achtergrond

Geenstijl

GSTV. Vrijwilligers sleuren keihard aan sleepwetreferendum (en D66 draait weer eens)

GSTV ging naar Den Haag voor een item over de sleepwet. We zagen oude GeenPeil-vrijwilligers die ook voor dit initiatief actie voeren, vroegen om oproepen van politici en betrapten Kees Verhoeven wéér op een dubbele D66-pet.

Er komt - misschien - een nieuw referendum aan, over de heilloze sleepwet, maar wij weten uit ervaring: de 300.000 handtekeningen die daarvoor nodig zijn, verzamelen zichzelf niet. En hoewel de media-aandacht langzaam een beetje toeneemt, gaat de teller nog veel te traag. Maar wie zien we daar bij het Binnenhof? Het zijn de referendum-veteranen van Burgercomité NL die weer met clipboards, pennen en formulieren de straat op gaan om hun én onze democratie te beschermen. Hulde, heren, goed om jullie weer actief te zien.

Onze Tom liep ook nog even naar binnen in de demissionaire kaasstolp, waar hij de lanterfantende politici vroeg om een oproep om te tekenen te doen. De reacties liepen uiteen... Let vooral ook op Kees Verhoeven, want de D66'er probeert je WEER te bullshitten. Zijn partij stemde tegen de wet, maar nu Pechtold aan de formatietafel zit met drie partijen die vóór de sleepwet stemden, suggereert hij ineens dat er heus wel goed is nagedacht over de afbraak van de privacy van alle burgers. Kunnen we geen referendum houden om SchmierKees tot burgemeester van een ijskoud kudtdorpje in de Oost-Groningse goelag te benoemen?

Word ook vrijwilliger! Ga flyeren!
Na de breek nog een persbericht van de studenten die het initiatief voor het sleepwetreferendum nemen. Ze zijn deze week bij ons op de koffie geweest. Er worden flyers gedrukt die door vrijwilligers verspreid gaan worden, maar de studenten zoeken steun. Wil je helpen om de magische 300.000 te bereiken? Meld je aan via  contact@vrijwilligers.sleepwet.nl of kijk op sleepwet.nl. Had je nog niet getekend? TEKEN.SLEEPWET.NL!

Brede maatschappelijke steun voor referendum over de sleepwet

"AMSTERDAMSleepwet.nl heeft al meer dan 75.000 handtekeningen verzameld voor een raadgevend referendum over de sleepwet. Daarnaast kan het initiatief rekenen op steeds meer steun door tal van uiteenlopende organisaties. Een  netwerk van vrijwilligers gaat vanaf volgende week door heel Nederland folders verspreiden om te zorgen dat de benodigde 300.000 geldige verzoeken voor 16 oktober binnen zijn. 

Het initiatief van een groep van vijf onafhankelijke studenten uit Amsterdam voor een raadgevend referendum over de vernieuwde Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft de eerste fase voltooid.  De studenten vinden dat de wet een te grote inbreuk is op de privacy van de Nederlandse burgers. “Massaal aftappen leidt tot zelfcensuur wat de democratie ondermijnt,” aldus woordvoerder Marlou Gijzen. 

“Steeds meer organisaties steunen het initiatief voor een referendum, dat laat zien dat zorgen over  privacy in de hele samenleving leven” aldus Marlou Gijzen. De aanvraag voor het referendum wordt nu gesteund door meerdere organisaties, waaronder burgerrechtenorganisaties en verscheidene politieke groeperingen, zoals:

Amnesty International
BIT
Burgercomité Nederland
Burgerrechtenvereniging Vrijbit
Computer Club Geulle
Free Press Unlimited
GeenStijl
Greenhost
Jonge Democraten
Libertarische Partij
Piratenpartij
Privacy Barometer
Privacy First
Radicaal
ROOD (Jongeren in de SP)

Eén miljoen folders
Om de bekendheid van dit initiatief te vergroten is een netwerk van vrijwilligers opgezet. Mensen die ook willen bijdragen aan de campagne kunnen zich melden op de website van de initiatiefnemers: sleepwet.nl. Er zijn één miljoen folders gedrukt die de komende weken worden verspreid door heel Nederland.

Luca van der Kamp, een van de initiatiefnemers, zegt: “Wij hebben goede hoop op slagen. We merken dat het onderwerp veel mensen raakt.” De studenten verzamelen verzoeken op sleepwet.nl tot enkele dagen voor de deadline. De verzoeken moeten uiterlijk 16 oktober op papier worden ingediend bij de Kiesraad."

Ook deze oude referendumstrijder laat van zich horen

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.