achtergrond

Geenstijl

Live. De man met de hamer: Martin Bosma vs. Tom van der Lee

Na 17 jaar eindelijk weer een man als Kamervoorzitter

Een hele generatie is opgegroeid in het waanidee dat alleen maar vrouwen een vergadering kunnen leiden. Met Gerdi Verbeet, Anouchka van Miltenburg, Khadija Arib en Vera Bergkamp zijn 17 jaar verstreken sinds Frans Weisglas zijn hamer neerlegde. Belangrijke dag voor de mannenbeweging derhalve, vandaag wordt het matriarchaat dan eindelijk gebroken. Het gaat tussen Martin Bosma en Tom van der Lee en aan het einde van de dag weten we wie de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer wordt. De kansen zijn fifty/fifty (wat doen ze bij VVD en NSC?), de stemming(en) geheim en de keuze een vrije kwestie dus dat wordt spannend. Eén ding is zeker: het glazen plafond gaat vandaag aan gruzelementen.
Update 11:56 - Resumeren we even tot nu toe: PVV wil Bosma, VOLT niet, kersverse DENK'er Doğukan Ergin vindt Bosma leuke vent maar nee. Neemt in zijn overwegingen mee of Van der Lee een uitspraak als From the river zal toestaan. Bij de VVD hopen ze vooral dat de nieuwe voorzitter stopt met stevig Twitteren. Joost Sneller (D66) ziet Bosma niet zitten. Is de enige tot nu toe die de Oxfam-affaire van Van der Lee ter sprake brengt en vraagt zich af wat de PvdAGroenLinkser daarvan heeft geleerd.
Update 12:14 - Joost Eerdmans (JA21) wil af van het 'Via de voorzitter'-spreken: "Maakt debatten doodsaai." Wil ook weten wat de nieuwe voorzitter gaat doen met middelvingers zoals die van Sylvana Simons. De Fortuynist wil naast de getrokken lessen van de Oxfam-affaire ook weten hoe het nou precies zit met de daderkennis van Van der Lee op de avond van de moord op Pim Fortuyn.
Update 12: 29 - Nicolien van Vroonhoven (NSC) gaat helemaal Omtzigt en wil weten of de nieuwe voorzitter alle documenten over de Khadija Arib-affaire vrij wil geven. Volgens haar heeft het vorige presidium - waar Bosma en Van der Lee onderdeel van uitmaakten - Arib onnodig geschaad.
Update 12:55 - Ook Chris Stoffer wil weten wat de nieuwe voorzitter met de From the river-uitspraak gaat doen (in tegenstelling tot de DENK'er vanmorgen spreekt de SGP'er 'm ook daadwerkelijk uit). BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft waarderende woorden voor Vera Bergkamp en voor tijdelijk voorzitter Roelien Kamminga.
Update 13:19 - CDA'er Harmen Krul beklaagt zich over het Twittergedrag van Martin Bosma. Opmerkelijk omdat zijn eigen fractievoorzitter samen met Derk Boswijk Pieter Omtzigt vernederde op Twitter. Christine Teunissen (PvdD) wil weten wat Bosma van trans- en non-binair tot mensgemaakten vindt.
LUNCH - Debat gaat om 14:30 verder.
INTERMEZZO - Op verzoek van Sophie Hermans (VVD) wordt na de keuze van een voorzitter gestemd over de Dwangwetmotie van gisteren. Debat gaat nu verder, Tom van der Lee gaat als eerste de vragen van de Kamer beantwoorden.
Update 15:25 - ALLES IS DE SCHULD VAN GEENSTIJL. Van der Lee zegt dat hij hoog in zijn emotie zat toen hij zijn befaamde interview over de Oxfam-affaire aan GeenStijl gaf. De video wordt nu gebruikt tijdens trainingen binnen de VVD-fractie, vertelt Van der Lee en passant. Verder blijft hij erbij dat hij destijds als directeur beter had moeten doorvragen maar dat hem verder geen blaam treft.
Update 15:40 - De Fortuynkwestie: Van der Lee zegt dat hij destijds laat op de avond gebeld is door een journalist. Eerdmans is tevreden met dat antwoord.
Update 17:01 - Dat was Bosma. Zijn complete sollicitatie hieronder.
Update 18:01 - Het stempen is begonnen
Update 18:31 - Geen meerderheid nog. Dat betekent een tweede ronde. Stand was: 71 stemmen voor Bosma, 61 voor Van der Lee, 12 voor Kamminga en 1 voor Raymond de Roon. 148 uitgebrachte stemmen waarvan 145 geldig. Dat betekent dat voor een meerderheid 73 stemmen nodig zijn. Kamerleden mogen elke naam opschrijven die ze willen, Pino van Sesamstraat kan theoretisch dus ook.
BOSMA WINT

Sprekerslijst

Tom van der Lee: Alles is de schuld van GeenStijl

Martin Bosma - DE COMPLETE SOLLICITATIE

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Het @Parool uitnodigen voor herdenking gaat in tegen gedachte van Februaristaking

Geschreven door welgeteld drie (3) mensen, namelijk Alejandra Slutzky (nice), Ewout van den Berg (Landelijk coördinator Internationale Socialisten), en Sanne Maassen van den Brink van Platform Stop Racisme & Fascisme.

@Spartacus | 20-02-24 | 10:00 | 219 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.