Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Openheid en transparantie: de Haagse cultuuromslag die onder Rutte nooit zal komen

Dat Pieter ziek is, maakt Renske alleen maar beter

En dan nu zoals u van ons gewend bent nog even een paar koffertjes tekst over de inhoud en de verdieping. Of beter gezegd, een stukje verdieping over het gebrek aan inhoud. In de afgelopen maanden zijn veel woorden gewisseld, gevallen en niet zelden met enige frustratie uitgeschreeuwd over de Rutte Doctrine: het gesloten Systeem van Staat waarin de Kamer keer op keer, op keer, niet alle informatie en openbaarheid krijgt waar zij recht op heeft. En dat leidt tot diepe schendingen van de rechtsstaat, zoals het toeslagenschandaal heeft aangetoond. Het zorgt er voor dat de burger geen inzage krijgt in aanleidingen, ontwikkelingen en kosten van heftige, ingrijpende lockdownsituaties. En het vertroebelt het zicht op de innige banden tussen pers en politiek, zoals de Kaag-docu van de VPRO aantoonde: de ene minister van D66 liet daarin zelfs haar collega-minister van de ChristenUnie willens en wetens liegen tegen de Kamer.

Vandaag was er een commissiedebat (terugkijklink) over het ongevraagde (!) advies van de Raad van State van 15 juni over de ministeriële verantwoordelijkheid van Mark en Zijn Mensen. "Want als een democratie haar kracht wil behouden, dan moet het kabinet aan het parlement en de samenleving kunnen uitleggen welke keuzes zijn gemaakt, hoe die zijn uitgevoerd, en ook wat níet is gelukt of wat de overheid níet kan leveren", luidden de plechtige woorden van de Raad van Staat, voor wie het dagelijks bestuur van ons land kennelijk ook allemaal té gecorrumpeerd wordt.

Sinds "Pieter Omtzigt: Functie Elders" lijkt er enigszins iets te kantelen. Zo is een Wob-verzoek over de voze vrijages van de VPRO met D'66 zonder enige terughoudendheid geopenbaard, oordeelde een rechter in een zaak die door Nieuwsuur was aangespannen dat Hugo de Jonge niet zo decadent met de bonnetjes van VWS mag omspringen en wil de Kamer nu dus alles weten. Het ministerie schijnt daarvoor 50 (!) nieuwe juristen te werven. Maar daarmee is er nog geen 'cultuuromslag' bereikt. Eén aan GeenStijl mailende witte raaf maakt nog geen Wobzomer, één rechtsgang van Nieuwsuur kweekt nog geen pluriformiteit en één klinkend advies uit de kartelkathedraal maakt nog geen einde aan de Rutte Doctrine van doofpotten en onderste stenen: in januari van 2020 trokken diverse hoogleraren staatsrecht al aan die bel maar dat werd door niemand gehoord, een maand later werd de motie-Omtzigt om Artikel 68 Gw - de informatieplicht aan de Kamer - te herstellen met 150 tegen 0 aangenomen, maar nooit uitgevoerd.

Dus nu zouden we ineens in een cultuuromslag moeten geloven? Het woord valt vaker dan de daad, zoals de heer Bisschop van de SGP opmerkte. De Kamer wordt nog steeds als hindermacht gezien, zoals Renske Leijten onlangs nog betreurde. Ook vandaag ging ze er in de video hierboven fel in tegen demissionair D66-minister Ollongren, van de partij die een collega-minister liet liegen over bemoeienis met een "journalistieke" documentaire. En ook Martin Bosma (video onder) gelooft niet in nieuwe transparantie zolang Kamerleden als "dat mens" worden aangeduid door kabinetsleden. Maar minister Ollongren die zei dat ze "de eerste is om te erkennen" dat er toeslagschandalen kunnen ontstaan uit een gebrek aan openheid, dat is nog wel de grootste grap en het meest vege teken dat échte transparantie nog ver te zoeken is zolang de Kamer geen betere vuist maakt en de meeste media onder hetzelfde dekbed slapen als de macht. Maar goed. Wat weten wij nou helemaal, wij zijn ook maar een stel bloggers.

Ja leuk. Nu alleen nog uitvoeren...

Reaguursels

Inloggen

Renske heeft geen andere onderwerpen in haar agenda. En geen zetel erbij. Dat zegt genoeg lijkt mij.

abonnee2019## | 06-07-21 | 19:08

De twee grote denkfouten die door de meeste NeDDRlanders gemaakt worden zijn:

1) U denkt denkt NeDDRland een rechtstaat is
2) U denkt dat NeDDRland een democratie is

Dat was decenia geleden nog zo maar zijn inmiddels al lang niet meer zo. De dagelijkse feiten vanuit Denhaag tonen dit steeds maar weer duidelijk aan.

Dutch_Viscount | 06-07-21 | 15:33

Blij dat ik weer op Bosma heb gestemd. Topper. Met zijn DDR-gebouw.

Piet Karbiet | 06-07-21 | 12:32

Waarom heeft niemand het meer over 'de toon'? Is die hype alweer voorbij? Nog één keer dan: C'est le ton qui fait la musique'.

Aisie | 06-07-21 | 11:28

Nederland wordt geregeerd door regenten. Rutte, Kaag, Ollongren. Mensen die aan zet zijn en nooit opstappen. Nooit echt hoeven te verantwoorden. De pers is licht kritisch, maar bijt nooit door. Ollongren was een half jaar met ziekteverlof, niets over gehoord in de media. Kaag heeft dubbele petten op, kan allemaal gewoon. Rutte liegt en liegt, maar kan gewoon aanblijven. Nooit een audit naar hun acties. Hoe zit het met de vele miljoenensubsidies waar Kaag mee strooit? Zogenaamde onderzoeksjournalisten van Nieuwsuur en Zembla kijken hier niet naar. Te gevoelig. Het kost je je baan. De giga bedragen van de postcode loterij? Wie trekt daar aan de touwtjes?

Ja, in mijn ogen is Nederland een semi-dictatuur. Er is weinig democratie en geen echte verantwoording van politici. De media jaagt op de oppositie, maar niet op D66 of GL. De totale persoonsverheerlijking van Kaag.

martymcfly | 06-07-21 | 10:40 | 1

Niet: Back to the Future, maar Back to the Middle Ages.....

L.E. Raar | 06-07-21 | 11:30

de ene minister van D66 liet daarin zelfs haar collega-minister van de ChristenUnie willens en wetens liegen tegen de Kamer.

En nu in normaal nederlands:

Sigrid Kaag liet expres de VPRO tegen Slob liegen.


Conclusie: Sigrid Kaag is een grotere leugenaar dan Rutte.

gaffelbaard | 06-07-21 | 09:55 | 2

In ieder geval noemen we zo iemand in onze streek een "vals kreng".

L.E. Raar | 06-07-21 | 11:31

Een grotere leugenaar dan Rutte - hahahaha, ze moeten zijdelings met maken praten anders pookt de neus van de ene bij de andere in de ogen.

PokeAWoke | 06-07-21 | 12:19

De "Dat mens"-kwestie, is die ooit aanhanging gemaakt als Laurens Ivens-achtige zaak? Loopt er een onderzoek en zo nee, waarom niet?

Prze***walski | 06-07-21 | 09:37

"Maar minister Ollongren die zei dat ze "de eerste is om te erkennen" dat er toeslagschandalen kunnen ontstaan uit een gebrek aan openheid,"

Met andere woorden: ze weten donders goed dat er niet gewoon een paar lijken in de kast zitten, maar een heel massagraf. En dat deksel lichten ze liever niet.

ReyNemaattori | 06-07-21 | 09:36

Lees net in de krant dat het CDA zichzelf aan het opheffen is. Koren op de molen voor Caroline, ben benieuwd.

Puntaanhakkendoet | 06-07-21 | 08:19

Het contrast tussen Leijten en Ollongren... De eerste een echte democraat, hart op de juiste plek, de tweede een beroeps politicus met alleen maar eigen belang. Wat kan de burgerij nog doen tegen een leger aan juristen om die wanstaltige praktijken op de ministeries te verdoezelen en verbergen?

ILF2 | 06-07-21 | 08:14 | 1

Inderdaad, als ik links was ging ik SP stemmen.

PokeAWoke | 06-07-21 | 12:21

Om WOB verzoeken TEGEN te houden heb je 50 juristen nodig.

Om WOB verzoeken op te volgen heb je 50 rechercheurs nodig.

Die vacature zegt ALLES.

Feynman | 06-07-21 | 05:14 | 1

Hulde aan Geen Steil en de persoon die de Kech affaire wobte.
De weg ligt open om te wobben over: Aardgas bevingen Groningen “ ,Klimaat- tafels van de nicht van rutte; ed nijpels,sluiten van de kolen centrales,etc.

Hopende dat Geen Stijl vrienden er mee aan de gang gaan.

Coolcalmcollected | 06-07-21 | 08:14

De Televaag vandaag:
"De 11-jarige Laurent Simons heeft zijn bachelor Fysica aan de Universiteit Antwerpen summa cum laude gehaald, dus met ongeveer een 9 gemiddeld. Hoewel de studie normaal gesproken drie jaar duurt, rondde Simons deze in één jaar af."
en dan:
"Simons kwam ook twee jaar geleden in het nieuws, vanwege een vertrouwensbreuk met de TU Eindhoven. Hier volgde Simons de bachelor Electrical Engineering."
Zouden ze daar in Eindhoven zelfs wonderkinderen van mannelijke kunne wegpesten?

WirMachenMusik | 06-07-21 | 01:22

Het wordt nog spannen voor Leyten. In de SP, dat is. Want het is duidelijk dat zij de hersens heeft om de partij uit de marginale positie te halen waarin Jan Marijnissen hem heeft gebracht door met zijn dochter eerst Emiel Roemer te vervangen en daarna haar falen in haar verkiezingsverlies niet Lilianne maar de partijvoorzitter te ontslaan. Iedere verkiezing daarna was de SP onzichtbaar in de campagne doordat - zels Bob Fosko viel het op 'ik hoor helemaal niks meer van het campagneteam' de Marijnissen-dynastie (een andere dochter is fractiemedewerker) de SP als familiebezit bestiert en geen enkele tegenmacht accepteert. Zelfs de kweekvijver voor eigen talent, Rood, is compleet onder de bus gegooit nadat er een paar eigengereide bestuursleden van de jonge SP-club als Gevaarlijke Communisten werden gebrandmerkt. In het partijblad Tribune staan iedere maand, al maandenlang foto's en reportages over Lilian Marijnissen (kan Sigrid Kaag alleen maar van Dromen) waarbij de Marijnissen-onanie zelfs zover gaat dat er een verhaal was over de speeltuin waarin de fractievoorzitter opgroeide en nu jubileerde. Met foto van moeder Marijnissen en de kleine Lil' en al! In de Tribune direkt na de eerste grote verkiezingsnederlaag stond een afscheidsverhaal van de ontslagen partijvoorzitter Ron Meijer, maar he-le-maal niks over Lilian Marijnissen.
Renske Leijten is naar Financiën doorgeschoven nadat zij namens de SP met succes de zorg-portefeuille een tegenfaktor van belang had gemaakt voor de regering. Marijnissen nam zorg van haar over, was al fractievoorzitter ten koste van Roemer, en verspeelde door niet in huis te hebben wat Leyten en Roemer wel bezitten, de goodwill op het zorgdossier en een aantal zetels in Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciebesturen en - Staten en gemeenten. Om van het verlies aan partijleden maar niet te spreken.
Wat Leyten bepleit voor het landsbestuur geld evenzeer voor haar eigen SP. Het zal denk ik de komende maanden blijken of ze tegen de Jan-doctrine bestand is, of dat ze, evenals ander SP-talent vóór haar, de handdoek in de ring moet gooien...

F. von Zeikhoven | 06-07-21 | 00:52 | 4

Mooi omschreven, ben het er helemaal mee eens. Renske zou met Omtzigt een nieuwe partij moeten stichten, mijn stem hebben ze, wat een power vrouw, Lillian kan alleen maar in haar schaduw staan.

Rest In Privacy | 06-07-21 | 07:26

Conclusie: maoïsme leidt naar de afgrond. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mevrouw Leijten.

Klapsigaar | 06-07-21 | 10:33
▼ 1 antwoord verborgen

Er bestaan parlementaire democratieën - ze bestaan zelfs niet al te ver bij ons vandaan - waar iedere burger gewoon de hele handel en wandel van de overheid mag inzien. Alles. Gewoon, keurig gearchiveerd en vindbaar en binnen veertien dagen (of een maand) na dagtekening en binnen gangbare bezwaar-/beroepstermijnen.
-
En in dit land is er iets goed fout gegaan. Een kaste van bureaucraten heeft zich de informele macht toegeëigend en is en passant uitgegroeid tot regelrechte vijand van haar eigen opdrachtgever: de burger.

bisbisbis | 05-07-21 | 23:55 | 1

Dat was al zo toen bijna 100 jaar geleden iemand zei:" Gaat u maar rustig slapen..."

F. von Zeikhoven | 06-07-21 | 00:56

Verdomme Renske wat ben je ontzettend goed. SP is mijn partij niet, maar er moeten veel meer mensen in de politiek zoals jij. De partij is niet belangrijk. Het gaat er om wat je betekent.
Maar let op. In de coulissen loopt Brutus met zijn maten.

Lafayette | 05-07-21 | 23:32 | 2

In de kamer zit een zeer giftige slang, deze slangen worden door moslims gevoed, deze slangen komen voor met de naam el kwak.

Hoorneslaan | 06-07-21 | 00:58

Brutus verloste de wereld van een dictator. Dus die vergelijking gaat niet helemaal op.

gaffelbaard | 06-07-21 | 10:23

Renske en Pieter zijn top politici. Ze bereiken geen zak.
Waarom niet?
Zombie electoraat wat jaar in jaar uit decennium na decennium hetzelfde schorem in het zadel houdt.

Zapata10 | 05-07-21 | 23:31 | 1

Ze bereiken veel. Toeslagaffaire heeft tot val kabinet geleid. Omtzigt had helft van CDA leden achter zich. Gevestigde partijen loopt het dun door de broek als Pieter en Renske een eigen partij beginnen. Grootste probleem is het vinden van voldoende gelijkwaardige lijstkandidaten.

Sunir | 06-07-21 | 09:11

Ach wat leuk! Heeft Bosma weer een leuk stukje opgelezen, van papier? Hij kan dat ook zo goed... De koning van het voorlezen. Topper. Wat zal Geert ook trots zijn.

Beste_Landgenoten | 05-07-21 | 23:30 | 6

Iedereen levert toch z’n stukje op papier in bij de voorzitter, of de griffier. Dat doet iedereen. Volgens mij is dat verplicht zelfs. Dan kun je het daarna ook opvragen via de Wob, wel zo makkelijk.

Sinterbikske | 06-07-21 | 00:21

Ongelooflijk wat ben jij een (nee joris)

dedwarsligger | 06-07-21 | 02:01

Ack kijk, wederom het inhoudsloze D66 gebrabbel bij totaal gebrek aan argumenten.

Wat zet jij jezelf toch voor lul.

Rest In Privacy | 06-07-21 | 07:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Renske kan nog zulke goede vragen stellen en in informatie voorzien willen worden wat een recht is voor een Kamerlid om het werk uit te voeren, maar madame Ollongron enige riedeltje is dat zogenaamde - overigens luchtfietserij - aanvullende regels dat op het ministerie dat straks per bepaalde datum dat gaan doen....

Waar blijven de antwoorden op de gerichte vragen, madame Ollongren, u was toch als eerste voor transparantie, waarom verstrekt u dan die antwoorden niet. Stop met liegen, mens! Geef dan ooit eens gewoon wel een antwoord.

Ook onder het volgende kabinet wordt alles afgedekt en verzwegen, dat weten we alvast!

Jan, Leiden | 05-07-21 | 23:13

Onder of zonder Rutte, transparantie zoals wordt bedoeld gaat nooit gebeuren.

Pieterman | 05-07-21 | 23:03

De politiek is ziek. Laten we dezelfde mores als burgers hebben: pak zoveel je kan en ontduik zoveel je kan.

Zoelense Hobbyboer | 05-07-21 | 22:53 | 3

BBB is het antwoord voor de vraag om gezond verstand

elevator | 05-07-21 | 23:04

Ik woon in een buurt waar dat nu net teveel gebeurt. Invallen zijn hier aan de orde van de dag. Ik verkies rustig slapen en een paar centen minder boven een Mercedes AMG en om de paar jaar alles kwijt en een tijd moeten zitten.

Sinterbikske | 05-07-21 | 23:04

Dat doe je toch al?

Beste_Landgenoten | 05-07-21 | 23:31

Hoe kan het toch bestaan dat op 150 kamerleden er maar een paar zijn die hun taak echt serieus nemen?

Sinterbikske | 05-07-21 | 22:47 | 1

Dat heet coalitie-discipline, gewoon klap-vee dus, net als bij het parlement in Pjong-Yang.

Tjemig | 05-07-21 | 23:10

Qua psychologische aanpak begint Rutte op Stalin te lijken. Alle mondige mensen zijn uit de VVD fractie gewipt. Totaal geen empatisch vermogen. Alleen machtsdenken - ik ruil geen (Duitse) Generaal voor een korporaal (Stalin's zoon).
Alle intellectuelen dood, dus geen tegenmacht maar ook geen innovatie en economische groei. Rutte en zijn doctrine moeten echt ophoepelen. Bovendien, anders gaat de VVD ten onder.

nancystjago | 05-07-21 | 22:45

Dat wijf is high, kijk maar hoe ze in haar stoel zit.

Ploertendodert | 05-07-21 | 22:32

Helder!

Sinterbikske | 05-07-21 | 22:31

Er komt nooit een cultuuromslag onder Rutte. Integendeel, de aanvallen op zijn regeringsstijl bij het begin van de regeringsonderhandelingen zullen hem alleen maar vastberadener maken om nog meer de Nederlandse politiek onder controle te houden. Rutte functioneert psychologisch als een liefdeloze en zelfs sadistische dictator. Dictators reageren op aanvallen alleen maar met meer controle. Rutte leeft maar voor één ding: macht, liefde kent hij niet en voelt hij niet.

Zyprexa20mg | 05-07-21 | 22:26

Doet me denken aan die directrice van het COA, Nurten Albayrak. Zij vertoonde alle kenmerken van iemand met een persoonlijkheidsproblematiek narcistisch psychopatisch. en heeft een organisatie fors gesloopt. In dit kabinet hebben we een aantal gelijkaardige typetjes rondlopen. Deze hebben eigenhandig de 2e kamer gesloopt en er een circusvoorstelling van gemaakt. Deze cultuur verander je niet tenzij je mensen eruit sloopt en begeleid weer een cultuur van functioneren creeert. zware klus.

nobodiesunmighty | 05-07-21 | 22:24 | 1

Maar wat is het zwaarste van deze klus: die lui wegsturen, of hun aanhang er van overtuigen wie hun regenten eigenlijk zijn? Er zijn er zoveel die dit gezag als veilig en vertrouwd willen laten bestaan.

zeurmachine | 05-07-21 | 22:46

Hoop woorden voor iemand die eigen niks zegt. Bedankt minister

retba | 05-07-21 | 22:22 | 2

*eigenlijk

retba | 05-07-21 | 22:22

Dat eigen of eigenlijk had je sws weg kunnen laten

#10 | 05-07-21 | 22:37

De transparantiehysterie volgt op de tijd met een veel te grote publiekmuil op alles wat gebeurt. Laat liever nucleaire krachtcentrales neerzetten. Je doet het toch nooit goed, dus dan maar zo ondom mogelijk.

Pieterman | 05-07-21 | 22:17

Ongelooflijk, die Ollongren. Weer gebakken lucht, proberen via blabla de commissie met een kluitje in het riet te sturen. Wat een zwakke minister (kabinet). En wat is Renske Leijten ontzettend goed. Dossierkennis is uitstekend. En ze houdt vol.
Desalniettemin is de kans klein dat er iets verandert, degenen die het probleem hebben veroorzaakt (Rutte 1 t/m 3) kunnen het niet oplossen, zij zijn het probleem. Dat blijkt nu weer.
Daar kun je toch geen vertrouwen meer in hebben?!

Bataafje | 05-07-21 | 22:17 | 1

Ze heeft en trucje op school geleerd. Daarna mocht ze dat dankzij voorkeursbeleid op het ministerie onder de knie te krijgen, om vervolgens de inhoudsloze woordenbrij in de politiek uit te oefenen. Ze heeft echter geen idee waar het over gaat.

Grachus | 05-07-21 | 23:46

Openheid en transparantie is gewoon niet iets heel Nederlands. 's Avonds doet iedereen de gordijnen dicht.

Leptob | 05-07-21 | 22:11

"Sinds "Pieter Omtzigt: Functie Elders" lijkt er enigszins iets te kantelen"
Het enige wat in de lage landen kantelt is wanneer Schrans Timmerfrans zich in bed nog een keer omdraait voor hij in gestrekte draf naar het ontbijt buffet gaat.

"Dat Pieter ziek is, maakt Renske alleen maar beter"
Ze is van de partij van de LARPende zolder bolsjewieken en van de partij waar Secretaris-generaal van de SP Lil Marijnissen op bezoek gaat bij het aboriginal proletariaat afhankelijk van sociale huurhutjes en heul errug meeleeft dat ze zo lang moeten wachten daarop - om er niet bij te vertellen dat ze vindt dat elke anderskokende van den vreemde voorrang op hun heeft.

Een nono partij dus.

Graaf_van_Hogendorp | 05-07-21 | 22:03 | 3

Van partijen moet je het ook niet hebben, grondwettelijk bestaan ze politiek niet eens.
Niet meer dan een zoveelste vereniging.

vander F | 05-07-21 | 22:10

Larp... is dat niet iets uit Vietnam? Best linke gasten...

nobodiesunmighty | 05-07-21 | 22:32

@nobodiesunmighty | 05-07-21 | 22:32:
google het maar. En nee het lijkt niet eens op Loempia of Vietcong/ARVN maar ik zou graag het nummer van uw dealer willen.

Graaf_van_Hogendorp | 05-07-21 | 22:36

Hoeveel tijd verdwijnt er eigenlijk in processen in plaats van inhoud.

Alexandra van Huffelen is er bijvoorbeeld handig in, die kan heel veel tussenzinnen eruit gooien die van alles beschrijven maar pas helemaal op het einde komt er misschien nog iets van een vaag antwoord op een vraag.
Kost allemaal tijd. Schiet niet op.

Je zou een keer de spreektijd moeten meten en vergelijken met de tijd die nodig is om echt een antwoord te geven. Dat zou zo maar eens 75% kunnen schelen.

kloopindeslootjijook | 05-07-21 | 21:59

Omtzigt is intussen in gesprek met Code Oranje volgens een bepaalde staatsgevaarlijke bron.

OekbertDrazington | 05-07-21 | 21:57

Voelen jullie dat nou ook, die machteloze woede als je zo'n Renske en Martin de vinger op de pijnplek ziet leggen en zo'n Ollongren zwets er weer wat om heen en "dat mens" Kaag heeft inmiddels ook wel meerdere malen laten zien hoe haar "nieuw gelieg" er in praktijk uit gaat zien?

zwellevertje | 05-07-21 | 21:55 | 4

Niet meer. Word er nog wel nijdig om maar de machteloze woede is er gelukkig niet meer. Genade voor die politieke misbaksels ook niet meer trouwens. Laat ze maar lekker de geschiedenisboeken in gaan.

Super Vaagstra | 05-07-21 | 22:03

Ik luister helemaal niet meer naar die zogenaamde "boven ons gestelden" daar in Den Haag. Daar leer je helemaal niets van. Renske en Martin zijn de juwelen die uiteindelijk toch ook hun glans zullen gaan verliezen.

Quib | 05-07-21 | 22:03

Ja, die voel ik. En bijvoorbeeld ook als De Jonge tot drie keer toe gewoon geen antwoord op een simpele vraag geeft. Ik zou er echt niet tegen kunnen.

Poesmobiel | 05-07-21 | 22:20
▼ 1 antwoord verborgen

Zonder de VVD komt die omslag er ook heus niet, het is allemaal een wassen neus, die hele Nederlandse politiek.

Nederlanddraaitdoor | 05-07-21 | 21:53

Waarom hierover nog berichten er gaat niets veranderen zolang de VVD niet wordt afgestraft.

Durotar | 05-07-21 | 21:50 | 6

@vander F | 05-07-21 | 21:58: Met Omtzigt erachteraan met een aureooltje?

Super Vaagstra | 05-07-21 | 22:04

@vander F | 05-07-21 | 21:58:

Ha..!!

neonreclame | 05-07-21 | 22:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Hoeveel bomen extra moeten er nu door de WOB Papieren omgezaagd worden en heeft dat invloed op onze bio massa centrales, een vraag voor GL voor in de kamer?

jan huppeldepup | 05-07-21 | 21:50

D66 mensen, is het GROOTSTE gevaar voor onze veiligheid. Dit zijn elitaire clubjes met verborgen agenda's. De witste partij van Nederland met de grootste muil over diversiteit.

lachenjoh | 05-07-21 | 21:48

Gelukkig is Ollongren democratisch gekozen.

JackStick | 05-07-21 | 21:48

Kaag over de toeslagenaffaire: "we zijn de eerste die het erkennen"
Nou, dan weet je wel dat alles wat ze zegt helemaal niks waard is.

Gijsbert | 05-07-21 | 21:48 | 1

Precies...

neonreclame | 05-07-21 | 21:49

Is NeeDDRland nog wel een soeverein land?

Ik denk het niet.

Wijze uit het Oosten | 05-07-21 | 21:41

Het is een circus.

De wilde dieren zijn vervangen door topambtenaren. Niet te dichtbij komen, anders wordt je weggestuurd. De acrobaat is vervangen door Mark Rutte. Die slangenworstelt zich door elke hoepel. Ankie Broekers-Knol is de clown die tevens koffiedame is. Dit circus mag optreden zolang het door Brussel zinvol geacht wordt. Hoe dan ook, als het circus verder trekt blijft er alleen zaagsel, dood gras en stront achter.

BenBinnen | 05-07-21 | 21:34 | 1

En een waslijst aan beloftes.

Gijsbert | 05-07-21 | 21:50

De aangelegenheid rond VPRO en D66 is heterdaad betrapt worden op een democratische misdaad. Mocht mw Kaag en D66 niet willen dat Nederland uitglijdt richting een schijndemocratie (zoals die bestaat in landen met een door 1 partij aangestuurde staat & media), dan dienen ze hun zonden op te biechten en een reformatie van het democratische bestel (referendum, versterken van de controlerende macht van het parlement) met een D66-achtig enthousiasme te omarmen. Maar de paradox van Marx (de knechten worden heren; de heren worden knechten) heeft D66 tot in de ziel aangetast. De partij van democratische vernieuwing heeft zich verschanst in een brahmaanse deugkaste en kijkt neer op andere partijen als waren zij paria's. D66 & Mw Kaag, wordt wakker, wrijf de ogen uit en zie in spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie het meest behekst is in Nederland.

Eeuwig..Op..Vakantie | 05-07-21 | 21:33 | 2

Ze snappen niet waar je het over hebt joh. Met oogkleppen op als lemmingen de afgrond in.

Super Vaagstra | 05-07-21 | 21:59

Aardig epistel.

vander F | 05-07-21 | 22:02

Openheid en transparantie in de politiek zijn net zo zeldzaam als een hoer die uit liefde neukt.

Rest In Privacy | 05-07-21 | 21:30 | 4

Hoeren. Ik heb altijd het gevoel dat het meer voor hun betekend dan voor mij.

SterF... | 05-07-21 | 21:41

Alle hoeren neuken uit liefde voor geld, of dacht je dat ze jou neuken om jouw kwaliteiten? En ze verdienen meer respect dan voor welke politicus dan ook.

smdyasc | 05-07-21 | 21:45

toch ken ik er een die uit liefde er twee neukte.... maar inderdaad vrij zeldzaam. aardige professional, moet ik zeggen. Ook nog met passie voor het vak.

nobodiesunmighty | 05-07-21 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Ook met transparantie, diepgang en inhoud blijft democratie in de tweede kamer een lege huls. De belangrijkste beslissingen worden immers door de ongekozen bazen van de eu genomen. Maar hierover zal de Raad van State wel geen ongevraagd advies willen uitbrengen.

Astimar Teutis | 05-07-21 | 21:28 | 1

correct opgemerkt.

nobodiesunmighty | 05-07-21 | 22:39

Kaag (D66): 'Plekje in hel voor vrouwen die elkaar niet steunen' ( RTL 11-3-21)
Daar citeert Kaag Madeleine Albright.
“There is a special place in hell for women who don't help other women.”
Behalve voor “dat mens” natuurlijk.
Die Kaag is me er ééntje hoor.

Ruimedenker | 05-07-21 | 21:24 | 6

Hier schijten ons wegen, dun66.

Normpje | 05-07-21 | 22:01

De quote zegt niets over hoe de ene vrouw de andere moet helpen. Naar de verdoemenis is ook mogelijk.

Johanvb | 05-07-21 | 22:07
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
Zegnooitnooitjongen | 05-07-21 | 21:22 | 7

Jij weet dingen!

Lorejas | 05-07-21 | 22:01

Waarom beledig jij rutte? Je gaat met deze kerel er toch alleen maar op vooruit?

zeurmachine | 05-07-21 | 22:41
▼ 4 antwoorden verborgen

Rapport commissie Spies wordt door het CdA nog altijd stilgehouden. Wanneer wordt het openbaar?

dathoujetoch | 05-07-21 | 21:19

Wij willen ook openheid en transparantie
(1 minute later) Ja nee sorry, daar kan ik niks over zeggen.

nutsniet | 05-07-21 | 21:19

Ik heb ook vaak gebrek aan inhoud hoor. Ik kom er maar eerlijk voor uit.

Leptob | 05-07-21 | 21:19

Kan iemand even uitrekenen hoeveel ambtenaren er in Nederland nodig zijn om de WOB uit te voeren en wat de kosten hiervan zijn? Wordt Nederland hier beter van? Leuk dat die rechtenstudentjes een baan hebben, maar verder?

Vula | 05-07-21 | 21:16 | 3

Vraag je je maar af hoe we ervoor kunnen zorgen voor integriteit bij politici en ambtenaren, dan hebben we helemaal geen WOB nodig.

smdyasc | 05-07-21 | 21:19

Transparantie hoeft helemaal niet zo kostbaar te zijn, gewoon alle stukken publiceren op een vrij toegankelijke overheidswebsite. Weet u wat echt kostbaar is? Ambtenaren die met elkaar moeten overleggen welke stukken van een WOB verzoek zwartgelakt moeten gaan worden.

therealbraindump | 05-07-21 | 21:21

@smdyasc | 05-07-21 | 21:19: Juist. De meeste politici starten met liegen vanaf het moment dat ze beginnen met praten. Mooi dat er (nog) zoiets als de WOB bestaat.

Quib | 05-07-21 | 21:21

Renske, pas op, ze komen ook achter jou aan, denk maar niet dat we hier in een rechtsstaat leven, er zijn voorbeelden te over.

smdyasc | 05-07-21 | 21:15 | 1

Goh, wat een vrouwenhaat weer! Alsof Femke niet weerbaar is als plasgootgebruikster.

Normpje | 05-07-21 | 21:57

Thom de Graaf. Wanneer raken we ooit verlost van D66'ers die overal met hun grijpgrage vingers in zitten?

Quib | 05-07-21 | 21:10 | 1

Thom de Graaf hoort bij Pim Fortuyn zoals Tom bij Jerry en daar komt die schoft nooit meer van af.

Knufter | 05-07-21 | 21:11

Bisschop van de SGP.
Lijkt me een vat vol tegenstrijdigheden.
trouwens, gekke naam. Bisschop.
Bisschoppen hebben geen kinderen, zegt men, dus een patroniem kan het niet zijn.

Kapitein Sjaak Mus | 05-07-21 | 21:08 | 1

En dan ook nog eens van het type 'eerst neuken, dan praten'.

Grachus | 05-07-21 | 21:44

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl