achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG. Tweede burger dood door Oekraïense aanval in Rusland, Zelensky 'lacht' om superlaser

Dag 85 van het gedoe +++ LIVEBLOG

Dag 85 van de oorlog en de strijd om de Azovstal-fabriek is (bijna) gestreden, zoals gisteren wel duidelijk werd, al doen lucht- en artillerieaanvallen vermoeden dat er nog wel wat Oekraïners zitten die zich weigeren over te geven. De Russen overwegen de fabriek, de voorbije weken uitgegroeid tot symbool van Oekraïense onverzettelijkheid, nu maar gewoon helemaal plat te gooien: weg ermee. Het veroveren van de fabriek wordt door militair analisten gezien als Pyrrusoverwinning, zie ook deze draad, want de Russen kunnen er nog steeds geen zak van. Dat werd al geroepen door de Britten, in hun dagelijkse intel-updates, we lezen het hier (nu) ook bij de Amerikanen. De standaardprocedure deze oorlog: eerst hel uitdelen met artillerie, dan naar voren met kleine en slecht bepakte en bezakte groepjes kanonnenvoer, dan teruggedrongen worden door de Oekraïners. Superioriteit in de lucht hebben de Russen nog altijd niet en een groot probleem voor de uitploeg zijn nog steeds de drones. Een relatief goedkope (circa 1 miljoen) Bayraktar haalt in z'n eentje een Russische pantsercolonne uit de oorlog. MAAR! De Russen hebben nu een nieuw wonderwapen! Een laser die de drones op 5 kilometer afstand uit de lucht kan starwarsen. Tot 'hilariteit' van Volodymyr Zelensky, die in zijn speech van vannacht wijst op de Duitse 'Wunderwaffe' die door de propagandamachine werden voorgesteld als absolute gamechangers. Het verhaal van de zogenaamde superlaser geeft juist 'het falen van de Russische operatie' aan, aldus Zelensky. Voorts heeft Oekraïne weer toegeslagen op Russisch grondgebied: in de regio Koersk is een burger om het leven gekomen door Oekraïens vuur. "Another enemy attack that took place at dawn unfortunately ended in tragedy", aldus de regiogouverneur. Het zet het aantal burgerdoden in Rusland op: twee. Is er nog goed nieuws? Zowaar: onze Twitterende Amerikaanse vriend James Vasquez (we introduceerden hem op Dag 30) gaat naar huis. Godspeed. Later meer. LIVEBLOG.
UPDATE 9.25 uur - Verdedigers van de Azovstal-fabriek leggen hun wapens neer
UPDATE 9.54 uur - Ook volgens Amerikaanse intel: de Russen in Marioepol (ook Tsjetsjenen, huurlingen) gedragen zich als beesten. Ambtenaren elektrocuteren en in elkaar rammen, huizen leegroven, enzovoorts. De Russische legerleiding vreest dat het dierengedrag tegen ze kan gaan werken: "The Russian officials are concerned that the abuses will backfire and further inspire Mariupol residents to resist the Russian occupation."
UPDATE 14.40 uur - Ja, we weten dat die Vadim Shishimarin in z'n glazen kooi terechtstaat voor oorlogsmisdaden. Maar dat voelt toch heel erg als bühnegedoe. Hij heeft wel om vergeving gevraagd

Team Rusland bevestigt een handgranaat aan een drone

Oei!

Gerommel in de top

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.