achtergrond

Geenstijl

Ebru Umar: Schaf dubbele nationaliteit AF!

Je bent Nederlander. Of niet...

Er was een tijd dat buitenlandse ingezetenen van Nederland een verblijfsvergunning hadden. Die verblijfsvergunning verschafte je het recht om als buitenlander te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar niet bij de landelijke. Verder was je gewoon een Nederlander – soort van. Je kon werken, huizen kopen, belasting betalen, je kinderen naar school sturen, naar de sportschool gaan. Kortom: doodnormaal leven.

Het nadeel van die verblijfsvergunning was dat je 'm telkens moest verlengen. Om de vijf of tien jaar moest je een nummertje trekken (er was nog geen internet, maar échte mensen deden het werk, aan een heuse balie) en een gesprek voeren en waarschijnlijk een paar gulden betalen om vervolgens niet het land uitgezet te worden. Omslachtig gedoe maar hey, het werkte.

Wat minder goed werkte was dat je met sommige nationaliteiten, laten we voor de verandering eens Turkse dwarsstraat als nationaliteit nemen, steeds maar een visum moest aanvragen als je voet over de Nederlandse grens zette. In een VW-busje dwars door Europa naar Turkije reizen ging niet echt heel lekker (all inclusive en Corendon bestonden ook nog niet – wat een tijden hebben we overleefd!). Dat dat wel erg lastig is, zagen de socialisten, democraten, de christenen en zelfs de communisten van onze overheid in en dus kon je na zoveel jaar in Nederland gewoond te hebben, een Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Niets geen toetsen.

Geen taalvaardigheden.

Geen werk- of inkomen.

En zeker niet de eis dat je afstand moest doen van je Turkse nationaliteit. Nou ja die eis was er wel maar iedereen kreeg dispensatie. Uiteraard uit naam van de koningin. Misschien dat daarom al die buitenlanders zo koningshuisgezind zijn.

Er zijn verhalen dat je die mensen achter zo’n balie een envelopje met guldens, heel veel guldens, moest geven en dan maakten ze je  Nederlander. Hele families werden ingeschreven in Nederland – waardoor tot op de dag van vandaag bakken met AOW richting Turkije verdwijnt (ongetwijfeld ook naar andere landen maar hey, laat ik eens niet discrimineren) (maar het is wel zó!). De dubbele nationaliteit had toen al voordelen. En die voordelen zijn alleen maar toffer geworden. Lekker rellen in Nederland, maar wel uitkeringen trekken. Lekker Erdogan adoreren maar je niet onderwerpen aan de islam.  Volksstammen mensen in Nederland die je liever rijk dan kwijt bent maar #HOEDAN want Nederlander.

Totdat een ander Europees land dat dubbele gedoe zat is en het voortouw neemt om iets aan die dubbele nationaliteit te doen – en het is niet eens Duitsland! Afschaffen die handel! Je kiest maar: je ben van hier óf van daar maar niet van allebei. Kappen met die shit ‘ja maar ik hou van m'n vader en van m'n moeder’. Tja, je ouders hebben ook een lievelingskind, is gewoon zo dus kies nou maar. It’s a free country en vooral omdat we dat zo willen houden, kies je maar. 

Uiteraard werken de Turken daar niet aan mee: zogenaamd leveren de Turken geen bewijs dat het staatsburgerschap ze is ontnomen. Nou, wake up call: dat doen ze wél. Ze maken het je godsgruwelijk moeilijk om van het Turkendom af te komen (mijn aanvraag verdwijnt al twee jaar uit alle bestanden), ze vragen je een miljoenmiljard keer of je dit vrijwillig doet maar dan, bij gratie van Allah en Erdogan krijg je een brief waarin staat dat je Turkenschap is opgeheven maar dat je ieder moment terug mag naar die verstikkende bende die zich strijders van Erdogan noemt. Die brief zal ik nooit mogen ontvangen, maar m’n zus heeft ‘m. Jaloers dat ik ben. 

Verbieden die dubbele nationaliteit. Afpakken die dubbele nationaliteit. Afschaffen die dubbele nationaliteit. Je krijgt er geen loyalere burgers mee, maar wel minder problemen – al was het alleen omdat je ze kunt uitzetten. Als de Oostenrijkers iets kunnen, kunnen wij het ook. De geschiedenis heeft immers aangetoond dat als de Oostenrijkers iets willen, de Duitsers volgen en de rest van Europa capituleert. Het is even een uitdaging maar het zou best aardig zijn als we deze eeuw een bombardement op Rotterdam weten te voorkomen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Volkskrant-columniste die jarenlang in Berlijn en Amsterdam woonde moet terug naar eigen dorp

Serious Request staat dit jaar geheel in het teken van de CAO-ramp bij dagbladen De Persgroep

@Ronaldo | 18-12-23 | 20:00 | 223 reacties

AD-columnist slachtoffer van pottenlikker

"Ze komen er gewoon mee weg, dat vind ik nog het ergste"

@Ronaldo | 21-05-23 | 16:30 | 193 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.