achtergrond

Geenstijl

We're fucked. Mark Rutte gaat 100% voor Brussel

Mark Rutte begint aan zijn derde en laatste termijn als MinPres en kan eindelijk zichzelf zijn: een D66-eurofiel met carrière-ambities in Brussel. En hij gaat er voor de volle 100% voor, samen met Mutti Merkel en Neefje Macron.

De Europese Unie heeft een nieuwe tactiek: macht uitbreiden door de suggestie te wekken dat de leiders van de lidstaten dat zelf willen. Macron, Merkel en onze eigen MinPres lijken aan het roer te staan van die beweging  - en ze hebben haast. Er komt een EU "toppenparade" aan waarin in hoog tempo meer macht aan de EU moet worden gegeven. Rutte verkoopt het alsof het allemaal om de interne markt gaat, maar in de schaduw daarvan worden dan vervolgens natuurlijk volgens de geslepen salamitactiek van Timmerfrans allerlei instituties opgericht (zoals een EU-leger, een EU-Openbaar Ministerie en een EU-belasting met een EU-MinFin) waar we nooit meer vanaf komen, want eenmaal ingeleverde macht en soevereiniteit komen nooit meer terug naar eigen land.

Vergeet hierbij niet wat voor geoliede marketingmachine de vvd is. Sla het Bijbeltje van Ybeltje er maar op na, of nog makkelijker: het AD van vandaag. Er ontstond ophef over de onervaren en ondiplomatieke hork Halbe Zijlstra als nieuwe MinBuZa, en prompt verschijnt er een van a tot z door Kees Berghuis gedicteerd mooiweerverhaal over Zijlstra's New York Times-abonnement in de Nijenhuisbode, geschreven door Jan "Martelhoax" Hoedeman en opgeleukt met een cartoon van Halbe als Hulk.  Ze krijgen het verkocht, willen we maar zeggen, zeker zolang de oudmediale MSM kritiekloos aan hun zijde staan. Kijk ook maar naar het NOS-item van hedenavond. Omdat Le Pen en AfD niet gewonnen hebben, en Merkel en Macron wel (lees: niet verloren hebben), kan de EU weer vol gas, vertelt Androchien aan het volk:

Right. Het verzet van de Visegrad-landen, de rechtsconservatieve winst in Oostenrijk afgelopen weekend en de hoog peilende combi Greet/Terry in eigen land wordt voor het gemak even genegeerd, evenals de wankelbanken in Italië, de grafzooi in Griekenland, de politieke maffiamoord op een kritische blogger in Malta en de Mexican Stand-Off tussen Catalonië en Madrid. En dat is precies waarom Mark, Mutti en hun Franse neefje zo'n haast hebben: de banken (en dus de euro) kunnen zomaar vallen, de Vise-Geert-mentaliteit kan zomaar de grootste worden de volgende verkiezingsronde en Merkel noch Mark gaan nog een nieuwe termijn winnen bij de volgende verkiezingen. Het is double or quits voor de Europese Unie en die high stakes game wordt verkocht aan de massa onder de opbeurende metafoor van "nieuwe wind in de Brusselse zeilen", zoals Juncker het zei.

Voor onze vvd-premier zelf zit er ook wat in. Als hij het twee jaar volhoudt met zijn Rariteitenkabinet Rutte III, kan hij in het najaar van 2019 Juncker of Tusk aflossen als ongekozen opperhoofd - een positie waar hij met zijn enthousiasme voor de 'toppenparade' openlijk op voorsorteert. Tegen die tijd is ie half in de vijftig, ongetwijfeld nog steeds vrijgezel, en tevens een van de machtigste mannen van Europa de EU. Om zover te komen moet hij alleen nog ff een klein polderlandje aan de Noordzeekust in de democratische opheffingsuitverkoop doen, maar hij heeft met het bij elkaar gelogen lege inlegvelletje al aan zijn Brusselse collega-Quislings laten zien dat hij daartoe onvoorwaardelijk bereid is.

De een noemt dat de wind in de zeilen hebben. De ander ziet een invasievloot in hoog tempo dichterbij komen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.