Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Au. NRC publiceert opiniestuk van nep-boer

Een soort Fatima Dakmar met een riek. Maar dan zonder riek

NRC publiceerde eerder deze week een opiniestuk van ene Jur Jacobs, die zich als "boer en ondernemer" bij de krant gemeld had. Hij pleitte tegen 'stikstofboeren' dus de pijprokers van het hermelijnen avondblad dachten: 'Bien sûr, qunippe, plaque, dans le courant d'rmee'. Helaas voor de krant hebben ze toch nog één alerte lezer en die dacht: dit kan niet kloppen. Hij checkte. En wat blijkt? Het klopt ook niet. Jur is namelijk een beetje een vreemde snuiter, maar geen boer. De lezer stuurde twee mails om dat aan NRC kenbaar te maken (ingezien door GS) en daarna, omdat een reactie uitbleef, onderstaande tekst aan de stadjers van het Rokin als ingezonden brief. Met ons op cc en omdat wij er gevoeglijk van uit gaan dat de Nurk dit briefje niet zal plaatsen, doen wij het maar.

Afgelopen dinsdag (14/6) stond in NRC een opiniestuk van 'boer en ondernemer' Jur Jacobs. Een vreemd stuk, vond ik, omdat uit alles blijkt dat Jacobs niet erg veel verstand heeft van het boerenvak. Zo zijn er maar weinig boeren die hun land 'uitputten', ze zouden wel gek zijn, en ‘investeren in natuur, bodem en biodiversiteit’ doen ze natuurlijk allemaal, in tegenstelling tot wat Jacobs suggereert, al zal hij het onvoldoende vinden. Ook biologische boeren zouden zo’n ongenuanceerd stuk niet schrijven, bedacht ik mij, al is het alleen al omdat ze niet teveel ruzie willen schoppen met gangbare boeren in de buurt. Ik weet dit omdat ik boerenzoon ben, een paar jaar de boerderij van mijn vader heb gerund, en enkele biologische boeren ken. Dus ik heb even gebeld met de biologische varkenshouderij die op Jacobs zijn LinkedIn-pagina vermeld staat. Wat blijkt? Hij woont daar op het erf, werkt er een dag in de week, en toevallig wordt de samenwerking binnenkort beëindigd. De boerin die ik sprak baalt erg van het artikel en hoopt er geen problemen door te krijgen. Ik concludeer: Jur Jacobs is helemaal geen boer. Hij is vrijwilliger op een kleine, biologische boerderij. Hij mag daar het erf aanvegen, sloten uitbaggeren, en af en toe een varken neuken, en zelfs daar is hij niet goed in.

Jaap Plaisier
Amsterdam

(Wel plaatsen, hoor! Er moet meer humor in de krant.)

Het is dus niet zijn boerderij

Reaguursels

Inloggen

Even een test.
Doe u ogen dicht en denk aan kip.
U dacht aan een geel bakje met een stukje kipfilet.
Mensen staan steeds verder van het boeren leven.

Osdorpertje | 17-06-22 | 20:02

Ik vind dit wel weer humor. Heerlijk toch zo’n stukje en hoe dat deftige en oh zo zorgvuldige (ahem) NRC afgaan als een gieter.

Dit is echt zo graag iets anti-boers roepen dat je vergeet de bron te checken. Toch een basisregel in de journalistiek, maar ja….NRC.

Nuuk | 17-06-22 | 20:01

Als kersverse nieuwe reaguurder hoop ik hier een steentje bij te kunnen dragen over de zin en onzin van de stikstofmaatregelen. Al ruim 30 jaar plantendokter, dus ik weet er wel het een en ander van.

Plantendokter | 17-06-22 | 19:52 | 5

@Plantendokter | 17-06-22 | 21:50: Nou, bijvoorbeeld: “Waar ligt dat kantelpunt dat planten teveel stikstof niet meer kunnen gebruiken er last van krijgen?” En zouden we bijvoorbeeld heel veel grond kunnen gebruiken als teeltplek voor snelgroeiend bamboe, zodat we als land onze eigen bouwmaterialen kunnen kweken? Bamboe is tenslotte een gras dat als het goed is erg blij wordt van veel nutriënten.
En kunnen we corridors maken van planten rond grote varkensstallen, zodat direct de vervuilende stoffen afgevangen worden?

Verbandmeester | 17-06-22 | 22:26
▼ 2 antwoorden verborgen

‘ en ‘investeren in natuur, bodem en biodiversiteit’ doen ze natuurlijk allemaal,‘ dat is in het geval van industriele boeren letterlijk en aantoonbaar onwaar. Kunstmest, gif, monocultuur. Grotere bedreiging voor de natuur zijn er bijna niet.

Hommel | 17-06-22 | 19:22 | 2

Als ervaringsdeskundige weet ik dat boeren er juist alles aan doen om hun grond zo gezond mogelijk te houden. Alleen een vruchtbare bodem met een gezond bodemleven, een goede structuur en voldoende mineralen levert goede opbrengsten. En kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen (geen gif), en vruchtwisseling dragen daar aan bij.

Plantendokter | 17-06-22 | 19:50

Dit is letterlijk en aantoonbaar afkomstig uit een hele dikke duim.

Grachus | 18-06-22 | 00:10

uitzoeken gaat: Zou het een geïnfiltreerde milieuactivist zijn?

hier openen | 17-06-22 | 19:15

@hier openen | 17-06-22 | 19:15:
Weten we zeker dat het Volkert niet is.

Nuuk | 17-06-22 | 21:26

Je hebt mensen die iets produceren, of tenminste werken.

En je hebt van die zelf-modelen die awards aan elkaar geven, of kopen. Mooie praatjes naar elkaar tweeten. En flink factureren eens in het jaar bij een naïef instituut dat subsidie denkt te moeten strooien over een klein clubje 'ondernemers' die elk jaar een nieuw bedrijf of project failliet laten gaan.

GeheidEenGeit | 17-06-22 | 18:42

NRC heeft zojuist gerectificeerd lees ik onder het artikel. Goed bezig GeenStijl!

Sinterbikske | 17-06-22 | 18:20

Eerst es effe die Jaap Plaisier doodchecken. Hm, hij is lid van Facebook zie ik...

Sans Comique | 17-06-22 | 17:58

Van de week weer een twee kilo fles co2 laten vullen bij de plaatselijk aquarium zaak , bijna twee tientjes verdomme .

Castor12 | 17-06-22 | 17:19

Volgens Jaap mag Jur af en toe een varken neuken en "zelfs daar is hij niet goed in"
Jaap heeft "humor" en misschien wel gelijk, maar als ik tussen de twee moest kiezen zou ik Jur iets meer vertrouwen, tot het tegendeel bewezen is.

cugel | 17-06-22 | 17:13 | 3

Heb je wel eens overwogen of je talenten op het gebied van mensenkennis niet zo heel groot zijn?

Mazzelstof | 17-06-22 | 17:23

Het tegendeel *is* bewezen, Jur loog.
Daarover gaat het (toch niet zo heel ingewikkelde) artikel.

Dandruff | 17-06-22 | 18:51

@Dandruff | 17-06-22 | 18:51: Lees eens het stuk dat ik in het nachtcafé van deze nacht postte @00:36.
@Mazzelstof | 17-06-22 | 17:23: het staat min of meer vast dat mijn talenten op het gebied van mensenkennis beperkt zijn: ik zou als jongere "mogelijk een lichte vorm van Asperger hebben gehad". Maar dat verklaarde prima mijn leven, dus sinds ik dit hoorde denk ik dat dat juist is en ook nu nog enigzins geldt.

cugel | 18-06-22 | 00:50

Jur wordt dit weekend wss met een riek van het erf gejaagd.

hier openen | 17-06-22 | 17:08

Jur nam gisteren voor het eerst de trein , in het NRC word hij vandaag bevraagt over zijn stressvolle leven als machinist !

Castor12 | 17-06-22 | 17:07

NRC heeft maar een kwaliteit feur in de kattenbak welteverstaan.

william7055 | 17-06-22 | 16:51

Maar ON! krijgt een veeg uit de pan en boete voor het 'niet doorvragen op antwoorden van tafelgasten die mogelijk onwaar' zijn.

_pacman_ | 17-06-22 | 16:40

Deze "boer" Jur doet mij denken aan die andere aandachtshoer "soldaat" Harry, het begint op te vallen dat "Nederlandse" kranten steeds meer mensen een podium geven aan personen die bij een artikel gecreëerd worden.

BadPatNL | 17-06-22 | 16:34 | 4

Dat is het Claas Relotius syndroom (google daar maar eens op). Komt vel voor bij linkse media.

discriminazie | 17-06-22 | 17:29

En zoals die dame met haar privé- haar.

vladimirows | 17-06-22 | 19:07
▼ 1 antwoord verborgen

Even op Jur Jacobs gegoogeld en dan krijg je het ware verhaal te lezen.

Mijn vaste lasten zijn € 800 per maand. Die bekostig ik nu met allerlei noodzakelijke klussen. Dat kost tijd die ik dan niet kan gebruiken voor wat ik werkelijk wil doen: werken aan een betere wereld met professioneel vrijwilligerswerk voor wijk-projecten met de thema’s duurzaamheid, voeding, armoede en jongeren.

Inderdaad gewoon een vrijwilliger die mee mag helpen met stront ruimen op de boerderij.

seasicksteve | 17-06-22 | 16:20 | 2

Het liefst leefde hij van een uitkering , (of die heeft hij al,) ,. ,om zich als "hardwerkende" vrijwilliger zo hier en daar populair te maken..

Nico_the_Sparrow | 17-06-22 | 17:37

Burrrp...(laat boer).

patria_vespera | 17-06-22 | 16:18

Up Jurs!

menage | 17-06-22 | 16:17

Een echte boer heet geen Jur. Henk, Klaas, Jan dat soort namen.

ceriel82 | 17-06-22 | 16:08 | 2

Teun. Een echte boer heet Teun. Hij loopt op houten klompen, draagt een blauwe overall en heeft een pet op.

matatwork | 17-06-22 | 16:48

Dat hoecht net...

vladimirows | 17-06-22 | 19:08

Apart dat Rutte, in iets andere bewoordingen, ook zei dat de boeren hun land ‘uitputten’. Ook ik ben gelieerd met het boerenleven. Getrouwd met een boerendochter ben ik dan ook wekelijks op de boerderij. Boeren zullen hun land nooit uitputten. Laten zelfs bodemverbeteraars groeien die, nadat ze groot genoeg zijn (zonder groeimiddelen), in de grond gewerkt worden. Ook wordt er, om de zoveel tijd, nadat de tarwe geoogst is, het hooi niet verkocht maar ook door de grond gewerkt. Dan hebben we het nog niet over bacterien die zorgen dat het dierenleven in die grond optimaal wordt. Alle boeren doen dat. Vroeger, meer dan 40 jaar geleden, werden er teveel pesticiden gespoten. Dat is waar. Maar al heel lang wordt er miniem gespoten. Er wordt getest of, en hoeveel, schadelijke insecten er in de gewassen zitten. Zit er niets? Dan wordt er dus niet gespoten. Pas als de insecten echt gaan woekeren wordt er, minimaal, gespoten. Wil je nog meer info? Laat het mij weten

B75sinds2007 | 17-06-22 | 16:05 | 1

Tarwe laat hooi na? Geen stro?

GregorVanPallandt | 17-06-22 | 19:08

Hoe heten deze mensen?Juist; Aandachtshoeren. En ze tuimelen over elkaar heen voor de aandacht in hun zinloze leven van volk dat al even weinig te betekenen heeft in de samenleving. Zijn het geen Metoo-ertjes dan gaat het wel over plat gereden salamanders waar ze zo betrokken bij zijn dat ze eigenlijk zelf het slachtoffer zeggen te zijn.

forecastle | 17-06-22 | 15:46 | 1

Aandachtsboeren...gewoon negeren. Maar wel even een rectificatie plaatsen NRC!

Het brein erachter | 17-06-22 | 16:35

Ik ben ook een boer, ik ben wel eens op een boerderij geweest, zelfs in een stal. Ik ben ook een piloot, ik heb wel eens in een vliegtuig gezeten, op Stoel 26E bijv. Ik ben ook politicus, ik ben wel eens in Den Haag geweest.

EmilioEsteves | 17-06-22 | 15:43 | 2

Ja, ik ken dat. Ik ben sinds zaterdag professioneel bergbeklimmer want ik heb over een viaduct gewandeld. Zonder zuurstoffles.

Mazzelstof | 17-06-22 | 17:52

Dat van die piloot lieg je. 26E is niet bij het raampje maar in het middengangpad.

Grachus | 18-06-22 | 00:17

Scherp opgemerkt

Analia von Solmsch | 17-06-22 | 16:02

lol die gast is 1 jaartje op t platteland geweest, na een leven in de stad, en dat is voor NRC blijkbaar boers genoeg.. We gaan echt kapot aan wereldvreemde randstedelingen hier.

Thies | 17-06-22 | 16:17

NRC en boeren is geen goede combinatie.

thanseeuwen | 17-06-22 | 15:34

Sulletje Jacobs wil aandacht, aandacht met onzin. Doei Sulletje.

Gaat het niet dan? | 17-06-22 | 15:21 | 3

Hij heeft wel het beste met de wereld voor, heel naïef, maar wel lief.

EmilioEsteves | 17-06-22 | 15:47

@EmilioEsteves | 17-06-22 | 15:47: Het probleem is dat we vroeger dat soort idioten in hun eigen hoekje in de maatschappij lieten. Tegenwoordig hoeft zo'n jankerd maar een "probleem" aan te kaarten en het is gelijk nationaal beleid.

Grachus | 18-06-22 | 00:19

Methaan is ook al zo'n probleem wat door de boeren met vee veroorzaakt worden. Ze poepen namelijk waar dat goedje in zit. Wat dacht je hoeveel de dino's poepten die 30 ton wegen plus alle andere vrienden uit die tijd. Gek genoeg koelde het klimaat toch ondanks alle opwarmingsgassen. Blijkbaar waren er toen al verontruste zoogdieren die de aarde wilden redden. Maar goed, daarna kwamen de ijstijden. Koel de planeet liep wat uit de hand. Leuk voor de wolharige mammoet, maar voor andere individuen was het geen pretje.
Denk maar zo: liever opwarming dan afkoeling.

dijkbewaker | 17-06-22 | 15:18 | 3

Ja, vroeger in die goeje ouwe tijd, hadden ze tienduizenden dino's in megastallen.

Sapperloot | 17-06-22 | 15:54

En hielden ze die voor de eieren of voor de melk?

Het brein erachter | 17-06-22 | 16:36

Bij het definiëren van de ideale 'exoplaneet' (planeet buiten zonnestelsel waar leven mogelijk is) hanteert men een temperatuur die 3 graden hoger ligt dan de aarde, omdat er dan de meeste diverse en uitbundige flora en fauna is. Dus als je voor het leven bent pak je de auto om een kilometer verderop naar de supermarkt te gaan.

Grachus | 18-06-22 | 00:24

Hoeveel stikstof zou 't schelen als je de migratiestromen stopt? Dan heb je ook minder huizen nodig.

Hans Kwalzan | 17-06-22 | 15:12

Beroepsvrijwilliger... toch nog iets geleerd deze week

mundusvultdecipi | 17-06-22 | 15:10

Krijgt NRC nu ook een boete van 15% van de jaaromzet vanwege plaatsen van nep nieuws net zoals ON ?

HaaiBaai | 17-06-22 | 15:05 | 2

Inderdaad, disinformatie!!! (Om maar even met overheidstaal te spreken.)

Gomezlopez | 17-06-22 | 15:11

NPO heeft niks te maken met een krant.

menage | 17-06-22 | 16:16

Sowieso mag je stoppen met stikstoffen als je ‘Jur’ heet… om over Jacobs nog maar te zwijgen.

overVecht | 17-06-22 | 15:03

“Want de boeren die nu protesteren zijn veelal gangbare boeren van de andere kant van het spectrum.”
Ik denk, Jur, dat bijna álle boeren protesteren.
De één voor hun eigen toekomst, de ander om het op te nemen voor hun collega’s.
Daarbij komen de niet-boeren, die het opnemen voor boeren waarvan hun bedrijf/ grond wordt onteigend om er waaijpalen en/of woonwijken, bij.
Bij veel mensen gaat het ook om de manier waarop en het uiteindelijke doel van de regering.
Het draagvlak voor de boeren is groter dan je denkt.

Ruimedenker | 17-06-22 | 15:00 | 2

Precies… maar de grachtengordel denkt dat de peilingen een ‘wilde’ gok zijn… ze zien alleen boeren in de stad tijdens protesten.

Tering plebs.

overVecht | 17-06-22 | 15:08

Véél groter. Alleen de grachtengordel gelooft in gecreëerde problemen. De rest van Nederland is daar wel klaar mee.

Dr.Utker | 17-06-22 | 15:39

Wow.. echt, ik had al vol irritatie het artikel gelezen en al kotsend de foto bekeken.. en dat allemaal op onderbuik gevoel. Dit is dus een uitvreter dat niet werken wil, niet onderneemt, maar gesponsord wil worden om 'leuke projectjes' te doen. Mooi onder het mom van 'goede dingen doen', maar feitelijk gewoon niet willen werken voor zn geld. Wat een vreselijke niksnut en leugenaar, bah.

richardsp1 | 17-06-22 | 15:00

Heeft iemand de nepnieuws brigade al ingelicht?

WellusNietus | 17-06-22 | 14:57

De Vrijheidsmaaltijd op Bevrijdingsdag in Eindhoven en Den Bosch.

Daar vond boer, SFYN'er en ondernemer Jur, tussen het harde werk op de boerderie door, vorig jaar toch nog wat tijd voor.

SFYN'er vraagt u?

Nou, dat staat dus voor het oud Hollandse "Slow Food Youth Network."

Voor die (boeren) lunch betaalde je € 12,- per boer / boerin / persoon.

www.listennotes.com/podcasts/sfyncast...

Dr.Mabuse | 17-06-22 | 14:57 | 1

'Slow Food'. Ik wil niet weten wat het is. Iets Hip & Trendy, waarvan een knotje niet weet dat het van het land komt.

Grachus | 18-06-22 | 00:28

Schiphol en de boeren moeten minderen want het past niet meer volgens de ministers. Maar die 200k uitvreters die nog dit jaar binnen komen, die proppen we er wel tussen ook al past dat ook niet.

Lukiluuk | 17-06-22 | 14:57

En dit nieuws lees je dan weer niet in de NRC !!111

small_town_dude | 17-06-22 | 14:53 | 2

Na Sywert de movie zie ik ook mogelijkheden voor de Jur de afermovie.

General McAuliffe | 17-06-22 | 14:52

Jur heeft waarschijnlijk zijn opleiding bij de FSB als illegal gehad. NPO geeft boete aan ON voor ongefilterde desinformatie. NCR mag hier best een tik of een honkbalknuppel op de vingers krijgen vwb mediacode van Brusselse EUvsDesinfo

HetOorAakel | 17-06-22 | 14:49 | 1

Nee nee, Jur staat aan de zijde van de deugbrigades, en dan ligt de lat voor leugen en bedrog ongeveer boven de wolken. daar waar hij voor ON als een struikeldraad net boven de grond loopt.

me163komet | 17-06-22 | 14:52

Nu trending op shitter: Plasterk.

Hoezo dan?
Hij schreef ook een verstandig stuk over stikstof.
En nu wil de shitter-deugbrigade Plasterk cancellen.
twitter.com/marcelbar8/status/1537720...

Abject | 17-06-22 | 14:49 | 2

Als dat soort lui schande spreken over een artikel is het voor mij juist een goeie reden om het eens aandachtig te lezen. Dank voor de link.

Sqbar | 17-06-22 | 15:28

Marcel beschuldigt Plasterk van populisme door zelf een hele populistische tweet te plaatsen.

Keutels | 17-06-22 | 15:32

En in het verlengde hiervan meldt de NOS dat klimaatwetenschappers zeggen dat alles om de temperatuur op planeet aarde te laten dalen falikant mislukt. Mooi. Kunnen we het weer over belangrijkere zaken hebben.

Leptob | 17-06-22 | 14:48 | 3

Omdat, zoals menig wetenschapper kan beamen, de opwarming van de aarde komt door hogere activiteit van de zon. Maar daar kan niemand war an doen en dus valt daar geen geld aan te verdienen. Daarom is er geen interesse in die verklaring.

DanskeRob | 17-06-22 | 15:02

Die daalt vanzelf, en dan is pas echt goed mis. Ik heb nooit begrepen waarom men zo snel als mogelijk aan de volgende ijstijd wil beginnen.

dijkbewaker | 17-06-22 | 15:05

Ja maar, ja maar, ja maar dat komt omdat we niet genoeg ons best doen.

Keutels | 17-06-22 | 15:33

Hij is niet echt een boer, maar zijn alter ego wel.
Op de interwebs doen wij ons allemaal wel eens voor als iemand anders.
Helemaal niks mis mee.
Zelf boer ik ook wel eens. Meestal nadat ik Indiaas heb gegeten. Maar dan ga ik daar geen brieven over naar de krant sturen.

Osdorpertje | 17-06-22 | 14:48

NRC.
Nieuwe Rotterdamse Courant.
Tja, die jongens hebben meer verstand van havens dan van boeren.
Dan krijg je dit.

Kapitein Sjaak Mus | 17-06-22 | 14:48 | 1

De Nieuwe Rotterdamse Courant.
Uit Amsterdam. (hebben ook een haven)

Osdorpertje | 17-06-22 | 14:49

Ik zie Jur nog wel eens - na veel gedoe - met een of andere onnozel wokemeisje 1 kindje krijgen, en dan jarenlang niet naar het buitenland met vakantie durven vanwege de risico's voor de kleine.

Harry.Langezwaal | 17-06-22 | 14:47 | 1

Als die woke meisjes ergens van houden dan is het wel zich laten uitwonen in een of ander 3e wereldland. Dus er moet en zal gereisd worden, ook als de baby daarvoor 4 covid shots nodig heeft.

ReyNemaattori | 17-06-22 | 14:51

Mensen, bij mij kun je ook geld doneren! Dan zorg ik dat het ingezet wordt om stikstof overschot te verminderen. Hoe precies kan ik nog niet zeggen. Maar ik heb ongeveer 2 ton nodig.

small_town_dude | 17-06-22 | 14:45 | 4

Jij en Jur, 2 handen op 1 buik.

Acidstain | 17-06-22 | 14:47

per jaar neem ik aan?

oblix | 17-06-22 | 15:00

Ik kan wel een 1 ton stikstof voor je regelen. Dan ben je al op de helft. Waar kan het naartoe?

Grachus | 18-06-22 | 00:32
▼ 1 antwoord verborgen

Heelijk dit, lig krom van het lachen. Alleen al voor dit soort dingen: lang leve nepnieuws!

Zoelense Hobbyboer | 17-06-22 | 14:44

Geweldige brief, vooral laatste alinea, smakelijk om gelachen! Hoop dat die niet zo wakkere krant het wel plaatsen, zou wel zo sportief zijn. En de humor mag er ook zijn! :D
Ennuh, dat eerst nakijken van de bron zou ook wel handig zijn!

Jan, Leiden | 17-06-22 | 14:44

Hij ontkurkte een Chablis uit 2010, schonk twee glazen in, zette ze op de salontafel en pakte de NRC. Zwijgend las hij zijn krant. Met een ruk trok hij hem omlaag en keek zijn vrouw tegenover hem over zijn brillenglazen heen scherp aan. “Een ingezonden brief van een boer met verstand!” zei hij tegen haar. Ze keek op van haar Groene Amsterdammer. “Het zal eens een keertje tijd worden,” antwoordde ze terwijl ze verder las in haar tijdschrift.

Tiscali-2 | 17-06-22 | 14:44 | 2

Helaas vaak waar.

Nuchternederland | 17-06-22 | 14:55

"een" chablis uit 2010 is in de regel nu niet echt aan te raden.... al meer dan de helft over tijd zou ik zeggen......

oblix | 17-06-22 | 15:02

Lijkt ie niet een beetje op prinspils, in de jongere jaren?
Beetje rossig en ongeschoren zo...

boerk | 17-06-22 | 14:43

De leunstoelg̶e̶n̶e̶r̶a̶a̶l̶boer.

BrutusBosch | 17-06-22 | 14:42

Jur's artikel: "Het is niet zo erg dat deze manier van boeren wat minder wordt en dat meer boeren gaan investeren in natuur, bodem en biodiversiteit." De aanpak gaat niet om wat te minderen. Het is niet zo iets dat de maximum snelheid van 100 naar 99 km/u wordt teruggebracht. De maatregelen staan gelijk dat het hele land een woonerf zone wordt.

Gebakschep | 17-06-22 | 14:41

Juranus!
Ik heb al moeite met het woord “stikstofboer”.
Er zijn mensen die bereid zijn om domme dingen uit te halen bij boeren, die eventueel op een lijst komen te staan als zijnde “stikstofboer”.
Je zou ze als “moordenaar” kunnen beschouwen.
Dergelijke zwaar aangedikte aanduidingen kunnen grote gevolgen hebben.
“Stikstofboer” mag, “tassendrager” is ver over de grens.

Ruimedenker | 17-06-22 | 14:41 | 2

Een stikstofboer bestaat.
In Ierland heb ik er wel eens één gelaten, na een pint goedgetapte Guinness.

Kapitein Sjaak Mus | 17-06-22 | 14:44

@Kapitein Sjaak Mus | 17-06-22 | 14:44: Als je Guinness te snel drinkt, krijg je dan caissonziekte?

Sans Comique | 17-06-22 | 18:58

'De grond uitputten' en wat helpt er ook alweer tegen het uitputten van de grond? Stikstof! uit mest of kunstmest.
Daarnaast wordt landbouwgrond, wat een productiemiddel is, verward met natuur. Het is dus een productiemiddel. Schade om de omgeving moet je uiteraard voorkomen, maar het laagje grond waar je inmiddels 10 Euro per m2 voor betaalt, is primair een productiemiddel en eigendom van de boer.

fail | 17-06-22 | 14:41

Dus dan heb je een redactie maar niemand die de naam eerst even door Google gooit? Ik geloof er geen reedt van. Die gast z’n verhaal is gewoon zo ingestoken om het politiek narratief waar de krant natuurlijk niéts mee heeft, want objectief en neutraal (KUCH), luister bij te zetten. Eikels.

YoMoms | 17-06-22 | 14:38 | 3

Of erger nog. NRC benadert een persoon uit het eigen geitenharen sokken-netwerk en vraagt hem iets te zeggen over boeren en stikstof dat toevallig net in het straatje van de NRC past

small_town_dude | 17-06-22 | 14:42

Het is veel te vroeg voor eikels. Dit moeten rotte eieren zijn of zoiets.

Usumani | 17-06-22 | 14:42

Dit zijn dus van die types die je in de gaten moet houden. Groen links is hier blij mee, dit is gewoon een nieuwe Volkert. Makkelijk te beïnvloeden, oogkleppen op. Niet al te snugger. Gevaarlijk dit, en NRC zag dat het goed was.

Linke Soep | 17-06-22 | 14:38 | 1

Past in het narratief: "De rest van de boeren staan onterecht met de hakken in het zand qua stikstof, want zie je wel: zo kan het ook". De publieke opinie wordt zo gemasseerd om te geloven dat boeren zich onterecht zorgen maken.

Het is ook niet voor niets dat de regering er voor koos om eerst de maatregelen tegen de boeren te publiceren, en die voor de rest van de industrie pas later (inmiddels is een reductie voor Schiphol genoemd, ook op een prima moment met die bende die er daar nu is). De boeren staan nu als useful idiots te demonstreren bij een vliegveld, met de boodschap: "Zij moeten ook". Eisen dat de pijn eerlijk verdeeld moet worden in plaats van zich af te vragen waarom die pijn er eigenlijk is. En ook dat is een logisch gevolg van de media waarin natuur- en milieubescherming synoniem zijn gemaakt met de uit de duim gezogen normen: iedereen die daar tegenin gaat komt op de brandstapel van de media, als "wappie" die alleen maar aan zichzelf denkt. Zo willen de boeren ook niet te boek staan.

Nee, het enige in de hele energietransitie waar goed over is nagedacht, is de campagne rond de publieke opinie. Het begint soviet-achtige vormen aan te nemen.

Muxje | 17-06-22 | 14:45

En boer Jur boert (bedelt) ook al bij The Turn Club Community.

En waar staat die naar dampende mest ruikende boerderij dan?

Amsterdam natuurlijk!

"Wij zijn kunstenaars, creatieve ondernemers, verbinders en veranderaars.
We gaan maatschappelijke vraagstukken aan met een kunstenaarsmindset
en bundelen onze krachten voor een betere wereld."

turnclub.org/turnleden/jur-jacobs/

Dr.Mabuse | 17-06-22 | 14:37 | 1

Jur is een rasechte zweefteef. Vanwege dit soort figuren denk ik wel eens dat het beter zou zijn als we geen sociaal stelsel hadden. Dan kunnen ze pas echt 'creatief ondernemen' of gewoon bedelen bij de wel zelfvoorzienenden, zodat de verhoudingen ook weer duidelijk zijn.

Grachus | 18-06-22 | 00:39

Het enige land dat uitgeput wordt, zijn de gronden van biologische boeren omdat die het land niet bemesten. Het maakt niet uit of het met kunstmest of met dierlijke mest gebeurt.

Haberdoebas | 17-06-22 | 14:37 | 2

... van gewone boeren ook, omdat de stikstof- en fosfaatnormen inmiddels zo laag zijn dat je op armere grond bijna geen productie meer kunt draaien.

fail | 17-06-22 | 14:43

Dit is ook weer je reinste kolder. Als biologische boer ben je meer dan de gangbare boer gedwongen om je land in topconditie te houden.

Grachus | 18-06-22 | 00:41

Tel ik mee met mijn moestuin. Volledig biologisch.

Dr.Platypus | 17-06-22 | 14:35

“Bien sûr, qunippe, plaque, dans le courant d'rmee”…. mijn dag kan niet meer stuk.

swapper | 17-06-22 | 14:35 | 2

Had ik ook, grote glimlach

Nuchternederland | 17-06-22 | 14:38

Ja, beau he

Schriever | 17-06-22 | 14:42

Ik heb kippen. Heb ik nu ook recht van spreken?

Keutels | 17-06-22 | 14:33 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Is dit nu dat "nepnieuws" waar we zo veel van horen de laatste tijd, en waar media op straffe van een boete weerwoord tegen moeten geven?

Muxje | 17-06-22 | 14:32

Van Jur's website "Er is in de wereld veel geld voor werk dat niets voor de samenleving doet". Sterker er is veel geld voor werk dat de samenleving ondermijnt, daar verschijnen hier elke week meerdere artikelen over. Laat die man, velen doen via patreon waar ze plezier in hebben. Hou 'm verder lekker uit het nieuws.

Gebakschep | 17-06-22 | 14:32 | 2

Dit soort flauwekul ondermijnt de samenleving ook.

Muxje | 17-06-22 | 14:38

Die man moet lekker doen waar hij zin in heeft, maar die NRC, daar gaat het hier om. De NRC ondermijnt de journalistieke waarden.

Usumani | 17-06-22 | 14:48

Hoe schoner en blauwer de lucht hoe heter het wordt !
(Arizona- Nevada-Utah Death Valley etc).
Dus we zijn altijd de lul !

A333aan | 17-06-22 | 14:31

Weer gaat het NRC onderuit door een leugenaar met profilatiedrang. Ik zou me als hoofdredacteur kapot schamen om voor de zoveelste keer als duimzuigkrant in het nieuws te komen. Zoniet NRC die elke idealistische roeptoeter zonder controle vooraf een podium biedt. Rectificatie ??

Jackson | 17-06-22 | 14:29 | 2

nee, want het deugt !

Acidstain | 17-06-22 | 14:46

Het NRC is nooit opgekrabbeld in de laatste jaren, dus die liggen al een tijdje onderuit. Het is verworden tot een activistisch blaadje van bedenkelijk niveau. Zo'n extra leugenjur erbij doet hen niets.

Usumani | 17-06-22 | 14:52

Telkens als de regering weer de 1 of andere volstrekt onhaalbare, walgelijk dure "oplossing" heeft gevonden voor een niet bestaand probleem, een oplossing die niemand wil omdat niemand behalve de regering überhaupt een probleem ziet of heeft, dan staan er 'ineens' in allerlei papieren MSM outlets van DPG 'ingezonden brieven' van mensen die de gekozen oplossing 'helemaal ge-wel-dig" vinden.

Het is net als hier in de reacties, daar zie je ook dezelfde trollen aanslaan op de geijkte onderwerpen met allerlei vage containerbegrippen en uiteindelijk, telkens weer, het tot "tokkie" of "gek" verklaren van de mensen die het er niet mee eens zijn.

Doet de MSM ook, uiteindelijk is het niks als propaganda voor een regeringsbeleid wat domweg krankzinnig is geworden en geen spat rekening meer houd met wat de maatschappij wil. Dus dan maar in je eigen bed gaan zitten kakken en zeggen dat dat lekker is.

Dutchbeaurouge | 17-06-22 | 14:28

Van biggetjes aanduwen krijg je rare denkbeelden...

Bouwfraudeur | 17-06-22 | 14:27 | 1

en een krul in je lul.

FrankVeer | 17-06-22 | 14:31

Al het gif en de "bewerkte mais" die de boeren hebben geplant hebben ervoor gezorgd dat de sloten, die vroeger vol leven zaten, helemaal dood zijn.

meneer Q | 17-06-22 | 14:27 | 8

Welke sloten, ik ken ze namelijk niet en hier in de buurt barst het van de sloten vol levensvreugde.

dijkbewaker | 17-06-22 | 15:09

@meneer Q | 17-06-22 | 14:49: Ik kom uit een klein dorpje in de buurt van Hardenberg. Platteland dus en wonend tussen de agrariërs. Ze doen er alles aan om alles zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. Natuurlijk zullen er slechte agrariërs bestaan, maar het leeuwendeel heeft echt wel oog voor natuur en milieu.

Kopieerapparaat | 17-06-22 | 16:04

@meneer Q | 17-06-22 | 14:49: Trouwens, 't Hart is ook een rare snuiter en ik vraag me af hoe objectief hij daarin staat. Ooit kandidaat voor het Europees parlement namens de Partij voor de dieren. Ging niet door omdat hij vanwege een principe geen paspoort wilde aanvragen. Beetje een mafkees is het wel.

Kopieerapparaat | 17-06-22 | 16:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Hardwerkende boer Jur heeft ook z'n eigen vaste (bedel) plekje bij De Balie.

U weet wel, het podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, debat en cultuur aan het Leidseplein in Amsterdam.

"Veel van zijn projecten zijn onbetaald en daarvoor heeft Jur ‘De Goede Doener’ opgezet, als een eigen invulling voor een basisinkomen. Want waarom is er vaak zo weinig geld voor werk met een grote maatschappelijke impact?"

debalie.nl/team/jur-jacobs/

(Boer) Koekoek!

Dr.Mabuse | 17-06-22 | 14:26 | 6

Bestaat Jur wel echt, of is het weer zo'n verzinsel van een niveauloze redactie?

Usumani | 17-06-22 | 14:56

De term baliekluiver was niet eerder zo treffend in beeld gebracht.

Lu_Tze | 17-06-22 | 15:03

@Wim_Kut | 17-06-22 | 14:53: Het basis-inkomen is een geweldig idee, zolang het maandelijkse bedrag maar onder het huidige bijstandsniveau ligt.

Grachus | 18-06-22 | 00:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Hoorde gisteren dat de EU (barf) samen met tech bedrijven demisinformatie tegen willen gaan. En dat men met factcheckers gaat werken (wie checkt die dan weer?). Nou, den media mag ook wel iets beter zijn werk doen en wat meer feitenonderzoek doen.

Super Grover | 17-06-22 | 14:25

Jur is de doorsnee klimaatdrammer.
Naar dit soort types gaan uw zuurverdiende centjes.

Beftruck | 17-06-22 | 14:22 | 1

Jur heeft mogelijk gewoon een probleem met de boer waar hij 1 dag per week voor werkte, en de/het NRC bood gretig aan om voor hem een opiniestuk daarvoor te schrijven.

Dit is dan mijn opinie

litebyte | 17-06-22 | 14:27

Zonder stikstof geen leven, ook niet voor de mens: lysine bevat als molecuul ca 20% stikstof. Lysine is een essentieel aminozuur voor de mens.
Als je er geen verstand van hebt (en dat hebben meer dan 95% vd mensen) roep dan maar niks en vraag de chemist (zoals idd vd gijp riep)

leofromrotjeknar | 17-06-22 | 14:21 | 2

Het gaat hier niet om stikstof, het gaat hier om media onbetrouwbaarheid

litebyte | 17-06-22 | 14:23

Er is niks mis met stikstof en gaat het eigenlijk de hele tijd over stikstofoxiden. Er zitten geen stikstofoxiden in Lysine.

kleybeuker | 17-06-22 | 14:49

Net zo nep als de 'mooie' onheilspellende RIVM stikstofplaatjes dus. U wordt genaaid, net als bij corona.

Jansen63 | 17-06-22 | 14:20 | 1

In opdracht van alles moet kapot geen herinneringen Rutte.

likdoorn | 17-06-22 | 14:31

Een krant die als doorgeefluikje van de wensen van de overheid fungeert is geen krant meer maar een propagandavodje. Post het dan op zijn minst als opiniestuk en zet erbij dat Jur in deeltijd op een boerderij werkt.
Maar ja. De Nurk is ook allang niet meer wat het geweest is.

Graaisnaaiert | 17-06-22 | 14:19 | 3

Het is toch gepost als opiniestuk? Voor de rest eensch.

JJMS | 17-06-22 | 14:21

De krant en de NPO staats tv gewoon één pot nat.

likdoorn | 17-06-22 | 14:32

Op een of andere manier straalt het al van hem af, een fantast. Ook nog even volharden in de leugens tegen Lientje.

kortebroek | 17-06-22 | 14:19

Uit het opiniestuk van Jur, die de wereld door een roze bril bekijkt: 'Zo’n boer kan met de huidige plannen kiezen: stoppen, of de bedrijfsvoering kleinschaliger maken met meer ruimte voor natuur; een boerderij die zich bezighoudt met kringlooplandbouw, of regeneratief boert. En als een boer kiest voor optie één, komt er waarschijnlijk een nieuwe boer op die plaats die zich gaat bezighouden met deze toekomstbestendige manieren van boeren.'

grietmetgroenefiets | 17-06-22 | 14:19

Geen woord gelogen en toch puur bedrog... Precies hoe de media werkt.

hetmoetdanmaar | 17-06-22 | 14:19

Maar journalisten controleren toch altijd de bron. ):

MargauxGrandCru | 17-06-22 | 14:18

Dit is in opdracht geschreven - de/het NRC kun je gewoon inhuren voor je politieke stuk - als je maar betaald.

ALLES dat onder DPG valt heeft al lang geleden haar journalistieke ziel verkocht - DPG is nu een content & branding org.

youtu.be/hsAyaymbUmw

Bovenstaand voorbeeld doet de HELE DPG voor ELKE org. als je maar betaald.

litebyte | 17-06-22 | 14:18

"... en af en toe een varken neuken"

Hahaha... geef die boer direct een column bij Geenstijl!

eekeek | 17-06-22 | 14:17 | 1

Mijn gedachte, hij schrijft vlotjes voor een boer...

WasHetMaarMakkelijk | 17-06-22 | 14:34

Propaganda gaat nog eens heel groot worden in dit land...

streknek | 17-06-22 | 14:15 | 1

Mag de ombudsman/vrouw hier ook nog wat van zeggen? Want de NRC is ondertussen een soort staatsmedia geworden.

kortebroek | 17-06-22 | 14:21

Er zijn maar twee personen op de wereld die stikstof en CO2 met het blote oog kunnen zien: Greta Thunberg en Rob Jetten. Niet de wannabe-boer Jur Jacobs. How dare you!

goedverstaander | 17-06-22 | 14:15 | 1

En dat niet alleen. Robje kan het ruiken, proeven, horen, ja zelfs voelen als de substantie langs zijn vingers glijdt.

Grachus | 18-06-22 | 00:53

de MSM zouden eens naar de recente filmpjes uit Yellowstone moeten kijken, om te beseffen wat erosie op den duur doet. Het vertrouwen in de objectieve nieuwsgaring is namelijk nogal aan erosie onderhevig.

Blauwpetje | 17-06-22 | 14:14

En zich dan boer durven noemen. Goeie factcheck weer van NRC.

Deflatiemonster | 17-06-22 | 14:27

we hebben al zoveel werklozen, afgekeurden, wajongeren en dan hebben we kennelijk nog zoveel van dit soort werkschuw tuig tussen de 'werkenden' zitten.

de toekomst is niet bepaald rooskleurig

the_w | 17-06-22 | 15:03
-weggejorist-
Zemko | 17-06-22 | 14:14 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Idioten en dode boombladen, de slijpsteen voor uw deugende geest.

Eppo | 17-06-22 | 14:14 | 1

De feiten wegslijpen tot je deugt.

Harry.Langezwaal | 17-06-22 | 14:35

"hallo, ik doe graag leuke dingen. Wilt u mij geld geven zodat ik leuke dingen kan doen? Dank u! Groet, Jur die graag leuke dingen doet!"
Zucht...

boerk | 17-06-22 | 14:13

Een boer uit Eindhoven ; Woensel !?
Kantoorpandje verhuren & giften ronselen.
Mooi man zo'n verdienmodel. Dan kan je babbelen !
Caroline zou deze "internetwetenschappers" gewoon links moeten laten liggen.

Keukenmalloot | 17-06-22 | 14:13

Dat is gewoon een dingetje van links.
Andere meningen of kritiek op een bepaald beleid leveren mag niet.
Las net een reactie bij NU van iemand die beweerde "ik ken heel veel asielzoekers en ik weet dat ze allemaal heel graag willen werken"

pejoar | 17-06-22 | 14:13 | 3

Ik kende er ook eentje, en die wilde juist heel graag snel terug!

boerk | 17-06-22 | 14:14

Ik ken er ook één die dat wil maar zo'n beetje elke dag bij de dokter zit.

likdoorn | 17-06-22 | 14:37

Als beroepsplofkraker zeker.

meneer der meneren | 17-06-22 | 15:46

En dan moet een Amsterdammer dat ontdekken.....

Lorejas | 17-06-22 | 14:13 | 1

Kun je nagaan hoe slecht deze truc is opgezet. Het amateurisme straalt er vanaf.

goedverstaander | 17-06-22 | 14:17

Jur is gewoon een handige Harry. Op zijn website is het veelal "geef mij geld, dan ga ik nog meer goed doen."

SoepKip | 17-06-22 | 14:12

Ik heb de stellige indruk dat dat van dat varken wel klopt.

goedverstaander | 17-06-22 | 14:11

Op RTV-Oost lees ik ook net iets teveel begrip voor het stikstofgezeik. Kan het niet helemaal duiden maar het staat mij gewoon niet aan.

Leptob | 17-06-22 | 14:10 | 3

Die regionale omroepen worden allemaal met belastinggeld overeind gehouden. Wiens brood men eet etc.

JJMS | 17-06-22 | 14:16

Bedoel je zoiets?
www.rtvoost.nl/nieuws/2109924/dit-vin...
Dat is wel interessant, nu lees ik voor het eerst dit: 'Bijvoorbeeld binnen het natuurnetwerk Nederland. Dat zijn natuurgebieden die niet onder die Natura 2000-doelstellingen vallen maar waar wel dezelfde doelstellingen gelden als voor als voor Natura-2000 gebieden. "Ik kan me voorstellen dat ondernemers in die gebieden enorm geschrokken zijn van de doelstellingen die daar liggen", zegt Ten Bolscher. "Ik in ieder geval wel." '
Dus ze gaan verder dan alleen de Natura 2000-gebieden.

grietmetgroenefiets | 17-06-22 | 17:43

Om het Jur even duidelijk te maken: dit is professional appropriation.

Sqbar | 17-06-22 | 14:10

die mag zijn roze jurk wel gaan strijken

skylos | 17-06-22 | 14:10

De Nederlandse policor media (DPG) is vele malen sluwer, valser en enger dan dat in menig dictatuur - in een dictatuur komen ze er gewoon 'eerlijk' voor uit dat ze worden betaald door de machthebbers/nemers

litebyte | 17-06-22 | 14:09 | 2

Juist. Ik wordt ook liever door een hele hond gebeten dan door een halve.

streknek | 17-06-22 | 14:14

gelul, in een dictatuur houdt iedereen z'n mond. U had het onder de Duitschers geen week uitgehouden of vrolijk met de rechterarm bewogen hebbend een jaartje of wat verlengd.

AntiZanicz | 17-06-22 | 15:29

De NRC is niet in z'n eerste leugen gestikt. Kaag-krantje, zeg maar.

Cor Netto | 17-06-22 | 14:09 | 4

@AntiZanicz | 17-06-22 | 15:39:
... Uw karakter is niet het type karakter waar ik op een vrijdagmiddag eens een gezellig biertje mee ga drinken.

Erratio | 17-06-22 | 19:20
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een sukkel, stalknecht blijf bij je leest.

Reebensteeltje | 17-06-22 | 14:09 | 1

Bij je beest....

lulleficatie | 17-06-22 | 16:08

Humor ook nog, die Jaap. Het is duidelijk geen Joop, die Jaap.

The-loopy-cowboy | 17-06-22 | 14:09 | 2

Dat boeren investeren in natuur, bodem en biodiversiteit is gewoon flauwekul. Men boert en zou het ongeremd zijn dan was geen enkele belang iets aan natuur en biodiversiteit te doen. Dit is een kul argument. Net zoiets dat we honger zouden lijden zonder de export-boeren.

AntiZanicz | 17-06-22 | 15:27

@AntiZanicz | 17-06-22 | 15:27: Als boeren niet zouden investeren in biodiversiteit en bodem en gewoon de aarde zouden uitputten, zouden er binnen een decennium geen landbouwers meer zijn.
Alleen al puur uit eigenbelang (langetermijnvisie) zullen ze dat doen. Ze hebben domweg de middelen en mogelijkheden niet om grond uit te putten en dan verder te trekken.

U vertelt zelf een kulverhaal

djeemsbontjas | 17-06-22 | 17:09

"Dit is niet mijn boerderij vriend!"

Bugblatter | 17-06-22 | 14:07

Zojuist langs een boerderij gereden en ik vond het wel meevallen met de stikstof

yeps | 17-06-22 | 14:07 | 3

Klopt en vandaag ineens ook veel minder last van CO2. Zo zie je maar.

Sinaslolly | 17-06-22 | 14:10

Ben wel eens in een stal geweest en daar stikte het van het stof.
Maar of dat stikstof was? Geen idee.

Hier aan boord hebben we wel water, maar geen waterstof. Zal wel net zo iets zijn.

Kapitein Sjaak Mus | 17-06-22 | 14:17

@Kapitein Sjaak Mus | 17-06-22 | 14:17: leeft u nog? Dan was het geen stik-stof.

boerk | 17-06-22 | 14:42

Jur met zijn Jezus-complex.

Guy de Lombard | 17-06-22 | 14:07 | 1

Is Plaisier abonnee. grappig dat een krant verantwoording zou moeten afleggen aan lieden geen abonnee zijn of, zoals hier, die de krant niet eens lezen of zouden kunnen lezen.

AntiZanicz | 17-06-22 | 15:38

Deskundoloog nummer zoveel? Met een beetje pech ook nog wetenschapper.
"There goes the neighborhood...".

nobodiesunmighty | 17-06-22 | 14:05 | 1

In die kringen zijn ze al snel wetenschapper.

likdoorn | 17-06-22 | 14:40

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen