achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 60. Bombardementen in Gaza en Libanon en gele sterren bij de VN

We kijken

Het is alweer dag 25 van deze helse ellende. Een dag die wederom volgt op een nacht vol bombardementen en gevechten. Voornamelijk in het noorden van Gaza waar de strijd doorgaat en Israël langzaam maar gestaag vordert met de ingezette operatie. De binnendringende partij claimt de afgelopen dag driehonderd doelen te hebben aangevallen, "waaronder de schachten van antitank- en raketlanceringsposities, tunnelschachten en militaire complexen van de terroristische organisatie Hamas". Daarnaast meldt de IDF dat een "verdacht persoon" de grens met Israël passeerde, maar dat die is doodgeschoten bij zijn arrestatie voordat hij enige schade kon aanrichten. Ondertussen blijft het bij het front in het noorden ook onrustig. Vannacht bombardeerde Israël posities van Hezbollah in Libanon. Daarbij zouden "wapens, posities en locaties die de organisatie gebruikt" zijn vernietigd. En tenslotte hebben we nog de Westelijke Jordaanoever waar de IDF vannacht invallen zou hebben gedaan in het centraal gelegen Nablus. Daarnaast begon het Israëlische leger de dag met het kapotslopen van de woning van Hamas' hoge piet Saleh al-Arouri in de buurt van Ramallah. Hij is de vice-voorzitter van het politieke bureau van Hamas en verantwoordelijk voor de activiteiten op de Westelijke Jordaanoever. Hij was weliswaar niet thuis, maar het gaat om het signaal. Over signalen gesproken: die gele ster die de ambassadeur van Israël opspeldde tijdens de VN-vergadering was verre van subtiel. We blijven bloggen. 
UPDATE 08:33 - Het zuidelijke Eilat begon de dag met een luchtalarm vanwege een drone die was gelanceerd vanuit Jemen. De drone is waarschijnlijk onderschept boven de Rode Zee. 
UPDATE 08:39 - De Israëlische luchtmacht claimt Nisam Abu Ajina te hebben uitgecheckt. Hij zou leiding hebben gegeven aan de terroristen die de kibboetsen Erez en Netiv Ha'asara aanvielen op 7 oktober. Volgens de IDF gaf hij eerder leiding aan Hamas' luchtmacht, waar hij de drones en paragliders ontwikkelde. 
UPDATE 08:49 - De UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) meldt dat sinds de ellende begon op 7 oktober 63 van hun medewerkers zijn omgekomen. De organisatie vangt momenteel zo'n 672.000 vluchtelingen op in 149 locaties in Gaza.
UPDATE 09:00 - Gesproken over VN-clubjes: in hetzelfde rapport lezen we dat de OCHA meldt dat sinds 7 oktober 115 Palestijnen zijn gedood op de Westelijke Jordaanoever, waaronder 33 kinderen. 
UPDATE 09:20 - Een update van het aantal gegijzelde Israëliërs. Dat staat nu op 240 en dat is exclusief de vier vrijgelaten personen en de gisteren bevrijde Ori Megidish
UPDATE 09:50 - De Financial Times (achter de muur) bericht dat premier Netanyahu wil dat EU-landen druk zetten op Egypte om Palestijnse vluchtelingen op te nemen. Belangrijke spelers als Duitsland, Frankrijk en de UK wijzen dit plan echter af, omdat Egypte al duidelijk heeft gemaakt deze vluchtelingenstroom niet toe te laten. Het land wil wel humanitaire hulp bieden.
UPDATE 10:05 - Terug naar het spookhuis. Een Palestijnse journalist wandelt door Gaza en bevestigt wat we al weten: het is een puinhoop
UPDATE 10:31 - Vandaag rijden tachtig vrachtwagens met medicijnen, voedsel en water Gaza binnen vanuit Egypte. Voor 2,2 miljoen inwoners is dat: niet heel veel. 
UPDATE 10:44 - Meer demolitiebeelden van het huis van Saleh al-Arouri.
UPDATE 10:53 - Hamas toont beelden van strijders die uit hun tunneltje duiken en een vuurgevecht aangaan met de Israëliërs. 
UPDATE 11:18 - Houthi's uit Jemen willen ook even aandacht en claimen het lanceren van drones richting Israël. Of één van die drones überhaupt Israëlisch grondgebied heeft bereikt is niet bekend. 
UPDATE 11:38 - Nog onbevestigde berichten van een explosie en luchtafweergeschut in Eilat. 
UPDATE 11:51 - Hezbollah meldt dat ze in de afgelopen 25 dagen 47 strijders zijn verloren en ze schrokken zelf een beetje van dit aantal. 
UPDATE 12:23 - Israël claimt alle vanuit het Rode Zee-gebied inkomende drones/raketten (lees: waarschijnlijk vanuit Jemen) neergehaald te hebben voordat ze bij Israëlisch grondgebied aankwamen. Daarvoor werden voor het eerst dit conflict de poepdure Arrow luchtdoelraketten (drie miljoen dollar per stuk) ingezet. Ook straaljagers haalden enkele doelen uit de lucht. (Meer Arrow-info hierrr)
UPDATE 12:52 - Nieuwe beelden van Israëlische soldaten in Gaza na de Lees verder
UPDATE 13:10 - Ondertussen in Parijs: verschenen vannacht zo'n zestig blauwe sterren op huizen en winkels van Joden. Echt heel gezellig.
UPDATE 13:33 - Israëlisch artillerie neemt het Libanese dorpje Markaba onder vuur. Volgens de IDF omdat daar een aanval met antitankraketten werd voorbereid. 
UPDATE 13:34 - In Tel Aviv loeien de sirenes vanwege een raketaanval. 
UPDATE 14:01 - Hoewel de lucht zich vult met witte Iron Dome-wolkjes, is de lading raketten te intensief voor het afweersysteem en lijken meerdere raketten Tel Aviv te raken. Bevestiging van de inslagen hebben we, afgezien van deze video, nog niet, dus we houden een slag om de arm. We blijven zoeken.  
UPDATE 14:15 - Excuses, de hierboven gelinkte Iron Dome-beelden kwamen schijnbaar eerder vandaag al uit de zuidelijker gelegen Negev-woestijnregio. 
**UPDATE 14:42 - ** De Houthi's in Jemen kondigen meer aanvallen op Israël aan. Alsof we nog niet genoeg spelers hadden dit helse conflict. 
UPDATE 15:00 - We gaan hier verder.

Bedrag:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.