achtergrond

Geenstijl

Propagandavideo. Haatberichten voorgelezen door kinderen die ergens anders om huilen

Zo hee. Wij zaten achter onze laptop te snotteren, bereid om iedere vorm van online vrijheid van meningsuiting een halt toe te roepen en Ernst Hirsch Ballin kampen op te zetten voor iedereen die ook maar een halve komma verkeerd schrijft op internet.

Maar wacht eens even. Zijn dit teksten die deze kinderen dagelijks via Facebook, Snapchat en/of Insta naar zich toe geslingerd krijgen? Nou niet echt. Volgens Anass Bendrif, samen met Issa Shaker maker van de video en vader twee van de voorlezende kinderen, hebben die "gezien hun leeftijd, nog niet te maken met online haat. Maar discriminatie in de offline-wereld ligt overal op de loer, zelfs op school." Aha. Het ligt overal op de loer, juist in de offline-wereld en daarom moeten we online kinderhaat in een video fingeren zodat iedereen kan roepen dat het de schuld van het internet is. Duidelijk. 

En die huilende kinderen, ook al zo lekker psychologisch verantwoord. *"Dat de jongen in de film huilt is louter toeval, zeggen de filmmakers. Shaker: "De kinderen kregen een verhaal te horen van een gevecht tussen planeet Mars en planeet Pluto. In dat verhaal zaten deze reacties verwerkt." Shaker benadrukt dat de wijze waarop de film is opgenomen is goedgekeurd door een psycholoog. "We wilden de kinderen geen schade toebrengen. Ze hebben niet door dat het om moslimhaat gaat. Ik weet niet zeker of hij echt huilt, misschien had hij gewoon een stofje in zijn oog."" *

Ho stop ho Anass Bendrif en Issa Shaker. Leuk en netjes hoor, deze disclaimer. En u hoort ons niet ontkennen dat er nog wel eens iets onwelgevalligs op het internet verschijnt. Maar kinderen die eigenlijk ergens anders om huilen iets voor laten lezen waar ze zelf nooit mee geconfronteerd worden terwijl het offline overal op de loer ligt voor een filmpje dat iedereen en zijn deugende Zwarte Piet Is Racisme-twitteraar gaat delen om te bewijzen dat heel internet nazi is en voor eens voor altijd zijn bek moet houden: nee. Delete it.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.