achtergrond

Geenstijl

GS Militiewijzer I. De Boogaloo Bois: Hawaii-shirts, nachtkijkers, memes en de mooiste assault rifles

Welkom bij de GS Militiewijzer. De rubriek voor het hele gezin waarin de veelheid aan burgerknokploegen uit de Amerikaanse Burgeroorlog II de revue passeert. En natuurlijk beginnen we met publiekslieveling The Boogaloo Bois!

Er zijn geen officiële ledenpasjes, maar onderstaand dus wat we ongeveer van het Boogaloo beeldmerk begrijpen. Het is een beetje wat er gebeurt als grondwets-fundamentalistische shitposters de esthetiek van de special forces community gaan LARPEN. Maar dan met scherp. We vermoeden dat de Hawaii-shirts hun oorsprong vinden rond de veteranen community Operator As Fuck Nation (AOF Nation, bijna 500K volgers op Facebook), waar het moons out goons out-taaltje en bijbehorende kledingstijl floreert.

Volgens wiki & Co staat de beweging te boek als extreemrechts, en daar valt heus iets voor te zeggen. Maar meer dan eens zagen we de bois juist zij aan zij met BLM (video, foto's), en waren het de bois die zeiden er te staan om de demonstranten tegen politiegeweld te beschermen. Het lijken dan ook primair anti-overheidsactivisten met een sterke anti-politie-insteek, die bovenal voor individueel wapenbezit staan. Bij twee cop killings **eind mei en begin juni worden de verdachten in verband gebracht met de Boogaloo-beweging.

Het woord boogaloo staat voor een tweede Amerikaanse burgeroorlog, waar de bois op zeggen te hopen. Maar toch hebben we het gevoel dat er in veel gevallen heimelijk meer sympathie is voor het leger (zeker met Trump aan het hoofd) dat ze na-LARPEN, dan dat ze er nou zozeer tegen ten strijde willen trekken. Uit hun beeldtaal blijkt vooral een weerzin tegen de feds bois, en dan specifiek het *Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (*ATF). Maar eigenlijk wel tegen elk federaal departement, wiens werknemers ze scharen onder alphabet bois, wegens de vele afkortingen van federale diensten.

Over hun zelf-denigrerende meme game en Pepe-schouderpatches met nachtkijker zijn we in ieder geval erg te spreken. Mooi essay over de beweging hier bij Bellingcat. MEMES EN FOTO'S  NA DE BREEK.

Boog Memes

Boog MemesBoog MemesBoog MemesBoog Memes

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

GeldBlog - Amerika op de pijnbank

Het nieuws sinds 2020 laat zien dat het aantal conflicten alsmaar toeneemt. En sinds 7 oktober, lijkt een nieuwe versnelling te hebben plaatsgevonden. Wie zit hier achter en waarom?

@Alexander Sassen van Elsloo | 04-02-24 | 19:29 | 283 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.