achtergrond

Geenstijl

TERUGKIJKEN. Akwasi legt kopschopuitspraak uit

In zijn eigen woorden aan tafel bij Beau

"Nou kijk. Je zegt het ook heel treffend. Nu moet je even heel goed weten wat je zegt. Ik ga het één keer uitleggen en daarna ben ik er helemaal klaar mee. Daarna ga ik het nooit meer, nergens anders uitleggen. Mag ik het even uitleggen? Het is heel duidelijk dat ik dit even uitleg. Het is heel simpel.

Jij zei eerst van 'je bent een woordkunstenaar'. Dat zeg je. Woordkunstenaars die spelen met woorden, die spelen met zinnen, die spelen met metaforen, die spelen met Homerische vergelijkingen en woordspeling is ook een woord. Dus dat is ook een heel erg belangrijk ding. Dat herkennen jullie allemaal, nietwaar? Zelfs Ryan herkent dat, je bent een groot hiphofliefhebber.

*En ik ga die zin even weer uit de lucht halen. Ik zei 'als het november is, ik trap Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in zijn gezicht' (*Dit klopt niet, hij zei: 'Op het moment dat in november dat ik een Zwarte Piet zie, ik trap hoogstpersoonlijk op zijn gezicht', GS). Zoiets zei ik. Nietwaar? Dat was het. Op het moment dat ik dat zei, bedoelde ik: je hebt een organisatie, Kick Out Zwarte Piet. Die zijn al actief sinds 2011. Precies, 2014 dan. Heb je ooit gehoord, is er ooit in de media gekomen dat Kick Out Zwarte Piet een Zwarte Piet heeft getrapt? Nee. Dat is nooit gebeurd. Dus dat is een verwijzing.

Binnen de hiphop, binnen mijn teksten, binnen heel veel teksten, zijn altijd verwijzingen naar actualiteiten of naar instellingen. Ik verwijs naar Kick Out Zwarte Piet. Ook nog een verwijzing naar Kick Out Zwarte Piet. We weten allemaal dat op Schiphol sinds 2008 Zwarte Piet niet is toegestaan. Want het is in strijd met de Grondwet. Het is in strijd met de Grondwet, de marechausse die trapt Zwarte Piet er rustig uit. Maar is Schiphol dan geen Nedeland? Huh? Wat gebeurt hier? (Goede vraag, GS)

Dan ga ik door naar het tweede aspect van wat ik zei. Hoogstpersoonlijk trappen op zijn gezicht. Ik heb het over gezicht verliezen. Op het moment dat je iemand trapt op zijn gezicht, is het gezicht verliezen. Dus wat ik zeg, heel even, ik zeg: Zwarte Piet, als die een trap krijgt, in november, gezichtsverlies, dan ontmantelen we het systeem, het populistische, racistische symbool, dat Zwarte Piet heet. Door die schmink af te doen, want dat is het meest pijnlijke. Dat voelt ieder jaar maar weer als een klap in mijn gezicht."

HELDER!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.