Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ebru Umar: Schaf dubbele nationaliteit AF!

Je bent Nederlander. Of niet...

Hollandt!

Er was een tijd dat buitenlandse ingezetenen van Nederland een verblijfsvergunning hadden. Die verblijfsvergunning verschafte je het recht om als buitenlander te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar niet bij de landelijke. Verder was je gewoon een Nederlander – soort van. Je kon werken, huizen kopen, belasting betalen, je kinderen naar school sturen, naar de sportschool gaan. Kortom: doodnormaal leven.

Het nadeel van die verblijfsvergunning was dat je 'm telkens moest verlengen. Om de vijf of tien jaar moest je een nummertje trekken (er was nog geen internet, maar échte mensen deden het werk, aan een heuse balie) en een gesprek voeren en waarschijnlijk een paar gulden betalen om vervolgens niet het land uitgezet te worden. Omslachtig gedoe maar hey, het werkte.

Wat minder goed werkte was dat je met sommige nationaliteiten, laten we voor de verandering eens Turkse dwarsstraat als nationaliteit nemen, steeds maar een visum moest aanvragen als je voet over de Nederlandse grens zette. In een VW-busje dwars door Europa naar Turkije reizen ging niet echt heel lekker (all inclusive en Corendon bestonden ook nog niet – wat een tijden hebben we overleefd!). Dat dat wel erg lastig is, zagen de socialisten, democraten, de christenen en zelfs de communisten van onze overheid in en dus kon je na zoveel jaar in Nederland gewoond te hebben, een Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Niets geen toetsen.

Geen taalvaardigheden.

Geen werk- of inkomen.

En zeker niet de eis dat je afstand moest doen van je Turkse nationaliteit. Nou ja die eis was er wel maar iedereen kreeg dispensatie. Uiteraard uit naam van de koningin. Misschien dat daarom al die buitenlanders zo koningshuisgezind zijn.

Er zijn verhalen dat je die mensen achter zo’n balie een envelopje met guldens, heel veel guldens, moest geven en dan maakten ze je  Nederlander. Hele families werden ingeschreven in Nederland – waardoor tot op de dag van vandaag bakken met AOW richting Turkije verdwijnt (ongetwijfeld ook naar andere landen maar hey, laat ik eens niet discrimineren) (maar het is wel zó!). De dubbele nationaliteit had toen al voordelen. En die voordelen zijn alleen maar toffer geworden. Lekker rellen in Nederland, maar wel uitkeringen trekken. Lekker Erdogan adoreren maar je niet onderwerpen aan de islam.  Volksstammen mensen in Nederland die je liever rijk dan kwijt bent maar #HOEDAN want Nederlander.

Totdat een ander Europees land dat dubbele gedoe zat is en het voortouw neemt om iets aan die dubbele nationaliteit te doen – en het is niet eens Duitsland! Afschaffen die handel! Je kiest maar: je ben van hier óf van daar maar niet van allebei. Kappen met die shit ‘ja maar ik hou van m'n vader en van m'n moeder’. Tja, je ouders hebben ook een lievelingskind, is gewoon zo dus kies nou maar. It’s a free country en vooral omdat we dat zo willen houden, kies je maar. 

Uiteraard werken de Turken daar niet aan mee: zogenaamd leveren de Turken geen bewijs dat het staatsburgerschap ze is ontnomen. Nou, wake up call: dat doen ze wél. Ze maken het je godsgruwelijk moeilijk om van het Turkendom af te komen (mijn aanvraag verdwijnt al twee jaar uit alle bestanden), ze vragen je een miljoenmiljard keer of je dit vrijwillig doet maar dan, bij gratie van Allah en Erdogan krijg je een brief waarin staat dat je Turkenschap is opgeheven maar dat je ieder moment terug mag naar die verstikkende bende die zich strijders van Erdogan noemt. Die brief zal ik nooit mogen ontvangen, maar m’n zus heeft ‘m. Jaloers dat ik ben. 

Verbieden die dubbele nationaliteit. Afpakken die dubbele nationaliteit. Afschaffen die dubbele nationaliteit. Je krijgt er geen loyalere burgers mee, maar wel minder problemen – al was het alleen omdat je ze kunt uitzetten. Als de Oostenrijkers iets kunnen, kunnen wij het ook. De geschiedenis heeft immers aangetoond dat als de Oostenrijkers iets willen, de Duitsers volgen en de rest van Europa capituleert. Het is even een uitdaging maar het zou best aardig zijn als we deze eeuw een bombardement op Rotterdam weten te voorkomen. 

Reaguursels

Inloggen

Als er dan toch een Grote Duitse Renovatie komt, mag ik dan Amsterdam suggereren? Want daar staat me een ouwe tyfusbende... kunnen ze het direct erna een beetje opknappen.

PrakkerT | 01-04-18 | 07:10

Eens. Gewoon morgen invoeren.

ristretto | 31-03-18 | 21:35
-weggejorist-
A.C.H.M.E.D | 31-03-18 | 21:01

Dubbelpaspoortigen zijn gewoon een soort B-keuze.
Aan loyaliteit kan zonder meer getwijfeld worden en in het ergste geval werkt het landverraad (zoals bij democratie-afschafheks Kafka O.) in de hand.
Niet het belang van allerlei soorten immigranten, maar de autochtone belangen dienen zonder meer te prevaleren.
Luxe, vrijheid en democratie hebben een prijs: afstand doen van je 2e paspoort.
Oprodten mag ook; vaak zelfs bijzonder gewenst.

pennestront | 31-03-18 | 15:53

Ebru is een vrouw naar mijn hart.
Ze vertelt het simpel, doeltreffend en zoals het inderdaad zou moeten zijn.

1 nationaliteit, en meer krijg je niet.
Vind je het in je land van voorouders beter?
Dan heb je in NL niks te zoeken en vertrek naar het land waar het veeeeeeel beter is.

De-Glijdende-Rechter | 31-03-18 | 13:15 | 7

En de meeste mensen die er zo hard over schreeuwen om de dubbele nationaliteit op te heffen hebben geen idee van de werkelijkheid. Alle Marokanen en Turken met dubbele nationaliteit kan noch de Nederlandse, noch de andere afgenomen worden. De enige twee groen die echt geraakt zijn tot nu toe en die de volgende ronde ook geraakt worden zijn buitenlandse expats die hier eerst een aantal jaren werken en besluiten zich permanent te vestigen (en dat zijn bijna allemaal mensen die in de 52% schijf zitten, want probeer het anders maar eens een werkvisum aan te vragen) of geboren Nederlanders die naar het buitenland gaan en hun kinderen.

kipkip | 01-04-18 | 03:55

@kipkip | 01-04-18 | 03:49
Inderdaad - dat bedoel ik dus. Geboren in Nederland met Nederlandse overgrootouders. En inderdaad naar het buitenland voor werk of wat dan ook en dan dus wel beknopt worden in vrijheden.
Veel mensen zien dit probleem niet omdat ze er (nog) niet mee te maken hebben gehad. Zo was ik eerst ook: geen tweede paspoort voor wie dan ook. Tot ik voor werk weg moest een kinderen met twee nationaliteiten kreeg. Die tweede nationaliteid voor ze ben ik overigens nog steeds erg blij mee.

Koos8173 | 01-04-18 | 06:34

@moitambien | 31-03-18 | 21:05
Jouw argumenten werken prima zolang je binnen Europa blijft. Daarbuiten wordt het een ander verhaal. Overigens heb ik dus geen NL paspoort voor de voorzieningen en zou een buitenlands paspoort ook niet om dezelfde reden interessant zijn. En voor het reisgemak hoef ik het ook niet te doen. Maar dan nog zijn er andere redenen die het wel interessant kunnen maken om een tweede nationaliteit te kunnen hebben.

Koos8173 | 01-04-18 | 06:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit is er eentje als laten we alcohol verbieden want er zijn mensen die dronken achter het stuur zitten, privacy opheffen want er zijn criminelen of terroristen (halo sleepnet), vrijheid van meningvopheffen, want er is een ik aan die iets stoms zegt of Wilders zei iets stom (kies afhankelijk van aan welke kant van het politiek spectrum uw voorkeur ligt).

Dubbel paspoort is niet het probleem, maar fraude, niet aanpassen etc. zijn de problemen.

kipkip | 31-03-18 | 13:03 | 2

Er is geen enkele reden om 2 paspoorten te hebben anders dan het PvdA importstemvee de mogelijkheid te bieden op PvdA te stemmen en toch hun eigen paspoort/nationaliteit te houden. Dáár is die mogelijkheid voor dubbele paspoorten voor en nergens anders voor.

moitambien | 31-03-18 | 14:59

@moitambien
Als Duitsland voor jou buitenland is snap ik best dat dit een beetje te ver van je bed is, maar zodra je buiten de EU bent is het een stuk lastiger te werken en leven zonder het lokale paspoort.

Het probleem is niet het dubbele paspoort, maar dat het toegestaan wordt dat er mensen zijn die de rechten en lusten in beiden landen vol benutten, maat in beiden onder de plichten uit komen.

Mijn vrouw heeft een dubbele nationaliteit, nooit een dag een uitkering of wat dan ook gehad, altijd belasting betaald, maar omdat we in verschillende landen hebben bewoont hebben we in geen elk land een pensioen tegen de tijd dat we met pensioen kunnen gaan (regelen we natuurlijk wel prive). Wel overal aan meebetaald, maar geen rechten opgebouwd. Ik denk je in de discussie een duidelijk onderscheid moet maken tussen twee groepen mensen, de eerste groep bestaat uit mensen die in een ander land wonen en daar een dubbele nationaliteit voor hebben, maar gewoon werken, bijdragen etc.

Daarnaast heb je een groep mensen die zo veel mogelijk misbruik willen maken om er zo veel mogelijk aan over te houden en zo min mogelijk voor hoeven te doen. Deze komen vaak uit landen die daar actief aan meehelpen (Marokko, Turkije), maar ook niet iedereen daar vandaan doet dat en niet alleen mensen uit die landen doen het.

De echte oplossing is volgens mij een groot deel van de rechten, zeker die van de verzorgingstaat loskoppelen van het paspoort. Een paspoort geeft je het recht van verblijven, wil je een uitkering, dan moet je eerst aan een aantal zaken voldoen, waaronder gewerkt hebben.

kipkip | 01-04-18 | 03:43

Ik zeg: schaf alle nationaliteiten af. Het is een soort van oormerk van de plantage (tax-farm) waartoe overheden vinden dat je hoort (en waarvoor je je desnoods dood dient te vechten. Hetzelfde geldt voor grenzen en landen. Allemaal ter meerdere eer en glorie van heel weinig mensen en ten koste van de rest.

synchronicity | 31-03-18 | 12:57 | 1

Haha nee bedankt ik hou van mn ingroup

Antifamongool | 31-03-18 | 13:17

1 nationaliteit.. dat maakt alles een stuk makkelijker. En makkelijk is altijd het beste als het gros van je volk te dom om te poepen is. Nationalisme, grensbeperkende loyaliteit, dààr moeten we van af, dàt is van de vorige eeuw.

Balgesjaakt | 31-03-18 | 12:49 | 1

Weet je water dan gebeurt? Dan komt half Afrika naar Europa en wordt heel Nederland dat nog niet is volgebouwd 1 grote sloppenwijk.
Want zonder registratie van je bevolking kun je geen belastingen heffen, is er geen bestuur, geen politie, geen defensie en kan iedereen z’n gang gaan. Klinkt mooi in theorie, ik ben er zelfs ook vóór in theorie, maar het betekent ook dat je al je instrumenten om je bevolking te reguleren, de openbare ruimte in te delen en te beschermen los moet laten. Als je niet weet wie hier is, weet je ook niet wie hier belasting moet betalen, kun je op geen enkele zinvolle manier de wetten voor samenleving handhaven.
Dat kan pas als overal ter wereld min of meer dezelfde welvaart is, min of meer dezelfde wetten en regels gelden voor openbaar bestuur, sociale wetgeving en omstandigheden zijn. Dan kun je een vrije, open, kosmopolitische wereld zonder nationaliteiten hebben. Komt er misschien ooit wel eens van, maar maken wij niet meer mee. Als je nu op 1 januari 2019 alle naties afschaft en alle paspoorten vervangt door een VN paspoort dan is het 2 januari chaos, 3 januari oorlog.
Want het gaat niet alleen om de grensbeperkende loyaliteit van het individu, het gaat vooral om de gens van de solidariteit van een samenleving.

Maar goed, je bent een prima EU-sloof. In Brussel is dezelfde utopie meester. Eerst een EU paspoort voor Europa, dan uitbreiden naar de andere continenten; met stoom en kokend water moet dat er zo snel mogelijk worden doorgedrukt, voorafgaand aan de natuurlijke progressie van landen, de natuurlijke ontwikkeling en integratie van de wereldeconomie willen ze dat juridisch, staatkundig en fiscaal al geregeld hebben, te beginnen in Europa. Dat is de droom: een wereld zonder grenzen met wereldburgers die net zo makkelijk in New York als Dacca, net zo makkelijk in Tokio als Londen, net zo makkelijk in Johannesburg als Sydney, net zo makkelijk in Buenos Aires als Moskou kunnen wonen en werken. Het D’66 ideaal met steroïden. En dat dan binnen één generatie afdwingen. Dat is de droom.

Stormageddon | 31-03-18 | 15:11

Kunnen we dan ook meteen Ollongren over de grens kieperen?

LuckyGirl | 31-03-18 | 12:20 | 1

Ja

moitambien | 31-03-18 | 14:59

Het is heel simpel. Mag iemand zijn oorspronkelijke nationaliteit niet opgeven? Dan kiezen. Kies je voor NL, dan melden we dat de persoon is overleden en krijgt deze een nieuwe NL naam en paspoort. En anders, opbokken.

1nfidel | 31-03-18 | 11:58

Om dat te begrijpen moet je in de eerste instantie weten waarom sommigen niet van hun "oude" nationaliteit af kunnen komen,daar hebben we het met wijlen Necrosis nog over gehad voor de mensen die het zich nog herinneren.

kzegje | 31-03-18 | 11:50 | 1

Het feit dat sommige mensen niet of moeilijk van hun andere nationaliteit kunnen afkomen is irrelevant. Nederland hoeft haar wetten niet aan te passen op landen die obstakels opwerpen. Gelet op wat we allemaal hebben bereikt en opgebouwd in dit land en de enorme hoeveelheid mensen die daarvan willen profiteren, maakt dat je heel zuinig moet zijn met het uitdelen van het Nederlanderschap. Anders krijg je alleen maar profiteurs die verder niets positiefs bijdragen maar wel onze cultuur uithollen en het systeem onbetaalbaar maken. Zoals 90% van de niet westerse immigratie de afgelopen 50 jaar.
Daarom niet alleen afschaffen van dubbele nationaliteit maar ook heel zuinig en kritisch zijn met het geven van de Nederlandse nationaliteit.

Franker | 31-03-18 | 16:31

Goed verwoord Ebru! Het hele leven bestaat uit het maken van keuzes. En deze is zeer fundamenteel.

Dreuzel | 31-03-18 | 11:33

Turken kunnen (soms, als het de sultan weggevallig is), af van hun Turkse nationaliteit. Marokkanen niet. Dat maakt het gelijk makkelijker: we kunnen alle Marokkanen om die reden dus het Nederlanderschap afnemen. Terug naar de verblijfsvergunning en bij slecht gedrag meteen uitzetten!

peterdepeter | 31-03-18 | 10:58 | 2

Zo zou het moeten zijn inderdaad.

De-Glijdende-Rechter | 31-03-18 | 13:16

turken en Marokkanen kunnen WEL van hun paspoort af, maar de meesten willen dat niet, omdat ze dan GEEN erfenis kunnen krijgen in het land van herkomst..........,,,,,,,,,

gebochelde | 01-04-18 | 10:18

Turken kunnen (soms, als het de sultan weggevallen is), af van hun Turkse nationaliteit. Marokkanen niet. Dat maakt het gelijk makkelijker: we kunnen alle Marokkanen om die reden dus het Nederlanderschap afnemen. Terug naar de verblijfsvergunning en bij slecht gedrag meteen uitzetten!

peterdepeter | 31-03-18 | 10:56

Afschaffen is echt een ideetje van mensen die in een bubbel leven waar de werkelijkheid als een watierg zonnetje maar af en toe doordringt terwijl ze de fantasie in leven houden door met gelijkgestemden, vaak online, steeds meer hete lucht in de bubbel te blazen. Maar goed.

Betere oplossing is uiteraard niet simpel afschaffen maar wat zwaardere eisen aanleggen. Aantonen van brede integratie, vloeiende beheersing van taal en cultuurzaken, financiële en sociale onafhankelijkheid, ook van thuisland etc. Dat soort zaken. Die eisen zijn al zwaarder gemaakt maar het is wel erg makkelijk nog steeds. Maar wordt ook gedaan voor de internationale expat community, waar het geld zit zeg maar. Misschien toch een betere tweedeling maken in landen: clubje waar je het minder nauw neemt en clubje waar je toch wat meer van vraagt. En dat soort klassensysteem is dus wat links altijd heeft voorkomen.

GeenAccount | 31-03-18 | 10:54 | 3

Ebru praat vooral over haar eigen frustraties.

De Koreaanse Slet | 31-03-18 | 11:01

Zwaardere eisen stellen is zo ouderwets. Wie gaat de uitkomsten van die toetsen beoordelen. Dat is een soort (sport)jury (vb.kunstschaatsen) met douze points voor Turkije of Marokko omdat ze zo heerlijk kunnen koken. Corruptie bij beoordeling van inhoud ligt altijd op de loer. To be or not be d.w.z. voor iedereen waarneembare feiten, zoals water is nat, daar gaat het om.
De integratie zal daarnaast nooit lukken bij mensen die hun diploma krijgen omdat ze verschijnen en niet om wat ze presteren. Er is al zo verschrikkelijk veel aan gedaan tegen enorme kosten en de resultaten- zijn niet om over naar huis te schrijven want dat kan je dan niet in het Nederlands.

gnor | 31-03-18 | 11:56

Natuurlijk is afschaffen van dubbel paspoort simpel en doeltreffend. Wij hebben maar om één reden die dubbele paspoorten en dat is omdat dit PvdA importstemvee anders niet voor de tweede kamer op Pvda kan stemmen. Dat het jouw misschien niet uitkomt omdat je mogelijk je lucratieve NL paspoort kwijtraakt... Tja, dat is een ander verhaal maar daarom is het afschaffen niet moeilijk..

moitambien | 31-03-18 | 12:45

Stel je voor. Alle Marokkaanse criminelen en ander onwelgevallig volk heeft plots geen dubbele nationaliteit. Nou daar ben je dan mooi klaar mee. Je kan ze niet uitzetten etc. Nee laat maar zoals het is. Overigens kan je van de Turkse nationaliteit ook geen afstand doen Umar. Maar ik wens je sterkte.

De Koreaanse Slet | 31-03-18 | 10:48 | 2

Je gaat er van uit dat deze criminelen dat alleen maar een NL paspoort nemen. Dat zal niet zo zijn. Op geen enkele manier voelen Marokkanen/Turken zich Nederlander. Daarom hebben ze het altijd over "Wij Marokkanen"/"Wij Turken" en nooit over "Wij Nederlanders"
Dus ze houden hun originele paspoort en zijn dan super makkelijk als ongewenst vreemdeling over de grens te zetten.

moitambien | 31-03-18 | 12:40

Alsof er nu wel criminelen met een dubbele nationaliteit worden uitgezet. Zelfs criminele illegalen zonder Nederlandse nationaliteit worden niet uitgezet.
Daarnaast ga je er vanuit dat iedereen bij de keuze voor nationaliteit de Nederlandse nationaliteit krijgt. Je kunt op zijn minst een aantal eisen stellen voor je iemand überhaupt de Nederlandse nationaliteit geeft. Het is een gunst die je moet verdienen, niet een recht.

Franker | 31-03-18 | 16:44
-weggejorist-
Rest In Privacy | 31-03-18 | 10:42 | 2

Er zijn heel veel mensen in NL ( en elders ) met dubbele paspoorten. Het probleem zit m vooral bij Turken en Marokkanen, waarbij een percentage Turken sinds Erdogan de weg kwijt zijn. Kortom, niet zozeer het dubbele paspoort is het probleem, het is vooral iets met de invloed vanuit 't buitenland wat het probleem is. In Nederland dien je dan als eerste eens de lange arm vanuit Ankara door org's als Diyanet ed aan te pakken. Of het financieren van Moskeeën, het versturen van preken etc etc. En begin eens de liberale moslims wat te ondersteunen, want daar zit de grootste strijd op dit moment, binnen de islam.

Chemokar | 31-03-18 | 10:36

Een Marokkaan met 1, 2, 3 of 4 paspoorten blijft gewoon een Marokkaan.

Oepsie1234 | 31-03-18 | 10:17

Helemaal mee eens: één nationaliteit, dat maakt alles een stuk overzichtelijker. Je bent of Turk of Nederlander. Je toekomst ligt òf in Turkije òf in Nederland. Geen gezeik meer over lange armen in Nederlandse instituties. En het maakt ook een einde aan het gezeur over dubbele loyaliteit. Stemrecht in één land en niet in twee landen met als uitkomst hier progressief stemmen en daar oerconservatief of zelfs fascistisch. Het maakt een einde aan hier de uitkering incasseren en tegelijk inkomen uit verzwegen bezit in het land van herkomst genieten. Bovenal zal het verdwijnen van het dubbele paspoort het onderlinge wantrouwen verminderen. Hetgeen alleen maar goed is voor de samenleving.

Angelica | 31-03-18 | 10:17

Je hoeft dubbele nationaliteit niet af te schaffen..... zolang geen van beide nationaliteiten maar Nederlandse is.

Oepsie1234 | 31-03-18 | 10:10 | 1

LOL

moitambien | 31-03-18 | 12:40

Ben het volledig met mevrouw Umar eens. Zoals wel vaker slaat zij de spijker recht op de kop. Ben alleen bang dat het ijdele hoop is. Verlies van nationaliteit geldt namelijk alleen voor allochtone nederlanders en niet voor anderen

De_Nette_Kater | 31-03-18 | 09:59

Zoals wel vaker volkomen eens met Ebru. Afschaffen en keuzes maken. Turk of Europeaan. Liefst kiezen ze dan voor Turkije wat mij betreft

Old_angry_dutch_man | 31-03-18 | 09:56

er zijn teveel hoge piepels in de nl die ook een dubbel paspoort hebben ,monaco ,usa ,uk zwitsers ,etc in dit land ,dus dat gaat niet door het intrekken.

pedro300 | 31-03-18 | 09:51

Ik denk dat het meer dan redelijk is als je zegt: vanaf tweede generatie hier geboren mag je op je 18de jaar kiezen welke nationaliteit je behoud.
die van je ouders geboorteland, of de Nederlandse.
Meer smaken zijn er niet.
Ik ben benieuwd waar de loyaliteit ligt van oa de nederturkjes.

Gerrit gordijnstok | 31-03-18 | 09:36 | 3

Nu gaat het maar door van generatie op generatie.
Waanzin natuurlijk.

Gerrit gordijnstok | 31-03-18 | 09:37

Gerrit
Klopt. Niet uit te leggen dat dit tot in lengte van dagen door blijft gaan.

Luchtbakfietser | 31-03-18 | 09:46

Wel, als kickboxers die hier geboren en getogen zijn , hier als voorbeeld kunnen dienen ; altijd de Makakse vlag bji wedstrijden. Hier geboren en getogen, door NL trainers getraind - ik snap niet hoe ze dat pikken - , en stank voor dank. Daar zwaaien ze met die vieze makakenvlag . ( Makak = apensoort + hoe Belgen marokkanen noemen , niet vanwege het uiterlijk maar karaktereigenschap = alles pikken wat ze zien )

Kim-Jung-Un | 31-03-18 | 10:04

Van Oef had gisteren rond een uur of 14:00 opeens acute honger en besloot de lokale Kebabzaak te bezoeken. De zaak wordt gerund door een klein vriendelijk mannetje met een Turks of Irakees uiterlijk. Van Oef vroeg, na de Kebabteller, waar het mannetje vandaan komt. Iesch Kurd. Aus Kurdistan. En hij tekende op een servetje de 4 landen, Turkije, Iran, Irak en Syrie waar die mannen over verdeeld zijn. Heel verhaal of dat Koerdengedoe. Komt er op neer dat deze mensen referenda kunnen aanvragen wat ze willen, ze krijgen geen eigen land. En dat is best wel klote.

van Oeffelen | 31-03-18 | 09:33

Mensen met een dubbele nationaliteit geen stempas meer toesturen, dat moet toch geregeld kunnen worden??
.
En deze reactie is ook prima:
James Lastig | 30-03-18 | 21:16
Merci James!!

Stoned Hengst | 31-03-18 | 09:13

De grip van Erdogan op de Turkse diaspora in W-Europa moet worden doorbroken. Veel West-Europese Turkse worstelen met hun dualistische identiteit en de lange arm uit Ankara. Laat onze regeringen hen dwingen een onvoorwaardelijke keuze te maken waar zij hun toekomst zien en maak een einde aan de "best of both worlds" mogelijkheid.

Luchtbakfietser | 31-03-18 | 08:37 | 2

Turkse-> Turken

Luchtbakfietser | 31-03-18 | 08:39

Zo is het!
Er moet een manier gevonden worden om de invloed van islamofascist Erdogan te verminderen, en dit is een hele sterke maatregel daarvoor.
Op langere termijn lijkt me het voor iedereen in dit land een betere situatie.
Morgen liefst al invoeren.

Gerrit gordijnstok | 31-03-18 | 09:24

Nog eenvoudiger: dubbele nationaliteit? Halve uitkering. Halve huurtoeslag. Halve zorgtoeslag, enzovoort. De andere helft haal je maar bij je andere overheid.

Kiwi45 | 31-03-18 | 08:35 | 3

Ja zo is het. Kiezen of delen.

frisenfruitig | 31-03-18 | 08:42

Juist , is met je A.O.W ook. Ga die 2 jaar maar in Spanje halen, of je dat ooit krijg zal ons een rotzorg zijn.En ik heb maar een paspoort, ben gewoon Nederlander.

gato | 31-03-18 | 08:55

Leuk idee, verfrissend!

De_Nette_Kater | 31-03-18 | 12:21

Ik heb het daar eens -nadat ik mijn ergernis uitte over vlaggenzwaaiende en brugblokkerende turken uitte- met een Turkse collega over gehad. Die vertelde mij lachend; dus jij wil dat ik mijn Turkse paspoort verscheur? Geen probleem vriend, morgen haal ik een nieuwe bij het consulaat. Jullie willen op papier dat ik geen turks staatsburger ben? kost wat moeite, maar als ik het daarna weer terug wil hebben.... ook geen probleem. Als wij turken jullie Hollanders kunnen naaien en het levert geld op, dan werkt de Turkse overheid altijd mee.

miff | 31-03-18 | 08:16 | 1

Dan dus maar andersom: het Nederlandse paspoort verscheuren. Zwaai zwaai!

Timide_Aso | 31-03-18 | 10:55

Van een nationaliteit en van een identiteit afkomen zijn 2 heel verschillende zaken.

Axelvon | 31-03-18 | 08:06

Goed plan. Je kunt, in beginsel, ook slechts maar met een vrouw getrouwd zijn. Het is gewoon een kwestie van kiezen: Willem-Alexander of Erdogan als staatshoofd.

Irnerius | 31-03-18 | 08:04

Niet zomaar de Nederlandse nationaliteit weggeven. Zeker niet aan iemand die al een nationaliteit heeft. Kiezen of kabelen!

Montesquieue | 31-03-18 | 07:45

Die dubbele nationaliteit is best wel handig voor ons. Alleen moeten we simpele regels stellen om de Nederlandse nationaliteit te kunnen afpakken. Dan kunnen we de negatieve elementen gemakkelijker uitzetten naar hun thuisland.
Ons probleem met vluchtelingen is vaak dat ze geen papieren hebben en hun thuisland ze niet wil terugnemen.

Leffe Blonde | 31-03-18 | 06:49 | 2

Dat is geen probleem. Diegene is in Nederland ongewenst en heeft in Nederland geen recht meer op wat dan ook. Geen uitkering, geen recht op voorzieningen, geen recht op meer dan de meest basale medische hulp. Hulp anders dan door de overheid wordt strafbaar. Jammer voor de Gutmenschen. Als het land ze niet meer wil hebben vlieg je ze er heen, doe de deur open en schop onder hun hol. De rest regelen ze daar maar. Bij onbekende herkomst wordt de kust van Afrika aangenomen. Ons probleem is dat ze hier zijn. Meer niet.

Frau Merkel | 31-03-18 | 08:37

De thuislanden zijn allang blij met Nederland als afvoer(k)anaal.

NE555 | 31-03-18 | 09:30

Begin er maar eens mee. Eens kijken wie er allemaal uit hun holletjes kruipen :)

VP732 | 31-03-18 | 06:07

Het nut van deze maatregel staat voor mij buiten kijf. Toch voelt het dubbel, omdat het weer the usual suspects zijn die het verpesten voor de rest. Maar ja, als de klok op één voor twaalf staat en fluwelen handschoenen niet werken, dan wordt het de hoogste tijd om een daad te stellen.

MickeyGouda | 31-03-18 | 05:21

Goed plan!
Je pakt Erdogan er ook mee, want al die turken hebben nu stemrecht hier en in Turkije, dus mijnheer de dictator heeft in beiden landen invloed. (geld natuurlijk ook voor Duistland)

Gerrit gordijnstok | 31-03-18 | 05:07 | 1

De invloed van Erdolf stoppen zal de hoofdreden zijn waarom de dubbele nationaliteit binnen afzienbare tijd wordt afgeschaft.

Gulliver | 31-03-18 | 05:12

1000% mee eens! laten kiezen die, en je zal zien waar de loyaliteit ligt.

Gerrit gordijnstok | 31-03-18 | 05:01 | 1

Als een nieuw woonland je veel geeft zul je ook offers moeten kunnen brengen voor dit land. Zo niet dan ben je niets meer dan een parasiet.

Gulliver | 31-03-18 | 05:16

Welk probleem wordt hiermee opgelost? Wordt een Turk die kiest voor het Nederlanderschap dan gelijk een goede Nederlander, zonder sympathie voor zijn eigen geboorteland? Een turk met een NL paspoort blijft in zijn hart nog steeds een Turk. Met een papiertje los je daar niets mee op. Net zoals Hollanders in het buitenland nog steeds Hollander zijn en in eigen 'Hollandse' dorpen gaan wonen. Je kan je eigen ik niet weghalen door een of ander papiertje.

Robbie..... | 31-03-18 | 04:37 | 7

Lees het stuk van Ebru even Robbie en kruip daarna bij je Braziliaanse in bed. Ze zal het wel koud hebben.

Gulliver | 31-03-18 | 05:09

Laten we eerst internationale 'liefde' afschaffen. De grootste onzin die er bestaat.

Luivend | 31-03-18 | 09:50

Je moet ook de Nederlandse nationaliteit niet zomaar verstrekken. Pas na minimaal 10 legaal in eigen onderhoud te hebben voorzien, geen criminele antecedenten en je 100% scharen achter onze cultuur (en ja dat betekend de islam afzweren).

Franker | 31-03-18 | 16:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Volstrekt mee ONEENS. Mijn vrouw is Braziliaan en Nederlandse. Ze is hier heen gekomen voor mij en moest NLse worden anders mag ze hier niet wonen. Een keuze voor Brazilië of Nederland is onmenselijk. Kiest voor Brazilië dan mag ze hier niet meer wonen bij mij en de kinderen. Kiest ze voor Nederland dan mag ze niet meer terug naar haar eigen land (bij een scheiding, of overlijden van mij). De keuze voor Nederland is niet gemaakt om hier lekker te leven op de kosten van de staat, maar voor de liefde. Ze heeft Nederland nog nooit een cent gekost. Omdat er een paar van die apen landen zijn, die het voor de goede weer verpesten, moet mijn vrouw daar ook maar weer onder lijden. Er wonen heel veel Brazilianen en nog zo veel meer andere nationaliteiten in NL waar je nooit wat over hoort en nooit problemen mee hebt. Maar omdat de Turken en Marokkanen er een zooitje van maken, moeten al die goede en nette mensen er weer onder lijden. Volstrekte waanzin. Wat doet mijn vrouw verkeerd ?? Waarom zou zij die onmogelijke keuze moeten maken ??

Robbie..... | 31-03-18 | 04:25 | 6

Met voldoende geld kan ze altijd weer in Nederland gaan wonen.

Nederland moet Brazilië zijn excuus.

Gulliver | 31-03-18 | 04:51

Je geeft het probleem zelf al aan, Robbie. Als ze van jou scheidt of jij sterft, dan wil ze hier blijkbaar niet meer zijn. En dat moeten wij een Nederlands paspoort geven?

BrabantsVerzet | 31-03-18 | 09:08

Gulliver, vergeet niet dat dit een zogenaamd gemengd huwelijk is waar kinderen uit zijn ontstaan, daar heb je (haast) geen problemen. Het zijn die Turken en Marokkanen die het voornamelijk voor anderen hebben verziekt. Hier geboren Turken en Marokkanen blijven automatisch de nationaliteit van hun ouders erbij krijgen, dat is fout! Maar in dit geval snap en voel ik precies wat @Robbie bedoelt, de liefde bindt haar hier in NL, maar een ander deel van haar hart zit in het het land van afkomst! De goeden moeten dus onder de kwaden lijden, denk eens aan die veel strengere MVV regels die Rita Verdonk er door heeft gedrukt, die kwamen er omdat er veel Turken en Marokkanen hoe partner (fok vlees) uit het land van afkomst haalden!

JI-HAAT | 31-03-18 | 10:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vind een dubbele nationaliteit helemaal GEEN probleem.
Zie zelfs voordelen, want wat ze niet hebben kan je ook niet afpakken.
Uitkeringen e.d. gewoon in verhouding brengen met wat ze ECHT via Apeldoorn belastingdiensten, echt hebben bijgedragen.
Indien te weinig: word het een lening of kunnen eigendommen als onderpand worden gebruikt.
Betreft zorgkosten: die reëele bijdragen liggen in het begin meer in bijv. Turkije als in Nederland.
Voor amandelen kan je hier, voor duurder terug naar Turkije..... na min. 25 jaren ECHTE meetbare belastingafdrachten en premiebijdragen krijgen ze hier volle zorg.
Dus de “zorggunst” groeit voor ze hier dan met het jaar, tot 25 jaren volledig.
Wel zo leuk en respectvol naar de Nederlandse Nederlanders die WEL hun hele leven lang hebben bijgedragen. En wij, het witte blanke christelijk/Joodse ras, WEL significant meer respect van ze verdienen (eisen) ook.
Verder een dubbele nationaliteit: een paar rimpels in de juridische of anderszins vijver en het Nederlandse paspoort voorgoed doormidden knippen, klaar...
3 strikes = standaard OUT.
Inclusief alle bloedverwanten. Dan kan je de door de politieke psychopaten (KAN het gewoon niet anders categoriseren) gekozen horrific belastingslavernij in honderden vormen voor de echte Nederlandse Nederlanders een stuk verminderen.
Zou tijd worden ook.
NU hebben die politici, onze volksvertegenwoordigers (die onze belangen optimaal horen te dienen, maar het nooit doen) wel een enorme schurft aan Nederlandse Nederlanders en minachten ze ons tot op hun politieke waardeloze publiekgeldverslaafde parasitaire botten.
NIKS “solidair”..... buitenlanders, immigranten, whatever... gewoon handen uit de mouwen en dokken, net als wij..... period.
En vluchtelingen (echte) tijdelijke opvang bieden tot hun habitat weer veilig is en terug.
Daar zitten geen Afrikanen bij..... dus toerist of wegwezen in visumplicht.
En het IS nu weer veilig, dankzij onze (eigenlijke) grootse partner Rusland, die WEL raad weet met het midden oosten.... maar die we schijnbaar MOETEN bashen, boycotten zelfs, omdat Poetin zijn centrale bank NIET in de klauwen van de Rothchild-familie heeft gezet.
(En die van ons WEL.......) En gelijk heeft Poetin.... maar dit ever terzijde......
En waar wij nog steeds de barbaarse Palestijnse totaaloplichters nog STEEDS in subsidies overeind houden, zodanig, dat een conflict ze meer opleveren als een oplossing, dus de oplossing komt er DAAR: nooit.
Want een oplossing leid er toe dat ze zonder subsidies ECHT moeten gaan “werken”, en dat woord staat niet in Arabische woordenboeken..... die generatie is er allang niet meer.

Katoentje | 31-03-18 | 04:20 | 1

Alhoewel jij het helemaal geen probleem vindt zijn er wel degelijk nadelen aan verbonden. Zo ontspringt vanwege een eenzijdig en niet wederkerig uitleveringsverdrag nogal eens een misdadiger met dubbel paspoort de dans.
In 2013, niet lang na het aantreden van kabinet Rutte II bleek dat de Nederlandse belastingbetaler voor 95 miljoen euro was opgelicht door inwoners in Bulgarije, dat door de EU met veel meer belastinggeld opgebracht door EU-burgers, gepaaid door de EU in 2007 daarin toetrad.
De hoofdverdachte in de Bulgaarse fraude, ene Mehmet K. runde een bureautje in Rotterdam van waaruit hij door valsheid in geschrifte en witwassen al geruime tijd de Nederlandse staat oplichtend door op grote schaal Bulgaren naar Nederland te laten vervoeren om ze met nep-adressen aan te melden bij diverse uitkeringsinstanties en ze onterecht kinderopvang, huurtoeslag en overige toeslagen te laten innen en na registratie weer met bussen liet terug vervoeren waar ze maandelijks een kleine vergoeding voor opstreken.
Als klap op de vuurpijl kreeg de gearresteerde hoofdverdachte van de miljoenenfraude dankzij een beslissing van een naïeve 'oetlul' bij justitie na zijn voorarrest, volop de gelegenheid om gebruikmakend van zijn Turkse paspoort zijn jarenlange celstraf te ontlopen door hem de kans te geven terug te keren naar zijn thuisland.
Voor de vorm werd hij op verzoek van justitie in Nederland wel gehoord op een politiebureau aldaar waarna hij na zijn verklaring weer kon vertrekken omdat hij ervan op de hoogte was dat Nederland toch geen overleveringsverdrag heeft met Turkije.
Anno 2018 heeft kabinet Rutte III nog steeds geen prioriteit om die eenzijdige uitleveringsverdragen te wijzigen.

drs.Nee | 31-03-18 | 06:07

helemaal mee eens.

Rene046 | 31-03-18 | 03:52

zoals mijn vader eens zei: de hele toko aan china verkopen.

newray | 31-03-18 | 02:55

Ik ben het er niet mee eens. Als ik morgen per ongeluk word doodgereden, dan wil m'n vrouw gewoon terug naar Brazilië. Dat wordt dan mooi lastig (ze heeft haar Braziliaanse nationaliteit immers al moeten afstaan). Ik vind het geen probleem om afstand te moeten doen van bepaalde uitkeringsrechten, maar het is mijns inziens principieel onrechtvaardig om iemands oorspronkelijke nationaliteit af te persen.

Bastiat | 31-03-18 | 02:30 | 4

Als ik de Ecuadoriaanse nationaliteit aan neem kan ik op den duur ook mijn Nederlandse nationaliteit verliezen. Waarom zou dat niet gelden voor buitenlanders die in Nederland komen wonen?

Gulliver | 31-03-18 | 04:16

Jouw vrouw is hier blijkbaar niet graag. Reden te meer om haar geen Nederlands paspoort te gunnen.

BrabantsVerzet | 31-03-18 | 09:10

Niemand noemt hier een argument (WTF!?)
Wie heeft het over "begraven"?
Nou en Gulliver? Geen argument - beide onrechtvaardig.
En Brabantse Downie kan niet lezen en gebruikt een drogreden, want mijn vrouw is hier heel graag. Haar Nederlandse paspoort is haar enige paspoort.

Bastiat | 01-04-18 | 05:14
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Papualist | 31-03-18 | 02:00
-weggejorist-
Papualist | 31-03-18 | 01:57 | 1

Als Oostenrijk wil weten of een Turk naast zijn Oostenrijkse paspoort ook een Turks paspoort heeft hebben ze de medewerking van Turkije nodig. En Turkije werkt niet mee. Dus wordt het praktisch een lastig verhaal. Turkije werkt ook niet mee met het verschaffen van Turkse 'sofinummers' aan Nederland i.v.m. fraude. Turkije is een schurkenstaat, een shithole waar nog steeds debiele Nederlanders voor een paar honderd Euro op vakantie gaan,

namensmijnhond | 31-03-18 | 01:38 | 6

Gelijk u heeft. Kudt.
Excuus.

RickyLaRue | 31-03-18 | 02:23

Nee hoor, dat wordt helemaal niet lastig. Bij niet meewerken van de schurkenstaat Turkije ga je er bij wet van uit dat iemand die daar vandaan komt een dubbel paspoort heeft tot het tegendeel bewezen is.

miff | 31-03-18 | 08:07

dat is de reden ,lekker goedkoop met cor en don naar een vreetschuur in Turkije ,en natuurlijk kleding van vlaggen materiaal kopen

geeratz8217 | 31-03-18 | 10:00
▼ 3 antwoorden verborgen

schiet ook niet op want dan kiest al het spul voor NL nationaliteit want graties geld en nooit werken. De bijstand durft ze ook niet aan het werk te zetten want das dieskriminasie

mmkk | 31-03-18 | 01:32 | 3

In de Gemeente Delft wordt een raadslid met vragen waarom Somaliërs niet worden verplicht tot het volgen van taallessen (wettelijk verplicht) door D66 uitgemaakt voor rascist.
D66 knuffelt liever Somaliërs dan de wet te volgen.
En over een paar jaar stellen ze vragen in de GemeenteRaad waarom Somaliërs in Delft nog steeds massaal (90%) in de bijstand zitten.

Jan Dribbel | 31-03-18 | 01:54

Onderwerp voor de roze plopkap!

Frau Merkel | 31-03-18 | 08:39

Dat je geen dubbele nationaliteit toestaat betekend niet dat je iedereen dan zomaar de Nederlandse nationaliteit moet geven. Je kunt daarvoor minstens wat eisen stellen zoals minimaal 10 jaar in eigen onderhoud voorzien hebben, de taal spreken, geen criminele antecedenten hebben en onze cultuur volledig en zonder voorbehoud aanvaarden en onderschrijven.

Franker | 31-03-18 | 16:52

Er zal een omslagpunt komen en dan moet een ieder gaan kiezen, to be islam or not to be islam.
Tenzij de islamieten ons qua aantallen overtreffen en dat is ook recent in Libanon gebeurt, ja dan wordt het een kopvod of een vieze baard.

Hallalieheliaal | 31-03-18 | 01:20 | 2

Omslagpunten zijn er iedere dag..... wil ik min anus met of zonder zeep schoon vegen....

Papualist | 31-03-18 | 01:26

Trouwens.

Elke “extreme” islamist die op zijn/haar feministische virtuele zeepkist voor de gristelijke kerk haar woord staat te verkondigen..... kom op zeg... Het Islamietje gevaar bestaat niet.Die gasten uit het midden oosten,of uit welk oosten zei ook vandaan komen weten al lang dat die zogenaamde islam net zoals elke geloofsovertuiging vanuit het verleden gedoemd is te mislukken.gewoon een paar generaties wachten,en er komt vanzelf wel weer een idiote levensovertuiging de hoek om kijken.
Groet:waar is mijn peniskoker.

Papualist | 31-03-18 | 01:40

Ik moet nog even wennen aan de volgorde van de reacties.

Ongeacht op welke plaats men geboren is,het is toch wel een beetje duidelijk dat iedereen zijn eigen leven heeft?

Ik denk toch niet dat iemand anders mijn leven moet gaan bepalen?
Naar mijn mening ben ik hier op deze aardbol,omdat mijn voorouders zeiden,
Dikke Fuck YOU.

Papualist | 31-03-18 | 01:18 | 6

Nee negerT, u bent op deze wereld omdat uw ouders elkaar lief vonden en u sneller was dan een paar miljoen andere zwemmers. Dat noemen we the survival of the fittest. De gedachte echter dat u uw eigen leven leidt in eem land als Nederland is een utopie. Hier wordt men (gewenst/ongewenst, doorstrepen naar keuze) geleefd. Als u echt eigen keuze zou willen, dan zou u bij het volk moeten gaan leven waar uw username op gebaseerd is of een ander volk diep in, bijvoorbeeld, de Amazone gaan leven. Verder is het leven en meedoen daaraan in de “First World” vrij rechtlijnig en zonder echte vrije keuze

Rene Freauger | 31-03-18 | 01:59

Zelfs diep in de Amazone of hoog in de Andes zal de Nederlandse belastingdienst je nog vijf jaar achtervolgen.

Gulliver | 31-03-18 | 02:13

Gulliver, Je bent te optimistisch, minstens 10 jaar , en ook voor je pensioenen, 4 keer per jaar je levend verklaren.
En dat is de EU, makkelijker kan het niet, je mag je overal vestigen, maar dat zeggen ze er niet bij, Trouwens ze weten al 8 jaar dat we belasting in Spanje betalen , iedere week weer die blauwe enveloppen, of doorgeven wat je wereldinkomen is.

gato | 31-03-18 | 09:24
▼ 3 antwoorden verborgen

België mag gevaarlijke jihadist niet uitzetten.
De reden? Hij loopt in zijn thuisland Marokko het risico te worden gefolterd en hem uitzetten is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is verbijsterd.
www.elsevierweekblad.nl/buitenland/ac...

drs.Nee | 31-03-18 | 01:23

"Het Verenigd Koninkrijk kan opeens wel een paspoort intrekken."

Nou, dat is niet "opeens", hoor. Vorig jaar augustus of september kon je het bericht al lezen dat de UK van 150 Britse ISers collectief de Britse nationaliteit had afgepakt. Ook Nederland kan het; ergens in oktober dacht ik, verscheen toen demissionair minister Stef Blok op tv met de mededeling dat hij bij 4 Syriëgangers de Nederlandse nationaliteit had afgenomen.

Het kán dus allemaal wel, geheel wettelijk en rechtsstatelijk. De grote vraag is alleen waarom de regering dat nog steeds niet met al die ISers - ca 180 - heeft gedaan. Had al jaren geleden gebeurd moeten zijn.

Dr_Johnson | 31-03-18 | 12:55

Absoluut houden, maar uitsluiten van publieke functies. Met twee nationaliteiten kan je iemand gewoon uitzetten zonder dat hij/zij statenloos is. Het is allemaal zo makkelijk.

Bokito ergo sum | 31-03-18 | 00:55 | 3

Ja maar dat is discriminatie: geboren Nederlanders die geen dubbele nationaliteit hebben kunnen het Nederlanderschap niet verliezen, en dat is niet eerlijk. Nee, dat verzin ik niet, het wordt vaak als argument tegen jouw voorstel genoemd.

Overigens ben ik ook voor het behoud van de dubbele nationaliteit. Pak eerst die andere zaken maar eens aan: taaleisen, inburgering, en boven alles perspectief op structureel werk voordat we ook maar beginnen te denken aan naturalisatie.

En dat gemiep van Ebru over de AOW? Ophouden daarmee. De AOW is een pensioen, en Turken moeten daarvan kunnen genieten in Turkije als ze dat willen. Ik zelf wil namelijk ook eventueel mijn avondjaren in een ander land doorbrengen zonder op die AOW gekort te worden. En wie hier 50 jaar gewoond en als het goed is gewerkt heeft, die heeft nu eenmaal recht op AOW. Ook ben ik niet tegen het aanvullen van een AOW met gat tot bijstandsniveau... zolang daar maar dezelfde voorwaarden als echte bijstand aan hangen. En dan moet men wel in Nederland blijven. Wat dat betreft werkt het huidige systeem niet zo slecht.

Muxje | 31-03-18 | 01:29

Sorry muxje, hier zit je echt fout. Als je na een bepaalde tijd het paspoort niet verlengt als onderdaan wonende in het buitenland, kun je zeker je NL identiteit verliezen. Onze overheid schrijft je dan namelijk gewoon uit/af

Rene Freauger | 31-03-18 | 01:45

Klopt

Gulliver | 31-03-18 | 04:18

Nu heb ik ook twee nationaliteiten, de Nederlandse en de Britse. Moet ik dan ook kiezen? En, als ik eerlijk ben dan zou ik de Britse nationaliteit houden. Die maakt het makkelijker om aan de eussr te ontsnappen want het is eenvoudiger naar het VK, Canada, Australië nieuw Zeeland te verkassen...

Retepsteeltje | 31-03-18 | 00:44 | 6

Snap je niet wat kalk roept dan? Repelsteeltje is gewoon een bitch die op de rug gaat liggen als de keuze lastig wordt. Henkie hierboven is normaliter in het hoofdje een Nederlander.. maar als het lastig wordt.. dan toch maar een Brit. Nou, ga lekker met May naar het eiland en zoek het daar uit. Echte Nederlanders komen vanzelf bovendrijven (als Briton kun je gewoon afstand nemen van je paspoort he)

Rene Freauger | 31-03-18 | 01:28

@Lupus: het is altijd goed om opties te hebben. Ik kan zelf ook vrij makkelijk aan een Brits paspoort komen met behoud van het Nederlanderschap, en ik denk dat ik daar maar eens werk van ga maken.

Muxje | 31-03-18 | 01:32

Wat een bijzondere reacties. Enfin, ik ben mij ervan bewust dat ik een van beide kan opgeven, maar ik doe dat niet,niet vrijwillig iig. De oorsprong van m'n Britse nationaliteit ligt overigens bij m'n grootvader die Engelandvaarder was. Dienst nam in het Britse leger en onderscheiden dat leger verliet, met een dubbele nationaliteit....

Retepsteeltje | 31-03-18 | 10:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Vergeet niet de rechtsongelijkheid als je 2 eu paspoorten hebt want dan heb je twee stemmen voor het Europees parlement. (nietwaar ollengren)

Ben Hetzat | 31-03-18 | 00:39 | 2

In Duitsland niet, hier moet je tekenen dat je in nederland niet stemt voor europa als je dat in duitsland doet. Hoever dat gecontroleerd wordt weet ik niet.

jan huppeldepup | 31-03-18 | 01:21

Sterker nog, in Groot-Brittannië wordt niet eens een legitimatiebewijs vereist en dus ook nooit gevraagd in het stembureau. Een stem uitbrengen gebeurt met een stempas verzonden aan een desbetreffend adres. Dat is voldoende.
In tegenstelling tot Nederland is dit Britse systeem zeer fraudegevoelig.

drs.Nee | 31-03-18 | 02:02

Die laatste alinea getuigt van weinig visie. The Sjermans maken geen uitzonderingen wanneer het er echt om gaat.
Het is een natuurlijk proces hier in het noorden, argumenten tellen dan niet, alleen je bloedje.
Daar ben ik het uiteraard niet mee eens. Maarja, realiteit he!

Ongeblustekalk | 31-03-18 | 00:24

En steeds maar weer diezelfde zinloze discussie omtrent nationaliteiten. Wat te doen met kinderen van expats die door geboorte uit Nederlandse ouders automatisch het Nederlandse staatsburgerschap hebben, maar vanwege het feit dat hun wieg in pak ‘em beet New York of Granada stond, eveneens de nationaliteit van dat land krijgen? Drie jaar later groeit zo’n kind deels verder op in Venezuela, Borneo of Kenia en verhuist vanaf z’n zevende naar Nederland om daar semi-permanent te blijven. De ervaringen, herinneringen en voorliefdes haal je echt niet uit een mens, die twee nationaliteiten zeggen niets nul nada komma zero over loyaliteit. Zelf voel ik me meer Nederlands dan Amerikaans, vooral omdat ik het grootste deel van mijn volwassen leven hier heb doorgebracht, maar mijn Amerikaanse rechten die ik ook heb gekregen, opgeven? Mwah, geef me één goede reden.

andalucia | 31-03-18 | 00:21 | 11

@andalucia
Je laatste opmerking is toch het hele punt? Waarom zou je ook je verworven rechten opgen? Je zou wel gek zijn. Is toch prima gevoel? Biedt waarschijlijk voordelen. Wie weet niet op korte termijn, maar dan wellicht mocht je het een keer nodig hebben. Als er geen misbruik van wordt gemaakt, dan no problem. Gevalletje hier, gevalletje daar. Niemand die zich er zorgen om maakt. Maar een stap daarvoor zit de crux. Een land is toch niet verplicht om iemand een paspoort te geven? En dat lijkt hier wel de redenatie te zijn. Ik heb meermalen die keuze zelf ook moeten maken. Sterker nog, mijn kinderen zijn in het buitenland geboren. Dubbele nationaliteit? Waarom? Als je frans wil zijn, dan schrijf je je hier uit, en schrijf je je daar in. Iedereen happy. Als je niet uitgeschreven bent, kan je ook niet ingeschreven worden. Dat geldt voor de meerderheid, waarom niet voor iedereen?

NordicSpirit | 31-03-18 | 03:17

Het hebben van een nationaliteit geeft rechten. Dat is waarom dit een punt is. Het gevoel is daar zoals je beschrijft. Maakt niets uit. Je voelt verbondenheid met spanje, maar je kan toch nederlander zijn? Het feit dat je nationaliteit nederlander is wil niet zeggen dat je geen verbondenheid meer kan hebben met Spanje. Een tweede paspoort voegt niets toe aan je gevoel voor een bepaald land. Het hebben van slechts 1 passpoort maakt wel dat je niet overal kunt stemmen etc. Er is nog nooit iemand geslaagd om overtuigend uit te leggen waarom meerdere nationaliteiten logisch zijn.

NordicSpirit | 31-03-18 | 03:19

Daar ben ik ook bang voor, mijn kleinkinderen in Spanje geboren,. Gebeurd er wat, kan ik ze niet meenemen naar Nederland, maar mijn dochter zegt, Spanje geeft geen twee paspoorten. Nou snap ik dat niet, want mijn schoonzoon heeft er ook twee, een uit Uruqua en een uit Spanje.

gato | 31-03-18 | 09:30
▼ 8 antwoorden verborgen

Mijn Turkse buurjongen.

Zit nu bijna 1 jaar met vrouw en 2 jonge kinderen in Istanbul.
Toen ik hem vroeg als hij kritiek zal geven op de president van dat kut land,
zei hij,dat men beter zijn/haar mond dicht zou kunnen houden.
Wanneer komt mijn in Nederland geboren Turkse buurjongen terug,ik mis hem.

Papualist | 31-03-18 | 00:16

Dubbele nationaliteit betekent blijkbaar ook dat turken ook in/voor Turkije mogen stemmen.
Stel dat Turkije (God verhoede het) bij de eu zou komen, dan zouden de turken, via landelijke verkiezingen, met hun twee keer stemmen meer invloed op eu-beleid hebben dan wij, de autochtone bevolking !!!!

Kijkeensaan | 31-03-18 | 00:15

Het softe, slappe en deugende West Europa. Gebukt onder de schuld van de 2e WO, de 1e WO, de Slavernij, de val van het Ottomaanse Rijk, schuld aan dat zij wit zijn, schuld aan het klimaat, schuld aan de zij uberhaupt bestaan. Zoveel schuld kan geen mens aan en dus capituleert West Europa en buigt al decennia lang het hoofd en zegt sla dan sla dan. Wij keren u ook de andere wang toe. Dubbele nationaliteit, is er daar een van. Mensenrechten, VN, Europese Hof, activisten, witte deugende, allen weten hoe zij het aan moeten pakken. Schuld, racisme, fascisme, slavenhandel, klimaat en wij, de softe, slappe bestuurders buigen weer van oudsher. Wanneer stopt West Europa hier eens mee en stelt zich weer op als een volwassene, die zich niet laat manipuleren en betichten van allerlei zwakzinnige schuldvragen.

De Evangelist | 31-03-18 | 00:07 | 1

Het is niet "wit", maar "blank". U bent toch geen SWJeetje?

BrabantsVerzet | 31-03-18 | 09:17

Helemaal met Ebru eens. Ten eerste, als je in Nederland wilt wonen kies je voor Nederland. Ten tweede, je spreekt de taal. Ten derde, je respecteert de gebruiken en normen en waarden van het land waar je wilt wonen. Nederland is zo slap hierin geworden. De gastarbeiders kwamen hier om te werken om daarna weer naar het land van herkomst te gaan. Vandaar gastarbeider.... In plaats daarvan zijn de meeste al generaties lang hier. Genieten van gratis uitkering. Maar nog steeds een Turkse Nederlander. Heeft iemand nog gehoord van een Chinese Nederlander? Een Duitse Nederlander? Nee, die heten Nederlander met een afkomst, maar wel volledig geïntegreerd.

Lappedonsje | 31-03-18 | 00:05 | 3

Welke taal? Engels, fries, Nederlands allemaal officiële talen.

paulpils | 31-03-18 | 09:13

@paulpils Ik bedoel dat je de taal spreekt van het land waar je wilt wonen. Is dat Polen dan is dat Pools en blijf je bv niet drie generaties je eigen taal brabbelen.

Lappedonsje | 31-03-18 | 09:42

@paulpils; er zijn maar 2 officiële talen in Nederland; Nederlands en Fries. Waarbij de eerste de officiële voertaal is. Als de derde generatie die nog niet beheerst, ontbreekt het aan iedere wil om te integreren en dien je ook geen Nederlandse nationaliteit te krijgen.

Franker | 31-03-18 | 17:05

Ach mensen. Ik wil ook niet hypocriet zijn. Ben ik trots om een Nederlander te zijn? Nee allang niet meer. Ik zou geen soldaat van oranje willen zijn. Het is kennelijk "fout" om te streven naar iets met gemeenschappelijke kenmerken.

knutsel_ | 31-03-18 | 00:02

OT. Zag op rtlZ een docu voorbij komen die de boze witte Amerikaan heet. Wat een domme vertaalfout, white moet blank zijn.

BozePaarseMan | 31-03-18 | 00:01 | 2
-weggejorist-
Lars030 | 31-03-18 | 01:10

Nog even en de policor daar eist dat je zegt "none native American".

BrabantsVerzet | 31-03-18 | 09:19

En ja hoor, het dubbele paspoort. Hebben we het nog maar pas miljoenmiljard keer over gehad.

Baron Clappique | 30-03-18 | 23:47 | 1

Helemaal mee eens: nu maar gewoon eens echt doorvoeren! Hear hear!

VP732 | 31-03-18 | 06:12

Pfff. Ken ook zo’n Turk met 2 paspoorten. Wil al jaren stoppen met werken en terug naar Turkije, maar hij moet eerst nog volledig afgekeurd worden zodat de uitkering is veilig gesteld. Als hij het ooit voor elkaar krijgt is hij nog de zelfde week foetsie. Je kunt overigens nog steeds geen gesprek met hem voeren, ondanks dat hij al meer dan 30 jaar hier bivakkeert.

Eagle0511 | 30-03-18 | 23:46

Oh lieve Ebru, de Nederlandse staat doet er heel hard aan mee. Sybil kreeg vorig jaar een brief van de gemeente Amsterdam geadresseerd in het Turks (jaja) aan haar of ze mee wilde doen aan een onderzoek van allochtone vrouwen. Nou als je mijn vrouw zwaar wil beledigen dan moet je dat dus doen. Ze las de brief, keek mij zwijgend aan, zette de shredder aan en die brief verdween meteen. Enige wat ze toen zei: "Rukkers" (roekers. Ghehe). maw zij haat deze rommel. Ze is Nederlands en voelt zich na 28 jaar Nederlands en is er trots op en ja toen Erdo nog niet aan de macht was, was het makkelijk voor haar om haar Turks staatsburgerschap op te zeggen. Maw niet verlengen. En ze vindt het nog steeds mooi als ze naar exotische landen gaat en haar rode Nederlandse paspoort laat zien want ze heeft nog nooit problemen gehad. Behalve Israel. Als je een Israelische stempel hebt kom je niet binnen in Iran of S.A. dus geven die Israeliers haar een a4-tje met een stempel zodat het niet zichtbaar is in haar paspoort. Hey! Moses is Moses but business is business. Gotta love these chaps!

Basil Fawlty | 30-03-18 | 23:44 | 16

@drs.nee
Je bent duidelijk niet bekend met de gebruiken daar. Nee is ja en ja is nee. Het feit dat wij en ook ik netjes in de rij gaan staan is omdat wij beleefd en niet hondsbrutaal zijn en ook nog eens geen Turks spreken. Wat zij doet is gewoon bluffen en het lukt haar keer op keer. Daarnaast koop je je visum tegenwoordig gewoon online en is voor 3 maanden geldig. Overigens schiet mij net te binnen heeft ze tegenwoordig een of andere priority kaart waarmee je niet hoeft te wachten. Have a nice day!

Basil Fawlty | 31-03-18 | 10:42

Basil Fawlty | 31-03-18 | 10:42

Wij Nederlanders zijn anders ook best een fraai volkje hoor, qua queueing. Nog een zaterdagmiddag-anekdote: ik arriveerde eens met enkele tientallen Nederlandse ambtenaren (denk aan jonge Kajsa's in broekpak) bij een bushalte in Canada (= Gemenebest, dus queue), alwaar een handvol kwieke oudere dames die op de bus stonden te wachten zich reeds in een keurig rijtje had opgesteld. U kunt het vervolg vast raden: zodra de bus precies ter hoogte van de queue halt hield en de deur open ging werden alle oude vrouwtjes pardoes aan de kant gedrukt door de geroutineerde ellebogen van een ongeduldige horde keurige mantelpakjes alsof het een wedstrijdje dameshockey was. Geen 'first come, first served', gewoon 'first in, first out'. En dan eenmaal gezeten ook nog denken hoffelijk te zijn door de reeds ingenomen zitplaats aan te bieden aan zo'n inmiddels wat nors kijkend dametje, en vervolgens niet begrijpen waarom dat aanbod resoluut wordt afgeslagen.

Het liefst zien wij dat alle anderen ordelijk in de rij gaan en blijven staan, zodat we zelf kunnen proberen voor te dringen met een sneeuwvlok-smoesje of geveinsde naïviteit op Oscar-niveau. Wij klagen over graaiende Russen bij het buffet in de 'all-inclusive resorts' van Turkse badplaatsen, wellicht juist omdat wij dat soort gedrag zo goed herkennen. Het modale Nederlandse gezinnetje was gewoon net wat eerder welvarend en vrij genoeg om in goedkope verre landen op vakantie te gaan dan de nouveau riche uit Rusland of China, en heeft daardoor iets eerder geleerd zich niet al te onfatsoenlijk te gedragen in het buitenland. Maar we vinden het kennelijk verdomd lekker om onszelf als representanten van een superieure beschaving te zien. Leuk onderwerp om met onze mede-EU-burgers uit de Spaanse en Griekse badplaatsjes en eilandjes te bespreken.

OverdaanDerOnderheid | 31-03-18 | 17:21

OverdaanDerOnderheid | 31-03-18 | 17:21
Mooie anekdote/herinneringen en oh zo waar ("fifo" ghehehe).

Basil Fawlty | 31-03-18 | 22:13
▼ 13 antwoorden verborgen

Eens.

J. Jarig | 30-03-18 | 23:42 | 1

. Sorry joris aub verwijderen. Tx!

Basil Fawlty | 31-03-18 | 00:23

Op de Nederlandse vlag behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht.
Je bent Nederlander of je bent het niet. Houd u aan het vlaggenprotocol Ebru.

paulpils | 30-03-18 | 23:40 | 1

@vlag: binnenkort komt er in de bovenhoek van het rode gedeelte, aan de kant van de vlaggenstok, een witte halve maan met een witte ster.

bisbisbis | 31-03-18 | 01:13

Ik woon al 10 jaar in Frankrijk; geld in Nederland als allochtoon omdat mijn moeder (met Nederlandse nationaliteit) in Duitsland is geboren en zodra ik de Franse nationaliteit aanvraag, verlies ik de Nederlandse.
En nou jullie weer!

De Droit | 30-03-18 | 23:35 | 4

Zo is het maar net.
Een haatimam daar weten de autoriteiten, politici, geen raad mee maar de oorspronkelijke bevolking dwars zitten dat lukt ze goed.

Jan Dribbel | 30-03-18 | 23:40

Waarom kan een Marokkaan of Turk in Nederland wel een dubbele nationaliteit hebben maar een Nederlander niet? Discuss.....

De Droit | 30-03-18 | 23:40

Omdat het heel krom geregeld is, zie hier www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nede... . Nederland is een paradijs voor buitenlanders. Als u of ik vertrekken ben je alles kwijt. Sls wij later terug willen komen, mag je in de rij gaan staan van spijt emigrant en tellen er hele andere en mindere voorwaarde voor je, zelfs al heb je een Syrisch paspoort.

toetanchamon | 30-03-18 | 23:57
▼ 1 antwoord verborgen

1 of meerdere nationaliteiten, who gives a fuck. Maar niet uit meerdere handen eten.

gebruikesrnaam | 30-03-18 | 23:29 | 1

Ja, en dat kan dus niet alletwee he... Dus je moet kiezen ... meer nationaliteiten OK? Dan ook uit meerdere handen eten. Niet uit meerdere handen eten? Dan 1 nationaliteit. Jouw redenatie is het probleem!

NordicSpirit | 30-03-18 | 23:40

Ebru wie?

gebruikesrnaam | 30-03-18 | 23:25

Zet er een dubbele uitkering tegenover.

oorwormpie | 30-03-18 | 23:08

Voor de meeste landen levert een dubbele nationaliteit geen problemen op. Hoe anders is dit voor Nederlanders van Turkse komaf, een meerderheid blijft politiek verbonden met het moederland. Erdogan wijst hen voortdurend op hun Turkse identiteit en stelt dat integratie onwenselijk is.
Voor 1e generatie is dubbel paspoort acceptabel, vanaf 2e generatie zou dit naar mijn mening moeten worden beindigd.

Luchtbakfietser | 30-03-18 | 23:03 | 6

1ste generatie, 2de generatie. Aleen in NL zijn we zo dom. Wie heeft nu geregeld dat we dit normaal vinden? Spanje, Frankrijk, Ossternijk ... 1 nationaliteit! Alleen wij in NL niet. Dat geeft problemen. Ikzelf heb jaren in het buitenland gewoond, en altijd nederlander gebleven, maar nooit lokaal aldaar die nationaliteit gekregen (of gevraagd). Prima. Ik mocht daar dus ook niet stemmen, ook geen uitkering etc.

NordicSpirit | 30-03-18 | 23:42

Nordicspirit
Is historisch zo ontstaan. Als de politieke wil aanwezig is, moet ook ons land hier een einde aan kunnen worden gemaakt. Duitsland heeft bij mijn weten ook lange tijd slechts een nationaliteit voor Duitsers van Turkse komaf geaccepteerd.

Luchtbakfietser | 30-03-18 | 23:52

Dat is een goed idee. Alleen een dubbel paspoort voor de eerste generatie. De kinderen krijgen er maar één.

BrabantsVerzet | 31-03-18 | 09:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat van Ebru leest altijd lekker.

MeReet | 30-03-18 | 23:01

Afschaffen nu. Dubbele nationaliteit bestaat niet.

CherJW | 30-03-18 | 23:00 | 1

made on earth does

gebruikesrnaam | 30-03-18 | 23:26

Jan-Joris-Jaap-Joop | 30-03-18 | 22:52
Ik mag dood? Na u.

Rest In Privacy | 30-03-18 | 22:56 | 2

Jij gaat dood! Zo simpel is het. Hoe oud ben jij?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 30-03-18 | 22:58

hoe oud ben jij? zeg maar u!

gebruikesrnaam | 30-03-18 | 23:30

Zijn de reaguurders naar bed, of zijn ze naar de SBS6 klok aan het kijken.
Goed zo, dan heb ik een vilein voorstel:
Alle Turken verplicht snorloos door het leven.

Jan Dribbel | 30-03-18 | 22:53 | 2

ook de vrouwen?

Glasgow Argus | 30-03-18 | 22:57

Ik discrimineer nooit als het om turken gaat.

Jan Dribbel | 30-03-18 | 22:58

Het lot van de Koerden of de Turken interesseert mij geen reet. Laat ze elkaar daar maar uitdunnen. Nou ja, af en toe kan een journalist er even heen om te informeren hoe het gaat, in termen van body-count. Maar dat is dan gewoon om er even een programma'tje mee te vullen.

Rest In Privacy | 30-03-18 | 22:41 | 1

Nou ja en jouw mening interesseert mij dan weer geen reet. Ook jij mag dood want dat gaat hoe dan ook toch ooit al gebeuren. Ubru is flink en Nederlands. Wat ben jij?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 30-03-18 | 22:52

Zou wel eens willen zien als Turkije in een flinke oorlog verzeild raakt met bijvoorbeeld Rusland en Iran en ze alle dienstplichtigen in Europa oproept. Hoeveel van die Turken dan ineens WEL van hun paspoort af willen. (Turkse bedoel ik dan)

miko | 30-03-18 | 22:38

De geschiedenis heeft immers aangetoond dat als de Oostenrijkers iets willen, de Duitsers volgen en de rest van Europa capituleert. Het is even een uitdaging maar het zou best aardig zijn als we deze eeuw een bombardement op Rotterdam weten te voorkomen.

Dan wel weer mooi dat de Godwin vast in het hoofdartikel staat. Scheelt weer comments kijken.

Rene Freauger | 30-03-18 | 22:31

Het is natuurlijk echt van de pot gerukt dat dubbele paspoorters ook in de 2e kamer mogen zitten. Deze mensen bewijzen met hun 2 paspoorten dat ze 2 loyaliteiten hebben en dat kan voor deze baan niet. Ieder argument voor een zogenaamde loyaliteit aan NL is immers ook een geldig argument voor hun loyaliteit aan dat andere paspoort.

moitambien | 30-03-18 | 22:28 | 2

Prima dat mag U natuurlijk vinden.
Maar hoe gaan we dat dan regelen?
Is geen meerderheid voor.
Sterker nog, onze kamervoorzitter met 2 paspoorten is unaniem weer verkozen.
Omdat ze het, volgens de mensen die er toe doen, prima doet.
Vertel dan eens hoe dan?
U leeft in een zelfde soort schisma als gekke Greet, het moet allemaal anders maar men weet niet hoe en de "oplossingen" zijn ook onmogelijk.

Berbaar | 30-03-18 | 22:54

@ Berbaar. Op dit moment hebben we nog de belachelijke regel dat 2 paspoorten mogen. Dus zitten we met een voorzitter wiens loyaliteit bewezen onduidelijk is. We worden dus letterlijk geregeerd door buitenlanders die laten zien in ieder geval nòg een andere loyaliteit dan voor NL te hebben. Dit is een zeer onwenselijke situatie, voortgekomen uit de opgedrongen extreem schadelijke multiculti. (Lees PvdA stemvee import)
-
Dit regelen is helemaal niet moeilijk. Geen dubbele paspoorten meer in NL. Daar was tot voor kort nog geen politieke wil voor ivm Links Stemvee import Nu dit stemvee import zo schadelijk blijkt te zijn dat het Links stemmen gaat kosten èn het stemvee import ook nog eens eigen partijen gaat oprichten zal er binnenkort ook geen steun meer zijn voor dubbele paspoorten... Niet voor niets dat de discussie hierover nu ineens zijn kop opsteekt... Ik ben overtuigd dat dubbele paspoorten hun langste tijd hebben gehad en terecht!

moitambien | 31-03-18 | 02:22

Ik bezit 2 nationaliteiten. Bij mijn naturalisatie naar Nederlander vroeg ik waar ik kon aangeven dat ik afstand wilde doen van mijn oorspronkelijke nationaliteit.
Hiervoor moest ik via de ambassade een verzoek indienen. Ik heb gekozen VOOR het Nederlanderschap, niet TEGEN mijn oorspronkelijke nationaliteit. Was is die automatisch kwijtgeraakt, geen probleem. Maar bewust verzoeken om afstand te doen van mijn oorspronkelijke is als mijn afkomst verloochenen, dat doet ik niet.

Skunk57 | 30-03-18 | 22:25 | 5

Andersom is het wel zo. Als u een andere nationaliteit dan de Nederlandse aanneemt, door naturalisatie, dan verliest u automatisch uw Nederlanderschap.

El_Embajador | 30-03-18 | 22:32

Oorlog in zn oorspronkelijke land? Of oorlog hier? Oorlog waarin zn eerste land in een coalitoe vecht met NL, of eentje waarin zijn eerste land knokt tegen ons land?

Rene Freauger | 30-03-18 | 22:32

Knutsel; Oorlog is natuurlijk niet iets als een potje voetbal, waarbij je voor iemand bent.
Ik zou echter wel voor mijn vrijheid in Nederland vechten, ook al wil dat zeggen dat ik tegen mijn oude moederland moet strijden. Stel nu eens dat ik voor een andere vrouw zou kiezen, dan ga ik voor haar, toch kan ik mijn eerdere relatie niet uitvlakken, ook al deel ik het bed niet meer met haar.

Skunk57 | 31-03-18 | 10:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe moeilijk is het? Als je hier wil wonen kies je voor de NL-nationaliteit. Wil je dat niet, dan oprotten na, bv., vijf jaar.

Het is voor sommigen moeilijk om afstand te nemen van hun nationaliteit omdat de overheid niet meewerkt (Turken en Marokkanen bijvoorbeeld), maar wat hebben wij daar mee te maken?

Wil jij je Turkse of Marokkaanse nationaliteit behouden (ook al verbiedt je homiehomieland het op te geven), dan mag je gratis opzouten naar je primitieve kutland. Wat hebben wij te maken met regelgeving uit apenlanden? Uhh, sorry, bedoelde niet apenlanden, maar de meest vooruitstrevende 'culturen' op aarde, met hun miljoenmiljard Nobelprijswinnaars.

Klaar. Gewoon kiezen en als dat je dat niet wilt of kunt - opzouten. Regel het maar met Erdo of Hassan de 13e.

Ichneumonidae | 30-03-18 | 22:18 | 2

Het is de plofkop Mohammed VI die zijn afval hier loost.

Nelis SplitBloes | 30-03-18 | 22:23

De Turkse overheid kan niemand in Europa verplichten "Turks" te blijven.
Zoals te zien is in de link van Ebru naar Trouw, over Oostenrijkse Turken die mogelijk 2 paspoorten hebben. Omdat Oostenrijk dat verbiedt, zijn dat er relatief weinig; slechts 18.500 van de 95.000. Het ging daarbij om 95.000 Oostenrijkse Turken die hadden gestemd bij Turkse verkiezingen, iets dat alleen kan als ze een Turks paspoort hebben.

Zoals bijna alle problemen in Nederland, is ook het probleem van het dubbele paspoort een politieke keuze. Schaf het af en landen als Turkije en Marokko kunnen niks anders doen dan mokkend akkoord gaan. Dat zou de vrijheid van goedwillende Turken en Marokkanen in NL aanzienlijk verbeteren. En belangrijker; we zouden meer eisen aan dat Nederlandse paspoort moeten stellen. Wie daar niet aan voldoet krijgt het niet, en kan wieberen.

Echt, de VN-gedachte dat alle democratische landen een plicht hebben om zichzelf te vernietigen, is achterhaald. Ook democratische landen hebben wel degelijk het recht om zichzelf leefbaar te houden. En anders moeten we de VN gewoon maar eens wat vaker links laten liggen.

Dandruff | 30-03-18 | 23:12

Helemaal mee ens Ebru. Prima bijdrage weer.

BozePaarseMan | 30-03-18 | 22:15

Een dubbele nationaliteit is voor de gemiddelde turk in Nederland hetzelfde als de turkse nationaliteit met een permanent uitkeringstoeristenvisum dat recht geeft op gratis geld. Wie hier iets anders beweert heeft teveel verkeerde broodjes doner gegeten.

De Briemusketier | 30-03-18 | 22:14 | 1

Dubbel paspoort, is/was toch eigenlijk, soort van bedoeld, dat je nog gewoon lekker zonder problemen naar je eigen land kon terugkeren.
Waarom is het nu niet zo, dat als je onzin/hoe je het ook noemen wilt, uitspookt, dat je gewoon lekker terug gemieterd kan worden naar je eigen land?
Waarom hebben mensen een dubbel paspoort?
Waarom is het niet kiezen?
Als al die mensen, die een dubbel paspoort hebben, en zich zwaar misdragen, uitgezet zouden worden. Moet je eens kijken, wat dat zou schelen. Qua overlast. Voornamelijk grote steden.
Hebben we alsnog natuurlijk de blanke criminelen. Want die bestaan ook. Maar hoeveel narigheid zou het schelen? Hoop dat dat Planbureau daar eens onderzoek naar doet. Ipv iedereen is zoooooo gelukkig in Nederland, paar items geleden.

sunshine&rain | 30-03-18 | 22:45

Ebru geeft zelf al aan waarom deze modus niet werkt. Hoor hetzelfde verhaal van andere Turken ook. Je kunt je altijd weer Turkse burger worden nadat je afstand hebt gedaan van. Mensen die uit landen komen die aan nageslacht dat hier geboren wordt paspoorten willen verstrekken, moeten daarom nooit in aanmerking kunnen komen voor een Nederlands paspoort.

Je gaat maar lekker om de zoveel tijd een verlenging van verblijf aanvragen. Mooie manier om van criminelen, proleten, fraudeurseen andere deugnieten af te komen. Geeft je land van herkomst geen inzicht in je bezittingen daar dan kom je ook niet in aanmerking voor kinderbijslag, AOW of wat dan ook. De werkende Nederlander looptsinds 2000 al meer dan 15% achter in de knip, vergeleken met de economische groei.

Misschien kan aan die groep ook eens gedacht worden. Werken is in dit land zo'n beetje verworden tot een psychische aandoening. Misschien een topic voor de DSM VII.

netniet | 30-03-18 | 22:10

Gewoon Turkije die uitkeringen/subsidies/AOW laten betalen dan, als je de geldkraan dichtdraait willen ze wel hoor.

Papierversnipperaar | 30-03-18 | 22:08

Laten we vooral het voorbeeld nemen van Nederlanders die ook een Turks paspoort hebben. Het gros van de Nederlanders is dan pardoes helemaal voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Pech zeker voor iedereen met een dubbel paspoort, ongeacht welke. Zoals mijn dochter met twee europese nationaliteiten. Nou van mij mag ze die houden, allebei en ze mag van mij trots zijn op beide landen en Turken mogen dat ook. Volgens mij kun je namelijk best trots op je vaderland zijn en tegen het regime -waar dan ook. Iedereen over een kam scheren- waar is dat een oplossing voor? Helemaal nergens voor.

jopy | 30-03-18 | 22:06

Hep ik weer. Zit ik hier met een jute zak vol kudo's voor die Nederlandse blom, Ebru, maar kan ze nergens kwijt.

Van Zessen Klaar. | 30-03-18 | 22:03

Het probleem is niet de dubbele nationaliteit. Het probleem is het gebrek aan dubbele loyaliteit. Die aan het LvH is er wel, maar aan NL te vaak niet.
Lekker houden die dubbele paspoorten, dan kun je de NLse makkelijker afpakken.

PresidenteDeConjovia | 30-03-18 | 22:02 | 1

Ja, werd eerder ook al opgemerkt en ik vind dat wel een goed standpunt, vooral als de NL regering het NLse paspoort en Nederlanderschap kan en gaat intrekken na ernstige wandaden. Dan geen genade meer en vertrekken.

negorij | 30-03-18 | 23:19

Mijn vrouw, heeft 2 nationaliteiten. Dit betreft westerse landen. Ik ben van mening dat je gemakkelijk 2 nationaliteiten kan hebben, als de landen maar enigsinds dezelfde normen en waarden hebben (+geloof).

Schepvogel | 30-03-18 | 22:01 | 2
-weggejorist-
NLmomus | 30-03-18 | 22:13

Ben ik het niet mee eens. Stel: iemand heeft een Nederlandse en een Belgische nationaliteit. Dan zou diegene in België bijvoorbeeld kunnen stemmen op een partij die reparatiegelden wil van Nederland vanwege geleden schade in 1815 en in Nederland op een partij die wel bereid is om deze aan België over te maken. Ik als Nederlander met maar 1 nationaliteit die hier tegen is, kan dus op het politiek wereldtoneel maar half zoveel gewicht in de schaal leggen als iemand met een dubbele nationaliteit.

IslamPislam | 30-03-18 | 22:34

Ik vind dit superkut want mijn familie is Tsjechisch en er zijn dubbele nationaliteiten in onze familie en absoluut geen gebrek aan loyaliteit of andere duistere dubbele agenda's... Nederlanders met Europese roots worden nu de dupe vanwege gebrek aan loyaliteit en dubieuze dubbele agenda's van Nederlanders met Islamitische roots... Publieke opinie keihard natuurlijk, en dus moderaten met dubbele nationaliteit de dupe... grrr

beaujudas | 30-03-18 | 22:01 | 3

En terecht. De vrouw van Peroxide Wilders is Hongaars, maar dan hoor je niets hier over dubbele nationaliteit. Wie zegt dat Blondi zich niet stiekem inzet voor de Hongaarse politieke macht? Kortom, gelul allemaal.

Bicycle-Repair-Man | 30-03-18 | 23:22

Eh, je weet toch hoe het gaat met huwelijk he?

knutsel_ | 30-03-18 | 23:30

Bicycle-Repair-Man | 30-03-18 | 23:22,

De minst debiele argumenten tegen Wilders, kort samengevat;
- geblondeerd haar;
- Hongaarse vrouw;
- joodse vrienden;
- Indonesische familie;
- als kind wel eens voor neger aangezien.

Stel dat het voor linksmensen legaal zou worden om elke 50 jaar één zinnige, inhoudelijke opmerking te plaatsen, over welk onderwerp dan ook. Eventueel zelfs over Wilders.
Zouden jullie dat dan ook doen?
Zou iemand ter linkerzijde überhaupt weten hoe dat moet, inhoudelijk reageren?

Dandruff | 30-03-18 | 23:38

En de legerdienst terug invoeren iemand ?

ivanhoe bergs | 30-03-18 | 21:59 | 4

Het is hier op tijd afgeschaft. Daar laat ik het bij.

knutsel_ | 30-03-18 | 22:16

knutsel, de dienstplichtwet bestaat nog gewoon. De opkomstplicht is opgeschort, maar een wet is zo aangepast. En na de coup van Kajsa niet referendabel.

Glasgow Argus | 30-03-18 | 22:56

@ Glasgow Argus Ghehe. Vroegah was er al vervangende dienstplicht. Kasja krijgt het nog druk :)

knutsel_ | 30-03-18 | 23:00
▼ 1 antwoord verborgen

Ebru slaat de plank een beetje mis. Dit is geen besluit van Nederland maar het land van herkomst dat daar niet aan meewerkt. Dit geldt overigens (het niet kunnen verliezen van de tweede nationaliteit) voor een heel groot deel van de landen in de wereld. Wat de overheid meer zou moeten doen is onderhandelen om dit mogelijk te maken voor de Nederlanders met dubbele nationaliteit.

Mocro070 | 30-03-18 | 21:58 | 6

miko | 30-03-18 | 22:37
Precies, bijkomend voordeel is dat dit soort badgasten geen stemrecht hebben, dan krijgen figuren zoals DENK, NIDA etcetera geen voet aan de grond.

JI-HAAT | 30-03-18 | 22:49

Heel simpel , Mocro, als het land van afkomst niet meewerkt moet Mocro pech hebben en geen Nederlander kunnen worden. Simpel zat.

Janas | 30-03-18 | 22:54

Daarom: begin maar met het naar Marokko sturen van de mocromaffia: zie eens hoe snel Marokko de mogelijkheden verruimd om de nationaliteit op te geven.
En als dat niet helpt, vraag je een bijdrage voor de uitkeringen van Marokkanen.

frank87 | 30-03-18 | 22:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Een dubbele nationaliteit al die tijd geen probleem hebben gevonden (tweede Turkse nationaliteit zal wel zo zijn voordelen hebben gehad als je in Turkije bent), maar toen die Turkse nationaliteit nadelen ging opleveren als de sodemieter afstand doen van die Turkse nationaliteit, haha...!

JI-HAAT | 30-03-18 | 21:58 | 2

Kijk U heeft het ook door.
Hypocriet met een grote H en met tot onlangs een penthousje in Turkije.

Berbaar | 30-03-18 | 22:08

Berbaar | 30-03-18 | 22:08
Nee, dit is de uitgekookte VVD mentaliteit!

JI-HAAT | 31-03-18 | 10:30

Slam dunk, Ebru!

HerDietrich | 30-03-18 | 21:57

Als Ebru dit had geschreven ten tijde van wijlen Hans Janmaat...zou zij van de rechter levenslang hebben gekregen...het gaat sinds die tijd al een stuk beter met de rechterlijke macht.

Keyboardspeler | 30-03-18 | 21:53

Marginaal gezever en ook nog eens kinderlijk geschreven. Voorheen produceerde mevrouw nog stukken die stof tot nadenken gaven. De journalistieke prestaties van weleer zijn passé. Ebru is op haar retour.

El_Embajador | 30-03-18 | 21:52 | 2

... en u heeft een zwitsal aan uw broek.

ivanhoe bergs | 30-03-18 | 22:02

Dank voor de scherpe observatie en notificatie.

El_Embajador | 30-03-18 | 22:07

Opvallend maar eigenlijk ook niet vond ik ophef in Australië over politici met dubbele nationaliteit die het parlement uit moesten. Er zijn dus beschaafde landen waar dat niet is toegestaan. In principe vind ik dat iedereen een dubbele nationaliteit mag hebben (stop dus de discriminatie dat Nederlanders die een andere nationaliteit aannemen de Nederlandse kwijtraken) maar dat dit voor kamerleden en leden van het kabinet niet moet gelden. Zij moeten kiezen.

Vula | 30-03-18 | 21:51

Beste Ebru.
Je moet gewoon het hele eerlijke verhaal vertellen.
Wat overkomt de Turken met een dubbele nationaliteit, als ze hun Turkse nationaliteit opgeven?
Nou, dat is nogal wat.
En dan heb ik 't gewoon over geld.
Elke Turk, die z'n Turkse nationaliteit opgeeft, verliest 'automatisch' ook al z'n erfrechten; lees; dan krijg je niks meer van je ouders of grootouders, als die komen te overlijden.
en heus, dat wil nog wel eens heel veel geld zijn.
Een ander punt is de prijs die Turken 'al' betaald hebben, om 't voordeel van de dubbele nationaliteit te behouden.
Zeg maar gewoon hoe 't zit.
Alle Turken hebben te maken met dienstplicht, waar je minstens een jaar aan kwijt bent. (en heus, de dienstplicht is geen pretje in Turkije).
En hé, nou blijkt de dienstplicht een geweldig goede manier van Turkije, om alle dienstplichtige mannen veel geld af te troggelen.
Want net als vroeger in Nederland, kun je je dienstplicht afkopen op twee manieren. Door óf iemand anders voor jou in de plaats te laten gaan, mits je die persoon maar 'genoeg' betaalt natuurlijk.
Of dat je direct met de Turkse staat een afkoopsom overeen komt; wat ook veel geld is.
En daar steken heel veel Turken zich voor in de schulden, om op die manier van hun Turkse dienstplicht af te zijn, en dan toch hun erfrecht te behouden.
Kijk, het is maar gewoon geld, maar als het veel geld is, dan telt dat mee.
In Afrika voeren ook bijvoorbeeld de Eritrese regeringen 'n waar schrikbewind uit onder onderdanen in bijvoorbeeld Nederland; alles onder 't mom van vrijwillige bijdragen aan 't regime, of anders vervolging wegens belastingontduiking, die verhaald gaat worden onder hun achtergebleven families. Je kunt dat ook chantage of afpersing noemen. Maar onder 'n ander kopje met 'n andere titel doet Turkije precies hetzelfde met de vele, vele in het buitenland verblijvende Turken. Die zitten nog helemaal vast aan de lijband van Turkije, en regelmatig trekt Erdogan aan de teugels, om 'zijn' Turken goed gedresseerd te houden zoals hij wil.
Pleit je voor afschaffing van de dubbele nationaliteit (?), prima, maar dring dan ook aan op dwang richting Erdogan, om het onterfd worden door 'n chanterende Turkse staat tegen te houden.
Eh, dat zie ik in de huidige constellatie, met de Turkijedeal als middel waarmee 'Europa' wordt gechanteerd, niet gebeuren.
De rest is luchtfietsen, helaas.

Der Paulie | 30-03-18 | 21:49 | 23

Zweden gaat naar de klote door de ongelimiteerde import van gelukszoekers. Van alle nationaliteiten en helaas voornamelijk van Noord Afrikaanse afkomst. Tegenwoordig worden daar meer handgranaten op straat gegooid dan dat er kinderen knikkers op straat gooien.

De discussie met Turken is heel anders (heel ander volk). Die kunnen namelijk wel assimileren (niet integreren). De naffers kunnen dit gewoon echt niet.

Rene Freauger | 31-03-18 | 00:48

@ Der Paulle,
Dat Turken hun erfrecht in Turkije verliezen en nog steeds in Turkije verplicht in dienst moeten vind ik een onbelangrijk kulargument. Je kiest ; je houdt de turkse nationaliteit en verliest de Nederlandse, of je neemt de Nederlandse nationaliteit en geeft de turkse op. Het enige argument dat hier geldt zijn de belangen van/voor Nederland, en dat een turk hier zijn stemrecht verliest bij dubbele nationaliteit is alleen maar handig gezien de opkomst van de lange arm van erdogeit in Nederland in de vorm van levensgevaarlijke vijfde colonne partijen als "denk".

miff | 31-03-18 | 08:36

miff | 31-03-18 | 08:36
Goede morgen.
Ik ben ook voor de enkele nationaliteit, en dus tegen de dubbele nationaliteit. Dat had u wel begrepen?
Wat ik 'daarnaast' nog zei, was, dat het handig is alles te noemen wat meespeelt.
En dat je 't dus ook over (veel) geld moet hebben, als Turken daarmee te maken krijgen. Qua erfrecht en qua afkopen dienstplicht.
Gewoon; 'het er ook over moeten hebben', om te begrijpen wat meespeelt.
Daarom was de tekst van Ebru onvolledig. Wat je verder ook voor 't ene of andere standpunt vindt.

Der Paulie | 31-03-18 | 09:02
▼ 20 antwoorden verborgen

Ken meer turken, sommige zijn inderdaad niet leuk. zoals ebru wil ik er nog wel meer leren kennen.
Echte nederlanders bestaan wel, die mensen verdedigen hun land en haar waarden. De rest vliegt weg als t erop aan komt.

rattenvanger XL | 30-03-18 | 21:48

Het gezegde 'Niemand kan twee heren dienen' wordt hier door Ebru uitgebreid beschreven. Had mijn oma zaliger toch gelijk.

pa_niek | 30-03-18 | 21:41

Simpel. Graag of niet.

Rico Tampeloerus | 30-03-18 | 21:40

"waardoor tot op de dag van vandaag bakken met AOW richting Turkije verdwijnt (ongetwijfeld ook naar andere landen"

Ja, en WAO en bijstandsuitkeringen en kinderbijslag, en toeslagen, en huursubsidies. Waarom denk je dat al die derdewereldlanders helemaal naar Nederland vluchten om zich veilig te voelen? En dat al 40 jaar lang.

"Afschaffen die handel! Je kiest maar: je ben van hier óf van daar maar niet van allebei."

Ik ben juist vóór dubbele paspoorten. Het zal een "blessing in disguise" blijken te zijn. Je moet het wettelijk alleen simpeler maken om allochtonen, migranten, vluchtelingen, asielzoekers, naffers, Turken, etc etc hun Nederlanderschap af te pakken indien ze zich hier misdragen. Dan kun je ze namelijk makkelijk eruit trappen naar het land van hun andere paspoort.

Die ca 180 IS ratten die nu in Syrische kampen bivakkeren en allemaal graag weer terug willen naar het land dat ze tot hun kruintjes afgevuld met haat tegen dat land verlaten hebben voor dat kalifaat, kun je hun Nederlanderschap afpakken. Ze houden dan, voor het overgrote deel, hun Marokkaanse nationaliteit over; kunnen ze daarheen. Als ze alleen een Ned. nationaliteit hebben, kan dat niet, want je schijnt iemand niet stateloos te mogen maken.

"Afschaffen die dubbele nationaliteit. Je krijgt er geen loyalere burgers mee, maar wel minder problemen – al was het alleen omdat je ze kunt uitzetten."

Snap ik werkelijk helemaal niets van. Het eerste is een rare veronderstelling: hoe krijgen we dan minder problemen? En hoezo kun je ze dan uitzetten? Dat kan alleen als ze kiezen voor de Turkse of Marokkaanse nationaliteit. Maar dat doen ze natuurlijk geen van allen; ze kiezen voor de Nederlandse, vanwege alle geldelijke voordelen. Terug naar Turkije en Marokko kunnen ze altijd wel weer als ze dat per se willen.

Dr_Johnson | 30-03-18 | 21:38 | 8

Verder woon ik in onze mooie hoofdstad, op een klein eindje van waar onze Redouan doodgeschoten is gisteren. Dat afgesneden hoofd bij de shisha lounge in Oud Zuid kreeg ik die ochtend al op film toegestuurd door een maat die er langs liep voor de politie er was. Ik heb jaren in Geuzenveld-Slotermeer gewoond. Geloof me, ik heb waarlijk veel tabak aan die lui.

Rene Freauger | 30-03-18 | 22:50

Ik denk dat ze bedoeld, als het lvh je geen afstand laat doen je ook geen nl paspoort krijgt maar een verblijfsvergunning.

marrretje | 30-03-18 | 22:57

Neehee, ik was het juist in extremis eens met Dr_Johnson. Hij opperde een klein idee en dat zag ik in een iets grotere schaal: iedereen een dubbel paspoort, zodat wanneer men een (stevige) overtreding begaat in ons land, we de NL nationaliteit in kunnen trekken en terugsturen. Ajuus, we had fun, didn’t like it. Savvy?

Rene Freauger | 30-03-18 | 23:02
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
morten | 30-03-18 | 21:38 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Sinds 6 januari 2014 wordt de 2e of volgende nationaliteit niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich laat inschrijven.

Maar wat als je al ingeschreven bent?
Dat is vooralsnog duister op de site van de rijksoverheid.
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nede...

drs.Nee | 30-03-18 | 21:37 | 1

Dat is om de ‘populisten’ niet in de kaart te spelen, het is immers buitengewoon vervelend als ‘vooroordelen’ in de statistiek zijn terug te vinden.

Ruler | 30-03-18 | 22:10

Kudos voor Ebru

ja-nee-misschien | 30-03-18 | 21:37

Dit is zo'n ongelooflijk non-issue. Het gaat om gevoel, niet om het boekje (aka paspoort). Denk je nou serieus dat als je Nederlands/Iers, Turks/Nederlands, Nederlands/Amerikaans, Armeens/Nederlands, enz bent en je doet een van beide paspoorten weg, dat je je dan ook maar iets minder [vul betreffende nationaliteit in] voelt?

Bicycle-Repair-Man | 30-03-18 | 21:35 | 11

@Stormageddon: Haha... de stoom spuit uit je oren. Doe eens relaxed, testosteronmannetje, met je gelijkheidsbeginsel. Zeker het Woord van de Dag op je Taalkalender? Loser...

Bicycle-Repair-Man | 31-03-18 | 01:00

Argumenten op? Je had er om te beginnen al geen, en er komen nul argumenten bij. Dat maakt jou de loser.
Het heeft geen donder met “gevoel” te maken. Nationaliteit heeft nu eenmaal geen fuck met emotie te maken, maar het is een exclusieve lidmaatschapskaart met verplichtingen en rechten. De burgerrechten die je geniet met het lidmaatschap kun je niet even uitwisselen voor een ander al naar gelang het jouw het beste uitkomt, dat ondermijnt elk principieel rechtsbeginsel van een natie.
En ik ben volkomen relaxed, ik heb slechts een tyfushekel aan stompzinnige malloten als jij, die de anderhalve hersencel die ze bezitten niet eens kunnen gebruiken en geen idee hebben waar het over gaat.
Het boeit voor een nationaliteit geen flikker wat iemand zich voelt, en met welke cultuur, land of volk hij zich verbonden meent. Het is net zo stompzinnig als denken dat een burgerlijk huwelijk iets met liefde te maken heeft. Ook dat is een juridische overeenkomst met de staat, met rechten en plichten, net als een nationaliteit.
En als je dat niet snapt, dan moet je naar Oelan-Bator om daar een paspoort aan te vragen.

Stormageddon | 31-03-18 | 02:12

Bicycle-Repair-Man | 31-03-18 | 01:00
eRg hoor,als je een bitchslap krijgt en je hebt het niet door.

miko | 31-03-18 | 02:16
▼ 8 antwoorden verborgen

Zelf wél de Turkse nationaliteit altijd aangehouden hebben en verblijven in je Turkse penthouse maar na in aanvaring te zijn gekomen met Erdo en zijn bewind nu opeens pleiten voor afschaffen?
Voortschrijdend inzicht of gewoon hypocriet Ebru?

Berbaar | 30-03-18 | 21:34 | 21

Insgelijks.

knutsel_ | 30-03-18 | 23:43
-weggejorist-
SnartBlirdetRagnarok | 31-03-18 | 00:21

Berbaar, dat huis was van haar ouders ,this maar dat je dat even weet.

roodborstje1 | 31-03-18 | 10:21
▼ 18 antwoorden verborgen

Ebru, je hebt zelden zo gelijk gehad als nu. Onmiddellijk afschaffen die dubbele nationaliteit. Gewoon onderdaan zijn van het land waar je woont /werkt (lol) /gratis geld krijgt en daar ook voor moet kiezen! Lost meteen de vreemde discriminatie op dat niet-EU onderdanen gewoon net zoveel paspoorten kunnen hebben als ze willen en EU onderdanen niet.

Lompiedompie | 30-03-18 | 21:28

Dan moet Ollongren ook gaan kiezen... Ik hoop dat ze de Zweedse nationaliteit aanhoudt...

BonSens | 30-03-18 | 21:26 | 1

En dat we de uitvreters van Oranje maken wat ze zijn ,DUITS!

miko | 30-03-18 | 23:30

Misschien dat daarom al die buitenlanders zo koningshuisgezind zijn.
.
En omdat ze net als het koningshuis de boel maximaal tillen ?
Dat schept een band !

De Briemusketier | 30-03-18 | 21:26 | 2

De Briemusketier. Dat zal het zijn.

beau van rtl | 30-03-18 | 21:46

Mocht de poep de ventilator nog eens raken hiero, en Wim-Lex en zijn familie weereens de pleiterik maken, zit het regeringsvliegtuig waarschijnlijk al vol turken, en als ze al mee mogen, landen ze in turkije ipv canada. Dat dan weer wel.

De Briemusketier | 30-03-18 | 22:20

Ik vind Ebru een topvrouw. Zou zo de hele dag naar haar kunnen luisteren.

korenslager | 30-03-18 | 21:24

Hoi Ebru, helemaal eens met je inhoud.
Ik had heel graag een dubbele nationaliteit gehad met Zwitserland. Hongarije had ook wel goed geweest.
Maar ja, plannen voor de toekomst. Gezien de pleuris ooit gaat uitbreken hier.
Klopt het, dat je bij Metro, een eindredacteur had? Of iemand, die je tekst overlas? Ik ben ook geen ster/necrosis, maar velen gaan vallen over je schrijfwijze. Ik kan zo 30 komma's toevoegen.
Toch kijk ik uit, naar je volgende column.

sunshine&rain | 30-03-18 | 21:24

Goed plan. En ook dit nieuws (linktip) komt hopelijk ook nog eens uit Nederland https://m.hln.be/nieuws/buitenland/deense-socialisten-maken-bocht-van-180-graden-migranten-moeten-zich-voortaan-aanpassen-aan-denemarken-en-niet-andersom~aad4883c/

small_town_dude | 30-03-18 | 21:23 | 1

Dat is geen voortschrijdend inzicht. Het land en het volk zal ze een rotzorg zijn. Nee, ze verliezen stemmen, macht én hun baantje. Daar gaat het om.
Linksdraaiende leugenaars zijn het. Schapen in Wolfskleren. En de nakomeling van een schaap islam.

Premier Trutte | 30-03-18 | 22:59

Ze zouden kunnen beginnen om alle criminelen met een dubbele nationaliteit de Nederlandse af te nemen. Eens kijken wat uitzetting naar Marokko met de mocromaffia doet.

frank87 | 30-03-18 | 21:23 | 2

Eens kijken wat uitzetting naar Marokko met de mocromaffia doet.
.
En de wachtlijsten voor een woning in Amsterdam meteen terug naar drie dagen.

De Briemusketier | 30-03-18 | 21:59

Deze mogelijkheid bestaat al, dacht ik, waren er niet een paar Jihadisten, teruggekomen IS-sukkels, wiens Nederlandsschap is afgenomen en het land uit zijn gezet terug naar Syrië?
Voor recidiverende criminelen vind ik het wel een goede optie: kiezen of delen, hier doorgaan met criminaliteit, dán lekker wegwezen, dat geldt dan voor mocromaffia, maar ook voor haatzaaiende imams, de definitie van crimineel gedrag zou misschien wat aangescherpt mogen worden, dat er bijvoorbeeld binnen de 'vrije godsdiensten' gekeken mag worden naar opruiende teksten en doodverwensingen, met name van de godsdienst die dat soort teksten letterlijk nastreven, zoals Salafisten.
Want dat is uiteindelijk waar het om gaat, niet om eerzame burgers te schaden, met een dubbele nationaliteit, die wél gezellig hier wonen, maar ook nog een uitwijkmogelijkheid willen houden, voor als het hier mis gaat, of andere redenen, zoals Australiërs, Amerikanen en sommige Joden.
Pak alleen degenen aan die hier moedwillig de boel versjteren.

kleurdoosje | 31-03-18 | 09:25

Helemaal mee eens.

frisenfruitig | 30-03-18 | 21:22

Ehh, Ebru, ondergetekende was ongeveer tot z'n achttiende staatsburger van een ander (West-Europees) land. Elk jaar moest ik met Pa en Ma naar het politiebureau om de verblijfsvergunning te laten verlengen. Twee uur wachten op de gang, daarna een gesprek met een rechercheur, en twee weken later hoorde je dan dat je mocht blijven, omdat Pa en Ma een goede en vaste baan hadden, en we geen strafblad hadden. Ik weet nog dat Pa behoorlijk nerveus was toen hij zijn eerste (en enige) bekeuring kreeg voor te hard rijden, want hij had net het Nederlanderschap aangevraagd, om mij te helpen, omdat ik het onderwijs in wilde. Hij wilde toch niet terug naar zijn vaderland, omdat hij langzamerhand te oud was geworden om daar nog opnieuw een zaak op te zetten. Wij hebben er toen ook nog geen seconde aan gedacht om twee nationaliteiten te hebben. En nog niet - het is prima zo.

L.E. Raar | 30-03-18 | 21:20

Helemaal maar dan ook helemaal mee eens

metdedag | 30-03-18 | 21:19

Kunnen we geen dubbele Turken verbieden?
Dus dat alleen jij mag blijven?

Premier Trutte | 30-03-18 | 21:19 | 1

LOL scherp!

Berbaar | 30-03-18 | 21:35

Waarom gelijk alle landen uitsluiten. De problemen liggen toch alleen met Turkije en Marokko?

bicycle | 30-03-18 | 21:18

Misschien zou het al aardig zijn om als eerste stap het associatie verdrag met Turkije op te zeggen, en effectief te maken dat Turkije geen kandidaat lidstaat meer is van de EU. Daarmee voorkom je in ieder geval dat de Turken een uitzonderingspositie hebben t.o.v de rest van de niet EU wereld, in de zin dat zij geen inburgeringsexamens etc hoeven af te leggen om het partners hierheen te halen. En als de partner er is, dan mogen ook de familieleden komen die ten laste van de partner waren. En zo blijft het balletje rollen. Neem alle Turken die hun land dienen de NL nationaliteit af, en het wordt nog wat scherper. Bovenal: stop met pleasen. Het burgerschap van NL en de EU is iets waar vele voordelen aan kleven. Wil je die voordelen, dan zul je moeten kiezen.

Dr_Prepper | 30-03-18 | 21:17

Zijn er eigenlijk NederTurken momenteel actief in het Turkse leger bij Afrin?

tata1981 | 30-03-18 | 21:17

Afschaffen dubbele nationaliteit lost niets op

Afschaffen uitkeringen des te meer.

James Lastig | 30-03-18 | 21:16 | 1

Niet mee eens, de meeste Turken die ik ken zijn veelal zelfstandige ondernemers. De uitkeringen zitten bij een aantal andere migranten groepen (grootste afkomstig uit Ethiopie en Eritrea).

Rest In Privacy | 30-03-18 | 21:44

Als je tegen het consulaat/ambassade zegt dat je hemeaux bent of pro Gülen en dat je van de Turkse nationaliteit af wilt, dat het zo geregeld is

Olleke | 30-03-18 | 21:16

is de Margriet niet een veel beter podium voor dit zouteloze opsommen van overbekende feiten en argumentloos egocentrisch geneuzel?
Ga anders vloggen ofzo.

DrumPiet | 30-03-18 | 21:16 | 3

Praat je nu tegen jezelf, DrumPietje ?

ivanhoe bergs | 30-03-18 | 21:57

Toch weer typisch dat je geen enkel inhoudelijk argument kan formuleren.

TeeJee | 30-03-18 | 22:39

Lijkt mij inderdaad een prima podium voor DrumPiet, de Margriet of de Libelle. Vloggen lijkt ie mij minder geschikt voor, al die halfzware shag tussen z'n tanden....

Ommezwaai | 30-03-18 | 22:40

Ik meen me te herinneren dat bij een of andere verkiezing dat ze nog wel haar "plicht" had gedaan als onderdaan van Turkije. Komt nu wel enigszins hypocriet over.
Stormaggedon had het destijds fantastisch verwoord.
Overigens heb ik over het algemeen (de welgeformuleerde mening van) Ebru echt hoog zitten!

Atoon | 30-03-18 | 21:14 | 2

Sinds 2015 is er nogal wat veranderd in Huize Umar.

Als je dan kritiek wil geven, neem dat dan ook allemaal even mee?

TeeJee | 30-03-18 | 22:42

'De geschiedenis heeft immers aangetoond dat als de Oostenrijkers iets willen, de Duitsers volgen en de rest van Europa capituleert'
Wahahahaha,dies leuk jawel!
Maar voor de rest helemaal eens,opzeggen dat dubbele geneuzel. En degene die zeggen dat het niet kan die hebben dan pech,ga klagen bij je moederland.

miko | 30-03-18 | 21:13

Doen!!! Kiezen voor Nederland, of accepteren dat je het risico loopt om het land uitgeflikkerd te worden als je je niet aanpast en misdraagt. Dat heet verantwoordelijkheid nemen voor je leven en toekomst.

Ramses Sappie | 30-03-18 | 21:13

Maar dat zou Ebru dus haar Nederlandse paspoort kosten begrijp ik wel. Want ze blijft Turks volgens haar verhalen. Of zie ik dat verkeerd?

memyzelfandai | 30-03-18 | 21:12 | 2

Ebru is een stuk Nederlandser dan héél wat Nederlanders.

Lewis | 30-03-18 | 21:20

Lewis; met haar huisje in Turkije???

Carmelita | 31-03-18 | 11:21

Voor sommige Nederlanders is hun Israelische nationaliteit een noodzakelijke levensverzekering.....

D.Ormin | 30-03-18 | 21:11 | 11

@miko Onzin, voor de Joodse samenleving begint Nederland steeds onveiliger te worden. In de Randstad is er voor synagogues een heel team van ME nodig om de boel veilig te houden. Als je met een Kipah buiten zou willen lopen zou je een eerst doodswens moeten hebben. Als Software Engineer heb ik altijd geleerd problemen bij de bron aan te pakken, dat moet je hier ook doen. Marokko, Turkije, Eritrea, Somalie, Iran, etc vormen het probleem, dus daar aanpakken. Voorbeeld landen als Israel, de VS, Australie niet en dus met rust laten.

bicycle | 30-03-18 | 23:55

@miko Voor de rest is het altijd goed, zeker in deze tijden, te strijden voor het recht van het hebben van een goede levensverzekering in de vorm van een tweede paspoort. Nu kan je dat alleen als je met een buitenlandse trouwt. Op den duur wordt het hier een groot Islamitisch Communistische EUSSR en dan zou je willen dat je er een had. Well, beide eigelijk, mooie vrouw en tweede paspoort :)

bicycle | 31-03-18 | 00:08

ze kunnen nu toch al in Israel gaan wonen, als het daar allemaal beter is dan in NL. Niemand houdt ze tegen hoor.

Rest In Privacy | 31-03-18 | 10:44
▼ 8 antwoorden verborgen

Helemaal mee eens en pas na 10 jaar een paspoort als je je eigen broek kunt ophouden en niet met justitie in aanraking bent geweest. Dan worden we weer blij van alle Nieuwe Nederlanders...

Pimol | 30-03-18 | 21:11

Ik ben het zoals zo vaak met Ebru eens.
Uiteraard, in dit geval.

Lewis | 30-03-18 | 21:11

Jeetje, na dat hypotheek gezeik was het ook wel eens tijd voor wat zinnigs..

John Dough | 30-03-18 | 21:11

Een tweede noodzakelijke maatregel is ook het kiesrecht voor de gemeenteraden weer voor te behouden aan houders van de Nederlandse nationaliteit. Dat voorkomt het schaamteloze clientelisme van het partijkartel en stopt de opmars van de relifascisten van DENK en NIDA.

Glasgow Argus | 30-03-18 | 21:10

Schaf nationaliteiten af, dan kunnen we ook meteen stoppen met al die zinloze oorlogen en conflicten. #feit

Bakito | 30-03-18 | 21:09 | 6

Bakito is Turk ?

ivanhoe bergs | 30-03-18 | 21:56

Sukkel Bakito weer met z'n 'feitjes'

Wasbakplasser | 30-03-18 | 22:17

@Bakito | 30-03-18 | 21:09
Schaf dan gelijk maar de gehele verzorgingsstaat af, die is namelijk afhankelijk van dergelijke papiertjes. Daar gaat je uitkering.

TeeJee | 30-03-18 | 22:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Liever niet, sommige mensen hebben een tweede nationaliteit als een soort levensverzekering. Het is altijd goed om een uitweg te hebben wanneer het plan van een groot Islamitisch EUSSR zich voltrekt, net zoals dat was voor de WW2

bicycle | 30-03-18 | 21:08

Met een dubbele nationaliteit is het tegenwoordig mogelijk de Nederlandse af te nemen. Met een enkele niet.

Nanno-Zeegers | 30-03-18 | 21:08 | 2

Met "slechts" de Nederlandse nationaliteit bestaat toch ook niet de behoefte om die Nederlandse nationaliteit af te nemen? Je hoort of bij Nederland of bij een ander land. Niet bij allebei.

Infidel66 | 30-03-18 | 21:18

@ Infidel: ja, net zoals bij “de haatimam van de week”, daar bestaat echt niet de behoefte om hem het land uit te trappen. Die hoort er echt bij he?

J-van-de-Bontekoe | 31-03-18 | 16:22

Als het hier naar de kloten gaat hebben ze een plan B dus waarom je hier vol inzetten.

GroetenVanUrk | 30-03-18 | 21:07

Maak er maar "liever kwijt dan rijk bent" van

Reppertje | 30-03-18 | 21:07 | 1

Ja, viel mij ook op.

Lappedonsje | 30-03-18 | 23:51

Hear hear Ebru.

knutsel_ | 30-03-18 | 21:04

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com