Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zombie Apocalypse op Kensington Avenue: Welcome to the future II

Verslag van de Fentanyl Crisis in de VS, in drie delen. Door Teun Voeten

De opioidencrisis

De opioïdencrisis slaat hard toe in Amerika. In totaal zijn daar sinds het begin van deze eeuw meer dan een half miljoen mensen overleden, een gigantisch aantal. In de Tweede Wereldoorlog sneuvelden er 290.000 soldaten. In 2020 bereikte het dodental het trieste record van 92.000. In 2021 werd dit record gebroken met rond de 110.000 doden. 

De opioïdencrisis is een ingewikkeld verhaal met sociaal-economische, medische, geografische en psychologische dimensies. Sam Quinones publiceerde in 2015 de klassieker Dreamland: The True Tale of America’s Opiate Epidemic. In 2021 verscheen het vervolg van dit boek waar hij ook de destructieve effecten van de crystal meth epidemie meenam: The Least of Us: True Tales of America and Hope in the Time of Fentanyl and Meth. Szalavitz schreef over de sociaalpsychologische dimensie Opioids Feel Like Love. That’s Why They’re Deadly in Tough Times. Ze verklaart hoe opioïden de aanmaak van neurotransmitters stimuleren, die op natuurlijke wijze vrijkomen als mensen een liefdesband aangaan, of het nu moederliefde is of een romantische band tussen minnaars. Het competitieve Amerika is natuurlijk een snoeiharde maatschappij met veel eenzaamheid. Sociale isolatie, verergerd door de coronapandemie, maakte volgens Szalavitz de groep kwetsbaren alleen maar groter en nog gevoeliger voor de verleiding that warm fuzzy feeling uit een potje. Dit is een van de aspecten van het narcokapitalisme, een neoliberaal systeem waarin drugs een onmisbaar accessoire zijn .

In feite zijn er drie verschillende episodes in de opioïdencrisis. De eerste was ruwweg in de jaren negentig, toen opioïden op grote schaal als pijnstillers werden voorgeschreven onder de beruchte merknaam OxyContin. De naam verwijst enerzijds naar het werkzame bestanddeel oxycodon, anderzijds naar de continue, langzame afgifte ervan. Doordat pijnstillers goedkoper waren dan andere therapieën, en al helemaal goedkoper dan medische behandelingen, werden ze in het neoliberale Amerika vaker voorgeschreven dan in andere landen. Het risico op verslaving was bekend. Al in 1999 bleek uit een studie die werd uitgevoerd door Purdue Pharma zelf, de fabrikant van OxyContin, dat dertien procent van de patiënten verslaafd raakte, een onacceptabel hoog aantal. Maar de firma verzweeg dit en ging willens en wetens door haar middel te pushen. Artsen kregen een commissie als ze recepten uitschreven. De firma organiseerde zogenaamde ‘pijnmanagementcongressen’, waar artsen en verplegers op de wonderlijke werking van het middel werd gewezen en riant werden gefêteerd. Kregen voordien alleen terminale kankerpatiënten OxyContin voorgeschreven, nu werd het ook aan de man gebracht aan mensen die langdurige en chronische pijnklachten hadden. Versleten arbeiders en bouwvakkers met kapotte ruggen was de nieuwe doelgroep, naar de sprankelende filosofie van familiebedrijf Purdue Pharma dat iedere Amerikaan het recht had op een ‘pijnloos’ bestaan. Volgens Amerikacorrespondent Laila Frank doneerde de opioïdensector tot acht keer meer geld aan politieke partijen dan de wapenindustrie. De Purdue lobby bewerkt met succes de Food and Drug Administration (fda). Pillen mochten voortaan 80 milligram oxycodon bevatten in plaats van 60 en het middel werd ook vrijgegeven voor kinderen vanaf elf jaar. Patiënten kregen gratis pillen voor een proefperiode van dertig dagen. Lang genoeg om ze afhankelijk te maken. 

Langzaam werd het voor iedereen duidelijk dat Purdue Pharma grof geld verdiende aan de door hen veroorzaakte verslaving van grote groepen mensen. Het bedrijf werd op een artistieke manier in verlegenheid gebracht toen Fernando Luis Alvarez, een galeriehouder uit Connecticut, een reusachtige sculptuur van een heroïnelepel bij de ingang van het hoofdkwartier neerzette. Nochtans bleef het bedrijf elke vorm van schuld ontkennen. De schaamteloosheid en arrogantie van het bedrijf bleek uit een e-mail van topman Richard Sackler, waarin hij schreef dat ‘degenen die OxyContin misbruiken zelf de schuldigen aan het probleem zijn. Zij zijn roekeloze criminelen.’

 In 2000 kwamen de eerste rechtszaken eindelijk op gang. Zes jaar later kwam het bedrijf er nog goed van af met 600 miljoen aan claims. In maart 2022 viel dan toch het gordijn voor Purdue Pharma: het werd veroordeeld tot het betalen van 6 miljard dollar. Hun huichelachtige verklaring was tenenkrommend: ‘We sincerely regret that OxyContin unexpectedly became part of an opioid crisis.’ Het bedrijf werd opgedoekt en de Sacklers werden gecanceld. Gerenommeerde musea als het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim en het Museum of Natural History lieten de namen van de Sacklers verwijderen uit de lijsten van mecenassen die in de gevels waren gebeiteld. 

Het schandaal is een triest dieptepunt in de medische geschiedenis. Het toon ook aan hoe, net zoals de Opiumoorlogen met China destijds (waar de Engelse Oost-Indische comapgnie met steun van regerening en leger met geweld opium aan de Chinse bevolking opdrong) georganiseerde misdaad, de overheid en het bedrijfsleven soms naadloos in elkaar overgaan. OxyContin vond zijn markt buiten het medische circuit als goedkoop alternatief voor heroïne. In zogenaamde pijnbehandelcentra, die pill mills werden genoemd, konden mensen het zonder veel moeilijkheden op grote schaal inkopen. Het werd doorverkocht aan gebruikers die pillen fijnmaalden en het poeder rookten of snoven. Anderen maakte er een oplossing van die kon worden ingespoten. Het stond bekend als hillbilly heroin. 

De tweede episode in de opioïdencrisis begon ruim tien jaar later, aan het begin van deze eeuw. Steeds meer mensen die aan opioïden verslaafd raakten, grepen naar de heroïne, dat je zonder doktersrecept kon regelen en vaak nog goedkoper ook. De Mexicanen sprongen gretig op deze nieuwe vraag in en gingen weer volop papaver verbouwen, wat al in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw uitvoerig werd gedaan in met name Sinaloa. Daar was opiumgebruik aanvankelijk meegebracht door Chinese arbeidsmigranten die aan de westkust van zowel Noord- als Midden-Amerika meehielpen het spoornetwerk aan te leggen. 

De derde episode begon rond 2013 en is zich nog steeds bezig. Deze keer heeft een Ersatzmittel, fentanyl dus, het oorspronkelijke product, heroïne, van de markt verdreven. Volgens ervaren gebruikers is het origineel soulful in vergelijking met fentanyl, dat je dopey and drowsey maakt. Fentanyl werd het eerst opgemerkt in Californië waar het als China white voor een korte periode in 1979 op de markt verscheen en even snel weer verdween, Een paar decennia later maakt het een razendsnelle opmars. In 2013 werd er volgens cijfers van de dea in de Verenigde Staten nog maar 1 kilo fentanyl geconfisqueerd, in 2017 was dit al gestegen naar bijna 700 kilo. Het aantal fentanylhouden pillen, die tegenwoordig als pastelkleurige snoepjes op de markt worden aangeboden, vervijftigvoudigde tussen 2017 en 2021. Tegenwoordig komt de meeste fentanyl uit Mexico. Net zoals met heroïne en crystal meth roken de kartels een nieuwe markt. De Mexicaanse kartels zijn uiterst innovatieve organisaties, die niet hoeven te wachten op trage, bureaucratische beslissingen van een raad van bestuur of aandeelhouders. Niet ouwehoeren, maar snel schakelen.

De fentanyl wordt, net zoals de meth, vervaardigd met halffabricaten en precursoren die uit China worden geïmporteerd. De kartels exporteren op hun beurt bedreigde diersoorten, zoals de jaguar en de zeeschildpad. Ook de zeekomkommer staat op het verlanglijstje van de Chinezen, die hem als een delicatesse zien. Hij is weliswaar nog niet bedreigd, maar zal dat snel worden als de Mexicanen aan de onverzadigbare behoefte China willen voldoen. 

Eerder exporteerde China ook rechtstreeks pure fentanyl naar de VS, waar dealers het met ponden en kilo’s tegelijk opkochten om het vervolgens via het darkweb aan de man te brengen. In het artikel Deadly Chinese Fentanyl Is Creating a New Era of Drug Kingpins, wordt uitvoerig uit de doeken gedaan hoe dit verdienmodel werkt. In feite betekent dit een democratisering van de drugshandel Het is niet langer nodig om netwerken met gevaarlijk druglords in Latijns Amerika te cultiveren, maar iedere gast met een computer en 5000 dollar startkapitaal kon een kilo fentanyl in China bestellen, het met de keukenmixer verdunnen met andere stoffen en zijn eigen drug kingpin from scratch worden. 

Fentanyl is de droomdrug van elke dealer. Het is superkrachtig, zodat je met een paar gram al een enorme klantenkring kunt bedienen. De winstmarges zijn fabuleus. Steeds vaker wordt dat fentanyl aangetroffen in cocaïne, heroïne en crystal meth. Soms is het bewust versneden om de substantie sterker en meer verslavend te maken. Soms gebeurt het per ongeluk. Als een dealer in coke en meth ook in fentanyl handelt, kan zijn handelswaar met minuscule sporen vervuild raken. Met grote regelmaat verschijnen er berichten van mensen die, om het zacht uit te drukken, onwel zijn geworden door verontreinigde drugs. 

De rol van China is wederom uiterst ambivalent. Ben Westhoff gaat in zijn boek Fentanyl Inc. uitgebreid in op China als bronland. Hij bezoekt zelfs undercover een fabriek die halfproducten vervaardigt en deze kan exporteren. China is onder internationale druk weliswaar gestopt met het exporteren van pure fentanyl, maar r in de praktijk is eer weinig is veranderd door het gebruik van halffabricaten en allerlei andere mazen in de wet. 

Het is ironisch dat China, na eerst te zijn vergiftigd met door het Westen opgedrongen opium, ruim anderhalve eeuw later nu langzaam het westen vergiftigt met een synthetisch opiaat. Sommigen spreken dan ook van een ‘Nieuwe Opiumoorlog’. Onder president Trump werd er een Opioid Epidemic Commission opgestart. De president haalde hard uit naar China: ‘... sending that garbage and killing our people ... It is almost a form of warfare.’

China heeft het geheugen van een olifant en is de ‘Eeuw der Vernedering’ niet vergeten. Dit is de periode van ruwweg 1839 tot 1949, waarin China niet alleen tweemaal werd verslagen in beide Opiumoorlogen, maar ook nog twee invasies van Mantsjoerije meemaakte, Taiwan verloor en tal van andere nederlagen in tal van andere oorlogen leed. Nu heeft het zijn zelfvertrouwen herwonnen en slaat terug. Een witboek van het Amerikaanse leger citeert twee Chinese kolonels die over het concept ‘unrestricted warfare’ spreken: the first rule of unrestricted warfare is that there are no rules, with nothing forbidden. Psychologische oorlogsvoering en handelsoorlog staan natuurlijk op het lijstje van methodes, maar het gaat ook expliciet over drug warfare als een actieve poging om de Verenigde Staten te destabiliseren en ondermijnen. 

Teun Voeten is antropoloog en oorlogsfotograaf, gepromoveerd op het Mexicaanse drugsgeweld. Eerder schreef hij boeken over de ondergrondse daklozen in New York, de oorlog in Sierra Leone en drugscriminaliteit in Antwerpen en Nederland. Voor GeenStijl berichte hij uit Odessa en met Arthur van Amerongen ging hij tien dagen op Safari Eurabia. 

Fragmenten uit deze reportage verschenen in andere vorm al in het laatste boek van Teun Voeten: Drug van de Duivel. De wereldwijde opmars van crystal meth. Wilt u reportages als deze steunen? Dat kan! Alvast dank voor uw donatie!

Reaguursels

Inloggen

Legaliseren gaat dus niets oplossen. Vraag me wel af hoe de verslavingszorg eruit ziet in dat land. En dan bedoel ik niet een voedselpakketje en schone naalden. Maar: ik ben zwaar verslaafd aan meth en wil er vanaf; waar kan ik terecht?

Duwbak_Linda | 05-10-22 | 08:16

China sloopt met opioiden en TikTok de VS langzaamaan.

leisure suit larry | 05-10-22 | 06:53

Als iemand opioide zegt tegen een kunst-opiaat, dan weet je al dat die schrijvert een toetsenbord bepotelt waarop schimmelculturen onaneren waarbij reauken en open vuur een slechte dimensie van hun liberaal-neofiteugse reali est.

F. von Zeikhoven | 05-10-22 | 05:34 | 5

@Mazzelstof | 05-10-22 | 06:36:
Iets meer precies: een opiaat is middel dat zich bindt aan de opioïde receptoren van het zenuwstelsel. Maar je hebt gelijk praktijk is het allemaal lood om oud ijzer. En mensen die zo graag opiaat en opioïde uit elkaar houden en vervolgens interessant gaan lopen doen over hoe de auteur het allemaal niet snapt hebben niet echt veel nuttigs te doen, of weinig te vertellen thuis. Zeker als ze zelf dan "kunst"-opiaat gebruiken in plaats van "synthetisch" opiaat. En nee dat is niet hetzelfde.

peterdh | 05-10-22 | 06:54

@peterdh | 05-10-22 | 06:54: Je hebt gelijk. Volkomen terecht. Ik ging spreektaalgewijs even te kort door de bocht daar. De receptoren bevinden zich uiteraard op de membranen van je neuronen. Tof!

Mazzelstof | 05-10-22 | 07:02
▼ 2 antwoorden verborgen

En daar ligt, geheel aan haar lot over gelaten, iemands dochter langzaamaan dood te gaan, en we kijken liever weg.

Abject | 05-10-22 | 00:12

Echt alles is naar klote daar, ik geef het met dit Rutte kabinet waar Kaag de baas is nog een paar jaar.
O wacht. Pfff. Het is al aan de gang al jaren.

www.geenstijl.nl/4748992/paneuropees_...
Mvgrt

pegaje | 05-10-22 | 00:08

Een dierbare wijlen vriend van me is door de psychiatrie 'verslaafd gemaakt' aan Oxycodon. Afgelopen december overleden, R.I.P. lieve jongen (58). Wat wisten/weten hulpverleners die deze rotzooi voorschrijven?

prins_flip_da_luxe | 05-10-22 | 00:06

Fentanyl heeft ook Prince de spreekwoordelijke das om gedaan.

TinusVlugOpDeKut | 04-10-22 | 23:31 | 2

En Tom Petty

Plaktong | 04-10-22 | 23:51

Nuttige pijnstiller, wordt erg veel in de acute geneeskunde gebruikt maar ook in de palliatieve geneeskunde.

Jan Lange3373 | 04-10-22 | 23:56

Eigenlijk de Britse Opiumoorlogen in reverse...

ReyNemaattori | 04-10-22 | 23:24

Nicotine is een harddrug en mag ook gewoon legaal verkocht worden. Daar moeten ze eens paal en perk aan stellen. Junks zijn nou eenmaal junks.

el burro | 04-10-22 | 23:12 | 7

@Zuma | 04-10-22 | 23:41: Nicotine is wel degelijk een harddrug;

"Beoordelingen van drugs in 2009

In opdracht van het ministerie van VWS zijn in 2009 door een commissie van experts drugs onderling met elkaar vergeleken op schadelijkheid. De drugs werden beoordeeld op

Toxiciteit (giftigheid);
Verslaving;
Sociale schade.

Dit zijn min of meer dezelfde criteria als die van de commissie Baan.

Alcohol, tabak, heroïne en crack scoren hoog op relatieve schadelijkheid. Paddo’s, khat en LSD scoren relatief laag. Cannabis en MDMA scoren er tussen in."

De sociale schade is relatief klein bij nicotine, dus nicotine moet dan op die andere criteria hoger scoren dan de ander genoemde drugs.

Sans Comique | 05-10-22 | 06:33

@Sans Comique | 05-10-22 | 06:33:

Waarom zijn er dan geen nicotinehoertjes, nicotinedoden en nicotine avenues, zoals met echte harddrugs?

Dandruff | 05-10-22 | 08:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Shockerend. Triest. Mensonterend. Deze samenleving schiet te kort. Als de kerkelijke en familieverbanden los zijn gelaten, samengestelde gezinnen ook zo weer uit elkaar vallen., wie hebben mensen dan nog? Er zijn schaduwkanten als je het neoliberalisme boven de traditionele verbanden laat stelt. Goede waarschuweing die we hier in NL ter harte moeten nemen.

adhd-je | 04-10-22 | 23:09 | 1

Helemaal gelijk - maar de VS lopen wat het loslaten van de kerkelijke en familiebanden zo'n 20 jaar op Nederland achter.

Overigens halen de VS Nederland in wat het softdruks-beleid (sic) betreft - zo wordt wiet (sic) in steeds meer staten gelegaliseerd. Een van de argumenten is dat "het in Nederland ook legaal is en dat bewijst dat het veilig en niet verslavend is".

Anomiemus | 05-10-22 | 08:17


Oplossing voor die junks: zet ze op een cruiseschip waar ze hun bordje rijst met kip en groenten kunnen opscheppen, daarna nog een halve appeltaart. Dan een slokje methadon van de staat, en onder de douche en op tijd naar bed.
Dan omscholen tot zonnepaneel-montage, en een kamer in een woongroep met lieve mensen.

Maar dat willen ze helemaal niet. Als je zover bent, is het heel erg moeilijk om je eruit te worstelen. Maar sommigen lukt het. Fentanyl is dodelijk, doordat het hele adem-systeem in de laagste versnelling gaat, dus ze sterven eigenlijk in een hele diepe slaap door zuurstoftekort. En alleen als er een hulpverlener met het antigif Narcan op tijd bij is, die het proces direct omkeert, kan iemand nog op tijd gered worden. Maar vaak hebben ze ook permanente schade aan de hersenen.
De mexicanen en dealer stoppen tegenwoordig overal fentanyl in: cocaïne, slaappillen, hoestmedicijnen, heroïne, zodat men nooit precies weet wat voor sterkte het heeft.
www.youtube.com/watch?v=LxyyvW_fcqw&a...

King of the Oneliner | 04-10-22 | 23:05 | 1

Als je inwoners er zo bijlopen dan is niks doen geen optie meer. Er is een ondergrens overschreden. Hopelijk kunnen zo veel mensen weer opstaan en weer menselijk worden. Het leven is best leuk als er 3 of 4 trouwe fijne mensen in je omgeving zijn.

adhd-je | 04-10-22 | 23:15

Voor wie geïnteresseerd is, op Netflix: Ten dollar death trip.

Opblaas_boot | 04-10-22 | 22:50 | 2

Niet aangeboden in Nederland

PaulusdeBosrouter | 05-10-22 | 06:00

Dank!

halfvolle glas | 05-10-22 | 06:06

Voorheen woonde ik in het centrum van een grotere stad en parochiaan van een aan een winkelstraat gelegen kerk. Als vrijwilliger daarvan in de jaren tachtig en negentig veel mensen aan de rand van de samenleving leren kennen. Gewone zwervers. Gekke vrouwen. Junkies. Alcoholisten.

Junkies waren altijd de lastigste mensen. Zochten niet het contact, maar je moest wel altijd het offerblok in de gaten houden wanneer de kerk open was voor het publiek buiten eucharistievieringen om.

Het raakt me dit te zien. Want in Nederland zijn die wilde toestanden zoals we die weleer kenden uit het zicht verdwenen. Maar het is erg wanneer mensen zichzelf kwijtraken en langzaam uitdoven. "Like frail little flames in a gail" (Crass - Beg Your Pardon).

Waarom zijn het bij uitstek door Dems bestuurde hell holes waar mensen zo naar hun verdoemenis gaan?

Heurtebise | 04-10-22 | 22:30 | 2
-weggejorist-
Zenzeo | 04-10-22 | 23:08

@Zenzeo | 04-10-22 | 23:08: In plaats van op de man spelen door hem/haar als kind te bewoorden, geef op de gestelde vraag eens een eerlijk antwoord.

Reagiertank | 05-10-22 | 00:15

Het einde van socialisme. Je kan niet voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf kan zorgen. Als je bewust kiest voor fentanyl, sterf dan maar.

ChatBot | 04-10-22 | 22:27 | 2

Persoonlijke medische zorg is al onbetaalbaar zonder subsidies. Echte zorg voor iets wat je jezelf aan doet is dat ook.. Socialisme is een mooie gedachte, maar de uitvoering laat vaak te wensen over.

Reagiertank | 05-10-22 | 00:19

Als iedereen voor zichzelf kan zorgen heeft niemand een ander daarvoor nodig. Dat is tevens een andere wereld. Het percentage mensen dat bewust kiest om verslaafd te raken aan fentanyl zal erg laag zijn. Zelfs zou ik denken, al mag ik zeggen niet van enig misantropisch talent gespeend, dat mensen die nu opzettelijk aan het roken van sigaretten beginnen dit voor het merendeel niet doen met het doel verslaafd te raken. Wat dat doel wèl behelst is inderdaad raadselachtig en daar moet ik toegeven kan ik mijn wellicht onredelijke optimisme niet voorzien van een krachtige en overtuigende onderbouwing.

Mazzelstof | 05-10-22 | 06:25

Die chick met dat magenta haar zag ik in deel 1 ook al voorbij komen. Is dat de nieuwe GS babe soms?

Spring Bruissteen | 04-10-22 | 22:19 | 1

Zij wordt de volgende vrijmibo

hotbrasil | 04-10-22 | 22:58

Wat is eigenlijk de definitie van neoliberaal en waarom is Amerika het?

Barre_de_k | 04-10-22 | 22:16 | 2

Deze opioïde zombies leveren niet veel op zo. Maar ze worden ook niet oud, dus die kosten vallen dan weer weg. Hoe die kosten-baten analyse uitvalt is de basis van de wenselijkheid van een fenomeen, dàt is neoliberaal.

Mazzelstof | 05-10-22 | 06:14


Oplossing voor die junks: zet ze op een cruiseschip waar ze hun bordje rijst met kip en groenten kunnen opscheppen, daarna nog een halve appeltaart. Dan een slokje methadon van de staat, en onder de douche en op tijd naar bed.
Dan omscholen tot zonnepaneel-monteuze, en een kamer in een woongroep met lieve mensen.

Maar dat willen ze helemaal niet. Als je zover bent, is het heel erg moeilijk om je eruit te worstelen. Maar sommigen lukt het. Fentanyl is dodelijk, doordat het hele adem-systeem in de laagste vernelling gaat, dus ze sterven eigenlijk in een hele diepe slaap door zuurstoftekort. En alleen als er een hulpverlener met het antigif Narcan op tijd bij is, die het proces direct omkeerd, kan iemand nog op tijd gered worden. Maar vaak hebben ze ook permanente schade aan de hersenen.
De mexicanen en dealer stoppen tegenwoordig overal fentanyl in: cocaine, slaappillen, hoestmedicijnen, heroine, zodat men nooit precies weet wat voor sterkte het heeft.
www.youtube.com/watch?v=LxyyvW_fcqw&a...

King of the Oneliner | 04-10-22 | 22:09 | 3

Koto ik vind het werkelijk mensonterend om de mens zo te zien, heb vele verslaafden gezien in mijn leven aan van alles, dit is voor mij echt een bepaalde zombie voorstelling van sience fiction films, bizar gewoon!!! Echter is partner magerder vorig na drie jaar cold turkey gestopt met oxy, niet eens een hoge dosis, wel nodig voor pijn, érge pijn, ik zie nu dat het wel kwaliteit van leven heeft gegeven om íets te kunnen, ik heb enorm veel respect voor het gebruik, bij noodzaak, maar nog veel meer respect voor de cold turkey, mijn lieve God! Dat was een serieuze zaak! Daar is cocaïne heroïne tabak drank speed echt niets bij. Heden leeft partner met de pijn en de ziekte, kwaliteit van leven is ongeveer 10% met oxy ong 50% , keuze: nooit meer dit soort afkick willen meemaken, was echt een hel... ik ben maar ongelooflijk lief voor partner, meer dan 100000% respect!
Als ik dan dit soort mensen zie die het niet nodig hebben maar voor het gebruik zo een zombie willen zijn, dan breekt mijn hart voor de Mens.

Magerder | 05-10-22 | 00:07

@Magerder | 05-10-22 | 00:07: Ik heb net afscheid genomen van nicotine, en dat ging al niet zonder slag of stoot. Daarom, ben ik blij voor u, Magerder, dat uw partner van de Oxycodon af is. Ik kan me niet voorstellen wat een helse opgave dit moet zijn geweest. Heel veel sterkte voor uw partner gewenst.

Reagiertank | 05-10-22 | 00:26

@Reagiertank | 05-10-22 | 00:26: dank RG werkelijk een opgave, voor partner, veel respect! Voor mij als partner werkelijk afschuwelijk om aan te zien. Daarentegen, RG vlak nicotine niet uit, dat kost ons beiden nog elke dag moeite, als zelfbenoemde alcoholist, is stoppen met drinken vele malen makkelijker dan net tabak, vind ik tabak verreuit het allermoeilijktste om uit m'n leven te bannen! Veel succes gewenst! Ben Trots op u!

Magerder | 05-10-22 | 00:42

Enorm veel medelijden met die mensen en ik wou dat ik als klein persoontje er iets aan doen. Dat kan ik niet en verwacht ook niet dat de maatschappij er iets aan gaat doen. Daar is deze wereld veel te hard voor. Maar ach waarom zou je de realiteit beleven? Daar is niets. Dan maar een roes en uiteindelijk volledige vergetelheid. Er is niets wat je achterlaat, er is niemand die het wat uitmaakt. Uiteindelijk volgen ze allemaal binnen niet zo lange tijd en over honderd jaar is iedereen die nu leeft vergeten. Er is geen toekomst.

Zapata10 | 04-10-22 | 21:49 | 1

U bent erg melancholisch. Maar ik begrijp het volkomen, en heb ook vaak zulke gedachten.

King of the Oneliner | 04-10-22 | 23:30

' maar r in de praktijk is eer weinig is veranderd door het gebruik van halffabricaten en allerlei andere mazen in de wet.'
Iets minder gebruiken, of toch even na laten lezen door de redactie.

Kankuh Mongeaul | 04-10-22 | 21:48

Ik ga weer even door met redacteur spelen. 'fentanylhouden' = 'fentanylhoudende', 'Fentanyl werd het eerst opgemerkt' = 'Fentanyl dook het eerst op'. 'precursoren' = niet een Nederlands woord. 'maar r in de praktijk is eer weinig is veranderd' = pardon?

konjodebonjo | 04-10-22 | 21:46 | 6

"Precursor" en "precursoren" staan wel in de woordenlijst en in de Grote Van Dale van 1999. Ik kwam het woord laatst nog tegen toen ik zoutzuur in Nederland wilde bestellen bij een firma waar ik wel vaker chemicaliën bestel, dat kon echter niet vanuit het buitenland, omdat dit kennelijk een precursor voor de fabricatie van drugs is. Natuurlijk kon ik wel elders een leverancier vinden, want je kunt het zonder problemen in vele winkels krijgen.

Argyronauta | 04-10-22 | 22:37

Nog wat redactionele opmerkingen:

“voor de verleiding that warm fuzzy feeling uit een potje”: die zin loopt ook niet lekker.

goedkoper waren dan andere therapieën, en al helemaal goedkoper dan medische behandelingen”: dat lijkt me tweemaal hetzelfde, beter “medicijnen” of “pijnstillers” i.p.v. “therapieën”

“wonderlijke werking “: ik denk eerder “wonderbaarlijke werking”, “wonderlijke” klinkt niet echt als een aanbeveling, wat toch de bedoeling geweest moet zijn.

“viel dan toch het gordijn “: in Nederland zeggen we: “viel dan toch het doek”

“het toon ook aan” : “het toont ook aan”; overigens een hopeloos ingewikkelde zin met tangconstructie, een bijzin, en daarin weer een lang stuk tussen haakjes.

De rest heb ik maar even overgeslagen, dat is me nu te veel werk.

Argyronauta | 04-10-22 | 23:22

Oehhhh, haha, ik had echt al meerdere zinnen gekopieerd en geplakt en anders geformuleerd, maar stiekem heb ik een hekel aan taal nazi's, maar ik vind het zelf eigenlijk ook zo lekker om het te zijn, nope ik laat me niet verleiden. Tis een mooi stuk en dat is het! (Dik Trom)

Magerder | 05-10-22 | 00:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Helemaal vanaf nul als junk toch weer omhoog klimmen en wat worden in de maatschappij. Ik zou beginnen met kachelhout verzamelen voor mezelf en om te verkopen.

DitjaarkrijgikAOW | 04-10-22 | 21:42 | 1

Thats the " spirit"

Magerder | 05-10-22 | 00:45

Wat IS "neo-liberaal" eigenlijk? Ik dacht dat dat een sLinks scheldwoord was.

Sans Comique | 04-10-22 | 21:38 | 4

Staats ingrijpen zodat de markt niet instabiel raakt. Dit als antwoord op het laissez faire liberalisme wat de krach uit 1929 tot gevolg had. In het kort, de staat dient de markt.

Zapata10 | 04-10-22 | 21:51

@Barre_de_k | 04-10-22 | 22:30: Excuses maar Hayek en de Montpellerin society hebben zich wel degelijk neoliberaal genoemd. Wynia kletst uit zijn nek. Mag de man graag lezen maar niet vanwege de diepgravende intellectuele bijdragen van hem.

Zapata10 | 04-10-22 | 23:21
▼ 1 antwoord verborgen

Wel eens een ampul Oramorph genomen maar werd er juist onrustig van. Misschien maar goed ook..

Wattman | 04-10-22 | 21:37 | 1

Word je soms rustig van amfetamine?

Magerder | 05-10-22 | 00:46

Mensen niet helpen is altijd de goedkoopste oplossing.
En Amerikanen hebben een ontzettende NIMBY mentaliteit.
Zolang het hun maar geen geld kost en het niet bij hun in de straat gebeurt.
Dus hebben ze een buurt aangewezen waar het probleem helemaal mag escaleren en waar de politie niet in mag grijpen om andere buurten "schoon" te houden.
Als alle junkies in een buurt rondhangen dan alle andere buurten van het probleem af.

Osdorpertje | 04-10-22 | 21:35 | 4

@J.P.Drapeau | 04-10-22 | 21:50: hoog catharijne, Zeedijk,achter Amsterdam CS of Rotterdam CS, stukken Heerlen, dat was in de jaren 80/90 echt niet veel anders

Shoarmamasutra | 04-10-22 | 23:49
▼ 1 antwoord verborgen

Nogal opmerkelijk om McKinsey niet te noemen als je het over het schandaal van Purdue Pharma hebt.

Spring Bruissteen | 04-10-22 | 21:35 | 2

Hoezo?

Barre_de_k | 04-10-22 | 22:31

@Barre_de_k | 04-10-22 | 22:31:
Omdat McKinsey een hele dikke vinger in de pap had bij Purdue en verantwoordelijk wordt gehouden voor het bewust verslaafd maken van patiënten. Volgens mij is het zelfs zo dat die 600 miljoen aan claims die Teun Voeten noemt door McKinsey als schikking betaald is.

Spring Bruissteen | 04-10-22 | 22:40

Bruce Springsteen was toch ver vooruit in zijn tijd met Streets of Philedelphia.

Dattis-Natoer | 04-10-22 | 21:33 | 2

Had dat niet met hiv en aids te maken? Tom Hanks die kust met een man, dat kon net. Maar Tom Hanks met een naald in zijn arm, dat kan dan weer niet.

Haringkoning | 04-10-22 | 21:43

@Haringkoning | 04-10-22 | 21:43: het lied gaat over de eenzaamheid, de sociale uitsluiting ten gevolge van aids.
Mensen stierven twee keer.

Analia von Solmsch | 04-10-22 | 22:19

Goed stuk. Bedankt Teun.

Vinquerev | 04-10-22 | 21:27

Heb net een bier opengemaakt, zo'n verslaving komt nu wel dichtbij zo.

jan huppeldepup | 04-10-22 | 21:24

De opioïden slaan altijd hard in, ook in Amreika.

R. Skickr | 04-10-22 | 21:22

Na het vorige artikel heb ik wat filmpjes opgezocht van Kensington North Philadelphia.
Mijn God, wat een verschrikking. Laat dat spul maar daar. Hopelijk komt het hier in NL niet binnen...

Dwaalspoor | 04-10-22 | 21:12 | 5

@Spring Bruissteen | 04-10-22 | 21:48: kijk uit waar je grappen mee maakt. Er zijn in de Verenigde Staten al meer overdoses fentanyl dan dat Kensington op de radio komt.

Barre_de_k | 04-10-22 | 22:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Die verhalen over Amerikanen die in kartonnen dozen op straat slapen zijn dus niet waar als je naar deze fotoos kijkt.

skoftig | 04-10-22 | 21:03 | 1

"hehehehe", die zijn een stap verder dan de Tiny Bed movement....."and you will own nothing and be happy..."

nobodiesunmighty | 04-10-22 | 21:37

De Amerikaanse drugs droom, verheerlijkt in vele televisieseries.
Kan jou het rotten dat je anderen de goot in helpt met je rotzooi, als jij maar lekker money maakt.

Zeurders | 04-10-22 | 21:00

Dopesick, goede serie met de medicijnenbedrijf Purdue Pharma en Oxycontin. Oxycodon werkt goed kan ik zeggen maar ik slik het niet snel meer.

NLgaatnaardeklote | 04-10-22 | 20:58 | 2

Het werkt idd goed, maar de afkick is mega kut heb ik gezien... goed van je idd , partner zegt idd ook liever nooit meer...

Magerder | 05-10-22 | 00:53

@Magerder | 05-10-22 | 00:53: serie heet dopesick? Heb hier in buitenland geen Netflix, kan ik dat ook anders vinden?

Magerder | 05-10-22 | 00:54

Kunnen ze de dealers niet uitkopen?

Mr_Natural | 04-10-22 | 20:58 | 1

Dan gaan die dealers met trekkers protesteren en at wil je ook niet.

skoftig | 04-10-22 | 21:02

Leuke serie. Tragisch onderwerp.

FogerRederer | 04-10-22 | 20:56

Begrijp ik goed dat je van fentanyl soort van lam wordt? Is dus niks voor mij. Heb eens hijsjes genomen van joints maar dat lamme, steeds het gevoel hebben in slaap te willen vallen mot ik niet. Werd er trouwens ook nog heel geil van terwijl ik daar helemaal geen zin aan had.

Leptob | 04-10-22 | 20:54 | 3

Je hebt nooit zin als je omvalt van de slaap.

Mr_Natural | 04-10-22 | 20:56

@Mr_Natural | 04-10-22 | 20:56: Ik viel niet om van de slaap maar het het gevoel het liefst te gaan slapen maar was niet moe. Afijn, misschien heet dat gewoon 'high zijn'.

Leptob | 04-10-22 | 21:05

@Leptob | 04-10-22 | 21:05: Neen, dat heet stoned zijn. Als je high bent val je anderen lastig met waanzinnige theorieën en een irritante activiteitskick.

Sans Comique | 04-10-22 | 21:29

Vroeger liep ik in een boog om daklozen heen. Vond ze vies en eng. Sinds dat ik er zelf een ben geweest, doe ik dat neerbuigende gedrag niet meer. Veel geleerd door die tijd.

Deksmaat | 04-10-22 | 20:53 | 6

@hero_of_heaven | 04-10-22 | 21:01: ligt aan je definitie van gekkie. Als iemand hard loopt te gaan op het perron dan loop ik gewoon door naar een andere coupé.

Barre_de_k | 04-10-22 | 22:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Zo te zien zitten er wel vrouwtjes tussen waar ik geen grapjens/ruzie mee ga zoeken..

grapjasz | 04-10-22 | 20:49 | 2

huh, dat geldt toch voor elke vrouw?

skoftig | 04-10-22 | 20:54

Ik geef 75% van mijn geld uit aan drank en drugs. De rest verbras ik.

hero_of_heaven | 04-10-22 | 20:47

Heeft veel te maken met gebrek aan perspectief. Weinig baankansen, slecht onderwijs, armoe, geen verzekering. Het leven is dan niet heel prettig.

zeeman73 | 04-10-22 | 20:46 | 5

Dat heeft er zeker ook mee te maken.
In geval van OxyContin en fentanyl speelt ook mee dat het pijnstillers zijn en zo legaal worden voorgeschreven. Dan krijg je ook bij “gewone” mensen te maken dat die wat meer ongemerkt verslaafd raken. Dat is ook met benzodiazepines ook gebeurd en pas jaren later is daar een rem in voorschrijven op gekomen. Toen waren er al een hoop mensen verslaafd en die laten zich het spul niet zo maar ontnemen.

Die benzo’s stellen niet veel voor ten opzichte van bv fentanyl.

Nuuk | 04-10-22 | 20:58

@Deksmaat | 04-10-22 | 20:51: Ze zeiden niet erbij; voor een uurtje of twee en daarna een diepe afgrond in.

Sans Comique | 04-10-22 | 21:30

@Sans Comique | 04-10-22 | 21:30:
Ja, precies. Man man man. Viezeriken. En dan heb ik het over die politici hè (ter verduidelijking).

Deksmaat | 04-10-22 | 21:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar waar is het te verkrijgen in Nederland?

Parsons | 04-10-22 | 20:45 | 2

bij dokters..... ja die lui ja, die mensen beter maken.

nobodiesunmighty | 04-10-22 | 21:39

Unrestricted warfare, zei iemand Wuhan virus?

HD50 | 04-10-22 | 20:45
-weggejorist en opgerot-
johnyl | 04-10-22 | 20:45 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

"Koning Alcohol" heeft hier duidelijk niets meer te zoeken..

grapjasz | 04-10-22 | 20:45 | 1

Dat is voor beginners.

JJMS | 04-10-22 | 20:45

Idiocracy was een positieve blik op de toekomst.

Mr_Natural | 04-10-22 | 20:44

Interessant stuk weer. Ga het boekje wel bestellen. Meer meer meer Teun Voetenuit.

JJMS | 04-10-22 | 20:44 | 2

U mag die van mij wel hebben hoor, de inleiding kwam ik al niet door.

johnyl | 04-10-22 | 20:45

De Opiumoorlogen stelde nauwelijks iets voor. Maar de CCP propaganda arm heeft het verhaal zwaar op gedikt tot een national drama in een tijd toen China nog dik met twee voeten in de middeleeuwen stond. Terwijl het Westen juist industrialisatie naar China toebracht roepen de Chinezen nu dat het alleen maar een periode van opium import was.

McCain | 04-10-22 | 20:44 | 1

Ja dat staat in het stuk inderdaad.

JJMS | 04-10-22 | 20:45

Ik zie in ieder geval geen ernstige misstanden als het gaat om diversiteit. Ik denk dat hier geen sprake is van discriminatie.

BoerKoekoek | 04-10-22 | 20:39 | 1

Elk nadeel hep ze..........

grapjasz | 04-10-22 | 20:45

Waanzinnig...
Echt.
En de analyse is kraakhelder. Chapeau!

VanRechts | 04-10-22 | 20:39

Oef allemaal dikke opzette vingers en buik. Dat wijst op serieuze hartproblemen.

Borghesia | 04-10-22 | 20:38 | 2

Of ze zit op jong en heeft haar vlerken tussen de deur gehad.

goedverstaander | 04-10-22 | 20:41

Viel mij ook op, dikke buik en vingers, das wat anders dan heroïne...

Magerder | 05-10-22 | 01:06

Reef en Zweef!

Lorejas | 04-10-22 | 20:38

Ze ogen ontspannen.

Rattus | 04-10-22 | 20:37
-weggejorist-
Whisky | 04-10-22 | 20:35 | 2

BUMFIGHT!

Behangdelul | 04-10-22 | 20:33

Altijd positief blijven! Drugs zijn zo te zien niet racistisch en de docu meneer heeft vooral oog voor vrouwelijk schoon, toch wel zo lekker ouderwets..

Ovideenznvrienden | 04-10-22 | 20:31 | 1

Ik vergeet 'in verval' toe te voegen na 'schoon', stop de tijd.

Ovideenznvrienden | 04-10-22 | 20:38

Echte stakkers die fentanyl junks

Whisky | 04-10-22 | 20:31 | 2

Het zal je kind zijn
Zo verslavend dat ze met niks anders bezig zijn
Zag ze in Salt lake city op de stoep liggen met papieren zakdoekjes in de neus vol bloed
Dat was Meth
Totaal van de wereld en afkicken lukt niet meer

Therrie | 04-10-22 | 22:00

@Therrie | 04-10-22 | 22:00: het zullen je ouders maar zijn. De kinderen van junkies hebben helemaal een slechte hand toebedeeld gekregen aan het begin van hun leven.

Barre_de_k | 04-10-22 | 22:38

Wilde nooit wat met drugs te maken hebben, maar na dit artikel ga ik er toch mee beginnen.

skoftig | 04-10-22 | 20:30 | 10

Tramadol ook lekker

Therrie | 04-10-22 | 21:57

@Therrie | 04-10-22 | 21:57: Schreef de dokter me voor, Ik zei ben M. Jcxkson niet, nooit opgehaald bij de apotheek.

gato | 05-10-22 | 00:42
▼ 7 antwoorden verborgen

Youtube staat er vol mee

Ervaringsdeskundige | 04-10-22 | 20:26

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl