achtergrond

Geenstijl

Timmerfrans krijgt rapport voor transparantere EU in klauwen gedrukt. AND NOW WE WAIT

Wat bleek uit het rapport van Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Martin van Rooijen (50PLUS)? De EU is niet transparant. Lees dat nog maar een keer, want het komt misschien compleet uit de lucht vallen. De EU is niet transparant.

Iets met openbaarheid van stukken, onduidelijkheid over onderhandelingen, onduidelijkheid over hoe beleid tot stand komt, gure achterkamertjes die alleen voor bepaalde mensen toegankelijk zijn en nog veel meer dingen, maar over het algemeen: een dikke geelgesterde blauwe middelvinger in het gezicht van de burger. MAAR NU KOMT ALLES GOED MENSEN. Want het rapport is overhandigd aan Frans Timmermans. We zijn gered.

Frans Timmermans is immers al jaren een voorvechter van meer transparantie, het verminderen van de ongelooflijke institutionele complexiteit, het sluiten van de achterkamertjes, het opheffen van de warboel aan uitzonderingen op de warboel aan transparantieregels, het doodmaken van de vage lobbygroepen, alsmede de schimmige subsidies, en de vreemde declaraties, alsook de Limité-documenten. Vergeet de diverse initiatieven van de voorzitterschappen, het European Transparency Initiative, de integriteitsclubjes, de Transparency Camps, het Inter-Institutioneel akkoord Beter Wetgeven, alle andere institutionele akkoorden, de mooie woorden van Dijsselbloem, de Raadsconclusies voor een EU-Gedragscode, alle beleidsvormingsprocessen en het Acces Info Europe-arrest. Al die eerdere pogingen tot een meer transparantere EU. Vergeet het.

Want nu heeft Frans Timmermans het voorstel voor een transparantere EU in zijn klauwen. En was het niet Timmermans, die onlangs nog de wijze woorden 'het EU-besluitvormingsproces moet toegankelijker voor de burgers worden' sprak? Nou dan! Alles komt goed. Cynisme mode off.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.