Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Amerikaanse mysteries

Wat is het geheim?

Amerika, het land van onbegrensde mogelijkheden, zowel in positieve als negatieve zin. Dit land zit vol eigenaardigheden, vriendelijkheden (Nord Stream 2), en economische mysteries. Nee, dit wordt geen column over Jekyll Island in 1913; het zal gaan over twee economische mysteries die nu spelen. En hoewel de mogelijke verklaringen niet per se geheel dekkend zijn, is het in ieder geval een mooie grondslag voor een discussie voor de reaguurders.  

Het eerste mysterie is hoe het kan zijn dat de werkgelegenheid zo goed blijft liggen terwijl er zwaar weer is voorspeld. De rentes op hypotheken zijn omhooggeschoten net als de huren; huisvesting is dus flink duurder geworden. Daarnaast heeft de inflatie, in met name voedsel en energie, een verdere aanslag gepleegd op de Amerikaanse consument. Ook zijn de spaartegoeden flink geslonken en lijkt consumentenkrediet nu steeds minder beschikbaar te zijn. Daarnaast hebben bedrijven zoals Amazon, Google, Yahoo, veel ontslagen aangekondigd. Verder zijn de voorraden van duurzame goederen erg hoog wat weinig goeds voorspelt. Maar toch blijft de werkloosheid laag; hoe kan dat nou?

Social

Een mogelijke (deel)verklaring is dat de cijfers die gehanteerd worden niet kloppen of dan wel achterblijven. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen full- en parttime, worden mensen die het zoeken naar een baan hebben opgegeven niet meegerekend, langdurig afwezigen (denk aan long covid) worden nog steeds als werkzaam genoteerd, en nog meer van zulks. Dit kan wat verklaren, maar niet alles, want het absolute aantal gewerkte uren is gestegen (weliswaar niet met veel, maar toch), alhoewel ook hier weer wat valt te zeggen over hoe deze cijfers worden vastgesteld.

En andere mogelijke verklaring kan zijn dat bedrijven hun les hebben geleerd tijdens Corona; er werden toen veel mensen ontslagen (of zegden op omdat niks doen meer opleverde…), die in het herstel na de lockdowns niet of erg moeilijk terug kwamen. Hierdoor wachten bedrijven veel langer met het ontslaan van werknemers dan normaliter het geval zou zijn. Tevens zou het IRA (Inflation Reduction Act) van Biden tot een enorme groene banenvraag kunnen leiden, waar bedrijven op voorsorteren en dus hun capaciteit nu op peil houden ondanks dat de vooruitzichten op de korte termijn niet goed zijn.

Maar Google, Amazon en die andere bedrijven die mensen bij de vleet ontslaan dan? Dat zijn vaak nou net de bedrijven die gedurende de lockdowns het erg goed deden en dus veel personeel hebben aangenomen in die periode. Nu alles wat normaliseert, blijkt dat er geen behoefte is aan deze extra capaciteit en dus volgen ontslagen, aldus sommige experts.

Maar dan is er het tweede mysterie: waarom blijft de loongroei in de VS dan zo achter? Immers, als werkloosheid zo laag is (met andere woorden een zeer krappe arbeidsmarkt) en de inflatie zo hoog, zou men hoge loongroei verwachten. Zoals de staafdiagram laat zien, is er wel degelijk een flinke loongroei geweest, maar deze is nu hard aan het afkomen. Maar belangrijker, is dat gecorrigeerd voor inflatie, het gemiddelde loon per uur nog niet terug is op het niveau van eind 2021. Met andere woorden, reëel zijn de Amerikaanse werknemers erop achteruit gegaan, ondanks dat er nu een grote schaarste heerst aan werknemers. Hoe kan dit nou zo zijn? [OPKLIK]

Een mogelijke verklaring is dat het rekenkundig kan zijn; als er in de slechte sectoren veel ontslagen vallen in de categorie met hoge salarissen, dan kan dat een disproportionele impact hebben op het gemiddelde. Verder kan het ook zo zijn dat de enquête toch niet representatief is geweest.

Tevens, kan het zijn dat mensen wellicht een tweede baan hebben moeten nemen om rond te kunnen komen en dat die baan minder goed betaald wordt, waardoor het gemiddelde gedrukt wordt. Dit zou tevens een verklaring kunnen zijn dat het aantal gewerkte uren omhoog is gegaan. Een andere plausibele redenering is dat werknemers het slechte weer ook zien aankomen en inbinden met hun looneisen. Zelfde zou natuurlijk ook kunnen gelden voor de bedrijven, die door deze slechte vooruitzichten zich gesterkt voelen om niet nog meer loonsverhogingen te geven. Deze laatste twee kunnen (tevens) ook gelden met betrekking tot de inflatieverwachtingen; als werkgevers en werknemers van mening zijn dat de inflatie nu flink zal afkomen, dan zal hetzelfde gelden voor de loongroei.

Social

Hoe je het ook wendt of keert, veel experts vinden het nu extra moeilijk om te voorspellen waar de Amerikaanse economie nu wel of niet op afstevent. El-Erian waarschuwt dat het gevecht met inflatie niet voorbij is, en Larry Summers heeft soortgelijke uitlatingen gedaan. Michael Bury, waar de film The Big Short deels op gebaseerd is, stelt dat ons groot onheil staat te wachten. Ook Mark Spitznagel (en Taleb) en Grantham zien het somber in. Aan de ander kant van het spectrum is er Jim Cramer en die vindt alles mega bullish. Wie o wie heeft er gelijk? U mag het zeggen.

Reaguursels

Inloggen

Een hele column met allerlei aannames en theorietjes over de Amerikaanse economie en dan op het laatst zelf ook niet weten en dan een schreeuw om hulp gericht aan de reaguurders, of die weten wie er gelijk heeft.. ??

johnyl | 13-02-23 | 07:32

Wat leest een tekst vol links toch kudt eigenlijk. Elke keer ben je benieuwd naar wat zo'n link te melden heeft maar voor je het weet ben je de draad compleet kwijt en/of zit je recepten voor bananenbrood te zoeken.

Die-eikel | 13-02-23 | 07:23

Sinds 2008 (!) zijn er triljarden aan dollars, euro's en yens bijgedrukt. Misschien werken allerlei economische wetmatigheden daardoor niet meer zoals we gewend waren?

Otto Normal | 12-02-23 | 22:36 | 2

u heeft geen idee wat een QE is en dat gelul over bijdrukken komt uit pseudo inside. Wanneer er zoveel feitelijk hadden bijgemaakt dan hadden we nu een grotere crisis dan in 1929

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:43

Triljarden is 10^21....

Joris Beltsin | 12-02-23 | 22:59

America first en Nederland hobbelt braaf mee in kielzog als second . 'Ons' opgebouwde sociaal vangnet, pensioenenstelsel , gezondheidszorg en belastingdruk zal voor de democraat en republikein als socialistisch communistisch overkomen . En dat is het ook

HetOorAakel | 12-02-23 | 22:19 | 1

dat is niet zo en sommigen daar kijken wel naar ons en zouden hier wel willen wonen. Of in Duitsland of Frankrijk. VK wat minder vanwege de lekke band van de economie.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:42

Sinds jaar en dag is de economische groei van de VS hoger dan van de Europese landen. Als dat echt het geval geweest zou zijn, dan moeten ze daar na vele decennia, enorm veel beter leven dan wij, en ons mijlenver vooruit zijn. Beiden is niet het geval. Dus de berekening van "groei" moet anders zijn. Welke econoom kan zijn licht daarover schijnen?

Louter Leuter | 12-02-23 | 22:06 | 2

GDP per capita is dan ook gewoon hoger dan hier. Misschien is uw beeld niet representatief?

Joris Beltsin | 12-02-23 | 23:02

Het enige juiste antwoord is: Groei is geen doel op zich. Hoezo groei? Er is meer dan genoeg gegroeid waardoor iedereen uit zijn jasje scheurt. Je moet ook nooit aan een econoom vragen wat geluk, tevredenheid en blijheid is waar iedereen op zoek naar is in dit betrekkelijke korte leven. Begin eerst dat voor elkaar te krijgen. het allerdomste is te denken dat veel geld gelukkig maakt. Ja, het maakt het leven soms wat gemakkelijker. Maar boven een bepaald financieel getal is de euforie van een paar meer euro's dan je buurman op de bank of je grotere auto verdwenen. Veel belangrijker zijn de mensen om je heen en de harmonie en humor die je dagelijks zonder prijskaartje zomaar aangeboden krijgt om te consumeren. Gek genoeg heb je met een liefdevolle basis om je heen veel meer kracht en zekerheid om andere dromen waar te maken. Gebruik je aangeboren talenten die iedereen heeft om je ding te doen. Gek genoeg komen er dan kansen langs die je ver kunnen brengen waarvan de financiële prikkel niet een doel op zichzelf is maar een aardige bijkomstigheid.

dijkbewaker | 13-02-23 | 01:43

Hoe gaat het met de AIQ, arbeids-inkomen quote?
Hoeveel % verdwijnt naar investeerders en aandeelhouders, al dan niet in het buitenland?
Als dat oploopt, gaat dat ten koste van de koopkracht.
Dus mensen kunnen minder uitgeven.
Zou de AIQ-wal het aftap-schip gaan keren?

AdvocatusDiaboli | 12-02-23 | 21:59

Misschien heeft Amerika een grote zwart geld economie. Mensen die met allerlei zwart werk, eventueel als side hustle, geld verdienen en dit gewoon weer uitgeven.
Komen verder niet voor in wat voor statistieken dan ook maar de economie blijft wel gewoon draaien.

Teluitjewinst | 12-02-23 | 21:56 | 1

Hoeft niet eens zwart te zijn. De 'tips' voor de waitress wordt gewoon verwacht.

Asteroid-B612 | 13-02-23 | 02:49

Voor economische geschiedenis, lees Jamie Catherwood:
— The Goal of Investor Amnesia

History is an invaluable tool at investor’s disposal. The goal of Investor Amnesia is to provide investors with key insights and lessons from our past in order to avoid repeating the same mistakes.—

investoramnesia.com/about/

theo-is-dood | 12-02-23 | 21:32

Ja precies, Europa. Maar ondertussen houden ze in Engeland geheime besprekingen over hoe de schade van de Brexit te beperken.
https://www.theguardian.com/politics/2023/feb/11/revealed-secret-cross-party-summit-held-to-confront-failings-of-brexit

Beste_Landgenoten | 12-02-23 | 21:28 | 3

dat hadden ze vooraf moeten doen. Nu wordt VK weer zoals het was voordat ze lid werden. We mogen hopen dat er wel spoedig One Ireland zal zijn, na 101 jaar en na honderden jaren bezetting.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:41

Hahaha, The Guardian, waar de Volkskrant extreem rechts bij is. Wacht maar een jaar of 5. Ondertussen loopt ons land vol, kunnen we niet bouwen, verbranden we ons geld on onjuiste klimaatmaatregelen en betalen we ons scheel aan de EU.

TheBigKirth | 13-02-23 | 00:07

De Britten doen over een paar jaar ‘sliep -uit’ naar de andere kant van de Noordzee.

bisbisbis | 13-02-23 | 03:08

Mijn eerste gedachte is dat de statistieken niet kloppen.

zwenkwieltje | 12-02-23 | 21:28 | 1

Op de Amerikaanse fora lees ik dat de Amerikanen er niet meer in geloven, dat het land failliet gaat.

gato | 12-02-23 | 22:28

Moet ik nog verder lezen na die verwijzing naar dat verhaal van die fantast Hersh?

Komjehiervaker | 12-02-23 | 21:20 | 1

Nee hoor. Alles gaat hier op volledig vrijwillige basis.

Plaktong | 12-02-23 | 21:56

Om maar met de deur in huis te vallen: Kent Amerika huursubsidie? En kan je goede gezondheidszorg betalen als je kiest voor een uitkering in plaats van werken? En welk deel van die Amerikaanse werkgelegenheid is in Nederland verboden omdat het onder ons minimumloon zit? Alles bij elkaar is de economie van Amerika dan niet meer te vergelijken met die van Nederland.

W_F | 12-02-23 | 21:19 | 3

Dat verschilt per staat en stad. Er zijn sociale huurwoningen, maar die zijn nogal eens sterk verwaarloosd. Keyword: 'life in the projects'

jcvjcvjcvjcv | 12-02-23 | 21:29

Landen, Dat is internationaalregionaallokaal? of Nationaalglobalistischgegeografeerd?

pieterS | 12-02-23 | 21:35

veel suggestie.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:39
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 12-02-23 | 21:02 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Als je in Amerika de pech hebt dat je geen fatsoenlijk pensioen hebt opgebouwd loop je op je 75e achter een bezemkar de luchthaven op te poetsen. Het heeft dan één voordeel dat je die kar als rollator kunt gebruiken.

gemeentereiniging | 12-02-23 | 21:01 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Socialisme of communisme? Gewoon op een andere manier arm blijven.

rijfkoek | 12-02-23 | 20:48 | 3

Vergat kapitalisme..

rijfkoek | 12-02-23 | 20:58

Een mooie band over de arm? :-(

Flightless bird | 12-02-23 | 21:03

We zouden allemaal rijk en vrij kunnen zijn, of we zouden het aan de overheid kunnen geven.

Meuntjes | 12-02-23 | 23:16

De werknemers van Google en Microsoft die een 100+ k verdiende gaan nu werken, of werken inmiddels voor veel minder geld bij minder aansprekende bedrijven, meer is het niet.

De tekorten die in deze sectoren bestaan worden door die mensen ingevuld. In de VS is dat een redelijk normale manier van doen.
Tegelijkertijd gaan de Ccard schulden als een idioot de lucht in. Niet verwonderlijk daar de kosten van deze mensen gelijk blijven. Goldman S. neemt bv acties tegen niet inbare ccard schulden.

Al met al ziet dit er niet heel erg goed uit voor de VS. Een kleine 3 jaar geleden kon je in tech steden geen huis met goed fatsoen vinden, enkel tegen een belachelijke prijs, nu staan er hele straten te koop.

donkieshot | 12-02-23 | 20:46 | 2

Er zijn nt genoeg dempende effecten, waardoor de balans telkens doorlaat naar megawinsten en gigacrashes.

ReyNemaattori | 12-02-23 | 21:06

De arbeidsparticipatie is sinds Corona enorm afgenomen. Er zijn dus steeds meer mensen die niet (meer) willen werken. Die zoeken ook geen werk en worden dus niet als werkloos aangemerkt en vertekenen de statistieken over werkloosheid. De afvlakkende salarisgroei heeft te maken met de afnemende winstgroei en de grote onzekerheden van dit moment.

Joris Beltsin | 12-02-23 | 20:45 | 3

Waar leven deze mensen dan van op dit moment?

theo-is-dood | 12-02-23 | 21:37

Met deze inflatie is whisky een goede belegging.

Pier40 | 12-02-23 | 20:28 | 3

Prima idee, jullie kunnen storten op rek 455#%^ :))

Whisky | 12-02-23 | 20:49

Done tha,t been there, net 3 flessen verkocht voor 1100 euri.

uisge baugh | 12-02-23 | 21:15

@uisge baugh | 12-02-23 | 21:15:
De vraag is wat u er voor betaald heeft.

Spring Bruissteen | 12-02-23 | 22:06

USA is gewoon een derde wereld land geworden, enkele regionale uitzonderingen daargelaten. Electriciteit blijft gewoon bovengronds aangelegd worden, ondanks de jaarlijkse tornado’s en orkanen in sommige regios. Mensen wonen massaal in Caravan parks ipv in normale huizen, en worden omver geblazen bij calamiteiten. En zelfs het hebben van 3 banen is niet genoeg voor een normaal bestaan.
Hoop en denk oprecht dat dit onze deur voorbij gaat.

marco52 | 12-02-23 | 20:26 | 10

Het ligt eraan waar je bent in de VS. Alleen al in New York wonen ongeveer 100 miljardairs. Alles heeft te maken met Liquiditeit. Je kan, of een land kan bizar veel leningen hebben uitstaan. Zolang er ook veel geld binnenkomt. Genoeg om de kosten te dragen is er geen centje pijn. Dan heb je nog het eindeloos geld uit de lucht toveren om het allemaal wat makkelijker te maken. Het smeermiddel van de banken om het "goedkope geld" weer in de markt te zetten. Kan niet eindeloos want dan heb je het inflatiemonster. Er is geen verplichting om in een krot of caravan te wonen. Je kan ook je talenten gebruiken om je leven wat aangenamer te maken. Dat gaat nog steeds wat gemakkelijker in de VS dan hier.
De USA is en blijft nog steeds het machtigste land in de wereld. Facebook, Google, twitter, film, sport. Raketten naar mars of de maan, Beste universiteiten van wereld, Vooraan met alle technologie en ga zo maar door. China is vooral goed in ballonnetjes maken om van bovenaf wat ideeën te stelen zoals ze altijd gedaan hebben en nog steeds doen.

dijkbewaker | 12-02-23 | 22:18

@dijkbewaker | 12-02-23 | 22:18: hahaha, allemaal volgens henzelf. De beste universiteiten staan helemaal niet in USA. Al die cum laudes is toch om te lachen. Je zakt echt niet als Euro 60.000 zit te betalen. En later zal niemand zeggen dat het een toneelspel is geweest. hahahaha.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:37

@Antizanics, waar heb je het over man? De top 20 van beste universiteiten kent diverse Amerikaanse universiteiten! Nog nooit van Harvard of MIT e.d. gehoord of beschouw jij deze universiteiten gelijk aan de moeder MAVO?

At_Dawn_They_Sleep | 13-02-23 | 01:04
▼ 7 antwoorden verborgen

Leuk land, dat USA.

Red shirt | 12-02-23 | 20:23 | 3

Lijkt me in iedergeval leuker als rusland....... brrrr

jan huppeldepup | 12-02-23 | 20:29

@jan huppeldepup | 12-02-23 | 20:29:
Dan.

zwenkwieltje | 12-02-23 | 21:28

dat is er met Reagan wel afgegaan. Hij en Bonkers zijn goed voor 3/4 van de staatsschuld.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:35

Komt omdat daar velen twee baantjes nodig hebben om het bestaansminimum te halen.

AllesMoetNiksMag | 12-02-23 | 20:20 | 5

@BenBinnen | 12-02-23 | 20:33: Ovolledige berekening ligt duidelijk hoger, verbaast niet dat Forbes zoiets achterwege laat.

AllesMoetNiksMag | 12-02-23 | 21:00

met twee personen in een gezin!

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:32

@BenBinnen | 12-02-23 | 20:33: de arbeidsproductivitteit in USA is betrekkelijk laag maar men maakt veel onproductieve uren. Velen zijn ook veel te duur. een campuspolitieagent verdient al 100k+ en een kraandrijver in de mijnbouw schijnt ook ziets te verwachten. Geen wonder dat niets meer lokaal kan.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Is het omdat onder Trump veel bedrijven weer in Amerika zijn gaan produceren?

Sans Comique | 12-02-23 | 20:14 | 8

@patrick023 | 12-02-23 | 21:59: het is van alle tijden met de vs. Doet me denken aan het boek: Confessions of an Economic Hit Man is a semi-autobiographical book written by John Perkins, first published in 2004. Waarin deze principes onder de loep worden genomen. Irak, Syrië, Libië Oekraïne en nordstream 2 kunnen allemaal zo beschouwd worden. Ook de handel met bijvoorbeeld China was, net als bij ons, de makkelijkste manier om geld te verdienen. Dit lijkt nu weer wat op zijn retour. We hebben bij Trump gezien dat China op een plek kwetsbaar is. De portemonnee.
en.m.wikipedia.org/wiki/Confessions_o...

P-unit | 12-02-23 | 22:30

hahahaha, hahahaha, onder Bonkers zou ook de economier nog verder gecrasht zijn. Hij had geluk met de doorlopende groei van Obama die nog jaren aan hield. Toen Bonkers effect kreeg zakte alles weg, met Corona erbij was hij bijna dood en het land USA ook.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:32

@AntiZanicz | 12-02-23 | 22:32: Dat hoor ik vaak, dit soort argumenten. Alles wat een republikeinse president goed doet is eigenlijk toe te schrijven aan voorbereidend werk van een vorige Democraat, en alles wat een democraat na laat of fout doet komt door tegenwerking of sabotage door de republikeinen. Specifieker wordt dat nooit. Een griezelig staaltje vanm zwart-wit denken.

Sans Comique | 13-02-23 | 06:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat mij altijd verbaasd heeft is hoeveel uren Amerikaanse werknemers maken (weinig vakantiedagen, langere uren), en toch productief? Kijk eens naar die sectoren die niet in Silicon Valley, of Californië en New York zitten. Dan valt het tegen. Daarnaast is er ook de druk van de Latinos die massaal naar de VS gaan (ook de VS is allang tweetalig, denk wederom aan Californië, en daarnaast ook aan Texas, Florida, en de kleinere staten zoals Nevada en New Mexico). Kortom de VS zijn soms net zo'n wonder als China.

Louter Leuter | 12-02-23 | 20:12 | 1

"productief"....

Is dit nog nieuws? | 12-02-23 | 20:14

Als je alle economen achter elkaar in een rij legt, bereiken ze nog geen overeenstemming

Toon Emmils | 12-02-23 | 20:09 | 1

Als je ze op elkaar legt, krijg je heel andere problemen.

baarbar64 | 12-02-23 | 20:18

Home of the Brave, and the Rich, and the Poor, and the Homeless...

AldNuut | 12-02-23 | 20:09

En dan ook nog vogelgriep ! Doosje eggs 8 dollar.

Asteroid-B612 | 12-02-23 | 20:07 | 5

@Is dit nog nieuws? | 12-02-23 | 20:13: Zijn dat van die kippen die gouden eieren leggen?

jan huppeldepup | 12-02-23 | 20:31

Zo dan. Ik moet mij serieus zorgen maken. Mag ik als “vluchteling” drie maanden bij u bivakkeren?

Flightless bird | 12-02-23 | 20:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Zelf Joris

Flightless bird | 12-02-23 | 20:07

Rondje voor iedereen. De bodem is nog lang niet in zicht.

Plukkieplukkie | 12-02-23 | 20:04

Je zal vanuit de EU nooit horen dat het in Amerika beter gaat. Stel je voor dat mensen die iets kunnen, doorkrijgen dat je ergens anders voor je inzet 3x zoveel kan krijgen tegen 1/3 van de belasting.

DolveVarNiente | 12-02-23 | 20:03 | 6

@* Il Principe * | 12-02-23 | 20:08: de gezondheidszorg in de VS is onbetaalbaar door de hoge schadevergoedingen bij een medische fout. Artsen betalen een vermogen om zich daartegen te verzekeren. Dat zie je terug in de idioot hoge zorgkosten.

FrankOngerust | 12-02-23 | 21:01

@FrankOngerust | 12-02-23 | 21:01:
Onzin, de zorg in de VS wordt uitgevoerd door private bedrijven die je een pot uitdraaien op het moment dat je in een kwetsbare positie zit, en dat zit je bijna altijd als je in het ziekenhuis terecht komt.

* Il Principe * | 12-02-23 | 21:54

in USA betaal je veel meer belasting dan hier. Voorts is er veel minder subsidie voor auto's en villa's Wel kun je makkelijk een kogel voor je harses krijgen en kun je om niets in jail geraken, vooral als buitenlander.

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:30
▼ 3 antwoorden verborgen

USA en EU hebben de geldpersen al te lang op volle toeren draaien. Vroeger stond daar goud tegenover.

Pekketrikker | 12-02-23 | 19:47 | 2

Verklaart veel maar niet alles. Waarom geen loon-prijsspiraal bijvoorbeeld.

Sinaslolly | 12-02-23 | 20:09

u heeft werkelijk geen idee

AntiZanicz | 12-02-23 | 22:28

Het geheim is:
Je imperium laten bekostigen van publiek geld en dan privatisering en dan winst uitgekeerd krijgen.
En andes noem je het communisme.

Is dit nog nieuws? | 12-02-23 | 19:46 | 4

@* Il Principe * | 12-02-23 | 20:01: Waarom moet alles in de USA geprivatiseerd zijn...?
Nou?

Is dit nog nieuws? | 12-02-23 | 20:08

@* Il Principe * | 12-02-23 | 20:01: Overal waar communisme is, is het te veel.

donkieshot | 12-02-23 | 20:49

@donkieshot | 12-02-23 | 20:49:
Het enige wat communistisch is in de VS, is het enorme leger dat betaald wordt door het volk waarvan 2/3e nauwelijks rond kan komen.

* Il Principe * | 12-02-23 | 21:50
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl