Bassiehof – Zo probeert D66 de Eerste Kamerverkiezingen te beïnvloeden
RvS en Omtzigt waarschuwen: Stem uit buitenland gaat zwaarder wegen
De Tweede Kamer stemde donderdag over de Wet kiescollege niet-ingezetenen. Nederlanders die in het buitenland wonen, mogen niet stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Aangezien de leden van Provinciale Staten vervolgens de Eerste Kamer kiezen, hebben deze niet-ingezetenen geen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.
Het kabinet wil dit veranderen door niet-ingezetenen de mogelijkheid te geven de leden van een speciaal kiescollege te kiezen. Dat kiescollege heeft dan als enige taak het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.
Nederlanders in het buitenland stemmen anders
Dit D66-plan – ik schreef er drie jaar geleden al eens een stukje over – kent verschillende haken en ogen. Nederlanders in den vreemde stemmen namelijk totaal anders dan in Nederland. Zo werd tijdens de Europese Verkiezingen in 2019 GroenLinks de grootste partij onder Nederlandse kiezers in den vreemde. “Beter dat de Raad van State nog even goed naar dit voorstel gaat kijken en met name een oordeel vormt over hoe de buitenlandse stem wordt meegewogen in de samenstelling van de Eerste Kamer”, sloot ik dat stukje destijds af.
Sinds deze lente ligt dat advies van de Raad van State er. Interessant: het College heeft kritiek op die stemwaarde van een stem uit het buitenland. Dat zit zo: het aantal geregistreerde kiesgerechtigden wordt in het wetsvoorstel bepaald door het aantal mensen dat zich heeft laten registreren voor de verkiezing van het kiescollege. Sinds 2017 is voor Nederlanders in het buitenland die willen stemmen echter sprake van een permanente registratie waarbij uitsluitend eenmalige registratie noodzakelijk is.
‘Een onevenredige invloed’
De Raad van State in haar advies: “Een kiezer die eenmaal geregistreerd is, blijft in het register opgenomen, ook als deze persoon daarna niet daadwerkelijk deelneemt aan de verkiezingen. Zolang een dergelijke kiezer zelf geen actie onderneemt, blijft deze dan wel meetellen als geregistreerde kiezer. Hierdoor ontstaat, zeker na verloop van tijd, het risico dat het aantal geregistreerde kiezers steeds meer gaat afwijken van het aantal daarvan dat daadwerkelijk een stem uitbrengt. Mocht de opkomst van de kiezers buiten Nederland voor het kiescollege veel lager zijn dan de opkomst bij de verkiezing voor de Provinciale Staten, dan zou dit door de voorgestelde berekeningswijze van de stemwaarde kunnen leiden tot een onevenredige invloed van degenen die van buiten Nederland wel stemmen.”
Resumerend: een stem van een Nederlander in het buitenland kan zwaarder wegen dan die van de Provinciale Staten. En zoals hierboven aangetoond kan bijvoorbeeld GroenLinks daar baat bij hebben.
Video – Pieter Omtzigt legt het in een minuut uit
Pieter Omtzigt vatte de problemen met het wetsvoorstel donderdag in een stemverklaring samen:
Social
Maar D66 – u weet wel, die partij die zich altijd beroept op democratische waarden om ze vervolgens bij het grofvuil te zetten – houdt gas op de lolly. Het voorstel wordt eind deze maand in de Eerste Kamer besproken en alles moet snel, snel, snel zodat het D66-plan nog voor de Provinciale Statenverkiezingen in de Staatscourant staat.
En als de Senaat stemt zoals de Tweede Kamer, gaat dat nog lukken ook. Opvallend: Caroline van der Plas (BBB) vindt het allemaal prima. Mooi man, die nieuwe bestuurscultuur.
De uitslag in de Tweede Kamer
Reaguursels
InloggenIk ben van mening dat als je geëmigreerd bent dat je dan niet meer moet stemmen op politieke partijen in Nederland, om de simpele reden dat jij geen onderdeel meer uitmaakt van deze maatschappij, en alle politieke besluiten die hier genomen worden totaal geen effect hebben op jouw dagelijkse bestaan. Ik heb zelf jaren in Australië gewoond en gewerkt, en mij al die jaren niet bemoeid met de Nederlandse verkiezingen, dus vandaar dat ik vind dat ik dit mag zeggen. Ik heb het hier niet over mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven, of Nederlanders in den vreemde, maar over mensen die besloten hebben permanent te emigreren, want die kunnen zich beter actief bemoeien met hun directe, nieuwe leefomgeving.
Als je werkt in NL en je suf betaald aan belastingen op inkomen, maar wel in een ander EU land woont, mag je niet stemmen terwijl je veel meer bijdraagt aan NL dan 99 % van de rest die wel in NL woont.
Je weet toch hoe ze de Turken rondsolen in Nederland? Als jij stemt krijgt jouw neef thuis een leuke baan. Zal straks in Nederland niet anders worden.
Zo is er ook al eens voorgesteld, ik dacht door x66 of GL, om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 17. Ze weten dat die kinderen nog naïef zijn en daardoor vooral links stemmen. Dat voorstel zouden ze heus niet doen als duidelijk was dat de meerderheid op de pvv zou stemmen.
Ik vind dat Nederlanders in het buitenland helemaal niet mogen stemmen voor verkiezingen in Nederland.
Wel als je in NL werkt en 50% belasting betaald,? Wel de lasten , niet de lusten.
Dus als we bergen immigranten uit bijvoorbeeld Turkije toelaten, dan kunnen ze na 10 jaar terugkeren naar hun land en vanuit daar onze politiek beïnvloeden?
Als je weg bent, dan moet je niet eens meer willen stemmen. Behalve links want dat volk wil hun mening opdringen
Nicht erwünschte mitfresser verwijderen!
Heb 43 van de beste jaren van mijn leven aan NL gegeven en gedurende die tijd flink bijgedragen op diverse manieren, ik blijf dus gewoon mee praten en nu zelfs mee stemmen voor(de verder idiote) eerste kamer, jammer dan voor de gene die daar blijkbaar niet tegen kunnen. Tot nu toe heb ik nog geen cent van de door mij opgebouwde rechten heb gezien, wel fijn dus dat ik toch nog een beetje invloed kan uit oefenen dmv een stem.
Behoorlijk opgeblazen verhaal. Nederlanders in den buitenlande mogen al sinds jaar en dag stemmen voor de 2e kamer, dus stemmen voor de 1e kamer is niet onlogisch. Dat de methode die daarbij gevolgd wordt eventueel ooit zou kunnen leiden tot het zwaarder wegen van een stem, pfff, kom op zeg. Laten we eerst maar eens zien OF dat überhaupt gebeurt. En zelfs ALS dat gebeurt betekent het nog altijd niet dat een bepaalde partij ineens heel erg bevoordeeld wordt. Immers is het aantal buitenlandse stemmers beperkt, en de neiging tot een bepaalde kant op stemmen slechts beperkt aanwezig.
Kortom, laat gaan.
Inderdaad, en ook behoorlijk kort door de bocht dat dit een D66 smerigheid zou zijn, daar zitten heel wat generalisaties en aannames tussen, maar dat mag blijkbaar als het doel is D66 bashen. Zo zie ik het. En dan nog: Nu telt geen enkele buitenlandse stem mee voor de Eerste Kamer, daar hoor ik Bassie dan weer niet over.
@Beste_Landgenoten | 18-09-22 | 15:33: Als d'66-er zou ik dat ook zeggen. Er staat echter geen onwaar woord in het stuk.
@Beste_Landgenoten | 18-09-22 | 15:33:
Niks bashen, de feiten kloppen. De voorgestelde rekenmethode klopt niet bovendien wordt dit plan er veel te snel doorheen gedouwd.
Als je wil dat buitenlandse stemmen ook in de eerste kamer meetellen kun je daar ook een one man one vote systeem voor bedenken.
Gratis gegarandeerde stemmen voor het linkse blok. Wat meegroeit met de mate van globalisering. Met een beroep op moderniteit. De huichelaars.
Hoeveel rechtse Nederlanders zijn Nederland ontvlucht? Kon nog wel eens goed voor ons "rechtsradicale", "facsistische", "racist" boze-witte-mannen uit kunnen pakken.
Mensen die NL ontvlucht zijn, stemmen niet meer. En zeker niet voor provinciale staten. Mensen die nog geilen op de totale verkoop van Nederland aan de EU en daarom niet meer in Nederland wonen daarentegen....
Heb 10 jaar op de westelijke Balkan gewoond en gewerkt als zeg maar consultant/zzp'er, schriftelijk stemmen was lastig (gemaakt), meeste nederlanders die ik daar tegenkwam waren ambtenaren (seconded) bij internationale organisaties en ngo's, vrijwel zonder uitzondering actieve d66, GL en PvdA leden. Mijn zus werkte voor Shell in Afrika en Midden Oosten, ennenkele d66'er , meerderheid vvd en cda sympathisanten. Aangezien de NL en EU ambassades groeiden als rattenkolonies in de tijd dat Kaag de MinFin functie en nog niet bij deed, kan verondersteld worden dat, aangezien de nederlandse rol van Shell, ABN etc uitgespeeld lijkt, er vooral veel actieve aanhang van linkse partijen in het buitenland verblijft waarvan de stemmen niet verloren mogen gaan.
@peterdh | 18-09-22 | 15:06:
Lijkt me wat kort door de bocht. Waarschijnlijk zit het hem meer in allerlei baantjesmachines. Types als Melkert en Kaag hebben jarenlang in het buitenland gezeten.
Hoe heette die PvdA-vrouw ook alweer die woonsubside aanvroeg voor haar tweede woning in de VS? Ze vond het uitzicht van haar eerste (gratis van de VN gekregen) woning in de VS niet zo boeiend namelijk. Vanwege de ophef beloofde ze "als boete" een jaar lang voor het symbolische bedrag van 1 euro te "werken" (= wereld rondvliegen om VN-blabla te doen). Ze was toch al rijk, met gratis 1 huis, dus waarom niet?
Naast alle echte en fop- functies in EU en VN zijn er ook nog taloze non-gouvernementele organisaties die leven van belastinggeld. Die mensen hebben dus baat bij grote geldpotjes voor linkse hobby's, dus daar stemmen ze ook op.
Heb 6 jaar in Nieuw-Zeeland gewoond, ben , ondanks dat ik nu weer in Nederland woon (ivm familie) zelfs Permanent Resident. Heb steeds gestemd als dat kon en dan wel op PVV/JA21.
de bewuste PvdA topper is Eveline Herfkens, een ex echtgenote van wijlen Ed van Thijn en vm MinBuza, had groter schate fans binnen Buza, bekend als de VvE, de vrienden van Eveline .
Gisteren naar het prinsjesdag protest in Den Haag geweest van de SP. Duizenden mensen op de been ondanks de regen. Hoofdpreker Lilian Marijnissen maar ook diverse andere sprekers zoals Ewald Engelen. Daarna kilometers geregisseerd door Den Haag in een optocht.
NOS zond helemaal niets uit maar wel van een kleine demonstratie in Servië van de pride. Alleen hart van Nederland en omroep West...
Mooi zo'n Nederlandse Omroep Stichting...
@Wattman
Een slechte zaak, daar moet -zeker in deze tijd met alle crises- juist aandacht aan besteed worden zou je zeggen.
Het lijkt er op dat negatieve sentimenten moeten worden gedownplayed. Nogal een hellend vlak als je het mij vraagt.
De Nos doet precies wat ze altijd hebben gedaan. Niks nieuws onder de zon. Het enige verschil met vroeger is dat steeds meer mensen het zien.
@MarkiesDeBalzaque | 18-09-22 | 15:08: volgens mij kijken er juist steeds minder mensen....
@ZOMG | 18-09-22 | 15:53:
Haha, zien en zien. Als je met eigen ogen kijkt zie je meer dan alleen die infantiele goednieuwsshow van de staatstelevisie.
@Osiris | 18-09-22 | 14:52:
Inderdaad, we moeten natuurlijk wel in de VVD sprookjes blijven geloven dat het hier fantastisch is.
Bij protesten wordt je onmiddellijk door de hele vaderlandse pers geridiculiseerd of je wordt genegeerd als het ze niet aan staat. Demonstraties die in het pulletje passen, bij voorkeur over het klimaat de letterbak of iets kleurgerelateerd, worden breed uitgemeten.
Woon permanent in Oost Europa en kom zeker niet meer terug naar Nederland hooguit alleen voor bezoek van kinderen en andere familieleden.
Volg het nieuws en wil graag stemmen voor de eerste kamer maar op welke rechtse partij is moeilijk te zeggen.
Jullie kunnen je beter druk maken over een gekozen burgemeester, in de stad waar ik woon is een uitstekend ambtelijk apparaat, vergunningen en infrastructuur worden snel uitgevoerd.
Vandaag andere zorgen want er was een volwassen beer op straat in de vroege ochtend.
Ik woon op Aruba en stem altijd mee voor de 2e kamer, daar heb ik me inderdaad eenmalig voor opgegeven. Maar ik stem dan ook niet op een kartelpartij, ter geruststelling voor jullie. Ik ontving een mail met een mogelijkheid om me alvast aan te melden voor dit nieuwe kiescollege, daaruit de onderstaande zinsnede:
"Het staat vast dat de kiescollegeverkiezing er komt. Het is alleen nog onbekend wanneer: in het voorjaar van 2023 óf in 2027. Het is verstandig om nu alvast een registratieverzoek in te dienen."
Ik heb me inmiddels al aangemeld en het lijkt er dus te komen, is het niet nu, dan voor de volgende ronde in 2027.
En dan is het maar goed dat ik een zware stem heb.
Ik zou zo graag willen dat Pieter Omtzigt een eigen partij opricht en dan met 24 leden in de Tweede Kamer gaat zitten. En dan niet in de coalitie of oppositie maar gewoon als eigen partij. Dan kan hij iedere keer naar wens stemmen en zo de dingen wezenlijk veranderen naar de wens van de kiezer.
Hoe komt Omtzigt aan 23 Kamerleden die dezelfde visie als hem hebben? En zo ja, wie dan?
@Adriel | 18-09-22 | 13:23: even wat stemvee kopen van de vvd joh.
@Adriel | 18-09-22 | 13:23:
Lijkt mij niet zo moeilijk;
Hallo lieve strijders van het NL recht.
Wie van jullie heeft mijn boek gelezen en staat achter mij in mijn visie?
Jij ja?
Mooi, ik heb namelijk 23 andere personen nodig die graag mijn/ onze visie willen uitdragen en er zo voor zorgen dat de Stem van het Volk gehoord wordt en door ons waarheid gemaakt wordt.
Met vriendelijke groet,
P. Omtzigt
@Sjeintje | 18-09-22 | 13:35:
LPF revisited dus. Ik schat Omtzigt intelligent genoeg in om zulke domme dingen niet te doen.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:37:
Tuurlijk niet, Pieter komt op mij over als een man die nadenkt over eventuele gevolgen van zijn acties voor de NL burger en voor zichzelf.
Hij lijkt mij geen man voor 24uurs beveiliging.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:37: De partijleider van de LPF was vermoord, dus geen leiding en dus chaos.
Ja, want Pieter Omtzigt is een geweldig bestuurder. Daarom
greep hij de kans om als Staatssecretaris schoon schip te maken ook met beide handen aan.
@de IJsman | 18-09-22 | 14:05: Omzigt is inderdaad een geweldig bestuurder. Die weten namelijk wanneer ze een positie niet moeten innemen.
Pieter Omtzigt zegt het ook wat ik al die tijd roep. Hoe lager de opkomst hoe liever, des te meer telt mijn stem. Dikwijls twee keer, toen met dat GeenPeil referendum bijna drie keer.
Dat explodeert toch in je gezicht. Als mensen niet komen opdagen komt dat omdat ze het niet uitmaakt. Als je dan een soort van de democratie kaapt dan krijg je die volop terug de volgende ronde. Zie Trump vs. Clinton, meeste Amerikanen dachten ach, Hillary wint toch wel, prima. Zie Trump vs. Biden, er gingen veel meer mensen naar de stembus dan ooit niet om voor Biden te stemmen maar om tegen Trump te stemmen. Ook straks met de mid-terms gaat het er toch om spannen dit terwijl normaal gezien de oppositie wint. En toch geven de meeste analisten de Democrats een kans om de meerderheid te houden. Niet omdat mensen zo voor de Democrats zijn maar omdat ze zo tegen de MAGA Republicans o.l.v. Trump zijn.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:45:
Droom verder. In de V.S. is een aanzienlijk deel van de bevolking ook helemaal klaar met dat woke gezeur. Trump of geen Trump.
Hmmm, ik zit er over te denken om binnen nu en vijf jaar naar het buitenland te gaan verhuizen, en dan is dit wel interessant want, hoe meer ik voor massa-immigratie stem des te minder er in het land gaan wonen waar ik op dat moment woon want ze willen al allemaal naar nederland, en dan zorg ik er vanuit het buitenland voor dat dat zo gebeurt voor mijn eigen goed, net zoals ik ze nu allemaal de grens over wil flikkeren naar belgie of duitsland of maakt eigenlijk niet uit waar zolang het maar niet naar het land is waar ik naartoe verhuis.
In het land waar u wilt gaan wonen zult u de buitenlander zijn. Ik hoop niet voor u dat er in uw toekomstige land ook een brie-de-penis rondloopt. Anders loopt u de kans zelf 'over de grens geflikkert' te worden. Dan zit onze brie opeens zelf in België of Duitsland.
@Red shirt | 18-09-22 | 14:00: In het buitenland wonen is ver van erg. Je moet je een beetje aanpassen, maar het gaat op de meeste plekken prima.
@Red shirt | 18-09-22 | 14:00: Ik ben al flink aan het oefenen qua mentaliteit, om me aan te passen, nu alleen meer alcohol drinken en ik kom een heel eind
Lekker belangrijk.Begint op het Russische kies stelsel te lijken.
Het maakt niet uit wie op wie stemt en van waaruit de poppetjes zijn toch al bekend.
Als ik Rutte was zou ik direct na Prinsjesdag aftreden met het gehele kabinet. Dan nieuwe verkiezingen uitschrijven z.s.m. weinig tot geen campagne voeren. Hopen dat BBB en PVV de grootsten worden tezamen met andere rechts-conservatieve partijen een krappe meerderheid een regering vormen. Dan achterover leunen en schouderophalend kijken hoe ze zich aan de hete kolen branden. Nadat Wilders 1 klapt (binnen 1 of 2 jaar) de schade opnemen en sardonisch 'zie je wel' fluisteren. Dan de puinhopen van Wilders 1 ruimen. Want dat moet ook gebeuren. Maar dan zijn een hoop Nederlanders tenminste een illusie armer. Het is nu de juiste tijd.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:12:
Ga je naam een veranderen in Mark Rutte en voer je plan uit. Snel graag.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:12: Die illusie armer hebben de VVD/D66/CDA stemmers nu al dus het echte puinruimen gaat binnenkort van start. Wie die gigantische klus van alle jaren dommer en dommer en dommer gaat klaren is niet relevant, als het maar gebeurd.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:12: Uw eerst zin snijdt hout, dan wordt er overgegaan in zinloos gewauwel.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:12: Tsja… begrijpelijk, zo’n regel. Immers, de puinhopen van dit kabinet zullen nog lang naijlen en het volgende kabinet kan dit natuurlijk niet zomaar even oplossen. Dat weet en snapt iedereen natuurlijk best. Om dan maar, als Wilders 1 klapt, sardonistisch ‘zie je wel’ te fluisteren, is flauw. Datzelfde geldt ook voor een compleet (s)links kabinet.
@Slough | 18-09-22 | 13:25:
Hoezo? Wilders is veruit de beste politicus van die hele kliek. Als Lientje een beetje verstand heeft dan bedankt ze voor de eer. Lientje 1 zal nog sneller instorten dan Wilders 1 wat ik je brom.
@DankeSchon | 18-09-22 | 13:35:
Och er zijn fouten gemaakt maar al met al was met tot voor kort het wel eens dat Rutte IV de beste optie voor Nederland was. De meerderheid dus. Nu niet meer. Als het slecht gaat krijgt de huidige regering de schuld, of dit nu wel of niet gefundeerd is. En ja, Wilders 1 zal het voordeel van de twijfel krijgen van het stemvee. Maar de excuusjes worden natuurlijk vrij snel leeg. Enig idee hoeveel mensen te goeder trouw Trump hebben gestemd omdat ze dachten dat hij met de juiste adviseurs wel te 'managen' viel? Na enkele maanden zagen ze in dat het een ramp was. Spraken zich publiekelijk uit, of op social media. Verbrandde hun lidmaatschap van de GOP. Praatjes vullen immers geen gaatjes.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:12: Of het volgende kabinet nu kneiter links, enorm rechts of welke andere samenstelling gaat hebben maakt weinig uit. De enorme puinhoop van twaalf jaar Rutte wordt niet zo maar opgelost en een volgend kabinet zal het ook niet lang uithouden. Daarbij geloof ik niet alle lijken al uit de kast zijn gevallen, dus waarschijnlijk komt er nog wel het nodige door Rutte en co veroorzaakte ellende om de hoek kijken. Met de huidige club incompetente Tweede Kamerleden gaan we het i.i.g. niet redden en een nieuw "gekozen" (waarschijnlijk weer een moeizaam bij elkaar gepolderd) kabinet zal nauwelijks grip kunnen krijgen op de puinhopen welke Rutte achterlaat. Ik ga niet mee in je vooronderstelling dat veel Nederlanders geloven dat Wilders de problemen wel even gaat oplossen. De kiezers beseffen echt wel dat het jaren en jaren gaat duren voor een volgend kabinet daadwerkelijk iets kan betekenen na Rutte.
Tja je moet wat als D’66 en GroenLinks om het plebs onder de duim te houden. Vanuit de historie zijn er voorbeelden van dictators die op gelijksoortige manieren aan de macht zijn gekomen. Bassie is tegen geweld maar waarom? Dit is ook een vorm van geweld.
Echt geweld levert iemand minstens een blauwe plek op. #stopwoordinflatie.
zij willen ook dat het stemrecht van 18 naar16 jaar gaat, ook puur en alleen om dat deze partijen dan relatief meer stemmen kregen omdat de 16- en 17-jarigen nog op school zitten waar GL en D66 naar de bek wordt gepraat.
GroenLinks heeft nog nooit een dag in de regering gezeten en D66 is vrijwel altijd derde partij. Je rancune komt dus voort uit een ongefundeerde haat voor de liberale ideologie. In de realiteit zijn de laatste 40-50 jaar en langer de christelijk conservatieven en rechts-liberalen aan de macht. Alleen het kabinet De Uyl was sociaal democratisch. Kok oftewel paars was sociaal democratisch, rechts-liberaal (met een sociaal hartje van D66). Achteraf gezien deden die het best goed maar dat terzijde.
@Fedde71 | 18-09-22 | 12:59:
Tsja moeilijk. Dat zijn o.a. de mensen die straks jouw AOW moeten betalen. Het is dus eigenlijk voor je te hopen dat ze links stemmen. Rechtse mensen zijn meer van mening dat je jouw eigen pensioen maar moet regelen.
@Fedde71 | 18-09-22 | 12:59:
Een hele kwalijke zaak, klopt.
Zie ook hoe gl en d66 met "gratis geld" naar scholieren en studenten lonken. Puur omkoping, met belastinggeld.
Ze weten dondersgoed dat 16-jarigen nog geen belastingen betalen; nog niet met geld om kunnen gaan; nauwelijks het nieuws volgen; en dus ook niet kunnen inschatten hoe belastinggeld besteed moet worden, etc.
Maar dat is nog steeds iets anders dan geweld.
@Dandruff | 18-09-22 | 13:07:
Een schone taak voor de ouders van deze kinderen om ze uit te leggen hoe d66 te werk gaat.
@Fedde71 | 18-09-22 | 12:59: Dat is inderdaad echt onzinnig. Een verhoging naar 21 zou beter zijn.
En dan nog. Als we dit hele weegsysteem toch zouden aanpassen, ook in Nederland, dan hebben partijen met relatief hoge uitslagen in provincies met een lage opkomst daar groot nadeel van. Hoe stemde Limburg ook alweer? En welke partij was daar groot? Be careful what you wish for, PVV'ers
Snap je niet dat dit een principekwestie kan zijn die boven partijbelang uitgaat?
Ander voorbeeld, ik heb niks met d66 maar heb hier wel altijd afstand genomen van de onbewezen roddels over metoo-ende d66-ers.
Want onschuldig tot tegendeel bewezen is.
Dergelijke principes horen boven je persoonlijke voorkeuren te staan.
@Dandruff | 18-09-22 | 13:02:
Woonde jij niet in het buitenland?
@Beste_Landgenoten | 18-09-22 | 15:30:
Niet dat ik weet, je bent in de war met iemand anders.
Maar ook vanuit het buitenland zou ik dit standpunt verdedigen.
Wat nog veel erger is: dat Limburgers Nederlands stemrecht hebben. Het is geen volwaardige provincie maar een gouvernementeel aanhangsel. Bij Friezen ligt het nog gecompliceerder, maar daar hoor je al helemaal niemand over.
Ik ben geen Limburger maar ik ben blij dat Limburg bij ons zit. Daarentegen mogen ze hele stukken van de randstad wat mij betreft nog liever gisteren dan vandaag afspitten.
OT, wanneer zijn er eigeluk weer peilings ?
Schandalig dat de kamer zich weer niet aan de algemene regels houdt: geen veranderingen doorvoeren in een verkiezingsjaar. En helemaal schandalig dat die stem circa 3* zo zwaar gaat meetellen.
We gaan toch pas volgend jaar naar de stembus?
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:52: Volgend jaar maart, dus dat is binnen een jaar.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:52: Is geen onbelangrijk detail.
@Après toi | 18-09-22 | 13:26:
Oh werkt dat zo, en dan nog. Het is een wetsvoorstel. Dit zou dus pas van toepassing zijn na de verkiezingen. Als "ze" het er wel doorheen drukken voor de verkiezingen dan heb je iets om je kwaad over te maken. Vooralsnog is het er niet. Niet dat die stemmen echt een verschil zullen maken in de uitslag maar soit.
Het zou je toch niet moeten verbazen. Zelfs in demissionaire staat kon men het niet laten om er toch besluiten doorheen te jassen wat eigenlijk volgens de wet niet zou mogen.
Niemand iets als "Ik heb altijd een vrij zware stem gehad"?
Nah ja. Padoem Pats.
Het zal nog niet eens 1 Eerste Kamerzetel verschil maken, dus zoveel invloed heeft het alvast niet. Dan nog is het slechts een wetsvoorstel, waarvoor ook de Raad van State een negatief advies uitbrengt, juist om het genoemde. Dat dit voorstel het zou halen is dus al minimaal, zonder wijzigingen over de weegfactor.
Echter, de huidige situatie is ook niet rechtvaardig, want buitenlandse stemmen tellen nu helemaal niet mee voor de Eerste Kamer. Dat de wet moet wijzigen op dit punt is logisch, de vraag is alleen hoe. En ja, daarbij mag stemmingmakerij best achterwege blijven, zeker van de man die Oekraïne buiten de NAVO wil houden wegens een embleem op een rugzak.
www.parlement.com/id/vls0kw35fgtv/nie...
Maar waarom nu opeens met stoom en kokend water? Waarom niet de aanbeveling van de Venetië commissie in acht nemen, zoals Omtzigt aangeeft? Waarom niet eerst grondig uitzoeken wat dit daadwerkelijk betekent voor dat we dit vlak voor verkiezingen implementeren? Het riekt naar opportunisme van een aantal partijen, BBB is er daar 1 van gezien hun stem voor.
Ja goede vraag, maar GS maakt zich alleen druk over de weegfactor, niet over het feit dat buitenlandse stemmen nu helemaal niet meetellen. Is dat dan ook opportunisme? Of zie ik dat weer verkeerd?
@Beste_Landgenoten | 18-09-22 | 12:52: ff de vraag omdraaien: als het slechts om een zetel zou gaan, waarom zou je deze wet dan willen aanpassen?
@Beste_Landgenoten | 18-09-22 | 12:52:
Zorgvuldig met een wijziging van de kieswet omgaan, al dan niet om dat de consequenties niet geheel duidelijk zijn en dat het een onevenredige impact op de PS kan hebben gezien de korte termijn, heeft dit niet zoveel met opportunisme te maken.
Je bagatelliseert (wederom).
Eea is een opmaat naar verregaande omvorming van het electoraat.
En niet bepaald ten faveure van de "belastingbetalende burgers" durf ik je op een briefje te geven.
@amateurrr | 18-09-22 | 12:47:
Ze zijn er al jaren mee bezig. Denk jij echt dat dit nu net voor de jaarwisseling wel lukt? En zelfs als het voor 2023 lukt maakt het eigenlijk niets uit. Veel expats stemmen helemaal niet, teveel moeite. En die wel stemmen hebben een verwaarloosbaar effect op de uitslag. Zelf ben ik van mening dat als je niet in Nederland woont je niet mag meepraten en vind dus dat het stemrecht moet worden opgeschort.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:56:
Allemaal aannames zonder bewijsvoering. En dan Omtzigt daar van betichten hieronder. Splinter-Balk.
@amateurrr | 18-09-22 | 12:58:
Er zitten geen aannames tussen. Veel expats stemmen gewoon niet. Ik kende maar 1 Belg die wel ging stemmen maar dat is omdat Belgen stemplicht hebben.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:14:
- Zelfs als het voor 2023 lukt maakt het niets uit = aanname, zie nergens de onderbouwing.
- Veel expats stemmen helemaal niet, teveel moeite = aanname, wederom geen onderbouwing.
- En die we stemmen hebben een verwaarloosbaar effect op de uitslag = aanname, met de holle term verwaarloosbaar.
Leuk dat je die Belg kent, maar ook dat is een argument van niks.
Zo kunnen we natuurlijk geen volwassen discussie voeren.
Oud-Groenlands boerenspreekwoord: 'hier niet woon - hier niet stem'.
Ook hiervoor geldt: Hebben ze niks beters te doen?
Lastig verhaal of mensen met een Nederlands paspoort die woonachtig zijn buiten Nederland mogen stemmen. Ik woon ruim 25 jaar buiten Nederland, maar ben zeer betrokken bij Nederland en de politieke onderwerpen die spelen. Ik heb inmiddels besloten om niet meer naar Nederland terug te keren vanwege het totale wanbeleid en de aankomende puinhopen van de Euro. Anders wordt mijn pensioenpot, die in box 3 zit, door de overheid leeg gehaald.
Ik denk dat veel Nederlanders in het buitenland graag invloed hebben (of denken te hebben) op de politiek via een stem omdat ze misschien terug gaan komen in Nederland.
De angst voor mensen in het buitenland met een dubbele nationaliteit, die langs culurele scheidingslijnen gaan stemmen, is begrijpelijk. Als je permanent hebt gekozen voor een ander land dan heb je inderdaad minder belang bij (ingebeelde) invloed in Nederland. Een oplossing zou kunnen zijn om alleen Nederlanders in het buitenland met enkel de Nederlandse nationaliteit te laten stemmen. Die stemmen zouden dan even zwaar moeten wegen als een stem die is uitgebracht in Nederland.
Ik stem overigens op partijen die het beste voor hebben met Nederland en dat zijn partijen die het collectivisme en het communistische gedachtengoed actief bestrijden.
Er zouden alleen mensen mogen stemmen met 1 paspoort, die in Nederland wonen en in Nederland belasting betalen en de taal spreken.
Daarbij zoude ze ouder dan 21 jaar moeten zijn en minimaal 24 uur per week werken.
AOWers uitgezonderd.
@pejoar | 18-09-22 | 12:51: Waarom alleen mensen die op een peilingsdatum in Nederland wonen? Nederlanders buiten Nederland hebben ook een belang bij wat er in Nederland gebeurd.
Stemrecht in proportie met belastingafdracht kan, maar heeft als gevolg dat politieke invloed gekocht kan worden. Dat is misschien ook niet helemaal goed voor de sociale samenhang.
"Alleen mensen die de Nederlandse taal spreken". Mijn verwachting is dat iedereen die een Nederlands paspoort krijgt de taal op minstens een redelijk basisniveau spreekt. Daar zit het echte punt dat je maakt daar dit nu niet het geval is.
Ik geef mijn mening.
Het stemrecht moet iets zijn voor volwassen mensen die financieel iets bijdragen aan de staat.
Ze moeten hier wonen en affiniteit met deze maatschappij hebben d.m.v. woorden en daden.
Daarbij vind ik dat er een kiesdrempel moet zijn en dat de 2de kamer 100 leden moet hebben.
@pejoar | 18-09-22 | 13:11:
"Het stemrecht moet iets zijn voor volwassen mensen die financieel iets bijdragen aan de staat."
Daar gaat het gros van het electoraat van de PVV, SP, FvD, DENK en PvdA. Ik vind het eigenlijk niet eens zo'n ramp.
@pejoar | 18-09-22 | 13:11:
Vind je dan ook dat uitkeringstrekkers o.a. AOW, WOA en bijstand niet meer mogen stemmen?
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:16:
Bron?
@pejoar | 18-09-22 | 13:11:
Ik heb er jaren in het buitenland opzitten voor een Nederlandse firma. Ben in Nederland aangenomen maar betaal belasting in de landen waar ik werk. Zodra de kids naar de middelbare school gaan stopt het buitenlandavontuur zeker. Toekomst ligt in NL.
Mag ik stemmen van je, ja of nee?
Mag dat aardige meisje op de ambassade dat daar haar best doet voor Nederland stemmen?
En hop, we zijn al weer een belastingdienstachtig uitzonderingensysteem aan het bouwen voor een heel marginaal probleem.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:16: Er zijn genoeg mensen met een behoorlijke opleiding en baan die FvD, JA21 stemmen. Maar ook mensen die misschien minder hoog opgeleid zijn en gewoon logisch nadenken, zien dat dit beleid in Nederland niet te houden is. Of ze nu wel of niet werken.
Ambassades zijn Nederlands grondgebied.
En als je het belangrijk vind kom je toch naar Nederland om te stemmen
@pejoar | 18-09-22 | 14:21: Dat is best raar. Het gaat volgens jou toch om de binding met Nederland en niet waar je stemt?
Ik denk dat er een groot verschil is tussen Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven en Nederlanders die zich permanent elders hebben gevestigd. Met name die laatste groep heeft denk ik weinig binding met de Nederlandse politiek.
Geregistreerd of niet, zo’n stem is denk ik “vervuiling” van de democratische stem van het Nederlandse volk. En aangezien het lastig/ te arbeidsintensief wordt om het verschil tussen tijdelijke en permanente Nederlandse expats uit te zoeken, denk ik niet dat het bovenstaande plan een goed idee is.
De vervuiling komt vooral door de berekening, waardoor de buitenlandse stem een onevenredig grote inbreng krijgt. Het is niet "1 mens 1 stem", zoals bij de verkiezingen hier.
In hoeverre ze binding hebben met NL is een andere discussie. Een relatief groot deel van de kiezers in NL heeft ook geen enkele binding met ons land. Zie denk, bij1 en gl, maar zeker ook regeringspartijen d66, cda, cu en vvd.
@Dandruff
Precies. De rekenmethode verzwaart de genoemde vervuiling. Ik zie het praktische nut van dit plan echt niet.
En wat de binding van mensen betreft die opende partijen stemmen die u schetst, tja daar kun je over discussiëren. Maar ik vind hoe dan ook dat de stem van een inwoner van Nederland niet minder moet wegen dan die van een niet-ingezetene.
Dit is gewoon puur gerrymandering.
Nog niet zolang geleden door de NOS aangemerkt als het gif van de democratie.
nos.nl/l/2255374
Way to go, ex-Democraten '66
Wat is hier eigenlijk het probleem? Dat burgers is den vreemde vaker progressief stemmen. Tja, hier merkt iemand op de expats vaker hoger opgeleidt zijn en vaker progressief stemmen. Of er een correlatie bestaat tussen opleiding en stemgedrag weet ik niet maar ik kan mij voorstellen dan burgers met een goed verstand progressief stemmen
Daarnaast wordt er een probleem met een onevenredige zwaarte van dat kiescollege genoemd. Dat lijkt mij vervolgens niet zo moeilijk op te lossen: het kiescollege dient evenredig de opkomst in het buitenland te vertalen naar de zwaarte van hun stem.
Hoger opgeleidT? Zo jammer.
@Mokum Kosher | 18-09-22 | 12:30: Haha, mijn Russische vrouw mocht in het begin niet stemmen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten of de gemeenteraad. Maar wel voor het waterschap. Ik heb eens geïnformeerd wat daar de reden van was. Het antwoord was dat de opkomst voor de waterschapsverkiezingen altijd erg laag was en dat men met deze uitzondering de opkomst wat wilde opkrikken. Haar allereerste oproepkaart hangt bij ons nog steeds ingelijst aan de muur. Wat is ons land toch prachtig.
"het kiescollege dient evenredig de opkomst in het buitenland te vertalen naar de zwaarte van hun stem"
Ik denk dat de technische details die achter die vertaling schuil gaan het probleem zijn. Ik moet me er nog in verdiepen, maar ik vermoed dat het probleem ligt bij het feit dat de verkiezingen voor de eerste kamer gewogen zijn, dichtbevolkte provincies hebben meer invloed dan dunbevolkte. Ik weet het niet, het is iets te technisch voor een lome zondag.
@Red shirt | 18-09-22 | 12:36:
Het gaat niet om wel of niet progressief, het gaat om wel of geen one man one vote Principe. Gewoon eerst even lezen.
Misschien is dat wel de reden dat naar eigen zegen "hoger opgeleiden" vaker progressief stemmen. Omdat ze zich niet eerst even inlezen in de nadelen van oa overbevolking, afschaffing energie en voedsel, blanco cheques naar Zuid Europa, corruptie en baantjesmachines, subsidiëren van criminaliteit en extremisme, eenzijdige ontwapening, etc.
Om met Pechtold te spreken; "ik heb het verdrag niet gelezen dus ik stem voor".
Uit een stemonderzoek: "Het meest opvallende is dat hoger opgeleiden, vooral universitair geschoolden, een sterke neiging naar links hebben. Daarnaast valt op dat vrouwen een sterkere voorkeur voor links hebben dan mannen, evenals respondenten met een migratieachtergrond"
@Abu Bachouca | 18-09-22 | 13:13:
Maar is dat intelligentie, naïviteit of sociale druk?
Rechtvaardigt een universitaire studie dat je je niet inleest?
Hoeveel linkse ideeën hebben ooit goed uitgepakt?
Linkse "intellectuelen" hebben een halve eeuw achter socialistische moordenaarsregimes aangelopen. En lopen nu achter islamitische moordenaarsregimes aan.
Goed denkwerk.
Ook de onhaalbare energietransitie; ongecontroleerde massaimmigratie; het subsidiëren van criminaliteit en extremisme; aanpak van voedselproductie tijdens wereldwijde voedselschaarste; een peperduur toeslagencircus waardoor Jan Modaal minder koopkracht heeft dan Koos Werkeloos; etc. Allemaal linkse idealen.
Wie daar oprecht in gelooft heeft geen universitair denkniveau. Een of andere fopleiding theaterwetenschappen of communicatiewetenschappen bewijst geen intelligentie.
Oh wow, dus als ik vanuit Bulgarije gestemd had bij de afgelopen verkiezing dan had mijn stem eindelijk eems wat waard geweest.
Misschien zal ik mijn Nederlandse vrienden daar eens informeren. Want ja een kans om Anti stemmen dubbel te laten tellen moeten we niet laten vergaan. Alles beter dan vvd66.
Nee, want bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer speelt dit probleem niet.
Hoe kan een partij nu eigenlijk stemmen voor het verkleinen van de invloed een kiezer op Nederlandse bodem? Alsof wij ooit mogen stemmen over zaken in het buitenland.
Ik krijg zin om een boze brief te versturen want ik kan geen goede reden vinden.
wie heeft deze pizza's betaald?
Niet belangrijk. Wel belangrijk is wat er op die pizza's zit.
Dit is gewoon gerrymandering European style.
Alleen al het feit dat ik contact moet zoeken met een Nederlandse overheidsinstantie, weerhoudt me van stemmen uit het buitenland.
Maar ook als het simpel zou zijn zou ik het niet doen.
Waarom zou ik mogen meebeslissen (grapje) in een land waar ik niet woon.
Mijn sentiment ook.
Dus dan krijgen de Marokkanen en Turken met ook een Nederlands paspoort en die hier alleen maar pro-forma wonen voor de uitkering, maar semipermanent verblijven in hun thuisland verblijven dus een zwaardere stem?
Zoals iemand anders ook al aangeeft:
Stel je hebt een dorpje waar 10 mensen met een NL paspoort wonen en alle 10 hebben zich geregistreerd om te stemmen. Echter gaat er maar 1 ook echt stemmen en die stemt GL, dan stemmen die andere 9 automatisch ook GL ongeacht of ze dat bij zelf wel gaan stemmen ook gedaan zouden hebben. Zo ontstaat die zwaardere stem.
Groen Links de grootste onder niet-ingezetenen?
Dan zal het liggen aan de kringen maar hier barst het van de Nederlanders en hebben toch echt rechtse voorkeuren als ik ze hoor “op café”.
Ja, in rechtse kringen wordt steeds gezegd dat mensen het beu zijn en naar het buitenland vertrekken. Maar klaarblijkelijk zijn het de progressieven die het daadwerkelijk doen. Of die rechtse droeftoeters stemmen vervolgens niet meer iwanneer ze eenmaal in het buitenland zijn, dat kan natuurlijk ook.
@Red shirt | 18-09-22 | 12:31:
Ik denk dat de progressieven meer de Turken en Marokkaanse en uiteraard de linkse armoedzaaiers zijn. Uiteraard stemmen die links.
De succesvollen met geld zoals hier in het mooiste dorp van Vlaanderen gebruiken hun verstand, en stemmen rechts.
Opvallend toch hoe snel men bij D66 zaken wil doordrukken waar een kleine groep voordeel bij heeft maar de gewone burger juist niet.
Kunnen ze wel gaan miepen over de koffertjes met geld uit het buitenland voor PVV of FvD maar je gaat toch denken dat hier juist buitenlandse poppetjes geplaatst zijn.
Die joker op de foto heeft eindelijk een taak gekregen die goed bij hem past,meer moeten ze niet van hem maken.
Er was laatst een onderzoek dat de meeste mensen het asielbeleid niet steunen, 75%.
Onwelgevallige cijfers dus NOS moest even een nieuw gemanipuleerd onderzoek opstellen met sturende vragen. En ineens steunt 61% het Nederlandse asielbeleid
Knap gedaan.
Viel mee ook op.. zo blijkt maar weer Wattman "Je hebt leugens, grote leugens... en statistiek"
Er zijn ook mensen die het asielbeleid niet steunen omdat ze het barbaars vinden. Die willen dat Rutte en co voor betere opvang gaat zorgen.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:50:
Dit hernieuwde onderzoek met totaal andere uitslag dan het vorige is alleen om nog veel meer door te gaan drukken vanuit het rijk.
Nu kan van der Burg blijven zeggen dat de meerderheid van Nederland dat wil. We worden bedonderd waar we bij staan.
@Wattman | 18-09-22 | 13:15:
Ligt aan de vraagstelling natuurlijk. Als je vraagt "vind je dat Nederland mensen asiel moet geven die gevlucht zijn voor vervolging, geweld en oorlog?" Dan zeggen de meeste mensen wel ja.
Als je vraagt "Ben je het eens met het huidige asielbeleid?" zullen heel veel mensen nee zeggen. Zowel de mensen die tegen buitenlanders zijn als de mensen die vinden dat de meeste buitenlanders een aanwinst zijn ondanks dat er rotte appels tussen zitten.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:23:
De belangrijkste vragen staan hier:
www.ioresearch.nl/actueel/meeste-nede...
1. "Kunt u aangeven in hoeverre u het eens of oneens bent met de volgende stelling:
Het is onze morele plicht om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen in Nederland"
2. "De basis van het Nederlandse asielbeleid is gebaseerd op internationale verdragen en Europees recht. Hierdoor heeft Nederland de plicht om mensen de kans te geven hier asiel aan te vragen. Mensen die vluchten voor oorlog en geweld horen volgens de wet bescherming te krijgen.
Dit geldt ook voor iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen zijn: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep. Asielzoekers uit landen die door Nederland als veilig zijn aangemerkt krijgen doorgaans geen asielverlening.
Steunt u het hierboven beschreven uitgangspunt?"
3. "Stel dat uw gemeente via een referendum of een enquete aan u had gevraagd of u het acceptabel zou vinden dat er in uw gemeente een azc zou komen, wat had u dan geantwoord?" Basis: heeft azc in de buurt.
"Wat zou u ervan vinden als er een azc met circa 300 asielzoekers bij u in de buurt komt (in een straal van 500 meter)? Basis: heeft geen azc in de buurt.
De vraag is of deze vragen voldoende diepgang hebben en mogelijk sociaal wenselijke antwoorden stimuleren. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat het niet gaat over aantallen vluchtelingen (afgezien van de wat willekeurige 300 asielzoekers voor een azc), over de ruimhartigheid van de opvang en over het terugstuur- en gezinsherenigingsbeleid. Ook is het populairste antwoord op vraag 3 'Acceptabel, onder voorwaarden'. De vraag is dan wel wat die voorwaarden zouden zijn maar daar wordt niet op doorgevraagd in de eenvoudige survey die is gebruikt.
Hoe dan ook is de brede conclusie 'meeste Nederlanders steunen asielbeleid' zoals gerapporteerd door de NOS twijfelachtig.
Het gehele onderzoek staat trouwens hier:
065.wpcdnnode.com/ioresearch.nl/wp-co...
@radiatorknopje | 18-09-22 | 13:47:
Ik doe zelf ook mee aan IO research maar ben verrassend genoeg niet uitgenodigd om mee te doen. Men weet uit het verleden dat ik PVV gestemd heb..
Dankjewel voor de link.
Stemt Max Verstappen eigenlijk in Monaco of in Belgie?
Heeft een Nederlands paspoort.
@gato | 18-09-22 | 12:41: Dat is de vraag niet.
Joh, als je hier niet woont, heb je geen stem. Krijgen we straks van die Turkse taferelen dat ih buitenland wonende turken bepalen dat erdogansje ad macht is en blijft. Straks gaan dus nederlandse immigranten in Grand Rapids Michigan bepalen welke regering we hier hebben... het moet niet gekker worden.
D66, waarom die D nog in de partijnaam staat geen idee. Alles wat naar eerlijke burger invloed riekt moet stuk, of het een referendum is of een rechtvaardigekiesstelsel.. arme Hafmo... Wat een raar systeem, 3 dubbel meer invloed in nederland begrijp ik omdat alle potentiële buitenland stemmen naar verhouding van het aan werkelijke buitenland stemmen om gezet worden.
Daarbij mogelijk ook nog dubbel stemrecht. Land van daar en hier . Dus heb je 2 keer invloed op democratische verkiezingen in de wereld. Als het one man one vote principe niet meer heilig is dan wil Ik wil met maar 1 nationaliteit evenveel invloed op bestuur het liefste ook in 2 landen. Kan dat even geregel worden? Ik voel me 2e rangs wereldburger en heel erg gediscrimineerd! Raar he?
D staat tegenwoordig voor dictatuur.
Ik snap BBB/Caroline wel. Als Caroline haar agrarische achterban in den vreemde kan mobiliseren, spint ze daar maximaal garen bij. En het lijkt me helemaal niet zo moeilijk om de buitenlandse agrariërs direct te targetten of zelfs te benaderen. Die data ligt gewoon op de plank bij leveranciers en vakgroepen. Een algemene campagne via vakbladen/nieuwsbrieven met interviews en betaalde advertenties. Een reeks artikelen online inclusief een stappenplan hoe te stemmen. Is in een week op te tuigen. (looptijd is wat anders). En eventueel mailings/persoonlijk schrijven via snailmail.
Denemarken zit er vol mee maar het stemmen per post geeft ook risico's, Biden had opeens ook heel veel stemmen.
@voldemort | 18-09-22 | 12:16:
Canada ook, inderdaad puur opportunisme van BBB. Totdat het in je gezicht ontploft en D66 of GL er met het gros van de stemmen vandoor gaat omdat ze nog net een tandje geraffineerder te werk gaan.
Het kan dat BBB een plan heeft, het kan ook dat de eenvrouwsfractie zich niet zo goed heeft ingelezen. Dat lijkt mij aannemelijker in dit geval. Carolines basis zit hier, boeren in bijvoorbeeld Canada is een niche.
Ha, volgens het journaal zojuist blijkt uit een steekproef dat 61% van de ondervraagden het huidige asielbeleid steunt. Wut? Bij een referendum stemde 65% tegen de Europese Grondwet en die uitslag werd in de prullenbak gesmeten. Wat is dit nu weer voor selectieve propaganda?
Het huidige beleid van mensen buiten in de regen laten wachten?
Laatst was een onderzoek dat 85% een asielstop wilde.
Misschien kan GS ook even zo'n polletje kan opzetten. Weet zeker dat de uitslag anders zal zijn.
Zag het ook, puur gestuurde propaganda.
Ja dat is dezelfde statistiek die ook altijd wordt gebruikt om de populariteit van het koningshuis te meten.
@Zapata10 | 18-09-22 | 12:21: precies van de 2% die stemde was 40 % voor.
Tegen het stemrecht voor Nederlanders in het buitenland?
Het zou namelijk kunnen dat er veel expats op GroenLinks stemmen. Zo'n 60% van de mensen die expat zijn zijn onder de 30 en vaker hoogopgeleid. (Zo'n 75%-80% expats zijn onder de 45). Die stemmen inderdaad vaker progressief en komen ook vaker weer terug.
Lijkt me niet erg democratisch om daar op tegen te zijn.
Maar als je tegen bent wees dan consequent. Gewoon het stemrecht opschorten voor alle Nederlanders die in het buitenland wonen. Dan mogen alle (pre)pensionado's in den vreemde ook niet meer stemmen. Ook niet voor voor de 2de kamer. Die zouden best eens vaker PVV of God verhoede FvD kunnen stemmen immers en die keren minder vaak terug.
Vooral: iedereen het stemrecht ontnemen die niet hetzelfde stemt als Bassiehof. Want dat lijkt het grootste probleem, als ik het stukkie zo lees.
Lang verhaal, maar u hebt het punt waar het om gaat (ongelijke zwaarte in het tellen) gemist.
Het is aan te raden om het rapport van RvS eerst eens te lezen, waarbij ze de situatie van stemmen voor Eerste Kamer en Tweede Kamer vergelijken. De invloed van de "buitenlandse stemmen" is (potentieel) veel hoger bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.
Als je als hoogopgeleide op groenlinks stemt heb je niet veel aan de studie gehad.
Lekker hoor, een valse tegenstelling neerzetten en die sturen met de woorden 'wees dan consequent'. Verder wat Schmalz zegt.
@Schmalz | 18-09-22 | 12:17:
Niet gemist maar ik hecht weinig waarde aan woorden zoals 'zou, kan, misschien, in theorie'. Als het wetsvoorstel niet werkt zoals het hoort 1 persoon, 1 stem dan moet dat aangepast worden. En daarbij. GroenLinks? Die heeft nog nooit een dag geregeerd.
@Komjehiervaker | 18-09-22 | 12:16:
Nee. Lees het nog eens. Misschien draadje van Omtzigt er ook eens bijpakken.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:35:
Lees dat draadje van Omtzigt nou eens en pak ook dat stukje over de Venetië commissie mee. Gemakzuchtig wegkijken kan altijd nog.
@LD69 | 18-09-22 | 12:25:
Ik ben persoonlijk van mening dat als je langdurig in het buitenland vertoeft dat er geen enkele reden is om te stemmen over zaken die jou niets aangaan. Dat voorkomt ook het ronselen van stemmen. "Ja, pappa en mamma ook he. Ja ook je broer en zijn vrouw. Ja. Ja. Aanmelden bij de ambassade of het consulaat. Ja. En als die ook mensen kennen diei mogen stemmen ook meenemen. Ja de buurman kan ook ja. En dan DENK stemmen. DENK. Ja DENK ja."
Wel vind ik dat je lokaal en misschien zelfs landelijk moet kunnen stemmen in het EU land waar je woont.
@amateurrr | 18-09-22 | 12:38:
Waarom wegkijken? Ik ben het niet eens met Omtzigt en vind het "in theorie zou het kunnen dat' niet erg sterk. Ik ben trouwens ook tegen maar om totaal andere redenen. Daarbij gaat het hier om een wetsvoorstel. Dat moet nog naar de senaat en voordat dat er doorheen is zijn we al weer een jaar verder. In het beste geval. Er zijn andere prioriteiten op dit moment.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:45:
www.venice.coe.int/webforms/documents...
Pagina 10, onder het kopje voor fundamental rights. Probeer het dan nog eens.
En dat er andere prioriteiten zijn is evident, derhalve om dit, na grondige analyse ten aanzien van consequenties, over de PS te tillen?
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:41: Ben het met je eens, maar dat laatste punt wordt lastig als je bijvoorbeeld woningen in meerdere landen hebt, je zou dan in ieder land mogen stemmen.
@Sinterbikske | 18-09-22 | 12:56:
Bij mijn weten moet je tenminste x maanden consequent aanwezig zijn om in Nederland ingeschreven te blijven. M.a.w. als de overheid je niet of nooit kan bereiken omdat je een huis hebt wat je zwart onderverhuurt of dat leegstaat dan kan je best in de probleem komen. Heb ik ooit gehoord maar ik weet het niet zeker. Hoe dan ook het lijkt me niet handig om op twee plekken belastingen te betalen.
@amateurrr | 18-09-22 | 12:51:
Het kan mij niets schelen. Ik vind dat spijkers op laag water zoeken over iets wat eigenlijk symbolisch is. Het is nu niet dat GroenLinks volgend jaar de macht gaat grijpen of meer zetels gaat krijgen. Het is echt je druk maken om helemaal niets. En nogmaals ik vind dat je helemaal niet stemrecht nodig hebt als je niet in Nederland woont.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 13:30:
Maar waarom dan de kieswet nu al aanpassen als het toch allemaal niets uitmaakt? Waarom niet eerst de zaken uitzoeken? Het gaat niet om GL, het gaat over impact en onevenredigheid op de PS.
U bevestigd mijn eerste tegel. Gemakzuchtig wegkijken terwijl de kieswet wordt aangepast zo vlak voor de verkiezingen is uw keuze.
Stel, je woont in Spanje. Daar verzuipen ze in de EU-subsidies, vooral betaald door Nederland. Dus stem je als ex-pat bij de Nederlandse verkiezingen op een pro-EU-partij die veel geld naar Spanje wil sturen. Dat kan nu dus. Zo snel mogelijk mee stoppen.
Wat te denken van Turken die zowel in Nederland (Denk) en in Turkije (Erdogan) mogen stemmen ?
Exact dit.
En ook hier: de oudere generaties die met behoud van AOW of WIA terug gaan naar het land van herkomst en vanuit daar op Farid Azarkan stemmen.
Mooi. Grijs & co verhuizen op termijn naar Espada. Kosten van villas voor 3x niks, goedkoper kosten van levensonderhoud en doorgaans aangenaam weer. En het feit dat Nederland hard op weg is naar de perma status "compleet ruk".
Dus Spanje als groot ontvanger van porties uit de Brusselse vleespotten ? Mooi. Zat bijdrage aan betaald.
Stel je haalt in het buitenland bakken met geld binnen voor een Nederlandse firma en weet dat je na twee, drie jaar of roteert naar de volgende locatie, of terug naar Nederland komt. Je weet dat je toekomst in Nederland ligt, je kinderen hier terug gaan komen, en wat die Haagse eikels besluiten over pensioenen en waarde van paspoort heel veel invloed op je gaat hebben?
Ik vind dat je dan moet kunnen stemmen over landelijk/internationaal beleid. Dat we een redelijk rare 1ste Kamer constructie hebben, die ook niet meer functioneert zoals het is bedoeld, doet daar niets aan af. Daar kun je wel naar kijken, en het D66 plan lijkt me ook zeker voor verbetering vatbaar, maar ik vind wel dat een Nederlander in het buitenland moet kunnen stemmen. Er zijn duizenden NL'ers actief voor Nederland aan het werk, zowel in het bedrijfsleven als overheid.
@Wattman | 18-09-22 | 12:07:
"Turkse Nederlanders kunnen op verschillende plekken in Nederland naar de stembus voor het Turkse parlement en de president. Meer dan de helft van hen stemt niet"
De motivatie: 'Belachelijk dat ik hier moet bepalen hoe mensen in Turkije moeten leven'
Op DENK stemmen relatief veel Turken en Marokkanen. DENK doet alleen maar de PvdA of SP pijn. Net zoals de PVV trouwens. De Ironie.
"Daar verzuipen ze in de EU-subsidies, vooral betaald door Nederland."
Nee, dat is niet zo. Nederland draagt net zoals andere leden zo'n 1% BNP bij aan het budget van de EU is dat zo'n 7% voor Nederland. Niet echt wereldschokkend dus.
"Dus stem je als ex-pat bij de Nederlandse verkiezingen op een pro-EU-partij die veel geld naar Spanje wil sturen."
Expats in Spanje zijn vaak ouder dan 50-60 jaar. Die bevolkingsgroep is meer geneigd PVV te stemmen. Vinden de EU maar niets en zeker de pro-EU progressieve partijen. Ironisch ergens.
@Grijskijkert | 18-09-22 | 12:13: Dat villas 3 keer niks is een fabel, krijg je een krot, Huizen zijn net zo duur of zelfs duurder dan in Nederland.
Dat gebeurd helemaal niet, als Nederlander krijg je geen Spaanse subdidies, ze kennen niet eens subsidies. Spanjaarden zien je al illegale buitenlander, alles voor zichzelf.
@Sjors W. | 18-09-22 | 12:17: Dat is natuurlijk maar een handvol Nederlanders. Niet verstandig om daar beleid op te voeren.
@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 12:30: Onzin natuurlijk. De feiten over de vorige verkiezingen bewijzen uw ongelijk.
@goedverstaander | 18-09-22 | 13:22:
Welke feiten? Leg eens uit.
@goedverstaander | 18-09-22 | 13:21:
Dat is een groot deel van de stemmers in het buitenland. En het treft duizenden mensen. Dus je zult er wat mee moeten als je beleid maakt.
Sluipend wordt de democratie door D66 om zeep geholpen.
Wat ook stoort is dat Kaag vaak en nu Jetten ook met het debat na prinsjesdag gewoon geen verantwoording af wensen te leggen in de tweede kamer. De minister van Energie die in de grootste energiecrisis sinds tijden niet komt opdagen, een echte democratie onwaardig.
Bezopen. Onbestaanbaar. Stuur maar een staatssecretaris of hoge ambtenaar naar dat congresje in de VS.
Hier moet toch veel meer aandacht voor zijn? Het zoveelste middel dat die hautaine, elitaire kudtpartij gebruikt om maar zoveel mogelijk de burger buitenspel te zetten. Wetende dat alle expats, globalisten en dergelijke missionarissen toch linksig stemmen - ze dragen de nadelen er toch niet van.
Het is überhaupt van de zotte dat er waarde wordt gehecht een nep-Nederlanders die hier niet eens zijn. Draag de gevolgen met ons of bemoei je er niet mee.
En dat bepaal jij, of ik een nep-Nederlander ben?
@Waffa Nkulo | 18-09-22 | 12:07: Dat bepaal je zelf. Leef je hier of niet?
@Waffa Nkulo | 18-09-22 | 12:07:
Als u zo reaguurt: Jup, fopnederlander. Kop dicht, niet mee bemoeien als u hier niet woont. Dit gaat over provinciale staten, regionale politiek dus, het interesseert ons werkelijk geen ene reedt wat u in Verweggistan meent te weten over de situatie in het durpke waar uw kribbetje stond. Kom maar terug als 't zover is en het u werkelijk zoveel boeit, anders mooi daarginder blijven en toedeledokie maar weer he?
@elfenstein | 18-09-22 | 12:12: Je moet wel even goed lezen jochie. Het gaat juist NIET over de provincie. Daar zullen Nederlanders in het buitenland ook niet in de toekomst voor kunnen stemmen. Het gaat om het stemmen voor de leden van de Eerste Kamer.
@Waffa Nkulo | 18-09-22 | 12:07: kijk nog eens naar de laatste zin: draag de gevolgen met ons of bemoei je er niet mee. Zo is het. En dan mag u wat mij betreft zelf weten wat voor een Nederlander u wilt zijn, een echte of een neppert.
@Veepert | 18-09-22 | 12:18: Ik woon al jaren in het buitenland en heb weinig feeling meer met de Nederlandse politiek, en daarom stem ik ook niet meer voor de Nederlandse TK. Het is echter onterecht dat een Nederlands staatsburger die in het buitenland woont wèl voor de TK mag stemmen, maar niet voor de EK. Los hiervan, ik laat me niet door een of andere blaaskaak hier vertellen dat ik geen 'Nederlander' ben omdat ik niet meer in het trieste en verloren Vaderland woon.
Voor welke provincie mag een expat of pensionado in pak 'm beet USA, Curaçao, Frankrijk of Spanje stemmen? Hoe wordt dat bepaalt?
Misschien de laatste plaats van inschrijving?.. in mijn geval heb ik nog een huissie in nederland, dus die provincie zou ook logisch zijn..( ga niet zeggen waar, de vorige keer moest ik al bijna huilen van jullie nare opmerkingen.. * woki modus on *
Nu mogen ze dus überhaupt niet stemmen voor de provinciale staten. Het idee is dat er een kiescollege komt, dus dat het hele buitenland zeg maar één provincie vormt. Denk ik tenminste, ik zou eigenlijk het document van de RvS moeten lezen.
Pizza's zijn eigenlijk vieze slappe natte boterhammen, zo'n beetje net als die vent die ze draagt.
Heb jij nooit een goede pizza op?
@SterF... | 18-09-22 | 12:09:
Ik denk dat uisge pizza heerlijk vindt maar een lekkere vileine opmerking wilde maken over die natte tosti op de foto.
@SterF... | 18-09-22 | 12:09: Nooit, die bestaan niet, mijn Italiaanse vriend uit Rome zegt "dat vreten alleen zuid Italianen" maar eigenlijk vindt hij iedereen onder Rome Afrikanen.
@elfenstein | 18-09-22 | 12:13: Klopt, bovendien ben ik allergisch voor kaas.
Engeland hier. Ik stem lekker FVD.
BNP, bedoelt u?
Ik wilde een tijdje geleden op UKIP stemmen maar die stond niet op de lijst. Lokaal alleen tories, labour en de libertarians. Het is hier nog droeviger dan in Nederland in de politiek.
Doet de "Monster Raving Looney Party" (met Screaming Lord Such) nog mee in the Youkay ?
Dik 30 jaar weg van het gezonken schip.. dus dat stemmen is al een hele tour.. digi d.. die ik niet heb.. en de code kunt U gemakkelijk afhalen bij de buitenland desk haarlemmermeer.. het paspoort vernieuwen was al een hoop gezeik..
Meneer.. we hebben geen gegevens van U in de database.. ja logico.. 1992.. waren we net met de atari aan het spelen..
U moet kunnen aantonen dat U nederlander bent, en geen spanjaard.. ik zeg tegen dat gekke mens, mijn naam en het geluid wat uit mijn bakkes komt is toch redelijk nederlands he.. waar is het vluchtelingen loket.. daar maak ik meer kans.
Met wat inventiviteit.. ( dat ik hier niet ga posten ) kon ik na een half jaar het NL paspoort afhalen, bij datzelfde gekke gestoorde baliemens.. De meeste zijn allemaal compleet leip daar in NL
Vergelijkbare ervaringen meegemaakt. Wat voel je je dan uitgekotst door je eigen land hè?
@Zeebonkus | 18-09-22 | 11:56: Wat ik met heel dat aanvragen meegemaakt heb.. het was gewoon gestoord.. statenloos burger status.. de NL belastingdienst weet je wel feilloos te vinden..
Ja vooral dat laatste. Die blauwe kleaute enveloppen vallen gewoon op de deurmat. Heel veel Polen en ander EU volk hier in Engeland krijgen dat allemaal niet. Ik ben werkelijk de enige van alle buitenlanders die ik ken die door zijn eigen overheid zo geirriteerd en lastig gevallen wordt.
Gewoon op Schiphol doen, foto maken binnen 5 minuten paspoort.
@Zeebonkus | 18-09-22 | 12:08: Iedere week 4 belastingformulieren, voor pensioen uit Nederland, ieder jaar naar de burgermeester je levend laten verklaren, Brieven van CVB, het gaat maar door, Nederland hou er eens mee op.
Dit Europa heeft Nederland niets gebracht. Monetair is het een zooitje, de schulden uit het zuiden (meer dan 2300 miljard?) gaan straks richting u en ik en naar andere noordelijke landen. Politiek gezien heeft u steeds minder te vertellen, het inflatie probleem heeft eveneens een politieke oorzaak, zie monetair, de Oekraïne is daarbij slecht een hele nare catalisator. Veiliger is het niet geworden, qua handel zit er ook al 20 jaar geen schot in.
De enige die bij Eurodisney garen spinnen zijn de eurofiele politici die het erg mans vinden om hun beroerde stempel te drukken op het wensdenken van een 1 europa. Dan voelen zij zich heerlijk belangrijk, nitwits dat ze zijn. Elke logica gaan ze voorbij, hun voorspelbare antwoord op elk probleem is meer Europa.
Politici kunnen geen problemen oplossen, dat hebben ze nooit gedaan. Prossertjes als het zijn veroorzaken ze meer problemen dan ze oplossen.
De Europese eenwording heeft gefaald, een eurofiel politicus zal dit echter nooit toegeven.
Ze kunnen ook niet anders, dan zijn ze hun leuke baantjes en status kwijt.
En wat is er voor een politicus nu belangrijker dan status?
Keurig opstel.. ik geef een 9..
Zoals hans timmerfrans al zei: je moet een crisis niet oplossen maar gebruiken,dat zie je nu actueel in Nederland gebeuren.
En als die buitenlanders opeens overwegen rechts zouden gaan stemmen dan weet d66 niet hoe snel ze dit weer moeten afschaffen.
Je bedoelt: dan weten PVV en FVD niet hoe snel ze opeens voor zijn. Opmerkelijk trouwens dat Turken in het buitenland rechts conservatief stemmen (Erdogan heeft ze hard nodig) maar Nederlanders in het buitenland links.
Waarom weegt een stem uit het buitenland zwaarder,dat begrijp ik niet.
Stel, je hebt 10 mensen in het buitenland die mogen stemmen.
Stel, er komt er slechts 1tje opdagen, en die stemt bv d66. Dan geldt deze d66 stem ook voor de overige stemmers die niet zijn komen stemmen.
Echter wel naar een vooraf bepaald rato, geregistreerde mensen.
@Gizmo579 | 18-09-22 | 11:57:
En dat is dus volkomen geschift. Een stem is een stem, de lui die te beroerd waren om te stemmen hebben simpelweg geen stem, zo simpel is het.
@Gizmo579 | 18-09-22 | 11:57: Leuk, ik als grensbewoners aan de Nederlandse kant heb veel kennissen en familie wonen aan de Belgische kant. Dat worden veel stemmen voor Geert.
@Gizmo579 | 18-09-22 | 11:57: Dank je wel,nu is het me duidelijk.
Dat een Nederlander, wonende in het buitenland een stem uit kan brengen, prima. Ik vind wel dat die stem juist minder waarde zou moeten hebben, bijvoorbeeld 50%. De in het buitenland wonende heeft tenslotte ook minder last van het beleid. Stemt iemand in het buitenland GroenLinks, betekent dat meer van die klotemolens die hier komen te staan, niet in het buitenland. Stemt iemand in het buitenland D66 met hun klimaatobsessie, betekent dat hier onbetaalbaar gas, niet in het buitenland. De stem van een Nederlander die hier niet woont, moet naar ratio meewegen met de effecten die deze persoon ervan ondervindt.
Eens. Naar ratio. Stemwaarde dus 0%.
Zelf vind ik dat iemand die niet in Nederland woont, hier ook niet voor mag stemmen.
Zo'n persoon weet vaak niet meer wat er speelt, houdt nog vast aan het beeld dat hij had van Nederland op moment van vertrek.
Daarnaast merkt diegene ook niets van de keuzes, dus hoe serieus gaat hij stemmen?
@goedverstaander | 18-09-22 | 12:03: Naar rato of naar ratio? Daar zit nogal een verschil in.
@Roos | 18-09-22 | 12:03: ik gok dat een Nederlander in den vreemde wel wat merkt van een Fvd/pvv/sp kabinet, Roos
Ik volg je redenatie, zeker wat voor te zeggen. En wat Roos zegt zal voor sommigen best kloppen. Maar ik denk dat het leeuwendeel van de uitgezetenen ( is dat een woord?) in naburige Europese landen woont , België, Duitsland, Frankrijk etc. En waarschijnlijk best goed geïnformeerd is: tv, internetkrant, familie en vrienden of gewoon regelmatig in het land zijn. Deze Nederlanders zullen best een afgewogen mening hebben. En als je dan nog onroerend goed hebt in Nederland zoals ik van enkele reaguursels meelees dan heb je ook nog een economisch belang.
@Moresnetunited | 18-09-22 | 12:26: Jawel, maar veel van het beleid heeft tegenwoordig directe invloed op de leefomgeving. Daar hebben zij geen last van. Sommigen betalen hier wel belasting en hebben op een andere manier misschien nog wat met de Nederlandse overheid te schaften, maar er is ook veel wat hen niet raakt, maar ons wel. Daarom waarde toekennen naar rato en dat vastzetten voor iedereen in het buitenland.
Met alle belastingverdragen mag een gedeelte van deze groep dus lekker meebetalen aan de belasting en voor de rest hun bek houden.
Ik woon zelf in het buitenland en ik heb echt meer dan een telegraafdraad en de courant van 3 weken oud. Het nieuws volgen is geen probleem, en als ik sommige mensen in Nederland hoor denk ik dat ik de politiek en het nieuws meer volg dan mensen in Nederland.
Wat vind je trouwens van mensen die wel gestemd hebben en pas daarna geëimigreerd zijn, zou hun stem dan wegvallen. Of mensen die niet gestemd hebben en weer remigreren, mogen ze dan wel weer stemmen? Je ideeën over algemeen stemrecht zijn iets te simpel voor deze wereld, jouw beeld past meer in de tijd van het telegram.
@Cum infamia | 18-09-22 | 18:19: Lees eerst mijn post even opnieuw. Ik zeg dus dat dit naar rato zou moeten. Je betaalt mee, prima. Mag je meestemmen. Maar als jij GL stemt zodat we nog meer van die vogelversnipperaars krijgen, heb jij daar dus geen last van en zeg je doodleuk, ik heb er wel aan bijgedragen, maar jullie mogen ze hebben. Daarom vind ik dus dat jou stem minder waard zou moeten zijn. Mensen die terugkomen etc. mogen de volgende keer weer voor 100% meestemmen. Al die statushouders stemmen ook niet alsnog. Wie gestemd heeft en vertrekt, heeft mazzel. Gerommel in de marge. Daarnaast is het ook beter om mee te beslissen in het land waar je woont. Daar heb je veel meer aan.
Helemaal best, als die lui in het buitenland dan ook twee keer zoveel belasting aftikken per uitgebrachte stem. Meestemmen = meedokken, even zien of ze er dan nog zo'n behoefte aan hebben.
Ik maak me meer zorgen over niet-Nederlanders die in het buitenland Nederlandse uitkeringen, subsidies en toeslagen ontvangen.
Er valt wat voor te zeggen nu de 1e kamer in toenemende mate een politieke rol speelt (ipv een 'chambre de réflection' zoals ze dat vroeger waren). Maar nogal ongelukkig om dat zo kort voor de verkiezingen te doen.
Niet ongelukkig, eerder weloverwogen. D666 voelt de bui hangen en probeert met dit soort slinkse, democratieondermijnende trucjes te redden wt er te redden valt. In feite zouden ze om dit soort grappen eens goed onderzocht moeten worden door de AIVD, wat speelt er daar eigenlijk achter de schermen allemaal mee, wie stuurt dit soort ongein, wat is het masterplan?
'Nogal ongelukkig' haha. Doortrapt zul je bedoelen.
Pieter Omtzigt schrijft er dit over:
De Venetië commissie zegt heel duidelijk:
Pas de kieswet niet aan in het jaar voor de verkiezingen
(Deze verkiezingen vinden in maart 2023 plaats, over zes maanden en het moet nog door de Eerste Kamer)
Reden: je weet teveel wie er baat bij heeft
Wie stemmen er in het buitenland? Toch vooral expats met goede banen, voor een baan als magazijnmedewerker ga je niet naar het buitenland. Die zullen stemmen op gevestigde middenpartijen; de SP en de PVV hebben er geen baat bij zullen we maar zeggen.
Tegelijkertijd zit je natuurlijk wel met het gegeven dat de eerste kamer een landelijk orgaan is dat (indirect) via de provincie gekozen wordt. Dat is een probleem als je vindt dat Nederlanders in het buitenland wel landelijk, maar niet lokaal of provinciaal mee zouden mogen stemmen. Je zou er voor kunnen kiezen om de eerste kamer direct te kiezen, of om mensen die in het buitenland wonen geen überhaupt geen stemrecht te geven. Of de zaken laten zoals ze nu zijn, als je met deze discrepantie kan leven.
GS zit vol met 'zodra ik met pensioen kan vertrek ik naar democratische heilstaten als Hongarije en Bulgarije'. Die zullen toch wel netjes PVV blijven stemmen vanuit den vreemde...
Of...
Of roepen ze maar wat en gaan ze nooit *wereld in duigen vallen doet*
@Sjors W. | 18-09-22 | 11:55: Die zullen er wel zijn, maar het zijn er niet zo veel denk ik. Volgens dat onderzoek van de Stichting Nederlanders buiten Nederland uit 2019 was GL dus nr 1.
Wat denk je van mensen met AOW of WIA die weer in het land van herkomst zijn gaan wonen? Lekker op DENK stemmen want Farid.
Bizar voorstel. Als je buiten Nederland woont dan ook geen invloed. Waarom zou je invloed mogen hebben over hoe belastinggeld wordt uitgegeven terwijl je dat zelf niet betaalt?
Je bent toch Nederlands onderdaan, dan mag je toch gewoon je stem laten horen? En als het betalen van belastinggeld het criterium is, vind je dan dat bijstandsgerechtigden, studenten, aow-ers etc niet mogen stemmen?
Omdat wat de Nederlandse regering invloed heeft op de waarde van je Nederlandse paspoort, waar je zeker als het een relatief korte emigratie betreft veel belang bij hebt. Je bent en blijft Nederlander. En wat de overheid doet, strekt verder dan alleen belastinggeld.
Wel interessant zijpaadje. Geen belasting betalen (werkloos in NL), geen stemrecht? ZZP die na alle aftrek amper belasting betalen geen stemrecht? Of meteen full monty en gewogen stemrecht per netto euro betaalde belasting?
@rederijker | 18-09-22 | 11:52:
Zou het wel prettig vinden als je naarmate je meer belasting betaald een extra stem zou krijgen. Laten we de grens bij €500.000 en hoger leggen.
Eens. Als je hier niet woont, heb je er steeds minder gevoel bij en heb je er geen last van als je een foute stemkeuze maakt.
@rederijker | 18-09-22 | 11:52: die wonen in Nederland. Dat is het criterium.
Als je hier niet woont, dan heeft het geen enkel gevolg voor jou waar je op stemt.
Te gek voor woorden dat deze mensen toch mogen meebeslissen.
Bizarre veronderstelling. Door eigendom in Nederland betaal ik nog steeds meer belasting dan menig ingezetene. Maar prima voorstel om het maar naar rato van belastingaangifte te doen.
@Moresnetunited | 18-09-22 | 12:34: Nee, bepaling in een systeem van impact. Waar is het gevoerde beleid het meest op van toepassing en wat merkt degene in het buitenland hiervan. Belasting veranderd meestal niet zo heel veel, dus de waarde daarvan telt minder, bijvoorbeeld 30%. Leefomgeving wel met al die turbines en zonneparken, dus dat telt voor bijvoorbeeld 70% mee. Daar heeft iemand in het buitenland geen enkele last van, dus is zijn stem in dit voorbeeld 30% waard.
@Roos | 18-09-22 | 12:08:
Roos, ik heb ongeveer een decennium voor Nederlandse bedrijven in het buitenland gewerkt. Ik betaal in die landen belasting, maar Nederland heeft baat bij de winst, en er werken Nederlandse belastingbetalers op centrale afdelingen mee aan onze projecten.
Terugkeer is altijd het plan geweest. Pensioen, huis en familie hier. Stikstofproblemen raken mijn omgeving direct.
En ik zag in mijn werk direct de gevolgen Nederlandse internationale betrekkingen. Dat merken wij in acquisitie, maar zelfs in hoe mensen met je omgaan.
De categorie 'dat soort mensen' is groot, in bedrijfsleven en overheid, en ze hebben een hoog opkomstpercentage.
Ik weet niet hoe groot de club aow/wia die Nederland volledig vaarwel hebben gezegd waar jij je druk om maakt is, en of die uberhaupt echt op komen dagen (is het een papieren probleem of een echt probleem?)
Maar uiteindelijk is je binaire oplossing (niemand stemmen) in mijn ogen niet de weg.
@Kopieerapparaat | 18-09-22 | 12:59:
Ik ben als expat tijdens een periode van 'diplomatieke spanningen' gelinkt aan een geblondeerde politicus fysiek bedreigd om mijn Nederlandschap. Ambassadepersoneel kreeg het ook voor de kiezen. Collega's met kinderen werd gevraagd ze thuis te houden van de internationale school.
Had mijn stem daarna 200% moeten tellen? Ik vind van niet, maar het is wel heel directe impact van stemgedrag en politieke keuzes.
Recent pas -in 1986-kregen buitenlanders pas stemrecht in dit land. Niet in het jaar 10 vC. Dat kan dus teruggedraaid worden, het is geen universeel grondrecht. Ik kan ook niet in 2 of 3 landen stemmen. Dat stemrecht werd alleen ingevoerd omdat de PvdA en het CDA dachten zo stemmen te winnen, omdat hun traditionele achterban toen al aan het weglopen was.
Anno 2022 moet het mogelijk zijn via DIGiD te stemmen.
Gemakkelijk,snel te tellen,betrouwbaar.
Voor hen die hier moeite mee hebben,service locaties inrichten.
Ook even burgemeesters kiezen.
Hele circus van stembureau waar meestal weinig opkomst is kan dan opgedoekt worden.
Denk niet de huidige bovenonsgestelden daar mee eens zijn.
Anoniem, hè?
Anoniem!
Lekker anoniem ook.
DIGiD en anoniem, dat bijt elkaar. Het huidige Nederlandse kiessysteem is zo gek nog niet. Ik zie niet in waarom hier verandering in zou moeten komen. Alleen maar voor diegenen die te beroerd zijn om van hun luie reet af te komen om te stemmen? Die zijn een democratie niet waard.
Anoniem,softwarematig fluitje van een cent.
Inloggen,stemmen,uitloggen en wissen van BSN info.
BSN wel gebruiken tegen nogmaals inloggen.
@De Profundus | 18-09-22 | 11:59:
Gelijk heb je.
Wat kan er misgaan?
@KSM,
Met toezicht door een betrouwbare en betrokken raad van toezicht,lijkt me best te doen.
@De Profundus | 18-09-22 | 12:11: Ik weet het niet hoor. De vraag is of zoiets uiteindelijk eerlijk verloopt. Gezien de manier van werken van sommige partijen de afgelopen jaren, zou ik niet direct durven stellen dat deze partijen zoals VVD en D66 niet in staat zijn om verkiezingsfraude te plegen. Ik zie ze ervoor aan dat ze de leden van die raad van toezicht nog proberen om te kopen met mooie baantjes of wat dan ook. Dat beeld is vooral ontstaan door hun slinkse werkwijze constant. Liegen, verdraaien, valse beschuldigingen, etc. Bij de VVD is men van mening dat liegen moet kunnen en zaken op de rand van illegaliteit geen probleem zijn. Dit rekken ze steeds wat verder op en de integriteit van de lieden daar is ook geen punt, hoe fout ze ook zijn. D66 heeft dat minder, maar is ronduit vals en gemeen. Hoe draaide D66 het referendum de nek om. Hoe werd Remkes te kakken gezet. Hoe werd Omtzigt op een uiterst vieze en vuile manier bejegend. Dat soort vertrouw ik op geen enkele wijze een mogelijkheid toe om verkiezingsuitslagen te manipuleren. Gewoon omdat ik bang ben dat ze het zullen doen, vanwege hun onbetrouwbaarheid.
@De Profundus | 18-09-22 | 12:11: Een raad van toezicht met oud politici erin?
@De Profundus | 18-09-22 | 11:59:
En wie controleert die software? En wie controleert of die software is gebruikt? En wie controleert de controleurs?
Op dit moment is het ook voor gewone burgers mogelijk om mee te doen aan het stemmentellen. Zodra dat achter een schimmige service verdwijnt wordt het risico op grootschalige fraude veel groter.
Madam Kaag woont feitelijk niet eens in Nederland. Het gedachtegoed van de Democraten sinds 1966 is grenzeloos.
Het land ontvluchten omdat alles naar de klote gaat. Vervolgens om te trollen stemmen op partijen die het land nog verder naar de klote helpen.
En middels het voorgestelde nog een grotere invloed hebben met je trol-stem. Klinkt als een puik plan!
Was het niet ook dat zelfde D66 wat de stemrechtigde leeftijd naar 16 jaar wil verlagen?
Klopt, want jongeren stemmen vaker links. Dus je bent niet oud genoeg om als volwassene op je daden te worden aangesproken, of om een auto te besturen, maar het land besturen is prima.
@Muxje | 18-09-22 | 11:46: Je kan het ook omdraaien; waarom zou iemand van 90 nog stemrecht moeten hebben, die gaat een gewijzigde koers toch niet meer mee maken, terwijl jongeren wel de gevolgen van de politiek moeten dragen.
@rederijker | 18-09-22 | 11:57:
Onzin en gevaarlijk bovendien. Oude mensen worden in dit land in toenemende mate als minder waardevol gezien. Zie bijvoorbeeld hoe tijdens de COVID-jaren de mensen in verzorgingsluizen werden genegeerd. Als we ze hun stemrecht ontnemen worden ze letterlijk, door mensen als u, afgedankt.
@rederijker | 18-09-22 | 11:57: Nou, nou ,nou dit is wel heel erg onredelijk. Gaan we leeftijdsdiscriminatie in het spel brengen?
@rederijker | 18-09-22 | 11:57: Veel zaken waar de kamer en het kabinet dagelijks mee bezig zijn treffen ouderen wel degelijk. Sterker nog, juist die vergezichten ontbreken op het moment nogal; onze premier moet daar niets van hebben.
Mijn (intelligente) konijn wil ook stemrecht.
Het is nu ook al zo dat een stem in de ene provincie zwaarder telt dan in de anderen, als in die ene relatief weinig mensen gaan stemmen. Dat heb je in een districtenstelsel, en het lijkt mij allemaal niet zo problematisch, ook al klopt het aantal geregistreerden niet helemaal. Daar is eventueel best iets aan te doen.
Van veel groter belang vindt ik het principe dat mensen die in het buitenland wonen over dit soort zaken kunnen meestemmen. De 2e kamer, prima, maar verder niet.
Nee, Tweede Kamer ook niet. Ga maar lekker stemmen bij de verkiezingen in het land waar je woont.
@goedverstaander | 18-09-22 | 11:48: Niet mee eens, veel Nederlanders in het buitenland houden een sterkte band met Nederland en komen ook vaak weer in Nederland wonen. Ze blijven ook Nederlands burger. Ik zou ook niet willen dat expats, arbeidsimmigranten of asielzoekers hier mogen stemmen voor de 2e kamer. Dan zul je toch echt eerst Nederlands staatsburger moeten worden.
Hoe meer Nederlanders er kunnen stemmen hoe beter. De democratie moet een feestje zijn.
Alleen als elke stem een gelijke waarde heeft.
Wie zijn toch die Vollidioten die op Debiel 666 stemmen??
Boetnlaanders, dus.
Mensen die Nederland zo snel mogelijk de vernieling in wensen?
Op Urk stemmen ze ook anders dan gemiddeld. Prima plan om dit soort mensen uit te sluiten van het stemrecht.
Eigenlijk geldt dat voor iedereen buiten de randstad.
Of maak daar maar meteen buiten de ring A10 van.
@Kapitein Sjaak Mus | 18-09-22 | 11:42: Dan krijg je als gemiddelde deze ranglijst: GL, PvdA, D66, VVD, BIJ1. Prima plan wat mij betreft.
Siciliaanse taferelen bij D66.
Omtzigt doet er voor het gemak nog een screenshot bij (2.b.)
twitter.com/PieterOmtzigt/status/1570...
Wat was Lientje denkende?
Verder in die Twitter-draad ook nog een reactie van de gemeente Den Haag, die doodleuk zeggen dat de wet al is aangenomen (maar dat is niet zo, want het moet nog door de Eerste Kamer). Ongelooflijk.
Veel geëmigreerde boeren?
@ZOMG | 18-09-22 | 11:43: Ik zie het. Wat gaat hier allemaal mis? (veel)
@Duwbak_Linda | 18-09-22 | 11:51: een "social media manager" die Omtzigt de les probeert te lezen over de rechtsstaat. Bizar.
In NL zijn alle personen boven de 18 stemgerechtigd =geregistreerd. Hoeveel mensen daarvan komen stemmen doet bij gewone verkiezingen niet ter zake, bij de PS verkiezingen is de toch al lage interesse nog lager omdat de werkzaamheden veel te wazig zijn. Persoonlijk zie ik dus geen verschil bij in het buitenland woonachtige stemgerechtigden. Het verschil met in NL wonen is dat je je actief moet aanmelden, iets wat politiek bewustelozen al bij voorbaat niet doen, op dat punt zijn de "buitenlandse" kiezers dus al in het nadeel.
Voor degenen die vinden dat je "nergens aan mee doet" of "er niets te stemmen is", vele "buitenlanders" hebben een inkomen uit Nederland, betalen in NL belasting, woonlandzorg, ziektekosten.
Of mijn pensioen verhoogd/verlaagd wordt, de AOW of andere uitkering verhoogd/verlaagd wordt, belasting verhoogd/verlaagd wordt en nog veel meer heeft direkt invloed op mijn leefomstandigheden, mag ik daar alsjeblieft dan ook over meestemmen.
Typisch een voorbeeld van ‘wel de lusten, niet de lasten’. Nee dus.
Nee. Het gaat u uitsluitend om uw eigen zaakjes maar niet over (sociaal nogal zwaar wegende) zaken als immigratie, criminaliteit, energie enzovoort. Als u heeft besloten elders te gaan wonen, moet u daar maar stemrecht proberen te verwerven.
@LD69 | 18-09-22 | 11:49: Pensioen heb jezelf betaald in Nederland, dus mag je toch stemmen erover.
@gato | 18-09-22 | 12:26:
Emigreren heeft consequenties. Een vinger in de pap houden klinkt voor u aantrekkelijk maar kom dan gewoon aan tafel zitten.
Ik ben voor het systeem van 1 = 1.
Dus 1 stem is ook 1 stem.
Dat zal wel ouderwets zijn
Het voorstel van die kiescommissie doet die verhouding geweld aan en is dus op voorhand al ondemocratisch. Het negatieve advies van de Raad van State is een dictum, dus niet bindend. Wees dus niet verbaasd als partijen die voordeel bij deze wet hebben dat advies zullen negeren. Ik heb mijn hoop vooralsnog gevestigd op de Eerste Kamer.
1 stem is momenteel niet 1 stem?
@HankHill | 18-09-22 | 11:47: nee, met provinciale verkiezingen niet
Roos toch!
One man, one vote kàn toch niet meer?
Dat moet echt veel inclusiever!
@Kapitein Sjaak Mus | 18-09-22 | 11:59: mag ik van jou uit de categorie diversiteit...
*kwartetspel uit de kast trekt*
@Roos | 18-09-22 | 12:09: Jaaaaa ik wil meedoen, mag ik meedoen? *onopvallend alvast joker in de vestzak verstopt*
Tsja er zitten een hoop Cosmopolieten, lees D66ers in het buitenland he..?! ;)
Precies, die vinden het leuk het plebs nog een trap na te geven.
Stemmen moet alleen mogelijk zijn voor mensen die in Nederland wonen.
Het mag niet zo zijn dat mensen, die(tijdelijk) niet in NL wonen invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming.
Liever niet iedereen die in Nederland woont, maar iedereen die in Nederland woont *en* kiesgerechtigd is. Daar zit een groot verschil in (zo mogen alleen houders van een Nederlands paspoort stemmen voor de Tweede Kamer, voor de gemeenteraadsverkiezingen alle EU-burgers als ik het goed onthouden heb).
Daarbij komt nog dat de stemmers in het buitenland niet de gevolgen ondervinden van hun stemkeuze: meer windmolens, meer zonneparken, meer asielzoekers en ga zo maar door.
Deze groep stemmers zijn tenslotte niet voor niets uit NL vertrokken.
@ZOMG | 18-09-22 | 11:37: www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regeli... - dus wat meer dan ik dacht
@ZOMG | 18-09-22 | 11:37: Niet voor de Gemeente, logisch, welke gemeente, je woont toch nergens in Nederland.
Datzelfde zag je bij de Turken in Nederland, die massaal op Erdogan stemden, Turkije met een dictator opzadelden en er zelf geen hinder van ondervinden.
@gato | 18-09-22 | 12:23: ik had het nu over buitenlanders in Nederland, die mogen wel stemmen. Ruimedenker had het over het stemmen beperken tot "mensen die in Nederland wonen" en dat is te ruim in mijn optiek.
Even terug naar het begin.
Niet-Ingezetenen zijn mensen die niet (meer) in Nederland wonen.
Waarom zouden die ook al weer moeten meestemmen?
Maar in Spanje mag ik alleen voor de Gemeenteraad kiezen.
@gato | 18-09-22 | 12:03: In Nederland mogen niet-Nederlanders ook niet stemmen voor de Tweede Kamer (EU-ingezetenen wel voor de gemeenteraad en niet-EU-ingezetenen onder voorwaarden).
Omdat zij Nederlander zijn en zij dat willen blijven. Zij betalen belastingen en sociale heffingen. En wat heel belangrijk is zij kunnen geen tweede nationaliteit aannemen zonder de Nederlandse te verliezen.
Die pizzabezorger is klaar voor een topfunctie bij uber.
Kan ook zó het kabinet in.
@Kapitein Sjaak Mus | 18-09-22 | 11:41: Is gewoon een beveiliger.
Mag alleen voor de Tweede Kamer stemmen, als ik formulieren aanvraag, wat ik niet doe.
Houden zo.
Nederlanders die dit land ontvlucht zijn mij ook nog een d66 dictatuur kunnen opleggen. Kan het nog erger.
Ze zouden u een PvdA goelag in kunnen stemmen... Of een GL hel.
Democratie is een spel dat overal in de wereld gespeeld wordt,echter de regels zijn overal verschillend.
Desondanks is ie overal paradoxaal, in staat om zichzelf op te heffen.
Het is een slecht plan, dus het zal worden doorgevoerd. Zoals bijna altijd wordt het tegenovergestelde gedaan van wat goed of logisch is.
Precies dezelfde tactiek van d66 om deelname van Nederland aan de EU in de grondwet vast te leggen. De democratische spelregels zo voorgeven dat deze in het eigen voordeel zijn en ondertussen het raadgevend referendum in no-time uit-faseren. Wat een vreselijke partij is d66 geworden.
Ik heb langdurig meerdere malen in het buitenland gewoond maar nooit bij Nederlandse verkiezingen gestemd, omdat ik vind en vond dat ik me daar als niet-inwoner niet mee moet bemoeien. Wat is het trouwens ook voor onzin dat Nederlanders in den vreemde hier stemrecht hebben terwijl het gros hier geen cent belasting meer betaalt. Hiernaast moet mijns inziens het Erdoğan-effect worden voorkomen: Turken in Nederland die hun vaderland (mede) een regelrechte dictatuur in stemmen.
Sterker nog, het percentage Turken hier dat conservatief stemt ligt vele malen hoger dan de Turken in Turkije.
@Roos | 18-09-22 | 11:34: Precies, dat weet ik. Nederland zou zich niet moeten bemoeien met het 'democratische' proces in Turkije, maar zou op zijn minst het fysiek stemmen bij Turkse verkiezingen in ons land kunnen verhinderen. Laat Turkije dat maar op een andere manier regelen.
Ja, dat is de turkse trots. Op papier nederlander, maar in de beleving en het wereldbeeld nationalistisch turks. Het verlangen naar het herstel van het groot-ottomaanse rijk is hun drijfveer.
Wel makkelijk, politieke lobby projecten op de burgers van Nederland verhalen, terwijl je er zelf niet meer woont en er dus niet aan meebetaalt. Zo vals als maar kan.
Mogen wij ook meestemmen met het buitenland? Wat er bijvoorbeeld gebeurt in de straat waar een voormalig Nederlander woont? Waarom niet dan?
Ik zou willen zeggen dat dat onverstandig is maar ze hebben er veel te goed over nagedacht, dus.
Oftewel, het lijkt er verdacht veel op dat ze de laatste noodrem gezond verstand ook nog willen politiceren c.q. verwoken. Een richting die ik niet op wil, maar goed, aan de wurggreep waarin de mainstreamkliek ( 120 van de 150 zetels ) dit land al decennia lang gijzelt is niet te ontsnappen.
Ik zeg het al heel lang en doe het nog maar een keer, als je (als Nederlander) nog een poos in Nederland wil wonen stem dan PVV.
PVV heeft ons namelijk heel veel gebracht in 16 jaar
@druif | 18-09-22 | 11:33: Het maakt linksmensjes enorm boos als je dit soort dingen zegt. Dat alleen is al heel wat waard, fijne zondag Druif.
@druif | 18-09-22 | 11:33: Hebben ze ook niet veel kans voor gekregen. En nee, ze zijn niet weggelopen bij dat gedoog kabinet.
@druif | 18-09-22 | 11:33: Dat ligt niet aan de PVV maar aan het falen van de democratie. De PVV is groot genoeg om mee te kunnen regeren, echter het cordon sanitaire verhindert dat.
@druif | 18-09-22 | 11:33:
Jaja... alsof de PVV 16 jaar aan de knoppen heeft zitten draaien.
@Paaldanseres | 18-09-22 | 12:03: ook in de oppositie kun je dingen voor elkaar krijgen, zie GroenLinks en PvdA, maar dat de PVV al 16 jaar aan de zijlijn staat is helemaal aan Wilders te danken. De wil tot samenwerking is natuurlijk totaal afwezig bij de hem.
@druif | 18-09-22 | 12:52: De keer dat ie samenwerkte en CDA uiteindelijk de stekker eruit trok kreeg PVV de schuld. Ze hebben echt een eerlijke kans gekregen toch?
D66 is de Nederlandse Vietcong. Overal infiltreren om zo boel naar de klote helpen.
Zo'n beetje de helft van de GS redactie / stukjesschrijvers zal hier blij mee zijn.
Een stem is een stem, moeilijker dan dat moet je het niet maken.
Zijn pizza's (inclusief doos) klimaatneutraal?
Nee, want pizzadozen mogen niet bij oud papier maar moeten bij het restafval.
@BrutusBosch | 18-09-22 | 11:28: Als de pizzaoven een houtoven is en de dozen worden verbrand om energie op te wekken smaken die klimaat neutrale pizzas anders al heel wat beter;)
@BrutusBosch | 18-09-22 | 11:28: Is dat écht zo? Jeetje. Dan heb ik het altijd verkeerd gedaan.
Hoewel ik even afgeleid ben door die leuke meneer met die pizzadozen (doe mij maar een margarita met zwarte olijven): #teamomtzigt.
Die leuke meneer is fel voorstander van de huidige asielinstroom.
Ik voel weinig bij de meneer, maar pizza kan ook prima als ontbijt of vroege lunch.
@letopuwzaak | 18-09-22 | 11:34: Kan jij goed eitjes bakken?
Die leuke meneer is neef Jan P. van d'66
@Après toi | 18-09-22 | 11:40:
Eitjes bakken, eitjes koken, ik ben een ware keukenprinses. (Oke, dat is niet waar).
@letopuwzaak | 18-09-22 | 11:59: Je klinkt als een buitenkansje.
@goedverstaander | 18-09-22 | 11:29:
Puur optisch gesproken uiteraard. Mannen in pak.
@Après toi | 18-09-22 | 12:48:
We zijn in gesprek, toch?:-)
Ik hou niet van Turkse stembureaus in Nederland. Ben ook tegen het stemrecht in Nederland van Nederlanders die in het buitenland wonen. Een beetje van een afstand bepalen wat goed is voor hullie. Nee.
Zo is dat! Op wie stemmen die babyboomers met een leuk huisje in de Provence denkt u? Dat is PvdA of D66 kan ik u uit eerste hand vertellen. Zij zijn -letterlijk- losgezongen van de staat van dit land.
Punt is dat de vertrekkers stemrecht houden. Of ze dat willen of niet. En dat weten de indieners van dit wetsvoorstel.
Ben ook tegen stemrecht voor steuntrekkers, , WAOers, WIA klanten, AOWers, bijstandstrekkers en andere gratisch geld ontvangers . Beetje bepalen wat goed is voor hullie zonder ook maar iets bij te dragen.
@zwellevertje | 18-09-22 | 15:17: Dan moet je niet in een socialistisch land wonen. Misschien is Afrika iets voor je, gewoon ieder voor zichzelf. Maar dan ook niet gaan janken als je onverwacht niet meer in je eigen levensonderhoud kan voldoen. Stuur je wel een kaartje?
@Hersenletsel | 18-09-22 | 15:33: Als ik als NLer in het buitenland, die z'n bijdrage ruimschoots geleverd heeft, niet mee mag stemmen, mogen opvreters al helemaal niet mee stemmen, daar gaat het mij om. Trouwens, heb je enig idee wat NL voor mij als NLer in den vreemde doet als ik in de problemen kom? Met je "socialistisch land"....
Als op deze manier verkiezingen beïnvloed gaan worden zijn de voor stemmers de laatsten die nog kritiek op Hongarije mogen hebben.
De kritiek op Hongarije en Polen vanuit het partijkartel is sowieso al totaal lachwekkend als je ziet hoe ze hier zelf met democratie omgaan.
Inderdaad, de pot verwijt de ketel..
Burgers knevelen, waar ter wereld is dat nog im Zwang?
Helemaal helder waarom dit zo niet moet, eigenlijk verder geen discussie nodig, zo lijkt het. Hoe kunnen de voor-stemmers dit dan verdedigen?
Partijbelang. En hier ziet u de partijen die opteren voor een eventuele deelname aan een volgende regering.
Vraagt u dat maar aan de BBB die ook voorstemt.
Ik snap dat wel, veel boeren gieren gillend de grens over alwaar onzinnige milieuregels niet van toepassing zijn.
Uurtje koffiepauze. Altijd goed.
On topic: dit is een bekend verschijnsel.
Al die lui die vanuit een emigratieperspectief reaguren, weten ook allemaal beter hoe het er hier aan toe zou moeten gaan.
Ik heb altijd het gevoel dat er diepe spijt en heimwee aan ten grondslag ligt.
Terwijl het “daar” altijd beter schijnt te zijn…
En ondanks dat houden al die geëmigreerde reaguurders stemrecht. Ondanks dat de meesten dat niet willen. Die zullen ook niet gaan stemmen en daarmee krijgen de useful idiots die vanuit het buitenland GL stemmen meer invloed. Daarom is het geen goed idee.
Tel er bij Denk maar een paar zetels bij ...
Net of die stemmen.
@SterF... | 18-09-22 | 11:24: Zekers. Via geronselde stempassen.
Maar het zal wel aangenomen worden. Hoe minder democratie, hoe beter zal D66 denken.
Je woont in het buitenland dus heb je niets meer te maken met een nederlandse provincie en is er ook niets te stemmen. Hoe simpel kan het zijn.
Da's veel te logisch en dus geen overweging in deze politieke koehandel.
Je moet goed lezen. Nederlanders in het buitenland zullen ook volgens deze nieuwe wet niet voor de provincie kunnen stemmen. Alleen voor de Eerste Kamer.
Andere kant op heb je als buitenlander in Nederland ook niet altijd stemrecht. Zo mag hij wel stemmen voor de gemeenteraad maar niet de tweede of eerste Kamer.
Mensen in het buitenland doen nergens aan mee .
Die mensen die schrijven zich in bij een zoon of dochter in NL, ontvangen AOW en pensioen in La Douce France. En stemmen ook nog wat ze al een miljoenjaar eerder altijd stemde.
Schrijf je uit uit Nederland en ga zien hoe je alsnog stemrecht houdt. Je wordt gewoon geregistreerd in Den Haag
Ah. De pizzadrager van het slechtste kabinet ooit.
Let nou even op de toon!
De meesten zijn pizza’s met ananas of gruwel sahara vlees. Fout of nog fouter. De politici bedoel ik.
Hè? Wat een absurd voorstel.
Hebben ze dat afgekeken van de verkiezing van Erdogan? Waarbij Turkse stemmers uit het buitenland zwaar gewicht in de schaal legden?
REAGEER OOK