Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 – De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (25)

Vuistpompje voor de Eighties 020 Gayscene in Het StamCafé

Woensdag 21 juni

Kater van Pilsdonk & de homocaust

Ik zit niet snel te snotteren als ik naar een film of een documentaire kijk, maar All the Beauty and the Bloodshed raakte een gevoelige snaar bij mij. De documentaire is een soort biopic van de geweldige fotografe Nan Goldin, met als rode draad haar succesvolle kruistocht tegen de Sackler-familie, die miljardair is geworden met het zeer verslavende OxyContin, waaraan een half miljoen Amerikanen ten onder ging. Eerder zag ik al de aangrijpende dramaserie Dopesick over de Sacklers, de “smerigste drugsdealers uit de geschiedenis”. 

Ik kwam voor het eerst in New York in 1980, op de dag dat John Lennon werd vermoord. Dat waren de hoogtijdagen van Nan Goldin en haar aanhang, en tevens de duisterste jaren uit de geschiedenis van Gotham. Ik was punk en voelde me als een vis in het water in bijvoorbeeld de CBGB en de legendarische Mudd Club, die vaak als decor dient in All the Beauty and the Bloodshed. Maar daarom zat ik niet te snotteren, vanwege die blast from the past. Ik herkende veel van haar permanente verslavingsperikelen en haar cold turkey’s maar het gruwelijkste deel van de docu is de ravage die AIDS aanrichtte in de hechte vriendenclub van Goldin. Ook in het Amsterdam van de jaren tachtig sloeg de grote ziekte met de kleine naam (Prince) genadeloos toe.

Een van de eerste aidspatiënten van Nederland was Harry, de broer van mijn beste vriend destijds. Harry woonde begin jaren tachtig in San Francisco, alwaar hij koortsachtig het immense leercircuit verkende. Zijn promiscue activiteiten stonden geheel in het teken van BDSM en werden opgevrolijkt met FF, gloryholes, darkrooms, slings, poppers en golden showers. Ik maakte altijd grapjes met en over Harry als die weer eens een vermomming droeg waarmee hij zo kon optreden met de Village People. De ene keer speelde hij de leatherman, de andere keer de militair. De indiaan vond hij maar een trut. Zijn beeldige huisje aan de gracht in de Jordaan hing vol met tekeningen van kunstenaar Tom of Finland: stoute tafereeltjes met agenten, matrozen, cipiers en motorrijders, allemaal voorzien van tampeloerissen als kinderarmen.

Verder stond het bij Harry vol met duur antiek, dat hij enthousiast afstofte met een plumeau. Eens had hij een andere leernicht op visite die, terwijl Harry gewichten aan het heffen was, vals sliste: ‘popje, doe nou niet zo mannelijk want daar word je zo moe van.’

Harry kocht zijn lederspulletjes bij de legendarische galerie Rob aan de Weteringschans. Ik zag de eigenaar er eens tijdens een vernissage paraderen met een naakte slaaf aan een ketting, alsof het een hond betrof. Je moest dan net doen alsof je het normaal vond, en als het even kon negeren. Reageren was truttig. Negeren, dat deden de Amsterdamse nichten ook met de notoire rolschaatser Henri Pronker (God hebbe zijn ziel) die de godganse dag door de stad zoefde, slechts gekleed in een bilveter en zijn lichaam helemaal oranje van de zonnebank en de Bergasol.

Harry, die de homoseksualiteit uitvond en verbeterde, had altijd leuke weetjes. Zo wist hij mij te vertellen dat de erotische bioscoop Diana, tegenover mijn huis aan de Nieuwezijds Voorburgwal, een heerlijke poel van verderf was. 

Er werd enkel snoeiharde Duitse heteroporno gedraaid – het was nog voor het internettijdperk, welig tierend schaamhaar was net zo vertrouwd als steenpuisten op witte flubberbillen – en in de lunchpauze kwamen oudere kantoormensen uit de buurt hun gerief halen. In de regel waren het knijpende heteromijnheren die geen cent over hadden voor de commerciële sekswerksters in de aanpalende Korsjespoortsteeg. Het ander gedeelte van het publiek in de Diana bestond uit homoseksuelen die de opgewonden heteroseksuelen in het donker gratis en voor niets aftrokken dan wel afzogen.

Ik dook - homovriendelijk als ik ben - regelmatig met Harry de Amsterdamse gayscene in. We bezochten tenten met exotische namen als de Cockring, de Wells Fargo, the Web, de Argos en de Cuckoo’s Nest. Het rook er lekker naar leer en poppers, bier dronk je er uit een flesje want een glas was truttig. De darkrooms van die leertenten waren schimmelgrotten waar het naar champignons stonk en waar je beter lieslaarzen kon aantrekken vanwege de plassen op de betonnen vloeren. Als Harry echt uit zijn bol wilde gaan, ging hij naar een soort enorme stal aan de Lijnbaansgracht. Daar leverde hij zijn outfit in en ging slechts op zijn laarzen naar binnen. In de schuur bevonden zich op topavond tweehonderd piemelnaakte kerels, al dan niet ingesmeerd met olie. Harry deed ook weleens  thuis aan ‘olieworstelen’. Maar dat was een heel gedoe, want dan moest hij allemaal plastic zakken over zijn parket spreiden. 

De Amsterdamse lederscene was de eerste broedplaats van het HIV-virus in Nederland en stond aan de basis van de razendsnelle verspreiding ervan in de internationale gayscene van Europa.

Richenel & Manfred Langer

Professor Pim verzon het niet hè...

De Pater

Kater van Pilsdronk

Party like it's 1999. De IT gesloten na DRUGSVONDST (joh)

Nieuwe Revu-journalist Ton Kors (1949-1993) heeft als een van de weinigen een literaire poging ondernomen om die krankzinnige jaren tachtig van de Amsterdamse gayscene - ook wel eens omschreven als homocaust - vast te leggen in de roman De tijd van Anton de Lange. Een (hetero) recensent van de Volkskrant was niet zo blij met Ton Kors als chroniqueur van dat tijdperk, gezien de kop ‘Monotoon gesjor en gebeuk in postume roman’ en het vol weerzin citeren van zinnen als: ‘Bel me, als je nog eens wat in je reet wil’ en: ‘Hij at nog een falafel, stapte op de tram en ging thuis op een dildo zitten’.

Harry vertelde mij eens tussen neus en lippen door dat hij in een jaar tijd minimaal 2000 (tweeduizend) contacten had gehad. Met verschillende mannen, that is, en (bijna als levensovertuiging) altijd onbeschermd. 

Wellicht was hij ergens in een badhuis of darkroom in Los Angeles, San Francisco of New York Gaëtan Dugas tegengekomen. 

Deze steward van Air Canada ging de geschiedenis in als patient zero. Hij was een van de eerste homoseksuelen bij wie aids werd geconstateerd en patiënt nul werd het onderwerp van een felle wetenschappelijke discussie. 

Sommige wetenschappers gingen zelfs zo ver dat ze concludeerden dat de steward het HIV-virus van Afrika naar de Amerikaanse westkust had gebracht. Toen Harry de eerste symptomen van aids kreeg, wist niemand nog wat er aan de hand was. In Amerikaanse tijdschriften las ik de eerste, vooral hysterische berichten over de ‘homoziekte’ en ‘homokanker’. In de nichtenscene hoorde ik al snel het grapje van de twee patiënten op een zaal in een ziekenhuis, een met kanker, een met aids. Zegt de aidspatiënt: “ik wou dat ik gewoon kanker had, dan kreeg ik tenminste nog visite.” 

Harry vermagerde in rap tempo, zweette als een rund, had constant diarree, kreeg kaposisarcoom, longontsteking en had een oogwond  die maar niet wilde genezen. Ooit had hij een glas op zijn gezicht gedrukt gekregen toen hij bouncer was bij de Wells Fargo. De bar, niet de bank. 

Amsterdam was in de jaren tachtig een groot zuipend, neukend en drugsgebruikend vlooienmatras, of het nou hetero’s of holebi’s betrof. Iedereen deed het met iedereen en iedereen leek aan latexallergie te lijden. Biseksualiteit was net zo vanzelfsprekend als demonstreren tegen Zuid-Afrika, speculatie, Outspan-sinaasappelen en kernwapens.

Amsterdam werd een modern Sodom & Gomorra na de Kroningsrellen. De eerste Koninginnedagvieringen die daarna volgden, waren ongekende anarchistische feesten met een hoog queens- en krakersgehalte. Alles mocht en alles kon. Het epicentrum van de feestvreugde lag in het homoghettootje tegenover hotel L’ Europe. Begin jaren tachtig stonden er op Koninginnedag makkelijk een paar duizend gillende geile nichten aan de Amstel, in de Halvemaansteeg en op de Halvemaansbrug. Het waren de hoogtijdagen van Manfred Langer, de eigenaar van Chez Manfred en later de IT. Voor het uitbreken van de aidsepidemie werd matras Amsterdam al geteisterd door alle mogelijke, relatief onschuldige geslachtsziekten. 

Regelmatig bezocht ik de al vanaf het ochtendgloren bomvolle gratis GG&GD-soakliniek op de Groenburgwal. Het was er ondanks de gruwelijke wachttijden altijd gezellig en leerzaam, tussen de leernichten, de hoeren en de studenten. Overigens moeten de cijfers van GG&GD over het aantal aidsgevallen onder heteroseksuelen in die tijd met een flinke korrel zout genomen worden. De meeste slachtoffers waren junks en heroinehoeren en er waren maar heel weinig heteroseksuelen die het HIV-virus kregen van een andere heteroseksueel. 

Mijn toenmalige huisgenoot studeerde medicijnen en kon toevallig meewerken aan een bloedonderzoek dat onder leiding stond van Roel Coutinho en Jaap Goudsmit, de Nederlandse pioniers op het gebied van aidsonderzoek. De medicijnenstudent verwerkte gegevens van een grote groep homoseksuele mannen en drugsgebruikers bij wie een paar keer per jaar bloed werd geprikt. Ons huis lag zodoende vol met voor mij onbegrijpelijke vakliteratuur over aids, maar ook met de eerste populair-wetenschappelijke, baanbrekende boeken uit de Verenigde Staten, zoals And the Band Played on: Politics, People and the Aids Epidemic (van Randy Shilts) en The plague years: a chronicle of AIDS, the epidemic of our time (van David Black). 

Veel mensen in Harry’s omgeving durfden hem aanvankelijk niet eens een hand te geven, laat staan te zoenen. Dankzij de gestaag groeiende kennis van mijn huisgenoot wist ik al snel hoe het virus wel verspreid werd.

Ik ben nog enige tijd buddy geweest van een vriend. Dat begon als een eetclub op maandag bij hem thuis (door Erik cynisch de aidsclub genoemd) en eindigde met boodschappen doen en allerlei hand- en spandiensten tot aan billenwassen toe. Het was geen pretje om mijn vriend letterlijk te zien wegrotten. Bij mij kwamen bovendien talloze onverwerkte, pijnlijke herinneringen naar boven: mijn broertje Gerard was vijftien jaar eerder na een gruwelijk ziekbed overleden aan jeugdkanker. Hij lag als een levend skelet in het Emma kinderziekenhuis, blind en kaal door de chemotherapie. Jarenlang vermeed ik de Sarphatistraat, hoek Spinozastraat - waar het ziekenhuis stond - als de pest en ik was blij toen ik eerder dit jaar las dat het gebouw afgebroken zou worden.

Het verzorgen van Erik had een louterende werking op me en op gegeven moment kon ik - redelijk bevrijd van het Emma kinderziekenhuis-trauma,  doodzieke vrienden bezoeken in het Prinsengracht-ziekenhuis, waar de meeste aidspatiënten lagen.

Erik ging, kapot en moegestreden, zelf een einde aan zijn lijdensweg maken en nodigde mij en nog wat vrienden uit voor de macabere ceremonie. Hij had fijne muziek uitgekozen, er was een hapje en een drankje en er was een dokter die hem de dodelijke cocktail ging geven. Ik kon het niet opbrengen er heen te gaan. De volgende dag hoorde ik dat Erik tot zijn laatste snik zijn valse humor had behouden. Nadat hij de cocktail had opgedronken, richtte hij zich tot een vriend die eveneens buddy was geweest, en zei met brede grijns: ‘je krijgt nog twee geeltjes van me, gab. Daar kan je dus mooi naar fluiten.’

Ik had in de tweede helft van de jaren tachtig  - toen je bij wijze van spreken net zo snel doodging van de bijwerkingen van het paardenmiddel AZT als van aids zelf - gemiddeld twee begrafenissen per week. 

Op de Amsterdamse dodenakker Zorgvlied gingen talloze vrienden - waaronder Harry - stijlvol de grond in en op een  gegeven moment kon ik de Letzte Lieder van Richard Strauss uit mijn hoofd meezingen, zoals Beim Schlafengehen: 

Der Tag mich müd gemacht,
Soll mein sehnliches Verlangen
Freundlich die gestirnte Nacht
Wie ein müdes Kind empfangen.
Hände, laßt von allem Tun
Stirn, vergiß du alles Denken,
Alle meine Sinne nun
Wollen sich in Schlummer senken.
Und die Seele unbewacht
Will in freien Flügen schweben,
Um im Zauberkreis der Nacht
Tief und tausendfach zu leben.

De grote vraag was altijd weer of Pater van Kilsdonk op zou komen draven. Deze roomse studentenpastor met zijn eeuwige alpinopet en muffe jas was elke nacht net als Majoor Bosshardt te vinden in de Reguliersdwarsstraat, in de volksmond Rue de Vaseline geheten. Van Kilsdonk was erg betrokken bij het wel en wee van de seropositieven en de aidspatiënten en leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstigmatiseren van de ziekte. De pater hield nogal van een neutje, vandaar zijn bijnaam Kater van Pilsdonk (de vrede zij met hem).

Soms lijkt het alsof aids in de jaren tachtig vooral de gayscene teisterde. Maar er was een grote groep seropositieve junks (waaronder veel aan heroïne verslaafde commerciële sekswerksters) die geen enkele lobby had, nauwelijks de krant haalde en totaal anoniem eindigde op het speciale (gratis) veld van begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam-West.

Mijn creatief drugsgebruik was in die tijd nogal uit de hand gelopen en ik kende via mijn hosselen op de Zeedijk nogal tamelijk veel gebruikers met aids. Mijn huis werd de zoete inval van seropositieve paradijsvogels die tot het laatste stadium van aids bleven scharrelen. Naast mij bevond zich herenbordeel De Zipper, dat Pruisisch uitgebaat werd door Günther, een Duitse leernicht in het laatste stadium van aids. De schandknapen kwamen uit Marokko, Turkije en onze overzeese geslachtsdelen (dixit Reve). Ze waren tamelijk ongeletterd en ik hielp ze met het invullen van de sollicitatieformulieren, want Günther was een dwangmatige regelnicht. In ruil voor mijn hand- en spandiensten kreeg ik dan een portie drugs. Ik was immers een armlastige student en alle beetjes hielpen. Van de naar schatting twintig werknemers van De Zipper die ik heb zien komen en gaan, zijn er minstens vijftien in een tijdsbestek van twee jaar overleden.

Mijn vertrouwdheid met HIV en AIDS leidde ertoe dat ik met fotograaf Geert van Kesteren  in opdracht van het Aidsfonds het boek Mwendanjagula. Aids in Zambia maakte, met fotograaf Geert van Kesteren. Dat was eind jaren negentig, toen de aids in Nederland redelijk onder controle was en het Aidsfonds - dat veel overleden aidspatiënten als legatoren had -  iets wilde gaan doen aan beeldvorming over aids in Afrika. Ik dacht dat ik het ergste wel had meegemaakt op het gebied, tot ik in de binnenlanden van Zambia kwam. Op een bepaalde manier was ik ook murw geworden, van al die slachtoffers van aids in mijn directe omgeving in het Amsterdam van de jaren tachtig.

Als ik in Amsterdam ben, wandel ik graag ik over begraafplaats Zorgvlied. Ik kom daar graag vanwege de stilte, de natuur en omdat ik er nogal wat vrienden en bekenden heb liggen. Toevallig stuitte ik een keer op het sobere graf van Bert. Hij was mijn boezemvriend in Nijmegen begin jaren tachtig. We stonden samen op de barricaden tijdens de zogeheten Piersonrellen. Tussen het stenen gooien door dronken we een borrel in de Plak, de bekendste nichtentent van Nijmegen en de belangrijkste uitvalsbasis van de demonstranten. Na de rellen vertrokken Bert en ik gillend naar Amsterdam. We verloren het contact, tot ik hem tien jaar later tegenkwam in het Amsterdams uitgaanscircuit. Hij was mager en bleek, had rare vlekken en zag er veel ouder uit dan hij was. Het werd een vluchtig en ongemakkelijk gesprekje, we draaiden om de hete brij heen. Wat valt er ook te zeggen op zo’n moment? Op Zorgvlied stuitte ik bij toeval op zijn graf, met daarop een boodschap van zijn moedertje, iets met een reis die Bert ging maken en dat het hem goed mocht gaan. Ik schoot vol. De kille statistieken van het Aidsfonds zeggen dat er sinds 1981 5000 mensen aan aids overleden in Nederland. Door het graf van Bert moest ik ineens weer denken aan die teringziekte, die als een grauwsluiter over de jaren tachtig hing. Ik dacht dat ik die plague years verwerkt had, maar ik had ze enkel verdrongen. En toen ik die aangrijpende documentaire over Nan Goldin zag, kwam alles weer terug.   

Opbeurende twiet van de dag:

Social

Donderdag 22 juni

Ik val op borderlinegrieten
Met van die bipolaire tieten

De vraag is natuurlijk of ik een dagboek als dit zou bijhouden als ik op een onbewoond eiland zat. Ik dacht het effetjes van niet. Dat doet me meteen denken aan dat lekkere geile Ik dacht het effetjes van wel van Hausmagger, de geweldige band van Theo ‘Rembo’ Wesselo. Die andere Rembo, Maxim Hartman, kwam ooit met Rob Hoogland naar de Algarve om een reportage voor het Volkskrant Magazine te maken. Het werd het best gelezen verhaal ooit in het supplement. 

Deze geestige passage leidde tot een tsunami van boze brieven. Ik moest gecanceld worden, maar hoofdredacteur Philippe Remarque hield zijn poot stijf. Dat was nog eens een goeie baas. Met name deze passage deed het bloed van de millennials, de sneeuwvlokje en de woke Sturmabteilung koken: 

GroenLinks!! GroenLinks???', buldert Rob, alsof het een heel enge ziekte is. Zijn zachte, zorgzame kant is in een klap verdwenen. Els krimpt ineen, waardoor ze nog kleiner wordt dan ze al was. 'Luister', gaat Rob verder: 'Wij zijn niet rechts. Echt niet.'

De Telegraaf-coryfee kijkt heel dreigend terwijl hij dit zegt.

Arthur: 'Maar we hebben wel een terechte pestpleurishekel aan links.'

Rob: 'Arthur en ik kunnen echt om alles lachen. Behalve één ding.'

'De islam!', vult Arthur bijna triomfantelijk aan. Ik kijk naar Arthur. Hij ziet er ineens uit als Wilders on crack. Hij gaat los: 'Rechtse mensen zijn ook eerlijker!'

Rob: 'De PvdA had die islamfascisten nooit in hun partij moeten toelaten.'

Arthur: 'Linkse mensen zien het gevaar van de islam niet. Linkse partijen hebben niet door dat ze door hun multicultiknuffelgedrag de deur wagenwijd openzetten voor een zwaar onderdrukkende religie!'

Enfin, ook deze plaat van Hausmagger heb ik grijsgedraaid: Je loopt als een homo (Rutte, fijne vent). Waarin Theo op zijn plee zit te rukken op onze premier. Je moet er maar op komen. En natuurlijk Borderlinegrieten!

Ik val op borderlinegrieten
Met van die bipolaire tieten
Ik ga voor borderline
't Mag ook gestoorder zijn
Ik kick op borderlinevrouwen
Van die rauwe seks met touwen
Als ze niet borderlijnt
Dan iets wat daarop rijmt

En vooruit. Man in de Metro is ook geweldig. 

Om een lang verhaal kort te houden: ik zou niet schrijven op een onbewoond eiland. Schrijven is geen natuurlijke behoefte van mij. Ik doe het vaak met tegenzin, maar het gaat me gelukkig makkelijk af. Ik was recentelijk in boekhandel Dominicanen in Maastricht en liep daar wat rond te snuffelen tot ik duizelig en treurig werd van het immense, overstelpende aanbod. En daar staan dan ergens een paar verweesde boekjes van mij. Op zo’n moment denk ik: ik stop er helemaal mee. Het heeft geen enkele zin om een keutel te schijten op die enorme berg stront, zo hoog als de Pietersberg. 

Kijk, dit megalomane project Annus Horribilis houd ik vol omdat er begin januari een luxe en loodzware salontafeleditie verschijnt, vol foto's, op duur papier en in een groot formaat.  De writer’s cut, zeg maar. Het ruwe materiaal van pak ‘m beet ruim 200.000 woorden heb ik teruggebracht tot 100.000 woorden, de linkjes zijn verdwenen en er komt een voetnotenapparaat bij, plus de passages die door de eindredactie van GeenStijl gecensureerd c.q. geschrapt werden. Van de feestelijke Anus worden er slechts 100 exemplaren gedrukt, die genummerd, gesigneerd en gepreegd worden verkocht. Daarna verschijnt er nog een Poor Man’s Edition van Annus Horribilis, maar dat hoeft u niet te weten.

Vrijdag 23 juni

De PvdA is net herpes: je komt er nooit meer van af. 

Wat een nieuws: Hamit Karakus is tot baasje van de politie Noord-Holland opgepimpt. Je kan nog beter Asha ten Broeke cheffin bij de Jamin maken.

Tijdens de PvdA-verkiezingscampagne van mijn toenmalige vrouw Edith Mastenbroek, voor het Europees parlement, bezochten we samen met PvdA-bobo Haci Karacaer, destijds de directeur van de Turks islamitische-vereniging Milli Görüs, een bomvolle moskee op een industrieterrein in Amsterdam-west. Haci beklom het preekgestoelte, wees naar Edith en zij tegen de volle zaal gelovigen: jullie moeten op deze goede vrouw stemmen. Enfin, ik meen dat Edith, die op de derde plek van de kieslijst stond, uiteindelijk zelfs meer stemmen kreeg dan nummertje 1: Max 'Raspoetin' van den Berg. Ze eindigde uiteindelijk als derde op de lijst,  want op de tweede plek moest een totaal onbekende pipo komen, dat was allang beslist door het Politbureau van de Partij. De PvdA is net herpes: je komt er nooit meer van af. 

Social

Zaterdag 24 juni

Pedofascisten

Ik begin de dag altijd met de twiets van Andy Ngo. Wat een held is dat. Hij wordt gehaat en met de dood bedreigd door krankzinnige antifa-pedo's, die hij dagelijks in de schijnwerpers zet. Vroeger werden pedo's zwemleraar, hopman en elftalleider bij het pupillenvoetbal. Nu worden ze transgender bij Antifa. Leer mij de knapenschenders kennen.  Op mijn voetbalclub moest ik samen met de pupillentrainer douchen, als de andere jongens al weg waren. Hij zeepte me in en als ik een stijve piemel kreeg, trok hij er aan. Je had het maar normaal te vinden. Tijdens een voetbalkamp van de KNVB in Hoek van Holland liet een begeleider zich iedere avond zijn glimmende sportbroekje uittrekken door ons, in zijn tent. Dat was zogenaamd een spelletje, maar hij had wel een enorme stijve lul als hij daar uiteindelijk naakt in die tent lag. Wij lachten erom, vonden het normaal. Antifa en de deugkerk noemen alle berichtgeving over groomer-conspiracy theorieën, maar het lijkt mij overduidelijk dat je als pedofiel tegenwoordig alle ruimte hebt om verkleed als een lelijk wijf dildoworkshops en vuistneukmasterclasses te geven op kleuterscholen. 

Social

Zondag 25 juni 

Hittegolf. Off day.  Om af te koelen naar een zinderende Australische film gekeken, met een prachtige hoofdrol van de zaaddonor van Minoes. The Proposition, met muziek van Nick Cave.  Hier de vrolijke, opbeurende soundtrack. 

Social

Maandag 26 juni

Ingeklemd tussen 2 ventilatoren mijn stukkies getikt en daarna in katzwijm naar een oude documentaire op Netflix gekeken. Post-Truth Times: We the media. Ietwat rommelig, typisch Spaans zeg ik dan, maar interessante bijdragen van Noam Chomsky, Gay Talese and Amy Goodman (Democracy Now!)

In het kort: The film explores a series of essential questions. Is there such a thing as parallel truths, and how valid are they? To what extent does corporate obligation compromise a journalist's ability to speak truth to power? How can the modern media continue to operate in this climate while remaining true to its foundational roots of integrity?

Het is curieus om te zien dat persvrijheid vooral vanuit een linkse invalshoek wordt benaderd in de documentaire. Wat dat betreft is de film al achterhaald, want de zogenaamd progressieve media in Nederland en in België zijn vrijwel allemaal in handen van het Vlaamse mediakartel en verkondigen de blijde boodschap van hun baasjes, en dus die van Brussel en de suprapowers that be.  

Noam Chomsky - the man you love to hate -  publiceerde in 1995 Manufacturing Consent. The Political Economy of the Mass Media. Een absolute must read, terecht bekroond met de Orwell Award. 

Samengevat: Contrary to the usual image of the press as cantankerous, obstinate, and ubiquitous in its search for truth, Edward Herman and Noam Chomsky depict how an underlying elite consensus largely structures all facets of the news. they skilfully dissect the way in which the marketplace and the economics of publishing significantly shape the news. they reveal how issues are framed and topics chosen, and contrast the double standards underlying accounts of free elections, a free press, and governmental repression. What emerges from this groundbreaking work is an account of just how propagandistic our mass media are, and how we can learn to read them and see their function in a radically new way.

Nou, die kunnen de Vlaamse mediabaronnen in hun zak steken.  

Het is werkelijk ongelofelijk hoe vrijwel al hun columnisten sinds de opkomst van BBB collectief en systematisch de boeren afzeiken. 

Neem nou die geit van een Debby in het Algemeen Dagblad

Social

En deze gans van het AD:

Social

Het is allemaal zo doorzichtig, al die buklaven, bazenpoepers en dames met geschaafde knietjes die dagelijks hetzelfde riedeltje af steken om het kartel te behagen. Bah.

Social

Reaguursels

Inloggen

Pim Raes in De Standaard:
"In 2016 was Hillary Clinton hetzelfde lot beschoren. Ook toen snoepte een kandidaat van de Green Party, Jill Stein, de Democraten stemmen af. Stein werd vanop Russische computers zwaar gepromoot op sociale media. Ze ontnam Clinton de overwinning in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, en hielp Trump zo tegen alle verwachtingen in aan de overwinning."
Als dit zo is, dan is Trump dus door Poetin in het zadel geholpen. Het was al vaker gezegd, maar ik had niet eerder zo'n tekst gezien.

cugel | 29-06-23 | 09:30

Ik haat die nieuwe religie: elke religie getuigt van overheersing en machtswellust.. Een verloren generatie. Met de Here Frans voorop. Waar is het misgegaan?

antonconstandse | 29-06-23 | 09:06 | 1

Geweldig meneer Arhur!

antonconstandse | 29-06-23 | 09:07

Ondertussen in een Parijse voorstad,

Bij de rellen raakten 24 agenten gewond. 31 mensen werden aangehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak van een "golf van stedelijk geweld".

Relschoppers vernielden bushokjes en staken vuilnisbakken in brand. Maar er woedden ook grotere branden in onder meer een basisschool. Inwoners wierpen barricades op tussen de flats en hinderden brandweerlieden in hun werkzaamheden.

Hulpverleners werden bekogeld met grote hoeveelheden vuurwerk, melden de autoriteiten. De politie zette traangas en waterkanonnen in tegen relschoppers die voorwerpen naar agenten en brandweerlieden gooiden.

Cornelis12 | 29-06-23 | 07:52 | 5

Typisch dat je dat soort geweld alleen ziet als er een crimineel-van-kleur door zijn eigen stommiteiten om het leven komt.
Wanneer er ergens een cassière, buschauffeur, hulpverlener of leraar *zomaar* wordt vermoord gebeurt er niks.

Dandruff | 29-06-23 | 08:27

Oeps. Trieste constatering

apek00l | 29-06-23 | 08:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Nóg meer shit in de pijplijn van dit achterlijke kabinet :

" DEN HAAG - Volledige drooglegging van sportkantines, een ban op de verkoop van wijn of speciaalbiertjes in de supermarkt, een forse accijnsverhoging en zelfs een minimumprijs voor alcoholische dranken. Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) mikt op steun om Nederland op een alcoholslot te krijgen

Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Met een groslijst aan alcoholbeperkende maatregelen wil de CU-bewindsman een volgend hoofdstuk toevoegen met beleid dat voortkomt uit het preventieakkoord. Met dat akkoord moeten overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik worden tegengegaan.

Vooral op het gebied van het terugdringen van roken bracht het kabinet-Rutte III in 2018 al beperkingen aan. Zo werd besloten om de accijns op tabak te verhogen en pakjes sigaretten in de supermarkt uit het zicht te halen. Van Ooijen wil nu ook meters maken met de aanpak van alcoholgebruik."

Voor wijn en "speciaalbier" voortaan naar de slijterij.

www.telegraaf.nl/nieuws/382782958/spo...

Zwizalletju | 29-06-23 | 07:44 | 7

@Baksteenbakker | 29-06-23 | 07:49:

"Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent. Ook een minimumprijs voor alcoholische drank ligt op tafel. "

50% accijnsverhoging.

Zwizalletju | 29-06-23 | 08:03

@Zwizalletju 50%, vrij lachwekkend. Beetje slimme ondernemer zet zn pakhuis net over de grens en levert in holland binnen 48 uur .

Baksteenbakker | 29-06-23 | 08:40

W T F....

Louter Leuter | 29-06-23 | 09:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat uitstellen van de stikstof deadline van de kabinets 2030 naar de wettelijke 2035. Zou het daar dan beter of makkelijker mee worden?

Baksteenbakker | 29-06-23 | 07:40

Vagina Keti Koti

Zwizalletju | 29-06-23 | 07:47

@EEnzame SchizofrEEN | 29-06-23 | 07:44:
Een klassieker! Mijn opa en oma hadden trouwens echt zo'n tafelkleed, omdat mijn opa bijna blind was en zijn peuk regelmatig naast de asbak uitdrukte.

MickeyGouda | 29-06-23 | 07:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Hmm...

Ik mag dood vallen... Heb toch echt duidelijk gemaakt dat ik geen bezoek wil, tenzij afgesproken...

Ik hou van mijn rust....!!

neonreclame | 29-06-23 | 07:19 | 6

@neonreclame | 29-06-23 | 07:41: Haha, tja, soms moet je ze van ze afslaan.. het hoort erbij. Tip: Niet in de ogen kijken, dat moedigt hen alleen maar aan - maar ach, ze zijn ook zo schattig soms...

anja | 29-06-23 | 08:21
▼ 3 antwoorden verborgen

hy·po·cri·sie (de; v)
1. huichelarij

Carice van Houten werd klimaatactivist. ‘Ik wil niet dat mijn zoon later zegt: waarom deed je niks toen het nog kon?’

Carice van Houten heeft met haar Australische partner Guy Pearce in april 2020 een prachtig pand gekocht in Amstelveen. Ze legden er 2.237.500 euro voor op tafel. Een bezoekje naar de bank was volgens ingewijden niet nodig. Carice en Guy betaalden het bedrag uit eigen middelen. De woning in Amstelveen heeft een woonoppervlakte van 272 vierkante meter. Het aantal kamers bedraagt acht, waaronder vijf slaapkamers en drie badkamers.

Tiscali-2 | 29-06-23 | 07:15 | 1

Huichelaar?? rare opmerking..

Smoelensmid | 29-06-23 | 09:26

Dat homo gedoe met wildvreemden in ranzige tenten klinkt als echte LIEFDE.
Het gaat om de liefde, de LIEEEEEEFDE !!! YEah, right.

Asteroid-B612 | 29-06-23 | 06:44

oud nieuws.

* Kabinet wil strengere regels voor deur- en straatverkoop.
* Ruimtetoerisme Virgin begint: eerste betalende klanten naar de ruimte.
* Opnieuw onrust in voorsteden Parijs na doodschieten Afghaanse tiener.
* Onderwijsraad: aanhoudend lerarentekort dwingt tot harde keuzes.
* 'Hoge Russische generaal opgepakt, wist mogelijk van opstand Wagner'.
* Kabinet wil alcohol in sportkantine zoveel mogelijk verbannen.
* Tientallen partijen slaan handen ineen tegen megabordeel Amsterdam.
* Doden bij vuurgevecht nabij Amerikaans consulaat in Saoedi-Arabië.
* Van der Horst overleeft motie van afkeuring, debat is voorbij.
* EU wordt steeds meer opgeslokt door internationale crises.
* Vermoedelijk menselijke resten bij geborgen wrakstukken onderzeeër Titan.
* Regeling levensbeëindiging ernstig zieke kinderen gaat begin 2024 in.

Weer: vanmiddag enkele buien, max 24 graden.

Koffie: een cappuccino vanochtend. Of thee. Waarom ook niet.

EEnzame SchizofrEEN | 29-06-23 | 06:12 | 14

@anja | 29-06-23 | 07:40:

Daarom lees ik altijd eerst de omschrijving voor ik op een linkje klik. Beter voor de nachtrust.
Jij ook een mooie dag alvast!

Dandruff | 29-06-23 | 07:45

@anja | 29-06-23 | 07:40:
Môge, anja. Het was er zo eentje die je achteraf bekeken liever niet had gezien, dus tel je zegeningen.

MickeyGouda | 29-06-23 | 07:48

@MickeyGouda | 29-06-23 | 07:48: Hihi, die indruk kreeg ik al.. wat zijn we toch eigenlijk allemaal nieuwsgierige katjes.. maar dat maakt de mens ook zo mooi.

anja | 29-06-23 | 08:23
▼ 11 antwoorden verborgen

Tuur, je wordt weer bedankt voor de post. Dat van de Sacklers wist ik nog niet, meteen de serie en de docu binnengeharkt.

quigg | 29-06-23 | 05:55

Niet de meest sympathieke Nederlandse artieste, wel één van de betere.
Lost - Anouk
youtu.be/dn_CjkNtl6s

MickeyGouda | 29-06-23 | 02:06 | 9

@MickeyGouda | 29-06-23 | 07:27: Geef mij maar makkelijk en - wacht ff... - Zò! De duiven op mijn achterbalkon zijn weer aan het nestbouwplekzoeken geslagen.. aarghh.. De komende weken worden een puur gevecht om de macht aldaar, en dat zal met alle middelen worden uitgevochten. Door de jaren heen heeft zich een geducht tegenstaander ontwikkeld - in mij, bedoel ik. De duiven waren alleenheerser aan het begin maar nu, na zo'n 7 jaar, verschuiven de verhoudingen in mijn voordeel. Gewoon omdat ik ieder jaar beter weet wat ze gaan doen. De eerste keer dat ze mijn slaapkamer inkwamen schrok ik me nog halfdood. Nu weet ik wel beter. Nou, we zullen zien wie er dit jaar de winnaar is... wens me geluk, mensen, dit wordt niet makkelijk.

anja | 29-06-23 | 08:29
▼ 6 antwoorden verborgen

Liedje dan maar.

Generations of Love
Boy George & Culture Club

youtu.be/TkKSu9-ZOOg

Ruimedenker | 29-06-23 | 01:55

Heel vermakelijk en zeer gedetailleerd verhaal van Tuur over de jaren 80 en begin 90.
Vermakelijk en herkenbaar, maar verder een stukje dagboek uit het leven van AvA.
Kun je verder geen éne kudt mee.
Nogmaals, vermakelijk om te lezen, maar dat was toen.
Zo kennen velen van ons de verhalen over hoeren, junks en de ranzige gayscene.
Overgewaaid uit de VS, waar Rock Hudson één vd eerste slachtoffers was van aids.
Later Freddy etc.
Gesneden koek.
Mag de verhalen van Tuur graag lezen maar liever de actuele ontwikkelingen in Europa van pakweg de afgelopen 25 jaar.
Tuurlijk was Amsterdam Gay Capital van de jaren 80, net als Frisco, maar dat boeit geen kudt meer.
Verder niks tegen homeau’s maar hoef het niet te lezen op GS.
Drugs, ranzige sex, wisselende contacten, hiv/aids en al die gekkigheid,
Het zegt de jonge GS lezer geen moer.

Ruimedenker | 29-06-23 | 01:46 | 4

@Basil Fawlty | 29-06-23 | 02:01:
Vind de verhalen op zich mooi en ook wij hebben een toptijd meegemaakt van Roxy tot Mazzo, de Melkweg, IT en later Escape,
maar da’s zo lang gelee.
Misschien wel omdat we het zelf hebben gezien en meegemaakt.
Amsterdam was super in die tijd.

Ruimedenker | 29-06-23 | 02:27

@Ruimedenker | 29-06-23 | 02:27:
Oh absoluut! Was een goede tijd toen. Iedere tent die jij noemt was ik ook te vinden. Ook mooi de zomeravonden in de Reguliersdwarsstraat. Volle bak op straat feest tot diep in de nacht bij de L'Entree en daarna Richter en voor de nichten de Exit. Geweldige tijd!
Kan mij nog herinneren. Jaar of 5 geleden was ik in een restaurant in Ouderkerk aan de Amstel oid en wie zat naast mij? Oude eigenaar van de L'Entree en hij: Basil!!!!, mij omhelzen en herinneringen ophalen. Typische Amsterdammer. "Weet je nog je nog dat we met die hoeren aan de bar zaten? Jullie financiële handelaren en die homo's maw de 3 H's
Hoeren, handelaren en homo's. Deur gesloten en we hadden feest!
Klopt wel, was een groot feest en mooie tijd! Hahaha!
Those were the days. Heb er serieus van genoten.

Basil Fawlty | 29-06-23 | 02:51

@Basil Fawlty | 29-06-23 | 02:51: Manic Monday in de Mazzo, de jazz-dance avonden boven in Club Havana. Pracht tijd. Maar ook blij uit Amsterdam weg te zijn nu.

shoarma4belgium | 29-06-23 | 09:56
▼ 1 antwoord verborgen

AvA vertelt vol begrip over homo's die hetero's afzuigen in Diana, aids, poppers en de gayscene en daar protesteer ik ook niet tegen, op zich, maar het is vreemd dat er dan zo'n afkeer was van hippies en de scene van de jaren '60, hetgeen op zich minder onsmakelijk was, maar kennelijk is er een viscerale haat tegen links hier.

cugel | 29-06-23 | 01:39 | 32

@cugel | 29-06-23 | 04:19:
Even over die "Schotse olie". Als de Schotten uit de Union stappen, dan stapt Shetland uit Schotland (ze stemden ook massaal tegen in het referendum). De Shetlanders claimen wel nagegoeg alle olie in hun economische zone. Nog los van het feit dat de SNP en de Greens nu met olie willen stoppen.

Louter Leuter | 29-06-23 | 09:11

@Asteroid-B612 | 29-06-23 | 07:00:
Sorry, ik was gaan slapen. Ik kan het me niet voorstellen dat WIL dat zijn groep een minderheid in eigen land zal worden. Lijkt mij rechtse propaganda.
@Dandruff | 29-06-23 | 07:34:
"als traditioneel links tegen democratie, veiligheid en autochtone belastingbetalers is"
Kijk, om dit soort zinnen kan ik je niet serieus nemen.
@Louter Leuter | 29-06-23 | 08:16:
Onder de indruk van je internationale familie. Bij ons op school werdt er niet erg over politiek gesproken, maar ik denk dat iedereen toen even links was. Daarom snap ik niets van mijn leeftijdgenoten op GS.
@Louter Leuter | 29-06-23 | 08:35:
"hanging on in quiet desperation is the English way.": Pink Floyd. En ik heb ook een Engelse kennis, die zich in ieder geval niet tot het uiterste tegen Brexit verzet heeft.
Ik denk dat ik moet stoppen met antwoorden omdat het hier zo dichtgaat. Eerst dit maar posten, misschien kan ik er nog iets aan toevoegen.
@Zalwelweer | 29-06-23 | 08:5
Ik word echt niet blij ervan als ik door Basil en TO48, die ik beide waardeer, wordt uitgespuugd.

cugel | 29-06-23 | 09:58
▼ 29 antwoorden verborgen

All the Beauty and the Bloodshed
Dank, heb hem net gekeken. Indrukwekkend.

Zapata10 | 29-06-23 | 01:36

Gisteren een fles van de nieuwe Fanta gekocht. Paars. Onbestendig paars zelfs. Heeft een smaak die me bekend voorkomt, iets van snoep dat we altijd in Spanje kochten en een Spaanse versie was van iets hier in Nederland. Maar verder dan dat kom ik niet.

Fanta weet het zelf ook niet, want ze hebben gevraagd te posten onder #whatthefanta waar jij denkt dat het naar smaakt. twitter.com/search?q=%2523whatthefant... kijk daar ook maar naar foto's van de kleur. ;)

Met_baard | 29-06-23 | 01:35

Zit te scrollen door mijn muzieklijsten en good old Rommelzotti met dat geknepen Romeins stemmetje. Lol!
Adesso tu -Eros Ramazzotti (1986), een van zijn eerste hits. Zo lang is die vent al bezig. Woont inmiddels in Milaan (en hangt vaak in café Radetzky rond heb ik mij laten vertellen maar dat hebben jullie dus niet van mij).
www.youtube.com/watch?v=Wx3R0vUDG68

Basil Fawlty | 29-06-23 | 01:30 | 3

Voor mij is zijn muziek onlosmakelijk verbonden met een tijdperk vol beloftes.

MickeyGouda | 29-06-23 | 02:11

@MickeyGouda | 29-06-23 | 02:11:
Ja Mickey, Begrijp wat je bedoelt. 5 jaar later (1991) ik in Florence aanrommelen en populair hij, voor mij toen onbewust de zaadjes geplant en nu: "Meglio di due mondi dove ora vivo." Zwitsers en Italiaans. Lol! Ik prijs mij en Sybil gelukkig.

Basil Fawlty | 29-06-23 | 03:18

@Basil Fawlty | 29-06-23 | 03:18:
En en passant pakken je mede-reaguurders er iets van mee. Win-win! ;-)

MickeyGouda | 29-06-23 | 08:21

Al die doemscenario's ook altijd. Te heet, te koud, te nat, te droog.

Het oude volk had de oplossing al eeuwen geleden. Neem het maar van mij aan, als je wil overleven de komende jaren. Luister naar het oude volk.

"Locust is the only insect which is considered kosher. Specific extracts in the Torah state that four types of desert locust - the red, the yellow, the spotted grey, and the white - can be eaten."

Mooie meevaller is dat treksprinkhanen ook goed smaken. Beetje zoals garnalen.

GrandMechantLoup | 29-06-23 | 01:25

'En, excellentie, wat trekt u aan? De Citroen of de Verfcentrifuge? Of toch maar de Rorschach?' De plaatjes bekijkend toverde Arthur hier een glimlach. Leuk.

drs.Nee | 29-06-23 | 00:55 | 6

Haha, ik had dat ook. Wat een schelm is die jong toch, maar wel eentje die best grappig is.

anja | 29-06-23 | 08:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Met dit NAP kaartje in gedachten, zou ik als Randstad toch maar eens wat aardiger tegen "de rest van Nederland" zijn. Niet allen verzorgen we jullie vreten, we zijn ook jullie toevluchtsoord bij de aankomende overstromingen en rampspoed.
Wij hebben ook terpen trouwens.
klimaatgek.nl/wordpress/2016/07/22/ne...

vladimirows | 29-06-23 | 00:47

Nu ik er toch ben. Slavernij is zo oud als de mensheid. Er is eigenlijk geen volk te vinden wat er op een bepaald moment niet aan meedeed, als dader of slachtoffer. De Vikingen hadden de thralls, Nederlanders waren druk bezig met de Turken en Arabieren voor winst. Chinezen deden het met Mongolen en haalden ook nog hun piemeltje en ballen weg.

Maar wat maakt de Trans-Atlantische slavernij nu nog wreder eigenlijk. Behalve de grote vraag van Hollanders, Zeeuwen en Portugezen? De Afrikanen die graag wilden leveren?

Waarom is dat nog erger? Is dat omdat sommige uitheemse immigranten naar de Amerika's te arm waren om slaven te kopen?

GrandMechantLoup | 29-06-23 | 00:41 | 2

Het is dus helemaal niet wreder. Het was gewoon handel. En dan streef je naar effectiviteit. Het had geen enkele zin voor een plantagehouder, om zijn slaven zo te behandelen, dat ze stierven. Noch zijn vee. Zwarte slaven waren de beste, want beresterk, gewend aan de hitte en makkelijk te kopen bij andere zwarten en Arabieren.

vladimirows | 29-06-23 | 00:56

@vladimirows | 29-06-23 | 00:56:

Het juiste antwoord is MOORD. Massamoord.

"Background. Between 1500 and 1866, Europeans transported to the Americas nearly 12.5 million enslaved Africans, about 1.8 million of whom died on the Middle Passage of the transatlantic slave trade."

Maar wie had beter verwacht op dit tijdstip.

GrandMechantLoup | 29-06-23 | 01:08

Drank- en drugsmisbruik kan je nekken. Vind ik altijd wel een aparte uitdrukking dat "nekken". Waar komt het vandaan?

Wat als sommige mensen geen merkbare nek hebben en eruit zien als in elkaar gedrukte gnomen? Hoe doe je dat dan met het schavot of de guillotine? Gewoon met de botte bijl ergens mikken? Het zijn toch zaken die om antwoorden roepen.

Wat zeg je tegen je partner als hij geen nek heeft. Gewoon om beleefd te blijven.

Mag je opmerken dat iemand geen nek heeft? Is dat racistisch? Ik heb vragen.

GrandMechantLoup | 29-06-23 | 00:27 | 7

Monthy Pyton. The knights who say: Nekkie.

vladimirows | 29-06-23 | 00:58

Wij hadden hier in het dorp Bart zonder Nek.

De uitsmijter van de dorpsdisco. Geen idee wat zijn achternaam was...

wilderst | 29-06-23 | 01:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Oliebol.

*klik*

VBO_B_Niveau | 29-06-23 | 00:25 | 1

7083170

Met_baard | 29-06-23 | 00:29

Godverdomme in mijn slaapkamer is voor eerst keer dit jaar de lüftwaffe (muggen) gearriveerd. RIP mij

Botte Hork | 29-06-23 | 00:23 | 4

@VBO_B_Niveau | 29-06-23 | 00:24:
Zo zal ik er morgen wel lopen ja... Ze houden een blitzkrieg, ik ga de airco op standje mortuaruim zetten.

Botte Hork | 29-06-23 | 00:27

Airco of simpele fan doen wonderen. Houden die (vrouwelijke) muggen niet van want dan blazen ze weg en met airco te koud. Praktisch maar zeer werkzaam.

Basil Fawlty | 29-06-23 | 01:13

Die "R" zal een "H" van Hunt moeten zijn.

Sneerpoets | 29-06-23 | 08:09
▼ 1 antwoord verborgen

@wilderst | 29-06-23 | 00:00: Ik zet hem even apart neer, dan vervuil ik jouw draad er niet mee. :)

Mijn vuilnisbak staat al buiten op mijn balkon.
Mijn GFT-bakje ook trouwens, en daar zit de rest van de familie F-vlieg in. In mijn vuilnisbak gooi ik alleen dingen die echt nergens anders in gescheiden kunnen worden. Vuil papier, oude keukendoekjes, sokken met gaten bijv.

Op die manier heb ik dit jaar pas 1 vuilniszak weg hoeven gooien, die ik er op 3 december vorig jaar in heb gedaan. Dit omdat de diftar tarieven hier de pan uitlopen, 1 zak weggooien in de ondergrondse container kost ondertussen bijna 4 euro.

Dus wanneer mijn GFT bakje overloopt (nu ongeveer) zal ik de inhoud in een plastic zak overgooien en naar de milieustraat brengen, gewoon gratis storten bij de snoei- en tuinafval en plastic zak bij het oud plastic.

Met_baard | 29-06-23 | 00:15 | 3

Ik ken iemand uit Heiloo die daar regelmatig over klaagt, en die heeft inderdaad een baard..

*klink*

VBO_B_Niveau | 29-06-23 | 00:18

Tnx!

Ik heb geen GFT bakje, alleen een 25 liter grijs, die 1x per maand komt, en dat is krap als je die mist!

Daar gaat dus ook het weinige groen afval bij, of de 2 kg mosselen van dik 3 weken terug...

Ik woon in een maisionette, maar ben toevallig de enige wiens schuur 100 meter verderop apart ligt, terwijl trap af en slecht ter been.

De milieustraat is 4 km van hier en ik heb geen auto.

Oude sokken geef ik gewoon weg bij de ophaling van de kleren. Jee, als ik er gister zelf nog op kon lopen?

wilderst | 29-06-23 | 00:44

Ik noem het een GFT-bakje, maar is gewoon een 12 liter prullenbak, met plastic emmer binnenin. Deksel ervan heb ik openstaan met een stok, want anders zitten er drie lagen fruitvliegeieren aan de binnenkant van het deksel. Voordeel van het deksel open is ook dat het vocht in de (voornamelijk) fruitresten kan verdampen. Anders ligt er zo'n naar prutriool ruikend soepje onderin die bak, brrrr. Zeker wanneer er druiven in liggen!

Mijn milieustraat is ongeveer 1,5 kilometer bij me vandaan, ik zou het kunnen lopen met het zakje, maar neem meestal gelijk wat meer rotzooi mee. Kapotte computerkabels, hard plastic, de oude ruitenwissers, het versleten karpet.

Mijn sokken draag ik zo lang dat het meer gat is. ;)
Alhoewel. In januari nieuwe sokken gekocht bij de Zeeman en daar vallen nu al de gaten in. Sindsdien droog ik ze gewoon niet meer in mijn wasdroger, dat lijkt de boosdoener.

Mosselschelpen, ja die doe ik helemaal niet in dat bakje, want dan is-tie meteen vol. Voor mijn part ga ik daar apart mee naar de miliestraat.

Met_baard | 29-06-23 | 01:04

*gapend aan de bar zitten doet en de spinnenwebben in z'n glas bestudeert*

VBO_B_Niveau | 29-06-23 | 00:09 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Laatste stuiptrekkingen duren nooit zo lang. Stop eens.

welatenheterbijzitte | 29-06-23 | 00:05

Zomernummer voor Keestelpro. Nog steeds 27 graden hier in de stad, Hitte blijft hangen maar minder zwaar dan afgelopen dagen maar nu begrijp ik ook de inspiratie voor zo'n schitterend Mediterraan nummer. Lol!
MinaCelentano - A Un Passo Da Te (Mina & Celentano) 2016
www.youtube.com/watch?v=XGcX5wopq3M

Basil Fawlty | 29-06-23 | 00:01 | 4

@vladimirows | 29-06-23 | 00:32:
Is standaard hier dat de temperatuur hoog blijft ondanks dat het een zeer groene stad is. Is de stad ook op gebouwd dus veel "onder de bogen" straten vianassalugano.ch/sito/wp-content/upl... Maar blijft toch gewoon warm. Is verder prima. Hoort erbij. 's morgens om 7 a 8 uur zijn alles cafe's al open voor koffie, zoetigheid patisserie en daarna binnen in de airco tot een uur of 7 a 8 's avonds werken en dan komt het leven op straat weer op gang.

Basil Fawlty | 29-06-23 | 00:41

@Louter Leuter | 29-06-23 | 01:51:
Zeer goed nummer! Moest ik gisteren toevallig aan denken.
Binnen 24 graden (in airco) en op balkon 46 in de zon (serieus) om 4 uur 's middags. Lol! Geweldig en doodstil op de Riva voor mij bij het meer (zal wel 35 graden daar zijn geweest) behalve wat verdwaalde toeristen. Fantastisch! Dat is echte hitte dacht ik, toch maar weer naar binnengegaan. Ik hou ervan die ervaringen!

Basil Fawlty | 29-06-23 | 02:14
▼ 1 antwoord verborgen

Mel Brooks is vandaag (28-6-2023) 97 jaar geworden. Gefeliciteerd!

Met_baard | 29-06-23 | 00:00 | 14

@Met_baard | 29-06-23 | 00:35:
Space Balls, jazeker! Was ik vergeten. Parodie op Star Wars en Lucas kon er hartelijk om lachen. Vond hij wel mooi.

Basil Fawlty | 29-06-23 | 01:03

Mazal tov !

Sneerpoets | 29-06-23 | 08:13
▼ 11 antwoorden verborgen

Zou er ook maar één overlijdensacte bestaan, met daarop, bij doodsoorzaak: "Het Klimaat"?

vladimirows | 28-06-23 | 23:57 | 1

Wel als je je zó druk maakt om het klimaat dat je er een hartaanval van krijgt tijdens een demo.

VBO_B_Niveau | 29-06-23 | 00:01

Het rommelt door in Rusland,

De Russische generaal Sergej Soerovikin is volgens The Moscow Times gearresteerd. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de plannen van Prigozjin voor een opstand. De krant citeert daarbij bronnen binnen het Russische ministerie van Defensie. Er is geen bevestiging van het Kremlin of het Ministerie van Defensie gekomen.

De Russische generaal Soerovikin zou de kant van Wagner-baas Prigozjin hebben gekozen tijdens zijn opstand afgelopen weekend. Volgens de Russische blogger Vladimir Romanov zou Soerovikin al afgelopen zondag zijn gearresteerd en sindsdien in voorarrest hebben gezeten.

Van oktober tot en met januari van dit jaar was Soerovikin de bevelhebber over de Russische invasie in Oekraïne. Hij werd daarna vervangen door het ministerie van Defensie, tegen wie Wagner-leider Prigozjin zich had gekeerd bij zijn opstand.

Cornelis12 | 28-06-23 | 23:46


Persoonlijk heb ik smetvrees, dus kontebonkers komen er bij mij niet in.

King of the Oneliner | 28-06-23 | 23:36 | 5

@SterF... | 28-06-23 | 23:38: Elke atoom is brandschoon. Klopt, want het is niks anders dan een wriemelend massa/energie pakketje.
Maar het was een grapje, eigenlijk, mijn oneliner.

King of the Oneliner | 28-06-23 | 23:45

@King of the Oneliner | 28-06-23 | 23:45:
Misschien wordt het ook tijd dat ik de komende zeven uur geen fotonen meer zie. Goede nacht!

SterF... | 28-06-23 | 23:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederpoppareltje uit de jaren 80. Erik Mesie - Zonder jou

youtu.be/Fq7dY6nMltY

TanteJuut | 28-06-23 | 23:36

Meer dan 14.000 kinderen in de regio Rotterdam-Rijnmond wonen bij een familielid dat de afgelopen vijf jaar in verband is gebracht met zware criminaliteit. Het gaat dan om vuurwapengeweld, drugshandel, gijzeling of afpersing. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De onderzoekers keken ook naar andere criminele familieleden. Als ook verwanten worden meegeteld die in de buurt wonen dan hebben 55.000 kinderen in Rotterdam-Rijnmond banden met verdachten van zware misdrijven.
www.rijnmond.nl/nieuws/1688247/vuurwa...

Cornelis12 | 28-06-23 | 23:35 | 2

55.000. Is dat niet ongeveer hetzelfde aantal als die Wagner groep?

UnderTheDevil | 28-06-23 | 23:38

Back to 1998 Statenhal Den Haag, Lenny Kravitz - Are you Gonna Go My Way, wat was/is die gast live goed. De clip ook.
youtu.be/8LhCd1W2V0Q

Whisky | 28-06-23 | 23:34 | 5

@Roos niet te vergelijken denk ik heel verschillend maar die is ook super. Pilar of Davidson bijv
youtu.be/8smveMYZTlE

Whisky | 28-06-23 | 23:51

@Roos | 28-06-23 | 23:45: Dat klopt wel. Ed won sowieso de lekker-kontje-in-spijkerbroek contest van Lenny. Lenny kan beter uithalen , dat dan weer wel

TanteJuut | 28-06-23 | 23:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Dank Tuur!

apek00l | 28-06-23 | 23:33

Mooi geschreven en perfect de jaren 80 weergegeven. Het was qua economie en de stoppelbaard Lubbers een sombere tijd met veel werkloosheid maar het uitgaansleven was geweldig. Ook ik heb veel vrienden uit die tijd op het kerkhof liggen. Triest maar man wat hebben ze geleefd.

Zapata10 | 28-06-23 | 23:28

The Smashing Pumpkins - Porcelina Of The Vast Oceans (live@Brixton ‘96)

youtu.be/d3szzhg38m4

Computer_says_no | 28-06-23 | 23:25

"Opvolging excuses slavernijverleden" Eufemisme: Ik ga vragen hoeveel miljard ze willen en dat regelen.

vladimirows | 28-06-23 | 23:25

Lol, citroen of verfcentrifuge of Rorschach.

letopuwzaak | 28-06-23 | 23:24 | 1

Heb je dat Twitter bericht verder aangeklikt? Dan laat Arthur zien hoe vaak die vrouw op één dag van kleding wisselt.
Je zou een stoornis kunnen vermoeden..

Roos | 28-06-23 | 23:31

www.youtube.com/watch?v=OGXIfjqy618

Deze jongen werd geboren met hemofilie. In zijn vroege pubertijd liep hij bij een bloedtransfusie HIV op. Ik weet dat de meeste mensen hier zijn muziek drie keer niks vinden, maar dat verandert nog steeds helemaal niets aan het feit dat hij een lokale legende in Adelaide en omstreken is. Ik denk dat je zoiets pas begrijpt als je het hele verhaal kent. Altijd lol in alle kroegen met deze gast. Hij had iets intens verdrietigs, maar ook altijd iets opgewekts. Zouden sommige mensen nog wel iets van kunnen leren, denk ik.

*klink*

VBO_B_Niveau | 28-06-23 | 23:23 | 6

@SterF... | 28-06-23 | 23:50: Ja, het is een mooi land en het heeft alle ruimte en rust. Ook drukte. Enne.. Welles!

VBO_B_Niveau | 28-06-23 | 23:56

In Australië zijn zelfs de stenen giftig. En die zijn weer bang voor de giftige madeliefjes.

vladimirows | 29-06-23 | 00:38

@SterF... | 28-06-23 | 23:50: Vind Bundaberg altijd een deprimerende stad, gelukkig hebben ze rum. Superland is het alleen met covid raakten ze een beetje van het pad.

d e r e a l i s t | 29-06-23 | 02:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Als we het Amerikaanse Yahoo News moeten geloven, is Rotterdam Centraal het grootste treinstation van Amsterdam. De nieuwssite ging de mist in met een artikel over Moments Contained, het nieuwe standbeeld dat sinds een aantal weken voor het station staat.

Het standbeeld is inmiddels dé attractie van Amsterdam, kopt Yahoo vanochtend. "Een must-see kunstwerk in de Nederlandse hoofdstad."

In het artikel is daarna ook te lezen dat het standbeeld pal voor Rotterdam Centraal staat, maar volgens Yahoo News ligt dat station dus niet in Rotterdam, maar in Amsterdam.
www.at5.nl/artikelen/221242/rotterdam...

Cornelis12 | 28-06-23 | 23:23

Arthur kun je om een boodschap sturen. Overal, in elk tijdsgewricht. Noem een willekeurige plaatsnaam: ik zeg Dar es Salaam in de jaren '90. Onze Tuur schrijft er vast een mooi verhaal over.

SterF... | 28-06-23 | 23:22

Slipknot - Psychosocial [OFFICIAL VIDEO] [HD]

RickyLaRue | 28-06-23 | 23:21 | 2

Ik raak opgewonden van met kleding bedekte vrouwen. Hoe minder te zien hoe meer opgewonden ik raak. Rijd in de weekenden vaak door bepaalde buurten in de grote steden.

Lezersvraag: wat is uw fetisj ?

Cornelis12 | 28-06-23 | 23:13 | 6

Bruine ogen. Saai he?

UnderTheDevil | 28-06-23 | 23:28

Groepsseks. Word ik helemaal wild van.

VBO_B_Niveau | 28-06-23 | 23:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Slaap lekker.

MickeyGouda | 28-06-23 | 23:10

Alice In Chains - Nutshell (MTV Unplugged ‘96)

youtu.be/9EKi2E9dVY8

Computer_says_no | 28-06-23 | 23:07

@Roos | 29-06-23 | 00:01: Crap!

Net te laat om bij AH bij te bestellen... En ik woon hier in de negorij zonder auto.

Paul is ook geen optie voor die ingewikkelde boodschappen, die heeft afasie en is deels verlamd door een herseninfarct. Maar hij kan nog wel lopen (hobbelen) en van binnen werkt alles nog! Zowel smaak als gedachten. Hij kan ze echter moeilijker uitspreken dan voorheen.

Maar niet te lang getreurd! Ik heb al een tussenoplossing bedacht: ik heb nog Baharat staan. Die is wat feller, dus dan doe ik er wat honingbij

wilderst | 29-06-23 | 00:25

@wilderst | 29-06-23 | 00:25: Kort geroosterde nectarine met een crumble van feta, baharat en een zweem bio honing

wilderst | 29-06-23 | 00:27
▼ 26 antwoorden verborgen

Mini break semi off-topic: Madonna, 64, had to be 'rushed to the ICU and INTUBATED after being found unresponsive': 'Serious bacterial infection' forces star to postpone 40th anniversary tour as her manager reveals she is 'still under medical care'
www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article...

P-unit | 28-06-23 | 23:01 | 4

Bacterie, dus streptokok of zoiets. Dat kan zomaar bij iedereen, ook bij Madonna. En als je geintubeerd wordt daarvoor gaat het niet zo best.

letopuwzaak | 28-06-23 | 23:23

@letopuwzaak | 28-06-23 | 23:23:
Ervaring mee, incl IC. Werkhypothese was destijds een autoimmune reactie op een Streptococcus. Maandenlang 42 C koorts, elk antibioticum in de kast van het Radboud geprobeerd. Opeens ging het weer langzaam beter. De dader is nooit gevonden.

Louter Leuter | 29-06-23 | 01:43
▼ 1 antwoord verborgen

AIDS. Nog zo'n voorbeeld hoe politieke correctheid de ramp veel groter maakte door aanvankelijk niet te zeggen welke groep het meest gevaar liep.

UnderTheDevil | 28-06-23 | 22:57 | 7

Jarenlang in angst gezeten!

wilderst | 28-06-23 | 23:06

Ik durfde toen geen meisje te kussen. Je kon wel Aids krijgen!

Lijkvocht | 28-06-23 | 23:10

Echt nog nooit druk om gemaakt.
Aids was voor bekende mensen.

Papa Jones | 28-06-23 | 23:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Stoere wijven. Armen over elkaar enzo.
Wie maakt ze wat. Niemand.

RickyLaRue | 28-06-23 | 22:56

Richenel was razend populair in Italië.
Een man die er best vrouwelijk uitzag met die mooie bos krullen van hem, maar dat maakte niemand toen iets uit.
Wat zou hij van dat letterbakgedoe hebben gevonden?

Roos | 28-06-23 | 22:55 | 3

Hij was van 1957, dus hoogstwaarschijnlijk oldskool. Mijn gok is dat hij het vermoeiend zou hebben gevonden.

MickeyGouda | 28-06-23 | 23:15

@MickeyGouda | 28-06-23 | 23:15: de mensen waren toen meer zichzelf en volgens mij werden de raarste snuiters geaccepteerd, kijkende naar de subculturen van toen. Mannen in bands als Duran Duran waren opgemaakt en dat interesseerde niemand iets.
Tegenwoordig worden dat soort dingen al snel een statement waarvan je geacht wordt iets van te vinden. En dat moet natuurlijk het "juiste" zijn.

Roos | 28-06-23 | 23:37

Ik heb alleen maar goede herinneringen aan de jaren tachtig, maar dat komt omdat ik toen nog maar een kotertje was. Ik zag wel al het nieuws over AIDS voorbijkomen in onze woonkamer, en dat was vaak. Het woord 'AIDS' in die grote bloedspetter op het T.V. scherm staan in mijn geheugen gegrift, en ik ben daardoor opgegroeid met het idee dat seks gevaarlijk is. Gek genoeg heb ik vervolgens nooit van mijn leven aan veilige seks gedaan, en ook nooit een soa opgelopen. Geluk is dus inderdaad met de dommen.

VBO_B_Niveau | 28-06-23 | 22:54

Wat een mooi verhaal onder de link van Pater van Kilsdonk.
Als alle paters & co zo waren, zou ik bijna kunnen geloven. In elk geval willen.

Lijkvocht | 28-06-23 | 22:53

@vanhuffelen: zeker weer lekker dansen?

apek00l | 28-06-23 | 22:51

Lappen tekst haast midden in de nacht.

Rattus | 28-06-23 | 22:49 | 1

Goed voor je!

VBO_B_Niveau | 28-06-23 | 22:57

Vannacht tijdens het wakker liggen schoot dit nummer in mijn hoofd. Ik heb ergere nummers gehad om mee wakker te liggen.

Golden Earring - Vanilla Queen (live)
www.youtube.com/watch?v=983mztA-_cM

Met_baard | 28-06-23 | 22:45 | 2

Wat goed helpt tegen wakker liggen is even een fjapsel. Doe ik ook altijd.
Alternatief is de Valium (Diazepam) spiegel ophogen. Een combi kan natuurlijk ook.

Botte Hork | 28-06-23 | 22:55

@Botte Hork, Ja dank je, dan heb ik het nog warmer.

Met_baard | 28-06-23 | 23:04

NYC begin 80-er jaren : CBGBs, A7, Peppermint Lounge, Danceteria, Pyramid Club etc. Of de Limelight toen al bestond weet ik niet meer.

Asteroid-B612 | 28-06-23 | 22:42

Effe m'n deugpunten voor 2023 veilig stellen,

Ik wens alle reaguurders en ook de GS redactie Eid Moebarak (Gelukkig Offerfeest).

Cornelis12 | 28-06-23 | 22:40 | 7

Het is vandaag ook internationale capslockdag.
Graag zou ik dat demonstreren, maar ja... Joris, hè?

En dan is het ook nog eens internationale Tau dag.
Net zoiets als Pi dag, maar dan anders.

Veel belangrijker!

Kapitein Sjaak Mus | 28-06-23 | 23:18

@Kapitein Sjaak Mus | 28-06-23 | 23:18:
Wel twee keer zo belangrijk. En het zit nu in de puberleeftijd.

LD69 | 28-06-23 | 23:25

"La solennità dei santi Pietro e Paolo" hier morgen dus feestdag in canton Ticino en zo'n beetje alles gesloten en daarna vrijdag dus lang weekend voor de mensen hier. Helft al vertrokken naar Sardinie en Ligurische kust voor lang weekend en half Zurich, Basel en Bern hier voor vakantie. Lol!

Basil Fawlty | 28-06-23 | 23:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Deken , desnoods onder dwang, weghalen is ook een optie of zeg ik nu iets geks ?

Marokkaanse migranten die terug moeten naar hun thuisland, frustreren hun eigen uitzetting door hun gezicht te verbergen tijdens de identiteitscontrole. „Dan kwam de consul, zaten ze daar allemaal met een deken over het hoofd, en dan ging de consul weer weg”, geeft een gefrustreerde staatssecretaris Van der Burg (Asiel) als voorbeeld.

De VVD-bewindsman onthult in een debat met de Tweede Kamer een van de redenen waarom de terugkeer van migranten uit het veilige land Marokko nog altijd niet soepel verloopt. Dat is dus onder meer omdat de asielzoekers bewust de identificatie voor uitzetting frustreren.

Cornelis12 | 28-06-23 | 22:37 | 2

Daar is toch wel een praktische oplossing voor te bedenken?

Andersdenkend | 28-06-23 | 22:43

De Duitsers noemden het toentertijd anus infektionen durch schweine.

BrutusBosch | 28-06-23 | 22:33 | 3

Schweinerei toch?

reservebelgië | 28-06-23 | 22:35

Ab In Den Sarg !

Asteroid-B612 | 28-06-23 | 22:42

Arsch infektion durch sweinerei, althans zo heb ik het geleerd.

Andersdenkend | 28-06-23 | 22:42

Ineens heb ik behoefte aan een stoomdouche, of beter nog: een chemische peeling.
Fishbone - Aids & Armageddon
youtu.be/Ulj0OpBylw0

MickeyGouda | 28-06-23 | 22:31 | 1

Fishbone! Love it.

kingrichard | 28-06-23 | 23:00

Dan meteen maar eventjes een loodzwaar onderwerp: nieuwe voornaamwoorden voor anderen dan jezelf. twitter.com/JebraFaushay/status/16740...

Morgen individuele mondelinge overhoring bij van Rossem.

Met_baard | 28-06-23 | 22:28 | 21

@MickeyGouda, Ik vind het eigenlijk wel een goeie. Tot je natuurlijk wordt gejorist omdat je concurreert met de Nachthap.

Met_baard | 28-06-23 | 23:27

@Dr_Johnson | 28-06-23 | 23:27:
Ik heb een kleurenlaserprinter die inmiddels meer dan 25 jaar zijn werk doet. Oudere desktops rekenen aanmerkelijk langzamer dan de nieuwere dus op den duur vervang ik ze. De geest geven? Een netboekje, Samsung NC10, uit 2008 kan ik nog steeds aanslingeren (wel met Ubuntu 9.04, met XP is ie niet vooruit te branden). Dus het kan wel en hangt geheel van jouw wensen af (Rutte is nog steeds dikke vriendjes met z'n Nokia).

Louter Leuter | 29-06-23 | 00:40
▼ 18 antwoorden verborgen

Wat een verhaal zeg, en dan die foto van Jorritsma, getver!

Ray Skak | 28-06-23 | 22:26 | 1

Ik nam net een hap van iets. Mijn trek was in een klap weg.

Botte Hork | 28-06-23 | 22:45

Deel 25 alweer. Wat een lijdensweg.
Neem een pilletje Arthur.

hero_of_heaven | 28-06-23 | 22:25

Snel even doorgevlooid. Die alineas over wijlen La Mastenbroek en het bezoek aan de Turkse Moskee had ik al eens eerder gelezen. Jezelf niet teveel herhalen, Don Arturo. Of word je soms per woord betaald?

Après toi | 28-06-23 | 22:15 | 15

@Après toi | 29-06-23 | 00:01:
De volgende keer dat ik je voor koffie stuur, geef ik de pas mee:-) het was wel een goed ontbijt. Proost!

letopuwzaak | 29-06-23 | 00:04

@reservebelgië | 29-06-23 | 00:04:
Oh echt? Ik kan met zekerheid zeggen dat ik dat niet was, maar ik ben wel benieuwd bij wie je aan mij dacht. En of ze op mij lijkt:). Nee RB, ik was het niet. Ik heb ook geen noemenswaardige functie. Heb je een linkje? Ook proost voor jou!

letopuwzaak | 29-06-23 | 00:06
▼ 12 antwoorden verborgen

"Kijk, dit megalomane project Annus Horribilis houd ik vol omdat er begin januari een luxe en loodzware salontafeleditie verschijnt, vol foto's, op duur papier en in een groot formaat.''

Maar als dat zo is, vind ik dat daarin in het kader van Europese patriotten oid - een paar dagen geleden een interview met Ruud Koopmans - een lang gesprek met Jan vd Beek niet mag ontbreken. De enige wiskundige (+ antropoloog) die op koele en nauwkeurige wijze zaken berekent, op het berekenen waarvan een gigantisch taboe rust in gans deugend Nederland.

Dr_Johnson | 28-06-23 | 22:13 | 4

@Après toi | 28-06-23 | 22:17:
Ik begrijp uw bewondering voor de voornoemden maar ga er toch vanuit dat uw partij er toch op zal aandringen dat u dat op persoonlijke titel doet.

reservebelgië | 28-06-23 | 22:34

@Après toi | 28-06-23 | 22:17:

Derk Jan Eppink was jarenlang een gewaardeerde columnist bij de Volkskrant, die voornamelijk over geopolitieke onderwerpen schreef. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem zelden las, maar sinds hij politiek actief is geworden voor JA21 is hij natuurlijk 'besmet' geworden. Althans niet bij mij; ik stem op JA21.

Dr_Johnson | 28-06-23 | 22:40
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland