achtergrond

Geenstijl

Live. Struikelblokdebat: Ome Roon terug in Vak K, eerste optredens Timmerfrans, Dilan en Jimmy

Geert de Grootste eerste spreker

Schakelen we naar de Nationale Vergaderzaal waar men zich buigt over de verkiezingsuitslag en het advies van verkenner Ronald Plasterk voor Ondergrens I met PVV, VVD, NSC en BBB. Veel primeurs: Geert de grootste dus eerste spreker (blijft hij een blij ei zoals afgelopen weken?) en Timmerfrans, Dilan Yesilgöz en SP'er Jimmy Dijk beleven hun debuut als fractievoorzitter maar ome Roon zit net zoals vroeger in Vak K. Kunt u nu gaan turven hoe vaak het woord Grondwet valt.
Update 10:23 - Debat moet nog beginnen maar Frans Timmermans kondigt alvast een hoofdelijke stemming aan. Hoe en wat zal later blijken maar het zal ongetwijfeld iets met Grondwet zijn.
Update 10:32 - Wilders: PVV, VVD, NSC en BBB willen met elkaar om de tafel met Plasterk als informateur. Die hebben een Kamermeerderheid dus zo zal het gaan.
Update 17:11 - PvdAGroenLinks trekt de hoofdelijke stemming in, Partij voor de Dieren neemt hem over. Waar het over gaat is nog steeds onbekend, wordt vervolgd.
Update 17:23 - Wilders dient motie in om de parlementaire enquête Corona nieuw leven in te blazen. Grote Kamermeerderheid steunt dus dat gaat gebeuren.
Update 17:29 - Yesilgöz dient een motie in die de Eerste Kamer én het kabinet oproept pas op de plaats te maken met de Dwangwet. Daar is nu een Kamermeerderheid voor, straks hoofdelijk stemmen. Dit betekent komende vrijdag gedoe in de Ministerraad want D66, CDA en ChristenUnie zijn tegen.
Update 17:55 - Schorsing. Timmermans wil advies van het kabinet (dat is dus Eric van der Burg die de Dwangwet verdedigt) over de motie. Alles en iedereen in overleg nu. Noem het een demissionaire kabinetscrisis.
Update 18:09 - Het gaat de ambtenaren van Van der Burg vandaag niet lukken om met een reactie te komen. Timmermans zoekt nu een Kamermeerderheid om de stemming over de motie van Yesilgöz te voorkomen. De vraag is of dat lukt.
Update 18:16 - Kersvers SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk heeft er wel lol in en vraagt zich af of CDA, D66 en ChristenUnie uit het demissionaire kabinet stappen als de motie van Yesilgöz wordt aangenomen.
Update 18:29 - Dinerpauze, (hoofdelijke) stemmingen om 19:15 uur.
Update 19:35 - We gaan HIER verder.

Sprekerslijst

Geert de Grootste over zijn AGENDA VAN HOOP

Dilan Yesilgöz SLOOPT Stephan van Baarle

Wilders vs. Timmermans: hun eerste CLASH IN DE KAMER

Omtzigt over Geert & Grondwet (en de veroordeelde Rutte)

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Friese partijbaron PvdA pleit voor 'time-out' voor fusie met GroenLinks

Rood ontdekt dat het is overgenomen door Groen (en niemand houdt van Timmerfrans)

@Bas Paternotte | 27-03-24 | 14:00 | 240 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.