Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – De Vuurwerkramp

Dit dossier is geen incident. Het is een inkijkje in hoe de staat reageert op haar eigen falen. 

1

Wat deed ruim honderdduizend kilo vuurwerk in een woonwijk? Een vraag die bij iedereen direct door het hoofd schoot toen we twintig jaar geleden de eerste beelden zagen. Een vraag die we nog steeds hebben.

Wat Paul van Buitenen 1386 pagina's lang aantoont, is hoe lang er naar deze ramp door ambtenaren is toegewerkt, en hoe al twintig jaar deze casus onder het tapijt wordt geveegd. De aandacht wordt het liefst gevestigd op zondebokken, niet op de ambtenaren die het allemaal legaliseerden of verbeterpunten voor andere bedrijven en brandweer.

De Pikmeer-arresten geven overheden, politici en ambtenaren ongekende strafrechtelijke immuniteit, en werden daarmee door de Hoge Raad boven de wet geplaatst. Deze denkfout blokkeerde strafrechtelijk onderzoek naar de gemeente, foutieve blusvoorschriften die een kind al onderuit haalt, de goedkeuring vanuit Defensie en vele anderen. Dat gaf tunnelvisie op particulieren.

De recherche heeft honderden internationale rechtshulpverzoeken gedaan om aan te tonen dat er 12% meer en zwaarder vuurwerk zou liggen dan volgens de vergunning was toegestaan, maar vraagt zich niet af hoe er 158.500 kg in een woonwijk mocht (PDF). Met de helft was het aantal doden & gewonden of het rampgebied hooguit gehalveerd, nog steeds onacceptabel.

2

De Pavlov-reactie van Burgemeester Krikke was anderhalf jaar geleden hetzelfde. Voor Oud & Nieuw zat ze in een praatprogramma vol enthousiasme en bewondering te vertellen hoe hard er gewerkt werd aan de brandstapels in Duindorp en Scheveningen. Ze bezocht ze ieder jaar. Na de bijna-ramp bleef ze herhalen dat de stapels te hoog waren.

Dat vliegvuur ook ontstaat bij kleinere vreugdevuren vergeet ze, maar nog veel erger, zelfs de Onderzoeksraad voor de Veiligheid deed slaafs mee. De conclusies van deze “onafhankelijke” instantie zijn ongekend mild, en doen helaas geen uitspraak wat een veilige hoogte is voor zo'n vreugdevuur. Dat kan niet, want dan moeten ze de toegestane hoogte ook afkeuren.

Op precies dezelfde manier werd de vuurwerkramp toegedekt. Tijdens testen in Polen onder toezicht van TNO bleek zelfs simpel vuurwerk uit de laagste 1.4 categorie zich massaexplosief te gedragen. FOTO. De hele zeecontainer “veilig” ingepakt consumentenvuurwerk ging in 1 keer de lucht in. FOTO. De metalen delen lagen 500 meter verderop. FOTO. (Foto's via brandweervrijwilligers.)

TNO bracht zelfs foutieve teksten aan op de videobeelden om deze verrassing te maskeren. (PDF p103). De test was volgens hun plotseling het zwaarste 1.1 vuurwerk in plaats van het lichtste 1.4. Voor u en ik is zoiets gewoon fraude. Het IFV volgt TNO blind. (PDF). Ontoereikende adviezen van TNO worden nog steeds door vele gemeentes gebruikt om vergunningen te verlenen.

Bijvoorbeeld aan de vuurwerkdetailhandel in Nederland, op de laatste drie dagen van december. Daar wordt zo veel, zo snel verhandeld, dat het vuurwerk langer in een onbeveiligde vrachtwagen of winkel ligt, dan de bunker zonder plofdak. Een drukgolf kan niet weg, een massaexplosie wordt mogelijk, sprinklers reageren te laat. Deze winkels horen al decennia op industrieterreinen.

De toenmalige burgemeester durft met droge ogen te beweren dat vuurwerk niet als gevaarlijk werd gezien. Negen jaar voor de ramp in Enschede was er de klap van Culemborg. De brandweerinspectie deed aanbevelingen bij zes ministeries. Jongeren doorlopen in gemiddeld negen jaar hun middelbare school en beroepsopleiding, maar een setje bureauprofessionals leert niet van een ramp.

De laatste eigenaren van SE Fireworks en hun voorgangers waren bezig geweest hun bedrijf te verhuizen naar het buitengebied. Dat mocht niet, want ze hadden te weinig medewerkers. (PDF p93) Binnen Nederland grenst het verlengen van een bestaande vergunning aan ondoordacht anarchisme, maar een nieuwe vergunning wordt wel getoetst aan alle nieuwe wetgeving en inzichten.

3

Nu twintig jaar later zit die denkfout nog steeds in de vergunningsverlening. Het is de perfect solution fallacy. Een bedrijf mag zich niet stapsgewijs ontwikkelen naar een veiliger bedrijf. Afstand blijft de goedkoopste en meest effectieve veiligheidsmaatregel, deze ramp is primair een fout in de ruimtelijke ordening. Dit bedrijf hoorde middenin een lege polder.

Dit dossier is geen incident. Het is een inkijkje in hoe de staat reageert op haar eigen falen. Bang voor politieke gevolgen, bang de slachtoffers te moeten betalen wordt alles verdraaid, verzwegen, weggelakt, niet aan de Kamer gestuurd en zo verder. Een handelswijze die we zien met de racistische kinderopvangtoeslagaffaire, maar ook met corona.

Alle besluiten genomen vanuit een adviesorgaan die niets notuleert, die niet WOB-baar is en haar bronnen niet deelt. Mark Rutte is geen viroloog, maar geschiedkundige. Deze pandemie gaat een depressie veroorzaken, maar iedere reconstructie wordt uitgesloten. Mark Rutte is een ochtend per week docent, maar blokkeert ieder politiek, medisch en economisch leerproces.

Paul van Buitenen heeft zijn Magnus Opus opgeleverd. Een meesterwerk hoe we de fout in gaan. Welke incestueuze bestuurscultuur we hebben. Hoe we verkeerd omgaan met klokkenluiders die al jaren vertellen dat we de verkeerde mensen vervolgen en we ongekende risico's nemen vanwege vervalst onderzoek. Omdat we niet open en eerlijk evalueren, kunnen we niet leren of innoveren.

Als je niet leert van je fouten, zul je ze herhalen.

(videostills via docu RTV Oost)

Reaguursels

Inloggen

Die twee explosies vind ik vooral lijken op munitiedepots die ontploffen. Ja, ook een gasexplosie kan ijzeren onderdelen honderden meters de lucht inslingeren maar het is een van de meest trage explosies. Vuurwerkexplosies zijn imposant maar zijn relatief traag, er zit een limiet aan de snelheid van vuurwerkkruit. TNT en soortgelijk, dat levert explosies op waar je binnen 1 frame vrijwel instantaan een enorme explosie hebt, dus direct van 0 naar 100 (en vervolgens een oranje wolk die overgaat naar grijs).

Voorbeeld munitiedepot: www.youtube.com/watch?v=7-erD4Ibebw
Voorbeeld massaexplosie vuurwerk: www.youtube.com/watch?v=l4iNOguCNFQ , die explosie is relatief traag en bijna even snel als het normale vuurwerk dat ervoor de lucht in vliegt

Maar ieder zijn mening en ik vind het allemaal best

area78 | 17-05-20 | 15:24 | 2

Als je kijkt , ook op de vertraagde beelden:
www.youtube.com/watch?v=4QCp334oC
dan zie je vanaf 1:31duidelijk een grote explosie, maar niet de ringvormige schokgolf die zich van de explosie losmaakt en weg spoed zoals in jouw eerste link.

me163komet | 17-05-20 | 16:37

@me163komet | 17-05-20 | 16:37: Video is blijkbaar al gejorist dus ik kan hem niet bekijken. Maar die ringwolk is condensatie door de hoge druk, dit heeft oa met de weersomstandigheden te maken. Op de video die ik gaf zie je die ring alleen op de plek tussen de explosies in. Het is niet zo dat je bij springstofexplosies per se volop condensatie in de lucht ziet
Voorbeeld: www.youtube.com/watch?v=sKulBlYqI40 0:32

area78 | 17-05-20 | 21:38

Beerput nederland is een goede docu en laat zien hoe onze politiek rolt toen en nu nog steeds.

JelloBiafra | 17-05-20 | 14:19

En we gaan weer lekker VVD stemmen!

Klapsigaar | 17-05-20 | 12:34 | 2

Ja, want hij doet het zo goed met de coronacrisis.... wat hij anders had moeten doen is mij dan weer niet geheel duidelijk.

me163komet | 17-05-20 | 12:59

@me163komet | 17-05-20 | 12:59:
Dat moet nog maar blijken straks na de coronacrisis of hij en die clown daadwerkelijk de juiste beslissingen hebben genomen. Maar ze zullen dan zich er wel weer uitdraaien door Jaap en 'zijn mensen' de schuld te geven. Of dat ze ineens lijden aan een collectieve geheugenstoornis.
Er is allang een cocktail beschikbaar die je nu al preventief bechikbaar zou kunnen stellen en de mensen preventief in te laten nemen om je te weren tegen het corona virus maar dat werd door het RIVM de nek omgedraaid terwijl het in andere EU-landen door eerste- en tweedelijnshulpdiensten (ziekenhuizen, artsen etc.) wordt verstrekt.
Het zijn angsthazen die bezig zijn om politiek zo min mogelijk schade op te lopen in verband met de aankomende verkiezingen. Ze zitten daar in de eerste plaats voor zichzelf en niet voor ons.

Dwarsdenker | 17-05-20 | 14:50

Zonder meer een goed stuk Feynman.... maar onderhevig aan "plausible deniability", dus hoe sterk de bewijzen ook zijn, je wordt gewoon "terzijde geschoven" door de ambtenarij zoals dat ik politieke termen heet.

MIjn idee... (maar ik zal wel weer afgebrand worden); Wat betreft die AP23 mijnen, die worden standaard opgeslagen zonder ontsteker, dus die kunnen dan slechts zijn ontstoken door de brand. Je zou dan verwachten dat -zeker met die hoeveelheid die vrijwel gelijktijdig de lucht in gaat er tot ver in de omtrek onderdelen en soms complete mijnen moeten zijn gevonden, ook in de niet getroffen delen rondom de wijk. Gek genoeg is er -ook jaren later- nooit iemand naar voren gekomen met "gekke verwrongen stukken metaal" die ze op straat, in de tuin of door de ruiten heen geslagen hebben aangetroffen, wat bij de opslag van 20.000 mijnen toch wel te verwachten zou zijn.
Hier heeft gewoon een -met medeweten van de overheid- veel te grote hoeveelheid PROFFESIONEEL vuurwerk opgeslagen gelegen in een woonwijk, en daar is het mis gegaan. De fout die de meeste mensen maken is om professioneel vuurwerk te verwarren met consumentenvuurwerk; zo'n mooie "starburst shell" die bij vuurwerkshows een sterrenregen maakt van plm 100meter diameter is groter als een voetbal en in staat om een woonhuis te doen instorten indien binnen afgestoken. Die dingen maken gebruik van schietlonten (branden met plm 2mtr/sec) en ontsteken dus vrijwel gelijktijdig indien in een opgesloten ruimte. Wat denk je dat er gebeurt als er daar een container vol tegelijk van afgaat.

Het falen van de overheid in deze is wel degelijk aanwezig, door -na culemborg- niet in te gaan op het aanbod om te vertrekken naar een industrieterrein buitenaf, en door niet adequaat controleren op het naleven van vergunningen.

me163komet | 17-05-20 | 12:32 | 2

Er is inderdaad nooit bewijs voor aanwezigheid van landmijnen gevonden, bovendien heb ik de "logica" achter die theorie nooit gesnapt. Defensie slaat defensiematerieel op in de vele gebouwen van defensie; niet in winkelcentra of kantoorpanden.

Dandruff | 17-05-20 | 13:02

@Dandruff | 17-05-20 | 13:02: ik heb mij ook altijd verbaasd over die mijnen. Waarom zou je de ap23 mijnen willen opslaan aks die juist onveilig zijn.

Frits Pril heeft jaren later gezegd dat hij mijnen had gezien en er "soldaten waren die Engels met een Arabisch accent spraken" die die mijnen aa het opruimen waren. En ze waren in witte pakken. Geen idee hoe hij de link legt tussen mannen in witte pakken en soldaten. Maar hij verwijsd naar het moment dat hij met zijn auto door de hekken reedt naar zijn huis. Toen hij terugkwam riep hij wel "wat wordt hier achtergehouden" maar ook "alles is weg". Ik vind het raar dat je eerst zegt dat er niks is en daarna juist dat er soldaten waren.

Cum infamia | 17-05-20 | 14:24

De trias politica die alles onder hen kapot maakt om zelf buiten schot te blijven. Lekker falen zonder afgerekend te worden.

piet7003 | 17-05-20 | 12:23

Destijds werkten er op het ministerie van Defensie 4 mensen die verantwoordelijk waren voor het classificeren van vuurwerk. In feite werd er in Nederland echter vrijwel niks getest, die ambtenaren namen blind de Chinese classificaties over. Duitsland testte wel zelf, omdat ze de ervaring hadden dat de Chinese classificaties niet betrouwbaar waren.
Na die vuurwerkramp wilde Nederland ineens wel alle vuurwerk testen, ook wat hier al lag. Maar omdat defensie dat zelf niet aandurfde (!!!) werd uitgeweken naar Duitsland.

Hamvraag is dan dus; wat deden die 4 ambtenaren zoal op een werkdag?

En verder alles wat Feynman zegt. Een rapport over Culemborg dat naar 6 verschillende ministeries gaat, en niet één daarvan vind dat rapport interessant genoeg om er binnen 9 jaar iets mee te doen. Belachelijke hoeveelheden vuurwerk in een woonwijk mèt vergunning, terwijl verhuizen naar een veiliger locatie door de overheid wordt tegengewerkt.

De overeenkomst met dossiers als corona, criminaliteit, etc dringt zich op.
Er zijn in NL teveel ambtenaren, experts, politici en externe adviseurs die zich met precies hetzelfde probleem bezig houden.
Daartoe werkzaam in diverse Raden, Commissies, Task Forces en (Klankbord-) Werkgroepen; doorgaans geleid door politici uit de baantjescarrousel zonder relevante opleiding.
En niemand daarvan is eindverantwoordelijk.

Zo ontstaat een netwerk van duurbetaalde "experts" die allemaal hetzelfde zeggen. Met een kuddementaliteit waar alle risico-rapportjes in een diepe la verdwijnen om slecht nieuws te voorkomen. We weten immers allemaal hoe de overheid met klokkenluiders omgaat.
Het kleine groepje betrokkenen dat zich werkelijk inleest gokt er dus maar op dat het allemaal wel goedkomt. En zo niet, dan kunnen we altijd nog de al te nieuwsgierige onderzoekers van de zaak afhalen.

Nederland wordt echt veiliger als onze overheid flink in de uitgaven snijdt.

Dandruff | 17-05-20 | 11:53

Ben het geheel eens met wat het artikel probeert te zeggen. Maar wat ontbreekt mag ook wel uitgesproken worden: je mag bij de eigenaar van een bedrijf ook wel een flink brok van de primaire verantwoording leggen omdat je mag verwachten dat genoeg expertise en verantwoordelijkheidsgevoel juist ook dáár zou liggen. Dit artikel bevat dus een tegenstelling door A. te beweren dat overheid en ambtenarij dik en dodelijk faalt en B. een situatie schetst waar alle kennis en bescherming van de overheid verwacht wordt en niet of nauwelijks van de burger of eigenaren van een explosievenwinkel. Daar wringt het een beetje want als het ene zo slecht is waarom niet meer verantwoording en verstand verwachten van de mensen die er bovenop zitten en het vak kennen?

GeenAccount | 17-05-20 | 11:28 | 2

Helaas kun je nooit van B uit gaan.

Iedereen snapt nu dat je niet dronken in een auto kan rondrijden. Toch was dat heel lang legaal en ook sociaal acceptabel. Zelfs voor piloten is alcoholgebruik pas een aantal jaar geleden strafbaar gesteld; en daar waren concrete aanleidingen toe.
Hetzelfde geldt voor helmen in de bouw; roken tijdens het teren van daken, beschermende kleding bij asbestverwijdering etc. Direct betrokkenen zijn niet per se beter op de hoogte dan de overheid.

Als een overheid een bepaalde situatie veilig acht, dan mag je verwachten dat dat ook veilig is. Natuurlijk mag je zelf nòg voorzichtiger zijn, zeker als je weet wat de risico's van een bepaald product zijn.
Maar zolang iemand zich aan de wet houdt is de overheid verantwoordelijk, als dat toch tot een ramp leidt.

Dandruff | 17-05-20 | 12:10

Er was toch een verzoek aan de gemeente gedaan om het bedrijf te verplaatsen, wat tegen gehouden werd door diezelfde gemeente. Of heb ik het nou mis?

watmagjenogwel | 17-05-20 | 12:51

In de hele wereld zijn wel meer vuurwerkopslagplaatsen de lucht in gegaan maar nooit met zo’n kracht, het was een detonatie en geen explosie (het verschil tussen die twee is enorm).
Dat is al vreemd laat staan dat het bedrijf geldige veiligheidspapieren had, in een woonwijk stond, en opslag had in zeecontainers. De slecht aangelegde sprinklerinstallatie is ook een onderdeel van de wet van Murphy.
Dat consumentenvuurwerk daarna de zondebok werd (er lag professioneel vuurwerk) en overheidsorganen vrijuit gaan is een schande.

willem n | 17-05-20 | 11:26

Conclusie nr 1... VUURWERKCONTAINERS NIET BLUSSEN MET WATER... en een bestuurlijke elite die fouten niet wil toegeven, bewijzen wegwerkt en klokkenluiders tegenwerkt is levensgevaarlijk voor Nederland. Het beschermen van reputaties en baantjes is belangrijker dan mensenlevens.

drollewupper | 17-05-20 | 11:07

Goed stuk Feyman!

PisFinger | 17-05-20 | 11:01

Ook na de nieuwjaarsdag in Volendam werden zondebokken gezocht. De toenmalige burgemeester IJsselmuiden liep daarin voorop

Abu Bachouca | 17-05-20 | 10:48

Mij viel destijds op dat de toenmalige burgemeester door slachtoffers/resp.fam van, geprezen werd terwijl hijzelf deze opslag en vergunningen afgegeven had.

Karel | 17-05-20 | 10:09 | 1

Rutte wordt nu ook geprezen.

Zult-eter | 17-05-20 | 10:42

Als op DuckDuckGo in het zoekvenster landmijnen en Enschede intikt kom je hele interessante stukken tegen.

Nehemia | 17-05-20 | 10:06 | 2

Moet je eens proberen met Bill Gates en vaccin. En koop een rol aluminiumfolie.

captainobvious | 17-05-20 | 10:33

Bij dit soort ernstige gebeurtenissen valt het me altijd op dat niemand verantwoordelijk is of wordt gehouden. Bijvoorbeeld ambtenaren die vergunningen verlenen voor tonnen explosieven midden in een woonwijk zonder adequate voorzorgsmaatregelen komen hier gewoon mee weg

Diederik_Ezel | 17-05-20 | 09:34 | 7

@Diederik_Ezel | 17-05-20 | 09:44: Willekeur laten regeren dus. Zoals die gemeenteraad van een dorp die vloeken strafbaar stelde middels een APV. Elke ambtenaar zijn eigen interpretaties laten doen.

Rest In Privacy | 17-05-20 | 09:49

@Diederik_Ezel | 17-05-20 | 09:44:
Dan moeten ze op de bestuurslaag erboven wel willen luisteren naar geluiden uit het veld. Als die hun eigen belangen hebben en die belangrijker maken dan het uiteindelijke doel (onderwijs, zorg, veiligheid) gaat dat niet werken.

kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 09:50

Vaak door handjeklap onder de tafel,ambtenaren moe ben.

rein9576 | 17-05-20 | 09:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Blijft stil in het mediakartel. Steeds duidelijker is de lijn Politiek-Mediakartel.
zoals "Rutte is de meest populaire politicus" Uiteraard ingegeven door dat mediakartel. Gelukkig bestaat er nu Internet (GS/Youtube), Social Media en podcasts. Je ziet de angst van de elite (daarom snel het afschaffen van het referendum) en als verdediging "Fake-news" te gaan gebruiken. Dat is winst. En graag de beelden vele malen opnieuw uitzenden. Zodat we het niet vergeten.

Kamervraag | 17-05-20 | 09:32 | 2

Ik geloof best dat hij de meest populaire politicus is, en het doet het best redelijk, zelfs voor wie wat verder dan de gewone media kijkt. Wie is het anders? Omtzigt is teveel een margegeval. Wilders en Baudet? Die zijn buiten hun respectievelijke partijen nauwelijks in trek, en zelfs binnen die partijen heeft men wel eens bedenkingen over de persoon aan het roer.

Muxje | 17-05-20 | 09:46

Dat komt ook omdfat na de vuurwerkramp van Culemborg in 1991 er niets is gedaan met de rapporten en onderzoeken. TNO heeft onderzocht dat zelfs een veel kleinere hoeveelheid vuurwerk een enorme explosie kan veroorzaken. Toen werd dus al duidelijk dat zoveel vuurwerk in een woonwijk helemaal niet verantwoord was. Dat heeft 9 jaar gesudderd in diverse bureauladen en heeft dit als gevolg gehad.

Rest In Privacy | 17-05-20 | 09:29

Hoe vervoeren ze die containers vol met vuurwerk eigenlijk?
Een heel containerschip vol?

kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 09:27 | 1

Nee een percentage van. En dan ook nog verspreid over het schip

Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:09

Zelfs virologen snappen soms geen bal van statistiek. Ze staan te beweren dat het hoge aantal coronagevallen in Oost-Brabant komt door de luchtvervuiling. Dat is een redenering als: het aantal ooievaars neemt toe, het aantal geboortes neemt toe, dus kinderen komen van de ooievaar. Want ze vergeten dat vlak voor de corona toesloeg, de Oost-Brabanders massaal carnaval hebben gevierd, terwijl dat eigenlijk al niet meer verantwoord was. Ik zeg niet dat dit de oorzaak is, maar er moet eerst nog eens flink statistisch onderzoek worden gepleegd voor je maar wat voor de kat zijn viool gaat zitten kletsen.

Rest In Privacy | 17-05-20 | 09:22 | 7

@Muxje | 17-05-20 | 09:48: Het zijn evengoed de prozaxers die categorisch elke vorm van onderzoek tegenhouden. Neem bijvoorbeeld het onderzoek in Bergamo naar hoeveel doden er voor pneumokokken gevaccineerd was. Er waren er net 34.000 verdeeld. Hoeveel doden hadden de griepprik? Het is niet zo gek dat het aantal mensen toeneemt dat zich niet zomaar vol laat spuiten. Alleen al het gebruik van de term 'antivaxxers' laat zien dat hun zienswijze en mogelijk terechte zorgen niet serieus genomen worden.

Frau Merkel | 17-05-20 | 10:03

Als carnaval in heel Brabant Limburg, gedeeltes van Gelderland en Overijssel wordt gevierd zou het aantal besmettingen daar hoger moeten zijn dan nu. Dus de logica van je argument ontgaat mij hier.

Cum infamia | 17-05-20 | 14:33

@Cum infamia | 17-05-20 | 14:33:

Je hebt ook een besmettingsbron nodig, die was daar wel, en elders blijkbaar niet.

Ravian | 17-05-20 | 19:31
▼ 4 antwoorden verborgen

"Deze winkels horen al decennia op industrieterreinen.". Nee nee nee. Er zitten op diverse industrieterreinen genoeg bedrijven naast elkaar, dat wanneer er bij de 1 wat misgaat dit catastrofaal is voor de ander.
Zo kan je bv niet meer blussen met alleen water. Of erger een dikke biem.

Nee gewoon kleinere opslagplaatsen

Henk P | 17-05-20 | 09:09 | 2

Dat is er al nergens ligt 100.000 kilo vuurwerk bij elkaar en evenemtenvuurwerk is helemaal verboden dat ligt in Duitsland in oude NAVO bunkers. Deze auteur weet niet waar hij over schrijft.

Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:12

Ach, gewoon een mega opslagplaats in de Flevopolder met drukwal eromheen, zodat de explosiedrukgolf naar boven wordt gericht. En als de brand niet meer te redden is, kun je altijd nog de Flevopolder onder water zetten.

PisFinger | 17-05-20 | 10:41

... een adviesorgaan die niets notuleert ??
Die ?

Der Schnitzeljäger | 17-05-20 | 08:52

158.500 kg ? Met alle klasse bij elkaar kom ik op 177.000 kg, is dus net geen 200 ton. Is wel een doofpotje waard toch ?

serieusgenomen | 17-05-20 | 08:41 | 4

Er ligt al 25 kilo in een gemiddelde woning met oudjaar. Zonder bunker en sprinklers en hoe veel straten zijn er de laatste 20 jaar opgeblazen??

Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:14

@Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:14:
25kg pure explosief of is het gewicht van de verpakking meegerekend?

PisFinger | 17-05-20 | 10:45

@Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:14: Ja, dat is de vraag... Hoe zijn veel straten opgeblazen?

Rhenium | 17-05-20 | 12:21
▼ 1 antwoord verborgen

Krachtig en to the point verwoord.
Paul van Buitenen is een held, we zijn hem veel dank verschuldigd.
En wat is Rutte een perfecte premier voor deze overheid. Vleesgeworden sloopkogel van de democratie

bolletje kaas. | 17-05-20 | 08:31 | 1

Wie kan achterhalen waarom de NL bevolking deze pathologische leugenaar in grote getale blijft steunen? En held of niet van Buitenen is blank, oud en man dus doodzwijgen.

bijna_raak | 17-05-20 | 08:55

Goed stuk. Ik mis echter toch een belangrijk element. Er is oktober j.l. aangifte gedaan tegen in totaal 22 organisaties en individuele personen. Een aangifte moet onderzocht worden, zeker als het een onderwerp met zo'n enorm maatschappelijk belang betreft.

De grote vraag op dit moment moet zijn: wat is de huidige status van het onderzoek/de onderzoeken naar aanleiding van deze aangiften?

nos.nl/artikel/2307995-aangifte-van-s...

de visser | 17-05-20 | 08:29

De zware explosies kwamen door munitie die daar lag opgeslagen, dat is verborgen om vuurwerk in een kwaad licht te zetten. #welvuurwerkvoormij

Stichting_NoFap | 17-05-20 | 08:28 | 4

Er zijn vast makkelijkere manieren om dat voor elkaar te krijgen. Iets minder opvallende manieren ook.

kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 09:53

Lol daar help je de vuurwerklobby niet mee. Flash en water =boem... dat moet jij ook weten.

Petroselinum crispum | 17-05-20 | 10:15

@gato | 17-05-20 | 09:46: Altijd maar weer die "ze"... Wat een vervelend kereltje is dat toch!

Rhenium | 17-05-20 | 12:23
▼ 1 antwoord verborgen

Voor wie dit mechanisme begrijpen wil, lees “Mistakes were made. (But not by me)” Absolute aanrader!

Rest In Privacy | 17-05-20 | 08:05 | 1

Bedankt voor de tip!

B. Randnetel | 17-05-20 | 08:40

Vanuit het gezichtspunt van de overheid doen zij het fantastisch: Je verkloot als overheid het grondig en wat is de Pavlov reactie? Nog meer overheid.

WachTMeesteR | 17-05-20 | 08:05 | 1

Wat niet inhoud dat de bedrijven het zonder overheid niet zouden verkloten. Consequente handhaving is het toverwoord; of het nu gaat om diefstallen op kleine schaal, uitstootregels en verlakkering van de regels bij de automobielindustrie of maximale schulden en toelating van landen in de EU. Als je de regels niet naleeft, zijn ze wellicht overbodig, of niet juist maar in eerste plaats niet nageleefd.
Regelgeving staat niet op zichzelf en is er ook niet ter verheerlijking van een ambtenaar, maar dient een functie. In dit geval het veilig opslaan van veel vuurwerk. Dat kan dus niet in een container in een woonwijk. Punt.

PisFinger | 17-05-20 | 10:56

De (r)overheid is er niet voor U. U bent er voor de (r)overheid. Begrijp dat toch eens een keer.

Zzzzooooffff | 17-05-20 | 06:42

Voor ambtenaren enz zijn er on voldoende sanctie en straf maatregels. Laat staan ontslag.
Verder dan weg promoveren met bij behorende loonschaal komt men zelden.

Zoezoef | 17-05-20 | 02:58 | 2

Het is hoog tijd dat ook ambtenaren verantwoordelijk worden gesteld voor hun handelingen. Zo ook ministers. Het is een krankjorum systeem dat nu ministers moeten opstappen vanwege de foute beslissingen van hun voorgangers.

B. Randnetel | 17-05-20 | 08:42

@B. Randnetel | 17-05-20 | 08:42: dat was ook zo in het oude nederland en toen kwamen de pikmeer arresten. Toen iedere ambtenaar doen wat hij wilde want onschendbaar...

kunnenzedanniks | 17-05-20 | 12:11

De gang van zaken rond de Stint mag niet onvermeld blijven. De toezichthouders en normstellers hebben onvoldoende expertise en mankracht om alle normen en voorschriften te kunnen handhaven. Dan krijg je dit dus.

Frau Merkel | 17-05-20 | 02:46

Eerst een stofexplosie nu dit weer.

Rest In Privacy | 17-05-20 | 04:59

Die 2e video geeft beelden die wel heel erg lijken op wat je van Enschede te zien kreeg....

FW Ta-183 Huckebein | 17-05-20 | 14:57
▼ 1 antwoord verborgen

Hoeveel overbodige achterhaalde regels zijn nog steeds actief en waarom veranderen die niet?

Ambtenaren die de wet uitvoeren voeren de wet uit naar de letter, niet naar de gedachte. Dat is meestal goed, maar het heeft ook nadelen.

Daarom krijg je toch 4x400 euro boete als je gebakjes eet met met vier mensen, voorzichtig, zorgvuldig, denkend aan corona, risico voor elkaar wil vermijden, extra zitplaatsen, want binnen te dicht bij elkaar. Goed bezig zou je zeggen, de burger is betrokken, probeert het goede te doen..
Maar nee. Dan krijg je geen waarschuwing en uitleg, omdat ondanks dat de BOA in kwestie kan zien dat mensen hun best ervoor doen, maar een boete, want regeltjes. Het gaat blijkbaar helemaal niet om het land beter te maken.
Hadden ze een religieuze bijeenkomst genoemd, dan hadden ze met 30 man samen gebakjes kunnen eten.

Er zullen echt wel belastingdienstmedewerkers zijn geweest die zagen dat het helemaal misging met de kinderbijslagregeling. Maar die werden genegeerd.

In het onderwijs hoor je docenten klagen of het gedrag van het management dat weinig met de kwaliteit van onderwijs te maken lijkt te hebben, meer met marketing.

Zorg idem.

kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 01:30

Get in the ring !

Datgingniegoed | 17-05-20 | 01:08

17 jaar geleden heb ik een opleiding voor verkeersvlieger gedaan, piloot dus. Je hebt theorie examens in ongeveer 14 categorieën, zoals meteo en airlaw. De vlieglessen werden door de school verzorgd, het theoretische gedeelte door een bedrijf gevestigd op Schiphol. De examens zijn wereldwijd hetzelfde en vinden gelijktijdig plaats. Echter, de vragen komen uit een database van ongeveer 4000 vragen die niet veranderde. Iedereen kreeg een cd-rom uitgereikt met deze vragen en de antwoorden daarop. Iedereen slaagde voor alle vakken, en dat ging zo al jaren, en niet alleen op deze school. Examens worden afgenomen door het cbr Halfweg, Amsterdam.

Sinterbikske | 17-05-20 | 00:25 | 3

Dus?

Risingson | 17-05-20 | 08:26

@Risingson | 17-05-20 | 08:26: Dus is de vraag hoe goed de mensen daadwerkelijk zijn opgeleid. De 4000 vragen zijn makkelijk te leren. Dat iedereen altijd slaagt is onmogelijk.

Frau Merkel | 17-05-20 | 10:08

@Frau Merkel | 17-05-20 | 10:08: is voor een vaarbewijs exact hetzelfde. Leer de vragen en antwoorden uit je hoofd (slechts 300) en klaar...

kunnenzedanniks | 17-05-20 | 12:14

In Delft heb je een aantal stadsbranden gehad. En een aantal kruithuizen. Het huidige kruithuis staat buiten de stad, op een eilandje, omringd door water. Vroeger stond het kruithuis op de plek waar nu de Paardemarkt is.

lirft | 16-05-20 | 23:47 | 1

Jaja, vroeger leerden mensen nog eens ergens wat van.
Zo wisten ze destijds niets van virussen, maar ze wisten wel wat quarantaine was, en waarom dat belangrijk was.

Ravian | 17-05-20 | 00:48

Zoals feynman zegt, dit is systemisch. Telkens weer komt aan het licht hoe de overheid faalt, liegt, fraude pleegt, informatie achter houdt, klokkenluiders naait, Etc etc etc. Daarom ben ik principieel voor een kleinere overheid, met minder macht en verantwoordelijkheden. Wat een Bananen Monarchie zijn we toch...

Joostmochtnietsweten | 16-05-20 | 23:21 | 3

Of die overheid moet anders gaan werken. Die optie was je nog even vergeten.
Minder eigenbelangetjes.
Geen idee hoe je dat voor elkaar moet krijgen.

kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 01:13

@kloopindeslootjijook | 17-05-20 | 01:13: minder eigen belang realiseer je door minder belang. Of te wel minder macht. Of te wel, kleinere overheid. Natuurlijk staat het je vrij om een oplossing aan te dragen waarmee je talentloze ongemotiveerde ambtenaren zorgvuldig met het belastinggeld laat omspringen. Ik denk dat het begint bij persoonlijke aansprakelijkheid van ambtenaren, maar dan krijg je weer dat alle risico's worden afgehouden en niemand meer wat doet.

Joostmochtnietsweten | 17-05-20 | 11:04

Opvallend dat NOOIT de onderste steen boven komt bij die corrupte overheid van ons. Vuurwerkramp, MH17, Hawija ... de leugen regeert.

Watching the Wheels | 16-05-20 | 22:59 | 7

@LesGrossman | 17-05-20 | 01:13: volgende keer voor je reageert misschien jezelf eerst eens goed inlezen in de materie? Voorkomt dit soort onzinnige reacties...

kunnenzedanniks | 17-05-20 | 12:18

@Frau Merkel | 17-05-20 | 10:13: Degenen die daar WAREN stonden machteloos. Is dat nou echt zo moeilijk te begrijpen? Jezus christus..

Rest In Privacy | 17-05-20 | 17:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Burgemeester Jan Mans kon gewoon nog 6x burgemeester worden tot zelfs in Moerdijk, waar toch ook wel wat risico's liggen nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Mans zouden ze die Krikke dan ook straks weer hoofd paasvuren in de Achterhoek en Twente maken? "Als ze naar d'r ouders rijdt, het voorjaar in d'r bol, het leven is zo slecht nog niet (voor politici)" youtu.be/kEwWvRyXVLE?t=3

Watching the Wheels | 16-05-20 | 22:47 | 1

Wellicht moest Mans in alle door u genoemde gemeenten ook overheidsfalen maskeren..

Rest In Privacy | 17-05-20 | 12:09

Het rapport van Paul van Buitenen staat op zijn pagina in LinkedIn, of zoek LinkedIn-Vuurwerkramp. Je kunt het downloaden (.pdf). Ik ben het aan het lezen, waarbij de verbazing steeds verder omslaat naar verontwaardiging over met name de rol van de top van het OM. Het is ongehoord wat hier is gebeurd en nog gebeurt.

L.E. Raar | 16-05-20 | 22:40

Bij deze vuurwerkramp zijn behoorlijk wat doden gevallen maar er vallen elk jaar meer doden in de ziekenhuizen die in de doofpot gestopt worden. Ik heb het zelf meegemaakt en het werkelijk lijkwitte gezicht van de ziekenhuisdirecteur toen ik hem ermee confronteerde zei voor mij alles. Maar ja waar ga je met je verhaal naartoe? Je hebt geen bewijs behalve een mondelinge mededeling tijdens een lab-vergadering die alarmbellen deed rinkelen waarvan de notulen achteraf gecensureerd bleken te zijn. Later ontmoette ik op een ziekenhuis in Utrecht de zoon van een KNO-arts die hetzelfde overkomen was. Ook meerdere doden tijdens volkomen fout (lees veel te risicovol) uitgevoerde operaties. Ook allemaal de doofpot in gegaan. De medische maffia is in omvang qua doden misschien nog wel veel erger en groter dan deze vuurwerkramp. Zeg maar gerust dat er elk jaar zo'n vuurwerkramp in de ziekenhuizen plaatsvindt zonder dat we het te horen krijgen.

Roadsurfer | 16-05-20 | 22:38 | 4

je kunt er niet mee naar de MSM, de officiéle media, die mogen het niet publiceren, en als je het zelf publiceert ben je een complot gekkie!

thepinkpainter | 16-05-20 | 23:09

5000 doden door foutief medisch ingrijpen per jaar heb ik een tijdje geleden eens ergens opgevangen.
Kraait geen haan naar.
Maar we moeten straks wel allemaal in een rubberen auto gaan rijden, met een topsnelheid van drie kilometer per uur, om het jaarlijkse aantal verkeersdoden van 767 naar 763 terug te brengen.
Dat is Nederland voor je.

Ravian | 17-05-20 | 00:36

Weinig veranderd sinds Smallenbroek de dood op de snijtafel, die man is glashard aangepakt door de Medische tuchtraad hij wel. Dat Pikmeerarrest is inderdaad meer dan schandalig maar de rechtspraak is er dan ook niet voor de gewone burger.

bijna_raak | 17-05-20 | 09:03
▼ 1 antwoord verborgen

Maar wat doe jij er aan? Vraag Wim Dankbaar maar eens waarom recht krom is....

Zorbadabuddha | 16-05-20 | 22:34 | 6

@pickalilly | 16-05-20 | 22:49:
Heel vroeger , Toen ik jong was, heb ik een dik rood kruis door het hele stem biljet gehaald waardoor, het mij was verteld, deze stem ongeldig werd verklaard.

Echter vandaag de dag door het ondemocratisch afschaffen van enig referendum en de huidige aanpassingen op de GRONDWET is de huidige “regering” in een akelig autoritair regime vervallen.
Wat menig een vergeet is dat onze “onze kapitein” alleen maar een geest is van wat er in Brussel gebeurd en de “useful idiot” is die de Brusselse geplotte koers op de graad nauwkeurig opvolgt.
Dacht u nou echt dat de mooie verzonne huidige 2e stuurman Hoekstra enig gewicht in deze koers gaan zetten?
Hoop is uitgestelde teleurstelling ,heb ik van een wijze heer geleerd.

Datgingniegoed | 16-05-20 | 23:33

@Hollandse_blauwe | 16-05-20 | 23:13: wat heeft dit ook weer met de vuurwerkramp te maken. Je opa zei dat alle problemen bij de joden, de zigeuners en homo's lagen. Dat van die manipulatie van de media en politiek zei ie ook al, Verder nog iets veranderd?

anneb | 17-05-20 | 00:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb ergens op een harddisk die filmpjes nog. Kan me er nog een herinneren vanuit een helicopter, toen die grote knal kwam. Camera van de heli in één keer naar de tering.

djs | 16-05-20 | 22:33

Vuurwerkramp
Coronakramp
Toeslagenkramp
Diversiteitskramp
Eurokramp
en zo kunnen we nog wel effe doorgaan.

Premier Trutte | 16-05-20 | 22:28 | 1

Is het dan niet met dubbel k? Vuurwerkkramp, Coronakkramp ...

Watching the Wheels | 16-05-20 | 22:55

De kracht van de grote explosie had een kracht van honderden kilo’s TNT... lijkt mij sterk dat dit met consumenten vuurwerk mogelijk is.

Hollandse_blauwe | 16-05-20 | 22:21 | 9

@Watching the Wheels | 16-05-20 | 22:57: Nonsens, een landmijn bevat helemaal niet zoveel explosief. Die zijn bedoeld om te verminken, niet om te doden. Een anti-tankmijn is zwaarder, maar waarom zouden die dingen daar zijn opgeslagen? Ik zie er geen enkele reden voor. Daar zijn prima veilige opslagplaatsen voor. En heb je dat vuurwerk gezien? Na een paar ferme knallen, hoorde je alleen maar vuurpijlen afgaan. Mahja, de complottheorie he. Die tiert welig. Opvallend hoe heel Nederland in een keer explosiedeskundig denkt te zijn.

Rest In Privacy | 17-05-20 | 09:14

@Hollandse_blauwe | 16-05-20 | 22:53: Nogmaals, lees het rapport, met name ook de rapportage daarin van een werkelijke springstofexpert (F. Vos, als ik me de naam goed herinner): de stofexplosie was het gevolg van alle eerdere explosies op het terrein,

L.E. Raar | 17-05-20 | 09:26

@L.E. Raar | 17-05-20 | 09:26: Ik citeer: "Door de schok breken de andere bunkers open. Alles wat daar aan los kruit of bestanddelen van kruit ligt stuift op en er vormt zich een gigantische stofwol. Die wolk daalt en zak in e op een gegeven moment komt de concentratie boven een kritieke waarde.".
Ja, want die schokgolf en hitte en vuurwerk van de containers ernaast slingert eerst zonder ontbranding alle kruit van de bunkers de lucht in. Niveau RIVM hiero.

En een stapel landmijnen ploft wel degelijk. En waarom ze die opsloegen? Lees bijv nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

En waarom de overheid niet altijd best is? "Later stelde het Haags Gerechtshof vast dat het psychiatrisch onderzoek waarop deze maatregel gebaseerd was, was vervalst door Defensie"

area78 | 17-05-20 | 15:53
▼ 6 antwoorden verborgen

Het klinkt als de blauwdruk van het huidige bestuur / beleid in Nederland.
Het lijkt erop alsof we hier tegen een “klaag”muur staan te praten want deze corrupte vertegenwoordigers zitten er alleen voor eigenbelang en niet meer voor het Nederlandse volk.

Datgingniegoed | 16-05-20 | 22:20

Mooi onderbouwd en gedegen stuk weer @Feynman...

Ik mis allen de homoseksuele Joodse negerin in dit onderzoek... Weinig inclusief van je hoor...

Odin | 16-05-20 | 22:17 | 5

LOL, Auw! U slaat met die hamer van uw weer, op een toch al zo’n beurse plek ,op onze medemens links gehersenspoelde gedachtengang.
Maar voor enige kleurijke opmerking van mijn kant ; Nederland is onderhand bont en blauw geslagen door het SJW systeem en “sustainable development “ plannen.

Datgingniegoed | 16-05-20 | 22:49

@Slipsnifter | 16-05-20 | 22:32: elk volk kent wel een onder en een bovenlaag en alles wat daar tussenin zit. Wat mij enorm stoort is dat gemeenschapsgeld op gaat aan links extremistische indoctrinatie en fake news... het is gewoon een hype waar een enorm verdienmodel achter zit. Deugen om vervolgens via de rechterbroekzak een fors salaris binnen te harken. Tuig is het.

Hollandse_blauwe | 16-05-20 | 22:56

Geen Deugbokaal voor ome Feyn

Joostmochtnietsweten | 16-05-20 | 23:25
▼ 2 antwoorden verborgen

De (top)ambtenaren maken de dienst uit in NL en niet de minister of staatssecretaris. En als die (top)ambtenaren fouten maken, moet de minister of staatssecretaris opstappen. Wat een land......

D.Ormin | 16-05-20 | 22:11 | 4

Dit geldt ook lokaal en provinciaal. Dus.

Verderkijkert | 16-05-20 | 22:37

Dacht je dat dat binnen bedrijven anders is? Alleen heten de (top)ambtenaren daar (top)managers.

LesPaul | 16-05-20 | 23:19

@LesPaul | 16-05-20 | 23:19: Alleen gaan die bedrijven failliet, als er lang genoeg gemismanaged wordt. Overheden blijven bestaan en mogen dezelfde fouten keer op keer opnieuw maken.

Panelli | 17-05-20 | 06:36
▼ 1 antwoord verborgen

Het is altijd makkelijker om zich te verbergen in de schaduw van de grotere nalatige dan zich of te vragen hoe die balk in eigen oog kwam.

Guillermo | 16-05-20 | 22:08

En dan betalen we ook nog belasting aan die overheid om te kunnen functioneren
Het is godgeklaagd.

Mr.Crowley | 16-05-20 | 21:46 | 1

Herstel: om te kunnen disfunctioneren... Maar het is inderdaad godsgeklaagd.

GWBA | 16-05-20 | 21:55

Na het gebruik van Magnus Opus (sic! het is dat grote ijsje) zou je elk stuk ook kunnen afsluiten met

omnia dicta fortiora si dicta Latina
(alles klinkt indrukwekkender in het Latijn)

skoftig | 16-05-20 | 21:42 | 8

@Spring Bruissteen | 16-05-20 | 22:07:

Monty Python?

eerstneukendanpraten | 16-05-20 | 22:12

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Voorgeenchanterikpeu | 17-05-20 | 02:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat deed 100.000+ kilo vuurwerk in een woongebied.
Waarom vloog een passagiersvliegtuig (MH17) over een erkend oorlogsgebied.
Welke idioot staat een vreugdevuur van ontembare omvang toe grenzend aan een woongebied.
En zo kun je nog een hele catalogus van evenementen openen.
Collectief geheugen verlies is dan een vaak gebruikte modus operandi.
Ik heb maar een vraag: welke idioten stemmen er op een niet transparant en leugenachtig kartel, die zich, als voorbeeld, thans verschuilt achter een zogenaamde wetenschapper die niet eens weet dat een virus wel van persoon op persoon overdraagbaar zijn, om maar eens wat te noemen.

Broadsquire | 16-05-20 | 21:42 | 2

Dus wat staat ons nog te wachten?

Mr.Crowley | 16-05-20 | 21:47

Je moet toezicht vooral aan de markt overlaten ... *proest* de overheid kijkt vooral weg ... er zijn meer gevaarlijke bedrijven waar vooral niet gehandhaafd wordt! Gemeentes hebben bloed aan hun handen, provincies zijn niet veel beter. ‘t Hemeltje schiet me te binnen, gortdroge dennetakken aan het plafond als versiering ... liep niet goed af. Gingen ze zoeken wie er sterretjes had afgestoken ...
Gelukkig hebben we de vvd aan de macht die vooral aan marktdenken doet, en gelooft in sprookjes: slager, keur je eigen vlees. Veel beter.

Analia von Solmsch | 16-05-20 | 21:40 | 4

@Joostmochtnietsweten | 16-05-20 | 23:29: zo lang jij van plan bent de helft van de tijd op je kont te gaan zitten op school, pensioen of in een of ander zorgsysteem, moet je dat geld wel opbrengen in de tijd dat je wel iets doet zoals het graaien in andermans spaargeld als bankmedewerker of afzuigen van nog meer huur of luchtbelcentjes uit het vastgoed of het verkopen van woekerpolisjes aan domme spaarburgers of het bouwen aan mooie raketsystemen voor kolonels in het middenoosten of andere bezigheden die rechts zo graag ziet. Als het dan een beetje tegenzit met graaien laat je je mooi uitkopen door de belastingbetaler. Zo doen onze rechtse vriendjes zoals de republikeinen dat. Graag meer van dat, maar belasting betalen zult ge.

anneb | 17-05-20 | 01:16

Anneb, mooie rant welke diep vanuit uw ‘het moet eerlijker’ rooie hart naar boven komt borrelen. Wat u omschrijft is het cliché beeld wat socialistische wereldverbeteraars w.o. u zich in vastbijten, het rechts zoals u meent dat rechts is bezien vanuit links perspectief. Ik ken ook een boekwerk vol aan stereotypes van achterlijke linkse gedragingen, maar dat terzijde. Koel eerst eens wat af, neem ’n muntthee of zo. Rechts is niet zo halsstarrig als u denkt, er zijn nieuwe stromingen gaande welke oog hebben voor de vele problematieken welke er momenteel gaande zijn. Echter, u bijt zich vast in het oud-rechts van dikke bankiers welke sigaren aansteken met biljetten van vijfhonderd euro. Verdiept u zich eens in wat er NU gaande is i.p.v. cliché ranten tegen een of andere diepliggende angst, want dat is wat uit uw tegel naar voeren komt: angst, afgunst en frustratie. Wij zijn best wel tof nl.

Sw.Dwaallicht | 17-05-20 | 03:33

@Sw.Dwaallicht | 17-05-20 | 03:33: Alle grote weldoeners waren rechts. Mensen die echt graag goed willen doen, verdienen eerst de centen om dat te kunnen. Geld van een ander weggeven is makkelijker, maar blijft gepronk met andersmans veren.

Panelli | 17-05-20 | 06:43
▼ 1 antwoord verborgen

Destijds te jong om het echt te bevatten, heftige beelden om terug te kijken. Je zal er maar gewoond hebben, bam, hele wijk WEG.
Ik kan me een flinke explosie voorstellen maar een knal die zo veel schade geeft gaat mijn voorstellingsvermogen ver te boven. Heeft er al heel lang de schijn van dat niemand zin heeft in nieuw onderzoek

noerg | 16-05-20 | 21:39 | 1

Ik heb de knal wel meegemaakt (geen trauma) en het was inderdaad onvoorstelbaar hard. Keihard.

beldewouten | 16-05-20 | 21:59

Als je helemaal nergens voor deugt dan kun je nog altijd de politiek in.
En vanuit de politiek wordt dan vervolgens het ambtelijke apparaat “bemenst”, met randdebielen die zelfs in de politiek faalden.
Op “ongelukken” zoals de vuurwerkramp, of de Scheveningse brandstapels, kun je dan vervolgens gewoon gaan zitten wachten.
Het wordt tijd dat we eens wat eisen gaan stellen aan degenen die ons besturen.

Ravian | 16-05-20 | 21:39 | 7

@Ravian | 17-05-20 | 00:25: klets achteraf. Die brandstapels is jarenlang goed gegaan. Kan dus best. Blijkbaar was er iets aan de hand waardoor het vonken ging regenen. Had niemand voorzien. Je kunt ook brandstapels of eigenlijk alles met risico helemaal verbieden, dan mag jij ook geen auto meer rijden bijvoorbeeld.

Dat viurwerk had iemand berekend dat het kon. Foutje in de berekening. Het probleem is dat er niet van wordt geleerd. In plaats van fout toe te geven gaan ze zoeken of de brandblussers wel juist waren gemonteerd of dat er 5% meer lag dan opgegeven.

Als jij de baas bent dan zul je ook fouten maken, net zoals niet uit te sluiten is dat je een autoongeluk veroorzaakt. Het gaat er om of je bereid bent van je fouten te leren
Daar zit de incompetentie van het op management gebaseerde bestuur.

anneb | 17-05-20 | 01:40

@anneb | 17-05-20 | 01:40:
Tsja, sommige fouten mag je nu eenmaal niet maken, en al helemaal niet dit soort domme fouten.
Als mij iemand was komen vertellen dat hij had uitgerekend dat de opslag van 100 ton explosieven in een woonwijk veilig was dan had ik hem verteld de zaak nog maar eens opnieuw uit te gaan rekenen.
Je hoeft namelijk niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat honderdduizend kilo wel heel erg veel is.
Het enige dat je nodig hebt om tot die conclusie te komen is een beetje gezond verstand.
Maar daar ontbrak het de “managers” van dienst blijkbaar aan.

Het akkefietje in Scheveningen had, als ik het mij goed herinner, als voornaamste oorzaak dat de Burgemeester bang was dat afgelasten, in verband met de weersomstandigheden, tot oproer zou leiden.
Datzelfde gebrek aan gezag had er eerder ook al voor gezorgd dat de brandstapels veel te hoog waren.
En het feit dat voor de meeste politieke nitwits de inbreng van vakmensen, zoals brandweerlieden bijvoorbeeld, “ook maar een mening” is zal ook wel een rol gespeeld hebben.
Vonken komen overigens bij elk flink vuur vrij, maar in dit geval ging het om heel wat meer dan “vonken”, in dit geval waren het gewoon brandende stukken brandstapel die door de zeer sterke rond de brandstapels ontstane opwaartse luchtstromingen omhoog gevoerd werden, en daarna door de aanlandige wind over de naastliggende stad verspreid.
Dat had de Burgemeester niet verwacht, omdat ze ongetwijfeld geen flauw benul had van wat vuur eigenlijk is, en wat het schoorsteeneffect in een enorm hoge brandstapel in combinatie met eens stevige aanlandige wind zo allemaal voor effecten kan hebben.
Men weet niks en doet maar wat, dat is de Nederlandse overheidsmanager ten voeten uit.
Daarbij leren ze dan vervolgens inderdaad ook nog nooit eens wat van hun blunders.
Maar de meeste van die blunders zijn dermate groot dat iemand met een beetje gezond verstand ze om te beginnen al nooit begaan zou hebben.

Ravian | 17-05-20 | 03:24
▼ 4 antwoorden verborgen

Is er een "ramp dossier" te noemen dat geen inkijk in het falen van de overheid was? Bijlmer? Mh17? Fortuyn? immigratie? name one!

ChristianV | 16-05-20 | 21:39 | 1

Brandje Moerdijk toen? Ook zo een leuke. Een Belgische brandweercommandant die de hele driehoek naar huis stuurde. Stelletje idioten, blijf zover mogelijk uit de buurt en loop ons niet voor de voetn. Ga weg!

Brandje in 24 uur geblust. No problem. Just professional.
Gelukkig was het een belg dus konden de NL verantwoordelijken er tussenuit knijpen.

reservebelgië | 16-05-20 | 21:51

Er ging daar wat anders de lucht in dan zwart kruit. Er zijn in NL wel meerdere geheime munitie opslag plaatsen waar bijna niemand weet van heeft. En omdat dit midden in een woonwijk was hebben ze er alles aan gedaan om het in de doofpot te krijgen. Vuurwerk alleen kan nooit zo,n ontploffing teweeg brengen.

zalkmarzegge | 16-05-20 | 21:37 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Zit ff naar die Eurovisiekudtv te kijken. Maar dat is godverdomme één grote Corona promotie

Dubbelepunthoofd | 16-05-20 | 21:35 | 1

Doet Sieneke ook weer mee?

Opajoop | 16-05-20 | 21:46

Schoenmaker hou je bij je leest zodra je evenementen vuurwerk met consumenten vuurwerk gaat vergelijken ben je in deze casus af.

Petroselinum crispum | 16-05-20 | 21:35 | 1

Ik vergelijk ze niet. Tijdens calamiteiten kan consumentenvuurwerk zich ernstiger gedragen dan eerder gedacht. Dat blijkt uit het CHAF onderzoek. De bescherming van consumentenvuurwerk zit in lage hoeveelheden kruit en meervoudige verpakking in de hoop dat niet alles in 1 keer kan gaan.

Die aanname is onjuist. In een bunker kan je een drukgolf veroorzaken die genoeg energie heeft de ontleding van het kruit te starten. Dat effect wordt gedempt door verpakking, maar niet uitgesloten. Op die manier kan ook een zeecontainer consumentenvuurwerk in 1 keer afgaan, als massaexplosief.

Ik doe ook twee verschillende voorstellen. Consumentenvuurwerk verkopen naast de bouwmarkt op industrieterrein. Ik ken namelijk winkels en bunkers naast of onder woningen. Dat kan ook in de bunker verkeerd gaan.

Evenementenvuurwerk moet echt in buitengebied worden opgeslagen. In het buitenland staat een zeecontainer van dit spul tussen zijn eigen U vormige aardwal. Daar mag een volledige container in 1 keer de lucht in, zonder dat de schokgolf de volgende kan aansteken.

Beide oplossingen delen de gedachte dat afstand de goedkoopste, betrouwbaarste en effectiefste oplossing is. Dat is dezelfde filosofie, maar absoluut geen vergelijking.

Feynman | 17-05-20 | 09:09

Dank namens Paul.

Dubbelepunthoofd | 16-05-20 | 21:31

Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat er wel geleerd is van de fouten en dat er daarnaast een doofpot bestaat en verantwoordelijken de hand boven het hoofd wordt gehouden?

Spring Bruissteen | 16-05-20 | 21:31

Van Vuurwerkramp naar Vuurwerkkramp. De regeringspartijen zullen verkrampt wijzen op de verboden (en tegelijk zich daarachter verschuilen) om vuurwerk af te steken en om vreugdevuren te laten oplaaien.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-05-20 | 21:26 | 1

Begin van het einde en corona maakt het af.

Petroselinum crispum | 16-05-20 | 21:36

Feynman. Het meest smerige wat daar gebeurd is is dat ze een onschuldige (André de Vries) wilden offeren. Daar is bewust op gestuurd. Tolteam.
Daar komen de nalatigheden en stommiteiten nog bij.

Rest In Privacy | 16-05-20 | 21:25

Goed stuk Feynman!

JohnLocke | 16-05-20 | 21:19

Salomo. Prediker 1.
Vers 2 IJdelheid der ijdelheden

Let op vers 9
Hetgeen er geweest is, hetzelve zal er zijn, en hetgeen gedaan is hetzelfde zal gedaan worden; zodat Er Niets Nieuws Is Onder De Zon.

Beste Feynman
Salomo wist het al.
Toen al.

www.statenvertaling.net/bijbel/pred/1...

reservebelgië | 16-05-20 | 21:19 | 3

Ik hoor The Byrds. Turn! Turn! Turn!

isitsoornot | 16-05-20 | 21:32

@isitsoornot | 16-05-20 | 21:32:
In mijn minder optimistische momenten raakt dit mij in mijn ziel. Het is niet (refo)fatalistisch maar zo realistisch. Dat u de link legt met dit nummer raakt mij ook. Zo waar.

Linkjes zijn voor in het café, ik weet het. Maar toch:
youtu.be/pKP4cfU28vM

reservebelgië | 16-05-20 | 21:40

Mooi stuk altijd. Alleen is het niet van Salomo.

B. Randnetel | 17-05-20 | 08:54

"TNO bracht zelfs foutieve teksten aan op de videobeelden om deze verrassing te maskeren."

Heb zelf ooit ook een te maken gehad met TNO, dat ook toen al een onderzoek moest doen i.o.v. een ministerie. Het opende mij mijn ogen wat een bananenrepubliek Nederland is (geworden).

* men interviewde alleen mensen welke het te onderzoeken object nog nooit gezien hadden, er niets van af wisten; deze meningen werden vervolgens gepresenteerd als feiten
* buitenlandse politie-experts werden juist niet benaderd want die wisten er wel alles van af.
* één van de hoogste en in Nederland meest bekende politie/justitie-medewerker (groot voorstander; en binnen het ministerie waren bepaalde hoge ambtenaren juist tegenstander) werd ook niets gevraagd "want men kon hem niet bereiken". Ik hem hem meteen gebeld, hij nam direct telefonisch contact op met TNO en kreeg tot zijn verbazing/verbijstering te horen dat aan zijn expertise geen behoefte was
* een verkeerd vertaald stukje uit een Brits boulevardblad werd als bron opgevoerd om een mening te verkondigen welke aantoonbaar onjuist was en waar namens de minister (die in dit dossier steeds voorgelogen werd door haar eigen ambtenaren) al van was gezegd dat dit niet gebruikt mocht worden
* het product zou bij -40 graden een minieme (0,0003%) kans hebben op problemen, dat het product al was verbeterd en er inmiddels 100 miljoen exemplaren waren zonder enige fout of probleem werd verzwegen.

Dus ja, dit hele verhaal verbaast me niets. Liegende ambtenaren, ambtenaren welke besluiten van een minister saboteren, ambtenaren welke onder 1 hoedje spelen met een particulier éénmans-onderzoeksbureau dat voor 75% van zijn omzet afhankelijk is van de overheid en dat een opdracht krijgt tegengesteld aan wat de minister voor ogen had; en als dieptepunt vervolgens een minister welke een brief naar de TK stuurt met niet 1 opmerking welke waar is....

FW Ta-183 Huckebein | 16-05-20 | 21:18
-weggejorist-
vrijejongen | 16-05-20 | 21:18

ja dat was boem BOEM. maar afrika heeft honger en wij hebben een surplus van een miljard kilo aardappelen en heel veel vlees.

newray | 16-05-20 | 21:17 | 5

Als je steeds gratis eten uitdeelt als er tekorten dreigen, dan kunnen die boeren in Afrika het wel vergeten.

Denk je dat het hier goed gaat als straks de 5G is uitgerold en de Afrikanen komen gratis SIMmetjes uitdelen? Of als je net een huis hebt gekocht tegen woekerprijzen, dat die Afrikanen hun overtollige hutten hier voor nop komen neerzetten?

anneb | 17-05-20 | 02:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Diverse metalen en metaal oxides worden gebruikt om kleuren aan vuurwerk te geven. Magnesium is er zo een. En iedereen weet dat magnesium en water niet heel goed samen gaan. (Of juist wel).
m.youtube.com/watch?v=Dq0iCsCnK64
Iig had de veiligheidsdriehoek dat kunnen en moeten weten.
Of ze daarmee schuldig zijn weet ik niet, maar op zijn minst zijn ze verantwoordelijk te houden.

grapo | 16-05-20 | 21:15 | 5

Je kunt altijd verantwoordelijk worden gehouden als er iets misgaat, als je huis afbrandt dan stond er misschien ergens een deur open of had je nog lucifers in de keukenla liggen. Het gaat niet om zulke details, maar waarom je huis überhaupt is gaan branden.

Er is een qua brandbaarheid trouwens een enorm verschil tussen magnesium en magnesiumoxide. Net zoals het verschil in brandbaarheid tussen hout en as.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het vuurwerk zuiver magnesium of kalium bevatte. De kleuren worden met oxides of chloraten gemaakt.

anneb | 17-05-20 | 02:15

@Frau Merkel | 17-05-20 | 02:10: maar kan alles met water geblust worden.

grapo | 17-05-20 | 17:38

@anneb | 17-05-20 | 02:15: het is echter zeer waarschijnlijk dat blussen met water de accelerator was.

grapo | 17-05-20 | 17:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Overregulering, nepotisme, cliëntelisme, baantjescaroussel, desinteresse, nalatigheid. Da's de samenvatting van het Magnus Opus in 6 woorden.

_pacman_ | 16-05-20 | 21:14 | 1

ik denk dat U en Feynman toch gelijk hebben en geen fouten maken bij het citeren van Griekke woorden, sorry dat ik even dacht dat dit een foute term was.

skoftig | 16-05-20 | 21:25

Ambtenarenlogica is soms ondoorgrondelijk.
"U heeft te weinig FTE om uw bedrijf naar een veilige omgeving te verplaatsen"
"Zolang vuurwerk niet in de brand vliegt is er niets aan de hand. En het vuurwerk vliegt niet in de brand want dat hebben ze zo met elkaar afgesproken"
"Consumenten vuurwerk zoals één rotje of één vuurpijl kun je prima doven door er een emmer met water over te gooien. Dus wij passen deze richtlijn ook toe op containers vol met vuurwerk"
En als het eens mis gaat begint het liegen en het afschuiven van verantwoordelijkheid tot de schuld bij iemand komt te liggen die de schuld niet meer aan iemand anders kan geven.

Osdorpertje | 16-05-20 | 21:13 | 1

Zo zwart wit is het inderdaad. Het is tegenwoordig, mede dankzij deze ramp, nog erger en dat is dat de gemeente elk risico simpelweg verbiedt. Dan kan het immers niet geschieden.
Als ondernemer iets willen ondernemen is door een oerwoud aan regels en vage voorschriften schier onmogelijk en je wordt overgeleverd aan de willekeur van ambtenaren.
Heb voor mijn eigen bedrijf 7 vergunningen nodig om te mogen opereren. Elk apart aan te vragen en elke vergunning overlapt met de vorige maar wel zodanig dat je argumenten bij de ene vergunning voor de andere vergunning niet volstaan. Complete waanzin en het enige wat je kunt doen, als je het tenminste kunt, is de rit uitzitten en braaf doen wat ze vragen. En bij de eerstvolgende controle merk je direct dat ze er zelf geen fuck van begrijpen maar eigenlijk alleen maar een of ander voorschrift van een of ander clubje naleveren (CROW, TNO, geef ze een naam) zonder kennis over de inhoud of toepasbaarheid.
En als ik dan kijk dat elke Turk op elke hoek van een straat een eettent kan beginnen dan vraag ik me af hoe het in godsnaam mogelijk is. Ik weet het ook wel hoor, maar zulke praktijken kan een normale Nederlander zich niet van bedienen.

Busverhuur | 17-05-20 | 09:51
-weggejorist-
frank4444 | 16-05-20 | 21:09 | 14
▼ 14 antwoorden verborgen

OT:
Ik las dat onze staatssecretaris strenge eisen stelt als voorwaarden voor de hulp aan Curacoa, Aruba, en St Maarten: Van Ministers en statenleden wordt geeist dat zij een kwart van hun inkomen inleveren, van ambtenaren en werknemers van overheidsbedrijven wordt 12.5 % verlangd.
Ik vind dit hypocriet, als er zulke eisen niet gesteld worden aan onze overeenkomstige functionarissen.
Ik heb nog nergens gelezen, dat bijvoorbeeld onze tweede kamerleden inkomen willen inleveren vanwege de Corona crisis.

Roadblock | 16-05-20 | 21:08 | 3

Het is geld van onze belastingbetalende inwoners. Dat gaat gratis naar een ander land als hulpgelden. Ja , dan mag je eisen stellen .

ja,diedus! | 16-05-20 | 21:12

@ja,diedus! | 16-05-20 | 21:12:
U mist de pointe.
Onze overheid stelt aan iedereen eisen bij het uitdelen van ONS geld, behalve aan zichzelf.

Roadblock | 16-05-20 | 21:15

Die bestuurder gaan over 100.000 mensen en verdienen 1,3 keer zoveel als de Balkenendenorm. Terecht dat dit naar beneden moet.

Frau Merkel | 17-05-20 | 02:11
-weggejorist-
frank4444 | 16-05-20 | 21:08

@ Feynman: Magnus Opus?

Spring Bruissteen | 16-05-20 | 21:08 | 4

Meesterwerk in de literatuur.

Twisted_Faith | 16-05-20 | 21:31

@Twisted_Faith | 16-05-20 | 21:31:
Dat is toch echt Magnum opus.
skoftig had blijkbaar wel door wat ik bedoel. Klinkt goed, dat ijsje!

Spring Bruissteen | 16-05-20 | 21:41

@Spring Bruissteen | 16-05-20 | 21:41: U heeft gelijk, opgezocht.

Twisted_Faith | 16-05-20 | 23:52
▼ 1 antwoord verborgen

Dat men nog weet heeft van die vuurwerkramp betekent eigenlijk dat er in NL nooit wat gebeurt.

En dat is ook zo. Prachtland om te wonen en met de (min of meer te verwachten) locale stijging van de gemiddelde temperatuur wordt het nog beter.

Ichneumonidae | 16-05-20 | 20:58 | 4

Beter is maar zeer de vraag, heter wordt het sowieso. In meerdere opzichten.

witwas | 16-05-20 | 21:09

Bedankt voor de tip, ga morgen gelijk een bananenboom planten.

jan huppeldepup | 16-05-20 | 21:19
▼ 1 antwoord verborgen

En als je dan een instituut hebt waar ze dit aan de kaak willen stellen (huis van klokkenluiders), dan infiltreert er een AIVD'er...

Rest In Privacy | 16-05-20 | 20:57

En de justitie in die dagen? Die een onschuldige beschuldigden en onschuldig in de bak er voor stopten? Nou ja, nu is het nog veel erger, met al hun flaters weten ze nu het hele land om zeep te helpen! Miljoenen slachtoffers!

thepinkpainter | 16-05-20 | 20:57

De Pikmeer arresten zijn de grootste juridische blunders ooit in Nederland begaan. Daarmee wordt een compleet anoniem ambtenarenapparaat gevrijwaard van elke vorm van verantwoording voor begane blunders. Men hoeft niet eens meer te doen alsof ze geen fouten maken, ze zijn onaantastbaar. Ambtenaren als anonieme tirannen.

Maar wee je gebeente als je als burgers een gebakje eet met drie mensen tegelijk. Da's pas erg.

marcoplarco | 16-05-20 | 20:56 | 4

De onaantastbaarheid van ambtenaren zou zeker nu teruggedraaid moeten worden.

smdyasc | 16-05-20 | 21:00

@smdyasc | 16-05-20 | 21:00:
Hear, Hear.
En hun inkomen ook.
Het is makkelijk te beslissen over anderen, als je eigen inkomen gegarandeerd en onaantastbaar is.

Roadblock | 16-05-20 | 21:10

@smdyasc | 16-05-20 | 21:00: met de nieuwe Wnra is de ambtenaren status er al deels af. Ben erg benieuwd of dit nog gevolgen gaat hebben voor een eventueel Pikmeer 3 arrest

Herr Inspector | 16-05-20 | 21:27
▼ 1 antwoord verborgen

Allemaal vooropgezet plan om dat vuurwerkverbod er doorheen te drukken, wollah

Yzord | 16-05-20 | 20:52 | 2

Je meent het?

Rest In Privacy | 16-05-20 | 21:14

Dit is niet alleen hoe staat reageert op haar eigen falen. Dit is hoe de hele ambtenarij werkt. Deze " ziekte " woekert van de laagste tot de hoogste regionen.

thekolere | 16-05-20 | 20:52 | 2

Funfact, het opgestapte hoofd van de afdeling milieu van Enschede destijds is, inmiddels weer terug als directeur van de omgevingsdienst daar.

Herr Inspector | 16-05-20 | 21:16

Nederland bananenrepubliek

Ruud5 | 16-05-20 | 21:31

Was dit een accident waiting to happen of een freak accident met een aaneenschakeling van gemaakte fouten.

De brandweer die vrolijk water op zware metalen spoot die daardoor allemaal ging reageren.
Als iedereen zoveel fouten maakt kun je de fouten tegen elkaar wegstrepen en heeft niemand meer schuld.

Miezerig | 16-05-20 | 20:47 | 2

Precies.

Dubbelepunthoofd | 16-05-20 | 21:40

Zware metalen zoals... plutonium? Of bedoel je natrium wat niet zwaar is maar wel reactief?

Busverhuur | 17-05-20 | 09:44

De allerdomste mensen (bv. Japie en Markie) zitten altijd op de belangrijkste plekken omdat elk weldenkend beetje slim mens daar niet WIL zitten met zoveel stuitende domheid om hem heen.

Roadsurfer | 16-05-20 | 20:47 | 6

@Roadsurfer | 16-05-20 | 22:25: Waarom komen de mensen die jij niet zo waardeert bovendrijven en is dat jou niet gelukt? Heb je daar een analyse van gemaakt? Is niet lullig bedoeld.

Rest In Privacy | 16-05-20 | 22:28
-weggejorist-
LesPaul | 16-05-20 | 23:41

Flauwekul, iedereen wil die functies en beiden zijn zeer goed en zeer geschikt. Over 5 jaar blijken dat wij het verreweg het beste gedaan hebben. Na Duitsland natuurlijk. Net als met voetbal kunnen we zelden winnen.

MaarFeitelijk | 17-05-20 | 00:27
▼ 3 antwoorden verborgen

"In een zogeheten vaststellingsovereenkomst erkende het ministerie van Defensie op 29 november 2002 dat het Spijkers, de Tweede Kamer, de media en de samenleving achttien jaar lang systematisch had misleid. De stukken liggen opgeslagen in een speciale ruimte van het Nationaal Archief, uitsluitend toegankelijk met een combinatie van twee unieke elektronische pasjes waarvan een in bewaring bij een notaris. Dit archief is tot minimaal 2026 uitsluitend door de minister of staatssecretaris in te zien"
nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers

AntonJansen | 16-05-20 | 20:47 | 2

En had Spijkers ook over Enschede verklaard?

MaarFeitelijk | 17-05-20 | 00:25

Hoeveel Paul van Buitenens dan wel klokkenluiders heeft ons land wel niet nodig om dit land ook maat een beetje weer de goede richting uit te krijgen? Is het al met alle vooringenomenheid die er nu al heerst een verloren zaak?

Wanneer je ouder wordt, wordt je streds cynischer over het functioneren, of eigenlijk niet, van deze ma maatschappij totdat je denkt: barst er allemaal in, er verandert toch niets.

Jan, Leiden | 16-05-20 | 20:45 | 13

@Varende_Reaguurder | 16-05-20 | 20:58: Helaas, de geschiedenis leert dat de nieuwe lichting binnen korte tijd de zelfde trekken vertoont als de oude garde. Macht corrumpeert, altijd, overal.

LesPaul | 16-05-20 | 23:46
▼ 10 antwoorden verborgen

Misschien een idee om vuurwerk alleen op te slaan in de Israelische Golan Bunkers.

Andersdenkend | 16-05-20 | 20:45 | 2

Ik dacht meer in een wijk in Hawija.

BrutusBosch | 16-05-20 | 20:49

Verhaal ging / gaat ook dat de ondeugelijke landmijnen uit de Fred Spijkers affaire lagen opgeslagen bij se fireworks

AntonJansen | 16-05-20 | 20:45 | 4

Pamela Hemelrijk heeft er nog een artikel
overgeschreven in de Metro.

wiener mit pommes | 16-05-20 | 21:52

@wiener mit pommes | 16-05-20 | 21:52: De krant is gelijk gestopt met verschijnen.

MaarFeitelijk | 17-05-20 | 00:25
▼ 1 antwoord verborgen

De Hoge Raad is zelf de meest verrotte organisatie van het land.

smdyasc | 16-05-20 | 20:42 | 1

Nee, het OM verzuimt om daar een gedegen zaak neer te leggen. De HR toetst een eerder gevoerde zaak een aangezien daar is geklungeld, is de uitspraak van de HR zeer ongunstig.
Voorbeelden te over waar het OM meent een goeie case te hebben (Volkert van der Graaf, Jos Brecht) maar waar uiteindelijk geen fuck van terecht komt.

Busverhuur | 17-05-20 | 09:42

Door de vuurwerkramp werd het songfestival ook afgelast.
Nu is het gvd weer raak!

keestelpro | 16-05-20 | 20:38 | 2

Knallen maar!

Rest In Privacy | 16-05-20 | 20:45

Nee hoor, in andere landen ging de uitzending gewoon door. Nederland heeft zelfs nog punten gegeven.

Jos Tiebent | 17-05-20 | 07:33

Het zal allemaal wel. Bij rampen gaat er altijd van alles mis. En hoe vaak ontploft er nu een vuurwerkfabriek in een woonwijk? Het is al 20 jaar geleden en ze hebben er vast een boel van geleerd.

Rest In Privacy | 16-05-20 | 20:37 | 26

@de IJsman | 16-05-20 | 23:02: weggepromoveerd. Bij aantoonbaar falen hoort vervolgd te worden!

Frau Merkel | 17-05-20 | 02:15

Nee Kuifje. Het gaat niet om leren. Dat weet je wel!

Rest In Privacy | 17-05-20 | 08:08

Kuifje-naar-Brussel | 16-05-20 | 20:37
Zeldzaam domme reactie.

Der Schnitzeljäger | 17-05-20 | 08:49
▼ 23 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen