achtergrond

Geenstijl

Rob Jetten dient voorstel in: neem Nederlands EU-lidmaatschap op in Grondwet

Ja, ach. Eigenlijk een soort islam-wet van Wilders, maar dan voor D66'ers. Volstrekt kansloos, maar de achterban weet in ieder geval weer hoezeer je het allemaal meent. Het zou populisme mogen heten.

En altijd weer die terloopse vervlechting van de EU en 75 jaar vrede, alsof het niet de NAVO en EEG waren die deze vrede verzegelden en de EU jaren later pas werd opgetuigd. Jetten liet het ballonnetje voor het eerst op tijdens een bezoek aan de Britse LibDems. Er werd voor Brexit gestemd "omdat burgers niet werd uitgelegd welke consequenties daarmee gemoeid zijn", waarbij een jaar lang project fear door een liniebreed establishment blijkbaar maar even vergeten werd.

Om dat in Nederland te voorkomen dient hij samen met Kees vandaag dus voor het eggie een voorstel tot grondwetswijziging in, die het Nederlandse EU-lidmaartschap vast zou leggen in de grondwet. Dit betekent dat we pas zouden kunnen Nexiten na een "tweede lezing" en een kamermeerderheid van tweederde, en dan moet er ook nog een kamerverkiezing tussen de eerste en tweede lezing plaatsvinden.

Jetten bezweert dat het voorstel niet bedoeld is om een Nexit onmogelijk te maken. "Een vertrek uit de EU, hoe fel D66 daar ook tegen is, moet staatsrechtelijk altijd mogelijk blijven. Maar dat moet dan wel ordentelijk, met spelregels. Die zijn er nu niet. We willen nooit de chaos en schade die we nu in het Verenigd Koninkrijk zien." Fair point, op zich. Maar die Britse chaos lijkt in essentie toch vooral veroorzaakt door politieke onwil om een decennia oud construct na één burgergril op te heffen, in plaats van dat het nou echt allemaal zo moeilijk is. En als het nu al nagenoeg onmogelijk lijkt een referendumuitslag door het politieke systeem uit te laten voeren, dan zou het via de grondwetroute natuurlijk echt praktisch onmogelijk worden. Niet letterlijk, maar daar komt het wel op neer, en dat weet Jetten ook wel. 'Gecontroleerde democratie', noemt een zekere klimaatwetenschapper dat.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.