Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten - #abolishsinterklaas

Binnen een multiculturele samenleving zou tolerantie centraal moeten staan, maar die is hier ver te zoeken

Wolvega vandaag. Sinterklaas en Piet bij een zorgcentrum

Wie denkt dat rupsje-nooit-genoeg tevreden zou zijn met een afgeschminkte Piet die in zeventiende-eeuwse klederdracht van de aristocratie dure cadeaus uitdeelt aan kinderen, is naïef. Delen van de traditie zijn ooit “fout” geweest, dus het geheel moet kapot. Dat niet iedere intocht die fouten maakte, maakt niet uit, dat de traditie fors is verbeterd, maakt niet uit.

Met die denkwijze kan je in ieder onderdeel van de Nederlandse cultuur wel iets vinden, en daarmee oproepen tot de totale vernietiging daarvan. De erfzonde wordt maximaal uitgemolken. Nederland kent veel verschillende culturen, en die zijn vaker vanuit een andere cultuur aanstootgevend: Vlees eten, onverdoofd slachten, jagen, besnijdenissen, uithuwelijken en zo verder. Deze culturele verschillen leiden hopelijk alleen tot debat, niet tot geweld.

Binnen een multiculturele samenleving zou tolerantie centraal moeten staan, maar die is hier ver te zoeken. Van het oude Salomons oordeel dat Zwarte Piet geen racisme is, maar wel negatief stereotyperend _kan_ zijn, is niets over. Er is ooit een Zwarte Piet negatief stereotyperend geweest, dus zijn ze allemaal fout. Het is precies deze manier van generaliseren waar veel minderheden last van hebben.

Ruimte voor een compromis is er niet. De ene Piet mag verantwoording afleggen voor gedrag van een andere Piet in een andere stad, in een andere tijdsgeest. Er worden ook verwijten gemaakt die simpelweg niet waar zijn. Het sinterklaasfeest zou niet inclusief zijn, alsof er ooit een sinterklaasfeest is geweest waar alleen kinderen met blond haar en blauwe ogen een cadeautje kregen.

De koppeling met Amerikaanse black face is al helemaal incorrect, die heeft niets met sinterklaas of kerstman te maken. Ooit vonden cabaretiers het grappig om zich zwart te schminken en daarna een verstandelijk gehandicapte na te doen. Hier projecteert de Amerikaan hun eigen erfzonde om daarna ons de les te lezen. De VN werd zelfs ingeschakeld tegen Zwarte Piet, maar vóór de Iraanse Piet.

Het zou grappig zijn als ze in de VS eens de kerstman gaan afschaffen, gewoon om te kijken hoe daarop gereageerd wordt. Een ander kinderfeestje waar iedereen goede herinneringen aan heeft. Het zijn verticaal uitgedaagde kabouters met een puntmuts alle cadeautjes verzorgen. Vinden echt alle dwergen & lilliputters dit okay? Zijn die puntmutsen geen verwijzing naar de Ku Klux Klan?

De totale polarisatie is goed te zien als er gepraat wordt over “zwarte” en “witte” mensen. Alsof iedereen is te delen is in deze twee groepen, en zich daar comfortabel in voelt. Compleet extreme gedachten, zelfs albino's zijn niet wit en zelfs Kaapverdiërs of dit topmodel zijn niet echt zwart. Als je over straat loopt zie je iedere tint tussen lichtroze & donkerbruin. Je ziet vooral de middengroep.

We hangen een enorm waardeoordeel op aan kleur. De verschillen zijn veel kleiner dan we denken, en er is niet een grote groep ontbrekende tinten ergens in het midden om mensen makkelijk te verdelen. Obama zou de eerste zwarte president van de VS zijn, als je kijkt naar foto's van hem samen met de gebronsde Trump, zijn er dagen dat Barack lichter getint is dan Donald.

Kijken we naar de prehistorie dan is de mensheid altijd al gefascineerd met de dag en de nacht, het licht en de duisternis, het goede en het kwade. Het is niet vreemd dat wereldwijd sprookjesfiguren het licht (engelen, elven, feeën en ridders op witte paarden), strijdend tegen de figuren van de duisternis (trollen, Krampus en de duivel), sinds de dertiende eeuw, lang voor onze koloniale verleden.

Die strijd zit het mooiste in de film Star Wars. Daar is het niet alleen de “witte” Yedi tegen de zwarte Dark Maul & Dark Vader, nee, het gaat daar vooral om de interne strijd bij de hoofdpersoon. Zijn de gedachten van liefde leidend, of die van haat. Die van begrip, tolerantie en verdraagzaamheid, of die van macht, onverdraagzaamheid en de aanname dat de andere het haatdragend bedoeld?

Niets is mooiers dan een klein kind dat voor de gek wordt gehouden door zijn of haar eigen ouders. Dat gaat ongeschminkt of als roetveegpiet nooit lukken. Het is mooi dat iedereen samenwerkt om maandenlang tegen al deze kleine kinderen maanden te liegen. Hiermee worden kinderen geprikkeld niemand blind te vertrouwen, zelf kritisch na te denken en dat de massa niet leidend is.

Dat een Nederlands kind “wakker” wordt en doorheeft dat het hele gezin, familie, verenigingsleven, school en leefomgeving samen tegen je kunnen liegen. Dat een kind daaroverheen stapt, van zijn of haar geloof afstapt, en daarna uitgaat van zijn of haar eigen brein & waarheid.

Kijk je op de TV dan werd afgelopen week ieder gekleurd sprookjesfiguur angstvallig weggejorist. Alsof kleurlingen niet welkom zijn in een Hollandse culturele uiting. Bij de NPO om te deugen, bij Voetbal International uit angst voor adverteerders. Kijk je op straat zie je dat deze culturele verandering helemaal niet zo ver is. Die meerderheid werd bediend door Ongehoord Nederland.

Doelbewuste cultuurvernietiging berooft een volk van haar identiteit.

Reaguursels

Inloggen

Die van Muiswinkel raakt z'n racistische verleden nooit meer kwijt.

Eigenwijs | 06-12-20 | 18:45

Doelbewuste cultuurvernietiging dient een doel. Een volk verliest zijn identiteit, en daardoor uiteindelijk zijn gevoel voor nationalisme/nationale trots. Een Europees Vierde Rijk is makkelijker te bestieren als je de identiteit van de diverse volkeren verzwakt. Dan zullen ze vatbaarder zijn voor het idee van een Europese Identiteit. Met dat zelfde doel wordt in een moordend tempo de demografische samenstelling van Europa veranderd door enorme stromen "migranten" binnen te laten, c.q. binnen te halen. Een instabiele samenleving is makkelijker te onderwerpen.

CupDCake | 06-12-20 | 16:12

Goede column. Ter aanvulling op het gegeven dat niet iedereen in "blank" of "zwart" valt in te delen.

Eerst een historische invalshoek.
Al in de Klassieke Oudheid waren er innige contacten tussen Grieken en Perzen, Romeinen en Nubiërs, etc. Variërend van handel en bondgenootschappen tot plundertochten en verovering van hele rijken. De Feniciërs stichtten handelssteden langs de hele Middellandse zee.
Vandaar dat Noord Afrikaanse en Zuid Europese volken meer op elkaar lijken dan op andere Afrikaanse respectievelijk Europese volken.

Maar het ging nog veel verder. Zo'n 3.500 jaar geleden dreven de Feniciërs al handel met Britse, en mogelijk ook Ierse Kelten. De beroemde Chinese zijderoutes bereikten Rome vanaf ongeveer 115 na Christus, maar liepen al eerder naar onder andere Perzië en Somalië.
De Macedonische veroveraar Alexander de Grote bereikte Afghanistan en India.
Mongoolse en Iraanse ruitervolken trokken door Oost en West Europa, de Iraanse Alanen bereikten zelfs Engeland. Later zou de Germaanse koning Geiserik met een leger van Alanen en Vandalen een rijk in Noord Afrika stichten. En weer wat later zouden Turken en Arabieren grote delen van Europa en Afrika koloniseren.

Al die contacten hebben genetische sporen nagelaten.
Kortom, 100% blank of 100% zwart is vrij zeldzaam.

En dan de actuele invalshoek.
Postmoderne racisten klagen graag over "white guild", en hoe alle blanken van nu verantwoordelijk zijn voor wat pakweg 0,2% van alle blanken 200 jaar geleden fout deed. Mensen die zichzelf als "zwart" identificeren zijn per definitie "slachtoffer", zelfs als zij direct van slavenhandelaren afstammen zoals Akwasi.

Die zwart-wit benadering is naast biologisch onzinnig, juridisch belachelijk en historisch achterlijk, ook het beste bewijs dat de mythe van blank "institutioneel racisme" achterhaald is.
Want als iemand met een zwarte vader en blanke moeder zichzelf als "zwart" identificeert, bewijst dat dat zwart zijn hen meer voordelen oplevert dan blank zijn. In een echt racistisch land zouden ze zich immers liever als "blank" identificeren.
Toch, Anousha Nzume?
Toch, Insayno?

Institutioneel racisme is een leugen, net als de blanke erfzonde.
Overal ter wereld hebben volken elkaar van alles aangedaan.

Het is typerend dat degenen die het hardste vechten tegen onschuldige kinderfeesten, weigeren om zich een paar minuten per jaar met echt racisme en echte slavernij (zoals in Qatar) bezig te houden.

Dandruff | 06-12-20 | 15:01 | 2

Ik ben een raszuivere blanke. Niet, omdat ik racistisch ben opgevoed, maar als je het biologisch gaat reconstructeren ben ik gewoon raszuiver. Mijn bloedgroep wijkt totaal af en als linkshandige ben je sowieso een buitenbeentje. Vind maar eens een drinkbeker die voor linkspoten is uitgevonden. Ik loop alleen niet elk uur van de dag met mijn afwijking te pochen. We moeten toch met al die rechtshandigen door een deur. Dus nu kan ik heel goed met mijn rechterpoot nadoen, wat elke rechtspoot standaard kan, maar ik ben wel 4x beter met mijn linker pootje. Gewone mensen verloochenen hun afkomst en opvoeding niet. Ik kan er geen ruk aan doen, dat ik als blanke linkspoot op de wereld ben gezet. Ik reken daar ook niemand op af, tenzij men gaat lopen zeiken, dat linkshandigen structureel negers lynchen voor tijdverdrijf. Dan trek ik mijn muil open om de onzin recht te zetten. In een gezonde samenleving kan dat. Tegenwoordig ben je een nazi als je tegengas geeft. Dat gaat niet het nieuwe normaal worden, als het aan mij ligt.

Klappernoot | 06-12-20 | 18:06

@Klappernoot | 06-12-20 | 18:06:

Eens, ik schaam mij niet voor mijn afkomst, en wens daar ook niet op aangesproken te worden.
En mensen die hun huidskleur of geslacht als hun enige prestatie op aarde zien mankeren wat in hun hoofd. Helaas is dat wel het linkse normaal geworden, waar we inderdaad tegengas aan moeten geven.

Los daarvan. Feit blijft dat zwart-wit denken lastig is als het grootste deel van de wereldbevolking iets daar tussenin is. Als de geschiedenis bovendien veel meer zwarte pagina's telt dan die over Europa en Amerika.
Zwart-wit denken wordt pas echt gevaarlijk als idioten "herstelbetalingen" en zelfs raciale bloedwraak eisen, zoals BLM.
Ik zie dan zo'n Anousha Mfufu met haar Russische moeder en Afrikaanse vader voor me; die moet dus net zoveel geld ontvangen als betalen. Ongeveer de helft van haar lichaam moet vermoord worden, de andere helft mag blijven leven.
Klinkt naar linkse maatstaven niet extreem debiel, natuurlijk. Echter; bij de meeste mensen ligt de afkomst iets ingewikkelder dan 50/50.

Dandruff | 06-12-20 | 19:51

NEPNIEUWS (door die ene twitteraar)

Hij liegt dat pas in de 19e eeuw er een verband met slavernij gelegd werd. Zijn bronnen zijn denk ik Verene Sheperd (VN) en Gloria Wekker (die de inhoud van het rapport van Verene Sheperd op delen kopieerde zonder te controleren of het wel klopt).

Sint Nicolaas bevrijdde slaven, gevangenen, ten onrechte veroordeelden. De vroegste bronnen gaan terug tot (afhankelijk van welke bron je neemt) aan de 4e eeuw tot de 10e eeuw na Christus.

Dat is vele eeuwen voordat het kolonialisme en de koloniale slavernij begon te ontstaan.


Mensen, laat je niet misleiden tot de des-informatie en het nepnieuws van KOZP.
Waar het bij KOZP om gaat is haat (tegen NLers en blanke mensen in het algemeen) en woede over slavernij van vroeger. Deze woede is ook nog een (anti-blank) racistisch is zijn aard omdat ze altijd alleen maar tegen blanke mensen uit ex-koloniale landen is gericht. Die haat is nooit gericht tot de oorsprong (of geschiedenis) die aan de periode van koloniale slavernij vooraf gaat. En nooit gericht tot de wereldwijde moslimgemeenschap die aan de vooravond (of oosprong) van de koloniale slavernij stonden omdat zij degenen waren die (ook) zwarte mensen gevangen namen en als sslaaf verkochten. Eeuwenlang hebben mohammedaanse rijken enorme rijkdommen verworven met de handel in slaven; die geschiedenis gaat terug tot aan de 8e eeuw. In de eeuwen daarvoor kenden (bijv.) ook het Perzische rijk en het Romeinse rijk slavernij.

Toch wil KOZP de complete slavernijgeschiedenis, van alle landen en alle volkeren en alle geschiedenistijdperken in de schoenen schuiven van (autochtone) Nederlanders en het bewijs daarvoor hebben ze (denken ze): Zwarte Piet.

Mensen, doe uw huiswerk. Bestrijdt de leugens van KOZP.
Laat u niet misleiden door valse informatie, door nepnieuws. En bestrijdt deze aanval op een stukje NLse cultuur, traditie en religieus heiligenfeest dat de herinnering hoog houdt aan een heilige die slaven bevrijdde, voor alle mensen in nood opkwam, gevangenen bevrijdde en opkwam tegen onrecht.

gaffelbaard | 06-12-20 | 14:07 | 1

Juist. Het is een religieus feest.
Kozp verwijt Sint Nicolaas de sklavenhouderij, terwijl de goede heilig man juist slaven heeft vrijgekocht.
Zwarte Piet is het symbool van de bevrijde slaaf.
Een mindset waarin menig Kozper nog niet in beland is.
De ironie ten top.
Nu de Buddha nog aanvallen. Hij heeft tenslotte blauwe ogen gehad en dat is niet minder erg dan een blanke huid.

MistaRazista | 06-12-20 | 16:19

Eerlijk gezegd snap ik niet waarom we nog aandacht en tijd besteden aan de aandachsthoeren van KOZP. Je moet ze gewoon negeren tenzij je hun publiciteitsgeilheid tegen hun zelf kunnen gebruiken. If we al dan niet een van de tradities van ons land laten verzieken hebben we zelf in de hand.

JeanDragage | 06-12-20 | 13:36

De bronnen zijn linkse kranten.
Het onderwerp is discriminatie van zwarte mensen.

Daarmee is echter geen enkel bewijs geleverd dat er een verband is tussen de Heilige Sint Nicolaas en racisme of slavernij (zie mijn tegel hierboven).

Dat iemand een ander uitscheldt (uitschelden is sowieso niet netjes) voor Zwarte Piet, bewijst enkel en alleen maar dat de benadeelde is uitgescholden, is beledigd.

Dat bewijst niet dat dit stukje NLse cultuur, traditie en religieuze heiligenviering racistisch is.

Dat is een belangrijk verschil in nuance dat veel Kopers (uit haat voor) niet willen maken, en vele anderen niet kunnen maken omdat ze klakkeloos de desinformatie van KOZP geloven zonder zich af te vragen of het wel waar is.

gaffelbaard | 06-12-20 | 14:40

@Japannert,

Staat er ook iets in over de racistische oorsprong van vuurtorens?
Dit vanwege roodharige kindertjes, en het gebrek aan chronologisch besef in links-intellectuele kringen?

Dandruff | 06-12-20 | 15:08

Tsja, mijn eerste grijze haar kreeg ik tot mijn grote schrik al toen ik een jaar of 17-18 was.... en sindsdien, intussen al een jaar of 30, krijgt mijn gekwetste zelf ieder jaar mijn toekomstbeeld te zien in de vorm van de Sint of Santa. Oud en met spierwit haar. Het is nog niet zover, maar duurt niet lang meer. Echt oud ben ik nog nèt niet, d'r zitten nog vlagen zwart en mijn kledingkeuze anders dan rood kan ik gelukkig zelf bepalen, maar de jaarlijks terugkerende Sint en Santa terreur van de afgelopen 30 jaar hebben pijn gedaan. Veel pijn.. elke keer weer. Het is voor de vroeg-grijzende medemens misschien ook maar beter als we die Sint en Kerstman ook maar afschaffen, ik denk dat ook zij een beter leven dan het mijne gegund is : een leven zonder grijs haar stress. Ik wil niet direct voor hen spreken, maar dit is hoe ik het ervaar...

Pittzz | 06-12-20 | 12:52

Mag dan nu kerst met Linus weer op de televee ?

beavis | 06-12-20 | 12:42

Nou het Suikerfeest(een beetje langs de deur lopen met suikerbommen die de arme diabetici niet kunnen hebben) en Keti Koti(alleen voor zwarten en helper whiteys) eruit. En dan Airfryer/Gario's argumentatie "Het is niet of het feitelijk zo is maar hoe ik het ervaar" tegen hen gebruiken.

Ploertendodert | 06-12-20 | 12:10

Tja, het zijn toch de bovenonsgestelden die het Sinterklaasfeest de nek omdraaien, burgemeesters, gemeentebesturen, schoolbesturen.

Otto Normal | 06-12-20 | 11:47

Cultuurvernietiging is een logisch gevolg van grootschalige immigratie. Ga je niks tegen beginnen zonder grenzen.

Ramsesz | 06-12-20 | 11:00 | 3

Onzin. Cultuurvernietiging is iets dat wordt toegelaten en toegestaan en in Nederland zelfs bevorderd.
Oostenrijk heeft sterke cultuur en kent al meer dan een eeuw instroom van groepen migranten, ja, ook moslims. Kans is klein dat daar wordt toegestaan wat hier effectief gestimuleerd wordt.
Alles valt en staat met politieke elite, hoe staan zij erin? Bewaken zij de eigen cultuur of niet?

Bataafje | 06-12-20 | 11:43

Bataafje, je bent wat vlot met je oordeel over "Onzin". Ramesz geeft aan dat grootschalige immigratie als gevolg heeft dat onze cultuur onder druk komt te staan. Dit is een kracht die een tegenkracht nodig heeft. Sinds W.O. II zijn wij in Europa niet meer gewend om onze waarden zo fel en vooral zo dichtbij te verdedigen. Maar er is een tegenbeweging op komst. Er zijn inmiddels genoeg burgers die klaar zijn met de bullshit van woke en beroepsgekwetsten. Deze tegenbeweging krijgt minder aandacht, maar is er wel degelijk. En als het land toch buigt hiervoor, dan is de waarde die aan de traditie wordt gehecht minder groot dan gedacht (geïmporteerde feesten als Halloween en Valentijnsdag en het suikerfeest winnen dan terrein).

peuleschil | 06-12-20 | 12:02

groot gelijk!

george1958 | 06-12-20 | 12:03
-weggejorist-
Watzegtudaar | 06-12-20 | 10:38

Ik wilde aankomend jaar als Imperial Wizard verkleed gaan met Carnaval. Normaal hebben we een boerenkiel aan, want hier doen ze niet zo aan verkleden. Maar ik ben eigenlijk aan het twijfelen of ik niet gewoon als Zwarte Piet moet gaan. Het maakt niks uit, qua bierconsumtie en dat soort zaken. Het probleem is, dat er altijd Hollanders hier komen, om de boel te verpesten. Als Imperial Wizard zal geen Hollander mij met met het vingertje nawijzen, maar als Zwarte Piet zal er ongetwijfelt heibel gaan ontstaan. Nu is Carnaval geen zuipfestijn, maar is het een omkeerfeest. Iets dat Hollanders maar niet willen begrijpen. Daarom een oproep aan de Nederlanders die van boven de rivieren zijn: Blijf in 2021 weg tijdens ons Carnaval. We willen jullie niet hier hebben en we zitten niet op jullie moreel superieure levensstijl te wachten. Carnaval is ons feestje!

Klappernoot | 06-12-20 | 10:36 | 4

@Veepert | 06-12-20 | 10:55|
Ho, ho, wij hier in Brabant vieren Carnaval. Wat men boven de Sloten doet heeft daar hoegenaamd niets mee van doen.

Sjefke7807 | 06-12-20 | 11:00

Prima hoor, veel plezier.

Ramsesz | 06-12-20 | 11:03

Ik kom van boven de rivieren en ben het roerend met je eens. Ik ben niet opgegroeid met de carnavalstraditie, en ga me ook niet tegen "het feest van het zuiden" aanbemoeien. Wel kan ik waardering opbrengen voor de zeer creatieve en ludieke praalwagens die door de zuidelijke steden trekken. Al die bullshit dat cowboys niet zouden kunnen en indianen: wat een gelul, trek je er niets van aan zou ik zeggen.

peuleschil | 06-12-20 | 12:06
▼ 1 antwoord verborgen

Prachtig, die afbeelding van van Muiswinkel , toen ie nog niet door het virus was getroffen.

daytripper | 06-12-20 | 10:34 | 1

Van Muiswinkel was toen nog gewoon een rascist en niemand die dat toen erg vond.

echtpaul | 06-12-20 | 12:24

Protest, activisme, demonstraties, geweld, dreigingen, oproer, intimidaties, stakingen e.d. Het komt vrijwel allemaal en hoofdzakelijk uit de linkse hoek. Wat moet dat toch een heerlijk leven zijn als je altijd maar klaar staat om je linkse mening op die onaangename en penetrante manier bij een ander in het gezicht te smijten. Gesteund door NPO en MSM die daarvoor graag een platform openstellen krijg je het dus voor elkaar om met een minderheid de samenleving te verzieken.
Socialisme en sociaal leven, dat gaat niet samen.

Broadsquire | 06-12-20 | 10:28

Tegen het AD zei Afriyie: “Je moet niet veranderen om mij een plezier te doen, je moet stoppen met Zwarte Piet omdat je geen feest wilt vieren ten koste van een ander. Pas als dat besef er is, ben ik gerust gesteld.”

Hij wil niet alleen het symbool van "onderdrukking" weghebben wat heeft geresulteerd in een kinderfeest waar niemand van kleur zich meer aan kan ergeren dachten wij, maar hij wil nu ook met onze hersens aan de gang. Onze overtuigingen moeten stuk, veranderd, aangepast. Ons moreel besef moet worden afgericht en wel op de transatlantische slavernij van donkere mensen, door onze voorvaderen.

Jeffrey is dus eigenlijk een dwingeland, een gedachtenterrorist, een intolerant zwarte-kousen domineetje. Het gaat hem niet om de krenkingen van zwarte mensen door een kinderfeest. Hij wil ons wil evangeliseren. Maar beste Jeffrey het is nu mooi geweest, we hebben Zwarte Piet afgeschaft dus je kunt nu ophouden met drammen. Je doel is bereikt, althans je eerder gestelde doel. Maar wat verbaast ons nou: Je gaat de doelpalen alweer een stukje opschuiven. Dat hadden we van jou echt niet verwacht jongen!

Beste_Landgenoten | 06-12-20 | 10:27 | 5

Ik ben het niet vaak met je eens BL, maar dit heb je raak verwoord.

quantumcollider | 06-12-20 | 10:53

En dit van BL? Pinkt traantje weg.

Ramsesz | 06-12-20 | 11:05

Hulde. Goed verwoordt. Er zijn nog vele plekken echter waar men in volle overtuiging en met vele mooie herinneringen het originele Sinterklaasfeest viert. In aanwezigheid van zwarte Pieten die de kleintjes onder ons heel gelukkig maken met allerlei snoepgoed en andere lekkere dingen.
De zwarte Piet haat komt vooral voor in de verstedelijkte gebieden van het land, met als "lichtend" voorbeeld uiteraard Amsterdam. Het Amsterdam waar alles perfect is, waar je normaal als joods persoon s'avonds veilig over straat kan. Waar je als vrouw je niet geïntimideerd voelt wanneer je langs een groep "jongeren" loopt.
Nu wil airfryer en aanverwante artikelen een verbod op zwarte Piet. Niet alleen omdat het zo hoort, volgens hun, maar omdat wij het moeten willen. We moeten partij kiezen en boete doen voor een periode in de geschiedenis waar de huidige mens part noch deel aan heeft. Hoe verschrikkelijk minderwaardig moet je je dan voelen dat je in een land wat je heeft opgevangen op nogal irritante wijze je eigen overtuiging gaat lopen doordrammen. Maar wat in mijn ogen het meest verwerpelijke is, is dat er "normale" Nederlandse mensen zijn die hierin meegaan. Die hebben er niets van begrepen.

Gomezlopez | 06-12-20 | 11:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Sja, erfzonde is voor de religieuzen. Ik heb er totaal geen last van, dus het zwaarwegende van wat ooit gebeurd is voel en merk ik niet. Ik voel me niet aangesproken, en ga er ook niets aan doen.

Btw: erfzonde is bedrog. Almachtige, alwetende God produceert een zoon, last hij sterven (niet echt) voor de zonden van de mens (die hij geschapen heeft, en waarvan hij wist) om diezelfde mensen daarvoor (sterven zijn zoon) te laten boeten. Maar zijn zoon stond weer op na drie dagen (dat wist God dus ook, en almachtig dus ...).. kortom: perfect oplichters truukje.

Jezus had een slecht weekend.. en christenen zijn al 2000 jaar belast met erzonde.. sukkels. Trap er niet in.

BenDeLier | 06-12-20 | 10:24 | 1

De erfzonde is Eva die de appel plukt. We zijn dus al wat langer ermee belast, en niet alleen christenen. Blijft een raar verhaal natuurlijk, uit een woestijnreligie die hier eigenlijk nooit wat te zoeken heeft gehad.

Ramsesz | 06-12-20 | 11:18

Die witte Stormtroopers dan? Schijnbaar useful idiots want de mandelorian paft ze omver als kegels.

Acidstain | 06-12-20 | 10:15 | 1

Nou die schieten zelf altijd mis dus zo hulpvol zijn ze niet.

Leukerd | 06-12-20 | 12:41

Goed stuk, Feynman!
Zoveel beter dan dat obsessief deuggeleuter over FvD

Guust Kadaver | 06-12-20 | 09:56

Ik mis de link in deze zin: ".. of dit topmodel zijn niet echt zwart". Welk topmodel?

De Ongematigde | 06-12-20 | 09:47 | 4

@Feynman | 06-12-20 | 10:21: Dank u. De dame die ik had gevonden is als je de filmpjes kijkt in het echt ook niet zo heel donker.

De Ongematigde | 06-12-20 | 18:33
▼ 1 antwoord verborgen

Nooit, maar dan ook nooit toegeven aan dat tuig van kozp en BLM. Dat is het begin van het einde (van het westen).
Helaas gebeurt het wel. Ik stel me wel eens voor hoe ik over een aantal jaar verantwoording moet afleggen tegenover mijn kinderen.

Ride_On | 06-12-20 | 09:37 | 4

@laurentius | 06-12-20 | 09:45: hoe kan het toch dat normale mensen (zwart, blank, homo, hetero, man, vrouw,etc) het níet voor elkaar krijgen om eens een grens te trekken. Tot hier en niet verder en anders donder je maar op. Met je BLM, Antifa, islam en al die andere gewelddadige gesubsidieerde clubjes. Dit eindigt niet in een betere wereld. Enkel in ellende.

Ride_On | 06-12-20 | 09:54

De kinderen van nu lopen helemaal weg met zoiets als BLM want White Privilige! Dat word ze schijnbaar ergens aangeleerd ?! Ze offeren zichzelf al op, maar daar hebben andere mensen hun verantwoording voor. Als je er in deze tijd iets over zegt dan krijg je gelijk de racist verwijting.

Leukerd | 06-12-20 | 12:46
▼ 1 antwoord verborgen

Stel iemand verkracht je dochter of kraakt je huis of plundert je bankrekening? Zou je dan een compromis sluiten met die persoon? Racisme is een misdrijf tegen de menselijkheid en dient zo snel mogelijk te stoppen.

Kaan78 | 06-12-20 | 09:22 | 10

Hoe is zwarte Piet en Sinterklaas een misdrijf tegen de menselijkheid? Vroeger de verkeerde cadeautjes van Sinterklaas gehad?

Gomezlopez | 06-12-20 | 11:18

@Kaan78: kun je ook aangeven wat je onder racisme verstaat? Want als ik de media een beetje volg, moet ik het tegenwoordig al racistisch vinden als mensen vragen waar mijn naam vandaan komt. Of dat ik hier geboren ben. Als dat al als racistisch wordt gezien en volgens jou 'misdrijf tegen de menselijkheid', ben jij dan niet van het padje af?

Bataafje | 06-12-20 | 11:49

@Kaan78 | 06-12-20 | 09:54:

Jij zet hier voortdurend Turken weg als totaal onbelezen, domme, racistische en vooral genocidale gekken. Als fascistische Grijze Wolven die niks beters kunnen dan domweg hun reli-gekke dictator napraten.

Maar hoewel de verkiezing van Erdogan aantoont dat die karikatuur voor veel Turken inderdaad opgaat, is het ronduit beledigend voor de miljoenen Turken die wel belezen en beschaafd zijn.
Gewoon niet oké, eigenlijk.

Dandruff | 06-12-20 | 12:50
▼ 7 antwoorden verborgen

“Ik heb nooit slaven gehad en jij hebt nog nooit onder dwang katoen staan plukken” dus waar hebben we het over?

Blonde Nel | 06-12-20 | 09:14

Darth Vader... niet Dark.

Roeieber | 06-12-20 | 09:03 | 1

Precies. Nu slaat het gelijk helemaal nergens meer op.

Hemke-Valsema | 06-12-20 | 09:18

Mbt de USA tradities, staat thanksgiving op de lijst om te worden gecanceld. Het koloniale verleden enzo. Let maar op.

Canis.bonus.es | 06-12-20 | 09:01 | 1

En terecht ook. Ik ben diep gekwetst door hun Wildemans feestje.

Hemke-Valsema | 06-12-20 | 09:19

"..... ieder gekleurd sprookjesfiguur angstvallig weggejorist."
Daarentegen worden reclames tegenwoordig buiten proportioneel volgestopt met excuus negers. Als het geld oplevert is dat blijkbaar wel OK en lenen deze mensen zich voor iets wat in feite op racisme gebaseerd is.

Der Schnitzeljäger | 06-12-20 | 08:58 | 2

Toen de Daily show op Comedy Central werd overgenomen door Trevor Noah, kwamen er hoofdzakelijk alleen nog mar donkere mensen in de show. Voor die tijd, met Jon Steward keek ik nog wel eens. Dat is nu over. Dat geforceerde Black Power is walgelijk.

Gomezlopez | 06-12-20 | 11:23

Je ziet het overal gebeuren. Inderdaad veel reclames waardoor je gaat denken dat heel Nederland wordt bevolkt door negers en hoofddoekjes, wat natuurlijk wel klopt. Ik ben een minderheid in mijn eigen wijk geworden, de laatste 20 jaar. Nog maar 38% van het volk komt uit een Westers land of is autochtoon. Je ziet het ook bij TV series. Elke groep moet er verplicht inzitten. Kijk naar 911 of FBI:Most Wanted. Daar is elke groep precies afgemeten en komt iedereen ook aan bod. Dat heel die series daardoor compleet belachelijk geworden zijn, want totaal ongeloofwaardig, wordt kennelijk voor lief genomen, want anders duikt er wel weer een klein groepje onruststokers op. Het is allemaal compleet doorgeschoten en als dit zo door blijft gaan, dan komt er een moment, dat de blanke als legitiem doelwit wordt aangemerkt om al je grieven op uit te leven. Dat je dan ook nog een groep deugende blanken tegenover je hebt staan werkt ook niet mee om de boel wat tot rust te brengen. Maar goed, al deze ophef heeft me jaren geleden al doen besluiten dat ik een schietwapen in bezit heb. Niet om zomaar iemand om te leggen, maar puur om mezelf te verdedigen, wanneer de pleuris echt gaat uitbreken.

Klappernoot | 06-12-20 | 11:46

Voor KOZP is het een verdienmodel, dus zolang de subsidie blijft stromen en deze mafkezen een podium krijgen gaat het maar door.

Der Schnitzeljäger | 06-12-20 | 08:50 | 2

KOPZ is niets meer dan een handig vehikel waar partijen als GL, D66 en PVDA (de pro immigratie en pro EU assimilatie partijen) zich achter kunnen verschuilen om hun eigen agenda uit te voeren. Nuttige idioten die geslachtofferd kunnen worden als het nodig is.


normanius | 06-12-20 | 09:05

@normanius | 06-12-20 | 09:05: gesubsidieerd door types als Kaag, van Engelshoven en Soros. De uitfasering van zwarte piet volgt gewoon een van te voren gepland script ism met de staatsomroep. Airfryer en consorten valt m.i. weinig te verwijten, de beleidsmakers des te meer.

therealbraindump | 06-12-20 | 09:13

Zien het zo.Ze hebben gelijk .Het is een feestje voor blanken.Zwarte piet moet dus ook blank zijn.

tegenalles | 06-12-20 | 08:43

De slimste truuk van de duivel is dat hij iedereen laat geloven dat hij niet bestaat. De duivel is ook degene die mensen laat geloven dat ze moeten kiezen. Ook dat is een hele goede truuk. Mensen geloven echt dat het leven bestaat ui keuzes maken. Links, rechts, zwart, wit, goed, kwaad... Onzin, dat is wat je je laat wijsmaken. Duivels dilemma, waar komt dat vandaan denk je? "The devil made me do it...", ja me reedt, dat deed je zelf. Verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen, dat is wat je doet als je zegt dat je "moet kiezen". Nee, je laat je fucken door je eigen duivel of die van een ander. Het slechte dwingt tot keuzes maken, je bent voor of tegen mij, je gelooft wel of niet in Sinterklaas, je bent wel of niet racistisch, voor of tegen Trump. Het slechtste dat de wereld te bieden heeft, zijn mensen die anderen voor het blok zetten, het is de kleine groep opstokers die de grote massa aanzet tot kiezen. Het zijn altijd kleine groepen, verstopt achter teddyberen en zeehondjes, het zijn deze Deug-Groot-Meesters, het zijn deze hufters die de truuk van de duivel gebruiken, ze laten iederen geloven dat ze niet bestaan en ondertussen laten ze de hel uitbreken in de grote groep gewone mensen. En uiteindelijk schijt de duivel altijd op de grootste hoop!

hetgingperongeluk | 06-12-20 | 08:37 | 3

de slimste truuk van de duivel was het uitvinden van religie.

isotope 465 | 06-12-20 | 08:53

Precies, daarom vieren wij het Sinterklaasfeest gewoon zoals we dat altijd hebben gedaan: mét Zwarte Piet en zonder racisme!

Veepert | 06-12-20 | 08:55

Ik omarm de Duivel elke dag. Dan weet je in ieder geval dat je die dag niks overkomt. Dat heb ik vroeger als Katholiek opgevoed mannetje altijd van mijn oma meegekregen. Het maakt namelijk helemaal niks uit of je goed of kwaad handelt. Als je doodgaat eindig je eerst in het Vagevuur. Als je daar uitmag, kom je in de hemel. Zelfs Hitler heeft daar zijn eigen hoekje, samen met al die andere misdadigers. Er is geen afslag naar de Hel en God=Duivel. Met dat in je achterhoofd, is de hele discussie over goed en kwaad een onzinnige. Als ik opnieuw geboren zou worden, was ik wapenhandelaar geworden. Het maakt geen ruk uit wie je jouw wapens verkoopt. Het is nodig, en als jij het niet doet, op gronden van moreel besef, dan doet je buurman het wel. Ook die heeft een moreel besef, maar dan anders. En zo sta ik in de hele discussie over ons verleden, slavernij en noem maar op. De Duivel is mijn leidraad en wen er maar aan.

Klappernoot | 06-12-20 | 12:16

De laatste zin was voldoende geweest 'Doelbewuste cultuurvernietiging berooft een volk van haar identiteit.'. We zijn een laf zwak volk geworden die compleet lijken te zijn vergeten wat wij de afgelopen eeuwen hebben bereikt. Er is een reden dat Jan en alleman hier aan de deur staat de kloppen om mee te profiteren van die verdomd mooie maatschappij die wij hebben neergezet.

Kevf | 06-12-20 | 08:31

Stop maar met diversiteit en inclusie. Wat mij betreft kan NL niet homogeen genoeg. Multiculti doe je maar in het buitenland. Dat kan ook prima. Er is teslotte heel veel buitenland.

Stijlicoon | 06-12-20 | 08:10

Ik ben heb een hele fijne jeugd gehad met elk jaar een sinterklaas- en kerstfeest op de lagere school.
In mijn klas en op school zowel Turkse en Marrokkaanse kinderen die allemaal meededen met deze vieringen niemand werd uitgesloten!! Geen halal voedsel maar gewoon plezier hebben met zijn allen. Ik lees het wel vaker en zeg het nu nog maar een keer; deze inclusiviteit die wij als tolerant volk mogelijk gemaakt hebben doet ons nu “de das om”.
Men WIL blijkbaar niet meer meedoen en zoals de schrijver al laat merken zijn de verschillen nog nooit zo groot in beeld gebracht door WIT zen ZWART zo duidelijk te noemen.

Mijns inziens werkt dit uitsluiting van mensen die er “anders” uitzien enkel in de hand.
Mijn kinderen leren nu de verschillen de tussen “wit en zwart” terwijl ik deze in de afgelopen 50 jaar nooit heb geleerd EN gezien!!

TheInfuencah-M | 06-12-20 | 08:09 | 3

Precies. KOZP is flink polariserend bezig. Maar aangezien het ze alleen om centen en aandacht gaat zal ze dat worst wezen.

Der Schnitzeljäger | 06-12-20 | 09:00

Het WAS idd altijd al een feest voor ALLE kinderen,waar niemand werd uitgesloten. Dat gelul ‘ het moet een feest voor alle kinderen zijn ‘ raakt kant noch wal’.
Het feest heeft nu een wrange bijsmaak gekregen, is omstreden geworden en werkt geweld en irritatie in de hand. Het drijft groepen verder uit elkaar.
Bedankt ! Sufferds

laurentius | 06-12-20 | 09:32

Het is ordinair racisme, maar dan vanuit een ander perspectief. Ik ben opgegroeid met gelijkheid. Zo zou ik nimmer een neger voor roetmop uitmaken, want dat is denigrerend. Ik gebruik zelfs de term neger niet eens meer in het analoge bestaan. Ik heb het netjes over donker tuig/mensen. En ja, er is ook blank gajes/tuig. Maar zelfs dat is niet genoeg. Als blanke schijn ik de veroorzaker te zijn van alle problematiek in de huidige wereld. Daar ben ik het niet mee eens, want elke keer als ik iets zinnigs wil vertellen, wordt ik in de hoek van de racisten, nazi's of noem maar een eng clubje,, geplaatst. Maw: Er valt niet meer te praten met dat kleine groepje ophitsers. En nee, ik en vele anderen gaan niet onze waffel houden, om de lieve vrede maar te bewaren. Die tijd is voorbij. Ook ik en anderen hebben een tong gekregen om gespleten mee te kunnen praten, omdat het belang ergens anders ligt.

Klappernoot | 06-12-20 | 13:01

Wat deprimerend weer. Nederland wordt afgeschaft en weg gegeven. Wen er maar aan. Of niet. Eigenlijk is het niet nodig om er aan te wennen. Tegen de tijd dat de metamorfose compleet is, zijn er al enkele generaties langs geweest. Uw achterkleinkinderen zullen hun situatie helemaal normaal vinden. Zo gaat dat nu eenmaal.

kleybeuker | 06-12-20 | 08:02

Mooi stuk. Precies waar het om draait.

StephanZuijdendorp | 06-12-20 | 06:46 | 1

En wat gaan we er aan doen?

MoltisantiBeer | 06-12-20 | 07:21

Het Sinterklaasfeest is op sterven na dood. KOZP en Jerry Afriyie hebben gewonnen. En deugend links heeft dat laten gebeuren. Tot nu toe is alles wat ik had zien aankomen ook daadwerkelijk uitgekomen. En ik zie nog veel meer aankomen. Het wordt echt nog veel erger.

fdisk | 06-12-20 | 03:02 | 3

Rechts is er net zo debet aan door dit te hebben laten gebeuren. Precies wat Feynman schrijft, naïef te denken dat Sinterklaas zo zal blijven. Het is een blanke hetero man, die moet kapot na zwarte Piet.

MoltisantiBeer | 06-12-20 | 07:22

Logische volgende stap wordt om 2e Pinksterdag te vervangen door een verplicht vrije dag op het suikerfeest ipv bijvoorbeeld Jom Kippoer, want hier geldt niet het eerstgeboorterecht van joden in dit land in migratieopzicht, maar de groeiende groep muzelmannen en moslimzusters die hier later binnen zijn gekomen en binnen zijn gelaten en numeriek groter zijn en politieke invloed hebben via Denk en Nida.

IndoFortuyn | 06-12-20 | 08:03

Wij, de authentieke sinterklaasvierders zijn gewoon nog in leven. Het klopt, dat deze slag is verloren, maar dat is ook de reden geweest, om het ouderwetse Sinterklaasfeest voor de kinderen, op de normale wijze te doen. Dus de rug toedraaien naar wat ons via de media wordt ingespoten. Wel zwarte pieten en afwezig zijn op school bij de sinterklaasviering. De kinderen zijn dan toevallig allemaal ziek. Het begon klein, maar zelfs de allochtoon klopt aan om mee te doen. De slag is verloren, maar de oorlog is nog volop bezig en die hoef je niet te verliezen.

Klappernoot | 06-12-20 | 13:22

Er is nog hoop. Als Airfryers pakjesavond de nek omdraaien, zullen diabetici ook wel een eind weten te maken aan het Suikerfeest.

marchbrown | 06-12-20 | 01:28

Wat veel mensen niet begrijpen aan tradities is dat tradities niet star zijn. Tradities worden vaak uitgevonden, en tradities verandere.

Die hele Zwarte Piet is sowieso maar een moderne toevoeging aan het Sinterklaasfeest. De sinterklaastraditie, net als alle tradities, verandert continu. Ik bedoel, wie heeft er nog een schoorsteen?

Ik snap echt niet dat mensen zich hier nou zo druk om maken. Sorry, je kan je anno 2020 je niet meer als zwarte voordoen, en het stereotiepe van de zwarte bediende kan ook niet meer. Nu, niet, 20 jaar geleden niet, en zelfs 40 jaar geleden eigenlijk al niet meer. Dat het zo lang heeft moet duren voordat Nederland klaar was om zich ontwikkelen is eigenlijk bizar.

Sinterklaas blijft gewoon bestaan, kinderen blijven gewoon cadeaus en snoep krijgen, maar de vorm veranderd, zoals de afgelopen eeuwen of zelfs millenia continu is veranderd. Who gives a flying fuck.

Japannert | 06-12-20 | 01:22 | 10

@intrigant | 06-12-20 | 11:01: Deze traditie verandert ook geleidelijk. Er nemen namelijk al heel lang mensen, sinds de jaren '20 van de vorige eeuw, aanstoot aan Zwarte Piet, het pas de laatste 10 jaar dat deze mensen wat meer vocaal durven te worden en ook meer steunt
historiek.net/geschiedenis-van-de-zwa...

De traditie is nu aan het veranderen, conservatieven strubbelen tegen en over 10 jaar zie je geen zwarte Piet meer. Dan is die verandering geleidelijk doorgevoerd., en dat is zoals het altijd gaat.

Japannert | 06-12-20 | 13:04

Het evolueren van levende tradities is normaal, maar daar is bij de afschaffing van Zwarte Piet geen sprake van. Het was niet een brede beweging in de samenleving die leidde tot verandering in de traditie van het Sinterklaasfeest, maar het waren de insuniaties, onterechte beeldvorming en schreeuwerige demonstraties van een heel beperkt stel fanatiek activisten, die stad en land afreisden om liefst op zoveel mogelijk plekken het kinderfeest te bederven, die dat afdwongen. Die dankzij de NPO en enkele politieke partijen onbelemmerd invloed kregen om te bepalen hoe het traditionele feest moet worden gevierd.

Als acties niet worden gedragen door de samenleving, dan roepen die acties altijd reacties op. En dat gebeurde, er ontstond verzet uit de samenleving, in het begin onbeholpen bij gebrek aan steun van de instituties, maar toch heel duidelijk. Mooie bijkomstigheid is ook dat Nederlanders zelf iets meer interesse krijgen voor hun eigen tradities. De docu van Arnold-Jan Scheer is daar een duidelijk voorbeeld van. Heel wat informatiever dat het giftige flutwerk van Sunny B. Ook uit het feit dat mensen bij het feest thuis zelf het liefst Zwarte Pieten bestellen blijkt het fenomeen onverminderd populair blijft. En zo evolueert Zwarte Piet zich misschien wel meer dan progressief Nederland zich realiseert tot een verzetsheld tegen alles wat met oplegde multiculturalisme te maken heeft. KOZP heeft met de aanvallen op een vreedzame traditie wiggen in de samenleving gedreven. Zoiets vertaalt zich nooit in goede.

Jouw onverschilligheid "who gives a flying fuck" is de mijne niet.

jochum1980 | 06-12-20 | 13:23

Dat klopt allemaal, maar dan weet u ook, dat het niet handig is om de afschaffing te beginnen met een gestrekt been. En dat is gebeurd, en daarom ga je never nooit meer alle neuzen dezelfde kant op laten wijzen. Ik ben geen racist of nazi, en zo wil en ga ik niet weggezet worden door een groep mafketels met een te grote stem in het grotere geheel.

Klappernoot | 06-12-20 | 14:20
▼ 7 antwoorden verborgen

Één keer trek je de conclusie, integratie is een illusie

laurentius | 06-12-20 | 01:19

We laten ons chanteren, intimideren en manipuleren door een klein groepje gefrustreerde gevaarlijke extremistische gewelddadige zielepoten, die met leugens en verdraaide feiten hun minderwaardigheidscomplex, tekortkomingen en frustraties proberen te compenseren met het verwoesten en vermoorden van ons sinterklaasfeest.

laurentius | 06-12-20 | 01:10 | 3
-weggejorist-
Japannert | 06-12-20 | 01:23

Het grootste probleem is niet dat kleine groepje zielenpoten dat aan al uw beschrijvingen voldoet.
Het echte probleem is dat zij gesubsidieerd worden om gefrustreerd, gevaarlijk, extremistisch en gewelddadig te zijn. En, erger nog, dat "gerespecteerde" nepnieuws clubjes zoals de NPO alle leugens van die zielenpoten dag in dag uit blijven herhalen en herhalen en nog eens herhalen. Zonder weerwoord, of kennis van zaken.

Nederland zou per direct moeten stoppen met alle subsidies op meningen.
Meningen van hardwerkende belastingbetalers zonder strafblad worden ook niet gesubsidieerd. Waarom moeten de meningen van parasieten, criminelen en extremisten dan wel gesubsidieerd worden?

Dandruff | 06-12-20 | 01:24

Laat ik eens twee sprookjesfiguren vergelijken.
- De een, Nicolaas, is al 1400 jaar de beschermheilige van slaven, en zou zelfs na zijn dood nog slaven bevrijd hebben. Die Sint inspireerde een tegenstander van de slavernij, Jan Schenkman, tot het schrijven van een boek waarin deze beschermheilige wordt geholpen door een sympathieke zwarte Piet.
- De ander, Mohammed, zou naast terrorist, oorlogsmisdadiger en plunderaar ook slavenhandelaar zijn geweest. Die "perfecte mens" inspireerde tot een boek dat al 1400 jaar dood en verderf zaait over de wereld.

Je hoort vaak dat 0,21% van de kozp-activisten slavernij en oorlogsmisdaden bijna net zo kwalijk vindt als kinderfeesten.
Raar eigenlijk dat je die 0,21% nooit hoort over die ene sprookjesfiguur die wereldwijd zoveel meer ellende veroorzaakt als dit kinderfeest. Het is dus gewoon niet geloofwaardig dat er inderdaad iemand in kozp zit die subsidie vangt om een paar uur per jaar bijna net zo anti-slavernij te zijn als de rest van het jaar anti-kinderfeest.

Dandruff | 06-12-20 | 00:59

"Doelbewuste cultuurvernietiging berooft een volk van haar identiteit."

Laat mij er even een tegel van @gaffelbaard | 05-12-20 | 13:20 | van vanmiddag bij halen:

"Alleen al het woord (recht op behoud) van Nederlandse identiteit wordt (ten onrechte ) beschouwd als een uiting van nationalisme. Het gaat hier echter om een internationaal erkend mensenrecht; inheemsen hebben recht op behoud van eigen identiteit. Dat geldt niet alleen voor Indianen, Roma, Sami. Dat recht komt ook andere volken en bevolkingsgroepen toe: Friezen met hun taal, de Zuiderlingen met hun carnaval, meerdere typisch Nederlandse volksfeesten, etc. Het hoort allemaal tot het immaterieel erfgoed. Ook het Sinterklaas feest en de pakjesavond van vandaag.

Nederlanders zien dat hun identiteit onder druk staat en op basis van valse gronden en onterechte beschuldigingen wordt afgepakt. Begrijpelijk dat mensen zich verzetten maar het is geen nationalisme, het is verzet tegen discriminatie en het afpakken van cultuur en identiteit. Iets waar NLers recht op hebben, net als alle andere inheemsen."

Dit raakt dus precies aan de kern van het laatste zinnetje van @Feynman. Het kapotmaken van het Sinterklaasfeest past in een groter geheel. Dit is ook de reden dat mensen de k0ndT tegen de krib gaan gooien. Er wordt iets heel dierbaars afgenomen onder "false pretence" (sorry, zit met de States aan de Skype en heb zo gauw even het NL niet voorhanden). Nederlanders hebben de afgelopen decennia niet anders gedaan dan inschikken, schappelijk zijn en nog meer inschikken. Als dank zijn ze als volk door het slijk gehaald, op oneigenlijke gronden als onverbeterlijke racisten weg gezet en zien ze met lede ogen aan hoe een eens zo mooi land veranderd is in iets dat ze nog niet bijna meer herkennen als het land dat ze eens zo lief hadden.

Het maakt me intens verdrietig en witheet van woede tegelijk. Want in tegenstelling tot de meesten draag ik de geschiedenis van twee volken met me mee. En wat ik hier nu zie gebeuren hebben de voorouders van mijn Lakota familie aan den lijve ondervonden. Hun kinderen werden verplicht naar kostschool gestuurd alwaar ze te horen kregen dat ze slecht waren enkel en alleen vanwege hun afkomst. Hun cultuur was verwerpelijk en ze diende die zo snel mogelijk af te leren. Hun eigen taal spreken werd hardhandig afgestraft met vreselijke lijfstraffen. De mond uitwassen met loogzeep was nog de minste. En wat zien we nu? Inheems Nederlandse kinderen krijgen te horen dat ze onverbeterlijke racisten zijn enkel en alleen vanwege de kleur van hun huid. Hun cultuur is 'white supremacy' dus die moet verdwijnen. Wat denkt u dat dit doet met een opgroeiend kind?

De Nederlandse taal is ook al zwaar aan verval onderhevig. Stukje bij beetje worden de fundamenten onder ons weg gebikt. Al met al is het geheel geen prettig plaatje. En even voor degenen die denken dat het zo'n vaart allemaal niet zal lopen; Kijkt u maar eens wat er in een zeer kort tijdsbestek al ten slechte aan verandering afgedwongen wordt. En we staan nog maar aan het begin van de waanzin.

Sjefke7807 | 06-12-20 | 00:51 | 2

Ik kan mij helemaal vinden in uw betoog.

De Let | 06-12-20 | 07:51

Ik draag altijd de eerste Balkanoorlog aan als referentiekader. Verspilde moeite, wanneer je nageslacht niet meer in staat is om tegenspraak te bieden.Sind ik te maken heb gehad met het zal zo;n vaart niet lopen, slaan bij mij alle alarmbellen en wordt ik wakker. Uitgummen doe je bij andere volkeren, maar ik trap er niet in en laat het ook niet gebeuren. En nee, ook ik ben geen losgeslagen nazi.

Klappernoot | 06-12-20 | 16:38

Multiculturele samenleving was de droom. In werkelijkheid is van samenleven geen sprake. Gefragmenteerde of uiteengevallen samenleving is een betere omschrijving van wat we meemaken. Parallel levende stammen binnen een land.
Ik ben zelf opgegroeid in een monoculturele samenleving. Dat was tenminste nog een samenleving. Het was verre te prefereren boven het tribalisme van nu.

JvanDeventer | 06-12-20 | 00:31 | 5

@Hissam | 06-12-20 | 02:17: Dank, je levert t bewijs wat ik niet had en noemt de term die ik vergat: sociale cohesie.

Mark Smeeks | 06-12-20 | 02:26

@Mark Smeeks | 06-12-20 | 02:26: En recent was er ook een Deens onderzoek waar de conclusies van Putnam weer eens werden bevestigd, dus hoe heterogener een land des te meer wantrouwen, tussen verschillende groepen, minder sociale samenhang en daarbij zullen mensen in die groepen tribaler worden wat tot fricties zal leiden, je ziet dit proces steeds meer in West-Europa en we staan nog aan het begin.

Hissam | 06-12-20 | 02:39

Multi-etnische samenleving met alle neuzen dezelfde kant op, dat hadden ze verwacht. Multiculti geeft alleen maar afgesloten enclaves waar ieder zichzelf gaat verdedigen

Leukerd | 06-12-20 | 13:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat als we nu een bindend referendum organiseren: ofwel zwarte Piet het land uit, of iedereen die niet kan leven met zwarte Piet het land uit. Of is dat te democratisch?

intrigant | 06-12-20 | 00:27

Djeez wat een slecht stuk weer zeg, geen enkel argument houdt steek. Als eerst, voor Akwasi of andere blm-drammers toog ik mij met alle plezier in een oud-Hollandsche zwarte pieten outfit. De intentie is geen racisme, punt. Mijn pvv buurman die met wit schuim op zijn mondhoeken verkondigd dat zwarte piet godverdomme zwart is van de schoorsteen wijs ik er graag op dat die oorbellen, rode lippen en kroesharen bij de gemiddelde schoorsteenveger toch echt afwezig zijn. Ga naar een museum als je het zo op hebt met de Nederlandse cultuur. Maargoed, waarom is het een kutstuk? Kozp protesteert tegen de stereotyperingen. De kroesharen, de dikke rode lippen, ja alle kenmerken van de Black-Face. If it quacks like a duck... Het gaat niet over aanstoot nemen aan, de vergelijkingen gaan mank. Je hoeft geen vlees te eten, je kunt de voorhuid laten zitten en er ook vanalles van vinden als een ander die eraf wil halen. Maar moet je een optocht houden met voorhuiden op een stokje of zoiets? Ritueel schapen slachten? Oh wacht. Nee maar dit gaat verder dan wegkijken en accepteren. En hoe groot is die moeite? Zwarte Piet is onze nationale blinde vlek. Heel de wereld ziet het behalve wij.

E2 | 06-12-20 | 00:24 | 4

@sockpuppet | 06-12-20 | 00:28: Goed punt man. Wel knap dat er in Nederland kroeshaar, dikke rode lippen en de gouden ringen bij zijn gekomen. Ik vergeet ook de pieten uit mijn jeugd niet die gespeeld werden met een Surinaams accent. Vandaar, if it walks like a duck.. De oorsprong mag anders zijn maar wij hebben er toch een knap op black-face gelijkend figuur van gemaakt.

E2 | 06-12-20 | 00:39

Djeez, wat een slechte reactie weer zeg., geen enkel argument houdt steek.

DeEchteWaarheid | 06-12-20 | 00:40

@E2 | 06-12-20 | 00:39:

Het gaat niet alleen om de oorsprong die anders is, maar vooral om de bedoeling. Blackface was een beledigend bedoeld stereotype, maar zwarte Piet was juist bedoeld om zwarten als sympathieke mensen neer te zetten.
Jan Schenkman schreef zijn boek met zwarte Piet in de tijd dat iedereen de slavernij wilde afschaffen; maar niemand dat deed. Nota bene uit angst voor schadevergoedingen aan de slavenhouders. Schenkman was erelid van een partij die streed tegen slavernij, en hij zette Piet neer als een sympathieke goede man, die stoute blanke kindertjes de roe gaf (zou een slaaf nooit durven).

Dandruff | 06-12-20 | 01:07
▼ 1 antwoord verborgen

Wij hadden vanavond Sinterklaas en twee Zwarte Pieten op bezoek, de kinderen waren gierend enthousiast, cadeautjes, pepernoten van Zwarte Piet en een leuk verhaaltje van Sinterklaas. Geslaagde avond.

pa_niek | 06-12-20 | 00:16 | 2

Mooi om te zien hoe het Sinterklaasfeest ondergronds nog steeds lekker traditioneel gevierd wordt, ondanks alle inspanningen van krijsnegers, gelijkgeschakelde media en politici om het zo grondig mogelijk kapot te maken.

5611 | 06-12-20 | 08:56

Exact. Kozp bepaalt niet hoe ik Sinterklaas vier. Ben daarom gisteravond met partner verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet langs alle adressen van de schoonfamilie gegaan (vanwege het ontbreken van surpriseavond...... tja, corona). Mijn lekker linkse schoonfamilie die buigt voor gedram en waar zwarte Piet al zowat een taboe aan het worden is. En iedereen vond het leuk! Zelfs geen stomme opmerkingen gehad over aanwezigheid van Zwarte Piet. Kortom houd je rug recht. Begin niet aan discussies maar blijf het gewoon vieren zoals je altijd deed. Uiteindelijk dwing je daarmee ook respect af.

Tip: ga kringloopwinkels af om zwarte Piet- versiering etc te verzamelen. Dan heb je een voorraad. Of maak het zelf. Dan ben je niet afhankelijk van Blokker of Hema.

Braboblanke | 06-12-20 | 10:25

Hoe oud wordt een mens gemiddeld? Nu een jaar of 80 of zo. Vrouwen wat ouder.
De eerste 20 jaar ben je bezig om je plekje in deze wereld te vinden, een levensgezel naast je krijgen, leren, kortom volwassen te worden. Daarna moet je jezelf de pokke werken en carrière maken want je wilt vooruit en ook consumeren.
Duurt een jaar of 30 en daarna begint langzaam de aftakeling. Wijkende haargrens, geen sixpack meer behalve die in de koelkast. Als vrouw begint de zwaartekracht zijn tol te eisen helpt alleen een haarkleurtje nog om er een beetje jong uit te zien. De opvliegers vliegen je om de oren.
En daarna volgt de schemering van het leven.
Vrij kort duurt het allemaal en ook nog eens allemaal tamelijk zinloos.
Maar dat ritje moeten we allemaal uitzitten omdat eens een paar mensen voor ons besloten dat het wel leuk was om een mens op de wereld te zetten.
Maar als je dat totaal zinloze ritje dan uitzit en je komt in de schemer van je leven terecht, wil je dan een jaar of 10 verspild hebben aan een discussie over zwarte Piet?
Breng dan je hele leven door met kantklossen, dat levert meer op.

Zapata10 | 06-12-20 | 00:14 | 2

De discussie gaat niet over zwarte Piet, maar in hoeverre je als Nederland toe kunt geven aan de gevoeligheden van de 170 nationaliteiten die zich hier gevestigd hebben.

de honden blaffen... | 06-12-20 | 00:23
-weggejorist-
radio-noordzee | 06-12-20 | 01:05

De meehuilende media en politici zijn het ergst, gevolgd door links Nederland.

Slough | 06-12-20 | 00:13 | 2

Media en meehuilende politici zijn links..

BozePaarseMan | 06-12-20 | 00:16

In de familieapp zong mijn neefje een Sinterklaas liedje waar "zwarte piet" in voorkwam. Hij aarzelde even en verbeterde zichzelf in Piet.
Heb mij moeten inhouden om daar niets over te zeggen.

Hondt | 06-12-20 | 00:05

Blijkbaar is geschiedenisvervalsing erg goed als je tenminste maar Links bent. Gouden tijden voor het vak van geschiedenisherschrijvers.

Rest In Privacy | 06-12-20 | 00:05

Tuurlijk gaat Sinterklaas weg, die geef ik hooguit nog 5 jaar.

Op het moment toen Zwarte Piet in twijfel getrokken werd en daar direct massaal aan toegegeven werd wist je dat het hele feest hopeloos verloren was. Bij Zwarte Piet had er al hard aan de rem getrokken moeten worden, nu is het een kwestie van tijd dat het hele feest verdwijnt omdat er nu eenmaal toegegeven is dat het feest een racistisch element heeft.

En daarna zoeken die KOZP lui wel weer wat nieuws, want je hebt ze eenmaal een vinger gegeven.

Diddykong92 | 05-12-20 | 23:53 | 3

Dat laatste ben ik wel met je eens, het is bij activisten nooit genoeg. Daarom moet je er ook niet mee om de tafel gaan zitten, nee is nee, klaar. Als jij een hekel aan X hebt kijk je maar niet of ga je maar iets anders doen.
En aan hoeveel identiteiten en culturen moeten we de dominante NL-cultuur - wat dat ook moge zijn - aanpassen? Er is altijd wel iemand die klaagt of zich gekwetst voelt. Nee, we zijn als samenleving behoorlijk van het padje de laatste decennia.

Graaisnaaiert | 06-12-20 | 00:06

Kozp heeft al aangekondigd om ook carnaval onder de loep te leggen en daar is met hulp van collaborerende politici en media vast wel wat te vinden.

5611 | 06-12-20 | 08:58

Er werd/is niet massaal aan toegegeven. De randstad media heeft dit gedaan door 10 tegenstanders een podium te geven. Meer is het niet, Randstadprivilege.

Roeieber | 06-12-20 | 09:17

De anti pieten van klaag negers en roomblanke deugerts die gaan de komende maanden nog wel door, dan in de zomer om in de herfst weer de boel op scherp te zetten en vooral te dreigen met geweld... deze groep zal nooit stoppen, is nooit tevreden en is verre van tolerant.

Hollandse_blauwe | 05-12-20 | 23:50 | 3

Jawel, ze gaan wel ooit stoppen. Als we suikerfeest vieren.

Rest In Privacy | 06-12-20 | 00:03

@Opslag Medium | 06-12-20 | 00:21: Spruitjesfeest, in Amsterdam.

5611 | 06-12-20 | 08:59

Het eerst volgende feestje dat geslachtofferd wordt is het multiculturele feestje. Daar mag wel met gestrekt been op worden ingegaan. Ik heb het in ieder geval kotsbeu met volk wat zich niet wil aanpassen en alleen maar rechten heeft, maar zodra de plichten komen niet thuis geeft.

Witte de With | 05-12-20 | 23:38

Jeffrey Affriye neemt geen genoegen met de roetveeg Piet. Het aangepaste feest blijkt onvoldoende boetedoening voor de slavernij. We moeten allen niet alleen geen zwarte Piet meer vieren, we moeten dat diep van binnen ook niet meer willen, wegens onze witte schuld. Dan pas is hij een beetje tevreden. Maar daarna komt er ongetwijfeld meer...

Beste_Landgenoten | 05-12-20 | 23:38 | 8

Hij krijgt een podium, dat is het hele eiereneten. Die jongen is in de begintijd nooit van een fatsoenlijk weerwoord voorzien maar kreeg uitsluitend bijval van betuttelracisten en opiniemakers die graag over links wilden scoren. Want volgens linksdenkers zijn we eigenlijk allemaal een beetje slachtoffer.

Graaisnaaiert | 06-12-20 | 00:09

Ik kan je in deze niet helemaal ongelijk geven. Het ging Affriye niet om zwarte Piet. Het gaat hem om de slavernij. En dat we erkennen dat dit onze grootste misdaad is. Al is het eeuwen geleden gebeurd.

Beste_Landgenoten | 06-12-20 | 09:14

@Beste_Landgenoten | 06-12-20 | 09:14: We erkennen dat er Nederlanders zijn die in het verleden aan slavernij hebben meegedaan. De nazaten van die Nederlanders zijn het oude geld, dus bijvoorbeeld de Oranjes, de Schimmelpenninckjes, etc. Vreemd genoeg wordt het schuldgevoel bij alle blanke Nederlanders opgedrongen, terwijl hun voorouders het in de meeste gevallen in die tijd niet veel beter hadden dan slaven. Het is dus zeker niet onze collectieve grootste misdaad.

intrigant | 06-12-20 | 13:31
▼ 5 antwoorden verborgen

En naast alle opgedrongen anders gekleurde pieten en verdere afbraak van het sinterklaasfeest, moeten ook alle tastbare herinneringen het ontgelden. De leukste boeken en films met zwarte pieten erin zijn gewoon nergens meer te koop of te zien. Pathé thuis bijvoorbeeld biedt allerlei oude meuk te huur aan, maar alles met een zwarte piet erin is verwijderd.

Choco Chanel | 05-12-20 | 23:34

Afgelopen donderdag dacht uurtje of 6 op de NPO een TV programma de Halve Maan of Maan zoiets gekeken even voor gaan zitten Han van der Horst en Syp Wynia en 2 boze mensen van kleur, expres uit gekeken en zoals gewoonlijk de kleur mensen heel boos en heel weinig te melden, alleen dat ze boos zijn.
Han en Syp waren heel relativerend die moesten hun verbazing kwaadheid over zoveel domheid van de gekleurde klant inhouden, triest om te zien dat de NPO hier nog in investeert, hopeloos.

Uw Verzekeringsadvis | 05-12-20 | 23:25

Mooi. Dit kinderfeest is vakkundig de nek omgedraaid. Het volgende slachtoffer is Pasen. Of nee, wacht... ik bedoel Lentefeest. Sweet dreams allemaal. Ik ga dromen van een zalig kerstfeest

Happy People | 05-12-20 | 23:16 | 2

Ik begreep vandaag dat het feest in 070 nog steeds door heel veel mensen wordt gevierd. De grote concurrent is echter de Kerstman.

Rest In Privacy | 05-12-20 | 23:20

Roetveegpieten zijn toch ok. Ik heb niemand bezwaar zien maken voor Pieten met roetvegen. Behalve kolonialen die met heimwee terugkijken naar de tijd waar je wegkwam met een racistische karikatuur neerzetten. Grijs of ander kleur ziet er gewoon niet uit. Wegens slechte smaak graag wegjorrissen uit NL.

Kaan78 | 05-12-20 | 23:15 | 9
-weggejorist-
Kaan78 | 06-12-20 | 08:54

Roetveeg pieten zien er uit als mensen met zwarte pest. Piet is geen racistische karikatuur, het is geen blackface. Veel gemaakte fout.

BenDeLier | 06-12-20 | 14:39
▼ 6 antwoorden verborgen

De laatste tien jaar is de aftakeling van Nederland heel erg snel gegaan... Met nadruk op de laatste 10 jaar.

Ommezwaai | 05-12-20 | 22:53 | 1

Kijk naar reclames met alleen maar kleurlingen en idealistische gemengd gezinnen. Geen zwarte Piet meer te bekennen, kerst en Pasen worden meestsl al anders genoemd enz.

BozePaarseMan | 05-12-20 | 23:25

De meeste jankerd zijn handophouders of ruifleegvreters.

Astroturfer | 05-12-20 | 22:53

Vanmiddag zowaar drie zwarte Pieten gespot in Veenendaal!

Manus Olie | 05-12-20 | 22:52 | 2

Leven ze nog?

de honden blaffen... | 05-12-20 | 23:15

Ariba Veenendaal!

Bull-Sunnyboy | 05-12-20 | 23:55

Joop Doderer was de enige echte hoofdpiet. Niet die laffe von Muiswinkel.

P-unit | 05-12-20 | 22:48 | 2

Von Rattenwinkel

Mark Smeeks | 05-12-20 | 22:53

Was dat niet Piet Römer? Die was Hoofdpiet in mijn tijd.

Leukerd | 06-12-20 | 13:14

Chique van u Feynman, toch nog een hommage aan sint en piet. Ik dacht al dat er helemaal geen woord meer aan zou worden besteed. Zoals zo vaak bij een strijd reeds verloren. Aan de laffe vijand. Door de nog veel laffere collaborateurs. Laf volkje. Dat zijn we.

Cepalislam500mg | 05-12-20 | 22:45

Mensen die op huidskleur oordelen zijn racisten. Allemaal.

watergeus | 05-12-20 | 22:44 | 1

Juist, en van racisme een verdienmodel maken is schaamteloos.

de honden blaffen... | 05-12-20 | 23:17

Het onderwijs alhier is al decennia onder de maat en het niveau is nog steeds dalende. Een geestelijk onderontwikkeld volk laat zich makkelijk intimideren door agressieve minderheden. Voorheen zou een KOZP activist tijdens een anti-Zwarte Piet demonstratie zijn gelyncht als de politie dat niet had kunnen voorkomen. Maar laffe, zelfvoldane NLers slikken alles. Liever gaan ze 'het gesprek aan'. Tegen eeuwenoude tradities aantrappen moet je niet proberen in het buitenland. Vooral daar waar tribale gewoonten een rol spelen.

isitsoornot | 05-12-20 | 22:41

Wat ze bereikt hebben is dat ik een wantrouwen en hekel gekregen heb an alles wat gekleurd is.
Ze hebben me eigenlijk tot een soort kleurist gemaakt, zeg maar.

Ray Skak | 05-12-20 | 22:35

domheid, narcisme en bekrompenheid creeeren dit soort gedrochten door onze eeuwen heen. niet te vermijden helaas. Moeten we nu bijvoorbeeld Spanjaarden verbieden in hun paarse Klu Klux Clan puntmutsen Semana Sancta te vieren? Ik neem aan dat we daar geen UN medewerker voor nodig hebben om hun domheid en krenkingsbereidheid te etaleren? Schaf gewoon dan alles af, ook de bamibal en de worstebroodjes... alle tradities weg, over de hele aardbol. geen enkele traditie meer. Maakt niet uit hoeveel melanosomen je produceert. Kan dr ook niet meer gezeurd worden.

nobodiesunmighty | 05-12-20 | 22:30 | 4

Nee, het gaat alleen op voor etnische minderheden die door het racistische Links als minderwaardig, zielig en dus hulpbehoevend zijn verklaard.

skoftig | 05-12-20 | 22:32

Vaak in Spanje geweest. Reken maar niet dat de Spanjaarden zich hun tradities laten afpakken.

Cassandra | 06-12-20 | 00:32
▼ 1 antwoord verborgen

Nog even er wordt alleen nog in Amsterdam Sinterklaas gevierd, 365 dagen per jaar.

skoftig | 05-12-20 | 22:29

In de supermarkt is de Sint zelf ook nauwelijks meer te zien. Fijne feestweken en vrolijk lente feest!

bitterpete | 05-12-20 | 22:27

Door die Covid is ook niet meer alles wat het is. Ik mis een beetje die bus met werklozen die tegen 6 jarige kinderen lopen te schreeuwen dat het vieze vuile racisten zijn. Niets is meer heilig.

skoftig | 05-12-20 | 22:26

Waar ik moeite mee heb, echt heel veel moeite mee heb, is dat onze MP Mark Rutte, zich heeft uitgesproken tegen Zwarte Piet. Ik til daar zwaarder aan dan de belofte van duizend euro. Dat Rutte, onze leider, het volk heeft toegesproken dat Zwarte Piet moet verdwijnen is amper in het nieuws geweest. En helemaal niemand heeft hem daar frontaal op aangepakt. Helemaal niemand. Nee, ik ook niet.

Leptob | 05-12-20 | 22:22 | 4

Ik heb die 1000 Euro trouwens wel gekregen, maar daarvoor moest je een foto van je ingevulde stembiljet maken en die opsturen.

skoftig | 05-12-20 | 22:35

Rutte zal altijd toegeven op cultuur als hij daarmee zijn sociaal-economische agenda kan uitvoeren. Hij kiest alleen slim zijn momenten, zodat het bedolven raakt onder ander nieuws.

Tashtego | 05-12-20 | 23:12

Zeven jaar geleden beweerde hij: "Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen."
Nu zit hij met Akwasi aan tafel.
Om te bukken voor diens gekwetste ziel.

de honden blaffen... | 05-12-20 | 23:21
▼ 1 antwoord verborgen

2013
Mijn zwarte collega vroeg gisteren aan me: "Wat vind jij er nou van?" Ik antwoordde: "ik kan begrijpen dat sommigen er moeite mee hebben". Hij zei: "vroeger riep ik wel eens 'Sinterklaas is racisme', gewoon om te stangen, vandaag de dag hou ik mijn bek maar liever". Beiden moesten we lachen. Dat is wat het is.
knutsel | 16-11-13

2020
Fuck you halve gario, fuck you airfryer en fuck you aquarium. Klootzakken die een kinderfeest verpesten met onwaarheden.

knutsel_ | 05-12-20 | 22:20

Toch helpt het allemaal niet. Fietste vanavond door de Bijlmer en daar wordt alles nog met traditionele Pieten gevierd.

skoftig | 05-12-20 | 22:19

Multicultureel bestaat niet. Er is een cultuurstrijd gaande die de oorspronkelijk Nederlandse cultuur aan het verliezen is.

Rennieflox | 05-12-20 | 22:17

FC Twente had vanavond ook pakjesavond. In Amsterdam. Ze werden menig gedeeld.

Oprisp | 05-12-20 | 22:14 | 3

Ik had vanavond pakavond in Amsterdam. Kost 100 Euro maar dan heb je ook wat.

skoftig | 05-12-20 | 22:20

Packjesavond?

Cunts-en-kitsch | 05-12-20 | 22:26

Zo kan een kleine minderheid van schreeuwende haters, gesteund door de politiek en media, cultuur vernietigen. En er komt nog meer hoor, let maar op. Gek he, dat sommige mensen radicaliseren?

WhiteShark | 05-12-20 | 22:10

"Delen van de traditie zijn ooit “fout” geweest, dus het geheel moet kapot."

Welke delen dan?

omanders | 05-12-20 | 22:10

Menig inbreker voelt zich beledigt omdat de supermarkt nog steeds lange vingers verkoopt.

Red shirt | 05-12-20 | 22:06 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Rupsje-nooit-genoeg is een rake typering, ze gaan inderdaad nooit tevreden zijn. In het gelinkte artikel zegt KOZP over de grijze piet: "De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden is gênant.”

Zie daar het hellend vlak. Eerst was alleen een specifiek onderdeel, nml zwarte piet een probleem. Vanaf het moment dat je zwicht en dat ene onderdeel dan maar voor de lieve vrede aanpast, is ineens het feest als zodanig racistisch.

Tashtego | 05-12-20 | 22:03 | 1

Oude witte man als baas van zijn knechten, dat wordt de volgende stap

skoftig | 05-12-20 | 22:23

Vandaag had ik in eens 2 zwarte pieten bij mij in de winkel staan. Gewoon spontaan een paar bekenden die het helemaal niet eens zijn met de fophef die ons door de media word opgelegd. Mijn neefje genoot met volle teugen en de klanten stonden er bij te genieten. Geen demonstranten voor de zaak omdat we zwarte Piet binnen hadden. Maar ja, dit is dan ook niet het westen. Dames en heren, komt naar het oosten. Hier mag je nog gewoon genieten van tradities.

pale-blue-dot | 05-12-20 | 22:02

Dat van " alsof er ooit een sinterklaasfeest is geweest waar alleen kinderen met blond haar en blauwe ogen een cadeautje kregen" is natuurlijk niet waar. Als alle kinderen die stout zijn geweest geen cadeautjes krijgen en mee moeten in de zak, dan hou je toch automatische alleen de blanke kindertjes over. Ja dat lijkt mu logies.

Sarcastica | 05-12-20 | 21:58

Wij hebben zojuist Sinterklaas gevierd met bescheiden cadeautjes vergezeld van lange gedichten. Ooit trok mijn oma de kar, daarna heb ik het stokje overgenomen en van mij is het vuur overgesprongen op mijn dochter. Knappe jongen die de traditie er bij ons uit krijgt.

MickeyGouda | 05-12-20 | 21:53 | 3

Fijn om te horen!

Sinterbikske | 05-12-20 | 21:58

Zo hebben wij het hier vandaag ook gedaan. (Maar zegt natuurlijk niets over zwarte Piet.) Uiteindelijk zal het hier wel naartoe gaan, het heet nog wel Sinterklaas maar het hele gezeik eromheen vergeten we gewoon. Cadeautjes in gezinsverband met gedichten.

knutsel_ | 05-12-20 | 22:04

Wij hadden familie met kinderen over de vloer en ‘toevallig’ kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek om cadeautjes te brengen.

zwarte_weduwe | 05-12-20 | 22:13

Het is fout gegaan op het moment dat men begon te spreken over integratie met behoud van eigen cultuur.
U past zich aan of u gaat maar weg, dat zou het standpunt moeten zijn.

de honden blaffen... | 05-12-20 | 21:52 | 2
-weggejorist-
Southcarolina | 05-12-20 | 22:05

Maar kennelijk geen behoud van eigen cultuur voor de mensen die er al woonden. Waanzin...

zwarte_weduwe | 05-12-20 | 22:16

www.youtube.com/watch?v=aPwSWm_J98U Tsjechische Sinterklaas 5 december 2020. www.youtube.com/watch?v=EBmDmRDA0Wg Krampus & Nikolaus in Bad Ischl 5 december 2020
Vergelijk je de Tsjechische en Oostenrijkse Zwarte Piet met de Nederlandse, dan blijkt die figuur in Tsjechië & Oostenrijk veel angstaanjagender dan de Nederlandse, die veel meer een grappige clownsrol vervult. Maar waar gaat het in de woke cancel culture om? De activisten willen hier en nu hun overwinning binnenhalen. Ze hebben geen geduld en dulden daarom niets, wat hun niet zint. Per slot van rekening is het anti-Sint&Piet geraas echter een pure media-hype. Het moet wat worden, 2021, zonder boeman Trump maar met de Alzeigenheimer Joe Biden, die van pure saaiheid niets anders kan dan zijn voet verzwikken. Om nog maar te zwijgen van VP Harris die als Israelknuffelaarster ieders sympathie wil winnen. Hohoho, wat is dit woke zwikkie zielloos, Merry X-mas!

Eeuwig..Op..Vakantie | 05-12-20 | 21:52

Ze zouden zwarte pieten achter de bijstandsloketten moeten zetten. Dan is het zo over met dit gezeik want piet deelt gratis geld uit

Olleke | 05-12-20 | 21:52 | 4

Ja idd,we hebben nu alleen op haal pieten

Coolcalmcollected | 05-12-20 | 22:03

Een hele goeie en wie tegen is hoeft gewoon het geld niet te accepteren.

likdoorn | 05-12-20 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

Laten we Rotterdam en Amsterdam gewoon laten afscheiden van Nederland, de rest van het land is namelijk nog wel normaal, maar ook daar gaat door de linkse indoctrinatie van de NPO dingen kapot.

Henk de Vries2074 | 05-12-20 | 21:52 | 3

Cool, mogen we dan ook het belastinggeld dat daar betaald wordt houden? En kunnen we san ook provincialen een visum laten aanvragen als ze de stad willen bezoeken? En tol heffen? Ik ben voor.

BobDobalina | 05-12-20 | 22:35

@BobDobalina | 05-12-20 | 22:35: dat mag, een ook alle uitkeringen en linkse hobbies zelf betalen. Amsterdam is technisch meer dan failliet.

Ray Skak | 05-12-20 | 22:39

@Ray Skak | 05-12-20 | 22:39: omdat de belastingopbrengst niet naar de stad zelf gaat (afgezien van de gemeentelijke belastingen), slimpie

BobDobalina | 05-12-20 | 22:46

Heeft Thierry Baudet zijn gedicht al af?

BL6swguPp7hoYH | 05-12-20 | 21:51

Toch gek dat we onze tradities zo makkelijk laten afpakken door een handjevol activisten en onze grondrechten nog makkelijker laten afpakken door de overheid wegens een zgn "killer virus".
Wat is er met ons gebeurd?

Olleke | 05-12-20 | 21:49 | 1

Welk grondrecht precies?

Hommel | 06-12-20 | 09:34

"... dat de traditie fors is verbeterd, maakt niet uit."

'Verbeterd'? Hoezo, 'verbeterd'??

Peter Emile | 05-12-20 | 21:48

Oh, dat is het, die groen linkserds willen niet wakker worden , en kunnen de wereld niet aan.

Kim-Jung-Un | 05-12-20 | 21:44

We zitten midden in een dictatuur en worden gestigmatiseerd.
Bald de eerste treinen.
Dus voor de rest,zeg het maar.

rein9576 | 05-12-20 | 21:42

Tjonge Feynman, op pakjesavond...
Had je dit niet even op rijm kunnen doen?

BrutusBosch | 05-12-20 | 21:42

Wanneer gaat Sinterklaas nou eens voor Zwarte Piet knielen?

Diederik_Ezel | 05-12-20 | 21:41 | 2

Voor een orale herstelbetaling?

BobDobalina | 05-12-20 | 22:36

Volgens mij is het probleem in deze kwestie dat mensen zichzelf en het sinterklaasfeest veel te serieus nemen. Aan de ene kant de huilnegers die denken dat ze Malcolm X zijn, aan de andere kant de altijd boze burger die denkt dat de Nederlandse identiteit met zwarte piet ten onder gaat. Ik vermoed dat ze een ding gemeen hebben: ze zijn allemaal niet al te intelligent.

beldewouten | 05-12-20 | 21:40 | 2

Het is een stukje identiteit. Maar daar gaat het niet om, het gaat erom dat je leugens aangesmeerd krijgt. En dat de tactieken waarmee dit gebeurt zo geniepig zijn dat je het gelooft.

knutsel_ | 05-12-20 | 21:48

@knutsel_ | 05-12-20 | 21:48: precies! Een stukje identiteit wordt op basis van leugens afgepakt en ondertussen worden we nog weggezet als racisten ook, terwijl we hier iedere andere mening met open armen .ontvangen.

Sinterbikske | 05-12-20 | 22:04

Weet nooit wat Feynman nu met feiten te maken heeft. Kan de link niet leggen.

Jan Passant mk2 | 05-12-20 | 21:39 | 2

Begint allebei met 'fe'.

beldewouten | 05-12-20 | 21:41

Maar jij gelooft nog steeds dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen.

Rest In Privacy | 05-12-20 | 23:36

Je moet wat als wannabee activist, in een land waar eigenlijk niks te klagen valt. Dan verzin je een reden om je toch een activist te kunnen wanen. Het verhult ook een beetje dat je geen reet snapt van wat er gebeurt in de wereld, en nog minder van de geschiedenis.

Hommel | 05-12-20 | 21:38

Akwasi doet er helemaal niet geheimzinning over, dat zijn doel ZP niet is, maar het hele Sinterklaas-gebeuren.
En dat zelfde geldt voor zijn medestanders. Want ik heb deze sympathisanten nog nooit horen ageren tegen de volgende, weinig aan de verbeelding overlatende, teksten:

– #ikhaatsinterklaas met zoveel passion dat als ik een kind had, ik hem/haar zou trainen om Sinterklaas te liquideren. Hypocriete bullshit

– Ze zouden eens op de intocht van sinterklaas moeten inrijden ... JA WAT?!Hahaha

– Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg € 500 op z'n hoofd.// Brraapp!

michelpen | 05-12-20 | 21:38

Tijd dat de multiculturele samenleving een flinke dosis kerona oploopt en rochelend aan haar eind komt. De lijdensweg is nu wel lang genoeg geweest. 75 jaar linkse terreur heeft het vaasje onherstelbaar beschadigd.

BoerKoekoek | 05-12-20 | 21:37

Wordt er overigens nog ergens voor negers geknield? Of was dat slechts een woke-bevlieging die al weer voorbij is?

Alco-de-Holist | 05-12-20 | 21:36 | 3

Lewis heeft Corona, dus die slaat even over.

Sinterbikske | 05-12-20 | 21:41

Mijn buurvrouw knielt geregeld voor negers. Soms wel twee tegelijk.

BobDobalina | 05-12-20 | 22:37

Vooraf bij Liverpool - Ajax gebeurde het nog. Volgens mij was het een protest tegen de knechting van Hongkong

Dr. Worstenbroodje | 06-12-20 | 09:47

Deze Blokkeer Noord-Hollander is trots op Zwarte Piet en haat de KOZP/BLM activisten die goedbedoelde ouders, die open staan voor een multiculturele samenleving, wegzetten als racisten. En ik schaam me voor degene die onder druk buigen en niet opstaan tegen de priemende vinger. Als je écht overtuigd bent dat je geen racistische motieven hebt, dan strijd je daarvoor.

ik.zou.haar.doen | 05-12-20 | 21:33 | 2

De meeste mensen zijn helemaal geen racisten
Maar timmer dat soort lieden dat maar een eens aan hun verstand.
Kansloze missie..

HoerieHarry | 05-12-20 | 21:37

Eigenlijk is het absurd deze omgekeerde bewijslast. Je bent je van geen kwaad bewust en bam! je bent een racist.
Moet je gaan strijden om je gelijk te bewijzen. Het is gewoon ziek.

knutsel_ | 05-12-20 | 21:42

Ja Feynman, daar wordt Sinterklaas nou niet echt vrolijker van. Sinterklaas wordt er zelfs een beetje verdrietig van. En als Sinterklaas verdrietig is dan moet sinterklaas getroost worden... En dat kan op allerlei manieren Feynman!

einz | 05-12-20 | 21:31 | 1

En het zal niet ophouden. Sinterklaas en de Kerstman komen ook aan de beurt. Want waarom kan alleen een blanke persoon kadootjes uitdelen. Je reinste discriminatie!

Toverkol | 05-12-20 | 21:28 | 1

Nu een ander sprookjesfiguur nog, Pinokkio (Mark R)

jan1956 | 05-12-20 | 21:30

Maar waren het nou de moren die Nederlandse kinderen ontvoerden en als slaven verkochten in Spanje of waren het de negers? Begrijp dat de negers dit willen opeisen. Want zwart Piet... Kunnen we beginnen met herstelbetalingen?

Wim Venijn | 05-12-20 | 21:27 | 3

Er is een historisch onderbouwd bewijs dat spaanse geestelijken in t niet moorse del van spanje jonge moorse krijgsgevangenen (=slaven) vrijkochten en als bewakingspersoneel inzetten. Niet voor niets lijkt t zwartepietenpak op t tenue van dte pauselijke Zwitserse Garde. Zelfde periode, zelfde verhaal.

Mark Smeeks | 05-12-20 | 21:36

het waren de moren,,, Eerst moet je weten wat Knecht betekend.. niet alleen slaaf.. Knecht piet. (tip zoek rond 1850). Daarna is het van belang om te weten dat we met de Engelse vloot samen naar algerije zijn gevaren om te eisen dat "Blanke" slaven vrijgelaten werden. Dus dat noord Afrika Met de moren dat was altijd al mores... Het doorvaren naar west afrika/zuid afrika dat is waar de slaven vandaan komen. (ivoorkust/goudkust*ghana). daar woonde mensen die het niet erg vonden het woestijnvolk te onderdrukken en te verhandelen. Als je dan ook weet wat sint nicolaas deed (3 meiden een bruidschat geven zodat het geen slavinnen zouden worden). . en na zijn dood schijnt er een jongen geweest te zijn die hier was weggeroofd (voor slavernij). En die miraculeus is ontsnapt en weer bij zijn ouders is teruggekomen. Dat het dus een bevrijde slaaf is met kleden van adelijke afkomst.. Dat sint nicolaas dus zorgden dat mensen NIET in de slavernij kwamen (al vanaf 300 ad).. Dat is het echte verhaal. Die zwarte is erbij verzonnen maar het verhaal van de man die alles weggaf en wat kreeg die man voor dank?? juist ottomanen die zijn griekse land claimden als Turkije...

pieterS | 05-12-20 | 21:39

Er is hier helemaal geen sprake van een culturele verandering. Integendeel, er werd naar de Zwarte Pieten op straat gezwaaid, getoeterd, geroepen. Auto's bleven stilstaan voor een gesprekje met Piet en een hand pepernoten. Inclusief de stadsbus. Zwarte Piet is hier een graag geziene gast!

Knitty | 05-12-20 | 21:27

Het zij leugenachtige types als een Steven en Kees Driehuis die op hun site Welingelichte Kringen sint filmpjes uit 1935 plaatsten waarop zgn geen zwarte piet te zien is om aan te tonen dat het vroeguh al not done was. Verschillende reageerders toonden aan dat ze knippen en plakken om hun gelijk te krijgen. Leugenartikel blijft gewoon staan.
www.welingelichtekringen.nl/opinie/37...

D.Onderop | 05-12-20 | 21:26

Het is hard gegaan. Nog geen 3 jaar geleden kindjes verkleed als zwarte Piet naar het Sinterklaasfeest op school. Ook de gepigmenteerde. Heb ze de afgelopen 2 jaar niet meer gezien.

Gelukkig mag Sint van Dick Maas nog wel: www.moviemeter.nl/film/65128

En Soundos als hulpsint, ook altijd goed.

CarelJan7937 | 05-12-20 | 21:25 | 6

Wtf is een soundos? Soort bluetooth speaker?

knutsel_ | 05-12-20 | 21:43

@Sinterbikske | 05-12-20 | 21:31:
Valt weinig te lachen om Godsdiensten. Heb dit ook niet kunnen bespeuren in het Sinterklaas programma op NPO1. Was wel verrast door de uitzending, alleen jammer dat Famke Louise niet een optreden mocht doen. Meiske is zeer serieus, wellicht te serieus.

Maar dat is entertainment op de NPO, vooral niet te serieus zijn.

CarelJan7937 | 05-12-20 | 22:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Zeer lezenswaardig. Op BNR Big Five is een podcast die de tegenstelling tussen stad en regio behandelt met ook een uitgebreid interview met deze persoon. Ook luisterenswaardig.

5611 | 05-12-20 | 22:49

Geweldige foto van de enige échte zwarte Piet Erik van Muiswinkel.

Trumme | 05-12-20 | 21:24 | 2

De grote ontkenpiet,
maar gelukkig hebben we de foto's nog

tsjajaja | 05-12-20 | 21:45

Nu op NPO 1, Soundos die in de mantel van een katholieke heilige in een glazen kooi dingen aan het vangen is. Dus.. Ik wil hier echt zo veel over zeggen, maar Youp heeft gelijk, mijn reaguurdersleven is mij lief.

Sinterbikske | 05-12-20 | 21:23

Vervolg van mijn eerdere tegel: Culturele erfenis bashen terwijl je opportunistisch wel graag gebruik maakt van de handige dingen die uit die culturele erfenis zijn voortgekomen.

Mark Smeeks | 05-12-20 | 21:23

Er was eens een partij die zeer streed voor het behoud van de Nederlandse cultuur.

Die werd o.a. door GS gekaraktermoord.

Eeuwig zonde, die volkomen onzinnige en onnodige teloorgang van een prachtig kinderfeest - en de verdedigers ervan.

Ik zag van Van Rossem tweets die mij meer koude rillingen bezorgden dan alles wat ik van die hele partij ooit gehoord heb - zelfs na wekenlang dagelijkse posts hier.

Dus mensen: we doen het onszelf aan. We hadden ook pal kunnen gaan staan voor zwarte Piet en die woke soepkippen gewoon terug in hun hok kunnen schoppen in plaats van " de dialoog" aan te gaan. Want die dialoog was nooit meer dan een monoloog.

Daaaaaag, zwarte Piet, daaaaaag, Sinterklaas...

Auf Niehwiedersehen....

De Droit | 05-12-20 | 21:23 | 5

Baudet en zijn fascistjes. Tsja...

Rest In Privacy | 05-12-20 | 23:37

Inderdaad .. genoemde tweets.. zorgvuldig onder de pet gehouden hier. Afgelopen week noemde ik het : gejorist . Maar ik ga het niet vergeten.

daytripper | 06-12-20 | 10:21

Het is in feite een verrekt afgeknepen kutvolk die Nederlanders die slapen in de armen van de Bussumse elite . Gistaravond zag ik die krullebol van het journaal .. alsof ie een kleuterklas voorleest . Dat toontje ...

daytripper | 06-12-20 | 10:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Het feest is verpest door een handvol mensen met teveel vrije tijd.

Eigenwijs | 05-12-20 | 21:23 | 2

Mogelijk gemaakt door overheden die geen enkele schaamte kennen als het gaat om de verspilling van belastinggeld.

witwas | 05-12-20 | 21:36

Vergeet de gratis miele en de oeitkiering niet.

BoerKoekoek | 05-12-20 | 21:39

Laten we het eens hebben over iets anders, namelijk culturele toeeigening. Mijn blonde volwassen zoon kan niet meer met dreadlocks over straat en een bedrijf dat een gore kantenklaar kerryhap zonder pannenkoek Roti durfde te noemen, werd gestenigd. Schuldbewuste autochtone Nederlanders daarentegen, juichen het vieren van t sinterklaasfeest door immigranten juist toe. Waarom eigenlijk? Waarom lynchen we de buitenlanders die zich onze traditie toeeigenen niet? Ten eerste omdat we gewoon best wel cool en tolerant zijn. Ten tweede omdat we ons dat schuldcomplex hebben laten aanpraten. Dat door Afrikaanse nederlanders uit de USA geïmporteerde slavernijverleden. In West Europa zijn nooit plantages vol Afrikaanse slaven geweest. We hebben er wel aan verdiend maar er is op West Europese bodem niemand geweest die weggelopen slaven ging achterhalen en vermoorden als voorbeeld voor de andere slaven. Laten we ons dat verhaal dus niet laten aanpraten. En dan heb ik er nog wel een paar, over culturele toeeigening. Wie heeft aan Afrikanen toestemming gegeven om boeken te lezen?? T summum van West-Europese culturele eigenheid. De boekdrukkunst met individuele letters uitvinden en teksten afdrukken zodat iedereen die kan lezen. En een polshorloge, een Europese uitvinding, ontstaan op de culturele voedingsbodem van blank West Europa. Mag een niet-europeaan zomaar een horloge dragen? Of een mobieltje hebben en een bankpas? Natuurlijk overdrijf ik. Maar mijn punt is, je kan niet andermans cultur

Mark Smeeks | 05-12-20 | 21:22 | 13

@zetje01 | 05-12-20 | 22:10: inderdaad. Ik vraag me al een tijd in stilte af waarom al die uitvindingen niet in Afrika of Zuid Amerika gedaan zijn. Je mag t niet denken, maar is er toch niet iets geweest in West-Europa dat beter was dan elders? Ik geloof niet dat Afrikanen en lager iq hebben dan rEuropeanen dus t moet iets anders geweest zijn. T continent zit ramvol delfstoffen, meer dan in Europa, en toch moesten wij t er uit halen. T moet iets cultureels zijn, iets met stammentradities. Wat ik ook zo frappant vind is dat de Israëli's in 15 jaar tijd de negevwoestijn in een boomgaard konden veranderen terwijl de palestijnen er na 1000 jaar nog steeds in t zand zaten met een magere geit.

Mark Smeeks | 05-12-20 | 22:50

@Mark Smeeks | 05-12-20 | 22:50: Op de algebra, alchemie en ontdekking van het getal 0 komen alle wetenschappelijke uitvindingen uit het westen.

Eigenwijs | 05-12-20 | 23:45
▼ 10 antwoorden verborgen

ZP en Sinterklaas er uit ,maar dan ook alle KOZP mensen en meelopers er uit. Lijkt me een prima deal.

Koning BongoBongo | 05-12-20 | 21:21

Behoorlijk cultural appropraptiation, al die immigranten die zeiken op onze feestjes en zelfs aan mee willen doen.
Mooi niet, mag niet van politiek correct links.

Wim Venijn | 05-12-20 | 21:20

Mooi stuk.
Nog even over het zogenaamde VN-standpunt: dat was een persoonlijke mening van mevrouw Verene Shepherd die daarbij ten onrechte deed alsof ze namens de VN sprak. Ze was slechts een consultant in een comite en misbruikte zo de VN, aldus Marc Jacobs, een echte VN-functionaris. En achter zo'n fake uitspraak is heel de onbenullige goegemeente gaan marcheren.

Schmalz | 05-12-20 | 21:16 | 1

“De onbenullige goegemeente”.......
Exact goed geformuleerd.
Helaas.

J-van-de-Bontekoe | 05-12-20 | 22:32

Ik las vandaag ook op de Telegraaf dat de uitslag van het onderzoek van I&O research naar draagvlak voor Zwarte Piet ook al verdraaid is in de media.

"Wie het hele rapport opvraagt, krijgt evenwel een genuanceerder beeld. Zo blijkt slechts 33 procent van de ondervraagden het een goede zaak te vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. De helft vindt dat de Sinterklaastraditie mét Zwarte Piet moet blijven zoals hij is. En maar liefst 71 procent stelt dat een kleine minderheid van tegenstanders het feest verpest."

JanP999 | 05-12-20 | 21:16 | 1

Voor zover veruit de meeste Nederlanders wel akkoord gaan met een wijziging van zwarte Piet doen ze dat om van het gezeur af te zijn. De intrinsieke motivatie voor een andere zwarte Piet is flinterdun of eerder afwezig.

5611 | 05-12-20 | 22:55

Misschien kunnen we Zwarte Piet vervangen door een zwarte bosjesman met een botje door zijn neus en enkel gekleed in een peniskoker. Ok, het schminken kost wat meer tijd, maar je krijgt er wel wat voor terug.
Als de gutmenschen klagen dat ze dit te stereotype vinden maken we een compromis dat we de volgende keer weer normale Zwarte Pieten hebben. Met kleren aan.

Osdorpertje | 05-12-20 | 21:16

Verschroeide aarde. Gewoon geen sinterklaas meer voeren.

Panos88 | 05-12-20 | 21:16 | 3

Iets waar de middenstand al een paar rekening mee houd. Sinds het geouwehoer is black Friday voor in de plaats aan het komen. Die zien de bui al hangen

Rotterdammert1965 | 05-12-20 | 21:21

@Rotterdammert1965 | 05-12-20 | 21:21: Geef ze eens ongelijk, zoals zo'n bakker wiens winkel vernield werd door de vrienden van Mark Rutte omdat hij zwarte pietjes in de etalage had. Disrespect dient er wel e zijn voor winkels die actief roetveegpueten propageren (Blokker), voorop lopen in het afschaffen (AH, Hema) of zich luid op de borst kloppen (bol, coolblue).

5611 | 05-12-20 | 22:58

Op de Joop.nl stond een heel redelijk opiniestuk van Hans van der Horst-de man die ooit een fatwa uitsprak over onze medereaguurder RickTheDick. Van der Horst stelde dat Nederland een land van compromissen is. Een roetveegpiet is zo'n compromis. Misschien niet ideaal, maar veel Nederlanders hebben water bij de wijn gedaan, omdat ze geen zin in nog meer heibel hebben. Daarom mogen de extremisten van KOZP ook wel eens gaan toegeven, want ze hebben immers al veel bereikt. En de liefde kan niet steeds van 1 kant komen.

Rest In Privacy | 05-12-20 | 21:14 | 9

Polderen werkt niet bij krijsnegers. Je gaat uit van het idee dat zij net zo weinig ruggengraat hebben als je grote roerganger. Deze strategie leidt alleen maar tot meer toegeven.

5611 | 05-12-20 | 23:00
-weggejorist-
SnartBlirdetRagnarok | 05-12-20 | 23:04
▼ 6 antwoorden verborgen

Nederland is een land van draaiers en kontenkruipers.

Poesman | 05-12-20 | 21:11

Obama zou de eerste zwarte president van de VS zijn, als je kijkt naar foto's van hem en zijn moeder dan zie je een blanke vrouw.

CoffeePatch | 05-12-20 | 21:10 | 7

@Kuifje-naar-Brussel | 05-12-20 | 21:43: geprivilegieerd pathetisch mannetje. Heb dat formule 1 nooit een echte sport gevonden. Meest elitaire sport (met gek genoeg een grote tokkie aanhang) die er bestaat. Een simpele sterveling maakt nul kans ooit in de formule 1 uit te komen vanwege de hoeveelheid geld die nodig is voor zo’n race carrière. Vraag me dus af hoe goed die grote muil Lewis nu echt is als iedereen een kans zou krijgen.

BobDobalina | 05-12-20 | 22:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Onze tolerantie is verkocht door politici. En u mag het betalen. Daar heeft uw buurman voor gestemd.

padbuffel | 05-12-20 | 21:09

Het is opvallend dat het altijd gaat om Nederlandse feesten en traditie’s die zich zogenaamd aan de huidige tijd moeten aanpassen. Geen enkele religie of bevolkingsgroep in Nederland doet enige concessie om hun feesten en traditie’s aan te passen. Dat hoeft van mij niet , maar laat mij dan ook met rust. Toch wacht ik op de dag dat vegan- meiden en jongens zo stoer zijn om te protesteren bij een moskee tijdens het brute offerfeest.

ja,diedus! | 05-12-20 | 21:09 | 2

Of zomercarnaval in Rotterdam. Hoe seksistisch en stereotype wil je het hebben?

Bataafje | 05-12-20 | 21:17

Toch wacht ik op de dag...’ Die laatste zin is een voltreffer. Als ik in de redactie zat van npo en soortgelijke media, keek ik met grote regelmaat de reacties door op deze webstek.

Dr. Worstenbroodje | 06-12-20 | 00:32

Leuk he, Nederlandse linkschdraaiende azijnzeikers. Sinterklaas feest van kinderen afgepakt. Wat is de volgende klus? Mensen een stempel in hun paspoort geven of ze linkschdraaiend zijn of andersdenkend? Oeeeeh pas op hoor dat mag je helemaal niet zeggen, voor je het weet heb je een joris aan je kloten vanwege hinten op 40 45... Enfin, voor mij ouwe lul blijft het Zwarte Piet.
Racisme m'n reet.

de Jager59 | 05-12-20 | 21:08

Dit is ethnocide!
Luister maar eens naar wet Yuri Bezmenov in 1984 ( toeval?) al wist te
vertellen; www.youtube.com/watch?v=IQPsKvG6WMI&a...
Het lijkt wel of hij het over het over de gebeurtenissen van nu heeft.

getzappad | 05-12-20 | 21:08 | 3

Dit is wel heel opvallend.

ja,diedus! | 05-12-20 | 21:11

1984? Vreemd genoeg kon hij niet voorspellen wat er in zijn eigen land ging gebeuren...

Bataafje | 05-12-20 | 21:21

@Bataafje | 05-12-20 | 21:21: Yuri deed geen voorspellingen, hij
vertelde slechts hoe het in z'n werk gaat.
Dat had je kunnen horen als je de moeite had genomen om even naar de man te luisteren.

getzappad | 05-12-20 | 21:38

We worden gekoloniseerd.
De allochtone kolonisten zullen niet eerder rusten tot de autochtone bevolking in reservaten woont.
Dan krijgen we klompjes een pet, een molen, en een riek, en kan de rest van de wereld komen kijken hoe we ooit leefden.
De linkse deugers maken dan boterbabbelaars in een fabriek in China, naast de deugende belgen die Leonidas bonbons maken.
Femke is dan burgermeester van het reservaat en en Rob Jetten, daar gaan geruchten over dat hij in een inrichting zit en de hele dag windmolentjes aan het vouwen is.

Hiram | 05-12-20 | 21:07

Moderne columnisten vinden hun oorsprong in de jaren '30. Ik vind er daarom altijd een fascistische lucht aan zitten.

beldewouten | 05-12-20 | 21:06

Nog nooit een donkere man ontmoet die Piet heet. Onderzoekje gedaan, ook in Afrika heet er werkelijk niemand Piet.

D.Onderop | 05-12-20 | 21:05 | 9

Piet Retief was een Afrikaan.
Blank, dat wel.

BrutusBosch | 05-12-20 | 21:46

Er heet wel iemand Adolf Hitler.

J-van-de-Bontekoe | 05-12-20 | 22:22
▼ 6 antwoorden verborgen

Sinterklaas is en was een allemans vriend, heel het gedoe rond hem en zijn hulpjes, de Zwarte Pieten doet me denken aan een film (notabene gemaakt door de NOS als ik me goed herinner) waarin Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten beroofd werden van de cadeaus voor de kinderen. En wie was de dief, iemand die in zijn jeugd nooit Sinterklaas had meegemaakt door toedoen van zijn ouders.
Met een beetje goede wil zie je de parallellen met de huidige tijd. Iemand heeft een "slechte" herinnering bij het feest (in dit geval waarschijnlijk een misplaatst gevoel van eigenwaarde) en daarom moet iedereen maar hetzelfde ervaren als de gekwetste (wat een woord overigens :)).
De bevolking wordt (zoals gewoonlijk) weer voorgelogen door de Marxistische journalistiek, zij melden trots (lijkt af en toe wel de Noord Koreaanse TV) dat er een onderzoek is geweest onder de gemeenten en dat 90% van de gemeenten Zwarte Piet niet laat meedoen in de optocht, bij nadere beschouwing en wat doorgraven blijkt dat de journalisten alleen de hen welgezinde gemeenten hebben gebeld………… Vroeger deden journalisten aan waarheidsvinding, tegenwoordig zijn het spreekorganen van de partijen (die hen weer, al dan niet via omwegen) betalen voor de “reclame”.
Helaas zullen we de komende paar jaren met die Rutte verder gaan, hij zal zichzelf in maart weer als “de grote leider” gaan presenteren en het Volk “bevrijden” van de corona, en dus een klinkende verkiezingsoverwinning halen op kosten van Henk en Ingrid…..

Camoflage | 05-12-20 | 21:03

Nausikaa Marbee schreef een goede column vandaag in de Telebelg over fake diversiteit wat onversneden racisme is.

Trumme | 05-12-20 | 20:59

De verwijten over racisme aan het adres van de ganse natie en de daaropvolgende radicale beknotting van een cultureel kinderfeest zijn hoe dan ook vele malen enstiger dan het vermeende racisme dat achter Zwarte Piet zou schuilgaan. En zelfs als alle racismeaantijgingen waar zouden zijn, dan nog is het middel erger dan de kwaal.

Het is het symbool van een samenleving die verleerd is zichzelf te verdedigen tegen agressoren van buitenaf.

Professor Superhirn | 05-12-20 | 20:59

Vizier op Links : Lize korpershoek de 'partner' van Tim Hofman verveelt zich derhalve dood en is op Instagram een gebakjihad begonnen tegen een 113 jaar oude bakkerij in Limburg. Het vergrijp? Zwarte Pieten-taart in de vitrine. In Amsterdam weten ze wat goed is voor Nederland.
twitter.com/VizierOpLinks/status/1335...

D.Onderop | 05-12-20 | 20:58 | 4

Lize Korpershoek en Tim Hofman zijn minderwaardige mensen.

Montgomery Burns | 05-12-20 | 21:11

@Montgomery Burns | 05-12-20 | 21:11: nou, dat niet. Minderwaardige mensen bestaan niet.

Maar dat beiden.psychische hulp nodig hebben, lijkt me evident. Wat een neurotische trekken hebben zij.

Bataafje | 05-12-20 | 21:36

Wie wijst haar erop dat ze zich gedraagt als een fascist?

BrokenTipi | 05-12-20 | 22:56
▼ 1 antwoord verborgen

De NPO heeft eigenlijk een Sinterkees (van Flodder)

blisterverpakking | 05-12-20 | 20:55

In 2016 was volgens onderzoek 63% voor een zwarte Zwarte Piet.
4 jaar later is dat nog 37%.
Ik geloof er helemaal niets van.
Waar hebben ze dat onderzoek gedaan, in de Bijlmer of zo?

HoerieHarry | 05-12-20 | 20:55 | 8

@elfenstein | 05-12-20 | 21:05: Maar zie je ook het verschil? Stemmen doe je anoniem in een hokje, zwarte Piet spelen is min of meer in totale openheid. Dus je kan wel liegen over je stemgedrag waar niemand ooit achter komt, bij zwarte Piet werkt dit niet. De PVV wordt wederom een van de grootste partijen, zwarte Piet verdwijnt van het toneel.

knutsel_ | 05-12-20 | 21:14

Van al die onderzoeken geloof ik helemaal niets. Het is alleen maar bedoeld om de mensen te beïnvloeden .

Mispel | 05-12-20 | 22:31

Onder niet-werkende Nederlanders.

Ray Skak | 05-12-20 | 22:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Mensen zijn kuddedieren. Je zou bijna kunnen zeggen dat elke (sub) cultuur een kudde is. Zolang er mensen zijn zal er strijd zijn. Het gaat niet zozeer om het ras maar om de (sub) cultuur. Je zou dus in plaats van racisme over culturisme kunnen spreken. Wat dat betreft zijn we nooit de oude stammen samenleving ontgroeid en dit zal waarschijnlijk nooit gebeuren.

the brush | 05-12-20 | 20:54

Cultuur marxisten hebben niet door hoe racistisch ze zijn.
De rest is gewoon een verdienmodel.
Haal de subsidies maar eens weg, eens kijken wat er van deze "zwarte" strijd overblijft.
Niets.

Remus McMillan | 05-12-20 | 20:53

Sinterklaas is gewoon leuk.
Zwarte Piet ook.
Keti koti da's pas kut.

Is dit nog nieuws? | 05-12-20 | 20:52 | 1

Keti kuti.

skoftig | 05-12-20 | 22:06

"Erfzonde mijn reet, dat gemekker dat Nederland zijn financiële voorspoed over de ruggen van slaven hebben verkregen."
Inderdaad. De feiten zijn de feiten.
www.youtube.com/watch?v=uS2dz00OW5U
Maar Piet Emmer deugt ook al niet want hij komt met onwelgevallige feiten, feiten die niet mogen.

Schoorsteenveger | 05-12-20 | 20:51 | 1

Heb indertijd het hele gesprek met Pieter Emmer bekeken. Een baken van gezond verstand in deze woelige woke-zee.

FrankVeer | 05-12-20 | 21:22

Logisch toch, zij die de pijn van hun voorvaderen nu nog steeds voelen
willen wraak op de nazaten, iedereen is een rascist behalve hunzelf en het uitgangspunt is daarbij dat, de onderdrukten kunnen ze nooit de onderdrukker zijn, iedereen met een andere mening is rascist!! Een mening gestoeld door jong links en blanke privilege volgaapjes aka antifaatjes, groenlinks en snowflakes,
mannen met knotjes hebben nog het voordeel van de twijfel maar geleerd om zittend te plassen en veel te huilen komt dicht in de buurt.

TijdelijkOptimist | 05-12-20 | 20:51 | 3

Pijn van hun voorvaderen? Haha, dat waren de grootste handelaren in slaven. Types als Airfryer en Akwasi zijn, als het erop aankomt, fouter geweest dan alle reaguurders bij elkaar. Hoezo hypocriet.

Kopieerapparaat | 05-12-20 | 21:06

@Kopieerapparaat | 05-12-20 | 21:06: Inderdaad, toen de Engelsen rond 1860 met schepen langs de Afrikaans kust gingen patrouilleren op slavenschepen, kwamen de Afrikaanse koningen naar Europa om te klagen over het slavernijverbod, omdat daardoor hun hele handel naar de kloten ging.

FrankVeer | 05-12-20 | 21:26

@Kopieerapparaat | 05-12-20 | 21:06: mijn voorvaderen, en voormoeders ook, moesten dekking zoeken voor plunderende Berber piraten om niet gevangen genomen te worden en vervolgens als slaaf te eindigen.
Waar en wanneer krijg ik geld?

J-van-de-Bontekoe | 05-12-20 | 22:19

Het is precies deze manier van generaliseren waar veel minderheden last van hebben.

Nou Feynman volgend mij hebben de minderheden geen last van hun eigen ge-generaliseer. Maar de meerderheid (zolang het nog duurt) is degene die last heeft van die minderheid net hun ge-generaliseer.

Carlos_I | 05-12-20 | 20:50

Ik herhaal nog maar eens wat ik vorig jaar ook al zei: Van mij mogen ze die hele zwarte Piet afschaffen. Je moet niet altijd en overal hardnekkig aan vast willen houden. Soms moet je je vijanden ook wat gunnen. En die kneuters, hee, die zal het worst wezen wat voor kleur Piet heeft. Veel belangrijker is het dat ie cadeautjes meebrengt.
Laten we ons liever druk maken om de dingen die er echt toe doen.
*zkt dekking*

VanBukkem | 05-12-20 | 20:50 | 9

Airfryer heeft al gezegd dat hij carnaval wil gaan screenen op "racistische uitlatingen" en Sylvana heeft gezegd dat Sint-Maarten niet "inclusief" is. Dus als Sinterklaas weg is, liggen de volgende doelen al vast. Je kan aan de gang blijven met je vijanden wat te gunnen. Voor je het weet ben jij de hele dag aan het werk om je vijanden te onderhouden en zitten zij op hun luie kont jou lekker bevelen te geven... o wacht...

MAD1950 | 05-12-20 | 22:32

Als ze de vijand van je cultuur zijn, moeten ze gewoon niet hier blijven. Je kunt niet roepen dat je een traditie weg wil hebben, die historisch gezien zelfs ouder is dan het Christendom, omdat er 100 jaar geleden aan de andere kant van de wereld, discriminerende dingen zijn uitgevoerd. Zwarte piet heeft niks met discriminatie te maken. Wat is het volgende? Een blank iemand wil een verbod op witte schmink voor clowns? Gekwetst zijn is geen argument om eeuwen oude tradities te willen slopen. Staat het je niet aan? Dan doe je niet mee, het is geen verplichting.

Gandalph | 05-12-20 | 22:39

@BrokenTipi | 05-12-20 | 20:55:
Sommigen zien het patroon, die zien de structuur. VanBukkem (nog?) niet, die ziet alleen een onbeduidend incident.

Maar niet getreurd VanBukkem, op een dag ziet u het óók!

libertat | 06-12-20 | 10:39
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik neem het vooral degenen onder de autochtonen kwalijk die actief meehelpen aan deze cultuurvernietiging.
Zoiets als Ghanezen die de naburige stammen of landen tot slaaf maakten en verkochten aan de hoogste bieder.

knutsel_ | 05-12-20 | 20:49

Je mag mee doen aan het feestje, het is geen verplichting. We staan alleen niet toe, dat je ons feestje verpest. Staat mijn cultuur jou niet aan? Flikker dan op uit mijn land en ga lekker terug naar jouw cultuurtje. Nederland is geen gevangenis, je hoeft hier niet te zijn, je mag hier zijn omdat wij (de Nederlanders) je tolereren. De grens moet getrokken worden, geen tolerantie voor de intolerante.

Gandalph | 05-12-20 | 20:49

Dark maul en dark vader?

the brush | 05-12-20 | 20:49 | 1

En een yedi? Zou Bubba Fat ook van de partij zijn?

Runderknak | 05-12-20 | 20:59

Ach je kunt Hollanders sarren maar er komt een tijd dat de boa's er niet zijn

Cashforce1 | 05-12-20 | 20:49 | 2

En dan?

Kopieerapparaat | 05-12-20 | 21:12

Erfzonde mijn reet, dat gemekker dat Nederland zijn financiële voorspoed over de ruggen van slaven hebben verkregen. Misschien tot 1940, Daarna was alles weg, geroofd, verbrand, er was niets meer Nederland was failliet vanwege de oorlog. Maar daar wordt maar al te graag genegeerd. De opbouw na de 2e wereldoorlog heeft kunnen plaatsvinden door Amerikaans Marshall hulp en het harde werken van mijn groot ouders en mijn ouders. Bloed zweet en tranen Nederland weer opgebouwd uit de Ruïnen. Geen slaven arbeid kwam daar aan te pas puur collectieve inzet van de Nederlanders, Om daarna de deuren open te zetten voor iedereen die mee wil doen aan de Nederlandse maatschappij. om de vruchten te plukken van onze opgebouwde heilstaat, met onze tradities en feestdagen. Om daarna het mes lachend in onze rug te stoppen en dan heel hard te schreeuwen, dat wij racistisch zijn en gevoelens gekwetst hebben. Ondankbare honden.... Ze kweken racisme bij mensen die deze neiging nog nooit hadden gehad en wakkeren het aan bij een enkeling die het wat verborgen hield maar nu zijn vooroordelen bevestigd ziet worden.

nickstert | 05-12-20 | 20:45 | 6

Hear hear! Mijn moeder leerde ons dat iedereen gelijk was, dat we allemaal rood bloed door de aderen hebben stromen ongeacht de kleur aan de buitenkant. Tot aan Quinsy Gario was ik geneigd dat te geloven. Er is niets meer van over. Bij iedere zwarte op straat denk ik nu 'heb je weer zo'n mekkerbek', en op tv 'welja de neger omdat het moet'. Oorzaak en gevolg.

GuusHetSchaapje | 05-12-20 | 22:26

Mag ook wel eens gezegd worden. True waar

Eigenwijs | 06-12-20 | 10:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Zwarte piet is geen racisme: https://youtu.be/jamOZuHPQXY

Mr Moore | 05-12-20 | 20:44

We are fucked.

073Cab | 05-12-20 | 20:43 | 1

Sure we are.
Sinterklaas ook maar weg.
En dan de kerstman, want Santa Claus.
Vat u hem?
Ik pis over al die deugers heen zolangzamerhand, ga gewoon weg als het je niet bevalt, heel ver weg. En nooit meer terugkomen.

J-van-de-Bontekoe | 05-12-20 | 22:12

Hier een beeld weghalen van iemand die 500 jaar geleden "fout" was. In Irak hebben die rakkers van ISIS het culturele erfgoed ook naar de Filistijnen geholpen. Zolang er in sociologische zin geen sprake is van een gedeeld set aan waarden en normen en/of geen kleine groep deze dicteert aan de meerderheid, dan leef je in een samenleving waarin het subjectieve moraal heerst. En dan is alles geoorloofd. Want waarom zou je dan niet kunnen liegen? De bijbel dicteert van niet, de Koran zegt van wel. Wanneer je stelt dat waarheid niet absoluut is, is dat een absolute stelling van de waarheid.

BrokenTipi | 05-12-20 | 20:43 | 7

@Kopieerapparaat | 05-12-20 | 22:04: ben je niet gewend dat iemand je de waarheid zegt? Well allow me! Jij gaat er in je default setting van uit dat waar jij zelf bent opgekomen in je wereldbeeld/filosofie iets is dat ontzettend origineel is en waar niemand anders op is gekomen. Dat blijkt uit de overdreven uitgebreide manier waarop je het begrip tijdsgeest naar voren schuift. Daarnaast lees je alleen de 1e zin en ga je niet in op de rest. Dit zegt mij 2 dingen: concentratieproblemen en je bent een gebruiker. Ik vermoed cannabis. Dat is een spoor waar ik niet op wil zitten en zulke mensen neem ik niet serieus. Ik hield beleefd de boot af.

BrokenTipi | 05-12-20 | 22:31

@BrokenTipi | 05-12-20 | 22:31: Natuurlijk mag mij de waarheid gezegd worden, graag zelfs. Ik sta open voor elke andere kijk op de zaak. Om dan je hele verhaal te doorlopen, vervolg ik. Ik ga er niet vanuit dat daar niemand eerder op gekomen is, zoals ik er evenmin vanuit ga dat dat bij jou duiding wel het geval zou zijn, want in deze zwarte pieten kwestie is zo ongeveer alles wel een keer gezegd. Verder zou ik niet in staat zijn aanhalingstekens te interpreteren (misschien enigzins overheen gelezen?), leef ik louter in mijn eigen wereldje en verwijt je mij dat ik je ook nog lastig val. Noem zoveel aantijgingen zonder verdere info maar beleefdheid. Nu heb ik ook nog concentratieproblemen en gebruik ik verdovende middelen. Ik heb geen idee wat eraan scheelt, maar kennelijk heb je zelf last van een of ander complex. Geen paniek en niet getreurd, dit land voorziet in deskundige begeleiding hiervoor. Ik raad u aan hierop een beroep te doen. Het geeft rust. Voordat ik het vergeet en voor wat het je interesseert, ik heb geen last van concentratieproblemen en ben geen gebruiker van welke verdovende middelen dan ook. Ook nooit geweest. Niettemin, succes met jezelf en toch het allerbeste gewenst.

Kopieerapparaat | 05-12-20 | 22:49

@Kopieerapparaat | 05-12-20 | 22:49: ah, ben je eindelijk klaar met je gezeik? Dankjewel. Je moet het ook zien in de tijdsgeest allemaal, jochie. Succes met alles!

BrokenTipi | 05-12-20 | 23:01
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is helemaal geen racistische agenda. Het is een Marxistische agenda die elk weerwoord afdoet als racisme.

Haberdoebas | 05-12-20 | 20:43 | 1

Juist.

Lupuslupus | 05-12-20 | 21:00

Culturele verandering is van alle tijden. Voornaamste probleem in deze tijd is dat het te snel gaat, te geforceerd wordt doorgedrukt en bovenal: te eenzijdig. Dat jaagt hele volksstammen in het harnas, vergroot de polarisatie en angst. Die 500 500 500 500 past daar ook in. Het gaat maar door. En als je aan de bel trekt ben je een racist. Of een jaknikkende jonge bruinhemd van FvD. Voor de rest heb je het partijkartel maar daarin is nog nooit een partij geweest die opperde: goh laten we nog iets van Nederlandse cultuur en autonomie koesteren.

de Voorzittert | 05-12-20 | 20:43

Als de aapjes in vroeger dagen geen vlees waren gaan eten hingen we nu nog ondersteboven ergens in een apenbroodboom.

Gokmaar | 05-12-20 | 20:42 | 2

Apen eten vlees hoor, misschien niet alle apen, maar ik heb zelf chimpansees gezien, in het wild, die een vogel aan het eten waren.

Gandalph | 05-12-20 | 21:00

Die aapjes die vlees eten hangen anders nog steeds in de boom. Het ging er om om uit die boom te klimmen en de wijde wereld in te trekken.

dijkbewaker | 05-12-20 | 21:00

Cultuur op zichzelf leidde tot de onbalans van menselijke oververtegenwoordiging dus afschaffen... Helaas kunnen we niet zonder.

Neuth | 05-12-20 | 20:41

Ooit zal er in de toekomst met verwondering over gesproken worden.
Hoe is het toch mogelijk geweest dat de Hollander zijn tradities zo gemakkelijk heeft verkwanseld...

Misschien wel met de zelfde verwondering hoe de holocaust toch mogelijk is geweest

Jemaintiendrai | 05-12-20 | 20:41 | 6

@Koning BongoBongo | 05-12-20 | 21:19: En dat betekent???

Dr. Worstenbroodje | 06-12-20 | 01:06

@Haberdoebas | 05-12-20 | 20:45: Waar verdient die Farizeeër van een Van Muiswinkel tegenwoordig eigenlijk zijn boterham mee? Van deugen alleen word je niet rijk, je hebt een verdienmodel nodig zoals het uit de zak kloppen van geld als een tollenaar bij "fouten".
Ach, het interesseert me ook geen fuk. Van Muiswinkel is het beste voorbeeld van hoe mensen kunnen draaien als een blad aan de boom. Eerst jaren lang een pikzwarte domme piet spelen en dan ineens, zodra de wind draait, draait zijn jasje mee en is hij ineens fel tegen. Ineens. Alsof de heilige geest bezit heeft genomen van zijn lichaam en hij ineens het licht is gaan zien.
Het dwaallicht ja, niet het lichtend pad.
Hier in huis en bij kinderen in de straat zie ik nog gewoon pikzwarte pieten, een enkeling donkerbruin maar beslist geen roetveegpieten of godbetert witte pieten. Mooi zoals het hoort, zoals het was bedoeld. En we aten nog een negerzoen ter afsluiting.
Dat bruine chocolade überhaupt nog mag...

Bakkeleures | 06-12-20 | 09:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Spijker op de kop....

niv01 | 05-12-20 | 20:40 | 2

Vreemd dat blanken van Turkse komaf zich zwart voor doen terwijl geen normale Turk zichzelf zwart zal noemen. Het is een manier om het circus te mogen mee draaien. Zoals Arzu Arslan die hier de Turkse heilige wil afschaffen.
Duidelijk dat er een minister of staatssecetraris moet komen terugreisassistentie voor mensen die hier niet willen zijn.

AntiZanicz | 06-12-20 | 11:29

NB erfzonde bestaat helemaal niet. Dat is een Katholieke kerk verzinsel wat sommigen nu ook maar op andere zaken willen toepassen zoals koloniën, slavernij elders, vrouw ontwikkeling. Als de blanke medemens maar wat kan worden aangepraat.

AntiZanicz | 06-12-20 | 11:32

Als een hond slecht gedrag vertoont geef je hem geen koekjes, maar de subsidieverstrekkers lijken sinterklaas wel.

JWZ_JMK | 05-12-20 | 20:40
-weggejorist-
Sarcophilus | 05-12-20 | 20:37 | 3

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen