achtergrond

Geenstijl

GroenLinksTurk: Erdogan op 1, Nederland is kut

52cedf9efbbf6d37f295f4490def40ea_400x400.jpeg Oh lieve goden van ironie en alles wat rationeel is, wat heeft u ons heden weer voor gulle giften in de schoot geworpen. Hassan Bahara, een Marokkaan van de Groene Amsterdammer die achter iedere kliko een witte supremacist vreest, interviewt voor de Volkskrant ene Ilhan Tekir (30), een Turk die voor GroenLinks in de gemeenteraad van Gorinchem zit en openlijk als Erdoganfanboy uit de kast komt, dat volkomen normaal & geïntegreerd vindt, en iedere Nederlander die het er niet mee eens is een stomme racist noemt. Ja, natuurlijk gaan we dat lezen, om te zien hoe zo iemand het onrijmbare met elkaar rijmt. Kloosried!

'Verzet tegen de coup is juist het toppunt van integratie'
Hassan: Tekir loopt door Gorinchem, zijn stad, zijn thuis. Hier is hij geboren en getogen, hier is hij bezig aan zijn tweede termijn in de gemeenteraad voor GroenLinks. Hij is geïntegreerd en daar verandert zijn stem op de AK-partij weinig aan.
GeenStijl: Jawel, daar verandert zijn stem alles aan. Een Nederlands raadslid dat bij verkiezingen stemt op een autoritaire, antidemocratische potentaat in een ander land, is niet geïntegreerd. Die staat nog met één been in een wereld die de onze slecht gezind is. En ja, daar zetten we vraagtekens bij.

Hassan: Het is de dag nadat tienduizenden Duitse Turken in Keulen hun steun hebben betuigd aan de Turkse president Erdogan. Eerder, op de avond van de mislukte coup in Turkije, gingen honderden Rotterdamse Turken de straat op om met Turkse vlaggen te zwaaien. Deze mensen zijn niet geïntegreerd, was de kritiek, ze hebben zich massaal geschaard achter een potentaat. Een kwetsend oordeel, vindt Tekir. Deze mensen moeten juist geprezen worden: ze stonden daar om een democratisch verkozen president te verdedigen tegen een gewelddadige couppoging. Geïntegreerder dan dat kan het niet. 'Snappen wij in Nederland wel wat er die avond in Turkije gebeurd is? Het parlement werd gebombardeerd!'
GeenStijl: Democratisch verkozen, en daarna op een pad vertrokken om zichzelf meer en meer macht toe te kennen, door machtscontrolerende factoren koud te stellen. De coup kwam hem vooral goed uit om zijn zuiveringen voort te zetten en tegenstanders te laten verdwijnen. Wat betreft Rotterdam: iedereen zag met eigen ogen dat die Turkse nationalisten niet stonden te juichen voor democratie. Ze juichten voor de Sterke Islamitische Leider Erdogan en voor het islamisme. Of is het democratisch om enerzijds de vrije media weg te jagen en anderzijds met moslimbroeders uit andere landen ter plekke de wereldwijde islamisering te bepleiten?

Hassan: Binnen de Gorinchemse fractie van GroenLinks kan hij met anderen soms stevig van mening verschillen over Erdogan. Maar daar geldt het sportieve agree to disagree.
GeenStijl: Yeah, sure Die zachte watjes van GroenLinks durven gewoon hun token Turk niet te hard tegen te spreken uit doodsangst om racist genoemd te worden. En ze hebben Erdogan nodig om de EU te helpen om nog meer zielige vluchtelingen op te nemen. Dus die moet je te vriend houden.

Hassan: Daarbuiten is Tekir wat voorzichtiger om voor zijn stem op Erdogan uit te komen. Dan wordt hij vast 'geframed' als een onaangepaste figuur. Dat steekt hem.
GeenStijl: Zoals uit dit interview blijkt, kan hij zichzelf heel goed framen. Zelfs bij een hem goed gezinde Marokkaan in de hem goed gezinde Azaanbode. Want vanaf hier wordt het per regel gekker.

Hassan: Ook bij andere Turkse Nederlanders bespeurt hij zulke aarzeling om uit te komen voor hun stem op Erdogan.
GeenStijl: Logisch. Ze weten heus wel dat de man niet deugt, vanuit westerse liberale seculiere democratische waarden bekeken.

Hassan: Maar verzwijgen wil Tekir het ook niet. Zijn stem op Erdogan impliceert niet direct een antidemocratische houding of een gebrekkige verbondenheid met Nederland - hij begrijpt niet waarom Nederland daar niet bij kan.
GeenStijl: Sja. GroenLinkser. Die begrijpen wel meer niet.

Hassan: Tekir zegt dat hij het betreurt dat onder Erdogan de rechtsstaat in Turkije onder druk is komen te staan. Maar heeft hij met zijn stem op Erdogan niet gekozen voor iemand die de rechtsstaat nog verder in verdrukking brengt? Tekir wil niet ingaan op dergelijke vragen. Evenmin wil hij antwoorden de vraag of zijn lidmaatschap van GroenLinks niet op gespannen voet staat met stem op Erdogan.
GeenStijl: Kijk, daar gaat ie al. Zodra er een concrete, lastige vraag gesteld wordt, houdt meneertje AK-partij zijn waffel. Zwijgend medeplichtig aan de afbraak van de Turkse rechtsstaat, geen woord van verantwoording. Bahara laat ‘m er makkelijk mee wegkomen. Uiteraard, zouden we bijna zeggen.

Hassan: Tekir vindt dat het Westen veel te hardvochtig oordeelt over Erdogan. Mag er alsjeblieft wat meer aandacht zijn voor de ontzagwekkende prestaties die Erdogan heeft geleverd? Vooral op het gebied van gezondheidszorg is volgens Tekir de meeste vooruitgang geboekt. Goede medische hulp is nu in Turkije voor iedereen toegankelijk, zegt hij.
GeenStijl: Ja kom nou toch, vriend. Wat een doorzichtige deflectie. We praten niet over gezondheidszorg in Turkije. We praten over internationale politieke verhoudingen, een migratiecrisis waarin Turkije een spil is, Turkse visumchantage en miljardenafpersing van de EU, de Lange Arm van Ankara achter de Turkse voordeuren in Europa, Diyanetmoskeeën, opruiing van Nederturken, Duitsturken en overige EU-Turken tégen Koerden, tégen Gülen, tégen hun gastlanden. Allemaal onder aanvoering van Erdogan. En jij begint over verbeterde toegang tot de Turkse tandarts? Lazer op man, prutspropagandist.

Hassan: We moeten Turkije langs een andere meetlat leggen, vindt Tekir. Misschien is Erdogan in westerse ogen geen ideale leider, maar er is geen goed politiek alternatief voor hem. De oppositie in Turkije is een ramp, en heeft nooit iets betekend voor simpele, religieuze plattelandsmensen zoals zijn Turkse familie. Erdogan is in het Turks politiek spectrum de minst slechte van alle kwaden. 'De grootste oppositiepartij is het socialistische CHP, maar die zijn alleen in naam socialisten.’
GeenStijl: Gelul. Er is altijd een goed politiek en democratisch alternatief voor een dictator.

Hassan: Tekirs 18-jarige zusje heeft besloten naar Turkije te emigreren, zegt hij. In Nederland voelt ze zich als hoofddoekdragend meisje niet meer op haar gemak. Vreselijk, vindt hij dat. En zijn zusje is maar een van de velen.
GeenStijl: Goed zo. Als het hier zo slecht is, en daar zo goed, dan moet je daarheen gaan. Döeï en veel geluk in de verlichte democratie van Erdogan.

Hassan: Volgens Tekir is discriminatie verantwoordelijk voor de verwijdering tussen Turkse Nederlanders en Nederland. De aantrekkingskracht van Turks nationalisme speelt misschien ook een rol, maar Tekir staat vooral stil bij discriminatie in de politiek en op de arbeidsmarkt. Hij zegt geregeld e-mails te ontvangen van Turks-Nederlandse jongeren die niet aan een stageplaats kunnen komen.
GeenStijl: Discriminatie. Politiek. Arbeidsmarkt. STA-GE-PLAATS-EN. Dingdingdingdingding JACKPOT! Wat moet het toch heerlijk zijn om zo achteloos de schuld bij een ander te leggen, de armen over elkaar te slaan, een ‘los jij het zelf maar op’-gezicht te trekken en wachten tot je problemen zijn opgelost.

Hassan: Commentaren in de media waarin deze jongeren slecht geïntegreerd worden genoemd omdat ze tegen een coup protesteren, maken de zaak er alleen erger op. Nederland duwt deze jongeren van zich af, zegt Tekir. 'Nederland is als een vader. Turkije is als een moeder. De vader is hard, te streng, hij knuffelt je nooit. De moeder is liefdevol, zij omhelst je wel. Nederlandse Turken voelen dat aan. Daarom schuiven ze steeds meer op richting Turkije.'
GeenStijl: En hoe zou Vader Nederland zich voelen, hmm? Sta je daar wel eens bij stil? Vader Nederland geeft je alle ruimte, kansen en steun voor persoonlijke ontwikkeling, vrije opvattingen, denkbeelden en religie. Vader Nederland opent de armen en zegt ‘hier staat een bed, daar is de bank en de koelkast ligt vol. Doe wat je wil, leef je helemaal uit, mijn huis is jouw huis. Maar draag wel je eigen verantwoordelijkheid’. En vervolgens ga je de muren behangen met posters en vlaggen van een ander land, predik je de ideeën en ideologieën die vijandig zijn aan de waarden van Vader Nederland en huilklaag je vervolgens ook nog dat het allemaal de schuld van een te strenge vader is als je overtuigingen worden uitgedaagd door critici. En dat allemaal om te verbergen dat je een te slappe zak bent om de gevraagde eigen verantwoordelijkheid te dragen. Als Nederland een strenge vader is, dan zijn Nederturken als domme pubers die met de door de kortzichtigheid van de onwetendheid gedreven bravoure achter de slechte ideeën van de verkeerde vrienden aan lopen. Grow the fuck up, dude.

Hassan: De laatste dagen volgt Tekir de ontwikkelingen in Turkije vooral via Nederlandse media. Dat gaat niet zonder ergernis. Grootste steen des aanstoots is een interview in Trouw met een 'coup-expert' die vertelde dat de coupplegers een grotere kans van slagen hadden als ze direct Erdogan hadden omgebracht. Welke boodschap zendt dat uit naar Turkse Nederlanders? Die hebben Erdogan democratisch tot president verkozen.
GeenStijl: Neem toch niet alles zo persoonlijk. Die ‘coup-expert’ bedoelde het ongetwijfeld gewoon technisch en strategisch: schakel de topman uit, en zijn organisatie valt uit elkaar. Zéker in een (opkomende) dictatuur, waar niemand een stap durft te zetten zonder orders van de grote leider.

Hassan: Ook de dubbelzinnige berichtgeving over de Gülen-beweging snapt Tekir niet. Vroeger werd de Gülenbeweging geregeld afgeschilderd als een enge, ondoorzichtige club. Daar is een einde aan gekomen sinds Erdogan de leider van de Gülen-beweging - Fethullah Gülen - verantwoordelijk houdt voor de couppoging. Nederlandse media reppen nu met geen woord meer over de schimmige achtergrond van de beweging. Nu komt de organisatie ze van pas. De Gülenbeweging kan voorgesteld worden als de vredige tegenhanger van de hordes agressieve en intolerante Turkse Nederlanders.
GeenStijl: Vaker GeenStijl lezen, Tek. Bassiehof duidde het meteen na de coup en ook A. Nanninga schreef jaren geleden al uitgebreid over de antiwesterse praktijken van de Gülenbeweging, de scientologykerk onder de islamisten.

Hassan: Begrijp hem goed, hij heeft niets tegen de Gülen-beweging en hij verafschuwt de aanvallen op Gülen-aanhangers. Maar de beweging is niet geheel onschuldig. Tekir haalt een beruchte video-opname uit 1999 aan waarin Fethullah Gülen zich tot zijn volgelingen richt. De uitspraken die hij daar doet gelden nog steeds als een van de sterkste bewijzen voor Gülens geheime agenda. 'Op die videoband legt Gülen aan zijn aanhangers uit hoe zij alle instituten moeten infiltreren en het juiste moment moeten afwachten om de macht te grijpen.’
GeenStijl: Gülen wil democratieën uithollen met een infiltratiemacht, maar Tekir heeft ‘niets tegen de Gülenbeweging’? Je pleidooi voor je eigen integratie wordt per zin zwakker, Tekkie.

Hassan: Natuurlijk reikt de lange arm van Turkije tot in Nederland, zegt Tekir. Maar waarom wordt daar toch telkens een probleem van gemaakt?
GeenStijl: OMDAT DIT NEDERLAND IS, LÜL.

Hassan: Er is ook een Israëlische lange arm, en een Amerikaanse lange arm - maar daar valt niemand over.
GeenStijl: Kom. Zeg het dan. Gebruik het woord. Je weet dat je het wilt. Is het soms eens… Zionistisch complot? En jawel, er vallen continu overal mensen over de rollen van Israël en Amerika in Nederland, Europa en de wereld. Die worden continu bevraagd, besproken en bekritiseerd. En dat moet ook. Maar waar Diyanet de moskeeën aanstuurt om Turken nationalistisch (en islamistisch) te houden of te maken, doen Israël en Amerika niet aan dat soort staatsgestuurde brainwashpraktijken op Nederlandse bodem. Zet je aluhoedje maar weer af.

Hassan: Nederland moet ophouden met Turkse-Nederlanders telkens door hoepels te laten springen. Hun Turkse identiteit moet niet langer geproblematiseerd worden. Ze hebben het recht een diepe betrokkenheid te voelen bij Turkije, en ze hebben het recht openlijk blijk te geven van hun steun voor de democratisch verkozen president Erdogan, daar is niks kwalijks aan.
GeenStijl: Turken in Nederland mogen vinden wat zij willen. Dat is wat een liberale democratie garandeert. Maar Nederlanders ‘moeten’ vervolgens helemaal niks. Nederlanders (en Nederturken die wél geïntegreerd zijn) mogen zo veel vraagtekens zetten bij de loyaliteit en de intenties van Turksnationalistische Turken in Nederland als ze willen. Zeker als die Turken met vlaggen, islamitische symbolen en intimiderend gedrag de straat op gaan en journalisten verjagen, Koerden aanvallen en Gülengebouwen vernielen. Want als nationalistische gevoelens voor een ander land en een andere leider de overhand krijgen, hebben Nederlandse Nederlanders een probleem in huis dat moet worden ingedamd en moet worden tegengesproken. Precies wat Bahara en de Volkskrant dus niet doen in het ballonnetje Erdoprop dat we bij dezen dan maar zelf doorgeprikt hebben. Want je mag in dit debat echt niet zo makkelijk wegkomen met aantoonbare onzin, kortzichtige overtuigingen en het ontwijken van moeilijke vragen.

Sorry Tekir. Voor een Turk die zegt geïntegreerd te zijn, bevat je Turksnationalistische Erdoganpleidooi toch iets te weinig begrip voor het Nederlandse standpunt ten aanzien van een agressieve islamistische dictator. En als je liever je zus achterna gaat om terug in de schoot van je lieve moedertje Turkije te kruipen, is er hier helemaal niemand die je tegenhoudt. Nou ja, misschien de gekkies van GroenLinks, waar je kennelijk met dit soort onzinstandpunten gewoon gemeenteraadslid kunt worden. Hoewel....: Bwhahaha. Sit back and enjoy the deugstruggle.

LANGE ARM ÜPDATE: Alpie is on to something. En inderdaad, Ilhan Terugkeer blijkt zoveelste Diyanetmol in Nederlands systeem. GRIJP IN, RUTGER GROOT WASSINK!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.