Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ebru Umar: En dan nu DENK

Ebru over het tumultueuze Identiteitsdebat en de zaalhoolies van Farid Azarkan

Oud gebouw

Afgelopen maandag had ik tijdens het Identiteitsdebat in Rotterdam mijn allereerste close encounter met aanhangers van DENK. Noem me naïef, noem me übernaïef, maar ik had gedacht dat ook deze mensen, wonend, levend en opgeleid in Nederland, toch iets van de Nederlandse fatsoensnormen hadden meegekregen. Zeker in een setting die niet bedoeld was om te rellen: de mooiste zaal van Rotterdam in het Wereldmuseum. Er was geen politieke rel die uitgevochten diende te worden, er was geen politie of ME op de been – waarom ook? Er was immers alleen de intentie tot een debat. Over identiteit. In Rotterdam. 

Dat dat op voorhand bemoeilijkt werd omdat twee van de beoogde vrouwelijke panelleden bedreigd werden en wegens  familie-omstandigheden afzegden (zelf bedreigd worden is één ding, als je familie erbij wordt  gehaald, brengt dat extra verantwoordelijk met zich mee), had natuurlijk een voorbode moeten zijn. Alle respect voor het wegblijven van de vrouwen, maar dat ik maandag zou overleven had ik weinig twijfel over. Dat het tuig dat zich DENK aanhang noemt ook nog een andere manier van bedreigen heeft, was ik  vergeten. Op de eerste twee rijen had de fanclub van Farid Azarkan zich verzameld. Tot zover niets nieuws. Ware het niet dat deze lieden een missie hadden, anders dan een debat bijwonen. Hun held toejuichen, hun vijanden uitjoelen en waar mogelijk de avond ontregelen. Niet met fysiek maar verbaal geweld.

Het ergste van de voorgaande zin is de wetenschap dat de DENK aanhang nu keihard juicht. Mission accomplished. De haat in de ogen, de minachting van de jongens en meisjes en de relbereidheid van de achterban, is schrikbarend. Ja, ik minacht alles wat een hoofddoek draagt maar dat neemt niet weg dat als ik in functie ben, ik het fatsoen heb om die grietjes als volwaardig mens te behandelen. Zelfs Farid Azarkan, onderdeel van een politieke partij die geen doel heeft anders dan Nederland te ontwrichten, tweespalt te zaaien onder de bevolking en jongeren op te hitsen met termen als discriminatie, wil ik nog een hand geven. Maar waarom eigenlijk?

De jongens en meisjes van de DENK Fanclub zoeken een recht dat ze niet kwijt zijn. Ze worden in Nederland behandeld als volwaardige burgers. Ze wonen niet in Turkije, waar mensen met een afwijkende mening  zonder proces worden vastgezet. Waar mensen met een andere etniciteit vervolgd  worden als terrorist. Waar mensen met een andere seksuele voorkeur worden mishandeld omdat ze anders zijn. Waar mensen omdat ze vrouw zijn, geacht worden minderwaardig te zijn. Waar Turkije staat, had elke willekeurige islamitische staat kunnen staan. 

De jongens en meisjes van de DENK Fanclub wonen in het vrije Nederland waar iedereen gelijk is en gelijk wordt behandeld. En toch worden ze gedreven door haat, gebrainwashed met haat door de zalvende woorden van Azarkan en de zijnen. De hoofddoek in het publiek was satanisch vrolijk – vol trots  toonde ze zichzelf aan me, probeerde ze me te intimideren en uit te dagen. Alsof ze dacht dat ik elk moment dat kopvod van d’r hoofd zou trekken. Quod non. Het enige wat ik dacht was: ‘Wat leven we toch in een mooi land dat zo’n grietje me  openlijk kan haten en haar minachting voor me kan tonen. En wat een armoe dat ze niet inziet dat niemand in deze zaal haar voor minderwaardig aanziet omdat ze  die lap stof op d’r hoofd heeft. Hoe kan het dat ze de vrijheid niet voelt  die dit land wat zij haat en waar ze op afgeeft – anders ben je geen DENK  fangirl – haar biedt. Wat bijzonder dat ze denkt dat ik onder de indruk ben van haar valse blik en satanisch genoegen om de orde te verstoren, samen met haar DENK vriendjes.’

En de orde verstoren deden ze. 

Ongepast klappen juichen joelen en fluiten.

We hadden er geen antwoord op.

Ik had er geen antwoord op – vooral niet op dat fluiten. De haat in de zaal was niet zozeer gericht op het debat of het onderwerp (identiteit) maar ook gericht op de man. Vrouw in mijn geval. Ik was er niet van onder de indruk. Haat me wat je wilt. In mijn hoofd klinken dan altijd de bemoedigende woorden die Thierry Baudet me tijdens mijn landarrest elke avond door de telefoon toesprak: het is ook óns Nederland Ebru.

Het is zéker ook ons Nederland. De landverraders, de NSB’ers zijn anno 2018 niet te herkennen aan hun huidskleur of afkomst, hell, ze zijn zelfs niet aan hun etniciteit of ras te herkennen. Nee, het is een stuk makkelijker. De landverraders zijn degenen lid zijn van DENK, lid zijn van NIDA en zij die zich openlijk associëren met deze islamitische partijen. Ik hou van Rotterdam. Ik hou van Rotterdammers. En OMG wat hou ik van de Rotterdamse Groenlinks, PvdA en SP, die alle schaamte voorbij zijn en openlijk toegeven de islamisering van Rotterdam en dús Nederland prima te vinden. Wat hou ik ervan dat zij zich hebben uitgesproken voor een islamitisch front met NIDA. Landverraders zitten niet in kelders. Landverraders doen dat open en bloot. Zodat de rest van ons geen enkele twijfel heeft waar we voor moeten kiezen, waar we op moeten stemmen om in ieder geval Rotterdam leefbaar te houden. 

Reaguursels

Inloggen

Uiteindelijk gaan alle NSB'ers een keer voor de bijl. Geschiedenisles is vaak best leerzaam.

De waard zijn gast | 18-02-18 | 22:01

Een hoofddoek wordt niet zozeer gedragen om religieuze redenen. Het is in de eerste plaats bedoelt als een tribal-sign. Net zoiets als lekker met je Ajax-shirt in de wijk Feijenoord rondhangen en provoceren. En helemaal leuk: klagen dat je vervolgens niet wordt geaccepteerd.

druipsmurf | 18-02-18 | 00:53

Wat is het toch een lekker wijf he, die Ebru. Knalt er gewoon uit waar het op staat. Erdogannetjes aan de kant, Ebru op 1. daar kan toch geen turky turk tegenop!!

123dre | 18-02-18 | 00:32

Practice what you preach, Ebru. Sid Lukassen afkappen bij een debat op een bijzonder botte manier draagt niet bij aan je geloofwaardigheid/integriteit

xavier | 17-02-18 | 22:35

Het woord voor wat in Nederland nog bestaat bij de oorspronkelijke Nederlanders, en in veel mindere mate aanwezig is bij de importmensen, is beschaving.
En dat woord is weliswaar niet in 'n hermetische logica van wiskunde te 'definiëren, maar waar beschaving voor staat, dat bestaat echt hoor.
Het is net zo'n moeilijk woord als 'normaal doen'.
Bij de gewone Nederlander uit de werkende klasse is dat 't toegangskaartje; 'of je normaal doet'. Lees, niet direct beginnen met opscheppen, maar éérst praten over iets wat je gemeenschappelijk hebt; maakt niet uit waarover.
(uitleg: de middenstand, en zeker de elite, 'snapt' dus echt niet wat 'normaal' is, omdat die verkeerd zijn afgesteld met de reflexen, direct te moeten gaan snoeven en pluimstrijken (lees opscheppen) over waarmee ze zo 'bijzonder' zijn.
Bent u er nog?
Dit gaat indirect ook over wat 'beschaving' is.
Door niet direct als al die stoere en macho-importmensen te willen beginnen over waarom jij met zus en zo heel erg eh, 'bijzonder' bent. *proest*
Beschaving is de notie, dat je bescheiden, nederig, en geïnteresseerd bent in wat dan ook, 'omdat' je er van uit gaat, dat de ander minstens zo belangrijk is als jij, en dat je 'dus' democratisch moet waarderen, dat de ander juist verschillend van jou is. Kijk, dat is andere tekst.
Beschaving is 'n geestesgesteldheid, die niet draait om die weke woorden van tolerantie en weg-met-mij, maar om de inzichtelijkheid, dat anderen weliswaar ook aan de beurt komen, maar dat dubbele boodschappen nodig zijn; zoals tolerant tegenover toleranten, en intolerant tegenover intoleranten.
Beschaving is gelaagdheid, zelfs driedubbele gelaagdheid.
Daar snappen de meeste importmensen niks van; want die denken dat ze zich met grote bekken en stoer opscheppen moeten invechten waar ze slechts te gast zijn. Daar snappen ook veel Nederlanders niks van, of slechts de helft, als ze menen, dat hun hoogst individuele bijzonderheid zo, eh bijzonder is. *proest*
Doe effe normaal jij. Dat geldt vooral voor de importmensen, maar ook voor die rare kwasten in de middenstand en de elite.

Der Paulie | 17-02-18 | 16:53 | 1

Lees de verbeterde zin:
Beschaving is 'n geestesgesteldheid, die niet draait om die weke woorden van inclusiviteit en weg-met-mij, maar om de inzichtelijkheid, dat anderen weliswaar ook aan de beurt komen, maar dat dubbele boodschappen nodig zijn; zoals tolerant tegenover toleranten, en intolerant tegenover intoleranten.

Der Paulie | 17-02-18 | 17:40

Voortreffelijk maar tevens beangstigend neer gezet Ebru over de ontwikkeling van het islamofascisme en de meeheulers van linkse kerk over het landverraad in potentie, zoals de NSB in de jaren 30/40 vorige eeuw.

AndreP | 17-02-18 | 15:15

Je ziet het ook in de UK.
Grote islamitische gemeenschappen krijgen in de moskee te horen waar ze op moeten stemmen, en langzaam maar zeker winnen ze aan invloed.
Een levensgevaarlijke ontwikkeling als je het mij vraagt.

Gerrit gordijnstok | 17-02-18 | 15:07 | 1

Democratie als vijand!

Gerrit gordijnstok | 17-02-18 | 15:08

DENK zal ook hier in Enschede wel zetels in de Raad krijgen. Ik vind dat niet leuk, maar ze doen democratisch mee aan de verkiezingen en dat heb je te aanvaarden.

Mannes | 17-02-18 | 14:17 | 3

En als de tram van de democratie hun gebracht heeft waar ze willen zijn, en ze vervolgens uitstappen, wat dan?

quantumcollider | 17-02-18 | 14:59

Bij DENK kun je aftellen. Die hebben 1 agenda. namelijk de conservatieve turkse islam. Al het inclusieve gelul is voor de bühne. T grootse gevaar wat er komt is niet Baudet mevr Ollongren, het gaat de ellende zijn tussen de diverse islamitische stromingen. Want geen van die clubs gunt elkaar een centimeter. In het MO weten ze het helaas al.

Chemokar | 17-02-18 | 21:12

Gelul ‘aanvaarden’. Democratie is niet absoluut. Het is een stelsel met meerdere vormen en aan verbetering onderhevig.
Als het niet optimaal werkt moeten we het bijstellen. Democratisch weliswaar.

WeepSlet | 17-02-18 | 22:17

Good for you Ebru!
Maar wordt er dan niet teruggeslagen ?
Niet lullen maar foetsie lijkt het inmiddels te zijn.
Sjappen.

Hensmunter69 | 17-02-18 | 13:13

"Natuurlijk stellen DENK en NIDA het armoedebeleid ter discussie"
werd gezegd.
in alle moslimlanden(behalve de oliestaatjes) is er tig keer meer armoede dan
hier.
alleen krijg je hier geld en zorg terwijl je er niks voor hoeft te doen.
rot toch op naar Turkije als je het daar beter vindt.

pejoar | 17-02-18 | 13:02 | 1

Dat Turkije zit al hier in Rotterdam!
Rotterdamse Turken voelen zich in de eerste plaats Turk en pas als er wat te halen valt (meestal geld, subsidie, uitkering, opleiding, etc) gillen ze ineens om het hardst dat zij ook Nederlander zijn en er 'recht' op hebben.

Nederland is als samenleving beter af zonder zulke mensen imho

gaffelbaard | 17-02-18 | 13:12

wederom goed Ebru

pejoar | 17-02-18 | 12:55

"Nu alleen nog @Rabobank aanpakken en we kunnen door tot de orde van de dag. Ondanks verkiezingen." twitter.com/umarebru/status/964827575... (met link naar dit topic) - misschien nog wel best reëel om te veronderstellen dat een deel van de problemen van die dag daar begonnen.. cirkel rond.

nickolaas | 17-02-18 | 12:54

Islam = Sekte > verbieden

Kim-Jung-Un | 17-02-18 | 12:53

Nou zeg DENK, lekker relevant in de nederlandse vinextechnocratie. Goed om te zien dat de 'democratische discussie' ergens over gaat. Is er tenminste wat te kijken op TV in je geluidsdichte vinexbunker.

JensDensen | 17-02-18 | 12:41

Al die mensen die opgewonden raken van Ebru’s columns, worden echt niet opgewonden van Ebru zelf. De meesten krijgen erecties van alles wat tegen Denk, Turken, Marokkanen of Moslims preekt.

Balgesjaakt | 17-02-18 | 11:49 | 8

@Nicolaas
Natuurlijk stellen DENK en NIDA het armoedebeleid ter discussie. Ongeveer 20% van de stad leeft in relatieve armoede. Maar ook ongeveer 20% van de stad is islamitisch. In sommige wijken zelfs meer.
In Rotterdam heb je een grotere kans in armoede te geraken als je 1) geen goed Nederlands kan, 2) geen opleiding hebt genoten. De combinatie van die factoren komt ook voor bij Nederlanders maar nog meer bij niet-Nederlanders en het is eenieders eigen verantwoordelijkheid daar wat aan te doen. Je kan niet van de overheid verwachten dat ze alles voor je regelt. Sommige dingen zal je zelf moeten doen.

gaffelbaard | 17-02-18 | 12:52

@Nicolaas 12:49
Ouali IS een fundamentalist!
Daar ben ik niet bang voor dus pleur op met je 'angst. Het angst argument is niks anders dan een poging politieke opponenten belachelijk te maken en te demoniseren en daarom is dat angst argument te categoriseren als haatspraak, wat in essentie verwerpelijk is en niets te maken heeft met jouw denkbeeldige angst. Denkbeeldig? Ja. Iets dat er niet is kan je ook niet wegnemen en daarom zijn uitspraken in die sfeer ook zo belachelijk en doorzichtig.. Snap je het niet of wil je het niet snappen?
Ik, en velen met mij, willen GEEN (moslim)fundamentalisten in de politiek. Want wij weten dat een toename van fundamentalisme in Nederland gelijk staat aan een afname van vrijheden.

Wie graag rechten van anderen wil beperken zal DENK/NIDA stemmen. Wie van vrijheid houd niet.
En zo is het!

gaffelbaard | 17-02-18 | 13:06

@nickolaas,

Maar wie zaaien er nou angst volgens jou?
- de voorstanders van sharia, jihad en terrorisme?
- de tegenstanders van sharia, jihad en terrorisme?

Gewoon een keertje je huiswerk doen. Nida is verbonden aan de moslimbroederschap, een Egyptisch clubje dat jihad, sharia, genocide en (seksuele) slavernij propageert. Dat die ene Nida-lul een of ander prijsje heeft gewonnen doet daar niks aan af; links rijkt voortdurend prijzen uit aan haatpredikers zoals Gloria Wekker, Mohammed Enait en Abu Jahjah.

Ik denk dat er zelfs in Rotterdam maar weinig Groen Links stemmers wonen die een hamas-bewind in Rotterdam zouden waarderen. Alle gelul over "armoede" ten spijt, de meeste "mensen onder de armoedegrens" kiezen daarvoor.
Waarom?
Omdat hen dat het meeste extra geld oplevert. Niet voor niets praten we al bijna 40 jaar over de "armoedeval"; wie gaat werken, gaat daar vaak op achteruit. Ondertussen leidt de komst van een voedselbank nogal eens tot parkeerproblemen...
Prioriteiten, iemand?
Nog veel kwalijker is, is dat algemeen bekend is dat veel bijstandstrekkers onroerend goed in het buitenland bezitten. Niet voor niets weigeren Turkije en Marokko al decennia om inzage te geven in de financiële gegevens van "hun" Nederlanders daar. Voor die landen is dat kennelijk een financiële oppepper. Ook Nederlandse politici van zowel linkse als islamitische huize doen alles om aanpak van die fraude tegen te gaan. Dat geeft toch wel aan hoe groot het probleem is; voor een tiental fraudeurs die elk een paar duizend euro hebben gesjoemeld, gaan ze hun "goede naam" (kuch) niet te grabbel gooien.

Armoedebeleid dat gericht is op het belonen van mensen die lui zijn, en / of mensen die sjoemelen, zal nooit de armoede oplossen. Integendeel; voor je het weet zijn de belastingen zo hoog dat het hebben van een baan niet meer loont. Enkele goede banen op hoge posities uitgezonderd. Een stadium dat we in Nederland al gepasseerd zijn, overigens; laat dat dus alsjeblieft niet verder uit de hand lopen.

Dandruff | 17-02-18 | 13:41
▼ 5 antwoorden verborgen

Over DENK het volgende: Qua argumenten en qua letterlijke bewoordingen in de discussies vind ik weinig aanknopingspunten om de partij weg te zetten als anti-democratisch of als anti-Nederland.

Maar anderzijds ligt de focus altijd erg op het verkrijgen van extra ruimte. Ik krijg bij sprekers als Azarkan en Kuzu toch altijd de indruk dat het streven naar met de mond beleden doelen als diversiteit en samenleven een maniertje is om gewoon zelf meer ruimte te pakken voor hun eigen visie. En die visie is tamelijk onverdraagzaam heb ik de indruk en enigszins revanchistisch. Zo van: Nu zijn WIJ aan de beurt, Hollanders en we gaan die ruimte pakken via de ons geboden vrijheden en rechten. Ik krijg niet de indruk dat men werkelijk graag met andere Nederlanders samenwerkt. Helemaal de kritiekloze steun voor Erdogan vind ik uitermate verdacht.
Je kunt van Bij1 zeggen wat je wil, maar het is een heel stuk zachter en minder militant aandoend dan DENK. Sylvana heeft veel minder radicale plannen heb ik de indruk, maar lijkt wat teveel geobsedeerd door afdwingbare gelijkheid, wat zij mogelijk verwart met diversiteit. Maar goed, dat is een andere discussie.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 11:37 | 2

Over welke Sylvana heb je het?
Over Sylvana die;
- bij RTL late night de Armeense genocide ontkende;
- vond dat Ebru terecht werd opgepakt voor haar "Fuck Erdogan";
- namelijk vond dat de mede-oprichter van isis niet beledigd mag worden;
- weigert met FvD te discussiëren want "door FvD kan Ollongren niet lezen";
- oprecht meent dat feitenkennis en logica vormen van "racisme" zijn;
- om die reden meent dat artikel 1 alle feiten en alle logica in elk debat verbiedt?

Ik vind dat allemaal best radicaal, en vooral ook ongeïnformeerd.
Sylvana is dan ook het prototype van de Pol Pot aanhangert;
- nooit zelf nadenken, altijd de domste papegaai in elk debat nabouwen;
- Annabel Nanninga ongezien "racistisch" noemen, zonder uitleg waarom;
- niet weten dat Annabel maandenlang een dobberneger in huis nam.
Dat laatste is iets dat geen enkele linkse "deuger", inclusief zijzelf, aandurfde. Links legt die opvang liever verplicht op aan anderen; in wijken waar ze zelf nooit komen. Een beetje zoals links de regimes waar zij achteraan liepen (Stalin, Mao, Pol Pot etc) vooral in verre landen waarderen; ze gingen er nooit wonen.

Dandruff | 17-02-18 | 12:31

Bedoelt u de vrouw van verbinden en dialoog maar niet in debat durft met andere partij?

jaap932057795966 | 17-02-18 | 14:43

Heb net het debat gezien, behoorlijke stukken ervan. Met het onderwerp ''identiteit' en zo'n panel kan je vuurwerk verwachten. Dan heb je een stevige gespreksleider nodig. Het valt me op dat Ebru te weinig boven de sprekers staat maar geregeld zelf de discussie aanging. Dat lijkt me niet zo handig.
Verder valt me op dat er ook van andere zijde luidruchtig werd gejoeld en geklapt, niet alleen van DENK zijde had ik de indruk. Dus ik begrijp de boosheid niet erg.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 11:24 | 1

Das typisch Ebru. Er vanuit gaan dat niemand zon debat kijkt en er dan lekker een eigen verhaal van maken. Ook opvallender verwijt ze vaak de ketel als pot zijnde. Ze verdient er haar brood mee zelfs.

Balgesjaakt | 17-02-18 | 11:46

"onderdeel van een politieke partij die geen doel heeft anders dan Nederland te ontwrichten, tweespalt te zaaien onder de bevolking en jongeren". Pvv is daar al tien jaar mee bezig. De selectieve verontwaardiging van Umar is stuitend

Nappa | 17-02-18 | 11:21 | 8

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 12:01,

Wat is jouw definitie van "tweespalt zaaien" dan?
Kritiek, satire?
Hoe noem je het als linkse partijen "al te vaak hameren op de anderen"; de rijken, de joden, de banken, de vleeseters, de boze blanke mannen, de niet-liegende wetenschappers, de islamcritici etc?

Als je je een beetje in de geschiedenis van West Europa verdiept, zie je dat er niks nieuws onder de zon is. Zo hebben het christendom, de kerk en individuele christenen de afgelopen eeuwen regelmatig te maken gehad met keiharde kritiek en satire. Nog steeds trouwens. Dat leidde nooit tot tweespalt, net zo min als kritiek op en satire over Amerikanen, Russen of Duitsers. Zolang men de ander maar accepteert.

Het is de linkse kerk die tegenwoordig consequent tweespalt zaait door de wereld te verdelen in "goed" en "fout"; waarbij "fout" absoluut niet mag. Alsof een politieke discussie een actiefilm is. Denk aan de discussies rond Baudet, Wilders, Trump en Brexit; maar ook al veel eerder rond Buikhuizen, Janmaat en Hirsi Ali. Iedereen die tegen het stenigen van homo's is, is volgens links een nazi-kampbeul die graag moslimkinderen vergast; dat is de linkse "argumentatie" in het kort.

Ja; dat leidt wel tot tweespalt ja. Maar je kunt geen islamcriticus noemen die zich werkelijk zo over moslims uitlaat, ook Wilders niet. Vandaar al die linkse onzintermen; "islamofobie", "haat zaaien", en nu weer "tweespalt zaaien"; allemaal zo vaag en ondefinieerbaar mogelijk.

En ja, Wilders wijdt een hoop problemen die aan de islam liggen, inderdaad aan de islam. Precies zoals links alle problemen die aan de islam liggen, wijdt aan het bestaan van mensen die tegen het stenigen van homo's zijn. Hoe je daar verder ook over denkt; dat leidt pas tot een gespleten samenleving als de ene partij de andere partij uitsluit, overschreeuwt, censureert, verbiedt, of zelfs met geweld te lijf gaat.
En het is niet Wilders die dat doet.

Dandruff | 17-02-18 | 13:02

Dandruff | 17-02-18 | 13:02 |
Kritiek en satire moeten altijd mogelijk zijn. Ik kan met instemming glimlachen bij de rants van Pat Condell bijvoorbeeld, feitelijk heeft hij namelijk gewoon gelijk. Maar het is ook de toon, de uitsluiting. Als Wilders (of Condell in meerder mate) het heeft over al die vluchtelingen die vooral ellende komen brengen, verkrachters zijn en intolerant, denk ik dat hij zaar overdrijft. En niemand vindt het fijn ten onrechte beschuldigd te worden. Er zijn natuurlijk heel oprechte vluchtelingen bij, ik denk zelfs de meerderheid en die willen gewoon niets meer dan vrede, rust en een beetje normaal bestaan. Vaak zijn ze alles kwijt, hebben alles achtergelaten en dat was geen vrije keuze. Hoe volet dat als je wordt weggezet als crimineel, als je wordt uitgejouwd, tegengehouden?

Wilders heeft terecht kritiek op de islam, het is ook niet mijn favoriete religie en ik zie de islam ook liever vandaag dan morgen verdwijnen. Maar je kunt niet alle gelovers over een kam scheren, hen allemaal wegzetten als ellendige mensen en dat gebeurt helaas meer dan voldoende.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 18:25

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 18:25,

Wilders scheert ook niet alle moslims over een kam. Daarom zei ik vanmorgen al; zoek eerst eens uit waar Wilders voor staat. En doe dat vooral aan de hand van wat hij zelf zegt, niet om wat zijn tegenstanders over hem zeggen.

En nogmaals, leer van de Europese geschiedenis. De macht van de adel en de kerk is niet gebroken met nuance. Nog steeds valt niemand over kritiek of satire over die 0,02% priesters die kinderen verkrachten. Iedereen snapt immers dat men dat niet elke priester aan mag rekenen. Veel belangrijker; die kritiek op kinderverkrachtende priesters is volkomen terecht.
Maar mag er dan aub ook wat gezegd worden over de enorme problemen die geïmporteerde testosteronbommen hier veroorzaken?
Om maar iets te noemen, in Duitsland bleek vorig jaar dat;
- het aantal seksuele delicten tussen 2015 en 2017 met 500% was gestegen;
- het aantal steekincidenten in die periode met 600% was gestegen;
- daarnaast kampte West Europa met een golf bloedige terreuraanslagen.

Gesteggel over de vraag of nu 10%, 20% of 50% van de asieleisers hier verantwoordelijk voor is, is uiteindelijk volkomen irrelevant. Alle "gastvrije" landen in West Europa kampen met een golf van criminaliteit, (seksueel) geweld en terreur; en West Europese overheden reageren met het censureren en straffen van autochtonen.
Als we dat blijven accepteren gaan we daar aan ten onder.

Dandruff | 17-02-18 | 19:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Ebru ik heb groot respect voor je. Ga de politiek in. De Nederlanders hebben je nodig !
In Nederland zijn er teveel politici die als dooie vissen door de islam stroom afgevoerd, geïntimideerd worden, wij hebben levende vissen zoals jij nodig om tegen die stroom in te zwemmen!
Mensen die de anti Nederland maniak Azarkan eens een toontje lager laat zingen. Een gevaarlijk mannetje ook , altijd uit de staatsruif etend.
Je houdt op grandioze wijze, die neutrale, linkse, wegkijkende, bange,zijn/haar land verliezende Nederlanders een spiegel voor !

outdoor | 17-02-18 | 11:03

Ebru Umar heeft gelijk over het feit dat het tegenwoordig heel normaal word gevonden om mensen in groepen op te delen. Daarmee wordt het onderliggende issue minder belangrijk gemaakt door te wijzen op de geimpliceerde belangrijkere verschillen. Eigenlijk zeer kwaadaardig, ik heb het niet perse over DENK, maar meer over hoe men tegenwoordig handelt in de politiek, het afleiden met groepskwalificaties en het impliciet oproepen tot stammenstrijd kan ik niet anders zien als kwaadaardig bedoeld. Heel kwalijk.

Eigenlijk het eerste artikel waar ik zelf iets aan heb gehad, ga zo door mevrouw Umar, vanaf nu lees ik uw artikelen elke zaterdag!

O2Neutraal | 17-02-18 | 10:48

"de Rotterdamse Groenlinks, PvdA en SP, die openlijk toegeven de islamisering prima te vinden. "
Denk (woordspeling) niet dat je dat hard kan maken Ebru. Ze zullen zeggen dat 'de islamisering' een frame is. Ze lopen stuk op de het willen accepteren van aanwezige islam in het kader van vrijheid van religie versus de vraag hoe een verandering van de moderniteit door de islam kan uitwerken. Iets als 'Hoeveel islam kan Nederland hebben?' kunnen ze niet beantwoorden omdat ze niet willen Denken (woordspeling) wat die verandering zou betekenen. Dat zou namelijk lastige gesprekken opleveren en het afwijzen van een geloof. En dat botst weer met vrijheid van religie. Bezinning moet wel van twee kanten komen.

kloopindeslootjijook | 17-02-18 | 10:47 | 1

kloopindeslootjijook | 17-02-18 | 10:47,

Feit; achter NIDA zit gewoon de MoslimBroederschap, de club die streeft naar wereldheerschappij en vernietiging van alle niet-moslims. Die MB was inspirator voor honderden terreurclubjes waaronder al-qaida en isis, en holocaustclubje hamas is zelfs direct opgericht door de MB.
Feit; wie openlijk samenwerkt met NIDA heeft dus geen moeite met Jodenhaat, homohaat, (seksueel) geweld, terrorisme, sharia, jihad en andere vormen van islamisering.

En links werkt daar dus graag mee samen.
Wie daar aan twijfele, googele eens op "Tariq Ramadan + Leefbaar Rotterdam". Om de vele Fortuynstemmers in Rotterdam te pesten, besloten de linkse partijen om een voorstander van de holocaust naar Rotterdam te halen; Tariq Ramadan. Deze mocht voor een miljoen euro per jaar 2 middagjes per week aan de Universiteit van Rotterdam "bruggen bouwen" tussen de voor- en tegen- standers van terrorisme. In de praktijk verdedigde Ramadan echter alleen de voorstanders van terreur, en verweet hij de tegenstanders van terreur ongezien "islamofobie".

Uiteindelijk moest Ramadan vertrekken vanwege zijn werk voor een Iraanse propagandazender; tot protest van honderden linkse "academici" in Nederland.
Maar Leefbaar Rotterdam had daar van het begin af aan voor gewaarschuwd; iedereen die weet hoe google werkt, had immers kunnen weten dat Ramadan;
- afstudeerde op het bejubelen van zijn oom al Banna, oprichter van de MB;
- jarenlang Frankrijk niet in mocht vanwege banden met terreurclub GIA;
- jarenlang de VS niet in mocht vanwege banden met al-qaida;
- in diverse boeken homohaat, vrouwenhaat, Jodenhaat en jihad propageerde;
- in ontelbare preken, artikelen en interviews hetzelfde propageerde;
- veel van die preken en interviews zijn op YouTube terug te vinden;
- etc.

De claim van veel linkse mensen dat zij niet weten hoe internet werkt, en dus ook niet in staat zijn uit te zoeken hoe gevaarlijk hun vrienden zijn, is ruimschoots achterhaald. Het klinkt gek, maar er zijn ook linkse deugers die islamitisch geweld afwijzen, waarschijnlijk alleen al in Nederland vele honderden. Ook vanuit linkse kring is inmiddels vaak zat gewaarschuwd voor de gevaren van islamitisch extremisme.

Dandruff | 17-02-18 | 11:40

Allemaal met dank aan de PvdA, die haar selectieprocedure niet op orde had/heeft.

HetPhantom | 17-02-18 | 10:18 | 1

In dit geval misschien ook mensen in een Denk-Bubble.

kloopindeslootjijook | 17-02-18 | 10:27

Tja, het fluiten en uitjoelen of een inhoudelijke discussie aangaan. Maar dat laatste, dat willen ze blijkbaar niet.
Is ook heel moeilijk als je nog niet weet wat verlichtingsdenken, laten we het een vorm van zelfreflectie noemen, is. Je vraagt je af waarom het dan DENK heet.
Het is weer het oude liedje. Wij en hullie, zonder inhoud. Zucht. En dat kost tijd, en geld, en schiet niet op. Een Granfalloon, opnieuw.
Weet je niet wat een granfalloon is, zoek op wikipedia.

kloopindeslootjijook | 17-02-18 | 10:15 | 2

Weet je niet wat een granfalloon is, zoek op wikipedia, Denk-fans.

kloopindeslootjijook | 17-02-18 | 10:16

Waarom ik denk dat DENK DÉNK heet?
Doe Eens Normaal Kuzu?

F. Jacobse | 17-02-18 | 11:20

Als dit klopt dan is dat heel erg slecht.

atheïstisch stemvee | 17-02-18 | 10:19

Mijn indruk is dat ze haar best deed maar af en toe zelf meedeed aan de discussie. Als je zelf als gespreksleider een argument wil aandragen of iemand wil onderbreken vraag je aan een ander panellid: "Maar wat vind jij er nou van Wierd, van wat Farid zegt?" Bijvoorbeeld. Maar goed, stuurlui aan wal. Het is met zo'n discussie sowieso vuurwerk in de zaal.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 11:28

Ebru, chapeau dat je nog steeds bereid bent om je nek uit te steken en er over bericht, in het Rotterdamse voetbalblad heb ik er van de week niets over gelezen.

bwanabanjo | 17-02-18 | 10:14

Die Erdogan dat wordt de nieuwe führer van de islam. Amerika is binnen nu en 25 jaar een tweede wereldland en dan is Europa on his own.

Axelvon | 17-02-18 | 09:52 | 1

Verwacht eerder de zoveelste implosie van een land vol mongolen (daar komen ze vandaan), heb natuurliek niets tegen de echte mongoliërs)

Hadena | 17-02-18 | 10:27
-weggejorist-
Rest In Privacy | 17-02-18 | 09:49

@Beste_Landgenoten: ik weet niet wie of wat je bent, maar jij voelt je buitenstaander? Slaap rustig verder.

whetherthouwouldbe | 17-02-18 | 11:59

whetherthouwouldbe | 17-02-18 | 11:59 |
Ik was niet in persoon bij die discussie, dus op die manier een buitenstaander.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 12:04

Ik heb het ook net terug gekeken en vergeleken bij het debat in de balie valt het mij ook erg mee. Ik denk dat iedereen zijn woordje heeft kunnen doen.

Simon_GS | 17-02-18 | 14:07
▼ 1 antwoord verborgen

Om er steeds NSB ers bij te halen is ook flauwekul ,de meeste NSB`rs waren al lang voor de oorlog bij die parrtij gegaan ,en werden voorgehouden dat ze het beter kregen ,want arbeiders werden uitgebuit tot en met(net als rechts nu doet).En toen Duitsland binnenviel waren ze ineens bij de winnaar en konden lidmaatschap echt niet opzeggen,want dan zaten ze ook op de trein. tuurlijk was er een kader met meelopers maar niet elke NSB`r was een landverrader of eens met de Nazi. Ook de nederlandse politie, spoorwegen ,en ambtenaren burgemeesters werkten vrolijk mee met de Duitsers,ja geen lidmaatschap dus konden mooi hun handen in onschuld wassen

pedro300 | 17-02-18 | 09:27 | 5

@Pedro
Het eerste deel van uw bewering klopt. Echter, dat een NSB'er die zijn lidmaatschap opzegde op de trein zou worden gezet, daarvan is geen enkel historisch bewijs. (Of u moet mij dit kunnen leveren, dan neem ik uiteraard mijn woorden terug.)

Dr_Prepper | 17-02-18 | 10:33

U neemt het veel te letterkijk, zie het als een beeldspraak en dan klopt het wel dat er een vergelijk is met NSB-ers.

BozePaarseMan | 17-02-18 | 11:01

Alweer zo'n domme jongen... zucht.
Beste Pedro, De NSB word erbij gehaald omdat, zo'n 20 jaar geleden alweer, diegenen die toen waarschuwden voor de plannen van de islam door links werden uitgemaakt voor NSB-ers, oftewel iemand die heult met de vijand.

Nu zijn de meeste mensen wijzer en beter geïnformeerd en zien wij dat de PVDA, GROENLINKS en ( raar genoeg ) de SP zich aansluiten bij islamitische bewegingen die oproepen de democratie ten gronde te richten en dus onze vijanden zijn.
Daarom noemen veel mensen tegenwoordig linkse politici NSB-ers en daar zit, in tegenstelling tot 20 jaar geleden, een vorm van waarheid in.

Hopende u Pedro, maar ook Lupuslurpus hiermee van dienste te zijn geweest verblijf ik

MEDIACRATIE | 17-02-18 | 12:17
▼ 2 antwoorden verborgen

In dit geval zie je dat Denk aanhang premium burgers zijn (meer gelijk dan anderen). Eisen en geen rekening hoeven te houden met anderen, maar over- en doorheen schreeuwen laat geen twijfel wie meer mag en de baas wil zijn. NSB is dan idd de beste vergelijking.

TheseDays00 | 17-02-18 | 09:18 | 1

We delen niet dezelfde (belastende) geschiedenis. Dat is het verschil tussen krachtig mogen zijn of schuldig en verdacht.

atheïstisch stemvee | 17-02-18 | 09:21

Wat een grandioos en glashelder stuk Ebru ♥.

meneer Q | 17-02-18 | 09:08

Dank u mw Umar. Een gekleurd maar redelijk accuraat beeld van DENK. er is geen discussie of gesprek nodig met deze groep mensen. Het is een groep die zich openlijk tegen en van Nederland af zet. Geen samenleving maar leven zoals DENK, of dus eigenlijk Erdogan dat wilt.

just another liberal | 17-02-18 | 09:07


mobile.twitter.com/hakbuyuk/status/96...

Hakan Büyük op Twitter: "De nieuwe aanwinst van Denk. Ex-Nida. Milli Görüs. Erdogan-groupie in hart en nieren. Echte Denk'er dus. Gaat aan de slag bij de Tweede Kamerfractie van Denk, in het hart van de democratie. Succes Nederland.

express | 17-02-18 | 09:03 | 1

Uiteindelijk hebben de gekozen partijen de afgelopen decennia deze situatie laten ontstaan. Ons eigen stemgedrag dus.

BozePaarseMan | 17-02-18 | 10:58

Degenen die de vrouwen en hun gezinnen bedreigen moeten binnen nu en een maand zijn gevonden en direct het Nederlanderschap worden ontnomen. Het is duidelijk dat wij heel erg fout volk hebben toegelaten binnen onzen grenzen en we moeten hen heel duidelijk laten weten dat zij hier niet horen.

Rheia | 17-02-18 | 08:59 | 3

Het is de Nederlandse cultuur om maar te blijven praten. Al staat het water ons tot aan de lippen.
Hopelijk komt er toch rap een kentering en wordt de gemiddelde Nederlander wat assertiever en is het voortduren pappen en nathouden (kopje thee, iemand?) nu wel een keer klaar.

EEnzame SchizofrEEN | 17-02-18 | 09:09

Wat een flauwe kul, binnen nu en een maand. Waarom deze termijn? En "we moeten hun heel duidelijk laten weten dat zij hier niet horen", nou begint u dan? en hoe?. Het probleem is dat u strijdt tegen een groepering en u bent niet georganiseerd. Hells angels, satudara, no surrender, black sheep, outlaws, alle werken ze vanuit groep met intimideren geweld afpersing moord. Wat wilt u nu in al uw naiviteit?, is denk minder gevaarlijk dan voornoemde motorbendes?.
De hoop/oplossing zal van een eigen organisatie moeten komen, helaas laat de politiek het volkomen liggen, op één partij na. Waarom een FvD en PVV niet samenwerken is mij een raadsel en een zegen voor het establishment.

ruisvoorn | 17-02-18 | 10:15

ruisvoorn | 17-02-18 | 10:15,

Wie zegt dat FvD en PVV niet samenwerken?
Op sommige punten hebben ze andere ideeën, maar dat sluit samenwerken niet uit. Je ziet dat ook bij links; van SP en GL via PvdA en CDA tot VVD en D'66 zijn er zat minimale verschilletjes. Maar uiteindelijk werken ze voortdurend samen om Nederland te verwoesten.

Ik verwacht dat FvD na de volgende verkiezingen een stuk groter is. Met een beetje mazzel kunnen de kartelpartijen niet meer om FvD en PVV heen. En dat weten ze zelf ook; niet voor niets doen ze nu alles om hun macht te behouden. Tot censuurwetgeving, sleepwetten en oproepen tot moord aan toe. Er zullen voor de volgende verkiezingsronden vast nog wel heel wat schandaaltjes rond FvD-ers bedacht en opgeklopt worden.

Zie de claim van Ollongren dat zij niet kan lezen, en dat dat Yernaz' schuld is. Hoewel Ollongren misschien gelijkheeft dat zij niet kan lezen, is dat natuurlijk niet iets dat zij Yernaz (laat staan Baudet) kan verwijten. Toch doet zij dat, en het hele kartel accepteert dat. Dat is feitelijk nog veel kwalijker, en het toont aan dat FvD als een bedreiging gezien wordt. Om met Jort Kelder te spreken; "FvD gaat de hele VVD leegtrekken".

Dandruff | 17-02-18 | 10:57

Het siert de mens. Willen praten, kijken of er overeenkomsten zijn, kijken of men een akkoord kan sluiten, samen discussieren over de democratie in Nederland.
Het siert Ebru dat ze aanwezig was. Het siert haar, dat ze van democratie houdt en zich er persoonlijk voor inzet.
Velen weten echter al dat het onmogelijk is om met bepaalde groepen te praten. Velen weten al dat Denk en Nida zich inzetten voor de overheersing van de islam. Met zulke groepen is praten onmogelijk. Tweespalt is er al. We zijn al te ver heen. Er is geen weg meer terug.
De dame in de zaal met doekje en haat in de ogen is er een van de velen. Zij is de vertegenwoordigster van een ideologie die Ebru haat, maar niet alleen haar. Maar haar nog meer, omdat ze Turkse voorouders heeft. Dus in hun ogen een verraadster is.
Het is onvermijdelijk, het is niet meer te keren. Mensen die hetzelfde denken, die voor democratie zijn, kunnen beter samen praten over een samenwerking. De tegenpartij? Laat ze. Bundel de krachten.
Het is verspilde moeite, verspilde energie, te denken dat praten met aanhangers van een dictatuur mogelijk is. Verbinding is onmogelijk.
In deze omstandigheden is spreken met gelijkgestemden beter voor de gemoedsrust. Waarom zou je wakker liggen, denkend aan de haat in de ogen van doekjesdraagsters. Het heeft indruk gemaakt op Ebru, dat lees ik. Waarom zou je overstuur zijn, je blijft een vijand. Zoek het niet op.
De doekjesdraagster heeft een goede avond achter de rug. Ze ging gelukkig naar huis. Dankzij de aanwezigheid van Ebru.

onnosel | 17-02-18 | 08:57 | 2

Je moet het ze toegeven; ze hebben inmiddels van het verleden geleerd! Waar ze vroeger elkaar te lijf gingen (stammenoorlogjes) hebben ze zich inmiddels hier verenigd en drijven ze de diverse partijen ter rechterzijde uiteen. Verdeel en heers.

EEnzame SchizofrEEN | 17-02-18 | 09:11

Nu wij, Nederlanders, nog

onnosel | 17-02-18 | 09:13

Ach joh. Rutte en Ollogren maken ons straks met terugwerkende kracht Turk.
Hebben we het er niet meer over.

Parel van het Zuiden | 17-02-18 | 08:51

Is dat debat ergens terug te zien? Heeft iemand een link?

Lupuslupus | 17-02-18 | 08:45 | 2

Ook goedemorgen en dank voor de link, Ce Ca!
Die ga ik eens even op mijn gemak bekijken.

Lupuslupus | 17-02-18 | 09:03

goh dit had je een op een over kunnen schrijven van een bijeenkomst van de AEL van Abou Jah Jah waar ik ooit aanwezig was. Exact hetzelfde. Het gejuich, het gejoel, het monddood willen maken. Niks veranderd dus, alleen zijn we inmiddels 15 jaar verder en zitten er thans dus al 3 van die figuren in de TK. Chapeau Nederland! En binnenkort dus ook Rotterdam. Fijn

Nanker Phelge | 17-02-18 | 08:37

Het UWV moet beter op haar kroost letten.
En wij mogen ze ook allemaal wel aanspreken.
Wij onderhouden de Moslims het is dus eigenlijk gewoon onze kroost.

Jay-Jay-Jay | 17-02-18 | 08:34

Hufters!

Accident_Prone | 17-02-18 | 08:33

In het algemeen ben ik een fan van Ebru maar zij slaat hier de plank mis.
Eerst een debat modereren waar Denk aan deelneemt en achteraf in een column uithalen naar Denksupporters die het debat bijwoonden.
En waarom eigenlijk? Omdat zij zich niet gedroegen op de wijze zoals Ebru dat wenste.
Wat is dit voor diva-gedrag?
Dit is gewoon een reden zoeken om Denk en zijn supporters af te vallen, wetende dat dat altijd goed valt bij de reaguurders alhier.
Erg goedkoop en beneden jouw niveau, Ebru.

Amsterdamsko | 17-02-18 | 08:32 | 3

Ik vind het een duidelijk verslag. Helemaal niet wat ik wilde lezen en het valt helemaal niet goed bij mij. Toch ben ik blij dat Ebru ons een indruk weet te geven hoe het er bij DENK aan toe gaat.

Kwijldraad | 17-02-18 | 08:53

@Amsterdamsko.
Je mag verwachten dat men tijdens een debat normaal fatsoen(!) in acht neemt en ja, dat wenste Ebru dus er is niets mis met haar wens. Kent u dat woord: 'fatsoen'?
Als de DENK supporters zich gewoon, normaal, fatsoenlijk hadden gedragen zou Ebru geen reden hebben gehad om bovenstaand artikel te schrijven.

Wat was de reden dat Ebru dit 'debat' wilde modereren? Ze weet als geen ander dat de Turken haar bloed wel kunnen drinken want dat is al lang en heel duidelijk gebleken. Ze moest daardoor zelfs verhuizen.
Het is aan de ene kant dapper maar aan de andere kant is het volkomen nutteloos geweest en dat had ze kunnen zien aankomen met dit soort 'publiek'.
Als het haar doel was om te tonen hoe 'geciviliseerd' de Turken zijn, dan is ze daarin meer dan geslaagd. Maar wat heb je aan die wetenschap, helemaal niets toch? Iedereen zonder oogkleppen weet dat al decennia.

Lupuslupus | 17-02-18 | 08:58

Ach, die hele 'hard rechtse' hoek, zijn gewoon geen 'mensen mensen' (of het nu Tanya Hoogwerf, Joost Eerdmans, Ebru, Sid Lukassen, etc etc betreft). Met een beetje mensenkennis (tegenwoordig schijnen alleen voetbalcoaches het nog te moeten hebben.. en bijvoorbeeld goede spitsen zijn bijna per definitie een beetje - potentieel - explosieve persoonlijkheden) had je dat relatief makkelijk kunnen bijsturen (en uren van tevoren al wel een beetje kunnen aanvoelen hoe mensen zo'n avond ingaan.. 'mensen mensen' doen dat vaak onbewust al, roepen mensen bij elkaar voor een praatje en weten een beetje de juiste sfeer/stemming te creëren, etc ). Helaas een beetje typisch voor de 'rechtse hoek' ook trouwens dat iedereen een week later nog overal zijn gram aan het halen is.. en elkaar echt probeert te beschadigen - als mensen zich echt afvragen waarom dingen bij de LPF, PVV, FvD, AfD, etc lopen zoals ze lopen.. en Leefbaar lijkt me persoonlijk ook niet de meest 'gezellige' club trouwens.

nickolaas | 17-02-18 | 09:27

Beste Ebru, als wij hen geven whatever zij willen hebben, zal het daarna beter gaan?
Retorische vraag natuurlijk. Ik kom net uit Frankrijk en ik sprak met Boedhisten uit vooral Nepal die op een berg in Zuid-Frankrijk wonen; niet bepaald te vergelijken met een omgeving uit de 'projects' van de voorsteden van Parijs. 'Er komt oorlog in Europa' vertelden zij mij, in weerwil van hun gebeden. 'Er komt oorlog in Europa', galmt overal in Europa uit de monden van mensen die 'woke' zijn, van mensen die het rationeel kunnen onderbouwen, niet omdat het een hartenwens van hen is.

Zoltan | 17-02-18 | 08:31 | 1

Nee, dat ben ik met je eens. De stem van mensen met een islamitische achtergrond wordt luider in het openbare debat. Men wil meer ruimte, meer invloed en meer spreektijd. Het lijkt niet erg op *echt* willen samenwerken, eerder gaat het om een belangengroep. DENK is niet echt een politieke partij maar meer een instrument om meer macht te krijgen bij islamitische Nederlanders. Uiteraard mag dat, het is niet verboden, maar mijn stellige indruk is dat de achterban in het geheel niet geinteresseerd is in samenleven met andere Nederlanders. Men wil gewoon meer plaats en invloed. De gretigheid en nauwelijks verhulde boosheid van veel aanhangers in het aanvallen van anderen in de discussie vind ik een dreigende voorbode voor wat er gaat gebeuren als het aandeel moslims toeneemt. Ik zie weinig inclusiviteit en tolerantie van die zijde, eerder puur revanchisme.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 11:47

Het is ook helemaal niet aan jou om er een antwoord op te hebben, beste Ebru. Niemand die het gesprek heeft voortgezeten ? Je kunt ze altijd zelf aanspreken op hun gebrekaanfatsoen en de zaal voorleggen dat je elk debat aan wilt gaan maar dat het dan wel noodzakelijk is dat beide partijen gehoord worden.

En als er aan die voorwaardeniet kan worden voldaan, dan kun je de eer aan jezelf houden, weggaan en met een publiekelijk statement komen. Iemand die, desnoods vanuit de zaal, wat beeldmateriaal kan maken helpt jouw eigen zaak enorm.

Je zult zien dat je veel meer bijval krijgt dan je wellicht eerst kunt vermoeden. Je benoemt, wat ikzelf ook altijd doe, de Nederlandse fatsoensnorm. En dat is het enige dat ons daadwerkelijk bindt.

Als wij Nederlanders, zoals jij en ik, verkiezen om ons elders in de wereld te vestigen dan is het minimale wat de bevolking aldaar van ons mag verwachten dat we voorzien in ons eigen levensonderhoud en dat we de fatsoensnorm aldaar accepteren en naleven.

En mensen die niet aan zo'n norm niet kunnen of willen voldoen, hebben elders niets te zoeken en zijn de maatschappij een levenlang tot last. En dat voegt helemaal niets toe en daarom hoeven we dat nooit te accepteren. Ongeacht de verbale en ook fysieke agressie waar anderen zich van bedienen.

netniet | 17-02-18 | 08:21

Turken zijn altijd boos. Heeft met de koran te maken. Die verhindert een kritische blik op de aard der dingen.

Go_Vegan2.0 | 17-02-18 | 08:18 | 3

Dat is ook het doel van de Koran, en alle andere religies (inclusief de religie van de Linkse Kerk): brainwashen zodat je er macht over kunt uitoefenen.

jemagookniksmeer | 17-02-18 | 08:48

De Islam gebruikt de Koran, de Linkse Kerk de NPO.

jemagookniksmeer | 17-02-18 | 08:49

Turken zijn altijd boos omdat het beeld dat ze van zichzelf willen hebben, niet strookt met het beeld van de rest van de wereld van hen heeft. En omdat zo geindoctrineerd worden opgevoed is bij onze Turkse vrienden maar weinig zelfreflectie. Of zelfspot. En dus ligt het aan iedereen, maar niet aan henzelf. En dat maakt ze boos. 'De enige vriend van een Turk, is een Turk.' Dat is het diepste geloof van bijna elke Turk.

Dr_Prepper | 17-02-18 | 10:40

“Ons Nederland”... dat waren nog eens tijden. Nu doen we allemaal zielig de schuld geven aan de Islam, maar ondertussen zijn het onze bloedeigen vertegenwoordigers die niet staan voor inspraak van het volk. Juist niet een partij als Denk. De Islam is een mooie bliksemafleider die voor komt dat we onszelf de schuld moeten geven. Her is een zwakte om je eigen zwaktes niet te willen zien.

Balgesjaakt | 17-02-18 | 08:09

Fittie afgelopen donderdag
tijdens de Haagse gemeenteraadsvergadering. PvdA-wethouder versus raadslid islam Democraten. nl.wikipedia.org/wiki/Islam_Democrate...

Wethouder Rabin Baldewsingh reageerde op de volgens hem meest idiote stupide motie die hij ooit heeft gehad en was niet van plan gevolg te geven aan zo'n soort idioterie nadat raadslid Hasan Küçük van de partij Islam Democraten de wethouder per motie verzocht om de gemeentelijke agenda aan te passen door de naturalisatie-ceremonies die op vrijdag plaatsvinden, te verplaatsen naar een andere dag i.v.m. het vrijdaggebed. Deze eenmalige plechtigheid dient volgens ID aangepast te worden aan het islamitische gebruik - want het moment is volgens hem heel gevoelig.
(als er een schaap over de dam is volgt Nida?)

Dit schoot de wethouder die heel verrast en verbaasd was over het feit dat deze motie nu aan de orde is, enigszins in het verkeerde keelgat.
Hij begrijpt de relevantie van deze motie niet.
In zijn wethouderschap, en als loco-burgemeester in Den Haag heeft hij als naturalisatie-ceremoniemeester meer dan 25.000 mensen genaturaliseerd en tot nu toe, was er tot voor kort geen enkel incident geweest van dien aard. Geen enkel iemand met een bepaalde religieuze achtergrond die hem ooit gevraagd heeft om de ceremonie tijdens Holi, Chanoeka of christelijke dagen te verplaatsen. Als argument gaf de wethouder aan dat zijn agenda de week rond is volgeboekt met:
maandag Statenvergadering
dinsdag college
woensdag raadsvergadering
donderdag commissievergadering
waardoor logischerwijs vrijdag is ingepland voor de naturalisatieceremonie. Daarbij duurt die ceremonie tot half twee in de middag.

Over de vermeende aanstichter van die ingediende motie - een islamitische nieuwkomer die zijn bekendmaking aan de Nederlandse samenleving had teruggegeven door zijn nieuw verworven papieren, respectloos naar de wethouder toe te werpen - zei de wethouder:
Zeer waarschijnlijk een imam - dat stond niet op z'n hoofd geschreven.

Tot ontsteltenis van de wethouder nam de nieuwkomer het cadeau namens de gemeente Den Haag niet serieus door zijn nieuw verworven Nederlanderschapspapieren - naar de wethouder te gooien.
(De nieuw genaturaliseerde Nederlander wilde nadat hij zijn nieuwe Nederlandse paspoort in ontvangst had genomen, per se het stadhuis verlaten terwijl de ceremonie gaande was).
De wethouder noemde het een bijzondere actie in het hart van de democratie en vervolgde: Als je hier wilt zijn moet je ook je best doen om één van ons te zijn. Het is heel erg belangrijk om het wij-gevoel uit te stralen. Als je één keer in je leven iets anders moet afzeggen voor zo iets belangrijks, moet je daartoe bereid zijn. Een naturalisatieceremonie is geen bijeenkomstje, geen oploopje;
(begrijp, dat deze plechtigheid geen vrijblijvend onderonsje is).

De wethouder vervolgde dat je de Nederlandse nationaliteit maar één keer in je leven krijgt.Één bepaalde bevolkingsgroep met een bepaalde religieuze achtergrond die deze dag wil verplaatsen zou de wethouder dan ook principieel nooit uitvoeren.

De wethouder wou dat een ieder dan ook het Nederlands perfect sprak. Want dan had hij ook niet allerlei administratieve mensen achter de hand gehouden die dan op Naturalisatiedag achter elke stoel 'de eed voorkauwend: Zo waarlijk helpe mij God almachtig en/of: Dat verklaar ik en beloof ik' dat ook heel erg moeizaam gaat.

Küçük achtte het tijdstip van de naturalisatieceremonie niet juist en vond het gedrag van de wethouder idioot omdat hij helemaal geen ruimte maakt voor nieuwe bewoners in deze stad en beticht hem van zich superieur voelend.

De wethouder dankte Küçük voor zijn complimenten, dat vond hij echt heel erg leuk en blijft bij zijn afwijzing van zijn motie.
Vanaf minuut 8.00:00 tot 8.11:00
c.connectedviews.com/05/SitePlayer/De...

De wethouder geeft op de valreep van zijn afscheid van de gemeenteraad toe dat (wat al jaren bekend is dankzij labbekakkerige bestuurders in de gemeente Den Haag) mensen het Nederlanderschap verkrijgen zonder dat ze de eedaflegging überhaupt zelfstandig kunnen uitspreken.

Ook oud-D66-wethouder Ingrid van Engelshoven gaf in Den Haag met gemak migranten de Nederlandse taal niet machtig waardoor zij niet zelfstandig de 5 woorden konden uitspreken die nodig zijn om de eed af te leggen, het Nederlanderschap.
Dat tijdens de naturalisatie vijf simpele woorden in het Nederlands 'Dat verklaar en beloof ik' 5 maanden voor de ceremonie kregen aangereikt met die 5 woorden in een simpel instructieboekje, door een aanzienlijk deel van de naturalisten die wel de moeite nemen om het Nederlanderschap te ontvangen maar geen moeite doen om de eed zelfstandig uit te spreken komt, omdat ze (via-via?) toch wel weten dat er door de belastingbetaler een door de gemeente ingehuurde Turkse- of Marokkaanse-Nederlander achter ze staat die hun woord voor woord de eed articulerend voorkauwt dat er dan uitkomt als
"D... ehh... ddat... vurklar... iek... en...(pauze) be... loof... iek..."

Woon eens een naturalisatie-ceremonie bij.
Verwonder u dan niet maar verbaas u slechts.

Politieke partijen hebben in campagnetijd het hoogste woord over bijvoorbeeld hoe belangrijk zij onderwijs vinden maar ondertussen laten zij door de jaren heen gebeuren dat er honderden miljoenen euro's verkwanseld worden aan voorschool-projecten en stimulering van taalonderwijs terwijl elk weldenkend mens weet dat dit weggegooid geld is omdat dit nauwelijks effect heeft zolang kinderen met een achterstand beginnen omdat ze van huis uit geen support krijgen van hun ouders.
De enige remedie om die jarenlang gecreëerde lage lat door PvdA, D66 en cs. tot een hoger peil te brengen is, dat een realistische politieke partij deze onderwijsportefeuille ter harte neemt en tegelijkertijd onwillige ouders/opvoeders die tegenwerken door bewust geen Nederlands te willen leren waardoor hun kinderen een achterstand oplopen, hiervoor persoonlijk aansprakelijk te stellen.

drs.Nee | 17-02-18 | 08:08 | 2

“Küçük achtte het tijdstip van de naturalisatieceremonie niet juist en vond het gedrag van de wethouder idioot omdat hij helemaal geen ruimte maakt voor nieuwe bewoners in deze stad en beticht hem van zich superieur voelend.”
Eigenlijk de kern van het verhaal; de ander beschuldigen van superioriteitsgevoelens.

Rico Tampeloerus | 17-02-18 | 09:02

Stuitend! Je mag je afvragen of iemand ooit een prettige landgenoot kan worden als sowieso het vrijdaggebed voorgaat op een naturalisatie. Dan is voor mij helder waar de prioriteit ligt en begrijpt iemand niet de essentie van leven in Nederland, waar religie een plaats heeft maar niet op die manier. Ja dergelijke types maken schaamteloos gebruik van de hen geboden ruimte en zullen niet snel geneigd zijn om plaats te maken voor mensen met een andere mening. We kunnen dit soort types missen als kiespijn.

Beste_Landgenoten | 17-02-18 | 11:54

Wat een schokkend relaas. Dat de Islamisten die niet met de vrijheid om kunnen en willen gaan zo openlijk agressief zijn. Dat is weer een stap verder. Neem aan dat de Democraten 66 al hun toppers in stelling brengen om ze terug te demoniseren. Of hebben ze daar het lef niet voor ?

Graaier | 17-02-18 | 08:02
-weggejorist-
Balgesjaakt | 17-02-18 | 08:01 | 1

Wanneer met voldoende mensen in de gemeenteraad, Kamer of andere vergaderruimte, is de volgende stap het zich onderscheiden d.m.v. uiterlijke kenmerken. Een beproefde vorm van passieve intimidatie en een beeld van eenheid en kracht voor de achterban. Niets nieuws onder de zon. www.gettyimages.ae/detail/news-photo/...

atheïstisch stemvee | 17-02-18 | 07:52

Vuur moet je met vuur bestrijden, alhoewel dijkring14 opblazen het vuurtje ook wel blust...

Undefined_variable | 17-02-18 | 07:26

Zie en huiver. Allemaal enge clubjes die niet weten wat vrijheid is. BV tegen het homo huwlijk en daar gaan partijen als gl, sp, PvdA, D’66 mee in zee. www.hollandistan.nl/video/arnoud-van-...

franck7020 | 17-02-18 | 07:14 | 2

Niet geheel onlogisch want links heult al 50 jaar met de muzelman, Wel beschouwd is DENK ontstaan uit de PVDArabieren. Je kunt er op het eerste gezicht met je verstand niet bij , waarom samenspannen met een religie die uit is op de ondergang van de Europese identiteit? Het wordt opeens duidelijk wanneer je beseft dat dit juist de bedoeling is. Verdunning van het Europese ras en de Europese cultuur volgens vooropgezet plan, dat is er gaande, Vandaar heuvel met DENK.

HaatbaardKnipper | 17-02-18 | 08:11

Dat heet cultureel marxisme en heel Europa (en de EU) zit er vol mee

kunnenzedanniks | 17-02-18 | 10:25

"het is ook óns Nederland Ebru"

Nog wel. Maar we zullen nog harder onze hakken in het zand moeten zetten zodat dit soort middeleeuwse barbaren hier geen voet aan de grond krijgen. Als ik hoor dat Erdogan hier afgelopen vrijdag 140 moskeeën kan gebruiken om een nationalistische boodschap voorzien van een religieus sausje uit te dragen dan zijn we nog veel te tolerant.

Wekkertje | 17-02-18 | 07:09 | 2

Dat de islam gevaarlijk voor Vrijdenkers is weten we dus al ruim 1400 jaar en in de geschiedenis worden de islam en de islamieten eens in de zoveel jaar teruggezet naar hun eigen zandbak en dan hebben we weer een paar honder jaar rust en dan zullen ze weer met hun projekt teneinde Ons te islamiseren. Daarom is het des te verontrustend, dat de linksche gutmenschen Ons op allerlei slinkse manieren met die vrouwonterenden nee mensonterende levensgevaarlijke haatreligie opzadelen. Ettur en zijn heimelijk linksche elite vrienden die de islam & co geen haarbreed in de weg staan, zijn een nog groter gevaar. Want welk normaal denkend mens gaat Onze cultuur en onze vrijheden in onze democratie blootstellen aan een groep die moeders/kinderen/mensen opblaast/het hoofd afsnijdt/hakt/kapotdoodschiet met ak-47 uit naam van een figuur die trouwde met een veel te jong meisje hetgeen waar wij in het Vrije Westen een wet tegen pedofielen voor hebben. Wanneer jij als linksche club dat gevaar toestaat zich hier te vestigen, ben je gevaarlijker nog dan die haatreligie. PUNT.

Slurfje | 17-02-18 | 07:25

dyslexie ook in mindere maten is een biatch

Slurfje | 17-02-18 | 07:26

In de dertiger jaren waren dit soort clubjes heel gewoon en effectief. Toen hadden ze bruine uniformen en laarzen aan, nu baarden en hoofddoeken

batvoca2 | 17-02-18 | 07:07 | 1

Helaas wordt het onderhand tijd de bruine hemden en de laarzen weer tevoorschijn te halen. We worden overwoekerd door moslimschorem en de overheid stimuleert dat op de koop toe. Hele vervelende constatering maar een tegenreactie van het volk is op afzienbare termijn noodzakelijk wanneer de overheid blijft wegkijken.

HaatbaardKnipper | 17-02-18 | 08:30

Kuzu zijn uitspraak over artsen blijft misdadig. Dit is al een reden om geen verbond aan te gaan met Denk. Socialisten en islam en is een enge situatie.

www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/...

franck7020 | 17-02-18 | 07:01 | 1

Wordt alleen maar erger nu Dijkstra CS van artsen een leger rovers heeft gemaakt; dat is een open deurtje naar het bewijs van genocide.

eastender | 17-02-18 | 11:38

Mijn steun heb je ebru!

rifraf | 17-02-18 | 06:00 | 3

Links zweept evengoed de haat op. Met elke stem die ze verliezen raken ze
verbitterder. Tja en Denk en de moslim achterban. Ik kan het toch niet helpen te denken onderzoeken die iq-verschillen vaststellen.
Dat beloofd wat voor de gemeenteraadverkiezingen over 4 jaar. Het wordt geleidelijk aan steeds bitterder.
En de ‘trotse’ islamist? Altijd verbitterd, altijd minachtend, maar intussen stikjaloers op de kafir. Waarom lukt het hen wel om tot grootste inzichten en wetenschappelijke vindingen te komen?
Als een zelfgenoegzaam en verwend kind. Een minderwaardigheids complex en narcistisch. Omdat de ouders (links) hun vroeger (eerste immigratiegolf) verwaarloosd hebben.

ratelaar | 17-02-18 | 06:16

Die trotse islamist is m.i. absoluut niet jaloers op de kafir vanwege inzichten of wetenschap.
Een trotse islamist is vooral jaloers op elke ander die 'meer' heeft. Meer geld, meer auto. Dit verklaart wellicht ook de nogal kinderlijke drang om altijd maar weer 'duurdere' auto's te moeten rijden, een duurder kledingstuk te dragen, ook al is dat laatste een vrouwelijk accessoire stuk (welke Hollandse jongen liep er vroeger met zo'n leip Vuitton schoudertasje over straat?) of een totaal niet voor het klimaat geschikte winterjas-met-bontkraag in de zomer.
Ze zijn jaloers op de Hollander die wat geld kan krijgen na jaren hard werken en verwachten dat ze daar ook recht op ebben zónder er ooit een hand uit te steken. Ze zijn jaloers op jongens en meiden die net als zij gewoon in Nederland zijn geboren en getogen, en fatsoenlijk Nederlands spreken. Terwijl voor deze islamistenkinderen toetsen moeten worden aangepast, voorgelezen en uitgelegd zodat ze uiteindelijk ook een voldoende halen. We passen niet de les aan het kind aan, nee, we passen de toetsen aan het kind aan.
Ze zijn jaloers op onze vrijheid. De wat beter ontwikkelde islamist merkt ook wel dat er in dit land heel veel vrijheid is. Om te doen, maar vooral ook om te denken. En als je dan elke week meermalen te horen krijgt hoe je moet denken (op straffe van uitsluiting en vervolging), dan wringt dat. Elk weldenkend mens zal in zo'n situatie, te weten jarenlange indoctrinatie, toch op zijn minst een beetje van het pas gaan.
Jaloers? Ja, maar niet op onze inzichten en uitvindingen. Eerder op onze manier van leven en zijn. En daar zal geen koran ooit iets aan veranderen.

EEnzame SchizofrEEN | 17-02-18 | 08:12

@ EEnzame SchizofrEEN | 17-02-18 | 08:12 |
Niet alleen kweekt het jaloezie,maar ook een psychose.
Naast de inteelt factor, leven ze in 2 werelden die niet verder van elkaar kunnen staan, dan ze al zijn.

Rest In Privacy | 17-02-18 | 09:09

De Turken zijn helemaal geil dat het Turkse leger in de aanval is en schreeuwen het uit van geluk, zo het zichzelf aangeprate minderwaardigheidscomplex compenserend.

Enkele reaguurders steunen of sympathiseren met DENK, KUZU en AZARKAN en laten zo de Turken zien dat hun slim uitgedokterde opruiende strategieën werken, en weer juichen en fluiten de Turken van geluk.
De Nederlandse Turken Hebben zich definitief ontmaskerd als zijnde een macht die zich tot doel heeft gesteld onze democratie om zeep te helpen en worden daarbij gesteund door Groenlinks PVDA en SP die zich ook ontmaskerd hebben en NSBers blijken te zijn die gezellig meesurfen op de macht van Turkije in Nederland.

Het is allemaal geen nieuws, Geert Wilders schreef er al over in zijn eerste boek 'Vecht voor vrijheid' en da's alweer zo'n 20 ( ! ) jaar geleden.

De domme sukkeltjes die zich op dit forum uiten met opmerkingen als 'ik ga lekker op DENK stemmen om zo Nederland lekker wakker te schudden' zijn te ver doorgeschoten in onwetendheid of willen ook het stoere intrigantje uithangen.

Ebru Umar heeft meer lef en verstand van zaken dan al die sukkeltjes die achter de groep met de grootste bek aanlopen bij elkaar. Moge haar pen nog lang machtiger zijn dan het zwaard.
Ebru bedankt!

MEDIACRATIE | 17-02-18 | 05:31 | 1

Helemaal mee eens. Deze link zegt genoeg. De haat straalt er van af.
youtu.be/HabOEkzAmlM

franck7020 | 17-02-18 | 07:19

Slechte zaak om wie dan ook met een immigratie achtergrond een debat te laten leiden. Ik vond Ebru's bijdragen altijd al matig maar ze bewijst maar eens te meer dat ze geen echte Nederlandse is. Respect eisen maar niet verdienen net zoals de voorzitster van de 2de kamer. Waarom is Bosma gewoon veel beter als voorzitter ? Hij voelt het beter aan en hoeft niet elke keer zijn macht te laten gelden als voorzitter, doet dat veel beter. Idem voor Ebru, ze kan het niet zonder agressie of respect eisend.

Ik voeg daar aan toe dat die kaaskoppen in de balie er ook helemaal niets van bakten laatst. Vlieg Paul Witteman maar in.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 04:46 | 11

@ Roze_bril_drager | 17-02-18 | 04:46 |

Onhandige woordkeuze....

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 15:12

Onhandige woordkeuze? Lees dan voortaan je brouwsel eens goed door voordat je hem opstuurt. Dat doe ik ook en dan hoeft Martin Bosma niet meer op een rare tegel te staan. Bij voorbaat dank.

MEDIACRATIE | 17-02-18 | 15:33

Ik ga verder over mijn eigen woordkeuze en niet jij vriend.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 15:43
▼ 8 antwoorden verborgen

Die haat is de oorzaak van alle immigratieproblemen van de afgelopen 40 jaar, het enige positieve aan DENK is dat die haat nu eindelijk zichtbaar is voor iedereen, dus ook voor de wegkijkers en ontkenners.

Machteloze | 17-02-18 | 03:40 | 2

Nee, die haat komt door de hypocriete PvdAers en GLers die mooi praten maar nooit een Turk aan de keukentafel laten aanschuiven door rotsmoesjes te verzinnen.
Hun kinderen van de gemengde scholen weg halen.
Een roomblanke fractie samenstellen met af en toe een knuffel turk erbij die zich dan, voor dat mooie plekje op de lijst, uit eeuwige dankbaarheid wel naar de fractiediscipline moet schikken, dus gewoon zijn bek moet houden en op commando zijn hand moet opsteken..

Dat, beste Machteloze, is pas beledigend voor die mensen.
Dat is pas haatzaaien.

Ben-Bataaf | 17-02-18 | 04:03

Dit zie je veel minder in Amerika, daar zijn de meeste legale immigranten dolblij als ze Amerikaan worden. Hier in Europa hebben we een paard van Troje binnen gehaald, ze spugen op ons enerzijds maar blijven wel. Turken zijn barbaars, respectloos en schofterig volk en de lijfwachten van Erdogan bewezen dat eens te meer toen ze als volkomen wildemannen begonnen te schoppen tegen demonstrerende Koerden in de tuin van het witte huis. Dat Trump dit toeliet heeft mijn achting voor deze president aardig doen dalen. Blijkbaar is er toch een geopolitiek stratego waardoor het normaal is dat de Turken iedereen in de wereld denken te kunnen vernederen op schofterige wijze. Was ooit voornemens om eens het land te bezoeken maar dat gaat nooit meer gebeuren ook al kost het 1 euro voor 10 dagen all-inclusief,

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 04:18

palingdroom | 17-02-18 | 02:34 |

Dat herken ik helemaal. Ik spreek daardoor een beetje Turks. Vooral de scheldwoorden natuurlijk, maar zo gaan die dingen..
Een Turkse vriend is een trouwe vriend.
Ik ben nog nooit door een Turk belazerd.

Bovendien weet ik wel wat positieve punten van DENK:

Schijt aan de Status Quo.
Schijt aan fractiediscipline,
Schijt aan de PvdA.
Schijt aan het gedram van mevrouw Simons.
Pro referendum.
Worden door hun aanhang als broodnodige vernieuwing gezien.

Net als FVD.. maar ook net als PVV, net als SP, net als PvdD.

Azarkan bleef herhalen dat hij tegen vrouwenonderdrukking is.
Zoals Thierry bleef herhalen dat hij geen racist is.
Beiden worden daar zo gefrustreerd van dat ze, begrijpelijk, hun stem gaan verheffen.

Er zijn dus nogal wat overeenkomsten.
Ik heb het hier al eens gepost:
Ik was blij toen Ozturk en Baudet elkaar konden vinden voor een gezamenlijke motie.

Dus Joost, Sid, Ebru, Farid, Wierd en de anderen: blijf praten, het was voor allen een moedig iets om te doen. Mijn respect hebben jullie. Ga er maar aan staan.

Ben-Bataaf | 17-02-18 | 03:03 | 1

Zouden ze vaker moeten doen, puur naar het plan kijken ipv wie het indient. Daarom was het ook zo absurd dat PVDA een tijdje alle plannen van de PVV niet steunde ongeacht de inhoud. Maar met een arendsoog kijken naar DENK kan geen kwaad, laat je niet in slaap sussen.

In het kader van discriminatie, kunnen plannen niet anoniem ingediend worden en dat een NOS journaal lezer ze gewoon voorleest in de kamer ?

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 03:25

Heel gek.
In mijn jeugd kon ik heel goed met Turken door één deur.
Sinds mijn scheiding woon ik (uit woningnood) in de schilderswijk. Maar wat is er in hemelsnaam gebeurt? Turken die hier in een paralelle samenleving wonen. Turkse kapperzaken met levensgrote Turkse vlaggen voor het raam, Turkse meiden die steeds orthodoxer over straat lopen, (derde generatie!) jongeren die onderling alleen nog maar Turks praten.

Dat was vroeger heel anders. Samen naar school, voetballen en in de weekenden met z'n allen op stap.
Het allemaal doet héél surrealistisch aan.

palingdroom | 17-02-18 | 02:34 | 2

'Het doet allemaal'
Excuses! Tijdstip in combinatie met alcohol •hips•

palingdroom | 17-02-18 | 02:38

Ze voelen zich ineens trots en meerderwaardig ipv minderwaardig. Prima dat je zo fucking trots bent om Turk te zijn maar flikker dan op naar dat geweldige land Turkije. Nee hier gebruik maken van de vrijheid om dat allemaal te mogen maar niet terug naar het beloofde land Turkije gaan, zwakkelingen. Lijkt het paard van Troje wel, eerst waren ze onzichtbaar.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 02:43

Gaan moslimvrouwen eigenlijk ook naar de moskee, ik weet het echt niet en ga eens een keer niet googlen.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 01:54 | 1

In Istanboel heb ik de blauwe moskee bezocht. Bij binnenkomst zaten er hele generaties mannen (grootvaders, vaders en zoontjes) op hun knieen te bidden, dit was rechts van de ingang. Links, ergens in een hoekje, een heel klein gedeelte, afgeschermd door een houten hek, waar een paar vrouwen aan het bidden waren.

onnosel | 17-02-18 | 07:59

Carmelita | 17-02-18 | 00:04
Uw naam duidt niet op Turkse snor. U bijdrage daarentegen wél. Iets vanuit dipe ongeletterd Anatolië waar ze nog nooit van "de kwestie" - laat staan de genocide -hebben gehoord.

Mazoeza | 17-02-18 | 01:38 | 1

Ik zie in het hierboven geschreven epistel van Umar deze kwestie niet aangeroerd.
Daar gingen mijn reacties dus ook niet over.
Die betroffen de ronduit onbeschofte bejegening van Sid Lukkassen en het gebrek aan diepgang bij Umar in het algemeen.

Carmelita | 17-02-18 | 10:25

Nederland een vrij land? Laat me niet lachen.

Rallywally | 17-02-18 | 01:31 | 1
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 17-02-18 | 01:33

Ebru, af en toe moeten we ontspannen en aandacht voor elkaar hebben.
Strelen, zingen en liefhebben.
Kusjes schat.
www.youtube.com/watch?v=bR9jSgz9r14

Ongeblustekalk | 17-02-18 | 01:04 | 2

Soms kom je aanzetten met bv Patti LaBelle. Nu ineens met Ronnie Fles. Vreemde man.

RickTheDick | 17-02-18 | 01:42

Maan.

Ongeblustekalk | 17-02-18 | 01:48

Niet best dat je dat gedaan hebt. Respect!

Omebert | 17-02-18 | 01:01

ooow Ebru.... jij benoemd de shit zoals het ruikt,de haat van azarkan stinkt naar buitelands geld.... turkse lira dus.

houjebekmaarlul | 17-02-18 | 01:00

Vroeger drie hoog hadden we een Turkse buurman en dat was redelijk apart nog. De man was vrijwel 24/7 bezopen maar altijd vrolijk. Memmed werkte alleen als hij rokjes zag, die hij dan redelijk naïef najoeg. Toch bleef hij dan hele weken weg na een succesje, om uiteindelijk weer op hangende pootjes terug te komen. Zijn vrouw vergoelijkte de escapades van manlief bij de slager, die nog nooit van halal had gehoord. Memmed kreeg met name bij thuiskomst hommeles met vrouwlief. Heerlijke avonden met omgekeerd glas tegen de muur doorgebracht, het was gtst avant la lettre alleen veel spannender. Wanneer wij als kleine jochies dan Memmed wel eens op straat tegen kwamen, kregen we steevast een kwartje van 'm om wat lekkers te kopen bij de drogist op de hoek. Ach ja Memmed. Wij zijn verhuisd, want de buurt ging opeens heel snel achteruit. Af en toe vraag ik me nog af wat er van Memmed is gekomen, gewoon uit nieuwsgierigheid als met dat glas tegen de muur. Of vraag ik het me af omdat Memmed als één van ons voelde, toen er nog niet zoveel van waren? Toen ze nog min of meer verspreid tussen en dus met ons leefden. Tijden veranderen, want als ik nou een Turkse buurman zou krijgen, ben ik al weg voordat ie me een kwartje kan geven. Omdat integratie je domweg aanpassen inhoudt, hoe Den Haag er ook over mag denken. Die overheid heeft sowieso te lang gedacht en doet dat nog steeds met al die andere volksstammen; ze zijn zielig en we moeten ze helpen.
Nu is de zorg en meer van die vaste lasten voor die lui helemaal graties en ik weet nou waarom Memmed zo van de fles hield. Zoveel graties spullen, daar word je gewoon alleen al dronken van.

hoochee | 17-02-18 | 00:59

Ebru: je bent awesome. We zouden er meer zoals jij moeten hebben hier in dit landje. Maar ja...

SerTheFun | 17-02-18 | 00:43

Je wordt niet echt vrolijk van het verslag van mevrouw Umar dat ze hier zo prima heeft verwoord. Leg de vinger maar op de zere plek, hoog tijd dat ook de goegemeente ontwaakt uit de comfortabele winterslaap.

Maris v.d Hof5393 | 17-02-18 | 00:41

Als je je realiseert dat dankzij de EU erdogan in turkije aan de macht kon komen.
Het turkse leger ziet/zag zich als hoeder van de erfenis van Atatürk. Doordat turkije is beloofd dat ze bij de EU mogen, moesten er een aantal democratische processen in gang worden gezet.
Eén van de zaken was dat het leger veel meer op de achtergrond moest komen. Dat is de laatste jaren gebeurd. Hierdoor kon erdogan aan de macht komen en (vooral) blijven.
Daarvoor maakte het leger ondemocratische stromingen (grijze wolven, extreem links, fundamentalisten etc.) een kopje kleiner, letterlijk en figuurlijk.
Het leger heeft dat (onder zware druk van de EU) niet gedaan bij de eerste verkiezing van Erdogan waardoor de zuivering van het leger kon gaan plaatsvinden en turkije richting fundamentalisme kon gaan afglijden.

Ja, het is niet goed dat het leger die macht heeft/had maar in dat soort landen is dat (kijk ook naar Egypte) noodzakelijk en moet je niet met dat soort gelul uit het westen aankomen.
Zelfs een land als turkije (wat behoorlijk verwesterd was) was vatbaar voor zeer fundamentalistisch stromingen.

Al met al zijn we dus verder van huis met zo'n fundamentalistisch land aan de grenzen van de EU. Met dank aan de EU.

Op een één of andere manier weet een democratie zichzelf toch weer om zeep te helpen, zucht. Tussen haakjes, de burgers in turkije hebben hier het meeste last van. Iets wat die turkse sukkels in Nederland niet begrijpen.

crt | 17-02-18 | 00:35 | 3

Over geschiedenis vervalsing gesproken.

botbot | 17-02-18 | 00:41

Het Nederlandse woord is geschiedsvervalsing, denkbot

Barre_de_k | 17-02-18 | 01:40

Zullen we daar dan maar geschiedvervalsing van maken..?

Lefty-Messup | 17-02-18 | 09:18
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 17-02-18 | 00:07 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Links sloot in Iran een monsterverbond met islamieten en zie de einduitslag van de revolutie, een theocratie!
Laten we eerlijk zijn links bestaat niet meer in Nederland en de sociaal democratie is dood!

stormtijd | 17-02-18 | 00:07
-weggejorist-
Carmelita | 17-02-18 | 00:04 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Weer een mooie weerspiegeling wat er mis is in NL. We moeten bijna integreren in ons eigen land.

BozePaarseMan | 16-02-18 | 23:58
-weggejorist-
miko | 16-02-18 | 23:54 | 3

Helder stuk, Ebru! Het wordt wel duidelijker nu, nu linkse partijen zich politiek verbinden met NIDA die blijkbaar een islamitisch ideologische toekomst voor Nederland beoogt.

Maar wíe zijn toch die debiele mensen die stemmen op partijen die hun vrijheden willen beperken? En ook nog eens genoegen nemen met een religieuze ideologie die lang verworven vrijheden, waar zelfs een 2e wereldoorlog om is gevoerd, te beperken? Kan er werkelijk echt niet bij met mijn hoofd.

Het lijkt wel een kankergezwel dat steeds maar weer de kop opsteekt in Europa. Het goedvinden of willen onderwerpen aan een vrijheden vernietigende religieuze ideologie. Onbegrijpelijk, want niets wordt er geleerd uit het eigen verleden van de geschiedenis van Europa. Vanwaar toch deze kortzichtigheid bij al die mensen? Vanwaar die ontkenning van deze gevaren?

Jan, Leiden | 16-02-18 | 23:54 | 1

Men verwart individualiteit met groepsidentiteit. Dan is kritiek op een religieus systeem al gauw een aanval op een gelovige.

Schoorsteenveger | 17-02-18 | 00:41

"... dat niemand in deze zaal haar voor minderwaardig aanziet omdat ze die lap stof op d’r hoofd heeft": Ik denk dat die tijden voorbij zijn. Inmiddels weet vrijwel iedereen dat daarmee een boodschap wordt uitgedragen die haaks staat op de Nederlandse vrouwen- en mentaliteitsgeschiedenis en vooral dat dat problemen geeft met de fundamentele en nadrukkelijke gelijkwaardige positie van mensen in dit land. En zijn er vast niet veel meer, afgezien van politici, die zich laten foppen door islamitische gebruiken.

eastender | 16-02-18 | 23:45

De klok tikt door, tik tak tik tak. Het Volk, wordt wakker, het Volk komt in opstand, het Volk, zorgt er uiteindelijk weer voor dat Nederland, Nederland weer is. Tik, tak, tik, tak. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Slappe leiders (het heden) creëren barre tijden (ons voorland). Barre tijden, creëren sterke leiders (toekomst en het verleden). Het verleden is de toekomst en de toekomst is het verleden (Albert Einstein). .

De Evangelist | 16-02-18 | 23:40 | 7

OpperGek | 17-02-18 | 00:06
Ik ook niet en woon gelukkig niet in Rotterdam ik kan er wel een mening over hebben maar hun stemgedrag niet dicteren.

botbot | 17-02-18 | 00:13

@botbot | 16-02-18 | 23:55
De meerderheid in Rotterdam is ondertussen allochtoon en aan de uitkering. Einde oefening voor de stad.

TeeJee | 17-02-18 | 00:36

Het is te laat .Veels te laat. Er is niks meer aan te doen.Iedereen die niet stekelblind is kan dat zien,wendurmaaran.

streknek | 17-02-18 | 14:11
▼ 4 antwoorden verborgen

Ebru is lievv maar een debat modereren kan ze niet.

Verder heeft ze gelijk over de DENK-jugend. Maar daar had je rekening mee kunnen houden.

Mahatma | 16-02-18 | 23:39

De tweede kamer noemt de Turkse zuiveringen in 1915 nu genocide.
Zoals te verwachten zijn de Turken woedend want Turken doen dat niet aldus de woedende Turken.

Jan Dribbel | 16-02-18 | 23:35 | 3

Want als ze wel genocide hadden gepleegd, dan was er geen Armeniër meer in leven geweest. Turken zijn namelijk super-efficiënt. Aldus sommige Turken.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:41

@ Kuifje-in-Afrika
Die fout zullen ze dus nu meer maken met de Koerden.

MAD1950 | 17-02-18 | 00:20
-weggejorist-
Ofnietdan30 | 16-02-18 | 23:33 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Ebru maak je niet druk. Ongedierte bestrijden doen we al eeuwen en ook dit tuig zullen we op den duur uitroeien. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook veel waar goed mee om te gaan is, maar die bedoelde ik niet in mijn aanhef.

gratias | 16-02-18 | 23:31

Jammer dat ik het niet wist van het debat. Had zeker gekomen en op de 1e rij gaan zitten. Wie denken (ha ha) deze heertjes wel niet wie zij zijn.

De Evangelist | 16-02-18 | 23:30

Turkije is een "shithole country", er wordt voor minder een reisverbod naar zo'n land ingesteld.
Alles in Turkije is slechter dan in Nederland en nog buigen alle Turken hier voor de heilige schotelantenne gericht op Turkse propaganda.
De islam is een duivelse godsdienst en als er mensen die bomaanslagen plegen in hun hemel wonen, dan weet ik genoeg, want andere geloven noemen dit de hel.

watergeus | 16-02-18 | 23:26 | 1

En dan ook nog op vakantie gaan naar die dictatuur. Snap ik niet, o ja geld, dan gooien we al onze principes overboord.

BozePaarseMan | 16-02-18 | 23:55
-weggejorist-
Niamh | 16-02-18 | 23:25
-weggejorist-
Mather | 16-02-18 | 23:20 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Vroeger een fan van je Ebru maar helaas, ik wantrouw elke column van een politicus en de bijbehorende agenda. Los of ik het politiek gedachtengoed aanhang.

Dhr. W. Anhoop | 16-02-18 | 23:17 | 3

Nooit een fan van haar geweest. Haar Nederlandse schrijfsels benaderden niet eens het niveau van de schoolkrant. Ze wil zo graag Nederlandser zijn dan de oorspronkelijke bewoners van Noord West Europa. Zodra het er op aan komt kiest zij toch uiteindelijk voor Turkije en zullen wij ons verdedigen tegen de Turken die wij zelf hebben binnengehaald.

VSOPXO | 17-02-18 | 00:10

Sinds wanneer is Ebru politicus? Wat een gelul weer.

OpperGek | 17-02-18 | 00:16

OpperGek | 17-02-18 | 00:16

Sinds wikipedia een duidelijke definitie geeft waar Ebru aan voldoet.....

Dhr. W. Anhoop | 17-02-18 | 15:17

Oh Ebru. Jij zou beter moeten weten. Erdo, AKP en in Nederland Denk zijn groot geworden op frustratie en rancune. Als het aan Erdo ligt dan zou hij iedere foto van Ataturk meteen van de muur rukken en verwisselen met zijn foto want hij haat Ataturk. Hij is het tegenovergestelde voor alles waar Ataturk voor stond. En dat is de gruwel van iedere CHP aanhanger in Turkije. Maar ze hebben laten gebeuren want in het begin dachten zij, ach hij is nog niet zo slecht. Ze hebben zich in slaap laten sussen en nu betalen ze de prijs. 12 jaar geleden toen hij aan de macht kwam zei ik tegen een zeer seculiere oude heer van stand in Turkije wat er ging gebeuren van stap tot stap. Hij was het het toen absoluut niet met mij eens verwees zeer beleefd mijn verhaal naar het rijk der fabelen. Echter afgelopen week had Sybil een lunch met hem in Istanbul en hij zei: "Basil had gelijk in alles wat hij toen zei." Sybil vertelde mij gisteren dat verhaal en ik ben bedroefd want dit was exact wat ik niet wilde.

Basil Fawlty | 16-02-18 | 23:16 | 17

Je hebt helemaal gelijk. Ik ken ook seculiere Turkse expats die niet meer terug willen. Overigens spreken zij smalend over deze “Nederturken” die zij niet echt als Turken zien. Ik begrijp er overigens weinig van. Het Turkse onderwijs is zo nationalistisch als wat en Ataturk wordt daarin beschouwd als een halfgod. Hoe kan zo’n groot deel van de Turkse bevolking dan een fan van Erdogan zijn die met de erfenis van diezelfde Ataturk zo opzichtig z’n kont afveegt? Turken zijn blijkbaar een apart volk. Fijne avond, veel plezier op de aandelenmarkt(en). Genoeg te doen/verdienen heb ik gelezen :-)

Kompromat | 17-02-18 | 00:48

Schoorsteenveger | 16-02-18 | 23:18 |
Overigens en dan kunnen we dit met pijn in mijn hart afsluiten. Over de Istanbul heer. "It takes a gentleman to admit his mistakes." Ik hoop hem nog ooit te zien.

Basil Fawlty | 17-02-18 | 00:58
▼ 14 antwoorden verborgen

Het onderzoek waaruit bleek dat turken woonachtig in de meest liberale samenlevingen buiten Turkije, de meest conservatieve stromingen aanhangen in hun thuisland zegt genoeg. Dat is decadentisme. Verwende allochtoontjes.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:13 | 2

Omdat de opgeleide, slimme en seculiere Turk altijd een prima boterham kon verdienen in Turkije zijn die niet massaal naar Europa gegaan, daar woonde de meeste al. Wat west-Europa heeft gekregen zijn de geitenneukers uit Anatolië.

miko | 16-02-18 | 23:50

Het is ook wel een trend die je elders ziet. Mijn arme familie die het uiteindelijk erg goed gedaan heeft in de VS, had altijd erg veel interesse in Joop Glimmerveen, van de verboden NVU.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:53

Die Ebru heeft het heel goed in de smiezen! Ik ben geboren Rotterdammer (met Fries bloed in de genen), heb gewoond en gestudeerd in deze stad die ik de afgelopen jaren keihard heb zien afglijden! Met lede ogen aanzien hoe mijn stad naar de klote gaat! Het doet zeer, ontzettend veel zeer!! Om te janken zo zeer!! Wat mis ik Pim Fortuyn, zoals de meeste Rotterdammers..
Ben in 2006 verhuisd naar Leeuwarden, iets met roots enzo. Gelukkig blijven de Friezen nuchter en hebben we hier 'maar' 1 kleine moskee. En dat zal zeker zo blijven!!
Net zo nuchter als toen op de A7 bij Oudehaske;)

Matlochtoon | 16-02-18 | 23:11 | 1

Hier in Leeuwarden hebben we inderdaad geen last. Heb vroeger in de Baarsjes in Amsterdam gewoond. Dat was een anderverhaal....

HoerieHarry | 16-02-18 | 23:18

"Ik had er geen antwoord op.."
Er is ook geen antwoord op, want er is geen sprake van een dialoog, een werkelijk gesprek. De Wil van de Verhevene is een monotheïstisch monster, een monolitisch blok, een monocultuur en wordt in zijn totaliteit in stelling gebracht.
Dat is wat identiteit met ons kan doen. Een compleet uitontwikkeld en immuun normen- en waardenstelsel wordt als een uiterst fijnmazig net rond het individu gespannen, met antwoorden op elke mogelijke vraag die dat individu in welke levensfase dan ook kan stellen. De sterkste karakters hebben de mogelijkheid hieraan te ontsnappen, maar kiezen er al te vaak voor om beheerders van dat stelsel te worden, menners, priesters, profeten, onderdrukkers, machthebbers.
De haat wordt gereguleerd door het systeem. Het systeem geeft bescherming, vrede, rust in het hoofd, maar wel in ruil voor het haten en veroordelen van al diegenen die dat systeem bevragen.
Maar dat is gemakkelijk, want die bevragers zijn, zo leert dat systeem, ongelovigen die zullen branden in de hel, en het minachten van die ongelovigen is daarom volledig in lijn met de leer. Hetgeen het groepsgevoel sterker maakt en in het kielzog daarvan de groepsdruk doet toenemen.
Geen dialoog mogelijk, dat prediken de Salafisten ook, want het gelijk, het Grote Gelijk is maar aan één kant te vinden, onvoorwaardelijk en totaal. Twee rijen fluiters die geen gesprek willen, die geen gesprek kunnen voeren en ook doodsbenauwd zijn een gesprek te voeren. Want hun identiteit valt samen met wat het stelsel hen heeft geleerd, tot in detail. Ze voelen zich sterk als ze zich overgeven aan de Wil van de Verhevene. Dat is een kwestie van alles-of-niets.
Er is maar één weg, die van het aantasten van de groepscohesie, twijfel zaaien bij de enkeling. Da's geen gemakkelijke.
En die linkse landverraders? Die moeten we ook tot vervelens toe blijven vertellen dat er een verschil is tussen de identiteit van het individu en de identiteit van de groep. Ze kunnen samenvallen, die identiteiten, maar geen groep zou het recht mogen opeisen dat als absoluut en onveranderlijk te beschouwen en het individu te beletten zijn of haar identiteit te bevragen.
Een dialoog is een gesprek tussen individuen die eenling durven en mogen zijn.
Heilige Boeken zijn de engste vorm van identity politics.

Schoorsteenveger | 16-02-18 | 23:09 | 1

Heilige boeken slaan vooral aan bij weinig geletterde mensen.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:11

Maar Ollongren en D66 hoor je dit geen gevaar voor de democratie noemen.

GroetenVanUrk | 16-02-18 | 23:07 | 1

Nee, want DENK en D66 zijn electoraal gezien nauwelijks concurrenten.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:12

De 'Armeense kwestie' gaat ook weer een dingetje worden. En The Donald raakt steeds verder in de problemen. Iets met Russen en een Playmate.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:04 | 2

Echt ? Ik volg het destroy team van de USA niet meer alleen FOX. Hebben ze na 1,5 jaar nog geen colussion gevonden en dan maar een omgekochte/afgekochte hoer er in gooien. Nu Tucker Carlson, heerlijk om dingen zo eenvoudig als ze zijn te zien worden uitgelegd. Upcoming FBI heeft een paar Russen op facebook gevonden die een mening posten maar hebben de schoolschutter niet gestopt terwijl die werd aangereikt op een presenteerblaadje. Tja zit wat in.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 02:26

Die Erdogan is een dictator en hij heeft ook nogeens het charisma van een garnaal.
En toch wordt hij aanbeden door vrijwel elke Turk hier.
Wie het snapt mag het zeggen.

HoerieHarry | 16-02-18 | 22:57 | 4

Ik ken er genoeg die niet klakkeloos achter Erdo en Graaf Denkula aanlopen. Helaas worden ze er wel op aangekeken want Turk.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:07

Eens een Turk, altijd een Turk. Dat heb ik een progressieve, hoog-opgeleide Turk wel eens horen zeggen. En dat is natuurlijk de kern van het probleem.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:09

Minderwaardigheidscomplex, waardoor Turken denken; 'maar wij hebben onze eigen machtige leider en zijn heus niet de zwakke ondergroep'.

Carmelita | 17-02-18 | 00:08
▼ 1 antwoord verborgen

De grijze wolven in schaapskleren zullen steeds meer van zichzelf moeten laten zien. De hoop is dan dat de linksislamitische coalitie verschrompelt.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 22:54 | 3

Ze gaan ongetwijfeld intern ruzie krijgen.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 22:57

Het is te bezien hoe openlijk nida de lof voor het moslimbroederschap gaat bezingen en hoe progressief dat overkomt bij PvdA en GroenLinks. Gelukkig hebben nida en denk ruzie.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:11

Uiteindelijk maken ze niks klaar en gaan ze grossieren in schandalen, want heel corrupt. Let op mijn woorden.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:15

DENK is veel gevaarlijker dan PVV en FvD samen in het kwadraat. Dat Links dit niet zo inschat, is een grote blunder.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 22:54 | 1

Waar sta jij dan? Graag een duidelijk antwoord

MEDIACRATIE | 17-02-18 | 06:17

Wat een rare lui, die strijders/soldaten van Erdogan. Het lijkt wel of ze het allemaal menen. Nou moe.

RickTheDick | 16-02-18 | 22:53 | 1

Wij slikken Duracel, zij Dyanet. Halve maan beats bunny. Je weet tog.

H. Caulfield | 17-02-18 | 00:07

DENK eendjes oogden mij voorheen niet als het bekende subversieve tuig. Die doen niet actief mee. Meer de HBO bovenlaag die het PVV sentiment niet vertrouwt en daarom toch maar in zee gaat met Graaf Kuzu.

oorwormpie | 16-02-18 | 22:49

"Noem me naïef, noem me übernaïef, maar ik had gedacht dat ook deze mensen, wonend, levend en opgeleid in Nederland, toch iets van de Nederlandse fatsoensnormen hadden meegekregen"
*
Ja Ebru, Je bent (helaas) écht naïef. En dat DENK en aanhangers ophitsers en ondankbare honden zijn weten we allang. En nou ?

demaup | 16-02-18 | 22:46

Maar Nederland is straks niet meer van ons. Het wordt steeds erger. In Zaanstad komt er weer een nieuwe moskee bij in Assendelft en de scheiding tussen kerk (moskee) en staat wordt hier inmiddels niet meer gerespecteerd. Op 23 februari vindt er een verkiezingsdebat plaats in de Sultan Ahmet Moskee in Poelenburg (onderdeel Diyanet). Ik vind dit echt een zorgelijke ontwikkeling.

osolemio | 16-02-18 | 22:46

Het is onbeschaafd van die Lukassen dat hij gewoon doorgaat en de gespreksleidster compleet negeert.

Mark_D_NL | 16-02-18 | 22:37

Dat gedrag van Ebru komt van de machteloosheid en de onwil van de regenten om dat buitenlands tuig dat onze samenleving uitwoond eens aan te pakken. Subsidie kraan dicht, uitkering afpakken en desnoods het paspoort als je blijft doorgaan de 5de colonne in dit land te spelen.

Trumme | 16-02-18 | 22:34

Het debat is dood en wie deze kunstvorm probeert te bedrijven tegen de wil van islamitisch - of links tuig in, die zou ook zomaar spontaan dood gevonden kunnen worden.
Dat gegeven is inmiddels wel ingeburgerd in Nederland.

Intussen schaft "onze regering" het referendum af, omdat ook zij "kotsbeu" zijn van het zinloos regenten in hun werk storende debat. Zij schieten daar niet bij, maar ontmoedigen het tuig niet om dat dan maar voor ze te doen. Integendeel.

Jan Passant mk2 | 16-02-18 | 22:31

het is toch wel bekend? via de Grondwet, de vrijheid van vergadering, de vrijheid van meningsuiting, de democratie die ze thuis niet kennen nemen ze ons over en schaffen ze hier democratisch de democratie af. 1933.

oab | 16-02-18 | 22:31

Ik heb Ebru best wel hoog zitten maar na die lompe manier waarop ze van de week Sid Lukkassen afkapte, geeft dit verhaaltje over fatsoen wel een beetje een ongemakkelijk gevoel, het is een beetje de verkeerde timing ook om hier nou juist nu mee te komen.

zwellever | 16-02-18 | 22:29 | 1

Ik vind het dan wel weer geestig dat ik hem meer dan 1 keer heb horen zeggen dat 'linkse' mensen geen respect hebben voor autoriteit/gezag.. (en ik vind hem ook echt een josti, maar dat terzijde.. ). Echter na maandag zou dat dus best ook nog een onnodig generaliserende uitspraak over 'links' kunnen zijn geweest.. just saying ;).
(die vent reageert trouwens op zijn eigen columns.. zelfs na die denk ik onnodige column was ie er dus nog niet klaar mee.. ).

nickolaas | 16-02-18 | 23:59

Eerst nog even dit:
Dikke lul. Internet = gratis. Ik word geen lid.

Stijlloze bezoeker | 16-02-18 | 22:27 | 5

Alleen al de stroom die het kost.

Roze_bril_drager | 17-02-18 | 02:10

Keep on dreaming
Als je niet hoeft te betalen dan ben jij het product dat verkocht wordt.

NatNiks | 17-02-18 | 03:10

Bezorgt me veel leesgenot en de plempsels zijn vaak erg leuk. Journalistieke onafhankelijkheid van de staat is me wat waard. Helaas word ik er niet altijd vrolijker van,

Pierkepenspien | 17-02-18 | 08:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Morgenvroeg.
Meer zeg ik op dit moment niet.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 22:26

Er komt een dag dat ook de gewone rotterdammer dit geouwetering hoer zat is.... en dan is het huillie huillie, discriminatie, racisme, etc etc... het geCalimero zal niet van de lucht zijn. Maar goed dan is idd Ebru.. GL er om de gewone man te veroordelen, de PVDA zal niet weten hoe snel ze thee moeten gaan drinken, en volgens de SP zal het nog socialer moeten. Kortom ziek... ons land is doodziek... en met die zachte heelmeesters gaan we op voor terminaal.

radbraker | 16-02-18 | 22:26

Ik vind een hoofddoek erotiserend.
Vooral als ze zo'n lekker dik hoofdje hebben!

HoerieHarry | 16-02-18 | 22:26 | 3

Ook als het knoopje onder de kin iets te strak zit ???

radbraker | 16-02-18 | 22:29

De meeste hoofddoekjes struikelen over hun eigen buikvet van het thuiszitten en de suiker in de thee. Lopen op slippers moet je ook kunnen als je 135 kilo moet verplaatsen. Het meest wonderlijke is dat die hoofddoeken daags voor het suikerfeest op hun zwaarst zijn. Dat zogenaamde vasten werkt goddelijk genoeg omgekeerd. Ik snap dat geloof nog niet echt.

Rest In Privacy | 16-02-18 | 23:06

Langshetrandje | 16-02-18 | 23:06
op zonuren vasten en de avond&ochtenduren als een malle schranzen, tja, dan wordt je dik, en diabetisch. Misschien dat geloof gelijk roken en alcohol maar eens accijns op gaan heffen.

Abject | 16-02-18 | 23:23

Deblock me aub op Twitter! Het leven is te kort om me te haten! Reden was trouwens een blockrage.

Tommygunner | 16-02-18 | 22:26

thomas1990 | 16-02-18 | 22:13 , ik gok dat je geen gezond denkende stemmer meer bent maar een D66 laafje.

TriestGeval | 16-02-18 | 22:24 | 1

Fout gegokt, ook knap hoe je dat op een enkele terechte vraag denkt te kunnen baseren. Ik vind de schrijfsels van Ebru Umar al een tijdje vrij armoedig en vol met fouten, had graag gezien dat er aan deze kant van het politieke spectrum wat meer inhoud en volwassenheid was, maar helaas.

thomas1990 | 16-02-18 | 22:32

Debatten in Nederland. Vaak in armoedige zaaltjes. Vol met mensen die niks beters te doen hebben dan schreeuwen voor eigen parochie. Alleen in het nieuws komend als er #ophef is ontstaan. We schieten er geen hol mee op.

de Voorzittert | 16-02-18 | 22:23 | 2

Eensch. Onze democatie is doorgeslagen.

darmflora | 16-02-18 | 22:27

Juust daarom hebben we referenda nodig...

Sarcastisch varken | 16-02-18 | 23:24

Zoals Ebru zich gedroeg als moderator was alle schaamte voorbij. Zondd dat Leefbaar Rotterdam en Thierry zich daar mee in laten. Konden ze niemand anders vinden om tegenwicht te bieden aan DENK en een voorbeeldfunctie te vervullen?

BlitzFlicker | 16-02-18 | 22:21 | 5

Idd botte actie, plaatsvervangende schaamte hier

Kladderadatsch | 16-02-18 | 23:24

Heel goed Blitz. Feiten en bewijzen en geen dom geouwehoer. Respect voor.

Pedronegro | 16-02-18 | 23:35

Ook Ebru kan fouten maken. Dit was duidelijk een fout. Ik snap die aanbidding van personen niet zo. Sure, iemand kan verstandige dingen zeggen, maar met iedere waterval spoelt bagger mee.

piet selderie1116675 | 16-02-18 | 23:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Bedreigen, verstoren, sokpoppen en trollen.
Onze democratie begint op een debatforum uit de beginjaren van de interwebs te lijken.

Abject | 16-02-18 | 22:21

Ze zijn vanaf het begin door o.a de PVDA in de watten gelegd. Niets was teveel om ze tegemoet te komen. Nu er wat tegengas komt blijkt dat het profiteurs zijn behept met een naar westerse normen achterlijke cultuur. Links Nederland wil het niet weten, niet zien en vindt het allemaal prima en praat ze nog steeds naar de mond. Recept voor nog een hoop ellende.

Ruud5 | 16-02-18 | 22:21

Vraagje: welke dames hebben verstek laten gaan wegens bedreigingen, en uit welke hoek kwamen die bedreigingen?

Muxje | 16-02-18 | 22:21 | 1

welke vrouwen is moeilijker te beantwoorden dan uit welke hoek de bedreigingen kwamen.

miko | 16-02-18 | 23:41

"Zodat de rest van ons geen enkele twijfel heeft waar we voor moeten kiezen, waar we op moeten stemmen om in ieder geval Rotterdam leefbaar te houden".

...én wie we straks de kop moeten kaalscheren als al deze ellende eindelijk, nog net op tijd, volwaardig en en masse erkent wordt.

jackindeboxstift | 16-02-18 | 22:20

Ik ben nog steeds blij met onze import fouten. Hoe had ik anders shoarma kunnen eten?

Kaas de Vies | 16-02-18 | 22:20 | 6

Shoarma? Iedere vrijdag in die haatbunker osm voor rotte vis uitmaken en dan verwachten dat ik nog zaken met ze doe? Niet dus.

sarcastro | 16-02-18 | 23:44

Mijn eerste shoarma's haalde ik eind zestiger jaren bij een ISRAELISCH restaurant in de Spaarnwouderstraat in Haarlem.

Fred Hartman | 17-02-18 | 00:43

Kaas de Vies | 16-02-18 | 22:20 | Er zijn zo te zien nogal wat mensen die het sarcasme in jou plempsel zijn ontgaan Kaas...

EA 827 | 17-02-18 | 11:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Je had geen antwoord op hun gejoel en gefluit. Maar had je ze dan niet buiten kunnen zetten na één of twee waarschuwingen?
Wel knap dat je zo professioneel kunt en wilt zijn om ze gelijkwaardig te behandelen. Ik zou dat punt na alles wat jij over je heen krijgt en hebt gekregen allang voorbij zijn geweest.
Petje af voor jou, Ebru!

J. Jarig | 16-02-18 | 22:19

Zouden die jongetjes en meisjes van DENK tijdens het vrijdaggebed ook instemmend naar de oorlogszuchtige jihad preek hebben geluisterd?
En waar gaan we al die mensen opbergen als die oorlog met Erdolf er eenmaal is?

Abject | 16-02-18 | 22:18

Hoe zat het met je eigen fatsoensnormen als debatmoderator dan?

thomas1990 | 16-02-18 | 22:13 | 3

Inderdaad, het was werkelijk schandalig hoe zij sid lukkassen onderbrak! Sad!!

WodieBlumensind | 16-02-18 | 22:19

Zit wel goed bij Ebru, dacht ik zo. Of niet soms?

Nelis SplitBloes | 16-02-18 | 22:21

Wat een rake, spitsvondige opmerking! Ook ik heb er al nachten van wakker gelegen, fto.

uisge baugh | 16-02-18 | 22:26

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino

#BREEK

WYBREN VAN HAGA VERLAAT FVD