Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Inzending: 'Geestelijke gezondheidszorg Nederland neemt verantwoordelijkheid na zoveelste incident met verwarde man in Albasserdam'

"Nog nooit heeft het opleggen van gedachten, gevoel of gedrag, anders dan waar dat rechtstreeks en objectiveerbaar de fysieke integriteit van een ander schaadt, tot iets goeds geleid"

6 mei 2022 – Kort na het bekend worden van het zoveelste geweldsincident met dodelijke afloop kwam de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in samenwerking met GGZ Nederland met een verklaring. De kersverse en gedreven voorzitter: 

“We betreuren dit incident ten zeerste. Het is ons bekend dat de dader al jaren met ernstige psychische klachten liep en al meerdere keren hulp heeft gezocht. We zijn ons volledig bewust van de belachelijk lange wachtlijsten. Daarbij gebiedt de eerlijkheid dat we het hele verhaal moeten vertellen. Niet alleen de lange wachtlijsten zijn een probleem maar ook de erbarmelijke werkomstandigheden van onze professionals. De grote GGZ instellingen worden de facto geleid door managers die in de meeste gevallen geen enkele affiniteit met de zorg hebben. Professionals worden lastig gevallen met Excel-sheets waarop hun productie van dag tot dag wordt bijgehouden. 

Onze medisch specialisten staan al jaren op een zijspoor. De enige reden dat er nog psychiaters bij GGZ instellingen werken, is om de zorg ‘declarabel’ te maken. Daadwerkelijk patiëntencontact is er eigenlijk niet meer, als het aan de managers ligt. Nu we het daar toch over hebben, die managers kunnen er niet veel aan doen want die worden er ook maar ingehouden. Het echte probleem is de compleet verziekte bestuurscultuur. Als je eenmaal directeur of bestuurder bent, is de enige weg naar de uitgang via een promotie hogerop. Nogmaals mijn excuses voor deze complete aanfluiting. Gelukkig investeren we al onze energie in het voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Er komen geen commissies en eindeloze praatgroepen meer want het probleem is duidelijk; opheffen die bende en opnieuw beginnen.”

Wat boffen we toch met de tijd waarin we leven. Er gaat wel eens wat mis, maar achter de schermen wordt er waarlijk een hedendaagse versie van het Apollo-programma opgezet. En dan ook nog vanuit onverwachte hoek, ditmaal zijn het geen techneuten en andersoortige nerds die met een inspanning die zijn weerga niet kent uiteindelijk een raket naar de maan schieten. Nee, het zijn onverschrokken psychiaters die hun verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat ze hebben geleerd van de lessen uit het verleden. We kunnen er dan ook op vertrouwen dat dit incident echt het aller-allerlaatste was. Een noodzakelijke les. Of zoals een collega die liever anoniem wil blijven uit de werkgroep het beschreef “zonder wrijving geen glans”. Waarvan akte. 

Binnenkort rolt de minister van VWS samen met de GGZ een plan uit en dan zal blijken dat we nog slechts een week of wat van de oplossing van het probleem verwijderd zijn. Hoe het kan dat het allemaal zo snel is gegaan? Nou, laten we niet vergeten hoe getalenteerd onze vorige minister van VWS was. De enige reden dat hij niet bij de uitblinkers van Europa hoorde wat betreft het Corona-beleid, is dat zijn volledige aandacht op het kaartenhuis-dat-vroeg-of-laat-moet-gaan-instorten-dat-de-GGZ-heet lag. Wat een opofferingsgezindheid, hulde! Zijn collega-onderknuppel, de staatsecretaris heeft zelfs een borderliner in huis  genomen (“Ja bestuhmensuh, in zijn eigen godvergeten huis!”, sprak de vorige minister van VWS nog bij het kabinetsoverleg destijds), nog lang voor het salonfähig was om een lekker Oekraïens mokkel op zolder te stallen. 

Zo mooi is het om te zien wat er mogelijk is als intelligente mensen met ambitie en talent dat op de goede manier inzetten. Op het aanstaande Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie komen 2000 psychiaters bij elkaar. Academisch opgeleide professionals met een vervolgopleiding van 4,5 jaar waarvan een groot deel ook nog gepromoveerd is. Eigenlijk hebben deze mensen helemaal geen congres nodig om samen tot mooie dingen te komen, de goede initiatieven schieten als paddenstoelvormige maanraketten de grond uit en de voorzitter van onze vereniging is vooral bezig om het enthousiasme wat te beteugelen. We kijken allemaal rijkhalzend vooruit naar de Goede boodschap en hoe we ons steentje bij kunnen dragen aan het oplossen van de echte problemen. Zin in!

En nu even terug naar de werkelijkheid...

Ook De Psychiater heeft zich volledig ondergedompeld in de Diversity-Inclusion-Equality (DIE) – ideologie. Het tijdschrift trapte afgelopen vrijdag om 18.00 uur af met een voorwoord van een hoog aangeschreven hoogleraar kinderpsychiatrie: “Gezocht! Diversiteit” Hij vindt het “Verbijsterend! Vrouwelijke hoogleraren worden minder betaald dan...”. Wat gaat onze daar aan held doen? “Met het schaamrood op de wangen ging ik vervolgens maar even kijken hoe het bij De Psychiater gesteld is met de diversiteit”. 

Het volgende artikel op de voorpagina “Tijd voor een meer gendersensitieve GGZ.” “Sekse- en genderverschillen krijgen in de psychiatrie nog te weinig aandacht, vinden... [twee vrouwelijke hoogleraren psychiatrie]”. De oplossing? “Het zou goed zijn als we verplicht gaan stellen dat elke nieuwe richtlijn aandacht besteedt aan gender- en sekseverschillen.” 

Het volgende artikel: “… over diversiteit: We moeten ons eigen denken onder de loep nemen.” Deze psychiater, in al zijn bescheidenheid, laat op de voorpagina optekenen “Ik heb van emoties mijn handelsmerk gemaakt als psychiater.” Even verderop spuwt hij vuur richting een collega-psychiater die zonder vooringenomenheid een poging heeft gedaan de invloed van genetica bij Antilliaanse mannen op agressie en psychiatrische aandoeningen te onderzoeken. Want dat was dan weer racisme ofzo. (Lol, Glenn Helberg - red.)

Terwijl de wereld in brand staat, en evenzo de geestelijke gezondheidszorg, laat de beroepsgroep zich vertegenwoordigen door mensen die het spoor compleet bijster zijn. In een toonaangevend tijdschrift wordt op de dag van het zoveelste incident met een dader met psychische problemen zonder blozen gedramd over mensen-met-een-vagina die minder verdienen dan mensen-met-een-penis maar nog steeds tegen de Balkenendenorm aanschuren of daar overheen zitten. Zielig? Twee andere vrouwelijke hoogleraren schuiven zonder pardon het wetenschappelijk discours aan de kant en pleiten voor Newspeak: op dictatoriale wijze verplichten behandelrichtlijnen te schrijven. Zijn deze twee hooggeleerde dames nu al vergeten wat het gevolg is als de overheid, evidence-of-niet, vaccineren tegen een pandemie verplicht dreigt te stellen? Een andere collega laat zichzelf met gevouwen handen fotograferen en spreekt op dogmatieke wijze over wie deugt en wie vooral niet.

Laten we ons maar opmaken voor nog veel meer incidenten en doden. Het aantal suïcides is toegenomen en zal blijven stijgen. Nu ook de GGZ zich richt op de DIE-ideologie zal de aandacht definitief wegschuiven van de inhoud en van het bieden van fatsoenlijke zorg. Creatieve geluiden en oplossingen zullen helemaal niet meer aangedragen worden want de DIE-ideologie heeft de neiging almachtig en alwetend, het begin en het eind, de alfa en de omega te willen zijn en in iéder geval alomtegenwoordig te woorden waar het zijn (of haar? I don’t care) maligne kop opsteekt. Dat maakt het voeren van een discussie over relevantere zaken niet meer mogelijk, zelfs niet als we de DIE-ideologie gewoon zouden willen negeren. Want wie er niet voor is, is automatisch tegen en we hebben herhaaldelijk gezien hoe cancel culture automatisch voortvloeit uit deze ideologie. 

Een redding uit de dystopische toekomst die zich aan ons voorschotelt, is het benadrukken van het belang van vrijheid. Nog nooit heeft het opleggen van gedachten, gevoel of gedrag, anders dan waar dat rechtstreeks en objectiveerbaar de fysieke integriteit van een ander schaadt, tot iets goeds geleid. Mijn beroepsgroep zou nog veel beter moeten weten. Mijn collega mag best een eigen gedachte hebben over vermeende salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. Maar het op incontinente wijze etaleren van zijn gevoel van schaamte vraagt op zijn minst om een vileine reactie. De vrouwelijke collega’s mogen vinden dat er zaken over gender moeten worden opgenomen in richtlijnen maar zouden zo dapper moeten zijn om dat te uiten in een gemeenschap die nog de vrijheid voelt om niet-wetenschappelijke ideologiën te vuur en te zwaard te bestrijden. Mijn collega met een messias-complex mag er zijn, maar dient tegengesproken te worden zonder dat de tegenpartij het risico loopt gecancelled te worden. Voorlopig kan dat alleen door dit soort teksten anoniem te schrijven. Gaat goed hier hè? Wat een k*tland!

Met vriendelijke groet,
Een psychiater

[NAW bij redactie bekend, auteur schreef in 2020 ook al eens een vinnig stukje diagnose]

Reaguursels

Inloggen

Afschaffen van de GGZ lijkt mij een gezonde actie. Tenslotte bepalen deze deskundigen zelf wanneer iets een "ziekte" is en zorgen er zo voor dat er steeds voldoende markt is voor hun deskundigheid.

Zemko | 09-05-22 | 06:36

Er gaat een verhaal dat een psychiatrisch gesticht de gehele oorlog zonder personeel heeft doorgemaakt, het personeel was gevlucht en de instelling draaide gewoon door. Hoe kon dat? Het antwoord is dat er altijd mensen tussen zitten welke wel gediagnostiseerd zijn, maar niet gek zijn (het one flew over the cuckoo’s nest item). Tevens is er een test gedaan met mentaal gezonde mensen welke zich aanmeldde bij de psych met een fake verhaal (dwanggedachten) en gekeken werd hoe lang het duurde voor de diagnose ‘gezond’ werd gesteld: alleen de gekken in de kliniek hadden door dat er iets niet klopte. Resume: psychiatrie is kneiter moeilijk.

Unsinkable-Sam | 09-05-22 | 00:49

Het moet niet gekker worden. Oh wacht.

HaaiBaai | 08-05-22 | 23:31

GGZ, onderwijs, ziekenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, NGO's, gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, enz.; het geld klotst tegen de plinten, maar alles wordt stukgemanaged terwijl allerlei bobo's hun zakken vullen.

Harry.Langezwaal | 08-05-22 | 23:30 | 2

Niet alleen bobo's maar ook allerlei slimme mazenglippers, witwassers, geldexporteurs.
Beetje gogme en lef en een slimme meid of knul loopt helemaal binnen.

strawdog | 08-05-22 | 23:41

Fortuyn zei het 20 jaar geleden al. Als hij het voor zeggen zou krijgen ging die kosten verslindende en vertragende managers zooi volop naar huis.

Cornelis12 | 08-05-22 | 23:55

Om nog even te refereren aan m'n reactie van 20:06. Heb dus best heftige tijd en angstige tijd meegemaakt maar aan mij heeft niemand gevraagd hoe het mij ging. Ook bij m'n huisarts geprobeerd er over te praten maar die reageerde er niet echt op. Heb het nu al 2 jaar weggeduwd uit m'n hoofd maar weg is het natuurlijk niet. Heb een stabiel en sterk karakter dus dat houd me op de been.

Cornelis12 | 08-05-22 | 22:25

Ik kan die verklaring van de NVVP waar de auteur naar verwijst nergens vinden.

Verder lees ik vooral een relaas van een kennelijke professional die gefrusteerd is over het feit dat er nog iets van organisatie voor nodig is vraag en aanbod op betaalbare wijze bij elkaar te brengen. Hoe dat allemaal anders zou kunnen, vermeldt hij/zij gemakshalve niet.

Als het allemaal zo nodig anders en beter moet: pak je verantwoordelijkheid, zou ik zeggen.

de IJsman | 08-05-22 | 22:23

Dit klopt ten drle. Oplossing is echter dat de zorgprofessionals zelf de regie pakken. Nu klagen ze dat de managers alles verzieken, maar de professionals doen het werk en managers dienen het eerk te faciliteren. Zolang de zorgprofessionals niet zelf gaan bepalen, worden ze gepiepeld en gaat het zo door.

zeeman73 | 08-05-22 | 22:19 | 1

Dat gebeurt al deels: ze gaan uit de ggz molochen. Echter: ze krijgen een oeverloze load aan administratieve eisen van verzekeraars. Overal worden torens van Babel opgericht, door managers, om zelf goed buiten schot te blijven. Typisch.

nobodiesunmighty | 08-05-22 | 23:05

We gaan ten onder aan weliswaar goedbedoeld maar vooral slap gelul..

grapjasz | 08-05-22 | 22:00 | 1

ik twijfel aan de goede bedoelingen. ZO DOM kunnen professionals toch niet zijn??

Appsole | 08-05-22 | 22:38

Gaaf land van Rutte.

Mahatma | 08-05-22 | 21:42

Heb 2 jaar geleden een paar weken in een ziekenhuis gelegen. Met verbijstering en een toenemend gevoel van medelijden voor het keihard werkende zorgpersoneel, heb ik aanschouwd hoe de échte zorg voor patiënten werd verstikt door tijdrovende, door managers & efficiency-freaks bedachte tijdrovende papierneukerij. Elk personeelslid klaagde er steen & been over. Driekwart van de tijd moest de complete afdelingsploeg zich opsluiten in de personeelsruimte om daar urenlang voor beeldschermen te zitten en rond te ritselen met formulieren.
En intussen konden oude, vrijwel immobiele en hulpbehoevende patiënten niet geholpen worden als ze naar de plee moesten.

Zo gaat het er trouwens in veel meer bedrijven & instellingen aan toe. Ikzelf heb op m'n werk bij de krant ooit zo'n Suit Supply-klantje van een of ander door de directie ingehuurd efficiency-bureau, en van wie de jeugdpuisten nog niet eens volledig waren ingedroogd en die met een klembord & stopwatch achter me kwam staan terwijl ik zat te knokken tegen de deadline, weggblaft en toen ie niet meteen aanstalten maakte om op te zouten, de huid volgescholden, waarna ie dat wél deed. Hetgeen me op een 'gesprek' met de 'dagbladmanager' kwam te staan.
Vroeger heette zo'n vent gewoon 'de directeur', en was ie dat daarvóór ook al geweest, maar dan bij een schoenenfabriek.

Peter Emile | 08-05-22 | 21:36 | 4

En dan huisartsen. 10 minuten per patiënt.

Dus de patiënt zijn verhaal laten doen, een zorgvuldige anamnese, een gedegen lichamelijk onderzoek, een duidelijke uitleg, een volledige administratie en registratie, met daarbij als verzwaring emoties, taalproblemen, psychiatrie, angst, agressie, laag IQ, traagheid, doorverwijzing regelen naar overvolle zorg, medicatie actualiseren, etc,etc.

Dit land is ziek.

Bolhoed | 08-05-22 | 22:25

Eigenlijk gaat het al mis bij de huisarts.

1) "Artsen krijgen, zo vermelden de contracten, een bonus als ze minder dure geneesmiddelen voorschrijven of patiënten minder vaak doorverwijzen. Zo hopen verzekeraars de kosten in de hand te houden"
www.observantonline.nl/Home/Artikelen...

2) Er is feitelijk omkoping van Nederlandse huisartsen door de farmaceutische industrie, zie oa Tros Radar:
radar.avrotros.nl/nieuws/item/arts-sc... radar.avrotros.nl/nieuws/item/farmabe...
www.youtube.com/watch?v=tdQxP9HO-ts

3) Ze zijn zelf overbelast omdat er een hoge werkdruk is. Je krijgt de hele dag door mensen met klachten, mensen die boos worden, mensen die psychisch niet in orde zijn, en dan nog een lading papierwerk.

4) Een gesprek van een uur zit er niet in, een dubbel consult is naar mijn weten de max. Terwijl een huisarts de centrale poort naar medische zorg is. Bij complexe problematiek is het beter om op een tactische manier de klachten op een rij te zetten en veel door te vragen. Ik zie nu om me heen dat mensen elke keer terugkomen naar een geirriteerde dokter die de patient snel wil doorsturen naar een specifieke professional, alleen daar zit ook weer een gevaar in: die kijkt alleen binnen zijn vakgebied.

area78 | 08-05-22 | 22:47

5) Het gevaar bij een specifieke professional is dat ze alleen kijken binnen hun werkterrein, tunnelvisie.

Depressie, moe, duizelig? Psychiater zegt dat je antidepressiva moet pakken (wat regelmatig bijwerkingen en afkickverschijnselen heeft) en stuurt je terug naar de huisarts.

Nog steeds moe en duizelig? De neuroloog ziet een iets afwijkende EEG patroon in je hersens maar kan het niet verklaren en stuurt je terug naar de huisarts. Een internist ziet dat de schildklierwaarde schommelt dus de patient mag naar huis met medicijnen.

Plotseling hartklachten? Op naar de huisarts, die zegt dat het een bijwerking van de schildkliermedicijnen is en dat hij mag stoppen.

Moe? Meer bewegen en beter eten zegt de huisarts.
Duizelig? Op een MRI scan is niks te zien.

Uiteindelijk blijkt het bijv een zeldzame hartaandoening te zijn wat allerlei vage klachten van het lichaam geeft, om maar wat te noemen.

Veel ziektebeelden hebben overlap (en ik geef toe: dat maakt het ook complex) maar bij ziekenhuizen is beperkt tijd, alles wordt via standaard protocollen gedaan. Je mag maanden wachten voor een bezoek van een halfuur. Jij krijgt een MRI scan, jij een MRI scan, en jij krijgt er ook een. En als er niks uitkomt mag je terug naar de huisarts die eigenlijk geen tijd en zin in je heeft.

area78 | 08-05-22 | 22:48
▼ 1 antwoord verborgen

Ik denk dat het een buitengewoon goed idee is om aandacht te besteden aan gender- en sekseverschillen in de opleidingen. Jordan Peterson heeft hoopjes goed materiaal hierover dat in de les te gebruiken is.

Muxje | 08-05-22 | 21:26

De uit de hand gelopen verplichte aandacht voor "gender" , diversiteit en gelijkheid is het grootste gif dat ons de afgelopen jaren vanuit de Communistische Staten van Amerika heeft overspoeld.

Goed stuk overigens van de auteur.

Zwizalletju | 08-05-22 | 21:13

Haal Donner maar weer van stal voor een glas-plas-was onderzoek. De top van de lobbyverenigingen heeft er alle belang bij dat er niets gaat veranderen. Dit debacle is bij de invoering voorspeld en nu is iedereen verbaasd. Privatisering is een daverend succes!

Frau Merkel | 08-05-22 | 21:13

Dit soort psychiaters zijn zelf rijp voor opname.

keestelpro | 08-05-22 | 21:12

We moeten terug naar de situatie waar de professional met de langste staat van dienst de chef wordt. Of dat nu psychiaters zijn, techneuten of andere professionals. Een paar management cursusjes is voldoende.
De professional weer terug aan het roer.
De excel managers die geen enkele kunde hebben anders dan excel cellen formatteren moeten weg.
En mannen die vinden dat ze een kudt hebben mogen gewoon meedoen en laat maar zien dat je wat kunt. Kutlul!

JanVergoor | 08-05-22 | 21:12 | 2

Over dat selectiecriterium moeten we het nog hebben, maar praktijkervaring moet een vereiste zijn.

Frau Merkel | 08-05-22 | 21:14

Ik vindt het beter dat we specialisten laten doen waar ze goed in zijn en leuk vinden dan om ze dan maar te promoveren tot "chef", een rol waar ze waarschijnlijk doodongelukkig in zijn en ook eigenlijk helemaal niet zo goed. Laat de "chef" maar gewoon lekker de HR manager spelen en zich vooral niet met de inhoud bemoeien. Lijkt me een stuk beter.

PolarWolf | 08-05-22 | 22:31

Zodra er in een beroepsgroep meer dan 50% vrouwen komen vertrekken de mannen. Dat zien we in alpha-studies, sociologie, rechten, onderwijs enzovoort. Er gaat dus automatisch een polarisatie van geslachten in bepaalde beroepsgroepen optreden. Onderdruk de culture verschillen tussen de geslachten en de biologische verschillen treden versterkt op de voorgrond. Dat stond notabene zelfs in The Lancet. Zie watch?v=_iudkPi4_sY

Frau Merkel | 08-05-22 | 21:08

Anne, denk ik nu aan, hoe die toegetakeld is. Verschrikkelijk.

En ouders van Anne, mocht u wellicht meelezen, bij deze.

Iedereen, wees maar gelukkig, meeste mensen die ik op GS tegenkom, zijn welvarend, maar geluk is wat er toe doet.

Dus.

GKJP | 08-05-22 | 21:06

De GGZ is al jaren zieker dan haar cliënten.

Cor Netto | 08-05-22 | 21:06

Iemand van jullie een tijdje geleden nog "the Joker"gezien?

Captain-Kangaroo | 08-05-22 | 21:03 | 1

Hugo is dagelijks op twatter te volgen.

Frau Merkel | 08-05-22 | 21:09

Er heersen hier enkele misvattingen.
Bijvoorbeeld het idee dat ze "genezen " patiënten weer in de maatschappij kunnen zetten.
Ze doen dit met 1 reden.Namelijk als er niemand terugkeert in de maatschappij lijkt het alsof ze falen en komt er minder geld binnen.
Een crimineel zei eens dat het echt wel makkelijk is om gedrag te simuleren.
Jij hebt een doel en de instelling wil geloven dat ze mensen kunnen veranderen.
De instellingen ontkennen keihard dat faken niet lukt maar als er fouten gemaakt worden ligt dat niet aan hun maar aan de re factoren.
Daarbij is verantwoordelijkheid slechts een woord en zijn er nooit échte consequenties

pejoar | 08-05-22 | 20:58 | 1

Zolang in Nederland de cultuur blijft bestaan dat zodra je faalt je wordt weggepromoveerd, zal er never nooit iets veranderen.

Rdock | 08-05-22 | 21:02

Dikke lap tekst met waarheidsbommen. De wereld van De Zorg in Nederland is inderdaad kapot. En om de auteur te quoten: wat een k*tland!

Cunts-en-kitsch | 08-05-22 | 20:58

Elke prutser die iets zou moeten zeggen of beslissen over een ander zou zich moeten schamen voor de zin:
"Nog nooit heeft het opleggen van gedachten, gevoel of gedrag, anders dan waar dat rechtstreeks en objectiveerbaar de fysieke integriteit van een ander schaadt, tot iets goeds geleid".
Het zou moeten leiden tot een automatisch ongeschikt vinkje bij de volgende categorien : Logica, Nederlands en communicatieve vaardigheid en ergens aan mee mogen doen of denken.

JohnKarma | 08-05-22 | 20:55 | 1

Ach, "schaadt" zou kunnen worden vervangen voor "in het geding is". Verder eens met de stelling.

Duwbak_Linda | 08-05-22 | 20:59

De GGZ lijkt vooral als doel te hebben om zichzelf in stand te houden. Daar past daadwerkelijk helpen of zelfs misschien genezen niet in. Dat is een manco van meer diensten die een bedrijfstak zijn geworden.

PolarWolf | 08-05-22 | 20:53 | 1

Normaliter bepaalt de vraag het aanbod, bij de GGZ is het andersom.
Voor iedere al dan niet verzonnen kwaal is wel een therapeut, piskijker, coach of andere bosneuker beschikbaar.

gestoptmetroken | 08-05-22 | 21:09

Waarom zou het een onderbetaalde en kapotbezuinigde GGZ nog maar iets kunnen schelen? Je krijgt waarvoor je betaalt.

* Il Principe * | 08-05-22 | 20:47 | 2

Je betaalt voor wat je niet krijgt is het probleem naar mijn mening.

Pensionista | 08-05-22 | 22:13

@Pensionista | 08-05-22 | 22:13:
En jouw mening is gebaseerd op jarenlange ervaring in de geestelijke gezondheidszorg of op je onderbuik?

* Il Principe * | 08-05-22 | 23:39

Ik heb eerlijk gezegd maar een vraag. Hoe komen crimi's, terrors en psycho's aan pipa's en waarom onschuldige burgers mogen zich niet tegen hun bewapenen? 2A invoeren, ook hier graag. En voordat jullie beginnen toen we nog tegen de paella mannetjes vochten bij onze onafhankelijkheid was de burgerij ook bewapend.

Graaf_van_Hogendorp | 08-05-22 | 20:45 | 3

Je kunt je afvragen of de prijs die wij betalen om onze gestoorde medemens een (zoveelste) kans te geven nog te verantwoorden is. Ondertussen stromen de psychisch gestoorde mensen, gekweld door de diverse oorlogen hier maar binnen. Je kunt je ook afvragen welke extra druk dat op de GGZ legt. Ik stel maar een vraag ....

Rdock | 08-05-22 | 20:55

@Rdock | 08-05-22 | 20:55:
Gelukzoekers, immigranten, vluchtelingen, letterbak-vervolgden etc. zijn bij leven al heilig verklaard door de naïeve dwazen.

gestoptmetroken | 08-05-22 | 21:04

Het schijnt kinderlijk eenvoudig te zijn om aan vuurwapens te komen. Ik vermoed dat het meeste van dat wapentuig uit het voormalige Oostblok komt, en uit de Balkan. Servie heeft na de VS de hoogste vuurwapendichtheid met 80 wapens per 100 inwoners. In Nederland mogen burgers geen wapens bezitten, omdat men de Oranjes hoe dan ook wilde beschermen in geval er ooit een opstand of revolutie zou uitbreken.

Asteroid-B612 | 09-05-22 | 06:17

Alsof men alleen bij de GGZ allerlei Excelsheets moet invullen, volgens mij is dat inmiddels overal al de standaard. Wiegel zei het vroeger al eens:
er moet weer gewerkt worden!
Dat was ten tijde dat de WAO meer dan 1 miljoen niet betalende - maar wel profiterende - leden had...

Rdock | 08-05-22 | 20:43 | 2

Idd, ik werk bij een multinational ook daar wordt je inmiddels debiel van de exel sheets en rapportages, kost inmiddels een hele dag per werkweek. Mijn vrouw staat in de basisschool voor de klas, daar is het zo mogelijk nog erger. Een knokpartijtje tussen twee leerlingen levert al een shitload aan rapportages op dat wil je niet weten.

Crankhead | 08-05-22 | 21:01

Loop een bij zo'n GGZ instelling naar binnen. Je ziet alleen maar vrouwelijke psychologen. Het lijkt soms een betaald praatclubje. Dus lig niet te zeiken over man-vrouw verhouding.
Basis onderwijs hetzelfde.

shimanski | 08-05-22 | 20:42 | 1

Ik ken iemand die onderwijzer was.
Hij was het zat om eeuwig in het verdachtenhoekje te moeten zitten, omdat hij met jonge kinderen omging.
Het is dus een man.

snapal | 08-05-22 | 20:51

Juni 2018, als reflectie over Michael Panhuis.

"Dat concluderen de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd in twee onderzoeken.

Conclusies uit rapport:
Behandeling Michael P. schoot tekort.
Draaide vooral om agressie, niet om zedenverleden.
Risico's voor maatschappij waren niet bekend.
P. mocht al snel zonder begeleiding naar buiten.
Structurele tekortkomingen in stelsel forensische zorg.
Klinieken richten zich te veel op patiënt in plaats van beschermen samenleving.
De OVV stelt dat in de vier jaar dat P. behandeld werd, nooit is nagegaan welke risico's van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw in de fout zou gaan." nos.nl/artikel/2277927-vernietigende-...

Vier jaar later, exact dezelfde fouten, er is NIETS veranderd of geleerd.

Feynman | 08-05-22 | 20:41 | 3

Je kijkt nu naar de GGZ als één geheel en dan ga je snel de fout in zoals ook hier.

Wat met Panhuis verkeerd ging, is dat hij uit TBS kwam (een prima maatregel, maar waar ook fouten gemaakt worden) en naar een forensische afdeling bij Altrecht of een afsplitsing daarvan ging, weet dat niet meer precies. Een forensische afdeling is echter NIET hetzelfde als een TBS kliniek. Er werd ook onderkent dat Panhuis daar nooit terecht had mogen komen en die afdeling kreeg niet alle informatie. Nou, dan heb je de ingrediënten voor een drama wel binnen hoor.

Ook hier weer doorgeslagen bureaucratie en de bepalende invloed van managers. In dit geval is het binnenhalen van zware gevallen lucratief want dat betaald nu eenmaal goed. Daar kijkt de manager naar, niet of die afdeling wel toegerust is.
Dat laatste bleek ook niet het geval, aldus het onderzoek. Te weinig personeel en vaak niet voldoende opgeleid. Dat zegt niets over hun inzet, want reken maar dat ze hard werken. Hard werken is echter niet hetzelfde als voldoende kennis hebben. Ze zijn door managers gewoon in de steek gelaten.
In principe moet je als arts of verpleegkundige wel staan voor wat je wel en niet kan, maar als je dat echt doet, dan krijg je in een organisatie grote problemen, dat kan ik Jesuit ervaring zeggen.

Nuuk | 08-05-22 | 20:55

@Nuuk | 08-05-22 | 20:55: Panhuis kwam juist niet uit TBS, maar uit een P.I.
En de privacywetgeving stond niet toe dat informatie over zijn zedenverleden naar de forensische instelling werd overgedragen.
Volgens mij kwam door Panhuis juist aan het licht dat een gedetineerde zelf TBS kon weigeren en is dat nu moeilijker geworden. En wordt informatie voortaan automatisch overgedragen ipv dat een gedetineerde daarvoor kan kiezen. Zoiets staat me iig bij.

Bataafje | 08-05-22 | 21:15

@Bataafje | 08-05-22 | 21:15:
Dat kan, ik had dat niet zo paraat. Nu je het zegt, was dat geloof ik inderdaad een ernstig punt: Panhuis weigerde TBS en de rechter zegt dat dit vervolgens niet op te leggen is. Hiddema heeft in de TK nog genoemd dat dit echt onzin is en uitleg hoe een rechter wel degelijk een niet meewerkende veroordeelde tot TBS kan veroordelen.

Blijft in ieder geval dat Panhuis in Den Dolder op een afdeling kwam die niet toegerust was voor types zoals hij, en ze wisten het niet. Dat is echt een vreselijke misser en ga er maar vanuit dat dit vaker het geval is.

Nuuk | 08-05-22 | 21:24

Ook een paar niveautjes lager herkent zich in het door een psychiater geschetste beeld. Er lekt in de zorg zo ontzettend veel energie weg door geneuzel en randvoorwaarden. We hebben een monster gecreëerd.

Duwbak_Linda | 08-05-22 | 20:36

Ik heb een keer een donkere periode in mijn leven gehad, en heb een soort werkster toegewezen gekregen die dan wekelijks op gesprek zou komen. De twee ontmoetingen bij mij thuis kwam eigenlijk neer over praten over koetjes en kalfjes. Ik wist al hoe laat het was en zei al direct; luister dit gaat niet werken, dit is niet voor mij weggelegd, en heb uiteindelijk mijn eigen plan getrokken. Jaartje naar dato een eigen zaak begonnen en de fruit ontdekt wat succes voor mij als persoon betekend. Sindsdien in zoveel opzichten vooruit gegaan en nu 14 jaar na dato nog steeds meer dan tevreden.

Soms moet je in het leven een opoffering maken om ergens anders te komen. Maar dat zeggen ze vaak niet bij zulk soort hulp instanties. Want als je een manier vond om eruit te stappen en te werken aan jezelf dien je niet langer hun eigen agenda. Let wel dat dit natuurlijk niet voor iedereen weggelegd is; het neemt motivatie, bereidwillendheid en natuurlijk fucking harde inzet.

Krachtkoe | 08-05-22 | 20:29 | 1

Precies dit.

Zelf ooit rechtzaken e.d. meegemaakt voor gedwongen zorg. Een andere patient wilde mij koppelen aan een van de Moskowicz advocaten. Hij had hele dossiers en was de hele dag ermee bezig.

Ik probeerde hem duidelijk te maken dat dit exact de bedoeling is: alle psychiaters (5000 e de maand?), bewakers (2000 e de maand?), verplegers (3000 e de maand? deze hebben nog iets van hart voor de zaak overigens), vooral ook alle managers (5000 e de maand?) willen zo veel mogelijk procedures over een zo lang mogelijk tijd. Liefst met rechtszaken waarbij er een stuk of 10 man ziekenhuizen bezoeken (4000 e de hoofd gemiddeld per maand?), BIG PHARMA (40000 e de maand?) Dit is de agenda, niks meer niks minder. Dit is het verdienmodel.

Helaas snapte hij het niet. Moskowicz de beste advocaat van NL zou hem er wel uitkrijgen. Ik probeerde hem nog te vertellen dat ook Moskowicz zo veel mogelijk en zo lange mogelijke procedures heeft maar zat al psychologisch vast. Moskowicz de beste advocaat van NL zou hem eruit halen en dat was het dan.

Ergo: iedereen die bij hem betrokken was rendeerde over zijn rug heen terwijl hij er vele malen slechter van werd.

Tragisch

Mijn eigen tactiek was om vooral niks te zeggen, nergens antwoord op te geven want ik doe niet mee 'met dit circus' en dan alle bedragen opnoemen hoeveel iedereen over mijn rug heen verdiend. Toen waren ze er heel snel klaar mee. En ook constant vragen op welke grond ze alles vaststellen want meer dan 50 % van de waarnemingen is volgens mij een psychose van de GGZ zelf.

Laatst wilde ik mijn dossier laten vernietigen (meer als 10 jaar geleden), staat er letterlijk op de site dat je je identificatiebewijs moet opsturen.

Het kostte mij echt veel moeite om duidelijk te maken wat er op hun eigen website staat, heel de tijd de reactie 'ja, je moet een kopie opsturen', terwijl mijn punt was dat er op de website staat dat je je identificatiebewijs moet sturen wat natuurlijk fucking sick is. Ik had bijna voor de gein gewoon mijn paspoort opgestuurd.

Als je er in gelooft is iedereen gek.

huh!? | 08-05-22 | 20:57

Excel-managers? Het is al begonnen met de stopwatch-managers die vastgestelde verzorgingstijden gingen verzamelen, daarbij driftig geholpen door het meer streberige deel van het personeel.
Het gaat alleen maar om geld. Hoe minder naar patienten/clienten en de werkvloer hoe meer naar het management!

Petrus Poortwachter | 08-05-22 | 20:29

Vrouwen zijn integendeel overbetaald. Ze krijgen niet alleen minstens hetzelfde als hun mannelijke collega's voor hetzelfde werk (én hetzelfde aantal uren uiteraard), maar ze hebben ook véél meer kans op promotie.
De psychiater moet hoogdringend eens naar de psychiater om zich te laten nakijken.

Nonkel Frituur | 08-05-22 | 20:26

Heb al jaren een grote afkeer van die managers cq papiertijgers maar ik ben een roepende in een lege woestijn die tientallen jaren van de aarde verwijderd is. Begin jaren tachtig zag ik al een ketering en je doet er geen flikker aan, gewoon een beetje mee huilen met de rest, net zoals die woke en gender zooi de tijd zal het leren. Realiteit is kompleet weg. Maw als je eerlijk bent word je voor gek verklaard en kom je echt niet verder. Maar voor de rest gaat het wel goed hoor.

abeltasman | 08-05-22 | 20:24 | 1

Als je meedoet met de managerswaanzin en keurig alle doelloze zaken afhandelt en gewoon accepteert dat het een regeltjes en procedures doolhof is zonder uitgang dan kan je maandelijks met een goed salaris thuiskomen zonder gezeik aan je kop. Je draagt alleen niets wezenlijks bij. Moet je tegen kunnen.

Zapata10 | 08-05-22 | 20:33

Mijn vader heeft door een ouderdom depressie ook enige maanden in een GGZ instelling in Bakkum gezeten . Ik heb met eigen ogen mogen aanschouwen wat voor een overgeorganiseerde klerezooi het daar was.
Mensen komen echt niet zo'n instelling meer uit . Het enige wat er op het programma stond was beetje kleien en poppetjes tekenen .
Naast de instelling was een dierentuintje en het eten binnen de instelling was ongeveer van dezelfde kwaliteit als wat bewoners voorgeschoteld kregen.
Ik ben dikwijls met de tranen in mijn ogen van ellende naar huis gereden, omdat ik ongelofelijk veel medelijden had met de mensen die daar verbleven. Een grote grove schande was het !

leo59 | 08-05-22 | 20:23

Als je kijkt naar de werkloosheid onder psychologen en psychiaters, dan is dit volledig een allocatieprobleem. Genoeg mensen hebben ervoor gestudeerd, genoeg mensen hebben direct adequate hulp nodig, deze twee groepen niet aan elkaar koppelen geeft meer maatschappelijke schade dan er ooit directe kosten kunnen zijn. Waarom laten we al deze mensen met een uitkering thuiszitten, terwijl hun patiënten vanuit de wachtlijst hele families ontwrichten en hun kinderen liever een trauma cadeau doen, dan een afgeronde opleiding.

Feynman | 08-05-22 | 20:23 | 3

Spijker.
Kop.
Raak.

Wijze uit het Oosten | 08-05-22 | 20:56

En zo is het. Proost

niv01 | 08-05-22 | 21:01

Wat ik begrijp is dat velen het werk niet meer sankunnen
Eigenlijk kunnen ze niet zoveel behalve pillen voorschrijven
En er zijn ook veel geirriteerde psychologen
Behalve degene die nog in opleiding zit
Vaak nemen ze patient aan en komen er dan achter dat ze niks voor je kunnen doen
Nog erg frustrerend ook met coaches er tussen etc

Therrie | 08-05-22 | 22:51

Hoe verrot het "sociale vangnet" is weet je pas als je zelf noodgedwongen er mee te maken krijgt, als het nu gaat om zorg, (bij of om)scholing, werk of woonruimte.

Reebensteeltje | 08-05-22 | 20:23 | 1

exactly

huh!? | 08-05-22 | 21:12

Stijgende prijzen in winkels . Onbetaalbare woningen , schandalige prijzen aan de pomp , bouwmaterialen enz enz . En dan wordt de rode loper nog uitgerold voor mensen die hier nog niks hebben bijgedragen en ook nooit gaan doen . Je zou van minder zot worden .

likmegaties | 08-05-22 | 20:23

Een verwarde man (geen Moslim deze keer) vermoord een aantal mensen.
En wat is het probleem?
Dat herintredende en parttime werkende vrouwen minder verdienen.

Osdorpertje | 08-05-22 | 20:22

De meeste mensen verwachten dat elk mens dat geboren wordt 100% geschikt is om 100% ondergeschikt mee te draaien in onze economie. Nou nee, dat is niet zo. Gelukkig wel een heleboel maar toch niet allemaal. Maar er wordt wel steeds druk gelegd op de mensen bij wie dat gewoon niet is aangeboren. En die druk kan mensen daardoor helemaal gek maken. En Rutte trekt zich daarop af: niemand aan de zijlijn. Er zijn gewoon mensen die je maar beter comfortabel aan de zijlijn kan laten staan.

Leptob | 08-05-22 | 20:21 | 6

Waarheid als een koe. Een werkend mens is geen mens meer, maar een productiefactor. Als er ergens met een loupe een constuctiefoutje te vinden is, staat men aan de zijlijn. Hoe graag men ook mee wil doen.

HomoBorealis | 08-05-22 | 21:18

@Duwbak_Linda | 08-05-22 | 20:55: Het sluiten van de sociale werkplaatsen om die reden was geen strak plan. Mensen laten doorwerken tot 70 jaar ook niet.

Zapata10 | 08-05-22 | 21:19

Participatie wordt als dwangmiddel gebruikt id

Therrie | 08-05-22 | 22:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Ieder opgelost probleem is een gemiste winstkans, bedenk dat wel.
Heeft D'66 al voorgesteld snel meer managers te importeren? Werkwerkwerk.

funda | 08-05-22 | 20:20

Zeer herkenbaar dat stuk over managers, lijstjes voor dit en dat, en zus en zo. Wachtlijsten, psychiaters die vooral nog bezig zijn met contacten (en dus declaraties) afvinken.
Het gedoe met gender en aanverwante hip gedoe, gaat mij gelukkig nog voorbij, maar het zal zeker waar zijn dat het gif van woke en gender ook in de GGZ binnenkomt.

Ik heb patiënten meegemaakt die van sekse veranderden. Dat was in een tijd dat je eerst een gedegen onderzoek kreeg voor er iets gedaan werd. Tijdens het lange traject tot “ombouwen” bleef iemand ook psychologisch in behandeling. Logisch ook. In die tijd zeker want een goede behandeling stond voorop, niet zoals nu het krijsende “recht hebben op” en schermen met discriminatie als er enige vragen gesteld worden.

De GGZ heeft ook een kerntaak, namelijk de zorg aan mensen in psychische nood. Over de jaren heen heeft de GGZ zelf mee gewerkt aan eindeloze zorgpaden en binnenhalen van problematiek die niet direct bij de GGZ ondergebracht hoeft te worden maar wel lekker declareert en niet te moeilijk is. Zo bouw je vanzelf een woud aan behandelingen op, terwijl het aantal zorgverleners niet gelijk toeneemt. Wachtlijsten dus, vooral daar waar nood hoog is want dat is meestal ook de lastige GGZ problematiek. Hand in eigen boezem mag dus wel.

Er is echter ook een probleem dat een niveau hoger speelt en dat is hoe het Nederlandse bestuur in elkaar zit. We doen net alsof afgetimmerd coalitie accoorden, volgzame volksvertegenwoordigers van politieke partijen, bureaucratie in onderwijs, zorg, gemeentelijke dienstverlening enzovoorts, los van elkaar staan. Dat is het niet. Er is een verziekte “bedrijfscultuur” waarbij het centrale begrip “wantrouwen” is. Alles moet gecontroleerd, alles moet verantwoord worden. In de kern niet verkeerd, maar in een doorgeslagen cultuur is het slopend voor werkelijk alles.

In de gezondheidszorg moet enorm veel geregistreerd worden en het is zo erg dat dit een ontwikkeling is die zichzelf groter maakt een soort van AI uit dystopische films. Iedereen gaat er maar van uit dat controle en protocollen inbouwen goed is. Zo ken ik tal van voorbeelden waarin instellingen, ziekenhuizen zeggen dat iets van de verzekeraar “moet” terwijl dit niet zo is.
Managers gaan niet naar hun werk om te treiteren, maar niemand weet nog waarom we dingen doen zoals we ze doen. Een vraag stellen mag. De direct leidinggevende zal het er mee eens zijn, maar dan komt het. De vraag gaat hogerop en verder hogerop en niemand weet het antwoord. De reactie is dan het probleem te negeren of een niet onderbouwd “ja maar het moet nu eenmaal”. De ellende houdt zich zo zelf in stand zonder dat er een een dwingend idee achter zit.

Er zijn wel zorgverleners die buiten de gebaande laden treden. Een bekend voorbeeld is de thuiszorg van Buurtzorg die weigeren met managers en afspraken met de verzekering te werken. De GGZ heeft overigens een afsplitsing van deze club die precies zo werkt. Een zeer succesvolle formule die veel aandacht uit buitenland krijgt. Patiënten, werknemers: allemaal blij.
Toch is dit tot stand gekomen niet dankzij verzekeraars en overheid, maar ondanks! Een en al tegenwerking en wantrouwen en pogingen ze in het keurslijf te drammen want dat is de rode draad in alles in bestuurlijk Nederland. De overheid is onze hoeder en burgers zijn onnozele kinderen.

Nuuk | 08-05-22 | 20:20 | 4

@MickeyGouda | 08-05-22 | 20:31:
Dat kun je wel ondertekenen, maar de verzekeraar betaalt pas als de papierwinkel op tafel ligt. De patiënt speelt hier geen enkele rol in. De patiënt is de reden van het bestaan van de winstgedreven zorgverlener. Het oplossen van een probleem laat een inkomstenbron verdwijnen en dat kost geld.

Frau Merkel | 08-05-22 | 20:55

@Frau Merkel | 08-05-22 | 20:55:
De hoogste tijd om de macht van de zorgverzekeraar wettelijk te beperken!

MickeyGouda | 08-05-22 | 21:19

@MickeyGouda | 08-05-22 | 21:19:
Dat is iets, maar je moet wat doen aan de hele structuur van wantrouwen en controle in Nederland. Instellingen leggen zich bv ook veel bureaucratie op, die in het geheel niet wordt gevraagd door verzekeraars.

Nuuk | 08-05-22 | 21:53
▼ 1 antwoord verborgen

Er zullen altijd meer gekken buiten een inrichting lopen dan er veilig binnen achter de dikke deur zitten. Een risicoloze samenleving bestaat niet.

theo-is-dood | 08-05-22 | 20:18 | 2

Dat heeft ook nooit iemand beweerd, dus dat lijkt me het ultieme stroman-argument.
Ideaal voor Rutte c.s. eigenlijk.

funda | 08-05-22 | 20:24

Het verschil is echter dat er nu steeds meer en meer verwarde mensen buiten lopen die juist wel naar binnen willen.

J-van-de-Bontekoe | 08-05-22 | 20:28

"De verwarde mannen" is de naam van mijn nieuwe band.

Asteroid-B612 | 08-05-22 | 20:17

Dit land heeft 150 'Pieter Omtzigt-en' in de tweede kamer nodig. Vooral om als regering van NL weer een beetje oog te krijgen voor de burgerts waar ze de vertegenwoordigers van zouden zijn.

der Schweinigel | 08-05-22 | 20:13 | 3

Dat zou niet goed zijn voor het zelfmoordpercentage onder ex-parlemantariërs en hoge ambtenaren.
* bel 113 als u hierdoor rare plannen krijgt, of ex-parlementariër bent.

marcoplarco | 08-05-22 | 20:19

150 Kamerleden was voordat verantwoordelijkheden links en rechts naar de EU en de gemeenten vlogen. Een kleine parlementaire taskforce van 10 man, 10 vrouw en 1 onzijdig lijkt me in deze tijd wel genoeg.

funda | 08-05-22 | 20:27

@funda | 08-05-22 | 20:27:
De lobbyverenigingen zijn het probleem. De politieke partijen hebben de boel gekaapt en de binding tussen Tweede Kamer en burger afgeknepen.

Frau Merkel | 08-05-22 | 20:56

Een patiënt is een medemens die lijdt en hulp nodig heeft.
Een cliënt is iemand die een product wil hebben en geld oplevert.

Het verschil is dat bij cliënt elke menselijkheid en pijn uit het verkoop-verhaal is verdwenen. En het is zogenaamd iets goeds om een patiënt een cliënt te noemen. Dat is opmerkelijk genoeg bedacht mensen die niet met de handen aan het bed staan.
Stop dan nog even wat manager met bedrijfskunde-studies in de zorg en de rest gaat vanzelf kapot.
Wal-ge-lijk.
En dom. Want op een dag heeft iedereen een keer zorg nodig.

Verpleegkundigen lopen weg. Dit is niet waarom ze dit werk zijn gaan doen. Idem politie, defensie en onderwijs.

Onderwijs heeft hetzelfde probleem. Kijk voor de lol ook even wie het meeste jobhopt. Dat zijn over het algemeen niet de docenten. Maar carrière-tijger. Want carrière maken is goed voor iedereen. Ook als het ten koste van iemand anders gaat.

AdvocatusDiaboli | 08-05-22 | 20:12 | 2

Ik snap het wel waarom een cliënt een cliënt heet en geen patiënt. Door GGZ-klanten cliënten te noemen kan de overheid altijd zeggen dat de klant er zelf voor gekozen heeft.

Alexander des Burgus | 08-05-22 | 20:20

Huisartsen dreigen ook massaal te stoppen. Die worden ook helemaal ziek van de regeltjesdrift. Zo een 30 jaar geleden hadden we een gezondheidszorg die niet perfect was maar wel voldeed. Ja er waren wachtlijsten zoals nu maar het was nog leuk om er te werken. Nu maken ze bijna ieder beroep kapot met procedures, regeltjes en efficiëntieslagen. www.dutchhealthhub.nl/artikel/huisart...

Zapata10 | 08-05-22 | 20:23

Mijn werkelijkheid als laat-gediagnosticeerde autist is erbarmelijk. Tientallen psychiaters, psychologen en allerhande therapeuten heb ik geraadpleegd, op zoek naar hulp. Ik zat bij de eerste psychiater op mijn twaalfde, de laatste psycholoog verliet ik toen ik 52 jaar oud was. En geen enkele van deze 'professionals' wist wat er met me aan de hand was, maar allemaal dachten ze wel me te kunnen helpen. Ja, van de regen in de drup. Totdat ik tegenover een dame zat zonder professionele opleiding maar met veel levenservaring, die tegen me zei: 'volgens mij ben je een autist'. Twee jaar later had ik de officiële diagnose en wist ik wat mij scheelde. Niet dankzij de geestelijke gezondheidszorg, die mij veertig jaar lang aan mijn lot had overgelaten. En weet je wat de reactie van mijn huisarts was toen ik haar dit verhaal vertelde? 'Ja maar autisme is ook lastig.' I rest my case.

Albert61 | 08-05-22 | 20:09 | 1

weet je waarom ze je geen diagnose willen geven? Ze willen geen ZW uitkering verstrekken.

RdeFriesch | 08-05-22 | 20:50

Zal ik u eens wat vertellen?
Mannen en vrouwen worden al decennia lang hetzelfde betaald in Nederland.
Maar, vrouwen hebben soms minder gewerkte jaren omdat ze voor de kinderen wilde zorgen waardoor ze binnen dezelfde functie in een lagere salarisschaal komen als ze weer herintreden.
En vrouwen kiezen er ook vaker voor om parttime te werken waardoor ze minder verdienen dan een fulltime salaris.
De enige twee redenen die kunnen leiden tot een lager salaris zijn eigen keuzes, niet een onrechtvaardige samenleving.

Osdorpertje | 08-05-22 | 20:08 | 2

Bingo

willem n | 08-05-22 | 20:18

Er zijn ongeveer 19 factoren bekend die het verschil verklaren. 2 tot 4% was volgens het Bundesrechnungshof nog niet verklaard, maar ook nog niet alles was onderzocht. Een heleboel gezeik om fucking 2%.

Frau Merkel | 08-05-22 | 21:01

Heb dmv een doorgedraaid familielid kennis gemaakt met de GGZ. Slappe neuzel gesprekken en eind van liedje na telefonische smeekbedes tot opname op het laatst maar de politie gebeld die uiteindelijk voor spoed opname heeft gezorgd. Was de zoveelste keer vertelde agent.
NB: GGZ afdeling zat behoorlijk vol met Polen en andere allochtonen

Cornelis12 | 08-05-22 | 20:06 | 1

Precies dit, los van je nabericht want dat weet ik niet. Sociaal werkers die vanuit eigen ellende hun pad hebben gekozen en vervolgens het zand in de wielen worden omdat ze eindelijk iets te zeggen hebben.

R. Skickr | 08-05-22 | 20:14

Voortschrijdend inzicht. Deze dingen waren 40 jaar geleden de normaalste zaak van de wereld voor mijn ouders en dan nog was ik onhandelbaar en moest ik naar het Riagg of Mob hoe het ook moge hebben geheten:

Meeroken
Geen autogordel om achterin
Onbereikbaar zijn
Uren in de zon
Heitje voor karweitje bij die rare alleenstaande buurman
20 meter hoge bomen klimmen
Zonder licht fietsen
Corrigerende tik al dan niet van je leraar of je stiefvader

Iedereen is gek. Alleen de normen en maatstaven veranderen. GGZ, wat is dat? Hebben die ergens voor gestudeerd?

R. Skickr | 08-05-22 | 20:05 | 1

- Meesterlijk gitaarspelen met 2 vingers!

funda | 08-05-22 | 20:31

Rijkhalzend doet pijn aan de ogen; moet zijn reikhalzend.

De tweede alinea: “We betreuren dit incident ten zeerste...." vat de kern samen. De gezondheidszorg zit door overbelasting (vanwege overbevolking?) tegen een gezondheidsinfarct aan.

drs.Nee | 08-05-22 | 20:04 | 1

Omdat alles moet worden opgelost door de overheid (right...) is rijkhalzend hier correct.

skoftig | 08-05-22 | 20:26

Wat een illusie dat je dit soort ellende kan voorkomen. Sommige mensen zijn gewoon slecht. Daar heb je geen psychiater voor nodig.

Vula | 08-05-22 | 20:03 | 1

Kan best, maar extreem geweld (moord) door 'verwarden' neemt toch echt wel toe. Bevolking groeit te snel en maatschappelijke instellingen zoals GGZ groeien niet mee, maar wordt juist op bezuinigd.

Bataafje | 08-05-22 | 20:14

Kritiek op de excel-pushers? Deze kersverse, energieke voorzitter zien we nooit meer terug.

marcoplarco | 08-05-22 | 20:01 | 2

Alles maar dan ook alles bij de overheid is doordrenkt met doelloze bureaucratie.
Van Excel sheet terreur tot ITIL hel. De procedures en de regeltjes zijn het doel geworden de rest is bijzaak. Zo zie je op 10 operationele krachten al heel vaak 8 managers die de 10 krachten moeten aansturen. Die operationele krachten rennen gillend weg.

Zapata10 | 08-05-22 | 20:07

Maar het probleem meneer, dat blijft

AdvocatusDiaboli | 08-05-22 | 20:13

Vroeger stond Nederland bekend om hoge belasting, maar de overheid regelde daar ook veel dingen best goed voor.
De belasting is niet minder geworden, maar wat krijg je er nu nog voor?

I am paying taxes, what am I buyin' - Fred Wesley & the J.B.'s
www.youtube.com/watch?v=CJY1-XoYFbc

Zeurders | 08-05-22 | 20:00 | 1

Nu ja, CDA/D66/VVD wilden alles uit de samenleving halen waar veel belasting voor nodig was. Privatiseren maar want de markt kan het beter en veel efficiënter en goedkoper. Daar zijn ze heel goed in geslaagd. Behalve in het verminderen van de belastingen en het kleiner maken van de overheid zoals al veertig jaar wordt beloofd. (Lubbers)

Zapata10 | 08-05-22 | 20:15

Zou ook over het onderwijs kunnen gaan. Daar steft het ook van de managers, materiedeskundigen, coördinatoren en hoe ze nog meer mogen heten. Die opvreters worden ook allemaal volledig in beslag genomen door exel-sheets e.d. Een leerling zien ze zelden of nooit. Maaar ja, kwakliteitsbewaking! Dat, terwijl je de kwaliteit van een school gewoon kunt aflezen van de smoel(en)(tjes) van de leerlingen op de gang of op het plein. Heb je helemaal niet zo'n godvergeten 'kwaliteitsmanager' voor. nodig. Heb twintig jaar wiskunde gegeven maar ben er mooi uitgestapt. Omwille van de 'kwaliteit' wordt het zinvol werken je onmogelijk gemaakt.

Peter Rottevanger | 08-05-22 | 19:59

Terecht signaal. Overhead bij de meeste zorgorganisaties is schrikbarend hoog. Bijzondere is dat de organisaties die wel de boel op orde hebben ook gestraft worden, want die komen bij follow the money op een zwarte lijst te staan, omdat ze te veel winst maken.

Keutels | 08-05-22 | 19:56

Vier regeringeren Rutte en land naar de filistijnen. Putin kon beter rutte en co + milieu groeperingen inhuren.Daar sloop je ieder land mee.

van stampij | 08-05-22 | 19:53

Er gaan een heleboel zaken fout in de GGZ maar er gaat ook heel veel goed.

thanseeuwen | 08-05-22 | 19:50 | 4

Goed? Ik vraag het je af. Ik gok er eerder op dat patiënten met een neplach weglopen.

Warhead | 08-05-22 | 19:57

Sommige zaken zijn ook heel erg lastig en moeilijk. Wat doe je met zorgmijders? Wanneer laat je ze gaan, wanneer beperk je iemand zijn of haar vrijheid. Vaak zijn de ergste gevallen zorgmijders zonder ziekte besef.

thanseeuwen | 08-05-22 | 20:32

Wat is de definitie van 'goed' op het ogenblik? Ik blijf graag op de hoogte.

funda | 08-05-22 | 20:33
▼ 1 antwoord verborgen

Ach, een psychiater in loondienst pakt 80 max 90k per jaar.
If you pay peanuts....

BoerKoekoek | 08-05-22 | 19:50 | 7

@Boompjeoud | 08-05-22 | 19:59: Ik hoor ook veel ellende aan van mij werkgever, elke dag, maar daar krijg ik maar 2700 bruto voor op basis van 40 uur per week.

TonAlias | 08-05-22 | 20:20

@Veepert | 08-05-22 | 20:03: jaja, boven de balkenende norm met een beetje pseudo-dokteren. Die tijd is lang voorbij.

AntiZanicz | 08-05-22 | 20:33
▼ 4 antwoorden verborgen

Mensen die uit oorlogsgebieden komen hebben ook recht op hulp.
Tja.
En dan zijn er nog stakende tolken.
T is wat hè...
Diversiteits-quotum, dat gaat alle problemen oplossen.

Is dit nog nieuws? | 08-05-22 | 19:46 | 1

Tja ach, als ik deze of gene vertel dat onze economie vooral groeit doordat nieuwe aanwas vooral consumeert door belastingverhogingen staan ze met de oren te klapperen.
Demense zien geen grotere verbanden. Asiel/gelukszoekers zijn primair zielig. "Wat zou je doen als je het zelf was?"

Vandaag aan de moederdagsdis weer een uitgebreide klaagzang over de woningmarkt. Ik heb er niet eens meer aan mee gedaan. Ik stem PVV, dat weten ze, en daarmee is voor mij de kous af.

WasHetMaarMakkelijk | 08-05-22 | 20:09

GGZ=mosterd na de maaltijd
GGZ=als het kalf verdronken is dempt men de put

Je zult slachtoffer of nabestaande zijn.....

MK27 | 08-05-22 | 19:45 | 4

GGZ=DSM=geldbedrag. De psychiater schrijft de pillen uit maar de verzekeraar bepaalt uit welke middelen de psychiater mag kiezen. Met geestelijke gezondheidszorg heeft het al lang weinig meer te maken.

Veepert | 08-05-22 | 19:57

Klopt wel dit

Therrie | 08-05-22 | 22:59
▼ 1 antwoord verborgen

Gaaf land

WillSchmidt | 08-05-22 | 19:44

Exelmanagers dit woord zit sinds een jaar of 3 in mijn vocabulaire.

Geen enkele affiniteit met de bedrijfstak

Nico1000 | 08-05-22 | 19:43 | 5

Het is Excel wat je bedoelt....

TheseDays00 | 08-05-22 | 19:50

@Nico1000 | 08-05-22 | 19:46: Bedrijfsleven idem dito. Management by Excel, en (dus) kortetermijnvisie.

Wayfaring stranger | 08-05-22 | 20:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Het systeem os dus compleet begrijp ik uit de toelichting totaal verneukt door managers met totaal geen gevoel voor de GGZ, maar wel gek zijn om onmogelijke Excel sheets in te laten vullen, terwijl de goedwillende psychiaters nergens meer aan toe komen. Waarom dacht ik al in deze richting?

Jan, Leiden | 08-05-22 | 19:43 | 2

Omdat het zo langzamerhand voor iedereen duidelijk wordt.

ChalinaRosa | 08-05-22 | 20:14

@ChalinaRosa | 08-05-22 | 20:14:
Ik hoop het maar. Zie een tendens in die hele zorgsector die me steeds minder bevalt: de niet goede regie van veel en teveel managers en calculatoren.

Jan, Leiden | 08-05-22 | 21:09

Iedereen verdient een 8e kans.

Is dit nog nieuws? | 08-05-22 | 19:42 | 1

Acht maar?

Wijze uit het Oosten | 08-05-22 | 20:50

Deze gedreven voorzitter komt dus spoedig met een verklaring dat hij gehackt is oftewel dat het op een misverstand berust. Als hij echter halsstarrig blijft, komt er opeens een huisdoorzoeking wegens fraude, wat dan zes jaar gaat duren. Voor de rest verandert er niets, ook niet bij de volgende doden.

jan huppeldepup | 08-05-22 | 19:41

Waarom leest niet heel Nederland de kwaliteitstukken op GS? Het is om gek van te worden.

Normpje | 08-05-22 | 19:41

De geestelijke gezondheidszorg is dus kapot bezuinigd zodat er meer geld naar de bestuurslaag kon?

MickeyGouda | 08-05-22 | 19:37 | 6

Het is slim van de dader om de gemeenschap schuld aan te praten en zo zelf buiten schot te blijven. Het is niet waarschijnlijk de 'brief' authentiek is. Het lijkt mijn geen weg om zo een werkbare relatie op te starten.

AntiZanicz | 08-05-22 | 20:29

NB het is iedereen bekend dat het bezuinigingen hier vooral een VVD en CDA ding is geweest. Net als op onderwijs en defensie et cetera. Omzo de subsidie voor huis en auto in stand te houden. Vrindjes uit de wind , wat kan er mis gaan. Men stuurt Stef Blok om de woningmarkt te vermoeren ten behoeve van buitenlandse vrindjes.

AntiZanicz | 08-05-22 | 20:32
▼ 3 antwoorden verborgen

9 van mijn persoonlijkheden voldoen aan de diversiteitseis.

Kaas de Vies | 08-05-22 | 19:35 | 1

Welke ondertekend u?

reservebelgië | 08-05-22 | 19:48

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl