achtergrond

Geenstijl

Ebru Umar - Tien wethouders in 010. Tien...

"Ook nog geen Rotterdammer tegengekomen die het toejuicht dat Leefbaar is uitgesloten – niet in de buurt, niet op de sportschool, niet op het stadhuis, niet in het ziekenhuis, niet in de kroeg"

De stad heeft er niet opeens honderdduizend inwoners meer bij gekregen maar Rotterdam is sinds 48 uur wél tien wethouders rijker: vier meer dan de afgelopen vier jaar. Het besluit van VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en SGP-CU om zonder Leefbaar Rotterdam de stad te besturen, kost nu al vier ton meer dan een paar dagen terug. 

Geen Rotterdammer die het kan verklaren, behalve dan die tien die de stad gaan besturen.

Ook nog geen Rotterdammer tegengekomen die het toejuicht dat Leefbaar is uitgesloten – niet in de buurt, niet op de sportschool, niet op het stadhuis, niet in het ziekenhuis, niet in de kroeg, niet aan de Kralingse dan wel Bergse plas en ook niet op Zuid. En nee, de bubbel waarin ik leef, bestaat uit meer dan Leefbaar kiezers en telt NOOITMEER VVD-stemmers. Het zal dit college met VVD’ers aan hun reet roesten wat de recht voor z’n raap Rotterdammer ervan vindt, daar zijn het politici voor.

Dat politiek slechts een carrière is en geen roeping, maken deze tien mensen én de formateurs die dit bekokstoofd hebben duidelijk. Alleen zij kunnen het aan zichzelf verkopen dat de met voorsprong grootste partij van Rotterdam aan de zijlijn staat. Uiteraard is dat de partij zelf ook aan te rekenen: had je maar zelf met besluitvaardigere formateurs moeten komen.

En wie accepteert in hemelsnaam Paul Rosenmöller als formateur? In Rotterdam?! Mosterd na de maaltijd en het heeft weinig zin Trumpiaans over gestolen verkiezingen te praten: ook Rotterdam is een democratie, iedereen heeft z’n stem uit gebracht, niemand die dit college wilde maar o wat is democratie toch een prachtige manier om aan de macht te komen.

Erdogan heeft volgers onder álle lagen, kleuren én gezindten van de bevolking; ze wonen niet eens allemaal op Zuid. Sterker nog: geen van de tien zakkenvullers woont op Zuid. Wat ze ook geen ruk kan schelen van tja: naast DENK-bolwerk is het ook Leefbaar-land. Om nog maar te zwijgen van de SGP-CU unie en VVD- wethouder die nog moeten verhuizen. De een woont in Capelle, de ander in Sliedrecht. “De verhuisdozen zijn gepakt” aldus Vincent Karremans.

Wie het gelooft mag het zeggen. De SGP-man blijft in Capelle, hij telt maar voor 0.4 FTE is zijn excuus. De gekunsteldheid van dit college toont alleen maar de onwaarschijnlijke afkeer voor Leefbaar Rotterdam en de intense voldoening ze buitengesloten te hebben.

Tien  wethouders in een stad die het tot vorige week met zes redde. Maar nu moeten de baantjes verdeeld worden. Het kán en het gebeurt - op kosten  van de belastingbetaler. Wees er maar trots op VVD, D66, GroenLinks,  PvdA, CDA en SGP-CU. Rest de vraag wat de rol van Aboutaleb is in deze.  Prima dat een burgemeester ‘boven de partijen’ staat, maar op tenminste twee punten had de burgemeester  zijn stem mogen verheffen: het schofferen van Rotterdammers doe je maar  elders. En het zakkenvullen over de rug van Rotterdammers ook.

Alle ‘democratie’ ten spijt, gun je deze tien lieden én hun formateurs het allerbeste. En een cholerische hoestbui van minimaal een half jaar. Grapje!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.