achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Toekomst van Rob Jetten is ongewis

Omdat een beetje politicus tegenwoordig een verhaal moet hebben, heeft D66 bedacht: laten we dan maar dat robotachtige van kersvers fractievoorzitter Rob Jetten uitventen.

Want echt lekker loopt de introductie van de opvolger van Alexander Pechtold niet, met name op televisie. Tekstvast zijn is voor een politicus een handig instrument maar Jetten maakt er een cynische karikatuur van, zoals afgelopen week Jeroen Pauw en Frits Wester al vaststelden. Daarom leek iemand uit een team van D66-whizzkids het een goed idee de voorlopig nog interim-leider deze schijtlollige tweet eruit te laten gooien. Tja.

Eerder deze week ging het ook al mis op Jetten’s microblog: het bleek niet eens mogelijk een nieuw D66 Kamerlid op een normale manier te verwelkomen. Overleg bleek gewenst, gezien het ‘zoiets?’      

Toch wist Jetten dit weekeinde in gesprek met Nu.nl een menselijke toets aan te brengen. We weten daarom nu dat hij met zijn vriend samenwoont in een dorpje buiten Nijmegen, een hond uit Kosovo heeft geadopteerd, graag mag hardlopen, zich ontspant door de kroeg in te duiken met vrienden en een huis uit de jaren vijftig bewoont waarin hij dubbelglas heeft aangebracht. In een knap staaltje D66-nuance enerzijds/anderzijdst hij over zijn duurzame kant:: “We gaan binnenkort proberen helemaal van het gas af te gaan en we willen in ieder geval wel gasloos gaan koken. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk dagen in de week vegetarisch te eten. Heel af en toe vind ik het wel lekker om een stukje vlees te eten.”

Ook neemt Jetten in het gesprek met Nu.nl een beetje afstand van voorganger Alexander Pechtold: “We komen nu van 12,5 jaar Pechtold. Ik weet zelf niet beter dan dat Pechtold leider is van D66. Hij heeft de partij opgebouwd tot wat het nu is. Maar het gaat niet meer per se om Pechtold. We hebben zes bewindspersonen van wie minister Sigrid Kaag en minister Kajsa Ollongren hoge ogen gooien. We gaan nu als partij een nieuw tijdperk tegemoet."

Wat dan weer haaks staat op zijn uitspraken dinsdag. Jetten zei toen namelijk dat hij niet van plan is de inhoudelijke koers van Pechtold te wijzigen. "We hebben gekozen om in het kabinet te zitten omdat we geloven dat je in een verdeeld politiek landschap moet samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen. Dat zullen we ook blijven doen", aldus de nieuwe fractievoorzitter. Probleem voor de sociaal-liberalen is dat die koers tot nu toe heeft geleid tot dalende peilingen.

Bovendien moet de echte test nog komen: hoe houdt Jetten zich in het eerste fractievoorzittersdebat (vermoedelijk over de dividendbelasting) tussen de andere zilverruggen met veel meer ervaring?

Overigens heeft Jetten aangegeven geen tussenpaus te willen zijn en in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ook formeel voor het partijleiderschap te willen gaan. En dat kan nog interessant worden gezien een Amsterdams Kamerlid met exotische achternaam, Sjoerd W. Sjoerdsma en menig D66-bakfietsvrouwtje die ook wel de hautaine Sigrid Kaag de partij zouden willen zien leiden. 

En dan is er nog Boris van der Ham die - sowieso nooit fan van Pechtold, hij zat destijds in het kamp van Lousewies van der Laan toen Pechtold op het schild werd gehesen - voortdurend vanuit de zijbeuken de liturgie van de D66-kerk over bijvoorbeeld referenda probeert te veranderen. Van der der Ham wil dus wel breken met de door Jetten voortgezette koers van Pechtold. Da’s voor de D66-leden iets om over na te denken tijdens een toekomstige leiderschapsverkiezing. Of niet.  

En marche, Boris!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.