Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Femke Halsema directeur schuldige stad

We hebben weer eens over de heg geloerd van social justice internet en jongens wat een pret weer: nu "moeten we het hebben over de sporen van de slavernij in Amsterdam". Er hebben weer wat wookbazen onderzoek gedaan en nu is Amsterdam ineens een SCHULDIGE STAD want overal zie je nog sporen van de slavernij. Yep, hartstikke leuk, een paar grachtenpandjes gebouwd op negerzweet op een paar duizend van die dingen, want zo groot was die slavernij nou echt niet en het meeste geld werd gewoon verdiend met saaie dingen als hout en kousen. Maar goed, in de oogjes van de postmoderne permakwetsies is dat helemaal niet boeiend, die willen de geschiedenis reduceren tot een tribunaal waarvan de uitkomst al vast staat: witte Nederlanders zijn fout, bruine mensen zijn goed en dit is het mandje waar je de herstelbetalingen in mag doen als straks de collecte voor uw zonden langskomt. Ook is het weer leuk dat er wordt gezegd dat Amsterdam ZWIJGT over haar foute verleden en alleen maar wil cashen met "de Gouden Eeuw" - dat is een monsterlijk overdreven trope van domlinks, want dat roepen ze al decennia en al decennia worden die klagers dus afgekocht met een heleboel subsidie voor allerlei voorstellingen, boeken en exposities om "het beeld bij te stellen". U snapt wel: met dat beeld komt het nooit goed, want dan gaat de subsidiekraan dicht. Wel grappig: Femmie Halsema (ondanks dat ze een racistische neoliberale heks is) mag zometeen vanuit de deugdrammers van GroenLinks deze giftige erfenis beheren. En! Helemaal leuk: de moraalfappers van Emmerstie International zitten ook in een bloedpand. Wie had dat nou weer gedacht van grachtengordeldeugers. 

Reaguursels

Inloggen

OK, als er moet worden afgerekend dan moet er worden afgerekend. Doen we, voor eens en voor altijd, even de boeken er bij pakken... klaar. De zonde is al zeventienhonderachtendertig (1738) maal afgekocht dus bij deze is de zaak gesloten voor wat de blanke medemensch betreft.

Gaan we nu verder met de Arabische medemens, OK? Even de boeken pakken... aiiiiiie, dat ziet er niet fraai uit, dat wordt dokken, Ahmed! Aan de bruine medemensch maar ook aan de blanke, jullie hebben er miljoenen geroofd en als slaaf verkocht.

Verder naar de bruine medemensch... boeken... klopt dit? Dat wordt duur, Mbwana, heel duur.

Dan verder met de mohammedaanse medemensch... in de boeken zie ik dat jullie meer dan honderd miljoen levens op jullie geweten hebben. Jullie blijken ook als enige groep slavernij nog steeds goed te keuren. Dit wordt lastig, alleen betalen zal niet helpen, ik vrees dat we jullie gewoon moeten laten betalen én verbieden.

Nu blij, Sylvana?

Voorgeenchanterikpeu | 30-06-18 | 16:56

Allemaal afbrekuh mensuh. Zijn we direct van het gezeik af en die pandjes zijn toch al heel oud. Niemand zal ze missen, zeker de mensen van Caribisch en Zuid-Oost Aziatische afkomst. De Afrikanen overigens blijkbaar niet volgens de zeer deugende schrijvers

batvoca2 | 30-06-18 | 07:38

Schuldig omdat ik blank ben. Schuldig bevonden aan iets wat ,200 jaar voordat ik geboren was, gebeurd is.
Herstel betaling voor iets waar iemand geen schade van ondervonden heeft. Een uitkering voor iemand die daar niet voor gewerkt en / of recht op heeft.
Ik denk het niet!... maar het zou zomaar kunnen in Nederland.

Datgingniegoed | 30-06-18 | 00:18

Ik ben trots op de blanke man. De blanke christelijke samenleving schafte ruim 150 a 160 jaar geleden de slavernij af in een wereld waarin slavernij de normaalste zaak was in die wereld. De rest van de wereld bleef nog jaren steken in woord en daad dat slavernij gewoon wel kon. In de islamitische wereld - waarin veel jongetjes zijn vernoemd naar slavenhandelaar Mohammed en zich tevens spiegelen aan diens gedrag - werd slavernij pas afgeschaft tussen 1920 en 1960. De wet van bewondering en gevolg: Mohammed =slavenhandel=goed. nl.m.wikipedia.org/wiki/Arabische_sla...
www.historischnieuwsblad.nl/nl/artike...
cultuurondervuur.nu/5-redenen-waarom-...
In tegenstelling tot b.v. islamitische bronnen die graag de Medina Koran teksten citeren hoe goed islam was voor zn slaafjes en de andere teksten over slavernij niet vermelden: www.ontdekislam.nl/forum/viewtopic.php...

matrixbluepill | 29-06-18 | 23:06

Iemand die zich ook maar een beetje in de geschiedenis heeft verdiept trekt vanzelf de conclusie dat de historische islam tot en met de hedendaagse islam de grootste slavenhouders waren en zijn. Deze conclusie is historisch verifieerbaar en zelfs logisch. Mohammed wordt door moslims voorgesteld als de perfecte mens en was tevens slavenhandelaar en -houder. Daar hoor je links niet over en dat is ook logisch. Het gaat beide stromingen ook niet over de historische waarheid. Het gaat ze puur om winnen tegen elke prijs. Alles is geoorloofd. List, leugens, verdraaien. Als je de leugen vaak genoeg herhaald wordt deze in de collectieve perceptie vanzelf waarheid. youtu.be/wsaPQ8jOqGo

matrixbluepill | 29-06-18 | 21:56

Erfzonde.

Dus, beknopt: Je draagt "erfzonde" indien je blank bent en Nederlander. Ondanks dat je voorouders nergens direct of indirect iets met slavernij te maken hebben gehad. Louter omdat er in Nederland blanke slavenhandelaren waren een paar honderd jaar geleden.

Oké. De simplistische beredenering van domlinks is duidelijk.

GroenLinks: Groene eenheidsworst die is voortgekomen uit (o.a.) de CPN = Communistische Partij Nederland.
Stalin = massamoordenaar (slordige 20.000.000 doden op zijn geweten).
CPN = lange tijd fel aanhanger van Stalin = moreel support dus en derhalve medeschuldig.
Dus GroenLinks = medeschuldig aan 20.000.000 doden.

Amsterdamse GroenLinks gemeenteraadsleden en wethouders moeten dus terstond aftreden!

Volgt iedereen het nog?

Maar ook: Femke = GroenLinks.
Dus Femke = medeschuldig.

Femke moet dus onmiddellijk afstand doen van het burgemeesterschap van Amsterdam!

Linksgekkies. Leuker kunnen we het niet maken.

Kompromat | 29-06-18 | 19:30 | 1

GroenLinks is simpel en voorspelbaar.... ze zijn voor het milieu (Groen) en ze zijn voor asielzoekers en vluchtelingen (Links) - dus meer inwoners.
Dit is de reden waarom ik over 3 jaar als GL aan de macht komt... uit Nederland vertrek richting het rustige Luxemburg.

sociaal_econoom | 29-06-18 | 19:38

Wil ook herstelbetalingen, ben ook slaaf van de belastingdienst. Doe maar een miljoen, dat schikt wel. Rekeningnummer is bekend.

Langsdeweg | 29-06-18 | 19:06

Hoewel ik niet voor GroenLinks ben... denk ik dat Femke voor Amsterdam heel goed zal zijn. Mocht het geen succes worden, dan wordt Jesse Klaver haar opvolger - dat beloof ik jullie.

sociaal_econoom | 29-06-18 | 19:04
-weggejorist-
jodidenkt | 29-06-18 | 18:50

Wanneer dringt het eens tot de Nederlander door dat de WIC nauwelijks winst maakte op de slavenhandel en liefst 2x in haar korte geschiedenis failliet ging? De VOC mocht geen slaven halen uit Afrika. De noodlijdende WIC had een monopolie verkregen en de VOC weigerde de WIC over te nemen toe ze failliet ging. Hoe zou dat komen?

johannijhof | 29-06-18 | 18:46

mijn overgrootouders en daarvoor ergens werden als horigen slecht zeer slecht behandeld. De Edelen wilden zeker in de 18e eeuw een deel van de landopbrengsten en daardoor is de familie aardig uitgedund geraakt. Vele baby's stierven in het geboortebed en velen peutertjes stierven aan allerlei kwalen wegens ondervoeding.. later in de WOII hebben mijn grootouders wederom hun kinderen nauwelijks kunnen voorzien van eten en een normale ontwikkelingsgroei waardoor mijn ouders met trauma's o.a mij op de wereld hebben gezet.. ik heb nog regelmatig psychisch te lijden onder deze hele geschiedenis. Het had voor mij zoveel mooier kunnen zijn nu en in de toekomst als mijn verleden niet zo gekleurd was met ..

waar kan ik mijn claim indienen?

fikkieblijf! | 29-06-18 | 17:45

Is er nog iemand die slavernij een goed idee lijkt?
Nee? Klaar.
Waarom moeten we daar eindeloos op blijven herkauwen dan.
Interressanter, FvD-gewijs zou zijn, om eens glashelder en gortdroog humanistisch-gewijs op een rijtje te zetten, waarom slavernij niet ok is. En waarom dat niet iets met huidskleur te maken heeft.
En waarom die link wel steeds gelegd wordt met de zwarte pieten e.d.

kloopindeslootjijook | 29-06-18 | 17:02

Tsja, de Bantu's, oorspronkelijk alleen uit Westafrika, hebben al 2000 jaar lang genocide, moord en verkrachting over het hele continent gebracht en alle volkeren in subsaharie tot slaaf gemaakt. Ik denk dat die volkeren eigen stiekum blij waren als ze op een bootje van de blanken mochten inschepen....

BenPakdee | 29-06-18 | 16:29 | 1

Kent u "The Spanish Theory of Value"? Dit is geen boek, maar een benadering van de waarde van arbeid en tijd. De gevolgen van het hanteren van deze theorie zijn vreselijk geweest, met name in Zuid-Amerika.

Afgezien van bovenstaande, we moeten vooruit en hoewel het goed is de geschiedenis te kennen, is het iets anders om erin te blijven hangen.

O2Neutraal | 29-06-18 | 17:34

Hier iets over de cruciale rol van de afrikanen zelf in de slavenhandel www.nytimes.com/2010/04/23/opinion/23... geschreven door harvard professor Henry Louis Gates Jr.
quote: While we are all familiar with the role played by the United States and the European colonial powers like Britain, France, Holland, Portugal and Spain, there is very little discussion of the role Africans themselves played. And that role, it turns out, was a considerable one, especially for the slave-trading kingdoms of western and central Africa. These included the Akan of the kingdom of Asante in what is now Ghana, the Fon of Dahomey (now Benin), the Mbundu of Ndongo in modern Angola and the Kongo of today’s Congo, among several others.

Advocates of reparations for the descendants of those slaves generally ignore this untidy problem of the significant role that Africans played in the trade, choosing to believe the romanticized version that our ancestors were all kidnapped unawares by evil white men, like Kunta Kinte was in “Roots.” The truth, however, is much more complex: slavery was a business, highly organized and lucrative for European buyers and African sellers alike.

louis6227 | 29-06-18 | 16:28 | 1

En daarna waren ze op de plantage nog veel, veel beter af dan de gemiddelde 19e eeuwse europese fabrieksarbeider.....

BenPakdee | 29-06-18 | 16:32

Hoorde dat Tropenmuseum al alle bordjes heeft aangepast naar deugtaal en tussen quotes. Zegt een bezoekende nuchtere Brit dat je een naamgeving opnieuw kunt labellen, maar dat het een kostbaar nutteloze bezigheid is omdat iedereen tóch al weet hoe we fout zaten. Onnodige geldverspilling dus voor domme deugers?

Jan, Leiden | 29-06-18 | 16:09 | 1

En daarmee wordt Martin luther King dus een racist. Die had het constant over negro's.

louis6227 | 29-06-18 | 17:34

Als er al van herstelbetaling sprake kan zijn. dan zou ik toch echt beginnen bij de grootste slavenhandelaren en dat zijn toch echt de afrikanen in afrika zelf geweest. Zeker 95% van de ge-exporteerde slaven is door een aantal afrikaanse stammen (o.a. ashanti en yoruba's) en nog vele losse slavenhandelaren vanuit het binnenland naar de afrikaanse kust "getransporteerd ( tochten door het oerwoud, waar echt hoge percentages overleden), om ze daar aan de blanken te verkopen. Die blanken hoefden niets te doen, alle slaven werden door de afrikanen zelf aangeleverd ter verkoop. Zonder de afrikanen zelf zou de trans-atlantische slavenhandel nooit mogelijk zijn geweest.

louis6227 | 29-06-18 | 15:56

Sta je dan, voormalig fractievoorzitter van splinterpartij uit de oppositie, zonder enige bestuurlijke ervaring, in een stad die zo rot is als de palen waarop ze is gebouwd. Eerst dacht ik nog: leuk, prijsschieten op deze burgemeester, maar inmiddels bekruipt mij een gevoel van medelijden: succes Femke.

Stijlicoon | 29-06-18 | 15:51

De grootste handelaren waren de zwarte Afrikanen zelf, dan komt Portugal ongeveer de helft, dan Engeland 30%, en dan even niks, en dan Nederland pas. De slaven waren nu anders aan aids, ebola, whatever overleden, maar hebben we ze in een gezondere omgeving gebracht met nu uitkering, infrastruktuur, gezondheidszorg en progressie! Ze moeten eigenlijk ONS betalen, en nog niet zo’n beetje ook!

Katoentje | 29-06-18 | 15:50 | 3

Juistem, als men wat meer zou lezen ipv schreeuwen, bijv. de avonturen van Livingstone, dan kwam men tot de zelfde conclusie als jij.

Uw Verzekeringsadvis | 29-06-18 | 15:59

Lees ook zeker "Het kasteel van Elmina" van Marcel van Engelen en de cruciale rol van de Afrikanen zelf in de Trans-atlantische slavenhandel wordt overduidelijk.

louis6227 | 29-06-18 | 16:03

Niet alleen dat, ze zouden ons ook dankbaar moeten zijn omdat de blanken de slavernij hebben afgeschaft, terwijl die in Afrika nog welig tiert!

BenPakdee | 29-06-18 | 16:26

Iedere neger die terug naar Afrika wil een gratis bootreis geven en daarna nooit meer zeuren.

Gulliver | 29-06-18 | 15:49

Waarom moet er als er 020 een scheet gelaten wordt heel fucking Nederland hem ruiken? 020 krijgt een burgermeester die in de lijn ligt met de mensen die daar hebben gestemd (de gemeenteraadsverkiezingen). Het zal mij als achterhoeker een kutzorg zijn dat die halvebrijpapwenkbrauw daar burgermeester wordt.

jammer dit | 29-06-18 | 15:45

Binnenkort wordt Rome ook met de grond gelijk gemaakt. Romeinen en slaven. Ottomaanse rijk met hun slaven. Zo kun je doorgaan.

franck7020 | 29-06-18 | 15:43 | 2

De afrikanen en hun slaven, tot op de dag van vandaag. Tiert welig!

BenPakdee | 29-06-18 | 16:27

Vandaag de dag zijn er pak weg 22-23 miljoen slaven, meer dan er ooit op enige tijd waren. Bij verre zijn vandaag de dag ook de meeste slaven in Afrika zelf door Afrikanen zelf komt geen blanke bij kijken. En in het geval van Justin Wren die het wel zag heeft het probleem ook gelijk opgelost. De andere grote groep die er nog slaven op na houdt is voornamelijk in het middel oosten.

Daar naast laten we niet vergeten in de zelfde tijd dat deze vreselijke handel in mensen plaats vond dat in Nederland een oorlog heerste tegen Spanje en Spanje b.v. in Zutphen na dat de stad zich gelijk over gaaf wel willekeurig een groot deel van de bevolking verdronken werd door de Spanjolen, of in andere gevallen de gehele bevolken verbrand als ketters. Maar nee laten we zeuren enkel over het onrecht van een heel klein groepje in een wereld vol leed waar hun al is het niet in vrijheid toch overleefden. Het leven als slaaf was ook zeker zware en vaak kreeg je te maken met groot onrecht. Maar wat voor de manen en jongens die vaak ontvoert werden en in dienst gedrukt van de schepen waar leven vaak nog wel zwaarder was en zeker korter. Nee leven in die tijd was niet fijn voor de meeste mensen, de enige mensen die goed leefden en winst maakte over het lijd van anderen waren de rijken, van welke meeste families nu nog rijk zijn. Zo een ieder die wil zeuren zoek uit welke rijke families verantwoordelijk waren voor jouw familie hun leiden en ga daar zeuren en stop met het gejammer en gehuil over racisme terwijl een heel ras loopt te beschuldigen en verantwoordelijk houden voor een vreselijk iets waar zeker 90% geen enkel keuze of winst uit heeft gehaald, en de claim dat noord/west Europa alleen maar welvarend is over de rug van wie dan ook, wel dat geld voor alle landen, en nee zelfs zonder de slaven handel zouden de noord west Europese landen als nog het meest ontwikkeld zijn, juist vanwege urbanisatie iets wat Afrika en Amerika's miste en dankzij landen als Nederland die voor een vrijheid van de beperking van religie vochten ging de kennis in Europa er ook al flink op vooruit. Zonder de slaven handel zou het wellicht iets minder welvaart zijn geweest, of wellicht meer gezien de noodzaak voor een industriële revolutie veel sneller zou zijn gegaan, want dat vond aardig wat tegen slag omdat veel rijken liever bij slaven hield omdat dat een bewezen iets was.

Fosite | 29-06-18 | 16:52

In navolging op het weghalen van VOC-naamborden en standbeelden dienen nu ook de schuldige grachtenpanden te worden gesloopt. De bakfietsbewoners zullen er graag aan meewerken en werpen binnenkort de eerste steen.

A.S. Perien | 29-06-18 | 15:04

Ik schenk nog even een koude blanke wijn in!

El Gouda | 29-06-18 | 14:50

Tragisch allemaal. Ik leef met de gekwetste slaven nakomelingen mee. Het ergste voor de slaven nakomelingen moet het gedwongen meeleven met de rijkdom in dit land van melk en honing waarvoor de voorouders krom hebben gelegen. Je wilt als getraumatiseerde slaaf nakomeling natuurlijk niets van de oneerlijk verkregen rijkdom weten. Ik begrijp dat veel slaaf nakomelingen een eigen parallelle samenleving hebben waar ze net als hun voorouders in Afrika en hun achtergebleven familie en kenniskring leven zonder enig gebruik te maken van de oneerlijk verkregen rijkdom in dit slavenhandelaren land....
Maar er is goed nieuws te melden! Er is hoop op verbetering! Er zijn initiatieven om de getraumatiseerde slaven nakomelingen weer terug naar hun moederland te brengen. Terug naar de roots, terug naar de familie en kennissen waar ze zolang van gescheiden zijn... We gaan het volgen. Robert ten Brink brengt met love is in the air de getraumatiseerde slaven nakomelingen terug om verslag te doen van deze blijvende terugkeer en epische love is in the air...... Dit wordt sentimenteel gesnotter van levensgeluk om uiteindelijk recht te doen aan het vele onrecht dat deze mensen is aangedaan.... Het werd eens tijd!

dijkbewaker | 29-06-18 | 14:22 | 1

Lijkt mij een buitengewoon goed initiatief. Herstellen waar nu anders tegenaan wordt gekeken dan in het verleden. Zowaar een loffelijk streven. Ik denk echter dat het niet met open armen ontvangen wordt. Gek hè?

Een vrije paling | 29-06-18 | 15:40

Daarom #Blaxit zij hebben alle westerse landen opgebouwd, nu wordt het tijd om hun eigen land op te bouwen, you brought us here but you cant keep us here.

Papierversnipperaar | 29-06-18 | 14:12

Amsterdam is gebouwd met bloedgeld. Geld dat op een oneerlijke manier is verdiend. Of denk je dat een moerasdorp zomaar tot een wereldstad kan uitgroeien? Ze hebben een hoop moeten jatten en stelen, zodat ze de man konden uithangen in hun Grachtengordel. Vergelijkbaar met hoe Marokkaantjes zich gedragen met hun dure auto en kleding.

Veel mensen roepen dat zulke praktijken (slavenhandel, genocide etc.) normaal waren in die tijd, maar dat was helemaal niet zo. De meeste mensen hadden gewoon geen idee wat de Nederlanders uitspookten aan de andere kant van de wereld. Het werd bewust geheim gehouden.

Erno-NL | 29-06-18 | 14:02 | 4

De gouden eeuw was A van korte duur, en B volgens vele geschiedschrijvers een toevalstreffer. En opgevolgd door diepe armoede, verval, en verkrotting. Genocide, slavenhandel etc waren niet normaal, net zoals er veel meer dingen niet normaal waren. maar ja, dat los je niet meer op nu, en er is ook niemand nu meer verantwoordelijk.
Prima om foei te roepen, maar niemand schiet er nu iets mee op. Het gaat zich niet in dezelfde vorm herhalen. De daesh jongens deden wel een poging, maar ook dat mislukte faliekant.

Chemokar | 29-06-18 | 15:29

Sukkel, handel met van Zweden tot Afrika dat heeft 020 groot gemaakt.

Uw Verzekeringsadvis | 29-06-18 | 16:01

De haringhandel in de Oostzee. Kwam geen neger aan te pas, en maakte Hoorn en Enkhuizen in die tijd tot welvarende ''steden''. https://www.entoen.nu/nl/noord-holland/west-friesland/handel-en-scheepvaart

Chemokar | 29-06-18 | 16:53
▼ 1 antwoord verborgen

Als we nu de burgemeesterswoning omvormen tot ruimtes voor immigranten. Dat is de ultimieme wieder gutmachung! De burgemeester zelf kiest er dan voor om te verkassen naar een pandje in De Kolenkit

litebyte | 29-06-18 | 13:58 | 1

De man van Femke dat fotograafje komt mooi te wonen, met bediening er bij, hoeft niet eens meer z n eigen bier te gaan halen.

Uw Verzekeringsadvis | 29-06-18 | 16:02

Selectieve geschiedenisobsessie: Met een vergrootglas kijken naar één pagina van één land en daar vervolgens met een luidspreker over roepjanken alsof het gister is gebeurd en er geen neger in Nederland loopt wiens mama niet in kettingen in het vooronder naar NL kwam.

Zeddegeizot | 29-06-18 | 13:58

De kogel is door de moskee. Een nieuwe burgemeester.

Pretzel Logic | 29-06-18 | 13:52

de roos van ultra links toch? Amsterdamse grachtengordelroos

Jesus_man | 29-06-18 | 13:50

Bij de Amsterdamse VOC-rondleiding van 15 jaar terug was de standaardgrap dat de gehele Amsterdamse binnenstad te danken was aan de VOC. Dus.

Alquest | 29-06-18 | 13:48

Hey als het om geld gaat maakt het geen zak uit of er eventueel slaven zijn gebruikt. In de 2e wereld oorlog zijn ook slaven gebruikt en gedwongen te bouwen. Onder andere wegen. (Met name in Duitsland maar ook hier in Nederland.) Wij rijden daar nog steeds op hoor. Gaan we die wegen afbreken / verleggen? Nee natuurlijk niet. Grachtenpanden afbreken gaan we ook niet doen, veelal mooie kostbare paleisjes uit VOC tijd. Laat het rode volk er maar aan wennen dat die gebouwen al dan niet zijn gebouwd door slaven. Het is geschiedenis. En dat is ook het mooie aan geschiedenis, als je daar veel van weet, zie je dat het klopt wat daar gebouwd is en waarom. En alle linkse gekkies gaan er wel wat van vinden, maar laat ze.
NB. En het linksmeisje Femke, gaat ook in zo een VOC hok wonen. En daarachter is een binnentuin van 40x50 meter. Lekker optrekje voor een linksmeisje op de gracht. Eigenlijk had ik ook bij Groen links moeten gaan...… dan had ik misschien ook zo een hok op de gracht met privé parkeerplek en kon ik mijn 6 cilinder diesel gewoon lekker gratis parkeren. Maar helaas.

AMX pri | 29-06-18 | 13:43

Nu maar hopen dat GL in gesprek gaat met de Grauwe Eeuw en dat de eis op tafel komt om alle grachtenpanden steen voor steen af te breken en te overhandigen aan de nakomelingen van de slaverijslachtoffers. Dat zou ik nog wel een ludiek plan vinden.

FrankVeer | 29-06-18 | 13:41

Het slavernij verleden van Nederland is geschiedenis..
Dus verledentijd dus het is klaar.
Kijk naar de toekomst genoeg te doen

Jacktheflipper | 29-06-18 | 13:40

Het zal me aan mn reedt roesten wat de negerts en jankerds nu weer vinden om gekwetst over te zijn. Niet. Mijn. Probleem.
Daarnaast is dit wat Amsterdam kennelijk wil. Die lui hebben nog nooit het lef gehad ergens tegen in verweer te gaan. Een groge bek hebben ze genoeg. Maar actie ho maar.

JanVergoor | 29-06-18 | 13:37

Een verre voorouder van mij blijkt galei slaaf te zijn geweest onder de Romeinse overheersing. Ik zeg slopen dat Rome!

Vrijhetzelaar | 29-06-18 | 13:36 | 4

Precies!
Je ziet het ook al aan die van Speer afgekeken bouwstijl!

LuckyGirl | 29-06-18 | 13:43

Nederlanders stammen af van de Germanen. Deze mensen waren vijand nummer 1 van de Romeinen. Uiteindelijk hebben ze hun eigen cultuur ingeruild voor de Romeinse en vervolgens de Christelijke. De weg-met-ons-mentaliteit zat er toen al goed in.

Erno-NL | 29-06-18 | 13:46

Sluit je aan bij de hooliganfanclub van Feyenoord.

fredflange | 29-06-18 | 13:48
▼ 1 antwoord verborgen

Johan Cruyf zou zeggen:
"Stel dat zijn voorouders niet naar Amerika verkocht/gebracht zouden zijn, nou dan zou Obama nooit President van het machtigste land ter Wereld zijn geworden."
Een nadeel in een voordeel ombuigen is ook een kunst.

Slurfje | 29-06-18 | 13:34 | 2

Ja, maar we zitten nu wel met die rappers …

Jahowiseffe | 29-06-18 | 13:45

Obama is de zoon van een blanke Amerikaanse vrouw en een zwarte Keniaanse man.
Zijn voorouders zijn door nooit verkocht naar Amerika.

Arachne | 30-06-18 | 00:24

Ik hoop maar dat die flauwekul NIET overwaait naar mijn stad.

Jahowiseffe | 29-06-18 | 13:34

Jeetje, moet ik nu al mijn mening bijstellen over die onderkoelde heks? Wat zij in de woorden van dipshit schrijft stemt me toch vrolijk. Wat een heldere analyse in tegenstelling tot de rest van het pseudowetenschappelijke met dure woorden gelardeerde gereutel. www.dipsaus.org/exclusives-posts/2017...

GormSuil | 29-06-18 | 13:30

Alvorens gierend van de lach achterover te kukelen, het zou ook door het (nogal sterke) Nexitje kunnen komen, dient er eerst een "onderbouwd" wetenschappelijk verantwoord onderzoek te komen over de stelling "Amsterdamse grachtengordel eigenlijk een slavenketting". Daarvoor zal een commissie van onderzoek in het leven moeten worden geroepen, hetgeen weer voor jaren enige LHBT'ers whaterver werk zal verschaffen. Nou ja "werk"? Sylvana Simons zou o.i. een voorbeeldige commissievoorzitter zijn met Quinsy Gario als penningmeester, teneinde de geldstromen voor dit onderzoek in goede bannen c.q. naar de juiste zakken te leiden. De overige leden worden uiteraard uit de zelfde hoek geworven, opdat een objectief eensluidend oordeel gevormd wordt. Het is om echt vrolijk van te worden. Fijn weekend. Cheers!

Een vrije paling | 29-06-18 | 13:28 | 1

Fatima Elatik als Var.

Slurfje | 29-06-18 | 13:36

Dat "witte" i.p.v "blanke" hebben ze er in ieder geval al weten door te drukken...

Jahowiseffe | 29-06-18 | 13:26

Een gouden ketting is een mooi cadeau voor een heel erg goede slaaf.

LuckyGirl | 29-06-18 | 13:26 | 1

Kralen en spiegels zouden ook nog kunnen

Jos Tiebent | 29-06-18 | 13:31

Wat zijn 'witte Nederlanders' ?

xavier | 29-06-18 | 13:22 | 2

Gingers.

LuckyGirl | 29-06-18 | 13:26

Dat is de heersende klasse in Nederland. De kunners en de doeners.

JanVergoor | 29-06-18 | 13:39

Voor wie óók de afrikaanse geschiedenis kent, is het duidelijk dat ook veel afstammelingen van slaven, redelijkerwijs ook nogal eens afstammelingen zijn van slavenhouders en slavenhandelaren. In Afrika van 100 tot 1000 jaar geleden werd men nml. slaaf van de winnende stam, na het verliezen van een stammenstrijd. Daarvoor waren zij vrij en hielden vaak zelf slaven. Ook werd men slaaf als men zijn schulden niet kon voldoen, of als je ouders dat niet konden. Daarvoor hielden zij als vrij mens veelal zelf slaven. Het houden van slaven was in Afrika algemeen en op grote schaal. In Suriname bijv. zijn veel afstammelingen van ashanti/ ghana, een stam waarmee de WIC vanuit Elmina, een slavenpost aan de afrikaandse westkust, veel zaken deed, ofwel die Ashanti verkochten o.a. hun eigen mensen, die door schulden slaaf waren geworden. Deze slaven hadden dus familie en voorouders die slavenhouder en slavenhandelaar waren, en daarmee ook de afstammelingen van slaven uit Suriname en antillen, ofwel ze moeten mee betalen aan die herstelbetalingen, maar aan wie ??? Aaan Ghana, Nigeria, Angola etc, waar de leidende stammen veelal zelf een slavenhouders en handels verleden hebben en daar ook dik aan verdiend hebben ???

louis6227 | 29-06-18 | 13:21 | 4

Die info heb je dan zeker uit nog niet politiek correct herschreven (of nog niet verbrande) geschiedenisliteratuur gehaald?

Jahowiseffe | 29-06-18 | 13:32

En wat men niet als slaaf kon gebruiken, hetzij vanwege simpel onbruikbaar of omdat er geen vreten was, werd gekopt. De hedendaagse protestneger mag de witmang eigenlijk nog wel op z'n knieën danken dat ze indertijd de negers als slaven afnam, anders was de kans groot geweest dat ze nooit afstammelingen zouden zijn geworden.

FrankVeer | 29-06-18 | 13:34

mmmh… hoe zou Afrika er nu uitzien als er geen slavernij of blanke bezetting zou zijn geweest? Is daar wel eens door een Grote Denker over gefilosofeerd? Zou het beter/slechter zijn geworden? Echt geen idee.

Jahowiseffe | 29-06-18 | 13:50
▼ 1 antwoord verborgen

De deugneuzen zien nu allemaal keurig gerenoveerde panden en denk dat dit 3 eeuwen lang zo was. Wat de deugneuzen blijkbaar maar al te graag vergeten, is dat al die grachtenpandjes tot 40 jaar geleden nog bijkans allemaal slooppanden waren. 75% was in zeer slechte staat, verzakt, brakke fundering etc. Pas in de jaren 90 is men massaal de boel op gaan knappen, en stegen de prijzen. Om nog maar te zwijgen over buurten als de pijp en de jordaan, want dat was nog veel beroerder.

Chemokar | 29-06-18 | 13:17

Zo'n Halsema en de kwetsmensjes zullen zich aan de minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije wel ENORM ERGEREN:
https://opiniez.com/2018/06/28/video-hongaarse-minister-laat-zich-over-migratie-niet-de-maat-nemen-door-bbc-reporter/redactieopiniez/
Hulde voor deze meneer die de BBC naar huis stuurt.

Stoned Hengst | 29-06-18 | 13:15 | 1

Een dusdanig vooringenomen interviewer hoor je ook niet vaak. Maar wel steeds vaker helaas. Er is genoeg mis met Hongarije, maar die vervelende hysterica kreeg terecht een lesje.

Muxje | 29-06-18 | 14:04

Wanneer nazaten van slaven zich storen aan Amsterdam e.o. is het wellicht een idee in Paramaribo of Willemstad te gaan wonen?

HaatbaardKnipper | 29-06-18 | 13:14 | 3

Tot aan de grond gelijkmaken en mooi meer opbouwen

Jacktheflipper | 29-06-18 | 13:18

Paramaribo is een serieus shithole. Net als de rest van Suriname trouwens. Dat is compleet verkloot door corruptie, narcohandel, en het volledig ontbreken van een functionerende overheid. Racisme is daar een factor 100 hoger dan bv in NL, alles en iedereen heeft een hekel aan elkaar.
Willemstad is nog wel te doen, die hebben het toerisme en een redelijk functionerend overheidsorgaan.

Chemokar | 29-06-18 | 13:19

Er is ook een Willemstad in Brabant.

Jos Tiebent | 29-06-18 | 13:28

Tja, dit type mensen heeft een onderwerp nodig om zich druk over te maken. Anders hebben ze geen reden om te bestaan. Dus ze zullen altijd iets vinden en benoemen als een probleem. Blijkbaar zijn de problemen van deze tijd niet interessant of hoogdravend genoeg. Dus ga je iets uit het verleden zoeken, vergroot het en weet ergens ook nog wel dat het niets veranderd aan de situatie toen, nu en straks. Maar zoals gezegd, dat maakt niet uit. Er moet een "ellende" worden gevonden om zichzelf iets beter te voelen. Kortom, droevig volk dat niets bijdraagt. Graag nee geren.

Graaier | 29-06-18 | 13:11

Heb het geloof ik al 10 jaar geleden gezegd dat die racisme gekkies vroeg of laat de grachtenpanden wouden gaan slopen

trottle | 29-06-18 | 13:09

De eerste slaven waren meestal gevangen 'misdadigers ' en/of mensen die oorlogen verloren hadden,daarom werden ze niet goed behandeld.De kinderen van de inmiddels overleden slaven werden daar in tegen wel goed behandeld,want stribbelden nauwelijks tegen wanneer hun meester hen iets oplegde te doen.Soms wisten ze niet eens dat ze eigenlijk net als hun ouders ook gewoon een slaaf zijn.

kzegje | 29-06-18 | 13:09

The future of Amsterdam is so black, it can pick cotton.

JanvandeBiertent | 29-06-18 | 13:08

Ik dacht bij het artikel van de heks eerst aan links lullen rechts vullen, maar volgens mij weet ze noch van links noch van rechts. Als ik haar statement projecteer op haar bakfietsbesturing wordt het denk ik: gracht. Als de fiets een eigen stuur heeft: trottoir. In beide gevallen kom ik haar liever niet op mijn weg tegen.

Jos Tiebent | 29-06-18 | 13:07

www.unz.com/ishamir/keep-babies-out/
Bij al het gezwijmel over slavenhandel dienen allereerst de schellen van de ogen te vallen: wat er nu gebeurt aan de Afrikaanse kust met 'mensensmokkelaars' is gewoon slavenhandel. De Libiërs en Algerijnen doen weer hetzelfde als hun gevreesde voorouders. Afrikanen worden uit de binnenlanden gedreven naar de kust en daar verhandeld voor grof geld. Wie dat niet wil zien, maar wil wegkijken naar 'slavenhandel' in een ver verleden, die is schijnheiliger dan de paus.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-06-18 | 13:05 | 1

Eens: maar dan moet je je Islam vriendjes afvallen en dat kan natuurlijk niet.
Dus blijf je hangen bij de boze blanke man van 200jaar geleden. Veilig en vertrouwd

Jacktheflipper | 29-06-18 | 13:22

Wel wrang dat al die deugmensjes die samenhokken binnen de grachtengordel nu, als ze hun eigen moraal serieus nemen, zich op besmet terrein bevinden en elke dag op moeten staan in de wetenschap dat hun oase waarvan ze dachten dat die dubbel en dwars verdiend was met al dat goede werk dat ze verricht hebben over de ruggen van ontelbaar veel slaven tot stand gekomen is, en dat aan elke steen van hun grachtengordelhuisje minstens zo veel bloed kleeft als aan een heel katoenveld in Louisiana
Ze moeten hier maar eens naar luisteren in plaats naar Vivaldi of Mozart:
www.youtube.com/watch?v=P65PtZJu0wk

Schoorsteenveger | 29-06-18 | 13:05

"Witte Nederlanders zijn fout, Bruine mensen zijn goed". Interessante stelling. Onderbouw hem eens, door bijvoorbeeld op te sommen wat bruine mensen allemaal hebben bijgedragen aan de wereld?
.
P.S. Ik begrijp werkelijk niet waarom GS meedoet aan die taalgenocide door "blank" te vervangen door "wit".

JackStick | 29-06-18 | 13:03 | 1

Er staat een geldprijs op. Dus ja.

A.U.EnLeven | 29-06-18 | 13:08

Slaven zijn nooit afgeschaft. Ze hebben er alleen een mooi verhaal om heen bedacht. Je wordt nu leeggetrokken door middle van allerlei belastingen.. En betaal je niet dan komen ze met geweld dat geld halen. En 99% van de NL-ers vinden dat blijkbaar een "normaal" systeem. Geld of je leven.. En Prins Pils lacht zich gek.

Mark_D_NL | 29-06-18 | 13:02 | 1

er is een tijd geweest in de jaren 80 en 90 dat werknemers nog als mensen werden gezien echter dat heeft maximaal 20 jaar geduurd en toen is een werknemer weer verworden in een slaaf met het kapitaal met name van de multinationals.

Fedde71 | 29-06-18 | 13:13

"nu "moeten we het hebben over de sporen van de slavernij in Amsterdam".

Inderdaad, dat werd wel eens tijd, zeg, want het gaat hier in Nederland werkelijk nooit over de zwarte bladzijden in onze geschiedenis. Hier worden uitsluitend de stoere heldendaden van de jongens van Jan de Witt bezongen; een paar jaar geleden bestond het JP de MP nog om in positieve zin te spreken over die "Nederlandse VOC mentaliteit", en gisteren zag ik hier nog een foto van het koninklijk paar met op de achtergrond een replica van een VOC schip.

Het wordt hoog tijd voor een "slavernij"museum, en een jaarlijkse Keti Koti viering met de nationale allure van de 4/5 meiviering: in alle hoeken en gaten van Nederland herdenkingen van het feit dat wij - de witten - eigenlijk allemaal slavendrijvers zijn, en die arme, arme negers nog steeds, tot in de vijfde en zesde generatie, slachtoffers. Wordt het niet eens tijd dat we ze "wiedergutmachungs"miljarden gaan overhandigen? En dat natuurlijk ook elk jaar.

Dr_Johnson | 29-06-18 | 13:01 | 1

Probleem is na aftrek van alle subsidisch en uitkeringen betaald aan de nazaten van de slaverij en geen schadevergoeding overblijft maar een dikke rekening uit te betalen aan de blanke pinmachines. Hoe los je dat nu op?

Jacktheflipper | 29-06-18 | 13:28

Slavenhandel was, zoals elke handel, een zaak van vraag en aanbod. In Afrika was er aanbod van slaven die werden verkocht door de koningen en andere leiders van die gebieden. Zij verkochten 'hun eigen' mensen. In Nederland was er geen aanbod van slaven, het verkopen van 'eigen mensen' aan de hoogste bieder zal als moreel verwerpelijk zijn beschouwd. Vraag zoekt aanbod. Dus gingen slavenhandelaren hun 'waar' niet in Nederland halen, maar waar er wél aanbod was. Dat maakt slavenhandel niet minder abject, en slavernij niet minder tragisch en verschrikkelijk, maar voor het fair & balanced verhaal kan het geen kwaad om niet alleen de kopers en verhandelaars van slaven te veroordelen, maar ook de initiële verkopers.

henkvaningrid | 29-06-18 | 12:56 | 1

Gebeurt nog steeds in sommige islamitische heilstaten.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 13:00

Nu is het volk de slaaf van de rijke ,want die worden alleen maar rijker [dwang was vroeger ook zo]. Dus slavernij stopt nooit.

brandewijntje | 29-06-18 | 12:55 | 1

Ik voel mij al slaaf van mijn witte/gekleurde deugmenschen.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 12:58

Lijkt mij heerlijk, mijn eigen falen wijten aan de groep waartoe ik behoor en mij beroepen op de ereschuld van andere groepen waarbij ik dan ook nog rugdekking krijg van allerlei 'sociale studies' .Eigen verantwoordelijkheid, nope, alleen maar een hiërarchie van slachtoffers.

therealbraindump | 29-06-18 | 12:55

Deugvolk en beroepszwarten willen het waarschijnlijk niet horen, kunnen ze waarschijnlijk niet eens, letterlijk, maar de rol van Nederland in de slavernij is echt te verwaarlozen

Bokito ergo sum | 29-06-18 | 12:54 | 1

Datzelfde volk wil kopvodden, boerka's en andere vrouw vijandige zaken legaliseren, kijk maar eens rond in islAmsterdam.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 13:01

Wat dacht je van kerken, kastelen, fabrieken en paleizen? Vaak gebouwd door uitbuiting. Goed dat er aandacht is voor de mindere hoofdstukken uit ons verleden. Laten we er van leren, want nationalisme is een gif. Maar laten we niet doen alsof alle blanken fout waren. De kans is groter dat het merendeel van onze blanke voorouders werd uitgeknepen als werkster, boerenknecht of fabrieksarbeider (of te achterlijk om iets van het leven te maken), dan dat ze slavendrijver waren.

Diotima | 29-06-18 | 12:54 | 3

@Diotima
En een kleine toevoeging:
Nationalisme is gif, uitgevonden door koningshuizen en adelstand ter compensatie van het teruglopend enthousiasme van de bewust geworden burgers om te sterven voor het "vaderland"[*] .

[*] lees: de financiële belangen van de bezittende klasse.

kindapaas | 29-06-18 | 13:00

Het gewone Nederlandse volk verdiende 0,0 aan de slavenhandel.
Alleen een klein groepje werd rijk
Nederland zelf is er nooit beter van gewoorden

Jacktheflipper | 29-06-18 | 13:34

@jack het is precies die nuance die natuurlijk ontbreekt. Als men dat gaat doen valt de hele claim industrie in elkaar. De Wekkers en Simonsen beschuldigen liever iedereen, als collectief. Ze hebben ook geen idee dat de ontwikkeling van NL na de jaren 60 vooral aan t gas in grunningen te danken was. Daarvoor was het vooral veel armoe in NL, kijk maar eens naar wat oude fotos van t platteland. Voor hun is alles verbonden aan de handel van 2 eeuwen terug. Het historisch besef van een pinda.

Chemokar | 29-06-18 | 15:10

Vroeger werden vrouwen als heks verbrand.
Waar kan ik als vrouw herstelvergoeding ophalen?

Carmelita | 29-06-18 | 12:54 | 4

Vrouwenquotum. Een woord dat je veel te vaak hoort. Maar ik snap je punt en je hebt gelijk.

zeiksmurf | 29-06-18 | 13:02

Wees nou maar blij dat je nog niet gestenigd bent. Dat gaat ook nog komen in NL.

Mark_D_NL | 29-06-18 | 13:03

Zou Kalifatima Elatik blijven drijven, vraag ik me opeens zo wat af?

Graaisnaaiert | 29-06-18 | 13:10
▼ 1 antwoord verborgen

Kunnen de Spanjaarden en Portugezen, de Noord Afrikanen niet eens om wiedergutmachung vragen voor het gedurende 800 jaar bezetten en plunderen van hun landen of nog beter, de Turken in Europa een belasting opleggen voor de roof en moordpartijen die hun voorouders in oost Europa hebben begaan.

Pelforth | 29-06-18 | 12:53 | 1

Daar heb je Kruisridders voor Nodig en de de Zegen van de Paus, ja dan lukt het wel en op dat Omslagpunt is het wachten.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 12:56

De blanken waren ook slaven van de zwarten. Waar kan ik mijn vergoeding claimen van mijn over-over-over grootouders, die het zo verschrikkelijk gehad hebben? Ik voel hun pijn en emoties in mijn krokodillentraantjes.

Omdenken. Alleen blijf ik wel blank in dit verhaal.

Koekkeloere | 29-06-18 | 12:52

Hahaha, ja de burgemeester gaat wonen in het huis van een groot slavendrijver. Nu eens afwachten hoe consequent ze is. Mijn voorstel zou zijn: zie ervan af en ga een flatje in Nieuw West betrekken. Midden tussen de "We are Here" klanten die de stad gaan overnemen. dankzij Groen Links beleid.

zorgeloos-type | 29-06-18 | 12:49 | 1

Of doe wat haar campagneleider Wijnand Duyvendak altijd gedaan heeft en wel Kraken. Kraak gewoon iets Ekmef, Wijnand zijn achterban helpt je wel en geeft je ook juridische bescherming. Win win

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 12:54

In Nederland loopt nog een witte slaaf 24/7 in een Kogelwerend vest.
Hij is kennelijk de vijand van de 020-grachtengordel deugmenschen.
Hij en zijn gezin wonen/slapen nimmer op één adres.
Hij (& gezin) staat/staan op dodenlijsten van de islam-lovers.
Hij (& gezin) staat/staan waarschijnlijk ook op Volkert van der Graaf lijsten.
Hij (& gezin) geven Hun Vrijheid op voor Uw vrijheid.
Hij had veel steun van oudere Nederlanders, ergo linksche elitedeugmenschen richten dan partijen op, teneinde stemmen bij Hem weg te trekken.
Hij wordt compleet doodgezwegen door de elite deugmenschen, die U besodemieteren/bedriegen/leegzuigen/voorliegen.
Hij wordt als het maar even kan door de linksche deugmenschen als racist afgeschilderd.
Hij wordt door het elite Openbaar Ministerie en hun achterban (zij die H. Janssen trachtten monddood te maken tijdens etentjes et cetera), monddood gemaakt en op kosten gejaagd, als Hij failliet gaat, ben je ook van hem af is de gedachte.
Hij en ik kan deze lijst nog twee keer zo lang duiden, maar ik wordt er te moe van.
Hij moet en zal racist worden in de ogen van de linksche ziekte en Hij is natuurlijk Held Geert Wilders.
Hulde en mijn steun en stem is voor U Geert Wilders of ik het nu wel of niet met U eens ben.
En hier begin ik eigenlijk ook zoiets voor Zentgraaff te krijgen, alhoewel ik denk dat het best mogelijk is, dat zijn "stukjes" misschien wel door meerdere personen geschreven/bedacht worden.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 12:49

Gvd.... Ik moet bijna kotsen van deze Uberdramatische zieligheidstoornis van de schrijvers van beide linken. Wat die gasten denken dat boeit me voor geen meter, en de donker getinte mens die er achteraan loopt ook niet. Vind je het niet leuk, rot dan gewoon op naar de rimboe of anders zandbak waar je vandaan komt en ga gvd daar dan lekker klagen. En kijk uit dat je je niet laat vangen door den blanken mensch....

PijlVader | 29-06-18 | 12:46

Slavernij en slavenhandel was niet toegestaan in De Nederlanden en dus ook in Amsterdam.
De Christelijke Hollanders waren er op tegen, en verafschuwden de praktijken van de Engelsen en Portugezen, en waren ook geen fan van de slavenhandel in Dublin (waar de slavenmarkt was, eeuwen voordat Columbus in Amerika belande).
Er was echter geen verbod op slavernij in overzeese gebieden (want toch niet te handhaven). De Sephardische Joden uit NL, Portugal en Italie (waar ze vervolgd werden) stichtten kolonien in o.a. Suriname (Joodensavanne), en begonnen deel te nemen aan de slaven handel en transport. De joodse invloed bleek bijvoorbeeld ook uit het feit dat slavenhandel niet was toegestaan op de Sabbath.
Amsterdam was het slechts het financiele centrum, waar de inkomsten werden uitgeven en bewaard door de bankiers. Slavernij en slavenhandel heeft er nooit plaatsgevonden.


Dario.Maggi | 29-06-18 | 12:45 | 3

Of je het nu rechtsom of linksom bekijkt : de Joden krijgen krijgen altijd van alles de schuld https://tinthor.org/2016/10/23/zij-waren-blank-en-zij-waren-slaven-hoe-de-geschiedenis-van-de-slavernij-werd-verdraaid-op-weg-naar-de-joods-talmudische-wereldheerschappij/

hmariavanempel | 29-06-18 | 12:51

Leuk detail, Sint Nicolaas was/is nog steeds de Beschermheilige van de Haven van Amsterdam, lol.

Theo-Pim-Riv | 29-06-18 | 12:52

hmariavanempel | 29-06-18 | 12:51
schuld??
ik geef geen waarde-oordeel, noem slechts historische feiten.

Dario.Maggi | 29-06-18 | 13:01

tuurlijk Amnesty International zit in een grachtenpand. als ze in een pandje in Delfzijl zouden gaan zitten, dan zouden ze 10 'campagnes' meer kunnen doen, maar daar gaat het kennelijk niet om.

watergeus | 29-06-18 | 12:39 | 1

zelfde reden dat de zuidas is volgebouwd. allemaal wedstrijd ver-pissen voor gevorderden met een prostaatprobleem

zeiksmurf | 29-06-18 | 13:05

Binnenkort is het weer die keti koti! Laten we de diversiteit vieren!

HoogToontje | 29-06-18 | 12:39 | 1

Morgen is de veteranendag. Daar hecht ik meer waarde aan, dan die hele slavernijherdenking overmorgen. Slavernij is iets van eergisteren, veteranen zijn van nu. Ik leef liever in het heden. Mannen en Vrouwen, ik wens u morgen een leuke dag. Geniet ervan.

lokoolokie | 29-06-18 | 12:44

“Degene die het verleden controleert, controleert de toekomst. Degene die het heden controleert, controleert het verleden“

George Orwell.

En gelijk had ie. Het is een machtsspelletje van linkse postmodernici. Door de geschiedenis en de taal te controleren, willen ze het heden en het denken van vandaag beheersen. Trap. Er. Niet. In.

Glasgow Argus | 29-06-18 | 12:36 | 3

Spelletjes worden gespeeld door meerdere spelers.
Vergeet dat ook niet.

A.U.EnLeven | 29-06-18 | 12:45

Ja, en er zijn er ook die spelletjes met zich laten spelen.

Glasgow Argus | 29-06-18 | 12:48

Het is een klein groepje fanaten, gevolgd door een grote groep hersenloze meelopers.
youtu.be/OoVATWSaq3I

Flappie2006 | 29-06-18 | 14:00

Voor diegene die het nog niet wisten.
samenvatting
Europa was in de late negentiende eeuw getuige van een volksverhuizing. Miljoenen mensen verruilden toen hun agrarische omgeving voor een woning in de stad. Momenteel zien we die massamigratie op mondiale schaal, vooral in China, Afrika en Latijns-Amerika. Verstedelijking en modern leven horen blijkbaar bij elkaar. Een koninkrijk vol sloppen gaat over het begin van de stedengroei in Nederland. Het stille land met 3 miljoen zielen in 1850 was vijftig jaar later in en rond de grote steden een drukke moderne wereld geworden. Maar rond 1900 wemelde het daar ook van overbevolkte krotten en mensenpakhuizen. Schoon water, deugdelijk voedsel, frisse lucht en modern sanitair waren in de achterbuurten zeer zeldzaam. In alle grote steden hoopte het weeë vuil zich spectaculair op. Meer dan een miljoen Nederlanders leefden in een situatie die overeenkomsten vertoont met de slums van de huidige Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse metropolen. Auke van der Woud beschrijft die halfvergane oude wereld
www.bol.com/nl/f/koninkrijk-vol-slopp...

komtdatschot | 29-06-18 | 12:36 | 1

Prachtig boek, aanrader.

Diotima | 29-06-18 | 13:15

afbreken dat 020. dan zijn we van veel problemen verlost.

Rest In Privacy | 29-06-18 | 12:32 | 1

zet daar eens een poll voor op :-)

zeiksmurf | 29-06-18 | 12:34

Al 100 jaar voor iedere nazaat gratis bijstanduitkering en dat zal de komende duizend jaar niet anders zijn, en nog is het niet genoeg?

lulleficatie | 29-06-18 | 12:31

moraalridders zijn als Dierenpoes. Als je alles hebt ga je zeuren. Maar wel blijf je gebruik maken van de verworvenheden van het lijdend voorwerp der moralisatie. Groenlinks rijdt auto, eet vlees, en bewoont een slavenpand, VVD wil wel een uitkering als t moet en een PVVer is niet vies van bedrijfs- en Europese subsidie. Greenpeace doet woonwerk per vliegtuig, en gaat met hordes gletsjerkijkers per stoomboot of helikopter naar de poolcirkel

Hypocrisie heb je overal. het zijn net mensen.

zeiksmurf | 29-06-18 | 12:30

Hadden we nog maar die VOC-mentaliteit.

2voor12 | 29-06-18 | 12:30

Laten we Femke dan maar ons aller slaaf maken, als symbolische genoegdoening.

John McClane | 29-06-18 | 12:29

wanneer wordt Auschwitz afgebroken (voor de 2e keer) ? Al die mensen die daar als slaaf zijn behandelt en zich letterlijk hebben dood gewerkt.

Patje2011 | 29-06-18 | 12:29

Links, ik kan dat woord niet meer horen/lezen.

Wolkbreuk | 29-06-18 | 12:28 | 2

'Na de volgende afslag, houdt links aan'
'Bek houden, trut'

A.U.EnLeven | 29-06-18 | 12:44

Je kunt ook drie keer rechtsaf gaan. Is ook links.

Glasgow Argus | 29-06-18 | 12:49

Als de grachtengordel, '66-ers e.a. links, policor A'dam oprecht menen dat hun geweten te zwaar wordt getergd a.g.v. gebeurtenissen uit een ver verleden, laat de gemeente die mensen dan tegemoet komen door hen bijv. een verdubbeling van bijv. de WOZB in rekening brengen.

krelus | 29-06-18 | 12:28 | 1

Exact! Deugen moet gewoon zwaar belast worden.

Beefbus | 29-06-18 | 12:34

Het wordt tijd dat onze overheid eens zegt: ''het maakt ons eigenlijk niet zo veel uit wat er destijds is gebeurd. Ja slavenhandel en -drijven vinden we fout, maar wat er toen is gebeurd, kan de bevolking van nu niet meer worden aangerekend. Er zijn het afgelopen centennium al miljaren aan ontwikkelingshulp uitgegeven in corrupte landen en we krijgen stank voor dank met dat slavernij gezever. Dit geld heeft ook geen zin gehad. Die mensen zijn lui, dom, en zo corrupt dat er geen economische vooruitgang mogelijk is. Dus flikker vanaf nu maar op met je ontwikkelingshulp. Succes met je honger.''

Ziekeconstipatie | 29-06-18 | 12:25 | 1

Nou, ik moet zeggen dat ik niet de corrupte regeringen erop aankijk maar de gulle gevers. Die hebben de massale fout gemaakt om niet effe te checken maar de poet naar toe ging. Gewoon op de rekening van een dictator gestort omdat het zo leuk deugdzaam staat. En andermans geld is fijn weggeven, toch?

Slough | 29-06-18 | 12:29

De deugdrammers roepen altijd dat 'witte mensen' de structuren van racisme niet kunnen snappen omdat zij de geprivilegieerde partij zijn, de profiteurs van de structuren.

Maar al hun gejengel, gezever en gejammer plaatst hen zelf bovenaan de rangorde: zíj hebben het bij het juiste eind, zíj hebben vooral rechten en geen plichten, zíj zijn de profiteurs als het zou gaan zoals zij willen...

Volgens hun eigen logica kunnen zij het dus ook niet echt vatten, als profiteurs van hun gewenste wereld.

raskol | 29-06-18 | 12:25 | 4

@ raskol: Wat een irritante zieligdoenerij! Dat iemand zo wil denken, triest..

Carmelita | 29-06-18 | 13:03

Herstel: @ Oprisp

Carmelita | 29-06-18 | 13:05

Ik mocht afgelopen weekend niet zeggen dat ik een neger voetballer wel erg zwart vond. Vroeger kwam ik wel weg met deze woorden.
www.uitzendinggemist.net/aflevering/4...
vanaf 11min 50, onzinnige politieke correctheid in taal, het is een sluipend proces!

Flappie2006 | 29-06-18 | 13:40
▼ 1 antwoord verborgen

We zijn allemaal schuldig, of we zijn geen van allen schuldig.
Je kunt focussen op wat bepaalde lieden op bepaalde plekken in een bepaalde periode geflikt hebben, en daar de sporen van trekken, maar dat is willekeur. "Het slavernijverleden" is zo'n willekeurige keuze, en de willekeur is ook te plaatsen, nauwkeurig terug te voeren naar een politieke positie die nu, hier, op dit moment wordt ingenomen door specifieke groeperingen. Het verleden in dienst stellen van de politieke strijd die je vandaag wilt voeren is een gevaarlijke bezigheid, omdat je dan niet door de bril van de historicus wenst te kijken maar enkel door de bril van de moralist die wil onderscheiden tussen zijn goed en kwaad en daar een historische dimensie aan wil geven.
Natuurlijk vind je in Amsterdam overal sporen terug van 'ons' slavernijverleden, en dat is maar goed ook, want dat stelt historici in staat te reconstrueren.
Maar in West Afrika zul je heel wat minder sporen terugvinden, nagenoeg niks, van de praktijken van de zwarte slavenhandelaren die de binnenlanden in trokken om gezonde jonge mensen van hun vrijheid te beroven en te verkopen aan de meest biedende. Jammer maar helaas, daar valt dus niet op te focussen, daar kunnen historici geen reconstructie van maken, dat is verloren voor de geschiedschrijving en ook verloren voor de moralisten.

Schoorsteenveger | 29-06-18 | 12:25

Historisch gezien stond de handel op de Oost en West niet in verhouding tot de handel met de middellandse zee en zeer zeker niet met de handel op het Noorden van Europa met name de Baltische gebieden Noord Duitsland en Scandinavië Daar werd het grote geld verdient in de Gouden Eeuw. Inderdaad vooral door handel in producten van vaak geproduceerd door onvrije mensen... de Europese BLANKE horigen in die gebieden. De handel in specerijen en andere producten van verder was veel riskanter had daardoor ook inderdaad hogere rendementen maar alleen ALS het schip en de bemanning heelhuids/levend thuis geraakte. De grotere volumes van goederen uit Noord Europa betekenden echter dat hier de echte fortuinen behaald werden door.

Ceevoo | 29-06-18 | 12:24 | 3

streep die laatste door maar weg.. ik moet serieus gaan overwegen een kroontje op te zetten om dit te kunnen corrigeren.

Ceevoo | 29-06-18 | 12:25

Exact; er wordt continu enkel de focus gelegd op de gekleurde slaven, terwijl overal ter wereld en ongeacht huidskleur de onderste laag van de samenleving compleet werd uitgebuit. Of denkt men dat de fabrieksarbeiders in de 19e eeuw zo'n gezellig leven hadden met riant loon, leuke woning en vakantiedagen om lekker aan het strand te kunnen liggen? Of dat idyllische boerengezin uit de 16e/17e/18e eeuw? Slavernij is absoluut het bestrijden waardig, maar doe dat dan in het hier en nu. Voldoende landen in de wereld waar je je morele superioriteit kan botvieren.

Flipside | 29-06-18 | 12:50

@Flipside
Amen.

Diotima | 29-06-18 | 12:57

Gooi plat, alles wat maar de zweem heeft van een slavernijverleden.
Maak van het centrum een woestenij, of beter een zonnepanelen
park, of nog beter een biologische stadstuin. Meteen korte metten maken en nu doorpakken. Gelijk alles op Stalinistische wijze zuiveren.
Ik heb nu wel genoeg van dat gezeur en gejank.

Dzjengis-Somebody | 29-06-18 | 12:23

Er zijn maar een paar mensen rijker geworden in die gouden eeuw (en zijn dat gebleven), het was geen sociale situatie zoals nu. Het is net alsof er elke dag een nieuw schip met specerijen aankwam en heel Nederland ermee bezig was om het te ontladen en met winst te verhandelen. Oh wacht, wie kocht het dan? Eigenlijk zijn wij toen opgelicht door dezelfde mensen want ze verkochten het tegen extreme marges want hun inkoop en kosten waren erg laag blijkbaar. Mag ik dan ook een rechtszaak aanspannen door de geleden financiële schade? Eigenlijk heeft de gewone man dus betaald voor die prachtige grachten.

Graag eens echt met cijfers komen waarom wij er dan zo rijk mee zijn geworden (volgens mij is de gewone man pas na 1925 ergens meer voortvarender geworden door opkomst vakbonden, daarvoor waren wij zo'n beetje de slaven). Maar dit is alles wat die SJW types zien, dat grote verschil met die andere landen zien ze, maar dat komt echt niet door dit 'verleden'. Puur houding en instelling. Dat verschil zie je nu zelfs tussen Spanje en Nederland, en die Spanjaarden konden er overigens ook wat van in het verleden.

Sessine | 29-06-18 | 12:23 | 3

U denkt na en leest u in. Dat is niet zo eenvoudig hoor, hard racisme roepen is veel makkelijker en in deze krankzinnige tegenwoordige tijd en het loont ook nog eens vele malen beter.
Ik zou zeggen - tegen de Sylvanisten -: Mens, ga toch plukken.

Graaisnaaiert | 29-06-18 | 12:36

De toenmalige gewone werkman in Nederland had het niet veel beter als de slaven in de koloniën.

2voor12 | 29-06-18 | 12:46

Die zwarte slaven hadden nog lekker weer.
De blanke slaven in de 19e en begin 20e eeuwen rotten weg in een kil en regenachtig klimaat, terwijlen ze als vliegen stierven aan tuberculose, Spaanse griep, polio en andere welvaartsziekten.

Pelforth | 29-06-18 | 13:06

Natuurlijk eisen ze herstelbetalingen van de slappe blanken. Want de moslims die nog veel meer slaven hielden en verhandelden, weigeren te betalen. Je wilt geld en melkt de zwakste uit. Veel ingewikkelder dan dat is het niet.

Nivelleermarionet | 29-06-18 | 12:23

Weer zo'n afbrandstuk van Zentgraaff. Ik ben niet zo op Femke, maar ze verdient wel een kans.

boccelullus | 29-06-18 | 12:22 | 2

hear hear.

newray | 29-06-18 | 12:30

Je kan over iedereen wel een zeikstuk schrijven. Ik wil eerst idd wel zien wat ze gaat doen ipv helemaal “anti-trump” op haar te gaan

menage | 29-06-18 | 13:15

Tja - er zit maar een ding op: afbreken!

Oh nog een ding: We maken ook duidelijk dat we het deugdtuig uit Islamsterdam niet in de rest van Nederland willen. Dus kunnen ze hele mooie duurzaam/eerlijk/diversity/inclusive negerhutten neer zetten, maar laat het SJW-tuig en andere door het Hipstervirus besmette mensen in de gemeentegrens van 020 blijven wonen.

hangtiet met knoop | 29-06-18 | 12:22

Die grachtenpanden kunnen ook echt helemaal niet. Plafondhoogte tot en met zes metertjes, enkel glas, want de ramen zijn van antiek, slavendrijversportretten aan de muur en gangen zo breed en zo lang als een gemiddelde vinexwoning, acht toiletten, zevenentwintig badkamers, stookkosten van 300 euro per dag in de winter. Onteigenenen (zonder financiële tegemoetkoming), platgooien, grachten dempen en het eerste Europees vluchtelingenaanmeldcentrum van maken.

Rest In Privacy | 29-06-18 | 12:22

Wij bakken hier chips, kweken de beste wiet en bouwen auto's. Een aanzienlijk aandeel dus in de huidige welvaart. Krijgen wij extra geld? Nee hoor, alles gaat naar de Randstad. Nu worden we straks een artikel 12 gemeente door links wanbeleid. Het wordt tijd dat Nederland zich gaat opsplitsen. Alles boven de rivieren afzinken en Rotterdam veroveren en inlijven.

lokoolokie | 29-06-18 | 12:21

Als je dit 20 jaar geleden had gezegd dan had ten eerste niemand dit geweten, want geen internet. En ten tweede was je gewoon uitgelachen en werd er gezegd dat je normaal moest doen.

Met de komst van internet en social media is deze terreur stevig aan de gang. Het zal alleen maar erger worden.

Nacho_Vidal | 29-06-18 | 12:21

Ik wil smartegeld-betalingen van Afrikaanse landen aan Nederland, omdat hun bevolkingen de slavenhandel gefaciliteerd hebben en zo onze voorouders tot immorele daden hebben aangezet, waardoor wij nu de last moeten dragen van bruine kwetsjankerds en hun subsidieverslaafde witte slaafse helpers.

Fijnstoffer | 29-06-18 | 12:20 | 1

Zonder Mohammed waren, de Afrikanen niet op die gedachte gekomen.

Pelforth | 29-06-18 | 13:09

Femke Halsema ziet Amsterdam als haar plantage, vol met zielige mensen die racisme horen te roepen en afhankelijk van de overheid moeten worden, zodat Femke Halsema en de haren een goed verdienmodel hebben.

Zij is de slavendrijver die de vrije Amsterdammers tot slaaf gaat maken. Yernaz Ramautarsing heeft gevoeld wat er gebeurt, als je van Femkes plantage loopt. Dan ben je de pineut. De slavernij op Femkes plantage heet socialisme.

tipo | 29-06-18 | 12:19 | 4

Graaisnaaiert 12:21
Precies dat!

tipo | 29-06-18 | 12:24

Eerst maar eens rustig over praten onder een bakkie koffie met een femkutje.

beau van rtl | 29-06-18 | 12:28

@tipo
Feitelijk als socialisme vermomd socialistisch imperialisme, door échte Marxisten honderd jaar geleden al verworpen. Het is inderdaad een slim verdienmodel, ondersteund met massapsychologische technieken om grote groepen "schuldigen" te ontwikkelen.

kindapaas | 29-06-18 | 13:18
▼ 1 antwoord verborgen

Pffff.. Je gunt deze mensen een oorlog. Wat gaat het toch goed als je je hier mee bezig kan houden.

Zalluf | 29-06-18 | 12:18

Toch leuk, die Olave Basabose. Vlucht hiernaartoe vanuit fucking Burundi ( met een deels Duitse en deels Belgische koloniale geschiedenis ), ondertussen massa's veilige landen passerend, en gaat vervolgens volledig los op wat in potentie een bondgenoot van deze gendertwister zou moeten zijn. Is toch niet te geloven? Overigens is Burundi weer superduperveilig, mooi land ook volgens googlefoto's, dus ik zou zeggen, Olaafje, pak je paspoort en hoepel op als het je hier niet bevalt tussen de postkolonialen, de racistische boze witmensen en verder iedereen waar jij om een of andere reden verder boos op bent.

Graaisnaaiert | 29-06-18 | 12:16 | 2

Ja maar hier is het zo lekker geld verdienen aan gekwetst zijn. Niets zo lekker als janken en zo blanken geld aftroggelen om ze daarna nog verder de grond in te trappen. En als transgender zou hij/zij/het binnen een uur met kapmessen achter zich aan het bos ingejaagd worden.

2voor12 | 29-06-18 | 12:42

Typisch voorbeeld van de immigrant, die schijt op de hand, die hem voedt.
Is er ooit onderzoek gedaan naar het verleden van deze Hutu opruier?.

Pelforth | 29-06-18 | 13:16

Als ik elk kutartikel serieus moet gaan nemen. Ze hebben de kliks in ieder geval binnen

menage | 29-06-18 | 12:16

Er is een hoop veranderd in deze wereld, bovenal gezond verstand.

Memek | 29-06-18 | 12:15

Ik ben dat SJW kleurgedoe zo zat, voor die kwetshuilende huistruiken : Ga eens iets nuttigs doen...

Wijze uit het Oosten | 29-06-18 | 12:15

Amsterdam heeft ook veel verdient met de Oostzeehandel .

Borghesia | 29-06-18 | 12:14 | 1

Dat leverde inderdaad meer op, minder risico, minder schadeposten ( geen vijandige staten of zeerovers onderweg ) en snellere return of investment als gevolg van de veel kortere handelsroutes.

Pelforth | 29-06-18 | 13:20

Amsterdam is een politiekcorrecte beerput. Van een samenleving is geen sprake, slechts een gesegrereerde maatschappij vol met parasieten die slechts voor eigen (groeps)belang gaan. Een constante herinnering aan het afglijden van Nederlandse samenleving door multikul, sociokul, islamisering, willekeur, wetteloosheid en verradelijk bestuur.
.
Ja daar heeft Amsterdam zelf schuld aan maar Den Haag en Brussel natuurlijk ook.

Parel van het Zuiden | 29-06-18 | 12:13 | 1

Eigenlijk jammer dat die Zweedse trol er geen enclave van gemaakt heeft... Had ons een boel geld en ellende bespaart.

Ommezwaai | 29-06-18 | 12:16

Leuk en goed artikel, Zentgraaf.

ger1306 | 29-06-18 | 12:11

De slavenhandel was voornamelijk in handen van de Zeeuwen (uit Zeeland) met in de ene hand een bijbel en in de andere hand een kasboek.
Amsterdam is rijk geworden door de handel in tropische kruiden.
Ons treft geen blaam, ok, af en toe deed iemand wel een schepje suiker in zijn thee, en er waren slaven betrokken bij de produktie van suiker, maar verder ging onze betrokkenheid niet.
Last die mensen van het slavernijverleden maar op de camping in Renesse om hun vergoeding gaan zeuren.

Osdorpertje | 29-06-18 | 12:11 | 3

En slechts 5 procent van de slavenhandel kwam voor rekening van de Hollanders...

Ommezwaai | 29-06-18 | 12:13

@Ommezwaai: Geen afzetmarkt, geen aanbod. Geen aanbod, geen transport. Wat die slavernijdrammers dus eigenlijk aan het doen zijn is vergelijkbaar het het verantwoordelijk stellen van de NS voor de Holocaust, in plaats van Nazi-Duitsland. Beetje dom van die Sylvanisten...

Graaisnaaiert | 29-06-18 | 12:19

U zit nogal naast met die Zeeuwen.
Voor wie een vergoeding wil: de familie van Jurgen Raymann zat in de slavenhandel. Dat kan een startpunt zijn.

Arachne | 29-06-18 | 23:42

Ho ho! Het woord 'slaaf' mag niet meer gebruikt worden volgens het Tropenmuseum.

koeberg | 29-06-18 | 12:10 | 3

Hoe noemen ze de mensen die gedurende WW2 te werk gesteld waren in Duitsland dan eigenlijk?

Ommezwaai | 29-06-18 | 12:18

Die noemt men dwangarbeiders, Ommezwaai.

Yperiet | 29-06-18 | 12:21

Arbeitseinsatz

Ars Vivendi | 29-06-18 | 12:35

Ze hadden net als de LTS de slavernij nooit moeten afschaffen. Dan hadden die arme sloebers uit Afrika het daar zo goed gehad dat ze niet massaal naar het luilekkerland hoefden af te reizen.

eerstneukendanpraten | 29-06-18 | 12:10

Stap eens op een vlucht naar Paramaribo, loop door de stad en kijk rond. De meeste mensen die je ziet zijn van Afrikaanse afkomst. Allemaal sporen van slavernij.

De echte Stolwijker | 29-06-18 | 12:09 | 5

@De echte Stolwijker
Ik denk dat al die zielige surinamers van afrikaanse afkomst maar weer wat graag terug willen naar hun voorouderlanden waar droogte, ebola en honger heerst.

2voor12 | 29-06-18 | 12:35

Ik zou eens in het M.O. rondkijken. Ook allemaal sporen van slavernij (die nu anders heet). Of misschien denkt iemand dat al die negroïde personen in het M.O. asielzoekers zijn? Neen. Dat zijn nazaten van slaven. Niet zo verwonderlijk omdat de moslims veel grotere slavenhandelaren waren dan b.v. Nederland. En de buitenlandse werknemers (Filipijnse vrouwen) als slaven behandelen. NU op dit moment.
Maar nee, men moet en zal het hebben over gebeurtenissen van honderden jaren geleden.

Lupuslupus | 29-06-18 | 12:53

Lupuslupus | 29-06-18 | 12:53
1100 jaar geleden was meer dan 10% van de Europeanen slaaf. Perzen, Syriers, Vikingen, Phoeniciers, en de rest, iedereen deed er aan mee.
'Slav' was/is het woord voor (midden) Europeanen, wat hetzelfde betekende als 'slaaf'.

Dario.Maggi | 29-06-18 | 13:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Nu Famske Halsema over het goud van de belastingbetalende Amsterdommer beschikt, is de kans op herstelbetalingen wel een stuk groter in ieder geval.

Haatejaculaat | 29-06-18 | 12:08

Overigns is deugend links helemaal niet blij met Femke. Je moet de tweets van Sander, Arzu en Olave (ik neem aan dat hun achternamen inmiddels bekend zijn) eens lezen.

fredflange | 29-06-18 | 12:08

Besteedt er dan ook geen aandacht aan.
Het grootste gedeelte van jullie lezers woont niet in Amsterdam. Er gebeurt meer in de wereld dan alleen A'dam. Hou eensch op.

zwartzondersuiker | 29-06-18 | 12:08 | 3

Inderdaad, wat interesseert het ons kutprovincialen nou wat er in die kutstad gebeurd. Een paar van die kuthipsters die nog rondslenteren in de 16e eeuw. Amsterdam is nooit de hoofdstad van Nedrrland geweest en dat zal het nooit worden ook. Ja, waterhoofdstad zal je bedoelen. -JD.

Haatejaculaat | 29-06-18 | 12:10

GeenStijl roert waar het stinkt. Vandaar dat Amsterdam en Brabant zijn oververtegenwoordigd.

De echte Stolwijker | 29-06-18 | 12:12

Hetzelfde gezeik heb je straks in Hoorn en al die andere steden met historische gebouwen.
De nederlandse geschiedenis zou en moet uitgeroeid worden en vervangen door de afrikaanse culturen van hangmathangen, stammenoorlogen en massaverkrachtingen die zoveel beter word geacht.

2voor12 | 29-06-18 | 12:33

Het grote geld werd in de gouden eeuw verdiend in de laken- en graanhandel met de Baltische staten en andere landen aan de Oostzee.

fredflange | 29-06-18 | 12:07 | 3

"Stop confusing me with facts!"

Leyrann | 29-06-18 | 12:22

sterker nog, de slavenhandel kwam pas op gang NA de gouden eeuw. Tijdens de gouden eeuw veroverden de Nederlanders wel eens een portugees slavenschip, maar dat was het wel.

Dario.Maggi | 29-06-18 | 13:12

Eindelijk. Facts. Iedereen zou de aflevering over de graanhandel bij 'andere tijden, de gouden eeuw' moeten bekijken. En over de drooglegging van de beemster.

www.historischnieuwsblad.nl/goudeneeu...

Montu | 30-06-18 | 10:17

Afbreken die hele grachtengordel en er huisje voor Afrikaanse migranten voor in de plaats.

BroodenSpelen | 29-06-18 | 12:06 | 1

Huisje? Als dit zo doorgaat met dat gedobber, wordt het een wolkenkrabber...

Ommezwaai | 29-06-18 | 12:10

Eerst maar eens die slavernijgebouwen in Afrika en plantages en andere resten in de VS, Caribie en de Oost en enzo afbreken om de sporen uit te wissen. Die paar gevelstenen hier komen later wel.

TheseDays00 | 29-06-18 | 12:05

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken