achtergrond

Geenstijl

Live. Dwangwetdag II - BBB en VVD zijn de zwakke broeders

UPDATE - VVD gaat voor stemmen, Eric van der Burg heeft zijn meerderheid

Dwangwetdag II in de senaat, Eric van der Burg mag de vragen van gisteren beantwoorden. Tussenstand tot nu toe: BBB en VVD zijn de zwakke broeders. Bij de liberalen is dat geen verrassing want veel oud-bestuurders in de fractie die weleens voor kunnen gaan stemmen, bij BBB komt het ook niet onverwacht maar wel ongelukkig. Vorig jaar bleek al dat de partij problematisch oogt qua Dwangwet, Arie Griffioen bevestigde dat gisteren door te zeggen dat de stevige woorden van Caroline van der Plas in zijn Eerste Kamerfractie weinig waard zijn. Geert Wilders zal zich ondertussen tijdens de formatieonderhandelingen ook achter de oren krabben over de BBBetrouwbaarheid van de grootste partij in de senaat (aan PVV en JA21 zal het niet liggen). Volgende week echt spannend want stempen maar voor vandaag eerst de Eerste Kamer Ericstream HIER.
Update 15:40 - Ietwat vaag verhaal: VVD-senaatsfractie wil vandaag nog met zichzelf overleggen over wat ze nu eigenlijk wil met de wet. Joe. Debat is nog steeds bezig.
Update 19:11 - BBB'er Arie Griffioen laat nog steeds in het midden wat zijn fractie gaat stemmen. Ze gaan later deze week nog over de kwestie vergaderen.
Update 19:19 - VVD gaat volgende week vóór de Dwangwet stemmen. Daarmee heeft Eric van der Burg zijn gewenste meerderheid binnen.
Update 19:26 - Wilders verrast, dat worden leuke formatiegesprekken

Update 19:46 - PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem: "De VVD is gezwicht voor links gedram." Hij geeft de liberalen mee dat ze nog tot inkeer kunnen komen, volgende week is de stemming pas.
Update 19:51 - JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga: VVD verraadt opnieuw de eigen kiezer. Luttele weken na de verkiezingen liggen de rechtse beloften weer bij het grofvuil.
Update 20:00 - D66 wilde een hoofdelijke stemming voor volgende week maar heeft die wens ingetrokken. PVV'er Van Hattem wil die hoofdelijke stemming wel. Dat betekent dat de BBB-fractie alsnog kleur moet bekennen.
Update 20:45 - OPNL - de eenmansfractie namens provinciale partijen - gaat ook voor de wet stemmen. Dat was lang onduidelijk en kón een doorslaggevende stem zijn.
Update 20:53 - Tachtigplusser Martin van Rooijen (50PLUS), die andere voorheen doorslaggevende stem, laat in het midden wat hij dinsdag stemt.
Update 22:10 - Afgelopen, de buit is dus voor Van den Burg binnen. Volgende week dinsdag hoofdelijk stemmen en er kan een strik om de Dwangwet.

La Nanninga21 legt het nog even uit

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.