achtergrond

Geenstijl

Politie geeft toe: misdaad loont

Snoeihard rapport schetst zorgelijk beeld over onze nationale speurders

U zag het misschien al aan Ridouan Taghi die champagne wegtikte in Dubai terwijl u op uw kantoorbaan zat. Of u ziet het aan de 20-jarige jochies die in gloednieuwe Mercedessen door de stad lachgassen. Of u ziet het in de vip-ruimtes van feestjes waar onguur tuig met geld smijt alsof het confetti is. Het bewijs is overal: misdaad loont en de politie weet het ook. Daarbij krijgen de criminelen een helpende hand van de Nationale Politie die een puinhoop heeft gemaakt van de eigen organisatie. Dat blijkt wederom uit een snoeihard rapport over de zelfmoord van een undercoveragent, waarin niet alleen staat dat de afdeling Werken Onder Dekmantel (voor al uw spannende undercoveracties) onvoldoende ingreep bij signalen en faalde bij de begeleiding van de agent, maar wordt ook het bredere beeld geschetst van vriendjespolitiek, leiding met te weinig verstand van het specifieke werk en een keiharde angst- en afrekencultuur. Reden voor de politievakbonden om nogmaals te benadrukken dat de focus te veel ligt bij het blauw op straat en te weinig bij de recherche, de Dienst Specialistische Operaties niet met zijn tijd meeging en een achterstand opliep ten opzichte van criminelen, sommige onderdelen binnen de Nationale Politie zijn verwaarloosd en dat verdacht geld nog onvoldoende wordt afgepakt, waardoor, u raadt het al, misdaad loont. Plots zijn we niet meer verbaasd over de nieuwe Mercedessen die door de straten scheuren en de champagne die rijkelijk spuit op feestjes: met dergelijke politiepuinhopen hebben ze weinig te vrezen. 
UPDATE: En daar is het rapport. Nou ja, de conclusies en aanbevelingen, want de rest is vertrouwelijk. Grapperhaus kondigt maatregelen en meer onderzoek aan. 
UPDATE: Korpschef Henk van Essen erkent dat de politie ernstig tekort is geschoten bij de begeleiding van de medewerker.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.