Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeenStijl wenst u de zege(n) van Sinterklaas

Zij die niets om hun zonden geven, werpen de eerste pepernoot

De laatste happen avondeten op een vroege decemberavond in de late jaren tachtig. Het is donker en het waait. De deurbel rinkelt onverwacht en anders dan normaal. Lang, langer, kort, kort, kort. Het klinkt opgetogen - ‘kom kijken, kom kijken! - maar stevige bonken op de voordeur maken het ook spannend. Ouders, onbevreesd en misschien net niet verbaasd genoeg, sporen de kinderen aan om open te doen. Gespannen naar de deur, zeker weten, ja hoor doe maar open. De wind blaast winter, en wat late herfstblaadjes naar binnen. Een enorme jutezak in het portiek, niemand te zien in een donkere straat. Op de zak, het symbool van Sinterklaas: de mijter met het kruis.

De rest van de avond vult zich met de onschuld van pepernoten, een vloerbedekking van pakpapier en warme nieuwe sloffen, de laatste Kameleon en de extra dikke Donald Duck december-omnibus, een wekkerradio en natuurlijk ook spelletjes en LEGO. De kinderen dankbaar, hun ouders zien het met tevredenheid aan. Ook al is het maar gewoon een doordeweekse avond, ze mogen later naar bed dan anders - alsnog met gloeiende gezichtjes van opwinding, suiker en enthousiasme.

Zomaar een warme herinnering die weigert te vervagen en daarom nooit en te nimmer in schuld kan worden herschreven. Een herinnering die er van vele miljoenen Nederlanders een kan zijn.

Dik dertig jaar later is het straatbeeld in de decemberdagen steeds meer wars van Sinterklaas. Halloween en Sint Maarten winnen terrein, Black Friday is de nieuwe pakjesavond en vroege kerstsferen lichten op in de vele etalages die inmiddels aan de Goedheiligman voorbijgaan.

Nauwelijks hoor je over Sint nog zingen / De schoorsteen rookt voor andere dingen / De arme oude bebaarde kapoen / Heeft thans een bevlekt blazoen

Het is zo snel de nieuwe logica geworden: Wie geen Zwarte Pieten meer in etalage of speelgoedfolder zet krijgt boze klanten in de zaak en wie er wel aan vasthoudt, verdrinkt in een zure regen van racismeverwijten, wordt onderwerp van opstootjes of leest zichzelf terug als Kamervragen. Regenboogkleuren of roetvegen hebben de mysterieuze kracht van de knechten van de Sint verder doen vervagen, het speelse is er sowieso uit gekickt door wrange geesten met wrokkige wijsvingers.

Zelfs warme nostalgie is niet heilig voor het steeds sneller verstrijken van de tijd, maar de razendsnelle afbraak van de onschuld van het Sinterklaasfeest is meer dan een door lege zielen zonder spiegel geëiste aanpassing aan die nieuwe tijd. Het is een totem voor een mentaliteit waarin we steeds sneller geacht worden af te rekenen met alles dat niet meer in steeds krappere kaders past.

De Sint is lang niet het enige doelwit. Neem het WK voetbal, het grootste sportieve volksfeest denkbaar. Kroegen en pleinen puilden uit, nu lezen we in de bodes dat cafés geen trek hebben in grote schermen omdat het gekochte gastland Qatar niet van onbesproken gedrag is en de omzetprognoses in november en december (zonder de terrassen) niet opwegen tegen de ophefrisico’s vanwege vergoten slavenbloed en vergeten homobandjes. 

Krapper moet de norm / Strakker de moraal / Waag het niet te juichen / Je viering is de kwaal

Verbond ooit Coca-Cola de wereldbevolking met WK-reclames, thans worden supermarkten individueel geslacht omwille van wat vrolijke bouwvakkers in hun video. Adverteren rond een voetbaltoernooi is een risicowedstrijd geworden en bedrijven die jarenlang zelf hun brand safety naar standje 11 gedraaid hebben om zelfs bij de meest bekrompen geesten in een goed blaadje te blijven, willen zich niet blesseren aan de verkeerde boodschap. 

Zelfs de landenteams worden nu geacht om breed te adverteren / Nee, niet met suikerdrank of hamburgers / Maar met deugden waarmee jij jouw zonden moet gaan reclameren

Het tempo waarin alles dat afgebroken dient te worden thans kan worden aangewezen, heeft de snelheid van het licht bereikt. Ongeduldige activisten tegen olie bezetten snelweg en vertrekhal of besmeuren onschatbare kunst in ruil voor een talkshowplekje op prime-time - om aldaar bijval te krijgen van iedere deugpronker die graag een wit voetje bij zichzelf haalt door zich zo snel mogelijk in de nieuwste parade van progressieve idealen aan te sluiten. De opruiers tegen Zwarte Piet baanden hun pad en de spierwitte sneeuwbal is er moeiteloos achteraan gaan rollen.

Boeren, daarentegen, die vóór hun eigen bestaansrecht vechten, krijgen aan diezelfde tafels predikaten in de orde van terreur opgespeld omdat zij weigeren hun eigen familietradities, bedrijfsfilosofie en levenswegen met dezelfde snelheid te verwerpen als waarin hun critici de overgave eisen. De tijdsgeest zal ook hen niet sparen, maar waarom moet vandaag de dag alles van enige waarde, historie en hechting, gisteren nog kapot? En waarom komt er consequent helemaal niets voor in de plaats?

In de mainstream media, de in subsidie verstikte cultuur, de linkse politiek, aan te veel universiteiten en zelfs in de musea en geschiedschrijving worden de bordjes verhangen, schilderijen verwijderd, beelden bedekt en contexten niet alleen herschreven, maar soms zelfs in betekenis opnieuw gedefinieerd (1). Uiterlijk morgen moet alles verschoond zijn van gisteren en alleen dan, zonder het gewicht van het verleden, zal de toekomst ons lichter toelachen. Onze kinderen en de generaties die na hen komen, zullen ons dankbaar zijn. 

Dankbaar dat de warme herinneringen van de kinderen van gisteren aan Sinterklaas en Zwarte Piet, niet meer in de toekomst terugkeren. De kinderen van gisteren zijn immers de racisten, de vervuilers en de onderdrukkers van vandaag en hun verleden willen we de kinderen van vandaag niet bijbrengen, toch? Bovendien, die kinderen van nu kun je ook met kerst verwennen. Zolang die verlichte boom nog niet is omgezaagd althans, want je bent tenslotte pas klaar met het leren van de geschiedenis, wanneer die geheel met zwarte bladzijdes is gevuld.

Het is Pakjesavond, maar in heel veel huizen is het dus maar een gewone, grijze maandag. Echter, omdat ons gisteren er wel degelijk toe doet en niemand je eigen geschiedenis ooit van je af kan pakken, wenst GeenStijl u zoals ieder jaar: 

Een hele fijne, warme en gezellige Sinterklaasavond. Opdat zijn herinnering tot een zegen mag zijn.

Reaguursels

Inloggen

Mooi stuk, kleine surprise waard.
En verder wat ik al vaker gezegd heb; van mij mag Piet best geel of blauw zijn. Maar het kwalijke is de racisme-discussie, zogenaamd over een gedachtendelict. Maar dat gedachtendelict (racisme) is nooit gepleegd. En het gaat de gesubsidieerde racisten ook helemaal niet om zwarte Piet; ze ageren nu al tegen roetveegpieten en zwarte maillots. En tegen cartoons, schilderijen, boeken, flims, toneelstukken, muziek, joden, beelden, loslopende vrouwen en wat er verder allemaal maar haram is in hun wereldje.

De Westerse wereld bracht de meest vreedzame, vrije, tolerante en welvarende samenlevingen uit de menselijke geschiedenis voort. Maar kennelijk moeten die samenlevingen nu kapot. En bij het vernietigen van samenlevingen hoort ook het vernietigen van bijbehorende culturen. Zie hoe isis in Palmyra en de taliban in Bamyan tekeer gingen, of hoe Mao's rode gardisten en Pol Pots rode khmer de culturele geschiedenissen van hun voorouders vernietigden.

Zelfs zwarte Piet en Krampus zijn ontstaan nadat Europa gekerstend werd. De heidense heilige eiken werden omgehakt en de bestaande feestjes werden ofwel verboden, ofwel met dikke christelijke verflagen bedekt. Niet dat ik me daar ruim 1600 jaar later nog druk over maak; de geschiedenis draai je niet meer terug. Wel jammer dat we er niet van mogen leren.

Ons kinderfeest moet dus kapot, want er komt een nieuwe Orde met een nieuwe Staatsreligie. Als excuus wordt vermeend "racisme" opgevoerd. Ondertussen zijn in Duitsland 2 meisjes van 13 en 14 zomaar neergestoken door een 27-jarige lafbek uit Eritrea. Heel West Europa wordt al decennia geteisterd door reeksen dodelijke "incidenten" van geïmporteerde gratis-geld-slurpers tegen willekeurige autochtonen. Je vraagt je af of de motivatie daarachter niet ook een gedachtendelict zou kunnen zijn.
Maar o o o wat zijn *wij* toch racistisch.

Dandruff | 06-12-22 | 01:07

Man wat mis ik die versierde straten, versierde winkels en die gezelligheid. Ik doe mijn best om het mijn kinderen zo leuk mogelijk te laten beleven, maar het feest is gewoon kapot gemaakt en verkracht. Door wie?10000 wokers, hooguit! Maar het belangrijkste wapen hebben ze voor hun kar weten te spannen: de media.

Media: bedankt voor het compleet verzieken van een kinderfeest dat eens zo mooi was.

Behangdelul | 06-12-22 | 00:48

Het is inmiddels weer een tijdje geleden dat ik naar München verhuisde. Groot was de verrassing dat in Beieren Sinterklaas ook bestaat (en algemeen in de Alpen, tot aan Zuid Tirol aan toe). Zwarte Piet heet Knecht Ruprecht (is ofwel zwart, of een zwarte duivel, en heet ook wel Krampus). Sankt Nikolaus und Knecht Ruprecht hebben ook een zak mét roe om de stoute kinderen mee te kunnen nemen. En jawel, kinderen zetten ook hun schoen. In de Alpen komt hij alleen niet uit Spanje, en zijn er ook geen appeltjes van oranje.

Laat ik maar niet beginnen over die Ho Ho Nepklaas uit de VS. Was overigens oorspronkelijk de Sint. Ik weiger Halloween, niet Allerzielen, en weiger ook dat Valentijngedoe.

Louter Leuter | 06-12-22 | 00:18

Maak er alsjeblieft Krampussen van ipv die blonde, spierwitte en ultra-herkenbare zielepieten. Grijpt ook nog eens meer terug naar oeroude tradities.

SIogra | 05-12-22 | 23:58


Mijn pepernoten zijn op. Iemand nog een handje over...?

F. von Zeikhoven | 05-12-22 | 23:51

Vanavond volgens mij in elke reclame een bruine man in de hoofdrol.

D-Fens_1963 | 05-12-22 | 23:32
-weggejorist-
Dikke_arie | 05-12-22 | 23:01

Best wel geinig. Normaal luiden hier de klokken bij de kerk bij mij achter door de week om 7 uur 's ochtends, wakker worden Basil alarm, en om 6 uur 's avonds. Maar vandaag ook om 3 uur 's middags en was dus San Nicola. En jullie voelen hem al aankomen. Er was dus een Sinterklaas-achtig type maar geen zwarte piet want dat is sowieso geen traditie hier in de stad. In ieder geval alle kleine smurfjes in het druilerige weer bibberend en nat wachten op de sint en jaja, dus weer reden voor een feest. Kleintjes kregen snoep en waren zeer blij en voor de ouders stonden er tafels met gluhwein en prosecco klaar. Hahaha! Oh ja, voor de smurfen was er warme chocomelk.

Basil Fawlty | 05-12-22 | 22:54 | 8

@Basil Fawlty | 06-12-22 | 01:00:
Ha mijn afstudeerbegeleider ging elk jaar met carnaval terug naar Venlooo. Bij Océ waren ze verbaasd dat ik ze kon verstaon. Helft van mijn famile is uit Remunj (zelfs een blauwe maandag, iets van twee maanden, ook daar naar school geweest voordat we naar Spanje vertrokken).

Je zit dus in de Italiaanse hoek. Ik meen dat ze in Zürich twee weken later carnaval hebben. Het varieert daar met stad en dorp. Zijn ook calvinisten daar. Wel apart dat de Sint ook bij hun een bisschop is...

Louter Leuter | 06-12-22 | 01:32

@Basil Fawlty | 06-12-22 | 01:28:
Leuk. Dat moet ik jullie toegeven... Die lokale leedjes. Wat mij betreft mag dat meer in Eindhoven.

Louter Leuter | 06-12-22 | 01:37

@Louter Leuter | 06-12-22 | 01:32:
Ghe. Mama (geboren in Venlo aan het park) woont nog in Remunj (geen idee waarom maar ze is gelukkig daar) maar daar kunnen ze niet echt vasstenoalend vieren zoals in Venlo, Mestreech etc. Heb er tussen mijn 10e en 19e gewoond maar altijd vasteloavend in Venlo. Lol!
www.youtube.com/watch?v=oiBns1aDJnM

Overigens. Ghe, OCE. Tante van mijn woont daar nog steeds tegenover dat oude hoofdkantoor met "oetzich op de Maas" Hahaha!
En zij is inmiddels ook diep in de 80 en als ik langs kom is ze volledig opgedoft en nodig ik haar altijd uit om te gaan eten bij Valuas, En dan zeg ik: "Leeve, we goan eetuh bee Valuas met oetzich op de Maas." vindt ze fantastisch. Zij en ik arm in arm richting restaurant hobbelen. Flesje wijn erbij en ik krijg dan natuurlijk verhalen van neven, nichten, achternevem, achternichten die ik niet eens ken maar ze is zo blij. En ik natuurlijk serieus kijkend en "Joa en nee en 'tuurlijk" Heb geen idee over wie zij babbelt maar ze is gelukkig en daar gaat het om.

Basil Fawlty | 06-12-22 | 01:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Al die wokeness kan maar 1 kant op gaan. En dat is geen fijn vooruitzicht. Hoe kan ik dit ooit tegenover mijn kinderen verantwoorden? Hoe leg je uit dat de overheid die de bevolking zou moeten beschermen, deze bevolking heeft uitgeleverd aan de grootste idioten en leeghoofdige krijsers en eisers die ons land “rijk” is?

Ride_On | 05-12-22 | 22:52

Ik had toch minstens verwacht dat dit artikel in rijm zou zijn.

Met_baard | 05-12-22 | 22:36
-weggejorist-
Linkse Zakkenvuller | 05-12-22 | 22:19 | 2

Ah, de kroeg is open, kan ik mijn kadootjes laten zien.

Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 22:08

Heb het altijd gek gevonden. Sint R. Klaas heeft zwarte knechten die hij (blijkbaar) als slaaf houdt of uitbuit. Wie schaffen we af: de uitbuiter of de slachtoffers?

Anyways, kunnen we niet gewoon Sinterbob vieren?

Si si de mamma, de man
schrijdt door de boeman
mak kersttak.
!UUUUUU! (wild geraas).

enzo?

ParadiseLost | 05-12-22 | 21:47 | 2

Mijn mening?
Zwarte Piet was geen slaaf. Hoewel, er is een Sint Nicolaas legende waarin hij wel een door Sint vrijgekocht slaaf is maar hij was nooit de slaaf van Sint Nicolaas. Een knecht was ook geen slaaf. En er is een Sinterklaas legende waarin de Zwarte Pieten kinderen tot slaaf maken. Deze www.stnicholascenter.org/who-is-st-ni...

Ik zeg, niet afschaffen. Het verhaal achter Zwarte Piet is juist een verhaal tégen slavernij. En niet voor.

gaffelbaard | 05-12-22 | 22:09

Je hebt geleerd om het gek te vinden, dat is je zo verteld door deugerts en activisten. Zelf was je er niet opgekomen.

donkieshot | 05-12-22 | 22:11

Dat was een topwijf

Whisky | 05-12-22 | 22:02

Maak je geen zorgen, Van Rossem. Sinterklaas is nog helemaal hot & happening onder de kleintjes. En dat zwarte Piet geen karikatuur van een neger meer is, interesseert ze geen hol. Daar doen alleen wat treurige ouders en een handje vol Bijlmernegers moeilijk over.

Komjehiervaker | 05-12-22 | 21:31

Deugen is business.

donkieshot | 05-12-22 | 21:27 | 2

Deugen = liegen

gaffelbaard | 05-12-22 | 22:11

Prachtig geschreven artikel. En als vijftiger heel herkenbaar. Blij dit geweldige traditionele feest meegemaakt te hebben in mijn eigen jeugd en met mijn dochters.

At_Dawn_They_Sleep | 05-12-22 | 21:25

Met vrouwe Profundus samen enkele malen pikzwarte Piet geweest,is geweldig om te doen.
Kinderen die je blij maakt,heel de boel op stelten zetten,volwassen die gieren van de lach,en zelf hebben we er nog steeds een heel goede herinnering aan.Ook voor verzuurde zolderkamer reaguurders kan dit een prima therapie zijn,probeer het eens.

De Profundus | 05-12-22 | 21:11 | 1

Helemaal mee eens. Goede herinneringen aan als kind, als Sint (met mijn zwarte hele fijne gave nichtjes) Pieten en tot op heden als ouder. Mijn volwassen kinderen starten de hele sinterklaas meuk zelf nu. Een fijne traditie van elkaar voor de gek houden en geschenkjes geven. Oubollig? Ja, maar wel menselijkheid ten top, ondanks alle verschillen en de verschillende aangeplakte nationaliteiten (ook met wat andere RAL kleurtjes) ontzettend menselijk en lachen.
Goeie tip van de familie De Profundus.

nobodiesunmighty | 05-12-22 | 21:26

Ik zie daar een witte Piet op de feateau.

PaardenliefhebberVet | 05-12-22 | 21:08 | 3

Dat is geen Piet, maar een heraut!

Jeff Hawke | 05-12-22 | 21:26

Verdomd! Waarschijnlijk door de NPO erin gefotoshopt.

MaximumAwesomenimity | 05-12-22 | 21:32

@Jeff Hawke | 05-12-22 | 21:26:
Plausibel zeg ik gewoon, ik zeg gewoon eerlijk plausibel.

PaardenliefhebberVet | 05-12-22 | 21:46

Ik vond als kind al dat die racistische zwartepiet moest verdwijnen.

thanseeuwen | 05-12-22 | 21:06 | 4

Ik wist niet dat Zwarte Piet een racist was. Nu wordt het wel heel erg moeilijk.

nobodiesunmighty | 05-12-22 | 21:26

Om zelfs een verzonnen figuur als zwarte piet voor racist uit te maken, en dat al als kind. Ik stel je maar niet voor aan al m'n vrinden die uit alle hoeken van de wereld komen.

donkieshot | 05-12-22 | 21:34

Zwarte Piet is niet racistisch. Dat is hij ook nooit geweest. Dat jij vind dat Zwarte Piet racistisch is, is jou aangepraat door volwassenen tijdens je jeugd. Hoeveel van die volwassenen kennen alle legenden van de heilige Sint Nicolaas?
Nee, niet de haatpraatjes van KOZP,. Niet de onzin op wiki of uit een pariool artikel. Nee, de legenden van de heilige. Verhalen van eeuwen terug. Uit de tijd dat Schenkman nog niet bestaat, en de Gouden eeuw en het koloniale tijdperk nog eeuwen ver in de toekomst lag.

gaffelbaard | 05-12-22 | 22:28
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben al zo oud dat ik het eigenlijk alleen nog ken van hoe je met de hele familie bij elkaar kwam om tegen je kinderen te liegen en dat je ooms en tantes allemaal een borreltje teveel namen. Dat was wel leuk inderdaad. Zijn er nog mensen die met de hele familie Sinterklaas vieren? Of Kerst?

DeKussendeWielrenner | 05-12-22 | 21:04 | 1

Dat eerste vond m'n moeder me nu toch echt te oud voor en dat tweede ken ik niet. Wij vieren winterfeest.

Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 21:18

!929 Sinterklaas komt aan in Breda. Aandoenlijke beelden
youtu.be/LE3fH3IgqoM

ccr316 | 05-12-22 | 21:04

Fijne herinneringen. Zucht..
Gelukkig heb ik het ook nog meegemaakt.

De Let | 05-12-22 | 21:03

Geweldig!

Verderkijkert | 05-12-22 | 21:46

De monstrueuze dubbelfiguur werd uit elkaar getrokken en gescheiden in een witte heilige en een zwarte knecht.”

Een dubbelhartige knecht, die in de ene hand een roe draagt en in de andere een zak met cadeautjes. Dat mag wat de etnoloog worden gezien als een interessante voetnoot bij de discussie over de figuur van Zwarte Piet. “In kringen van activisten wordt vaak verwezen naar de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman, die in zijn boek Sint Nicolaas en zijn knecht uit 1850 een beschrijving geeft van het feest, precies in de tijd dat de discussie over de afschaffing van slavernij speelde. Maar Schenkman is zeker niet de uitvinder van Zwarte Piet. Hij geeft in zijn boeken een eigen variant van bestaande gebruiken, een adaptatie van een traditie die ouder is dan de Nederlandse slavernij. Er is een lange voorgeschiedenis.”
www.parool.nl/amsterdam/ooit-was-de-s...

Cornelis12 | 05-12-22 | 20:58 | 2

Als we nou Sinterklaas zwart maken, is dan de slavernij-associatie weg?

AdvocatusDiaboli | 05-12-22 | 21:04

Onzin. Die duivel en rammelende ketting verwijst naar een afbeelding van de Krampus.
De Krampus is afkomstig van e.o.a. folklore traditie (heidens, volgens de gristelijken) ergens in Oostenrijk. Stamt uit een tijd dat er nog christendom in Europa. Is ook geen Nederlandse Sinterklaas traditie. En heeft dus niks met Zwarte Piet te maken.

Het zijn de anti-pieten-wappies die dit verhaal de wereld in hebben geholpen, maar het verhaal klopt niet.
Maar ja, dat soort dommigheid nablaten doet het tegenwoordig goed op feestjes.

gaffelbaard | 05-12-22 | 21:48

Hopelijk zijn er toeslag-ouders die dit jaar de Sint nog kunnen porren voor een cadeautje voor hun kinderen.

AdvocatusDiaboli | 05-12-22 | 20:57

Wie woke is krijgt trekkers
Wie stout is gedoe.

En wat zit er in de woke-schoen... een tube secondenlijm!

AdvocatusDiaboli | 05-12-22 | 20:56 | 2

Wie woke is krijgt Gloria Wekker...

Asteroid-B612 | 05-12-22 | 21:18
-weggejorist-
Kompromat | 05-12-22 | 20:55 | 2

Weet wat zo jammer is...

De gezelligheid gaat verloren.
De knusse sfeer.

Wat is Sinterklaas nog?
Wat is Kersemis nog?
Je krijgt er huilbuien van.

AdvocatusDiaboli | 05-12-22 | 20:52 | 5

@Deksmaat | 05-12-22 | 20:57:
De boomers hadden na de oorlog in de wederopbouw een knussere Sinterklaas en Kerst dan wij nu.

#De Avonden lezen gaat#

AdvocatusDiaboli | 05-12-22 | 20:59

Het mysterie en het gevoel van geborgenheid zijn verdwenen helaas. Wat rest is iets dat er voor door moet gaan maar het niet is.

plamoen | 05-12-22 | 21:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Beetje bij beetje wordt Nederland minder racistisch. We kunnen dit versnellen door het huisvestingsbeleid van statushouders en asielzoekers te versnellen. Door nog meer arme mensen die op de vlucht zijn voor honger, armoede en oorlog toe te laten zal uiteindelijk een Nederland ontstaan met verschillende kleurtjes. Net zoals de moderne Pieten zeg maar.
De overbodige ruimte volplempen met moderne windmolentjes, afgodsbeelden zoals J.P. Coen verwijderen, het onderwijs inrichten naar de D'66 woke cultuur, excuses maken dat mogelijk mensen gekwetst zijn door onze vrije meningsuiting en zie de Nederlandse heilstaat is klaar voor de toekomst.

johnyl | 05-12-22 | 20:51 | 1

Ik ga vanavond mijn schoentje zetten.
*overknee laarzen zoekt*

Deksmaat | 05-12-22 | 20:50 | 5

@Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 21:10:  Oh, dat was mij inderdaad onbekend, maar wat een privilege! Het enige wat ik vanavond heb gezet is koffie.

MaximumAwesomenimity | 05-12-22 | 21:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Sinterklaas op 't werk. Ik kreeg altijd zo'n hele grote HEMA wekker met hard doch rechtvaardig rijm erbij. Toch was ik, ondanks m'n variable werktijd, wel van nut voor de baas, ben in ieder geval nooit ontslagen.

Vesta | 05-12-22 | 20:50

Zinterklaas ouleh

Yor_Kok | 05-12-22 | 20:50

Bekijk het maar. Ik doe niet meer mee met verkleedpartijtjes. Sint of Santa, oprotten ermee. Elk jaar hetzelfde gelazer...
imgur.com/a/Physqoh

Zwezerik | 05-12-22 | 20:50 | 1

Dat is de Kerstman. Nog even wachten.

Deksmaat | 05-12-22 | 20:51

Wat nu over is van het Sinterklaasfeest is een op racisme gebaseerd aftreksel.
Dus laten we helemaal stoppen met deze foute en laffe deugversie.

Schmalz | 05-12-22 | 20:47

zelfjoris

Normpje | 05-12-22 | 20:46

Leuk trouwens, die nostalgische zwart-blankfoto!

MaximumAwesomenimity | 05-12-22 | 20:46 | 1

Precies! Alsof de Sint amechtig zijn handen ten hemel wil heffen en denkt; ik wilde wel doorgaan zo, maar ja, die vervelende….

Normpje | 05-12-22 | 20:49

Prachtig!

Antikwaar | 05-12-22 | 20:45

Sinterklaas feest naar de klote, kerstmis heet binnen een paar jaar "winterfeest", "mensen met een clitoris" "mensen die menstrueren" "mensen met een pik die zich toch als vrouw identificeren", kerststol die "feestbrood" heet, misschien is het onderhand eens tijd normaal te gaan doen, zo niet dan toch, wacht maar tot de snowflakes en millennials in Januari hun energie nota's binnen krijgen, eens kijken hoe woke/inclusief/X66 ze dan nog zijn.

zwellevertje | 05-12-22 | 20:45

Zo fijn gezellig en knus hier, je zal maar stout in Spanje zitten.

Normpje | 05-12-22 | 20:42

Bij onze buren werd er ook altijd stevig op de deur gebonkt, maar dat was vrijwel altijd de deurwaarder.

MaximumAwesomenimity | 05-12-22 | 20:41 | 2

Bij ons was het m’n oom die bonkte, maar niet met m’n tante.

Ruimedenker | 05-12-22 | 20:45


Nederland proficiat!
Dik verdiend

Cousin Eddie | 05-12-22 | 20:40

Sinterklaas is toch meer een beetje valse nostalgie geworden voor mensen die ver na de oorlog zijn geboren. Ik kan er niet bij dat volwassen mensen zo lopen te dwepen met iets wat in de huidige, of beter gezegd de nostalgische vorm voor mensen op leeftijd niet eens bestond, ook niet in Nederland. Het is geen eeuwenoude traditie en het is al helemaal niet onze traditie. Kunnen we beter Piet Hein dag gaan vieren en ons allemaal verkleden als piraten. Kerst mogen ze van mij ook afschaffen. Helemaal nergens voor nodig om je mormels te overladen met kadootjes. Iedereen zijn pleziertje hoor maar zeg dan gewoon dat je een excuus zoekt om veel te veel te eten en drinken.

Schout-bij-Nacht-J | 05-12-22 | 20:39 | 9

Hop ho0 in de zak met jou en mee naar Spanje.

De Let | 05-12-22 | 21:09

U heeft totaal niet door hoe dat werkt met tradities. De wortels van het Sinterklaasfeest zijn eeuwenoud en kruisen met andere tradities, en de mythe rond de Goedheiligman, inclusief het beeld van die zwarte knechten die hem omringen, heeft talloze lagen. In de loop der jaren is er ook hier veel, misschien te veel, over gezegd en ik ga het hier niet opnieuw proberen. Ik laat het bij de mededeling, voor wat die waard is, dat het Sinterklaasfeest, zoals het in een welhaast volkomen evenwicht tot ons kwam, een van de prachtigste voorbeelden was van hoe tradities in staat zijn om dat wat het goede van een samenleving uitmaakt te bundelen en te intensiveren, te maken tot iets puurs en daarom jammer genoeg ook iets enorm kwetsbaars.

Schoorsteenveger | 05-12-22 | 21:13

@Schoorsteenveger | 05-12-22 | 21:13: ZP is in feite dezelfde figuur als 'Krampus' in Beieren en Oostenrijk. In Frankrijk kent men "père fouettard" een mannetje met zwart gezicht.

Asteroid-B612 | 05-12-22 | 21:28
▼ 6 antwoorden verborgen

Door de woke kerk tot symbool van discriminatie gebombardeerd, terwijl het nooit zo bedoeld is, en door zeer weinigen ook als rascistisch is ervaren.
Tot blijven haatzaaiende sites als Joop stug doorgaan met Zwarte Piet aanduiden als 'de racistische karikatuur ZP', zelfs al zegt de rechter nog honderd keer opnieuw dat het niet racistisch is.

Zeurders | 05-12-22 | 20:39 | 1

Framing. Doen ze stelselmatig.

Schoorsteenveger | 05-12-22 | 20:44

Het is weer een cadeautje van Rossem!
Dank voor het gedicht.
Een uiteenzetting over
hoe we met zijn allen zijn gezwicht.
Pang, daar ging de Bubble Gum.

Normpje | 05-12-22 | 20:36

Die herinneringen nemen ze ons niet af, van Rossem, noch onze diepe overtuiging dat we geen racisten waren en ook geen racisten zijn en dat het Sinterklaasfeest zoals de traditie die vormgegeven had ook geen racistische kenmerken vertoonde.
Het feest is ons afgenomen, maar de herinneringen nemen ze ons niet af. Wie wij zijn en wat wij zijn ligt voor een groot deel verankerd in herinneringen: wie wij zijn en wat wij zijn nemen ze daarom ook niet van ons af, wat ze ook doen.

Schoorsteenveger | 05-12-22 | 20:29

Niks lekkerders dan bij Sinterklaas op schoot te kruipen en die knetter harde lul tegen je poepertje aan te voelen drukken. Sinterklaas is méér dan een beetje cadeautjes uitpakken en gedichten lezen hoor!!

overVecht | 05-12-22 | 20:28 | 3

En natuurlijk het kneitergezellige meezingen:
'Hij komt, Hij komt! Die lieve goede Sint!'

Zeurders | 05-12-22 | 20:41

A dirty mind is a joy forever

nick666 | 05-12-22 | 20:50

Voor u als kind was het dus een echt erotisch kinderfeestje ... een pedo Sint bij je thuis op bezoek.. nou ja ieder z'n ding zullen we maar zeggen

johnyl | 05-12-22 | 20:57

Dat wat 2 eeuwen geleden door de beugel kon kan nou echt niet meer, en wat nu nog door de beugel kan kan dan ook niet meer. Wen er maar aan.

Neuth | 05-12-22 | 20:28 | 1

Ja hallo, het is 2022!

Duwbak_Linda | 05-12-22 | 20:29

Dank Geenstijl, dank Sint en Piet.

Bergamo | 05-12-22 | 20:25

Hoe verknal je een mooie avond! Door pauldeleeuw uit te zenden op twee zenders. He, je bent niet leuk. Nooit geweest ook. Ga naar Dubai, daar wonen neer zwaarlijvige vervelerts. Enkele reis is goedkoper dan een retour trouwens

dathoujetoch | 05-12-22 | 20:24

Vroeger had iedereen altijd drank en sigaretten voor z'n gasten in de kast staan.
En als Sinterklaas dat langs kwam dan kreeg ie een vieux en een sigaret.
Net als bij alle andere gezinnen waar ie die middag al langs was geweest.
En daarna ging ie bij Zwarte Piet achter op de brommer (Kreidler) naar het volgende gezin/vieuxtje

Osdorpertje | 05-12-22 | 20:23 | 2

Kippevel.

Normpje | 05-12-22 | 20:39

Of : Twee knokkende Sinterklazen op straat.

Asteroid-B612 | 05-12-22 | 20:53

Blij dat de kleine Brulspin nog een leuke sinterklaas viering op school heeft mogen meemaken. Sint met twee gewoon zwarte Pieten. En voor alle kinderen een grote puntzak vol kruidnoten, chocolade en schuimpjes en een pannenkoek slee.
Op de vorige school regenboogpieten en surprise ellende. Moest je zo’n knutsel maken als ouder, een cadeautje van maximaal 5 euro (lekker duurzaam, wat koop je voor 5 euro? Helemaal niks behalve weggooi rommel). Dikke stress. En kregen ze allemaal een paar kruidnoten en een manderijntje. Nou ben ik helemaal niet van de suiker voor kinderen maar met sinterklaas hoort lekker snoepen er toch gewoon bij vind ik. De rest van het jaar gewoon weer gezonde keuzes.

BrulSpin | 05-12-22 | 20:20

Godverdomme wat mooi Van Rossem.
-Halve liter wegpinkt-

elfenstein | 05-12-22 | 20:20

Die lap tekst lees ik niet door, maar wens iedereen wel een fijn Heilig Avondje. En voor wie rust willen: vertel Zwarte Piet je zonden en misschien neemt hij je mee naar Spanje.

Zoelense Hobbyboer | 05-12-22 | 20:19

*pinkt traantje weg

peterTax | 05-12-22 | 20:19

Een Tripel Karmeliet van 750ml gehad, die boze blanke man met baard heeft wel smaak.

keistad | 05-12-22 | 20:16

Het nieuwe progressieve zal het worden terugkeren naar oude normen en waarden en onze blanke gewoontes.

appeltjesgroeneweide | 05-12-22 | 20:16

Bij het randje, Edgar, bij het randje.

Deksmaat | 05-12-22 | 20:12 | 1

Goeie ouwe tijd, toen dat nog door iedereen leuk gevonden werd.

Keutels | 05-12-22 | 20:33

Teerlijk avondje. Tavondje van Sinterklaas.

Bigi Bana Boy | 05-12-22 | 20:11

Concluderend dat zwarte piet niet meer bestaat, kan KOZP zich opheffen !

Rattus | 05-12-22 | 20:09 | 4

Nee hoor, subsidie is veel te lekker. Ze hebben al aangekondigd dat ze nu het carnaval gaan verzieken. Ze willen langs de kant gaan protesteren tegen de racistische carnavalsliedjes. "Paard in de gang is zwart verdriet!"

MAD1950 | 05-12-22 | 20:45

Straatnaambordjes next. Etc. etc.

Gen. Maximus | 05-12-22 | 21:00

Nee joh. KOZP heeft folders met, niet alleen, hoe ze moeten reageren op elke vorm van kritiek, ze zijn ook nooit klaar met zeiken. Het zijn lieden die hun persoonlijkheid hebben opgehangen aan dit huilende deugen.

donkieshot | 05-12-22 | 22:16
▼ 1 antwoord verborgen

Op naar KOSN, Kick Out Sint Nicolaas, die verderflijke witte, oude man. Racist met zijn zwarte pieten, exponent van de katholieke kerk, bisschop en kindervriend. Laat ze maar in de zak graaien, kom lekker even bij me op schoot.

Swoop | 05-12-22 | 20:08 | 2

Ach, niets gekregen?

dathoujetoch | 05-12-22 | 20:10

Oeps. Uiteraard iedereen een heel fijne pakjesavond toegewenst. Geniet ervan!

ViagraFalls | 05-12-22 | 20:08 | 1

Over pakjesavond gesproken, even een pakje vim halen strax.

Asteroid-B612 | 05-12-22 | 21:02
-weggejorist-
ViagraFalls | 05-12-22 | 20:08 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Oh kom maar eens kijken
wat ik in mijn schoentje vind.
Alles gekregen van die geile Sint.
Een doos kapotjes kant en klaar,
een rubberen kut met apenhaar
en tussen al dat gefriemel
een porseleinen piemel.

Ruimedenker | 05-12-22 | 20:07 | 3

Hmmm.. Kwam bij jullie vroeger SinterKaas de Vies misschien?

Sinterbikske | 05-12-22 | 20:09

Theo en Thea.

dathoujetoch | 05-12-22 | 20:10

Heb je hem nou al hangen?

Lukiluuk | 05-12-22 | 20:24

Sinterklaas kapoentje,
geef me een miljoentje,
schrijft het op m’n rekening,
krijg je van mij een tekening.

Ruimedenker | 05-12-22 | 20:06

Bram van der Vlugt…..
The one and only Sinterklaas voor mij.
Goed dat Bram de ondergang van het feest niet hoeft mee te maken.
Bedankt Bram.
R.i.P.

Ruimedenker | 05-12-22 | 20:03 | 2

En meneer Aart!

UnderTheDevil | 05-12-22 | 20:06

Ik keek altijd uit naar Sinterklaas in Sesamstraat.

Keutels | 05-12-22 | 20:34

Wie zoet is krijg lekkers wie stout is Dutroux, zongen we vroeger.

Rattus | 05-12-22 | 20:03 | 1

Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is ons moe

Veepert | 05-12-22 | 21:07

De klokradio, dat kan ik mij nog herinneren.
Waarschijnlijk had Sinterklaas die ergens goedkoop op de kop weten te tikken, want zowel ik als mijn beide broertjes kregen er eentje.
Van een vaag merk waar ik nog nooit van gehoord had en sindsdien ook nooit meer ben tegengekomen.
En op de achterdeur bonken deed ie ook, maar als je dan ging kijken was ie al weer weg en lag er alleen nog maar een jute zak met cadeautjes.

Osdorpertje | 05-12-22 | 20:02

Bedankt voor de de fijne wensen.
Een rustig avondje is het wel, mahjah alhier ten gehuize is de jongste inmiddels 15 (nog een echt nakomertje ook, ik ben 50 jaar ouder, hah).
Chocoladeletters (wel hele mooie met opgelegde krullen en walnoten), warme chocolademelk met slagroom, pepernoten en toch nog een grappig presentje uiteraard met gedichtje, en verdomd na enige aandrang is er ook nog een Kapoentje uitgekomen..

Verdomd als het niet waar is, maar ik houd de traditie in ere, in elk geval toch tot de houten jas dichtklapt.

Fijne avond

AldNuut | 05-12-22 | 20:02

En de kerstboom gaat er ook aan geloven, zoals in sommige openbare gelegenheden al het geval is. Vuurwerk uiteraard ook, heel december schoongeveegd van tradities in tien jaar tijd.

Flibbage | 05-12-22 | 20:01 | 2

Integendeel. Traditioneel kopen wij na Sinterklaas een kerstboom-met-kluit. Die blijft staan tot de week na Russisch orthodox nieuwjaar. Da's 14 januari. Cadeautjes geven wij elkaar met Sinterklaas en volgens Russische traditie, 's avonds op 31 december. Van viuurwerk hou ik niet, maar dat is persoonlijk. En tegen degene die dat wel leuk vinden wil ik zeggen: pas op, je hebt maar twee handen.

Red shirt | 05-12-22 | 20:11

Gelukkig staat ketikoti al in elke Google agenda, opdat men dat maar niet over het hoofd ziet.

Veepert | 05-12-22 | 21:10

Perfect verwoord Bart!

Sinterbikske | 05-12-22 | 20:01

We hebben lootjes getrokken maar ik had helaas geen prijs.

Mr_Natural | 05-12-22 | 20:00

Mooie Klaas Preek

Duwbak_Linda | 05-12-22 | 20:00

Prachtig, Van Rossem!

relatief | 05-12-22 | 19:59

Prachtig betoog!! Dankjewel van Rossem!
Ik zal de heerlijke herinneringen aan het ‘ heerlijk avondje’ nooit vergeten, en ben ook blij dat mijn beide kinderen ook nog de sfeer hebben meegemaakt van een ‘normaal ‘ Sinterklaasfeest.
Helaas is het heel snel kapotgemaakt, door het laf toegeven aan een minderheid op basis van valse en historisch onjuiste argumenten. Toegeven aan kleine minderheden is inmiddels beleid geworden, hoe triest.
Ik wens toch een ieder een fijne sinterklaasavond en hou de herinnering levend!

laurentius | 05-12-22 | 19:58

Wie wil d’r een kop warme chocolademelk?

Producent | 05-12-22 | 19:58 | 3

Vooruit, snel dan, voor het verboden wordt.

Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 20:22

Ik, maar alleen als je ook een flinke scheut rum in huis hebt.

keistad | 05-12-22 | 20:22

Koud graag maar wel met slagroom.

De Let | 05-12-22 | 21:00

Fijn om te lezen!

Veepert | 05-12-22 | 21:11

Wie heeft zijn ouders ervan proberen te overtuigen dat je nog geloofde maar ondertussen al wist hoe het zat?

Andersdenkend | 05-12-22 | 19:55 | 1

Ik geloofde niet dat hij niet bestond.
Ze hebben het me moeten bewijzen. Is uiteindelijk gelukt.

entredeuxverres | 05-12-22 | 20:03

Ik vind het wel meevallen eigenlijk, zie alleen maar Zwarte Pieten in de reclame-blokken!

Zenzeo | 05-12-22 | 19:54 | 1

Har har

MyNameIsAlf | 05-12-22 | 20:28

Even stil van... dank u Sinterklaasje

Roos | 05-12-22 | 19:54

Sinterklaas en zwarte Piet, allebei bestaan ze niet.

meneer Q | 05-12-22 | 19:53 | 1

Ah, Prem!

dathoujetoch | 05-12-22 | 20:12

Een katholieke bisschop als kindervriend. Wat een symbool. Weg ermee.

YoMoms | 05-12-22 | 19:52 | 4

Alsof een kind daar mee bezig is.Net zo weinig als ik vroeger bezig was met het feit dat Piet een zwarte huid had. Ik zag alleen vrolijke figuren die mij toelachten en snoep uitdeelden en een oude man waar ik een beetje bang voor was.Niets meer en niets minder.

Kowalski11 | 05-12-22 | 20:01

U neemt de dingen te zwaar op.

J.P.Drapeau | 05-12-22 | 20:15
▼ 1 antwoord verborgen

Lekker blijven bloggen. Fijne snieklaas allen!

UnderTheDevil | 05-12-22 | 19:51

Er is maar een baas en dat is Santa Klaas

darmflora | 05-12-22 | 19:49

Mooi en raak geschreven, Van Rossem. En insgelijks aan jullie GS.

VP732 | 05-12-22 | 19:48

Misschien wel de reden waarom de boeren zo hard en massaal aangepakt worden.
De laatste “verzetsmensen” zijn hier niet meer gewenst.
Alles moet om.

Ruimedenker | 05-12-22 | 19:48 | 2

Alles moet kapot of weg, zonder dat er iets (waardevols) voor in de plaats komt. Een samenlevingj van mensen die van hun cultuur zijn ontdaan en door de politiek en de media tegen elkaar zijn opgezet en uitgespeeld is immers makkelijk te manipuleren.

Here's Freddy | 05-12-22 | 20:22

Triest om te zien hoe steeds meer mensen helpen onze boeren voor de bus gooien in de (valse!) hoop zelf buiten schot te blijven.

Veepert | 05-12-22 | 21:15

Fijne Sinterklaasavond iedereen!

SNAFU | 05-12-22 | 19:46

Zalig avondje guurders. Dat de pepernoten rijkelijk mogen strooien.

Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 19:45

"Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen Wiersma."

Geef ze een vinger en ze pakken je land.

HankHill | 05-12-22 | 19:44 | 2

Wie is Wiersma en wat heeft hij/zij de overgevoelige mohammedanen misdaan?

J.P.Drapeau | 05-12-22 | 20:12

En er komen hordes bij. Gezinshereniging gaat nu op volle kracht. Nederland heeft het verkloot. Als iets ze niet zint, dan krijg je alle moskees op je dak.

kleybeuker | 05-12-22 | 20:57

Fijne Sinterklaasavond GS redactie. Herdenk de mooie momenten.

Sjeintje | 05-12-22 | 19:44

Goed punt. Nu er miljoenmilard EUro wordt uitgetrokken aan herstelbetalingen van de slavernij, kan iedereen van wie aangetoond kan worden dat ze de afgelopen 50 jaar Sinterklaas hebben gevierd ook wel fiscaal worden aangeslagen. Want racisten, dat waren we we l natuurlijk.

skoftig | 05-12-22 | 19:41

Ik vond het als kind altijd ongemakkelijk om bij de sint op schoot te moeten.
De gore pedo. Maar hey, dat was gewoon mijn gevoel ja! Beetje repsect en zwarte piet is zwart. Wollah.

Botte Hork | 05-12-22 | 19:39

Ik vond het als kind heel raar dat kinderen uit welgestelde gezinnen veel en veel braver waren geweest dan ik, dat zag ik aan de cadeaus.

Mr_Natural | 05-12-22 | 19:39 | 1

Dat waren ongelukkige kindjes, die kregen meer. Jij was dus een gelukkig kindje.

Dr. Blechtrummel | 05-12-22 | 19:48

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland