achtergrond

Geenstijl

Onderzoeksraad presenteert MH17 foprapport

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt om 10 uur naar buiten met het eerste rapport over hun zoektocht naar De Onderste Steen van MH17. Zou daar nou een antwoord in staan op de vraag in de tweet hierboven? Vast niet, want de Onderzoeksraad is nooit op de rampplek geweest. Rapportje is in Den Haag getikt, op basis van een paar satellietplaatjes en de stemmen op de cockpit voice recorder van MH17. Zeg maar wat de webjourno's van Bellingcat ook doen, alleen die concluderen dan dat het de Russen zijn geweest, die met een Russische BUK vanaf Oekraïens grondgebied op MH17 hebben geschoten. Dat soort harde beschuldigingen hoeven we van de OVV niet te verwachten, want in Nederland vertellen we liever wat demense willen horen zonder dat politici zich hoeven te branden aan harde taal. Het eindrapport komt pas over een jaar, maar of de OVV in die tijd nog daadwerkelijk op de rampplek komt, en of het überhaupt nog zin heeft om bij twee maanden oude wrakstukken te gaan zoeken, weet niemand. Toch benieuwd naar het tussenrapport? Dan F5'en op deze pagina voor een fijn foprapport voor bij de koffie. Duidings was gisteren al verkrijgbaar, door RTL-journo Jeroen Akkermans, die wél op de rampplek is geweest en uitgebreide fotodocumentatie heeft.
UPDATE: Vergeet dat F5'en. RAPPORT OP INTERNET OPGEDOKEN (pdf).
No shit Sherlock: OVV: "MH17 doorboord door groot aantal externe voorwerpen met hoge energie." Dat wisten we al een tijdje ja.
Update: Rapport bevat in principe niets dat we nog niet wisten dankzij mensen die wél op de rampplek zijn geweest en andere (hobby- en internet-) onderzoekers die informatie gededuceerd of bijeen gepuzzeld hebben. Geen woord over BUK-raketten, Russische betrokkenheid of andere dadersuggesties. Conclusie: Foprapport.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.