Kadt, uit Het Fascisme en de nieuwe vrijheid (1939): ‘Men moet proberen zich in de gedachten- en gevoelswereld der anderen in te leven. Eerst dan kan men zich enigszins voorstellen hoe groot de kracht is van bepaalde ideeën en begrippen, eerst dan kan men samenhangen zien en een innerlijke logica ontdekken, daar waar bijvoorbeeld een rationalistische opvatting alleen maar dwaasheid en verwardheid ziet’.

Ik kende het citaat van De Kadt niet, maar kreeg het van Paul Cliteur (die mij goed gezind is).

Een van mijn drijfveren voor deze serie is de Nederlandse variant van oikofobie. Ik heb nog maar weinig op met Nederland maar nog minder met de oikofobie van D66, Groenlinks, Bij1 en andere 'Weg met Ons'-clubjes. Die griezels zouden toch eens The Virtue of Nationalism van de Israëlische socioloog Yoram Hazony moeten lezen. Hazony pleit voor nationalisme (een milde vorm van patriottisme) en het eerherstel ervan. Hij ziet nationalisme als een tegenkracht tegen het globalisme. Globalisme beschouwt hij als de nieuwe versie van imperialisme, en een wereld van soevereine naties is enige optie voor degenen die geven om persoonlijke en collectieve vrijheid.

Het patriottisme werd er overigens flink ingeramd in Huize van Amerongen. God, vaderland en familie: de fundamenten van Salazar, Franco, Mussolini en Hitler. Daar kwam het door God gegeven koningshuis nog bij: niet voor niets was mijn moeder vernoemd naar Wilhelmina. Verder waren mijn ouders verre van fascistisch want bij de melkboer een paar straten verderop kochten we niet omdat die bij de NSB had gezeten en de legende wil dat mijn vader wel eens papieren pijlen naar de Moffen heeft geblazen, terwijl die paradeerden langs het uitzinnige Edesche broedervolk.

Anderzijds vind ik de vaderlandsliefde van bijvoorbeeld Spanjaarden, Portugezen en Argentijnen wel prachtig. Op het WK in Qatar vochten de Argentijnen voor het vaderland, en ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven. Bij het afgrijselijke walking football van Oranje zag ik geen moment de wil om te willen winnen. Ja, misschien heel even na die 2 goaltjes van Wout Weghorst.

Ik ben net terug van een flinke reis voor het eerste deel van Europese Patriotten, over Portugal, en ik kan de schoonheid van de Portugese vaderlandsliefde wel waarderen. De lijst met nationalistische feesten is schier oneindig, al zijn de vieringen ervan niet zo fanatiek als bijvoorbeeld die van de Moros y Cristianos in het Spaanse Alcoy. Maar oikofobie is in Zuid-Europa godzijdank net zo’n onbekend verschijnsel als woke. Oikofobie en wokisme zijn een welvaartsziekte.

Oikofobie werd, zoals verondersteld, door Roger Scruton geïntroduceerd in een essay uit 1993 en raakte in Nederland in zwang dankzij Thierry Baudet. Het leek alsof oikofobie een nieuw fenomeen was maar in 1808 gebruikte de dichter en essayist Robert Southey het woord op satirische wijze om een verlangen te beschrijven (vooral bij de Engelsen) om het huis te verlaten en te reizen. Southey's gebruik als synoniem voor reislust werd opgepikt door andere negentiende-eeuwse schrijvers.

De enige echte band die ik nog met Nederland heb, is de taal. En die taal wordt, net als het typisch Nederlandse landschap, in rap tempo gesloopt. Het liefst verwijderen de oikofoben alle lidwoorden uit de Nederlandse taal en wordt de woordenschat teruggebracht tot 100, zodat Somalische en Afghaanse knullen ook kunnen mee kunnen babbelen met de autochtone bevolking, een en ander in het kader van de inclusiviteit. Auteur (of is het autreutel?) Naema Tahir woont bijna een halve eeuw in Nederland en spreekt nog steeds geen perfect Nederlands. Dus pleitte ze voor het afschaffen van het lidwoord 'het'.

In Portugal is het onvoorstelbaar dat de honderdduizenden expats en andere immigranten eisen dat het Portugees wordt aangepast omdat het te moeilijk is. De Portugese taal is heilig. Alleen in Nederland en België wordt niks verwacht van de migrant. Sterker nog, die wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zijn eigen taal en cultuur te bestuderen.

Ik ben vooral benieuwd naar de verschillen tussen al de patriottische Europese partijen. Mijn goede vriend Sam van Rooy van het Vlaams Belang heeft bijvoorbeeld niets op met de roomse kerk, terwijl partijen als Chega in Portugal en Vox in Spanje het katholicisme hoog in het vaandel hebben staan. Ik kijk dan ook erg uit naar mijn bezoek aan de werkgroep Identiteit en Democratie in het Europees Parlement. En verder ben ik razend benieuwd of de patriotten een grotere bedreiging vormen voor Europa dan de islam. Vanaf komende zaterdag (of woensdag, we kijken nog even, red.) iedere zaterdag op de GeenStijl, met extra potkasten van Rob Muntz, Willem Davids et moi, het trio achter de gelauwerde Inburgerking

Reaguursels

Inloggen

In Den Haag (Nederland) zijn de Syriers in oorlog met de Mocro's, NCTV moet zich daar maar zorgen over maken. Ze blijven maar wegkijken en noemen terecht verontruste burgers rechts-extremisten.

hagelkruis | 05-01-23 | 09:12

Goedemorgen. Ik lees net de ontboezemingen van Bart Nijman hieronder en zie veel herkenbaars. Min of meer van de hak op de tak: de waarheid bestaat niet, laat staan in activistische vorm. Zoals bijvoorbeeld ideologie. Wat mij brengt bij een simpele managementvuistregel: leiding geven en boekhouden gaan niet samen.

De factor tijd, dadendrang versus een achterliggend besef van eindigheid. Geloof het of niet maar Van Halen https://www.youtube.com/watch?v=uYbJnGOhOqw

Hetkanverkeren | 05-01-23 | 09:05

De patriotten? Ik denk dat de anti-patriotten een groter gevaar zijn dan de patriotten, op de lange termijn. In landen waar de integratie van vreemdelingen enigszins werkt, zijn de immigranten doorgaans trots op hun nieuwe identiteit, en trots op hun inburgering. Maar als wij autochtonen niet eens trots op ons land en onze cultuur zijn, er niet trots op mógen zijn, waarom zou de immigrant die trots dan wel voelen, of ook maar enig respect voor ons en onze cultuur hebben?

Met wat we “nationalisten” noemen heb ik niet veel op, maar het rabiate anti-nationalisme en onze irrationele zelfhaat zijn de echte sluipmoordenaars.

Muxje | 05-01-23 | 08:54 | 2

Tuurlijk, het ligt aan ons. Maar in welke landen werkt het enigzins? Alleen het woord al, enigzins.

Tis gewoon de massa waar het fout gaat.

NLgaatnaardeklote | 05-01-23 | 09:00

Hear hear!

Tiscali-2 | 05-01-23 | 09:15

Robby Roks zegt bij NU in het artikel “Jeugdcriminaliteit verhardt, maar eigenlijk onderzoekt niemand waarom” dat ze erg benieuwd zijn wie die jongeren zijn maar dat professionals dat wel heel goed weten.
Begrijpt u het nog?

Tiscali-2 | 05-01-23 | 08:38

oud Nieuws (vanaf volgende week weer gewoon rond half zeven, zeven uur)
* Lonen stijgen maar we gaan er op achteruit
* Popi kindernamen van 2022: Noa en Emma (Mo, paar praten we niet over)
* AVROTROS knipt Lenny Kuhr uit songfestivalconcert
* Paus begraaft paus vandaag (600 jaar geleden voor het laatst)
* US wil Bradleys (voertuigen) naar Oekraïne sturen
* Sommige Nederlanders zijn té rijk, roep om een bestaansmaximum groeit
* Rusland verplaatst bommenwerpers naar verre oosten na aanvallen op bases
* Grote fraude CBR met cameravesten
* Slordige fout van makers Wie is de mol?

En met dit shownieuws gaan wij met een paracetamolletje en koffie een boekje lezen,
Weer: 11 graden, bewolkt.
Koffie: met paracetamol dus. Je mot toch wat. Thee mag ook, maar smaakjes liever niet.

EEnzame SchizofrEEN | 05-01-23 | 08:28 | 9

@MickeyGouda | 05-01-23 | 08:47: Je dystopische maar terechte beschrijving is de natte droom van iedere linkse idioot: nihilisme en gelijkheid. Waarbij ik het interessant vind dat nihilisme een soort irrelevantie van ongelijkheid impliceert.

Per saldo kijken we dan naar de dood.

Beetje heftig? Nu ja, ik zie het zo.

Zomaarwat | 05-01-23 | 09:00

@MickeyGouda | 05-01-23 | 08:47:
Die is bij mij nooit afgetoetst, zo zijn al mijn opvolgende educationele prestaties allemaal frauduleus.

Kaas de Vies | 05-01-23 | 09:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Het lijkt me dat de dreiging of beter, de opkomst van extreem rechts, in pas loopt met grieven. Was dat in de jaren 30 het verlies van WO1 en de vernederingen die daarna volgden, Frankrijk heeft een tijd een Ruhrgebied bezet om in materieel betaald te krijgen (de economische situatie maakte dat het geld op was) nu is dat de onbegrensde instroom van gelukszoekers, rondtrekkende roversbenden en de de constante vernedering over het verleden: slavenhandelaren, kolonialist en racisten.
Destijds hebben de grieven geleid tot WO2 onder aanvoering van zwakkere revanchistische broeders.
Dat er nu een bepaald ongenoegen smeult is te verklaren. Exoten zijn nieuwe heiligen, die kunnen niets fout doen, het is een verklaarbaar oorlogstrauma, de socio economische situatie of het gevolg van de slavernij waar de blanke schuld aan heeft. En in plaats van zich een beetje bescheiden op te stellen heeft die nog een grote bek ook over de reparaties die het verlichte deel der Nederlandse deel onderneemt. U en uw familie hebben hun tijd gehad het is nu de tijd voor de rest van de wereld. Zoiets lijkt gaande. De termen facisme, racisme, extreem-rechts en ultra conservatief worden rondgestrooid alsof er naast het deugend smaldeel dat de boel in toom houdt louter extremisten zijn in Nederland.
Ik ben nieuwsgierig of dat beeld standhoudt in Tuurs reis langs de patriotten.

ratelaar | 05-01-23 | 08:22 | 1

U boort een historische ader aan waarvan de verwoestende kracht langzaam rijpt om tot uitbarsting te komen. En nee, het zijn dit keer de Kaags, Pechtolds en Sylvanas waar het volk hysterisch achteraan holt.

Tiscali-2 | 05-01-23 | 08:45

Wat een geklets weer over steeds hetzelfde thema. Ik zie Nederland verloederen als gevolg van het ongebreideld binnen halen van kanslozen die met niet passende normen en waarden komen parasiteren. Iedereen weet dat de overheid daar direct iets tegen kan doen, maar het gewoon vertikt.

Al dat gezever over extreem rechts, fascisme, extreem links en noem het maar op is prima, maar leidt blijkbaar tot niets.

Zoelense Hobbyboer | 05-01-23 | 08:13 | 2

Hear hear!

Tiscali-2 | 05-01-23 | 08:46

Je hoeft niet zwakzinnig te zijn om links te stemmen, maar het helpt wel.

Demanpieter | 05-01-23 | 09:01

Mijn dochter op wintersport in Andorra, Zit vol met Russen. De hotels, de skiebanen,
Even verderop aan de Costa Brava, Oekraieners, in rijen huizen aan het kopen.
Russen zaten hier al aan de kust.

gato | 05-01-23 | 08:12

Als het niet lukt om een stukje op GS te lezen tijdens één pleegang, dan is het te lang.

Zeddegeizot | 05-01-23 | 08:00 | 10

@MickyGouda, scherp ik moest lachen, goeiemorgen, fijne dag!

Whisky | 05-01-23 | 08:46

@Zeddegeizot | 05-01-23 | 08:28: Ik dacht jouir..? Maar nu weet ik het eindelijk (en oh wat voor leuke gedachten dáár bij komen kijken..): MG is lerares Frans! Zou het? Morgen MG en ochtendploeg, wens iedereen een mooie dag!

anja | 05-01-23 | 08:58
▼ 7 antwoorden verborgen

Ze hebben gewoon de meest cool uitziende flessen uitgekozen.
Heeft eigenlijk weinig met een zinnige proeverij te maken maar wel heel onderhoudend. XD

keestelpro | 05-01-23 | 09:09

Goedemorgen nachtploeg!!

Leuk, een nieuw AvA feuilleton..

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 05-01-23 | 07:48 | 1

Verrassend wel.
Al zit hij daar natuurlijk wel op het bankie.

SterF... | 05-01-23 | 08:00

@Ruimedenker | 05-01-23 | 07:55:
Was toch wel belangrijk in dat team van Ajax dat halve finale CL haalde een jaar of vier geleden.

SterF... | 05-01-23 | 08:02

Vanwege één goede wedstrijd tijdens het WK.
Nou Ajax: gefeliciteerd, good riddance!

keestelpro | 05-01-23 | 09:10
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi woord oikofobie. Hoe kom je er op ?

HaaiBaai | 05-01-23 | 07:42

Vandaag gaat Zwezerik zijn herintredingstraject beginnen om te testen of hij nog niet een veel grotere kneus geworden is na zijn herseninfarct en revalidatie. Ik zie het somber in. Maar goed, eerst maar eens rustig wakker worden. Kastelein, mag ik een lekker sterk bakkie rechtop je maag in?

Chris Rea - Josephine
youtu.be/jxEAuQyUdCk

Zwezerik | 05-01-23 | 07:07 | 8

Zwezerik powerrrrr..!!

SterF... | 05-01-23 | 08:11

Sterkte.

gato | 05-01-23 | 08:15

Goeiemorgen Herr College..

Het allerbeste gewenst, met je herstel
Hier zit er nog zo'n gaper, altijd maar gapen, mooie indicator van dit was weer ffies mooi zo, uurtje slapen en system zijn weer online..
Concentratie is een dingetje, inspanning, en emo achtbaan ook, lekker laten gaan, dit is de nieuwe 'jij' - Ze doen het er maar mee ;))

*tip van mijn revalidatie schatje (Sneek)
Toegeven aan de signalen, waar je na een anderhalf jaartje ongeveer zit, is zo ongeveer waar je blijft hangen..

Ik meen te mogen stellen dat jij wel ongeveer zoveel geluk als ik heb gehad
Deze stresskip reed 140 bij Almere, snelsnel naar huis voor 1 dag vrij, zaterdags zou de scheepslift komen voor opladen en transport
Nahjah daar ergens begon het gezicht te jeuken, wtf is dit nou weer, nog in spiegel gekeken 'genuanceerd articuleren' linkerkant bewoog niet en arm begon te gloeien.. rijdt er net een truck uit Heerenveen, mooi vent ik ga wel achter jou aan rijden,..
gvd hoeveel massol mag je verwachten he

hahahaha

Alleen dat met die concentratie is wel af en toe een iritant dingetje

AldNuut | 05-01-23 | 08:17
▼ 5 antwoorden verborgen

I Drink Alone - George Thorogood and the Destroyers
youtu.be/4E9ydw_aDMg

P-unit | 05-01-23 | 06:47

Wat je vaak ziet bij (extreem) rechts dat er net als het kleine jongetje in de klas wordt geroepen "maar zij doen het ook" en dat een kritische zelfreflectie ontbreekt. Door zelfbeklag dat rechts "altijd in het verdomhoekje zit" wordt de polarisatie aangewakkerd en dat leidt vaak niet tot oplossingen.
'les extrèmes se touchent' is een bekende Franse uitdrukking (de extremen raken elkaar) die wijst dat beide extremen gevaarlijk zijn. Rechts zou dan ook zichzelf een dienst bewijzen om rechts-extremisme te veroordelen zonder naar anderen te wijzen.

johnyl | 05-01-23 | 06:47 | 8

Misschien heb ik een blind-spot, maar waar en wanneer heeft extreem rechts zich voor het laatst gewelddadig gemanifesteerd in ons land? Wanneer schoot het bijvoorbeeld een politicus dood, bedreigde het andere politicus
met de dood en - even kijkende naar een andere gevaarlijke groep - opende het het vuur op medereizigers in een tram of sneed het mensen de hals door? Mijn vraag is noch ontkennend noch provocerend bedoeld. Behalve demonstraties en een incidentele oprisping staan mij gewoon geen heftige uitspattingen bij.

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:00

@MickeyGouda | 05-01-23 | 08:00: Dit.
Een 'uitspatting' van wat in ons landje 'extreem-rechts' wordt genoemd, zou jaren geleden onder 'ernstig kattenkwaad of kleine vernieling' vallen, bijvoorbeeld varkenskoppen in de tuin, teksten op de muur (notabene met licht, niets beschadigd anders dan wat extreem tere zieltjes).
Wereldwijd zijn er slechts met enkele voorbeelden van daadwerkelijk extreem geweld; laatst één persoon die wild om zich heen schoot als ik me niet vergis.
Dit wordt echter vergeleken met de ongekende lijst van aanslagen uit naam van de islam (legio voorbeelden), de protesten tegen van alles en nog wat waar de rest van de maatschappij dan maar de mond moeten houden, de ongebreidelde propaganda die over onze kinderen wordt uitgestrooid...
Is er rechts-extremistisch geweld? Neu, nauwelijks.Dat de spanning oploopt, zou best wel eens kunnen Maar goed, een drukvat heeft een veiligheidsventieltje. Als dat niet langer werkt, barst de boel.

EEnzame SchizofrEEN | 05-01-23 | 08:41

@EEnzame SchizofrEEN | 05-01-23 | 08:41:
Dat laatste staat sowieso als een paal boven water, Schizo. Die spanning is haast tastbaar in het alledaagse, en dan maatschappijbreed.

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:54
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Mazzelstof | 05-01-23 | 06:40

Nog altijd leuk.

gato | 05-01-23 | 08:16

Dat alleen in NL en B niets verwacht wordt van de migrant is natuurlijk onzin. In D en A is het precies hetzelfde, met het verschil dat de diverse "bondslanden" op veel vlakken autonoom zijn. Dat de meeste sociale dienst migranten in Wenen zitten heeft bv als oorzaak dat de uitkeringen daar hoger zijn als in andere Bundesländer, ook worden ze daar meer geknuffeld. (wij in OÖ blij)

bergsbeklimmer | 05-01-23 | 06:37 | 1

Standaard recht op uitkering,voorrang bij huis toewijzing ,allerlei nareis opties/ familiehereniging in Oostenrijk ook al standaard?
Gaat dan lekker zo...(niet dus)

roberto9715 | 05-01-23 | 07:32

Dagboek van een Grieplijer: Het is nog steeds kudt. Wel iemand naar examen brengen zo meteen. (geen vervanging en deze knul gun ik het) Dan terug naar de stee.

horsteknots | 05-01-23 | 06:15 | 4

"horsteknots kop dampende groentesoep aanreikt en twee paracetamolletjes*

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:05

@gato | 05-01-23 | 08:18:
Da's misschien beter, gato. Hoezeer horsteknots' welzijn mij ook aan het hart gaat, kip trekken trek ik niet. Môge!

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:41
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn linker sandaal heeft al jaren een slepend conflict met mijn rechter werkschoen. Heb ondertussen al van alles geprobeerd, echter het valt niet op te lossen tussen die twee. Daarom heb ik besloten om enkel nog een gelijk paar te dragen, met mooi weer sandalen, en met ruig werk mijn werkschoenen. Vond het eigenlijk wel ‘n vondst, dat ik daar niet eerder op ben gekomen. Nu jammeren de sandalen dat ze ook in de blubber willen staan, ik neem ze lager serieus want ze overschatten zichzelf schromelijk. Overigens, als ik op pad ga met mijn werkschoenen neem ik altijd een ‘hondenfluitje’ mee, deze draagt zover dat de eenzaam, achtergelaten sandalen het kunnen horen. Ze zijn dan in de mineur, maar dat boeit helemaal niemand. Zo zie je maar weer: voor alles is ‘n oplossing! Kwestie van keuzes maken en flink doorzetten.

Later meer over mijn nette, gepoetste schoenen, die hebben ook spatjes de laatste tijd...

Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:10 | 4

Ben altijd al ‘n trendsetter geweest, Kees! Vroeger vanuit armoede en nu omdat het kan!

Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:38

Gna. Stap nooit over op sleehakken, Sam, want die gedragen zich als influencers voor de camera.

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:14
▼ 1 antwoord verborgen

Prima stukje van oom Tuur (mag ik oom zeggen). Valt geen speldje tussen te krijgen.

Tegenwoordig bestaat de aandoening: links van links. In beeldspraak lijkt het op die dorpsgenoot die zijn/haar/het/vzmh medicatie niet op orde krijgt. Het waggelt met twee linker benen waarbij het linker-linker been zoveel pijn doet dat het voor sacherijn zorgt. Het evenwicht en flexibiliteit is verstoord, maar ook geur en smaak heeft er aan moeten geloven. Hij (voor de vorm) schreeuwt hard en uit zich in absolute termen, maar dat is begrijpelijk vanwege dat oor. Humorloos rommelt het zich door de dagen heen.
Het is ook een hele nare aandoening.

donkieshot | 05-01-23 | 06:02

Wat een eng filmpje dit:
twitter.com/i/status/1610584402555461...
Dit zou zgn satirisch zijn...
Dit is alsof je een hitlergroet maakt in een synagoge en daarna zegt, kunnen jullie niet tegen een grapje?
Dit is geen parodie. Bij een parodie zit een humoristische ondertoon. Dit is pure slechtheid.

keestelpro | 05-01-23 | 05:52 | 3

Waaruit bljkt dat dit grappig bedoeld is? Ik ken niet alle Britse "komieken".

knutsel_ | 05-01-23 | 07:41

De man pleit voor verplichte vaccinatie. Dat mag hij toch vinden, wat is daar eng aan? Weet je wat eng is, mensen die meningen eng vinden.....

Jafco | 05-01-23 | 08:36

@Jafco | 05-01-23 | 08:36:
Die gast pleit ervoor dat de politie en het leger langs de deuren gaan om mensen met geweld te gaan vaccineren. Da's geen mening.
De grens ligt bij geweld en als het vanuit overheidswege gebeurt is het vele graden erger.

keestelpro | 05-01-23 | 09:14

Goed verhaal. Lekker kort ook. Net als de reacties.

Harrie Nak | 05-01-23 | 05:09

Lieve mensjes m/v/x
Ik ga ook even plat
.Srry hoor maar soms moet dat,
Geen muziekje, want dan ben ik weer veel te wakker.
Goodnight.

reservebelgië | 05-01-23 | 04:45 | 1

Truste! Was leuk!

TheOne48 | 05-01-23 | 04:52

Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
dat zijn de beste vrienden
die je maar kan vinden.

Adriaan is acrobaat
en Bassie's haar zit vol zaad
Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
waar zie je Bassie gaan
daar trekt Adriaan aan z'n banaan

ze werken in het circus en een ieder naait die twee
ze leven avontuurlijk en zeggen tegen vagina nee
naait Bassie een kleuter dan zwelt Adriaans banaan
misschien is dat de reden dat ze altijd samen gaan

Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
dat zijn de beste vrienden
die je maar kan vinden.
Adriaan is acrobaat
en Bassie's haar zit vol zaad
Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
waar zie je Bassie gaan
daar trekt Adriaan aan z'n banaan
 
ze wonen in een caravan en trekken door het land
het is wat gay maar voor de jeugd wel oké
de een 't is een geile clown de ander een donor van zaad
maar altijd onafscheidelijk in elkanders bilnaad
 

Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
dat zijn de beste vrienden
die je maar kan vinden.
Adriaan is acrobaat
en Bassie's haar zit vol zaad
Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
waar zie je Bassie gaan
daar trekt Adriaan aan z'n banaan

 

Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
waar zie je Bassie gaan
daar trekt Adriaan aan z'n banaan

Boris Poepnagel | 05-01-23 | 03:57 | 4

@keestelpro | 05-01-23 | 05:54:
Een onbegrepen poëet, onze Boris, altijd opererend op het snijvlak van magisch realisme en de romantiek.

SterF... | 05-01-23 | 07:53

@SterF... | 05-01-23 | 07:53:
Gna, zo kun je het ook omschrijven. Ik heb speciaal een fles chloor in het gootsteenkastje staan voor het geval Boris weer een stukje proza over lichaamsfuncties tegelt.

MickeyGouda | 05-01-23 | 08:22

Ik mis evenwel de incestueuse inslag in dit epos
daar het immers 2 broers betreft

al die vragen

AldNuut | 05-01-23 | 08:30
▼ 1 antwoord verborgen

Valreep.
Iggy candy
https://m.youtube.com/watch?v=6bLOjmY--TA

K1100 | 05-01-23 | 03:31

Trusten @TheOne en alle aanwezigen. De vier zit bijna in de klok:-)
Morgen verder.

K1100 | 05-01-23 | 03:21 | 2

Trust K. Morgen verder, goed plan!

TheOne48 | 05-01-23 | 03:25

Trusten!

MickeyGouda | 05-01-23 | 03:29

Het was me weer een waar genoegen! Iedereen een goede nacht.

Morgen eindelijk weer eens een balletje slaan met @keestelpro. Die zal nu nog wel in de studio bezig zijn

wilderst | 05-01-23 | 02:26 | 26

@reservebelgië | 05-01-23 | 03:14:
Wat dacht je 18 pijlen waarvan 17 perfect en de 18e nèt niet?!
Dat was Mighty Mike ook lang geleden.
Bijna 2 negen darters op rij maar dan door 1 persoon.
www.youtube.com/watch?v=V7SGBDRsGjk
(trouwens mooi die youtube comment er onder:
'Thanks to Van Gerwin for missing that last dart as, had he hit that double 12, the resulting energy unleashed in that room would have killed us all.')

keestelpro | 05-01-23 | 05:55
▼ 23 antwoorden verborgen

Gewoon, omdat het soms lekker voelt om er even in te zwelgen.
Het dorp - Wim Sonneveld
youtu.be/CTrzuKEimA8

MickeyGouda | 05-01-23 | 02:15 | 14

@Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:25:
Van de warme douche genieten sommigen van ons zeker, Sam, energiecrisis of niet. Mooi inkijkje in het verleden!

MickeyGouda | 05-01-23 | 07:32

@Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:25: Bij ons hetzelfde, maar toen ik elf jaar was, kwam de eerste douche, wat een luxe, daarna verwarming, wat een luxe.
Nog even en we gaan weer terug naar vroeger, klote energie bedrijven, met hun hoge winst en Kaag zegt , het is goed, groen, groen , groen. voor de mensen, niet voor ons, natuurlijk niet, wij hebben geld en huizen.

gato | 05-01-23 | 08:31
▼ 11 antwoorden verborgen

Ik blijf erbij dat de combinatie Arthur/ Stamcafé geen goede match is. Moet toch anders kunnen.

K1100 | 05-01-23 | 02:11 | 3

Zonder het woordje stamcafé in de aankondiging voelt het anders aan.
De topics lees ik sporadisch:)

TheOne48 | 05-01-23 | 02:17

@TheOne48 | 05-01-23 | 02:17:
Er zijn topics die ik oversla maar het meeste lees ik wel. En af en toe zo'n onzin topic en dan de comments. Onbetaalbaar hilarisch.

K1100 | 05-01-23 | 02:22

Ik vind Arthur vaak maar matig eigenlijk. De 20ste eeuw is wel voorbij. Is jammer inderdaad, maar goed, we gaan verder oké.

SterF... | 05-01-23 | 07:58

Dirk-Jan van Baar, waar kende ik die ook weer van? Opeens wist ik het weer: van de Dagelijkse Standaard, waar zijn zijige kop regelmatig verscheen. Wat hij schreef weet ik niet meer, alleen dat ik het waardeloos vond.

Argyronauta | 05-01-23 | 02:01 | 1

Dirk-Jan van Baar, de man die pre-postuum al nauwelijks gemist werd.

LD69 | 05-01-23 | 07:49

Hondebeest, dat volgens mij de wereld nog slaperig aanziet voor een pannenkoek, gluurt naar mij en denkt, zo verwacht ik: 'ik wil nog wel even gaan pissen, buiten, wandelen, voor jij naar bed gaat'. Ik ga 'm zijn zin geven.
Morgen weer een dag. 't Was me aangenaam. Groeten aan de ochtendploeg.
Tom Waits - Lullaby
youtu.be/TzVN7gjXXOU

PPuk | 05-01-23 | 01:57 | 2

Wandel en slaap lekker. Aai voor de hond.

K1100 | 05-01-23 | 01:59

Iets zegt mij dat je knettergek op je hondje bent:)
Truste!

TheOne48 | 05-01-23 | 02:00

Van Amerongen, altijd een genot om te lezen. Helaas ook confronterend, maar dat doet er verder niet toe.

davidhasseltoff | 05-01-23 | 01:53 | 1

Heerlijk die lange verhalen. Ik bewaar ze altijd tot de volgende ochtend bij de koffie.

K1100 | 05-01-23 | 01:56

Kijk, dit moest de nieuwe minister van volksgezondheid worden, praktische tips.

youtu.be/FS_UJ8r5Shw

J.Cash | 05-01-23 | 01:48 | 1

Ya mann

wilderst | 05-01-23 | 01:53
-weggejorist-
pegaje | 05-01-23 | 01:42 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Wat zou het geweldig zijn als een vliegtuig miljoenen exemplaren van deze editie boven Teheran zou uitwerpen

K1100 | 05-01-23 | 01:34

Heb er een aantal bekeken, je kunt die religieuze, middeleeuwse haatbaarden niet genoeg vernederen. Immers, ze vernederen en onderdrukken hun vrouwen. Overigens hebben ze actrice Taraneh Alidoosti gisteren vrij gelaten. Ze verliet de gevangenis afgemat, en zonder hoofddoek. Waarschijnlijk hadden de zweepslagen geen effect.

Wel bizar dat de feministen alhier zo gruwelijk stil zijn, reden?

Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:54

@Unsinkable-Sam | 05-01-23 | 06:54:
De feministen alhier zitten in een krampspagaat want hoofddoek is immers eigen keuze en vrijheid. Hebben ze nl. geleerd van onze import.

LD69 | 05-01-23 | 07:53

Bitcoin:

Is het een schaaltje om uit te breken, of juist een tijdelijke top om verder short te gaan?

Ik blijf er ff vanaf totdat er meer duidelijk is

wilderst | 05-01-23 | 01:25 | 9

Verder down

wilderst | 05-01-23 | 03:00
▼ 6 antwoorden verborgen

De latere zo smooth zingende popzanger Sam Coooke in zijn eerdere gospel tijd. Hij was toen (ook) enorm populair. Sterker, toen hij later seculiere muziek ging maken verloor hij veel fans. Hier nog een stem als een cirkelzaag.

Sam Cooke and the Soul Stirrers - Be With Me Jesus (1955)

www.youtube.com/watch?v=hTpFdZEEaNI&a...

bitterpete | 05-01-23 | 01:17

Leuk nummer. Het begint met de melodie van 'I want my MTV' van Dire Straits.
mvgrt

keestelpro | 05-01-23 | 06:25

@pegaje | 05-01-23 | 01:40: Om eerlijk te zijn, vind ik telkens die "mvrgt" ook erg irritant en bladvullend

wilderst | 05-01-23 | 01:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Het huis van Afgevaardigden in de VS heeft al 6 keer vergeefs geprobeerd een voorzitter te kiezen.
Een blamage, alleen ziet dat groepje tegenstemmende extremisten het anders.

Jan Dribbel | 05-01-23 | 00:59 | 5

@Jan, Leiden | 05-01-23 | 01:07:
Je kunt het volgen:
youtu.be/gxC8WfXWMJA
adjourned until 20:00 tonight...

PPuk | 05-01-23 | 01:09

Ik lees net dat de afgewezen kandidaat MCCarthy desnoods nog weken of zelfs maanden door wil gaan met de stemmingen tot hij gekozen wordt.
De wereld kijkt toe en concludeert: zo moet het niet.

Jan Dribbel | 05-01-23 | 01:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog niet eerder opgemerkt, maar nu begrijp ik waarom Van Rossem vermist is. Burn out-achtige klachten, als ik het zo lees: substack.zzp.pt/p/nijmans-nieuwjaarsw...
Aan de ene kant mooi dat mijn eerste gedachte dat hij door Van Amerongen aan de crack was gegaan en zijn lichaam nu verkocht aan vieze, oude, Portugese mannetjes, niet waarheid is geworden. Maar ik hoop dat hij alle rust neemt die nodig is, en daarna weer snel opkrabbelt.

Komjehiervaker | 05-01-23 | 00:49 | 19

@TheOne48 | 05-01-23 | 03:40:
Ach. Eigenlijk een zaaddodende dooddoener.
Die wel altijd waar is.
Iets met een huisje en een kruisje.
Daar staat tegenover,
Het (ook ware) gedeelde smart....

reservebelgië | 05-01-23 | 04:17
▼ 16 antwoorden verborgen

Geweldig artikel, dank u!

_kees_ | 05-01-23 | 00:47

“zodat Somalische en Afghaanse knullen ook kunnen mee kunnen babbelen met de autochtone bevolking,”

Er zijn in Somalië nogal wat Somalische meisjes (en ook een aantal knulletjes) die zichzelf met (giftige) smeerseltjes insmeren om hun huidskleur lichter te maken:

“Wereldwijd bleken zwarte mensen hun huid, vooral in Somalië gebeurt dat vaak. De smeersels zijn niet alleen giftig, ze bevestigen een koloniaal schoonheidsbeeld”:
www.nrc.nl/nieuws/2023/01/03/huidblee...

“Het is geen onschuldige schoonheidsrage, legt Adawe uit. „Dit is een symptoom van een dieperliggend probleem.” Dat probleem is ‘colorisme’: een vorm van discriminatie waarbij lichtgetinte zwarte mensen als mooier worden gezien dan donkere zwarte mensen. Colorisme heeft zijn wortels veelal in het koloniale tijdperk, toen eurocentrische schoonheidsidealen wereldwijd de norm werden”.

Ik moest ineens aan Sylvana denken. Die destijds haar haar blondeerde. Daar zal ze vast het ‘koloniale verleden’ ook de schuld van geven. Eisen voor ‘herstelbetalingen’ zullen binnenkort vast volgen.

Ik zie nu in gedachten trouwens al menig linksmensch fanatiek jaknikken bij de uitspraak dat het ‘koloniale verleden’ (= de blanken dus) de schuldige is.

Maar ja,

in bijvoorbeeld India, een land met 1,4 miljard inwoners, is het niet zozeer het koloniale verleden, maar het kastensysteem de ‘boosdoener’; het hebben van een donkere huid wordt geassocieerd met lagere kasten, omdat zij vaak zwaardere arbeid in de zon verrichten.

Volgens mevrouw Adawe blijkt er toch stiekem een andere ‘schuldige’ te zijn:

“Maar volgens Adawe gaat de geschiedenis onder Somaliërs nog verder terug, naar de tijd dat Arabieren de slavenhandel aan de Oost-Afrikaanse kust beheersten. „Veel Somaliërs zien zichzelf liever als Arabisch dan als Afrikaans. Schoonheid en succes worden geassocieerd met een lichte huid.”

Weer dus die Arabieren met hun slavernijverleden. Grappig dat ‘links’ (en partijen als Denk en BIJ1) je daar nou nooit over hoort.

“Marktonderzoeker Global Industry Analysts schatte de waarde van de industrie op 8,6 miljard dollar – een bedrag dat naar verwachting alleen maar zal toenemen in de komende jaren. De meeste fabrieken staan in China, India en Pakistan. „Afrikaanse landen zijn de grootste afnemers.”

Dus de industrie van die (soms giftige) smeersels bevindt zich niet in de landen van de (blanke) oud-kolonisator(en), maar in Azië, waar ‘gekleurde’ mensen de baas zijn?

Maar ‘back to topic’:

In dat perspectief is dit citaat wel interessant:
“Tegenwoordig worden scholen veelal gefinancierd door de Golfstaten. „Met name door Saoedi-Arabië. Kinderen leren Arabische geschiedenis – niet die van Somalië.” De strijd tegen colorisme gaat volgens Adawe om het omarmen van de eigen identiteit: inclusief cultuur, geschiedenis en huidskleur. „De producten zijn niet alleen ontzettend giftig – we poetsen ook onszelf weg.”

Dus door je ‘eigen identiteit’ (“cultuur, geschiedenis en huidskleur”) te omarmen, beschrijd je ‘colorisme’.

kun je dan a contrario beredeneren dat je volgens deze mevrouw dan je eigen identiteit, door je eigen cultuur, geschiedenis en huidskleur af te wijzen, bestrijdt?

Is dat wat Cliteur c.s. zou bedoelen met “een jarenlange, cultuurmarxistische afbraakpolitiek van de tradities en gebruiken van de eigen cultuur en nationale identiteit door linkse intelligentsia” (bron: Wikipedia, bij de uitleg van het woord ‘oikofobie’).

En maakt dat mevrouw Adawe dan volgens bepaalde ‘denkers’ dan een fascist?

Kompromat | 05-01-23 | 00:43 | 4

Smile.

reservebelgië | 05-01-23 | 00:58

Je gezicht zwart maken = racisme
je gezicht witter maken = vooruitgang

Jan Dribbel | 05-01-23 | 01:09

Tevens hebben albino's in Afrika geen leven.

bitterpete | 05-01-23 | 01:20
▼ 1 antwoord verborgen

Artikel uit Trouw.

In dat korte bericht de volgende newspeak:

natuurverlies
groenzwijgen -greenhushing
groenwassen - greenwashing
natuurpositief - nature positive'
klimaatadviesklimaatpositief
science-based net zero targets
vliegwroeging
vleesspijt
koopschaamte
consuminderen
biobased bouwen
biodiversiteitstop
natuurinclusief

bitterpete | 05-01-23 | 00:37 | 3

Iemand een idee waarom ik de bij behorende NU-punt-nl link niet kan plaatsen?

bitterpete | 05-01-23 | 00:41

@bitterpete | 05-01-23 | 00:41:
Ja, ik (o.a.); wordt gefilterd. Verwijzen naar nu-punt-nl (zoals u in tweede instantie doet) is een oplossing.

PPuk | 05-01-23 | 00:45
-weggejorist-
Dachtutnie | 05-01-23 | 00:26 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

En daar gaan we weer,

Iran heeft Parijs woensdag gewaarschuwd dat het zal reageren na de publicatie van „beledigende” karikaturen van de Iraanse leider Ali Khamenei in het Franse satirische weekblad ’Charlie Hebdo’. Het blad publiceerde woensdag tientallen karikaturen van de hoogste religieuze en politieke leider van Iran.
www.telegraaf.nl/nieuws/481426439/ira...

Cornelis12 | 05-01-23 | 00:26 | 1

Hoop dat die tekenaars afdoende anoniem blijven, want vrees anders het ergste? En dat de redactie van CH nogveens extra is beveiligd om herhaling te voorkomen?

Jan, Leiden | 05-01-23 | 01:05

Niemand hoeft het mij uit te leggen. Zag 40 jaar geleden al dat het niet de goede kant op ging. Janmaat, Fortuyn en Wilders (nog steeds) gestemd maar heeft dus geen reet geholpen. Een politieke elite met vertakkingen naar bedrijfsleven, media, enz. enz. ziet het schijnbaar niet of wil het niet zien. Gaat nooit meer goedkomen met Nederland.

Cornelis12 | 05-01-23 | 00:23 | 2

Vreselijk jammer

wilderst | 05-01-23 | 00:45

Die profiteren: lage lonen, t plebs dat onderling vecht en maximaal profiteren van subsidies....

ReyNemaattori | 05-01-23 | 01:47

Gaat heel interessant worden, want hoop nog altijd dat de nuance het wint van de tegenwoordige schreeuwers en bestempelaars van welke flank van het politieke spectrum dan ook!

Maar dan kort over waar dit verhaal in eerste alinea over begon. De adel in Duitsland is uit de adelstand geheven, ze voeren hun titel inderdaad binnen hun burgerlijke geregistreerde naam en worden niet aangesproken op titel, maar ze zijn niet uit hun adeldom geheven. Ook een nuance.

Betekent dat naam, bezittingen (landgoederen, gebouwen), nog wel altijd overdrachtelijk zijn.
Bij de omschreven nepprins is het zo dat de familie vermoed ik heel veel is kwijtgeraakt omdat er na de 2e Wereldoorlog zou zijn gebleken (zoals bij een aantal families) dat er zeer, zeer sterk werd samengeheuld met het nationaal socialisme, waardoor ze van een aantal bezittingen zijn onteigend. Vandaar nog vaak de in mijn ogen onterechte eindeloze rechtszaken om het ontnomen bezit terug te willen eisen door betroffene, maar zijn nageslacht vindt dat ze zijn familie na 850 jaar ter schande maken en betreuren dat zeer.

Maar heel veel families valt dat verwijt zeker niet te maken en proberen hun erfenis op vaak meer bedrijfsmatige wijze in stand te houden. Of ze hebben grote delen van het bezit met een voorbehoud van woonrecht van een deel van het pand ondergebracht in stichtingen etc., net als in Nederland.

Bestaat adel nog in Duitsland? Ja, niet als in adelstand, maar nog wel als in adeldom.

Jan, Leiden | 05-01-23 | 00:15 | 3

Sta me toe op de eerste en laatste zin te reageren:
- de tot 'bestempelen' erkende 'vaardigheid' is m.i. het gif dat alle discussie doodslaat. Etiketteren, in vakjes stoppen, en wat dies meer zij.
- De adel bestaat nog. De adel arbeidt, waar menig (oud-)socialist nog denkt dat arbeid adelt.

PPuk | 05-01-23 | 00:25

@PPuk | 05-01-23 | 00:25:
- Snap wat u bedoelt, maar ik bedoel het echte overschreeuwen dat bijna overal een racisme troefkaart erbij gesleept moet worden of het andere uiterste oproepen tot tribunalen (u weet bijde flanken die ik bedoel) is toch uiterst tijdverspillend en leidt niet tot ook maar iets productiefs en stagneert alleen maar en is uiterst vermoeiend. Maar ben zeker niet voor het monddood maken van stemmen, dat zeker niet. Maar graag zag ik dat er 3x eerst werd nagedacht voor geïnterumpeerd.
- De adel leert en specialiseert eerst vooral op allerlei gebied en zet zich dan flink in voor Duitsland, veelal in eigen district, soms zelfs ook landelijk. Aan werlust ontbeert het hun zeker niet. En de oud socialist? Aan hard werken is nog niemand doodgegaan werd mij vroeger geleerd. Nee, maar bijna aan onderdoor is wel een risico bij te grote overdrijving.

Jan, Leiden | 05-01-23 | 00:57

@Jan, Leiden | 05-01-23 | 00:57:
Dank voor uw reactie. Ik denk dat wij op eenzelfde golflengte zitten.

PPuk | 05-01-23 | 01:03

Het is toch frappant dat diegenen die terecht kritiek op de islam hebben als extreem-rechts worden benoemd, terwijl het gedachtegoed van islam zelf juist alle voorwaarden van extreem-rechts afvinkt. Extreem conservatief en behoudend, het uitsluiten van hele groepen mensen, het (goedkeuren van) geweld uit naam van je idealen. Waarom worden radicale moslims nooit extreem-rechts genoemd in de media?

The Green*Machine | 05-01-23 | 00:11 | 3

omdat 'fundamentalist' beter 'bekt'?

PPuk | 05-01-23 | 00:14

Omdat alleen daders extreem-rechts kunnen zijn en moslims nog steeds – hoewel steeds minder – als slachtoffers worden gezien (ze zijn immers een minderheid weet-u-wel).

LD69 | 05-01-23 | 01:04

Extreem is het nieuwe tover woordje van de linkerkant en iedereen trapt er in en gebruikt het ook. Overgenomen v d klimaat maffia.

Zwizalletju | 05-01-23 | 08:33

In de jaren 80 waren er ook al mensen, die zeiden, dit land is vol!
Om allerlei redenen, zoals los eerst armoede, en andere problemen op.
Vanaf het begin is deze groep burgers de mond gesnoerd.
En werden ze weggezet als Extreem, en Racistisch.
En in de Politiek, kwam het links goed uit, om te scoren op dit soort populisme.

Fascisme is zoals Gert Jan Seegers, je laat je dicteren door Partijbelang, en Coalitie belang, en ziet, en staat toe, dat er gelogen en gelekt wordt door het Kabinet.
Dit geldt voor het hele Kabinet, waarom heeft Rutte anders zo'n tasjesdrager als woordvoerder,en zet Kaag Bergkamp neer als Kamervoorzitter.

Torquemada | 05-01-23 | 00:08 | 1

Spijker kop

wilderst | 05-01-23 | 00:09

Dat klinkt veelbelovend, ik ben benieuwd naar de nieuwe vermakelijke pennevruchten van onze vriend Arthur. Van de vakantie vaak hardop moeten lachen om verhalen in de Dikke van Amerongen. Een aanwinst voor GS wat mij betreft

The Green*Machine | 05-01-23 | 00:05

Er zijn er toch nog teveel die zijn achterkant wel likken.

Kowalski11 | 05-01-23 | 00:23

Mooie.

reservebelgië | 05-01-23 | 00:26
▼ 1 antwoord verborgen

Misschien 'the easy way out':
(You cannot spend what you ain't got,) Can't lose what you never had...
Allman Brothers
youtu.be/FTfB1-yWkrM

PPuk | 04-01-23 | 23:59

Eindelijk wat gezond verstand, meneer Tuurtje bedankt voor het duiden is echt nodig.

Uw Verzekeringsadvis | 04-01-23 | 23:57

Dirk Jan van Baar neemt het begrip fascisme wel heel ruim.
Enigzins gechargeerd Iedereen die het niet met van Baar eens is, is een fascist.

Jan Dribbel | 04-01-23 | 23:49 | 4

Het is wel het basis-kenmerk van een fascist.
Er is maar 1 goede mening. Alles anders mag naar eigen believen behandeld worden.

reservebelgië | 05-01-23 | 00:00

Hij vond de flessenautomaat in de supermarkt ook fascistisch, als die weer eens een storing had.

The Green*Machine | 05-01-23 | 00:07
▼ 1 antwoord verborgen

En, @Arthur, VB is een bijzondere partij, en Sam van Rooy is zelfs binnen VB bijzonder.

reservebelgië | 04-01-23 | 23:47

By the way, waarom is fascisme per definitie rechts?
Totalitairisme is een uitwas die meestal naar de linkse kant overheld. Rechtse fascisten zijn zeer schaars in de geschiedenis.

reservebelgië | 04-01-23 | 23:44 | 19

@LD69 | 05-01-23 | 01:37: Ijzersterke Duitse serie op Youtube die ik mede WO2 fanaten ten zeerste kan aanbevelen "Bestaubt sind die Gesichter". Puik akteerwerk, zeer realistisch. Vanuit Duits persepktief. Geen Hollywood flauwekul. Er zijn een stuk of 9 delen.

Asteroid-B612 | 05-01-23 | 02:30

@Asteroid-B612 | 05-01-23 | 02:28:
Verwar het niet met de Sonderkommando's die achter de frontlinies terreur beoefenden. Dat waren meestal gefrustreerde Polen, Wit-Russen en Oekraïners die onder Totemkopf vielen en het letterlijke vuile werk moesten opknappen. Of de kampen moesten bewaken.
Totemkopf-leden, nou ja leden, werden door "reguliere" Waffen-SS ook gewoon standrechtelijk behandeld.
Er zijn wat verschillende divisies geweest. oa Standarte Nordwest enz, maar omdat het geen Duitsers waren (wel ariërs) werden het toch Sonderkommando"s genoemd.

reservebelgië | 05-01-23 | 02:56

@Asteroid-B612 | 05-01-23 | 02:30:
Ken ik, lang geleden. Moet ik eigenlijk weer eens kijken.
Wat me nog bijstaat, redelijk huiveringwekkend.

reservebelgië | 05-01-23 | 02:57
▼ 16 antwoorden verborgen

Een goede avond allen.
Lap text tot mij genomen. Nog geen tijd (of luiheid) voor de lappen reaguursels.
Ben benieuwd naar zijn avonturen. Vooral omdat hij een nogal eigenzinnige kijk heeft op de dingen.
En dat is altijd goed.

reservebelgië | 04-01-23 | 23:41

Veel interessant 'leesvoer', vooral ook binnen de reaguursels. Ik lees me werkelijk een slag in de rondte en heb nogal wat tijd nodig de definities, interpretaties en meningen op me in te laten werken. Veel 'food for thought'.
Bespeur wel een 'Je suis -avec- Arthur' stemming in de panelen en weet niet goed wat ik daar mee aan moet...
Misschien ben ik, zoals Wilderst dacht ik ook aangeeft, toe aan het stamcafé...

PPuk | 04-01-23 | 23:35 | 4

Als iemand ook maar iets uit het werk van Van Amerongen zou durven leren: Ga ervoor!

Lepo | 04-01-23 | 23:47

@Smoelensmid | 04-01-23 | 23:40:
Doe ik even een rondje pittige kipgehaktballetjes. Laat de schaal maar rond gaan, neem gerust, ongeacht uw politieke voorkeur of walging. Is halal, dus voor iedereen 'te pruimen'.

PPuk | 05-01-23 | 00:13
▼ 1 antwoord verborgen

Van Baar is dus een activist. Dat vloekt wel enigszins met het voordoen als een historicus.
Of waarom zijn de (extreem) links activisten altijd zo fanatiek om de geschiedenis op te schrijven? Geeft toch te denken.

Deflatiemonster | 04-01-23 | 23:30
▼ 13 antwoorden verborgen

'Te laat, te laat' sprak Winnetou, het deugzaad is al naar binnetoe

De teerling is gelegd, het laatste woord nog niet gezegd
Met mijn ouderwetse na'oorlogse socialistische opvoeding is het hinkelen op 2 benen..
Toen werd je geleerd trots te zijn op je arbeidersbestaan, hard werken, rekeningen op tijd betalen, nooit je hand ophouden.
Ziekenfonds, ziektewet, werkeloosheidswet, arbeidsongeschiktheidswet, vakantiegeld, huursubsidie waren verworven rechten, vrijgevochten door mensen als mijn overgrootvader rond 1905 met zijn strontscheepje de pamfletten van oa. Domela Nieuwenhuis richting het westen smokkelde.

Links ging hand en hand met humanisme, want wat waren amper 100 jaar geleden de tijden slecht voor met name een (veen) arbeider, te veel drama om te beschrijven, helaas verstommen de verhalen.

Links was je, en het was goed, links stond voor een massa mensen en het patriarchaat was maar wat beducht voor diezelfde massa.

Daarom ben ik in de war, want in weze ben ik links, maar oh mijn hemel zeg, wat heb ik een afstand van dat gedachtengoed genomen, ze hebben letterlijk alles laten varen om maar mee te mogen polderen..

Ben ik nu rechts dan ??
Niet in mijn gedachtenwereld, maar in mijn beleving wel

AldNuut | 04-01-23 | 23:28 | 5

@Zapata10 | 04-01-23 | 23:52: wanneer de PvdA fuseert met Groen links, de facto wordt overgenomen, is dat tevens het definitieve afscheid van de A van de PvdA. Wat rest is een postmodernistische globalistische leefstijlbeweging voor hoger opgeleiden.

therealbraindump | 05-01-23 | 00:06

de sociaal-democratie werd in 1995 door Wim Kok ten grave gedragen met de woorden, "het is tijd dat wij onze ideologische veren afschudden" en de Arbeider werd ingeruild voor de Arabier.
de eens machtige partij met 40+ zetels verloor het contact met de man/vrouw in de straat, de politieagent de verpleegkundige en de loodgieter bleef verweest achter.
ik heb aan @ beste-landgenoten gevraagd of hij enig idee had waar de kiezers van de PVDA gebleven waren.
Links en rechts zijn begrippen die nog nauwelijks de lading dekken.

Kruimel | 05-01-23 | 00:48

Sinds links uiteindelijk alle politieke touwtjes in handen heeft gekregen zijn de termen links en rechts geperverteerd, bedorven, achterhaald.
Er is tegenwoordig geen sprake meer van links of rechts.
De politiek en het volk staan regelrecht tegenover elkaar.
Alles waar de politiek voor staat is een gevaar voor het volk en vice versa.
En de enige politieke beweging die nog tegen de krankzinnige plannen van de regering in gaat wordt onderworpen aan rechtszaken om deze te verbieden.

Als het tij niet gekeerd kan worden middels politieke democratische participatie van het volk lijkt alleen een volksopstand te resteren. Da's precies de bezorgdheid die bijvoorbeeld het FvD uitspreekt en die compleet verkeerd uitgelegd wordt als een bedreiging aan het adres van de regering.

Een volksopstand zou een grote grote ramp zijn want daarmee dreigt anarchie terwijl onze grondwet toch echt PERFECT is en voorziet in de rechten van de Nederlandse bevolking.

Er is echter een derde optie die mijns inziens de enige oplossing is om de Nederlandse rechtsstaat te redden: een overheidsopstand.

Niet het volk maar de overheid moet in opstand komen tegen de regering.
Dat klinkt heel raar of radicaal maar dat is het niet.
De regering en de overheid zijn namelijk niet hetzelfde.
De overheid dat is zowat de helft van Nederland en wellicht meer dan de helft.
Iedereen die direct of indirect werkt voor de staat of daar zijn geld aan verdient is onderdeel van de overheid. De politie, de brandweer, de douane, de hele ambtenarij, de publieke media, wetenschappers, leraren, scholen, universiteiten ga zo maar door.

Het zijn zij die van binnenuit het tij kunnen keren door simpelweg hun beroepscode en de grondwet te respecteren en geen orders uitvoeren die daar tegenin gaan. Daar wringt hem de schoen. Zij zouden er voor ons moeten zijn maar zij opereren als gereedschapskist van een steeds fouter wordend regime.

keestelpro | 05-01-23 | 04:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Sorry Arthur, maar zoals je weet is de attentiespanne hier op GS een uur of 2.

En we hebben ReaguurdersRaum nodig ;-)

*KLOP*

Dus ik verklaar het café hierbij voor geopend!

wilderst | 04-01-23 | 23:23 | 2

Dat heb je met de vaste klanten, je kunt de Pavlov klok er op gelijk stellen;)

Smoelensmid | 04-01-23 | 23:28

*handenwrijven doet* kijk hier naar uit! De vileine humor en open blik van mensen als Arthur is het enige dat de gekkigheid, die een veel te groot deel van de mensen in de greep heeft, kan verdrijven.

Lood om oud ijzer | 04-01-23 | 23:23

Wat een interessant betoog en onderzoek. Gebruik van de term fascisme slaat in mijn beleving alle dialoog en discussie dood. Ik heb zelf een socialistische opvoeding meegekregen. Ik kom uit een arbeidersfamilie. Zelfs liberaal stemmen was not done. Fascisme een woord wat al snel werd gebruikt als het om niet links ging. En een soort van kramp als het om rechtse ideeen gaat. Opvallend is dat zelfs in deze linkse kringen waar zelfs de vvd jarenlang te rechts werd gevonden de socialistische idealen al heel lang wankelen en het vertrouwen in de politiek als middel om tot een betere rechtvaardigere samenleving te komen inmiddels minimaal is geworden. Opkomen voor traditionele waarden wordt hard gemist. Ik kijk dus uit naar deze serie met evenwichtig geschreven achtergrond artikelen over nationalisme in Europa.

Whisky | 04-01-23 | 23:18 | 6

@smoelensmid ja tssss.. de verachting spat er van af..

Whisky | 04-01-23 | 23:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Prima stuk overigens

wilderst | 04-01-23 | 23:13

Misschien maar goed dat bijna geen overlevenden van het Nazisme meer zijn. Ik moet er niet aan denken dat Sterre, 3e jaars politicologie ,tegen een 98-jarig Joods omaatje zegt "Ach, U weet niet wat Nazisme is,"

skoftig | 04-01-23 | 22:56 | 4

Er zijn helaas genoeg idioten die het gedachtengoed levend houden.

Red shirt | 04-01-23 | 23:09

@Red shirt | 04-01-23 | 23:09:
Toch fijn dat u het 'gedachtengoed' blijft noemen..

LD69 | 04-01-23 | 23:46

Het is inmiddels alweer rond de laatste eeuwwisseling dat Mevrouw D., een zeer ingezeten Amsterdamse Beethovenstraatbewoonster, bekend in de hele buurt als een zéér mondige lastpost (- maarrrr: dat werd van haar geslikt, immers: ze was in 1942 als jong meisje met haar hele familie en een koffertje de woning uitgelopen en ze was er drie jaar later weer teruggekeerd - vele jaren ouder dan slechts die drie jaren, met een tatouage op haar onderarm en zonder die familie) op een zaterdagmorgen bij de AKO op de hoek van de Gerrit van der Veenstraat een jongedame tegenkwam met een zwart/witte Palestijnensjaal ostentatief om het beeldschone halsje gehangen. De jongedame in kwestie bleek een net afgestudeerd journaliste, werkend voor een lokale nieuwszender en zij nam korte interviews af in de winkel over wat toen nog het 'Palestijnenprobleem' heette. Toen de jongedame in haar niet geheel open vraagstelling de omstandigheden in de Palestijnse vluchtelingenkampen in negatieve zin vergeleek met die in de Duitse vernietigingskampen, heeft Mevrouw D. - die vierenvijftig jaar lang met geen woord over de kampen had gerept - haar met haar aluminium kruk de AKO en vervolgens de Beethovenstraat uit geranseld. God hebbe haar ziel.

bisbisbis | 05-01-23 | 00:11
▼ 1 antwoord verborgen

Het is heel simpel. Links is voor een grote, meer totalitaire staat. Als het privébezit daarbij wordt afgeschaft heet het communisme; als het privébezit mag blijven (maar dus wel onder totale staatscontrole) heet het fascisme. Beide zijn varianten van links.

Rechts is niet voor een grote controlestaat. In het liberalisme hebben weinigen uiteindelijk veel bezit. In het conservatisme heeft de bevolking juist veel bezit.

In de huidige globalistische trend hebben fascisten en liberalen elkaar gevonden: de perfecte match van grootkapitaal en ondemocratische superstaten.

Lopendbuffet | 04-01-23 | 22:55 | 10

@Zapata10 | 04-01-23 | 23:34: Helemaal "onzin" is het niet. Mussolini, die oorspronkelijk journalist was van beroep (hij schreef o.m. voor de socialistische krant "Avanti!") was in tegenstelling tot zijn Duitse collega dictator A.H. wel bij machte om zijn politieke denkbeelden duidelijk en goed uit te drukken op schrift. Hij schreef twee boeken waarin hij zijn visie omtrent zijn (economische) fascisme verduidelijkte. Fascisme is naar zijn idee gewoon een vorm, of variant van socialisme. Een soort "super socialisme". Socialisme met een zeer sterk nationalistisch karakter. Daarin wijkt het af van het traditionele socialisme, dat immers internationale solidariteit predikt. Beide ideologieeen kennen een door de staat geleide plan-ekonomie. Bij de fascisten mochten prive eigendom en prive ondernemingen gewoon blijven bestaan, maar die mochten niet hun eigen beleid voeren. De fascisten had een broertje dood aan individualisme, en wilden een sterke staat, een alles controlerende overheid.

Asteroid-B612 | 05-01-23 | 00:02

@Zapata10 | 04-01-23 | 23:34:
De reformistisch-socialistische leider Matteotti werd vermoord omdat hij lastige vragen/eisen stelde omtrent de onwettige maatregelen die Mussolini nam. Niet omdat hij socialist was.
Bovendien was hij (Mussolini) in het begin zelf een socialist en lid van de PSI. Maar het ging hem niet snel genoeg en bovendien had hij in de gaten dat z'n mede-socialisten nogal mondige concurrenten konden zijn.

LD69 | 05-01-23 | 00:06
▼ 7 antwoorden verborgen

Er is een fatsoenlijke manier om te knokken voor Nederlandse normen en waarden en tegen klimaat gelul en islam. Via Cultuur onder Vuur. Democratisch.

funkyd | 04-01-23 | 22:54 | 1

Even gegoogled naar deze actiegroep.
cultuurondervuur.nl/over-ons
Goed initiatief deze fatsoenlijke manier van protest.

keestelpro | 05-01-23 | 04:34

Voor iemand die zo gesteld is op taal maakt Van Amerongen wel veel schrijf-en spelfouten.

oldandwise | 04-01-23 | 22:50 | 4

Het gaat bij u ook niet helemaal lekker. Het geeft niet. Er zijn niet zoveel mensen die foutloos Nederlands schrijven. Zolang het lezen van stukken tekst maar geen accenten oproepen.

kleybeuker | 05-01-23 | 00:07

Je vergeet een komma ergens. Kijk zelf maar waar.

J.Cash | 05-01-23 | 01:38
▼ 1 antwoord verborgen

'jong' rechts extremisme valt mij dan weer op.

Tot welke leeftijd dan?

GKJP | 04-01-23 | 22:49 | 2

Het is juist het gedrag van veel “jongeren” welke je best tot extreem rechts kan rekenen. De veronderstelde sterke leider is dan geen concreet, levende persoon zoals Hitler of Stalin, maar een imaginair vriendje die eeuwen geleden een boek schreef.

Nuuk | 04-01-23 | 22:59

@Nuuk | 04-01-23 | 22:59:

Een imaginair vriendje kan geen boek schrijven.

Maar uw invalshoek zal niet worden omarmd, want dat kan toch niet.

Ik kom altijd moeilijk uit mijn woorden, verwoorden is ook niet mijn sterkste punt, 'jong' rechts extremisme viel me gewoon op, en daarbij dacht ik aan de autochtone jeugd, die worden de zwarte piet toegeschoven kennelijk.

Waar blijft 'middelbaar' recht denken?

GKJP | 04-01-23 | 23:07

Hou van de taal waarin je droomt, en schijt op de kop van een overheid die de moedertaal stiekem verafschuwt.

Rhenium | 04-01-23 | 22:44 | 1

Uitstekend artikel en ik ben heel benieuwd naar het onderzoek van het patriottisme in Europa. Wat overigens geen bedreiging is voor Europa maar wel voor de EU wat natuurlijk een neoliberale globalistische organisatie is.
En ja, dat fascisme roepen. Dat heeft geen inhoud meer. Als je tegenwoordig niet voor de EU bent dan ben je al een fascist in de ogen van het D66/GL/PvdA volkje. En maak je dan de opmerking dat je ook nog nationalistisch bent dan rest slechts de brandstapel voor de zondaar.
Dus ben benieuwd naar wat volgt.
De arme Dirk-Jan van Baar, mijn tenen doen nog zeer van het lezen van de stukjes van de beste man, zo kromden ze in kramp. Maar op het laatst had ik medelijden met hem. Hij begreep het niet meer. Dat was niet leuk om te lezen.

Zapata10 | 04-01-23 | 22:32

In de jaren '00 mochten Nederlandse folders vooral niet vertaald worden naar oa Arabisch en Turks, om nieuwkomers te prikkelen Nederlands te leren.

Hierna kwam de stroming om vooral te informeren in de eigen taal. Daarnaast kwam het fenomeen "Jip en Janneke taal".

Bedoeld voor kinderen, prima voor kinderen maar het werd een fenomeen om mensen bijna te straffen wanneer ze "moeilijke woorden" gebruiken.
Jip en Janneke is de norm geworden.
De volgende stap is het niveau Nijntje Pluis.

Roos | 04-01-23 | 22:32 | 7

@Zapata10 | 04-01-23 | 22:39: Ik woon deels buiten NL waar ik op mijn beurt ee buitenlander ben. Verreweg de beste manier om te integreren is meedoen waarbij de taal een belangrijke rol speelt. Ik las verpakkingen, folders uit de supermarket en kranten. Ik las kranten en woorden die ik niet kende zocht ik op. Ik probeerde zo goed mogelijk de taal te spreken. Ik heb de overtuiging dat dit de beste manier is. Binnenshuis blijven en de eigen taal blijven lezen schiet niet op.

Red shirt | 04-01-23 | 23:00

@Nuuk | 04-01-23 | 22:50: De immigranten hebben bij mijn weten nooit simplificering van de taal geëist. Dat is door de inheemsen bedacht. Dat was in 1984 al duidelijk. https://www.youtube.com/watch?v=BELNmsxSajM

nieuwe_Deen | 04-01-23 | 23:28

@Red shirt | 04-01-23 | 23:00: Absoluut mee eens. En al praat je op het niveau van een tienjarig kind, men stelt het altijd op prijs wanneer je de moeite neemt de taal te leren.

nieuwe_Deen | 04-01-23 | 23:29
▼ 4 antwoorden verborgen

"Oikofobie en wokisme zijn een welvaartsziekte."
Waar. Misschien maar goed dat de welvaart aan het dalen is in 'lief land' NL.

UnderTheDevil | 04-01-23 | 22:21 | 4

@UnderTheDevil | 04-01-23 | 22:35:

Woke is een nummeriek onbeduidend groepje dat maximale aandacht weet te verkrijgen.
Vergelijkbaar met de wappies tijdens de covid periode.

Piggelmee | 04-01-23 | 23:22

"Oikofobie en wokisme zijn een welvaartsziekte."
Nee, het zijn twee zijden van dezelfde munt. Beide zijn een power struggle.

H. Caulfield | 04-01-23 | 23:30
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zie uit naar deze reeks, een interessant gegeven.

Wat je hier stelt, Arthur, is waar. Links en aanleunende instituten en clubjes krijsen moord en brand over opkomst van fascisme. Nooit eens een argument, ik denk dat deze mensen niet eens weten wat fascisme is.
Elke vorm van kritiek op islam, op links, op hoge migratieoverschotten, op klimaathysterie wordt weggezet als extreem rechts en fascisme. Bizar en holt bovendien zo’n begrip uit.

Ook vreemd dat de grens tussen fascisme/extreem rechts en de “behoeders” daarvan zeer strak getrokken worden. Eng nationalisme, racisme, onverdraagzaamheid in het algemeen, afkeer van democratische waarden zie je in west Europa voornamelijk bij de islam. Een cultuur die extreem patriarchaal is, onverdraagzaam en gewelddadig. Toch werpt links zich steeds weer op als beschermheer van deze ongekend onverdraagzame religie.

Ook mooi wat je noemt over nationalisme. Ik denk ook dat juist in nationalisme het mogelijk werd om een verzorgingsstaat te stichten, heel fijn voor erg veel mensen. Om zoiets te starten heb je een zekere betrokkenheid tussen groepen nodig en in een globalist is he wereld zal dat niet ontstaan. Wel in landen die vrij homogeen (hoeft niet geheel) zijn.
Idem tav de tweede Wereldoorlog die te onpas en te onpas door de linksen er bij wordt gesleept zonder enige historische kennis over deze periode. Juist nationalisme heeft het nationaal-socialisme verslagen. Bezette landen die zich niet neer wilden leggen bij bezetting. Brits, Amerikaans, Canadees, Pools nationalisme heeft de strijd aangebonden met Hitler. Zelfs de in die tijd extreem dictatoriaal en gewelddadig bestuurde Sovjet Unie van Stalin heeft zich met tegenzin moeten toeleggen op nationalistische sentimenten in de USSR.

Nuuk | 04-01-23 | 22:19 | 3

Een gebrek aan kennis en aan nuance, dat vat het wat mij betreft prima samen.

MickeyGouda | 04-01-23 | 22:28

Perfect verwoord..
Ik sluit van harte aan

AldNuut | 04-01-23 | 22:46

Jawel @Nuuk.
Krijg het ff niet bijgelezen voorlopig, maar dit is een prikkende waarheid.
Ilya Ehrenburg bijvoorbeeld. Bepaald geen anti-nationalist.

reservebelgië | 04-01-23 | 23:53

Er is vorig jaar een nieuwe druk van dat boek van Robin te Slaa verschenen met nu ook een duiding van de positie van politieke partijen als FvD.

Pardoes | 04-01-23 | 22:14

Het is een feit dat in Europa extreem-rechts een verontrustende opleving beleeft. Dat is zorgelijk en we moeten onze normen en waarden niet verder laten wegglijden.

Red shirt | 04-01-23 | 22:14 | 12

@drs.Nee | 04-01-23 | 22:49:
2) "Haar bevindingen heeft CMIP gepubliceerd in een rapport met de sprekende titel La démocratie en danger, en daarin kwamen de auteurs tot de volgende vaststellingen (een selectie citaten is te lezen in bijlage 2). De islam wordt in de handboeken geprezen als de enige ware godsdienst, en moslims zijn superieur aan gelovigen van andere godsdiensten. Bijzondere aandacht gaat naar de regels die een direct contact tussen mannen en vrouwen verbieden en naar strenge kledingvoorschriften voor vrouwen. Het Westen is de bron van alle ellende, die veroorzaakt is door de kruistochten, het moderne imperialisme en de stichting van de staat Israël. Joden zijn een boosaardig volk gekenmerkt door corruptie, listigheid, verraad, agressiviteit, hoogmoed. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor onder meer de Franse en bolsjewistische revoluties en voor de Eerste Wereldoorlog. Verder wordt Israël niet erkend als een soevereine staat. Op landkaarten is Israël vervangen door Palestina, dat voorgesteld wordt als een moslimland, door vreemden bezet. De heilige plaatsen van de islam worden er geschonden. Vrede tussen moslims en niet-moslims is niet aanbevolen. De handboeken, zelfs grammaticaboeken, bevatten bladzijden die oorlog, jihad en martelaarschap verheerlijken. Terrorisme wordt wel veroordeeld"...

drs.Nee | 04-01-23 | 22:51

@drs.Nee | 04-01-23 | 22:51:
3) "De bevindingen van CMIP-France laten weinig aan de verbeelding over. Het onderwijs in Saudi-Arabië staat haaks op de fundamentele rechten van de mens. Het is niet te verwonderen dat dit land zich in 1948 onthoudt bij de stemming over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Koning Ibn Saud is dan zeer duidelijk: De UVRM botst met de islam. In 2014 nog weigert Saudi-Arabië te zetelen in de Veiligheidsraad van de VN, de natte droom van zowat elke diplomaat. Dat heeft veel te maken met de toenadering van de Verenigde Staten van Amerika en Iran. Sinds 1945 is het soennitische Saudi-Arabië de bevoorrechte bondgenoot van de VS. Vanaf 1979, als de ayatollahs in Iran aan de macht komen, wordt het sjiitische land de aartsvijand van het soennitische Saudi-Arabië: de hedendaagse versie van de eeuwenoude tegenstelling tussen Perzië en Arabië. Nu de Amerikanen ook aanpappen met Iran, gaat Saudi-Arabië pruilend in het hoekje staan. Aan de andere kant wil het wahabitische koninkrijk wel het voorzitterschap van de VN-Mensenrechtenraad inpalmen. En in de VN kan dat: een tekst - de UVRM - verwerpen en toch toezien op de naleving ervan bij de anderen. Leuke club, die VN"...

drs.Nee | 04-01-23 | 22:52

@drs.Nee | 04-01-23 | 22:51:
4) "Via Europese imams die hun opleiding krijgen in Saudi-Arabië en door de bekeringsijver van wahabieten en salafisten, dringt dit fundamentalistische denken en geloven al enkele decennia door in de Europese samenleving. Nu ook via internet en sociale media. Onder leiding van hoogleraar Ruud Koopmans, werkzaam bij Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB), heeft een team wetenschappers gepeild naar de invloed van het islamitische en christelijke fundamentalisme in enkele Europese landen. Resultaten uit zes landen laten geen fraai beeld zien. Volgens dit onderzoek zijn religieuze wetten voor de meerderheid van de moslims in West-Europa belangrijker dan seculiere wetten. Moslims moeten ook terugkeren naar de wortels van hun geloof. Bovendien is er slechts één interpretatie van de islam mogelijk. Bevriend zijn met homo's wordt in meerderheid afgewezen. Joden zijn niet te vertrouwen. Tot slot: de meerderheid van de moslims in West-Europa vindt dat het Westen erop uit is de islam te vernietigen. De imams uit Saudi-Arabië, aan de slag in West-Europa, hebben puik werk geleverd."

Ook zo benieuwd wat Dirk-Jan van Baar en Leo Lucassen te melden hadden over het met stille trom laten vertrekken van die prediker die zich van extreme demagogie bediende?

drs.Nee | 04-01-23 | 23:00
▼ 9 antwoorden verborgen

Zal nog wel ff duren tot het café open gaat met al die langzaamlezers

wilderst | 04-01-23 | 22:11 | 3

lol, dan is een vocabulair van 50 woorden wel handiger haha
(denk trouwens niet dat je v. Amerongen zo gek krijgt)

AldNuut | 04-01-23 | 22:48

LoL.

J.Cash | 05-01-23 | 01:39

Dinsdag hadden we de verwarring van 2 café's en nu de verwarring van geen (officieel) café. Gewoon een bietje on-topic blijven dus. Goed stuk weer Tuur. Lekker lang ook.

keestelpro | 05-01-23 | 04:27
-weggejorist-
dijkbewaker | 04-01-23 | 22:06 | 1

Fascisten bombardeer je de moeder. De RAF en de USAAF wisten dat. Dat is de prijs die je betaalt voor je vrijheid van meningsuiting.

Bigi Bana Boy | 04-01-23 | 22:06 | 1

Echte fascisten, handjes in de lucht en schoenen poetsen, moeten keihard worden aangepakt. Het punt wat van Amerongen hier maakt heeft betrekking op het oneigenlijke gebruik van de term fascisme, ideologische tegenstanders besmeuren en deze proberen buiten het politieke discours te plaatsen. Vrijheid van meningsuiting betekent uiteindelijk ook dat je de mening van de ander, binnen de grenzen van de wet uiteraard, tolereert.

therealbraindump | 04-01-23 | 22:15

De grootste bedreiging is het geouwehoer over grote bedreigingen.
De wereld is af en toe klote, maar aldoor speculeren of het nog erger wordt is een vorm van geestelijke zelfmoord.

Schadenfreude | 04-01-23 | 22:03

"Volgens de linkse moederkerk....... vormt extreem-rechts/fascisme een veel grotere bedreiging voor het Avondland dan de islam.''

Hetgeen echt kul is. Ja, er is een Anders Breivik geweest 10 jaar geleden, of 12 jaar geleden inmiddels, ja, we hadden in Duitsland dat enge 'Doner-moorden' trio, ja, er is een Brenton Tarrant geweest, en ik zal vast wel iets vergeten (o ja natuurlijk, de moorden op Jo Cox en die Duitse politicus, even zijn naam kwijt), maar heel veel is dat niet. In de VS zijn er uiteraard wel meer 'hate-crimes' geweest, maar die laat ik even buiten beschouwing met dat vrije wapenbezit daar.

In Nederland is extreem-rechts heel klein, en die zie ik toch echt geen aanslag plegen (ja, uiteindelijk kan alles, maar toch). Er was op oudjaarsavond een incident in Rotterdam, waar bepaalde leuzen op de Erasmusbrug werden geprojecteerd, die getuigen van een white supremacism. Ik vond dat uiterst onkies, zoals denk ik de meerderheid van Nederland, maar het was geweldloos, er zijn geen vernielingen aangericht, niemand is in zijn/haar bewegingsvrijheid beperkt, of wat dan ook. Als het iets links-achtig was geweest, had de hele policor goegemeente het een onschuldige, 'ludieke' actie gevonden.

Nu kreeg Leo Lucassen in de Volkskrant een hele pagina om ons nav hiervan te waarschuwen voor het Grote Rechtse Gevaar. Lucassen heb ik nog nooit over de nadelen en gevaren van de islam gehoord. Hooguit dat we door moeten blijven gaan met al die lieden maar binnen te laten.

Nou ja......

Dr_Johnson | 04-01-23 | 21:59 | 4

@letopuwzaak | 04-01-23 | 22:19:

Ha Louz! Ja, ik miste je vrijdag al, maar misschien moest je werken of was je gewoon het oudejaarsweekend even er tussenuit, iets leuks doen. Nou ja, overmorgen alweer jazz in het café.

Dr_Johnson | 04-01-23 | 22:26

Onbegrijpelijk dat Leo van Baar zijn bekende riedel iedere keer weer gepubliceerd krijgt.

gestoptmetroken | 04-01-23 | 22:55
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is Nederland. Als hier een zestienjarige gesnapt wordt met een hakenkruisvlag aan het schrootjesbeschot van zijn zolderkamertje gepunaist, dan marcheren in de gedachten van de deugdbrulsen de bruinhemden al met fakkels en gezang door de straten. Ëén enkele verdwaalde schreeuwlelijk met een echte fakkel voor de deur - en een complete Haagse straat wordt volgehangen met camera's, er wordt een bomvrij wachthokje neergezet en er rijdt iedere tien minuten een gepantserde politiemercedes langs. Terwijl je eens moest weten aan welke enge doctrines jongetjes en meisjes in dit land iedere zaterdag weer in koranscholen worden blootgesteld.

bisbisbis | 04-01-23 | 21:58

Game on!

Lepo | 04-01-23 | 21:57

Dat okoifobie wel voorkomt in Noord West Europa en Scandinavië en juist niet in mediterraan Europa heeft alles te maken met het protestantisme en de bijbehorende erfzonde. En wanneer je als maatschappij niet meer weet waarvoor je staat komt dit zeer verwarrend over op nieuwkomers, zeker wanneer deze nieuwkomers zijn geworteld in een masculiene cultuur.

therealbraindump | 04-01-23 | 21:56 | 3

Helemaal mee eens. Het leuke is dan men aan het linkse/woke kant van het spectrum de christelijke moraal als een van de grootste vijanden zien, terwijl ze zo reformatorisch als de pest zijn. Dat men niet meer naar de kerk gaat of niet in God gelooft maakt niet uit.

skoftig | 04-01-23 | 22:49

@skoftig | 04-01-23 | 22:49: de wortels van het protestantisme en woke zijn hetzelfde. Lees de trouw maar eens. Groen geloof, verketteren van andersdenkenden, puur in de leer zijn, echt grappig om te aanschouwen.

therealbraindump | 04-01-23 | 23:04

@therealbraindump | 04-01-23 | 23:04:
Verdere overeenkomsten:
- schuldgevoel en zondebesef. Met dit verschil dat niet alle mensen bij de geboorte al schuldig zijn, maar alleen witte jongetjes.
Verschil, wat ik nog niet bij protestantisme heb ontdekt (of misschien is dat er ook?): regel nummer 1 van Woke is dat je absoluut zelf geen offer hoeft te brengen. Het hebben van de juiste mening en die een beetje luid verkondigen is genoeg. Iemand die opkomt voor een zwakkere valt voor mij dus niet onder Woke. Het MOET iemand anders zijn die zich inspant.

skoftig | 04-01-23 | 23:14

Heb afgelopen zomer ‘moros y chrystianos’ in Denia mee mogen maken. Het is echt een geweldig feest met parades en vuurwerk ( vuurwerk ja! ) waaraan zowel christenen en moslims meedoen en zij aan zij feesten.

Sinterbikske | 04-01-23 | 21:48

Zin in! Genoten van de voorgaande series.

Sinterbikske | 04-01-23 | 21:45

Zin an!

Duwbak_Linda | 04-01-23 | 21:41

Uitstekend begin van het nieuwe jaar Cortés!

Juffrouw op de fiets | 04-01-23 | 21:41 | 1

Zag ik deze niet al eens eerder?

wilderst | 04-01-23 | 22:09

hulde maar weer voor uw proloog, ik ben zeer benieuwd naar uw verslagen.
wat u beschrijft lijkt griezelig veel op wat vroeger fascisme werd genoemd, ik geloof tegenwoordig dat het links liberaal genoemd wordt, of vergis ik me daar in?

Kruimel | 04-01-23 | 21:40 | 1

Nee dat ziet u goed

Lopendbuffet | 04-01-23 | 23:04

T zelfde geneuzel over Black Lives Matter projecteren op de Erasmusbrug.
Zou racistisch zijn of zo...

Is dit nog nieuws? | 04-01-23 | 21:38 | 1

Als vijfduizend man midden in een coronamaatregel (1,5 meter afstand houden) op de Dam in Amsterdam onder het goedkeurend (zo niet: bewonderend) oog van Vrouwke Kaakkklem 'Black LIves Matter' staan te scanderen, dan is dat niet racistisch (immers: geroepen door in hoofdzaak zwarte mensen) . Als iemand met Oud en Nieuw vanuit een wiebelend bootje 'white lives matter' op een brug projecteert (en er vrijwel geen hónd is, die dat op dat moment ziet) , dan is dat wél racistisch, want daar steekt naar alle waarschijnlijkheid een heel klein groepje witte mensen achter. En omdat ze bij het Openbaar Ministerie tóch niets beters te doen hebben....

bisbisbis | 04-01-23 | 22:10

Extreem rechts is een reactie op de opmars van de islam.
Jaren 80 was er een beetje beweging bij de kaalkopjes, wel zo makkelijk, maar tegenwoordig is iedereen rechts van de VVD66 extreem rechts.
Van kaalkop tot hockeylul.
Maw. extreem is een links verzinsel.
Ja, ik ben kritisch over de islam en migratie mag wel een onsje minder….
= extreem aldus links.
Terwijl de SP er net zo over denkt.
Verwarrend hé.

Ziezo, nu even verder lezen.

Ruimedenker | 04-01-23 | 21:36 | 1

Goed geanalyseerd Ruime!

keestelpro | 05-01-23 | 04:21
-weggejorist-
de IJsman | 04-01-23 | 21:35 | 13
▼ 13 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl